Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «DefenseNews» το πλοίο USS «Detroit» (LCS-7), τύπου LCS (Littoral Combat Ship), κλάσης «Freedom» επιστρέφει εσπευσμένα στη βάση του, ενώ βρισκόταν σε αποστολή στα νερά της Νότιας Αμερικής, λόγω σοβαρού μηχανικού προβλήματος, αποτέλεσμα του σύνθετου συστήματος πρόωσης των πλοίων. Συγκεκριμένα τα πλοία ενσωματώνουν ένα μεικτό σύστημα πρόωσης με αεροστρόβιλους, πετρελαιοκινητήρες και υδροπροωθητές (Water Jet). Το USS «Detroit» επιθεωρήθηκε εν πλω και κρίθηκε ότι η βλάβη δεν μπορεί να επισκευαστεί στη θάλασσα, αλλά το πλοίο θα πρέπει να επιτρέψει στη βάση του. Με τη χρήση των πετρελαιοκινητήρων τα πλοία μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες της τάξεως των 10-12 κόμβων (18,5-22 χιλιομέτρων την ώρα). Για μεγαλύτερη ταχύτητα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι στροβιλοκινητήρες και οι υδροπροωθητές. Το μεικτό αυτό σύστημα πρόωσης ενσωματώνει πολλά μηχανικά μέρη και στην πράξη έχει αποδειχθεί αναξιόπιστο.

Για παράδειγμα, το 2015, το USS «Milwaukee» τέθηκε εκτός υπηρεσίας ακριβώς λόγω προβλήματος στο σύστημα πρόωσης. Συγκεκριμένα το σύστημα εναλλαγής της πρόωσης μεταξύ του αεροστρόβιλου και του πετρελαιοκινητήρα απέτυχε στη διάρκεια δοκιμαστικής εναλλαγής στη μέθοδο πρόωσης. Στο USS «Fort Worth» συνέβη το ίδιο, τον Ιανουάριο του 2016, ενώ έπλεε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το περιστατικό αποδόθηκε σε μη-προβλεπόμενες διαδικασίες από το πλήρωμα, το οποίο φαίνεται ότι άφησε το σύστημα εναλλαγής της μεθόδου πρόωσης με περιορισμένη ποσότητα ελαίου και λιπαντικού. Τον Ιούλιο του 2016 το USS «Freedom» αντιμετώπισε εισροή θαλάσσιου ύδατος σε έναν από τους δύο πετρελαιοκινητήρες και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα LCS κλάσης «Independence», με καταγεγραμμένα περιστατικά στα USS «Montgomery» και USS «Colorado». Να σημειωθεί επίσης ότι το Αμερικανικό Ναυτικό έχει αποφασίσει την πρόωρη απόσυρση των τεσσάρων 94) πρώτων LCS.

Αναλυτικά για τα προβλήματα των πλοίων LCS, μέσα από τις εμπειρίες ενός αξιωματικού που υπηρέτησε σ’ αυτά, καθώς και για τις διαφορές μεταξύ της αμερικανικής πρότασης MMSC και των γαλλικών Belh@rra, πλοία τα οποία είναι δυνητικές επιλογές για το ΠΝ μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρa: