Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «DefenseNews» το πλοίο USS «Detroit» (LCS-7), τύπου LCS (Littoral Combat Ship), κλάσης «Freedom» επιστρέφει εσπευσμένα στη βάση του, ενώ βρισκόταν σε αποστολή στα νερά της Νότιας Αμερικής, λόγω σοβαρού μηχανικού προβλήματος, αποτέλεσμα του σύνθετου συστήματος πρόωσης των πλοίων. Συγκεκριμένα τα πλοία ενσωματώνουν ένα μεικτό σύστημα πρόωσης με αεροστρόβιλους, πετρελαιοκινητήρες και υδροπροωθητές (Water Jet). Το USS «Detroit» επιθεωρήθηκε εν πλω και κρίθηκε ότι η βλάβη δεν μπορεί να επισκευαστεί στη θάλασσα, αλλά το πλοίο θα πρέπει να επιτρέψει στη βάση του. Με τη χρήση των πετρελαιοκινητήρων τα πλοία μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες της τάξεως των 10-12 κόμβων (18,5-22 χιλιομέτρων την ώρα). Για μεγαλύτερη ταχύτητα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι στροβιλοκινητήρες και οι υδροπροωθητές. Το μεικτό αυτό σύστημα πρόωσης ενσωματώνει πολλά μηχανικά μέρη και στην πράξη έχει αποδειχθεί αναξιόπιστο.

Για παράδειγμα, το 2015, το USS «Milwaukee» τέθηκε εκτός υπηρεσίας ακριβώς λόγω προβλήματος στο σύστημα πρόωσης. Συγκεκριμένα το σύστημα εναλλαγής της πρόωσης μεταξύ του αεροστρόβιλου και του πετρελαιοκινητήρα απέτυχε στη διάρκεια δοκιμαστικής εναλλαγής στη μέθοδο πρόωσης. Στο USS «Fort Worth» συνέβη το ίδιο, τον Ιανουάριο του 2016, ενώ έπλεε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το περιστατικό αποδόθηκε σε μη-προβλεπόμενες διαδικασίες από το πλήρωμα, το οποίο φαίνεται ότι άφησε το σύστημα εναλλαγής της μεθόδου πρόωσης με περιορισμένη ποσότητα ελαίου και λιπαντικού. Τον Ιούλιο του 2016 το USS «Freedom» αντιμετώπισε εισροή θαλάσσιου ύδατος σε έναν από τους δύο πετρελαιοκινητήρες και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα LCS κλάσης «Independence», με καταγεγραμμένα περιστατικά στα USS «Montgomery» και USS «Colorado». Να σημειωθεί επίσης ότι το Αμερικανικό Ναυτικό έχει αποφασίσει την πρόωρη απόσυρση των τεσσάρων 94) πρώτων LCS.

Αναλυτικά για τα προβλήματα των πλοίων LCS, μέσα από τις εμπειρίες ενός αξιωματικού που υπηρέτησε σ’ αυτά, καθώς και για τις διαφορές μεταξύ της αμερικανικής πρότασης MMSC και των γαλλικών [email protected], πλοία τα οποία είναι δυνητικές επιλογές για το ΠΝ μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρa:

Comments

  1. Λασπολογείς. Το δελτίο θα λέει ότι δεν υπήρχαν καν προβλήματα. 😉

   Ας προσπαθήσουμε όμως να εστιάσουμε στα «θετικά»… Όταν μας φορτώσουν τα ΜΜΣΨ δεν θα πρέπει να τα ρυμουλκήσουμε από Νότια Αμερική. Εδώ κοντά στο Αιγαίο θα είναι. Οπότε σε λίγες ωρίτσες θα είναι πίσω για επισκευή.

   Επίσης, σκέψου πόση δουλειά θα έχουν να κάνουν στο ναύσταθμο ή τα ναυπηγεία με τις τόσες επισκευές. Θα δώσει δουλειές το ΜΜΣΨ και θα ταϊσει οικογένειες (ψίχουλα).

   Τέλος, σκέψου ότι φρεσκοεπισκευασμένα, θα φτάνουν ταχύτατα στα όποια πεδία αντιπαράθεσης και αφού κάνουν τις επακουμβήσεις, θα επιστρέφουν σιγά σιγά για επισκευή.

   Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά την φτύσει… (από όσο ξέρω) ακόμα να ζητήσουν συγνώμη για τον χαρακτηρισμό «κουρελού» προς το DefenceReview.

  1. Εδώ είμαι που να παv????
   Μας έφαγε ο covid!

   Καλά τι κάνετε έτσι??
   Όλα τα πλοία βγάζουν βλάβες που και που?

   εξαιρούνται βεβαίως βεβαίως πλοία μακέτες η/σε power point presentations η που ακόμα δεν έχουν πέσει στο νερό

   1. @ CK

    Συνηθως συμφωνω μαζι σου, αλλα στο θεμα των MMCS κανεις λαθος.

    Πλεον ΔΕΝ υφισταται το ζητημα της χρηματοδοτησης των Αμερικανων, το οποιο ουσιαστικα ηταν το μονο πλεονεκτημα του πλοιου επομενως δεν υπαρχει κανενας λογος για να εξεταζονται αυτα τα πλοια.

    1. Δεν έχει βγει έξω τίποτα
     Ούτε για διαμόρφωση πλοίων ούτε για κόστη
     Με τις [email protected] είχαμε διαρροές σχετικά με τη διαμόρφωση αλλα τη τιμή τη φύλαγαν στο τέλος και τους έφαγε
     Θα δούμε
     Δεν είμαι opados τους όπως οι [email protected] αλλα δεν είναι δίκαιο να τα απαξιώνουμε τελείως αυτά τα πλοία!

    2. @Jason

     Ποτέ δεν υφίστατο. Οι ΔΗΘΕΝ επενδύσεις του US State Development Finance Corporation (DFC) θα γίνονταν με ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ θαλασσοδάνειο πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένων εγχώριων τραπεζών. Όχι εισαγωγή συναλλαγμάτος δε θα είχαμε αλλά εξαγωγή δισεκατομμυρίων και θα μας έμεναν και 4 Playmobil!

  1. Δηλαδή πέρα από το κόστος επανασχεδίασης του αρχικού σχεδίου για την ενσωμάτωση-πιστοποίηση άλλων όπλων και αισθητήρων (αφού το αφήγημα λέει ότι υποτίθεται «βάζουμε ότι θέλουμε» στα MMSC), θα πληρώσουμε ΚΑΙ για την ριζική επανασχεδίαση και πιστοποίηση διαφορετικών συστημάτων πρόωσης δημιουργώντας μια μοναδική κλάση… τεσσάρων πλοίων «MMSC HL» που όμοιά της δεν θα υπηρετεί πουθενά αλλού στον κόσμο; Ή όλα αυτά θα μας τα κάνει δώρο η LM για τέσσερα πλοία; Και σε πόσα χρόνια θα τελειώσει αυτή η διαδικασία ώστε να είναι έτοιμα για ναυπήγηση αυτά τα «θαύματα», και με τι κόστος;

   1. Ότι μας πουν θα πάρουμε!
    Τέτοιου είδους αλλαγές που γραφεις ξέχασε τις
    Δεν υπάρχει χρόνος και χρήμα για τέτοια πειράματα

    1. Γουρούνι στο σακί δηλαδή, υποεξοπλισμένα και γενικώς ανεπαρκή πλοία, και κατά τα άλλα σκοπός είναι «η ενίσχυση του ΠΝ». Ευχαριστούμε την Lockheed, τις ΗΠΑ και τον Τζόφρι, μας έφτιαξαν πάλι.

     1. Το συστημα πρόωσης το έχουν ήδη επανασχεδιάσει για του άραβες(MMSC) εδω και καποια χρονια .Μιλάμε για χιλιοτραγουδησμενο καθαρο CODAG και προπέλες με 30+ knts .Η MMSC ΔΕΝ εχει Υδροπροοθητες και στροβιλοκινητήρες .Μονο οι LCS των αμερικανων εχoyn για να πιάνoυν 40+ knts …

     2. @Digenis
      Που το είδες?

      Ότι έχω δει γραφει πως οι MMSC έχουν το ίδιο προωστικό σύστημα με τα LCS

      Στο CODAG το G είναι για GasTurbines οποτε έχουνε αεριοστροβίλους

      https://defpost.com/fincantieri-marinette-marine-starts-construction-of-saudis-first-multi-mission-surface-combatant-mmsc/

      It will be based on the Freedom-variant LCS’s 118-meter hull and it will utilize the same combined diesel and gas (CODAG) propulsion system.

      https://www.naval-technology.com/projects/multi-mission-surface-combatant-mmsc/

    2. Οτι θα ειναι CODAG των Saud το ξέρουμε .Οτι θα ειναι ειναι το ιδιο CODAG με waterjet ίδιων δυνατοτήτων δεν παιζει … Το ενα πιάνει 40+κόμβους και η αραβική 10 λιγότερα .Που σημαίνει οτι θα ειναι λιγοτερη η εγκατεστημένη ισχυη και για αυτο δεν θα χρειαζετε τρελα shafts και waterjet για να πιανει τους 40kntς και να αντεχει τις αναλογες πιέσεις το σύστημα !!!

     1. Το ίδιο προωθητικό θα είναι και με waterjets
      Πουθενά δεν έχει βγει πως αλλάζουν τα με προπέλες
      Αυτές είναι μεγάλες και ακριβές αλλαγές
      Πιθανότατα οι μηχανές θα είναι «σεταρισμενες» για χαμηλότερη ισχύς

     2. Μιλάει για CODAG για τίποτα άλλο . Το να μπει άλλη μηχανή μικρότερης ισχύος ,προπέλα και αναλογο συστημα μεταδοσης δεν ειναι σημαντικη αλλαγη αν σκεφτεις τα τοσα δοκιμασμενα σχεδια που υπαρχουν στο αμερικανικο ναυτικο .Επισης δεν παιζει να εχεις συστημα πληρωμένο που κανει το πλοιο να πετάει και να μην το χρησιμοποιείς …κουφό μου ακούγετε

    1. Σε ένα site αλλά μάλλον δεν ισχύει. Έβγαλε σχετικά νέο άρθρο η Πτήση και λέει πως οι Γερμανοί έχουν «περίεργες» απαιτήσεις. Πάντως δεν διευκρινίζεται η ενδιάμεση λύση σε αμφότερες τις περιπτώσεις (ΗΠΑ, Γερμανοί).

  2. Οι κινητήρες Jet βγάζουν πολλά προβλήματα, ΜΕΚΟ A200 και MMSC , με τέτοιο συγκρότημα ισχύος δεν θα έπρεπε να είναι καν επιλογές… Το ΠΝ θα έπρεπε να κατευθυνθεί σε CODLAG με δύο τουρμπίνες για ταχύτητες 32+ κόμβων και αθόρυβη πλεύση με ηλεκτρογεννήτριες όταν εκτελεί έρευνα ASW.

 1. Κακιες. Ειδατε πως σκιζει τον αφρο το καμαρι της ΛΜ; Οπλα μπορει να μην εχει πολλα αλλα απο ταχυτητα σκιζει. Οτι πρεπει για επακουμβισεις. Μην αναφερω και το χαμηλο rcs…

 2. Το τελειωτικο χτυπημα για μενα με τις αλουμινιτρατες ηταν το ρανταρ.

  TRS-4D Fixed Panel (και αυτο ειναι και το σταθερο που ειναι καλυτερο)

  Features

  Instrumented range: 250 km
  Azimuth coverage: 360° (four fixed panels)
  Target detection capability of 0.01 m² RCS
  Capacity of 1500 targets 3D tracking
  Track range performance: fighter aircraft > 110 km , small surface target > 14 km
  Track update rate: < 1 s
  MTTR: < 0.5 hrs

  Τσαμπα το aesa και το Gan οταν πολυ παλιοτερα pesa ρανταρ βλεπουν μαχητικο απο τα 250Km.
  (εκτος αν κανουμε κατι λαθος? και υπολογιζουν την εμβελεια αποκαλυψης με μικροτερο rcs μαχητικου?)
  Εχει κανεις κανενα link παραπανω να διαβασουμε?
  Και αυτο το ρανταρ θα μπει και στην αναβαθμιση των Μεκο?
  Αν κανουμε κατι λαθος, ας γραψει καποιος ανωνυμα εδω απο τη λοκχιντ ελλαδος (η αλλου)η τους εμπειρογνωμενες του ΠΝ να μας εξηγησει .

  1. Η βάση κ προτεραιότητα για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα ΈΠΡΕΠΕ να είναι η αναβάθμιση των Αυστραλών με τις Anzac.
   Από εκεί κ πέρα αν ήθελαν κ κάποια αλλαγή οι επιτελείς μπορούσαν να το δουν.
   Αναβάθμιση που έχει γίνει κ έχει αποδώσει πολύ καλά πλοία.
   Κ πλοία που αν είχαμε μυαλό θα μπορούσαν να έρθουν πακέτο όταν σιγά σιγά από το 2026-27 αρχίσουν να τα αποσύρουν οι Αυστραλοί.

   1. Αστο!
    Οι Αυστραλέζικες MEKO έχουν 16 radar AESA
    αρκετές δομικές αλλαγές και αρκετούς τόνους ballast για να ισορροπεί το πλοίο
    Δεν στέκει ο εκσυχρονισμός τους
    Το κάναν έτσι για να ενισχύσουν τη τοπική βιομηχανία
    είχαν και χρόνο και χρήμα

    1. Πάντως το TRS 4D σε fixed panel διαμόρφωση μπορεί να μπει στις MEKO. Στη θέση του MW 08 ιστός με τα δύο πάνελς και στη θέση του DA 08 ιστός με τα άλλα δύο πάνελς. Με αυτή τη διαμόρφωση το βάρος κρατιέται χαμηλά και είναι καλά κατανεμημένο στο πλοίο. Επίσης ένα σωρό παλιά συστήματα που έχουν αυξημένο βάρος θα φύγουν, όπως οι καταυγαστήρες και παλιά ραντάρ με ευμεγέθη και βαριά ηλεκτρονικά, οπότε από πλευράς βάρους μπορεί να είμαστε και στα ίδια. Τώρα από θέμα οπλισμού εάν στον mk48 προστεθούν άλλοι 16 essm με κίνδυνο να ανέβει το κέντρο βάρους, θα μπορούσε να μπει ένας mk41 στη θέση του εμπρόσθιου phalanx. Εκεί θα μπορούν να τοποθετηθούν άλλοι 8 essm η sea sparow για μικτό φόρτο.

     1. Υποπτεύομαι πως οι χαμηλές επιδόσεις του TRS4D σε εμβέλεια έχουν με το μέγεθος κεραίας δηλαδή συχνότητες εκπομπής
      Η κεραία είναι σχετικά μικρού μεγέθους οποτε δεν νομίζω να έχουμε προβλήματα για τις MEKO
      Οι επιδόσεις του σε εμβέλειες δεν ενθουσιάζουν
      επιπλέον δεν ξέρουμε πόσες εμπλοκές μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα
      Για τις MEKO δεν νομίζω πως μας παίρνει να αυξήσουμε τα μεταφερόμενα βλήματα κυρίως για οικονομικούς λόγους

     2. C/K
      Γι’ αυτό κι εγώ έγραψα για μικτό φορτίο, essm και sea sparow. Essm έχουμε πιο λίγους, ενώ sea sparow πολύ πιο πολλούς και θα μπορούν να βληθούν κατά των λιγότερο απαιτητικών στόχων.

  2. @Romeo60

   Και στις δύο εκδόσεις το συγκεκριμένο είναι ο ορισμός του failure. Καλά, για το σαραβαλο-πλοιο αξίζει να γίνεται λόγος.

 3. Αυτα τα προβληματα που εβγαζε το συστημα προωσης της κλασης διατεινονταν οτι ειχαν λυθει και το τονιζαν στην προωθηση τους αποδεικνυεται λοιπον μεγαλη μουφα πλοιο και μεγιστη αποτυχια επιλογης απο USN και σαουδαραβες, για να δουμε εμεις τι θα επιλεξουμε γιατι τελευταιες μερες το γερμανικο λομπι εχει ανεβασει στροφες στην προπαγανδα περι μεκο Α200 ναι μεν αξιοπιστο πλοιο και συστηματα αλλα γνωμη δικη μου σε καμμια περιπτωση futureproof απλα μια συντηρητικη επιλογη.

  1. @ Χρηστος
   Η Α200 είναι πράγματι μια συντηρητική επιλογή, προωθείται από μια «μη φίλη» χώρα και συνοδεύεται από «περίεργα» αιτήματα για γεωπολιτικά ανταλλάγματα στη γείτονα Τουρκία (…). Και μόνο για τους τελευταίους 2 λόγους πρέπει συνοπτικά να ξεχαστεί, παρότι αποτελεί -κατ’ εμέ- μια όντως τίμια λύση.

 4. Η χειρότερη επιλογή είναι η MMSC και καθαρά με βάση μόνο τα πολιτικά κριτήρια.

  Τόσα χρόνια δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό περίμενε να έρθει και η σειρά του για την ανανέωση του στόλου του και τώρα θα δεχθεί (με βάση καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες) την MMSC;;

  Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω.

  Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για 4 AAW Belharra XL (με 48 κελιά) και 4 Belharra HN με 32 κελιά για γενικών καθηκόντων.

  Πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο.

  Η LM θα πάρει έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον τα F-35.

  Όσον αφορά τους Γερμανούς (και αν αλλάξουν τακτική) θα μπορούσε να τους δοθεί το +2 U214 και οι τορπίλες.

  Το πρόγραμμα των νέων φρεγατών πρέπει να πάει στη Γαλλία για πολλούς και προφανείς λόγους.

  Και για να μην επαναλαμβάνω τις λεπτομέρειες του πως θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός τα έχω γράψει σε άλλο άρθρο, ένα σχόλιο που το έκανα χθες και ανέβηκε σήμερα!

 5. Στην αρχή τα εγχώρια φερέφωνα και η γνωστή τους πλέον παραπληροφόρηση και για να φανεί ποιο εύπεπτο έλεγαν πως ενδεχόμενη αγορά των MMSC θα συνοδεύεται και από παραχώρηση δύο Arleigh Burke μετά το παραμύθι τους είχε Tico και τώρα δεν έχει τίποτα απλά FMS και απλά την είσοδο τους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά!

  Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορούν να μπούνε και οι Γάλλοι αν τους δοθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα όπως ανέφερα λίγο παραπάνω ενώ μπορεί να ζητηθεί και ένα ευνοικό χρηματοδοτικό σε βάθος χρόνους.

  Με βάση τις αξιόπιστες πληροφορίες του παρόν ιστολογίου το κόστος για κάθε Belharra HN (με τα 32 κελιά) είναι 650 εκατ. χωρίς όπλα FOS και υποδομές.

  Αυτό το κόστος αφορούσε το αρχικό πρόγραμμα για δύο φρεγάτες σήμερα μιλάμε για τέσσερις και οι πληροφορίες μιλάνε για 4 δις ευρώ προυπολογισμό για τις νέες φρεγάτες.

  Οπότε θεωρώ με το διπλασιασμό των υπό προμήθεια πλοίων μπορεί το κόστος των Belharra HN να πέσει στα 600 ανά πλοίο.

  Άρα 4Χ600 = 2,4 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 1,6 δις για όπλα υποδομές και FOS.

  Αμέσως μετά η και παράλληλα κατασκευή δύο (με προαίρεση για άλλες δύο) φρεγατών AAW Belharra XL (με τα 48 κελιά).

  Το κόστος σύμφωνα με το παρόν ιστολόγιο είναι κάτω του του 1 δις ευρώ για την Belharra XL και θεωρώ πως με με μια γενικότερη συμφωνία συνολική όπως περιγράφω λίγο παραπάνω το κόστος μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

  Οι διαφορές ανάμεσα στην Belharra HN και την Belharra XL δεν είναι τεράστιες (ίδιο ραντάρ ίδια ηλεκτρονική σουίτα, προωστικό σκεύος κτλ.) άρα το κόστος θα μπορούσε θεωρητικά να είναι λίγο παραπάνω από τα 800 εκατ. ανά φρεγάτα ή έστω λίγο παραπάνω από τη στιγμή που θα αφορά ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα 4+4 πλοίων ουσιαστικά.

  Υποθετικά λοιπόν 2Χ800 = 1,6 δις ευρώ για δύο αρχικά AAW Belharra συν 900 εκατ. για όπλα αρχικές υποδομές και FOS.

  Οι επόμενες δύο AAW Belharra θα είναι φθηνότερες συνολικά γιατί θα υπάρχουν ήδη οι υποδομές και οι αρχικές φόρτοι των όπλων κτλ.

  Με ένα τέτοιο πρόγραμμα σε βάθος χρόνου φυσικά θεωρώ δεδομένο πως οι Γάλλοι και θα έμπαιναν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το κόστος θα συμπίεζαν συνολικά (προσφέροντας ίσως καλύτερες τιμές και από αυτές που περιγράφω) και χρηματοδοτικό σε βάθος χρόνου θα πρόσφεραν και ενδιάμεση λύση δύο FREMM.

  Όλος ο πλανήτης έχει «προσκυνήσει» τον Ερντογάν (για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα) και οι μόνοι που αντιστέκονται είναι οι Γάλλοι.

  Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των Γάλλων έμπρακτα και να προχωρήσει μαζί τους και σε μια συνολικότερη στρατηγική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση κρίσης.

  Εκτός και αν όλα αυτά είναι συμφωνημένα με τους απέναντι (το πιθανότερο) και απλός βλέπουμε ένα θέατρο στημένο.

  Σε μια τέτοια περίπτωση το παραπάνω σκεπτικό μου δεν έχει καμία αξία.

  Εν ολίγοις

  Belharra και περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων μας με τη Γαλλία σημαίνει πραγματική αποτροπή και διάθεση υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επιλογή των MMSC σημαίνει πως όλα είναι στημένα με τους απέναντι και απλός θα γίνει μια αγορά (για το θεαθήναι) με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι επιχειρησιακά, αυτή είναι η αλήθεια.

  Και επειδή η παραπληροφόρηση και οι «διαρροές» πάνε σύννεφο σε άλλους αμυντικούς χώρους (και όχι μόνο) στο θέμα των νέων φρεγατών, θα περιμέναμε ένα άρθρο από το παρόν αξιόπιστο DR τυχόν νέες εξελίξεις στο σχετικό θέμα αλλά και τυχόν εξελίξεις με τη Γαλλική πρόταση όπως βελτιωμένη τιμή κτλ.

  1. @Μιχαλης
   Μια διόρθωση φίλε Μιχάλη:
   Το κόστος των Belharra HN (32 κελιά, strales, RAM κτλ) είναι στα περίπου 830εκ€ χωρίς όπλα, υποστήριξη κτλ…
   Για τις XL δεν έχουμε κάποια τιμή, προσωπική εκτίμηση ότι θα αγγίζει αν δεν ξεπερνά τα 1-1,1 δις€…

   1. Φίλε Μάγειρα

    Να σου εξηγήσω λίγο το σκεπτικό μου.

    Η τιμή των Belharra HN (με τα 32 κελιά) σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του DR είναι στα 650 εκατ. χωρίς όπλα FOS υποδομές κτλ.

    Η τιμή αυτή αφορούσε το αρχικό πρόγραμμα για δύο φρεγάτες τώρα όμως μιλάμε για τέσσερις που είναι το πρόγραμμα λογικά θα υπάρχει και μια μείωση της τιμής που προσδιορίζω στα 600 εκατ.

    Το κόστος στο Γαλλικό συμβόλαιο των 5 Belharra περιλαμβάνει και ΦΠΑ κάτι που σε εμάς δεν θα υπάρχει.

    Όσον αφορά την Belharra XL (με τα 48 κελιά) σύμφωνα πάλι με παλαιότερο άρθρο του DR το προσδιορίζει σε κάτω από ένα δις ευρώ ανά πλοίο.

    Οπότε αν πάμε σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα που θα αφορά 4+4 Belharra ,4 AAW Belharra με 48 κελιά και 4 Belharra HN με 32 κελιά θεωρώ δεδομένο πως οι παραπάνω τιμές θα συμπιεστούν κατά πολύ.

    Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρώ επίσης δεδομένο την είσοδο των Γάλλων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αν τους δοθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη οικονομικά από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν όσο και από τη γενικότερη προστιθέμενη αξία.

    Βεβαίως και σε αντίστοιχη περίπτωση κατασκευής των MMSC στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα υπάρξουν ανάλογα οφέλη αλλά με τη διαφορά πως το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει ένα υποβαθμισμένο πλοίο που δεν θα του προσφέρει κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Belharra.

   2. Και εδώ το λινκ

    https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-i-protasi-gia-ta-amer/

    Κόστος MMSC 500 εκατ. και κόστος Belharra Ελληνικής διαμόρφωσης 650.

    Η πρόταση των Γάλλων με τα 650 εκατ. αφορούσε τα αρχικά δύο πλοία και όχι τα τέσσερα που είναι σήμερα το πρόγραμμα άρα σίγουρα θα υπάρχει μια λογική μείωση στις αρχικές τιμές τους.

    1. Μιχάλης

     Αγαπητέ φίλε Μιχάλη δεν ξέρω ποιός ανακυκλώνει συνέχεια αυτά τα ποσά για τα συγκεκριμένα αμερικάνικα πλοία, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για λανθασμένη πληροφορία η και εσκεμμένη παραπληροφόρηση, αφού απο επίσημη πηγή -πιο επίσημα δεν γίνεται- έχουν ανακοινωθεί πολύ υψηλότερα έξοδα απόκτησης, για την συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας που είναι η μοναδική περίπτωση που υπάρχει.

     Απο τις πληροφορίες που έχει επικοινωνήσει η ίδια η DSCA για το πρόγραμμα, προκύπτει πολύ υψηλότερη τιμή αγοράς για αυτά τα πλοία απο το πόσο των 500 εκατ. που αναφέρεις.

     Έχε επίσης υπόψην ότι αυτά ήταν πρίν απο μερικά χρόνια και σε μια σημερινή συμφωνία θα πρέπει να υπολογίσεις και πιθανές αυξήσεις λόγο πληθωρισμού.

     WASHINGTON, Oct. 20, 2015 – The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Kingdom of Saudi Arabia for Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) Ships and associated equipment, parts and logistical support for an estimated cost of $11.25 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale on October 19, 2015.

     https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi-mission-surface-combatant-mmsc-ships

     1. Άρα φίλε Ndgi τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τη MMSC!

      Ουσιαστικά θα πληρώσουμε σχεδόν τα ίδια χρήματα με όσα κοστίζει η κάθε Belharra HN και θα πάρουμε ένα υποβαθμισμένο πλοίο σε όλους τους τομείς.

      Άλλο ένα «θαύμα» της κυβέρνησης.

     2. Ήταν εξαρχής προβληματική και πολυέξοδη υπόθεση φίλε Μιχάλη, απλά μερικοί επιτήδιοι -εξοπλισμένοι απο την φύση τους με μπόλικη εγκληματική ενέργεια- προσπαθούν να πείσουν το πόπολο για το αντίθετο που δεν ισχύει προφανώς, όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα οποίος ψάξει λίγο για πληροφορίες απο επίσημες ανοιχτές πηγές που υπάρχουν, σαν αυτή που παρέθεσα επάνω.

      Συμπερασματικά θα έλεγα ότι η γαλλική πρόταση είναι σαφέστατα ανώτερη σε όλα τα σημεία και παρά την έλλειψη του CIWS που είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση να προστεθεί, αλλά και στο οικονομικό μέρος, ειδικά αν υπολογίσεις ότι -σε αντίθεση με την γαλλική πρόταση για τις FTI- στην συμφωνία για τα mmcs της Σαούδαραβίας δεν συμπεριλαμβάνονται κάν αντιαεροπορικοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας SM-2? αλλά μόνο ESSM με ένα υποδεέστερο ραντάρ TRS4 που δεν πλησιάζει κάν τις επιδόσεις ενός Seafire σε συνδιασμό με τους Aster 30 η μια πο εξελιγμένη έκδοση, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όλα αυτά για ένα εξωφρενικά υψηλό ποσό που θεωρώ προσβολή και πρόθεση εξαπάτησης πελατών. Για αυτό έχω παρατηρήσει επιμελημένα, ότι οποίος υπογράψει συμφωνία για αυτά τα πλοία θα πρέπει να καθίσει στο ειδώλιο και να αναλάβει τις ευθύνες για εξαπάτηση των φορολογουμένων προς όφελος ξένων συμφερόντων.

      Υπάρχουν και άλλα σημεία στην ανακοίνωση που θα μπορούσα να θίξω, αλλά μέχρι στιγμής νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο, αφού τα πράγματα μιλάνε ξεκάθαρα υπέρ της γαλλικής πρότασης.

    2. @Μιχαλης
     Η τιμή των 830εκ είναι συμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του DR που σου έβαλε κι ο Ck απο κάτω.
     Από κει και περα αφορά μόνο 2 πλοια όπως λες και σίγουρα ένας συνδυασμός ναυπηγησεων προσφερει συμπίεση του κόστους…
     Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εναλλακτικές και σίγουρα η απόκτηση των παντελως ακατάλληλων MMSCotera δεν είναι ο μονόδρομος που θέλουν να μας παρουσιάζουν…

     1. Φίλε Μάγειρα το λινκ το είδα δεν λέει πουθενά πως η κάθε Belharra κοστίζει 830 εκατ. το πλοίο.

      Παρόλα αυτά ας εξετάσουμε και αυτήν την περίπτωση μιας και όλοι μας πέφτουμε θύματα της γνωστής νεοελληνικής παραπληροφόρησης.

      Ο καθηγητής Μάζης έχει δηλώσει με στοιχεία πως το κόστος των δύο Belharra Ελληνικής διαμόρφωσης είναι 2,68 δις ευρώ και περιλαμβάνει τα δύο πλοία Ελληνικής διαμόρφωσης τους φόρτους όπλων των πλοίων και FOS για οκτώ χρόνια και όλα αυτά σε 13 δόσεις!

      https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1584871/i-mazis-me-lathos-stoiheia-tinaxan-tin-amudiki-sumfonia-me-tin-gallia-me-germano-amerikanikes-pieseis/

      Και επειδή τα περισσότερα αμυντικά site παίζουν παιχνίδι ανάλογα με ποιος τους ταίζει για αυτό εμπιστεύομαι το Μάζη.

      Όταν λοιπόν οι δύο Belharra Ελληνικής διαμόρφωσης κοστίζουν 2,68 δις ευρώ μαζί με τα όπλα της υποδομές και FOS για οχτώ χρόνια η Γαλλική προσφορά αφορούσε στα δύο πλοία σήμερα όμως μιλάμε για ένα πρόγραμμα τεσσάρων πλοίων και άρα είναι δεδομένο πως η Γαλλία θα μπορούσε να προσφέρει μια μεγαλύτερη έκπτωση συνολικά και φυσικά κόστη υποδομών θα πληρωθούν μια φορά.

      Στη χειρότερη περίπτωση το κόστος για τέσσερις Belharra ΗΝ με όλο το πακέτο (όπλων ,υποδομών και υποστήριξη) θα είναι 4 δις ευρώ (που είναι ο προυπολογισμός) ή στην χειρότερη λίγο πάνω από τα 4 δις ευρώ.

      Ας μην γελιόμαστε και το έργο το έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές.

      Το πρόβλημα δεν είναι οι «ακριβές» Belharra το πρόβλημα είναι πως για να βγάλουν τους Γάλλους από το παιχνίδι διαρρέουν και παραπληροφορούν (σε φιλοκυβερνητικά τους μέσα) πως δήθεν είναι ακριβή για να πασάρουν αυτό που είχανε εξ αρχής στο μυαλό τους.

      Δηλαδή τη MMSC.

      Το έργο το έχουμε δει άπειρες φορές να επαναλαμβάνεται.

      Όπως με τα «ακριβά» 400 Abrams αφού πρωτίστως είχαν φορτώσει τεχνητά το κόστος βάζοντας μέσα και τον κύκλο ζωής του άρματος (κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν ούτε και στο παρόν στις νέες αγορές όπλων) φτάνοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα των 400 αρμάτων Abrams (από τα Αμερικάνικα αποθέματα) να παρουσιάζουν κόστος πάνω από 2 δις!

      Το πρόβλημα φυσικά δεν ήταν τα «ακριβά» Abrams που μας παραχωρούσαν δωρεάν οι Αμερικάνοι αλλά οι πιέσεις των Γερμανών για να μην χάσουν την προνομιακή αγορά τους εδώ!

      Φυσικά δεν φταίνε οι Γερμανοί αυτοί τη δουλειά τους κάνουν και είναι πατριώτες για τη χώρα τους, το πρόβλημα βρίσκεται εδώ και με τους γνωστούς πολιτικούς που ακολουθούν εντολές των έξω.

      Τα ίδια και όταν έβρεχε Leo 2 A4 αλλά τότε εδώ διέρρεαν πως είναι πολύ ακριβά δήθεν.

      Τα ίδια και με τις «ακριβές» Αδελαίδες και τελικά της πήρε η Χιλή με 65 εκατ. δολάρια!

      Αμέσως μετά έπιασαν «δουλειά» οι γνωστοί νεκροθάφτες τα φερέφωνα και οι παπαγάλοι (όπως στην Πτήση ο κυβερνητικός Athan και όχι μόνο) όπου το παραμύθι έλεγε πως δεν τα πήραμε γιατί είχαν αμίαντο!

      Τα ίδια και όταν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δήλωναν πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές φρεγατών που να ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό και αμέσως μετά σκάει το θέμα με την αγορά των δύο Ιταλικών FREMM στην Αίγυπτο me 1,1 δις ευρώ!

      Και με τα γνωστά φερέφωνα και παπαγαλάκια να λένε πως η αγορά αυτή περιλαμβάνει ένα γενικότερο εξοπλιστικό αξίας πολλών δις ευρώ!

      Τα ίδια και τα ίδια παραμύθια μας σερβίρουν.

      Απλά θέλουν να «κάψουν» την αγορά των Belharra και διαρρέουν παραμύθια περί ακριβών πλοίων.

      Βέβαια αν βάλουμε υποδεέστερο ραντάρ στη Belharra (όπως η MMSC) tτότε σίγουρα θα είναι φθηνότερη αν πάλι αφαιρέσουμε και το ένα σόναρ στη Belharra (όπως στη MMSC) τότε σίγουρα θα είναι φθηνότερη η Belharra.

      Αν αφαιρέσουμε και την ψηφιακή τεχνολογία των Belharra και βάλουμε ίσως αναλογικά όργανα π.χ σίγουρα θα είναι ακόμα φθηνότερη.

      Όμως αυτό χρειαζόμαστε;

      Μια αγορά για το θεαθήναι ή για την ουσιαστική ενίσχυση;

      Ρητορικό το ερώτημα.

      Ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανοιχτό διαγωνισμό για τις νέες τορπίλες και τελικά βλέπουμε απευθείας ανάθεση στους Γερμανούς.

      Ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στην έκθεση ανοιχτό διαγωνισμό για τέσσερις νέες φρεγάτες και ουσιαστικά βλέπουμε μια απευθείας ανάθεση πίσω από κλειστές πόρτες και κλειστά παράθυρα.

      Καμία ενημέρωση καμία διαφάνεια θα αποφασίσουν αυτοί ότι γουστάρουν με βάση τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα (σίγουρα όχι τα επιχειρησιακά του ΠΝ) και κάποια στιγμή θα μας το ανακοινώσουν μέσω των γνωστών διαρροών και πάλι.

      Αυτό που σε όλο τον πλανήτη ονομάζεται ερευνητική δημοσιογραφία απλός δεν υπάρχει στη χώρας μας και απλός παπαγαλίζουν τα κυβερνητικά non paper και τις κυβερνητικές διαρροές που κρύβουν υστεροβουλία.

      Τελικά καταλήγω πως όλες αυτές οι αποφάσεις στο «παραπέντε» έχουν σκοπό την απευθείας ανάθεση να την βαπτίζουν αναγκαία λύση και για να γεμίζουν κάποιες τσέπες που είναι πολύ βαθιές και με μεγάλη βουλιμία.

      Διάβασα και το «άρθρο» της Πτήσης ένας αχταρμάς δήθεν πληροφοριών χωρίς αρχή μέση και τέλος και με καθαρό στόχο το promotion της MMSC.

      Ας πάρουν την MMSC να ησυχάσουμε και εμείς να «πληρωθούν» και αυτοί και οι άλλοι που παίρνουν της αποφάσεις να μοιράσουν και τα κυβερνητικά non paper στα φιλοκυβερνητικά τους μέσα για να μας λένε πόσο καλά είναι τα MMSC και πόσο θα αυξήσουν την αποτροπή και πόσο σύγχρονες είναι κτλ. παραμύθια.

      Από τους πολιτικούς στην Ελλάδα δεν περιμένω τίποτα πίστευα όμως πως η στρατιωτική ηγεσία θα σταθεί στο ύψος της αλλά μάλλον και αυτοί έχουν συμβιβαστεί ακολουθώντας άνωθεν εντολές.

      Οι λέξεις στην Ελλάδα έχουν χάσει το νόημα τους με αυτά που βλέπουμε και ακούμε.

      Τυχόν επιλογή της MMSC (που θεωρώ πλέον δεδομένο) θα είναι μια μαύρη σελίδα στην ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και μια ακόμα μαύρη σελίδα στο αναξιόπιστο πολιτικό προσωπικό.

      Φυσικά και δεν είναι μονόδρομος η MMSC ούτε και η Belharra υπάρχουν πολλές και αξιόλογες λύσεις και οικονομικές όπως η I.H κτλ αλλά εδώ πάντα θα παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο!

  2. Εδώ θα διαφωνήσουμε!!
   Από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι [email protected] θα πέσουν στα 600mil και μάλιστα με τα 32 cells

   Δες edc το σχετικό τη

   https://defencereview.gr/fregates-belhrra-gia-to-pn-apokleistika-ta-k/

   Επαναλαμβάνω Οι γάλλοι με 5 πλοία σε παραγγελια me 2 A50 VLS πληρώνουν το 800mil euros to πλοίο χωρίς όπλα και FOS!

   Το θέμα έχει κλείσει για το Ελληνικό Ναυτικό με την επιλογή RAFALE

   Μην παιδεύουμε τις μακαρίτισσες!!

   1. Αγαπητέ CK

    Το Γαλλικό συμβόλαιο για πέντε Belharra Γαλλικής διαμόρφωσης είναι 3,5 δις ευρώ και περιλαμβάνει στην τιμή και το ΦΠΑ κάτι που εμείς δεν θα πληρώσουμε.

    Η τιμή της Belharra Ελληνικής διαμόρφωσης σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο του DR είναι 650 εκατ.

    Και αφορούσε τα αρχικά δύο πλοία και όχι τα τέσσερα που είναι σήμερα και λογικά θα υπάρχει κάποια έκπτωση στην προσφορά της.

    https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-i-protasi-gia-ta-amer/

    Τώρα για τη MMSCτο ότι την έχει απορρίψει το ίδιο το USN για νέα φρεγάτα και η μόνη χώρα που την αγόρασε είναι τα ΗΑΕ αυτό τα λέει όλα.

    1. το link που δίνεις (Οκτώβριο 019)είναι πιο παλιό από αυτό:

     https://defencereview.gr/fregates-belharra-i-aformi-kai-oi-vathyteres-a/
     https://defencereview.gr/pn-stin-athina-oi-galloi-me-thetiko-pros/

     Ιούλιο 2020 λίγο πριν τελειώσει ο τραγέλαφος [email protected]:

     # Η ναυπήγηση των πλοίων ελληνικής διαμόρφωσης θα κοστίσει 1,670 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το υπόλοιπο μέρος καλύπτει ανάγκες: υποδομών, εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και όπλων.#

     1670/2 = 835 mil /ship XORIS FOS/weapoNs

     Το ΦΠΑ μπορεί να το γλυτώναμε αλλα οι σχεδιαστικές αλλαγές pοU ζητάγαμε όπως επιπλέον VLS, RAM , etc αύξαναν το κόστος του πλοίου

     Οι Γάλλοι το χασαν»\ το παιχνίδι στη χρηματοδότηση αφού οι πληρωμές που ζητούσαν δεν μπορούσαν να καλυφθούν

     Για το mmsc: Η lm δεν συμμετείχε στο τελικό στάδιο του FFGx
     Επιλεκτικέ πλοίο 7500-8000tn ενώ το MMSC είναι στο μισό εκτόπισμα

     1. Νομίζω ότι αυτό με την σοβαρότητα ισχύει περισσότερο για τα ΗΑΕ και λιγότερο για την ΣΑ, επειδή για τον Mohammed bin Zayed λέγεται ότι έχει πολύ μεράκι στα αμυντικά συστήματα και γι’αυτό έσπρωξε και την εγκαθίδρυση της μεγαλύτερης έκθεσης αμυντικών εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής που διεξάγεται στα ΗΑΕ.

      Ενδεικτικά θέλω να επισημάνω την παρακάτω πρόσφατη αναφορά σχετικά με το θέμα.

      The UAE Is Turning Into the World Capital for Weapons Makers
      Years of quiet development are finally paying off, and Abu Dhabi’s defense industry can largely stand on its own feet.

      BY NAOMI COHEN | OCTOBER 20, 2020,

      https://foreignpolicy.com/2020/10/20/the-uae-is-turning-into-the-world-capital-for-weapons-makers/

     2. Ndgi

      Ακριβώς αυτό είπα, ίσως δεν διατυπώθηκε ξεκάθαρα. Τις MMSC τις παρήγγειλε η ΣΑ και όχι τα ΗΑΕ, γιατί τα ΗΑΕ έχουν δείξει σοβαρότητα στα εξοπλιστικά τους. Δεν ξέρω για ναυτικό και στρατό αλλά από αεροπορία έχουν τα καλύτερα F16 και Μ2000-5.
      Τώρα για τις φρεγάτες MMSC που παρήγγειλε η ΣΑ ίσως και να μην της πέφτουν άσχημα στα ρηχά νερά της περιοχής και με επαρκείς δυνατότητες να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των φρουρών της επανάστασης με ταχύπλοα (μια από τις βασικές αποστολές που σχεδιάστηκαν είναι οι ασύμμετερες απειλές) , τις μικρές κορβέττες του ιρανικού ναυτικού και τον παρωχημένο αεροπορικό στόλο-συλλογή από F4/F5 κλπ. Αλλά για ναυτικά με αποστολές σαν του δικού μας μάλλον είναι πολύ λίγες.

     3. Chris

      Σωστά, τα mmcs είναι για την ΣΑ, τα ΗΑΕ δεν έχουν πολύ ανεπτυγμένο ναυτικό με μεγάλες μονάδες επιφάνειας, αλλά αυτές που έχουν και αυτές που σχεδιάζουν να αποκτήσουν στο ορατό μέλλον είναι αξιόλογα πλοία με αρκετό εξοπλισμό και οπλισμό σε σύγκριση με τα αμερικάνικα πλοία mmcs που αγοράζουν οι Σαουδάραβες.
      Η έμφαση στα γαλλικά πλοία που έχουν επιλέξει προκύπτει ίσως και απο τις καλές διροπσωοικες σχέσεις που έχει ο Mohammed bin Zayed με τον Jean-Yves Le Drian όπως έχω παρατηρήσει και σε συναντήσεις των δυο σε έκθεση στα ΗΑΕ.

      Οι Σαουδάραβες έχουν προστασία απο την Αμερική -ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που συνδέονται με το Ιράν- οπότε έχουν μια πολυτέλεια η ένα πλεονέκτημα που τους επιτρέπει να αγοράζουν ελαφρά οπλισμένα πλοία η ακόμα και ελαττωματικά, αφού στο περσικό κόλπο περιπολεί συχνά η συνέχεια μια ομάδα μάχης του USN.

   2. @Μιχαλης
    Θα συμφωνήσω πληρως σε αυτό το διευκρινιστικό σου σχόλιο.
    Σαφώς και δεν είναι πανακριβες 4 φρεγάτες επιπέδου Belharra HN στα 4,5 δις €… Είναι μια τιμή φυσιολογική. Παντού όπου μπαίνει μέσα FoS, όπλα, υποστήριξη βλέπουμε τα οπλικά συστήματα να κοστίζουν σχεδόν άλλα τόσα χρήματα όσα χρειάζονται για την αγορά τους. Αυτό θα σήμαινε ότι το κόστος fly away των Bel για 4 πλοια θα κυμαινόταν στα περίπου 700 εκ€ ανά πλοίο όταν η αντίστοιχων δυνατοτήτων Constellation των ΗΠΑ θα στοιχίζει 1 δις€/πλοιο (με διαφορά βέβαια στο εκτόπισμα που όμως δεν ξέρω αν οι 7000+ τονοι των constellation είναι ιδανικοί για το ΠΝ).
    Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω και για αυτά που λες για τα Abrams…

    1. Μάγειρας

     Έχοντας υπόψην μου το συνολικό πακέτο της γαλλικής πρότασης λέω ότι σε γενικές γραμμές ήταν και είναι εντάξει, και μόνο σε ελάχιστα σημεία θα έπρεπε να γίνει μια διόρθωση ή προσαρμογή της συμφωνίας λόγο της πανδημίας που θα επιρεάσει μάλλον σημαντικά την οικονομία.

     Για όσους επιμένουν σε μια «ενδιάμεση λύση» θα πρότεινα ένα άλλο μοντέλο στο πλαίσιο μιας αμυντικής συνεργασίας που θα συμπεριλαμβάνει και θέματα εσωτερικής ασφαλείας σε Ελλάδα και Γαλλία, στο οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει και η ηγεσία του ΜΝ χωρίς πρόβλημα, αλλά και η αντιπολίτευση στην Γαλλία και Ελλάδα.

     1. @Ndgi
      Πολυ σωστά! Όπως επίσης με την επικείμενη συμφωνία για τα Rafale θα μπορούσαν να υπάρξουν εκεί ωραιότατα αντισταθμιστικά όπου με τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν να χρηματοδοτηθεί μια έτερη ενδιάμεση λύση για τις φρεγάτες…

 6. Εν τω μεταξύ η πτήση και διάστημα επιμένει να λέει ότι θα πάρουμε τα αμερικανικά πλοία και ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί…..
  Νομίζουν ότι επειδή δεν είναι το αντικείμενο μας τα οπλικά συστήματα, είμαστε και ανίκανοι να καταλάβουμε αν κάτι είναι καλό η όχι….

   1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    Ένας συνομιλητής είχε παρατηρήσει ότι υπάρχει άλλη ομάδα γνωστού ιστολογίου που ασκεί πλέον το ίδιο άθλημα ως «σύμβουλοι» του Μαξίμου η του ΥΠΑΜ -αδιευκρίνιστο- σε θέματα εξοπλισμών, αν θυμάμαι σωστά.

    1. @Ndgi

     Το θυμάμαι. «Φωτογράφιζε» το eA για το οποίο κι εγώ έχω αναφέρει πρόσφατα πως φιλοξενούνται κάποιες φωνές της «Πτέρυγας Σαμαρά». Το ιστολόγιο, πάντως, της Π & Δ έχει χάσει την «ουδετερότητα» και ασφαλώς στοχεία όπως αξιοπιστία κ.ο.κ.

     1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

      Σωστά αυτό ήταν, η πλάκα είναι ότι έλεγαν πως είναι πολιτικά ανεξάρτητοι και μόλις ήρθε το κόμμα τους στην εξουσία αποκαλύφθηκαν και αυτοί ως κομματόσκυλα και παραμυθάδες.

      Συμπερασματικά θα έλεγα ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα που αφορούν και τα πολιτική είναι πολιτικά η κομματικά μολυσμένες και επιβάλλεται προσεκτικό φιλτράρισμα για να μην πέσεις σε παγίδα μιας δεξαμενής που εφαρμόζει political framing σε ανυποψίαστους αναγνώστες που ψαρεύει με δήθεν ανεξάρτητες απόψεις που εκφράζει.

     2. Και από τότε που τα έγραψα αυτά είτε τα σχόλια μου δεν ανεβαίνουν καθόλου είτε μετά από μια είτε και δύο μέρες!!

      Οι αλήθειες στην Ελλάδα ενοχλούν!

      Για αυτό και τελευταία «αποφεύγω» γενικός το διάλογο διότι τα σχόλια μου είτε δεν ανεβαίνουν καθόλου είτε πολύ αργά!

     3. Ότι έχουν πρόβλημα με τις αλήθειες ορισμένοι στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο, και λογικό αφού δεν τους συμφέρει να Λένα τα πράγματα όπως είναι πραγματικά.

      Σε πιο ιστολόγιο δεν ανεβαίνουν τα σχόλια σου, στο παρόν η στο φιλοκυβερνητικό που λειτουργεί ως φερέφωνο;

 7. Ωχ Ωχ Ωχ.
  Πάλι τα ίδια θα αρχίσουμε.

  Κύρια μονάδα στόλου με υδροπροωθητές και υπερκατασκευή από αλουμίνιο.
  Πιό μ@λ@*** δεν γίνεται.
  Αυτή είναι διαμόρφωση για πυραυλάκατο, όχι για φρεγάτα.

  1. Αναμασηματα παλιοτερων ραδιοαρβυλων οπως και για τα τουρκικα φου35 ολοι γραφουν διαφορα κι οποιος πεσει μεσα α! σας το ελεγα ποιος αλλωστε προβλεψε τα ραφαλ? λιγο υπομονη ακομα μεχρι μεσα δεκεμβρη θα σκασει επισημα κι εχουμε να λεμε πολλα.

  2. Η sportime είναι μια αθλητική εφημερίδα έχει άποψη και για τις νέες φρεγάτες;;

   Μου θυμίζει την εποχή που εξετάζανε την προμήθεια των F-15 και περιοδικά τύπου Κλικ (του Κωστόπουλου) είχαν ολόκληρα άρθρα επί του θέματος λες και τα μαχητικά είναι γυμνές μοντέλες και βυζι@.

   Δεν υπάρχει λογική να δοθεί ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα στους Γερμανούς μετά τα όσα έχουν συμβεί.

   Και δεν αναφέρομαι μόνο σε σχέση με την Τουρκία.

   Εκτός και αν οι Γερμανοί τους κρατάνε στο χέρι ποικιλοτρόπως (το πιθανότερο) και άρα θα πάει εκεί το πρόγραμμα.

   Ούτε η MMSC ούτε και η MEKO A 200 είναι οι φρεγάτες που θα μας δώσουν το πλεονέκτημα.

   Άλλο πράγμα ο essm και άλλο πράγμα ο Aster-30 στο άμεσο μέλλον ο Aster-30 NT1 ο scalp naval κτλ.

   1. #Δεν υπάρχει λογική να δοθεί ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα στους Γερμανούς μετά τα όσα έχουν συμβεI#

    Υπήρχαν και κάτι ….καφετιέρες από γερμανική εταιρία που κάποτε πρέπει να ανταποδώσουμε το δώρο
    Το όνομα Χριστοφοράκος άραγε τι σημαίνει σε μερικούς μερικούς και ιδιαιτερα τους νεότερους

  3. Αθλητικη εφημεριδα ειναι, δυσκολα να ξερει κατι παραπανω απο τα εξειδικευμενα περιοδικα του χωρου που εχουν χρονια εμπειριας και γνωριμιων στα καταλληλα υπουργεια.
   Αν και φοβαμαι πως το καταλληλο υπουργειο αυτη τη φορα θα ειναι το Αναπτυξης.

 8. To πλοιο αυτο ειναι εξαιρετικο για τον ρολο για τον οποιον εχει σχεδιαστει.

  Και ο ρολος αυτος ειναι να περιπολει κοντα στα εχθρικα παραλια, και να πολεμα ψαροβαρκες με ξυπολητους ανταρτες, μουτζαχεντιν, πειρατες και ιθαγενεις, οι οποιοι ειναι εξοπλισμενοι με καλασνικοφ και RPG, αντε και μερικες Κινεζικες ρουκετες.

  Φυσικα αυτο το πλοιο ακομη και στην εκδοση MMSC ειναι εντελως ακαταλληλο για τις δικες μας αναγκες, καθως δεν εχει σοναρ τροπιδας, ειναι υποεξοπλισμενο με μονο εναν εκτοξευτη ΜΚ-41 και εχει περιορισμενη επιβιωσημοτητα λογω της αλουμινιας υπερκατασκευης. Εαν το πλοιο δεχθει πληγμα η αλουμινια υπερκατασκευη θα γινει κομματια και κατοπιν θα λιωσει το αλουμινιο και θα καει ολοκληρο το πλοιο μαζι με τους ναυτες. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα, την πατησαν οι Βρετανοι με τις Type-21 οπου και το HMS AMAZON και το HMS ANTILOPE οταν πηραν φωτια δεν εσβηναν λογω αλουμινιου. Το αλουμινιο ουσιαστικα δρα σαν καταλητης ωστε να κοπει ο χαλυβας. Ενας απο τους λογους για τους οποιους οι Διδυμοι πυργοι στις ΗΠΑ επεσαν, ηταν επειδη το αλουμινιο του αεροσκαφους ελιωσε και εκοψε σαν βουτυρο τον χαλυβα των δοκων στηριξης, κατι που οδηγησε σε καταρρευση των ουρανοξυστων.

  Επισης το αλουμινιο και ο χαλυβας εχουν διαφορετικα χαρακτηριστικα συστολης και διαστολης και ετσι δημιουργουνται ρωγμες εκει που ενωνονται τα τμηματα αλουμινιου και χαλυβα. Εξ αιτιας αυτων των λογων οι Βρετανοι αποφασισαν να ΜΗΝ ξαναχρησιμοποιησουν αλουμινιο σε υπερκατασκευες για κυριες μοναδες επιφανειας.

  Ελπιζω να μην κανουμε το λαθος και παρουμε εμεις αυτα τα ακαταλληλα πλοια. Πλεον ΔΕΝ υφισταται η δικαιολογια της Αμερικανικης χρηματοδοτησης. Εαν οι Αμερικανοι θελουν να αγορασουν τα ναυπηγεια, ας το κανουν, αλλα δεν μπορουμε να επιδοτουμε εμεις το ναυπηγειο, δεν χρειαζομαστε κρατικοδιαιτη επιχειρηματικοτητα, οπου ο ξενος αεριτζης επενδυτης αγοραζει ναυπηγειο με 10 εκ. ευρω, οι Ελληνικες τραπεζες χαριζουν χρεη 100-200 εκ. ευρω και το Π.Ν. αγοραζει ακαταλληλα πλοια με κοστος 2-4 δις ευρω με χρηματα των Ελληνων φορολογουμενων. Αυτα γινονται μονο σε μπανανιες.

   1. phormio

    Εγώ νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει και την μπανανία και το λέω με αρνητική έννοια.
    Ακόμα και οι μπανανίες θυμάμαι ότι αντιστέκονταν όσο μπορούσαν σε εταιρίες όπως μια United Fruit Company, ενώ «εμείς» έχουμε υποταχθεί εντελώς και χωρίς αντίσταση, αλλά με ιδιαίτερη περιφάνεια στον αμερικανό αφέντη.

  1. Καταρχην για να αντικρούσω αυτα που λες εχουν κατασκευαστή 20 πλοια με αυτο το »αλουμίνιο» , της υπερδυναμης και μιας ακομα καθαρα μάχιμης πολεμικης μηχανής των Σαουντ , Η υπερκατασκευη ειναι απο αλουμίνιο και θωρακισμένα σημεία …
   Φανταζομαι απο τα λεγομενα σου οτι ουτε οι Σαουντ που εχουν να αντιμετωπίσουν του Ιρανους αλλα ουτε και οι Αμερικανοι που εχουν τους κινεζουν δεν τους νοιαζει οτι θα κοπει ο χαλυβας σαν βουτηρο απο το αλουμινιο που θα λιωνει !!!! Αυτοι ειναι οι χαζοι που θελουν λιωσουν τα πλοια τους δηλαδη !!!

   Απο HMS ANTILOPE εχουν περάσει 40 χρονια …τα κραματα εχουν προσμίξεις και οι κατασκευές ειναι συνθετικές . Οι αμερικανοι εχουν κιαλες κυριες κατασκευες απο αλουμινιο οπως οι Perry και εμεις εχουμε τις SV .Ιδιαίτερα δυνατές .
   https://www.youtube.com/watch?v=qzn5L-82GdE

   Αν σκάση ενας πυραυλος στην υπερακατασκευη θα γινει πτν ετσι και αλλιως … Ο σιδερος μιας τυπικης κατασκευης δεν σώζει το πλοιο απο το σουβλι και το σκάσιμο στο εσωτερικό … Το πλοιο θα παει για Scrap ετσι και αλλιως

   Επισεις οτι το Hull εχει φτιαχτεί για να αντέχει πιέσεις 40+kntς δεν σου λεει τιποτα εσενα για την στιβαρότητα και ανθεκτικότητα της κατασκευής σε σκληρή χρήση .

   Μπορει να μην ειναι bel που θα ηθελα και εγω αλλά δεν γινετε να το βγάζει σκαρτο .

 9. Η ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ λέει πως όσοι γκρινιάζετε είστε βόδια απελέκητα, δεν έχουν κανένα θέμα οι υδροπροωθητήρες, αλλά ακόμα κι αν παρουσιαστεί κάποιο θεματάκι δεν πειράζει γιατί οι Αμερικάνοι θα βομβαρδίσουν την Τουρκία αν μας πειράξει έστω κι τρίχα. Κερδίζουμε κατα κράτος.

  MMCS, μπάρμπα Σαμ, και κούλη Βασιλιάμ.
  Α, αγαπάμε και Μέρκελ που οσονούπω στέλνει τα παντσέρια της να ισοπεδώσουν την Τουρκία.

  1. @npo
   Ας έρθει τότε ο «αεροναυπηγός» να του κάνουμε ένα «introduction στα basic fundaments of ship building».
   Οι άνθρωποι έχουν απωλέσει κάθε ίχνος σοβαρότητας. Και ο Ντένις να έγραφε τα κείμενά τους θα ήταν πιο εγκρατής.

  2. Έτσι είναι φίλε Npo. Το «ιπτάμενο» περιοδικό-ιστοσελίδα έχει καταντήσει θλιβερό:

   Από την μια γράφουν ότι οι MMSC υποτίθεται είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τις τραγικές LCS (ώστε να αποκρούσει τα επιχειρήματα για τα προβλήματα που έχουν).

   Από την άλλη γράφει υποτίθεται ότι υπηρετούν 16 στις ΗΠΑ (!) και 4 στην Σαουδική Αραβία προσμετρώντας προφανώς ΚΑΙ τις LCS (ώστε να αποκρούσει τα επιχειρήματα ότι οι MMSC είναι μια εξαιρετικά περιορισμένη κλάση που υπηρετεί μόνο στο… ένδοξο ναυτικό της ΣΑ).

   Οι δε αλλαγές και προσθήκες στα υποεξοπλισμένα αυτά πλοία που θα θελήσει το ΠΝ υποτίθεται θα είναι χωρίς κόστος (δηλαδή θα βάλουν από την τσέπη τους στην LM το κόστος εξέλιξης κτλ. για 4 μόλις πλοία της Ελληνικής διαμόρφωσης).

   Ότι να’ ναι κυριολεκτικά….

 10. Υπαρχουν καποιες «εξελιξεις» που υπο τις διαμορφωμενες συνθηκες μπορουν να θεωρηθουν και θετικες.

  -Μαλλον οι MMSC καταληγουν εκει που αξιζουν.Στο καλαθι των αχρηστων.Δεν θα επεκταθω παραπανω αλλα θα δωσω παρακατω καποια ενδειξη.Το πλοιο εχει κριθει ως παντελως ακαταλληλο.Το μονο που μπορει να το διασωσει ειναι η κυβερνητικη υποστηριξη.Ομως η δυσαρεσκεια που θα δημιουργησει στους κυκλους του Π.Ν θα ειναι ισως και εκρηκτικη.

  -Τα προβληματα του πλοιου ειναι παρα πολλα και οπως βλεπουμε απο το παραπανω αρθρο δεν εχουν επιλυθει/δεν επιλυονται πραγμα που δειχνει πως ακομα και η ιδια η εταιρα εχει «πεταξει» μαλλον λευκη πετσετα με το συγκεκριμενο σχεδιο και δειχνει και την γνωση της για το σχεδιασμενο μελλον της κλασης στις ταξεις του Αμερικανικου πολεμικου ναυτικου.Μια παραμετρος που δεν εχει διαφυγει της προσοχης του Π.Ν το οποιο δεν θελει σε καμμια περιπτωση να ειναι σε λιγα χρονια ο μοναδικος ουσιαστικος χρηστης.

  -Οι Σαουδαραβες δεν πρεπει να αποτελουν επιχειρημα.Εχουν την δυνατοτητα να παραλαβουν τις MMSC και αμεσως μετα να τις «παροπλισουν»,να τους αναθεσουν καθηκοντα ακτοφυλακης/λιμενικου(οπου ομολογουμενως το συγκεκριμενο σχεδιο ειναι επαρκεστατο) η να τις δωρισουν οπου αυτες επιθυμουν.

  Η ενδειξη που θα αποκαλυψει την πορεια του προγραμματος απο εδω και περα θα φανει στην αναρτηση αρθρων απο φιλοκυβερνητικα μεσα(ολοι ξερουμε κυριως για πιο μεσο μιλαμε) τα οποια θα «ενημερωνουν» για την καταλληλοτητα του προκρινομενου σχεδιου οπως γινοταν μεχρι τωρα για τα MMSC χρησιμοποιοντας ακομα και καταφανη ψευδη η ανυποστατες/διαστρεβλωμενες πληροφοριες οπως οτι η MMSC ειναι Ευρωπαικο σχεδιο.
  Η υποψηφιοτητα που αναδεικνυεται μεχρι στιγμης ειναι Γερμανικη οποτε περιμενουμε να διαβασουμε «αποκαλυπτικες αναλυσεις»,»εκτακτα» και «σημαντικα».

  Παντως και αυτη η υποψηφιοτητα εχει σοβαροτατες πολιτικες συνεπειες αφου την συγκεκριμενη χρονικη στιγμη η γενικοτερη αισθηση στην Ελληνικη κοινωνια ειναι(και πολυ σωστα) σε πλειοψηφικο βαθμο αντι-Γερμανικη.Οποτε μια πιθανη προμηθεια θα δημιουργησει σοβαροτατη κοινωνικη αντιδραση και βαθυ αισθημα δυσφοριας εναντι της κυβερνησης η οποια θα φανει να ειναι τελειως υποδουλη σε ενα κρατος που στηριζει τον κυριο αντιπαλο της χωρας.Αρα ας περιμενουμε «επιχειρηση» εντονου «μασαζ» απο τις γνωστες πηγες η επιτυχια της οποιας ομως δεν μπορει να ειναι εξασφαλισμενη οπως φαινεται απο την πιθανη καταληξη των MMSC.

  Το σιγουρο ειναι οτι αν οπως φαινεται η «εταιρια» χασει το Π.Ν δεν θα βγει χαμενη αφου ηδη συζητειται η «αποζημιωση».Και η μορφη της ειναι γνωστη,πανακριβη,το ιδιο επιρρεπης σε ζημιες,χαμηλες διαθεσιμοτητες και σε μη πειστικα επιχειρηματα για την ανωτεροτητα της τουλαχιστον στην σημερινη της «γενια».Ειναι ομως πολυ πιο ευκολο να γινει αποδεκτη απο το Ελληνικο κοινο το οποιο στο μεγαλο του μερος εχει πειστει οτι θα αγορασει ΤΟ υπεροπλο.

  Παντως το Π.Ν εχει σημαντικα προβληματα με το κυριοτερο την γηρανση του στολου σε μη αποδεκτο πια βαθμο.
  Η «στουκα» στον Πειραια ανεδειξε αλλο εναν παραμελημενο τομεα στον οποιο θα πρεπει να υπαρξει ενισχυση για να μην αναφερθουμε στα υπεργηρα 209 και την αναγκη ΕΜΖ των 214 τα οποια ακομα και σημερα αποκαλουνται παραπλανητικα «υπερσυγχρονα» παρολο που το πρωτο της κλασης καθελκυστικε τον Απριλιο του 2004.Αρα ειναι αισιως 16 χρονων με οτι αυτο σημαινει για τα «υπερσυγχρονα» συστηματα του τα οποια ειναι ιδια με αυτα των υπολοιπων.

  Οι Γαλλοι δυστηχως γνωριζουν οτι εχουν ευρεια κοινωνικη στηριξη η οποια και αυξανεται κυριως λογω της στασης τους και των τελευταιων επιθεσεων που εχουν δεχτει.Γραφω «δυστηχως» γιατι ειναι ικανοι να προσπαθησουν να βγαλουν δυσαναλογα κερδη απο αυτην με αποτελεσμα τελικα να χασουν οποιες πιθανοτητες εχουν για το προγραμμα.Το πλοιο που προσφερουν γνωριζουν και οι ιδιοι οτι ειναι πανακριβο και κυριως υποεξοπλισμενο για τις αναγκες του Π.Ν.Οποτε απαιτειται ευελιξια απο την μερια τους αν θελουν να εχουν πιθανοτητες.

  Ολλανδοι και Αγγλοι παιζουν ακομα.Οι πρωτοι με σαφως περισσοτερες πιθανοτητες.

 11. Απαραίτητος εξοπλισμός στις ΜΜΣΨ η συρτή και το παραγαδι για να μην ψωμολυσαξουν οι ναυτες. Η συρτή ενσωματώνεται εύκολα στο συρόμενο σόναρ.

  Η καλύτερη επιλογή είναι ένας ευρύς εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά με αναβάθμιση μεγαλου αριθμού Τυπε 23.

  Βέβαια τα συμφεροντα φαίνεται ότι έχουν μοιράσει την πίτα.

  1. Οχι απλα ειναι πιο χαμηλες.
   Εγω θα προτιμουσα με αυτη τη σειρα φτηνες belhara+fremm> lcf+crossover απο τη Damen>οποιοσδηποτε μας φτιαξει κατι με βαση Iver Huttfield και Absalon>>>>MEKOA200
   Αυτα που θα ηθελα να αποφυγουμε ειναι mmsc και θεμιστοκληδες, πραγματικα δε ξερω ποιο θα ειναι χειροτερο

 12. Κύριοι, τα έχουμε ξαναπεί με την περίπτωση των Αλουμινότρατων:

  Τις αποδεχόμαστε μόνο ως δωρεά μέσω FMS από τον Θείο και σύμμαχο με σκοπό την

  αξιοποίησή τους σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, ως ιδανικά Water Jets:

  φέρουν μεγάλες μπανάνες, σαμπρέλες, water ski, kuit serf, κλπ σε κάθε έξοδο μπορούν

  να βολτάρουν εως και 100-120 άτομα,αποδίδοντας ένα αξιοσέβαστο ποσό στα ταμεία του Π.Ν

  Αν θέλουμε να σκεφτούμε και out of the box, ζητάμε από τον Τζέφρι,που καίγεται να μας

  βοηθήσει σαν καλός και πιστός σύμμαχος που είναι,να μας παραχωρήσει άλλες
  3 Βυθοκόρους (πάλι μέσω FMS).

  Μαζί με την άλλη που μας έχουν ήδη δωρήσει,τις αναβαθμίζουμε από τα συστήματα των 4 ΜΕΚΟ
  και των 2 αποσυρθέντων Κortenaer.

  Έτσι έχουμε 4 νέα πλοία επιφανείας, μεγάλου εκτοπίσματος,αστακοί για την κλάση τους και κυρίως
  »άγνωστα» για τον εχθρό.

  Επίσης, ενώ κάνουν επίδειξη σημαίας στα Δωδεκάνησα μπορούν συγχρόνως να» Βυθοκορίζουν»
  τα λιμάνια που βρίσκονται,προσφέροντας στην ανάπτυξη των υποδομών μας.

  Αυτά Κύριε Πρέσβη

  1. O Τζεφρυ τη δουλεια του κανει και μαλιστα εξαιρετικα. Ουτε ναυπηγος ειναι ουτε ΥΠΕΘΑ της Ελλαδας, το ζητημα ειναι εμεις τι κανουμε. Αν ειχαμε κανενα σαν τον Παυατ στα δικα μας υπουργεια μπορει και να παιρναμε κανα πλοιο της προκοπης.

  2. @Spartan
   Πρόσεχε τι γράφεις! Θα σε μαλώσει ο ποδηλάτης! Χαχαχα… MMSC: Σκάφοι για Ακτοφυλακή Σομαλών ναρκοβαρώνων. Σκουπίδια εις τη νιοστή.

 13. Έτσι για να πάρουμε μια πρόγευση για αυτά τα επαναστατικά πλοία που σκοπεύουν να αποκτήσουν οι φοβεροί -τρομάρα τους- προγραμματιστές στο Μαξίμου και λοιποί εμπλεκόμενοι σύμβουλοι που αγωνίζονται στο παρασκήνιο για την υπογραφή της συμφωνίας, μετά απο την επική συνάντηση στο νησί του πορδηπουργού με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών.

  Ένα απο τα ίδια after all these years, θα λένε εκεί στο USN.

  Navy orders big changes for littoral combat ships after engineering problems

  https://www.navytimes.com/pay-benefits/military-benefits/2016/09/05/navy-orders-big-changes-for-littoral-combat-ships-after-engineering-problems/

  1. @Ndgi
   Σε περίπτωση απόκτησης τους (των MMSCotera) θα πρόκειται για μεγάλη υποβάθμιση του ΠΝ…
   Πλέον έχω πειστεί πως η οποιαδήποτε προσπάθεια υποστήριξής τους δεν προέρχεται από «αγνά» κίνητρα…

   1. Μάγειρας

    Εγώ θα το χαρακτήριζα ευθεία έγκλημα φίλε Μάγειρα.
    Η έστω υπεξαίρεση και σπατάλη δημοσίου χρήματος άνευ ουσίας όσον αφορά το αποτέλεσμα.
    Όσοι υπογράψουν συμφωνία για αυτά τα πλοία θα έπρεπε να καθίσουν στο σκαμνί μόλις θα χάσουν την ασυλία που τους προστατεύει απο τον νόμο όσο είναι στην εξουσία. Όπως έκατσε ο Άκης για υποβρύχια που σήμερα τα εκθειάζουν σε όλα τα μέσα ως υπέροπλα.

 14. Οι κινητήρες Jet βγάζουν πολλά προβλήματα, ΜΕΚΟ A200 και MMSC ,δεν θα έπρεπε να είναι καν επιλογές…
  Το ΠΝ θα έπρεπε να κατευθυνθεί σε CODLAG. Να δούμε και το κόστος, γιατί όπως το βλέπω καλύτερα να δίναμε 1 δισ. να αναβαθμίσουμε 5 Type 23 που θα αποσύρει σύντομα το RN και τα ρέστα να πήγαιναν σε Rafale ή υποβρύχια.

  1. Κάτσε οι S και οι MEKO αεριοστροβίλους έχουνε
   Έχουνε βγάλει προβλήματα?
   Ιδιαιτερα των MEKO οι LM2500 είναι φοβερα αξιόπιστοι κινητήρες
   Και στο CODLAG που γραφεις πάλι αεριοστρόβιλο θα έχεις για υψηλές ταχύτητες

  1. Επειδή η εταιρία η τα ναυπηγεία που τα φτιάχνουν δεν είναι στο Pool προμηθευτών με τους οποίους θα ήθελαν να συνεργαστούν και απο τους οποίους θα ήθελαν να αποκτήσουν προϊόντα. Αφού θεωρούν και ότι πρέπει να έχουν την έγκριση των αμερικανών για οτιδήποτε αγοράζουν. Αλλιώς θα έκαναν ανοιχτό διαγωνισμό, αλλά αυτό χρειάζεται και φράγκα.

  2. Καποιο αλλο portal αναφέρει συγκεκριμένα .

   τελικά οι Type 31 δεν είναι το τόσο φθηνό πλοίο που αναμένουν όλοι, αλλά σίγουρα είναι από τα φθηνότερα. Οι Δανοί κράτησαν χαμηλά το κόστος με κατασκευή στην… Εσθονία, αλλά και μεταμόσχευση καίριων οπλικών συστημάτων από παλαιότερα πλοία. Επίσης, ο οπλισμός των πλοίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη…

   https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-to-choose-next-frigate-soon/

   1. Τώρα με αυτό το Link μας τρολάρεις έτσι? (δεν μπορεί, μάλλον είναι black humor)…

    Όσοι λένε ότι οι Type 31 θα είναι ακριβότερές το κάνουν καθώς δεν έχουν κανέναν άλλο αντίλογο, από το να πουν ότι «με αυτή σας κοροϊδεύουν, το κόστος δεν θα είναι 300 εκατ, θα είναι 390 εκατ. Ε, και? Πάλι μισή τιμή από το επόμενο φτηνότερο. Με τα λεφτά που θα εξοικονομήσουν, ας βάλουν 5 Φάλανξ, 5 ram, και 8 κελλιά

    Εναλλακτικά οι Μπελ θα έχουν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμέτρων που ίσως βολεύει πιο πολύ

    1. Γιατι ξες αν ειναι 390 ή 590 ? 10εκ φθηνότερες απο τις Bel ? Ασε να βγουν τιμες και το συζηταμε .
     Επισης δεν μπορουν (δεν θελουν) να τα κατασκευασουν εδω

     1. Το δέχομαι αυτό που λες καθώς όντως για την ώρα δεν έχει βγει καμία τιμή/προσφορά για την Ελλάδα, αν και το Αγγλικό συμβόλαιο είναι για 300 εκατ/πλοίο περίπου, ενώ το Γαλλικό για τις Μπελάρα ήταν στα 670 εκατ περίπου μαζί με την ανάληψη από την Γαλλία όλου του κόστους του R&D μέσα σε αυτή την τιμή.

   2. To αλλο πορταλ ειτε ψευδεται, η γραφουν αυτα που τους λενε.

    Ας δουμε τι δηλωσε ο Διευθυνων Συμβουλος (CEO) Babcock International πριν απο 20 ημερες.

    Howie confirmed that they are working with the UK Defence and Security Exports organisation to explore potential opportunities to either license the design or sell Rosyth-built frigates overseas. Babcock Marine has a wide customer base and, although exporting Type 31 is a major ambition, its future is not dependent on this being successful.

    Δηλαδη η εταιρια ειναι ετοιμη να πουλησει το σχεδιο για να το ναυπηγησουν σε ξενα ναυπηγεια η να το ναυπηγησει η ιδια για ξενους πελατες.

    Οι Αγγλοι εχουν συγκεκριμενο προυπολογισμο, περιπου 250 εκ. λιρες για το καθε πλοιο, δηλαδη 300 εκατομμυρια ευρω το καθε πλοιο. Το πλοιο θα εχει πανω Συστημα Διαχειρησης Μαχης TACTICOS, τι θα πει ο οπλισμος δεν εχει ολοκληρωθει ακομη? Επισης το κοστος ναυπηγησης και εργατικων ειναι πολυ υψηλοτερος στην Αγγλια σε σχεση με την Ελλαδα.

    Διαβασε το αρθρο

    https://www.savetheroyalnavy.org/type-31-frigate-project-on-schedule-despite-challenges-of-the-pandemic/

  3. Επειδη οι Δανοι δεν δινουν βαλιτσες με χρηματα στον Υπουργο και στην ηγεσια κατω απο το τραπεζι. Τοσο απλα.

   Και ουτε υποσχονται στρατηγικη συμμαχια οπου πουλανε πλοια, αεροσκαφη κτλ, αλλα ΧΩΡΙΣ οπλα.

   Η Ινδονησια υπεγραψε συμβολαιο με τους Δανους για 2 φρεγατες Iver Huitfeldt εναντι 720 εκ. δολλαριων, δηλαδη 700 εκ. ευρω και με ναυπηγηση στο ναυπηγειο PT PAL της Ινδονησιας. Δηλαδη αγοραζουν φρεγατες με κοστος 350 εκ. το καθε πλοιο. Το γραφει μεχρι το εγγυροτατο Janes

   https://www.janes.com/defence-news/news-detail/indonesia-signs-preamble-contract-for-first-iver-huitfeldt-variant-frigate

   https://www.navalnews.com/naval-news/2020/06/indonesia-looking-at-iver-huitfeldt-class-frigate-to-boost-tni-als-blue-water-force/

   1. Η ινδονισια εχει δουλους στα ναυπηγεια , κοστος κατασκευης πολυ μικροτερο απο οτι εμεις οπως και η εσθονια !!!Επισης δεν βλεπω τι περιλαμβανει η συμβαση …Φερε καλύτερο Link .

    Το πν θα αγορασει πληρες συμβολαιο και οχι απλα 4 πλοια .Στο ξανα ειπα .

    1. Δηλαδή τι εννοείς με πλήρες συμβόλαιο και όχι απλά 4 πλοία? Γιατί και η Ινδονησία (αλλά και άλλα κράτη) δεν παίρνουν 4 απλά πλοία. Παίρνουν μεγαλοφρεγάτες καλά εξοπλισμένες.

     Τώρα αν το πλήρες συμβόλαιο μιλάμε και για το κόστος όπλων κτλ αυτό είναι εύκολο να βγει, αν μιλάμε για FOS, θα γελάνε και οι πέτρες μαζί μας, FOS κάνεις σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να χαλάνε εξαρτηματάκια και να το ακινητοποιούν και δεν έχει κανείς άλλος την τεχνογνωσία.

     Σε πλοία που το μεγαλύτερο κόστος είναι το σκαρί/σίδερο, και από τα άλλα συστήματα το μεγαλύτερο κόστος το έχουν οι πύραυλοι, ραντάρ και κανα 2-3 άλλα, κάτι τιμές FOS που είχαν ακουστεί ήταν αστείες. Κανονικά δεν υπάρχει FOS (και ειδικά ακριβή FOS) στα πλοία.

     Όταν στην ανάλυση της πιθανής τιμής της Μπελάρας είχα διαβάσει ότι θα επωμιστούμε
     -ένα μεγάλος κόστος FOS (για την πρώτη τριετία!)
     -μεγάλα κόστη για το R&D (τα είχε ήδη πληρώσει η Γαλλία όλα, τώρα για μικροβελτιώσεις ήταν αστείο να μας χρεώσουν)
     -την επίβλεψη του προγράμματος (αυτό ξεπερνούσε τα όρια του αστείου),
     είχα σκάσει στα γέλια και έλεγα ρε συ τι θα σκαρφιστούνε άλλο για να φορέσουνε καπέλο στο πλοίο (μέχρι και την ελληνογαλλική συμμαχία και καλά μας τιμολόγησαν στο πλοίο)

     1. Fos πλέον κάνεις στα πάντα … δεν βαζει χερι κανεις στα πλοια τα αεροπλανα κτλπ χωρις να υπαρχει υποστήριξη με ανταλλακτικα και πιστοποιημενους τεχνικους δικους τους ή του κρατους σε εργαστηρια πιστοποιηενα από τον κατασκευαστή και ακομα 1000 παραμετρους τυποποιημένης συντήρησης …

      Ενα πλοιο μπορει να κανει 500 και σε ενα πληρες συμβολαιο θα φτασει 1 δις πχ MMSC …Δυστυχώς ετσι ειναι και πρεπει να προσαρμοστούμε . Αλλιως θα ξανα εχουμε ΝΗ-90 καθηλωμένα , Μιραζε καθηλωμένα , υποβρύχια χωρίς τορπίλες .

     2. Αυτό που θέλω να καταδείξω, είναι ότι μπορείς να κάνεις FOS αλλά είναι για μέρος μόνο του συνολικού πλοίου. Έστω ένα πολεμικό πλοίο που κόστισε 1 δις, εκ του οποίου:\

      -670 εκατ το σίδερο σκαρί (αυτό δεν θέλει FOS)
      -150 εκατ ραντάρ και λοιπά συστήματα
      -180 εκατ πύραυλοι και Φάλανξ (ή κάτι αντίστοιχο)

      Εάν υπογράψεις μια FOS για τα πρώτα 3-5 χρόνια, και λες FOS 90 εκατομύρια σε πλοίο του ενός δις, ακούγεται εντάξει και ψαρωτικό.

      Βλέποντας πάνω όμως, καταλαβαίνεις ότι για το σκαρί δεν θες FOS, οι πύραυλοι στα πρώτα 3-5 χρόνια δεν χαλάνε, τα ραντάρ και ο ύπόλοιπος εξοπλισμός έχουν εγγύηση, και ξαφνικά ξυπνάς!

      Πόσο είναι η FOS 3-5 ετών και με τι κόστος συστήματος που λογικά θα χρειαστεί υποστήριξη στην 3-5ετία θα βάλεις στον παρανομαστή? Γιατί αν είναι να δώσει FOS 3ετίας 90 εκατ για σύστημα που κάνει 100 εκατ, καλύτερα κάθε 5 χρόνια να αγοράζεις καινούργιο

     3. 5 χρονια ειναι βασικο πακετο … πχ οι αυστραλοι μετραν κοστος συμβολαιου ολο τον κυκλο ζωης με οτι χρειαστει το πλοιο …Ακουστηκε για τα Rafale οτι παμε για 10χρονια Fos .Γενικα εμεις εδω τωρα αρχιζουμε να μπαινουν στη διαδικασια τα FOS με τοσο μεγαλα ποσα …Αλλιώς ήμασταν συνηθισμένοι και καταληξαμε με τον Ακη υπουργο και τα NH ,spartan κτλπ οπλα παρκαρισμενα .

    2. Η Βρετανια μηπως εχει και αυτη δουλους στα ναυπηγεια?

     Κατασκευαζουν τις Iver Huitfeldt ως Type 31 στη Βρετανια με κοστος 300 εκ. λιρες το καθε πλοιο, οσο περιπου κοστισε και στους Δανους.

     1. Εγω δεν νομίζω ότι έχουν προσωπικό που εργάζεται άνευ αποδοχών η για εξευτελιστικά μεροκάματα όπως λέει ο Digenis επάνω στην Αγγλία.
      Μερικά συστήματα όπως τα αντιαεροπορικά Sea Captor θα προέλθουν όμως απο τα πλοία που θα αποσύρουν, όπως έγινε και στην περίπτωση των δανέζικων πλοίων που πήραν συστήματα που υπήρχαν ήδη απο άλλα πλοία που αποσύρθηκαν. Έτσι λέγεται ότι πέτυχαν την μείωση των εξόδων οι Δανοί, και έτσι λέγεται για τα νέα πλοία RN.

      «The total cost is estimated (nearly 2.4 billion euros) in British media with 2 billion GBP, since services are to be included the Ministry of Defense, especially the cost of integrated logistic support, training, Materials provided by the Royal Navy (including the talk of the air defense system Sea Captor’s speech, which would mean the cannibalization still in service standing units (frigate Type 23)) and testing services.»

      https://esut.de/en/2020/02/meldungen/ruestung2/18711/royal-navy-type-31-fregatte-verspaetet-sich/

      Απορίας άξιο είναι πάντως που οι αμερικάνοι με το μεγάλο Sparesbox συστημάτων που θα έπρεπε να έχουν στο USN δεν θα μπορούσαν να πετύχουν ανάλογη μείωση των εξόδων στην ναυπήγηση νέων φρεγατών. Όπως αναφέρεται στο παρακάτω απόσπασμα.
      Επίσης απορίας άξιο είναι που τα αμερικάνικα ναυπηγεία μετά απο πολλές ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων, δεν έχουν πετύχει να μειώσουν τα έξοδα για ναυπηγήσεις νέων πλοίων με μια αύξηση της αποδοτικότητας χωρίς να ξεφεύγουν τα έξοδα.

      «Danes Tout $340M Stanflex Frigate For US Navy – But What’s Real Cost?

      WASHINGTON: Denmark really wants you to know they have a solution for the US Navy’s frigate problem. Pentagon officials are on the record that they’ll consider foreign designs in their quest for a more powerful small warship than the $450–$550 million, 3,400-ton Littoral Combat Ship. The Danish answer: their $340 million, 6,600-ton Iver Huitfeldt “Stanflex” frigate.

      That’s a lot of ship for the price. But a leading US expert, Bryan Clark, tells us that the Danes may be undercounting their costs by about $50 million, since some of the frigates’ weaponry was recycled from older ships going out of service — an economy made possible by the Danish navy’s Stanflex system of interchangeable equipment modules. That would put the frigate at under $400 million, which is still pretty good compared to LCS or international competitors. The thing is, Clark argued, the costs to the US would be much higher once the design was upgraded to US Navy standards, fitted with US weapons and electronics, and built in less efficient US yards.«

      Httphttps://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

     2. @Jason
      Στα 300εκ £ οι Βρετανοί φτιάχνουν OPV…
      Για να φτιάξουμε εμείς τον ASW κορμό του στόλου θέλουμε:
      Διάταξη μείωσης ιδιοθορυβου του πλοιου ( διπλες ελαστικές αναρτήσεις των μηχανών, ηχομονωτικα διαμερίσματα,συστημα Prairie-Masker κτλ) τα οποία κοστίζουν αρκετά παρόλο που όλοι ξεχνούν να τα αναφέρουν.
      Σόναρ τρόπιδος και VDS (Δεν έχουν).
      Τορπιλοσωληνες(Δεν έχουν).
      Αντιπλοϊκους πυραυλους(Δεν έχουν).
      2xMk41 (Δεν έχουν).
      127mm πυροβόλο (Δεν έχουν).
      RAM bl2(Δεν έχουν).
      Πιθανότατα κι ένα καλυτερο ραντάρ (ίσως NS 200 αντι για το NS 110).

      Με λίγα λόγια υπολογίζουμε γύρω στα 550-650 εκ€/πλοιο το οποίο όμως είναι ένα πλήρες και ικανότατο σκάφος σε αντίθεση με τους συμβιβασμούς που πρέπει να δεχτουμε για άλλα πλοια σε παραπλήσια τιμή…

 15. Τα πλοία είναι τεχνολογικά πολύ μπροστά με συστήματα που θα γίνουν γνωστά αργότερα καλό είναι να έχουμε μια πιο κριτική σκέψη……Πρέπει να πάει η Ελλάδα στην νέα εποχή ΤΝ και δικτυακή άμυνα με πλοια που » μιλάνε μεταξύ τους » αυτά……

  1. Πρώτα από όλα πρέπει να πλέουν με λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα πρόωσης στην θάλασσα και να έχουν σωστό Concept επάνδρωσης και για αντιμετώπιση ζημιών που συμβαίνουν σε μια σύρραξη μα ανταλλαγή πυρών μεταξύ αντιπάλων πλοίων.
   Η επικοινωνία μεταξύ πλοίων απο μόνη της δεν είναι το «πλεονέκτημα» η ο κρίσιμος παράγοντας που θα επιρέαζε το αποτέλεσμα μιας αντιπαράθεσης στην θάλασσα, ούτε αξίζει τα χρήματα που ζητάει η εταιρία για αυτά τα πλοία.

   Αν ήταν όντως το «μέλλον» θα υπήρξε και το ανάλογο ενδιαφέρον απο τον αρχικό πελάτη για αυτά τα πλοία που είναι το USN, αλλά αυτό προφανώς δεν υπάρχει.

 16. «Οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου έδειξαν ότι το πρόγραμμα δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά εργαλείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χρηματοδοτεί επί χρόνια την επικράτηση του «ΝΑΙ». Ο ίδιος ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Tομ Mίλερ, είχε παραδεχτεί –όπως κατέγραψε ο Ιγνατίου– πως «αν δεν ήταν και τα δικοινοτικά προγράμματα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 θα ήταν 90% υπέρ του «όχι»».»

  https://slpress.gr/ethnika/poioi-eyropaioi-zitoyn-apostratiotikopoiisi-ton-ellinikon-nision/
  Αν και λιγο εκτος θεματος για τα αμερικανακια και τους λατρεις της υποταγης…

 17. https://youtu.be/sSkTXjqc290 βιντεο με τις 10 κορυφαιες μελλοντικες φρεγατες το σοκαριστικο οτι 2 απο αυτες ειναι τουρκικες ετσι για να εχουμε ιδεα τι θα αντιμετωπισουμε μελλοντικα ανεξαρτητα αν υπαρχει ερντογαν η οχι.

  1. Το τι θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά, δεν εχει σχέση με το παρόν και την ανάγκη για νέα πλοία να αντικαταστήσουν μονάδες 30 χρονών.

 18. Λοιπό μια φανταστική ιστορία, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι φανταστική.

  Πάει μια από τις μεγάλες χώρες σε μια μικρή, και της λέει θα ήθελα να μου δώσεις χώρο για κάνω 2-3 βάσεις, αλλά και χώρο σε άλλες περιοχές για να έχω προνομιακή πρόσβαση σε άλλες συμμαχικές χώρες αλλά και προς έναν δυνητικό αντίπαλο.

  ΟΚ του λένε αυτοί, η τιμή με βάση άλλες παραχωρήσεις βάσεων σε άλλες χώρες είναι ΧΨΩ ανά χρόνο, ή αφού θέλεις πολυετές συμβόλαιο να κάνεις επενδύσεις, είναι το 10πλάσιο του ετήσιου.

  Λέει ο μεγάλος, τι λες τρελλάθηκες, οι άλλοι απλά νοικιάζουν χώρο σε άλλες χώρες, εμείς θα κάνουμε στρατηγική συμμαχία, θα είσαι στρατηγικός σύμμαχος, θα πρέπει να μας τα δώσεις χωρίς τιμή, και εμείς δεν θα σε αφήσουμε παραπονεμένο, μην ανησυχείς.

  ΟΚ του τα δίνουν όλα δωρεάν, περνάει καιρός και του λένε, είπατε δεν μας αφήσετε παραπονεμένους, θα δώσετε κάτι?
  Όουυ μαν, βγάλαμε κάτι μπάζα από το λιμάνι που μας δώσατε για βάση, μεγάλη χάρη σας κάναμε, το λιμάνι μας, που κάποτε μπορεί να χρησιμοποιήσετε, δεν θα έχει μπάζα!
  ΕΕΕ τίποτα άλλο? Ναι ναι, φυσικά, θα σε αναβαθμίσω και άλλο στρατηγικά, θα παρκάρω 2 drones σε μια άλλη πόλη σου από όπου θα επιχειρούν, τα μπόυς θέλουν να δουν και λίγο Ελλάδα. Εεε ναι, εμείς τι θα πάρουμε για το παρκάρισμα? Τιιι θέλετε και λεφτά, μα σας δίνουμε στρατηγική αναβάθμιση (όταν έρχονται τα drones τελικά φαίνεται ότι ήταν περαστικά και ότι ήταν για σκοπούς επίδειξης ενόψει πιθανής πώλησης)

  Περνάει καιρός λένε οι άλλοι ας ζητήσουμε επιτέλους κάτι για την στρατηγική συμμαχία. Πάνε εκεί, ψελίζουν κάτι, τους λέει ο άλλος, μα φυσικά να σας βοηθήσουμε και να σας δώσουμε, έχουμε κάτι σαράβαλα που δεν τα αγοράζει κανείς, το ναυτικό μας τα παράγγειλε και τα αποσύρει και έχει ακυρώσει ότι ήταν να φτιαχτεί, μια χαρά. ! δις το κομμάτι θα σας το δώσουμε. Του λένε οι άλλοι, μήπως εννοείς δωρεάν, ΟΧΙ, 1 δις λέμε, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση, είστε ο πιο στρατηγικός μας πελάτης, ποιος άλλος θα μας έδινε όλα τα φιλέτα δωρεάν και θα αγόραζε όλα τα σαπάκια με δις?

  Αποσβολωμένοι οι άλλοι, καθώς με τις βάσεις τους πήρε τα ρούχα, με τα πλοία τους πήρε και τα σώβρακα, σου λέει πάμε να φύγουμε άρον άρον, αν κάτσουμε και πει καμιά λέξη ακόμη, θα μας γ….ει.

  Την ώρα που φεύγουν τρέχοντας μην τους βρει κανα άλλο κακό, ακούγεται μια φωνή στο βάθος, εεε μισό λεπτό!

  Με τον ενθουσιασμό μου για την βοήθεια που δώσαμε, σε εσάς τους στρατηγικούς μας εταίρους, για να βγάλουμε τα μπάζα από το λιμάνι, συγκινήθηκα και ξέχασα.

  By the way, εκτός από τα πλοία που θα πρέπει να πάρετε με 4 δις, θέλουμε επίσης να πάρετε με 3-4 δις και μερικά αεροπλάνα. Ω μπόυ, παραλίγο να το ξεχάσω… Να βάλετε την παραγγελία σύντομα μην ξεχαστεί!

  Και μην ανησυχείτε, σκεφτόμαστε πως να ενισχύσουμε και άλλο την στρατηγική συμμαχία, τώρα βλέπουμε να σας βοηθήσουμε πουλώντας σας στρατηγικό εθνικό όχημα, εθνικό άρμα, εθνικό τυφέκιο και εθνικό τορπιλάκατοαντιτορπιλικό, θα τα πούμε στο επόμενο μήτινγκ. Ανταποδοτικά στα πλαίσια της στρατηγικής συμμαχίας μπορεί να βάλουμε τους φαντάρους μας να κάνουν γόπινγκ εκεί ΄που ήταν τα drones, και σε ένα άλλο μέρος με ελικόπτερα. Πραγματικά έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας, σας έχουμε μεταμορφώσει εντελώς!

 19. Οι αλουμινότρατες μαζί με τα φου35 θα αποτελέσουν την επιχειρησιακή ταφόπλακα των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας…ευελπιστώ, έστω και την ύστατη στιγμή να αποτραπεί η αγορά τους.

 20. Το Αμερικανικο Πολεμικο Ναυτικο ειχε 3 στανταρντ επιβιωσιμοτητας για πλοια, Level Ι (χαμηλο), Level ΙΙ (μετριο) , Level III (υψηλο)

  Το Level I ειναι χαμηλης επιβιωσιμοτητας, και ειναι για ναρκοθηρικα και περιπολικα σκαφη.
  Το Level ΙI ειναι μετριας επιβιωσιμοτητας, και ειναι για φρεγατες.
  Το Level IΙΙ ειναι υψηλης επιβιωσιμοτητας, και ειναι για καταδρομικα, αντιτορπιλικα, αεροπλανοφορα κτλ.

  To LCS και το MMSC εχουν επιβιωσιμοτητα Level I+ , δηλαδη καπως καλυτερη απο ενα ναρκαλιευτικο


  “The Navy decided to design the LCS to what it calls a Level 1+ survivability standard, which is greater than the Level I standard to which the Navy’s current patrol craft and mine warfare ships were designed, but less than the Level II standard to which the Navy’s current Oliver Hazard Perry (FFG-7)-class frigates were designed, ” the report says.
  “Navy surface ships are designed to one of three survivability standards, called Level I (low), Level II (moderate), and Level III (high). Aircraft carriers, cruisers, and destroyers are designed to Level III. Frigates, amphibious ships, and certain underway replenishment (resupply) ships are designed to Level II. Other replenishment ships, as well as mine warfare ships, patrol craft, and support ships are designed to Level I.”

  Program Executive Officer for LCS, Rear Adm. James Murdoch, in response to the survivability question compared the LCS with the Level 1-survivable wooden Avenger-class minesweepers.

  “It’ll be a lot nicer to be on a LCS than on a wooden ship,” he said.

  https://news.usni.org/2013/01/17/navy-responds-pentagon-lcs-survivability-claims

  Επομενως το LCS και το MMSC εχουν επιβιωσιμοτητα καπως καλυτερη απο ενα ξυλινο πλοιο !!!

  Συγκριτικα μια φρεγατα κλασσης O-H Perry (σαν αυτες που εχει η Τουρκια), η USS Thatch δεχθηκε 4 πυραυλους Harpoon, 1 τορπιλη ΜΚ-84, 1 Maverick, 1 βομβα 2000 λιβρων, 1 βομβα 500 λιβρων, 5-6 Hellfire και το πλοιο αντεξε 12 ωρες πριν βυθιστει. .

  https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a21887/us-navy-allies-frigate-fire-exercise/

 21. Λοιπόν, με τα πολλά πολλά σιγά σιγά πείθομαι ότι είμαστε τυχεροί που θα τα πάρουμε, ο Αστραχάν του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

  Και αν χαλάει η μηχανή πότε πότε, εεε εντάξει, είναι σαν την φόρμουλα 1, τα κορυφαία πότε πότε βγάζουν και βλάβες, για αυτό έχει και το pit stop αν είναι μικρή ή το δικαίωμα αλλαγής κινητήρα. Εκεί που θα το κυνηγάνε τα τούρκικα και πάθει βλάβη, θα πει, ώπα, stop, να κάνω το pit stop που δικαιούμαι…

  Και αν δεν βγουν καλά, τα δίνουμε στην δύναμη ταχείας επέμβασης για γρήγορες μεταφορές στρατευμέτων στα νησιά αντί για τα κρις κραφτ που έχουν παρουσιασθεί κατά καιρούς.

  Άρχοντες

  1. Μόνο που στην F1 όταν χαλάσει η μηχανή χάνεται ο αγώνας, αφού το πιτ μποξ είναι μόνο για σύντομο σέρβις. Αν προκύψουν προβλήματα στο gearbox η αν χαλάσει η μηχανή ο αγώνας στις περισσότερες περιπτώσεις χάνεται. 🙂

   Στην F1 συμμετέχει όμως μόνο η αφρόκρεμα, απο τον απλό μηχανικό μέχρι τον πιλότο, και με δυνατούς σπόνσορες απο πίσω που χρηματοδοτούν αυτό το παιχνίδι.

 22. Υπάρχει μια σιγή ασυρμάτου από το Defence Review στο θέμα των νέων φρεγατών εδώ και καιρό.

  Θα περιμέναμε ένα άρθρο με όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των νέων φρεγατών και σε ότι αφορά την νέα πρόταση των Γάλλων.

  Υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση και δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε πια!

  Η Πτήση σήμερα ανέβασε άρθρο που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως το κόστος των Belharra HN είναι 1,6 δις ευρώ ανά πλοίο!!

  Δηλαδή 1,6 δις ευρώ σε δολάρια παίρνεις ένα ολοκαίνουργιο Arleigh Burke!

  Για αυτό θα παρακαλούσα την συντακτική ομάδα να ανεβάσει ένα άρθρο με όλες τις νέες πληροφορίες σχετικά.

  1. Οποίος έχει κρεμαστεί απο τα @@ αυτών που είμαι στην εξουσία, λέει αυτά που του λένε αυτοί που τον πληρώνουν.

   Επιτρέπεται άραγε να σπαταλούνται χρήματα των φορολογουμένων για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση;

   Η έχει αναλάβει η εταιρία τα επικοινωνιακά έξοδα για την προώθηση των αχρήστων πλοίων που θέλει να σπρώξει στους πουλημένους;

  2. Ολοκαίνουργιο AB ναι αλλα χωρίς όπλα /υποστήριξη/FOS!
   Η τιμή των 3.3 BILL @ 2 BELHARES+FOS+WEAPONS έχει γραφει για και από αλλα μέσα
   Η τιμή των 2.6 BILL με όπλα/fos που είχε γράψει το dr είναι πιο λογική

  1. Η περίπτωση χρειάζεται προσεκτική μελέτη, ίσως να ψάχνουν πάλι συναίτερους για να μοιραστούν τα έξοδα για Ε&Α αφού σε επίσημες σχετικές μελέτες εκτιμάται ότι τα έξοδα για το πρόγραμμα FFG θα ξεφύγουν αρκετά, όπως έγινε σε προηγούμενα προγράμματα του USN.

   1. Μας παίρνει να περιμένουμε εάν ,όταν και όπως διαμορφωθεί η συγκεκριμένη πρόταση?
    Μάλλον δύσκολο
    οι S έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ζωής
    Και τώρα να παραγγελθεί θα πάρει 4-5 χρονια το ελάχιστο για να παραδοθεί ena neo ploio
    Ενδιάμεση λύση στους αριθμούς που θέλουμε(min 4) ώστε να περιμένουμε τις FFG υπάρχει?
    Και το πλοίο είναι στους 7500-8000tn εκτόπισμα
    Οι PERRY ήταν στους 4000 Tn
    Aλλη κλάση

    1. Σωστά αλλά αν δεν σου κάνουν οι προτάσεις ή ειναι (ακριβά) ημίμετρα που θα αναγκαστείς γρήγορα ν αλλάξεις ;
     Εδώ που έφτασε το πράγμα, εχθρός πια δεν είναι οι απέναντι ,αλλά η αβελτηρία μας και η ισως η έλλειψη προγραμματισμού.
     Πιθανόν δηλαδη η λύση για να κερδίσουμε πλέον τον πολύ χαμένο χρονο να μην ειναι η βιασύνη,καθώς ίσως την πληρώσουμε πιο ακριβά απο τον χαμένο χρόνο..

    2. Εγώ άλλο εννοούσα λέγοντας ότι απαιτεί προσεκτική μελέτη.
     Οποίος περπατάει όμως ξεκάρφωτα παίρνει με μαθηματική ακρίβεια τις λάθος αποφάσεις, και αυτό πάει στην συζήτηση για τα πλοία τις πλάκας και τις συμφοράς που είναι και πανάκριβα, απο Αμερική που συζητούνται αυτές τις μέρες, που είναι εντελώς ακατάλληλη και εγκληματική επιλογή, επειδή δεν μας παίρνει ούτε για τέτοια πράγματα.

     1. St

      Η παραπάνω απάντηση μου πήγαινε στον CK επειδή είναι ευαίσθητος στα σχόλια που εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη για μια συμφωνία για τα LCS και παράλαγες αυτού του σχεδίου.
      Με το δικό σου σκεπτικό που εκφράζεις ακριβως απο πάνω συμφωνώ.

     2. Ακριβώς
      Σχεδόν …20 χρονια συζητάνε για νέο πλοίο !
      Είμαστε στο +10
      όταν είσαι υπό τέτοια πίεση τότε μάλλον δύσκολο να πάρεις την πλέον ορθολογική απόφαση
      Τονίζω πως και ο στόλος των υποβρυχιων είναι σε χειρότερη κατάσταση
      Θα διατηρούμε ..50χρονά υποβρύχια σε λίγα χρονια
      Δεν γράφω #επιχειρούμε#!!
      Το 70% του στόλου πρέπει να αλλαχθεί μέχρι το 2030 @ the latest
      η πάμε προς πολύ μικρότερες οροφές!

     3. CK

      Ο μοναδικός που είναι «υπό πίεση» και θέτει προθεσμίες είσαι εσύ εδώ μέσα νομίζω. Όλοι οι άλλοι -πλυν των πολιτικών που παίζουν άλλο παιχνίδι- έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα των LCS βρωμάει απο όλα τα σημεία και όλες τις πλευρές.

      Έτσι αναρωτιέμαι όλο και πιο συχνά αν είναι θέμα νοημοσύνης, η αν έχεις αναλάβει εργολαβία την επικοινωνιακή προώθηση πλοίων που είναι 1ον ελαττωματικά με ανεπαρκή εξοπλισμό, και 2ον πανάκριβα σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που παρέθεσα και σε απάντηση μου στον φίλο Μιχάλη σε συζήτηση πιο πάνω.

      Επιμένεις στα σοβαρά να υπογράφει συμφωνία για πανάκριβα πλοία που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ελαττώματα και προβλήματα κρίσιμης σημασίας, με «επιχείρημα» την προθεσμία που εσύ θέτεις ως όριο;

      Εσύ θεωρείς σωστό να τιναχτεί το ναυτικό στον αέρα και να σπαταληθούν άσκοπα χρήματα μόνο για να αποκτηθούν τα πλοία που εσύ προωθείς η αυτά που θεωρείς επιβεβλημένα λόγο χρόνου;

      Πιστεύεις πραγματικά ότι με την συμφωνία για τα LCS η mmcs θα φοβερίξεις τον Τούρκο στο Αιγαίο η στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να «συμμαζευτεί στα λιμάνια και ναυστάθμους στην Τουρκία;

      Αν οι απαντήσεις σου στα παραπάνω είναι «ναι» η κάτι ανάλογο, είναι περιττό να συνεχίσω να ασχολούμαι μαζί σου, αυτό ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ασπάζεται το σκεπτικό που εκφράζεις.

      WASHINGTON, Oct. 20, 2015 – The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Kingdom of Saudi Arabia for Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) Ships and associated equipment, parts and logistical support for an estimated cost of $11.25 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale on October 19, 2015.

      https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi-mission-surface-combatant-mmsc-ships

     4. @Ndgi

      Τελικά θα με κάνετε να γίνω MMSCitis!!!

      Γνωρίζεις τις ηλικίες των S?

      Γνωρίζεις πως το όριο ζωής των πλοίων είναι στα 40 χρονια – MAX??

      Γνωρίζεις πως 3 S έχουν απομείνει με τα ίδια ηλεκτρονικά των αρχων δεκαετίας του 80 με ότι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία τους?

      Γνωρίζεις το τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα πλοία αυτά από blackoutes μέχρι χρήση τσιμέντου ταχείας πήξεως ?

      Γνωρίζεις πως τα πλοία είναι αξιόπλοα με πολλές «πατεντιες» του πληρώματος?

      Πως γραφεις πως εγώ βάζω προθεσμίες εδώ μέσα???

      Επαναλαμβάνω πως για τις MMSC: δεν ξέρουμε ακόμα το τι προτείνουν οι Αμερικανοι

      Τις [email protected] τις απορρίψαμε για οικονομικούς λόγους

      Όταν μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις MMSC τότε να το συζητήσουμε

      Δεν μας παίρνει να απορρίψουμε οποιαδήποτε πρόταση χωρίς να την εξετάσουμε

      Μην μου γραφεις ξανά το τι πλήρωσαν οι Σαουδάραβες!
      Η ανακοίνωση της DSCA είναι OUTDATED – 2015!!
      Τα χούμε γράψει ένα σωρό φορες!!!

      Και εάν δεις περιλαμβάνει συστήματα και ηλεκτρονικά για ένα επιπλέον πλοίο!!

      Υπάρχουν δημοσιεύματα που δίνουν τιμή 3.6 BILL για 4 MMSC με όπλα και FOS!!

      Δεν έχουμε ούτε το χρήμα αλλα ούτε το χρόνο για να ψάξουμε το βέλτιστο πλοίο!

     5. CK

      Όσον αφορά εμένα είσαι ήδη mmscηήτης κρίνοντας απο τον σχολιασμό σου στο θέμα.

      Όσο και να πολεμάς δεν μπαίνω -ούτε για πλάκα- στην λογική σου που λέει «χρειαζόμαστε άμεσα πλοία και για αυτό αγοράζουμε ότι να’ναι η ότι μας φαίνεται σωστό, επειδή μια ΛΜ λέει ότι είναι το ιδανικό για την Ελλάδα».

      Οποίο και να επιλέξεις θα περιμένεις μερικά χρόνια, μέχρι την παράδοση,επειδή δεν υπάρχουν πουθενά έτοιμα πλοία στο ράφι για παράδοση σε αγοραστές.

      Όσον αφορά τα έξοδα για τα αμερικάνικα πλοία που προτείνεις, έχω παραθέσει αρκετά στοιχεία ώστε να έχουμε αρκετή γνώση για το θέμα.
      Οπότε τα «δεν ξέρουμε ακόμα ποσά θα ζητήσουν οι αμερικάνοι» που επαναλαμβάνεις σαν προσευχή τα ακούω βερεσέ επειδή τα θεωρώ καμπάνια και ρητορική παραπλάνησης, αλλά σίγουρα όχι αξιόλογο επιχείρημα.

      Επειδή εσύ αρνείσαι να αναγνωρίσεις ότι τα mmcs είναι πανάκριβα και ελαττωματικά, δεν σημαίνει, ότι όλοι οι άλλοι που λένε ψέματα.

      Εσύ πίστευε και λέγε ότι θέλεις, εμένα δεν με πείθουν αυτά τα ευχολόγια για δήθεν φιλικές προτάσεις των αμερικανών που εσύ ονειρεύεσαι.

     6. @nDGI
      Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα δείξει που θα πάει εάν πάει τελικά
      Επαναλαμβάνω πως δεν έχουμε ούτε το χρόνο ούτε το χρήμα να βρούμε το βέλτιστο πλοίο
      Πρέπει να περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι και εάν θα συμφωνηθεί με τους αμερικανους

     7. CK

      Εγώ σου επαναλαμβάνω ότι δεν έχει νόημα να ασχολούμαι με Ευχολόγια η με σκέψεις what if όταν όλα τα στοιχεία έχουν άλλες ενδείξεις.

      Ούτε εμπιστεύομαι τους πολιτικούς -που θεωρώ εντελώς ανίκανους- να πάρουν ορθολογικές αποφάσεις στο θέμα αλλά και γενικά στα εξοπλιστικά θέματα.

 23. Το κατάλαβα ,όλοι ευαίσθητοι είμαστε..
  Βλέπω τόσες αντιδράσεις με τις φρεγάτες που δεν προβλεπω,οτι και να διαλέξουν,να είναι λύση της προκοπής..
  Και υποβρύχια θες ,και μικρότερα σκάφη θες που κάποια πάνε για υποβρύχια κωπήλατα ,και θαλάσσια τομπ θες ..την μανα σου και τον πατερα σου θες.πλεον θες και μια Καλλιστω..
  Θες ναυπηγικό πρόγραμμα ,όλα τ άλλα είναι ημίμετρα.
  Και ίσως πλεον τα μη επανδρωμένα να είναι μια λύση σε πολλά..

  1. Μεχρι στιγμής ούτε εγώ έχω πειστεί ότι θα υπάρξει η ιδανική λύση, η έστω μια που να έχει νόημα να ξοδευτούν μερικά δισεκατομμύρια € για αγορά σύγχρονου αξιόλογου υλικού.

   Λογικά θα έπρεπε να συζητούνται μόνο σενάρια που έχουν να προσφέρουν ουςιαστικη αναβάθμιση, αντί να γίνεται συζήτηση για απο αντικατάσταση και ειδικά όταν πρόκειται για υποδεέστερα πλοία απο αυτά που έχουμε σήμερα στο ναυτικό.

    1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

     Εκείνα λέγεται ότι θα προσφέρουν τα αντιαεροπορικά όπλα στις Type 31 για να μειωθούν τα έξοδα στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το παρακάτω.

     «The total cost is estimated (nearly 2.4 billion euros) in British media with 2 billion GBP, since services are to be included the Ministry of Defense, especially the cost of integrated logistic support, training, Materials provided by the Royal Navy (including the talk of the air defense system Sea Captor’s speech, which would mean the cannibalization still in service standing units (frigate Type 23)) and testing services.»

     https://esut.de/en/2020/02/meldungen/ruestung2/18711/royal-navy-type-31-fregatte-verspaetet-sich/

 24. Πολύ ωραίο το άρθρο που παρέθεσε άλλος αναγνώστης, μακάρι να μας προταθεί η FFGX από ΗΠΑ πλευρά, και να μας δώσουν καμιά LCS (έστω) σαν ενδιάμεση λύση (καθώς AB δεν βλέπω, και το Tico είναι υπερβολικό για εμάς).

  Από την άλλη, και με τις Belharra οι τιμές που λένε όλοι είναι υπερβολικές, φτάσαμε να λέμε για δύο 3.,2 δις, όταν οι Γάλλοι περίπου με τα ίδια λεφτά παράγγειλαν 5

  1. Μην γραφεις LCS και ανεβάζεις τη πίεση του Ndgi!!

   Είπαμε ότι οι Γάλλοι πληρώνουν 800mil το πλοίο χωρίς πυραυλους ,FOS και υποστήριξη & 2 A50 VLS!!!

   1. CK
    Εσύ όταν το ακούς εννοείται ανοίγει η ψυχή σου, αφού είσαι φούλ ερωτευμένος το χρέπι της ΛΜ που προκαλεί εφιάλτες στον CNO και γέλιο στους διαδρόμους του πενταγώνου όταν γίνεται λόγος για νέες περιπέτειες.

    Ενώ οι Άραβες που πληρώνουν 1+ δις την μονάδα Mmcs με ραντάρ υποδεέστερο του παλιού που φοράνε οι S έκαναν «χρυσή συμφωνία» όπως υποστηρίζεις εσύ συνέχεια. Έτσι;

     1. Ίσως να σου φαίνεται παράξενο, αλλά δεν με αναστατώνει όσο νομίζεις το άκουσμα για τα συγκεκριμένα πλοία, όσο εσένα η ιδέα για μια συμφωνία με την Γαλλία.

      Ούτε νιώθω την ανάγκη να ανοίξω το λινκ που έδωσες.

  2. agnostosependytis

   Χωρίς να θέλω να σου το χαλάσω, νομίζω ότι ψάχνουν απλά για συναίτερους για να μοιραστούν τα έξοδα Ε&Α για τα πλοία, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.
   Αν το σχέδιο FREMM μας ενδιαφέρει και νομίζουμε ότι μας εξυπηρετεί θα έπρεπε να συνομιλούμε με τους Ιταλούς η τους Γάλλους, αλλά όχι με τους αμερικανούς.

   1. Ακριβώς αυτό πιστεύω επίσης, οι ΗΠΑ και η Lockeheed ψάχνουν να βρουν εύκολους «στόχους» να πληρώσουν τα σπασμένα.

    Τα LCS υπολογίζονταν αρχικά ότι θα στοίχιζαν $220 εκατ. το ένα και έφτασαν στα $600 εκατ. (τιμές για το US Navy). Το αρχικό concept για εναλλασσόμενα «mission packages» ναυάγησε, το πείραμα με τον υψηλό αυτοματισμό και μικρά πληρώματα ναυάγησε επίσης, η επιβιωσιμότητα και η φονικότητα των πλοίων κατέληξε πολύ κάτω των προσδοκιών, και μια ποικιλία προβλημάτων επιμένουν ακόμα όπως βλέπουμε. Το US Navy θα αποσύρει τα πρώτα τέσσερα πλοία της κλάσης, το πιο νέο των οποίων είναι μόλις 6 ετών! Τόσο «καλά» είναι τα πράγματα.

    «Now that the Navy is admitting that it isn’t even worth keeping the four ships, which are uniquely configured and problem-prone, around for training and experimentation duties, where they will end up is anyone’s guess. At this point, they could be mothballed, picked for parts, and eventually meet the scrapper’s torch. On the other hand, maybe an ally will be willing to take one or two of them on for a very good price. A lot of you are probably saying «give them to the Coast Guard!» I would bet heavily that the Coast Guard doesn’t want them and that service is already cash-strapped as it is. Adding these anchors to their bottom line would be a move in the wrong direction.»
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/32148/the-navy-now-wants-to-retire-the-first-four-of-its-troublesome-littoral-combat-ships

    Το δε κόστος ανάπτυξης έχει ξεπεράσει πλέον τα $6 δισ. Ας διαιρέσει κανείς αυτό το ποσό με τις μονάδες που θα αποκτηθούν και ας υπολογίσει πόσο αυξάνει το κόστος. Αν π.χ τελικά αποκτηθούν 24 LCS όπως λέγεται σημαίνει πρέπει να γίνει απόσβεση $250 εκατ. με κάθε μονάδα. Κάποιος λοιπόν πρέπει να μοιραστεί το τεράστιο αυτό κόστος. Εκεί πιστεύω κολλάνε και οι προσπάθειες να γίνουν κάποιες πωλήσεις όπως-όπως (είτε ως LCS είτε ως MMSC) και όποιον πάρει ο χάρος. Προσωπικά πιστεύω αυτή την στιγμή MMSC ή/και F-35 θα είναι το μεγαλύτερο και δυνητικά μοιραίο λάθος που μπορούμε να κάνουμε για τις ΕΔ.

    1. Η πρακτική των αμερικανών είναι πλέον γνωστή και ανάλογα με την περίπτωση προβλέψιμη για όσους παρακολουθούν τις εξελήξεις σε μερικά νέα προγράμματα όπως τα LCS και F-35 που ανέφερες.
     Η περίπτωση με τις FFG εάν αληθεύει η «είδηση» θα είναι ίσως η επόμενη, αφού και εκεί αδυνατούν να μείνουν στα οικονομικά πλαίσια που είχε εκτιμήσει το USN.

     Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που έχουν ξεφύγει αρκετά τα έξοδα όπως π.χ. το πρόγραμμα για το πρώτο νέο αεροπλανοφόρο Gerald Ford, αλλά εκείνα δεν προσφέρονται για συμμετοχή εταίρων συμμαχικών χωρών.

     Εκεί που γίνεται όμως προσπαθούν να δεσμεύσουν κορόιδα για να πληρώσουν τα σπασμένα για να αποκτήσει το USN νέα πλοία με χαμηλότερα έξοδα. Η για να περιορίσουν την οικονομική ζημιά μιας ΛΜ που θέλει να παίζει παντού σεα αέρα ξηρά και θάλασσα χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται. Έτσι ψάχνουν για ηλίθιους σαν τους Σαουδάραβες για να πουλήσουν τα πλοία πατάτες που είναι beyond good and evil η nothing whole and nothing half όπως λένε οι φίλοι Άγγλοι, οι οποίοι παρά που είναι επιστήθιοι φίλοι των αμερικανών απέφυγαν αυτή την πατάτα και προτίμησαν να αγοράζουν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ως οικονομικό μέρος που θα αποτελείται απο τα Type 31 και ένα ακριβότερο που θα αποτελούν τα Type 26 που μοιράζονται όμως με τους Καναδούς και τους Αυστραλούς.

     Μόνο οι πολιτική στην Ελλάδα και μερικοί fanboys της ΛΜ θεωρούν υποχρέωση να αγοραστεί απο τους αμερικανούς ένα άχρηστο και πανάκριβο πλοίο, οι άλλοι που έχουν και πιο στενές πολιτικές σχέσεις και την ίδια μητρική γλώσσα με τους Αμερικάνους δεν το επιθυμούν.

     Προσωπικά θεωρώ εντελώς άστοχο να συνεργαστούμε με αμερικάνικα ναυπηγεία για ένα πλοίο που προέρχεται απο ευρωπαϊκά ναυπηγεία, αφού τα έχουμε μπροστά στα πόδια μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχολούμαστε με την Marinete Marine στην άλλη άκρη του ατλαντικού, ακόμα και να μας τα προσφέρουν οι αμερικάνοι που προσπαθούν απελπισμένα να μειώσουν τα έξοδα για το USN που έχει φάει μερικές οικονομικές φόλες απανωτές σε μερικά προγράμματα και αναμένει την επόμενη.

 25. Αντε πες οι πωλητικοι αγονται και φερονται απο συμφεροντα, οι ναυαρχαιοι πως στο καλο θελουν να εξασφαλισουν ναυτικη υπεροχη σε Αιγαιο και αν. Μεσογειο με LCS & MMCS, αυτο δεν καταλαβαινω

  1. Οι ναύαρχοι που είναι σήμερα, σε λίγο θα αποστρατευτούν και θα πάρουν σύνταξη οπότε δεν θα τους απασχολεί ιδιαίτερα πως θα ανταπεξέλθουν αυτοί που θα ακολουθήσουν σε μερικά χρόνια σε αυτές τις θέσεις οι εκείνοι που θα υποχρεωθούν να μπούνε σε αυτές τις πατάτες.
   Σύμφωνα με μαρτυρίες μερικών συναδέλφων τους μερικοί τα παίρνουν και απο τις εταιρίες, τα χαρτζιλίκια για να εγκρίνουν η προτείνουν συγκεκριμένα προϊόντα στους πολιτικούς.

   Ίσως έτσι να εξηγείται αυτό το φαινόμενο τις σιωπηρής έγκρισης των ναυάρχων.

 26. Σχετικά με την είδηση για διεθνή προσφορά/συμμετοχή στο πρόγραμμα των FFG(X) Constellation.
  O υπουργός ναυτικού των ΗΠΑ σε ομιλία του 28/10/2020 υπονόησε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο με το F-35, με συμμετοχή ξενών κρατών.
  Η δήλωση έγινε αφού προηγουμένως και εν μέσω ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας σε ομιλία του προς τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στο ναυπηγείο που θα κατασκευάσει τις FFGX Marinette Marine, είπε οτι το ναυτικό χρειάζεται παραπάνω από 2 σκάφη τον χρόνο, θέλουν 3-4 (πηγή: the war zone 29/10/2020).

  Αυτό το πήρε το meta defense και χωρίς να προκύπτει από πουθενά έγραψε οτι οι Αμερικανοί προσφέρουν τα σκαφή στην Ελλάδα με συμμετοχή της στο πρόγραμμα (λόγω εμφανούς ανεπάρκειας των MMSc), κατακεραυνώνοντας ταυτόχρονα το Γαλλικο ναυτικό για τις επιλογές μεγέθους και οπλισμού των BELHARA και την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για εξαγωγικούς πελάτες.

  Προσωπικά περισσότερο μου φαίνεται προεκλογικό πυροτέχνημα.
  Αν υπήρχε και η παραμικρή υποψία για FFGX, σίγουρα θα υπήρχαν διαρροές, και θα είχε γίνει βούκινο στα σχετικά ελληνικά blog (ιδικά από τα σεσημασμένα).

  1. Ισως τα σεσημασμενα εχουν παρει αλλη γραμμη. Προσωπικα πιστευω θα παμε σε γερμανικη λυση πακετο: ΜΕΚΟ, Τ214, ΝΘΗ, F123

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *