Στην αποστολή του λεγόμενου «Letter Of Request» προσανατολίζεται το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ώστε να λάβει επίσημες απαντήσεις αναφορικά με την υλοποίηση απόκτησης συνολικώς τεσσάρων πλοίων τύπου MMSC. Στην παραπάνω ενέργεια συνετέλεσε η απόφαση του τελευταίου Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα τη προηγούμενη εβδομάδα στο οποίο επιβεβαιώθηκε πως το ΠΝ θα αποστείλει επίσημο αίτημα για την παροχή πληροφοριών από τις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές του ΠΝ στον γράφοντα το ΠΝ επιθυμεί εκτός της ναυπήγησης τεσσάρων πλοίων MMSC, να συνδέσει και το ζήτημα του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός των  MMSC το ΠΝ θα αιτηθεί στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με τα νέα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, του προγράμματος FFG(X).

Αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr σημειώνουν πως το ΠΝ θα θέσει ευθέως το ζήτημα ενδιάμεσης λύσης πλοίου από τα υφιστάμενα LCS του Αμερικανικού Ναυτικού, όχι όμως από τα πλοία που παροπλίστηκαν απόρροια σωρείας προβλημάτων αλλά υπό τα πλοία που ναυπηγούνται το παρόν χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται, ότι η παλαιότερη ενημέρωση του ΓΕΝ (τον Νοέμβριο του 2019) περιλάμβανε τέσσερα πλοία τύπου MMSC με διαμόρφωση Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, στη τιμή των 4,4 δις δολαρίων ή αλλιώς 3,971 δις ευρώ, εκ των οποίων τα τρια δύναται να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. (αναλυτικά είχαμε τοποθετηθεί στις 7/11/2019, https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/)

Σε αυτό το ποσό πράγματι συμπεριλαμβάνονται όπλα και πλήρες πακετο τεχνικής υποστήριξης. Επιτελείς του ΠΝ σημειώνουν στον γράφοντα πως εξακολουθεί να υπάρχει δυσχέρεια των Αμερικανών στην εγκατάσταση και ολοκλήρωση σόναρ τρόπιδας στα πλοία και τα πλοία να διαθέτουν μόνον σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS). 

Στον ίδιο άξονα κινείται και το σκεπτικό για τον ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ώστε να διασφαλίζεται ομοιοτυπία συστημάτων και κοινή τεχνική υποστήριξη με αμερικανικά συστήματα. Όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε η απόφαση του ΑΝΣ ήταν συνέπεια πολιτικών πιέσεων καθώς το ΠΝ έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τα πλοία τύπου MMSC. Φυσικά δεν ισχύουν τα ίδια για τα πλοία του προγράμματος FFG(X) τα οποία θα αποτελούσαν μια εξαιρετική επιλογή για το ΠΝ με πολλαπλάσιο όμως κόστος έναντι των MMSC καθώς και μεταγενέστερο χρόνο παράδοσης των πλοίων.

Απόφαση υπέρ των πλοίων τύπου MMSC για το ΠΝ ασφαλώς και δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή νέου πλοίου ή ορθότερα νέας φρεγάτας. Και αυτό γιατί τα πλοία υστερούν στον πόλεμο αεράμυνας περιοχής καθώς και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο έναντι άλλων ευρωπαϊκών σχεδιάσεων ενώ το ίδιο το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην σχεδίαση των LCS, κλάσης Freedom. 

Η ερώτηση είναι η εξής: ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τέσσερις νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων. Θα γίνει τελικά ο διαγωνισμός ή απευθείας θα δοθεί το πρόγραμμα στους Αμερικανούς κατόπιν πολιτικών πιέσεων;

Eλπίζουμε έστω και τη τελευταία στιγμή να μην αποδεχθούν προφητικα τα παρακάτω δυο άρθρα:

Αναλυτικά για τα MMSC έχουμε τοποθετηθεί στα παρακάτω: