Η χθεσινή αμερικανική αντιπροσωπεία στα ναυπηγεία Ελευσίνας του πολυμελούς αμερικανικού κλιμακίου αποτελούμενo από αξιωματούχους του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ (DFC) μόνον τυχαία δεν είναι. Το ΠΝ δέχεται τεράστιες πιέσεις να αποδεχθεί τα πλοία που απέρριψε το ναυτικό των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν συνδέσει ευθέως τη προοπτική των ναυπηγείων Ελευσίνας με το πρόγραμμα για τα τέσσερα νέα πλοία του ΠΝ. Επίκεντρο της πρότασης τους, τα ακατάλληλα MMSC.

 Παρά το γεγονός πως ορισμένες ιστοσελίδες και μερίδα του Τύπου προκρίνει τη παραπάνω επιλογή εμείς δεν κρυβόμαστε με μισόλογα ούτε υποτιμάμε τη νοημοσύνη των αναγνωστών μας. Το ελληνικό δημόσιο αντί της υλοποίησης ενός επιχειρηματικού πλάνου με γνώμονα την εξωστρέφεια και την πραγματική ναυπηγική ανάπτυξη προσπαθεί να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των ναυπηγείων με το πρόγραμμα του ΠΝ.

Την αμερικανική επένδυση θα την πληρώσει το ελληνικό δημόσιο; Οι Αμερικανοί εμφανίζονται πρόθυμοι για επενδύσει με δεδομένο πως το ΠΝ θα επιλέξει τα ακατάλληλα MMSC.

Οικονομικές προοπτικές για τα ναυπηγεία είτε Ελευσίνας είτε Σκαραμαγκά δεν μπορούν να υπάρξουν μόνον με προγράμματα του ΠΝ. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση στο ζήτημα των εμπορικών δραστηριοτήτων των ναυπηγείων. Έχει βρει λύση; Όχι. Γιατί λύση δεν είναι να εμπλακούν οι Αμερικανοί και να ναυπηγηθούν τα MMSC. Αυτό είναι λύση κοντόφθαλμη και προβληματική για το ΠΝ.

Παρά το γεγονός πως η Lockheed Martin έχει αποσπάσει τρία κολοσσιαία προγράμματα που περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των F-16, τα P-3B Orion και τα τέσσερα MH-60R κόστους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιμένει στην επιλογή των νέων πλοίων.

Υπάρχει εθνικός προμηθευτής; Φυσικά εκτός των ακατάλληλων MMSC ανάλογες πιέσεις υπάρχουν ώστε ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ να περάσει και αυτός στη Lockheed Martin.

Το ΠΝ ζητά ένα πλοίο με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής και αυξημένες ικανότητες ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Τα καλύπτει αυτά η MMSC; Προφανώς όχι. Ούτε το ΠΝ ζητά «κορβέτες» Θεμιστοκλής. Το τι ζητά το ΠΝ το καθορίζουν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις και αυτές δεν καλύπτονται από τα MMSC ούτε από τα μεταχειρισμένα πλοία Freedom class που αποσύρει το Ναυτικό των ΗΠΑ και θέλουν να παραχωρήσουν στο ΠΝ ως δελεαστική επιλογή ενδιάμεσης λύσης.  

Αν λοιπόν για πολιτικούς λόγους πρέπει να επιλεγεί ένα πλοίο από τις ΗΠΑ αυτό πρέπει να είναι τα FFG(X) με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα και ένα ευρωπαϊκό πλοίο με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Ο διαγωνισμός για τέσσερες φρεγάτες κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί προσφέρει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, οικονομίες κλίμακας, αντικατάσταση περισσότερων πλοίων. Πραγματικά ευχόμαστε να υλοποιηθεί άμεσα δίχως χρονικές καθυστερήσεις και το ΠΝ να αποκτήσει μια σχεδίαση σύγχρονη που καλύπτει τις επιχειρησιακές του ανάγκες. Όχι ένα πλοίο που του επιβλήθηκε για εξοφληθούν τα γραμμάτια στον στρατηγικό επενδυτή. Μια φρεγάτα με σύγχρονους αισθητήρες, βλήματα αεράμυνας περιοχής και ικανό συνδυασμό μέσων και δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων.

Αυτό που πρέπει να τεθεί ευθύς εξ αρχής είναι συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας επί του συνολικού κόστους προγράμματος ώστε να υπάρξει μεγάλη εμπλοκή ελληνικών εταιρειών και μεταφορά τεχνογνωσίας. Ασφαλώς και πρέπει τα πλοία να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Το λάθος είναι να εξασφαλιστεί ο οποιοσδήποτε επενδυτής με προγράμματα από το ελληνικό κράτος. Και ασφαλώς να επιλεχθεί μια κατάλληλη σχεδίαση που καλύπτει το ΠΝ.

Την αμερικανική επένδυση θα την πληρώσει το ελληνικό δημόσιο;

Comments

 1. Ότι και να πει κανείς είναι λίγο!
  Τα χρήματα είναι λιγοστά… Ήδη είπαν ότι δεν θα δώσουν όσα γράφτηκαν στον τυπο. Αν και αυτά τα λιγοστά πάνε σε ακατάλληλα συστήματα ας το κλείσουμε το μαγαζί να τελειώνουμε.
  Αν είναι δυνατόν μια εταιρεία να είναι πανω απο ένα κράτος!

  1. Σωστός.

   Η LM είναι εταιρία και όπως όλες οι εταιρίες τους ενδιαφέρει το κέρδος και πάγο σε εσκιμώο πουλάνε αν αυτό πρώτων τους δίνει κέρδος και αν φυσικά βρεθεί και ο «εσκιμώος» που θα αγοράσει τον πάγο!

   Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν οι εδώ φωστήρες της πολιτικής ηγεσίας πως οι MMSC δεν κάνουν για το Πολεμικό Ναυτικό κάτι που καταλαβαίνουμε και γνωρίζουμε ακόμα και εμείς;

   Ρητορικό το ερώτημα.

   Το Πολεμικό ναυτικό γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται πραγματικά.

   Και το Πολεμικό Ναυτικό λέει ξεκάθαρα όχι στις MMSC τι δεν καταλαβαίνουν;

  2. Μάγειρας

   Σέρνουν το Άκη και την παρέα του στο ειδώλιο επειδή δεν τους έδωσε μερίδιο για όπλα που αγόρασε, αλλά οι ίδιοι είναι χειρότεροι η θα αποδειχθούν χειρότεροι στα εξοπλιστικά και γενικά στα θέματα της άμυνας και ασφαλείας.

 2. Εγραψα σχετικα χθες, η DFC για γεωπολιτικους λογους ηρθε δεν σχετιζεται με LM αλλωστε η ελευσινα οπως η συρος δεν εχει δυνατοτητα χτισιματος μεγεθους φρεγατας το κλειδι ειναι το στρατιωτικο οικοπεδο του σκαραμαγκα και εκει παιζιυν δυνατα η NAVAL και η THYSSEN, ΑΛΛΟ το εμπορικο που χτυπουν οι DFC και πριοβολος

  1. Επειδή γράφεις ότι να’ναι, το Προμηθέας, πού χτίστηκε ?
   Τί τονάζ έχει ?
   Τί μεγέθους εμπορικά πλοία έχουν την δυνατότητα να χτίσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας, γνωρίζεις ????
   Η Σύρος, επίσης μπορεί να χτίσει ότι θέλει.
   Ο Σκαραμαγκάς δεν το συζητάμε.
   Υπάρχουν και τα ναυπηγεία Αυλίδας, εναλλακτικά.

    1. Χρήστο,τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ναυπηγική κλίνη 200μ. μήκος και 55μ. πλάτος.Τα πάντα ναυπηγουνται-εκτός από αεροπλανοφόρα.Το νέο υπόστεγο έχει δυνατότητα μέχρι μεγέθους κορβέτας.

 3. Μήπως και η αμερικανικη επένδυση γίνει με χρήματα …δανεικά από ελληνικές τράπεζες???!!

  Λέω μήπως διότι πολλά ακούγονται

  Όπως για ένα δανειακi 100mil από ελληνκή συστημική τράπεζα που έχει ήδη κοκκινίσει

  Θέλει ψάξιμο η υπόθεση διότι πολy σανός πέφτει

  1. «Μήπως και η αμερικανικη επένδυση γίνει με χρήματα …δανεικά από ελληνικές τράπεζες???!!»

   Όπως και με τις προηγούμενες «επενδύσεις» τύπου Fraport και Ελληνικό;

   Πολύ πιθανόν.

   Σε αυτή τη χώρα τα έχουμε δει όλα και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα.

  2. Aλλο τα θαλασσοδάνεια, δανεικά και αγύριστα, που φυσικά ζημιώνουν τις τράπεζες, και άλλο τα κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια. Ξέρεις ποια είναι η (κύρια) δουλειά των τραπεζών όλου του κόσμου? Δανείζουν χρήματα με τόκο. Θα πρέπει κανονικά να παρακαλάμε να έρχονται σοβαρές ξένες εταιρίες και να δανείζονται από ελληνικές τράπεζες, αλλά και να το βάζουμε ως όρο όταν επενδύουν στην Ελλάδα.

   1. @recce
    Ε, όχι και σοβαρή εταιρεία το SPV
    Σοβαρή είναι μια εταιρεία που κάνει το δικό της Road Show έξω, εκδίδει έξω το ομολογιακό, κάνει έξω το IPO και έρχεται χωρίς να έχει ανάγκη τα κρατικοδίαιτα συμβόλαια να στήσει παράρτημα.

  3. @CK
   -«Μήπως και η αμερικανικη επένδυση γίνει με χρήματα …δανεικά από ελληνικές τράπεζες???»
   Εμ, θα αφήσουν τα κορόιδα. Επενδύσεις με τα λεφτά όλων μας λέμε και σανός άφθονος.

 4. Όπως είπα χίλιες φορές, να ανακοινώσουν την παραγγελία F-35 από την LM, ώστε πια να μην έχει κανένα λόγο να πιέζει, θα έχει πάρει τεράστια μερίδα και ποσό για τα δεδομένα της χώρας.

  Όσο καθυστερούν το ανωτέρω, στο τέλος και θα τα πάρουν, αλλά θα έχουν πάρει και 100 άχρηστα στην διαδρομή.

  Δηλαδή θα είμαστε σε μια απίστευτη φάση, όπου:

  -εμείς θα λέμε και θα περηφανευόμαστε ότι είμαστε το super ναυτικό, το οποίο άλλοι κοιτούσαν με σεβασμό τις επιλογές του, και
  τελικά επιλέξαμε μια φρεγάτα που η μόνη άλλη χώρα που την έχει είναι η Σ.Α., και δεν την έχει πάρει ούτε καν η χώρα της.

  Θα είναι οι δικές μας 4 και οι όσες είναι της Σαουδικής Αραβίας. Ούτε υποστήριξη, ούτε ευκαιρία για μεταχειρισμένα μετά, ούτε φτηνά ανταλλακτικά ούτε αναβαθμίσεις, ΤΙΠΟΤΑ.

  Θα γελάει το διαπλανητικό σύμπαν μαζί μας.

  Αυτά να τα βλέπουν και να χαίρονται όσοι λένε να χτίσουμε εδώ διάφορα συστήματα. Ναι, να τα κάνουμε αλλά επειδή είμαστε τόσο χάλια και αναποτελεσματικοί, ο άλλος θέλει να πληρωθεί από τώρα την ζημιά που θα φάει στο μέλλον κάνοντάς τα εδώ. Έτσι για να έχουμε να λέμε ότι τις κάνουμε εδώ, θα καταλήξουμε να πάρουμε και ακατάλληλα πλοία, και ακριβά (βασικά θα πεταχτούν στα σκουπίδια μερικά δις για να λέμε ότι τα κάνουμε εδώ)

  1. Δες το απ τη θετικη πλευρα…
   Υπαρχει περιπτωση να πληγει το γοητρο των υπερ-μαχητων του πλανητη…?
   Δεν προκειται να το πλησιασει ουτε γλαρος….
   Πως αλλιως θα πουλανε τα σκουπιδια τους στους κατα τοπους ιθαγενεις…?
   Υπαρχει και η λυση της ανακυκλωσης….οσο και να το κανεις το αλουμινιο εχει αξια…

 5. Το ffgx ή καποιο εκδοχο του συμφωνα με αρθρα που εχουν κυκλοφορησει , ενδεχεται να προταθει απευθειας απο Ιταλια. Σε αυτη την περιπτωση παλι οι Αμερικανοι ειναι κερδισμενοι , ειδικα εαν παρουν πακετο και τον εκσ των μεκο , αλλα και εμεις μιας και θα παρουμε ικανο πλοιο, ικανη μεκο και ομοιοτυπια στα πλοια και στα οπλα.

  1. Το FFGx είναι πλοίο των c 7500tn διπλάσιο από τις υπάρχουσες S και MEKO με τιμή πάνω από 1billion $ χωρίς όπλα και FOS!
   Νομίζω πως είναι εκτος δυνατοτήτων μας!

  2. Πλοίο που δεν έχει ναυπηγηθεί και είναι μόνο στα σχέδια αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΙΣΚΟ.
   FREMM-FREMM-FREMM-FREMM.
   Μετράει ήδη σεβαστό αριθμό ναυπηγήσεων σε διάφορες διαμορφώσεις,τα »παιδικά» προβλήματα πλέον λυμένα,δυνατότητες επιλογής συστημάτων και οπλισμού,fire and forget.
   Ααα,και πολύ κόσμο χαρούμενο.
   Εκτός ίσως από τους απέναντι,αλλά έλα που δεν μας ενδιαφέρει.

   1. Πλοίο που δεν έχει ναυπηγηθεί και είναι μόνο στα σχέδια, ομως, εκεί μπορείς να βάλεις και συστηματα
    νεότατης τεχνολογίας, που σου κάνουν την διαφορά

    Αυτό ειναι απλα ενα γενικο σχόλιο

 6. » Όπως είπα χίλιες φορές, να ανακοινώσουν την παραγγελία F-35 από την LM, ώστε πια να μην έχει κανένα λόγο να πιέζει, θα έχει πάρει τεράστια μερίδα και ποσό για τα δεδομένα της χώρας.»
  Διαφωνω με το να παρουμε τα f 35, 3 δις επενδυση επειδη καποιοι εχουν σκυλιασει, δε περισσευουν.

  https://www.onalert.gr/ellada/periergi-anartisi-apo-tin-presveia-ton-ipa-stin-toyrkia-akyronei-ton-charti-tis-sevillis/396201/
  μετα απ αυτο συνεχιζουν να πιεζουν οι ηπα για mmsc; ιερο και οσιο δεν εχουν…
  Aπ τη στιγμη που θελουν να επενδυσουν ας ασχοληθουν με το εμπορικο ναυτικο, δε θελουν ομως, απλα θελουν ΕΛΕΓΧΟ οσο γινεται στα πεπραγμενα της χωρας και κυριως μεσω των ΕΔ.

  1. Ειναι το κλασσικό πλέον, βάζω 100, θα βγάλω 1000 και μετά σηκώνομαι και φεύγω. Δεν έχουν οι άνθρωποι σκοπό για καμία σοβαρή επένδυση, πόσο απλά μπορεί να γραφτεί για να το καταλάβουν οι πολιτικοι, αν ήθελαν να επενδύσουν και να ασχοληθούν σοβαρά θα είχαν έρθει νωρίτερα και θα είχαν ασχοληθεί με το εμπορικό ναυτικο, και όταν ερχόταν η ώρα όποια εταιρία είχε επιλεγεί απ το ΠΝ θα φτιαχνοντουσαν τα πλοία εδώ.

 7. Μια χαρά ταχύπλοα σκάφη αναψυχής είναι, για να ξεναγούμε τους επενδυτές στα θαλάσσια οικόπεδα και να κάνουμε επίδειξη σημαίας.
  Ας τελειώνει το παραμύθι της σύνδεσης των ναυπηγείων με στρατιωτικά projects. Αν μπορούν να έχουν εμπορικό πελατολόγιο, ας τα πάρουν. Αλλιώς, ας περάσει ότι είναι εκμεταλλεύσιμο στο ΠΝ και να το κλείσουν το μαγαζί.
  Τεράστιο κρίμα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

 8. Η πιο λογικη κίνηση πλεον είναι να χτίστουν οι 4 αλουμινοτρατες καθώς οι Αμερικανοί έχουν πλέον τα 2 από τα 3 ναυπηγεία της χώρας, και οι Γάλλοι δεν φαίνονται διατεθημενοι? Na μπουν στο Σκαραμαγκά.
  Αν και είμαι σχεδόν αντιαμερικανος, όχι γιατί έχω κάτι με τους Αμερικανούς αλλά γιατί σιχαίνομαι τα χρηματιζομενα παπαγαλάκια τους στην Ελλάδα,
  Και πως τους φτιάχνουν το ιματζ τους στο ελληνικό ίντερνετ, (βλέπε πτώση από τη στρατοσφαιρα), θέλω να είμαι και πραγματιστής και ίσως αν το ΠΝ βάλει κα
  ποιες απαιτήσεις, και οι mmsc τις καλύψουν ίσως είναι ευκαιρία, να τις πάρουμε για να πάρει η ΛM 4 δις και να αποχωρήσουν οριστικά από το F 35 που θα είναι βαρέλι δίχως πάτο για τα οικονομικά της ΠΑ.
  Τα λεφτά από τα F 35 φυσικά να πάνε στα rafale για έστω ακόμα 18 αεροσκάφη, οπότε να έχουμε 4 mmsc που θα έχουν όμως και περισσότερο χάλυβα (τι θεωρώ αυτονόητη απαίτηση του ΠΝ) , και 16απλο mk41 για μίξη essm και sm2 (12 sm2 και 16 essmbl2 θα ήταν ικανοποιητική μίξη για κάθε πλοίο αφού θα έχουμε 4) 76αρι πυροβόλο με strales Φυσικα
  Και κανονική ram με 21 πυραύλους και όχι SeaRam με 11.( τα γράφει και η Wikipedia ότι γίνονται)
  και μακρυτερη εκδοση 125 μετρων.
  4 δις στους Αμερικανούς λοιπόν για τα 4 πλοία που θα είναι αξιόλογα έτσι με ένα μεγάλο μείον πάντα Βεβαια την έλλειψη σόναρ κητούς, που αργότερα θα το καλύψουν οι ευρωκορβετες που θα είναι πιο εξειδικευμένες asw, και 4 δις στους Γάλλους για 36 rafale (18 που πήραμε+ 18) που τα 24 θα είναι καινούργια και με την συνολική υποστήριξη και επιπλέον meteor, Scalp, mica NG, exocet, θα φτάσουμε σίγουρα τα 4 δις.
  Γλυτώσαμε οριστικά έτσι τον τενεκε35
  και μετά το 2040 θα αρχίσουμε να ψαχνόμαστε για το fcas σε συνεργασία με τα neuron που έχουμε και συμμετοχή άλλωστε.
  Αυτη θεωρω οτι ειναι η καλύτερη εξελιξη στο χειροτερο σεναριο που θα χτιστουν οι mmsc και θα παρουμε KAI το F-35, αρα να γλυτωσουμε το 1 απο τα 2
  Αν ηταν στο χερι μου θα επαιρνα και 18 ραφαλ επιπλεον και 4 μπελαρες και δεν θα εδινα φραγκο στους αμερικανους, και μου ειναι αδιαφορες οι ισορροπιες.
  Οι γαλλοι με τη στηριξη που μας καναν το αξιζουν, αντιθετα οι γιανκηδες με τις ισες αποστασεις με τους τουρκους οχι.
  Y.Γ
  οι αμερικανοι αν θελουν μπορουν να αποδεσμευσουν Lrasm και για τα F-16 και για τις MMSC (MK41) και να βαλουν γκολ απο τα αποδυτηρια.
  Θα το κανουν? Κυριοι των εξοπλιστικων απαιτειστε το! αν οι αμερικανοι θελουν τα πλοια ας μας δωσουν αυτο,
  να ανατραπει πληρως η ισορροπια υπερ μας.
  Βαλτε το σαν αδιαπραγμετευτο ορο, για να χτισουν τις MMSC.

   1. Το ξερω οτι καπου λεω παλαβομαρες, αλλα πλεον δεν ειμαι σιγουρος τι ειναι χειροτερο?
    Το F-35 που θα καταστρεψει οικονομικα με το κοστος και αγορας αλλα και χρησης του την ΠΑ,
    η Οι mmsc που θα καταστρεψουν το ΠΝ σιγουρα επιχειρησιακα οπως ειναι τωρα, αλλα ΙΣΩΣ??
    και να συμμαζεύονται λιγο.
    Εννοειτε οτι αν ο μητσοτακης εχει το σθένος παμε με χιλια για επιπλεον τα 18 ραφαλ και 4 μπελαρες ενισχυμενης γαλλικης διαμορφωσης και τελος.
    Αλλα επειδη δεν το εχει (ας με διαψευσει με τις πραξεις του) και θα κρατησει εξοπλιστικες ισορροπιες η το F 35 η τις Mmsc ενα απο τα 2 θα τα παρουμε.
    Μην παρουμε και τα 2 στο τελος και μας ερθει ταμπλας.
    Προσπαθω να σκεφτω τι ειναι χειροτερο τελικα, να φορτωθουμε απο τους αμερικανους?
    Εκ πρωτης οψεως το καλύtερο ειναι να παρουμε το F-35.
    Ειναι όμως έτσι?

    1. Το f35 έχει κάποια μοναδικά ειδικά και μπορεί να εκτελέσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Προφανώς ακριβό κτλ Οι mmsc δεν έχουν κανένα ειδικό χαρακτηριστικό και είναι και τραγικά ακριβότερες από αντίστοιχα πλοία. Καλώς ή κακός τα f35 κάποια στιγμή θα τα πάρουμε. Το θέμα είναι μην φορτωθουμε και τις σαπιες τις ψαροβαρκες.

  1. Με 4 δις μπορούμε να πάρουμε 5-6 κανονικά πλοία. Αν τα δώσουμε για 4 LCS (γιατί αυτό είναι στην ουσία) θα έχουμε αυτοκτονήσει. Το ότι οι μόνοι που το παράγγειλαν είναι οι Σαουδάραβες τα λέει όλα. Δεν θα υπάρξει άλλος πελάτης για αυτό το ανέκδοτο. Ελπίζω να μην κάνουμε το έγκλημα.

   Παρεπιπτόντως για να αντιμετωπίζει τα F4/F5/F14 της Ιρανικής αεροπορίας και τα ταχύπλοα των φρουρών της επανάστασης μπορεί και να είναι καλό.

  2. Λάθος. Το ΠΝ δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, αν είναι να πάει σε αλουμινόχαρτα αφρικανικής ακτοφυλακής ας μείνει με S έως ότου λιώσουν οι μπουλμέδες!

 9. »Οικονομικές προοπτικές για τα ναυπηγεία είτε Ελευσίνας είτε Σκαραμαγκά δεν μπορούν να υπάρξουν μόνον με προγράμματα του ΠΝ. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση στο ζήτημα των εμπορικών δραστηριοτήτων των ναυπηγείων. Έχει βρει λύση; Όχι.»
  Κύριε Νικήτα τα σέβη μου!!

  1. Από την στιγμή που παίζουν μπάλα οι συνδικαλιστές, ούτε ψαράς δεν εμπιστεύεται επισκευή σε Σκαραμαγκά ή Ελευσίνα.
   Δείτε πόσες επιχορηγήσεις έδωσε το ΠΝ για να τελειώσουν οι Super Vita επιτέλους.
   Πολύ Κακή εμπειρία……
   Θέλουμε και εθνικό σχέδιο, μετά

   1. ΑΝ ακομα οι εργατες δεν εχουν παρει χαμπαρι μετα απο δεκαετιες τους συνδικαλιστες και δε τους δωσουν μια κλωτσια στα… να μην παραπονιουνται που δεν εχουν δουλεια.

    1. Οι εργάτες μία ζωή χαζοί ήταν και χαζοί θα παραμείνουν.

     Και θα τους κάνουν οι συνδικαλιστές και τα κομματόσκυλα κουμάντο, παραμυθιάζοντας τους με ωραία λογάκια που μόνο οι ηλίθιοι και τα μικρά παιδιά πιστεύουν.

  2. Δεν υπαρχει λυση δυστυχως.
   Δεν υπαρχουν μαγικα ραβδια,ειδικοτερα δε σε περιοδο παγκοσμιας υφεσης.
   Για να αναστηθουν χρειαζονται εργο
   Γι αυτο το παιρνουν ετοιμο
   Ενας βραχνας λιγοτερος , δουλεια σε κοσμο, ψηφοι , και κορδελλες.
   Οταν δεν μπορεις να αποφυγεις τον βιασμο, απολαυσε τον.
   Ειμαι ανυπομονος να δω τις τελικες ανακοινωσεις.
   Ενδομυχα ελπιζω να πεσουμε εξω και να μας εκπληξουν ευχαριστα,η τουλαχιστο να σωσουν την παρτιδα.

 10. Ποσα χρηματα βάζει η DFC για την αγορα και τις επενδύσεις στην Ελευσίνα??

  Περίπου 100 εκ. ευρω. Ποσο κοστίζουν οι αλουμινίες γρεγατες MMSC? 4 δις ευρώ.

  Η λύση είναι εύκολη, ας μην πάρουν τα ναυπηγεία, ας πωληθούν σε Κινεζικη εταιρία, μαζι με τα λιμάνια Αλεξανδρουπολης και Καβάλας. Και ας ξαναγίνει συζητηση για τις Αμερικανικες βάσεις στην Ελλαδα απο την αρχή, καθως οι ΗΠΑ δεν μας έχουν στηρίξει καθόλου μέχρι σήμερα.

 11. Η LM δεν ειναι μια απλη εταιρια. Απο τη στιγμη που κατορθωσε με οποιαδηποτε τροπο να γιγαντωθει εντος Αμερικης, πλεον ειναι κυβερνηση εντος και εκτος Αμερικης. Και ως κυβερνηση δειχνει τη γνωστη αλαζονεία, τα κανω ολα σωστα. Μπορει το USNavy με τα χιλια ζορια να ξεφυγε απο τα διχτυα της τρεχοντας το προγραμμα FFGX παραλληλα με το αποτυχημενο προγραμμα LCS, αυτο δε σημαινει οτι οι υπολοιποι ιθαγενεις εχουν δικαιωμα να κρινουν ή να κατακρινουν το προγραμμα LCS, MMSC. Θα βγαλουν το σκασμο ολοι τους, θα αγορασουν ολοι τους LCS, MMSC και θα πινουν νερο στη υγεια της LM, γιατι η LM τα κανει ολα τελεια και με διαφανεια. Καλοφορετα τα 4 παλτα των 4 δις ευρω, μπραβο και στους Ελληνοφωνους λομπιστες εξ USA που το παιζουν πατριωτες και μας καταδικαζουν ολους σε φορο υποτελειας υπερ αχρηστων προμηθειων.

  Υ.Γ. Δυσκολα η αποφυγη αγορας των 4 MMSC. Οποιος καταφερει και την αποφυγει ειναι πραγματικος Ελληνας. Εστω MEKO, DAMEN, Naval Group, Navantia, FFGX, οτιδηποτε αλλο εκτος τα ανοσιουργηματα.

 12. Αντί 4 φρεγάτες, ας πάρουμε 2-3 που όμως να έχουν ικανότητες αντιτορπιλικού/καταδρομικού, όπως η Μπελάρα XL ή η Fremm FFGX και τέρμα οι αγορές στο ναυτικό, ότι μετά πάρουν δωρεάν σαν ενδιάμεση λύση (Λαφαγιέτ ο ένας, ΑΒ ή LCS ο άλλος) και ότι πάρουν στο μέλλον είτε από ANZAC ή κάτι άλλο.

  Δεν χρειαζόμαστε πολλά υπερ-πλοία, κανονικά θέλουμε ένα για κάτω από την Κρήτη, ένα ανάμεσα από Καστελόριζο και Κύπρο και ίσως ένα στο βόρειο Αιγαίο (αυτό δεν χρειάζεται και πολύ). Με τα λεφτά που θα γλυτώσουμε ας πάρουμε μετά επιπλέον μεταχειρισμένα Ραφάλ.

  Τα 2-3 καλά θα είναι οι ναυαρχίδες και τα άλλα με μια καλή αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ και αύριο μεθαύριο με ότι πάρουμε μεταχειρισμένο, μια χαρά θα τα πλαισιώνουν.

  Αυτό το στόρυ έχει κουράσει πια…. Έτσι και αλλιώς, έναν πόλεμο τον κερδίζει η αεροπορία με τα κατάλληλα όπλα, ενώ τα πλοία θα είναι εκεί επικουρικά να βοηθήσουν, συν να επιδεικνύουν σημαία για να επιβεβαιώνουν την κυριαρχία και αν χρειαστεί κανένας τσαμπουκάς, να είναι πλοίο που δεν θα μασήσει.

 13. Ο μητσοτακης δεν ειπε ποτε οτι θα γινει διαγωνισμος απο οτι θυμάμαι στα λεγόμενα του …. Μη δένετε κομπο οτι θα γινει διαγωνισμος … Διαγωνισμος FMS Ναυπηγεια δεν παν ολα μαζι αυτα .

 14. Αγαπητό Defencereview, τα πράγματα είναι απλά, οι πολιτικές επιλογές δεν εξυπηρετούν πάντα τις Εθνικές ανάγκες…

  Όποιος αρνείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αξιόπιστη Εθνική αποτροπή και προτιμά να εξαγοράζει προστάτες δεν έχει και θέμα να αγοράσει LCS/MMSC…

  Toυ Παναγιωτόπουλου του αρκεί που είπε πως είχαμε ετοιμότητα, δεν θα το αναλύσει και πολύ…

 15. Τραγική τυχόν επιλογή των MMSC.

  Τι νόημα έχει ο δήθεν ανοιχτός διαγωνισμός (όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση) από τη στιγμή που σκέφτονται να δώσουν και αυτό το πρόγραμμα ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση;

  Αφού είναι τόσο καλή η MMSC γιατί δεν την επέλεξε το USN και τελικά τον διαγωνισμό κέρδισε η Ιταλική FREMM;

  Αφού είναι τόσο καλή η MMSC γιατί δεν την επέλεξε κανένα σοβαρό ναυτικό εκτός από τα HAE;

  Αν για οποιοδήποτε λόγο το πρόγραμμα πρέπει να πάει στους Αμερικάνους αυτό να γίνει με δύο βασικές προυποθέσεις.

  Η πρόταση τους να αφορά την FFGX ενδιάμεση λύση άμεσα δύο Arleigh Burke μεταχειρισμένα (όχι Ticonderoga) και την είσοδο τους και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

  Από εκεί και πέρα και μιας και τα δύο ναυπηγεία (Ελευσίνας-Σκαραμαγκάς) θα ανήκουν σε Αμερικάνικα συμφέροντα ας συνεργαστούν μεταξύ τους για τα υπάρχοντα προγράμματα όπως και τον εκσυγχρονισμό των Meko.

  Ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός των Meko να μην είναι ακριβός (450 εκατ.) να βρεθεί μια χρυσή τομή και με τα επιπλέον χρήματα να αγοραστούν οι δύο Ολλανδικές M για άμεση ενίσχυση.

  Σε διαφορετική περίπτωση να εξαντληθεί κάθε διαπραγμάτευση με τους Γάλλους για την είσοδο τους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου θα περιλαμβάνει ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών (μελλοντικά συνέχιση του προγράμματος με επιπλέον ναυπηγήσεις) ενδιάμεση λύση δύο FREMM ή ακόμα καλύτερα FREDA ενώ μπορεί να τους δοθεί και μια υπόσχεση για τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων μελλοντικά.

  Δεύτερη επιλογή η Ολλανδική πρόταση Damen Omega και ενδιάμεση λύση δύο M.
  Οι Ολλανδοί παραδοσιακά κατασκευάζουν φρεγατάρες ενώ μπορούμε να μπούμε και εμείς στο πρόγραμμα Omega ως εταίροι μαζί με τους Ολλανδούς-Βέλγους.

  Από εκεί και πέρα μια άλλη πάλι εναλλακτική θα ήταν και η Ιταλική FREMM που είναι αρκετά εξοπλισμένη και σε λογική τιμή ενώ ίσως να μπορούσαν να μας δώσουν ενδιάμεση και δύο FREMM δικές τους με κάποιες αλλαγές.

  Αν η κυβέρνηση επιλέξει την MMSC οι ευθύνες της θα είναι εγκληματικές.

  Φυσικά και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού αν δεν αντιδράσει θα έχει τις ίδιες ευθύνες.

  1. Συμφωνω σε ολα, απλα για τους ολλανδους εκτος απ την omega υπαρχει μια ακομη εξαιρετικη επιλογη της damen, η σειρα crossover. Την ειχε αναφερει πιο παλια κ ενας αλλος σχολιαστης, δεν μπορω να θυμηθω ποιος. Κ μη σου πω θα ηταν κ καταλληλοτερη γιατι θα μπορουσε να καλυψει κ αναγκες κ σε αλλες κατηγοριες σκαφων, κ ισως κ αναγκες κ του λιμενικου

   1. Η σειρά πλοίων Crossover της ολλανδικής εταιρίας έχει αναφερθεί απο περισσότερους σχολιαστές, αλλά για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι δεν έγινε ακόμα θέμα σε άρθρο για να συζητηθεί όπως τα υπόλοιπα πλοία που έχουν παρουσιαστεί σε μερικά άρθρα.

 16. Το καραβι μπορει να βαλει 2 εκτοξευτες [ 2×8 ]κ να εχουν 12 SM2 -16 ESSM ….Me ενα καλο ρανταρ κ ενα καλο ποτιζομενο σοναρ…μια χαρα ειναι….αρκει να αναλαβουν με δικο τους κοστος να φτιαξουν τις 4 ΜΕΚΟ …αλλα να δωσουν δωρεαν κ 2 ακομα πλοια….

  1. Ηδη ειναι στο 1 δις. Αν βαλεις sm2 κ ρανταρ για να μπορει να τους χρησιμοποιησει στο επακρο, θα πρεπει να πληρωσεις κ το κοστος των μετατροπων. Θες να μαντεψουμε που θα παει η τιμη;

   1. ==andreasmp412c===

    –Μην συγκρινεις το κοστος που αγοραζουν οι αραβικες χωρες με το πακετο που θα προσφερθει στην Ελλαδα…Πιστευω με ολα οσα ειπα το κοστος θα φτασει το πολυ 1-1.2δις….κ θα αναλαβουν να φτιαξουν τσαμπα κ τις ΜΕΚΟ

    1. Παραπανω θα ειναι αλλα οπως κ να χει δεν υπαρχει περιπτωση να ρθουν οπως της περιγραφεις. Βαρια να μπει αλλος ενας mk41 κ θα λεμε κ ευχαριστω. Επισης τζαμπα αναβαθμιση μεκο δεν παιζει ουτε σα σεναριο επιστημονικης φαντασιας

     1. Σιγα μη μας κανει δωρο η εθνικη μας εταιρια 500 σχεδον εκ. Τωρα για την στρατηγικη συμφωνια θα λεγα τωρα αλλα σεβομαι το site…

     2. Γιατι δεν μας εκανε σκοντο καμια 500-700 εκατ με τα φ-16 κ τα ρομεο;;Ουτε εγω συμπαθω τους αμερικανους ΑΛΛΑ…ειναι οι μονοι που πραγματικα επιβαλουν κυρωσεις στην τουρκια…Ακυρωσανε τα φ-35 που ειχαν πληρωσει οι τουρκοι…κ σταματησανε τις παραλαβες μεγαλου αριθμου φ-35 …σταματησανε την ροη ανταλακτικων για τα φ-16 κλπ…
      Ολα αυτα κοστιζουν πολλα δις δολαρια….σε αντιθεση με κατι Ιταλους-Ισπανους-Γερμανους ….που ακομα κ τωρα κανουν συμφωνιες με τους τουρκους.

      Το προβλημα της τουρκικης πολεμικης αεροποριας δεν ειναι τοσο οι πιλοτοι αλλα οι διασεσιμοτητες των μαχητικων κ των αμερικανικων οπλων ,διοτι απλα οι αμερικανοι δεν τους δινουν τιποτα 2 χρονια τωρα.

      Εμας μας δινουν τζαμπα ελικοπτερα-θωρακισμενα οχηματα-M1A1-MLRS ..κλπ…

 17. Πολλά γράφονται στον «ειδικό» τύπο για τα νέα πλοία που (ελπίζουμε τελικά) θα προμηθευτεί το ΠΝ.
  Από αυτά άλλα είναι για γέλια και άλλα για κλάμματα, θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στα στελέχη του ΠΝ, κάνουν καλά την δουλεια τους και ξέρουν τι χρειάζεται στο Αιγαίο.
  Αν η πολιτική ηγεσία επιβάλει κάτι που δεν είναι στα μέτρα του ΠΝ….. όλοι κρίνονται και ειδικά οι πολιτικοί κάθε 4 χρόνια.

  Ακόμα και να μοιραστούν μερικά επιδόματα σε δημόσιο και συνταξιούχους ο έλληνας θα κρίνει σωστά.
  Τι όχι??

 18. Προς administrator: αποτελεί το πλέον κατάλληλο καράβι για τις ανάγκες που έχουμε. Είναι μία νέα κατηγορία και αν μπορεί να επιτύχει ταχύτητες 45+ κόμβων, πρακτικά, είναι ανίκητο. Μπορεί να αποφύγει μόνο με την ταχύτητα εισερχόμενες τορπίλες και μπορεί να εξοπλισθεί με τα πλέον κατάλληλα όπλα. Μπορεί ταχύτατα να φθάσει στο σημείο της προσβολής, η δε αεροπορική υπεροχή εξασφαλίζεται από την πολεμική αεροπορία. Το πλοίο δεν χρειάζεται πυραύλους προστασίας περιοχής, αρκούν οι ESSM. Λέγεται σε άλλα site για απόκτηση μεταχειρισμένων Ticonderoga κλπ, πλην αυτοί που τα λένε δεν σκέφτονται ούτε το κόστος εξοπλισμού των πλοίων αυτών, πόσο δηλαδή κοστίζει ο εφοδιασμός τους με τους πάσης φύσεως πυραύλους που μπορεί να εκτοξεύσει, πόσο κοστίζει κάθε πύραυλος SM-2 σε σχέση μάλιστα με το κόστος του αεροπλάνου που θα κληθεί να προσβάλει. Η απόκτηση έξι τουλάχιστον αμερικανικών MMSC είναι η καλλίτερη απόφαση για την αντικατάσταση των παλαιών φρεγατών. Είναι

  1. @Νικος

   Με συγχωρεις φιλε μου αλλα η γερμανικη φρεγατα Α200 κανει τα μισα λεφτα, και εχει τον ιδιο εξοπλισμο, ή μαλλον καλυτερο, αφου εχει και σοναρ τροπιδος.

   Oσο για την «ταχυτητα των 45+ κομβων» αυτα ειναι παραμυθια. Η ιδια η Λοκχηντ ισχυριζεται απλως οτι πιανει ταχυτητες «πανω απο 30 κομβους», και περαν τουτου ουδεν.

   https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html#:~:text=The%20MMSC%20takes%20the%20proven,in%20excess%20of%2030%20knots.

   1. H A200 είναι ένα συμβατικό καράβι. Η MMSC ανήκει στο μέλλον. Δες το στο you tube, δηλαδή δες το LCS νομίζω το Indianapolis. Δες το και στο εσωτερικό. Δεν πρόκειται για τον οπλισμό, μπορεί να οπλιστεί καλά. Είναι το μέλλον, πετάει στη θάλασσα.

    1. Τρολαρεις, Νικο δεν μπορει να τα γραφεις στα σοβαρα αυτα τα πραγματα…
     Το μελλον φαινεται απο τις σχεδιασεις που προτεινουν παραδοσιακοι ναυπηγοι με αιωνες παραδοσης στη θαλασσα,και οχι οι αχρηστοι αμερικανοι.
     Η ταση αυτη τη στιγμη δειχνει σχεδιαση stealth με υπερ-αισθητηρες και οπλα
     Η Γαλλικη Μπελ με τα 16 κελια..ειναι διαστημοπλοιο μπροστα σ αυτο το κατασκευασμα.
     Ουτε ο Ξερξης στη Σαλαμινα δεν ειχε τετοιο πλοιο….

    2. Το συγκεκριμένο σκάφος αποτελεί όνειδος για οποιοδήποτε ΠΝ σέβεται τον εαυτό του. Είναι η επιτομή της σαβουρότρατας! Αν θέλουν να δώσουν και πάλι χρήματα στην LM ας αγορούσαν όπλα για τις «Οχιές» και όπλα για το πυραυλοφόρο πυροβολικό.

  2. 45 κόμβοι είναι οι Αμερικάνικες, οι εξαγωγικές θα είναι 30+, αλλά με τη καμία 40. Άντε να φτάνουν 35. Εγώ πάντως εάν τελικά πάμε σε αμερικάνους θα ήθελα συμμετοχή στις ffgx, ώστε να αντικαταστήσουμε τις 9 s και για τώρα παραγγελία είτε 4 NSC, είτε 4 lcs freedom και όχι mmsc. Λέω freedom γιατί παίρνει 4 vls mk41, που σημαίνει essm block 2, sm2 block 3 a/b, lrasm, vlasroc και 8 nsm και τα torpedo tubes. Απ την άλλη η μεγάλη NSC βγαίνει στανταρ με 2 mk41 και 8 ssm και έχει και σόναρ τρόπιδας σε σχέση με την lcs freedom που δεν έχει. Επίσης πιάνει ταχύτητες 30 knots και δεν έχει πρόωση water jet που σημαίνει λιγότερα προβλήματα και οικονομικότερη συντήρηση και ταυτόχρονα καλύπτει τις απαιτήσεις του ναυτικού μας για μεγάλη ταχύτητα. Στο κάτω κάτω πλέον οι τορπίλες φτάνουν 40 και 50 knots, επομένως δεν νομίζω ότι με τις lcs θα τους ξεφεύγουμε. Πιο πολύ θέλουμε ένα γρήγορο πλοίο για να φτάνει άμεσα εκεί που χρειάζεται και η NSC μπορεί και αυτή να δεχθεί nsm, lrasm, torpedoes, essm block 2, vlasroc, sm2. Εννοείται πως με δύο κελιά δεν μπορεί να τα βάλεις όλα. Θα βάλεις 8 nsm, 32 essm block 2 και 4+4 vlasrock+ lrasm. Tους sm2 θα τους βάλουμε στις ffgx που εκεί με 48 κελιά χωράνε τα πάντα. Στο ενδιάμεσο επειδή δεν θα έχουμε αεράμυνα περιοχής ας μας πιστοποιήσουν και αποδεσμεύσουν όπλα για τα f16 και να αγοράσουμε και μία μοίρα f35. Να αγοράσουμε δηλαδή, nsm,jsm,lrasm,jsaam er και για το f35 όταν έρθει θα έχουμε meteor από τα rafale ή amraam 260 που θα πρέπει να είναι ρητή προυπόθεση για την αγορά του. 3 δις οι 4 nsc, 1 δις ακόμα πιστοποιήσεις και αγορές πυραύλων και πολλά μπορεί να λέω και μία καλύτερη τιμή για τα f35 να πάνε στα 3,5 δις. Και από το 30 παραγγελία 9 ffgx 8 δις δεν ξέρω εάν έχει μέσα η τιμή και τα όπλα, fos, εκπαιδευση. Μπορεί να αφορά μόνο το σκαρί που το κοστολόγησα στα 850 εκ. Και μία δωρεάν αναβάθμιση των meko. Αντί να δώσουμε δηλαδή 500 εκ για τις μεκο καλύτερα να τα δώσουμε για αναβάθμιση των f16 50 σε 70 ή gmlrs er για τα μ270 ή αναβάθμιση patriot.

   1. «Στο κάτω κάτω πλέον οι τορπίλες φτάνουν 40 και 50 knots, επομένως δεν νομίζω ότι με τις lcs θα τους ξεφεύγουμε. »
    Με 30-35 knots ευκολα ξεφευγεις απο τορπιλες να ξερεις…ενα αλλο θεμα ειναι ποσο γρηγορα τους πιανεις τους 30-35…
    Η freedom με 2× MT30 κανει πλακα στις τορπιλες εφοσον τις εντοπισει… Αλλα οι MMSC σε καμια περιπτωση δεν θα πιανουν την ταχυτητα των LCS

  3. Μήπως διαβάζεις πολύ από τους What If/Out of the Box/#Not ηθικολόγους; Με 2 εβδομαδιαία αφιερώματα στο MMSC λογικό είναι να σου έχει γίνει πλύση εγκεφάλου. Σε δικαιολογώ…

 19. Βρισκόμαστε στο 2020 και ακόμα συζητάμε με ις ΗΠΑ τους sm2 και τους Α-Ε harpoon. Φταίνε οι σανοφαγοι που ψηφίζουν παιδιά και έγγονια παλιών σωτήρων του έθνους.

  1. Ειδαμε κ τους πρωτη φορα τι καταπληκτικη δουλεια κανανε στην αμυνα! Οποιον κ να ψηφιζες τα ιδια θα κανε. Τουλαχιστον αυτοι εστω κ αργα, εστω κ με το ζορι, ξυπνησαν κ αρχισαν κατι να κουτσομπαλωνουν.

 20. Εχει γραφτει οτι οι αλουμινοτρατες εχουν εναν κρυφο ασο στο μανικι τους, που δεν ειναι σαν τους Mdcn (οποτε αποκλειουμε τους Tomahawk) αλλα θα μετρησει πολυ υπερ τους στους επιτελεις του ΠΝ.
  Δεν μπορω να σκεφτω τιποτα αλλο απο τους Lrasm των 370χιλρων εμβελειας.
  (λοκχιντ το πλοιο λοκχιντ και οι πυραυλοι)
  Αντε και τους πιστεψαμε οτι θα μας τον αποδεσμευσουν και υπογραφουμε να χτιστουν τα πλοια.
  Πως ειμαστε σιγουροι οτι στο τελος, και αν εχουν βελτιωθει οι σχεσεις τους με τους τουρκους, δεν θα μας πουν
  αγοραστε harpoon τωρα, γιατι οι (καλυτεροι απο σας πλεον) συμμαχοι μας τουρκοι θα στεναχωρηθουν αν εχετε Lrasm. Μετα απο τοσες 10ετιες μη αποδεσμευσης αμερικανικων οπλων δεν υπαρχει θεμα εμπιστοσυνης?

  1. Ο συγκεκριμένος πυραύλους της ΛΜ δεν συγκρίνεται με τον Scalp Naval αλλά με ένα NSM η Gungnir.

   Αν πέσουν σε αυτή την παγίδα καλύτερα να επιλέξουν τον δρόμο του τίμιου σαμουράι.

   1. Αμφιβάλω τι εστί τίμιος σαμουράι για τους ναυταιους, εδώ μας έχουν πεισει για ζητιανιες και αγορές δις πλοίων μακριά απ την οικονομική πραγματικότητα και αποχή γύρω απ την κοινωνία έχοντας εξασφαλισμένα; τα ευρωπουλα.

 21. Δεν έχει αντοχές πια το κράτος μας για ερασιτεχνισμούς και άκαιρες προμήθειες.
  Οι φρεγάτες του Π.Ν δεν είναι ούτε ΟΠΑΠ, μήτε ΟΣΕ, μηδέ αεροδρόμια.
  Εδώ οι μ@κ@κίες πληρώνονται με αίμα, κυριολεκτικά.

  Αν μπορεί κάποιος να μου αναφέρει έστω και μια ανταγωνιστική σύγχρονη σχεδίαση φρεγάτας που δεν υπερέχει σαφώς έναντι της MMSC, παρακαλώ να μας διαφωτίσει.
  Είναι άλλο να μην προμηθεύεσαι το βέλτιστο λόγο πενιάς, όχι χρημάτων αλλά παιδείας, και άλλο να επιλέγεις τη χειρότερη διαθέσιμη φρεγάτα, ένα πλοίο που το ίδιο το USN απέρριψε.
  Πέραν τούτου, οι MMSC λόγο των υλικών κατασκευής τους δεν είναι απλώς ακατάλληλες για το Π.Ν αλλά και επικίνδυνες για τα πληρώματα τους.
  Κύρια μονάδα στόλου προορίζουσα να επιχειρεί σε ανοιχτές θάλασσες φέρουσα υπερκατασκευή από αλουμίνιο δεν είναι ούτε καν ανέκδοτο. Προμήθεια αμυντικού υλικού, το οποίο δυνητικά λόγο σχεδίασης και κατασκευής μειώνει δραστικά την επιβιωσημότητα του πληρώματος, ισούται με εσχάτη προδοσία. Χωρίς αστεία.

  Αν πρέπει οπωσδήποτε να περάσει το πρόγραμμα στη LM, ας σχεδιαστεί και ναυπηγηθεί νέος τύπος φρεγάτας υπό τις οδηγίες και προδιαγραφές του ΠΝ.
  Έτσι η LM και τα ναυπηγεία μας θα αποκτήσουν μια πραγματικά ανταγωνιστική σχεδίαση φρεγάτας με σοβαρές προοπτικές εξαγωγής και όχι το όνειδος νηός εν ονόματι MMSC, που προωθείται αποκλειστικά σε αγορές του τρίτου κόσμου. Διότι δυτικό ναυτικό διατεθειμένο να αποδεχθεί ένα τόσο ριζικά κακοσχεδιασμένο πλοίο στις τάξεις του όσο η MMSC, δεν υπάρχει.

  1. Με τα όπλα που υπάρχουν σήμερα, το ζήτημα είναι να μην πληγεί το καράβι. Αν υποστεί πλήγμα, τέλος. Στον πόλεμο των Φώκλαντς (1980), ένας πύραυλος exoset έπληξε τη ναυαρχίδα του UK στόλου. Παρότι δεν εξερράγη, σκότωσε κατά την κρούση 24 μέλη πληρώματος και προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο, συνεπεία της οποίας τελικώς αυτό βυθίστηκε. Τα πλοία MMSC είναι τα πλέον κατάλληλα για το Αιγαίο και την ευρύτερη μεσόγειο. Αν τα πάρουμε, θα αποκτήσουμε πλεονέκτημα στη θάλασσα έναντι των Τούρκων. Επαναλαμβάνω, η προσπάθεια γίνεται ώστε να αποφύγει το καράβι τα εχθρικά όπλα. Σε αυτό κατατείνουν όλα τα αμυντικά όπλα που διαθέτει. Με τη θωράκιση αμύνονται μόνο τα άρματα μάχης, αλλά το πάθημα των Τούρκων στη Συρία, με 10 και πλέον Leo2 off από αντιαρματικά, έχει αποδείξει το αδιέξοδο της όλο και πιο βαριάς θωράκισης και γι’ αυτό η τοποθέτηση στα άρματα συστημάτων ενεργούς προστασίας έχει παγιωθεί.

   1. »Τα πλοία MMSC είναι τα πλέον κατάλληλα για το Αιγαίο και την ευρύτερη μεσόγειο. Αν τα πάρουμε, θα αποκτήσουμε πλεονέκτημα στη θάλασσα έναντι των Τούρκων.»
    Δηλ. και με προηγουμε γραφομενα εσυ πιστευεις οτι λογο υψηλων ταχυτητων θα μπορει να αποφυγει και πυραυλους που ειναι πολυ πιο ταχυτεροι απο ενα πλοιο και τορπιλες. Ο η/π δε σου λεει κατι, ταχυτητα πυραυλου ; σοναρ δεν εχει, πως θα εντοπισει και θα αποφυγει υποβρυχια τορπιλες, δε θα πλεει παντα με μεγαλη ταχυτητα.

    1. @ΠΑ

     Ποιος σου ειπε οτι εχουν μεγαλη ταχυτητα; Δες τι γραφω σε αλλο σχολιο. Η ιδια η Lockheed αναφερει απλως «speed in excess of 30 knots».
     Oι φρεγατες που ηδη εχουμε πιανουν 32 κομβους, ή μαλλον τους επιαναν οταν παρεληφθησαν.

     Συγκρινε τιμες και εξοπμισμο με τις γερμανικες ΜΕΚΟ Α200. Θα πληρωσουμε στον Θείο Σαμ 2.5 δισ. $$ νταβατζιλίδικα λεφτα!

     1. NF για τα πλοία LCS αναφέρεται ότι επιτυγχάνουν ταχύτητα 45+ κόμβων, αναφέρεται στα βίντεο στο you tube. Αν οι MMSC δεν πιάνουν τέτοια ταχύτητα δεν το ξέρω, αλλά στο link που έστειλες αναφέρεται ότι οι MMSC διαθέτουν ίδια πρόωση με τις Freedom class, για δε την ταχύτητα αναφέρεται όντως 30+ κόμβους

    2. Για τις τορπίλες μιλώ, αλλά και πόσο γρήγορα μπορεί ένα πλοίο να εποπτεύει μία περιοχή. Το θωρακισμένο καταδρομικό Αβέρωφ λόγω της υψηλής σε σχέση με τα πλοία του Οθωμανικού στόλου ταχύτητας που μπορούσε να αναπτύξει μπόρεσε μόνο του να τα περιορίσει στα στενά του Βοσπόρου όλα τα οθωμανικά πλοία, μάλιστα αυτό το κατάφερε παρότι οι βολές πυροβολικού ήταν εξοργιστικά άστοχες τόσο οι δικές του όσο και των οθωμανικών πλοίων. Κέρδισε μόνο με τον ελιγμό που έκανε, ο οποίος το έφερε σε πλεονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων πλοίων, έστω και αν οι πυροβολητές έβαλαν στον γάμο του Καραγκιόζη, για να το πω απλά, αλλά οι Τούρκοι δεν το ήξεραν, δεν ήξεραν δηλαδή ότι δεν ξέρουν να σημαδεύουν καλύτερα.

     1. @Νικος
      Βαζεις το τι εγινε πριν απο 2 αιωνες πλεον με βαση τα σημερινα δεδομενα…τοτε εχεις πολυ διαβασμα μπροστα σου.

     2. Mmsc 32-33 κομβοι. Το λεει η πτήση που τα προωθεί.

      Κ συ νικο παψε τωρα να μας ζαλίζεις για το ποσο καλες ειναι οι σάπιες mmsc…ολοι οι αλλοι αδικο έχουμε κ εσυ εισαι ο εξυπνος ρε;

      Αντε καλο δρομο

   2. @ Νικος

    Τα σχόλια σου δειχνουν οτι είσαι εντελώς άσχετος, σταμάτα να γραφεις ανοησιες και να εκτίθεσαι.

    Μια φρεγατα μπορει να επιβιώσει χτύπημα απο βλημα κατα πλοιων, αντίθετα ενα MMSC δεν θα επιβιώσει.

    Τα MMSC ειναι εντελώς ακατάλληλα πλοια, δεν τα θελει το ιδιο το Π.Ν. λέμε. Η υπερκατασκευη τους ειναι απο αλουμίνιο που θα γινει κομμάτια εαν το πλοιο δεχτεί οποιδηποτε πληγμα, θα πάρει φωτιά και θα καταστραφεί ολοσχερώς και μαζι θα καεί ζωντανό και το πλήρωμα. Το αλουμίνιο δεν σβήνει. Μάθε τι εγινε στο HMS Amazon όταν έλιωσαν οι αλουμινιες σκάλες και δεν έσβηνε η φωτιά.

    Το MMSC δεν εχουν σόναρ τροπιδας, δηλαδη εχουν μειονεκτημα στον ανθυποβρυχιακο πολεμο. Ειναι υποεξοπλισμενα πλοια, ενω η μέγιστη ταχύτητα τους ειναι λίγο περισσότερο από τα 30 κομβους, όσο και φρεγατες S που εχουμε απο τη δεκαετια του 1980. Εχουν μόνο ένα σύστημα CIWS, πως θα μπορέσουν να αποφύγουν τα εχθρικά βληματα κατα πλοιων, μηπως με βουντου???

    Ειναι πανάκριβα πλοια σε σχέση με τον ανταγωνισμό, εχουν διπλάσια τιμή. Μόνο οι Σαουδαραβες τα αγορασαν επειδη επρεπε να αγοράσουν Αμερικανικα οπλα.

   3. Τα πλέον κατάλληλα εν σύγκριση με τί; Ψαροκάικο;
    Γιατί συγκρινόμενα με οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη φρεγάτα, είναι τα πλέον ακατάλληλα.
    Εφόσον η λογική σας ήταν ορθή, θα έπρεπε όλο το πλοίο και όχι μόνο η υπερκατασκευή, αλλά και όλες οι άλλες ναυπηγήσεις να κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από το ελαφρύτερο δυνατόν υλικό, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αντοχή του και ακόμα περισσότερο την συμπεριφορά του σε περίπτωση πλήγματος.

    Μάλλον πρέπει να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους του USN οι οποίοι απαίτησαν προσθήκη ενισχύσεων χάλυβα βάρους 130 τόνων, εν σχέση με τις ιταλικές FREMM, για τις δικές τους FFGx.
    Ενημερώστε τους για να μην ξοδεύουν άδικα τα χρήματα τους……….
    Ανάλαφρες και αέρινες είναι ο δρόμος του μέλλοντος στη σχεδίαση φρεγατών.

    Οι φρεγάτες και τα πλοία ανοιχτής θαλάσσης δεν είναι πυραυλάκατοι.
    Προφανώς κανένα πλοίο δεν κατασκευάζεται προκειμένου να αντιμετωπίζει παθητικά εισερχόμενα πλήγματα, όμως το επίπεδο θωράκισης, η δομή και τα υλικά κατασκευής, συμβάλουν τα μέγιστα στην επιβιωσημότητα τόσο του πλοίου όσο και του πληρώματος του.

    Το σκάφος επί του οποίου βασίζεται η MMSC ουδέποτε προοριζόταν να καλύπτει τις προδιαγραφές μιας πραγματικής φρεγάτας, ούτε οι αποστολές που είχαν κατά νού οι σχεδιαστές του και κατ’ επέκταση οι απειλές που επρόκειτο να αντιμετωπίζει, είναι επιπέδου και εντάσεως αντίστοιχης αυτών βάσει των οποίων σχεδιάζονται οι καθαρόαιμες φρεγάτες. Ότι εξοπλισμό και να φέρει αυτό το πλοίο είναι ακατάλληλο, ανεπαρκές και επικίνδυνο για το έργο που προορίζεται να εκτελεί προσποιούμενο την φρεγάτα.

    Δεν φταίει το κακόμοιρο, τη δουλειά για την οποία σχεδιάστηκε, παράκτιες επιχειρήσεις σχετικά χαμηλής έντασης εναντίων ασύμμετρων απειλών, μια χαρά την εκτελεί. Φρεγάτα δεν είναι.

 22. Μαλλον καποιοι δεν εχουν καταλαβει οτι το παιχνιδι πλεον παιζεται στην αν. μεσογειο. Δε ξυπνησαν ξαφνικα ενα πρωι στο ΠΝ κ ειπαν εμεις γουσταρουμε aster30 κ sm2. Ολα αυτα τα στελεχη που εκθειαζουμε τοσους μηνες λενε οτι η mmsc δεν τους κανει γι αυτη τη δουλεια; Τελειωνει εκει η κουβεντα κ δεν χρειαζεται να αναλυσουμε τα απειρα θεματα του πλοιου! Ας ελπισουμε να πατησουν ποδι οι ανωτατοι αξιωματικοι κ οι πολιτικοι να τους ακουσουν

 23. Κατά τη γνώμη μου όλοι οί ένοπλοι καί όχι ένστολοι θά πρέπει νά οπλιστούν μέ τά κατάλληλα οπλικά συστήματα και ανταλλακτικά αυτών από σφαίρες μέχρι αεροπλάνα καί ότι άλλο χρειαστεί.

 24. Αν είναι να πάρουμε τα πλωτά σκουπιδιαρικα, καλύτερα να ακυρωθεί τελείως το πρόγραμμα και να πάμε σε επιπλέον υποβρύχια. Ο «προβλέψιμος» είτε με τις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο είτε με τις κολεγιες του με ΗΠΑ και Γερμανία θα το φάει το κεφάλι του.

 25. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ,ΟΤΙ Η FFG ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΡΙΣΚΟ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΣΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΙΣΚΟ?ΤΟ ΣΚΑΡΙ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ FREMM ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΘΑΛΑΣΣΟ,ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ?ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,ΡΑΝΤΑΡ,ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ?Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΣΚΑΦΟΣ-ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ?ΣΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΡΙΣΚΟ?ΡΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΟΡΒΕΤΑΣ ΜΕ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΥ,ΡΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΩΣΗΣ Η ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΕΧΕΙ ΒΛΕΠΕ LCS

   1. ΤΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ,ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ Υ/Β

    1. Δες πότε τέθηκε η τρόπιδα και πότε και κυρίως το πως παραλήφθηκε.
     Αν πραγματικά πιστεύεις ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει την πολυτέλεια του χρόνου και του χρήματος για να διορθώνει τις αστοχίες και ατέλειες που προκύπτουν κατά την μεταφορά από το χαρτί του σχεδίου στον χάλυβα της κατασκευής,τότε ναι είμαι λάθος.

     1. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟ ΠΝ ΓΙΑ ΑΣΤΟΧΙΕΣ,ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ,ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ FFG ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ FREMM ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΟΦΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΑΡΑ ΣΤΙΣ ΜΠΕΛ

 26. Συντροφοι…ψυχραιμια
  Γνωριζαμε ολοι οτι οι Αμερικανοι με την ΟΝΕΞ ειναι προ των πυλων των Ναυπηγειων…
  Προς τι η εκπληξη και οι αντιδρασεις…?
  Υπηρξε ποτε, αναλογη περιπτωση να μην μετασχουν στο φαγοποτι οι φιλοι και συμμαχοι…??
  Εν αναμονη λοιπων των οποιων αποφασεων
  Πεδιον δοξης λαμπρο για ολους
  Ιδιαιτερως δε για τους Ελληνες Αξιωματικους
  Για τους πολιτικους δεν χρειαζεται να πουμε περισσοτερα
  Οι κλαρες στα πηλικια εχουν ειδικο βαρος , ειδικοτερα δε σε περιπτωσεις ομαδικων παραιτησεων γινεται ασηκωτο….

 27. Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΤΩΣΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ,ΤΟ ΠΝ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ,Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ,ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ….ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟ ΠΡΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΝΟΣ,ΠΑΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ,ΔΗΛΑΔΗ ΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ,ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΥΡΩΜΕΝΟΣ ΣΑΝ ΑΡΝΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ,ΟΤΑΝ ΣΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΑΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ,ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΣ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ,ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ?ΟΛΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ….Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΕ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ?ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ,ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ?Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ?ΤΑ ΗΑΕ?ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ?ΚΑΙ ΦΕΡΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΡΙΓΥΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΧΘΡΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΥΝΟΥΝ

 28. Μπορεί να εννοεί ότι δεν θα είναι 10 δις αφού στο τέλος δεν θα αγοράσουμε καμία φρεγάτα.

  Αν η ιστορία με την Τουρκία τελειώσει εντός του έτους, είτε καλά για εμάς είτε κακά για εμάς, δεν θα έχει νόημα να εξοπλιστούμε ιδιαίτερα αφού το παιχνίδι στο οποίο αυτές θα χρησίμευαν θα έχει τελειώσει και στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο. Έτσι όπως πάει το πράγμα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, και απορώ γιατί και εμείς συναινούμε στο ραγδαίες και δεν παίζουμε κατενάτσιο για κανα μήνα, ενώ το απέναντι μαγαζί τον βγάζει δεν τον βγάζει τον μήνα.

  Οπότε μετά θα στραφούν σε καμιά μεταχειρισμένη και λοιπά μπαλώματα, ενώ ξαφνικά κατάλαβα την χρησιμότητα που θα είχαν τα πλοιαράκια της ακτοφυλακής που παιζόταν να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ, θα ήταν για να μαζεύουμε τους Τούρκους που θα προσπαθήσουν να λαθρομεταναστεύσουν για οικονομικούς λόγους στην ΕΕ κατά χιλιάδες και θα προσπαθούμε να τους σταματήσουμε.

  1. Ακριβώς!
   Η Ελευσίνα θα είναι τυχερή αν πάρει κάποια συνέχεια των SV
   Είναι παρανοικό να λέμε ότι δεν έχουμε 3 δις να δώσουμε για καράβια και στη συνέχεια να βγάζουμε πρόγραμμα για 4 δις. Η εξαγγελία είναι στην ίδια κατηγορία με τα F-35 που θα αγοράζαμε πέρσι και που το ανακάλυψε ο Μητσοτάκης με το που μπήκε στο άσπρο σπίτι Νανά Μούσχουρη, Ενα μύθο θα σας πω που τον μάθαμε παιδιά κτλ κτλ
   Το θέμα ειναι 2 Μ class για να φύγουν οι 3 S ή 3 Type 23?

 29. Κυριοι ας μην κοιταζουμε τις δονκιχωτικες απαιτησεις του Ναυτικου για φρεγατες ΑΑW του 1-1,5 δισ. Ας συγκρινουμε μηλα με μηλα.

  Τι υποτιθεται οτι ειναι οι ΜΜSC ;
  Φρεγατες πολλαπλων ρολων. Ο εξοπλισμος τους:
  Ελικοδρομιο για Ε/Π 10 τομων
  32 ESSM
  8 Harpoon
  Συρομενο σοναρ.

  Ολα αυτα στην σουπερ τιμη του 1 δισ. το κομματι. Θαυμασια!

  Μονο που……οι γερμανικες ΜΕΚΟ Α200 εχουν ολα τα παραπανω, συν σοναρ τροπιδος, και κανουν 400.000.000 το κομματι……
  60 % φθηνοτερες……..

  Επικαλυμαι το εξαιρετικο αρθρο του κ. Λάζου για τα πλοια αυτα.

  https://defencereview.gr/meko-a200-ischyri-ypopsifiotita-gia-to-polemik/

  Και υποθετω υπαρχουν και αλλες παρομοιες ευρωπαϊκες σχεδιασεις σε παρομοια τιμη.

  H Aιγυπτος πηρε 6 τετοια τετοια πλοια προς 2.3 δισ. ευρω. Χρειαζεται να πουμε κατι αλλο;

     1. Οι ισραϊλινοί ΔΕΝ επιχειρούν στην Αν. Μεσόγειο.
      Η Μαλαισιανή είναι μια καλή επιλογή και μπορεί να σηκώσει SeaFire 200

  1. Η A200 δεν παίρνει μόνο 32 ESSM. Έχει θέσεις για 32 κελιά, 4 MK41 η SYLVER, οπότε 32 ESSM ή CEPTOR και 24 SM2 ή ASTER30. Επίσης μπορεί να πάρει ραντάρ με κεραία που περιστρέφεται ή με 4 σταθερά πάνελ, που με τα τελευταία δε θα χρειάζεται και STIR ή κάτι αντίστοιχο.

  2. Δυστυχως για εμας οι ιδανικες ειναι οι MEKO A200. Και λεω δυστυχως γιατι ειναι … γερμανικες. Παντως στο twitter αναφερεται οτι η Ελληνικη Κυβερνση ειναι πολυ δυσαρεστημενη με τη σταση της Γερμανιας στα Ελληνοτουρκικα. Καπου εκει εχει βαλτωσει και το συμβολαιο των τορπιλων που υπο αλλες συνθηκες θα ειχε τελειωσει σφαιρα.

   Παντως καλο ειναι να ξεχασουμε τα fixed panel aesa radar κι να παμε σε περιστρεφομενο ρανταρ αλλα με μια μικρη επιβαρυνση: αντι δια δυο illuminators (STIR, CEROS κλπ) καταδειξης στοχων να μπουν τρια. Ετσι ελεγχονται 3 ESSM ταυτοχρονα στον αερα ανεξαρτητα της υπολογιστικης ισχυος του CMS του πλοιου και δικαιολογειται καπως το αποθεμα 32 πυραυλων σε ενα 8πλο VLS (πυραυλοι σε τετραδες).

   1. ESSM και 21ος Αιών είναι πράγματα ξένα μεταξύ τους. Με 5% – 8% συμμετοχή στο νατοϊκό πρόγραμμα ούτε που αξίζει να ασχολούμαστε. Και πόσα τεμάχια είπαμε διαθέτουμε; Ας μη γράψω.
    Προσοχή ο ESSM – 2 που δε διαθέτουμε δεν είναι φτηνός (αν και καλύτερος από τον υπάρχον) και ούτε αποτελεί σημαντική λύση σε ένα Ναυτικό που πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να απογαλακτιστεί από πατρώνες. Το ΠΝ πρέπει να έρθει πιο κοντά με την ΜΒDA…………………..

    1. Πλακα κανεις!!!
     Ο ESSM BII είναι κοντά στο 1mil$
     Ξέρεις ποσο πάνε οι ASTER?
     Μήπως το διπλάσιο με τριπλάσιο κατά ελάχιστο??
     Σε τι πλοία θα τους βάλουμε??
     Οι 2 [email protected] είχαν φτάσει στα 2.5-3 billion!!
     Η μήπως να πάρουμε τη γαλλική έκδοση για να μας έρθει φθηνότερα?
     Με 16 μονο πυραυλους και χωρίς CIWS??

     1. 1,8 -2 ,1 αλλά οι ASTER 30 δεν είναι της ίδιας κατηγορίας με τον ESSM BII
      Για ESSM BII κάνε σύγκριση με CAMM-ER

  3. 500εκ εχει η καθε Βαζιλιανικη Α200 ,ειναι opv υποξοπλισμενο και οχι υψηλης εντασης πολεμικο , χωρις fos … Μην ακούω τιμές ανύπαρκτες μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό .

   Οι Bel ΗΝ ειναι το πλοίο που ταιριάζει απόλυτα επιχειρησιακά στο ΠΝ στην καλύτερη δυνατή τιμή σε ενα πληρες συμβολαιο .Ολα τα άλλα ή θα ειναι χειρότερα επιχειρησιακά ή μεγάλα κτλπ .

   Πλεον η bel HN ειναι μετρο σύγκρισης για ολους τους αλλους που θελουν να κανουν προσφορά .

   1. Ρε Διγενή θα μας τρελλανεις τωρα;

    «ΟPV υποεξοπλισμενο» ενα πλοιο με 32 ESSM, 8 Harpoon, σοναρ συρομενο και τροπιδος, και ελικοδρομιο για Ε/Π 11 τονων;
    Ενα σχεδιο που στην ουσια ειναι ο διαδοχος και απογονος της δικης μας επιτυχημενης Α200;

    Να σου στειλω 10 links για τη παραγγελια της Αιγυπτου; 6 Α200, 2.3 δισ. ευρω.

    Παρτε το χαμπαρι, δεν αντεχει η τσεπη μας φρεγατες ΑΑW, oυτε επιβιωνουν τετοια πλοια χωρις αεροπορικη καλυψη στην Ανατολικη Μεσογειο.

    Φρεγατα AAW κατω απο 1 δισ. ευρω ΔΕΝ υπαρχει, η τσεπη μας ΔΕΝ σηκωνει τετοιο πλοιο, και θα ηταν εγκλημα να παρουμε πλοια που το καθενα μονο του οσο ολες μαζι οι συστοιχιες Patriot της χωρας.

    1. Τα 2.3 billio @ 6 ships τα βλέπω και εγώ

     Έχεις βρει πουθενά τι εξοπλισμό και οπλισμό θα φέρει??

     Aμα είναι με νότιο αφρικανικούς πυραυλους δεν θα εκπλαγώ με τέτοια συλλογή συστημάτων που κάνουν οι Αιγύπτιοι!!

    2. Οι φρεγάτες που πήραν 500εκ τη μία οι Βραζιλιάνοι είναι παραλλαγή της Α100 και έχει 12 CAMM, 1 πυροβόλο των 76mm, 1 των 40mm και 8 Exocet, και Artisan 3D για radar. Οπότε που οι 32 ESSM;

     Οι Α200 των Αιγυπτίων θα έχουν VL MICA και θεωρούμε ότι είναι ΟΚ να δώσουμε 400εκ για πλοία με VL MICA;

     Επίσης τα waterjet στις MMSC είναι πρόβλημα αλλά στις ΜΕΚΟ Α200 όχι; (προσοχή, δε θεωρώ την MMSC καλή επιλογή)

     1. Η επιλογή των πυραύλων αεράμυνας για την ΜΕΚΟ Α200 -όπως και των άλλων όπλων και αισθητήρων- είναι θέμα του πελάτη και δεν περιορίζεται σε 2 μοντέλα μικρής εμβέλειας, ενώ στο προωστικό σύστημα του πλοίου δεν πρόκειται για σκέτο Waterjet όπως στην περίπτωση των αμερικανικών πλοίων της ΛΜ, αλλά για ένα υβριδικό σύστημα με 2 προπέλες και επιπλέον ένα wj για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

     2. @Ndgi

      Τις τιμές τις ανέφερα για να τονίσω ότι θα πληρώσεις 400 και 500 αν βάλεις πάνω πυραύλους μικρής εμβέλειας και ρανταρ 3D.

      Αν αποφασίσεις να το φορτώσεις με 4F ρανταρ, 32 ESSM και 24 SM2ER θα πάει το κόστος πολύ ψηλά. Δε γίνεται να κρατηθεί το κόστος στα επίπεδα των 400-500εκ.

      Όσο για τα waterjet στις A200, ακόμα και αν δε χρησιμοποιούνται συνέχεια, συντήρηση θα χρειάζονται.

     3. Δες εδώ τις λεπτομέρειες για το waterjet

      https://www.thyssenkrupp-marinesystems.com/en/meko-a-200-frigate.html

      This frigate features the revolutionary CODAG-WARP (water jet and refined propellers) propulsion system: two CPP propeller shafts driven by cross-connectable diesel engines plus a center-line, gas turbine-driven water jet, combining the power of each drive in the water with no need for a combining gearbox. This arrangement allows for extremely quiet acoustic signatures, a high degree of propulsion redundancy, and damage survivability. In the diesel-only mode this propulsion arrangement is also an extremely economic solution, as a single engine can drive both shafts for speeds of up to 18 knots. In other words, these frigates will spend most of their service lives running on just one engine.

      οι ντιζελοκινητήρες κινούνε τις προπέλες ενώ ο αεριοστρόβιλος το waterjet
      οποτε χρησιμοποιείτε για μεγάλες ταχύτητες μονο

      sounds like a noisy solution though!

     4. Σαφώς ανεβαίνουν τα έξοδα αν θέλεις να έχεις μεγαλύτερες ικανότητες και ειδικά για aaw, και η συντήρηση όλων των συστημάτων είναι επιβεβλημένη.
      Ο σκοπός είναι να μην σου πιάσουν τον … με 1+ δις για ένα πλοίο με 2 vls για Essm ένα πυροβόλο των 57 η Max 76mm και 2×4 ASM που έχει μόνο προωστικό σύστημα waterjet.

      Η Γερμανική φρεγάτα A200,
      προσφέρει νομίζω στην απλή διαμόρφωση περισσότερα από το αμερικανικό πλοίο για τα χρήματα που ζητάνε οι Γερμανοί.

      Έχοντας υπόψην ότι οι αμερικανοί ζητάνε 500+ εκατ. για μια LCS με πυροβόλο των 57mm χωρίς vls και με 2×4 Harpoon.
      Η μεγαλύτερη με 2 vls και 76mm πυροβόλο στοιχίζει χαλαρά 1 δις σύμφωνα με μερικές αναφορές.

     5. @Ndgi

      Δε θεωρώ επ’ ουδενί τα MMSC λύση για το ναυτικό, έχω όμως ικανό το θείο Σαμ να βάλει στο πακέτο 2 ΑΒ γιατί μπορεί και να αλλάξει πολύ το πράγμα.

      Απλά δε θεωρώ και τις Α200 φθηνή λύση. Και παρόλο που και οι Γερμανοί τελικά κάτι θα πάρουν, εκτός από τορπίλες και 2 ακόμα 214ΗΝ θα προτιμούσα να τους αποφύγουμε σε μείζονα προγράμματα.

      Αν πάμε σε πλοία AAW του 1δις+ πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πλοία σε μέγεθος μικρού αντιτορπιλικού τύπου FREMM (των Ιταλών που βάζουν ότι θες εσύ επάνω), F100-F110 ή Type31e που έχουν χώρους για τα πάντα.

     6. AnKal77

      Οι αμερικάνοι είναι για πολλά ικανοί, αλλά η παραχώρηση αντιτορπιλικών Άρλι Μπέργκ είναι εκτός πραγματικότητας.
      Ένας λόγος είναι ο σχεδιασμός του USN που δεν επιτρέπει αυτού του είδους χειρονομίες και ψυχικά ακόμα και προς έναν πολιτικό σύμμαχο, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους αυτό το σενάριο δεν παίζει ούτε κάν ως σκέψη για τους αμερικανούς.
      Η Ελλάδα ούτως η άλλως δεν έχει τους πόρους να συντηρήσει αυτά τα πλοία.

      Όσον αφορά την φθηνή λύση, αυτή δεν υπάρχει.
      Υπάρχει μια οικονομικότερη αλλά όχι η φθηνή.
      Ένας αποκλεισμός των Γερμανών δεν θα διευκολύνει όμως τα πράγματα αλλά το αντίθετο πιστεύω.

      Με εκατοντάδες γερμανικά άρματα στο οπλοστάσιο δεν μπορείς να αποφύγεις η να αποκλείσεις τους γερμανούς.
      Ούτε οι αμερικάνοι δεν μπορούν πλέον να τους αποφύγουν χωρίς να πληρώσουν μεγάλο τίμημα με επενδύσεις δισεκατομμυρίων για έρευνα και ανάπτυξη για εγχώρια εξαρτήματα και συστήματα, όπως το πυροβόλο του M1 Abrams, η το ραντάρ και το σύστημα μετάδοσης για τα πλοία που προσφέρει η ΛΜ, για να αντικαταστήσουν αυτά τα γερμανικά εξαρτήματα και συστήματα στα αμερικάνικα άρματα και πλοία.

      Οι φρεγάτες του σχεδίου FREMM είναι νομίζω μια ικανοποιητική λύση, είτε σε έκδοση πολλαπλού ρόλου είτε σε έκδοση για AAW αλλά η δεύτερη εξειδικευμένη θα στοιχίσει αρκετά χρήματα. Γι’αυτό θα περιοριζόταν σε δυο πλοία όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Ιταλών και Γάλλων που έχουν ναυπηγήσει απο 2 πλοία για αεράμυνα για την προστασία ομάδων μάχης.
      Αν όμωςαυτά τα πλοία για AAW δεν είναι απαραίτητα αξίζει να μελετηθεί πιο αναλυτικά και το σχέδιο ΜΕΚΟ Α200 συμπεριλαμβάνοντας και την προοπτική εγκατάστασης όπλων στο σκεπτικό που θα είναι διαθέσημα στο ορατό μέλλον όπως έχει ανακοινωθεί στα ειδικά μέσα ενημέρωσης για αμυντικους εξοπλισμούς.

    3. H tamandare έχει μόνο 4 Exocet , δεν έχει συρομενο Sonar , Δεν εχει πλήρες πακέτο ηλεκτρονικό αντιμέτρων , και θα έχει πάνω 12 Camm απλους . Είναι ένα ανάλογο πλοίο με τις Lafa .Opv 500εκ …

     Δεν υπαρχουν αυτά που λες .
     4 δις € .4 πλοία .
     https://en.wikipedia.org/wiki/Tamandar%C3%A9-class_frigate

  4. Μα τι γραφεις ρε φιλε;;Ποια κανει 400 εκατ;;;Καθε SM2 κοστιζει 3μ κ καθε ESSM 1,5….Βαλε σοναρ-ρανταρ-αντιπυραυλικα συστηματα -συστημα μαχης -κλπ….Αοπλη κ χωρις ηλεκτρονικα κανει 400…κοντα εκει ειναι κ η αμερικανικη…

   1. @ΝΙΚ-13
    Eγω δεν μιλησα για αποκτηση SM-2.
    Δηλαδη οι Αιγυπτιοι την πηραν «χωρις ηλεκτρονικα»; Μην τρελλαθουμε.
    Δεν ξερω αν ειναι οπλισμενη, αλλα και να μην ειναι, δεν κανει μεγαλη διαφορα. Μπορει να παρει τους Harpoon των Standard και να αγορασουμε μονο τους ΕSSM, που δεν ειναι τοσο ακριβοι.

    Να το χωνεψουμε: Αν θελουμε φρεγατες, το μονο που σηκωνει η τσεπη μας ειναι κατι στη φιλοσοφια αυτου που ηδη εχουμε: οικονομικα πλοια 3500 τονων, με αεραμυνα σημειου και πληρεις δυνατοτητες ASW.

    1. ΦΙΛΕ ===ΝF===

     –Θα αγορασεις καινουργιες φρεγατες κ θα βαλεις πανω τους οπλα 20-30 χρονων;;Οι Harpoon των Standard εχουν ακτινα βολης 120 χιλιομετρα…κ το νεο μοντελο 220 χιλιομετρα…ενω οι εξοσετ των σουπερ-βιτα κοντα στα 200…κ εμεις θα βαλουμε τους Harpoon των Standard στις νεες φρεγατες;;;

     –Οι ΕSSM που λες οτι δεν ειναι ακριβοι…κοστιζουν 1.5μ το καθε πυραυλακι…βαλε οτι καθεμια θα εχει 16-24…κ κανε την πραξη…
     Επισης εσυ μπορει να μην μιλησες για αποκτηση SM-2…αλλα το Π.Ν θελει αυτα τα πλοια να βγουνε στην Αν.Μεσογειο κ να εχουν αεραμυνα περιοχης εστω κ με λιγους πυραυλους…οποτε 8-12 SM-2 η ASTER 30 …θα εχουν .Καθε ενας απο αυτους κανει 2.5-3 εκατ…..

     –Αν λοιπον βαλεις ΕSSM -SM-2-καινουργιους Harpoon η εξοσετ….ρανταρ-συστημα μαχης-αντιπυραυλικα συστηματα φαλαξ-ραμ-αντιμετρα-τορπιλες-σοναρ σταθερα-ποτιζομενα-συστηματα επικοινωνιας-πυροβολο κυριο κ δευτερευοντα……πιστευεις οτι ΟΛΑ μαζι θα κανουν 400 εκ;;;

     –Εγω συμφωνω οτι δεν μπορεις να παρεις πλοια καθαρα για ΑΑ αγωνα..διοτι αυτα ειναι πλοια των 5-6.000 τον…κ κοστιζουν ακριβα διοτι εχουν πολλες θεσεις κ πολλους πυραυλους αλλα κ δυνατα ρανταρ…
     Ομως το να εχεις μια φρεγατα η οποια να μπορει να εχει 10-12 SM-2 μαζι με ενα μετριο [σε συγκριση με τις καθαρα ΑΑ φρεγατες] ρανταρ…ειναι κατι που πρεπει να εχεις στον στολο σου…

     –Κ για το Αιγαιο μπορεις να παρεις κορβετες των 2.500 τον, αεραμυνα σημειου και πληρεις δυνατοτητες ASW.

     –Εγω δεν ειπα οτι οι αιγυπτιοι τις πηραν χωρις ηλεκτρονικα…ειπα οτι 400 εκατ κανει μονο το σκαρι με τους κινητηρες…Αυτα που ανακοινωνουν ειναι στον αερα…κανεις δεν ξερει τι περιλαμβανει το πακετο…απλα λογικα με φρεγατα 3.500 τ …δεν μπορει να κοστιζει [μονο το σκαφος μαζι με τους κινητηρες ] 200 εκατ…

 30. Ενα μεγαλο μπραβο στο ιστολογιο και τον κ.Νικητα που παιρνουν ξεκαθαρη θεση στο θεμα.

  Αυτην την στιγμη «παιζεται» οχι μονο το μελλον του Π.Ν αλλα και γενικοτερα των Ε.Δ.Τα σκαφη αυτα ειναι αποτυχημενα και θα καταστρεψουν τις Ε.Ε.Δ στο συνολο τους.Οποτε πρεπει να συσπειρωθουν ολοι εναντιων αυτης της επιλογης.Ας ελπιζουμε οτι ΚΑΙ τα στελεχη του Π.Ν δεν θα υποχωρησουν στις πιεσεις.

  Οι Αμερικανοι μπορουν να ερθουν με FFGX αν θελουν οπως γραφει και πολυ σωστα το αρθρο.
  Τα FREMM-ER μην βιαστειτε να τα «ξεγραψετε».

  Υπαρχει ενα μεγαλο θεμα.

  Αν η Τουρκικη οικονομια καταρρευσει μεσα στις επομενες εβομαδες το εξοπλιστικο θα μπει στην καλητερη των περιπτωσεων σε δευτερη μοιρα.Θα υπαρχει δικαιολογια τα κονδυλια αυτα να διοχετευθουν σε αλλα πιο επειγοντα θεματα.Και θα χρησιμοποιηθουν διαφορες αποψεις για το ορθο αυτης της επιλογης.

  Μεχρι να πεσουν υπογραφες δεν υπαρχει τιποτα παρα ανακοινωσεις.Προπαγανδα.Οποτε το μικρο καλαθι στο χερι μονο και αφηστε τους αλλους να λενε για Ισραηλινα «υποστρατηγικα» οπλα και λοιπα.Αρχισαν ηδη τα αρθρα περι «διαλογου» αλλα κουβεντα για την μη στηριξη της Κυπρου.

 31. Ας ειμαστε ειλικρινεις. Σε εναν τιμιο διαγωνισμο για φρεγατες γενικης χρησης, η MMSC δεν εχει απολυτως καμια τυχη. Υπαρχουν εξαιρετικα αντιστοιχα ευρωπαϊκα σχεδια (πχ η ΜΕΚΟ Α200) με τον ιδιο ή και καλυτερο εξοπλισμο, στη ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ.

  Αν μην γελιομαστε, ο Κουλός θελει να αγορασει αμερικανικη «προστασια». Την οποια μαλλιστα να μην πληρωσει αυτος, αλλα οι επομενοι. (εδω υπεισερχεται ο ρολος των αμερικανικων δανειων FMS).

  Ενδιαφεροταν η Κυβερνηση Τσίπρα για την αμυνα της χωρας; Καθολου. Και ομως υπεγραψε συμβολαια 1.9 δισ. $$ με τη Lockheed (F16V και ΑΦΝΣ). Γιατι; Για να αγορασει «προστασία» και αυτη. Την οποια θα πληρωναν οι επομενοι που φορτώνονταν την αποπληρωμη των FMS. Μονο που…..η «προστασια» δεν ειχε μεγαλη διαρκεια. Για την ακριβεια, κρατησε μεχρι να πεσουν οι υπογραφες.
  Ας το θυμαται αυτο το κούλι……..

 32. Επειδη πολλοι εχουν μπερδευτει και δικαια , πολεμικα πλοια, παμε παλι! ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ μεγεθους φρεγατας στην ελλαδα μπορουν να χτιστουν ΜΟΝΟ σκαραμαγκα, απο εκει ας ξεκινησουν οι οποιοι προβληματισμοι υποψιες αποψεις.

 33. https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2017-archives/dsei-2017-show-daily-news/5562-dsei-2017-lockheed-martin-unveils-lcs-125m-concept-design-for-us-navy-ffg-x.html

  Lockheed Martin latest Frigate design is based on the Freedom-class Littoral Combat Ship (LCS). The frigate measures 125 meters in length (compared to the 115 meters of the LCS). Lockheed Martin representatives didn’t wish to go into detailed specifications in terms of displacement, width and draft. Its crew complement is 130 sailors (compared to a crew of 65 sailors on the LCS).
  The scale model unveiled at DSEI features 16x anti-ship missiles, likely LRASM (Lockheed stressed they can fit any type of missile selected by the customer): 8x forward, below the bridge and 8x more aft, on top of the helicopter hangar. There are also 16x Mk 41 VLS cells for ESSM and/or Standard Missiles. The main gun is a BAE Systems Bofors Mk110 57mm as per the RFI. There is a SeaRAM launcher on top of the helicopter hangar on top of the helicopter hangar as per the RFI as well.

  125αρα εκδοση με 16απλοΜΚ41, (12 SM-2,16 ESSM BL2) και 16 αντιπλοικοι. (8 Lrasm +8 Harpoon, θα ηταν θεικος συνδιασμος) Ram21 bl2 , (πανευκολο αντι για SeaRam) 76αρι με strales αντι για 57αρι (στη wiki λεει οτι γινετε) και θεωρω αυτονοητη την απαιτηση του ΠΝ για Χαλυβα, περισσοτερο Χαλυβα.
  Μακαρι η προταση να ειναι αυτο το πλοιο, αφου υπαρχει και σε μακετα εδω και χρονια, και ας δουμε και την τελικη τιμη, (οπλα+ υποστηριξη) που σιγουρα θα ειναι ακριβη αλλα ας την δουμε καθως οπως και για την μπελαρα, μονο
  υποθεσεις κανουμε.

  1. Από αυτά που έχουν γραφεί ως τώρα, οι Αμερικανοί προσφέρουν την Σαουδαραβική έκδοση, με 8 κελιά VLS.
   Ο LRASM είναι επίσης VL, οπότε ακόμα κι αν o Mk.41 αποκτήσει άλλα 8 κελιά το ΠΝ θα πρέπει να κινηθεί είτε προς SM-2 είτε προς LRASM. Λέγεται επίσης ότι οι SM-2 δεν συνεργάζονται σίγουρα με το TRS-4D.

   Την παροιμία με τα κακ@κια και την άχνη ζάχαρη θα την έχεις ακούστα… Αυτό το πράγμα όσο και να το φτιασιδώσεις, φρέγατα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

   Με 4 δις παίρνουμε 4 MEKO A200 τούμπανο και 2 U212 NFS, μην σου πω χωράει και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200 στο budget.

     1. Αν το ναυτικό θέλει σώνει και ντε στρατηγική κρούση το κάθε υποβρύχιο μπορεί να έχει ως 3×24 πυραύλους…

      Αλλιώς 218 που ανέφερει και ο ets.

    1. Πολυ μεγαλα αλλα επειδη ξερω τι εννοεις και εχεις δικαιο αφου εχουν φορτο πυραυλων προτεινω και ειναι η καταλληλοτερη λυση 218SG
     https://en.m.wikipedia.org/wiki/Invincible-class_submarine
     Ουτως η αλλως τα 216 ηταν μονο ενα σχεδιο που εχασε στον Αυστραλιανο διαγωνισμο.
     Οι τρισκαταρατοι εχουν ξηγηθει σπαθι σε τιμες ,εγκαιρη παραδοση χωρις αρνησεις εξαγωγων και πληρωνουν η διορθωνουν οτι παρατηρηση τους κανεις με συνοπτικες διαδικασιες και για αυτο τοσα Γερμανικα οπλα υπηρετουν στις ΕΔ.
     Τυπικουρες και εμποροι μεχρι αηδιας εαν πληρωσεις σου πουλανε οτι φτιαχνουν χωρις ενδοιασμο.

     1. Προφανώς το 216 είναι μακέτα, αλλά από την άλλη να χεσω την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε με την ναυπήγηση των 214. Το 218 είναι εκπληκτικό. Σε κάθε περίπτωση θα διατηρούσαν την πρωτοκαθεδρια στα υποβρύχια.

   1. The scale model unveiled at DSEI features 16x anti-ship missiles, likely LRASM (Lockheed stressed they can fit any type of missile selected by the customer): 8x forward, below the bridge and 8x more aft, on top of the helicopter hangar. There are also 16x Mk 41 VLS cells for ESSM and/or Standard Missiles.

    Το ξερω πως τωρα γινετε η πιστοποιηση στον ΜΚ41, αλλα το αρθρο πιο πανω υπονοει ξεκαθαρα οτι
    οι LRASM βαλονται και απο πυραυλοσωληνες (ειδικους προφανως)?
    Δε το συζητω καν na ¨φανε¨ θεσεις του ΜΚ41 απο Essm και απο SM-2, καλύτερα να μην υπαρχουν καθόλου LRASM, και να υπαρχουν με σειρα προτιμησης οι 16 (ΝSM, HARPOON, EXOCET).
    Δεν τις θελω τις MMCS, διαβασε τα παραπανω ποστ μου, απλα βλεπω οτι το πραγμα γυρναει τελειως αναποδα και απο εκει που πριν μερικους μηνες ειχαμε σιγουρες τις Belharra στο ναυτικο και το F-35
    στην αεροπορια, θα παμε μονο σε Rafale στην αεροπορια , και μονο σε MMSC στο ναυτικο.
    Και πριν θελανε να κρατησουν ισορροπιες αναμεσα σε γαλλια και ηπα, και τωρα κανουν το ιδιο αλλα με χειροτερες (θεωρητικα) λυσεις σε σχεση με τις αρχικες επιλογες.
    Θεμα κοστους προφανως?

  2. Η είδηση είναι του 017
   Τελικά η LM επέλεξε να μην κατεβει στο διαγωνισμό του επειδή το σχέδιο για να γίνει αποδεκτό ήθελε ένα σωρό μετατροπές και τροποποιήσεις
   Θα πληρώσουμε εμείς την ανάπτυξη μιας τέτοιας έκδοσης του lcs???
   Όχι πλοία ΜΑΚΈΤΕΣ

 34. Κομπλέ όλα. Οι Αμερικάνοι να κστασκευασζουν τις τροποιημενες fremm και να φορτώνουν σ εμάς την σαβούρα. Καλύτερα να δώσουμε τα λεφτα στους Τούρκους να μας αφήσουν υσηχιυς για κάνα διμηνο, από το να πάρουμε τις σαπθες τις mmsc.

 35. Καθώς η Τουρκική κορβέτα μοιάζει εμφανησιακά πάρα πολύ στην LCS Freedom, θα έχουμε πολύ πλάκα αν την πάρουμε, οι Τούρκοι θα πουν ότι ανακαλύψαμε 10 χρόνια μετά και σε τριπλό κόστος αυτό που οι άλλοι έχουν εδώ και τόσα χρόνια

  1. @BασιληςΚ

   Υπαρχουν υποθετω και αλλα παρομοια καλα ευρωπαϊκα σχεδια. Δεν εννουσα ειδικως και οπωσδηποτε την Α200, εννουσα πλοια αυτης της κατηγοριας και φιλοσοφιας. Διαφορετικα παμε Gowind 2500.

    1. @AIM

     Διοτι η Gowind 3100 δεν ειναι το τυποποιημενο γαλλικο σχεδιο, ειναι κατι που ανεπτυξε η Μαλαισία με τη συνδρομη των Γαλλων
     Αυτο συνεπαγεται προσθετο κοστος και τεχνικο ρισκο. Συνεπως ειμαι επιφυλακτικος.
     Για το Αιγαιο η Gowind 2500 πιστευω οτι κανει περιφημα. Το κοστος ανα πλοιο δεν ξεπερναει τα 300.000.000.

     Η γενικη ιδεα ειναι 4 πλοια με μεγαλες δυνατοτητες ΑSW στο Αιγαιο, ικανα να αντιμετωπισουν τα τουρκικα υποβρυχια 214, με επαρκη αεραμυνα σημείου και με συνολικο κοστος κατω απο 2 δισ.

     1. Δεν εχει παρθει/πληρωθει το κοστος και το ρισκο ηδη?Απο το 2016 ? Αλλο που τα ναυπηγεια των Μαλαισιανων κανουν τον χαβαλε τους και καθυστερει ολο το προγραμμα

   1. ΑΔΕΡΦΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ,ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ,ΑΠΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ Η ΜΗ

    1. Βασίλη,μπορεί σε τεχνικά θέματα να διαφωνούμε(δεν είναι κακό)αλλά εδώ συμφωνώ μαζί σου 100%.Πορτοκαλιές με πορτοκάλια υπάρχουν κι αλλού,φτάνουν πια οι υποκλίσεις.

  2. Θα παρουμε οτι χρειαζεται και απο οπουδηποτε ωστε το ΠΝ να εχει υπεροχη και αξιολογα πλοια.
   Αναρθρες κραυγες σε καμια ESPRESSO η στον κοντινοτερο καφενε.

   1. ΣΟΥ ΘΙΞΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΥΣ ΝΑΖΙ?ΕΣΥ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΝΑΡΘΡΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ?ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ………

  3. Και όμως είναι ίσως οι μόνοι που μπορούν να εξοπλίσουν τα πλοία με ASTER30, RIM 162 ESSM II, Exocet III και RAM με το μικρότερο δυνατό κόστος… Όσο αντιπαθητικοί και αν είναι…

 36. Ναι στην επιλογή της ναυπήγησης 4 MMSC στην Ελλάδα μόνο με την προϋπόθεση της άμεσης αποδέσμευσης και παραχώρησης 2 αντιτορπιλικών arleigh burke στο ΠΝ…

  1. Και να μας πουν ότι δεν το δίνουν με SM-2, άρα να πρέπει να πάρουμε περίπου 400 ESSM για να φουλάρουμε τα κελλιά, εκτός αν χρησιμοποιήσουμε κανένα και για SM-1
   🙂

 37. Πραγματι,αν ειναι να επιλεξουμε Αμερικανικο πλοιο αυτο θα πρεπει να ειναι η FFG(X) με ναυπηγηση τους φυσικα στην Ελλαδα και δυο A/B σαν ενδιαμεση λυση..επισης τα ναυπηγεια με τη νεα τους ιδιοκτησια δεν θα πρεπει να ειναι κρατικοδιαιτα,οι νεοι επενδυτες θα πρεπει να μπορουν να εξασφαλισουν παραγγελιες απο ιδιωτες και απο το εξωτερικο εξασφαλιζοντας ετσι μια υγειη βιωσιμοτητα για τα ναυπηγεια..

 38. Το ότι οι αμερικάνοι θα επενδύσουν στα ελληνικά ναυπηγεία δε σημαίνει ότι πρέπει να ναυπηγήσουν αμερικάνικα πλοία. Μια χαρά λεφτά θα βγάλουν αν ναυπηγήσουν και αγγλικά, ολλανδικά ή ιταλικά πλοία για παράδειγμα.

  Τα πολεμικά πλοία που φτιάχνονται σε τοπικά ναυπηγεία χωρών που έκαναν διαγωνισμό δεν κατασκευάζονται σε ναυπηγεία που ανήκουν στις εταιρείες που κέρδισαν τους διαγωνισμούς υποχρεωτικά.

  Θα κάνω και εγώ την πρόταση μου όπως πολλοί εδώ.
  4 Sigma 10514 προς 2 δις (200εκ το σκαρί χωρίς εξοπλισμό έχουν) με δώρο τις 2 Μ class και υποχρέωση της Damen να βρει αγοραστή προς 200εκ συνολικά και για τις 9 S class (υπάρχουν ναυτικά με πλοία της 10ετιας ’60 και ’70 που θα έπαιρναν 9 πλοία).
  Δίνουμε όπως πάρουμε τις 2 Μ (έχουν ήδη 2 οπότε θα τις βάλουν γρήγορα στο στόλο τους) και τα 200εκ στους Πορτογάλους και ζητάμε τις 2 ή και τις 3 ΜΕΚΟ που έχουν.
  Προσθέτουμε 50-100εκ στα 450εκ για την αναβαθμίση και αναβαθμίζουμε 6-7 ΜΕΚΟ.

  Οπότε έτσι έχουμε 10-11 φρεγάτες για αρκετά χρόνια.

 39. Με βάση το τελευταίο διαγωνισμό το ΠΝ στρέφεται σε πλοία GP και σωστά κατά την γνώμη. Ας περιμένουμε τον διαγωνισμό που θα δείξει που θα πάει το πράγμα, όπως και τι θα έρθει ως προσφορά.

  Αν και προσωπικά θα προτιμούσα νέα υποβρύχια καλύτερα και type 23, οτι και πιέσεις να υπάρχουν αν γινει σωστός διαγωνισμός δεν εχουν καμιά ελπίδα τα πλοία του εθνικού νταβατζή.

 40. Τα ναυπηγεία θα φτιάξουν οτι έργο τους αναθέσουν. Το πρόβλημα αυτό θα το είχαν να ήταν π.χ. τα Γερμανικά ναυπηγεία που έχουν ανταγωνιστικά σχέδια με τα Γαλλικά σχέδια. Τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ τι σχεδια εχουν να προσφέρουν; μήπως τίποτα; η LM προσφέρει την MMSC, όχι η ΟΝΕΧ.

  1. Είσαι όμως σίγουρος ότι η naval group και η thales δεν έχουν κανένα πρόβλημα να χτίσει η onex (που είναι και επίσημα πλέον το μακρύ χέρι της αμερικανικής κυβερνησης) , τις μπελαρα?
   Γιατί να θέλουν από τι στιγμή που έχουν τεχνολογικά τόσο προηγμένο προϊόν, όπως το SeaFire η το sentinel, και γενικότερα όλο το πρωτοποριακό ψηφιακό στήσιμο του πλοίουνα το δώσουν έτσι εύκολα ξεπατικωτουρα στους αμερικανους? τέτοια τεχνογνωσια τι δίνεις στο πιάτο στους ανταγωνιστές έτσι απλά?

 41. O Μητσοτάκης μίλησε από τη Θεσσαλονίκη για 4 φρεγάτες πολλαπλου ρόλου.
  Οπότε σίγουρα για να καλύψουν και το AA κομμάτι κάθε φρεγάτα πρέπει να έχει τουλάχιστον 8-16 πυραύλους η Αster30 η SM2.
  Οπότε δεν κινδυνεουμε από την αλουμινοτρατα με τον 8απλο ΜΚ41 αλλά μόνο από την αλουμινοτρατα από τον 16απλο.
  Εφοσον οι Αμερικανοί λένε ότι θα κατέβουν στον κανονικό, η έστω άτυπο διαγωνισμό,
  Πως θα κατέβουν χωρίς να πιάνουν τις προδιαγραφές? Γι αυτό υποθετω πως έχουν κάτι καλύτερο από τa πλοία που προσφέρουν στους σαουδαραβες χωρίς SM2.
  Αλλιώς δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνουν και οι ίδιοι στο κόπο να προσφέρουν το πλοίο αφού ξέρουν ότι δεν έχει καμία ελπίδα (άσχετα από θέμα αλουμινίου και waterjet) απέναντι στις μπελαρα έστω και αμιγώς γαλλικής διαμορφωσης.
  Μακάρι να κάνω λάθος και να μην κατέβουν καν οι αμερικανοι στο διαγωνισμό, αλλά ειμαι πεπεισμένος ότι θα κατέβουν με 16απλο Mk41.
  Φυσικα τα ίδια ισχύουν και για Γερμανούς με Μεκο Ολλανδους με ενίσχυμενες Σιγμa, οι Ωμεγα θέλουν καμια 10ετια να είναι έτοιμες οπότε τις ξεχνάμε, και οποίον άλλο θέλει να πάρει τα λεφτά για τις 4 φρεγατες
  8-16 πυραυλοι ΑΑ μεγάλου βεληνεκούς. Τουλάχιστον.
  Αλλιώς όλο αυτό δεν έχει κανένα Νόημα και θα είναι Μια απίστευτη βλακεια, να, χτίσουμε 4 πλοία με τον ίδιο εξοπλισμό που θα μπορούμε να βάλουμε και στην! επιδοτούμενη ευρωκορβετα μετά το 2028, σε 2πλη και 3πλη τιμή ανά πλοίο από την ευρωκορβετα που οι περισσότεροι συμφωνήσαμε ότι αν αντιγράψει τον οπλισμο της φτηνης gowind των UAE σε ένα μεγαλύτερο σκαρί (3100-3300 τόνοι) είναι άριστο πλοίο για κυρία μονάδα του στολου.
  Να δώσουμε 2-3πλασια λεφτά για ενα πλοίο ιδίων δυνατοτήτων το 2025-27 με την ευρωκορβετα που θα είναι έτοιμη το 2028-30?

  1. Ακόμα και ο 8plos MK41 μπορεί na ferei ESSM σε quad pack δηλαδή 4*8= 32 ESSM

   Οι προδιαγραφές του Ναυτικού θα προσαρμοστούν στο πλοίο που θα επιλεγει για αυτό με ΠΟΛΙΤΙΚA κριτήρια

   Το ίδιο έγινε και με τις [email protected] εάν θυμάσαι

   Όλες οι αρχικές απαιτήσεις του Ναυτικού προσαρμόστηκαν στη Γαλλική σχεδίαση που κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάσουν και ως φρεγάτα AAW!

   Η Eurokorbeta είναι ακόμα paper Μετά το 30 τη ξαναβλέπουμε εάν προχωρήσει

   1. Πρεπει να ειναι Tactical MK41 για να ειναι 4πλος σε ESSM . Εχει 7 μετρα υψος και αναλογο βαρος, δεν ειναι απλα τα πραματα .δεν μπαινει οπουδήποτε ο tactical . Σε μικρoμεσαια πλοια δεν βαζουν tactical . Παίρνει Selfdefence MK41

    1. 4000tn μικρoμεσαια ???!!!
     https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/how-saudi-arabia-just-bought-one-americas-most-controversial-24956

     To that end, each ship will have an eight-cell Mk-41 vertical launch system and a 4D air search radar, according to U.S. Naval Institute News. Saudi Arabia is also purchasing 532 Raytheon RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM). Each Mk41 cell can fit four ESSMs so each ship could theoretically be armed with sixty-four anti-air missiles.

     1. Ακομα και αν χωράει ένα tactical σε ύψος ,δεν σημαίνει ότι και η συνολική κατασκευή θα χωράει ακόμα ένα 8αρη … Συνολο 16 tactical …

   2. Αφου οπως λες αποτελει πολιτικη αποφαση τοτε γιατι δεν αποκτηθηκαν…?
    Αναιρεις τον εαυτο σου…
    32 κελια και CIWS αυτη ηταν η απαιτηση του ΠΝ
    Μηπως, λεω μηπως μετρησε η θεληση του ΠΝ και δεν αποκτηθηκαν ?
    Δεν αποκλειουμε τιποτα
    Στο τελος πολιτικη αποφαση θα ειναι παντα….Δεν θα τα πληρωσει το ΠΝ απ την τσεπη του.

 42. δε νομιζω η κυβερνηση να στραφει σε αυτη την λυση των αμερικανικων πλοιων. αρκετος κοσμος που γνωριζει ειναι αντιθετος στην επιλογη αυτη θα ειναι μεγαλο σκανδαλο !

 43. Μπορει να ειναι κυνικο και ατοπο αυτο που θα πω, αλλα πειτε μου τη γνωμη σας.

  Ειναι πιθανον οι μαξιμαλιστικες απαιτησεις του ΠΝ, που μπορουν να ικανοποιηθουν μονο απο σκαφη αξιας 1δις και πανω, να ηταν τακτικη για να καταληξουμε σε Little Crappy Ships? Εαν εσεις κι εγω, οι ασχετοι, ξεραμε οτι η Ελλαδα δεν εχει δυνατοτητα για αγορα aaw πλοιων για να αντικατασταθουν οι S, μηπως ηταν τακτοικη για να ερθει η μαμα LM με τα δωρεαν σαπια πρωτα LCS , ωστε να την ευχαριστουν και απο πανω;

  Δηλαδη: οι Αδελαιδες με ΕΜΖ απο κιμπαρικο ναυτικο ηταν σαπιες συμφωνα με τους ναυαρχους. Μετα θελαμε Μπελαρες αλλα με εξτρα καλουδια ωστε να ερθουν στα δεδομενα μας και να ανεβει παραπανω η τιμη με μικρες επανασχεδιασεις. Μετα βγηκαν οι διαρροες για Μπελαρα XL, που θα ηταν σχεδον νεο πλοιο και το κοστος λογω r&d για ελαχιστες μοναδες θα εφτανε το κοστος καταδρομικου.

  Μιλαμε για ενα ναυτικο που δεν εχει χρηματα για γεννητριες στις 40χρονες φρεγατες του και θελει μονο πανακριβα πλοια, αντι για meko, gowind , sigma. Το ιδιο ναυτικο που εδωσε μισο δις για τα P-3.

  Κανεις δεν ειναι τοσο ηλιθιος ή αποκομμενος απο την πραγματικοτητα. Μηπως καποιοι απο τους ευαριθμους αντιναυαρχους και υποναυαρχους εξυπηρετουν απλα τα συμφεροντα της μαμας LM ; Οπως τα εξυπηρετησαν με τα p3 ;

  1. phormio

   Η εταιρία έχει προφανώς ένα λόμπυ στην Ελλάδα που αποτελείται απο στελέχη στην αεροπορία και το ναυτικό αλλά και πολιτικούς. Αφού πήρε όλα τα μεγάλα συμβόλαια στα περασμένα 10 χρόνια ενώ λεγόταν ότι χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα δεν υπήρχαν ούτε υπάρχουν, αυτό δεν μπορεί να ήταν σύμπτωση αφού φαίνεται να υπάρχει μέθοδος που άφησε και όλα τα άλλα μέσα -σύγχρονα και παλαιότερα- μαχητικά και ελικόπτερα χωρίς υποστήριξη με ανταλλακτικά.

  2. Αντιγράφω από την Καθημερινή
   Στις 6/6/2008 o Κώστας Καραμανλής και ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία μεταξύ DCNS και των Ναυπηγείων Ελευσίνας για την κατασκευή έξι φρεγατών FREMM. Οι αντιδράσεις από άλλες διεθνείς ναυπηγικές επιχειρήσεις ήταν έντονες με εντονότερες τις γερμανικές αντιδράσεις.
   Το κόστος ανά φρεγάτα φέρεται να είχε υποχωρήσει στα 300 εκατ. ευρώ από 670 εκατ. για τη Γαλλία, 598 εκατ. για την Ιταλία και 470 εκατ. για το Μαρόκο.
   Η γερμανική ThyssenKrupp διαμαρτυρόταν εντόνως για το γεγονός ότι το Βερολίνο θα επέτρεπε στην υπερχρεωμένη μεσογειακή χώρα να δαπανήσει έως και 2 δισ. ευρώ για να αγοράσει πλοία από τα «κρατικά επιδοτούμενα» γαλλικά ναυπηγεία.
   Όπως εγώ αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι Τούρκοι οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί που παζαρεύουν μεταξύ τους τον αφοπλισμό μας, την δουλειά τους κάνουν και τζάμπα τους είναι εξάλλου, αλλά οι εδώ ντόπιοι φωστήρες που μέχρις στιγμής δέχτηκαν τον αφοπλισμό χωρίς να έχουν αίσθηση του κινδύνου.
   Εφόσον οι Τούρκοι έχουν σχέδιο να μας καταλάβουν εμείς αντίστοιχα θα έπρεπε να είχαμε σχέδιο να τους περιορίσουμε δυναμικά σε όλα τα μέτωπα και όχι να τους βλέπουμε απαθείς να επεκτείνονται. Η γνώμη μου είναι ότι τις Fremm, Αδελαίδες, Belharra κοκ δεν τις πήραμε για να μην στεναχωρήσουμε Τούρκους Γερμανούς και Αμερικανούς.

   1. Η γερμανική εταιρία όπως και οι άλλες που αντέδρασαν, ασφαλώς δεν στεναχωριότανε για το πως θα αποπληρώσει η Ελλάδα τα γαλλικά πλοία, αλλά για άλλους λόγους που σχετίζονταν με τα οικονομικά συμφέροντα στον σκληρό ανταγωνισμό.

    Οι Γερμανοί αν είχαν πρόβλημα με τον εξοπλισμό της Ελλάδας, δεν θα πρότειναν επιθετικά τα μαχητικά Eurofighter, ούτε άρματα μάχης Leo2A6 HEL, ούτε υποβρύχια υπερσύγχρονα και γερμανικούς πυραύλους αέρος-αέρος που είναι ανώτεροι απο τους AIM-9X που πήραν οι Τούρκοι, ούτε θα έδιναν μπαξίσι τα Leo2A4 πακέτο με τα νέα A6 για να έχει η Ελλάδα την ποιοτική υπέροχη σε ξηρά αέρα και θάλασσα.

    Επίσης δεν θα πρότειναν οχήματα Boxer στην Ελλάδα όταν τα δεν έχει αγοράσει ακόμα άλλη χώρα, αυτοί να πουλήσουν ήθελαν και θέλουν ακόμα, απλά υπάρχει ανταγωνισμός. Οι αποφάσεις να μην συμμετέχουμε σε ένα ΝΜΑ 4ης γενιάς ήταν συνειδητές επιλογές υπευθύνων στην Ελλάδα, όπως και η αποφυγή αγοράς σύγχρονων πυρομαχηκών και όπλων για τα νέα άρματα και υποβρύχια που αγοράστηκαν. Οι πουλημένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα τα έκαναν θάλασσα, για να μη χάσουν τα παλιατζίδικα που μαζεύουν απο την Αμερική.

 44. Ο καιρός περνάει και τίποτα δεν προχωράει !
  Οι S και MEKO πάντως νεότερες δεν γίνονται
  Δεν μας άρεσαν οι ADELAIDE/ESSM/SM2/SUPER SONAR/2 SEAHAWK στα 180MIL με τα όπλα και τώρα κοιτάμε τις m/rim7m στα 250 με κινητήρες ξένους προς ότι έχουμε!!

  Έχουνε χάσει τη μπάλα στο ναυτικό!

  Μάλλον διακατέχονται από ελυτική φαραωνική νοοτροπία εξού και τα και η ίδρυση Ναυτικής αεροπορίας διότι δεν γουστάρουν τη συνεργασία με τη αεροπορία!

  Μπουλντόζα ….

  1. Αγαπητέ CK,μιά μικρή διόρθωση/προσθήκη.
   Στο Ναυτικό,μέχρι τον βαθμό του Πλοιάρχου η μπάλα παίζεται εξαιρετικά με παιγνίδι χαμηλό,τεχνικό και γρήγορο.
   Μετά που αρχίζουν οι διαγκωνισμοί για το ποιός θα πάρει τα περισσότερα credits και οι εναγκαλισμοί με την πολιτική εξουσία,τότε από αγνή μπαλίτσα γίνεται american football.
   Και μην ξεχνάμε!
   Αρχηγοί ΔΕΝ γίνονται πάντα οι ΑΡΙΣΤΟΙ.
   ΥΓ.Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα χρονική στιγμή και με πλήρη βεβαιότητα λόγου, η ΤΩΡΙΝΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΖΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!!!Αν ο genaral manager είναι λίγος,ο head coach δεν φταίει σε κάτι.

 45. Και επειδή ενίοτε μου κάνει καλό να ευλογώ τα γένεια μου,σας το είχα γράψει απο χθές ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον Σκαραμαγκά καθώς τα νομικά του ζητήματα κάνουν τον λαβύρινθο να μοιάζει παιδική χαρά.Οποιος πρότεινε στον πρωθυπουργό τη λύση-πακέτο ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων/Σκαραμαγκάς ποίησε μέγιστη πατάτα(Υπουργείο Ανάπτυξης τα ακούς?).Αντε και κάτι ακόμα.Ότι φτιαχτεί-αν φτιαχτεί-θα είναι Ελευσίνα.Η Σύρος θα παίξει το εμπορικό σκέλος.
  ΥΓ.Κύριε Νικήτα το χθεσινοβραδυνό μου σχόλιο ήταν λεκτικό ατόπημα και ορθώς δεν το περάσατε προστατεύοντας και εμένα και το σάιτ.

 46. «Αν λοιπόν για πολιτικούς λόγους πρέπει να επιλεγεί ένα πλοίο από τις ΗΠΑ αυτό πρέπει να είναι τα FFG(X)»

  Επιτέλους μία ιστοσελίδα του ελληνικού αμυντικού τύπου που το γράφει ξεκάθαρα!

  ΥΓ: Βάλτε ρε παιδιά την δυνατότητα για Bold, Underline, Italics στα σχόλια.

 47. Καλά λέμε για Rafale και φρεγάτες, αλλά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο τι γίνεται;

  Έθεσε ο Ερντογάν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών, όταν συνομίλησε με την Μέρκελ;
  Ισχύουν τα δημοσιεύματα για αίτημα-πίεση από ΗΠΑ-Γερμανία για πιθανή αφοπλισμό των νησιών;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *