Στην αποστολή του λεγόμενου «Letter Of Request» προσανατολίζεται το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ώστε να λάβει επίσημες απαντήσεις αναφορικά με την υλοποίηση απόκτησης συνολικώς τεσσάρων πλοίων τύπου MMSC. Στην παραπάνω ενέργεια συνετέλεσε η απόφαση του τελευταίου Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα τη προηγούμενη εβδομάδα στο οποίο επιβεβαιώθηκε πως το ΠΝ θα αποστείλει επίσημο αίτημα για την παροχή πληροφοριών από τις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές του ΠΝ στον γράφοντα το ΠΝ επιθυμεί εκτός της ναυπήγησης τεσσάρων πλοίων MMSC, να συνδέσει και το ζήτημα του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός των  MMSC το ΠΝ θα αιτηθεί στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με τα νέα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, του προγράμματος FFG(X).

Αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr σημειώνουν πως το ΠΝ θα θέσει ευθέως το ζήτημα ενδιάμεσης λύσης πλοίου από τα υφιστάμενα LCS του Αμερικανικού Ναυτικού, όχι όμως από τα πλοία που παροπλίστηκαν απόρροια σωρείας προβλημάτων αλλά υπό τα πλοία που ναυπηγούνται το παρόν χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται, ότι η παλαιότερη ενημέρωση του ΓΕΝ (τον Νοέμβριο του 2019) περιλάμβανε τέσσερα πλοία τύπου MMSC με διαμόρφωση Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, στη τιμή των 4,4 δις δολαρίων ή αλλιώς 3,971 δις ευρώ, εκ των οποίων τα τρια δύναται να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. (αναλυτικά είχαμε τοποθετηθεί στις 7/11/2019, https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/)

Σε αυτό το ποσό πράγματι συμπεριλαμβάνονται όπλα και πλήρες πακετο τεχνικής υποστήριξης. Επιτελείς του ΠΝ σημειώνουν στον γράφοντα πως εξακολουθεί να υπάρχει δυσχέρεια των Αμερικανών στην εγκατάσταση και ολοκλήρωση σόναρ τρόπιδας στα πλοία και τα πλοία να διαθέτουν μόνον σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS). 

Στον ίδιο άξονα κινείται και το σκεπτικό για τον ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ώστε να διασφαλίζεται ομοιοτυπία συστημάτων και κοινή τεχνική υποστήριξη με αμερικανικά συστήματα. Όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε η απόφαση του ΑΝΣ ήταν συνέπεια πολιτικών πιέσεων καθώς το ΠΝ έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τα πλοία τύπου MMSC. Φυσικά δεν ισχύουν τα ίδια για τα πλοία του προγράμματος FFG(X) τα οποία θα αποτελούσαν μια εξαιρετική επιλογή για το ΠΝ με πολλαπλάσιο όμως κόστος έναντι των MMSC καθώς και μεταγενέστερο χρόνο παράδοσης των πλοίων.

Απόφαση υπέρ των πλοίων τύπου MMSC για το ΠΝ ασφαλώς και δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή νέου πλοίου ή ορθότερα νέας φρεγάτας. Και αυτό γιατί τα πλοία υστερούν στον πόλεμο αεράμυνας περιοχής καθώς και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο έναντι άλλων ευρωπαϊκών σχεδιάσεων ενώ το ίδιο το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην σχεδίαση των LCS, κλάσης Freedom. 

Η ερώτηση είναι η εξής: ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τέσσερις νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων. Θα γίνει τελικά ο διαγωνισμός ή απευθείας θα δοθεί το πρόγραμμα στους Αμερικανούς κατόπιν πολιτικών πιέσεων;

Eλπίζουμε έστω και τη τελευταία στιγμή να μην αποδεχθούν προφητικα τα παρακάτω δυο άρθρα:

Αναλυτικά για τα MMSC έχουμε τοποθετηθεί στα παρακάτω:

Comments

  1. Το είχαμε πει πως συνδέεται με το ζήτημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ας περιμένουμε να δούμε την τελική διαμόρφωση. Το κόλλημα με την αεράμυνα περιοχής άφησε το ΠΝ χωρίς νέα πλοία εδώ και 20 χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν πως τώρα τρέχουν για να μην χάσουν τα κονδύλια προς το F-35. Θυμίζει 20άρα κοπέλα που απορρίπτει τους γαμπρούς, για να παντρευτεί τελικά 40άρα τον… θείο από το Αμέρικα. Ας πρόσεχαν…

   1. Και το κόλλημα με σόναρ γάστρας επίσης. Γενικά τα κολλήματα με ΑΟΖ και 12 μίλια δεν μας άφησαν να κάουμε τις μπιζνες μας.

    1. Άσχετο τελείως. Τι σχέση έχουν τα 12 μίλια με τις φρεγάτες. Μόνοι μας υποχωρούμε και καθόμαστε ψύχραιμοι να βλέπουμε το OR. Να θυμίσω πλοία που δεν πήρε το ΠΝ από το 2000: Α/Τ Kidd, O.H. Perry, FREMM, Adelaide, Belharra. Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι για το χάλι μας…

     1. Εγώ πάντως δεν φταίω για το χάλι του ΠΝ, οπότε όχι πρώτος πληθυντικός για τα χάλια του ΠΝ.

      Παρεμπιπτόντως, οι ευθύνες βαραίνουν αυτούς που υπογράφουν.

     2. Τα kidd δεν τα πήραμε γιατί οι αμερικανοί δεν αποδέσμευαν τους SM2! Για τις μπελχαρα εμείς φταίνε μονάχα!

    2. Εσύ πρώτος ανέφερες για «τις μπίζνες μας», άρα σε πρώτο πληθυντικό. Όσο για τις μπίζνες, αφορά όλους όσους προωθούν όπλα στην Ελλάδα και αλλού . Δεν μας συμπάθησαν, τα συμφέροντά τους φροντίζουν.

     1. Ξέχασα να βάλω τα εισαγωγικά αφού είναι επακριβώς ότι είπε εκείνος ο πως-τον-λένε από το Ελιαμεπ.

      Προφανώς δεν ευθύνομαι για τα χάλια του ΠΝ κι ας προσπαθούν τελευταία να εισαγάγουν καποιοι το εφυολόγημα της ατομικής ευθύνης στα εξοπλιστικά (!!!).

      Φταίω εγώ που δεν διαδήλωσα για τις Bellara ας πούμε… Και όχι όσοι θα βάλουν την υπογραφή σε αυτή την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση.

     2. Φίλε G-164g Ag-Cat

      Καλά για αυτούς που υπονοείς έχουν ξεφύγει τελείως έφτασαν δε στο σημείο να λένε πως δεν φταίει η ηγεσία του ΠΝ και οι πολιτικοί για το χάλι στο ΠΝ για τον απαρχαιωμένο στόλο αλλά οι πολίτες που δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ!

      Δεν υπάρχει περίπτωση τα «άρθρα» τους τα γράφουν από τα υπόγεια του Μαξίμου τρολ!

    3. Στο ίδιο έργο θεατές!!! Πάνω από 20 χρόνια καθυστέρηση και τελικά η επιλογή είναι ένα πλοίο που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες του ΠΝ. ελέω πάντα πολιτικών πιέσεων, καταλήγουμε στα γνωστά αποτελέσματα.

   2. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας…δεν θα μείνουμε ναυπηγεία..αποθήκες υγροποιημένου θα γινουνε..άντε με γεια τα sanitas..οι νέες φρεγάτες ήθελα να πω

 1. Το Ανωτατο Ναυτικο Συμβούλιο εάν δέχεται τέτοιες πιέσεις που ειναι ενάντια στο συμφέρον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας θα έπρεπε να παραιτηθεί προχθές!Υπονομεύουν το μέλλον της χώρας για τις επόμενες γενιές. ΝΤΡΟΠΗ και στους στρατιωτικους και στην άθλια ενδοτικη κυβέρνηση !

  1. Το ενδεχόμενο να μην δέχονται ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ…..και να είναι επιλογή τους τα συγκεκριμένα πλοία, υπό συγκεκριμένη διαμόρφωση που αυτη τη στιγμή όλοι αγνοούμε, αυτοί όμως την ξέρουν, με ενδιάμεση λύση που αυτή τη στιγμή όλοι αγνοούμε, αυτοί όμως την ξέρουν…..έχει περάσει απ΄το μυαλό σου???

   Η γελοιότητα στο Ελλαδιστάν οι ξερόλες του πληκτρολογίου να κουνάνε το δάχτυλο σε στελέχη του ΠΝ……για θέματα στα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν άποψη, έχει ξεπεράσει κάθε όριο….

   1. Όπως είπε και πρωθυπουργός, θα γινόταν διαγωνισμός για τη νέα φρεγάτα. Το είπε στη ΔΕΘ πριν 1 μήνα και κάτι.

    Φαίνεται ότι το διαγωνισμό τον έκανε το ανεπηρέαστο ΑΝΣ.

    Επειδή μίλησες για γελοιότητα. Περιμένουμε να μας στείλεις τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

    1. Ουδέποτε το Ελληνικό δημόσιο εξέδωσε ανακοίνωση περί επίσημου διαγωνισμού, λόγω της μακράς διαδικασίας που ένας τέτοιος διαγωνισμός απαιτεί…..χώρια τα νομικά ζητήματα που εγείρει….
     Απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν να συνάψει ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τη χώρα που θα κερδίσει τον ΑΤΥΠΟ διαγωνισμό για τις νεες φρεγάτες και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, ο οποίος ολοκληρώθηκε σε χρονο ρεκορ με κατάθεση προσφορών από πολλές χώρες……..
     Ο τελικός νικητής επιλέχθηκε όχι μόνο από το ΑΝΣ…..αλλά από το ΣΑΓΕ…..που σημαίνει ότι στην τελική απόφαση ελήφθησαν υπόψιν και οι παρατηρήσεις και των άλλων όπλων, ιδιάιτερα της ΠΑ που θα κληθεί να επιχειρήσει παράλληλα με το ΠΝ στο Αιγαίο….
     Ως εκ τούτου…..δεν υάρχει κανένας επίσημος διαγωνισμός για να σου στείλω (εγώ προσωπικά!!!!) τα αποτελέσματά του…..

   2. Σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμους ..
    Που είναι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία? Γιατί ακυρώθηκε? Γιατί ο κ Παιατ είναι στο ελληνικό πεντάγωνο κάθε μέρα? Τώρα οι Τούρκοι κάνουν έρευνες ή όχι? Γιατί οι κόκκινες γραμμές έγιναν μεταξωτές κορδέλες?
    Ασε δε χρειάζεται να απαντήσεις σε όλα αυτά γιατί εμείς είμαστε οι ξερό λες. ..Εσύ είσαι απλά πατριώτης.

    1. Να βάλουμε ρε παιδιά τον (κάθε) Παντελή στο ΚΥΣΕΑ να χαράσσει κόκκινες γραμμές και να ελέγχει πότε μπαίνει ο Πάιατ στο ΥΠΕΘΑ….
     Ένα πληκτρολόγιο σε κάνει παντογνώστη και κριτή όλων…..(με το νου σου πάντα)….

     1. Tjololo
      Ο κάθε Παντελής δυστυχώς θα πληρώσει το λογαριασμό πάλι φίλε μου. .Όσο για τις κόκκινες γραμμές και τα υπόλοιπα δεν αξίζει να πω τίποτα άλλο. Όλοι πλέον έχουν καταλάβει τι γίνεται και είμαι ελεύθερος να γράφω ότι πιστεύω χωρίς να ζητήσω την άδειά σου.

   3. Συγνώμη αλλά εάν θεωρείς όλους μας εδώ Ελλαδιστάν επειδή έχουμε την χ,ψ,ω άποψη με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα είναι τουλάχιστον προσβολή στην κοινή λογική αλλά και στην βάσιμη ανησυχία που έχουμε. Όσο για το ξέρουν στο ΠΝ ή στην ΠΑ οι ειδικοί δεν το αμφισβητεί κανείς αλλά πρέπει να έχουν και την πυγμή να το επιβάλλουν στοίχιοθετημενα πάντα αλλιώς να παραιτηθούν από την θέση ευθύνης που κατέχουν τόσο απλά γιατί αυτό δείχνει ότι τιμά τον ιδρώτα και το αίμα που έχει χύσει ο ίδιος σε μια αερομαχία σε κάποιο υποβρύχιο σε κάποιο άρμα κλπ. αλλά και όλους εμάς που προστατεύει .

   4. Δέχομαι ότι είναι πιθανόν να μην δέχτηκαν καμία εξωτερική παρέμβαση. Τότε οι μόνες που μένουν στην εικόνα είναι οι ανάγκες του ΠΝ και οι ανάγκες οι δικές τους.

    Αν σημαντικότερο βάρος στην συνείδησή τους έχει:
    -το ΠΝ και τον μόχθο των Ελλήνων να πληρώσουν τόσο λεφτά να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας, η αγορά θα αντανακλά και ικανοποιεί βέλτιστα τις ανάγκες του ΠΝ (στην επιχειρησιακή αξία) και τις τσέπες και ιδρώτα του πολίτη (στην τιμή)
    -τον εαυτό τους, τότε η επιλογή θα φαίνεται περίεργη επιχειρησιακά (δεν θα ταιριάζει και ικανοποιεί τις ανάγκες) και δεν θα ικανοποιεί και την τσέπη των πολιτών.

    Κανονικά υπάρχει και το πολιτικό option, το οποίο θα μοιάζει με το 3, αλλά θα προστιθόταν ένα ακόμη χαρακτηριστικό, το ότι ο μόνος οφειλημένος θα ήταν ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ατόμων που θα ήταν χρήσιμος ψηφοθηρικά, αλλά δεν το αναφέρω μια και αναφέρεσαι στην περίπτωση να μην υπάρχουν πιέσεις από άλλους στο ΠΝ. Τότε ισχύουν ένα από τα δύο ανωτέρω.

    Εσείς ποιο από τα δύο ανωτέρω πιστεύεται ότι συντρέχει βλέποντας ότι η νέα αγορά δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια που είχε θέσει και υπεράσπιζε το ΠΝ εδώ και 15 χρόνια?

    ΥΓ ελπίζω μόνο στις FFGX και να γίνει η ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής

   5. Το πλοίο αυτό έχει σχεδιαστεί για παράκτιες επιχειρήσεις πχ έχει μεγαλο ελικοδρόμιο με μεγαλο hangar κατάλληλο κ για drones και γ ελικόπτερο. Εχει δε πολυ μεγάλη ταχύτητα > 40 kts. Δεν σχεδιάστηκε γ ανα αντιμετωπίσει αντίπαλες μεγάλες μονάδες επιφανειας παραμονο μικρά σκάφη κ ισως κ drones. Άρα το starting point είναι λάθος. Οι πολλες προσθήκες εμπεριέχουν ρίσκο και δεν ειναι πάντα εφικτες ή κοστίζουν πολυ, για αυτό κ το USN θα φτιάξει φρεγάτα την FFG.

   6. Για πες μου μια ορθή αποφαση για το πολεμικό ναυτικό τα τελευταία χρόνια???ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ S,ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΦΡΕΓΆΤΕΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ Ή ΕΝΙΣΧΥΜΈΝΗΣ ΑΕΡΑΜΟΙΝΑΣ,ΤΟΡΠΙΛΕΣ???ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ 2022!!!!!!ΓΙΑ ΛΥΓΕΣ ΝΕΕΣ ΤΟΡΠΊΛΕΣ,ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΟΠΛΗΚΗ,ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ,ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΆΣΟΥΜΕ 2025!!!!!ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΥΠΟΒΡΎΧΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΥΖΉΤΗΣΗ ,ΚΑΙΝΟΎΡΙΕΣ SUPER ?ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ 15ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΎΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 15 ΑΙΤΊΑ… ΚΑΘΥΣΤΈΡΗΣΗ 20-30 ΧΡΌΝΩΝ!!!¡!!!!!!!!! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΑΡΩΤΡΑΤΡΕΣ ΜΜCS????

   7. Και οι περισσοτεροι αν οχι ολοι δεν εχουν καμια σχεση με το ΠΝ.Και οι γνωσεις τους περιοριζονται σε οτι διαβαζουν στο wikipedia.

 2. Καταντια….οσοι εχουμε μεράκι με το ναυτικό να βρούμε κάνα άλλο ενδιαφέρον…worst scenario
  Τα καταφέρατε belharro αρνητές…πληρωστε τον αλουμινενιο κούκο αηδόνι τωρα

  1. Ναι οι belharro αρνητές φταινε που οι Γαλλοι δεν βαζουν γκολ σε κενο τερμα.
   Ειδαμε και τους εραστες του «brand new» πλοιου μη τυχον και αποκτουσε η Ελλαδα τα «μουσειακα» Μ, Adelaide,F122/F123 , Τype 23 Κλπ…

   Θα μυριζει «καινουργιλα» τωρα η MMSC

 3. Κατωτερη των περιπτωσεων τελικα, ενα καλο εγινε με τα rafale, και τα ισοπεδωνουν με την συγκεκριμενη επιλογη, στρατιωτικοι πολιτικοι αναξιοι.

  1. Η πλάκα είναι που γιορτάζουν ακόμα το ΟΧΙ του ‘40 παριστάνοντας τους πατριώτες με αερολογίες ενώ δεν μπορούν να πούνε ένα «όχι» στους αμερικανούς όταν εκείνοι έρχονται να επιβάλουν άχρηστα πλοία για τα οποία ζητάνε και πολλά χρήματα. Απλά γελοίοι οι άνθρωποι.

   1. @Βασίλης
    Ξεφτίλα! Τελείωσε το ΠΝ. Χωρίς καμία υπερβολή, ένα 29ft rib έχει περισσότερες ελπίδες απέναντι στο ΤΝ ακόμα και μόνο με σφεντόνες!

   1. εχεις δικιο ελπιζω να παρουμε κι αλλη μοιρα στο τελος.Μια μικρη διορθωση, τα αεροπλανα ειναι ραφαλ Rafale που συμαινει ριπη ανεμου.Ραφαελ Rafael ειναι ονομα, οπως επισης και το ονομα μιας ισραηλινης αμυντικης βιομηχανιας

 4. Αίσχος. Ενδιάμεση λύση lcs κ οχι AB….ποσο μαλ…ειμαστε ουτε @@ έχουμε ούτε τπτ.
  Νιώθω τεράστια ντροπή για την πολιτική κ στρατιωτική μας ηγεσία του Ναυτικού. Φιλοτιμο κ αξιοπρέπεια μηδέν.

  1. Ολο το αφαν γκατε: ΟΜ 76/62-Χαρπουν-Φαλανξ και 16 NSSM( σε module mk41 ομως) που θα ξηλωθουν ΟΛΑ απο τις αποσυρομενες S. Αυτα ξερουμε, αυτα εμπιστευομαστε και κραταμε χαμηλα το κοστος παραλληλα.
   Αααα ξεχασα τα ROMEO. Crem de la crem μιλαμε….

 5. Αν γινοταν διαγωνισμος, το ΥΕΘΑ δεν θα εστελνε LOR, θα εστλενε RfI και κατοπιν RfP. Οχι μονο προς τους Αμερικανους, αλλα προς πάντα ενδιαφερομενο.

  Προφανως προκειται για πολιτικη αποφαση του Κουλού.

  -Η βασικη μελλοντικη απειλη στη θαλασσα ειναι τα νεα τουρκικα υπβρυχια. Οποιοδπηπτε πλοιο αγοραζουμε με μεγεθος μεγαλυτερο απο ΤΠΚ πρεπει να ειναι πρωτιστως μια ικανη πλατφορμα ASW, και συνεπως να εχει πληρη εξοπλισμο προς τουτο. Η αποκτηση πλοιων διχως σοναρ μεταβλητου βαθους ΚΑΙ τροπιδος ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

  -Το κοστος του 1 δισ. $$ ανα καραβι ειναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ. Ενδεικτικα, μια γερμανικη Α200, με πληρεις δυνατοτητες ΑsuW, ASW (σοναρ VDS και τρόπιδος) και πολυ ικανοποιητικη αεραμυνα σημειου, κανει 500.000.000 ευρω (575.000.000 $$)

  -Και φυσικα ειναι μια ανεπαρκεστατη, αναξιοπιστη, υποεξοπλισμενη σχεδιαση με μύρια προβληματα, οπως εχει αναλυθει διεξοδικα σε σειρα διαφωτιστικων αρθρων εδω.

  Αν υλοποιηθει, δεν θα ειναι απλως μια ακρως εσφαλμενη επιλογη, αλλα για ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.

  1. Και τότε γιατί να μην επιλέγουν οι αξιοπρεπές meko A200 με 16 SM2 και 32 ssm,οποία σόναρ και ραντάρ γουστάρουν και οποίο κανόνι stratles ή 125 mm!!!!!με 600 μύρια ???και γιατί όχι μάτι με αυτές τις 5-6 φρεγάτες MEKO A200 να μην συμφωνήσουν και στην ναυπήγηση των 2 επιπλέον ΠΑΠΑΝΙΚΩΛΗΣ????ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΆΤΕΣ ΜΕ ΧΊΛΙΑ !!!ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΆΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΆΤΕΣ….ΟΞΩΩΩΩΩΩ!!!!

  2. Ποσο σίγουρος είσαι ότι αυτά που αμολάς ως τιμές, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μιλάς για σκάνδαλα ενώ έχει παραπλήσιο οπλισμό με τις MMSC

 6. Συγνώμη αλλά μια χαζή ερώτηση: αφού δεν συμφωνούν οι επιτελείς, γιατί δεν παραιτούνται? Τα πλοία είναι ακατάλληλα όπως λένε οι ειδικοί και οι ίδιοι οι χρήστες!

  1. ειδες να διαφωνει κανενας στρατιωτικος οταν εκανε παραγγελιες ο Τσοχατζοπουλος? Η δουλεια τους ειναι να κανουν προτασεις για αυτα που θελουν και να οδηγουν αυτα που τους δινουν. Δε προκειται να κανουν αντιπολιτευση οι στρατιωτικοι οταν οι βουλευτες κυβερνησης και αντιπολιτευσης ασχολουνται μονο με το ποσα λεοφωρεια να παρουμε.

   1. Ακόμα και τα 214 με τορπίλες sut είναι αξιόμαχα στο 2020. Δεν είμαι σίγουρος για την τράτα αν θα μπορέσει να πάει εκεί που πάνε σήμερα τα 214. Ούτε στη μισή διαδρομή.

    1. @G-164g Ag-Cat
     Θα έχει βουλιάξει στον δίαυλο (Παλούκια – Σαλαμίνα) από μόνη της! Η ΤΗΚ & το ΤΝ δε θα χρειαστεί να κάνουν το παραμικρό.

 7. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, όχι μόνο υπονομεύει την εθνική κυριαρχία τώρα, αλλά και στο μέλλον με την επιλογή υποδεέστερων, έως ακατάλληλων πλοίων…Να τους χαιρόμαστε.

  1. Το ποιο ασχετο ατομο βρεθηκε να παιζει τον προθυπουργο

   Η ανικανοτητα του θα στοιχισει στον τοπο

   Αρχαια τραγωδια μονο να μην γινει, αλλα εκει παει

 8. Το εξοργιστικό δεν είναι η πολιτική πίεση, αλλά ότι αυτή η πίεση ωθεί προς την χειρότερη δυνατή επιλογή. Οκευ, η αεράμυνα περιοχής είναι υπό συζήτηση, αλλά η ανεπάρκεια σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο είναι αυτοκτονική. Αν σέβονται υποτυπωδώς τον εαυτό τους πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι επιτελείς.

 9. Να βάλλουν τιs mmcs στον κ@λ@ του αμερικανικού Ναυτικού και να παν στην ευχή του διαόλου …. ΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝΕ ΠΡΩΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΜCS !!!!!ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΠΈΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΆΨΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΡΆΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΤΑΦΌΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΎ ΝΑΥΤΙΚΟΎ….FFG να δεχτώ αλλά θα βγουν ποιο ακριβές από τις belharra hn!!!!!!!!!!!! ΟΠΟΊΟΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΜMCS αύριο το πρωί να μπει μέσα σε αυτές και να σταλεί για καμικάζι αποστολή στο ΚΑΣΤΕΛΌΡΙΖΟ!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΣ…. ΚΆΛΛΙΟ ΦΡΕΓΆΤΕΣ S ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΎΣΕΙ Ο ΉΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΉ!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Να βάλλουν τιs mmcs στον κ@λ@ του αμερικανικού Ναυτικού και να παν στην ευχή του διαόλου …. ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥME ΠΡΩΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΜCS !!!!!ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΠΈΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΆΨΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ ΕAN ΥΠΟΓΡΆΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΤΑΦΌΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΎ ΝΑΥΤΙΚΟΎ….FFG να δεχτώ αλλά θα βγουν ποιο ακριβές από τις belharra hn!!!!!!!!!!!! ΟΠΟΊΟΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΜMCS αύριο το πρωί να μπει μέσα σε αυτές και να σταλεί για καμικάζι αποστολή στο ΚΑΣΤΕΛΌΡΙΖΟ!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΣ…. ΚΆΛΛΙΟ ΦΡΕΓΆΤΕΣ S ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΎΣΕΙ Ο ΉΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΉ!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Λετε να πεσουν στο τραπεζι οι LCS 21 & LCS 23? Η «πολυπλοκη»CODAG ειναι απαραιτητη στις LCS προκειμενου να πετυχουν τις εξωπραγματικα υψηλες ταχυτητες(για το μεγεθος τους) που ηθελαν οι Αμερικανοι.Αυτο ηταν-και ειναι- και η αχιλειος πτερνα τους. Επισης αρνητικο η μικρη μεγιστη ταχυτητα τους μονο με χρηση των diesel (10-12knots) . Για παραδειγμα η ΜΕΚΟ Α200 με μονο μια diesel σε economy mode κινει και τους 2 αξονες πετυχαινοντας εως 18 knots, με εμβελεια 15000χλμ στους 16knots.

  1. Λυπάμαι που νομίζουμε ότι έχουμε δημοκρατία Λυπάμαι γιατί τελικά έχουμε ο,τι μας αξίζει και δεν μπορούμε ή δεν θελουμε να κάνουμε κάτι! Λυπάμαι γιατί έχουμε παιδιά !!!

 12. Ειναι κολπο ρε σεις δεν το αντιληφθηκατε, δυστυχως. Η ηγεσια σχεδιαζει με οριζοντα 15ετιας. Επιλεγοντας πλοια ιδιας διαμορφωσης με τα Σαουντικα δεν θα υπαρχει προβλημα οταν μας χαρισουν οι κελεμπιες τα δικα τους, αρα παμε σε συνολο 8 πετυχαινοντας οικονομιες κλιμακας. Και βεβαια δινουμε εργο στη μαμα εταιρια…

 13. Άρα ουσιαστικά δεν θα έχουμε καν ΠΝ στο μέλλον.αυτα ένα μην είναι έξω 5 μήνες για επισκευές.αοπλα ακατάλληλα σε οτιδήποτε κριτήρια έχει βάλει το ΠΝ.δεν κάνουν τίποτα από ότι ζητούσαμε και το κόστος είναι και τεράστιο!1 δις το πλοίο φτάσαμε σε επίπεδα belhara και χωρίς τυχόν αλλαγές που θα ζητήσουμε.με δύο λέξεις ΕΓΚΛΗΜΑ-ΑΥΤΟΚΤΩΝΙΑ

 14. Μαζικά tweet τώρα στον υπουργό Παναγιώτοπουλος Στείλτε του όλοι τώρα! Είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικές πιέσεις για την επιλογή πλοίου που θα υπάρχει στο Αιγαίο μέχρι το 2060;;;;;;

 15. Η επόμενη υπόθεση που θα μπει στο «Hall of Fame» των εξολλιστικών σκανδάλων στην Ελλάδα, όπως πάντα με τις ευχές των ηγεσιών και όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

  Άσκοπη σπατάλη οικονομικών πόρων και εκ προθέσεως εγκληματική απόφαση των υπευθύνων.

  1. @Ndgi
   Και αρκετών μεγαλοσχημων αμυντικών σάιτ που υποτίθεται ότι θέλουν το καλό των ενόπλων δυνάμεων και της χώρας!
   Μόλις πεσουν οι υπογραφές και σιγουρευτεί η προμήθεια μην εκπλαγείτε αν δείτε ξαφνικά άρθρα τους εναντίον των MMSC προκειμένου να ανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια… Εκ του ασφαλούς πλεον βέβαια…

   1. Μάγειρας

    Ασφαλώς φίλε Μάγειρα, εννοείται ότι είναι εξαρχής μέσα στο παιχνίδι και ορισμένα ιστολόγια αμυντικών θεμάτων που αναλαμβάνουν το έργο στρωσίματος της απόφασης στην κοινή γνώμη και αντίληψη, αφού εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη που τους έχουν ακόμα μερικοί ανυποψίαστοι αναγνώστες.
    Έτσι λειτουργεί η προπαγάνδα κατά τον ειδικό Edward Louis Bernays και το political framing στα πολιτικά θέματα.

    Απορώ που έχουν ακόμα αναγνώστες με απαίτηση να ενημερώνονται σωστά για αυτά τα θέματα. Αν είχαν πραγματικά αξιοπρέπεια δεν θα εμπαιναν σε αυτό το μπίζνες, αφού μπήκαν σημαίνει ότι δεν είχαν και ποτέ σχέση με αξιοπρέπεια, αφού θεωρούν αρετή το ψέμα. Έτσι συμπεριφέρονται τα παράσιτα και οι φτωχομπινέδες, δεν ασχολούνται ούτε με αξιοπρέπειες ούτε με ειλικρινή σωστή ενημέρωση, όσο πουλάει το ψέμα.

  2. @Ndgi
   Αν επιβεβαιωθεί το άρθρο τότε:
   Δυστυχώς το «Hall of Fame» των εξοπλιστικών σκανδάλων δεν μπορεί να χωρέσει τέτοιου είδους σκάνδαλο, γιατί συνήθως αφορά χρήματα και διαφθορά, οχι επιχειρησιακή υποβάθμιση και υποθήκευση του μέλλοντος ενός ολόκληρου όπλου των ενόπλων δυνάμεων μας.

   Δεν είναι μόνο το εξωφρενικό κόστος, για σκάφη μαχητικής ικανότητας τορπιλακατο-κορβετας, αστείας επιχειρησιακής ετοιμότητας (βλέπετε βλάβες).
   Είναι η ουσιαστική υποβάθμιση του ΠΝ σε ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ μελλοντικά.

   Η προμήθεια αυτών των πλοίων (στην Σαουδαραβική διαμόρφωσή και με δεδομένη την ανυπαρξία χρημάτων μελλοντικά) εξασφαλίζεται -με την μία και δια παντός- σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί το ΑΙΓΑΙΟ και τα νησιά μας… δεν συζητάμε για ανατολική μεσόγειο.

   1. Σύμφωνοι φίλε PANOS, οι φωστήρες ίσως να είχαν την ιδέα να ανεβάσουν το επίπεδο στην σκάλα των σκανδάλων για να γράψουν την δικιά τους ιστορία, αφού δεν έχουν σημειώσει επιτυχίες ίσως να προσπαθούν να πάρουν πρώτη θέση στις αποτυχίες, για τους θυμούνται πάντα, αφού και ένας αυτοκράτορας Nero Claudius έμεινε γνωστό όνομα στην ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

    Όσον αφορά την διαμόρφωση των πλοίων της συμφοράς, νομίζω ότι θα είναι το πολύ ίδια με αυτήν για τους Άραβες, αφού οποιαδήποτε προσθήκη συνεπάγεται με υψηλότερα έξοδα που είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.
    Όχι ότι έτσι όπως είναι οι αραβικές πρόκειται για φθηνό πλοίο, αλλά οτιδήποτε περισσότερο ξεφεύγει εντελώς.

 16. H επιλογή του MMSC θα ήταν η χειρότερη δυνατή από κάθε άποψη και χειρότερο είναι ακόμη το γεγονός πως έτσι καθυστερεί το κρίσιμο πρόγραμμα ΜLU των ΜΕΚΟ… Κατάσταση απαράδεκτη!!!

  Είναι τεράστια υπονόμευση της αποτροπής της χώρας να σπαταληθούν τα Δις του ΠΝ σε πλοία που απλά δεν κάνουν για εμάς!!!

 17. Μια χαρά . Κάπου διάβασα 5 δις με ενδιάμεση λύση .Δηλαδή 6 πλοία . Καμιά 400-500 το καθένα θα κάνουν τα αμερικάνικα LCS νέας κατασκευής ελαφρός μεταχειρισμένα με τις τροποποιήσεις τις προσθήκες και τα όπλα … Μπορεί να μην ειναι Bel αλλά ειναι αξιοπρεπές και θα αποσύρουμε αρκετή απο την αρχαιολογία … Αν καταφέρουμε μετα να αγοράσουμε το κερασάκι που λέγετε FFG τότε ειναι καλο ως σχεδιο ανανέωσης …
  Παμε λοιπόν για MMSC,MEKO αμερικάνικες , και στο βάθος FFG .Πλήρης ομοιοτυπία , συμβατότητα ,οικονομια κλιμακας ,ευκολότερη εκπαίδευση …

  Υπόψιν αυτά τα πλοία ειναι Πολλαπλών ρόλων μεσαιaα και δεν χρειαζεται να την έχει μεγάλη την αεράμυνα … Τα σοναρ τρόπιδας και το μεγαλύτερο πυροβόλο μπροστά ειναι ασυζητητί απαίτηση …

  Ναι από εμενα σε αυτή την λύση . Ας το προσπαθήσουμε και ας το ψάξουν κιαλο .

  ΥΓ μπορεί να μην ειναι Bel HN αλλά η ολη λογική φαίνεται καλή με το συμβόλαιο , τα ναυπηγεία ,τις μεσαίες δυνατότητες των πλοίων και τον μελλοντικό προγραμματισμό …

  1. Στο βάθος FFG. Αφού το ΠΝ θα έπερνε ΑΒ.

   Μετά τις τορπίλες θα μας έρθουν και τα 4 LCS που απέσυρε το US navy ως προβληματικά. Για «ενίσχυση του ΠΝ» βεβαίως. Μέχρι εκεί φτάνει το μπόι του πολιτικού και στρατιωτικού συστήματος.

   ΥΓ: κ. Νικήτα γιατί σβήσατε σχόλιο; Είναι πιο σωστό να γράφει ο κάθένας ότι έρχονται UFΟ από την area 51 προς ενίσχυση του ΠΝ;

   1. <>

    Απο οσο εχω διαβάσει τα πλοια του ναυπηγηθηκαν (>17) τα έχουν διορθώσει τα προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης και τα λοιπα προβληματα .
    .Μιλαμε για
    https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Minneapolis-Saint_Paul_(LCS-21)
    https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Cooperstown

    Αυτα τα πλοια ή 2 απο τα 4 επομενα μπορουν να τροποποιηθουν και να γινουν πολυ κοντά σε αυτο που θα δωσουν παραγγελεια . Και πιανουν 45knts .Τρελα γκαζια … Θα φτανουν πρωτοι απο τα ταχύπλοα των ειδικών δυνάμεων .

     1. Δεν ισχύει αυτό που λες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το seaforces.org οι φρεγάτες S και τα LCS έχουν το ίδιο βύθισμα παρόλο που η φρεγάτα έχει προπέλες.
      Η MEKO έχει περισσότερο βύθισμα, αλλά αν θυμάμαι σωστά η φρεγάτα που προσάραξε σε αβαθή ήταν η Ελλη που είναι κλάσης Standard.
      Για τα mmcs δεν υπάρχουν στοιχεία οπότε δεν μπορεί να γίνει ακόμα σύγκριση σε αυτό το σημείο. Αν αυξηθεί όμως ο εξοπλισμός στο πλοίο με προθήκη VLS και άλλα συστήματα θα αυξηθεί μάλλον και το βύθισμα του πλοίου.

      http://www.seaforces.org/marint/Netherlands-Navy/Frigate/Kortenaer-Standard-class.htm
      Kortenaer / Standard – class Guided Missile Frigate (S-Frigate)
      Technical characteristics (as built):
      Length: 130,50 meters
      Beam: 14,60 meters
      Draft: 4,30 meters (6,20 meters – w/propellers)
      Displacement: 3785 tons (full load)

      Httphttp://www.seaforces.org/usnships/lcs/Freedom-class.htm

      Fincantieri Marinette Marine Corporation, Marinette, Wisconsin, USA

      Displacement: 3500 tons (full load)
      Length: 118,1 meters
      Beam: 17,6 meters
      Draft: 4,3 meters

  2. Το ότι ένα σκάφος είναι πολλαπλού ρόλου δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βλήματα αεράμυνας περιοχής.
   Και η FDI HN πολλαπλού ρόλου θεωρείται με έμφαση στην αεράμυνα, ομοίως και η Type 31 και άλλες.
   Έχουν αλλάξει οι εποχές και τα δεδομένα που ίσχυαν πριν 20-30+ χρόνια όπως πχ με τις ΜΕΚΟ που ήταν όντως ένα πλοίο γενικών καθηκόντων. Σήμερα όλες οι νεώτερες σχεδιάσεις πολλαπλών ρόλων είναι με λιγότερο ή περισσότερο ικανότητες η μία από την άλλη.
   Το ΠΝ χρειάζεται και βλήμα όπως το SM-2MR/ASTER-30 για να παρέχει μια ομπρέλα προστασίας στον υπόλοιπο στόλο.
   Αν μείνουμε πάλι με βλήματα σημείου όπως ο ESSM, τότε τι παραπάνω θα προσφέρουν από τις σημερινές πχ ΜΕΚΟ; Το ότι θα έχουν καλύτερο ραντάρ και περισσότερες εμπλοκές; Αυτό θα το κάνει και η αναβαθμισμένη ΜΕΚΟ.
   Δεν θέλουμε απλά ένα πλοίο που είναι είναι απλά λίγο καλύτερο από τα υπάρχοντα, αλλά ένα πλοίο που να κάνει την διαφορά και η MMSC έτσι όπως είναι τώρα δεν το κάνει αυτό εκτός και υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις και πάρει καλύτερο ραντάρ(SPY), 4 MK-41 όπως θεωρητικά λέγεται ότι μπορεί, σόναρ τρόπιδος, STRALES ότι δλδ ζητούσε το ΠΝ στις FDI.
   Έτσι όπως είναι τώρα η MMSC πίστεψε με οι Τούρκοι δεν θα χάσουν τον ύπνο τους.

   1. Κοίτα ένα πολλαπλών ρόλων μόνο, χωρίς έμφαση στην Αεράμυνα περιοχης δεν έχει μεγάλο ρανταρ οπότε δεν κανει για αεράμυνα μεγάλων αποστάσεων… Η αεράμυνα περιοχής δεν ειναι μόνο πύραυλοι ,ειναι κυρίως επίγνωση κατάστασης αέρος σε μεγάλες αποστάσεις και στοχοποιηση σε μεγάλες αποστάσεις … Ενα πολλαπλών ρόλων σκέτο δεν έχει τέτοιο ρανταρ και κονσόλες …

    Οπότε να βάλω στις MMSC SM2 χωρις να ξερω τι γίνετε πάνω από τα 250 χλμ και να μπορώ να κάνω trucking σε μεγάλες αποστάσεις δεν έχει νόημα .
    Επίσης δεν εχει νόημα πλοία όπως η Γαλλικη έκδοση, να ξέρω τι γίνετε πάνω απο τα 250 χλμ ,να μπορώ να κάνω trucking ,αλλά να μην έχω/χωράν/πληρώσει το λογισμικό και τα όπλα .

    Περίεργα πράματα … Πάμε στα κανονικά για ενα κανονικό πλοίο να αντικαταστήσουμε τα πολλά και μετά πάμε και για FFG .Καλός προγραμματισμός . Στο κάτω κάτω η MMSC θα εχει μπόλικους πυραύλους για αμυνα και επιθετικες επιχειρισεις εναντιον αλλου στολου επιφανειας και υποβρυχιων .Δεν ειναι κακο πλοιο .
    Μιλαμε 6 MMSC θα εχουν στο πεδιο της μάχης 192 πυραύλους αέρος για άμυνα extended σημείου + οι πύραυλοι των Ram … Δεν χρειαζετε να εχουν καν ESSMbl2 ,Ας βάλουμε παραπάνω CAMM απλούς .

    Σε όλα αυτά πρόσθεσε και το κερασάκι που λέγετε αναβάθμιση εκ βάθρον με ίδια συστήματα των MEKO .
    Πάνω από όλα ειναι φαίνεται καλός και σωστος προγραμματισμός αυτα που διαβάζω στα αρθρα για τον στολο επιφανείας να συνεχίσει να υπάρχει και μαλιστα με αξιοπρέπεια και μαχητική ικανότητα . Ειναι σαν την αναβάθμιση των F16 σε V .Αν δεν την κάναμε δεν θα είχαμε τον κορμό μάχιμης ΠΑ ασχέτως αν αγοράζαμε F35 .

    Ετσι και αλλιώς λέγαμε οτι 2 Bel HN ειναι λίγες …Καλές αλλά λίγες .Μακάρι να ειναι όλα αυτά μετρο πίεσης στους Γαλλους για τιμη αλλα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο .Το χασαμε το κορμί .

    Επίσης ολα αυτά με την προϋπόθεση το σόναρ τρόπιδας και το μεγαλύτερο πυροβόλο … Τα Phalanx των αποσυρόμενων θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμα .

    1. Για τις [email protected] έρχεσαι στα λόγια μου: Με 2 πλοία στα 2.5-3+ bill δεν σωζόταν η κατάσταση

     Για τις MMSC πρέπει να περιμένουμε τι προτείνουν οι αμερικανοι και σε τι κόστος

     Εάν είναι στη σαουδική διαμόρφωση @ 1BILL αστο!!

     Σαφώς οι meko μπορεί να αποκτήσουν το ίδιο και ικανότατο CMS με τις MMSC

     Το TRS4D στις προδιαγραφές δεν μας κάνει οι μέγιστες εμβέλειες είναι μικρές

     Το sonar τρόπιδος δεν το θεωρώ απαραίτητο
     Υπάρχουν αλλα συστήματα για ειδοποίηση και αντιμετώπιση επερχομενων τορπιλών
     Για ASW μπορεί να φέρeι συρόμενο VDS (CAPTAS 4) και έχει το MH60R!!
     επιπλέον αναφέρεται πως ο λόγος που οι αμερικανοι δεν βάλαν Hull mounted sonar στα LCS είναι ότι είναι πολύ θορυβώδη λόγω waterjet!

     Όπως γράφω πάλι έχουμε να κάνουμε με 100% πολιτκή απόφαση

     1. Εδώ μιλάμε για 4+2 και 4 Αναβάθμιση με 5,5 δις +managment /Sales στα ναυπηγεία .Καθαρός κορμός στόλου με ομοιοτυπία και μαχητική ικανότητα… αυτα δεν μπορουν να τα κάνουν οι Γαλλοι .Στους Γαλλους μπορούν να πληρώσουμε ή 2 καλα πλοια πλοία ή 4 μεσαία πλοία … Το πρώτο ειναι ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική πρόταση κορμού στόλους με επενδυτικές προεκτάσεις και το δεύτερο απλα κάποια συμπληρωματικά πλοία … Μιλάμε τους πήραν τα Scalp οι Αμερικανοι … στην κυριολεξία .

     2. Δεν υπάρχει άλλη φρεγάτα στον πλανήτη χωρίς sonar τρόπιδος.
      Όλος ο πλανήτης δεν ξέρει και ξέρουν μόνο αυτοί που έφτιαξαν αυτά τα ποταμόπλοια?

     3. @Digenis

      «Το πρώτο ειναι ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική πρόταση κορμού στόλους με επενδυτικές προεκτάσεις και το δεύτερο απλα κάποια συμπληρωματικά πλοία»

      Λαθος αν θελαν να στησουν σοβαρη αμυντικη βιομηχανια χωρις τον νταβατζη θα ειχαμε ενα απ τα πιο καλα πλοια σε επιπεδο φρεγατας, συγχρονες κορβετες, συγχρονα Α/Α, μη πω και υποβρυχια προς μελλοντικα option για το Χ31 συμμετοχη στο FCAS κτλ αλλα γιατι να καθομαστε να ασχολουμαστε τωρα με αμυντικη βιομηχανια, που να τρεχεις τωρα…

     4. Οι 4 [email protected] HN θα έβγαινας στα 4.5 δις με βάση κομπλέ (οπλα και fos) αυτά που λέει ο μάζης. Οι γαλλικές είναι στάνταρ κάτω από 3.5 δις. Αν οι MMSC βγουν παραπάνω από 3.5δις δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα υπέρ τους. Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν θα είναι καν η φθηνότερη επιλογή.

     5. CK ντάξει δεν ακούει όταν το water jet κάνει βου βου βου.

      Σάμπως τρέχει; 31 knots με τόση exotic τεχνολογία;

      Δεν τρέχει, δεν ακούει, δεν κουβαλάει όπλα και ραντάρ για 100 ψωροχιλιόμετρα αεραμυνας.

      Φερτε πίσω τις Αδελαΐδες.

     6. @Η G-164g Ag-Cat

      Adelaide λέμε και θα κλαίμε

      Δεν μας έκαναν… θέλαμε ASTER 30 /MdCN/SEAFIRE /

      Ας φάμε τα LCS τώρα

      (Gam***********xxxx######)^n

     7. Και καλως θελαμε τα καλύτερα για το ΠΝ. Οι «αμερικάνοι» του ΠΝ δεν θέλανε Αδελαΐδες. Όπως δεν ήθελαν τα Mirage και τα Rafale στην ΠΑ. Πολλά τα συμφέροντα.

      Τώρα βου βου βου και ένα δύτη να τον κρατάνε οι ναύτες ανάποδα με το κεφάλι μέσα στο νερό μπας και ακούσει την τορπίλη.

  3. Το πλοίο δεν είναι φρεγάτα, «Πλοίο Παράκτιας Μάχης» ονομάζεται και σχεδιάστηκε για αντιμετώπιση ασύμετρων απειλών σε παράκτια περιβάλλοντα κατά κύριο λόγο. Εκτός αυτού πρόκειται για αποτυχημένη σχεδίαση 100%, η λογική των Modules δε λειτούργησε, το προωστικό σύστημα είναι περίπλοκο και επιρρεπές σε συνεχείς βλάβες, ενώ δεν είναι και φρεγάτα πολλαπλών ρόλων αφού ούτε δυνατότητα αεράμυνας περιοχής έχει, ούτε σονάρ τροπίδας έχει, ούτε και σοβαρό αγώνα επιφανείας. Όχι πολλαπλού ρόλου αλλά μηδενικού ρόλου θα έπρεπε να λέγεται. Αν δούλευε το σύστημα πρόωσης αξιόπιστα θα ήταν πολύ καλό για το λιμενικό σαν στόλος εφεδρείας.
   Η μετονομασία του σε MMSC δεν εξαφανίζει το ότι στον πυρήνα του το πλοίο πρόκειται για μια τεράστια φόλα. Αν δε για να προσομοιάσει κανονική φρεγάτα χρειαστεί να δώσουμε 1 δις το πλοίο για διαμόρφωση ΣΑ τότε καλύτερα να αγοράσουμε Α200 από τους τρισκατάρατους Γερμανούς. Ποιούς Γερμανούς; Καλύτερα να αγοράσουμε από τους Ρώσους ή τους Κινέζους ή τους Τούρκους. Μιλάμε για εντελώς παρανοϊκή απόφαση. Δε θα πληρώνουμε εμείς τις ανοησίες της ομάδας σχεδίασης και μάρκετινγκ της ΛΜ.

 18. Υπερβολές , γκρίνια και επιστημονική κατάρτιση.
  Τα ίδια ζήσαμε με τα ΥΒ.
  Τα ίδια ζούμε κάθε φορά.

  Αφού τα πλοία θα διαμορφωθούν στις απαιτήσεις του ΠΝ , τι αξία έχει να κρίνουμε ένα προϊόν χωρίς να το δούμε.

  4 Φρεγάτες πολλαπλού ρόλου.
  Αυτό ζητήσαμε.
  Αυτό λαμβάνουμε.

  Αν θες κάτι άλλο , ανεβάζεις το κόστος.
  Απλά πράματα.

   1. Κι εγώ Bellara HN ήθελα, αλλά πάει στα 2 δισ. η μία. Αν εσένα σου περισσεύουν… ελεύθερα.
    Τα άλλα είναι επιεικώς συριζοαριθμητικές.

     1. Την έχω διαβάσει κι εγώ αυτή τη δήλωση του Μάζη. Δεν νομίζω όμως ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μάλλον αφορά την «κανονική» Bellara και όχι την Bellara HN, με τις τροποποιήσεις που είχαμε ζητήσει να γίνουν στο πλοίο (μαζί με τα όπλα, την εκπαίδευση κλπ.).
      Πρόκειται όμως πραγματικά για υπερόπλο! Θα ήταν το σύγχρονο Αβέρωφ!

    1. Σιγά μην πάνε και 5 δις η μία.2.7 δις οι (2)κομπλέ.στις 4 θα έπεφτε κιαλλο η τιμή!.τώρα ξεκινάμε από το 1δις το πλοίο(σαπακια)χωρίς καν ζητούμενες αλλαγές.κλαψε κοσμε

  1. Ο Μητσοτάκης μίλησε δημόσια για ανοιχτό διαγωνισμό και όχι για απευθείας ανάθεση.

   Είπε ψέματα είναι τόσο απλό.

   Και δεν χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις για να καταλάβεις τα αυτονόητα εκτός και αν έχεις τους λόγους σου να υποστηρίζεις το αίσχος μόνο και μόνο για να βάλεις πλάτη στην κυβέρνηση.

   1. Απο e-amyna:
    «Διαγωνισμός δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δημοσιεύεται κάποια προκήρυξη, διαγωνιστική διαδικασία είναι και η υποβολή προσφοράς μετά από πρόσκληση σε διαπραγμάτευση.»

    Απο marsecstrat

    Ο Ν. 3433/2006 (ΦΕΚ Α, 20, 7-2-2006) περί προμηθειών αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει την περίπτωση ειδικής διαγωνιστικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης με υποβολή προσφορών (άρθρ. 1 παρ. 8γ’ 50, 51 και 52′) για λόγους επείγοντος, κρατικού απορρήτου ή συμπαραγωγής.

    1. Ενα μυστήριο πράγμα… Δεν ξέρουμε τπτ για τις MMSC πριν υπογραφεί το συμβόλαιο.Για τις Belharra μαθαίναμε διαμόρφωση, κόστη κτλ… Και να τα άρθρα για το πόσο ακατάλληλες είναι… Τώρα είναι Τρίτη κι έχουμε εμπιστοσύνη στο ΠΝ…

     Πλακα εχετε ρε

     1. Μη πω τι μαθεναμε για τις Bel … τιποτα δεν λεγαν εξετάζανε εξετάζανε ολο εξετάζανε

    2. Αγαπητέ φίλε στην Ελλάδα οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους προ πολλού!

     Άλλα λένε άλλα εννοούνε και άλλα πράττουν.

     Έχουν δημιουργήσει και ένα νομοθετικό ανοσιούργημα να για καλύπτονται σε όλες τις περιπτώσεις.

     Για το ε.α να μην πω λεπτομέρειες και τι ρόλο βαράνε εκεί γιατί θα μου κοπεί το σχόλιο!

   2. Ο Μητσοτάκης δεν μίλησε για διαγωνισμό! Το ξέρεις, αλλά συνεχίζεις να γράφεις ψέματα. Συγκεκριμένα είπε «Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου» (Πηγές: https://armynow.gr/mhtsotakhs-apo-uesallonikh-18-rafale-4-nees-fregates-kai-15000-proslhceis-stis-ed/, https://www.news247.gr/amyna/mitsotakis-agorazoyme-18-rafale-kai-4-fregates-ta-metra-gia-tin-amyna.7928143.html, https://www.protagon.gr/epikairotita/mitsotakis-stathera-vimata-tis-xwras-se-ena-astathes-fthinopwro-44342119262…).

    Οπότε, κολλάει σε σένα αυτό που γράφεις «Είπε ψέματα είναι τόσο απλό».

  2. Το παράδειγμά σου με τα υποβρύχια U214 είναι εντελώς άστοχο.

   Τα υποβρύχια U214 ήταν και είναι state of art και τότε που τα κατασκεύαζαν και σήμερα,

   Με μεγάλη εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο και μια χώρα (Γερμανία) που έχει παράδοση στα επιτυχημένα υποβρύχια αυτής της κλάσης.

   Η MMSC τι ακριβώς είναι;

   Είχε ανάλογη εμπορική επιτυχία;

   Είναι state of art;

   Εκτός από την Σαουδική Αραβία δεν την έχει πάρει κανείς.

   Ακόμα και το USN την απέρριψε ως νέα φρεγάτα.

   Stage1 σε επιβίωση πληγμάτων όταν οι περισσότερες φρεγάτες έχουν stage 2 ενώ τα AB και τα Tico έχουν stage 3!

   Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις πια άλλη φρεγάτα διεθνώς έχει υπερκατασκευή από αλουμίνιο;

   Προβληματικό προωστικό σκεύος.

   Έλλειψη σόναρ γάστρας.

   Υποβαθμισμένο ραντάρ που δεν υποστηρίζει sm-2.

   Και εκεί που οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού ήταν για πυραύλους άμυνας περιοχής ξαφνικά η υποβαθμίστηκαν αυτές οι ανάγκες προκειμένου να χωρέσουν οι MMSC;

   Οπότε αυτό ζητήσαμε και αυτό λαμβάνουμε δεν ισχύει για τον απλούστατο λόγο πως η ηγεσία του ΠΝ δέχθηκε πιέσεις για να δεχθεί αυτό το αίσχος.

   1. Εχει 30 πλοια παραγγελίες και στη Θαλασσα . Σου ειπα μπορει να μην ειναι Bel αλλα ειναι αξιοπρεπες πλοιο του καλυτερου ΠΝ στον πλανητη

    1. Όχι για αυτό που θέλει το ΠΝ δεν είναι αξιοπρεπές, Το έχει έχουν φτιαχτεί 25 πλοία είναι για πολιτικούς λόγους και πιέσεις γερουσιαστών για να κρατούν δουλειές στις περιοχές τους να δουλεύουν τα ναυπηγεία. Ήδη έχουν κοπεί 20 πλοία.
     Αν ήταν τόσο καλά γιατί στον διαγωνισμό FFG(X) απέτυχαν με μια μεγαλύτερη έκδοση της MMSC.
     ΑΝ ρίξεις μια ματιά σε ξένα αμυντικά φόρουμ να δεις τι ανάσα πήραν σχεδόν όλοι οι Αμερικάνοι που επέλεξαν την FREMM έναντι της MMSC XL.
     Για να επέλεξε το πανίσχυρο και μπαρουκαπνισμένο αμερικανικό ναυτικό την FREMM κάτι ξέρει.

     1. Το Αμερικανικο ΠΝ συνεχίζει και δινει παραγγελίες για τις LCS. πόσες δηλαδη περιμένεις να φτειαξει για να θεωρήσεις οτι ειναι δικο τους πλοίο 100 ? Ειναι ηδη στις 40 παραγγελίες .
      Οι αμερικανοι δεν συνεχίζουν να επενδύουν σε κατι που δεν αξίζει ,το κόβουν …Αυτο δεν το έκοψαν. παρα τα προβληματα το διορθώνουν και το συνεχίζουν .

     2. @Digenis
      Μονο που το αμερ. ναυτικο εχει 350+ πλοια, 300m πλυθησμο ΑΕΠ υπερδιπλασιο απο μας, χαμηλο σχετικα χρεος, μη μας δουλευετε τωρα. Επειδη παραγγελνει το αμερ. ναυτικο θα παραγγειλουμε και εμεις ποση δουλοπαρια ποια ; δε ντρεπεσε εσυ και ομοιοι σου γι αυτα που γραφετε ;

 19. 🙂 τα έλεγα εγώ, μετά το κόλπο με το αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού θα γίνει κάτι αντίστοιχο με αναβάθμιση φρεγατικού δυναμικού, για να μην πω αναβάθμιση δυναμικού ΠΝ με τα ναυπηγεία συν συνεργασία με τα F-35 και τα Viper, και δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό να μπορεί να έχει μόνο όποιος έχει πρόσβαση στο πηγαίο κώδικα του F-35 (για να μπορεί να συνεργαστεί).

  Εναλλακτικά μπορεί να βάλουν όρο ότι μπορεί να συμμετέχουν μόνο εταιρείες που έχουν μεγάλη εμπειρία στα μαχητικά αεροσκάφη, και κατά λάθος κάνουν και κανα πλοίο. Έτσι μόνο αν η Naval εξαγοράσει την Ντασώ θα μπορεί να συμμετέχει.

  Άλλος πονηρός όρος θα ήταν να μπορούν να δώσουν ενδιάμεση λύση που να έχει ομοιότητες προς τα αγοραζόμενα (LCS με MMSC

  Μια ομορφιά είμαστε…

  1. Μακάρι αλλά δεν νομίζω.

   Αν ήθελαν να πιέσουν μέσω του ανταγωνισμού θα είχαν κάνει έναν κανονικό ανοιχτό διαγωνισμό με διαδικασίες fast track και εκεί θα κατέθεταν όλοι τις προτάσεις τους και τις αντιπροτάσεις.

   Ο δήθεν διαγωνισμός που επικαλέστηκε η κυβέρνηση ήταν για το θεαθήναι.

   Ντροπή και στη ηγεσία του ΠΝ που εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι είναι αχυράνθρωποι των πολιτικών.

   Μόνο που όταν κάτσει στη στραβή τα δικά τους κεφάλια θα κρεμάσουν αυτοί οι «ίδιοι» πολιτικοί προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι.

   Αυτό πάντως που συμβαίνει τώρα είναι μόνο κατά όνομα διαγωνισμός.

   Καθαρά πολιτική απόφαση με δόλο από τη στιγμή που καταδικάζει το ΠΝ.

 20. Πόσο κάνουν τα δίχτυα και τα παραγάδια για να είναι πλήρως εξοπλισμένα ? Πέρα από την πλάκα μην ανησυχείτε. Την επιλογή των όπλων, των ραντάρ και των μηχανών θα την κάνει ο ίδιος ο Ερντογάν.

 21. ενταξει εδω και καιρο προσπαθουν να στησουν καπιοι φαγοποτια …ειναι προφανες οτι η συγκεκριμενη επιλογη πεφτει στο τραπεζι απο ορισμενους κυκλους για να στηθει παρτι ….ολα ειναι εξωφρενικα ..γιατι να δωσω 1 δις για το σαπιοκαραβο και να μην παρω 3 gowind με δις ..αρα με 4 δις 12 πλοια που θα ειναι και ανωτερα ?….απο εκει και περα η περιπτωση αεραμυνας στο αιγαιο πλεον ειναι θεμα δικτυου ..οποτε η μπελαρα ειναι μονοδρομος ..μετα τα ραφαλε και θα πρεπει να ολοκληρωθει με την αποκτηση των samp/t στην θεση των οσα-χωκ ….απο εκει και περα η γαλλικη μπελαρα στην ουσια εχει 2 σημεια που δεν μας κανουν το ενα ειναι το ραμ και το αλλο τα 16 και οχι 32 κελια …περνεις τα γαλλικα ως εχουν για να παρεις 4 ..και με κοστος περι τα 200εκ ανα πλοιο βαζεις καποια στιγμη +16 κελια και ενα ραμ ….αλλα εαν ερθουν μαζι και τα samp/t με sf500 και αστερ30 και αυτα ..ισως δεν χρειαζεται κιολας η αναβαθμιση των μπελαρα τουλαχιστον εντος αιγαιου …..απο εκει και περα αν τολμησουν και δουμε τιποτα mmsc ..να προχωρανε καπιοι θα πανε φυλακη …

 22. Σε ποια χώρα στον κόσμο γίνοντε αυτά;
  Να δίνεις ένα μάτσο λεφτά για πράγματα που δεν χρειάζεσε; Επειδή στο επιβάλει άλλος;
  Ενώ αυτός πάει για fremm; Μας βρήκαν κοροϊδα.
  Και 3 πλοία θα φτιαχτούν στην Ελλάδα; Καλά κρασιά!
  Με τα 5 δις που θα πάνε στα άχρηστα, καλύτερα να προσλάβουμε ικανό προσωπικό και επιστήμονες και να στήσουμε μια εθνική βιομηχανία πολεμικών μη επανδρωμένων/drones, για θάλασσα, αιθέρες και στεριά.
  Τα λεφτά αυτά, είναι και λεφτά των φορολογούμενων και δεν είναι για να κάνουμε τα χατήρια των αμερικανών ή οποιονδήποτε μπας και μας στηρίξουν έναντι της Τουρκίας (όλλα τα είδαμε, μόνο στήρηξη δεν είδαμε) ή σαν πακέτο με τα ναυπηγία.
  Πρέπει να πάμε σ’αυτό που χρειάζετε το ΠΝ.
  Μάλλον και επειδή καιγόμαστε, ευχόμαστε ότι οι Αμερικανοί μπορούν να μας δώσουν σύντομα 2-3 πλοία και μετά βλέπουμε.
  Τότε μονόδρομος τα σάπια και ας ευχηθούμε να έρθουν συντομα μαζί με καναδυό ΑΒ.

  1. Όπως επίσης δεν κατάλαβες και τα ψέματα του Μητσοτάκη ότι θα κάνει δήθεν ανοιχτό διαγωνισμό ενώ στην πραγματικότητα απευθείας ανάθεση.

   1. Μας έχεις φλομώσει για τον Μητσοτάκη που «είπε ότι θα κάνει διαγωνισμό» και δεν τον έκανε. Ποιός είπε άνθρωπέ μου για διαγωνισμό; Στον ύπνο σου το είδες ή είναι η νέας μέθοδος προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ «πες συνέχεια το ίδιο ψέμα, όλο και κάποιος θα το πιστέψει»;

    Δεν μπαίνω στο θέμα του πλοίου (ο καθένας έχει την άποψή του και μέχρι στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη ενημέρωση). Αλλά πες μου, γιατί δεν παραμένεις στην κριτική για την όποια επιλογή και προχωράς και σε ψέματα;

    Λοιπόν, η δήλωση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τις φρεγάτες ήταν:
    – Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

    Πηγές:
    https://armynow.gr/mhtsotakhs-apo-uesallonikh-18-rafale-4-nees-fregates-kai-15000-proslhceis-stis-ed/
    https://www.news247.gr/amyna/mitsotakis-agorazoyme-18-rafale-kai-4-fregates-ta-metra-gia-tin-amyna.7928143.html
    https://www.protagon.gr/epikairotita/mitsotakis-stathera-vimata-tis-xwras-se-ena-astathes-fthinopwro-44342119262
    κλπ κλπ κλπ

 23. Aλλη μια 100% πολιτική απόφαση!
  Όπως ήταν και οι [email protected] πριν!

  Και θα βάλουν το Ναυτικό να δικαιολογήσει τα αδικαiολογιτα-βλέπε έκθεση του Ναυτικού για τη λύση που επιλέχθηκε για τα P-3!!
  Περαστικά μας!!

  Εάν μάλιστα δοκιμάσουν να τις ναυπηγήσουν στην Ελλάδα
  καλο ..2040?!!! εάν κρίνουμε από τις προηγούμενες εμπειρίες του Ναυτικού

  Και βεβαια ως ενδιάμεση λύση πάμε για LCS!!

  Περαστικά μας πάλι!!

  1. Μόνο που η μια πολιτική επιλογή δεν έχει την παραμικρή σχέση με την άλλη. Είναι άλλο πράγμα να γείρει η πλάστιγγα μεταξύ δυο ισοδύναμων πραγμάτων και άλλο να φορτωθούμε την φόλα. Αφού δεν θέλουμε αεράμυνα περιοχής 1000 φορές [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης, από αυτή την παρωδία. Δεν υπάρχει σύγκριση.

   1. Φόλα δεν θα το έλεγα!
    Περίμενε να δούμε τι προτείνουν οι αμερικανοι και σε τι τιμή
    Εάν είναι σαουδαραβικές σε τιμή και διαμόρφωση αρχίζουμε πετροπόλεμο
    Επίσης βλέπω να πάνε να το πουλήσουν ως μέρος πακέτου στρατηγικής συμμαχίας «κλπων» μπλε φούμαρων:
    https://hellasjournal.com/2020/11/en-anamoni-tou-lefkou-kapnou-gia-ton-tipo-tis-neas-fregatas-tou-pn-grifos-gia-tin-endiamesi-lisi/

     1. Διάβασες το δημοσίευμα του hellasjournal

      Θα το πουλήσουν ως πακέτο στρατηγικής συνεργασίας με φρεγάτες ναυπηγεία και ναυπηγήσεις στη ελλάδα
      Τα γραφει ο Διγενής πιο πάνω
      Θα δούμε τι προτείνουν και σε τι κόστος διότι έχουν βγει νούμερα για ..5 billit

      Και πάμε για χρέος στο 300% του ΑΕΠ

    1. Αυτό που περιγράφεις είναι η φόλα. Σαουδαραβική διαμόρφωση και τιμή. Σε αυτό το σενάριο πηγαίναμε σε [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης με κλειστά τα μάτια. Άσε τα έξτρα κελιά για αεράμυνες περιοχής κτλ, αυτά γίνονται και με αναβάθμιση μεταγενέστερα. Αν μας σερβίρουν αυτό το σενάριο είναι για ξύλο.

 24. Για ποιο γ&$#^#@&νο λόγο δεν προχωράμε έστω στις [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης μπορεί να μου πει κάποιος? Πάνω κάτω στα ίδια λεφτά θα βγουν. Γιατί να πετάξουμε 5 δις στον κουβά με τις διπλωματίες των εξοπλισμών και τις μ$&@&ιες?!?! Σαπιοκάραβα με ενδιάμεση λύση σαπιοκάραβα. Δανειζόμαστε από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο. Ας χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας τις φρεγάτες. Φτάνουν οι δικαιολογίες.

  1. Αντί να εκμεταλλευτούν την ευνοική συγκυρία με τα επιτόκια δανεισμού τόσο χαμηλά και να πάρουν αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι φθηνή στο αλεύρι και ακριβή στα πίτουρα.

   Όταν πρόκειται για τον κομματικό τους στρατό το κομματικό κράτος και τη δική τους τσέπη εκεί είναι large και λεφτά υπάρχουν.

   Όταν πρόκειται για ένα πρόγραμμα τόσο σημαντικό που αφορά το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού εκεί κοιτάνε να κάνουν γυφτιές.

   Είναι τόσο ανίκανοι που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους.

   Παιδάκια των κολεγίων που ότι κατάφεραν είναι χάρη στο κόμμα και το μπαμπά τους.

   Με 4 δις ευρώ άνετα μπορούμε να πάρουμε τέσσερις Belharra ΗΝ με fos και όπλα.

   Στη χειρότερη περίπτωση το κόστος να είναι λίγο παραπάνω και αυτό το παραπάνω κόστος αξίζει κάθε ευρώ.

   Κατώτερη των περιστάσεων και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού που ακολουθούν πολιτικές εντολές και σκοπιμότητες βάζοντας σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση όσο και τα συμφέροντα της χώρας.

   Με τόσους νεο-γενίτσαρους πως να πάει μπροστά η χώρα;

   Και πως να μην σε απειλούν οι Τούρκοι;

   1. Προφανώς. Ο μάζης λέει 1.35 δις η κάθε [email protected] HN (για δύο φρεγάτες), οι 4 θα είναι στάνταρ κάτω από 4.5 δις. Τι άλλο θέλουμε? Το μισό/ένα δις σε σχέση με τις MMSC θα μας κάνει την οικονομία? Που ακόμα και αν θες οικονομία πας στην γαλλική διαμόρφωση και τελειώνει η υπόθεση. Τεράστιο φιάσκο.

    1. Για να καταρρίψουμε τους μύθους με δόλο και την γνωστή παραπληροφόρηση από τα γνωστά εγχώρια φερέφωνα και παπαγαλάκια.

     Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάζη δύο φρεγάτες Belharra HN με όπλα και fos κοστίζουν 2,68 δις ευρώ.

     Ελληνικής διαμόρφωσης περιλαμβάνουν και τους scalp-naval.

     https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1584871/i-mazis-me-lathos-stoiheia-tinaxan-tin-amudiki-sumfonia-me-tin-gallia-me-germano-amerikanikes-pieseis/

     Και σε δεκατρείς ετήσιες δόσεις!

     Η πρόταση αφορά στο αρχικό πρόγραμμα για δύο φρεγάτες στη σημερινή του μορφή με της τέσσερις είναι βέβαιο πως οι Γάλλοι θα είχαν καλύτερη πρόταση συνολικά και με την ανάλογη έκπτωση.

     Το κόστος υποδομών θα πληρωθεί μια φορά και άρα δεν πολλαπλασιάζεται με την αρχική πρόταση των δύο στις τέσσερις τώρα.

     Θα μπορούσαν να αφαιρεθούν οι scalp-naval για μείωση του κόστους.

     Στη χειρότερη περίπτωση τέσσερις Belharra (Γαλλικής διαμόρφωσης) με επιπλέον 76αρι strales και ένα Ram και τα δύο επιπλέον Α50 με πρόβλεψη σε δεύτερο χρόνο για μείωση του κόστους.

     Λύσεις υπάρχουν όταν υπάρχει η πολιτική βούληση για πραγματική ενίσχυση και όχι για το θεαθήναι.

  1. Εσκεμένος αφοπλισμός που προοιωνίζει την παράδοση της χώρας στους Οθωμανούς! Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο! Οποιαδήποτε επιπλέον συρίκνωση θα μας καταστήσει και οριστικά μη βιώσιμους! Όσοι δεν αντιδρούμε είμαστε συνυπεύθυνοι για το άδοξο τέλος του Ελληνισμού.

 25. Άρα ο Μητσοτάκης είπε ψέματα όταν έλεγε δημόσια πως θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για τέσσερις νέες φρεγάτες.

  Όλα στημένα εξ αρχής λοιπόν.

  Τόσο καιρό τα φιλοκυβερνητικά μέσα και οι διαρροές της κυβέρνησης έλεγαν πως με την προμήθεια των MMSC θα μας δοθεί ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Bukre μετά το παραμύθι είχε Ticonderoga και τελικά όλα μια φούσκα και εσκεμμένη παραπληροφόρηση με σκοπό να γίνει ποιο εύπεπτη η αγορά των MMSC!

  Αν γινόταν πραγματικός ανοιχτός διαγωνισμός τότε τα ψέματα και η παραπληροφόρηση και οι διαρροές τους θα κατέρρεαν σαν χάρτινος πύργος.

  Εκεί θα βλέπαμε συγκεκριμένες προτάσεις από όλες της χώρες που θα συμμετείχαν και όχι τα ψέματα και την παραπληροφόρηση που μας σερβίρουν τόσο καιρό για τις δήθεν ακριβές Belharra και προσπαθώντας να βρούνε κουσούρια σε όλες της άλλες υποψηφιότητες.

  Η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης προσωπικά αποδεικνύουν στην πράξη πως δεν τους ενδιαφέρει η πραγματική ενίσχυση της αποτροπής απλός να εξαγοράσουν λίγη προστασία και χρόνο από τους Αμερικανούς.

  Ουσιαστικά ……. βάζουν σε δεύτερη μοίρα την πραγματική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

  Ουσιαστικά θα πεταχτούν στα σκουπίδια 4 δις ευρώ χωρίς κανένα όφελος.

  Σιγά μην περιμέναμε από τον Μητσοτάκη να πράξει τα αυτονόητα.

  Ο ίδιος που είχε δηλώσει δημόσια πως η Ελλάδα ήταν μια μικρή πρώην οθωμανική επαρχία!

  Ο ίδιος που έχει βάλει όλο αυτό το καιρό τους λαγούς του να μιλάνε για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία και την αδερφή του να λέει πως μπορεί να χαθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά θα κατοχυρώσουμε τα υπόλοιπα!

  Ο ίδιος δήλωσε πως χαίρεται να βλέπει μια κοινωνία να μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική και για μπολιαστές!

  Από αυτόν περιμένουμε να έχει εθνική συνείδηση;

  Όχι δα!

  Ακόμα και η υποτιθέμενη αγορά των Rafale είχε να κάνει αποκλειστικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας που πήγε σε άλλο επίπεδο αν η Τουρκία δεν προκαλούσε όλο αυτό το καιρό και δεν έστελνε τα ερευνητικά να παραβιάζουν εδώ και μήνες της Ελληνική υφαλοκρηπίδα όχι για Rafale δεν θα συζητούσε και για εξοπλιστικά αλλά ούτε καν για της FOS!

  Αυτά για να μην υπάρχουν αυταπάτες για το ποιος είναι.

  Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι προφανές που ΄δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από την κυβέρνηση ώστε να δεχθεί το αίσχος MMSC.

  Η κυβέρνηση που θέλει να εξαγοράσει μερικά χαμόγελα μερικά σάλια και χειραψίες από τους Αμερικάνους θα μπορούσε να δώσει άλλα προγράμματα στη LM (μιας και τους αγαπάνε τόσο πολύ) όχι όμως τις φρεγάτες.

  Ντροπή για την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού να δεχθεί αυτό το αίσχος που θα το υποβιβάσει σε ναυτικό τριτοκοσμικής χώρας.

  Η δε κουτοπονηριά της κυβέρνησης είναι πως θα ζητήσουν και στοιχεία λέει για την FFGX ώστε να το χρησιμοποιήσουν μετά ως επιχείρημα ότι να οι FFGX είναι ακριβότερες και χρονικά πάνε πίσω ενώ η MMSC είναι φθηνότερες και έρχονται γρηγορότερα!

  Η κουτοπονηριά τους δεν έχει όριο.

  Τα παραμύθια περί παραχώρησης Arleigh Burke και Ticonderoga κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

  Τελικά η ενδιάμεση λύση θα είναι οι LCS!

  Φοβερή ενδιάμεση λύση για να κυνηγάς ίσως τζιχαντιστές!

  Θ δώσουν δηλαδή 4 δις για τις νέες φρεγάτες συν 400 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των Meko ουσιαστικά πεταμένα λεφτά.

  Η γνωστή παραπληροφόρηση της …. περί Belharra HN κόστος 1,3 δις ευρώ (με fos και όπλα) δεν στέκουν με τίποτα!

  Παραπληροφορούν με δόλο και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάζη το κόστος δύο Belharra HN είναι 2,68 δις ευρώ με fos και όπλα.

  Τώρα όμως μιλάμε για τέσσερα πλοία και άρα σίγουρα θα υπάρξει έκπτωση συνολική στο πρόγραμμα των Belharra ενώ και οι κοστοβόροι scalp-naval μπορούν να ακυρωθούν ώστε να περιοριστή το κόστος.

  Λύσεις υπάρχουν.

  Η Belharra Γαλλικής διαμόρφωσης κοστίζει 700 εκατ. και περιλαμβάνει και ΦΠΑ κάτι που στη δική μας περίπτωση δεν θα πληρώσουμε.

  Πόσο επιπλέον κοστίζουν δύο επιπλέον A50 (16 κελιά) ένα 76αρι strales και ένα Ram χωρίς scalp-naval;;

  ,Μαζί με fos και όπλα το πολύ ένα δις κάθε Belharra HN σύνολο 4 δις με όλα μέσα.

  Και ενδιάμεση λύση χίλιες φορές Lafa παρά της LCS.

  Σε διαφορετική περίπτωση να δούνε και τις Ιταλικές FREMM (είτε Γαλλικές) την I.H και ίσως την A200.

  Η MMSC είναι μακράν η χειρότερη επιλογή.

  Γελοιοποιήθηκαν για άλλη μια φορά και τα φιλοκυβερνητικά φερέφωνα και παπαγαλάκια παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης (non paper κυβερνητικά;) που μιλούσαν με βεβαιότητα για ενδιάμεση λύση Arleigh Burke και Ticonderoga.

  Σιγά που θα έδινε ο Αμερικάνος AB και Tico (που τα έχουν χρυσοπληρώσει) για μια αγορά 4 αλουμινοκορβετών.

  Έτσι κι αλλιώς το εδώ πολιτικό προσωπικό βολεύεται με καθρεπτάκια σαν τους ιθαγενείς και ούτε φυσικά έχει το σθένος να ζητήσει κάτι επιτακτικά βολεύονται με ότι τους δώσουν όπως π.χ την ανέλκυση της βυθοκόρου μερικές χειραψίες λόγια παχιά και χτύπημα στην πλάτη!

  1. Είπε ανοιχτός διαγωνισμός; Για να δούμε.
   Μητσοτάκης στη ΔΕΘ:
   – Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

   Πηγές:
   https://armynow.gr/mhtsotakhs-apo-uesallonikh-18-rafale-4-nees-fregates-kai-15000-proslhceis-stis-ed/
   https://www.news247.gr/amyna/mitsotakis-agorazoyme-18-rafale-kai-4-fregates-ta-metra-gia-tin-amyna.7928143.html
   https://www.protagon.gr/epikairotita/mitsotakis-stathera-vimata-tis-xwras-se-ena-astathes-fthinopwro-44342119262

   Αλλά για να λες εσύ «Άρα ο Μητσοτάκης είπε ψέματα όταν έλεγε δημόσια πως θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για τέσσερις νέες φρεγάτες.
   Όλα στημένα εξ αρχής λοιπόν».
   …κάποιον λόγο θα έχεις. Και τον υποψιζόμαστε.

 26. δεν καταλαβαινω γιατι ρωτανε για τα ffgx εφοσων θα εχουμε ηδη υπογραψει συμφωνια για mmcs. Αν ειχαμε εξτρα δυς ας παιρναμε κατι καλο απο την αρχη

  1. Κουτοπονηριά της κυβέρνησης

   Για να το χρησιμοποιήσουν μετά επικοινωνιακά ως επιχείρημα ότι η FFGX είναι ακριβή και δεν θα είναι σύντομα έτοιμη ενώ η MMSC είναι ποιο φθηνή και έρχεται συντομότερα!

   1. Ακριβώς έτσι φίλε Μιχάλη!
    Έτσι σκέπτονται και αυτοί οι ερασιτέχνες που το παίζουν και σοβαροί πολιτικοί, μπροστά στην πολιτική τους πελατεία και στο πόπολο γενικά.
    Μόνο που ξεχνούν ότι δεν είμαστε πλέον όλοι στις εποχές που προσκυνούσαν «εθνάρχηδες» και «εθνοσωτήρες» της συμφοράς, σε χρόνια ελπίζω να τους το θυμίσει αυτό οι πλειοψηφία που θα την αναγκάσουν σε λίγο να πληρώσει δισεκατομμύρια για άχρηστα και ελαττωματικά πλοία, μόνο επειδή αυτοί θέλουν να τα έχουν εντάξει με τους αμερικανούς και για να αρπάξουν πάλι και χαρτζιλίκι απο την υπόθεση, όπως το συνηθίζουν σε απευθείας αναθέσεις.

    1. Έτσι ακριβώς φίλε Ndgi.

     Βέβαια μέχρι τότε η ζημιά θα έχει γίνει δυστυχώς.

     Κάποιες τσέπες θα γεμίσουν και το ΠΝ θα φορτωθεί στην κυριολεξία αλουμινοκορβέτες για τα επόμενα 35-40 χρόνια με ότι σημαίνει αυτό.

     Κατά τα άλλα «αποφάσισε» το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο!

     Τους έδωσε η κυβέρνηση το non paper με ειλημμένη την απόφαση για την MMSC και αυτοί απλός παρίστανται δια της απουσίας τους.

     Σκέψου πόσο πολύ έχουμε ξεπέσει ως χώρα.

     Αυτοί που δεν τολμάνε να απαιτήσουν τα αυτονόητα για τα πληρώματά τους αύριο θα υπερασπιστούν την κυριαρχία της Ελλάδας.

     Κομματικοί τιποτάδες που προχωράνε στις βαθμίδες με το κόμμα για να βαράνε προσοχές στους πολιτικούς γενίτσαρους.

     Κατάντια.

     Όχι πως δεν γνώριζα και δεν γνωρίζω πως λειτουργούνε οι ηγεσίες στις ΕΔ αλλά όσο πάει και χειροτερεύει το πράγμα.

     Τελικά το υποτιθέμενο «εξοπλιστικό» θα πάει στον κουβά και απλός η κυβέρνηση θα εξαγοράσει πολιτική στήριξη.

     Πεταμένα δις ευρώ χωρίς αντίκρισμα.

     1. Αφού τα είπατε μεταξύ σας Μιχαλης και Ngi οι υπόλοιποι που λεν κάτι άλλο ειναι πληρωμένοι ,τσεπατοι ,εντολοδόχοι και δεν κάνουν το καλό για την χώρα … Μάθετε λοιπόν οτι μαζι με τις 4 MMSC παζαρεύεται απο το φαίνεται και 2 τελευταίας κατασκευής LCS, plus η Αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ 5δις + ολα μαζι . ΟΛΑ αυτα απο μόνα τουςξανα φτειαχνουν τον κορμο του ΠΝ ωστε να συνεχίσει να υπάρχει μάχιμο με δυνατότητες , και τα ναυπηγεία θα λειτουργήσουν ξανά με την διοίκηση των Αμερικανων .Εκτός και αν νομίζετε οτι μπορουν με ελειπεις προσφορές να ερχετε ο καθένας και να πουλάει πλοία … Κανεις δεν μπορει να ανταγωνιστεί τετοια προσφορά που ξανα φτιάχνει το ΠΝ απο την αρχή και βάζει τις βάσεις για το Επόμενο πλοίο με μεγάλες δυνατότητες FFG . Χωρις κορμο στολους δεν εχουν νόημα 2 Bel , ειναι λίγες .

     2. Ίσως να αγοράζουν και 2η υπηκοότητα για να έχουν μέρος να ξεφύγουν όταν σκάσει το ηφαίστειο και η φούσκα «αποτροπής» και λοιπά παραμύθια που αραδιάζουν δεξιά και αριστερά για να σπαταλάμε άσκοπα χρήματα χωρίς να έχουν ουσία αυτές οι εξωφρενικές σπατάλες.
      Αφού έχουν αγορασμένα πτυχία και απο αμερικάνικα πανεπιστήμια με γνωριμίες σε εκείνα τα μέρη.

     3. 6 belharra γαλλικής διαμόρφωσης και αναβάθμιση μέκο θα έβγαιναν πάνω κάτω στα ίδια λεφτά.

      Εμείς όμως θέλουμε τα σαπιοκαραβα.

     4. @Digenis
      Ετσι ειναι οπως τα λες αλλα αμα δεις αμυντικη βιομηχανια σ αυτη τη χωρα μη πεις γιατι.

     5. Digenis

      Σώθηκες!
      Σιγά τα πλοία που θα πάρεις για μπαξίσι όπως νομίζεις, που οι Τούρκοι τα φτιάχνουν σε λίγο μικρότερο εκτόπισμα για αστεία ποσά σε εγχώρια ναυπηγεία.

      Αν πρόσεξα σωστά οι πλειοψηφία των σχολιαστών δεν θεωρεί τα mmcs πλοία must have, όπως η πλειοψηφία των ναυτικών στο ΝΑΤΟ και πολλών άλλων που απέφυγαν αυτά τα πλοία για τους γνωστούς λόγους.

     6. @Digenis
      Τα ναυπηγεία της συμφοράς θα ροκανίσουν και άλλα θαλασσοδάνεια… Οι Αμερικάνοι δε θα βάλουν σέντι!

     7. @Π.Α τα ναυπηγεία της Ευρώπης παραπαίουν όλα ,στην καλυτερη ειναι σε οριακο σημειο .Για αυτο και τους βλέπεις διστακτικούς να πάρουν τα ελληνικά … Τα αμερικάνικα ειναι σε πολυ καλύτερη κατάσταση απο τα Ευρωπαικα που σημαίνει οτι μπορούν να φέρουν δουλειές … Οποτε η Αγορα των Ναυπηγείων απο τους Αμερικανους ειναι οτι καλύτερο μπορει να γινει για την Ναυτικη Αμυντικη βιομηχανια με προεκταση στην Εμπορική .

     8. @Digenis

      «Τα ναυπηγεία της Ευρώπης παραπαίουν όλα ,στην καλυτερη ειναι σε οριακο σημειο .Για αυτο και τους βλέπεις διστακτικούς να πάρουν τα ελληνικά … Τα αμερικάνικα ειναι σε πολυ καλύτερη κατάσταση απο τα Ευρωπαικα που σημαίνει οτι μπορούν να φέρουν δουλειές … Οποτε η Αγορα των Ναυπηγείων απο τους Αμερικανους ειναι οτι καλύτερο μπορει να γινει για την Ναυτικη Αμυντικη βιομηχανια με προεκταση στην Εμπορική .»

      Το τι γινεται στα ναυπηγεια της ευρωπης δε το ξερω αλλα το να εχεις σκυλιασει με τα ναυπηγεια ελευσινας απ τη στιγμη που δε φαινεται ελπιδα στον οριζοντα εχει καταντησει γελοιο.Αν υπαρχει καποιος ιδιωτης να τα παρει και να ασχοληθει σοβαρα με ναυπηγησεις δεν τον εμποδιζει κανεις, ελεος πλεον.
      Το οτι ειναι ανικανοι να διοικησουν μια μεγαλη εταιρια διαχρονικα στο δημοσιο δε το εχουν καταλαβει, οπως δεν εχουν καταλαβει το οτι εχουν εκλεγει για να προστατευουν το εθνος δημιουργωντας ή καταργωντας νομους και να συμβαλουν στην δημιουργια βιομηχανιας, αγροτικης καλλιεργειας κτλ.
      Διπλα εχει ενα ευστοχο: οταν το πολιτευμα κινηται εχθρικα ως προς το εθνος τοτε χρειαζεται αλλαγη πολιτευματος (οχι επεμβαση στρατου για να προλαβω καποια γιδια)
      ΚΑΙ σαν ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ εχει ορισει Βασιλεις για το καθε εθνος. ΟΚ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΛΙΚΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ.

      Δευτερων, τα ναυπηγεια της Συρου μια χαρα λειτουργουν και μπορουν να αναλαβουν εργα για το πολεμικο ναυτικο.

      Το να εχουν εμμονες εκει στην κυβερνηση δηθεν για να δειξουν οτι θα υπαρξει αναπτυξη ειναι καπως και το κακο ειναι πως συμβαλλουν πλεον στρατιωτικοι στην διαλυση του ΕΘΝΟΥΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

 27. Ας δούμε δούμε διαμόρφωση και το τελικό κόστος και μετά θα εκφράσουμε άποψη…
  Οι επιλογές ανεξαιρέτως είχαν όλες θέματα, από εκεί και πέρα χωρίς να ενθουσιάζει η επιλογή, σίγουρα θα προσφέρει.
  Η ΜΕΚΟ Α200 έδειχνε από την μία η καλύτερη λύση για φρεγάτα GP και με τον μεγαλύτερο εξοπλισμό χωρίς να είναι γερμανικός, αλλά δεν πάει να πέφτει βαρύ ένα συμβόλαιο στην Γερμανία υπό αυτές τις συνθήκες…
  Από εκεί και περα σχετικά πικρό ποτήρι οι MMSC… αν φτάνουν τα 4 δισ. τα συμβόλαια καλύτερα 20 F-35 και 5 αναβαθμισμένες type-23 από την LM canada μαζί με τις ΜΕΚΟ 200…

 28. Τι να γραψεις, τι να πεις…
  Το Ανωτατο Ναυτικο Συμβουλιο προκρινε να αποσταλει LoR για τις MMSC. Κυριοι μια λυση προκρινεται: να πατε σπιτια σας ως βολεμενοι αργομισθοι. Χιλιες φορες να πατε να δουλεψετε μεροκαματο 3 Ευρω την ωρα για να ζησετε την οικογενεια σας παρα να ειστε στο καδρο αυτου του εγκληματος.

  Λοιπον σκαστε οσα δις Ευρω θελει η LM για F-35 αφου μας εκβιαζουν απο USA μερια. Για το Π.Ν. βρειτε ενα σκαρι, βαλτε του ενα περιστρεφομενο ρανταρακι, 8 αντιπλοικους, ενα σοναρ πλωρης, ενα σοναρ μεταβλητου βαθους, ενα CIWS, 16-32 Α/Α πυραυλους και αγοραστε 4 φρεγατες των 500εκ η καθε μια ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ με τη ΦΑΡΣΑ που ζουμε.

  Ουτως ή αλλως με τοσο δυνατα οπλα αερος – επιφανειας που υπαρχουν σημερα τιποτα δεν μπορει να επιβιωσει μονο του στην Ανατολικη Μεσογειο (και οχι μονο) αν δεν εχει μονιμα ενα AWACS απο πανω του.

 29. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ!

  Ήδη σχόλια με προσβολές σε άλλες ιστοσελίδες διαγράφονται. Ήδη σχόλια με ύβρεις διαγράφονται. Κρατήστε επίπεδο και ήθος. Κάθε σχόλιο δεκτό αλλά με ευπρέπεια και σεβασμό. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο δεν θα αναρτώνται. Σχόλια αναγνωστών που στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε σφάλματα θα περνούν από έγκριση και θα καθυστερούν να δημοσιευτούν. Μην γίνεστε όχλος. Σκοπός είναι ο δημιουργικός διάλογος, η ευγενής αντιπαράθεση, η ειλικρινής συζήτηση, η καλοπροαίρετη και καλόπιστη κριτική όπως και εμείς κάνουμε αλλά χωρίς ύβρεις. Ευχαριστώ για τη κατανόηση. 

 30. Κανεις μας δεν γνωριζει τι λεγεται πισω απο κλειστες πορτες – οτι μαθαινουμε ειναι στην καλυτερη περιπτωση ψηγματα μεσων ορων αυτων που ειπωθηκαν.

  Η υποστηριξη των Αμερικανων προς την Ελλαδα ειναι πολυεπιπεδη και αφορα κυριως κινησεις που ουτε γνωριζουμε ουτε εχουμε την δυνατοτητα να μαθουμε.

  Η Αμερικη δεν ειναι ΜΚΟ και η Ελλαδα ειναι μια μικρη χωρα 10Μ, 180Β ΑΕΠ με εξαγωγες κομποστας και ΠΟΠ φετας – ψυχραιμια σε ολους.

  πς Τα περισσοτερα των σχολιων, μου θυμιζουν μια ρηση του Mark Twain:

  It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.

  1. Σίγουρα δεν ζεις στην Ελλάδα.

   Αν ζούσες εδώ θα ήξερες πολύ καλά με τι πολιτικό προσωπικό απατεώνων έχεις να κάνεις σε όλα τα θέματα.

   Η MMSC είναι κάκιστη επιλογή όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να ωραιοποιήσουν για άλλους λόγους.

   Η αγανάκτηση των σχολιαστών προκύπτει από τα παραμύθια που μας σέρβιραν όλο αυτό τον καιρό τα φιλοκυβερνητικά φερέφωνα και παπαγαλάκια με δόλο όπως αποδεικνύεται τελικά.

   Εάν η MMSC ήταν φρεγάτα (που δεν είναι) δεν θα την είχε απορρίψει το USN και θα προτιμούσε την Ιταλική FREMM.

 31. Η ηγεσία του Π.Ν έχει τεράστιες ευθύνες.
  Αν αποδεχθούν την ένταξη των MMSC στο Π.Ν είναι άξιοι της τύχης τους.
  Δεν μας κάνει η βασική Bel αλλά MMSC γουρούνι στο σακί την καταπίνουμε αμάσητη;
  Τραγικοί.
  Έχουν υποχρέωση να παραιτηθούν και να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για την ακαταλληλότητα του σκάφους των MMSC, σε περίπτωση που εκβιάζονται από την πολιτική ηγεσία.

  Για τους πολιτικούς που επιλέγουν αντί των ειδικών, οπλικά συστήματα σαν να παραγγέλνουν κοντοσούβλι και εξοχικό, ουδέν σχόλιο.

 32. Να πουμε στους καπετανιους να κοψουν το καπνισμα γιατι αν πεσει καφτρα στην υπερκατασκευη τα κοβω να λαμπαδιαζουν

  1. Εκτος απο ναυσιπλοια και γενικη αντιληψη δεδομενης καταστασεως θα μπερδευτουν πολυ ετσι και μπει κοψιμο καπνισματος.

 33. Η γελοιότητα σ΄αυτή τη χώρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο…..

  Ξερόλες με πληκτρολόγιο, άλλοι εντελώς άσχετοι με το αντικείμενο, κι άλλοι σχετικοί (με το νου τους) με το αντικείμενο, κουνάνε το δάχτυλο στα στελέχη του ΠΝ που παίρνουν αποφάσεις με δεδομένα που ΟΙ ΑΠ΄ΕΞΩ ΑΓΝΟΟΥΝ……θεωρούν δεδομένο ότι υπαναχώρησαν σε πολιτικες πιέσεις και τους κατηγορούν για ενδοτισμό!!!

  Κι όλα αυτά γιατί????……γιατί ο ξερόλας Έλληνας με πληκτρολόγιο, έχει άποψη για ΤΑ ΠΑΝΤΑ….μεταξύ των οποίων και για τις φρεγάτες του ΠΝ……

  Κακώς ταλαιπωρούμε στελέχη καταρτισμένα…….να κάνουμε ένα γκαλοπ στα αμυντικά σάιτ……να αποφασίζουν οι ξερόλες για τις προμήθειες της Ελλάδας σε αμυντικό εξοπλισμό….

  1. @TJOLOLO:

   Τώρα θέλεις να πεις πως τις αγορές εξοπλισμού τις αποφασίζουν τα καταρτισμένα στελέχη του Ναυτικού της Αεροπορίας η του Στρατού??

   Και αυτά όπως και εμείς οι ξερόλες του πληκτρολογίου από τις Ειδήσεις τα μαθαίνουν!!

   Και επιπλέον καλούνται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αρκετές φορες!!

   Να σου θυμίσω την υπόθεση των p-3 που έγραψε έκθεση το Ναυτικό πως μια κατεπείγουσα ανάγκη του..014 θα καλυφθεί με αεροπλάνο που θα παραδοθεί το 23??

   1. Όχι τις αποφασίζει ο κάθε Μητσοτάκης……από μόνος του…..χωρίς να τους ρωτήσει!

    Το ό,τι ο κάθε πικραμένος με πληκτρολόγιο έχει άποψη για τόσο τεχνικά και εξειδικευμένα ζητήματα……πολλά εκ των οποίων άκρως απόρρητα, που ούτε μπορούμε να τα φανταστούμε, πραγματικά με ξεπερνάει!

    Θα μου πεις βέβαια ο Έλληνας με πληκτρολόγιο ξέρει πιο πολλά από τον δικηγόρο του για δίκες, ξέρει πιο πολλά από τον γιατρό του για το αν υπάρχει πανδημία, ξέρει πιο πολλά από τον προπονητή της ομάδας του για το πώς πρέπει να παίξει…….ε να μην ξέρει και πιο πολλά από τα στελέχη του ΠΝ για τις φρεγάτες???……..αλίμονο

     1. Αυτούς που ξέρουν?? Από που προκύπτει ότι ξέρουν???……ας γράφει ο καθένας εδώ μέσα δίπλα από το σχόλιό του και τι δουλειά κάνει…..
      Επίσης οι ύβρεις δεν καταλαβα ποιες είναι……

    1. Το γεγονος πως η υπερκατασκευη στα mmcs και ολο το σκαφος στο lcs ειναι απο αλουμινιο δεν ειναι ακρως απορητο, ειναι γνωστο. Ουτε το οτι οι κινητηρες τους εχουν βγαλει πολλα προβληματα. Ουτε πως το ναυτικο της αμερικης μειωσε κατα πολυ την παραγγελια του και πηγε στα ffgx. Εχουν γραφτει πολλα αρθρα σχετικα και απο αμερικανικα περιοδικα του χωρου. Αυτοι ειναι οι λογοι που υπαρχουν αντιδρασεις, αν εδιναν ffgx σε μια νορμαλ τιμη θα καναμε παρτυ.

     1. Ούτε είναι άκρως απόρρητο ότι οι ίδιοι οι αμερικανοί το αποκαλούν κοροιδευτικά «Little Crappy Ship» Μικρό Άχρηστο Πλοίο

    2. @TJOLOLO

     Και που ξέρεις πως κάποιοι από μας δεν είναι δικηγόροι γιατροί η μηχανικοί ναυπηγοί αεροναυπηγοί και πάει λέγοντας??
     Τεχνικό διαλογο κάνουμε με στοιχεια από ανοικτές πηγες
     Τι άκρως απόρρητα είναι αφού όλες οι εταιρίες δημοσιεύουν τις προδιαγραφές των προϊόντων τους?
     Είναι απόρρητες οι επιδόσεις του trs4d??
     Αφού η ίδια εταιρία τις δημοσιεύει!!

     1. Δεν μιλάω για τις επιδόσεις επιμέρους συστημάτων που ενδεχομένως έχουν γνώση να σχολιάσουν μερικοί (όπως ένα ρανταρ)……μιλάω για τον γενικότερο αμνυντικό σχεδιασμό της χώρας, διακλαδικά, τον οποίο φυσικά όλοι ΑΓΝΟΟΥΝ….και στον οποίο σχεδιασμό εντάσσεται και η αγορά των νέων φρεγατών…..

      Ποιός σας είπε ότι το ΠΝ θεωρεί την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής…..ως πρώτο μέλημά του???

      Ποιος σας είπε ότι το ΠΝ θεωρεί τη στρατηγική κρούση μέσω πλοίων…..ως πρώτο μέλημά του???

      Όλοι όσοι παριστάνουν τους ειδήμονες εδώ μέσα… έχουν επίγνωση τι έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο για τον ρόλο πχ της ΠΑ σε αυτό το θέμα???

      Μόνο όποιος έχει πλήρη εικόνα τέτοιων πληροφοριών (όπως έιναι τα στελέχη του ΠΝ) μπορεί να έχει ολοκληρωμένη εικόνα τι πρέπει να αποκτηθεί….

     2. Δεν μας έβαλαν οι Γάλλοι το μαχαίρι στον λαιμό να πάρουμε scalp naval. Την [email protected] HN εμείς την διαμορφώσαμε. Εξακολουθώ να περιμένω επιχείρημα για MMSC vs [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης (που βγαίνουν και φθηνότερες).

     3. @TJOLOLO

      «μιλάω για τον γενικότερο αμνυντικό σχεδιασμό της χώρας, διακλαδικά, τον οποίο φυσικά όλοι ΑΓΝΟΟΥΝ»
      Λαθος κανεις, ειδικα για την διακλαδικοτητα καναν τις παπιες οταν την ακουγαν. Ο Στεφανης (αν δε κανω λαθος) εδωσε μεγαλο βαρος σαν αρχηγος ΕΔ (δε παρακολουθουσες).

      «Ποιός σας είπε ότι το ΠΝ θεωρεί την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής…..ως πρώτο μέλημά του»
      Γιατι τοτε πηγε για Βell 32 κελιων ;

      «Ποιος σας είπε ότι το ΠΝ θεωρεί τη στρατηγική κρούση μέσω πλοίων…..ως πρώτο μέλημά του»
      Απο παλαιοτερες δημοσιευσεις ειχαν φαγωθει για scalp naval.

      «Όλοι όσοι παριστάνουν τους ειδήμονες εδώ μέσα… έχουν επίγνωση τι έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο για τον ρόλο πχ της ΠΑ σε αυτό το θέμα???
      Το να εχεις ακομα patriot οταν δεν εισαι στο 100% ικανοποιημενος δεν ειναι θεμα ειδημονιας.
      Σιγουρα καποια πραγμτα δε τα γνωριζουμε και καλως ΑΛΛΑ αγορι μου γλυκο οταν υπαρχει 22% ανεργια (επισημα τουλαχιστον) μπατε σκυλοι αλλεστε απο λαθρομεταναστες,να εξισωνεις ιθαγενεια με υπηκοοτητα, κακες αμυντικες συμφωνιες (βλ orion) κτλ, ε δεν εχεις το δικαιωμα να κοροιδευεις (ακομα και στρατιωτικους) επειδη δεν εχεις σθενος σα προσωπικοτητα για ενα οχι και δεν εχεις τη διαθεση να αλλαξεις. Η επειδη θα προσβληθει ο Βαρδινιγιαννης αν δε μπει ενας δικο τους ανθρωπος.

      Μόνο όποιος έχει πλήρη εικόνα τέτοιων πληροφοριών (όπως έιναι τα στελέχη του ΠΝ) μπορεί να έχει ολοκληρωμένη εικόνα τι πρέπει να αποκτηθεί….»
      Αν ομως δεν συμφωνεις γιατι δεν υποβαλεις παραιτηση και να δωσεις και τους λογους αν εχεις αξιοπρεπεια.
      Το να διαπραγματευεσαι για Bell επι μηνες και ξαφνικα να κανεις πισω αυτο σε τιμαει πιστευεις ; μονο σ αυτην εδω τη χωρα γινονται τοσο τερατωδει πραγματα.
      Και προσωπικα γραφω, κακος που εχει πεσει τοσο βαρος στο ΠΝ, η αντιληψη μου ειναι πως θελει αλλαγη σε μεγαλο βαθμο απο προσωπικο, κοινως ξεσκαρτισμα.

      Να ευχονται μη πιασει πατο ο ιδιωτικος τομεας και δεν εχει ο αλλος να ταισει το παιδι του, κανενας δε θα σωθει απ τους υπευθηνους που διοικουν αυτη τη χωρα το να τους κρεμανε θα ειναι το λιγοτερο που θα δουμε.

    3. OK αλλά κάπου μας μπερδεύουν κι αυτοί οι χριστιανοί του ΠΝ
     Για χρόνια μιλούσαν με τους Γάλλους για ASTER-30 και πως δεν τους έκαναν τα λίγα που είχε η διαμόρφωσή τους και τους είχαν βάλει να ξανασχεδιάσουν το βαπόρι τους
     Και τώρα πάμε για ενδιάμεση λύση με RAM!!
     Θέλανε Scalp και τώρα θα πάρουν Hellfire
     Kαι προφανώς δεν πειράζει που δεν θα έχουν σοναρ γάστρας
     Εκτός κι αν όλα αυτά τα κάνουν για να μπερδέψουν τους Τουρκους που δεν θα ξέρουν αν θα τους βγει Tico ή Cyclone από το ναύσταθμο

   1. Αδελφέ, με όλες τις πληροφορίες που μπορούμε να έχουμε, σε συνδυασμό με την καθημερινή ακροβασία μεταξύ λογικού και παραλόγου, το μόνο που μπορώ να υποθέσω και θέλω να πιστέψω είναι ότι, το ΠΝ ξέρει τι χρειάζεται και σε ποσότητα και σε ποιότητα, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, η τελική απόφαση είναι πολιτική και όχι στρατιωτική. Λυπάμαι, αλλά για μία ακόμη φορά θυμάμαι τις γραμμές απ’τα απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη, τη στιγμή που τον συλλαμβάνουν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας : <>
    Δεν υπάρχει σωτηρία…

  2. Φιλτατε στη συγκεκριμενη περιπτωση αναφερεσαι στο σκελος και μονον των διαμαρτυριων των μαχητων του πληκτρολογιου.
   Αποφευγεις ομως να απαντησεις στις αιτιασεις.
   Ειναι βεβαιο οτι δεν προκειται για ψεκασμενους αλλα μαλλον για ψαγμενους…
   Αφορα θεματα ειδικου τυπου και οχι σχολια της κ. Σουλας απ τα Πετραλωνα…
   Ενημερωτικα αναφερω οτι το συγκεκριμενο πλοιο δεν ειναι Φρεγατα , και οι πρωτες γκρινιες ηλθαν απο τα χειλη οχι σχολιαστων, αλλα Αμερικανων Αξιωματικων που υπηρετησαν στα ανωτερω σκαφη.
   Προσωπικα δηλωνω οτι η ανοχη μου στη σημερινη πολιτικη και Στρατιωτικη ηγεσια ελαβε τελος.
   Απο σημερα θα με βρισκουν απεναντι τους ακομη και στην περιπτωση που αναστησουν και πεθαμενους.
   Η κοροιδια εχει και τα ορια της καθως και ο ενδοτισμος.
   Το λιγοτερο που επρεπε να κανει ενας Αξιωματικος ειναι να παραιτηθει και οχι να υπογραφει αδικριτως οτι του σερβιρει το Προδοτικο πολιτικο καθεστως της χωρας.
   Εαν θελει να σεβεται το Εθνοσημο που φερει.
   Προφανως μαλλον ελαχιστοι το σεβονται πλεον….

 34. Όταν ο Τούρκος έχει 60 πλοία ανεπτυγμένα στην Αν. Μεσόγειο…. Όταν η μισή του αεροπορία είναι στον αέρα…. Όταν τα Bayractar πετάνε πάνω από τα νησιά σου, πιθανώς οπλισμένα….Όταν όλοι οι «συμμαχοι» δηλώνουν ότι δεν μπορούν να σου δώσουν πλοία να υπερασπιστείς το Αιγαίο, πλήν ενός, τον οποίο εσύ απαξιώνεις….Τότε είναι σίγουρο ότι ζεις σε άλλη διάσταση αν πιστεύεις ότι ο Τούρκος θα κάνει πίσω γιατί του είπες συλληπητήρια. Ότι οπλικό σύστημα και να προσπαθήσεις να πάρεις τώρα για άμεση χρήση θα σου κοστίσει πανάκριβα και θα είναι της πλάκας. Εξαίρεση και πάλι αυτός που σου έδωσε τα RAFALE. Αν δεν εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες αγοράς από αυτόν, προς Θεού, μην πάρεις τίποτα Κούλη. Μέχρι στιγμής ότι είπε ο Ερντογάν έχει βγει. Θα είναι κρίμα να βγει και η πρόβλεψη για το Γουδί.

 35. Επειδή στην κυβέρνηση είναι μουλωχτοί και ψεύτες και δεν πρόκειται να μας ενημερώσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τις άλλες υποψηφιότητες θα μπορούσε το DR να μας ενημερώσει για το αν υπάρχει βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων και ποια είναι αυτή;

  Φτάνει πια με αυτήν την παραπληροφόρηση με δόλο των φιλοκυβερνητικών παπαγάλων και φερέφωνων.

  1. Φυσικά και δεν πάει καλά…..μια που ο αρθογράφος έντεχνα αποκρύπτει ότι τα 3.5 δις για τις Γαλλικές φρεγάτες αφορούσαν 2 μονάδες ενώ τα 5 δις για τις Αμερικάνικες αφορούν 4 μονάδες…..

   Για κάνε τη διαίρεση φίλε…..και θα βρεις τι δεν πάει καλά στο άρθρο…..

   1. Διαιρέσεις ? Τι ειπες ? Οταν λεμε δεν παει καλα, δεν παει …Ασε τις τεχνοκρατικές διαιρέσεις παλιο τεχνοκράτη ειναι πολιτική απόφαση

    1. Ναι παληκάρι μου διαιρέσεις…….3.5 δις για δυο πλοία σημαίνει 1.75 δις η μονάδα…
     5 δις για 4 πλοία σημαίνει 1.25 δις η μονάδα

     Οι Αμερικάνικες είναι φθηνότερες κατά 500 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο…….το άρθρο βέβαια «ξέχασε» να στο αναφέρει αυτό….αλλά αναφέρθηκε στο συνολικό κόστος χωρίς να υπολογίζει σε πόσα πλοία αντιστοιχει!!!!

     1. Οι Γάλλοι τη δικη τους [email protected] (2 A50 VLS) τη πληρώνουν 800mil ΧΩΡΊΣ όπλα και FOS

      Εμάς οι 2 δικες μας ερχόντουσαν MIN 2.6 BILL με ΌΠΛΑ και FOS

      Για τις MMSC να αναμένουμε τιμές πριν αρχίσουμε το πετροβόλημα αλλα έχω ήδη αρχίσει να μαζεύω πέτρες

      Ο ΈΝΙΚΟΣ δεν είχε γράψει για 4 MMSC @ 3.6 BILL με όπλα και fos?!

     2. Αλλο 4 και 5 πλοια και αλλο 2….
      Και παντα οι τιμες συμφωνα με κυβερνητικες διαρροες….
      Ηταν σχεδον ετοιμες οι υπογραφες , αλλα κατοπιν πιεσεων εξ αμερικης ακυρωθηκαν.
      Για να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα παρεθεσαν τιμες οι οποιες δεν προκυπτουν απο πουθενα.
      Καμμια επισημη πηγη παρα μονον προπαγανδα του Μαξιμου…
      Οι Γαλλοι βολευτηκαν με τα Rafale και ολα τα υπολοιπα στον Εθνικο Προμηθευτη….
      Τι δεν καταλαβαινεις…?

     3. @dk
      Τα είχαμε συζητήσει επανειλημμένως:
      Το φπα μπορεί να το γλυτώναμε εάν παραλαμβάναμε απευθείας εμείς τα πλοία ενώ εμείς ζητάγαμε να τα παραλάβει για εμάς το γαλλικό ναυτικό
      Επιπλέον και εάν το γλιτώναμε οι σχεδιαστικές αλλαγές και προσθήκες που ζητάγαμε ανέβαζαν το κόστος στα 800+mil το πλοίο χωρίς όπλα και FOS

   2. Φυσικά και κάτι δεν πάει καλά 3,5 δις στοιχίζουν οι πέντε (5) Belharra Γαλλικής διαμόρφωσης που περιλαμβάνουν και το Γαλλικό ΦΠΑ κάτι που στη δική μας περίπτωση δεν θα πληρωθεί.

    Κάνε τώρα τους υπολογισμούς.

    Δύο Belharra HN με 3,5 δις ευρώ κόστος δεν ισχύει και είναι παραπληροφόρηση με δόλο.

    Ο δόλος είχε σκοπό να συκοφαντήσουν τους Γάλλους ως «ακριβούς» για να πάρουν την MMSC.

   3. Οι [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης είναι φθηνότερες από τις MMSC. Περιμένω έστω και ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να επιλεγούν οι MMSC έναντι αυτών.

    Οι [email protected] HN σε σχέση με τις MMSC είναι σαν να συγκρίνεις yugo με porsche. Ότι διαφορά και να έχουν που άντε να είναι +20% το αξίζουν και με το παραπάνω γιατί μιλάμε για state of art τεχνολογία. 4 δις για τα σαπιοκάραβα ή 4.7(μαζί με scalp naval) για ό,τι καλύτερο μπορούμε να πάρουμε και καθόμαστε και συζητάμε?

    1. Φίλε ξέρεις ποια διαμορφωση έχει ζητήσει το ΠΝ από την LM και κάνεις αυτό το σχόλιο???

     Αν ξέρεις πολύ θα ήθελα να κάνεις μια ενημέρωση……

     1. Ξέρω τα δεδομένα, δηλαδή της MMSC της Σαουδικής Αραβίας. Αυτές έχουν 1δις το πλοίο. Στο ποσό αυτό συμφωνεί και το παρόν ιστολόγιο, άρα συζητάμε για κάτι σε αυτή την τάξη μεγέθους. Ξέρω επίσης της διαρροές για 5 δις πακέτο. Οπότε τι μπορεί να έχει προστεθεί στην χειρότερη φρεγάτα που κυκλοφορεί στην πιάτσα, για να την κάνει αξιόλογη? Οι παπάτζες που έλεγαν για τους γάλλους αφορούσαν μόνο το οικονομικό (για την HN). Έχουμε δύο ενδεχόμενα ή έχουμε αξιόλογο πλοίο λίγο κάτω από της [email protected] HN, ή σαπιοκάραβο αντίστοιχο των MMSC της Σαουδικής Αραβίας με κόστος πάνω από τις [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης. Η περίφημη ενδιάμεση λύση είναι επίσης φόλα. Μπορούμε να δανειστούμε μόνοι μας και να χρηματοδοτήσουμε το πλοίο, οπότε δεν στέκει ούτε το επιχείρημα της χρηματοδότησης. Τέλος, αν θέλουν να χαντακώσουν το ναυτικό για να ξεφορτωθούν τα ναυπηγία (με επενδυτές που θα έχουν εξασφαλισμένο κέρδος), καλύτερα να κλείσουν τα ναυπηγία. Επομένως, είτε το με το ένα σενάριο είτε με το άλλο η επιλογή των MMSC είναι αίσχος.

     2. Μας δουλευεις ψιλο γαζι ετσι; δεν εχεις πως να περασεις την ωρα σου.Μηνες γραφουμε τωρα και ηρθες εσυ ο μεγας να μας κατατοπισεις. Και να ηταν μονο οι Bell, συγκρινε MEKO, τις Ολλανδικες Damnen κτλ.

  2. Ήταν προφανώς εξαρχής στημένο όλο αυτό το πανήγυρη φίλε Μιχάλη.
   Όλη η αιτιολογία για την απόρριψη της γαλλικής πρότασης μπάζει απο παντού.
   Πρώτα έλεγαν ότι τα πλοία είναι υποεξοπλισμένα, μετά την προσαρμογή με προσθήκη επιπλέον συστημάτων το έριξαν στα οικονομικά λέγοντας ότι ήταν ακριβά, και σήμερα λένε ότι η αμερικανική πρόταση είναι «ανώτερη» επειδή αποτελεί μόνο ένα μέρος συνολικού πακέτου απο τους αμερικανούς, ενώ όλοι όσοι παρακολουθούσαν την υπόθεση γνωρίζουν ότι και η γαλλική πρόταση ήταν μέρος ενός μεγάλου πακέτου συνεργασίας με μεταφορά τεχνολογίας και την κτήση εγκαταστάσεων στην Ελλάδα που συμπεριλάμβανε και την συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και συμμετοχή αρκετών ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα.

 36. Ειναι ξεκαθαρο οτι ειναι σκανδαλωδης πολιτικη αποφαση.

  Ειχα μια ελπιδα πως θελουν να κερδισουν χρονο και να περιμενουν το αποτελεσμα των Αμερικανικων εκλογων.
  Φανταστείτε και τις MMSC και την (επικείμενη ?) εκλογη του Ντοναλτ!
  Ο τελευταιος να κλεισει την πορτα…

 37. Υπενθυμίζεται, ότι η παλαιότερη ενημέρωση του ΓΕΝ (τον Νοέμβριο του 2019) περιλάμβανε τέσσερα πλοία τύπου MMSC με διαμόρφωση Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, στη τιμή των 4,4 δις δολαρίων ή αλλιώς 3,971 δις ευρώ, εκ των οποίων τα τρια δύναται να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. (αναλυτικά είχαμε τοποθετηθεί στις 7/11/2019, https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/)

  Τελικα οι Bell ηταν ακριβες…!!!
  Ντροπη σε οσους φερουν εθνοσημο και υπογραψουν αυτη την …… επιστολη.
  Ονειδος για τους Αξιωματικους , οι οποιοι φερουν ακεραια την ευθυνη.
  Πιεσεις κτλ αποτελουν φθηνες δικαιολογιες.

 38. Πείτε κατι περί μεκοΑ200 η Μπελ σας Παρακαλώ!!
  Μας τελείωσαν οριστικά;
  Μπορείτε εσεις σαν DR να παρετε συνέντευξη καποιον υπεύθυνο απο το ΠΝ;

  Δν υπαρχει ολη η ιστορία… ΤΡΑΓΩΔΊΑ

 39. Δεν σώζεται ούτε με μεταλλαγμένο σανό αυτή η απόφαση παρωδία-τραγωδία.

  Το σεβασμό τον κερδίζεις. Και τη χλεύη επίσης. Με τις πράξεις του ο καθένας.

  Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε με «διαγωνισμό» τη χλεύη.

 40. Εντελως κοντόφθαλμη και ραγιάδικη κουτοπονηρη πολιτική. Θα αγοράσουμε φρεγατες απο τις ΗΠΑ, ωστε (υποτιθεται) να μας στηριξουν στα προβληματα με την Τουρκία. Τους λαδώνουμε δηλαδη, αγοράζοντας άχρηστα πλοια απο τις ΗΠΑ, ωστε να πουν κανενα καλό λόγο για εμας.

  Ήθελα να ήξερα, τι πολιτική στήριξη εξασφαλισαμε αγοράζοντας F-16, Patriot, MH-60R, Apache, κτλ? Τι πολιτική στηριξη κερδίσαμε απο τη Βρετανια μέσω της προμήθειας των Σούπερ Βιτα? Τι στήριξη αποκτήσαμε αγοράζοντας τα… Zuzana απο την Τσεχια? Η διπλωματια των εξοπλισμών ειναι μια εντελως βλακώδης ιδέα, η οποια δεν λειτουργεί στην πράξη, εκτός από την περίπτωση της Γαλλίας, η οποια ειναι Ευρωπαικη και πυρηνική δύναμη. Αλλα αγοράσαμε ενα κορυφαίο αεροσκαφος, ετοιμοπόλεμο και με κορυφαία οπλα, ειναι δηλαδη επιλογή win-win.

  Εδω μιλάμε για τις MMSC, ενα πλοιο με επιβιωσιμοτητα LEVEL I, παραπλήσιο δηλαδη με αυτο ενος ναρκαλλιευτικου οπως το Καλλιστώ που ειναι κατασκευαστεί απο πλαστικό. Ενα πλοιο που έχει υπερκατασκευη απο ευφλεκτο αλουμίνιο και δεν εχει σοναρ κήτους.

  Στην περίπτωση των φρεγατών, ο Υπουργος Αναπτυξης αποφάσισε να δώσει τα ναυπηγεία στους Αμερικανους και προίκα το πρόγραμμα των φρεγατών αξιας 4 δις. Δηλαδη οι Αμερικανοί θα μας πληρώσουν 100 εκ για να αγοράσουν τα ναυπηγεία, και εμεις θα πληρωσουμε 4 δις για να αγοράσουμε άχρηστα πλοια απο τις ΗΠΑ. Του είπε η ΟΝΕΧ οτι θα φτιάξει ναυπηγικο κέντρο εαν αγοράσει ολα τα ναυπηγεία της χωρας και καταφερει να φτιαξει μονοπώλιο, και το πιστεψε ο αφελής βιβλιοπώλης.

  Και ολα αυτά ενω σημερα γίνονται εκλογες στις ΗΠΑ, οπου ειναι πιθανόν να αλλάξει η κυβερνηση.

  Τα σχόλια διαμαρτυριας στο ίντερνετ ΔΕΝ εχουν κανένα αποτέλεσμα. Προσωπικα θα στείλω email διαμαρτυρίας στην κυβερνηση, στο Υπουργειο Αναπτυξης, ΥΠΕΘΑ, στην Αντιπολιτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, στον Βελοπουλο, ΚΚΕ) οπου θα καταγγείλω οτι ο Υπουργος Αναπτυξης επιχειρεί να καταστρέψει το Πολεμικο Ναυτικο και την Αμυνα της χωρας, ετσι ωστε να εμφανιστεί οτι ο ίδιος κανει εργο στις ιδιωτικοποιησεις. Βάζει δηλαδη το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χωρας. Και οτι η κυβερνηση αγοράζει οπλικά συστηματα δισεκατομμύρια ΧΩΡΙΣ διαγωνισμό, και πιθανότατα υπαρχει διαφθορά και συναλλαγές κάτω από το τραπεζι. Να δούμε τοτε τι θα βγει να απαντήσει στην Βουλη για αυτές τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις στη στρατιωτικη ηγεσία η κυβερνηση.

  Σας καλώ να κάνετεκαι εσεις το ίδιο, δηλαδη να στείλετε email διαμαρτυρίας στην κυβερνηση, στο υπουργειο Αναπτυξης, στον Μητσοτακη, τον Γεωργιαδη, Τσιπρα, Γεννηματα, Βελοπουλο, Κουτσουμπα κτλ. Αν στείλω μονο εγώ email, δεν θα το λάβουν υπ’ όψη, αλλα εαν στείλουμε 100-500 διαφορετικα ατομα τοτε θα αντιληφθούν πως υπάρχει ζητημα και λαϊκή κατακραυγή. Ειναι το ιντερνετικο αντιστοιχο της πορείας διαμαρτυριας.

  1. Ναι.. Θα άλλαζαν εξωτερική πολιτική οι ηπα για 4 φρεγάτες. Ούτε οι ίδιοι δεν μπορεί να πιστεύουν τέτοιες χαζομάρες. Αυτή την στιγμή τα συμφέροντα μας συγκλίνουν με τους Γάλλους, οι ΗΠΑ ούτως ή άλλως έχουν χοντρό θέμα με τους Τούρκους και αργά η γρήγορα θ αναγκαστούν ν αλλάξουν πολιτική. Ειδικά να εκλεγεί ο Μπάιντεν θα αλλάξουν αρδην στάση στο θέμα των S400. Οι κ#$!φρεγάτες είναι το τελευταίο που θα τους επηρεάσει.

  2. @Jason
   Eσυ νομιζεις οτι ο «αφελης βιβλιοπωλης» παιρνει τις αποφασεις;
   Και ειδικως για τετοια κολοσσιαία κρατικα συμβολαια;

   Το κούλι παιρνει τις αποφασεις και κανενας αλλος. Και ειδικως τον βιβλιοπωλη στον τελευταιο ανασχηματισμο σχεδον τον απογυμνωσε απο αρμοδιοτητες, τις οποιες μεταβιβασε σχεδον εξ ολοκληρου στον νεο Αναπληρωτη Υπυργο Παπαθαναση, ατομο της απολυτου επιλογης και εμπιστοσυνης του. Ο βιβλιοπωλης ειναι πλεον περιπου διακοσμητικος, και ασχολειται κυριως με τις τιμες των ζαρζαβατικων, περιλαμβανομενου και του εαυτου του, ως περιφερομενος τηλεμαϊντανός.

   Δεν εχει νοημα να στειλεις e-mail στο ΥΕΘΑ, ουτε ο Παναγιωτοπουλος αποφασιζει. Αυτος ηταν ενας αγνωστος βουλευτης 2ης σειρας, που διοριστηκε ακριβως ως ενας βολικος yesman που κανει ο,τι του λενε.

   Η σημερινη κοινοβουλευτικη Αντιπολιτευση ειναι ΓΤΠ (ας πουμε για τα πανηγυρια), οποτε ουτε εκει εχει νοημα να στειλεις. Δεν θα ασχολληθουν, λογω αγνοιας και αδιαφοριας.

   Μπορεις να στειλεις e-mail εδω: [email protected]
   Αν και προσωπικα πιστευω οτι ουδεις θα το διαβασει, και τα αγνωστου παραληπτη μηνυματα τα πεταει αυτοματως στα spam.

  3. Όλη η ιστορία είναι η λεζάντα στην φώτο του κούλη με τον μακρόν:
   «Obviously, Paris will not have been able to support its effort and its determination to end to build, with Athens, the bases of an autonomous European defence.»
   Το διακύβευμα είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης. Δεν την θέλουν ούτε η ΗΠΑ (για προφανείς λόγους), ούτε η Γερμανοί (για να μην χάσουν την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ). Γι αυτό φαγώθηκαν να μας φορτώσουν τα σαπιοκάραβα (και εμείς σαν καλοί μ$#%#@ες τα παίρνουμε). Απεμπολούμε οποιαδήποτε επιχειρησιακή ικανότητα και παράλληλα ποντάρουμε σε λάθος άλογο.

   https://www.meta-defense.fr/en/2020/11/03/sous-la-pression-athenes-se-tournerait-vers-des-fregates-americaines/

 41. Ερώτηση από έναν μη ειδικό:
  Η αγορά καινούριων Arleigh Burke πόσο θα κόστιζε; Γιατί δεν έχει πέσει στο τραπέζι; Ευχαριστώ.

 42. το ΠΙΟ εξοργιστικό ξέρετε πιο είναι?
  δεν είναι ότι θα πάρουμε ρε παιδιά τις αλουμινότρατες…
  Είναι ότι εφόσον οι ambassadors θέλουν να μας πουλήσουν τα περιπολικά , εε και μεις θέλουμε κανα δυο ΑΒ ενδιάμεσης λύσης έτσι τουλάχιστον να μην παραδοθούμε αμαχητί στους Ερντογανισκους έστω..
  Αλλά ούτε αυτό ρε σεις.. ο Ερντογάν έχει πιέσει την άλλη μεριά του Ατλαντικού να πάρουμε πιο πολύ σαβούρα, και να μας φορτώσουν ενδιάμεση λύση τις LCS…
  ΤΙΣ LCS RE FILE!!! APISTEYTA PRAGMATA.
  Ελλαδιτσα με ΥΠΟστρατηγικά όπλα (belhara)…γιοκ.
  Ελλαδιτσα με αξιόπλοα-αξιόμαχα όπλα (fremm-MEKO)…γιοκ.
  Ο Τούρκος ξέρει τι κάνει… εμείς τι κάνουμε?

  Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι…
  Γιατί οι υπεύθυνοι του ΠΝ δεν αντιδρούν έστω και τώρα να μην αποδεχθούν το πρόγραμμα των Αμερικανών κατόπιν πολιτικών πιέσεων (ας παραιτηθεί κάποιος δλδ).

  1. Ναι γιατί είμαστε ζώα και δεν περιμένουμε να δούμε τι κατάσταση θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές. Πάμε να κλείσουμε την υπόθεση πριν αλλάξει η κατάσταση και παίρνουμε σαβούρα μέχρι και στα πλοία ενδιάμεσης λύσης.

 43. Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου που δεν σε αφήνει να πλήξεις ποτέ!

  -Στην αρχή λέμε να πάμε σε Μπελάρες που ήταν κομάτι ακριβές γιατί οι Γάλλοι τις είχαν παραγγείλει για τον εαυτό τους στα 700 εκατ την μία. Μετά είπαμε ότι εμείς είμαστε πιο κουβαρντάδες και θα τις πάρουμε 1,3-1,6 δις την μία (αχαχαχα, καλά περνάμε).

  -Μετά είπαμε αφού είναι ακριβές θα κάνουμε διαγωνιστική διαδικασία παρότι βιαζόμαστε, για να πιεστούν όλοι να κάνουν καλές τιμές για καλά καράβια (ωπα, γίναμε σοβαρό κράτος, άσχετα αν τις θέλαμε άμεσα).

  -Μετά είπαμε, αφού οι Μπελάρες είναι ακριβές, και αφού βιαζόμαστε, ας ξεχάσουμε την διαγωνιστική διαδικασία, και ας πάρουμε τις MMSC που όμως και είναι άχρηστες και κάνουν όσο οι πανάκριβες Μπελάρες (αχαχαχα ξανά είμαστε φοβεροί).

  Με τις MMSC και τις LCS, ανέκαθεν αυτό που διασκέδαζα, ήταν όταν για να δω άλλες ιδέες για φρεγάτες για την Ελλάδα, κοιτούσα τις global λιστες που κάνουν διάφοροι, με τις καλύτερες φρεγάτες του κόσμου (είτε γενικά φρεγάτες, είτε AAW φρεγάτες).

  1ο άρθρο, οι καλύτερες AAW φρεγάτες του κόσμου διαβάζω διαβάζω, πουθενά αυτές. Εεε λέω θα είναι στις γενικές ή σε άλλη λίστα

  2ο άρθρο, οι καλύτερες 20 φρεγάτες του κόσμου γενικώς. Ωπ πουθενά οι LCS, ΜΜSC, τι γίνεται ρε παιδιά, τον κατιμά εντελώς ούτε στις 20?

  Και τέλος διαβάζω άλλο άρθρο στο οποίο λέει ότι ο ρόλος τους είναι μοναδικός, και για αυτό οι ΗΠΑ δεν είπαν καμία από αυτή φρεγάτα. H μία είναι πλοίο παράκτιας μάχης, και η άλλη είναι πλοίο πολέμου επιφανείας πολλαπλών ρόλων. Νομίζω αυτό τα εξήγησε όλα…

  ΥΓ νομίζω αντί για NSM θα έπρεπε να είχε Harpoon (καμάκι) καθώς θα ταιριάζει πιο καλά στα ψαρευτικά καθήκοντά του, ενώ το ποντιζόμενο σόναρ μπορεί να πιάνει κανένα ξιφία ή τούνα κάτω από το νερό.

 44. – Εάν πλέον μιλάμε για φρεγάτες γενικής χρήσης ας μας πει κάποιος γιατί δεν μας κάνουν οι belhra στην γαλλική διαμόρφωση (απλά προσθήκη ενός RAM και esm/ecm); Θα κερδίζαμε το εκπληκτικό ραντάρ που θα μοιράζει δεδομένα σε μια τεράστια περιοχή, κορυφαίο εξοπλισμό asw, και δύο sylver που θα μπορούσαμε να βάλουμε camm-er(32 πύραυλοι) στο ένα 8πλο και 8 Scalp στο δεύτερο. Κόστος λίγο πάνω από τα γαλλικά (δεν θα ανέβαινε ιδιαίτερα ή μάλλον θα έπεφτε λόγω της παραγωγής 9 σκαφών της κλάσης αντί για 5) δηλαδή 4Χ700 εκατ. συν ότι κοστίζουν FOS/εκπαίδευση/ Και σε δεύτερο χρόνο φτιάχνεις και 2 belhara δικής μας διαμόρφωσης (αεράμυνας).
  -Τουλάχιστον αν πάμε για MMSC (το φοβόμουν πολύ καιρό αλλά τουλάχιστον ήλπιζα θα πιεστούν για 2 ΑΒ ή tico, αλλά μπααα) τουλάχιστον ας γίνουν όπως πρέπει, δηλαδή πυροβόλο strales, 2 μκ-41 (για 32 essmII και 8 ASROC) 8 πυραύλους NSM (εδώ πρέπει να συνδυαστούν και με 8 επάκτιες nsm για δημιουργία ζωνών καταστροφής στο Αιγαίο σε κατάλληλα νησιά), σόναρ τροπίδας/συρόμενο, στην θέση των πυροβόλων των 30mm να μπουν δύο searam (εκμετάλλευση των phalanx με block2 για αποστάσεις 20χλμ) άρα εκατέρωθεν του σκάφους καθώς και το σύστημα SSMM (για αποστολές κατά asv και υποβοήθησης καταδρομέων) και έτσι περισσεύει το πίσω RAM όπου ή παραμένει ή μπαίνει ακόμα ένα Μκ41 ή όπλο λέιζερ. Τέλος και αυτό είναι ένα προτέρημα της κλάσης δύο romeo ανά σκάφος και 2 fire scout ενώ κάτω στην πρύμνη δύο 11μετρα σκάφη για καταταδρομείς ή/και usv.
  – Τέλος αν μιλάμε πλέον για mmsc τότε απαραίτητα άμεσα 2 lcs με NSM, και κλειδωμένα 2 AB μέχρι το 2025/6.

  1. Όπως έγραψες φίλε μου, δε μας κάνουν γιατί λείεπει to esm/ecm, CIWS και οι CAMM-ER είναι ακόμα υπό ανάπτυξη. Το κόστος που εσύ υπολογίζεις είναι μόνο δικοί σου υπολογισμοί.

   1. Ενώ στις MMSC λείπουν και αυτά και αυτά που έχει η Μπελάρα 🙂

    Αν δε αληθεύει ότι το κόστος τους θα είναι 1 δις η μία, θα είμαστε για κλάματα, 1 δις η μία (το πολύ και μετά από υπερβάσεις κόστους) θα κάνουν οι FFGX, και αν τις συγκρίνει κάποιος με τις MMSC τον παίρνουν τα κλάματα.

    Με ένα δις παίρνεις δύο νέες ΜΕΚΟ που καθεμιά είναι πολύ καλύτερη της MMSC.

    Η αγορά των MMSC είναι αφιερωμένη εξαιρετικά σε όσους επιμένανε ότι πρέπει να γίνει ναυπήγηση στην Ελλάδα. Μπράβο, τελικά έγινε ακριβώς αυτό που επιθυμούσαν, και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που προβλέπανε όλοι όσοι δεν το ήθελαν, ότι θα πάρουμε μάπα πλοίο σε διπλή τιμή, ώστε το υπερτίμημα να χρησιμεύσει για την αγορά των ναυπηγείων και το να δώσουν δουλειά σε 1.000 άτομα. 300 χιλιάρικα να έδιναν σε καθένα από τα 1.000 άτομα θα μας έβγαινε 300 εκατ και μετά χτίζαμε΄κάτι στην μισή τιμή και καλύτερο. Και φυσικά δεν έχει μπει ακόμη η παράμετρος του πότε θα τις παραλάβουμε αν χτιστούν εδώ.

    Μόνο σταυρώνω τα δάκτυλά μου τελικά η αγορά να αφορά FFGX και να γλυτώσουμε τα σαπάκια

 45. Για οποίον ονειρεύεται μετά τις MMSc και FFGX (μελλοντικα ως ευχολόγιο) που θα είναι και το τυράκι/σανός που θα πετάξει η κυβέρνησή για να χρυσώσει το χάπι (στους γνωρίζοντες), ένα θα πω:

  ΔΕΝ θα υπάρξει κανένα άλλο πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγάτας για τα επόμενα 40 χρονιά, πέραν αυτού τη κλάσης της φρεγάτας που θα επιλεγεί. Το μόνο που είναι πιθανό ειναι να γίνει συμπληρωματική παραγγελιά πάλι MMSc.

  Εκτός βεβαία αν στο ενδιάμεσο πάνε φυλακή όλοι όσοι εμπλακούν σε αυτήν την επιλογή.

  Μιλάω πάντα για την συγκεκριμένη διαμόρφωση με το συγκεκριμένο κόστος το οποίο αναφέρει το άρθρο.

  1. Το ίδιο και για τα Rafale (αν τα πάρουμε). Θα μείνουμε στα 18 (σε ελπίζω 24). Είναι προσχηματική η «επαύξηση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

 46. @djlololo

  Αγαπητε αφισοκολητη,

  σου μιλω ως Ελληνας φορολογουμενος, απο αυτους που πληρωνει φορους για ζουν οι αφισοκολλητες και να παιρνουν τις μιζες τους τα κυκλωματα της Lockheed Martin.

  Γιατι οι πανακριβες ανεμοτρατες ειναι η χειριστη δυνατη λυση για το ναυτικο, δεν χρειαζεται να ειναι τομεαρχης του πολεμικου τμηματος της Damen, ουτε να ειναι το φαντασμα του Mahan για ναυτικη στρατηγικη. Το μονο που συμφωνει ολος ο διεθνης ειδικος τυπος, reports απο USN και Congress ειναι το ποσο κακα πλοια ειναι. Εαν τα παιρναμε στα 200 εκατομμυρια το κομματι να το σκεφτομασταν. Αυτο δεν ειναι σκανδαλο. Ειναι εγκλημα για την εθνικη αμυνα.

  Πηγαινε τωρα να τρολλαρεις αλλου. Δεν μιλας σε καραγκιοζηδες αλλα σε πολιτες που εχουν διαβασει και δυο πραγματα.

  Blu(e) tack για τις αφισες να χρησιμοποιεις. Να ανεβοκατεβαινουν πιο ευκολα.

  Και τωρα που καθισα και εγραψα το ποστ νιωθω βλακας. Εγω καθομαι και σκαζω ενω αλλοι ανοιγουν σαμπανιες καθως θα τρωνε και τα δισεγγονα τους.

  1. Σωστό, αλλά τις αφίσσες καλύτερα κόλλα σκόνη και στην κολόνα για να μην βγαίνει με τίποτα. Γεράσαμε και περάσαμε από όλα για να καταλάβουμε ότι όλα γίνονται για το μαρούλι. Υπάρχουν τύποι που λένε δε βαριέσαι, το δικό του παιδί θα είναι είναι στο αλουμίνιο που με το κτύπημα του πύραυλου θα αναφλεγεί σε θερμοκρασία που λιώνει και τα ανθρώπινα κόκαλα. το δικό μου θα είναι έξω για διακοπές διαρκείας.

  2. Οποιος διαφωνει μαζι σου ειναι μπροδοτις και αφισοκολιτης, τοσο δημοκρατης.
   Εγω λοιπον θα σου ελεγα , λογο του γενικοτερου υφος σου να μην ονειρευεσαι «επαναστάσεις»

  3. Αγαπητέ….φορολογούμενε
   Το βρήκες Αινστάιν….είμαι της LM και ήρθα να αντιπαρατεθώ με τους γκουρού του πληκτρολογίου των ναυτικών οπλικών συστημάτων που κυκλοφορουν στα διάφορα σάιτ, καθυβρίζοντας τα στελέχη του ΠΝ, επειδή τόλμησαν να κάνουν τη δουλειά τους….
   Κι επειδή είσαι και πολίτης που έχεις….διαβάσει και δυο πράγματα……κακώς χαραμιζεσαι σε σάιτ, στείλε ένα βιογραφικό στο ΓΕΝ…..

 47. Αφού πρόκειται για MMSC, γιατί δεν πρότειναν GOWIND οι Γάλλοι?
  Η κορβέτα τους είναι σαφώς φθηνότερη και ισχυρότερη της Σαουδαραβικής MMCS?

  1. PANOS

   Ίσως επειδή δεν ήθελαν να μας προσβάλουν προτείνοντας μια κορβέτα ενώ εμείς -όπως λέγεται- ζητούσαμε φρεγάτα μικρότερου εκτοπίσματος απο της FREMM που τις επεξεργαζόμασταν χρόνια για να πηγαίνουμε συνέχεια πάσο μόλις ξεκινούσε μια σοβαρή συζήτηση για συμφωνία για εκείνα τα πλοία, που εμείς ακόμα συζητούσαμε όταν άλλοι τα αγόραζαν η τα είχαν εντάξει ήδη στους στόλους.

   1. Από άποψη εκτοπίσματος οι σημερινές κορβέτες είναι ουσιαστικά οι φρεγάτες της δεκαετίας το 80, και οι σημερινές φτρεγατες είναι αντιτορπιλικά
    Εγώ πάντως, ακόμα και από την εποχή προ 2000 -που ξεκίνησαν να μιλούν για AAW- δεν κατάλαβα γιατί είχαν και έχουν πρόβλημα με μεγαλύτερα εκτοπίσματα 5500-6500 στο ΠΝ (το σκαρί σήμερα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 17-20% το κόστους ναυπήγησης).

    1. Γιατι εσυ πιστευεις οτι στο ΠΝ ξερουν τι θελουν; ακομα ραβουν κοστουμια για μεγαλοναυαρχους, το ονειρο του καθενος αξιωματικου αρκει να ξερει να λεει yeς sir για να μπορει να ονειρευεται large στολο και να το παιζει και βαρυ καποιος ,ασχετα αν οικονομικα εχουμε βγει μειον.

    2. PANOS

     Σωστό αυτό για το εκτόπισμα αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις που αποτελούν οι κορβέτες που είναι στους 2000ts η λίγο παραπάνω όπως η ολλανδική SIGMA 10514 με 2365ts εκτόπισμα ή η γερμανική που είναι πιο μικρή ώστε να μην περισσεύει χώρος για υπόστεγο ενώ φέρει ελικοδρόμιο.

     Για την περίπτωση με το πρόβλημα με τα μεγάλα εκτοπίσματα σημερινών φρεγατών, έχω την ίδια απορία, αλλά ίσως να σχετίζεται με τις υποδομές στους ναυστάθμους όπως η Σαλαμίνα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγαλύτερα πλοία, αφού λέγεται ότι τα αμερικάνικα Άρλι Μπέργκ δεν χωράνε εκεί και πηγαίνουν στην Σούδα που είναι μεγαλύτερος ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πλοία μεγάλου εκτοπίσματος απο αντιτορπιλικά και πάνω που οι ναυστάθμοι των S και MEKO αδυνατούν λόγου μεγέθους, και έτσι αν έπαιρναν πλοία σαν τις FREMM θα χρειαζόταν επέκταση που δεν θέλουν να γίνει αφού έχει και έξοδα.

  2. Και εγώ απορώ γενικότερα για το πως κινούνται οι Γαλλοι, ίσως αυτό που λενε ότι δεν ειναι σοβαρή εμποροι, να έχει βάση τελικά…
   Πρόταση με μια Gowind 3100GR θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίδια αντίστοιχου επιπέδου προτάσεις…

 48. Προτιμω να καταθεσω αποψη οταν υπαρξει επισημη ανακοινωση-ενημερωση η ουσια ειναι η αποψη που εξεφρασε ο φιλος 164g Ag-Cat οτι αυτοι που θα υπογραψουν φερουν την απολυτη ευθηνη και προσθετω εγω ρισκαρουν και την υστεροφημια τους, παντως η εκκληση του κ. Νικητα ολα τα λεφτα αν και η λαικη αγανακτηση ειναι δικαιολογημενη ασχετα αν βασιζεται στο ενστικτο οτι κατι σαπιο υπαρχει στο βασιλειο της δανιμαρκιας κι οχι φυσικα στις τεχνικες γνωσεις(κατι αδυνατον).

  1. Ολα καταγραφονται .
   Και μας διαβαζουν και μας μελετουν , αυτο ειναι απολυτα σαφες.
   Στις Πρεσβειες και στα πολιτικα γραφεια.
   Οπως και αρκετοι αξιωματικοι επισης.
   Αδιαφορουν για τις αντιδρασεις , οπως εκαναν παντα.
   Η Ιστορια γραφεται με τα ΟΧΙ .
   Ετσι οπως εφτασαν τα πραγματα ειναι προτιμοτερο για τη χωρα εαν ελθει ποτε σε πολεμικη αντιπαραθεση να το κανει τωρα.
   Με την ελευση των αλιευτικων θα υποστουμε ηττα ανεπανορθωτη.
   Δεν εχουν ελπιδα επιβιωσης ουτε εναντι κανονιοφορων…

   1. Αδικο δεν εχεις καθολου απλα υστεροφημια εννοουσα συνολικα σαν ΠΝ, η ιστορια θα γραφει οτι το 2020 οταν οι της ΠΑ επαιρναν ραφαλ με μετεορ αυτοι παραγγελναν περιπολικα βαφτισμενα φρεγατες με harpoon.

 49. Στέλνουμε επιστολή με ερώτημα απόκτησης ενός τύπου πολεμικού πλοίου που η χώρα στην οποία ανήκει το σχέδιο και τα δικαιώματα προτίμησε να αγοράσει άλλα σχέδια και τα δικαιώματα ενός πολεμικού πλοίου για το οποίο εμείς είχαμε φθάσει στο σημείο αγοράς του και μάλιστα με διαμόρφωση που είχαν αποφασίσει επιτελείς του Ναυτικού μας. Άρα οι Αμερικάνοι όπως και οι επιτελείς μας τότε ξέρουν ότι αυτό είναι καλύτερο από αυτό που μας προσφέρουν. Γιατί λοιπόν προσπαθούν να μας πουλήσουν σαβούρα αλλά το σημαντικότερο γιατί οι επιτελείς μας ενώ ξέρουν ότι οι FREMM είναι καλύτερες αποφασίζουν να τα αγοράσουν ? Μήπως είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν καθήκοντα προστασίας ακτών ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΡΆΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΧΘΡΟ για τον απλό λόγο ότι έχει ήδη γίνει δεκτό το καζάν-καζάν του Σουλτάνου ? Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός και ο πλανητάρχης είναι συνεταιράκια. Εξάλλου money makes the world go round και όπως λέει ο πλανητάρχης lets make a few dollars for us.

  1. Το εκπληκτικό είναι ότι μιλάει και για F35. Αν ο εθνικός προμηθευτής δεν πάρει κανά 8άρι δις δεν πρόκειται να μας αφήσει ήσυχους.

   1. Λένε (πάλι), ότι το θέμα των F-35, έκλεισε με τον Πομπέο εδώ. Για να δούμε.
    Το θέμα είναι άλλο, ότι ο εθνικός προμηθευτής, έχει και ένα σωρό άλλα προϊόντα που θα μας έκαναν και τα θέλουμε. Γιατί πρέπει να φορτωθούμε κάποια που δεν μας κάνουν ή που αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα? Εδώ είναι για μένα το θέμα.

    1. Δεν είναι απλά θέμα «ταΐσματος», όπως σχολιάζω και πιο πάνω:

     Όλη η ιστορία είναι η λεζάντα στην φώτο του κούλη με τον μακρόν:
     «Obviously, Paris will not have been able to support its effort and its determination to end to build, with Athens, the bases of an autonomous European defence.»

     Το διακύβευμα είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης. Δεν την θέλουν ούτε η ΗΠΑ (για προφανείς λόγους), ούτε η Γερμανοί (για να μην χάσουν την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ). Γι αυτό φαγώθηκαν να μας φορτώσουν τα σαπιοκάραβα (και εμείς σαν καλοί μ$#%#@ες τα παίρνουμε). Απεμπολούμε οποιαδήποτε επιχειρησιακή ικανότητα και παράλληλα ποντάρουμε σε λάθος άλογο.

     Η Γαλλία θέλει να δημιουργηθεί ευρω-στρατός (προφανώς θα πρωτοστατεί σ αυτόν, ως η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη) και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την παρούσα συγκυρία για να κάνει κάποια βήματα σ αυτή την κατεύθυνση. Εμείς τους αδειάζουμε κατόπιν πιέσεων ακόμα και αν χρειαστεί να επιλέξουμε τα σαπιοκάραβα.

     1. Αυτή είναι πιθανότατα μια σωστή ανάγνωση των όσων γίνονται.
      Θα πρόσθετα ότι ίσως οι ουσαίοι μας σπρώχνουν στο να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες δεν θα αλλάξουν και τις ισορροπίες στην περιοχή μας. Αυτή δε τη στάση τους την πουλάνε στους διπλανούς, ως χάρη και ως τυράκι και ως προειδοποίηση το τι θα συμβεί, αν ξεπεράσουν κάποια όρια.
      Διότι εδώ εμείς, ειδικά στο ΠΝ, έχουμε δύο θέματα. Δηλαδή ΚΑΙ φ/γ α/α, αλλά ΚΑΙ γ/φ για να αντικαταστήσουμε τις S. Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε τις Bel ΗΝ για α/α και για να έχει αρχική δουλειά το ναυπηγείο (1+3 εδώ) κάποιες άλλες για κορμό του στόλου, με το επόμενο συμβόλαιο για 8 μονάδες να πάει σε ουσαίικο πλοίο (FFX?).
      Επιπλέον αυτή η θεωρία εξηγεί και τα μόλις 18 Rafale. Δηλαδή, οκ πάρτε Rafale, αλλά όχι τόσα όσα θα άλλαζαν τον αέρα και πάρα πολύ. Πάρτε δηλαδή ένα μικρό προβάδισμα (για να στείλουμε και ένα μήνυμα στον ενοχλητικό απέναντι) αλλά μέχρι εκεί.

 50. To ti ploio tha paroume to eipe o Gerapetritis. Kokkini grammi ta 6n.m….mexri tosa milia tha kanei douleia..kathws a/suw den einai..a/a perioxis den einai …apla na doulepsoun ta naupigeia..na bgaloun tin ypoxrewsi oti agorasan karabia taxa mou ypersugxrona..opws tha lene me stomfo oi asxetoi dimosiografoi twn kanaliwn pou den kseroun ti diafora narkalieftikou k fregatas…k tha einai exairetika gia statikes ektheseis stis parelaseis…o de oplismos tou gia tin timi tou k tous aisthitires panakribos k minimal gia tis mellontikes apeiles. 5 dis einai to galliko programma gia tis belharra..k apo ta 2.8 dis pou itan akriba gia 2 ploia me ton oplismo radar state of the art k antimetopisi pollaplwn enaeriwn apeilwn, antisub k e warfare…dinoume 5…gia ta psarokaika..ai sixtir..

 51. Οποιαδήποτε προσπάθεια να αυξηθούν οι δυνατότητες της ήδη υπάρχουσας αραβικής έκδοσης των mmsc θα εκτοξεύσει το κόστος και πρέπει να την αποφύγουμε.
  Αν πάμε να βάλουμε Sm2 θα είναι για γέλια η όλη κατάσταση με τόσο υποδεέστερο ραντάρ.
  Ακριβώς η αραβική με 76αρι και strales (αντί 57αρι) φυσικά και Ram αντί SeaRam.
  Βάση της τιμής των αραβων με 1.96δις$ (1,67 €) για 4 πλοία θα είναι απαράδεκτο με Fos και όπλα ακόμα 1 δις να ξεπεράσουμε τα 2, 7δις €.
  Οι άραβες αγόρασαν τριπλό, φόρτο essm και πανάκριβες εκπαιδεύσεις και Πόλλα χρόνια Fos
  Και φτασαν τα 3.9 δις$ (3.3 δις€).
  Θεωρώ πως μπορούμε να γλυτωσουμε 600-700 εκρια συνολικά, λεφτά σε. σχέση με τους άραβες που μπορούμε να τα δώσουμε για επιπλέον υποβρυχια.
  Στον 8απλο mk41 αν μπουν 20 (5χ4)essm block2 και 3 αντιπλοικοι Lrasm των 400 χιλρων το πλοίο ειναι μια χαρά καθώς θα έχει και Ram 2! 21 πυραύλων και ελπίζω strales και 8 αντιπλοικους harpoon,, στα 240 χιλρα και για στόχους ξηρας, και σόναρ captas 4 και την έλλειψη σόναρ κητους θα την καλύπτει το σύστημα ειδοποίησης εισερχομένων τορπιλων.
  Αν καταφέρουμε και μείνουμε στα 2.7 δις! € για όλα αυτά όταν οι άραβες φτασαν 3.3-3.4δις! € είμαστε μια χαρά.
  Ξεχαστε το να βάλουμε σόναρ κητους και επιπλέον κελια Για! Sm2., Δεν αξίζει το επιπλέον κόστος., για αυτά θα είναι τεράστιο,
  Θυμηθείτε πως εκτοξευσαμε το κόστος, στις belharra.

  1. Λογικότατος
   Έλα όμως που δεν μου αρκεί το trs4d–Εάν οι επιδόσεις του είναι όπως γράφονται: 110km range @fighter!!
   Επίσης μπορεί να πάρει εύκολα 2 mk57 vls προς το πίσω μέρος όπως προτείνεται για τα LCS

   1. Ο ROMEO60 γραφει για 4 πλοία στα 2.7 BILLION με όπλα και fos όσα θα μας στοίχιζαν οι 2 [email protected]

    Οποτε έχεις 4*20 essm vs 24*2

    ΕAΝ είχαμε ESSM μονο στις 5από τις 8θέσεις του MK41

    Εάν είχε μονο ESSM κοιτάμε για 32 ESSM ανά πλοίο!! = 4*32= 128 ESSM !!

    1. Θα μπουν και σε σχηματισμό «τετράγωνο» (βλέπε χελώνα στις λεγεώνες) και θα έχουμε και την πολυπόθητη αεράμυνα περιοχής: 50 km κάθε κύκλος, 25km κάθε πλευρά του τερταγώνου και….

     Να` τη πετιέται η Αεράμυνα περιοχής. 125 km !!

     Σατανάδες εκεί στο ΠΝ.

     1. Aντε πάλι τα ίδια
      Αεράμυνα περιοχής και κουραφέξαλα

      Τι βεληνεκές έχουν οι ASTER30/SM2 στις εκδόσεις που μιλάμε?100-120-150km?

      Οι γείτονες μήπως έχουν SLAM και SOM?

      Τι βεληνεκές έχουν αυτά τα όπλα? > 200km!!

   2. Οι aster 30 ριχναν αεροπλάνα, δεν θα τους χαραμιζαμε για εισερχόμενου πυραύλους. οι essm στα 50χιλρα εμβελειας κατά κύριο λόγο θα συμπληρώνουν τους 21 Rambl2 των 15χιλρων σε αντιβληματικο ρόλο.
    41 πυραυλοι αντιβληματικοι κυρίως είναι μια χαρά όταν θα έχεις και strales και αξιόλογα αντιμετρα.
    Αν μας δωσει Lrasm η λοκχιντ με 3 Lrasm και 8 harpoon το πλοίο αντιπλοικα καλύπτει τεράστιες περιοχές 200-300 χιλιομέτρων.
    Αυτός θα είναι ο κύριος ρόλος του Αντιπλοικος και! Asw με το captas4! (το ίδιο συρόμενο που θα έχει και η Belharra) και ελικόπτερο ROMEO60
    και στο πολύ μεγάλο ελικοδρόμιο και στο μεγάλο υπόστεγο γιατί να μην μπουν και 2 Asw drones?
    Όλα αυτά φυσικά θα έχουν νόημα αν μείνουνε στην αραβική έκδοση και καταφέρουμε να την πληρώσουμε φτηνότερα από τους άραβες, με μειωμένους φορητούς essm κυρίως και λίγο μικρότερη! Fos και περιόρισμενες εκπαιδεύσεις και άλλες υπερβολές που προφανώς κάναν οι άραβες.
    Αν ξεπεράσουμε τα 3.δις € συνολικά νομίζω δεν αξίζει το κόπο να πάρουμε ένα τόσο υποδεέστερο πλοίο.

 52. Χαλαρωστε βρε σεις δεν υπαρχει τιποτα οριστκο ακομα η ειδηση ειναι οτι το ΠΝ «προσανατολιζεται» για LOR δεν το εκανε ηδη.

 53. Ουτε παρασταση του Καραγκιοζη να ειμασταν. Αλλο ενα αυτογκολ για την Ελληνικη πλευρα. Ποια 6 ν.μ. θα τα εχουμε στο Πειραια να τα καμαρωνουμε η θα τα βγαζουμε για να συνοδευουν τους Τουρκους οταν κοβουν βολτες στη Γαλλαζια πατριδα. Γιατι να το κρυβουμε αλλωστε οπως και με το Μακεδονικο 20 χρονια παρλαπιππες και στο τελος και τα δυο ποδαρια σε ενα γοβακι. Ελλαδα εκδηδωμενη απο το 1821 (Ας μην ξεχναμε η επανασταση εγεινε εμφυλιος) Καλα κοιματε η «πατριδα» και ακομα καλητερα οι πατριωτες και τα δηθεν επαγγελματικα στρατα.

 54. Ξαναδειτε με προσοχη τη φωτογραφια του κεντρικου θεματος.
  Πρεπει να ειναι το πιο αποκρουστικο πλοιο που εχει κατασκευαστει. Μακραν του 2ου…
  Θα παρακαλουσα τη διαχειρηση να αλλαξει τη φωτογραφια , εαν σεβεται την υγεια των αναγνωστων.
  Μετα απο 38 χρονια καπνισματος , βρισκομαι στον 8 μηνα διακοπης.
  Μετα το σημερινο δημοσιευμα πολυ φοβαμαι οτι θα υποτροπιασω και θα αρχισω παλι τα ντουμανια.
  Εκει μας καταντησαν οι αλητες….

  1. @ Αμφικτυων. Να σαι καλα ρε φιλε ετσι με χιουμορ να αντιμετωπιζουμε την ελληνικη πραγματικοτητα δεν αξιζουν να σκαμε, παρεπιμπτοντως κι εγω μετα απο 35 χρονια το γυρισα εδω κι ενα χρονο στο iqos νιωθω καλυτερα και ετοιμος για κοψιμο τελειως αν με αφησουν βεβαια οι διαολοι της ζωης μας.

 55. Mεγάλη αμαρτία αν πάμε όντως στις 4 mmsc για 5 δις. Εκεί που ακούγαμε ότι δεν υπάρχουν φράγκα για τις Bellhara, τώρα ξαφνικά έγιναν τα δις πετσετάκια.
  Πιστεύω η κυβέρνηση κάνει σωστά βήματα και τρέχει κάποια εξοπλιστικά. Επειδή όμως εδώ καιγόμαστε με τον γείτονα και τα πλοία που όλλοι μας γουστάρουμε δεν θα έρθουν πριν το 25, αναγκαζόμαστε να κοιτάμε και σε όχι και τόσο καλές αλλά γρήγορες λύσεις. Ευχόμαστε οι Αμερικανοί το 21-22 να μας δώσουν 3-4 μονάδες και γιατί όχι και ΑΒ. Μακάρι να νικήσει ο Joe και με την βοήθεια του Emmanuel να φτιάξουμε το ΠΝ. 4ΑΒ + 4Βellhara xl λουκούμι. Μείναμε με τα όνειρα…

 56. Σιγουρα πολυ ασχημη εξελιξη.Αλλα δεν ειναι τελειωμενη αποφαση.Μιλαμε για Letter of Request (LOR) κατι το οποιο ειναι το πρωτο βημα μιας πολυ μακριας διαδικασιας.Το ενδιαφερον ειναι οτι «το ΠΝ θα αιτηθεί στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με τα νέα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, του προγράμματος FFG(X).»

  Στην περιπτωση ομως που το προγραμμα προχωρησει για τα MMSC τοτε μιλαμε για επικης κλιμακας καταστροφη για το Π.Ν.Το προγραμμα αυτο θα αποτελεσει σιγουρα αντικειμενο μελλοντικης εισαγγελικης ερευνας πραγμα το οποιο θα πρεπει να εχουν στο μυαλο τους αυτοι που σκεφτονται να παρουν τετοια αποφαση.Οι ναυτικοι μαλιστα θα πρεπει να εχουν το αναστημα και να βγουν να μιλησουν αλλιως θα ειναι συνενοχοι στην «κλοπη» του Ελληνικου λαου επαναλαμβανοντας εγκληματα του προσφατου παρελθοντος τα οποια εφεραν την χωρα σε αυτην την κατασταση.Εκτος και αν ειναι απλα ανδρεικελα τα οποια υπαρχουν μονο για να βολευουν τους βυσματιες και να ικανοποιουν τις πολιτικες αποφασεις.

  Οσο για το ποσο ικανα ειναι τα πλοια αυτα αυτο φαινεται ξεκαθαρα απο την γνωμη του Αμερικανικου πολεμικου ναυτικου το οποιο ΔΕΝ θα συνεχισει την ναυπηγηση περισσοτερων πλοιων της κλασης.

  Και για να ΠΑΨΕΙ η μουφα.Τα πλοια της Freedom class/MMSC ΔΕΝ ειναι 35 ΑΛΛΑ 16. Τα υπολοιπα 19 ειναι της
  Independence class.USN «has yet to place orders for 17th, 18th & 19th Freedom-class variants.»

  Οποτε.

  @TJOLOLO

  Η διαμορφωση ειναι δεδομενη και ειναι η Σαουδαραβικη.Οτιδηποτε παραπανω αυξανει το κοστος αστρονομικα σε σημειο να ξεπερναει την τιμη των Bel.Το πλοιο ειναι αντικειμενικα «αχρηστο» και αυτο το λενε οχι οι σχολιαστες αλλα το ιδιο το Αμερικανικο Π.Ν και η ιδια η Αμερικανικη κυβερνηση.Ψαξε και ξεστραβωσου.Ειναι επισημες αναφορες κρατικων οργανισμων.Το γεγονος επισης οτι δεν εχει και ουτε προκειται να παραγγελθει απο κανεναν αλλον ειναι ενδεικτικο της αξιας του.Αρα αν θες να κανεις κομματικη προπαγανδα να πας στο ιστολογιο που επιτρεπει την στηριξη σε οποιαδηποτε κομματικη αποφαση και λογοκρινει οποιαδηποτε αντιθετη.Αλλα τι λεω.Εισαι ηδη και τρως τρελο κραξιμο ακομα και απο τους εναπομειναντες εκει σχολιαστες.

  @Digenis

  Και μονο το γεγονος που απο φανατικος Belχαριτης εγινες φανατικος αλουμινας λεει πολλα.Οποτε η αξια των αποψεων σου ειναι αναλογη της αξιας που τους δινεις εσυ ο ιδιος.Και αφου τις αλλαζεις σαν τα κωλοχαρτα δεν αξιζει να ασχολειται κανεις μαζι τους.
  Και εγω ημουν εναντιων των Bel αλλα ημουν ταυτοχρονα και εναντιων των MMSC.Γιατι απο την αρχη οι MMSC ηταν μακραν η χειροτερη επιλογη.Και το ιδιο υποστηριζες και εσυ.Και πολυ πιο φανατικα απο εμενα.

  @CK

  Σε αφησα για το τελος.Το πλοιο ειναι πατατα και το ξερεις πολυ καλα.Αλλα δεν θα μεινω εκει.Θα περιμενω να δω τι λες για την τιμη αλλα κυριως για το «ζήτημα ενδιάμεσης λύσης πλοίου από τα υφιστάμενα LCS του Αμερικανικού Ναυτικού»

  LCS CK:;;; Δεν μας φταναν τα 4 παραγαδοπλοια που θελουν καποιοι να μας φωρτωσουν,θα παρουμε και τις λαντζες που εχουν για να πεταξουν; Γιατι αντε να δεχομουνα την αποψη σου για τα MMSC αν μας προσεφεραν ΑΒ για να γλυκανουν την ξιντιλα.Αλλα LCS;;;; LCS;;;;Τετοια ξευτιλα;;;; Ουτε αυτοι δεν τις θελουν και τις δινουν σε εμας. Για να καταλαβεις σε ποση εκτιμηση τις εχουν.

  Αλλα βλεπεις οι Αμερικανοι δεν ειναι ζωα σαν πολλους σε αυτην την χωρα.Ποιος θα προσεφερε σαν αντισταθμιστικο οφελος συστημα ικανοτερο απο αυτο που πουλαει; Αντιθετως προσφερθηκαν να παρουν τα ναυπηγεια.Γιατι με τοσες αβαριες και βλαβες που θα βγαζουν τα MMSC/LCS συνεχεια εκει θα ειναι.Και αυτοι θα βγαλουν τρελα λεφτα απο τα συνεχομενα σερβις και η κυβερνηση θα καυχιεται οτι τα ναυπηγεια θα εχουν συνεχεια δουλεια.Το ναυτικο βεβαια θα περιμενει την επομενη αγορα μπας και ξαναγινει Ναυτικο.

  Περιμενε να δουμε την χρονικη διαρκεια της FOS για τα MMSC.Εκει θα πεσει το γελιο της αρκουδας.Και αληθεια εσυ ποση εγγυηση θα εδινες στα MMSC;;; Οχι πολυ φανταζομαι.Γιατι ο μονος τροπος που ισως καποιος λογικος θα σκεφτοταν να αγορασει αυτο το πλοιο θα ηταν ΜΟΝΟ αν ειχε εγγυηση εφ ορου ζωης.

  @Ασβος

  Μην βγαζεις ακομα συμπερασμα.Ελπιζουμε στην επαγγελμαστικοτητα και τον σεβασμο των στελεχων του Π.Ν σε καποια πραγματα που ΠΡΕΠΕΙ να σεβονται ετσι ωστε ο phormio και μαζι του ολοι εμεις να μην νιωθουμε σαν «ο βλακας. Εγω καθομαι και σκαζω ενω αλλοι ανοιγουν σαμπανιες καθως θα τρωνε και τα δισεγγονα τους.»

  1. @Q
   Έχουμε να κάνουμε με μια 100% πολιτκή απόφαση που θα δώσει στους αμερικανους μια αποικιοκρατική σύμβαση κατά πασα πιθανότητα.Τα ίδια λάθη ξανά και ξανά:
   Πάρτε τα ναυπηγεία και πακέτο πάρτε μια μεγάλη σύμβαση με το Ναυτικό
   Τα πλοία θα παραδοθούν κατά το 040 και βλέπουμε εάν κρίνουμε από τις SV!!
   Ας περιμένουμε τι προτείνουν αλλα όπως έγγρα psa έχω αρχίσει ήδη να μαζεύω ΚΟΤΡΌΝΕΣ

 57. Αν ειναι να στειλουν LoR για MMCS, καλυτερα να ριξουν τα λεφτα στην οικονομία γιατι εχουν χαθει πολλες θεσεις εργασίας και οι επιχειρησεις εχουν παθει μεγαλη ζημια. Την άμυνα την χάσαμε, ας μην χάσουμε και την κοινωνία.

  Αν γινει κανα τετοιο κουλο με αυτα τα πλοια, θα σταματησω να ασχολουμαι με τα αμυντικα θεματα μετα απο 30 χρονια. Η ανοχη στην ηλιθιοτητα εχει και τα ορια της.

  1. Το ΠΝ και η πολιτική ηγεσία είναι ικανοί για ξεκάρφωμα και επικοινωνιακό σανό στους κομματικούς καrεκλοκένταυρους, να ζητήσουν LoR μέχρι και για τα αεροπλανοφόρα της κλάσσης FORD.

 58. Για να βάλουμε λίγο τους αριθμούς στη θέση τους … Για τις Γαλλικες η καλύτερη τιμή που διαβάσαμε σε συμβόλαιο ειναι 1,6 το καθε πλοιο για 2 πλοια .Με απλα μαθηματικά μιλάμε 6,4 δις για 4 πλοία .Με τα πλοια οπως ειπα μπορει να ειναι καλύτερα από τις MMSC αλλα δεν ξανά φτιάχνεις στόλο μονο με αυτα. Απλα συμπληρώνεις σε εναν ηδη υπάρχων .
  Για να ξανα φτειαξουμε τον κορμο του στολο με γαλλικα πλοια πρέπει στα 6,4 να προστεθούν η ενδιάμεση αν εχουν (που δεν έχουν) 2 Fremm και Γαλλικη αναβαθμιση των ΜΕΚΟ .Παμε στα 7,5 δις …

  Σε ολα αυτα πρεπει να παρουν και τα ναυπηγεια για να ειναι ανταγωνιστικη στην Αμερικανικη προσφορα …

  Εν κατακλειδι για Αμερικανικη προταση ειναι στα 5,5 και δεν υπάρχει ανάλογη Γαλλικη ουτε αν μπορουσαμε να πληρώσουμε παραπάνω ή εστω τα ιδια αν περναμε φθηνοτερες Bel …

  Υποψιν η Γαλλικη εκδοση των Bel την θεωρω χειρότερη απο την MMSC .Ουτε Ciws ουτε αρκετους πυραυλους μεση εμβελιας .ΤΙΠΟΤΑ .

  Υπαρχει και μια αλλη λυση ,να παρουμε 2 τωρα ελαφρός μεταχειρισμένες LCS απο τα αμερικανικα στο 1 δις και να παραγγειλουμε FFG .Λεω οτι ειναι μια λυση και αυτο .

  1. Φουσκώνεις a little bit τις τιμές των [email protected]

   Η πιο ρεαλιστική τιμή είναι αυτή που είχε γράψει το dr
   https://defencereview.gr/fregates-belharra-i-aformi-kai-oi-vathyteres-a/

   Κάνοντας extrapolation στα 4 πλοία και υποθέτοντας μηδενική έκπτωση και πως κάποια κόστη δεν αυξάνουν:

   Κόστος ναυπήγησης 2 πλοίων: 1,670 δις ευρώ με 32 θέσεις εκτόξευσης βλημάτων
   4 [email protected] : = 2* 1.67 = 3.34 bill

   FOS για τρία χρόνια: 250 εκατομμύρια ευρώ
   4 [email protected] = 2*250 = 500 mil

   Οπλικά συστήματα: 500 εκατομμύρια ευρώ
   4 [email protected] : =2 *500= 1bill

   Εκπαίδευση, Υποδομές: 60 εκατομμύρια ευρώ: assume No change

   Έρευνα & Ανάπτυξη: 200 εκατομμύρια ευρώ: assume no change

   Εγκατάσταση RAM: 90 εκατομμύρια ευρώ

   Χρεώνουν 30 mil το 1 και αλλα 30 για το integrationστο πλοίο
   Οποτε για 4 θα είναι: 4*30+30 integration costs = 150 mol

   Παρακολούθηση προγράμματος: 60 εκατομμύρια ευρώ assume no chnage

   4 [email protected] COST =

   3.34+0.5+ 1 BILL= 4.84 bill

   Βάλε και τα ψιλά 60+200+150+60 = c 0.5 BILLION

   TOTAL = 4.8+0.5 = 5.3 billion!!

   Εάν πάρουμε 4 MMSC με όπλα και FOS στη σχεδόν μιση τιμή +MEKO upgrade + 2 LCS όπως γραφει ο ROMEO60 τότε το συζητάμε!

   1. Μόνο που

    1)σίγουρα θα υπάρχουν εκπτώσεις, λόγω οικονομίας κλίμακος.
    2) Ο μάζης λέει επώνυμα, 2.7 δυο πλοίο κομπλε μαζί με scalp naval.
    3) Το παρον ιστολόγιο λέει 4δις MMSC ίδια με τον σαουδαράβων

    Οπότε ρεαλιστικά έχουμε τουλάχιστον κάποια από τα εξής σενάρια:

    1) Αν ο μάζης δεν λέει βλακείες στις 6 [email protected] HN θα βγούμε γύρω στα 6 δις+0.5 οι μέκο, 6.5 δις. Αν δεν θες ν αυξηθεί το budget κατά 1 δις, κόβεις scalp naval και μικραίνει η διαφορά. Σε κάθε περίπτωση συζητάμε για την κορυφαία επιλογή εντός των δυνατοτήτων μας.

    2) Πας για 6 πλοία σε light modification της γαλλικής διαμόρφωσης προσθέτοντας μόνο το CIWS. Ακόμα και αυτό το πλοίο είναι κλάσεις ανώτερο από τις MMSC.

    Είτε με το ένα σενάριο είτε με το άλλο πάμε σε 6 ολοκαίνουργια πλοία πολύ καλύτερα από τις MMSC. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία. Πόσο κοστολογείται να έχεις μια πυρηνική δύναμη η οποία θα σε ξελασπώσει αν γίνει μ%@[email protected]ια με τους απέναντι?

    1. Ο Μάζης βασικά την ίδια τιμή με το dr δίνει

     Καλά τώρα περιμένεις να πολεμήσουν και να σκοτωθούν Γάλλοι για μας εάν αρχίσει πιστολίδι με τους γείτονες?

     Η ότι θα εμπιστευτούμε τη προάσπιση της χώρας σε ξένη δύναμη?

     Το θέμα δεν είναι μονο το κόστος είναι και οι ευκολίες πληρωμής !

     Τα κόστη που συζητάμε θεωρώ είναι εκτος οικονομικών δυνατοτήτων στη εποχή με το χρέος να ftaeni στο 300% tou GDP!!
     και την ανεργία στο 25+%!!

     Νομίζω πως αφού φάγαμε 2 χρονια συζητήσεις για τις [email protected] θα φάμε αλλα τόσα για τα MMSC για να κλωτσήσουμε το τενεκεδάκι στους επόμενους

     Οι γάλλοι θα πάρουν μάλλον τα RAFALE οποτε δεν νομίζω να έξιη άλλο κόκκο για αυτούς

     Πολιτικές αποφάσεις

     1. Πράγματι, μετά έκανα την πρόσθεση και το είδα και γω.

      Κανένας δεν περιμένουμε να μας ξελασπώσει στην πράξη, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα το μοίρασμα της πίτας για να τα έχουμε καλά με όλους. Πόσο μάλλον αν το μοίρασμα της πίτας συνοδεύεται από υποδεέστερο εξοπλισμό. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να πάμε στην γαλλική πρόταση. Παρόλα αυτά στα πλαίσια μια συμφωνίας εξαγοράζεις υποστήριξη. Με τις ηπα δεν υπάρχει αυτό το σενάριο. Έχουν πολύ μεγαλύτερα πάρε δώσε με την τουρκία για να μας υποστηρίξουν ανοιχτά και πάντα θα υπάρχει και ο κίνδυνος να μας αδειάσουν.

      Όσο και να πάει το χρέος αυτή την στιγμή δανειζόμαστε με εξαιρετικά μικρό κόστος και υπάρχει υπερπροσφορά για τα δεκαετή ομόλογά μας. Ας βγάλουμε μια έκδοση 5.5-6 δις να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας τις φρεγάτες και να κερδίσουμε και παραπάνω έκπτωση πληρώνοντας cash. Και καλά πλοία και άμεσα και τσάμπα και ευκολίες πληρωμής δεν γινεται.

     2. Μαλλον και τα Rafale αναβαλλονται.
      Εν αναμονη εκλογης του ραμολιμεντου , ακυρωνονται τα Γαλλικα .
      Παμε για F-35 ολοταχως, συν τις MMSC στο Ναυτικο και Τελος.
      Η σταση Μακρον αυτο δειχνει , απλως εμεις αργησαμε να το καταλαβουμε.

     3. @Αμφικτυων

      Ox
      τι τορπίλη μας πέταξες!Καινούργιο είναι αυτό??
      Η οικονομία πάει κατά διαόλου βεβαια

   2. 1. Δεν μπορεις να συγκρίνει αμερικανικο FOS με τα 3 χρονια Γαλλικο .Το αμερικάνικο συμβολαιο δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι μονο 3 χρόνια …
    2.Ολος ο υπολοιπος υπολογισμός να ειναι σωστος δεν βλεπω πουθενα κοστος ενδιαμεσης λυσης και κατασκευη στα ελληνικα ναυπηγεια και κοστο Upgrade 4 ΜΕΚΟ .
    Οποτε στα 5,3 βαλε + κοστος κατασκευης εδω +κοστος 2 πλοιων ενδιαμεσης λυσης + κοστος παρανω ετων Fos +Upgrade Μεκο … Καταρχην και να ειχαμε τα πληρωσουμε οι Γαλλοι δεν εχουν κανει τετοια προσφορα καθετη .
    Παραπάνω τα εβγαλες απο έμενα .χαχαχαχα

    1. Τι σχέση έχει τι προσφορά κάνουν οι Γάλλοι? Σου δίνουν προσφορά γι αυτά που ζητάς. Αν εμείς θέλουμε να ανακατέψουμε 3-4 πράγματα μαζί (φρεγάτες, ενδιάμεση λύση, μέκο, ναυπηγία), είναι δικό μας πρόβλημα. Επίσης είχε ακουστεί ότι έδιναν και ναυπήγηση στην Ελλάδα για 4 πλοία.

     Συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια και όσον αφορά τις τιμές (2 vs 4 πλοία) και όσον αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες ([email protected] HN vs MMSC). Αν θέλουμε ομοτυπία και να φτιάξουμε κορμό για τα επόμενα 40 χρόνια μπορούμε να πάμε σε 6 νέες φρεγάτες και να ξεχάσουμε τις ενδιάμεσες λύσεις κτλ. Σ αυτό το σενάριο οι 6 [email protected] μπορούν να βγουν πάνω κάτω όσο οι 4 MMSC και 2 LCS.

     1. Μέχρι τον Ιούλη συζητούσαμε για φρεγάτες. Μέτα προέκυψαν οι «λύσεις πακέτο», τα αναδρομικά των συνταξιούχων και ξέρω γω τι. Οι τιμές που κυκλοφορούν είναι από τότε. Η συνολική λύση έχει νόημα προκειμένου να μαζέψει τα κόστη (ενδεχομένως με κάποιες μικρές υποχωρήσεις). Εδώ όμως είναι ξεκάθαρο ότι αυτό γίνεται για να φωτογραφηθεί ο ένας και μοναδικός προμηθευτής, ο οποίος μπορεί ναι μεν να καλύψει το πακέτο, αλλά αυτά που προσφέρει είναι ό,τι χειρότερο κυκλοφορεί. Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι η συγχώνευση γίνεται εκ του πονηρού, όπως και το πάγωμα των Γάλλων. Συζητούσαν χρόνια ολόκληρα και ξαφνικά ανακάλυψαν οτι οι φρεγάτες είναι πανάκριβες. Ούτε σε ταινία δεν συμβαίνουν αυτά.

    2. @Digenis
     Επαναλαμβάνω πως δεν μπορούμε να κρίνουμε τη συμφωνία? με τα MMSC αφού δεν έχουμε τίποτα συγκεκριμένο
     Ακούγεται κάτι περί 4BILL$ αλλα άγνωστο τι περιλαμβάνει

  2. Digenis

   Εγώ θυμάμαι να διάβασα και -απο επίσημη πηγή, την οποία παρέθεσα σε σχετικό σχόλιο- ότι τα 4 mmcs θα στοιχίσουν στους Άραβες 11.000.000.000+ $ που υπερβαίνουν σαφώς τα έξοδα που αναφέρεις για τα γαλλικά πλοία FTI σε μια προσωπική σου εκτίμηση, αγνοώντας τους αριθμούς που έχουν επικοινωνηθεί επίσημα για την γαλλική πρόταση, όπως και για τα πλοία για το γαλλικό ναυτικό όπου τα έξοδα ανά μονάδα είναι 50% χαμηλότερα απο αυτά που αναφέρεις.

 59. Παιδιά,…δυστυχώς θα μας την «κάτσουν»…
  ήδη έγινε προμο εδώ και μηνες από πλεύση κ διάστρεμμα….
  μπήκε αμερικάνος επενδυτής…
  χάλασε η δουλειά με τις Μπελαρα./..
  το αστείο είναι ότι δεν μας έκαναν οι Μπελαρα με φορτο 24 αστερ με ρανταρ που να μπορεί να διαχειριστεί 16 ταυτόγχρονα….με κορυφαίο συστημα ηλεκτρονικού πολέμου, κορυφαίο ανθυποβρυχιακό…..και θα «φορτωθούμε» γιατί μας παρέχουν χρηματοοικονομικη διευκόλυνση Τό ΜΠΑΖΟ, γιατί περί μπάζουν προκειται. Καθώς ΔΕΝ έχουμε Π.Ν για παρελάσεις αλλά για ΠΙΘΑΝΟ πόλεμο…εκτός και ΑΝ…το ΔΕΝ προκειται να ΓΙΝΕΙ πόλεμος, εξακολουθεί να είναι το μότο και η νοοτροπία τους. Με τέτοιο σκαρί, τέτοιο οπλισμό φρεγάτας, ΩΠΑ ΩΠΑ. δεν προκειται για φρεγάτα, ούτε για μεγαλοκορβέτα, αλλά για σκαρί με οπλισμό περιπολικού ανοικτης θαλάσσης.
  Και το ποιό αστειο ήταν …περί Α.Β από το Μάιο,….μας προέκυψε,…LCS……….το πλέον ακατάλληλο πλοίο για τις ανάγκες μας.
  Άντε, επειδή οι ναυταίοι μας έχουν συνηθίσει (βλ. περίπτωση αναβάθμισης S, μη επέκτασης ναυπηγικου προγραμματος, τορπίλες, P-3)…..τελικά αυτό θα πάρουμε…θα μας δώσουν…και θα το χρυσοπληρώσουμε κιόλας.

 60. Είναι ντροπή να μιλάμε για τέτοια πλοία. Εάν για πολιτικούς λόγους θέλουν Αμερικανικά πλοία κανένα πρόβλημα, ας πάμε σε FFG(X) και μόνο αυτά και ας πάρουμε για ενδιάμεση λύση τις LCS (που δεν χρειάζεται ούτε αυτά, υπάρχουν και αλλά μεταχειρησμενα ). Εξάλλου από ότι φαίνεται έχει κλείσει και η συμφωνία για F35, όποτε παράπονο δεν έχει κανένας….
  Η χώρα έχει ανάγκη από στρατηγικά όπλα και μεταφορά τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων, και κάτι τέτοιο δεν βλέπω από πουθενά να γίνετε…

 61. Κύριοι δεν μπορω να φανταστώ καλύτερο πλοίο απο τις Μπελ XL. Διαβάστε τι έχουν επάνω στο defence review και ελάτε να μου πείτε τι δεν σας αρεσει με 24 Αστέρ 30 και 24*4=96 mica VL. 124πυραυλακια έτοιμα. Και περισσότεροι εξοσετ. Και RAM. Καλύπτεται η αεράμυνα περιοχής που την χρειάζεσαι στην αναταολικγ Μεσόγειο με 2-4 πλοία η και 6 εαν θελεις να πάρεις καλύτερες τιμές.

  Αν δε ο Αστέρ κακό ΜΙΚΑ βγουν σε εκδόσεις ΙΡ τόσο το καλυτερα γιατί δεν απασχολήσαιμε παρεμβολές.

 62. Η Τουρκία κατάφερε να έχει τεράστια ανάπτυξη και τεράστιο ζωτικό χώρο! Η Ελλάδα για να είναι βιώσιμη σε ισορροπία με την Τουρκία χρειάζεται κατάλληλο τον ζωτικό χώρο τον οποίο η Τουρκία προσπαθεί διαρκώς να μας τον αφαιρέσει! Αν επιτραπεί επιπλέον συρίκνωση της Ελλάδας η επιπλέον επέκταση της Τουρκίας αυτό θα μας καταστήσει και οριστικά μη βιώσιμους!

 63. Αγαπητό Defencereview, μας τελείωσε οριστικά η Μπελχ@ρρα η έστω η ΜεκοΑ200;

  Υπάρχει η περίπτωση να παρετε συνέντευξη σε κάποιον υπεύθυνο απο το ΠΝ;
  Νιώθω μεγάλη αγανάκτηση κ απογοήτευση με την απόφαση. Απο οπλισμό πως πάμε; εσσμ2 θα εχει;
  Rbs mk3;
  Για ανθυποβρυχιακό πόλεμο;

 64. Ας κάνουμε μια δημοσκόπηση με το ερώτημα: «Θέλετε η Ελλάδα να αναπτύξη διαστημικό σταθμό και αργότερα βάση στον Άρη;». Είμαι βέβαιος ότι το 100% θα απαντήσει ΝΑΙ, όταν όμως αρχίσουν οι προυποθέσεις να αναλύονται τότε το ποσοστό αυτό θα φθίνει.
  Διαβάζω σχόλια του τύπου να πάρουμε τη ταδε φρεγάτα και να τις βάλουμε το δείνα όπλο, λές και τα αγοράζουμε με χάντρες και οι φρεγάτες είναι lego να βάζεις ότι φανταστείς σε αυτές.
  Οι επιτελείς στο ΓΕΣ, στο ΓΕΝ στο ΓΕΑ είναι ανίκανοι; Πολιτικά δέσμιοι; Αν αυτό νομίζουν οι αναγνώστες τότε δεν ξέρουν τίποτα. Ξεχάσατε τα 214; Οι ΕΔ κάνουν αυτό που πρέπει γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν, τελεία.
  Ένα είναι βέβαιο και αυτό δεν αλλάζει όσο και μειωμένης αντίληψης είναι η ανθρωπότητα: «για την παραγωγή έργου πρέπει να καταναλώσεις ενέργεια ή για τη αγορά αγαθών στη σύγχρονη κοινωνία πρέπει να δαπανήσεις πόρους.»
  Φαντάζομαι ότι όλοι οι αναγνώστες θέλουμε ισχυρές Ε.Δ ως μέσο άσκησης της διπλωματίας και ασφάλειας της πατρίδας μας αλλά νομίζω ότι ο μεσογειακός μας χαρακτήρας δεν μας επιτρέπει μερικές φορές να σκεφτούμε με μαθηματική λογική, πρακτικά και εθνικά υπεύθυνα προς τις επόμενες γενεές.

  1. Για ποια στρατιωτική Ηγεσία μιλάς?
   Αυτή που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα P-3 η απέρριψε τις ADELAIDE για παράδειγμα
   Η αυτή που άφησε τα χωρίς από το και αφού έκανε ένα προσοδοφόρο στις Βρυξέλλες βγήκε να καταγγείλει τη απόσυρση τους?
   Η μήπως αυτή που έμαθε για την αγορά των-5 από τις ανακοινώσεις του ΚΥΣΕΑ?
   Όλα και όλοι κρίνονται εκτ του αποτελέσματος

    1. Ζήτα να είσαι παρόν στο επόμενο ΣΑΓΕ λοιπόν, το μέλλον τις χώρας και των ΕΔ κρεμέται από τις αναρτήσεις σου.

     1. @Αρίσταρχος

      Δυστυχώς μου λείπει ένα σοβαρό προσόν για να μετέχω στο ΣΑΓΕ με την# Ηγεσία#

      Δεν είμαι ΜΟΥΓΚΌΣ!!!

   1. Πες στα & για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ο Αποστολάκος δεν ήθελε τις Αδαλαιδες και μετά έγινε υπουργός… όποτε φίλος τι μας λες;;; Και μια και μιλάς για χρήματα θα μπορούσε άνετα να μαζέψει το κράτος παρά μα παρά πολύ χρήμα από τα ψεύτικα επιδόματα που δίνει σε άτομα που δεν τα έχουν ανάγκη, αλλά δεν θέλουν.

 65. Νδ κ ανώτατο ναυτικο Συμβούλιο = μαζι τα φάγαμε.

  Δεν με νοιάζει που ειναι αμερικανικές ούτε αν είναι γερμανικες αλλα το οτι δεν ειναι βελτίωση.
  Αστερ 30 mica k seafire 500 δλδ ειναι χειρότερα;

  Αντι να ειναι η κυριαρχία κ η ασφάλεια το παν ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ βαζουν τα προσωπικά συμφέροντα πιο ψηλά.
  Κουλης, πετρακης,παναγιωτοπουλος, φλωρος, αδονης κλπ…οποιος εχει χαρακτήρα να βγει να παραιτηθεί η εστο να μιλήσει δημόσια.
  Αλλα που;

  1. ….καποιοι λενε οτι θα ειναι συμφωνια πακετο με τα τουρκικα φ35 αμεσα παραδοτεα σε εμας μεσα στο 2021 και αναβαθμιση των 4 ΜΕΚΟ. Ολα απο την Λοκχιντ.

 66. Δυο πραγματάκια:
  α) Ο παππούς μου, μικρασιάτης αντάρτης κατά των Τούρκων που πέρασε στη Λέσβο έξη μήνες μετά την καταστροφή και παρέδωσε το όπλο του στον αστυνομικο σταθμό Μυτιλήνης έλεγε και είχε απόλυτο δίκιο: «Η ΦΤΗΝΕΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ» Αν λοιπόν αγοράζουμε 4 ακατάλληλα καράβια 20%-30% φτηνότερα είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα πληρώσουμε πολλαπλάσια για να τα μετατρέψουμε έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες μας. Βέβαια αυτό ικανοποιεί όσους ευελπιστούν σε μίζες καθώς όσο περισσότερο χρήμα διακινείται τόσα περισσότερα θα καταλήξουν στην τσέπη τους. Σαν έλληνας φορολογούμενος όμως έχω απαίτηση τα λεφτά που πληρώνω για την άμυνα (και δεν διαμαρτύρομαι γι αυτό) να πιάνουν τόπο.
  β) Η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη αποδυκνείεται πανηγυρικά κατώτερη των περιστάσεων. Όσοι λοιπόν την ψήφισαν θα πρέπει ή να το παραδεχθούν ή να κάνουν το άσπρο μαύρο προσπαθώντας να πείσουν κυρίως τους εαυτούς τους ότι έπραξαν σωστά. Και γι αυτό διαβάζουμε αυτά που διαβάζουμε. Γιατί το δυσκολότερο είναι να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να ρίξουμε μια μούτζα στα πρόσωπα μας γι αυτούς που εκλέγουμε διαχρονικά.

 67. Ενδιαφέρον άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες κι από το DP, μπείτε να το διαβάσετε.

  Απ’ ότι φαίνεται η δουλειά έχει κλείσει. Κατά την γνώμη μου ήταν ήδη κλεισμένη από το καλοκαίρι όταν έσκασε σαν βόμβα η ακύρωση των [email protected] Προφανώς τα 18 Rafale ήταν για να παρηγορηθούν οι Γάλλοι.

  Πρόκειται για την Σαουδαραβική MMSC με μόνη διαφορά OTO MELARA των 76mm αντί του 57mm. Ο Mk.41 παραμένει με 8 κελιά (32 ESSM).

 68. ΑΝ, λέω ΑΝ τελικά η LOR δεν είναι για την FFGX, θα έχει πολύ πλάκα πως θα στοιχειοθετήσουν ότι η αγορά των MMSC είναι η καλύτερη λύση από όλες όσες υπήρχαν στην αγορά.

  Προσπαθώ να σκεφτώ κάποιον που να πρέπει να γράψει ένα χαρτί που μετά θα το υπογράψουν όλοι, ότι εξέτασαν 10 περιπτώσεις, και αυτή βρέθηκε να είναι η καλύτερη επιχειρησιακά και από άποψη τιμής έναντι των άλλων… Θα πρέπει να στραγγίξει το μυαλό του και πάλι δεν θα βρίσκει τίποτα.

  Επίσης, αφού στο request θα βάλουν και την FFGX, φανταστείτε να στείλουν οι άλλοι LOR και για τις MMSC και για τις FFGX, με τα νουμεράκια, επιδόσεις και τιμή δίπλα δίπλα, και οι δικοί μας να πουν τα είδαμε και αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερες οι MMSC (που θα είναι σε ευθεία αντιδιαστολή με το συμπέρασμα αυτών που έτρεξαν τον διαγωνισμό στις ΗΠΑ, βασικά στις ΗΠΑ οι MMSC αποσύρθηκαν, ακριβώς για να μην φανεί ότι σε διαγωνισμό έχασαν κατά κράτος). Μιλάμε για πολύ γέλιο

  1. Δυστυχώς σου έχουν έτοιμη την απάντηση. Κατεπείγουσα εθνική ανάγκη. Μελετημένα όλα. Θα σου ρίξουν το τυράκι ότι θα παραγγείλουν FFG αργότερα και μετά θα τα ματαιώσουν γιατί δεν θα έχουν λεφτά. Νομίζω πρέπει να περιμένουμε θερμό επεισόδιο σε λίγο με κάποιες απώλειες ώστε δήθεν να είναι αναγκαίο να καθίσουμε στο τραπέζι με τον πολυχρονεμένο και με δήθεν στεναχώρια να του δώσουμε το μισό Αιγαίο και τα μισά κοιτάσματα και με δηλώσεις ότι εμάς σκέφτονται μη σκοτωθούμε και χαθεί ότι έχουμε κερδίσει με τόσο αγώνα και λιτότητα. Ραγιάδες. Προσκυνημένοι.

 69. Δεν καταλαβαινω γιατι παραπονιουνται σημερα αυτοι που εσκιζαν τα ρουχα τους να αποφυγουμε ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ σκαρια με ελαχιστο κοστος σαν ενδιαμεση λυση/αμεση ενισχυση ΚΑΙ ΟΧΙ ως νεες φρεγατες.
  Απαντηση:Χωρις να το ξερουν εξυπηρετουσαν αυτους οι οποιοι 8α βγαλουν δις στην πλατη της Ελλαδιτσας πουλωντας πανω απο 4 Δις τα 4 πλοια.

  Propulsion:
  2 x General Electric LM2500 gas turbines (20500 hp / 15287 kW, each)

  Armament:
  1 x Mk-13 missile launcher
  (40 missile magazine) for a mix of
  RIM-66 Standard Missiles SM-2MR Block SAM and/or
  RGM-84 Harpoon SSM ( πχ 30 SM-2 & 10 HARPOON BLOCK II)
  – – – – –
  1 x Mk-41 Mod.16 Vertical Launching System (VLS) – 8 cells
  for up to 32
  RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) (4 per cell) = 30 SM-2 + 32 ESSM BLOCK2 + 10 HARPOON B2(θεωρητικα)
  – – – – –
  1 x Oto-Melara 3”/62-caliber (76mm) rapid firing gun
  – – – – –
  1 x Mk-15 Phalanx Close-in Weapon System (CIWS)
  – – – – –
  2 x Mk-32 Mod.5 triple-torpedo-tubes for Mk-46 or EuroTorp MU90 Impact torpedoes

  Aviation:
  flight deck and hangar for 2 helicopter (Sikorsky S-70B Seahawk )

  Sensors and processing systems:
  Raytheon SPS-49A(V)1 radar
  ISC Cardion SPS-55 radar
  Lockheed SPG-60 target illumination radar
  Sperry Mk-92 Mod.12 gun and missile fire control system
  Radamec 2500 optronic director with TV, Laser and IR imager
  Thales Spherion TMS4131 sonar system
  Petrel TMS5424 mine avoidance system
  Albatros TMS4350 towed-array torpedo warning system

  Electronic warfare & decoys:
  4 x Loral Hycor Mark 36 SRBOC launchers or Terma SKWS decoy system
  2 x Rafael long-range chaff rocket launchers
  LESCUT torpedo countermeasures system
  Rafael C-Pearl electronic support measures system
  Elbit EA-2118 jammer
  2x Nulka decoy

  Μιλαμε για ελαχιστα χρηματα με τα οποια επαιρνες πλοιο με τους εξης δακτυλιους ΑΑ
  LONG: 470km radar , link-16 , SM-2
  MEDIUM: ESSM BLOCK 2
  SHORT: ESSM BLOCK 2,PHALANX
  SHORTEST: Πληρη γκαμα/σουιτα DECOYS & JAMMER

  Την ιδια ωρα οι Γαλλοι κατεβαιναν Αθηνα πιο πολυ για φαγητο στο Abreuvoir στο Κολωνακι , χωρις πληρη σουιτα R-ECM , χωρις Πληρη σουιτα decoys , χωρις CWIS,ζητωντας λεφτα για DGA,R&D και αλλα τραγικα ενω τωρα που αποφασισαν να βοηθησουν thales/nexter εγκαθιστουν παντου RAPIDFire και το πουλανε ως το Γαλλικο CWIS!
  Τα αλλα φιλαρακια μας της ΛΜ φυσικα και θα ηταν εναντιον της παραπανω λυσης για 180εκ η της λυσης των 2 M για 250εκ , αφου ετοιμαζουν προταση ανω των 4δις με μπολικα «κενα» ! Εχουν και για συμμαχο αλλωστε αυτους που διακαως υποστηριζουν 16 ταυτοχρονες εμπλοκες σε πλοιο με 16 συνολικα πυραυλους ΑΑ !
  Αμ το καλυτερο ηταν οτι οι Γαλλοι προσανατολιζονταν να προχωρησουν και αυτοι σε διαμορφωση BEL HN με 32 κελια , αυτο ηταν το καλυτερο! Τους πεισαμε!

 70. Το defence point επιβεβαιώνει αυτά που γράφω πιο πάνω ότι ζητάμε την έκδοση των σαουντ με τις μόνες μικρές αλλαγές το 76αρι με strales (φοβερή εξέλιξη) και η SeaRam να γίνει Ram21 (πανεύκολο).
  Το πλοίο είναι έτοιμο και το μόνο που θέλουμε για να υπογράψουμε είναι αποδέσμευση Lrasm από τη λοκχιντ. 4 Lrasm σε κάθε πλοίο (2-3 έτοιμοι στα κελια και 1-2 για επαναγεμιση που θεωρώ πως γίνετε εν πλω) άρα αγορά 16 Lrasm σύνολο με 100εκρια περίπου.
  Με 5-6 κελια διαθέσιμα οι essm bl2 θα είναι 20-24, μια χαρά είναι με Ram21 και strales μαζί και αντίμετρα και το πλοίο έχει και μίνι σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.
  Το 76αρι με το strales εκτός από φοβερό ciws ταυτόχρονα θα ρίχνει και vulcano κατευθηνομενα σε στόχους ξηράς η επιφάνειας.
  Oι Lrasm (έστω και 2-3 έτοιμοι στα κελια καθώς θα υπάρχουν και οι 8 harpoon των 240 χιλρων) είναι ο πολλαπλασιαστης ισχύος που θέλουμε για να έχει νόημα η απόκτηση του έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμενου αυτού πλοίου.
  Αν δεν το απαιτήσουν οι του ΠΝ θέλουν ξύλο, και τι γράφω επιεικώς.
  Έτσι πρέπει να διαπραγμετευομαστε,
  Θέλετε Αμερικανοί να πάρουμε τις mmsc αποδέσμευσε μας Lrasm, και το ίδιο με τους Γερμανούς, άμεσα πρέπει να πάμε όχι για 2 αλλά για 3 παπανικολης ακόμα, ιδίως αν γλυτώσουμε και 500 εκρια ευρώ σε σχέση με το δίνουν οι άραβες για τα δικα τους 4 πλοία, μας βγαίνουν τα λεφτά και για 3ο υποβρύχιο.
  Αλλά δέσμευση οτι θα μας πιστοποιησουν τους mdcn σε όλα τα υποβρύχια αλλιώς δεν υπογράφουμε. H Γάλλοι φυσικά και η mbda δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να μας απιδεσμεουσουν mdcn.
  Μπορεί τελικά να μην κάνουμε αεράμυνα περιοχής αφού γ
  Τέρμα οι belharra η οποίο άλλο πλοίο με aster 30-sm2, αλλά αν βάλουμε Lrasm αντιπλοικο στις φρεγάτες και mdcn για κρούση στα υποβρύχια τότε θα έχουμε απογειωσει τις ικανότητες του ναυτικού το οποίο σε συνεργασία με τα δικινητηρια ραφαλ (.με 2η μοίρα επιπλέον στο μέλλον εννοείτε) και με 3 ιπτάμενα τάνκερ έστω c130 τροποποιημενα αν δεν μπορούμε να συντηρησουμε κάτι καλύτερο,
  Πατάμε πόδι γερά στην ανατολική μεσόγειο αφού το Αιγαίο είναι δεδομένο.

  1. Με τι ραντάρ θα χρησιμοποιήσουν τους LRASM / SM2?

   Πανηγυρίζουμε που εν έτη 2020 θα αντικαταστήσουμε τις S με χειρότερα πλοία?

  2. Πραγματικα πλοιο με 8πλο ΜΚ41 , σε ΠΝ χωρις οργανικα UAV σε πλοια για στοχοποιηση περαν του οριζοντα του ρανταρ του πλοιου, σε ΠΝ οπου το Link-16 ειναι αγνωστη λεξη το ετος 2020 , παιδικο/μινι ESM , αυτο που του ελειπε ειναι LSRAM των 5εκ$+ και των 550km με πιθανοτητα αξιοποιησης κατα 70%(ας πουμε) το Αιγαιο Πελαγος.
   Γνωριζεις τι δυνατοτητες/μεσα και εμπειρια εχει το ΠΝ για στοχοποιηση απο τριτα μεσα σε αποστασεις ανω των 200-300km (ΝΑ Μεσογειο) σε ενα περιβαλλον γεματο Bulk Carriers,Oil/Product Tankers,Containerships κλπ?

    1. Πρωτα βγαζεις διπλωμα οδηγησης και μετα αγοραζεις την μερσεντα, αυτο σου λεω αλλα δε το καταλαβαινεις. Κολλησαμε στους κρουζ,τις εμβελειες και τις μπροσουρες των ρανταρ και απο τα βασικα, τιποτα

     1. @ΙΤΑΛΟΣ
      Υποτίθεται πως δίπλωμα έχουμε; Και όχι, δεν κοιτάμε «μερτσεντέ»… κοιτάμε για Bentley γιατί στο προσωπικό που θα κληθεί να προστατέψει τις θάλασσες μας αξίζει το καλύτερο! Και μην ακούσω το τετριμμένο «δεν έχουμε λεφτά» – το παραμύθι στέρεψε από δράκους.

  3. @Romeo 60

   Στην τιμή τα χαλάμε
   4bill $ δεν αξίζουν με τίποτα ιδιαιτερα εάν έρχουν με LCS ως ενδιάμεση

   Τα 2.7 bill$ που χες γράψει με όπλα και FOS άξιζε για συζήτηση

   Αλλα 4 bill$ ….no thanks!!

   1. Εχεις μπλεχτει με τα δολλαρια και τα ευρω.
    Δε λεω 2,7 δις$ λεω 2,7 δις ευρω.
    Οι αραβες δεν δωσαν 4 δις ευρω δωσαν 3,96 δις$ (1.96$ δις η κατασκευη των πλοιων και ακριβως 2 δις$ για οπλα εκπαιδευση υποστηριξη κτλ σε μεγαλες ποσοτητες για 20 χρονια νομιζω) αρα 3,4 δις σε ευρω.
    Κατω απο 2,7 διςΕ οσο και να κοψουμε απο οπλα εκπαιδευση μακροχρονια υποστηριξη δεν βγαινει.
    2,7 – 3 δις ευρω οριακα θεωρω πως ειναι καλα ιδιως αν υπαρχουν και οι λιγοι Lrasm που αναφερω.
    Αν σκεφτεις οτι οι αραβες δωσαν 3,4 δις ευρω.

    1. 4 bill $ γράφετε για 4 MMSC χωρίς να ξέρουμε τι περιλαμβάνει
     Τα 4 BILL $ είναι 3.4 BILL EUROS = τιμές Σαουδαράβων
     Aγνωστο εάν περιλαμβάνει όπλα ,FOS ,2 LCS? k αι εκσυχρονισμό MEKO
     Εάν είναι τα 4 μονο με τη Σαουδική διαμόρφωση χωρίς όπλα και FOSτότε μιλάμε για ΜΕΓAΛΟ ΦΙAΣΚΟ και αρχίζουμε τον κοτρονο-πόλεμο!!

    2. Romeo60

     Οι Άραβες περισσότερα θα πληρώσουν για τα 4 πλοία, μαζί με τα παρελκόμενα η υπόθεση θα στοιχίσει γύρο στα 11 δις σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας για τα εξοπλιστικά θέματα.

     https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi-mission-surface-combatant-mmsc-ships

   2. Η δουλειά εξ αρχής βρώμουσε για 4 δις. Και προφανώς σ αυτά τα λεφτά υπάρχουν δεκάδες επιλογές (ειδικά εφόσον η ενδιάμεση λύσει είναι οι LCS). Ας έφτιαχναν 6 μέκο μ αυτά τα λεφτά. Ειδικά αν αληθεύει και το σενάριο με τα F35 είναι πολλαπλό το αίσχος. Πέρα από το φτιάσκο με τις φρεγάτες θα φορτωθούμε και ένα αεροπλάνο που δεν χρειαζόμαστε (με τα όλα τα extra κόστη για την εισαγωγή του τύπου), ενώ θα μπορούσαμε να πηγαίναμε σε παραπάνω Rafale(για να είχε καλύτερο νόημα η κίνηση) ή να πληρώναμε 4 [email protected] XL μαζί με τα λεφτά των F35.

    1. Όπως έχω πολάκις δηλώσει είμαι αντι-Γερμανός, όμως, θεωρώ ιεροσυλία να συγκρίνουμε μια ΜΕΚΟ Α200 με το playmibil του Dennis… Με τα ίδια λεφτά αλλάζαμε 6-7 S !!!

 71. τα σημαντικοτερα αποσπασματα..

  «>Πότε εκδόθηκαν και εγκρίθηκαν οι επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη διαδικασία του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού;

  >Πότε προσκλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προσφορές για τις νέες φρεγάτες;

  >Πότε τελικά υπέβαλλαν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι;

  >Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος;

  >Μπορεί με βάση το υφιστάμενο νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο να εκκινήσει διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος νέων φρεγατών, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο προϋπολογισμός;»

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η LOR περιλαμβάνει:

  >την προμήθεια τεσσάρων MMSC με κόστος 4+ δις ευρώ. Εξ αυτών τα τρία θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Το οπλικό σύστημα, όπου έχουν ενσωματωθεί απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πυροβόλο OTO Melara STRALES διαμετρήματος 76 χλστ., εκτοξευτή 21 θέσεων του συστήματος RAM, κάθετο εκτοξευτή Mk-41 οκτώ κελιών με δυνατότητα εκτόξευσης 32 βλημάτων RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM), ενεργό / παθητικό σόναρ συρόμενης διάταξης, σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS-21, ραντάρ επιτήρησης και πρόσκτησης στόχων TRS-4D. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται σε 30 κόμβους.

  >τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200HN (ΥΔΡΑ) του Πολεμικού Ναυτικού με κόστος 450 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση για το πρόγραμμα θα ανατεθεί στη Lockheed Martin Canada.

  >η προμήθεια φρεγατών “ενδιάμεσης λύσης” με κόστος 300 εκατ. ευρώ.

  >η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα της μελλοντικής φρεγάτας κατευθυνόμενων βλημάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ FFG(X) που πλέον φέρει την ονομασία “τύπου Constellation”. Από το σύνολο των 20 φρεγατών που προγραμματίζει να προμηθευτεί το Ναυτικό των ΗΠΑ, βιομηχανικό έργο της τάξης του 2% έως 3% θα ανατεθεί στην εγχώρια βιομηχανία και ταυτόχρονα η χώρα θα αποκτήσει το δικαίωμα να συμμετάσχει ως εταίρος στο πρόγραμμα εφόσον ο τύπος επιλεγεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

  περι ενδιαμεσης λυσης
  «Στην LoR υπάρχει και εγγραφή κονδυλίου ύψους περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο προορίζεται για την αποκαλούμενη ως “ενδιάμεση λύση“. Αυτή δεν διευκρινίζει τον τύπο του ποίου που θα διαθέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το ελληνικό Ναυτικό διαρρέει ότι βασικό λόγος της αμερικανικής πρότασης είναι η προσφορά “ενδιάμεσης λύσης”.

  Ωστόσο, δεν προσδιορίζεται εάν αυτή αφορά αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων τύπου Arleigh Burke (απίθανο), καταδρομικά τύπου Ticonderoga (δύσκολο), ή τα πλοία παρακτίων επιχειρήσεων LCS που αποσύρει το αμερικανικό Ναυτικό. Είναι τα πρώτα που ναυπηγήθηκαν και παρουσίασαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

  Όμως το μικρό για τις δυο πρώτες περιπτώσεις ποσό της εγγραφής, τα 300 εκατ. ευρώ δηλαδή, μάλλον δίνει σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες στα LCS ως ενδιάμεση λύση. Το ερώτημα είναι εάν το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει. Αυτό είναι και το πιθανότερο. Αν ναι, θα πρέπει να εξηγηθεί για ποιον λόγο δεν υπάρχει σαφής αναφορά στη LoR. Αν εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα η απόκρυψη.»
  https://www.defence-point.gr/news/polemiko-naytiko-os-mpompiras-se-paichnidadiko-quot-asynithistes-quot-diadikasies-sto-programma-ton-neon-fregaton

  1. ……………….»Το οπλικό σύστημα, όπου έχουν ενσωματωθεί απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πυροβόλο OTO Melara STRALES διαμετρήματος 76 χλστ., εκτοξευτή 21 θέσεων του συστήματος RAM, κάθετο εκτοξευτή Mk-41 οκτώ κελιών με δυνατότητα εκτόξευσης 32 βλημάτων RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM), ενεργό / παθητικό σόναρ συρόμενης διάταξης, σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS-21, ραντάρ επιτήρησης και πρόσκτησης στόχων TRS-4D. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται σε 30 κόμβους.»………………..

   Επιστροφή στα ’90s!

 72. Όποιος συγκρινει τιμη lcs (ή οπως αλλιως θελουν οι αποικιοκρατες μας της LM να το πασαρουν) με τιμη Μπελαρα ή Fremm, ειναι κοινος απατεωνας.

  Εαν θελουμε κανονικη συγκριση, να γινει μεταξυ Gowind 2500 με LCS. Ή SIGMA με LCS.

  Αλλιως συγκρινω κι εγω τιμη της Fremm με Zumwalt.

  1. Και ποιος ειπε στους Γάλλους να μην έρθουν με μια Gowind GR?

   Το ναυτικό και σωστά στρέφεται προς φρεγάτες GP τελικά ώστε να αντικαταστήσει περισσότερες μονάδες. Συνεπώς και η σύγκριση τιμής πρέπει να γίνεται, τι σημαίνει αυτό το «απατεώνας», ακατανόητο…

  2. Το ναυτικό μπορεί να «μελετά» ό,τι πλοία θέλει για την αναβάθμιση των φρεγατών, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ισοδύναμα όλα τα πλοία που ακούγονται. Συγκρίνουμε τιμές πραγμάτων με τα ίδια specs. Αν οι απαιτήσεις μας βγαίνουν πολύ ακριβές, τις χαμηλώνουμε και κοιτάμε τι μας προσφέρουν. Οι γάλλοι ηρθάν με ένα πλοίο, εμείς του βάλαμε πάνω της παναγίας τα μάτια, τους είπαμε ότι είναι ακριβό και στο τέλος πάμε για ένα πλοίο εξίσου ακριβό και πολύ χειρότερο. Που χωράνε οι Gowind σ αυτό το θέατρο του παραλόγου?

   Η λογική λέει ότι γράφουμε σε ένα χαρτί τις ρεαλιστικές ανάγκες μας και κοιτάμε πως θα τις καλύψουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Δεν υπάρχει κάτι φθηνότερο από αυτό. Οποιαδήποτε έκπτωση θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά. Οι τούρκοι ναυπηγούν αβέρτα, ή θα τους ακολουθήσουμε σε αριθμούς ή θα πάμε σε λιγότερες αλλά καλύτερες μονάδες. Σ αυτή την σύγκριση τα 6 σαπιοκάραβα της LM είναι συνταγή για εγγυημένη αποτυχία.

   1. Αυτο!

    Το θεατρο του παραλογου βγηκε απο Γαλλια αλλα εδω το καναμε επιστημη απο τεχνη που ηταν:

    – Το ΠΝ διαμηνυει παντου οτι θελει πλοια aaw
    -Καθως θελει πλοια aaw μηπως ζητησε τιμη για τα horizon? Οχι, εψαχνε να κανει πλοια aaw τη νεα gp σχεδιαση των Γαλλων
    – Το ΠΝ και το ΥπΑμ ζηταει επανασχεδιασμο των gp φρεγατων και λειτουργει επι 2 χρονια με διαρροες
    – Καθως τα aaw πλοια ειναι γελοιο concept για την Ελλαδα των 200 δις ΑΕΠ, αποφασιζεται μετα να δουν τις gp φρεγατες με αυξημενες αντιαεροπορικες δυνατοτητες
    -Παρουσιαζουν ενα σχεδιο οι Γαλλοι και αρχιζουν μετα οι δικοι μας ενα καρο διαρροες με διαφορετικες τιμες μεχρι να καταληξουμε στην τελικη
    – Εν μεσω κρισης αποφασιζεται οτι θελουμε πλοιο με πολλαπλες δυνατοτητες. Τι ειναι αυτες; τι ειναι οι απαιτησεις μας; Ουδεις εμαθε
    – Καπου εκει τελειωσαν τα ψεματα και ηρθε το μπουγιουρντι για τα lcs

    Οι Γαλλοι δεν μας κοροιδευουν. Αντιθετα πιστευω οτι τους δουλευαμε ψιλο γαζι. Ουτε η Ακτη Ελεφαντοστου τετοια φερεγγυοτητα.

    Εν τελει, ολοι μας δουλευουμε για τη LM.

 73. Ο χαρακτηρισμός του » κοινού απατεώνα »είναι τελείως απαράδεκτος
  Και τα δυο πλοία είναι ανταγωνιστικά για το πρόγραμμα του Ναυτικού
  Ούτε τα Zumwalt ούτε οι GOWIND.FREMM εξετάζονται για το πρόγραμμα από ότι ξέρουμε τουλάχιστον!!

  1. @ck

   Σοβαρα χαρακτηριζεις τα lcs φρεγατες; Μπηκαν με το ζορι στο διαγωνισμο καθως αντιπροσωπευουν μια εταιρια κολοσσο των 100δις του αμυντικου-βιομηχανικου συμπλεγματος απο οπου δεκαδες στελεχη βρισκουν δουλεια μετα τη συνταξη, δεκαδες μελη του κογκρεσου λαμβανουν χρηματα στα war chests, πολλοι λομπιστες ζουν απο εκει και χιλιαδες upper middle class voters παιρνουν ωραιοτατα μερισματα για τις μετοχες τους.

   Σε οπλισμο, επιβιωσιμοτητα κλπ δεν συγκρινονται με καμμια δυτικη φρεγατα αλλα με μεγαλες κορβετες οπως τα προιοντα που ανεφερα. Τι κανει τις σαουδαραβικες lcs φρεγατες;

   Επομενως ειναι δυο διαφορετικες κατηγοριες πλοιων. Να συγκρινουμε τις φρεγατες με φρεγατες, τις κορβετες με κορβετες, τα αντιτορπιλικα με αντιτορπιλικα και τα καταδρομικα με καταδρομικα.

   Αιντε ο φιλος μου που οταν βλεπει κανονιοφορο λεει οτι ειναι πυραυλακατος το καταλαβαινω. Αλλα ανθρωποι του αμυντικου τυπου ή αναγνωστες που κατα τα αλλα ξερουν τη διαμετρο του essm και του camm και πως μπαινει quad packed… εκει συγνωμη αγαπητε, δεν δεχομαι οτι ειναι αδολη αγνοια.

   Ουτε δεχομαι δικαιολογιες για «διπλωματια εξοπλισμων»: εαν ηθελαν να δωσουν λεφτα στις ΗΠΑ, να εκαναν αναβαθμιση των block 50. Να επαιρναν τα περιφημα μεταχειρισμενα mlrs και να αναβαθμιζαν μετα και τα 76 σε κοινο προτυπο. Εδω ειναι καραμπινατη υποθεση διαφθορας, καθως η LM δεν μπορει να τα προωθησει αλλου.

   Ας το χωνεψουμε. Μεχρι να δω το σχολιο του αλλου σχολιαστη δεν μιλαγα γιατι το ειχα παρει αποφαση οτι καποιοι θα φανε εις βαρος της ναυτικης παρουσιας της χωρας. Αλλα οχι να βαφτιζουμε το ψαρι κρεας και να κουναμε το δακτυλο στους ιθαγενεις.

   1. phormio

    Πολύ εύστοχες επισημάνσεις και παρατηρήσεις φίλε phormio.
    Σκεφτώμουν και ήθελα να επισημάνω ακριβώς αυτά που είπες για τις συγκρίσεις πλοίων, αλλά περίμενα να αναπτύξεις λίγο αυτό που άρχισες παραπάνω.

 74. 1. Παρά το ότι η ιστορία με αυτές τις 4 με εξοργίζει, το μόνο που με καθησυχάζει κάπως είναι ότι με τα Ραφάλ κινήθηκαν έξυπνα. Ίσως υπάρχει κάτι στην εικόνα που δεν βλέπουμε και να προκύψει κάποια ευχάριστη έκπληξη (δεν ξέρω ποια θα μπορούσε να ήταν, αλλά για την ώρα και τα Ρομέο τα παίρνουν σχετικά φτηνά, και τα Ραφάλ τα πήραν έξυπνα, μακάρι να επαναληφθεί κάτι και εδώ, είτε τελικά να πάρουμε FFGX, είτε οι MMSC να μας βγουν στην μισή τιμή και να έχουν και παραπάνω καλούδια είτε κάτι άλλο).

  2. Για το ότι χάσαμε τις Μπελάρες, κατηγορώ μόνο τους Γάλλους. Από την πρώτη στιγμή έγραφα ότι το γεγονός πως διαρρέανε αστρονομικές τιμές, ή άφηναν κάποιους να διαρρέουν αστρονομικές τιμές χωρίς να τους διαψεύδουν και να βγουν δημοσίως να που τιμή και διαμόρφωση, τους έκανε να χάσουν 2-3 δις από τα χέρια τους. Μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους. Αν όταν γραφόταν τα κουλά με 3 δις οι δύο φρεγάτες έβγαιναν αυτοί με μια δημόσια ανακ΄π’ινωση και έλεγαν ότι όλα αυτά είναι μπούρδες και οι Μπελάρα πουλιούνται 650 εκατ Γαλλική διαμόρφωση ή 750 η Ελληνική σούπερ ντούπερ έκδοση, και η παραγγελία θα είχε κλείσει, και δεν θα τολμούσε κανείς ούτε να ψελίσει κάτι. Και μην λέμε ότι είναι χαμηλές οι τιμές που αναφέρω, όταν κάνεις εξαγωγές, και μάλιστα θέλεις να πετύχεις την πρώτη εξαγωγή σε κάτι που μετά μπορεί χάρη σε αυτό να έχει επιτυχία διεθνώς, τα δίνεις στο κόστος ή και κάτω από αυτό για να δώσεις δουλειά στα ναυπηγεία σου. Το R&D το έχουν ξοδέψει ήδη, αν δεν μας το χρεώνανε δεν θα πάθαιναν κάτι. Τώρα που δεν πούλησαν κιόλας, θα το βάλουν …. Τι κατάλαβαν? Τα άτομα που και καλά θα επέβλεπαν την παραγγελία και θα κόστιζα 50 εκατ, είναι ήδη υπάλληλοι και πληρώνονται. Τα ίδια λεφτά θα πάρουν αν την επιβλέπουν ή όχι. Εεεε τώρα θα τα πάρουν χωρίς να επιβλέπουν. Τι κατάλαβαν που το άθροισαν?

  Μιλάμε για case study λάθους σε προώθηση νέου προιόντος. Καλά να πάθουν και αυτοί, μαζί με εμάς.

  Από την πλευρά μας, τώρα καταλαβαίνω γιατί μιλούσαν για τόσο αστρονομικές τιμές, για να μπορούν να έχουν έστω ένα επιχείρημα οι άλλες ότι είναι καλύτερες. Γιατί, αυτή την στιγμή, αν καταλαβαίνετε, αυτό είναι το μόνο επιχείρημα. Οι Γάλλοι μπορεί να έδιναν τις Gowind με ναυπήγηση εδώ όπως έκαναν με την Ρουμανία, από εξοπλισμό και ικανότητες είναι πολύ καλύτερες από τις MMSC

 75. Οι στρουμφο-Προδότες ξαναχτύπησαν!

  Θα διαλύσουν τελείως το ναυτικό, όπως διαλύουν και την οικονομία.

  Και μετά προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, παίζοντας Catenaccio στα 6 μίλια!

  Fraking Abominations!

 76. H LM στο σχέδιο έχει πολλές αξιόλογες επιλογές για τα εξαγωγικά μοντέλα, και κανείς δεν μας δεσμεύει (εκτός αν δεσμευτούμε μόνοι μας) σε έκδοση Αμερικανική ή Σ.Αραβική, κοκ. Εξού και μία αίτηση πληροφοριών μπορεί να περιέχει πολύ περισσότερα από όσα κυκλοφορούν. Η ενδιάμεση λύση είναι ακριβώς αυτό, ενδιάμεση λύση, με τον περιορισμό ότι πάντα θα αναφέρεται σε υπάρχοντα πλοία εν υπηρεσία, αναγκαστικά δηλαδή την Αμερικάνικη έκδοση που όμως κάλλιστα αναβαθμίζεται μελλοντικά καθώς διαθέτει αρκετό ελεύθερο «χώρο».

  https://www.youtube.com/watch?v=jcYPEd0vH30

 77. Ψάχνοντας στο google για όλες τις πιθανές διαμορφώσεις που μπορεί να υπάρχουν για τις MMSC κυρίως ως προς την τοποθέτηση διαφόρων εκδόσεων του Mk41 (και τους περιορισμούς σχετικά με ευστάθεια & πλευστότητα), έπεσα σε μια διαδραστική ιστοσελίδα της LM ο οποία μάλλον είναι δοκιμαστική και παρουσιάζει μια διαμόρφωση με 2 8κταπλους mk41 της strike έκδοσης (αυτής δλδ που παίρνει του μεγαλύτερους πυραύλους περιλαμβανομένου των Tomahawk και SM-3, SM6, SM2ER) εντός του υπόστεγου!

  Αν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν απλώς concept, τότε όντως το πλοίο εχει μεγάλα περιθώρια ευστάθειας/πλευστότητας και θεωρητικά η LM μπορεί να ενσωματώσει οτι όπλο θέλει το ΠΝ.

  Μιλάμε για το πακέτο Lethality and survivability upgrade της LM.

  Η ιστοσελίδα δεν φαίνεται να είναι απευθείας προσβάσιμη από το μενού του web site της LM και έχει πολύ ενδιαφέρον.

  Ακολουθεί σε δεύτερο ποστ το link ώστε να μπορεί διεύθυνση να το ελέγξει.

 78. @ PANOS
  Η αρχιτεκτονική του συγκεκριμένου σκάφους ως παρατίθεται στον σύνδεσμο δεν εμφανίζει καμία ουσιαστική δομική παρέμβαση, δηλαδή, δεν αποτυπώνεται στην εν λόγω παρουσίαση κάποια τροποποίηση στο κύτος αυτού κ.ο.κ.

  Στη συγκεκριμένη διαδραστική (;) εικόνα δεν προσφέρεται κάποια εγκάρσια σχηματική παράσταση μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού πυθμένα (πιθανώς και να είναι μονοπύθμενο!!!), ούτε επισημαίνονται πλευρικές και διαμήκεις φρακτές με τις οποίες θα δύνατο να χωρίζονται τμήματα αυτού σε επιμέρους. Επίσης, στο κύριο κύτος, στο μέσο κατάστρωμα και στο κύριο κατάστρωμα, δεν εντοπίζουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή από παλαιότερα σκαριφήματα αναρτημένα στο πεδίο του «public domain» .

  Το σκάφος, ως έχει αποτελεί τη χαρά ακόμα κι ενός απλού βλήματος. Αν δεν λαμπαδιάσει το μισό θα βουλιάξει από έλλειψη στεγανών!

  Είναι σίγουρο πως σε περίπτωση πολεμικού γεγονότος θα φύγει άκλαφτο στο πρώτο χτύπημα.
  Ντροπή για το ΠΝ και μόνο η σκέψη απόκτησής του.

  1. Ασφαλώς και δεν κάνει αυτό το πλοίο για το ΠΝ!

   Η παθητική επιβιωσιμότητα του πλοίου είναι level 1 και αυτο δεν μπορει να αλλάξει χωρίς ολικό επανασχεδιασμό, γιατι ειναι θεμελιώδες στοιχείο του σχεδιασμού του!
   Δεν μπορεί να γίνει level 2 γιαυτο και αποσύρθηκε η LM απο τον διαγωνισμό του FFGX.

   Απλά επειδή μάλλον θα το φορτωθούμε και δεν έχουμε δει τίποτα επίσημο ή ημιεπίσημο για το τι οπλισμό μπορεί να φέρει και που θα τον φέρει, γι’αυτο είπα να ψάξω λίγο περισσότερο.

   Σε κάθε έκθεση αμυντικών συστημάτων η LM παρουσιάζει και μια διαφορετική εκδοχή οπλισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *