Η απόδοση του βάρους της επικαιρότητας στο ζήτημα της επιλογής νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό, έχει υποβαθμίσει το ελληνικό ενδιαφέρον (από δημοσιογραφικής πλευράς τουλάχιστον αλλά και από την πλευρά των αναγνωστών) για το F-35. Που αποκαλύπτεται πλέον ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια χρόνου ή υπέρβασης κόστους για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί στα προβλήματα αυτά (https://defencereview.gr/provlima-elleipsis-kinitiron-antimet/), όπως και στην με κάθε ευκαιρία δέσμευση της ελληνικής πλευράς από τα πλέον επίσημα χείλη που την εκπροσωπούν, για την προμήθεια F-35 μελλοντικά (https://defencereview.gr/yetha-apo-eav-i-pa-odeyei-sto-f-35/). Η προϋπόθεση της εξασφάλισης κατασκευαστικού έργου μέσω μίας τέτοιας προμήθειας, είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ως ενδεχόμενο δεν φαίνεται να υφίσταται προς το παρόν όμως, καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή κάποια επίσημη δήλωση από την αμερικανική πλευρά που να ανοίγει έστω ένα παράθυρο διαπραγμάτευσης σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα F-35 και την πολύ πιθανή πλέον περικοπή του αριθμού των 1763 μονάδων που σχεδιάζει να αποκτήσει η Αμερικανική Αεροπορία σε μόλις 1050 σύμφωνα με δημοσίευμα του Aviation Week (https://aviationweek.com/defense-space/aircraft-propulsion/us-air-force-talks-new-f-16-orders-latest-acquisition-shake), είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά για την εξασφάλιση υπολογίσιμης και μεγάλης χρονικής διάρκειας βιομηχανικής συμμετοχής. Αν επιθυμεί βέβαια να την διεκδικήσει (https://defencereview.gr/f-35-gia-tin-ellada-i-charistiki-voli-gia-ti/) και εφόσον η Οδύσσεια της διαδικασίας ανάπτυξης του μαχητικού φτάσει σε κάποιο αίσιο τέλος…

Είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των μονάδων του τύπου που σκοπεύει να αγοράσει η USAF να μειωθεί σημαντικά. Γιατί παρά το γεγονός ότι η τιμή αγοράς έχει όντως μειωθεί, το κόστος της διατήρησης του μαχητικού σε υπηρεσία (sustainability cost) παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δημοσιεύματα που προέρχονται από τις πλέον επίσημες και έγκριτες πηγές, αποκαλύπτουν μία σημαντική στροφή από την πλευρά της Αμερικανικής Αεροπορίας, που όπως και στην περίπτωση του F-16, θα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του F-35 παγκοσμίως. Στροφή που αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τις συμμαχικές χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς, αλλά  την ευρύτερη φιλοσοφία διεξαγωγής αεροπορικών επιχειρήσεων στις τάξεις του ΝΑΤΟ.

Πριν ακόμη από την αλλαγή της προεδρίας των ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, ο υπεύθυνος προμηθειών της USAF, καθηγητής Will Roper, είχε αποκαλύψει μέσω δηλώσεων του ότι η ταχύτητα ανάπτυξης του 6ης γενιάς NGAD (https://defencereview.gr/epiviosimotita-fonikotita-makra-par/) είναι σχετική με την αναζήτηση μίας εναλλακτικής για το F-35, σε συνδυασμό με το ότι υπάρχουν σκέψεις για την παραγγελία νεότερων εκδόσεων του F-16 μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μειωθεί ο μέσος όρος της ηλικίας των 28 ετών που μετρά πλέον ο στόλος μαχητικών και να καλυφθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και με το μικρότερο δυνατό κόστος οι επιχειρησιακές ανάγκες της.

Η εξέλιξη αυτή βέβαια ήρθε ώς φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι τα προβλήματα στη διαδικασία ανάπτυξης του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Απαιτώντας ακόμα περισσότερο χρόνο και χρήμα που η αμερικανική κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να δώσει… Ο Αρχηγός της USAF Πτέραρχος Charles Q. Brown, εμμέσως πλην σαφώς το άφησε να εννοηθεί αυτό, αναφέροντας παράλληλα ότι εξετάζεται πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός εντελώς νέου τύπου μαχητικού, μεταξύ 4,5ης και 5ης γενιάς της κατηγορία των 10 τόνων (του F-16 δηλαδή…).

Για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία, όλη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί παρά να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό. Σε μία περίοδο που όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και δεκάδες μικρές και μεγάλες χώρες ανά τον πλανήτη στρέφονται όλο και περισσότερο στα όπλα μακρού πλήγματος, μεγάλης ακρίβειας (αερομεταφερόμενα και μη…), η Ελλάδα με το μέγεθος και τις μορφές της απειλής που έχει να αντιμετωπίσει, δεν μπορεί να επιλέγει την δαπάνη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια νέων μαχητικών χωρίς τα κατάλληλα όπλα.

Ένα μαχητικό δηλαδή που θα αντικαταστήσει το F-16 με σημαντικότερα πλεονεκτήματά του πέρα από τις νέες τεχνολογίες που θα ενσωματώνει στα συστήματά του, τη δυνατότητα αφομοίωσης βελτιώσεων και τροποποιήσεων στο μέλλον, σε συνδυασμό με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αναβαθμίσεων λογισμικού και λειτουργίας συστημάτων με προηγμένο λογισμικό ικανοτήτων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Η δήλωση του αρχηγού της USAF σχετικά με το F-35, σύμφωνα με την οποία “Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μία Ferrari για να πηγαίνεις στη δουλειά σου καθημερινά, παρά μόνο τις Κυριακές” (https://medium.com/extremetech-access/the-us-air-force-quietly-admits-the-f-35-is-a-failure-7ba0ad251051), αποδόθηκε από πολλούς αναλυτές ώς ομολογία αποτυχίας του προγράμματος F-35 . Ακόμα και ώς δήλωση που σηματοδοτεί το τέλος του. Δική μας εκτίμηση είναι ότι η αλήθεια (όπως πάντα άλλωστε…), βρίσκεται κάπου στη μέση. 

Δεν αρκεί απλώς ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16. Άμεσα πρέπει να προμηθευτούμε τα ενδεδειγμένα όπλα κρούσης μεγάλης ακτίνας.

Οι ΗΠΑ, όπως και οι χώρες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του μαχητικού, απλά δεν μπορούν να κάνουν πίσω τώρα… Δηλαδή έχουν δαπανηθεί πολύς χρόνος και πολύ χρήμα στο F-35 για να εγκαταλειφθεί. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των μονάδων του τύπου που σκοπεύει να αγοράσει η USAF να μειωθεί σημαντικά. Γιατί παρά το γεγονός ότι η τιμή αγοράς έχει όντως μειωθεί, το κόστος της διατήρησης του μαχητικού σε υπηρεσία (sustainability cost) παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Είναι δε αυτό που οι επιτελείς της USAF εντοπίζουν ώς το σημαντικότερο πρόβλημα απόκτησης και υποστήριξης μεγάλου αριθμού F-35. Αριθμού που θα διασφαλίσει επάρκεια για τη διενέργεια επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Αμερικανική Αεροπορία λοιπόν, μέσω δηλώσεων αξιωματούχων της, αποκαλύπτει επίσημα ότι αναζητά εναλλακτικές για το F-35, αποδίδοντας παράλληλα έμφαση στην αξιοποίηση νέων όπλων και την εφαρμογή νέων τακτικών.

Πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τη διαμορφωθείσα κατάσταση η Ελλάδα;

Η πρόσφατη αμερικανική και διεθνής ειδησεογραφία στο χώρο της Άμυνας, πέρα από αναφέρθηκαν παραπάνω, αποκαλύπτει επίσης ότι παράλληλα με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση και την παγίωση εναλλακτικών λύσεων για το F-35 και σε τελική ανάλυση τη διαμόρφωση του στόλου μαχητικών της Αμερικανικής Αεροπορίας για τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια, αποδίδεται πλέον πολύ μεγάλη έμφαση στην ευρεία αξιοποίηση τακτικών όπλων οριζόντιας πτήσης, μεγάλης ακτίνα και ακρίβειας.

To βάρος για τη ΠΑ πρέπει να δοθεί σε όπλα ακριβείας όπως οι συλλογές SPICE.

Από όλους σχεδόν τους τύπους αεροσκαφών που βρίσκονται σε υπηρεσία στην USAF και το Αμερικανικό Ναυτικό. Το AGM-158B JASSM-ER είναι το κυριότερο εργαλείο αυτού του νέου σχεδιασμού (https://defencereview.gr/400-vlimata-ayximenoy-velinekoys-agm-158b-jassm-er-gia/).   Ταυτόχρονα όμως, σημαντικά κεφάλαια επενδύονται και στην ανάπτυξη υπέρ-υπερηχητικών (hypersonic) όπλων, υποστρατηγικού και στρατηγικού χαρακτήρα εξοπλισμένων με πυρηνικές και συμβατικές πολεμικές κεφαλές (AGM-183A), αλλά και αερομεταφερόμενων φονικών συστημάτων λέιζερ (https://defencereview.gr/systimata-leizer-se-machitika-aeroska/).

Οι εξελίξεις λοιπόν φαίνεται ότι “τρέχουν” με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σε βαθμό που επηρεάζουν καθοριστικά και τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς της Αμερικανικής Αεροπορίας σε ότι αφορά στις αναλογίες στη σύνθεση της δύναμης των τακτικών μαχητικών. 

Για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία, όλη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί παρά να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό. Σε μία περίοδο που όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και δεκάδες μικρές και μεγάλες χώρες ανά τον πλανήτη στρέφονται όλο και περισσότερο στα όπλα μακρού πλήγματος, μεγάλης ακρίβειας (αερομεταφερόμενα και μη…), η Ελλάδα με το μέγεθος και τις μορφές της απειλής που έχει να αντιμετωπίσει, δεν μπορεί να επιλέγει την δαπάνη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια νέων μαχητικών χωρίς τα κατάλληλα όπλα.

Σημασία δεν έχει μόνον η αεροπορική πλατφόρμα αλλά κυρίως τα όπλα που αυτή φέρει.

Όπλα που θα της επιτρέψουν να “χτίσει” πραγματική αποτρεπτική ισχύ έναντι της Τουρκίας. Για να το θέσουμε διαφορετικά… Δεν μπορούμε να συζητάμε για προοπτικές προμήθειας μαχητικών F-35 (https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-ena-vima-pio-konta/), όταν δεν έχουμε μετά από πολλά χρόνια φροντίσει να αποδώσουμε πραγματικές δυνατότητες κρούσης ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις, στον κορμό του στόλου των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Που είναι F-16 βέβαια…

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στο επίπεδο Block 70, είναι μία μόνο παράμετρος της αναβάθμισης του αξιόμαχου της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα 20 χρόνια. Ο επικείμενος εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50 που παραμένει ζητούμενο, πρέπει να επεκταθεί και στα παλαιότερα Block 30, γιατί είναι απόλυτα αναγκαίος. Εκσυγχρονίζοντας αυτό τα 70 αεροπλάνα, μέσα από την πλήρη εκμετάλλευση των συστημάτων που θα προέλθουν από τα F-16V, η Eλλάδα δεν θα εξοικονομήσει μόνο πολύτιμα κονδύλια.

Είναι μία ενέργεια που θα επιτρέψει στον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό μέσω της ΠΑ, να αξιοποιήσει χωρίς περιορισμούς όπλα ακριβείας, μεγάλων αποστάσεων, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο πλεονέκτημα του μεγάλου στρατηγικού βάθους της Τουρκίας. Σε περίπτωση σύρραξης, η γειτονική χώρα δεν πρέπει επ’ ουδενί να βρεθεί σε θέση να πλήττει στόχους εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς να φοβάται ότι θα δεχθεί πλήγματα σε ζωτικής οικονομικής, βιομηχανικής και στρατιωτικής αξίας στόχους, οπουδήποτε στο έδαφος της.

To Ισραηλινό όπλο Rampage.

Όπλα όπως η συλλογή SPICE 1000 (ακτίνα 120+ χιλιομέτρων με ικανότητα προσβολής σταθερών και κινούμενων στόχων), το υπερηχητικό Rampage (https://defencereview.gr/ton-aprilio-toy-2019-egine-i-proti-epicheir/), ή ακόμη και το Delilah, ή τον AIM-120D, που θα μπορούν να χτυπήσουν σε μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας χρήση ακόμη και στοιχείων στοχοποίησης που θα μεταδίδονται στο μαχητικό-πλατφόρμα μέσω Link-16, από άλλους σταθμούς στο έδαφος, τον αέρα και την επιφάνεια της θάλασσας.

Δε νοείται εν έτει 2021, το πλέον πολυάριθμο μαχητικό σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία να μη έχει αντιπλοϊκή δυνατότητα με πυραύλους αέρος – επιφανείας (AGM-184 Harpoon), όπως δε νοείται να μη έχει γενικά τη δυνατότητα stand off πληγμάτων ακριβείας και να παραμένει με κάποιες βόμβες καθοδήγησης λέιζερ (LGB) αλλά χωρίς ατρακτίδια στοχοποίησης. Δε νοείται τα κύρια όπλα αέρος-εδάφους (από πλευράς αριθμών), να είναι οι συμβατικές βόμβες Mk.83 και Mk.84.

Δε είναι δυνατόν εν έτει 2021 να γράφεται στον ελληνικό αμυντικό Τύπο ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν χρειάζεται ή -ακόμα χειρότερα- δεν πρέπει να διαθέτει όπλα όπως το SCALP Naval (MdcN) επειδή η Πολεμική Αεροπορία “έχει” το ρόλο της υποστρατηγικής κρούσης. Για να μην παρεξηγηθούμε το παραπάνω δεν αναιρεί την ανάγκη φυσικά το βάρος να δοθεί στην Αεράμυνα Περιοχής. Όπως δεν είναι δυνατόν με τη γκάμα των βαλλιστικών και μη, καθαρά επιθετικών, όπλων που έχει σε υπηρεσία στο οπλοστάσιο της και εξελίσσει περαιτέρω η Τουρκία, οι κύριες μονάδες επιφανείας του Π.Ν. να μην έχουν τη δυνατότητα πραγματικής αεράμυνας περιοχής (https://defencereview.gr/aster-30-vs-sm-2-for-hellenic-navy-new-frigate/).

Οι εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι την απόδοση πλήρους επιχειρησιακή ικανότητας (FOC) σε μαχητικά 5ης και 6ης γενιάς που μάλιστα θα μπορούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να επιχειρούν παράλληλα με μη επανδρωμένα μαχητικά. Δεν λέμε η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την -όποια- εγχώρια αμυντική βιομηχανία, να σταματήσουν να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις. Κάθε άλλο… Αυτό που υποστηρίζουμε, είναι ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να παγιωθεί η νέα μορφή, το αύριο, των αεροπορικών επιχειρήσεων, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Πολεμική της Αεροπορία.

Oι συλλογές AASM επιβάλλεται να ενταχθούν στο οπλοστάσιο της ΠΑ τόσο για τα F-16 όσο και για τα Rafale.

Ευκαιρία να δημιουργήσει με χαμηλό κόστος για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα ομοιογενή στόλο  μαχητικών αεροπλάνων με πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες εναντίον στόχων στον αέρα, στο έδαφος και στην επιφάνεια της θάλασσας. Που θα εξασφαλίσουν όχι μόνο τα νέα τους συστήματα, αλλά και τα νέας γενιάς, stand off όπλα ακριβείας που θα μπορούν να μεταφέρουν και να εξαπολύσουν. 

Comments

 1. Και εδώ συμφωνούμε όλοι πόσο επιτακτική είναι η αγορά επιπλέον Rafale.
  Όπως επίσης ο εκσυχρονισμός των 30 και 50 σε 50++.
  Επίσης ενσωμάτωση του link16 και αγορά αν είναι δυνατόν 2000-9 από τα HAE.

  Φυσικά πολύ σωστά αναφέρει ο συντάκτης, τίποτε δεν θα έχει νόημα, άμα δεν έχουμε και τα κατάλληλα όπλα / ατρακτιδια στόχο ποίησης.

  1. Συμφωνούμε. Εντελώς «τυχαία» 155 F-16 της ΠΑ στερούνται όπλων μακρού πλήγματος εδώ και 3 δεκαετίες. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα.

    1. Σωστος! Πλατφορμες και οπλα ειναι αλληλενδετα! Θελουμε οπλα μακρας εμβελειας που θα αξιοποιουνται απο τα συγχρονα ρανταρ των Ραφαλ και Φ16 Βαιπερ. Πρεπει να ενταξουμε κατα τη γνωμη μου τους JASSM, AARGM, RAMPAGE και SPICE για την ΠΑ, οπως και τους Αστηρ 30 και Σκαλπ Ναβαλ για το ΠΝ.

    2. Τα παρηγγειλες ποτε για να στα δωσουν;
     Αλλοθι γνωστο που ξεπλενει ανικανους εγχωριους πολιτικους .Τις Spice λοιπον και τα Rampage που μας τα δινουν ενω δηθεν οι αλλοι μας εχουν σε ατυπο εμπαργκο γιατι δεν τα παραγγελνουμε;
     Αστο καλυτερα .
     Δεν φταινε οι Αμερικανοι οταν σε διοικουν βλακες η μηπως δεν αποδεσμευουν και Harpoon;
     Την τιμη των AGM-158B JASSM-ER την γνωριζουν ορισμενοι η αναρωτιουνται γιατι δεν αγοραζουμε καμια διακοσαρια;

  2. Kαι στη Συρια το μεγαλυτερο ποσοστο εγινε απο μεσαια – μεγαλα υψη αφεσης βομβων, εαν δε το εχουν αντιληφθει ακομα το ποσο χρησιμα ειναι τα οπλα μακρουν πληγματος στην ΠΑ μου κανει εντυπωση.

 2. Σε άλλα προγράμματα (π.χ. F22, Zumwalt αν και οι περικοπές στο F-22 δεν έγιναν για τους ίδιους λόγους) εκτός της αρχικής περικοπής, ακολούθησαν και άλλες πολλές με σημαντική επιπλέον μείωση του τελικού αριθμού των μονάδων που κατασκευάστηκαν και εκτόξευση του κόστους σε αστρονομικά ποσά. Βέβαα για το F35 που έχει ήδη κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός αεροσκαφών δεν είναι περίεργο να φτάσει τελικά η παραγωγή στα 1000 κομμάτια. Εκτός όως από την επίπτωση που θα έχει μια πιθανή τέτοια περικοπή στο κόστος του αεροσκάφους θα πρέπει να αναρρωτηθούμε αν αυτά τα 1000 αεροσκάφη θα φτάσουν ποτέ σε FOC η θα παραμείνουν δια παντός σε μιά κατάσταση IOC βολοδέρνοντα αιωνίως λόγω των γνωστών προβλημάτων και επιλογών.
  Λυπάμαι ιδιαίτερα που, ενώ τα σημάδια της αποτυχίας είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα, οι Έλληνες παράγοντες ξερογλύφονται για την προμήθεια των LCS/.F35.

  1. Το πολεμικό ναυτικό ποτέ στην ζωή του δεν ζήτησε LCS και ακόμα και το 2018 που έγινε πάλι στενό μαρκάρισμα για τις MMCS το πολεμικό Ναυτικό τις απέρριψε….
   Το ίδιο έχει γίνει και τώρα, μην ακούς τα διημοσιογραφακια που επαναλαμβάνουν συνεχόμενα ότι πρώτα βρίσκονται οι belharra και μετά από πίσω έρχονται οι mmcs ….
   Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι

    1. Εξαιρετικό άρθρο με ψυχραιμία, εύγε. Νομίζω ότι η πολεμική αεροπορία θα πρέπει να κερδίσει χρόνο μέχρι να επιλέξει το αεροσκάφος επόμενης γενιάς. Το f35 είναι ένα εξαιρετικό όπλο αλλά αυτήν την στιγμή δεν νομίζω ότι το έχουμε άμεση ανάγκη. Το να έχουμε όμως πλατφόρμες χωρίς όπλα δεν μας προσφέρει τίποτα.
     Επίσης το να συντηρούμε πολλούς τύπους αεροσκαφών για άλλη μια φορά θα είναι εγκληματικό για την οικονομία της χώρας. Δυστυχώς η οικονομία μας είναι ασθενική και η πανδημία θα μας πάει πολύ πίσω.
     Μεγάλο ερωτηματικό για μένα είναι τι θα γίνει με την απόσυρση των f4 και ποιο θα είναι το μέλλον των f16 block 30.

  2. Μην μπερδεύουμε 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα:

   1) LCS΄/MMSC νομίζω κανένας που έχει μέτρια γνώση των αναγκών μας και των δυνατοτήτων αυτών των πλοίων, δεν τα θέλει. Οπότε δεν νομίζω ότι ξερογλύφεται κανείς (άντε κάτι ελαχιστότατες μειοψηφίες).

   2) Το ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν γκρίνια για το κόστος λειτουργίας του, δεν σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του. Ένώ το άρθρο χρησιμοποιεί την δήλωση του αξιωματούχου των ΗΠΑ σαν κάτι μειωτικό για το F-35 εστιάζοντας στα καθημερινά κόστη, παραβλέπουν το βασικό μέρος της δήλωσης. Ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μια Ferrari σε καθημερινή χρήση (όπου πχ θα χρειαζόσουν ένα Τογιότα). Δεν παύουν να το θεωρούν και να ξέρουν ότι αυτή την στιγμή, ΕΙΝΑΙ η Ferrari. Είναι το αεροπλάνο που το χρησιμοποιείς όχι για αναχαιτίσεις και παλικαριές στον αέρα, αλλά όταν ξεκινήσει ο πόλεμος είναι το αεροπλάνο που θα τον τελειώσει νικηφόρα γιατί η απόσταση των επιδόσεών του από οτιδήποτε άλλο είναι χαοτική.

   Τον αριθμό τον περικόπτουν γιατί αντιμετωπίζουν 2 προβλήματα που είναι εντυπβσιακό που δεν τα έβλεπαν πριν.

   Α. Τι θα τον χρειαστούν τόσο μεγάλο αριθμό αεροσκαφών με τόσο μεγάλη διαφορά επιδόσεων από τους αντιπάλους τους, και ειδικά όταν ένα σημερινό αεροπλάνο κάνει δουλειά όσο 2-3 παλιά. Είναι το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπισαν οι Ρώσοι και κατέληξαν ότι πάνω από καμιά 100στή 5ης γενιάς δεν χρειάζονται και αυτά κυρίως για την μόστρα. Όλοι οι πόλεμοι έχουν γίνει με δυνάμεις που είναι της πλάκας, αλλά ακόμη και αν ήταν κάτι παραπάνω, τα 5ης γενιάς άντε να χρειάζονται καμιά 10αριά σε κάθε πόλεμο, για τα άλλα χρειάζονται μουλάρια. Άς αναφέρει κάποιος σε πόλεμο με ποια χώρα θα χρειαζόταν πάνω από 50 αεροσκάφη 5ης γενιάς? Καμία. Με τις υπερδυνάμεις, ο πόλεμος θα γίνει με άλλα μέσα, ενώ ακόμη και με τις περιφερειακές δυνάμεις, με λίγα από αυτά θα τις έλιωναν. Όλοι έλεγαν ότι τα F-22 που ακόμη και σήμερα είναι ότι καλύτερο πετάει, κλείνει ta 20 σχεδόν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ΠΟΥΘΕΝΑ! όχι γιατί είναι άμπαλο, αλλά γιατί δεν στέλνεις έναν ελέφαντα να κανονίσει ένα μυρμήγκι. Και επειδή χαζοί δεν είναι, οι μεγάλες παραγγελίες δίνονται απλά για να χρηματοδοτούν τις εταιρείες τους να είναι στην κορυφή.

   Β. Το F-35 είναι και θύμα της επιτυχίας του, καθώς οι παραγγελίες πέφτουν η μία μετά την άλλη από τις διάφορες χώρες που παρακαλάνε ή έχουν γίνει και διπλωματικό θρίλερ (όπως με τα ΗΑΕ όπου αυτοί τα θέλουν διακαώς και τα πληρώνουν χρυσά και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τα πουλήσουν) Μιλάμε για την πρώτη φορά στα χρονικά που αντί μια εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων ΔΕΝ παρακαλάει να πουλήσει (όπως κάνουν Ραφάλ, Eurofighter, Gripen, Ρωσικά και Κινεζικά αεροσκάφη) αλλά την παρακαλάνε και αυτή απορρίπτει. Με την ζήτηση ου υπάρχει και τους ρυθμούς παραγωγής, πολύ απλά δεν προλαβαίνει η LM να ικανοποιήσει την ζήτηση και των ΗΠΑ, θα παίρνουν το 1000στό αεροπλάνο όταν πλέον θα πετάει χαλαρά και το 6ης γενιάς, άρα τι νόημα θα είχε να παραλάβουν και 700 αεροπλάνα από την ημερομηνία που θα πουλιέται το 6ης γενιάς?

   Εμείς έχουμε κάθε λόγο να ξερογλυφόμαστε για το F-35 χτές (και όχι το 2030), δεν είναι τυχαίο ότι ξερογλύφτηκε το Ισραήλ (ίσως η κορυφαία αεροπορία ποιοτικά), τα ΗΑΕ (η Σπάρτη των Αράβων όπως την λέγανε) και όλοι οι άλλοι. Αλλά σημασία έχει να τα πάρουμε έγκαιρα, αν είναι να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε το 2035, τότε η LM έχασε και δεν θα έπρεπε να κάνουμε παραγγελία, γιατί θα ζούσαμε ως τότε με τα Ραφάλ και μετά θα πηγαίναμε απευθείας σε 6ης γενιάς.

   Τα προβλήματα δε που επισημαίνουν όλοι οι γκρινιάρηδες του F-35 είναι όλα σχεδόν αστεία, είναι σαν να έχεις μια Ferrari και να λες ναι έχει πρόβλημα γιατί καίει πολύ, είναι ακριβή, έχει ακριβό σέρβις, δεν είναι για καθημερινές δουλειές ή μουλάρι να κουβαλάς πατάτες, επειδή το εργοστάσιο δεν προλαβαίνει να παράγει και να πουλάει (λόγω της επιτυχίας του) δεν προλαβαίνει να παράγει ανταλλακτικά και κινητήρες για τους υφιστάμενους χρήστες κτλ. Μα ΑΚΡΙΒΩΣ, γιατί είναι μια Ferrari, όσοι θέλουν μια Ferrari της αεροπορίας αυτό θέλουν και το πληρώνουν, όσοι θέλουν ένα Ντάτσουν ας πάρουν τέτοιο. Οι ΗΠΑ έδειξαν ότι απαιτούνται και αυτά και τα Ντάτσουν και Ντάτσουν για την ώρα έχουμε πολλά. Ferrari θέλουμε

   1. Τα θέματα που έθεσα εγώ είναι 2 κια πολύ συγκεκριμένα.

    1. Ποιό θα είναι το κόστος του F35 αν μειωθεί η παραγωγή του κατά 700 κομμάτια; Σήμερα είναι στα 120 εκατομύρια η έκδοση. Να πούμε 150+ ; να πούμε παραπάνω; Θα μπορούμε εμείς να αγοράσομε και αν συντηρήσουμε τέτοιο αεροσκάφος όταν ήδη έχουμε βάλει σε υπηρεσία άλλα νέο τύπο;

    2. Θα φτάσει ποτέ σε FOC; Θα μπορεέσει να αναπτυχθεί το νέο λογισμικό που θα αντικαταστήσει το άλις που απέτυχε; Θα πετύχει αυτό; Θα λυθούν τα εκατοντάδες προβλήματα που έχει το αεροσκάφος αρκετά από τα οποία είναι κρισιμα; Πότε; Με τι κόστος; Θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι εκσυγχρονισμοί ετεροχρονισμένα στα πρώτα 600 που είναι σε IOC; Πότε; με τι κόστος; Θ μπορέσουν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς όπως πτήση με χαμηλές ταχύτητες για να μη ξεφτίζει η RAM ; Να μην πετάνε σε κακό καιρό; Θα λυθεί το πρόβλημα της ευστοχίας του πυροβόλου; Η λίστα είναι ατελείωτη.

    Τι να λέμε. Με τέτοια θέματα άλυτα μετά από 600 αεροσκάφη κατασκευασμένα θα έπρεπε να μιλάμε για 600 πρωτότυτα. Για μένα αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν ποτέ. Αν αποφασιστεί η αρχική μείωση αυτή θα την ακολουθήσει και δεύτερη που θα οδηγήσει στην ύπαρξη ενός μικρού αριθμού σε υπηρεσία, και αυτό υποχρεωτικά αφού ξόδεύτηκαν τόσα χρήματα για να κατασκευαστούν. Θα τους βρεθεί κάποιος ρόλος. Η ταφόπλακα του προγράμματος F35 έρχεται όλο και πιό κοντά.

    Τα άλλα που λες για τους διαθνείς πελάτες δε σημαίνει και τόσο πολλά. Οι περισσότεροι πελάτες του είναι μέλη του consortium, έχουν δεσμευτεί έχουν βιομηχανικό έργο και δε θέλουν να βλάψουν την οικονομία τους, και έχουν σχεδιάσει τη δύναμη τους με βάση το F35. Φαντάζεσαι οι Βρετανοί και οι Ιταλοί να έχουν αεροπλανοφόρα χωρίς αεροπλάνα; Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για εκεί παρά το F35B. Είναι υποχρεωμένοι να τα πάρουν λοιπόν και ας είναι και ψιλομάπα.

    Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι και διπλάνα να αγόραζαν το ίδιο αντίκτυπο θα είχε για την άμυνα τους. Δεν έχουν πραγματικό αντίπαλο να πολεμήσουν. Τα θέλουν για να διατηρήσουν τη βιομηχανία τους, να συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ βομβαρδισμό τρομοκρατών κλπ.

    Οι Ισραηλινοί τα πάιρνουν τσάμπα. Αν μας δώσουν και μας τσάμπα μια μοίρα οι ΗΠΑ είμαι θετικός και γω να τα εντάξουμε.

    Οι Ιάπωνες έχουν απέναντι τους τον αναθεωρητικό γίγαντα που λέγεται Κίνα και χρειάζονται 5ης γενιάς αεροσκάφος για να ψελλίσουν αποτροπή. Θέλουν κάτι να βάλουν στα ελικοπτεροφόρα που έχουν να τα κάνουν ψευτο-αεροπλανοφόρα. Το μόνο που υπάρχει είναι το F35B. Παρόμοια και οι ΚορεάτεΠάντως και για τους δύο το F35 είναι λύση ανάγκης. Οι Ιάπωνες ήθελαν το F22 και επειδή δεν τους δόθηκε συμβιβάστηκαν με το F35 γιατί ήταν το μόνο που μπορούσαν να πάρουν. Όμως δεν είναι ευχαριστημένοι και επιθυμούν να αναπτύξουν δικό τους με συμμετοχή ίσως της LM. Οι Κορεάτες επίσης προσπαθούν να αναπτύξουν δικό τους με τη βοήθεια άλλης χώρας, πιθανώς και πάλι των ΗΠΑ. Αν ήταν και οι δύο τόσο ευχαριστημένοι με το F35 απλά θα αγόραζαν περισσότερα.

    Και ερχόμαστε στους άραβες. Τα ΗΑΕ έχουν ήδη ένα εξαιρετικό στόλο ίσως από τα καλύτερα μονοκινητήρια αεροσκάφη αυτή τη στιγμή. Τα F35 θα είναι το επιπλέον. Επίσης είναι από τις πιό πλούσιες χώρες στον κόσμο. Μπορούν να θέλουν ότι θέλουν. Μπορούν να συντηρούν ένα πανάκριβο, δυσκολοσυντήρητο περιορισμένων δυνατοτήτων στόλο (σε σχέση με τις διαφημιζόμενες) με λίγες ώρες πτήσης κλπ. ώστε να εκμεταλευτούν αυτό που τους δίνει. Εμείς;

    Σε σύγκριση με εμάς λοιπόν οι παραπάνω πελάτες είτε δεν αντιμετωπίζουν πραγματική απειλή, είτε δεν έχουν τίποτα καλύτερο να αγοράσουν. Είτε είναι λεφτάδες είτε τους δίνονται τσάμπα. Και έχουν ήδη αξιόλογους στόλους αεροσκαφών.

    Εμείς λοιπόν δεν είμαστε λεφτάδες, αντίθετα είμαστε μπατίρηδες καταχρεωκοπημένοι, και καταληστεύομενοι για τα επόμενα 98 χρόνια από τους δανειστές μας.

    Πάσχουμε στην αεροπορία όσο αφορά τους αριθμούς και όχι την ποιότητα (από πλευρά στελεχών πολλοί έχουν φύγει για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, και από άποψη μέσων ε τι να λέμε, ξέρουμε μεταξύ μας που βρισκόμαστε από πλευράς διαθεσιμοτήτων, ανταλακτικών, ημερομηνίας ληξης όπλων κλπ) αντίθετα προασπαθούμε να αναγενήσουμε τη δική μας μετά από 10 χρόνια απραγίας και απαξίωσης. Σε αυτή την αναγέννση θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αναβαθμίσεις κάποιων αεροσκαφών (F1652/52+/50), οι αποσύρσεις άλλων (EGM/F1630/F4), και η ένταξη ενός νέου τύπου (Rafale). Η οποία ίσως ήδη αποτελεί υπέρβαση για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Εϊναι δυνατόν μέσα σε όλα αυτά να εντάξουμε και ένα πανάκριβο δεύτερο τύπο που αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα. Ειδικά τη στιγμή που ο κύριος πελάτης του σκέφτεται να κόψει την παραγωγή σχεδόν στο μισό; Και τη στιγμή που εκτός της ΠΑ έχουμε να ανανεώσουμε το σύνολο του στόλου, πλοία επιφανείας και υποβρύχια; Και τη στιγμή που έχουμε να ανανεώσουμε και όλο το ΣΞ; Για μένα για όλους τους παραπάνω λόγους απολύτως όχι.

    1. Αφού τα θέματα είναι συγκεκριμένα, και επειδή βλέπω πολλές πολλές ανακρίβειες ας τα απαντήσουμε:
     1.α) «Σήμερα είναι στα 120 εκατομύρια η έκδοση. Να πούμε 150+»
     Αυτό δεν ισχύει. Το κόστος fly-away είναι πολύ συγκεκριμένο και είναι στα 78 εκατ δολλάρια. Τα υπόλοιπα κόστη είναι για υποδομή, FOS και όπλα. Δεν είναι κάποια κόστος μυστικό και μυστήριο, το έχει και η ΠΑ των ΗΠΑ το έχει και η ίδια η εταιρεία στο site της και πολύ καλά κάνει, είναι ένα προιόν που πλέον έχει τιμοκατάλογο στο internet όπως και όλα τα προιόντα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που την τιμή την κρατάνε επτασφράγιστη για να υπάρχουν περιθώρια για άλλα κόλπα. Για αγορασθέντες μικρούς αριθμούς, ναι το κόστος των υποδομών κτλ είναι ακριβό όταν το διαιρέσεις με λίγα τεμάχια, αλλά το θέμα σε αυτό είναι τα λίγα τεμάχια που παίρνουμε.

     1.β) Το πρόβλημα του F-35 είναι η επιτυχία του, καθώς οι παραγγελίες του είναι στα 3.200 αεροπλάνα (παραγγελμένα όχι προθέσεις κτλ), η παραγωγή του είναι στα 160 κομμάτια τον χρόνο και στο μάξιμουμ θα ανέβει περίπου στα 180-200. Με βάση τον όγκο των παραγγελιών και την δυνατότητα να παράγουν, για να ετοιμασθούν τα παραγγελθέντα αεροπλάνα, θέλουν 20 χρόνια, δηλαδή το 2040 θα παραδίδουν ακόμη αεροπλάνα που έχουν παραγγελθεί σήμερα.
     Κανονικά δηλαδή αν έβαζε σήμερα παραγγελία η Ελλάδα, αν εξυπηρετηθεί αφού εξυπηρετηθούν όλοι οι άλλοι πελάτες που έχουν βάλει πριν από εμάς τις παραγγελίες, σημαίνει ότι θα εξυπηρετηθεί το 2040!!!

     Το πρόβλημα λύνεται με το να μειώσει τις παραγγελίες η Αμερική, ώστε κάποιοι πελάτες στην ουσία να μπορούν να πάρουν τα αεροπλάνα που θα έπαιρναν οι ΗΠΑ που δεν το χρειαζόταν σε τόσο τεράστιους αριθμούς. Αν μειώσει την παραγγελία κατά 500-1000 κομμάτια, επειδή η ζήτηση υπάρχει, ο συνολικός αριθμός αεροσκαφών θα μείνει ίδιος (3.200)

     2) » Θα φτάσει ποτέ σε FOC; Θα μπορεέσει να αναπτυχθεί το νέο λογισμικό που θα αντικαταστήσει το άλις που απέτυχε»
     Σε FOC δεν φτάνει γιατί οι ΗΠΑ συνέχεια προσθέτουν και επιπλέον απαιτήσεις, οι οποίες πλέον δεν έχουν καμία σχέση με τις απαιτήσεις που είχαν όταν το παράγγειλαν, ενώ καθυστερεί και λόγους που είναι από άποψη σημαντικότητας αστείοι. Εμείς τα 214 αν θυμάμαι καλά FOC δεν κηρύξαμε ποτέ αλλά μια χαρά τα χρησιμοποιούμε. Μέχρι στιγμής ήδη έχουν παραχθεί κανα 700 και χρησιμοποιούνται, περισσότερα από οποιοδήποτε αεροπλάνο 4ης γενιάς για να μην πω να αθροίσει κάποιος όλα τα αεροπλάνα 4ης γενιάς (πλην Ρώσων) δεν φτάνει αυτό τον αριθμό.
     Λογισμικό. Αυτή και αν δεν είναι αστεία περίπτωση, καθώς το λογισμικό του αεροσκάφους είναι έτοιμο και χρησιμοποιείται εδώ και καιρό. Οι «haters» καταφεύγουν σε αστείες διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας για να βρουν κάτι να πουν. Όταν πχ τα windows πάνε από version 8 σε version 10, για να λύσουν θέματα με bugs, σταθερότητα καλύτερες επιδόσεις, ή το Ραφάλ πάει από έκδοση F3 σε F3-R και μετά σε F4 όλοι λένε μπράβο στο νέο version, κανείς δεν λέει ότι το προηγούμενο είχε προβλήματα απλά το νέο έχει περισσότερες δυνατότητες, εκτός από την περίπτωση του F-35. Κανείς δεν λέει ρε συ το fushion Και οι αισθητήρες του F-35 είναι όσο όλων των άλλων αεροσκαφών της αγοράς μαζί, δεν λένε ότι με άριστα το 10, οι άλλοι είναι στο 4 ή 5 και αυτό είναι στο 9,5, λένε εε τους άμπαλους δεν είναι στο 10.
     Το άλις δεν ήταν καν αρχικό ζητούμενο και έχει σχέση κυρίως με την συντήρηση και την παρακολούθηση της κατάστασης του αεροπλάνου

     3) Οι άλλοι πελάτες είναι μέλη του consortium. Οι περισσότεροι (και μεγάλοι) πελάτες δεν έχουν σχέση με το consortium: Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Πολωνία, Βέλγιο, Κορέα, ΗΑΕ και πάει λέγοντας

     4) Δεν είμαστε λεφτάδες και πλούσιοι. Ναι δεν είμαστε, άρα να μην πάρουμε τίποτα (μπελάρες, Ραφάλ κτλ?) Γιατί όσον αφορά τα κόστη, βλέπω ότι το F-35 που είναι 5ης γενιάς είναι στο ίδιο κόστος και φτηνότερο με τα Ραφάλ που ήταν 4ης και μεταχειρισμένα. Καλώς τα πήραμε τα Ραφάλ και να πάρουμε και άλλα, αλλά χρειαζόμαστε έστω και λίγα F-35 που θα συμπληρώνουν τέλεια τον υπολοιπο στόλο μας γιατί είναι για αποστολές που τα άλλα δεν θα μπορούν να κάνουν (και τούμπαλιν).

     5) Με τα απίστευτα Kill ratios του F-35 έναντι αεροσκαφών όπως το F-16, το πρόβλημά μας ΔΕΝ είναι οι αριθμοί

     6) Επειδή έχω ζήσει την αναβάθμιση των F-4 να πω την αλήθεια αν και είμαι υπέρ της αναβάθμισης των F-16, ξέρω από τώρα τι θα γίνει… Όταν αυτή τελειώσει, σχεδόν όλες οι αεροπορίες παγκοσμίως θα το έχουν αποσύρει, και με την αναβάθμιση των F-4 ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοπιούνταν, είπαν ναι και στο τέλος πήγαν στράφι τα λεφτά

     1. Η τιμή fly away δε μας ενδιαφέρει μας ενδιαφέρει σε τιμή θα το αγοράσουμε. Η τιμή που ανέφερεα είναι ενδιεκτική και κοντά στην πραγματική.

      Αν το πρόβλημα του είναι η επιτυχία του γιατί οι δύο κύριοι πελάτες του USN/USAF ετοιμάζονται για εναλλακτική λύση;

      Δεν είπα ότι όλοι οι άλλοι πελάτες είναι μέλη του κονσόρτιουμ, εδώ διαστρέφεις τα λεγόμενα μου. Δεν απαντώ περαιτέρω καθώς τα έχω πει παραπάνω.

      Προσωπικά έχω αναφέρει (εντάξει δεν θεωρώ ότι είμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε ο ένας τα λεγόμενα του άλλου) ότι με τα 10 δις θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε εξοπλίσουμε και φέρουμε σε λειτουργική κατάσταση αυτά που ήδη διαθέτουμε ώστε γρήγορα να δείξουμε ότι είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Με εξαίρεση το ΠΝ που χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση μονάδων και εκεί θα μπορούσε να γίνει με αγορά μεταχειρισμένων. Μετά από αυτό το σουλούπωμα θα μπορούσε η χώρα να κάνει διαγωνισμούς και να ετοιμάσει το μέλλον της άμυνας με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο.
      Από κει και πέρα δεν αποφασίζω εγώ, αγοράστηκαν και θα αγοραστούν κάποια πανάκριβα και λίγα στον αριθμό συστήματα. Ανάμεσα σε αυτά προτιμώ το rafale έναντι του f35 και τις belara έναντι των mmsc. Από τη στιγμή που πήραμε rafale καλό είναι να παραμείνουμε στον τύπο.

      Αντικειμενικά το κόστος χρήσης του F35 είναι μεγαλύτερο του rafale και οι διαθεσιμότητες του χειρότερες. ο δε χρόνος που απαιτείται για τη συντήρηση του είναι πολύ μεγαλύτερος. Αν αγοράσεις 20 κομμάτια με αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορείς να πετάξεις αρκετά για να κάνουν τη διαφορά ενώ θα τα πληρώσεις πολύ ακριβότερα.

      Όσο αφορά την κατάρριψη των F16 νομίζω ότι με το συδυασμό rafale meteor/mica ng δε θα έχουμε κάποιο πρόβλημα να ρίχουμε τα τουρκικά F16.

      Για τη διείσδυση σε εχθρική αεράμυνα ίσως να έχει το F35 πλεονέκτημα αλλά οι μικρές διαθεσιμότητες και ο μεγάλος χρόνος συντήρησης πάλι σημαίνουν λιγότερες αποστολές ανά αεροσκάφος σε σχέση με το rafale. Από κει και πέρα το δόγμα των γάλλων δεν είναι η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας αλλά η δράση του εντός λειτουργικής εχθρικής αεράμυνας, οπότε θεωρώ ότι και εκεί θα έχει σημαντικές ικανότητες, όπως λέγεται λόγω ικανοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου. Σε αυτό το πεδίο όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε.

      όσο αφορά τα f4 και τον καθυστερημένο εκσυγχρονισμό τους έχεις δίκιο, μην ξεχνάς όμως ότι το F4 είναι και μια γενιά πίσω από το F16 που ήδη είχαμε. Και για τα F16 ο εκσυγχρονισμός θα έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και χρόνια το ότι έγιναν για γνωστούς ή άνγωστους λόγους πολυετείς καθυστερήσεις είναι άλλο θέμα. Πάντως έστω και έτσι καλύτερα από τα τουρκικά θα είναι. Άλλωστε η χώρα μας δεν μπορεί να διατηρήσει μεγάλους αριθμούς από σύγχρονα αεροσκάφη τύπου rafale/f35 κάπως πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ο κορμός του στόλου με οικονομικό αεροσκάφος. Για την ώρα αυτά είναι τα F16 (που τα έχουμε άρα καλώς τα αναβαθμίζουμε) και τα gripen.

 3. Και κάτι ακόμα. Η περίπτωση κατασκευής αεροσκάφους 4.5 γενιάς κατηγορίας «Low» απ’ ευθείας αντικαταστάτη του F-16, ίσως ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα μας, να αντικαταστήσει μαζικά το στόλο των F16 αρχίζοντας σε 15 χρόνια. Κάτι που θα επέτρεπε την διεκδίκηση τεράστιου βιομηχανικού έργου όπως είχε κάνει η Τουρκία με το F16. Και φυσικά με διαδικασία διγωνισμού ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις και για τη μείωση του συνολικού κόστους αλλά και την εκ των προτέρων διασφάλιση αποδέσμευσης των όπλων που επιθυμεί να χρησιμοποιεί η ΠΑ,

 4. Η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε αγορά μιας δεύτερης μοιρας Rafale……συνολικά 40 αεροσκάφη…..και με δεδομένο ότι δεν πιεζόμαστε χρονικά λόγω της Τουρκικής αποβολής από το πρόγραμμα των F-35 να περιμένουμε τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια μέχρι να αποφασίσουμε οριστικά αν μας κάνει το F-35.

  Δεν υπάρχεοι κανένας λόγος να βιαστούμε με το F-35…..ίσως μετά το 2026-2027 να θεωρείται και απαρχαιωμένο……και να έχουμε μπροστά μας επιλογές για αεροσκάφος 6ης γενιάς……

  1. Αγαπητέ φίλε συμφωνώ μαζί σου. Θέλω δε να προσθέσω δύο πραγματα:1.Τα Ραφαλ που προσφέρονται στην Κροατία, δεν πρέπει να μας ξεφύγουν με κανένα τρόπο,δεν υπάρχει δικαιολογία, 2.Πρέπει διαμέσου της ισχυρής σχέσης που έχουμε με τους γάλλους, να ενταχθούμε στο προγραμμα fcas,έτσι θα αποκτήσουμε και μια ασφαλιστική δικλείδα για να αποφύγουμε την φολα35.

 5. Tο f35 ειναι η επανάληψη της ιστορίας με το f111. Και τοτε ηθελαν το αεροσκαφος να αντικαταστήσει τα παντα με αποτελεσμα το υψηλο κοστος, τον περιορισμο των επιδοσεων και φυδικα η καταληξη ηταν να φτιαξουν πολύ λιγα.
  Μακρια και οπως λεει το αρθρο περισσότερα οπλα μακρου πληγματος
  Περισσότερα Ραφαλ, μιραζ, εκσ/να φ16 και ειμαστε μια χαρα. Αργοτερα βλεπουμε τι επιλογες θα εχουμε
  Μην φορτωθουμε το φ35 και οι αμερικανοι το αποσυρουν ή εχουν λιγα κομματια οπως σε μια αλλη ιστορια που την ελεγαν f 104

  1. Καμια σχεση ..Οπως και το αστειο οτι καποιεςαεροποριες παραγγελνουν επειδη ειναι σε κονσορτσιουμ αναγκαστικα λες και δεν συμμετειχαν εξ αρχης οι ιδιες προθυμα η δεν αντιμετωπιζουν απειλες αρα αγοραζουν χωρις κριτηρια.
   Το F35 ουσια ειναι τρια αεροσκαφη και οχι ενα ενω η εξελιξη οπως γραφει ο φιλος παραπανω συνεχιζεται με αρκετες παρατηρησεις αλλα ησσονος σημασιας και καποιες critical που αργα η γρηγορα θα λυθουν.
   Αυτο ειναι νομοτελειακο.
   Κανεις διεθνως δεν το θεωρει αποτυχια επιχειρησιακα με εξαιρεση τις υπερβασεις κοστους και την εξελικτικη διαδικασια .
   Δειτε ποιοι αγορασαν F111 και ποσοι το F35.
   Αυτα τα ‘συμπερασματά’ μονο στο ελλαδισταν εχουν βαρυτητα.
   Για να αξιοποιησεις δε το 35αρι πρεπει να διαθετεις υποδομη εξ ου και παραινεση των ΗΠΑ για σταδικη αγορα στο μελλον.
   Αν η Ελλαδα κλεισει κενα αλλου πρωτα ως οφειλει και επενδυσει σε δικτυοκεντρικες επιχειρησεις και διαθεσει τα μεγαλα ποσα κτησης και χρησης το αεροσκαφος ειναι μονοδρομος αφου τα 6ης γενιας χανονται καπου στο 2040.

 6. Στο USN τραβάνε τα μαλλιά τους με το κουβά-Β απο τι στιγμή που μάθανε ότι δεν θα μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικές ταχύτητες πλέον. Τι αναχαίτιση θα κάνει όταν πετά με τις ταχύτητες των Airbus της Aegean?
  Πώς θα προλάβει τα ταχύτατα κινέζικα και ρώσικα μαχητικά?
  To Πολύ καλό F-18 Super Hornet ( Block III πλέον) θα παραμείνει η πλειοψηφία στα αεροπλανοφόρα, και θα αντικατασταθεί απευθείας απο το 6ης γεννιάς F/A-XX Program, επίσης της Boeing.
  H LMartin παει απο αποτυχία σε αποτυχία (κουβάς, Lcs freedom).
  Λογικά η ανοχή του βαθεως αμερικάνικου κράτους πρέπει να τελειώνει μαζί της και η Boeing θα πάρει τις ευκαιρίες της.

 7. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο.Αυτην την στιγμη δεν πρέπει να κάνουμε καμία κίνηση για f-35.Εκτος από την συμπλήρωση των αριθμών των rafale με άλλη μια μοίρα αυτό που είναι επιτακτικό να γίνει είναι η αγορά όπλων μεγάλης εμβέλειας.Ειναι αδιανόητο μια αεροπορία με 155 f-16, 40+ mirage και όσα f-4 πετάνε ακόμα και να έχουμε τόσα λίγα stand off όπλα.Πραγματικα είναι απίστευτο και κάποιοι θα έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις για αυτό που έχει συμβεί στην Π.Α. Ακόμα και τα f-16 Block 30 και τα mirage-2000 egm μεταμορφωνονται από αεροσκάφη προς πώληση και απόσυρση σε asset μεγάλης αξίας.Επρεπε ήδη να έχουμε ζητήσει από τους Αμερικανούς στα πλαίσια του εκσυχρονισμου των f-16 αποδέσμευση και πώληση όπλων πως τα harpoon, jassm, sdb και ταυτοχρονα αγορά απο Ισραήλ spice, rampage. Μόνο έτσι κάνεις αποτροπή.Δεν φτάνει μόνο η δυνατότητα να αμυνθείς, να ανάχαιτήσεις την εχθρική αεροπορια.Πρεπει να ξέρει ο αντίπαλος ότι θα τον στείλεις στην λιθινη εποχη αν τολμήσει κάτι καταστρέφοντας του όλες τις υποδομές του.Αυτην την στιγμη λοιπόν οι Τούρκοι νιώθουν άνετα γιατί ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε με τα 90 scalp μόνο.

  1. @Αποστολης
   Εδώ είδαμε να δοθεί μια παραγγελία για 30 κομμάτια Sniper………………
   Έχουμε βέβαια 39 ολόκληρα JSOW………………..

 8. Η αντίληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα αγοράζει όλα θα ηττηθεί σύντομα. Όπως επίσης και η παντελώς ανεφάρμοστη στα παγκόσμια χρονικά αντίληψη ότι όλα θα γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα.

  Από κει και πέρα, πολύ σωστή η άποψη ότι η προμήθεια των διαφόρων οπλικών συστημάτων πρέπει να προσφέρει ερευνητικό και βιομηχανικό έργο στην ιδιωτική και δημόσια βιομηχανία αλλά οι άθλιες μεθοδεύσεις με τα ναυπηγεία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

  Οφείλω να πω ότι η πρόταση των Γάλλων για υποκατασκευαστικό έργο σε Ελληνικές βιομηχανίες παρέχει ένα ρεαλιστικό μοντέλο, αλλά με αυτούς που μας κατσικώθηκαν τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.

 9. Το πολεμικό ναυτικό ποτέ στην ζωή του δεν ζήτησε LCS και ακόμα και το 2018 που έγινε πάλι στενό μαρκάρισμα για τις MMCS το πολεμικό Ναυτικό τις απέρριψε….
  Το ίδιο έχει γίνει και τώρα, μην ακούς τα διημοσιογραφακια που επαναλαμβάνουν συνεχόμενα ότι πρώτα βρίσκονται οι belharra και μετά από πίσω έρχονται οι mmcs ….
  Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι

 10. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

  Παρακαλώ πολύ όλους τους αναγνώστες να κρατήσουν ένα σοβαρό επίπεδο στα σχόλια με ευπρέπεια και τεκμηρίωση των λεγομένων σας. Δεν γίνεται οι διαχειριστές να επιτηρούν διαρκώς τι γράφεται και με ποια διατύπωση. Απευθυνόμαστε σε ευσυνείδητους αναγνώστες με κρίση και άποψη. Όχι σε «οπαδούς». Δεν γίνεται δριαρκώς να κάνουμε τους «ελεγκτές» στα σχόλια καθότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Κάθε άποψη και γνώμη είναι σεβαστή και δεκτή. Ο σκοπός είναι να γίνεται ένας δημιουργικός διάλογος με επιχειρήματα.

 11. τρία κριτήρια βάσει των οποίων θα ληφθεί απόφαση: οι ικανότητες του προτεινόμενου σχεδίου φρεγάτας, η συνεισφορά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και οικονομία και η λεγόμενη “ενδιάμεση λύση”.

  https://doureios.com/presvis-paiat-gia-mmsc/

  “Είχαμε και έχουμε λεπτομερείς συζητήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό για τις δυνατότητες που επιθυμούν στο πλοίο σήμερα αλλά και για πιθανές μελλοντικές αναβαθμίσεις“

  Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης έχει καταστήσει σαφές στους Αμερικανούς “ότι έχει εστιάσει στην αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα φρεγατών για να πετύχει αυτό το σχέδιο“. Μόνο η αμερικανική πλευρά έχει αναπτύξει ένα σοβαρό όραμα προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Πάια
  “Ορισμένοι από τους ανταγωνιστές μας έχουν κάνει θόρυβο αναφορικώς με συνεργασία της εγχώριας βιομηχανίας αλλά δεν έχουν προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αυτές που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και τις οποίες έχουν επικοινωνήσει τόσο επισήμως, σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα, για την παραγωγή πλοίων στην Ελλάδα“, συμπλήρωσε.

  διευκρίνισε ότι ένα από τα οφέλη που θα προκύψουν από την ναυπήγηση MMSC σε ελληνικά ναυπηγεία είναι ότι αυτό θα προσφέρει δυνατότητα επισκευής των σημερινών LCS

  Για την “ενδιάμεση λύση”, ο Αμερικανός πρέσβης διαβεβαίωσε ότι βασιζόμενος σε συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους της στρατιωτικής ηγεσίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ, το τελευταίο “διερευνά πολύ σκληρά αυτή την ενδιάμεση λύση και αναγνωρίζει ότι πρόκειται να αποτελέσει ουσιώδες στοιχείο στην ελληνική απόφαση“

  Ως προς το ζήτημα της προμήθειας F-35 από την Ελλάδα, ο κ. Πάιατ ανέδειξε την πολυπλοκότητα του αεροσκάφους ως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα που απαιτεί περί τα 5 έτη από την ανάθεση συμβάσεως μέχρι την έναρξη παραλαβών. Ο παριστάμενος αξιωματικός συμπλήρωσε: “Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πει περίπου πέντε έτη. Επειδή υπάρχουν πολλές μοναδικές υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν για την υποστήριξη του αεροσκάφους. Αντιμετωπίζουμε τις δικές μας προκλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη δημιουργία αυτής της υποδομής επιτόπου. Δεν πετάει απλώς ένα F-35 και σταθμεύει δίπλα σε ένα F-16“.

 12. Η κατάσταση με τα F35 έχει καταντήσει θηλια στο λαιμό της USAF και κυρίως του Ναυτικού το οποίο πραγματικά έχει τρελαθεί με τα υπέρογκα κόστη συντήρησης και το δύσκολο fly readiness εν πλω.

  Το κόστος ενός αεροσκάφους σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι σημαντικοτερο από το ίδιο το κόστος κτήσης του αεροσκάφους.
  Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί αρχικώς στα μεταχειρισμενα Rafale της Κροατίας και δευτερεύοντως στα F16v & Mirage. 2000-9 του UAE για να δει τι μπορεί να πάρει από εκεί γιατί είναι σίγουρο ότι θα πάρει.

  Για τα όπλα θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η προμήθεια Spike αλλά και Brahmos αν καταφέρουμε και σπρώξουμε τους S300 MP στους Ινδούς μιας και θα αναβαθμίσουν εξολοκλήρου από την Σ.Αραβια.
  Έτσι κι αλλιώς εμείς με τον Θείο Σαμ στο κεφάλι μας δεν πρόκειται ποτέ να τα ενεργοποιησουμε.

  Αν η ΠΑ ενεργοποίησει τα αντανακλαστικα της -δεν λαμβάνω καν υπόψη μου την πολιτική ηγεσια- σε βάθος 7ετιας αντί να κοιτάξουμε για F35 θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουμε μια τουλάχιστον μοίρα GRIPPEN NG το οποίο είναι ένα εξαιρετικό αεροσκάφος -μακράν καλύτερο – του F16V με εξαιρετική κινηματικη και τεχνολογία και ίσως με το μικρότερο κόστος ανά ώρα πτήσης από οποιοδήποτε δυτικό μαχητικό.

  Θα μου πείτε ότι είμαι τρελός….. Και ότι μιλάμε για πανσπερμια μοντέλων και τύπων και άλλα τέτοια.
  Εγώ αναρωτιεμαι τι θα κερδίσουμε παιρνώντας μια μόνο μοίρα F35 την οποία θα την σηκώνουμε στις παρελάσεις….και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και με το φόβο πάντα ότι οι πηγαίοι κωδικοί θα είναι στα bunker των αμερικανικών βάσεων είτε στο αρχηγείο της Λάρισας (Αν είμαστε τυχεροί) η σε κάποια βάση της Γερμανίας.

  1. Αποτροπη θα κερδισεις αν δεν το εχεις καταλαβει .
   Δεν θα τα εχεις για αναχαιτησεις ….και με δυνατοτητα πρωτου πληγματος με ατιμωρησια αλλαζουν πολλα στο Αιγαιο.Μην προσπαθειτε ορισμενοι να τα βγαλετε αχρηστα η ανικανα να επιτελεσουν το εργο τους γιατι η διεθνης αγορα σας διαψευδει .
   Τους πηγαιους κωδικους τι τους θες μηπως θα τους βαλεις εγχωρια οπλα επανω;
   Οποιος θελει εφε και υπερηχητικες ταχυτητες αφου εσχατως το ακουσαμε και αυτο για μια παρατηρηση , η 10g ελιγμους ,ας παρει Su35 για ακροβατικα στο Τροκαντερο ..

 13. Συγχαρητήρια για αλλη μια φορά.
  Συμφωνούμε για την αναβάθμιση κ τον 30 κ 50 και φυσικά για τα όπλα που πρεπει να τα συνοδεύουν αλοιμονο..
  Εννοιειται και πρεπει τα Rafael να φτάσουν τα 40 και περισσότερα αν γίνεται για πολλούς λογους(όπλα,δεύτερη πηγή,συμμαχία κτλ).
  Για το F35 η απορία μου είναι ,μπορούμε να σηκώσουμε έστω και σε μικρό αριθμό φαντάζομαι,ακόμη έναν τύπο αεροπλάνου που ομολογούμενος είναι πανάκριβο σε χρήση;
  Κιαν ναι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στα όπλα όπως και με τα f16?
  Δεν θαταν προτιμότερο μιας και έχουν γίνει η δυο κεντρικές επιλογές Rafael και f16v να επικεντρωθούμε σε αυτές και να μπούμε στο FCAS που ξεκινάει;
  Ευχαριστώ

  1. Παράλληλα στα Rafale και FCAS θα ήταν ίσως χρήσιμο να μελετηθεί και η απόκτηση ενός ελαφρού μαχητικού για αναχαίτηση (πχ Gripen που είναι και συμβατό με τους πυραύλους που χρησημοποιεί το F-16 και το Rafale) με χαμηλά έξοδα λειτουργίας, για να υπάρχει και ένα οικονομικότερο σύγχρονο μονοκινητήριο μοντέλο, αν συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι με τις παραβιάσεις και για να μην σηκώνεται ένα ακριβότερο δικινητήριο αεροσκάφος για περιπτώσεις Renegade που είναι συχνά θέμα επικοινωνίας απο λάθη πιλότων ιδιωτικών αεροποριών εταιριών.

 14. Κυριε Νικητα,

  Συγχαρητηρια για το αρθρο σας και τις αποψεις σας.

  Πρεπει να αυξηθει ο αριθμος των οπλων κατηγοριας stand-off στο Ελληνικο οπλοστασιο τοσο στην ΠΑ αλλα και στον ΕΣ, ειναι απαραδεκτα χαμηλος. Πρεπει να δοθει εμφαση σε οπλα μεγαλου βεληνεκους που θα μπορουν να καταστρεψουν μεγαλο αριθμο εχθρικων στοχων και εχθρικων υποδομων οπως αεροδρομια, λιμανια, εργοστασια, εγκαταστασεις παραγωγης ρευματος, σταθμους τηλεπικοινωνιων, κινητης τηλεφωνιας, εγκαταστασεις ελεγχου δορυφορων κεντρα Διοικησης Ελεγχου, συστηματα ηλεκτρονικου πολεμου κτλ.

  Πρεπει το κοστος για τον αντιπαλο να ειναι τοσο υψηλο, που να μην σκεφτεται καν οτι υπαρχει καποια λογικη πολεμικης αντιπαραθεσης με την Ελλαδα. Ολα αυτα θα πρεπει να γινουν απο αποσταση ασφαλειας χωρις να εκτιθενται σε κινδυνο τα αεροσκαφη και τα πληρωματα.

  Η Ελλαδα θα επρεπε να δοσει εμφαση στην αποκτηση τεχνολογιας βαλλιστικων πυραυλων και βληματων κρουζ ωστε να κατασκευασουμε τα δικα μας οπλα. Πρεπει να αρχισουμε αμεσα να κανουμε συμπαραγωγες με αλλες χωρες ωστε να αποκτησουμε την αναγκαια τεχνογνωσια και τεχνολογια.

  Ας κανουμε συμφωνιες για την κατασκευη ρουκετοβολων, και βαλλιστικων πυραυλων με το Ισραηλ (π.χ. Lynx, LORA) η την Κινα, οπως ακριβως εκανε και κανει η Τουρκια. Διαφορετικα, ας συζητησουμε με αλλες χωρες, οπως Γαλλια, Ταιβαν, Νοτια Κορεα κτλ. Ακομη και η Σερβια αλλα και η Βραζιλια εχει τετοια τεχνολογια, καθως τα Sumadija / Jerina 1 , η τα Αstros 2 εχουν εμβελειες 300 χιλιομετρων.

  Το μονο σημειο που διαφωνω ειναι οι MdCN. Οι Belharra δεν εχει αρκετα κελια ουτε καν για αντιαεροπορικο πολεμο, δεν ειναι λογικο εμεις να θελουμε να βαλουμε MdCN σε πλοιο μονο με 16, 24, αντε και 32 κελια. Oι Τουρκοι εχουν 260 αεροσκαφη, μερικες εκατονταδες Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη, χρειαζομαστε ΜΕΓΑΛΟ φορτιο αντιαεροπορικων πυραυλων. Αν η Belharra εχει 100 κελια και μπορουσε να φερει Αντιαεροπορικους πυραυλους σε διαμορφωση quad pack, τοτε ενταξει. Αλλα τωρα με 24 κελια ειναι παραλογο να θελουμε να βαλουμε MdCN σε 8 κελια.

  1. τους A70 Sylver VLS [email protected] σε 8 κελιά δεν τους θέλουμε μονο για MdCN, τους χρειαζόμαστε και μελλοντικά για stealth υπερηχητικούς πυραύλους Perseus τυπου Cruise/Anti-Ship (FC/ASW) της MBDA. Το μέλλον είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Cruise. Επισης τις επιθέσεις εναντίων εχθρικών μοντέρνων φρεγατών με ισχυρή αυτοπροστασία θα πρεπει στο μέλλον να μπορούμε να τις κανουμε με υπερηχητικούς πυραύλους.

 15. Και γιατι να μην φερουμε τα Φου35 μας, οταν και ΑΝ τα παρουμε, στο προτυπο Φου35Ι των Ισραηλινων; Εφοσον ειναι τα μονα που μπορουν να εκτελεσουν επιχειρησεις.

  1. @Ασβος

   Φίλε μου αυτό που πραγματικά μου δημιουργεί τρομερή εντύπωση είναι ότι παρότι τοσο αρνητικά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το συγκεκριμένο αεροπλάνο, το Ισραήλ εξακολουθεί να το εμπιστεύεται και να ζητάει περισσότερα κάθε φορά.
   Είναι οξύμωρο όσο και να θέλουμε να υποβαθμισουμε της δυνατότητες του F35 , μια αεροπορία στυλ Ισραήλ να το θέλει τόσο πολύ!!
   Φυσικά κανένας δεν γνωρίζει τι δυνατότητες έχουν τα F35I «Adir» και τι συστήματα επιπλέον έχει βάλει η Elbit σε αυτά και το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε.
   Μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά, δεν ήταν πολιτική απόφαση (στυλ Ελλάδος) αλλά καθαρά υπηρεσιακή απαίτηση της IAF.

   Τώρα για εμάς εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια επιπλέον μοίρα Rafale και με ταυτόχρονο εκσυχρονισμο / αναβάθμιση των υπολοίπων F16 σε επίπεδο F16 50++ , είναι ίσως από τα πιο σημαντικά προγράμματα που πρέπει να εγκριθούν.
   Επίσης Αγορά όπλων και ατρακτιδια στοχοποιησης.
   Legion Pod
   Sniper
   Litening
   Rampage
   Spice
   AIM-120 D
   Harpoon

   1. Γιατί θέλετε να περάσετε την εντύπωση ότι το ισραηλ λατρευει τον κουβά, και τον θέλει όσο τίποτα?
    Μηπως το ισραηλ με τα 4 δις οικονομικη ενισχυση είναι υποχρεωμένο να ξελασπώνει και τις αποτυχίες των αμυντικών βιομηχανιών των Ηπα?
    Δεν ειναι καθολου τυχαιο που η τελευταια παραγγελεια του ειναι 25 F15 και 25 κουβάδες, αντί για 50 κουβάδες μόνο που ήταν η αρχική?
    Ο κορμός της αεροπορίας της είναι το F16 και το F15 που αλληλοσυμπληρώνονται.
    Ο κουβάς είναι μια «πολυτέλεια» που τους επιβλήθηκε. κατα τη γνώμη μου δεν τον χρειαζόνταν θα θέλαν περισσοτερα καινούργια F15, αλλα δεν θα σκασουν κι ολας καθως θα το προσαρμόσουν με τα δικά τους συστημματα, καθώς έχουν προσβαση και στο λειτουργικο του αεροσκάφους πραγμα που μονο αυτοι και κανεις αλλους απο τους εξαγωγικους πελατες του κουβά δεν έχει.

    1. @Σπυρο αυτη ακριβως την απορία είχα και εγω αλλα ο φιλος sapionderoga ( ωραιο nick) εδωσε μια πολυ ωραια Απάντηση που σιγουρα πρεπει να ληφθεί υπόψιν

     1. Φίλε @S/M δεν διαφωνώ και εγώ στο παραπάνω σχόλιο του nick.
      Απλώς από ότι ξέρω η επιλογή του κουβά δεν ήταν πολιτική.
      Ήτανε καθαρά απαίτηση της IAF!!!
      Ούτε και εγώ θέλω τον κουβά.
      Ειλικρινά.
      Μόνο που μου προκάλεσε και εξακολουθεί να μου προκαλεί απορία, πως είναι δυνατόν μια IAF ,που τόσο πολύ έχει επενδύσει σε F16 και F15 ( κάνοντας τα καλύτερα από τα Αμερικανικά) να θέλει τον κουβά!!

     2. Η ισραηλινή αεροπόρια αν θυμάμαι σωστά έλεγε ότι ήθελε το F-35 για συγκεκριμένες περιπτώσεις χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Η λογική λέει ότι υπάρχει περίπτωση αυτό να ήταν και μέρος του μάρκετινγκ,αφού έχει συμφέρον απο την προώθηση του αεροσκάφους στην αγορά,επειδή τα οικονομάει χοντρά και το Ισραήλ απο την παραγωγή εξαρτημάτων για το αεροσκάφος.

     3. Όλα έχουν τα καλά τους και είναι συμπληρωματικά.

      1. Ο κουβάς πάει πάνω από Τεχεράνη χωρίς να το έχει πάρει χαμπάρι κανείς, καθαρίζει χειρουργικά όλη την αεράμυνα κτλ, και
      2. Μετά έρχεται το μουλάρι σε δεύτερο κύμα (F-15) που πλέον χωρίς αεράμυνα δεν θα τα βλέπει και αυτά κανείς, και θα ξεφορτώνει καραβιές από βόμβες, πυραύλους και ότι άλλο έχουν πάνω από τις εγκαταστάσεις και θα τις ισοπεδώνουν.

      Το πρώτο δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνει το δεύτερο, το δεύτερο δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό αν δεν είχε καθαρίσει πρώτα ο «κουβάς».

      Στην δική μας περίπτωση και 12 μόνο να είχαμε, θα καθάριζαν όλη την αεράμυνα της Τουρκίας, συν την μισή αεροπορία τους, και μετά θα καθόταν να πιουν καφέ και να βλέπουν τα Rafale, F-16, Mirage και F-4 να οργιάζουν

      Με θλίβει το ότι πολλοί το κατηγορούν, ενώ δεν καταλαβαίνουν ότι η χρησιμότητά του είναι εξαιρετική και μόνο για 1-2 δουλειές, που όμως αν τις φέρει εις πέρας, θα 4πλασιάσει την χρησιμότητα όλων των άλλων αεροπορικών μέσων που διαθέτουμε.

      Δεν τα θέλουμε για αναχαιτίσεις, περιπολίες και οτιδήποτε άλλο. Τα θέλουμε παρκαρισμένα μονίμως σε ένα υπόστεγο κι όλα τα λεφτά που ξοδέψαμε, θα μας τα ξεπληρώσει το καθένα κατευθείαν με 20 ώρες πτήσης σε πολεμική περίοδο. Για 20 ώρες πτήσης θέλουμε το καθένα και τέρμα.

      Αλλά αυτές οι 20 ώρες αλλάζουν τον ρου μιας σύγκρουσης. Αυτές τις 20 ώρες βλέπουν και οι Ισραηλινοί, τα ΗΑΕ και όλοι όσοι ξαφνικά αυξάνουν τις παραγγελίες, ενώ όσοι ξέρουν ότι δεν θα εμπλακούν ποτέ σε πόλεμο τις περικόπτουν, γιατί συνειδητοποιούν ότι δεν συμφέρει για αναχαιτήσεις, περιπολίες κτλ ενώ ακόμη και για συμμετοχή σε αποστολές σε τίποτα Ιράκ Αφγανιστάν κτλ τι να το κάνουν το αεροπλάνο που είναι αόρατο στα ραντάρ εναντίον ανταρτών που δεν έχουν ραντάρ και αεράμυνα εν γένει

     4. Στην θεωρεία όλα ωραία φαίνονται/ακούγονται,στην πραγματικότητα όμως οι εμπειρίες αποδεικνύουν ότι η μάχη εξελίσσεται δυναμικά και έτσι δεν υπάρχουν προεξοφλημένα σενάρια που θα εξελισσόταν με εγγύηση όπως τα περιγράφεις.
      Οι ισραηλινή αεροπορία απέδειξε έμπρακτα αρκετές φορές ότι μπορεί και χωρίς «αόρατα» μαχητικά να πετύχει τους στόχους που θέτει η πολιτική του Ισραήλ,και συνεπώς δεν έχει ανάγκη ένα F-35 για να χτυπήσει με επιτυχία εγκαταστάσεις στο Ιράν.
      Για στόχους στρατηγικής σημασίας στο Ιράν που έχουν μεταφερθεί σε υπόγειες εγκαταστάσεις με ισχυρή θωράκιση ούτως η άλλος δεν αρκεί ένα F-35 με δυο ψεύτικες JDAM για να προκαλέσει ζημιές που θα έθεταν αυτές τις υποδομές εκτός λειτουργείας, εδώ επιβάλλονται άλλα μέσα που χρησημοποιεί επίσης το Ισραήλ.

      Όσον αφορά την ελληνική περίπτωση με το σενάριο στο οποίο μερικά F-35 «θα έκαναν περίπατο στην γείτονα χώρα όπου θα έβγαζαν εκτός την μισή αεροπορία και όλη την αεράμυνα για να παρακολουθούν πίνοντας καφέ την συνέχεια» είναι μια ωραία ιστορία για μυθιστόρημα (στο είδος αυτών που γράφει ένας γνωστός αμερικανός συγγραφέας) που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

      Η χρεωκοπημένη Ελλάδα δεν είναι (ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ) Ισραήλ ούτε ΗΠΑ.

     5. Ναι πολυ ωραια απαντηση .Καθαρα αυθαιρετης φαντασιας βεβαια η υποθεσεων.
      Οι Ισραηλινοι φυσικα παιρνουν βοηθεια αλλα δεν ειναι υποχρεωμενοι να αγορασουν το F35 αλλα οτιδηποτε επιλεξουν αρκει να ειναι προελευσης ΗΠΑ .Παρολαυτα το επελεξαν και η μειωση της προμηθειας οφειλεται στο κοστος και οχι στο οτι δεν ηθελαν περισσοτερα αεροσκαφη.Υπαρχουν αρθρα σε Ισραηλινους ιστοτοπους που το αναφερουν καθαρα.Οσο για την ενσωματωση υποσυστηματων τους αυτο δεν απαλλασσει το αεροσκαφος απο τα προβληματα του αφου διατηρει τα ‘προβληματικα’ και μαλλον προσθετει και επιπλεον προβληματα ενσωματωσης και λειτουργιας αλλων οπως καιτ της ατρακτου η κυριων υποσυστηματων αλλα προφανως το Ισραηλ θελει συγκεκριμενα πραγματα που μονο η εγχωρια παραγωγη εξασφαλιζει.
      Αρα αυτα περι κουβαδων ειναι ανεκδοτα.
      Το οτι σας προκαλει απορια η επιλογη δεν μου κανει εντυπωση .Εντυπωση κανει οτι δεν εχετε την ικανοτητα να απαντησετε στο ερωτημα που θετετε αλλα εχετε απο την αλλη ετοιμες προτασεις για την ΠΑ.

    2. Μα το λατρευει επειδη ακριβως το παιρνει χωρις κοστος ουσιαστικα. Αυτο δεν αλλαζει το γεγονος πως τα ισραηλινα, με τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ συστηματα και οπλα, ειναι τα μονα combat proven Φου35 αυτη τη στιγμη.

     1. Combat prooven ήταν και τα F-117 μέχρι να γνωριστούν με τη σερβική αεράμυνα που χρησιμοποίησε και ένα παλιό σύστημα σοβιετικής προέλευσης για να καταρρίψει έναν σύγχρονο μύθο που θεωρούνταν μη αντιμετωπίσιμος.
      Οι γκρίζοι λύκοι στον ατλαντικό είχαν παλιότερα ανάλογη φήμη αλλά με την εμφάνιση των πρώτων ραντάρ σε πλοία του RN σταμάτησε το μεγάλο γλέντι των Wolfpack tactics στον ατλαντικό.

    3. «Οι ισραηλινή αεροπορία απέδειξε έμπρακτα αρκετές φορές ότι μπορεί και χωρίς «αόρατα» μαχητικά να πετύχει τους στόχους που θέτει η πολιτική του Ισραήλ,και συνεπώς δεν έχει ανάγκη ένα F-35 »

     Στο θέμα αυτό η Ισραηλινή αεροπορία απάντησε. Πράγγειλε F-35 παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκούσε ο προηγούμενος πρόεδρος σε όλους να πάρουν αεροπλάνα από την Μπόινγκ (F-15).

     Αν παίρνεις επιχορήγηση 4 δις, παίρνεις ότι θέλεις αρκεί να είναι από ΗΠΑ. Και έχουν
     -στο ένα χέρι το F-35, το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ πολέμησε όσο τίποτα, και
     -στο άλλο χέρι το F-15 το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ προμόταρε όσο τίποτα για να βοηθήσει την Μπόινγκ.

     Οι Ισραηλινοί πήραν το F-35. Γιατί λέτε ότι το πήραν γιατί είχαν 4 δις δώρο, το δώρο δεν τους δόθηκε για τα F-35, τους δόθηκε να αγοράσουν ότι αμερικανικό ήθελαν και αυτοί διάλεξαν. Τα άλλα που ακούω δεν έχουν λογικό ειρμό.

     Όπως και το ότι τα ΗΑΕ ζήτησαν F-35 και δινουν γη και ύδωρ για αυτό. Δεν ζήτησαν F-15. Άντε εξηγήστε το. Δυστυχώς δεν το βλέπετε καθαρά. Στην Αμερική λένε put your money where your mouth is, και όσες χώρες πήγαν να αγοράσουν αεροπλάνο, αν δεν τους απαγόρεψαν να πάρουν το F-35, όλες αυτό ζήτησαν, έστω σε μικρούς αριθμούς. Στα άλλα αεροπλάνα πάνε όσοι έφαγαν άκυρο στο F-35.

     1. Έτσι όπως τα θέσατε «φαίνεται λογικό» να έφαγε και η USAF άκυρο/ πόρτα για επιπλέον F-35 και έτσι απόφασισε να προσφύγει σε αγορά F-15 νέας παραγωγής. Αλλά σίγουρα θα έχετε και για αυτό το γεγονός μια «λογική» εξήγηση που να ευνοεί την ρητορική υπέρ του προβληματικού F-35 που προσφέρεται μόνο σε «εκλεκτούς» πελάτες. Make Sense όπως λένε και οι φίλοι αμερικάνοι.

     2. Νομίζω ότι το άρθρο το εξηγεί ξεκάθαρα, μάλλον δεν το διαβάσατε. Λέει ότι την Ferrari δεν την χρησιμοποιείς για τις καθημερινές λάντζες γιατί είναι πολύ ακριβή.

      Όπερ, για την λάντζα θέλουν τα άλλα F-15, 16, 18 και όταν στις σπάνιες περιπτώσεις που τα πράγμτα είναι κρίσιμα, θα βγάλουν τις Ferrari (F-22, F-35)

     3. Εκτός απο πολύ ακριβή είναι και ιδιαίτερα προβληματική όπως έχει επισημανθεί σε πληθώρα αναφορών/άρθρων σχετικά με το θέμα,που είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψην.
      Η USAF πάντως που ξέρει περισσότερα για το θέμα,εξηγεί σε σχετικό άρθρο τους λόγους για την απόφαση της να επενδύσει ξανά σε ένα αεροσκάφος παλιάς σχεδίασης με αρκετά υψηλά έξοδα λειτουργίας,που είναι όμως λιγότερα απο αυτά που απαιτεί η λεγόμενη «Φεράρι» με επιδόσεις που δεν πλησιάζουν ούτε ένα Alfa Romeo παρά τα υψηλά έξοδα που παραμένουν σταθερά σε αυτό το επίπεδο(που δεν είναι για οικονομικά ξεβράκωτους πελάτες που θέλουν να ονειρεύονται αμάξια πολυτελείας).

      https://www.airforcemag.com/article/joining-up-on-the-f-15ex/

   2. Με 4 δις δωρεαν βοηθεια τον χρονο και εμεις θα φωναζαμε φερτε και αλλα.
    Να θυμισω επίσης, οτι ενω μας λενε οτι το λατρευει τοσο πολυ, ενδιαφέρεται για επιπλεον f15.

    1. Αυτό έχει εξηγηθεί πολλάκις, άλλη δουλειά κάνει το ένα και άλλη το άλλο. Το F-35 είναι για να καθαρίσει τον δρόμο να κόβει ανενόχλητο το F-15, kai to Φ-15 κάνει το φορτηγό για τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών να τα κάνει ίσιωμα

   3. Προκαλεί εντύπωση κάτι τέτοιο μόνο σε όσους λένε ότι το F-35 δεν είναι καλό αεροσκάφος. Όσοι το πήραν, και έχουν πραγματικές αμυντικές ανάγκες, μόλις καταλαβαίνουν πόσο καλό είναι παραγγέλνουν και άλλα.

    -Το Ισραήλ αύξησε την παραγγελία του
    -Η νότια Κορέα είναι παραγγείλει 40 και ζήτησε να πάρει άλλα 20
    -Η Ιαπωνία αύξησε κατά σημαντικό αριθμό αεροπλάνων την παραγγελία της
    -Τα ΗΑΕ δίνουν γη και ύδωρ να τους επιτραπεί να παραγγείλουν και να πάρουν F-35

    Το αντιλαμβάνεστε ότι ενώ άλλες χώρες/βιομηχανίες γλύφουν επί χρόνια με διπλωματικά, οικονομικά και ίσως λαδωτικά ανταλλάγματα χώρες για να πάρουν το αεροπλάνο τους (Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ρωσία, Κίνα κτλ), υπάρχει μία χώρα που διώχνει/απορρίπτει παραγγελίες που της στέλνουν? Το αντιλαμβάνεστε ότι ενώ όλοι τα παρακαλούσαν τα ΗΑΕ να πουλήσουν αεροπλάνα, τα ΗΑΕ παρακαλάνε για το F-35 στην ουσία τάζοντας να το πληρώσουν και στην τριπλή τιμή? Και μιλάμε για ΗΑΕ που είναι οπλισμένα σαν αστακός και έχουν ότι τελευταίο κυκλοφορεί διεθνώς.

    Οι Ισραηλινοί είδαν ότι με το F-35 μπορούν να κόβουν βόλτες πάνω από την Τεχεράνη και να μην παίρνουν χαμπάρι, σαν να κάνουν βόλτα για πικ νικ, και έπαθαν πλάκα ζητώντας και άλλα. Και ναι, χρειάζονται και F-15, γιατί το καθένα έχει τις χάρες του. Κάποτε το F15 ηταν εναέριας υπεροχής, τώρα όλοι το θέλουν για το μουλάρι, καθώς το F-35 είναι σαν την Ferrari και δεν μπορεί να κουβαλάει πατάτες (αριθμό βομβών και πυραύλων) σαν το Ντάτσουν, οπότε αυτό θα το κάνει το F-15 (το οποίο ξέπεσε στον ρόλο αυτό, αλλά έστω είναι κάποιος ρόλος για ένα αεροπλάνο 40ετίας).

    Και το ότι οι Ισραηλινοί τα παίρνουν τζάμπα δεν είναι δικαιολογία, αν ήταν μάπα θα έπαιρναν το F-18, F-15 κτλ μόνο, αλλά αυτοί τα περισσότερα τα έδωσαν στο F-35

    1. Αγαπητέ φίλε, η σύγκριση με το ισραηλ νομίζω ότι δεν βοηθάει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Το Ισραήλ έχει πολιτική και οικονομική επιρροή στις η.π.α. ,μέσω του πανίσχυρου λόμπυ, τέτοια που μπορεί να κάνει τα πάντα.σιγουρα οι η.π.α.αποδεσμεουν κρίσιμα συστήματα που δεν τα δίνουν ίσως πουθενά αλλού.περα από αυτό οι ισραηλινοί μέσω της κορυφαίας πολεμικής τους βιομηχανίας τα εξοπλίζουν με επιπλέον συστήματα που δεν διαθέτουν αλλοι.ετσι νομίζω πως ένα ισραηλινο f35 απέχει χιλιόμετρα από ένα οποιοδήποτε άλλο f35,ειδικά από ένα μελλοντικό ελληνικό,όπου οι αμερικανοί θα κάνουν τα πάντα για να μετριάσουν την υπεροχή μας έναντι των Τούρκων,με προφανή στόχο να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία και τα συνεχίσουν την πολιτική του διαιρεί και βασίλευε.

 16. Ετοιμαστείτε για ένα F-35 εξαγωγής με κατώτερη RAM με χαμηλότερο RCS !

  Ναι αυτό θα κάνουν γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση.
  Πόσο RCS θα έχει; Όσο το F-15 στελθ!
  Αυτό που δεν προχώρησε η Boing.

  Tο 50-60% του RCS του F-35!
  Αναλόγως το πως το βλέπει το ραντάρ.

 17. Πρόβλεψη μου είναι:

  1) Όταν κάτσει η σκόνη με τον νέο πρόεδρο και κανονιστεί συνάντηση στις ΗΠΑ με τον δικό μας πρωθυπουργό, εκεί στην χαιρετούρα θα παραγγείλουμε τα F-35. Πάντα Έλληνας πρωθυπουργός όταν πάει εκεί, δίνει μια μεγάλη ανταποδοτική (για την χειραψία) παραγγελία.

  2) Θ σφυρίξουν στους Γάλλους να τελειώνουν τα παιχνίδια με την τιμή και την διαμόρφωση, και να κάνουν μια πρόταση σοβαρή αμυντικά και τιμολογιακά, αλλιώς Μπελάρα τέλος. Αυτό (το παιχνιδάκι πινγκ πονγκ) θεωρώ ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει τελειώσει. Δεν θυμάμαι πότε τελειώνει ο διαγωνισμός της Κροατίας, νομίζω κάπου εκεί και νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι το Ραφάλ ΔΕΝ θα το πάρουν. Οπότε εκεί θα δώσουμε μια παραγγελία για τα 12 ή όσα είναι να χρυσώσουμε το χάπι και θα πάμε σε Arrowhead ή Ιταλικές Fremm, με εξοπλισμό που θα είναι LM (και μην ξεχνάμε ότι αν προσθέσουμε σε κάθε φρεγάτα και το κόστος του ελικοπτέρου της, η LM ηδη έχει τσιμπήσει ένα καλό ποσό με τα Romeo και θα πάρει για τα ηλεκτρονικά, τους πυραύλους κτλ ακόμη και NSM θα φορέσουν με συνέπεια η LM ακόμη και αν δεν πουλήσει την MMSC, θα τσεπώσει το 50% και βάλε του κόστους του προγράμματος.

  Μάιο νομίζω θα ξέρουμε πλέον

 18. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην ύπαρξη, εντός της Ελληνικής φαρέτρας,εύλογου αριθμού σύγχρονων οπλικών συστημάτων που να μπορούν όμως να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό ώστε να προκαλούν τόσο δυνατά πλήγματα στον αντίπαλο που θα κάνουν γι αυτόν την πολεμική αναμέτρηση παντελώς ασύμφορη.Σαφώς λοιπόν η απαραίτητη(για όλα) αναβάθμιση των F 16 μας πρέπει να συνοδευτεί από τα όπλα που περιγράφονται στο άρθρο (μια ερώτηση πάνω σε αυτό-ξέρετε αν είναι αποδεσμεύσιμα αυτά για εμάς?Γιατί ακούγεται πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο,οπότε η αναβάθμιση δεν επιτυγχάνει το μέγιστο δυνατό όφελος).Συνεπώς η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την άμυνά της σε όπλα (και στους τρείς κλάδους)μακρών πληγμάτων με μεγάλη ευστοχία.Όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο.Παράλληλα επειδή τα οικονομικά της χώρας δεν είναι ανθηρά θεωρώ πως χρειάζεται να εφαρμοστούν έξυπνες οικονομικές και αποδοτικές καινοτομίες.Για παράδειγμα θα ήταν δύσκολο να εξοπλιστούν οι μικρότερες ναυτικές πλατφόρμες (όπως οιΤΠΚ που στήνουν ενέδρες) με loatering weapons?

 19. Κ.Νικητα εχετε απολυτο δικαιο η Ελλαδα χρειαζεται αεροπορικα και επιγεια οπλα μακρου πληγματος αλλα αυτο ειναι ενα μονο κομματι της εξισωσης και νομιζω οτι το Ελληνικο κοινο και δυστηχως η πολιτικη ηγεσια αδυνατη να καταλαβη πια ειναι η απειλη και πως πρεπει να αντιμεοπιστει. Αντιθετος με αλλες δυτηκες χωρες τον οποιον το αμυντηκο δογμα διαμορφωνεται για απειλες σε αποσταση στη δικια μας περιπτωση η απειλη ειναι γειτονικη. Το μεγεθος τις διαρκος διονγκωνεται με σκοπο πρωτον την πληρη επαρκια και αμυντικη ανεξαρτησια, δευτερον την γεογραφικη αναθεωρηση πρως γετιονικες χωρες, τριτον την ενεργοποιηση γεοστρατηγικων συμφεροντων σε Ευρωπη, Ασια, Αφρικη, τεταρτον την αποκομιδη αμυντικων και οικονομικων συμφεροντων μεσω οπλικων εξαγογων και αποκτιση βασεων και πεμπτον την αδρανοποιηση της διεθνους κοινοτητας με την αποκτηση πυρινικου οπλαστασιου και βαλιστικης ικανοτητας μεταφορας πληγματος. Η απειλη για την Ελλαδα ειναι υπαρξιακη.
  Η Ελλαδα χρειαζεται οσα εχετε αναφερει αλλα πρωτα χρειαζεται πολιτκη συνοχη που δεν υπαρχει. Αμυντικο δογμα με βαση το χειροτερο σεναριο που δεν υπαρχει. Αναδιαρθρωση των Ε.Δ. στα προτιπα του Ισραηλ που κολαει σε μικροσυμφεροντα και πολιτικες σκοπιμοτητες. Χριαζομαστε καινουργιο «αμυντικο»δογμα η αποτροπη για την Τουρκια θα ειναι η γνωση οτι σε περιπτωση θερμου επεισοδιου πρωτον η Ελλαδα δεν θα τρεξει στην Αμερικη οπως εκανε στα Ιμια αλλα θα τους μαζεψει και θα τους στειλει πακετο οπως εκανε η Ισπανια με το Μαροκο οταν κομαντος του δευτερου κατελαβαν Ισπανικη βραχονησιδα και δευτερον οτι αν η Τουρκια επιλεξει να συνεχισει η Ελλαδα κυριολεκτικα θα την ξεκοιλιασει. Η καταστροφη βιομηχανικων εγκαταστασεων ιδιαιτερα οσες εχουν σχεση με αμυντικη βιομηχανια και τα ατομα κλειδια που δουλευουν σε αυτα θα πρεπει να ειναι πρωταρχικοι στοχοι.
  Αμυντικη βιομηχανια γιατι οι ελειψεις ειναι τοσο μεγαλες σε τοσους τομεις που χρειαζεται πρωτον να δωσει λυσεις στις αναγκες μας, να μιωσει το κοστος αποκτησης για να μπορεσουμε να καλυψουμε ολες μας τις αναγκες, συνεργασια μεταξυ των Ε.Δ. για να εξαφανιστη η πολυτυπια, να δημιουργηθουν θεσεις εργασιας, να μεινουν τα λευτα στην Ελλαδα, ισως να πετυχουε εξαγωγες με οτι αυτο συνεπαγεται και τελος να δημιουργησουμε οπλικα συστηματα αγνωστα προς τον αντιπαλο.
  Η Ελλαδα πρεπει να δειξει οτι δεν ειναι ο αδυναμος κρικος στην περιοχη η οπως αρεσκεται να λεμε πηγη σταθεροτητας αλλα μια χωρα με την οποια δεν θελεις να μπλεξεις γιατι αν απλωσης το χερι θα σου κοψει το κεφαλι. Το Ισρραηλ δεν ειχε παντα την Αμερικανικη υποστηριξη την απεκτησε οταν τα εβαλε με Αιγυπτο, Αγγλια και Γαλλια και δεν διστασε να χτυπησει ακομα και Αμερικανικη πλοιο για να κανει κατανοητο μεχρι που ηταν διαθετιμενο να το τραβηξει. Δεν λεω να επιτεθουμε σε συμμαχους αλλα να δηξουμε οτι κανεις δεν μπορει να θεωρει την Ελλαδα δεδομενη. Αυτο θα ξεκηνισει με τα 12 ν.μ. και την υπογραφη ΑΟΖ με Τουρκια. Την καταρηψη οσων Τουρκικων αεροσκαφων πεταν πανω απο νησια η παραβιαζουν τον Ελληνικο εναεριο χωρο και φυσικα με τη Ελλαδα να στεκεται απενατι στις «πιεσεις» με το κεφαλι ψηλα. Δεν μπορουμε να λεμε οτι εχουμε θαρος και τολμη οταν με την παραμικρη απειλη και εξωτερικη πιεση αναδιπλωνομαστε.
  Μεσα σε αυτο το πρισμα τα οπλα για τα οποια μιλατε ειναι ακρογωνιαιος λιθος αλλα χρειαζομαστε και τα εροσκαφοι 5ης η 6ης γενιας για να μπορεσουμε να εχουμε το επιλογη χειρουργηκου χτυπηματος στην καρδια του αντιπαλου. Η Αεροπορια απο μονη της δεν μπορει να φερει νικη μπορει ομως να κοψει τα τρανα σχεδια της Τουρκιας στα δυο οπως εκανε και το Ισραηλ με το πυρηνικο προγραμμα του Ιρακ και της Συριας. Το F-35 δεν ειναι μονοδρομος οταν θα ειμαστε πλεον σε θεσει να αποκτησουμε το νεο αυτο μαχητικο σε 5-10 χρονια θα υπαρχει το Tempest και η Γαλλο-Γερμανικη απαντηση στο θεμα. Λαθος μας οτι δεν επιχειρησαμε να παρουμε μερος σε ενα απο αυτα τωρα. Το να ζηταμε κατοπιν εορτης εργο σε οποιοδηποτε σχημα μετα ακουγετε γελειο. Για οσους λενε πως δεν χρειαζομαστε τετοια αεροσκαφοι μηπως δεν καταλαβαινετε την απειλη που αντιμετοπιζεται? Η διπλοματια ειναι ομορφη αλλα δεν σταματησε το Ιραν απο το να δημιουργησει πυρινικο προγραμμα. Μονο που η Τουρκια βλεπει μαθαινει και εξελισεται. Δεν θα διατυμπανιζει το πυρινικο προγραμμα αλλα το διαστημικο με την ικανοτητα να στειλει αποστολη στο φεγκαρι η ICBM στην Αμερικη και ισως να μην ανακοινωσει ποτε πως εχει οταν θα εχει πυρινικες κεφαλες οπως εκανε το Ισραηλ αν και αυτο θα ειναι ιδιαιτερα δυσκολο. Αντιθετος η αψογη συνεργασια με το Πακισταν θα της επιτρεψει να ολοκληρωση το προγραμμα ισως και απο αποσταση αλλα εν τελει θα εχει την δυνατοτητα να το κανει σε μικροτερο χρονικο διαστημα και να παρακαμψει προβληματα που θα αντιμετοπιζε αν θα το εκανε μονη. Φυσικα η κοινη γνωμη θα ειναι εξοργισμενη θα επιβαλει εμπαργκο και αποκλισμους οπως εκανε με το Πακισταν και την Ινδια και μετα απο ενα μικρο διαστημα η Τουρκια θα επιστρεψει στην αγκαλια της διεθνης κοινοτητας ως πυρινικη δυναμη ενω η Ελλαδα θα στεκεται σαν χανος.
  Η αμυνα σημερα εχει τεραστια κενα και το ξερουμε και εμεις και οι Τουρκοι οι οποιοι κανουν αλματα στην αμυντικη τεχνολογια και εχουν ηδη αποκτηση προβαδισμα απεναντι μας σε μη επανδρομενα συστηματα και πιστευω σε συντομο χρονικο διαστημα σε πολλες αλλες πτυχες. Η προσπαθεια αυτη της Τουρκιας δεν προκειται για την ωρα να της εξασφαλισει απολυτη υπεροχη αλλα αναριωτιεμαι αν θα περιμενουμε μεχρι το παρα πεντε να δουμε την απειλη η επιτελους θα κινηθουμε οργανωμενα να διεκδικησουμε το γεοστρατηγικο μας ρολο. Παρεπιποντος εκει που διαφονω μαζι σας και με πολλους αλλους αναλυτες γενικος ειναι η χρηση του γεοστρατηγικου ρολου της Ελλαδας. Στην σημερινη της θεση η Ελλαδα δεν εχει γεοστρατηγικο ρολο για την ιδια εχει για αλλους που εχουν διεθνη παρουσια αλλα δεν ειναι η μονη χωρα. Η αδυναμια μας να εξασφαλισουμε την θεση μαε στην ευριτερη περιοχη μας καθιστα ευαλοτους και παιγνια τριτων. Για αυτο και μας δεινουν χανδρες ως ανταλαγματα αντι για πολυτημα μεταλα. Αν θελει η Ελλαδα να την παρουν σοβαρα πρεπει να δειξει οτι εχει το σθενος να παρει δυσκολες αποφασεις και να λερωσει τα χερια της διπλοματικα και στρατιοτικα πρωτα στο δικο της Eλλαδικο χωρο και μετα στη γειτονια της στη Κυπρο, τη Λιβυη, τη Συρια, στα Βαλκανια με τις Ελληνικες μειονοτητες στην Αλβανια και Τουρκια, με τα εθνικα προβληματα στα Σκοπια και το Κοσοβο αλλα και τη Μεσογειο. Ελλας και Κυπρο ειναι η ανατολικη Μεσογειος δεν ειμαι μακρια ονειρα ηταν και ειναι ο ζωτικος μας χωρος.

 20. Όταν λυθούν βασικά προβλήματα του προγράμματος του F-35 όπως ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές δοκιμών και εργαστήρια προγραμματισμού που δεν έχουν ακόμα ούτε καν συμβολαιοποιηθεί, όταν το 30% των υποκατασκευαστών πάψουν να παραδίδουν ανταλλακτικά και τμήματα του F-35 που δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές, όταν περάσει κάποτε το F-35 το στάδιο των Αρχικών Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης που παλεύει χρόνια τώρα λόγω συνεχών νέων προβλημάτων, όταν αναβαθμιστεί με σύγχρονα υποσυστήματα/υπολογιστές και απαλλαχτεί από το να φέρει τεχνολογίες της δεκαετίας του 90, όταν οριστικοποιηθεί το κόστος αγοράς και χρήσης που τώρα είναι μια κατασκευασμένη εικασία αφού δεν υπάρχει τελική διαμόρφωση μαζικής παραγωγής και αγοράζεται σε «κομμάτια» που κρύβουν το πραγματικό κόστος, τότε ας δούμε αν μας συμφέρει ως αγορά και τι θα έχει να προσφέρει στη ΠΑ. Οποιαδήποτε σκέψη για F-35 πριν (και όταν) συμβούν όλα αυτά, είναι απλά εγκληματική δεδομένων των οικονομικών της χώρας και της τόσο μεγάλης σημασίας που έχει η ΠΑ στην αποτροπή έναντι της Τουρκίας. Αν μπουν ανώριμα, πανάκριβα και προβληματικά αεροσκάφη στον κορμό της ΠΑ, πραγματικά ριψοκινδυνεύουμε την χώρα μας.

 21. Τελικά όλοι καταλήγουμε στο ότι η αγορά επιπλέον Rafale (18 ή 22) με την αναβάθμιση των υπολοίπων F16 σε επίπεδο 50++ είναι ίσως η καλύτερη επιλογή ,την δεδομένη στιγμή για την πολεμική αεροπορία.
  Εγώ φυσικά θα ήθελα (φυσικά τα θέλω με το μπορώ διαφέρει πάρα πολύ) να περνάμε και μερικά 2000-9 από τα HAE έτσι ώστε να είχαμε δύο μοίρες Mirage.
  Τα 2000-9 με τα δικά μας 2000-ΜΚ5 είναι σχεδόν τα ίδια.
  Φυσικά όπως λέμε όλοι, αν δεν έχουμε και τα κατάλληλα όπλα, είναι σαν να βάζουμε το καλύτερο μποξέρ στο ρινγκ αλλά να του έχουμε δεμένο το καλό του χέρι!!!

 22. Η ΠΑ πρέπει να πορευθεί στο δρόμο του Rafale προσπαθώντας άμεσα να αποκτήσει με τον ίδιο τρόπο (ελαφρώς μεταχειρισμένα και νέα) 22 αε/φή με επιπλέον METEOR και MICA NG & Helmet Mounted Systems (HMS) TARGO II της Elbit. Εννοείται πως πρέπει να εφοδιαστούν όλα τα γαλλικά αε/φη με link 16.

  Η ΠΑ πρέπει, επίσης, να αποκτήσει σεβαστό απόθεμα AASM «HAMMER» της Safran. Για τον στόλο τώρα των F16 οφείλει να επιδιώξει την απόκτηση AGM-158 JASSM, SDB II & AGM-84H/K SLAM-ER μαζί με περισσότερα Sniper ATP & 2 επιπλέον DB-110 reconnaissance pods. Είμαι της άποψης πως όλα τα 50άρια πρέπει να έλθουν όσο γίνεται εγγύτερα στα V (είναι εφικτό).

  Για F35 έχω πολλές φορές υποστηρίξει πως πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία.

 23. Είναι σίγουρο ότι η αντιαεροπορική άμυνα των απέναντι θα είναι πολυστρωματική. Δύσκολα θα περάσουν πύραυλοι κρουζ και οι περισσότεροι θα καταρριφθούν. Θα είναι κάτι σαν την άμυνα της Βαγδάτης που όλοι την βλέπαμε στις τηλεοράσεις μας. Για αυτό χρειάζεσαι τα F-35. Θα εξουδετερώσουν την ικανότητα να στοχοποιούν τα εχθρικά ραντάρ. Τότε θα μπουν τα RAFALE στο χορό με τους SCALP ακολουθούμενα από τα F-16 με τα SPICE. Χειρουργικά χτυπήματα επικεντρωμένα στις δομές διοίκησης και ελέγχου του στρατού των απέναντι. Ακολούθως turn around και συνέχιση των επιδρομών με πολύ πιο απλές βόμβες. Απλώς επισημαίνω το γεγονός ότι για να έχεις την κυριαρχία πρέπει να τσακίσεις την ηλεκτρονική ραχοκοκαλιά των απέναντι και αυτό επιτυγχάνεται με την σωστή χρήση των F-35. Όλα έχουν την χρησιμότητά τους.
  Επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί υπάρχει τόση κάψα για αμυντική συμμαχία με την Γαλλία, απλώς να υπενθυμήσω ότι για πλήγμα στα 1000 χιλιόμετρα χρειάζεσαι κάτι που λέγεται δορυφόρος και από ότι ξέρω οι Γαλάτες τους έχουν στη σωστή γεωστατική τροχιά και είναι πρόθυμοι να δώσουν μερική χρήση των δεδομένων που παίρνουν.

  1. Οι γείτονες δεν έχουν επενδύσει σε πολυστρωματική αεράμυνα
   Με εξαίρεση τα S400 τι έχουν από ground based συστήματα αεράμυνας?
   Προσπαθούν να αναπτύξουν τα δικά τους αλλα είναι ακόμα πολλά χρονια πίσω για να φτάσουν στο επίπεδο που γραφεις

   1. Ποτέ μην υποτιμάς τον αντίπαλο και το κυριότερο ποτέ μην πιστεύεις όταν ηθελημένα σου δείχνει τις αδυναμίες του. Το ίδιο ισχύει και για εμάς φυσικά…..

   2. @CK
    Ακουω οτι το S400 ειναι πολυστρωματικο, δηλαδη δυναται να χρησιμοποιησει και βληματα μικρου υψομετρου και βεληνεκους.

  2. Το αντίθετο συμβαίνει. Δεν διαθέτουν πολυστρωματική αντιαεροπορική άμυνα και θα τους πάρει χρόνια να στήσουν μία αξιοπρεπή με εγχώρια κυρίως παραγώμενα μέσα (Hisar και Korkut)

   Mπάζει από παντού το Δί(χ)τυ-ο αεράμυνας, βασιζόμενο κυρίως στα ανεπαρκή Hawk και στους S-400 (εξαγωγική έκδοση), οι οποίοι δεν είναι καν συνδεδεμένοι με το υπόλοιπο Αντιαεροπορικό εθνικό δίκτυο

   1. Ποτέ μην υποτιμάς τον αντίπαλο και το κυριότερο ποτέ μην πιστεύεις όταν ηθελημένα σου δείχνει τις αδυναμίες του. Το ίδιο ισχύει και για εμάς φυσικά…..

    1. Οκ, ομως και η γνωση ειναι δυναμη, με μια αδυναμη οικονομικα τουρκια, και συστηματα που εχει αναπτυξει μιας περασμενης δεκαετιας, ενα στρατευμα αποδεκατισμενο ιεραρχικα οπου θα παρει χρονια να επανελθει στην προτερη κατασταση (και αν), αν γινουν οι παραγγελιες που πρεπει, απο παντους ειδους πυρομαχικα, ΔΜ, καταλληλα οπλικα συστηματα, αναβαθμισεις κτλ.
     για καμια δεκαετια τουλαχιστον δεν εχουμε να φοβηθουμε τιποτα απ τους απεναντι.

 24. @ARHILOHOS
  Η χρήση των γαλλικών δορυφόρων είναι από μόνη της ένας κρυφός άσσος στο μανίκι. Ειδικά τώρα που τίθεται σε λειτουργία η τριάδα των CSO (Composante spatiale optique).

  1. Συγνώμη για την αναφορά, αλλά κάποια πράγματα που βλέπω εδώ και σε άλλα site είναι σα να γράφονται από ανθρώπους που έχουν χάσει τη μπάλα. Και πάλι συγνώμη από όλους όσους ξέρουν αλλά δεν μιλάνε. Λάθος μου.

 25. Τα δώδεκα τις Κροατίας μια χαρά ειναι.καλύτερα να έχουμε 30 Rafale να πετάνε παρα 40 και τα μισά να καθηλωμένα λογο ανταλλακτικών και μεγάλο κόστος χρήσης.

  Απο εκεί και πέρα 8-12 Mirage 2000-9 (ος αντάλλαγμα για 12-20 F-16/30) όπου πρέπει να μπούνε τα ICMS απο τα egm που θα φύγουν.

  30xRafale F-3R
  32-36xMirage 2000-5/9
  84xF-16V
  38/12xF-16-50/30CCIP.

  Μακριά απο τα F-35 τον 35.000$ ορα πτισεος..

  1. @Αγγελoς
   το κοστος ανα ωρα πτησεως του F35 επι του παροντος ειναι 44.000 $$.

   Συμφωνω οτι τα 12 Rafale της Κροατιας ειναι μια ευκαιρια που δεν πρεπει να χαθει.

   Κανενας δεν θα δεχτει να ανταλλαξει F16 Βlock 30 με Mirage 2000-9.

   Kατα τη γνωμη μου αν θελουμε να παρουμε 2η μοιρα Rafale θα πρεπει να σκεφτουμε πολυ σοβαρα να πουλησουμε τα Mirage 2000-5.
   H πολυτυπια θα μειωθει, οπλα θα εξοικονομηθουν για τα επιπλεον Rafale, και θα καλυφθει μερος του κοστους αγορας τους, αφου τα 2000-5 ειναι εξαιρετικο και συγχρονο αεροσκαφος και θα πιασει πολυ καλη τιμη.

   1. @NF
    Tα ελληνικά Dash-5 μαζί με τα εμιρατιανά -9 είναι τα αρτιότερα Mirage που πετούν. Θα μείνουν μέχρι να λιώσουν. Το θέμα είναι σήμερα να αποκτήσουμε μια ακόμα Μοίρα Ριπών. Η ΠΑ χρειάζεται τουλάχιστον τρεις Μοίρες από διαφορετική πηγή (χώρα προέλευσης). Τεράστια ευκαιρία η διαφαινόμενη επιλογή των Viper από την Κροατία. 12 αε/φή που μπορούν να αποκτηθούν με λελογισμένη δαπάνη και να ενισχυθούν από 8 – 10 νεότευκτα διθέσια (με χρόνο παράδοσης έως και το 2026).

   2. Πιστευο οτι τα Mirage πρεπει να μινουν.Εχουν πολυ καλο κόστος χρήσεως και πανο απο ολλα φερνουν πολυ καλά οπλα.Αμα βαλουν ι γάλλοι τα Exocet & mica ng,hmd,link16 ειναι οτι πρεπει.Προπαντος για air policing σε περίοδος ειρήνης και για CAP/Tasmo σε περιοδο κρίσεις/πολέμου.Μπορουν να φέρουν και τα scalp.

    Δεν μας βλεπο με τίποτα να μπορέσουμε να υποστηρίζουμε πανο απο 30 rafale σε καθημερινή βασι.

 26. Καταρχήν φίλε μου θα διαφωνήσω με το σκεπτικό σου.
  Ένα αντιεροπορικο συστήματα για να μπορέσει να θεωρηθεί καλό, πρέπει εκτός των πολλών παραγόντων, να μπορεί να ξεχωρίζει τα φιλιά αεροπλάνα από τα εχθρικά!!
  Να είναι επίσης διασυνδεδεμενο με το υπόλοιπο συστήματα αεράμυνας έτσι ώστε να μπορείς να δημιουργηθεί μια πολυστρωματική ομπρέλα.
  Απορώ ακόμα και τώρα με την αγορά των S400 από την μεριά της Τουρκίας!!
  Δεν λέω ότι σαν συστήματα δεν είναι καλό.
  Κάθε άλλο.
  Αλλά σε μια χώρα που τα δυτικά συστήματα είναι η ραχοκοκαλιά, τα ρώσικα έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο δίκτυο. Ούτε μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι αυτό που βλέπουν στο ραντάρ (φιλιο ή εχθρικό).
  Τώρα πέρα των S400 η αντιεροπορικη ομπρέλα των δίπλα θα λέγαμε ότι είναι επιεικώς ΤΡΑΓΙΚΗ.
  Όλοι είδαμε το κάζο που πάθανε από τα RAFALE στην Λιβύη τα Τουρκικά Hawk!!
  Είναι αυτή η βλακώδες νοοτροπία των δίπλα ,που πρέπει να εκμεταλλευτουμε άμεσα, ότι η δικιά μας αεροπορία δεν είναι ικανή να τους στοχοποιηση, οπότε δεν χρειάζεται και μεγάλη άμυνα!!
  Και μην τρελαθούμε τώρα ότι και καλά τα Hisar είναι κάτι που προκαλεί τρόμο στην ΠΑ!!

 27. Συμφωνούμε για την «γκάμα» όπλων που πρέπει να φέρουν τα F-16.
  Για τα F-35 θα πρέπει να μιλήσουμε με Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί τα πήραν για να τους τοποθετήσουν δικά τους συστήματα…

  1. Καλησπέρα. Το Ισραήλ είναι εντελώς μοναδική περίπτωση, εξαίρεση σε σχεδόν κάθε κανόνα. Είναι η μόνη χώρα που ενώ παίρνει το F-35 δωρεάν, το τροποποιεί ριζικά και κατά βούληση χωρίς να είναι ούτε καν στους βιομηχανικούς εταίρους ή επενδυτές του προγράμματος. Το οποίο σημαίνει σχεδόν μετά βεβαιότητας ότι έχουν και πρόσβαση στα τεχνικά σχέδια. Είναι θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο οποιαδήποτε άλλη «κοινή» χώρα όπως η Ελλάδα να επιτραπεί να επωφεληθεί το παραμικρό από τους καρπούς αυτής της μοναδικής σχέσης.

   Η σχέση αυτή είναι ένδειξη της πανίσχυρης επιρροής του Ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ και της διαχρονικής και αμετακίνητης δέσμευσης των ΗΠΑ να στηρίζουν αμυντικά το κράτος του Ισραήλ, αλλά και ως επικοινωνιακό τέχνασμα της Lockheed που εκμεταλλεύεται την εξαιρετική φήμη της Ισραηλινής αεροπορίας για να προωθήσει το κατά τα άλλα προβληματικό της αεροσκάφος ως «μάχιμο», ενώ στην ουσία ούτε το ίδιο αεροσκάφος είναι λόγω εκτεταμένων μετατροπών, αλλά ούτε η χρήση του και η αποτελεσματικότητά του στα χέρια των Ισραηλινών μπορεί να αποδειχθεί. Το Ισραήλ κερδίζει τεχνογνωσία. πρώιμη πρόσβαση στην 5η γενιά και μια προνομιακή σχέση με την μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία στον κόσμο, η Lockheed κερδίζει πολύτιμη διαφήμιση ενός κακού προϊόντος και συμμάχους ένα πανίσχυρο λόμπι και μια ασύμμετρη «υπερδύναμη» όπως το Ισραήλ για να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντά της. Είναι μια win-win κατάσταση και για τα δύο μέρη. Οι μόνοι που θα χάσουν είναι όσοι προμηθευτούν το F-35 όπως το παράγει η Lockheed.

 28. Σενάριο 1 :
  Αγοράζουμε τις belhara από τους Γάλλους και για να μην την σπάσουμε στον Θείο Σαμ (LM δηλαδή) παίρνουνε τα F35. Καλό για το ΠΝ, Κακό για την ΠΑ.

  Σενάριο 2 :
  Αγοράζουμε τις ανεμοτρατες MMSC του θείου Σαμ (LM πάλι) και παιρνουμε μια επιπλέον μοίρα Rafale για να μην πικρανουμε τους Γάλλους.
  Καλό για την ΠΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ για το ΠΝ.

  Σενάριο 3 :
  Αγοράζουμε και belhara και Rafale!!
  Καλό και για ΠΝ και ΠΑ!!
  Φυσικά αυτά μόνο στην σφαίρα της φαντασίας.
  Όσο και να το θέλουμε, το θέμα είναι ότι την υπογραφή την βάζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και όχι η στρατιωτική!!
  Και δυστυχώς εδώ δεν υπάρχουν πολιτικοί άξιοι να ορθωσουν το ανάστημα τους στον Θείο Σαμ ( στην LM δηλαδή ΠΑΛΙ) !!!

  Σενάριο 4 : (Μακριά από εμάς).
  Παίρνουμε και τις Τράτες και τους Κουβάδες!!!
  Στην προκειμένη περίπτωση, μεγάλη χαμένη θα είναι στο σύνολο όλη η Χώρα. Όχι μόνο η ΠΑ και το ΠΝ.
  Μεγάλος κερδισμένος ο Θείος Σαμ ( LM πάλι!!!) γιατί κάποιοι πουλημένοι πολιτικοί διάλεξαν με βάση το δικό τους συμφέρον και όχι της Χώρας που ορκίστηκαν να υπηρετούν.

  Δυστυχώς όσο υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα που θα παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, θα υπάρχει πάντα και η LM στις επιλογές.
  Άσχετος αν κάποιες φορές (F16 , MH60) προσφέρουν όπλα που αξίζουν!

  1. Να δουμε τα νεα απ την οικομια της χωρας, προσωπικη μου εκτιμηση, ειναι πως τα φ 35 τα ξεχναμε (εστω και απο σποντα λογω οικονομιας), τωρα αν με το ετσι θελω εχουν βαλθει να αγορασουν κατι απο αμερικη, ας κοιταξουν τι αναγκες εχει ο ΣΞ (αν και με τις αναβαθμισεις των αεροσκαφων δε νομιζω οτι τους χρωσταμε και κατι).

  2. Σπύρος,

   Επίσης να έχουμε κατά νου ότι την υπογραφή δεν την βάζουν οι Ιπτάμενοι ούτε όσοι επανδρώνουν τα πλοία. Υπάρχουν και κεριερίστες ανώτατοι στο στράτευμα…

 29. Γνωστά και διαχρονικά αξεπέραστα προβλήματα που η κοινοπραξία καταβάλει τεράστιες προσπάθειες
  (κυρίως marketing) για να το διατηρήσει στην κορυφή του ενδιαφέροντος, ως κορυφαίο αεροσκάφος 5ης γενιάς

  Ενδιαφέρων ιστότοπος που παρακολουθεί ανελλιπώς την πορεία των προβλημάτων του:

  https://www.defensenews.com/smr/hidden-troubles-f35/

  1. Πράγματι ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες της παραπομπής.

   Πρόσφατα, η LM έταξε στο Πεντάγωνο καλύτερες διαθεσιμότητες μέσω performance-based logistics contract, υποσχόμενη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και γρήγορους χρόνους επισκευής.

   Το συμβόλαιο θα ισχύσει από 2022-20026. Η LM ακόμα τάζει και τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

   https://www.defensenews.com/smr/air-force-priorities/2021/02/24/lockheed-has-a-new-f-35-sustainment-proposal-for-the-pentagon-aimed-at-improving-readiness/

 30. Έχω χάσει κάτι ?

  https://www.defence-point.gr/news/belh-rra-fdi-quot-ta-apanta-quot-i-elliniki-apeili-kai-ta-systimata-gallikes-protaseis

  το Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε μία επιμηκυμένη έκδοση του της Belhara FDI (Belhara HN), με τα ίδια χαρακτηριστικά και δυνατότητα αξιοποίησης μεγαλύτερου οπλικού φορτίου στους ρόλους της αεράμυνας περιοχής και υποστρατηγικής κρούσης.

  1. Μπορεί να διάβασε τα σχόλια σου περί επιμηκυμενης έκδοσης με νέες μηχανές
   και με θέσεις MICA NG VLS γύρω από τη γέφυρα
   να τα κάνουμε CAMM ώστε να είναι και ο ROMEO60 χαρούμενος???

   1. Λες!! Αυτο ηταν Last year ,ονειρο ηταν και παει .Απο τοτε περάσαν οδοστρωτήρες πάνω απο την Bel …
    .

    Εδω χρησιμοποιήσει την λεξη ΕΠΕΛΕΞΕ δηλαδη θα παρουμε FDI και θα ειναι η εκδοση με προσθήκη τμηματος για περισσοτερα όπλα …Ολα αυτα βεβαια παρασύρουν βαρος μηχανες κτλπ . Τι να πω ο καθέναν γράφει και διαφορετικά πράματα .

     1. Τι να πω !!! Πάμε για 4 Bel HN 48 κελιά με επιμήκυνση + 6MMSC HN +2 T214 +ΜΕΚΟ MLU +20 f35 +20 ακόμα Rafale ,απο τωρα να τελειωνουμε .. Αφου ετσι και αλλιως θα χρεωθουμε τουλαχιστον να γουσταρουμε και να βγαλουμε το άχτι μας πανω στα τατσικα του σουλτανάτου …

  2. Αν όπως λέει : Η FDI HN μπορεί να δεχθεί μέχρι τέσσερις εκτοξευτές Sylver A50 με συνολική χωρητικότητα 32 (16+16) πυραύλων και των δύο τύπων (Αster 15, Aster 30), ακόμα σε χαλάει?

   1. Καθολου .Η επιμηκυμένη έκδοση χωράει 48 κελιά Α50 ή/και Α70 .Αλλά το θεμα ειναι αλλού … Ο καθενας οτι θελει λεει σε διαμορφωση-τιμες…Σαν τους τρελους ..

    1. Να δω τι αλλο θα διαβασουμε.

     Αρθρο επιστημονικης φαντασιας που σχεδον ανταγωνιζεται σεναριο Φωσκολου, για ενα πλοιο που ουτε υπαρχει, ουτε προβλεπεται να υπαρχει. Δεν υπαρχει εκδοση με επιμηκυνση, με 32 κελια, ΔΕΝ εχει ενσωματωθει ακομη CIWS στο πλοιο. Ακομη και τα σχεδιαγραμματα που εχει το αρθρο ΔΕΝ δειχνουν CIWS. Aκομη και αν υπηρχε, το κοστος θα ηταν υψηλοτερο ακομη και απο τα Type-45 των Αγγλων που κοστιζουν 1,2 δις.

     Γραφει ο δημοσιογραφος οτι χρειαζομαστε φρεγατες δηθεν για …. αντιβαλλιστικη αμυνα. Δεν εχω ξαναδιαβασει τετοιες ανοησιες προσφατα. Και τα Patriot τοτε τι τα εχουμε, για γλαστρες μηπως??

     Οι Αμερικανοι, Ιαπωνες κτλ θελουν αντιβαλλιστικη αμυνα σε πλοια ωστε να αναχαιτιζουν βαλλιστικους πυραυλους που φερουν πυρηνικες κεφαλες στο αρχικο η στο μεσαιο σταδιο της πορειας τους (midcourse) πανω απο ωκεανους, γι αυτο και εχουν ισχυροτατα ρανταρ πανω σε αντιτορπιλικα Arleigh Burke και Ticonderoga εξοπλισμενα με SM-2 και SM-3. Στο τελος του σταδιου midcourse, το εξω-ατμοσφαιρικο οχημα (ονομαζεται bus) εξαπολυει τις πολλαπλες πυρηνικες κεφαλες μαζι με εκατονταδες ψευτικα δολωματα, και τοτε ειναι εντελως αδυνατον να γινει αναχαιτηση. Γι αυτο χρειαζονται αντιβαλλιστικες ικανοτητες σε πλοια.

     Eμας το προβλημα ειναι εντελως διαφορετικο, ειναι οι επιθεσεις κορεσμου, γι αυτο και χρειαζεται μεγαλος αριθμος πυραυλων πανω στα πλοια, πανω απο 50-60 πυραυλους το καθε πλοιο.

     Επομενως ολοκληρο το αρθρο ειναι μια ανοησια, ενα αρθρο-διαφημιση που στερειται οποιασδηποτε σοβαροτητας. Με μολις 16-32 κελια χωρις δυνατοτητα quad-pack και χωρις συστημα CIWS το πλοιο ΔΕΝ βγαινει απο τον ναυσταθμο. Τοσο απλα.

     1. Ξεχασα να γραψω το το σχολιο μου φυσικα αφορα το αρθρο του σαιτ defence-point σχετικα με τις Belharra που εβαλε ο Digenis πιο πανω.

     2. Τι να πω !!! Ο Μητσος είπε »πολλαπλού» … Λες αν περιλαμβάνει και το »αντιβαλλιστικου» ? To ΠΝ δεν έβγαλε προδιαγραφές … Ο πρεβης παει να μας πουλήσει πλοιο μιλια μακριά απο μια bel με 48 κελια … Το ενα portal λεει 950 χωρις οπλα ,ενω ελεγε 750 ,το αλλο λεει άλλα … Οτι νανε στην κυριολεξία !!! Λεγαν για 32 κελια τον εκαναν 16 ,μετα 24 και τωρα παλι 48 … Εγω λεω να φερουμε πισω τον καραμανλη για παραγγειλουμε Fremm HN να τελειωνουμε ..ΧΑΟΣ .

     3. @G_P
      Σωστός ο προβληματισμός με τις επιθέσεις κορεσμού, αλλά ένα τέτοιο πλοίο που περιγράφεις πρέπει να είναι μονάδα της ομάδας μάχης που βγαίνει και στα ανοιχτά, ή να υπάρχει επαρκής μίξη πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

      Διαφορετικά, ένα τέτοιο πλοίο θα βγαίνει από την Σαλαμίνα, αλλά θα πηγαίνει από νησί σε νησί και όχι στα ‘βαθιά’ για να έχει την αντιαεροπορική κάλυψη των Νήσων,
      Επίσης ένα τέτοιο πλοίο μόνο του, θα τραβάει σαν την μέλισσα στο μέλι , πλατφόρμες που μπορούν να εκτοξεύσουν τα όπλα τους μακριά από τον φάκελο εμπλοκής του πλοίου, στοιχηματίζοντας πόσο κορεσμό μπορεί να αντέξει (φόρτοι βλημάτων)
      Νομίζω πως μόνο πλοία με πολλούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς δεν είναι η λύση, όπως και πλοία με λίγους μόνο μακρού βεληνεκούς.

      Χρειάζεται πλοίο που έχει σε επάρκεια και τα δύο ή 2 τύποι σκαφών που αλληλοσυμπληρώνονται.
      Επίσης είναι αδιαπραγμάτευτο, οτι ο στόλος πρέπει να δύναται να βγαίνει και στα ανοιχτά, έχοντας τις παραπάνω δυνατότητες και λαμβάνοντας υπόψιν λόγω της διακλαδικότητας και την παρουσία και προστασία της Π.Α

      Τέλος, συμφωνώ οτι η αντιαεροπορική άμυνα περιοχής δεν αποκτιέται με μόνο γνώμονα την αντιβαλλιστική άμυνα

     4. @Digenis
      Θπάρχουν 4 δις€ αυτή τη στιγμή επάνω στο τραπέζι (δυνητικά 5.5 δις€). Ό,τι κι αν διαβάζουμε σίγουρα υποκρύπτει σκοπιμότητες. Μην κοροιδευόμαστε, επικοινωνιακά αξιοποιούνται όλα τα πιθανά ή απίθανα κανάλια άσκησης επιρροής. Ας προσπαθούμε να μένουμε επιφυλακτικοί.

 31. Δεδομένου των οικονομικών μας και τις άμεσες άλλες ανάγκες μας σε όπλα …και να θέλουμε να αγοράσουμε …είναι κάτι πέρα από αυτό που μπορούμε.
  Στην παρούσα φάση μέχρι το 2030-2035 αν μπορέσουμε να πάρουμε 22 μεταχειρισμένα +καινούργια Rafale πλήρως εξοπλισμένα …θα ήταν καλύτερο. Επιπλέον, εκσυγχρονισμό των Block 50 σε Viper. Αποτελέσματα 120 F16Viper+40 Rafale.
  Αν πάλι με ΗΠΑ κάνουμε νεα συμφωνία πολυετή για βάσεις …που θα μας δίνουν πχ 1 δισ ευρώ/χρόνο τύπου Ισραήλ (με υποχρέωση αγοράς αμερικανικών όπλων) ….τότε ας πάρουμε 2-3 μοίρες F35 μέχρι 2035.

 32. Κατά την άποψη μου η τυχόν αγορά του F-35 θα πρέπει να γίνει σε δεύτερο χρόνο και προς το τέλος της δεκαετίας.

  Ναι μεν η τιμή του F-35 έχει πέσει αλλά παραμένει πολύ υψηλό το κόστος τόσο ανά ώρα πτήσης όπως και γενικότερα οι μεγάλες επενδύσεις που χρειάζεται να να εισέρθει σε υπηρεσία.

  Εκτός και αν η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει πως με το συγκεκριμένο μαχητικό θα έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα και αξίζει να επενδύσουμε σε αυτό.

  Χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις με βάση την κοινή λογική θεωρώ λογικότερη την επιλογή επιπλέον Rafale μιας και η επένδυση σε υποδομές κτλ. έχουν γίνει (θα γίνουν σωστότερα) και άρα μια επιπλέον μοίρα Rafale θα έχει μικρότερο συνολικό κόστος από το να αγοράσεις ένα νέο τύπο που σημαίνει νέες επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση κτλ.

  Προς το παρόν για την ΠΑ τρέχουν πολλά προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε Viper το πρόγραμμα προμήθειας των 18 Rafale το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Καλαμάτα με τα M-346 κτλ.

  Το βάρος πρέπει να πέσει τώρα στο Πολεμικό Ναυτικό που έχει μείνει πολύ πίσω.

  Τελευταία έχω αραιώσει τα σχόλια μου και το ενδιαφέρον μου για τα εξοπλιστικά διότι αντιλαμβάνομαι για άλλη μια φορά το στημένο του πράγματος με τις νέες φρεγάτες.

  Βροχή «αποκαλύψεων» βροχή από «αποκλειστικά» και κατευθυνόμενες διαρροές και ουσία μηδέν πέρα από τη σκοπιμότητα.

  Στην Ελλάδα η παραπληροφόρηση είναι ο κανόνας.

  Θυμάμαι κάποτε όταν ήταν να επιλέξουμε τα νέα άρματα τότε κάποια παλιά ιστολόγια και site του χώρου έλεγαν παραπληροφορώντας πως οι ερπύστριες των νέων αρμάτων (πέδιλα) έχουν «προβλήματα» πως δεν αντέχουν και φθείρονται υπερβολικά και πως κάθε 500 χλμ. χρειάζονται αλλαγή και πως θα έπρεπε να καθυστερήσει η αγορά των νέων αρμάτων!

  Προφανώς κάποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν και τότε όπως και τώρα με το να «ανεβάζουν» ακατάλληλες φρεγάτες υπερτονίζοντας υποτιθέμενα πλεονεκτήματα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους στο θέμα των νέων φρεγατών.

  Καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω την παραπληροφόρηση που αφορά την δήθεν ακριβή Belharra.

  Δεν υπάρχει περίπτωση οι δύο Belharra HN του καλοκαιριού να κοστίζανε 3,5 δις ευρώ εκτός και αν αφορούσε την Belharra XL με τα 48 κελιά.

  Ναι αυτήν η Belharra με όπλα, υποστήριξη, υποδομές κτλ. θα μπορούσε να κοστίζει 3,5 δις ευρώ για δύο φρεγάτες.

  Είμαι σίγουρος πως αυτό αποκρύφτηκε εσκεμμένα προκειμένου να παρουσιάσουν την Belharra ακριβή και να προωθήσουν άλλες εταιρίες.

  Φυσικά και όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία και φυσικά πίσω από όλα αυτά υπάρχει pay roll.

  Σύμφωνα με το παρόν ιστολόγιο κάθε Belharra XL με τα 48 κελιά κοστίζει κάτω από ένα δις ευρώ χωρίς όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Που θέλω να καταλήξω;

  Οι επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού όταν το άφηναν να κάνει τη σωστή επιλογή χωρίς «παρεμβάσεις» πάντα έκανε διαχρονικά πρωτοποριακές επιλογές.

  Θυμίζω τα υποβρύχια U-209 τις Γαλλικές πυραυλακάτους τις συστοιχίες exoset το εξοπλισμό τούμπανο των Meko για την εποχή τους και την επιλογή τότε των επιτυχημένων Ολλανδικών φρεγατών S τα υποβρύχια U-214 μετέπειτα κτλ.

  Παραδείγματα άπειρα ανέφερα μερικά εξ αυτών.

  Η παράδοση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και να αφήσουν το Πολεμικό Ναυτικό να επιλέξει με βάση επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο.

  Ούτε ναυπηγεία ούτε πολιτικές ισορροπίες ούτε πολιτικά κριτήρια να τα έχουμε με όλους καλά.

  Αν υποθετικά επιλεγεί η ακατάλληλη φρεγάτα MMSC είτε Α200 είτε Sigma με όπλα τύπου ESSM τι το πρωτοποριακό θα προσφέρει στο ΠΝ σε σχέση με το σήμερα;

  Το ΠΝ και σήμερα χρησιμοποιεί τους ESSM άρα δεν μιλάμε για κάποια ουσιαστική ενίσχυση αν συνεχίσει και με τις νέες φρεγάτες στην ίδια επιλογή.

  Το να έχουν οι νέες φρεγάτες ένα λίγο καλύτερο ραντάρ και νέες κονσόλες δεν είναι αυτά που υποτίθεται θα κάνουν τη διαφορά, ενώ κατά τη γνώμη η παράδοση του ΠΝ να επιλέγει πάντα πρωτοποριακές λύσεις είτε σε όπλα είτε σε εξοπλισμό θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα και με μεγάλες παρενέργειες στην συνολική Άμυνα.

  Η άμυνα μιας χώρας είναι σαν μια αλυσίδα αν σπάσει ο ένας κρίκος ή αν υπολειτουργεί πάει χαμένη όλη η αλυσίδα.

  Άρα δεν νοείται νέα αγορά φρεγατών χωρίς είτε τους Aster-30 είτε τους SM-2.

  Προτιμώ τον Aster-30 διότι είναι νεότερης γενιάς ποιο σύγχρονος και κυρίως δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας αποδεσμευτεί ή να μας δοθεί υποδεέστερης έκδοσης όπως στην περίπτωση των Αμερικανών.

  Οι Γάλλοι τα αποδεσμεύουν όλα και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

  Αποδεσμεύουν τους Aster-30 τους Aster-30 NT1 (όταν θα είναι διαθέσιμοι) και τους scalp naval.

  Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τα αντίστοιχα όπλα θα αποδεσμευτούν και από την Αμερικάνικη πλευρά.

  Άρα η επιλογή κατά τη γνώμη μου των Belharra είναι μονόδρομος με βάση τη λογική.

  Έχουμε ένα μπάτζετ 5,5 δις ευρώ για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών συν ενδιάμεση συν εκσυγχρονισμός των Meko.

  Θεωρώ πως και με βάση το άρθρο του παρόν ιστολογίου περί κόστους κάθε Belharra XL (με τα 48 κελιά) κάτω από το ένα δις ευρώ.

  Εδώ μπορούν να γίνουν σοβαρές και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους και να τους δελεάσουν πως αν πάρουν το πρόγραμμα των νέων φρεγατών βάζουν ουσιαστικά υποθήκη και για άλλες τέσσερις φρεγάτες στο άμεσο μέλλον ίδιου τύπου προκειμένου να υπάρχει ομοιοτυπία και οικονομίες κλίμακος.

  Οπότε τέσσερις Belharra XL (με τα 48 κελιά) με ένα κόστος ανά μονάδα συν πλην στα 900 εκατ. ευρώ χωρίς όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 4Χ900 = 3,6 δις ευρώ.

  Με ένα επιπλέον δις για όπλα, υποδομές και αρχική υποστήριξη φτάνουμε στα 4,6 δις.

  Με 500-600 εκατ. την ενδιάμεση λύση ιδανικά οι δύο αρχικές τους FREMM είτε να αυξηθεί το κονδύλι λίγο για να χωρέσουν οι δύο μεταχειρισμένες FREMM.

  Και 400-300 εκατ. ο εκσυγχρονισμός των Meko.

  Με ένα τέτοιο σενάριο υποθετικά μιλάμε για πραγματική επανάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό και συνέχιση των πάντα πρωτοποριακών επιλογών εκ μέρους του.

  Δεν είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε διπλούς και τριπλούς φόρτους όπλων σε πρώτη φάση προκειμένου να κρατηθεί το κόστος χαμηλά και χωρίς βεβαίως τα πλοία να είναι άοπλα.

  Εδώ μπορεί να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία.

  Το κόστος πάνω κάτω είναι αυτό ή και οριακά λίγο παραπάνω.

  Με τέσσερις Belharra XL (με τα 48 κελιά) συν δύο FREMM ενδιάμεση συν οι εκσυγχρονισμένες Meko θα μιλάμε για πλήρη αναγέννηση του Πολεμικού Ναυτικού και με τεράστια ισχύ πυρός.

  Θεωρητικά μια τέτοια φρεγάτα θα μπορούσε να έχει 32 Aster-30 συν 32 camm-er είτε mica ng συν 8 scalp naval είτε εναλλακτικά 64 camm-er είτε mica ng και 32 Aster-30.

  Θεωρώ πως τυχόν επιλογή με πολιτικά κριτήρια και επιλογές τύπου MMSC ή Α200 είτε κάποιας άλλης επιλογής που δεν θα περιλαμβάνει Aster-30 ή SM-2 (κατά τη γνώμη μου ο Aster-30 δεν έχει αντίπαλο) θεωρώ πως θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα και θα καταδικάσει το Πολεμικό Ναυτικό.

  Η πρόταση των Γερμανών μπορεί να περιέχει το τυράκι των δύο U-214 αλλά θεωρώ πως το μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει στις νέες φρεγάτες.

  Υποβρύχια μεταχειρισμένα υπάρχουν στη διεθνή αγορά τόσο της Βραζιλίας (νεότερα U 209) όπου με την εμπειρία που έχει το ΠΝ είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να τα φέρει στο επίπεδο που θέλει.

  Υπάρχουν και άλλα υποβρύχια στην αγορά μεταχειρισμένα ή θα υπάρξουν σύντομα όπως τα υποβρύχια της Σουηδίας.

  Η πρόταση των Αμερικανών ακόμα και αν περιέχει AB (που δεν υπάρχει περίπτωση) ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Belharra XL όπως ανέφερα λίγο παραπάνω.

  Η Ολλανδική πρόταση στην έκδοση AAW με Apar 2 είναι πολύ δελεαστική και σε τιμή και σε εξοπλισμό αν ισχύουν οι διαρροές.

  Η Ιταλική πρόταση που μέχρι στιγμής είναι άγνωστη πιθανολογώ πως λογικά θα είναι επίσης καλή διότι προσφέρει Aster-30, μελλοντικά Aster-30 NT1 και scalp naval.

  Παρόλα αυτά είμαι υπέρ της Γαλλικής πρότασης ειδικά αν συμβεί το θαύμα και πρόκειται για την Belhatrra XL με τα 48 κελιά.

  Η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα που μας υποστήριξε όταν έκαιγαν τα κάρβουνα ήταν η μόνη χώρα που έβγαλε από τη δική της ΠΑ 12 μεταχειρισμένα Rafale και μας τα πρόσφερε.

  Ούτε η Γερμανία ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία και φυσικά ούτε και η Αμερική.

  Για να έχουμε και μια εικόνα της πραγματικότητας.

  Οπότε σοβαρή και σκληρή διαπραγμάτευση για τέσσερις Belharra (με τα 48 κελιά) με το δέλεαρ πως θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον επιπλέον παραγγελία για άλλα τέσσερα νέα πλοία όμοιου τύπου ώστε και οι Γάλλοι να έρθουν με μια καλή πρόταση.

  Καλή πρόταση θεωρώ την Belharra XL με ένα κόστος συν πλην στα 900 εκατ. χωρίς όπλα υποδομές κτλ.

  4X900 = 3,6 δις συν ένα δις όπλα υποδομές αρχική υποστήριξη κτλ. σύνολο 4,6 με 600 εκατ. συν πλην τις δύο αρχικές τους FREMM για ενδιάμεση και τα υπόλοιπα για τον εκσυγχρονισμό των Meko.

  Στα πλαίσια των αντισταθμιστικών θα μπορούσαν να ζητηθούν και τα 12 Rafale από το διαγωνισμό της Κροατίας που πιθανότατα θα πάρει F-16 V.

  Αυτό θα ήταν σίγουρα ένα mega deal.

  Δυστυχώς βλέποντας τις κατευθυνόμενες διαρροές και την υπερκινητικότητα του πρέσβη αντιλαμβάνομαι πως τα κριτήρια θα είναι πολιτικά και το ΠΝ απλώς θα συμφωνήσει στη λάθος επιλογή.

  Φοβάμαι επιλογή της MMSC.

  Φοβάμαι πως η όποια επιλογή θα στηρίζεται σε 32 ESSM που ουσιαστικά δεν μας δίνει κανένα πλεονέκτημα.

  Εύχομαι να κάνω λάθος.

  Τυχόν επιλογή των MMSC είτε φρεγάτας με 32 ESSM όσο και αν προσπαθήσουν να το παρουσιάσουν ως κάτι ιδιαίτερο θα είναι μεγάλη απογοήτευση και σίγουρα δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ασχοληθώ με τα εξοπλιστικά θέματα της Ελλάδας.

  Κάπου και η υπομονή έχει τα όρια της.

  Επίσης θεωρώ μεγάλο φάουλ της κυβέρνησης να μην ενημερώνει και όλα να γίνονται στο σκοτάδι και να κρύβετε πίσω από κατευθυνόμενες διαρροές θεωρώ πως όλο αυτό κρύβει δόλο και υστεροβουλία θεωρώ πως δεν σέβονται τα χρήματα των Ελλήνων δεν τους ενημερώνουν όπως θα όφειλαν να πράξουν και πως όλα παίζονται στο παρασκήνιο με μόνο γνώμονα την πολιτική στήριξη (βασικά τη δική τους επιβίωση) δηλώνοντας υποταγή στους Αμερικανούς.

  Η MMSC δεν είναι φρεγάτα δεν έχει σταθεί σε κανένα σοβαρό διαγωνισμό ακόμα και το USN την απόρριψε και βρέθηκαν οι εδώ φωστήρες να κάθονται ακόμα και να συζητάνε μαζί τους δήθεν με το πρόσχημα των ναυπηγείων.

  Τα ναυπηγεία που οι ίδιες κυβερνήσεις έκλεισαν τώρα τους έπιασε ο πόνος.

  Μόνο που σε μια ενδεχόμενη κρίση δεν πολεμάνε τα ναυπηγεία αλλά τα όπλα που έχεις στα χέρια σου.

  Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση όλοι αυτοί που «αποφασίζουν» και παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις σε μια κρίση θα φύγουν είτε στην Αίγυπτο όπως με το βασιλιά παλιά, είτε αυτοεξόριστοι στο Παρίσι.

  Ξεπουλάνε την Ελλάδα κομμάτι κομμάτι για να εξασφαλίσουν αποκλειστικά το δικό τους μέλλον και μόνο.

  Θα πω και χειρότερα αν τυχόν επιλέξουν ακατάλληλο πλοίο είτε αυτό είναι η MMSC είτε πλοίο με 32 essm.

  Προς το παρόν κάνω λίγη υπομονή με τη λάθος επιλογή μαύρο φίδι που τους έφαγε.

  Αυτά τα «λίγα» προς το παρόν.

  1. Να συμπληρώσω

   Όσον αφορά την Ολλανδική πρόταση αν ισχύουν οι διαρροές για τη AAW Sigma με APAR 2 και κόστος 600 εκατ, ανά μονάδα είναι πολύ δελεαστική αν ισχύουν οι διαρροές επαναλαμβάνω, δεν πήραν την Πτήση για να διαβάσω το άρθρο και ούτε πρόκειται να αγοράσω ποτέ Πτήση το εμπάργκο συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

  2. Και λάθος να κάνεις, (ένα λογικό %) και πάλι συμφωνώ μαζί σου ως απόφαση και ρίσκο.

   Επιφυλάσσομαι όμως όταν θα είχα καλύτερη εικόνα και βάσει των παρακάτω:

   – υπάρχει για τα Rafale αντίστοιχο functionality όπως το «cloud based network» με «firewall» όπως στο F-35 ? Γιατί εκεί και αν μιλάμε για «dependancies». Ή πετάει αλλά η πληροφορία δεν εξασφαλίζεται πως είναι «δικιά» σου, ή το ρημάδι δεν παίρνει μπρος και δηλώνεις υποχρεωτική άδεια ή επικαλείσαι το μαύρο-άσπρο. Σε ποια έκδοση;
   – υπάρχει περίπτωση να μας επιτρέψουν customia εξαγωγική έκδοση του F-35 όπως στο Ισραήλ (με αντίστοιχες επιλογές);
   – πως προτίθεται η Ελλάδα, (πολιτικός κόσμος και κοινή γνώμη), να «εμπλακεί» σε «τυχών» επέμβαση Αμερικανών στο Ιράν; Ποια θα είναι τότε η θέση της Τουρκίας ; Της Γαλλίας;
   – αν οι Τούρκοι με κάποια φόρμουλα, βρεθούν αύριο με F-35, U-214, drones και M.E. πυραύλους, (και ίσως και S400 ταυτόχρονα), ποιο είναι το δικό μας PlanB;
   – Θυσιάζουμε το «Belharra XL με τα 48 κελιά.» (τούμπανο) – με το – κατασκευή σε Ελληνικά Ναυπηγεία; Μπορούμε αυτά τα τα βάλουμε με υποχρεωτικά βήματα, αλλά σιγά-σιγά στο κόλπο;
   – Για τις 2 FREMM – τι είμαστε διατεθειμένοι να παζαρέψουμε;
   – Πως μπορούν να πάρουν οι «Γάλλοι» την Ελευσίνα; Πως μπορεί αυτό να μπει στην εξίσωση;
   – Το μέλλον, όσο είμαστε στην Ε.Ε. είναι Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία) , συμπαραγωγές και τεχνογνωσία σε λογισμικό και hardware υψηλής τεχνολογίας, ίσως και κατασκευής, που είναι ο ΜΟΝΟΣ δρόμος που έχουμε.
   – Τι θα σήμαινε μια επιλογή «Arrowhead» για Κυπριακό, ΑΟΖ, Ελληνο-Τουρκικά;

   Σημείωση:
   Προφανώς όποια αναφορά παραπάνω στο «Γαλλία», μπορεί να αντικατασταθεί και με το «Αγγλία», «Ιταλία», «Ολλανδία», «Γερμανία» κοκ

 33. λυπάμαι που θα το γράψω αλλά το άρθρο αφήνει εντυπώσεις που ΔΕΝ βασίζονται σε δεδομενα.
  Ο αμερικανός ΑΓΕΑ δήλωσε
  You don’t drive your Ferrari to work every day, you only drive it on Sundays. This is our ‘high end’ [fighter], we want to make sure we don’t use it all for the low-end fight … We don’t want to burn up capability now and wish we had it later.”
  https://www.airforcemag.com/brown-launching-major-tacair-study-with-cape-considering-5th-gen-minus/

  εάν αυτό εσείς το μεταφράζετε σε κριτική για το Φ35, τότε θα διαφωνήσω

  1. Ακριβώς αυτό αναφέρω πάνω σε προηγούμενα σχόλιά μου. Είναι εντελώς διαστρέβλωση και χρήση μέρους μιας φρασης out of context.

   Στην ουσία έχει δίκιο, ότι θέλεις και ένα φτηνο μουλάρι για τις καθημερινές αγγαρείες και μια Ferrari για όταν έρθουν τα ζόρικα

  2. @Kostas
   Kostas μιας που λέμε για το «ιταλικό αλογάκι», έχεις γνώση πόσο συχνά πηγαίνει για service και με τι κόστος; Ψάξε κανέναν φίλο σου -εάν είχε/έχει- να σου πει πόσο πήγαινε/ει μια επίσκεψη στη GENESIS και πόσο συχνά πρέπει να δίνει το παρόν; Πολλά χρήματα για λίγα πράγματα με υψηλό βαθμό αναξιοπιστίας. Seriously overpriced like F35!

 34. Απλούστατα αυτό το αεροπλάνο δεν κάνει για την Ελλάδα.
  Όσο στελθ και να είναι ,όσο και αν έχουν ρίξει την τιμή της αγοράς, όσο και να είναι η τέλεια πλατφόρμα αισθητήρων / ηλεκτρονικών, το συγκεκριμένο αεροπλάνο πάσχει πολύ στο θέμα συντήρησης!!!
  Έστω και αν πάρουμε 22-24 F35, το συγκεκριμένο αεροπλάνο θα επιχειρήσει μόνο όταν χρειαστεί, δηλαδή σε ένα πιθανό πόλεμο με τους Μογγολους.
  Όπως είπε και Αμερικανός ΑΓΕΑ , δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο αεροπλάνο για την καθημερινή και πλέον εμπλοκή/αναχαίτιση των Τουρκικών F16!!
  Θα ήταν δυσβάσταχτο το κόστος λειτουργίας!!
  Φυσικά το συγκεκριμένο αεροπλάνο λόγω των αισθητήρων που έχει, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.
  Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που το πήρε και η IAF!! Πήρε ένα αεροπλάνο με κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα και με την προσθήκη δικών του επιπλέον συστημάτων , τα F35I θα δίνουν την δυνατότητα στα F16 και F15 να βλέπουν πράγματα πολύ πριν ο αντίπαλος μπορεί να κάνει κάτι!!
  Φυσικά ούτε κατά διάνοια το F35 να μπορέσει να επιχείριση μόνο του χωρίς την προστασία των F16 ή F15.

  Nαι ας το πάρουμε.
  Αφού πρώτα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες .
  Αγορά 22 επιπλέον Rafale.
  Αναβάθμιση των block30 και 50 σε 50++.
  Αγορά όπλων και αισθητήρων στοχοποιησης για το σύνολο των F16 ( Viper και block50++).
  Έτσι Ναι.
  Πιστεύω, όσο και αν μερικοί δεν το θέλουμε το F35, ότι έχοντας αυτόν τον αεροπορικό στόλο, το F35 θα έδινε ίσως κάτι πολύ παραπάνω.

  Όχι όμως αγορά τώρα εις βάρος τον άλλων προγραμμάτων/ όπλων/ Rafale , που είναι πολύ πιο σημαντικά.

 35. Οπως ειχα σχολιασει σε αλλο αρθρο.

  Το φου-35, εχει καταντησει να ειιναι το νεο F-104 Starfighter, απο την ΙΔΙΑ εταιρια LockheedMartin & δυστυχως για τους κακομοιρους αγοραστες αυτου του λεμονιου !!

  ΕΑΝ, λεω ΕΑΝ, τυχει να μπουμε σε συμπαραγωγη με καποιο απο τα μαχητικα αεροσκαφη των ΗΠΑ, αυτο που θα επρεπε να επιλεγει κι μας παει σαν γαντι ειναι το F-15EX.

  Δεν βλεπω πως μια σοβαρη ΠΑ ενος κρατους θα αποφασισει να εχει ως κορμο του στολου της ενα μαχητικο που θα ειναι ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟ.

  θα ηταν μια αποφαση που θα βασιζοταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε πολιτικα κριτηρια κι οχι επιχειρησιακα.
  Δηλαδη θα ηταν μια ΗΛΙΘΙΑ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ αποφαση !

  1. @eksothen
   Το F15EX είναι το ιερό δισκοπότηρο των Η.Π.Α. (μοναδική εξαίρεση το F22 & το YF23 που δεν υιοθετήθηκε). Mean machine. Το κόστος, ωστόσο, κτήσης και διατήτησής του θα ήταν πολλαπλάσιο του εξαιρετικού και εν μέρει συγκρίσιμου Rafale F3R (σύντομα F4.0/2027). Ένα μεγάλο plus του F15EX (όπως και όλης της σειράς) το διπλό κάθετο σταθερό. Μια σημαντική υπενθύμιση: Οι παλαιότερες εκδόσεις του ΔΕΝ είχαν σύστημα Fly-by-Wire (αλλά hybrid electronic/mechanical flight control system: dual-channel, high-authority, three-axis control augmentation system superimposed on top of a hydro-mechanical system).

   1. Ειναι πραγματι κατι το ιδιετερο.

    Βεβαια μια φαντασιακη υποθεση, αλλα, ας δουμε με τα ματια του μυαλου μας……..

    Οι Ελληνικες ΕΔ οπου η ΠΑ, θα εχει στον στολο της, τα Γαλλακια με τα F-15EX(HA) !
    (με συπαραγωγη κι στις δυο αυτες αεροπορικες πλατφορμες)
    Συν το ΠΝ με τις Μπελαρες!

    Μιλαμε για την πιθανοτητα να ελεγχεις οχι απλα το Αιγαιο μονο, οχι μονο την ανατολικη Μεσογειο αλλα να εχεις στρατηγικη παρουσια σε Μεση Ανατολη κι να ΕΛΕΓΧΕΙΣ – δηλαδη – να κατεχεις την δυνατοτητα να επιβαλεις, no fly zone, στην Ελληνικη χερσονησο μεχρι βουλγαρια/Σερβια, Κροατια, νοτιο ανατολικα του Ευξεινου Ποντου, κι σχεδον ΟΛΗ την ενδοχωρα της Μικρας Ασιας !!

    Βεβαια μια τετοια πιθανοτητα θα ηταν απαγορευτικη, απο μεριας μεγαλων δυναμεων.

    Αυτη ομως η Ελαλδα θα ηταν ΠΡΑΓΜΑΤΙ η Ελλαδα των τριων θαλασσων κι των δυο ηπειρων !

    υ.γ.
    Για να καταλαβεις τι θελω να πω….

    Κ. Γρίβας: Όποιος κυριαρχήσει σε Α. Μεσόγειο&Αιγαίο θα έχει σημαντικό ρόλο στην Ευρασιατική σκακιέρα
    https://www.youtube.com/watch?v=9O2DXNj6grI

  2. Ελα ντε ας πουμε ειναι δυνατον να εχει μια σοβαρη ΠΑ μονο μονοκινητηρια αεροσκαφη και μαλιστα δυο τυπων που να πετανε και πανω απο θαλασσα συνηθως;
   Ηλιθια και καταστροφικα πραγματα..
   Ωπα για κατσε …🤔

 36. Αν δεν αντεχει η τσεπη του Θείου Σαμ τη «Φεράρι» τοτε μαλλον δεν την αντεχει ουτε η δικη μας. Κοστος μιας μοιρας 3.3 δισ. $$, κοστος ανα ωρα πτησης 44.000 $$, τριπλασιο απο του F16. Tα νουμερα αυτα θα εκτοξευτουν στα ουρανια αν η USAF περικοψει την παραγγελια της σε 1100 ναχητικα οπως λεγεται.

  «Μα δεν θα σηκωνεται η Φεραρι για αναχαιτισεις!»
  Δεν ειναι ακριβως ετσι. Ακομα και αν δεν εμπαιναν καθολου οι Τουρκοι στο Αιγαιο, ο καθε πιλοτος πρεπει να πεταξει 500 ωρες για να μαθει το αεροσκαφος και μετα τουλαχιστον 150 ωρες ετησιως για να συντηρησει την ικανοτητα του. Με 1.25 πιλοτους ανα αεροσκαφος, αυτο σημαινει κατ’ ελαχιστον 200 ωρες ετησιως ανα αεροσκαφος.

  «Μα τα πηρε το Ισραηλ!»
  Πρωτον, το Ισραηλ τα πηρε τζάμπα, δευτερον το Ισραηλ εχει στρατιωτικο προϋπομογισμο 13 δισ. $$ (τριπλασιο απο εμας) και τριτον το Ισραηλ ενδιαφερεται για δυνατοτητα αιφνιδιαστικου πρωτου πληγματος ακριβειας βαθια στην αντιπαλη επικρατεια (πυρηνικες εγκαταστασεις Ιραν). Επισης οι ΗΠΑ δινουν στο Ισραηλ οπλα και πυρομαχικα που δεν δινουν σε εμας. Τι θα ριχνει η δικη μας Φεράρι, Μaverick και Μk82 ;

  1. Σωστός στην συνολική τοποθέτησή σου

   Το πιο σημαντικό όλων : να αγοράσουμε ένα ακριβό στην αγορά του αεροσκάφος, με υπαρκτά και άλυτα προβλήματα, ακριβό στην συντήρησή του και με χαμηλές διαθεσιμότητες ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ στο δόγμα μας, αφού αυτά υπηρετούν κυρίως το δόγμα ΠΡΩΤΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ. Μακριά από μας τέτοια πράγματα, όπως θα έλεγαν ολοι οι πολιτικοί

 37. Να τελειώνουμε μια και καλή με τον εντελως αποτυχημένο τενεκέ35 και τη θηλειά που εκβιάστηκα μας βάζει η ΛΜ, να τον αποκτήσουμε με κάθε κόστος.

  https://www.youtube.com/watch?v=4UtyBSr0wKQ

  Αν τελικά πάρουμε τις 4 μπελες με την 1 φρεμμ και τη 1 λαφαγιετ οπως οι τελευταιες πληροφορίες δείχνουν
  δινοντας 5+ δις μαζι με τα 2+ δις των 18 ραφαλ που ηδη υπογραψαμε θα φτασουμε τα 7μιση δις να δεινουμε εξοπλιστικα στους γαλλους.
  Το εχω γραψει και παλιοτερα αναλυτικα, επ ουδενι οι αμερικανοι δεν μπορουν να ισχυριζονται οτι ειναι ριγμενοι απο
  τη στιγμη που εχουν παρει ηδη 20 δις εξοπλισμους απο μας τα τελευταια 30 χρονια και οι γαλλοι ουτε 5 δις.
  Και οι γαλλοι μεσα σε ολα αυτα μας δωσαν οπλα που ειναι σημαντικα και ειναι η μονη αποτρεπτικη ισχυ μας αυτη τη στιγμη, ενω οι αμερικανοι δε μας δωσαν ουτε ενα αξιολογο (που να κανει τη διαφορα) πυραυλο.

  Μετα απο αυτη την εξελιξη θεωρω ομως πως ειναι δυσκολο εως αδυνατο να συμβει το απολυτα λογικο και επιχειρησιακα και κυριως οικονομοτεχνικα, δηλαδη πιο μετα να αγοραστει μια δευτερη μοιρα ραφαλ ωστε να παμε στα 36-40 ραφαλ συνολικα.
  Οι «φωνες» θα γινουν κραυγες και δυστηχως δεν προκειτε να δωσουμε λεφτα για αλλα ραφαλ (ευελπιστω σε αλλα 2 τουλαχιστον καινουργια ραφαλ πληρως οπλισμενα με τα 200 εκρια της επιστροφης/επαναγορας των απλων διλιτρων μιραζ στους γαλλους, ετσι τουλαχιστον απο 18 θα παμε στα 20 ραφαλ) τονιζοντας στο κυβερνητικο περιβαλλον οτι δεν μπορουμε να εχουμε δωσει 7μιση δις στους γαλλους και να θελουμε να δωσουμε και αλλα 2μιση-3 δις για επιπλεον ραφαλ, δηλαδη αλλακαι αρα οι αμερικανοι να μεινουν στον ασσο.
  Αρα φτανουμε στο εκβιαστικο δυστηχως διλλημα οτι πρεπει να δωσουμε 3 δις στους αμερικανους τουλαχιστον μεχρι το τελος της 10ετιας, αφου εχουμε δωσει ηδη 7μιση δις στους γαλλους, δεν μπορουμε να τους δωσουμε κι αλλα (Λαθος λογικη φυσικα αλλα δυστηχως οι γεωπολιτικη πιεση αυτη θα ειναι).
  Και εδω η ΛΜ μας εχει σιγουρους για καμια 20αρια τενεκεδες35
  Γιατι ομως 20 τενεκεδες 35 και οχι 20 F15EX?
  Στο παραπανω βιντεο το κοστος πτησης του τενεκε ειναι 44 χιλιαρικα και του F15 μολις 20 χιλιαρικα, και το οτι η ΛΜ ισχυριζετε οτι θα πεσει σε μια 10ετια στα 25 χιλιαρικα ο αφηγητης του βιντεο το χαρακτηριζει απλα ευχολογιο.
  Εχει τα κοτσια ο πρωθυπουργος να παρει τηλεφωνο τον μπαρμπα-τζο, και να τον πεισει οτι «κοιτα καταλαβαινω οτι πρεπει να αγορασω και κατι αμερικανικο και οχι αλλα γαλλικα, αλλα γιατι να αγορασω τον τενεκε35 αφου δεν τον θελω, και να μην αγορασω αεροπλανο της μποινγκ αφου και αυτη αμερικανικη εταιρεια ειναι?
  Γιατι να ειμαστε τοσο δεδομενοι πελατες της ΛΜ?
  Το F15EX δεν ταιριαζει καλυτερα στο δογμα μας να προστατευσουμε την αοζ της ΝΑ μεσογειου και την κυπρο
  με το 3πλασιο και 4 πλασιο οπλικο φορτιο και κυριως με τις 3πλασιες και 4πλασιες εμβελειες σε σχεση με τον τενεκε35?
  Αλλες εναλλακτικες? για να δωσουμε οπωσδηποτε 3 δις στους αμερικανους!
  Αντι για 20 τενεκες 35?
  Ειπαμε 20 F15EX
  20-25 (λιγο φτηνοτερα) F18 Block3 (και μερικα απο αυτα growler)
  30 (ισως και παραπανω) F16 viper ολοκαινουργια που δεν θα εχουν και καθολου το κοστος (που ειναι τεραστιο)
  ενταξης ενος νεου τυπου σε υπηρεσια, και η ΛΜ θα πάρει παλι τα λεφτά

  1. @Romeo60
   F15EX ➡ Holy Grail 4 every serious airforce !
   Θα υπέγραφα χθες αν έπρεπε να δώσω χρήματα «υποχρεωτικά» στους Ουσαίους. Με την προυπόθεση πως θα ερχόταν με πολλούς JASSM-ER, SLAM-ER, AARGM & SDBs II………

 38. Από τα Spice να λάβουμε υπόψη μας τα Spice 250, τα οποία δίνουν ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα στην πολεμική αεροπορία ,γιατί έχουν μεγάλη εμβέλεια πάνω από 100 km ,μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον οποιουδήποτε στόχου,κινητού η ακινήτου,σε ξηρά η θάλασσα και ακόμη φέρονται ανά τετράδες,ώστε ένα F-16 μπορεί να φέρει μέχρι 16 από αυτά.

 39. 1000 φορες το φ35 αντι τις τρατες. Το φ35 μπορει να προσφερει στα δυσκολα με σωστο εξοπλισμό, το μμσψ σημαίνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ οτι κατεβάζουμε τα ρουχα κ οι τουρκοι παίρνουν την ΑΟΖ μας.

  Δυστυχώς απο Τι φενεται κατι θα πάρει παλι η αμερική….ε ας ειναι 24 φ35 να τελειώνουμε κ οχι οι τρατες. Αν κ θα προτιμούσα Μπελ + 24 ραφαλε

 40. Φρέσκο-φρέσκο:
  «Μαύρη τρύπα» χαρακτηρίζει τα F-35 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Βουλής
  https://www.ptisidiastima.com/f35-rathole-armed-services-chairman/

  …και από το defensenews: https://www.defensenews.com/congress/2021/03/05/ripping-f-35-costs-house-armed-services-chairman-looking-to-cut-our-losses/

  Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε…

  1. @Konstantinos Zikidis
   Τα 12 της Κροατίας σαν τα μάτια μας… Και περισσότερα διθέσια ει δυνατόν. Ένα mix 1/3 κατά προσέγγιση. Η Π.Α. δεν πρέπει να υποχωρήσει στις πιέσεις του Πρέσβη!

  2. Κωνσταντίνε
   αυτός είναι ένα μόνο μέλος μιας επιτροπής και ενός Κογκρέσου το οποίο στηρίζει σθεναρά το πρόγραμμα του Φ35 με το να το χρηματοδοτεί.

   Το αν είναι ακριβό το Φ35, δες αυτή την ανάλυση.
   https://www.heritage.org/sites/default/files/2020-09/IB6009.pdf

   Με λίγα λόγια, όταν συγκρίνουμε το Φ35 με αλλά αεροσκάφη πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι:
   1) το Φ35 φέρει ενσωματωμένα συστήματά στόχευσης και ηλεκτρονικού πολέμου για τα οποία πρέπει να πληρώσεις έξτρα σε αλλα αεροσκάφη.
   2) Τα μη στελθ αεροσκάφη χρειάζονται πρόσθετα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου για την προστασία τους.
   3) Η διαφορά στις δυνατότητες του Φ35 σε σχέση με αεροσκάφη 4ης γενιάς όπως είναι και το Ραφαέλ είναι χαοτική
   In mock air-to-air combat training, stealth fighters slay fourth-genera- tion fighters like the F-15EX at a kill ratio that often exceeds 16-to-1. F-16 pilots flying with the most sophisticated electronic targeting capabilities of any current fourth-generation platform equate a single F-35’s air-to-surface capabilities as equal to three F-16CJs.

   1. Αγαπητέ συνονόματε,
    από την αρχή του 2021, παρατηρείται μία χιονοστιβάδα αρνητικών ειδήσεων και ανακοινώσεων αναφορικά με το πρόγραμμα του Φ-35 από επίσημα χείλη και αξιόπιστα μέσα.
    Για να μην τα επαναλαμβάνω, παραπέμπω σε πρόσφατο σχόλιό μου εδώ: https://defencereview.gr/provlima-elleipsis-kinitiron-antimet/#comment-63650
    Επ’ αυτών, θα πρέπει να προστεθεί αυτό: The U.S. Air Force Just Admitted The F-35 Stealth Fighter Has Failed https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/02/23/the-us-air-force-just-admitted-the-f-35-stealth-fighter-has-failed/?sh=427fa4c51b16 όπου ξεκαθαρίζεται ότι ο το Φ-35 δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τον κύριο σκοπό του, που είναι η αντικατάσταση του Φ-16. Επίσης, αναφέρεται ότι ο αντικαταστάτης του Φ-16 θα είναι “5ης μείον” γενεάς, όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει “όχι στελθ”.
    Επίσης, οι Βέλγοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν ήταν πολύ έξυπνο αυτό που έκαναν και επέλεξαν το Φ-35, όπου η ΛΜ μέχρι στιγμής έχει δώσει μικρότερη βιομηχανική συμμετοχή από ό,τι είχε υποσχεθεί, ενώ θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των Α/Φ: https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/f-35-la-belgique-a-t-elle-ete-trop-naive-avec-lockheed-martin-et-les-etats-unis-841202.html , https://plus.lesoir.be/358049/article/2021-03-01/defense-des-parlementaires-veulent-revoir-le-contrat-des-f-35
    Τέλος, το πιο πρόσφατο, που είναι το κερασάκι στην τούρτα: https://www.washingtonpost.com/business/2021/03/05/adam-smith-f35/
    Όλα τα ανωτέρω βεβαίως έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα για εμάς. Ειδικά για την Ελλάδα, θα πρέπει να παραμείνουμε μακριά από το Φ-35.
    Το θέμα μας δεν είναι ποιο είναι το πιο όμορφο αεροπλάνο αλλά, με δεδομένο προϋπολογισμό, ποια είναι η βέλτιστη λύση, πρωτίστως αμυντικά και δευτερευόντως βιομηχανικά. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, την οποία έχω αναπτύξει σε σειρά σχολίων εδώ και χρόνια, υψηλότερη προτεραιότητα για χρηματοδότηση έχουν τα ακόλουθα:
    Υποστήριξη F-16 και όπλων τους, Μ2000-5 και όπλων τους, C-130, C-27, Ε/Π Super Puma, ΑΣΕΠΕ, εκπαιδευτικών, αναβάθμιση ΣΑΕ (με υποστήριξη ορισμένων ραντάρ και αντικατάσταση πολλών παλαιών ραντάρ, εισαγωγή νέων τύπων ραντάρ), αναβάθμιση επίγειων α/α συστημάτων (Πάτριοτ και Σ-300), αντικατάσταση ή αναβάθμιση παλαιότερων συστημάτων Hawk και OSA (αν και συστήματα του ΣΞ, εμπίπτουν στην ευθύνη της ΠΑ, ως συστατικά μέρη της αεράμυνας), προμήθεια πολλών και διαφόρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων, ει δυνατόν εγχώριας ανάπτυξης, και last but not least ανάπτυξη (ή μάλλον επανάκτηση) δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου, ένα σοβαρότατο κεφάλαιο που φαίνεται να έχουμε ξεχάσει, παρά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
    Μετά από όλα αυτά, μπορούμε να εξετάσουμε μία επιπρόσθετη Μοίρα Ραφάλ. Αυτά.

    1. Καλησπέρα Κύριε Ζικιδις..

     Θα ιθελα να κανο μια ερώτηση και ισος μπορείτε να μου λύσετε καπιες απορίες..

     Τα UAV μεγέθους Bayraktar ποσο δισκολα ειναι να αποκαλυφθούν απο το δικτιο ΣΑΕ,aew+c,LSam,radar μαχητικών F-16c;;

     Σας εφχαριστο..

     1. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το UAV Bayraktar TB2 δείχνουν ότι δεν έχει ιδιαίτερα χαμηλό RCS, οπότε αποκαλύπτεται εύκολα από όλα τα ραντάρ, ιδίως από το ραντάρ του F-16, το οποίο ευχαρίστως θα το «γλένταγε» με το πυροβόλο του…

     2. Κύριε Ζικιδι σας ευχαριστώ.
      Απο οτi εχο διαβασι ενα bayraktar παι περιπου στα 5 εκ$..που κατα γνομι μου δεν ειναι και λιγα αμα φτανει ενα apg-68 και ενα 23mm..

    2. Κύριε Σμηναρχε
     Γνωρίζετε κάτι Σχετικά με την τροποποίηση αριθμού Τ6Α,ώστε να μπορούν να αναλάβουν αποστολές εναντίον των τουρκικών Μ.ε.α.?έχει προχωρήσει η` έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα?

     1. Μάλλον δεν είναι τόσο θέμα τροποποίησης, αφού ορισμένα Τ-6 μπορούν να φέρουν πυροβόλο σε ατρακτίδιο, αλλά υποστήριξης.

   2. @Κostas

    1) Tο Φ35 δεν έχει καν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας με active jammers σφαιρικής κάλυψης (μόνο ότι κάνει με το radar του, με τους όποιους περιορισμούς σε πεδίο θέασης, ευελιξίας συχνοτήτων και υπολογιστικής ισχύος έχει αυτή η λύση), πόσο μάλλον που εσύ λες ότι…. έχει αλλά είναι και κάτι που «πρέπει να πληρώσεις έξτρα σε άλλα αεροσκάφη».

    2)Για τον λόγο αυτό τα stealth αεροσκάφη είναι που χρειάζονται πρόσθετα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου για προστασία έναντι ραντάρ που χρησιμοποιούν χαμηλές συχνότητες στις οποίες τα χαρακτηριστικά stealth των μαχητικών δεν αποδίδουν, και όχι το αντίθετο. Δες π.χ το US Navy που σχεδίαζε το δόγμα χρήσης των F-35 με μικτές αποστολές/συνοδεία από F-18 Growler για να καλύψει τα κενά του,

    3) Η υποτιθέμενη «χαοτική» διαφορά του F-35 είναι ένας επιμελώς καλλιεργημένος μύθος. Σε επιδόσεις ως πλατφόρμα/πτητική μηχανή υστερεί δραματικά στα σημεία, και σε ηλεκτρονικά ένα radar AESA (GaAs) και sensor fusion έχουν σχεδόν οι πάντες πλέον. Δεν είμαστε πια στις αρχές του 2000 όπου ακούγονταν εντυπωσιακά αυτά τα χαρακτηριστικά, πέρασαν 20 χρόνια.

    Οι εξομοιώσεις (mock combat) που αναφέρονται αυτές οι απίθανες επιδόσεις για το F-35 έχουν ελάχιστη αξιοπιστία. Όταν στις Red Flag του 2017 το F-35A είχε δήθεν kill ratio 20:1 και το F-35B 25:0 (!), τα πραγματικά F-35 όπως φαίνεται από τις εκθέσεις της επίσημης διεύθυνση δοκιμών και ελέγχου του Κογκρέσου DOT&E δεν είχαν καν δυνατότητα άφεσης/χρήσης των AMRAAM λόγω προβλημάτων. Μάλιστα ακόμα στις τελευταίες εκθέσεις του 2020 (Οκτώβριος) ακόμα υπάρχουν προβλήματα στην χρήση του AMRAAM. Άρα καταλαβαίνει κανείς πόσο απέχουν οι εκτιμήσεις από την πραγματικότητα: Στις εικονικές μάχες/εξομοιώσεις κάνουν «high score» τα F-35, στην πραγματικότητα… τζίφος, δεν μπορούν ούτε στα τέλη του 2020 να βάλουν το βασικό τους όπλο αέρος-αέρος χωρίς προβλήματα, από το οποίο φέρουν και μόνο 4 σε αντιαεροπορική διαμόρφωση. Πόσο χειρότερα μπορεί να είναι τα πράγματα;

    1. αν και διαφωνώ στα σημεία σου, χαίρομαι γιατί φαίνεται να κατέχεις σε ένα βαθμό το αντικείμενο και να μπορώ να κάνω ένα διάλογο μη οπαδικό.
     1) Σωστό αυτό που λες αλλά απλά το Φ35 δεν την χρειάζεται αυτή τη σφαιρική κάλυψη.
     2) Τα ραντάρ χαηλων συχνοτήτων α) δεν μπορούν να στοχοποιήσουν β) μπορούν να παρεμβληθούν εύκολα από απόσταση (έχει να κάνει με την διάδοση των χαμηλών συχνοτήτων στην ατμοσφαιρα) γ) είναι τεράστια, πολυ δύσκολο να μετακινηθούν και πολύ εύκολο να εντοπιστούν και να πληγούν δ) είναι πολύ δύσκολο να ενσωματώσεις κυματομορφές LPI. Με λίγα λόγια εντυπωσιακά για τους αδαείς, αδιάφορα για τους ειδικούς
     3) Σε ποια πτητικά χαρακτηριστικά υστερεί, μήπως στην εμβέλεια ? (εδώ γελάμε φυσικά). Μην επαναλαμβαουμε εδώ αστείες συσγκρισεις γυμνών Φ16 με γυμνά Φ35. Ασ συγκρίνουμε αεροσκάφη με επιχειρησιακό φόρτο και εκει θα δεις τις διάφορες υπέρ του Φ35. Το τι sensor fusion έχουν οι άλλοι σε σχέση με το Φ35, άστο είναι αστείο. Στημένα μια περίπτωση έχεις απλά επιλογή του καλύτερου σημτος για προβολή ενώ στην άλλη οι αισθητήρες επικοινωνούν μεταξύ τους για την εξαγωγή δεδομένων. Άλλο Κοζάνη αλλά Λωζάνη (αν και αγαπώ την Kozanh).
     Μέχρι να γίνει ένας πόλεμος αυτές οι προσομοιώσεις είναι το καλύτερο δεδομένο που έχουμε. Πολύ καλύτερο από αυθαίρετους ισχυρισμούς του κάθε ανώνυμου σχολιαστή. Και αυτές οι προσομοιώσεις είναι χαοτικές υπερ του Φ35. Λες να μην είναι 25/1? να είναι 20/1? 10/1? Και 5/1 να είναι πάλι χαοτική τη λες τη διαφορά.

 41. Προσωπικά μ’αρέσει το F-35, μ αρέσει και αισθητικά, κι ας διαφωνούν πολλοί.

  Αλλά πραγματικά αυτή την στιγμή τόσα χρόνια μετά την αρχή του προγράμματος το ά/φος έχει μείνει τόσο πίσω
  στον βαθμό μάχιμης επιχειρισιακής αξιοποίησης που φοβάμαι πως το F-35 έχει χάσει το τρένο της ιστορίας, απλά δεν το ξέρει ακόμα..

  Δλδ ποιός ξέρει σε 10-15 χρόνια απο τώρα πόσο φθηνό θα είναι να εξαπολύεις μερικές εκατοντάδες αυτόνομους δρόνους χαμηλού κόστους με AI τεχνολογίες εναντίων του αντιπάλου μέχρι να γονατίσει. Και τα λιγοστά F-35 δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα παρά θα σου στερούν πόρους.

  Νομίζω πρέπει να φερθούμε συνετά. Συντήρηση των υπαρχόντων όπλων, κι απο αγορές μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητο και μπορεί να αποδώσει σε πλησίο χρόνο. Οτιδήποτε άλλο σαν τα F-35 που πρέπει να τα παραγγείλουμε τώρα για να μπορούν να πολεμήσουν σε δέκα χρόνια θέλει πολύ πολύ σκέψη.

  1. @npo
   Χρειαζόμαστε ένα high low mix (Rafale & Dash-5/Viper 72 & 70). Η πλέον σοβαρή επένδυση που υλοποιείται είναι στο πρόσωπο της απόκτησης των Ριπών με πλήρες πακέτο όπλων & ικανοποιητικό βαθμό υποστήριξης. Πρέπει να αποκτήσουμε άμεσα μια δεύτερη Μοίρα. Για τον στόλο των F16 πρέπει να δούμε πιο σοβαρά την αναβάθμιση των 50 σε level 70 και όσα απάρτια πκεόνασμα προκύψουν να καταλήξουν στα 30άρια ακόμα κι αν οι εργασίες αναβάθμισής τους κοστίσουν. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις του ευρωπαικού μαχητικού 6ης γενιάς αλλά και να επενδύσουμε σε κάποιο loyal wingman programme!

 42. Και άλλο καρφί στο φέρετρο του F-35:

  Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται ότι κόβει κατά 65% τις παραγγελίες για το αεροσκάφος, από 138 μονάδες θα πάρουν μόλις 48, και τα κονδύλια θα πάνε στο νέο μαχητικό γνωστό ως Tempest.

  Όπως δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας άμυνας Sir Stephen Lovegrove:

  «Οι συνθήκες αλλάζουν στην πορεία τέτοιων προγραμμάτων που διαρκούν πάρα πολύ. Νέες δυνατότητες έχουν παρουσιαστεί που καθιστούν πράγματα που δεν έχεις ακόμα αγοράσει απαρχαιωμένα ή ίσως πλέον χρειάζεσαι λιγότερα ή έχουν αλλάξει οι απειλές».

  Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις 16 του μήνα.

  _https://ukdefencejournal.org.uk/uk-reportedly-to-cut-f-35b-order-by-65-percent/

 43. Οσο αναφορα τη συγκριση ραφαλ και τενεκε στο ενα εναντιον ενος το σεπτεμβριο που κλεισαμε τα ραφαλ ειχα γραψει για την μεταξυ τους συγκριση.

  Το Talios ειναι plug & fight, σε καθε τυπο μαχητικου, δεν χρειαζετε πιστοποιηση.
  Το αγοραζουμε και το βαζουμε και σε F-16.

  Σε air to air δυνατοτητες πρεπει να ειναι το καλυτερο απο τα 3 με διαφορα.
  Υπεδιπλασια εμβελεια απο το Damocles που ειχε 30 χιλρα. (δηλάδη 60-70 χιλρα)?.
  To Rafale F3-R (και ολα τα επομενα) θα εχουν στην ουσια απο 3 Irst πανω τους.
  1) Front Sector Optronics (FSO) με εμβελεια συμφωνα με το wiki 100χιλρα
  (συμφωνα με μελετες ενα f-35 βλεπει ενα rafale απο τα 45χιλρα, και ενα rafale ενα f-35 απο τα 85 χιλρα, αρα μπορει το rafale να το δει με το FSO πρωτο? Και αυτες οι μετρησεις ειναι μονο με το ιχνος (f-35 stealth, rafale semi-stealth) αν βαλουμε και το spectra στο παιχνιδι που μπορει να «σβηνει» και αλλο το ιχνος του rafale, τοτε ποσο παρακατω παμε?
  2) το talios (60-70 χιλρα)
  3) την παθητικη σκοπευση του mica ir οπως «κρεμεται» απο τον φορεα αναρτησης οπλισμου. (δεν γνωριζω εμβελεια)?
  Τα aesa ρανταρ αντιστοιχα βλεπουν απο 45 και 85 χιλρα to ενα το αλλο.
  Για να αποδειχτει ξεκαθαρα πως το rafale ειναι semi-stealth αφου το ρανταρ του f-35 βλεπει ενα f-16 απο τα 185 χιλρα, και ενα rafale απο τα 85χιλρα.
  Λογικα και το aesa του rafale βλεπει ενα f-16 απο τα 185χιλρα τι στιγμη που το τουρκικο ccip χωρις aesa ποσο πιο κατω θα το βλεπει? μολις απο τα 60χιλρα?
  Καταλαβαινουμε ολοι τι ελπιδες εχουν τα τουρκικα ccip απεναντι στα rafale.
  3-4 ccip σε καθε εξοδο εχει ενα rafale ανετα.
  Η υπεραπλουστευση των «τενεκεδοπληκτων35» οτι first look, first kill, λογω ρανταρ, και αρα (καλως τα παιδια 17-0, στις συνεκπαιδευσεις) ειναι μεγαλη μπαρουφα.
  Καθως δε λαμβανονται υποψιν τα 3 irst που το fso βλεπει και μακρυτερα (100χιλρια vs 85χιλ του ρανταρ του τενεκε) αρα πολυ πιθανον το rafale να βλεπει νωριτερα στη πραξη τον τενεκε!
  Το spectra επισης μπορει να «σβηνει» και αλλο το ιχνος του rafale, και ακομα και αν ο τενεκες ριξει πρωτος AIM120 (ακομα και D) πολυ δυσκολα θα ξεγελασει το spectra.
  (o spiral ειχε δωσει ενα λινκ που παραδεχοταν ενας αμερικανος ποσο ξεπερασμενοι ειναι οι Aim120 απεναντι στις παρεμβολες των συγχρονων συστηματων αυτοπροστασιας, και το spectra ειναι το κορυφαιο).
  Και τελος ο meteor αλλα και ο mica ir Ng θα εχουν απειρως καλυτερες πιθανοτητες να ξεγελασουν το συστημα αυτοπροστασιας του τενεκε οσο καλο και να ειναι (που ειναι σαφως κατωτερο του spectra).
  Στα δικα μας τωρα τα 18 ελληνικα rafale αν βγουν για «κυνηγι» σε πληρης διαμορφωση ΑΑ με 10 πυραυλους, θα σαρωσουν 60-70 ccip για πλάκα, και οι τουρκοι το ξερουν.

  Υ.Γ
  Τις εμβέλειες αποκάλυψης των ραντάρ της πήρα απο την εργασία της ομάδας του κυρίου αντισμήναρχου φυσικά.

  https://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/abs/2019/53/matecconf_easn2019_04001/matecconf_easn2019_04001.html

 44. Η USAF εχει χασει την μπαλα. Δεν υπαρχει λογικη.
  Ο Chief of stuff παραγγελνει μελετη για νεο ελαφρυ 4++ η 5- μαχητικο και απο την αλλη εχουμε ετοιμο το 6η γενιας.!!!
  Γερναει ο στολος της USAF και το F35 με την πολυπλοκοτητα-διαθεσιμοτητες-παραγωγη και τα κόστη του δεν βοηθαει. Παμε για Hi-lo mix

  Δυο τρεις σκορπιες σκεψεις μιας και η τιμη του F35 θα ανεβει πολυ.
  Οι συμμαχοι τι παιζει αν τιμη παει στον θεο, μηπως θα πανε σε πιο 4++ ευρωπαικα μοντελα ?
  Το F35B λογικα δεν κινδυνευει, το USN ομως που λατρεψε απο την πρωτη στιγμη το F35C?
  Τα δυνητικα 100 κομματια των Τουρκων δεν αποκτουν αλλο νοημα πια? (αν εχουν τα cash)

  Επιπλεον σκεψεις
  Θελουν τωρα κατι απλο, φθηνο και ελαφρυ, το JSF ετσι δεν ξεκινησε?
  Και ποτε θα το εχουν ετοιμο, σε 10χρονακια, ηρθε η ωρα να «ψωνισουν» δελταπτερυγα!!!?
  Και αν το F35 ειναι overkill το 6 γενιας τι το λες?(μηπως θελουν να τρομαξουν Ρωσους και Κινεζους)
  Ολα τα μεγαλα αμυντικα μυαλα δουλευουν πανω στην αντι-stealth τεχνολογια ολοι ξερουν οτι ειναι θεμα χρονου…μηπως?

  Η ΠΑ ειναι ηδη (παντα) μπροστα. Λιγα ραφαλ ακομα και τα ολα τα F16 σε V – Beast Mode HAF.

  1. Για αυτο προς οφελος μας προς οφελος για το μελον της αγαπητης μας ΠΑ, ΠΡΕΠΕΙ να μεινουμε κι να επενδυσουμε να επεκτησουμε αυτην την σχεση.

   Εθνικο Καθηκον να γινει !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *