Ένα βήμα πιο κοντά στο μαχητικό 5ης γενιάς F-35 είναι η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).  Σύμφωνα με αποκλειστικές και πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες του γράφοντος, την 6η Νοεμβρίου 2020 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσημη επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος. Πρόκειται για την επιστολή με επίκεντρο την γνωστοποίηση προμήθειας αεροσκαφών F-35 ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών 5ης γενιάς (περί τα 18 έως 24 αεροσκάφη).

Υπενθυμίζεται, ότι το καλοκαίρι του 2020 η ΠΑ είχε λάβει από τις ΗΠΑ τη λεγόμενη P&A (Price and Availability) ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 2,62 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η P&A περιλαμβάνει γιγαντιαία επιμέρους σύμβαση τεχνικής υποστήριξης ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

Στη παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται η απόκτηση του πακέτου των όπλων που θα ζητήσει η ΠΑ αλλά μόνον κόστη προμήθειας μαχητικών (στα 85 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος) καθώς και αρχικής εκπαίδευσης, υποδομών και τεχνικής υποστήριξης.  

Στη απόφαση του ΓΕΑ συνετέλεσε μέσω ολοκληρωμένης διερεύνησης, η απειλή των τουρκικών S-400 καθώς και το γεγονός πως η απόκτηση του F-35 από τη ΠΑ πρώτη θα της έδινε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής αεροπορικής απειλής. Στην ίδια μελέτη της ΠΑ εξετάζονται τρία βασικά σενάρια:

Διατηρεί τους S-400 δίχως την απόκτηση νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς που δημιουργούν συνθήκες Anti Access/Area Denial (A2/AD).

Προχωρά στην προμήθεια ενός μη δυτικού αεροσκάφους 5ης γενιάς σε συνδυασμό με την απόκτηση των S-400.

Εγκαταλείπει το μέλλον και την επιχειρησιακή ύπαρξη των S-400 και οι ΗΠΑ προχωρούν για γεωπολιτικούς λόγους στην επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με τη ΠΑ, κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω σκέψεων είναι πως η ΠΑ για να συνεχίσει να διατηρεί ποιοτική υπεροχή καθώς και το τεχνολογικό προβάδισμα κρίνεται ως αναγκαίο να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Comments

 1. Να πάρουν F35, αλλα τα Rafale να μην μεινουν 18! Να φτάσουν καμια 50αρα…. να πουμε οτι αξιζει τον κοπο η φασαρια στην οποια μπαινουμε.
  Βασικα περισσοτερα Rafale, λιγοτερα F35.

   1. Ακριβώς.
    Νομίζω πως αυτός πρέπει να είναι και ο σχεδιασμός, ασχέτως εάν είναι ανακοινώσιμος επί του παρόντος.
    2 μοίρες Rafale, 2 μοίρες F35, αναβαθμισμένα F16 και τα 2000-5.
    Εξαιρετική σύνθεση.

    1. Τι σενάρια για μικρά παιδιά είναι αυτά; Ποια μεταχειρισμένα f35 βρέθηκαν από το πουθενά; Στόχος είναι να μην προχωρήσουν στα Ραφάλ όχι να πάρουν f35.

 2. Έτσι μπράβο!!
  Να εμπλουτίσουμε και άλλο τη στατική έκθεση αεροσκαφών που θα είναι η αεροπορία σε λίγα χρονια
  Τους s400 πως θα τους αντιμετωπίσει? mε MK82??
  τι να τα κάνουμε τα όπλα άλλωστε!! σιγά μην γίνει πόλεμος!!

  Έχει χαθεί τελείως η λογική ??/!!

  Είχε βγει η πληροφορία και το χε γράψει και το ΒΉΜΑ περί των F35
  Με παράδοση 6 αεροσκαφών -μάλλον τα πρώην τουρκικα- από το ..21 στην Ανδραβίδα!!

  1. Η λογική λέει ότι πρέπει να αποσυρθούν τα phantom. Σε κάθε περίπτωση γίνονται σπασμοδικες κινήσεις χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Η εισαγωγή ενός τύπου έχει νόημα για τουλάχιστον 2 μοίρες. Για να διορθωθεί αυτό το χάος πρέπει να πάμε σε αντικατάσταση των mirage με rafale, προφανώς των phantom αλλά και των f16 block30 με f35. Και αυτό φυσικά παραβλεποντας ότι το f35 είναι ένα πρόβλημα από μόνο του.

   Το μεγαλύτερο αίσχος είναι πως δεν φτάνει στην LM το πακέτο με τα f35 πρέπει να μας φορτώσει και τις φρεγάτες..

   1. Δεν υπάρχει λογική! δεν υπάρχει προγραμματισμός
    Σπασμωδικές αγορές με πολιτικά κριτήρια που θα χαντακώσουν την αεροπορία
    Για τα F4E δεν υπέγραψαν FOS μέχρι το 26 στα 200+mil εάν θυμάμαι σωστά??

    Βεβαια ελάχιστα πετάνε κυρίως λόγω του ΜΠOU.XXX.(AΧΑΛ)ΟΥ της EAB

    Όλα τα χαμέ τα F35 μας λείπανε

    1. Το σκέφτομουν και γω για το fos… Τι να πω αυτα τα 200εκ είναι έτσι κι αλλιώς χαμένα. Οι Τούρκοι ήταν πιο πονηροι και μετέτρεψαν τα δικά τους σε βομβαρδιστικα, στα οποία δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η παλαιότητα. Εμείς είχαμε άλλες βλέψεις…

     1. Ότι να ναι
      Πανάκριβα τρελό κόστος χρήσης ελάχιστα σε αριθμό.
      Θα έχουν μηδενικες διαθεσιμότητες .και μην ξεχνάμε το δόγμα χρήση
      Αεροσκάφη πρωτου πλήγματος όταν εμείς ούτε να απαντήσουμε δεν σκεφτόμαστε
      Μένει μόνο το fusion αλλά πρέπει να πετάνε πρώτα …Ααα όπλα θα πάρουμε γι’αυτό? Μπααα

    2. Λογικά τα 30αρια και τα F4 θα αποσυρθούν τα 50 αρια ίσως να γίνουν viper ή να απορροφήσουν τα των 52, τα δίλιτρα επίσης εκτός με την παραλαβή των Rafale.
     Οπότε μακροπρόθεσμα
     Rafale, (Ναυτική και στρατηγική κρούση) Viper /50 (Αναχαίτηση κυρίως / SEAD) , F35 (Σ. Κρούση/ SEAD-DEAD) 2000-5 (Αναχαίτηση / Κρούση)
     Προσωπικά μου φαίνεται καλός μοιρασμός για τα τωρινά δεδομένα, αν αργότερα δώσουμε και τα -5 και πάρουμε και άλλα RAFALE να πάμε σε 3 (4 αν αναβαθμιστούν τα 50αρια) τύπους.
     Από το τώρα με 4 εκδόσεις F16 (τα θεωρώ διαφορετικούς τύπους βάσει υποστήριξης), F4, Mirage 2000 / -5 για μένα είναι σύνολο 7 τύποι υποστήριξης.
     Καλώς ή κακώς με τους χρόνους παράδωσης (εξαίρεση τα rafale) καλά κάνουν και τρέχουν για πρώτη φορά.
     Τώρα για τις mmsc θα δείξει, θα συνέφερε αν μαζί ερχόταν και κάτι πιο μεγάλο AB TIC ακόμα και σε δεύτερο χρόνο. Εκτός αν σκάσει έκπληξη τελευταίας στιγμής απο Γάλλους.
     Προσωπικά σε Γερμανούς δεν θα έδινα πλέον ούτε βίδα. Πήραν τορπίλες θα πάρουν λογικά και άλλες μαζί με (ίσως) όπτιον για τα υποβρύχια και πολύ τους είναι.
     Μετά να δουν καμιά συμπαραγωγή ελικοπτέρου για την ΑΣ και τα apache γτ μας βλέπω να μένουμε μόνο με NH90 (μεγαλύτερη βλακεία που κάναμε ποτέ) και τα chinook.
     Οι τρύπες για συμμάζεμα είναι άφθονες θέλει χρόνια δουλεία.

     1. Και λεφτά
      Αλλά με χρέος 2 φορές το ΑΕΠ το f 35 μας μάρανε
      Αλλά ξέχασα αυτού ξέρουν καλύτερα
      Ναι αλλά τότε γιατί το μπαχάρι παντού?
      Καμμία εμπιστοσύνη σε κανένα
      ΕΛΕΧΓΟΣ σε ολα

     2. Τι αναχαίτιση BVR μπορεί να σου κάνει το Μ2000-5 μακροπρόθεσμα (!) με τους MICA των 55-60χλμ.??? Μακροπρόθεσμα ο αντίπαλος θα έχει εντάξει AESA και σύγχρονα BVR 100+χλμ. Καμία ελπίδα για Μ2000-5 σε BVR μακροπρόθεσμα. Τα Rafale εννοείται ότι θα είναι κορυφαία στις αναχαιτίσεις (ραντάρ AESA, ηλεκτροοπτικό, Spectra, σκοπευτικό επί κάσκας, Meteor, Mica NG) . Γι’αυτό και πρέπει να προμηθευτούμε περισσότερα Rafale μεταπωλώντας τα ξεπερασμένα σε μερικά χρόνια από σήμερα Μ2000-5.

    3. Δεν θα ερθουν και αυριο τα F35, ψυχραιμια…

     Αλλωστε νεο Προεδρο εχουμε, με αδεια χερια να μην τον ζαχαρωσουμε! Και ναι οι LCS δεν φτανουν…
     Μακαρι τα «δωρα» του ελληνικου λαου να εχουν ανταπόδοση!

     Παμε «σταδιακα» για 4 τυπους με μικροτερο στολο ελπιζωντας να μην απαξιώσουμε ξανα πλατφορμες & οπλα και δη τα γαλλικα.

     1. «Μακαρι τα «δωρα» του ελληνικου λαου να εχουν ανταπόδοση!»

      Ξερεις ποσα χρονια κραταει αυτο το παραμυθι που μας εχουν εμποτισει που ειναι λουκουμι για προσωπικα οφελη ;

      Κατι αντιστοιχο ειναι που λεγανε οτι χαρη στην Ελλαδα κερδιθηκε ο Β ΠΠ, λογο του οτι αναγκαστηκαν να κατεβουν πρωτα εδω και μετα πηγαν Ρωσια. Αλλα δε τους συνεφερε να αλλαξουν το παραμυθι για να ευλογανε τα γενια τους και να δειχνουν οτι ειναι καποιοι (και σαν προεδροι δημοκρατιας), κοινως ο σκοπος αγιαζει τα μεσα για πολλους και κυριως για το πολιτικο συστημα.

    4. Καλά τα λες, εαν δεν δουμε Link 16 σε ολα τα αεροσκάφη μας, όπλα μακρού πλήγματος, ατρακτιδια, αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού, ηλ. πόλεμο, σουίτες αυτοπροστασίας σε αεροσκαφη – ελικόπτερα κλπ. σημαίνει οτι τίποτα δεν εχει αλλάξει απλα θα παραθέτουμε όμορφες λίστες οπλικών συστημάτων που ουσιαστικά ειναι γυμνά. Ξέρουμε εμείς τα κανουμε για δεκαετίες, εν έτη 2020 είμαστε με 30 F16 με Link 16. Και ενας θεός μόνο ξερει τι θα κανει η ΕΑΒ με τα Viper.

    5. Άμα είχαμε μυαλό γιατί δεν πήραμε τα 40 F-4 των Γερμανών που τα απέσυραν και ήταν ίδια με τα δικά μας, με λιγότερα από 100 εκατομμύρια θα μας τα έδιναν με τα ανταλλακτικά τους και θα είχαμε 60 αεροσκάφη σε ενεργεία και τα υπόλοιπα 18 για ανταλλακτικά.
     Οι ξένοι φταίνε; Μήπως η δική μας ηλιθιότητα;

  2. »Τους s400 πως θα τους αντιμετωπίσει? mε MK82??»
   Βεβαιως κυριε, αφου θα ειναι στελθ δεν θα μπορουν να το δουν που ερχεται….

     1. Ακόμα και τα συμβατικά radar μπορούν να ανιχνεύσουν το f35 αλλα από πολύ μικρές αποστάσεις .Μικρές αρκετά ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να έχουν ήδη φάει τη βόμβα η το πύραυλο

      Τα συστήματα τύπου s400/500 exoun σχεδιαστεί και για να αντιμετωπίζουν το f35
      Πάλι θέλεις κάποιο stand off όπλο για να είσαι σίγουρος πως δεν θα προλάβουν να εκτοξεύσουν ένα πύραυλο προς τη θέση σου

     2. Αν καταφέρεις να σου αποδεσμεύσουν F35 χωρίς stand off πρέπει να είσαι μεγάλος καρνάβαλος (όχι ότι δεν είμαστε, αλλά λέμε τώρα).

     3. @CK και παλι δεν τους φοβομαστε αγαπητε. Λογικα το ξανθο γενος θα τους αφησει ξεκρεμαστους την κρισιμη στιγμη οπως τους Αρμενιδες

    1. @CK και παλι δεν τους φοβομαστε αγαπητε. Λογικα το ξανθο γενος θα τους αφησει ξεκρεμαστους την κρισιμη στιγμη οπως τους Αρμενιδες

  3. CK

   Πάντως έχει πλάκα που εχθές συζητούσαμε για μείωση της πολυτυπίας στην αεροπορία, ενώ οι φωστήρες πηγαίνουν φουλ για αύξηση αυτής και με άδειο πορτοφόλι σε νέες εξοπλιστικές περιπέτειες που θα ξεπεράσουν ακόμα και τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του παρελθόντος, με την διαφορά ότι τα σημερινά θα είναι εντελώς άστοχες επίλογες.

   1. Ελπίζω το άδειο πορτοφόλι να βάλει φρένο σε αυτές τις τρελες για να μην χρησιμοποιήσω τη καθομιλουμένη αλλα πλέον περιγραφική λέξη για τη κατάσταση

    Όπως πήγε το LoI για τις [email protected] μακάρι να πάνε τα RfP για τα mmsc και τα f35 έστω και αυτό γίνει με ευρωπαϊκή παρέμβαση!

    Πάμε για -10% του αεπ ανεργία στα ύψη και θα τολμήσουν να υπογράψουν 2 εξοπλιστικά 8-9?billions ενώ το υπάρχων υλικό είναι σε αθλια κατάσταση??

     1. @geo

      Προφανώς δεν είσαι άνεργος και έχεις να υποστήριξeiς την οικογένεια σου!!

      Εάν βρεθείς στη παραπάνω κατάσταση τότε μου ξαναγράφεις τι προτεραιότητες θα έχεις!

      Τις ανάγκες της οικογενειας η τα MMSC-RAFALE!!

      Δεν γίνετε να ξοδεύονται δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς εάν πλήθος οικογενειών βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης

      Ποιος πολιτκός θα υπογράψει?

    1. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μένει μόνο η ελπίδα για παρέμβαση απο την ευρωπαϊκή ένωση για να προσγειωθούν στην πραγματικότητα οι ασυνείδητοι αχυράνθρωποι της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, αλλιώς θα φορέσουν φέσι 10+ δις σε μια 4ετία στον φορολογούμενο για πράγματα άνευ ουσίας που στερούνται λογικής, ενώ η ύφεση λόγο και τις πανδημίας θα είναι μάλλον αρκετά μεγαλύτερη απο τον αριθμό που αναφέρεις.

     Όταν οι Γερμανοί με ισχυρή οικονομία μιλάνε για νέα χρέη δισεκατομμυρίων € σε τριψήφιο αριθμό, η οικονομία της Ελλάδας που είναι για πλάκα δεν μπορεί να έχει λιγότερη χασούρα σε % αφού δεν παράγει και προϊόντα για εξαγωγή που θα έφερναν και το χρήμα στην χώρα, ενώ ο τουρισμός που είναι ένας απο τους σημαντικούς πυλώνες τις ελληνικής οικονομίας έχει καταρρεύσει εντελώς…

     1. Αν είναι να χρεωθουμε για εξοπλισμούς που θα κάνουν την διαφορά κ θα αποτελέσουν ασπίδα της χώρας έναντι των Τούρκων ώστε να μην χάσουμε ούτε ένα εκατοστό Εθνικής κυριαρχίας καλώς να χρεωθεί η χώρα.
      Δλδ χρωστάει η Ελλάδα 400δις τα 10δις για τα εξοπλιστικά σε χάλασαν;
      Όταν ο Τσίπρας μοίραζε 6,5 δις σε κοινωνικά μερίσματα,επιδόματα σίτισης,13ες συντάξεις κ έλεγαν «τι να τους κάνουμε τους εξοπλισμούς,με τους Τούρκους θα το ρισκάρουμε» ήταν όλα καλά;;;
      Μακάρι να δώσουν όχι 10 αλλά 50δις για εξοπλισμούς αλλά να ΑΠΑΙΤΉΣΟΥΝ κ να ΠΆΡΟΥΝ συμπαραγωγή, κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα, συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στα προγράμματα κ μεταφορά τεχνολογίας ώστε να δουλέψουν Ελληνικα χέρια κ εταιρείες κ να παραχθεί ΑΕΠ.
      Για ποια Γερμανία μιλάς;;
      Για αυτήν που επειδή δεν κινδυνεύει από κανέναν έχει αφήσει τις Γερμανικές Ε.Δ στο έλεος του Θεού;
      Αυτούς που πουλάνε τα άρματα τούς για να κάνουν οικονομία;
      Αυτούς που έχουν το μισό αρματικο δυναμικό από την μικρή Ελλάδα;
      Που από τα 6 μόλις υποβρύχια που έχουν μόνο το 1 λειτουργεί κ είναι επιχειρησιακό;;
      Που κατά 99% δεν έχουν Τορπίλες ούτε για τα υποβρύχια τους(κατά 90%τις έχουν πουλήσει σε τρίτους μιας κ όπως είπα δεν είναι επιχειρησιακά) γι’αυτό δεν μας δίνουν ΑΜΕΣΑ τορπίλες ενδιάμεσης λύσης μέχρι να έρθουν αυτές που παραγγειλαν οι δικοί μας;
      Που από τα Eurofighter κ τα Tornado που διαθέτουν το 85%δεν είναι λειτουργικό κ από το 15% που λειτουργεί επιχειρήσεις μπορούν να εκτελέσουν μόλις το 5-7%;;

     2. Eman202

      Συμφωνούμε εν μέρη γι’αυτά που παρατήρησες στην πρώτη παράγραφος. Η ελληνική πολιτική είναι όμως ακόμα πολύ μακριά απο αυτό το σημείο για τους γνωστούς λόγους ου έχουν επισημανθεί απο αρκετούς συνομιλητές.

      Όσον αφορά τα κομματικά και τις συγκρίσεις με προηγούμενους πολιτικούς στην εξουσία, απευθύνεσαι σε λάθος άνθρωπο για αυτού του είδους συζήτηση.

      Όσον αφορά την Γερμανία γνωρίζεις μόνο αυτά που διαβάζεις δεξιά και αριστερά, επειδή είσαι προφανώς παρατηρητής εξ αποστάσεως, και συνεπώς δεν έχει νόημα να αναπτύξουμε και αυτή την συζήτηση.

 3. Η ελληνική ΠΑ φαίνεται ότι πήρε πολλά μαθήματα από τις συνεκπαιδευσεις με τους Ισραηλινούς και παει να φτιάξει παρόμοια δομή.
  F-16 ως βασικός κορμός
  Rafale στον ρόλο των F-15I ως bomber trucks/εναέριας υπεροχής
  F-35 για τις δυσκολες αποστολές βαθιάς κρούσης.
  Είναι ένα πολυ καλό σενάριο και μακάρι να επαληθευτεί. Όλα όμως δείχνουν πως θα πρέπει να αποκτηθουν τουλάχιστον άλλα 18 Rafale.

  1. Να κι ένα σοβαρό σχόλιο…..και μάλιστα από «μάγειρα»….

   Οι ξερόλες βέβαια του πληκτρολογίου, χαρακτηρίζουν τα F-35 κουβάδες…..

   To ιδανικό σενάριο θα είναι μαζί με τα 24 F-35 να αποκτηθούν άλλα 18 Rafale και να αποσυρθούν επιτέλους τα F-4 που πετάνε χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας, αλλά και τα Block 30 που υστερούν πολύ των Τουρκικών CCIP…

   84 F16 Block 72
   38 F16 Block 50+
   24 F-35
   24 Mirage 2000-5
   36 Rafale

   1. Εάν ποτε αποκτηθεί και 2h μοίρα RAFALE τα -5 θα αποσυρθούν
    δεν γίνετε να υποστηρίζουμε και να επιχειρούμε με τόσους διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών και κινητήρων!

    1. Δεν θα προσθέτει εφοδιαστική αλυσίδα εκπαίδευση κτλ η 2η μοίρα Rafale. Έχει βέβαια μηδενικές πιθανότητες να έρθει άμεσα αλλά λέμε.
     Τα -5 όσο έχουν υπεροχή σε σχέση με τα τουρκικά CCIP θα υπάρχει λογική να υπηρετούν.
     Να δούμε αν θα ‘επιστρέψουμε’ τα EGM η απλά θα αποσυρθούν.

     1. Τα – 5 πιθανότατα θα πωληθούν. Θα είχε ενδιαφέρον να τα αποκτούσε η Κύπρος. Αξιόλογο μαχητικό, Γαλλικό, έτοιμες υποδομές στην Ελλάδα, χαμηλό κόστος, ότι πρέπει για μία νέα αεροπορία.

   2. Τα 50αρια πρέπει να γίνουν αι αυτά Viper, έτσι και αλλιώς 123 απαρτια έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει έγκριση. Τα 30αρια πρέπει να αναβαθμιστούν σε Adv με τα απαρτια που θα περισσέψουν.
    Με τις παραπάνω προυποθέσεις δηλ.
    122 F16 Viper
    32 F16 Adv
    24 F35
    36 Rafale
    Εχεις ένα σύνολο 214 αεροσκαφών, 4 μονάχα τύπων (αν θεωρήσουμε διαφορετικά τα Viper με τα Adv), ικανό για κάθε αποστολή και με υψηλές διαθεσιμότητες εφόσον θεωρήσουμε ότι τα παθήματα έγιναν μαθήματα και οι fos (και τα όπλα βέβαια) θα συνοδεύουν τη κάθε σύμβαση αγοράς.

    Νομίζω πως με τη δημιουργία ενός τέτοιου στόλου μάλλον εμείς θα ξεκινήσουμε το bulling και θα πετάμε πάνω από τη Σμύρνη παρά αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια.

    1. Εμεις πεταμε ετσι και αλλιως και πανω απο τη Σμυρνη και αλλου 😉

     Ας μην κοιταμε μονο τι παιζουν τα δικα μας καναλια γιατι ετσι τα συμφερει. Αντιστοιχες «παραβιασεις» γινονται και απο τη δικη μας μερια, σε μικροτερη εκταση, αλλα για να δειξουμε στους διπλα οτι οπως μπορουν εκεινοι μπορουμε και εμεις.

     Και μαλιστα εμεις εχουμε καταφερει στο παρελθον να παμε και βαθυτερα στην ενδοχωρα χωρις να το παρουν εγκαιρα χαμπαρι 😉

     1. Όχι..βάση της Συνθήκης της Λωζάνης άρθρο 13..
      2. θα απαγορευθή εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοΐαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας.

      Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.
      ——————————————-
      άρα όταν κανουν υπέρπτηση παραβιάζουν την Συνθήκη, οπότε δικαιούμαστε.

     2. Πετάμε εμείς πάνω απ την Σμύρνη..
      Μάλιστα.
      Αν είχαμε την βούληση να πετάξουμε πάνω απ την Σμύρνη δεν θα διεκδικούσε η Τουρκία μέχρι και την μισή Κρήτη. Το να αρνείσαι να δείς το πρόβλημα είναι ωραίο και ρομαντικό, αλλά δεν βοηθάει να το αντιμετωπίσεις..

   3. Έτσι
    Συμφωνώ
    Κ επίσης για αυτούς που λένε για τις mmcs πρέπει να καταλάβουν ότι παρθηκε η απόφαση για Rafael και f-35για αεροπορική άμυνα κ υπέροχη κ ψάχνουμε με πιο λίγα λεφτά 4 πολλαπλού ρόλου φρεγάτες με συμπαραγωγή για να πάρουν μπρος τα ναυπηγεία και να αποκτήσουμε τεχνογνωσία κ στο μέλλον FFG-X

  2. Συμφωνώ ως προς την σκέψη θεωρητικά, αφού, στην πράξη, το f35 των Ισραηλινών δεν έχει σχέση με αυτό που θα προμηθευτούμε εμείς…

   1. Ιωάννης

    Σωστός, συν το ότι έχουν σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή ως συνέταιροι στο πρόγραμμα με επιπλέον προνόμια στην επιλογή των «εσωτερικών αξιών» του αεροσκάφους. Αποφεύγουν όμως συνειδητά να στηριχτούν μόνο στο συγκεκριμένο «αόρατο» αεροσκάφος, αφού το F-15I θα παραμείνει σε υπηρεσία με αναβαθμίσεις.

    Όχι όπως η Ελλάδα που περπατά ξεκάρφωτα και μιλάει για σχεδιασμούς.

   2. @Ιωαννης
    Και να μας έδιναν την δυνατότητα να βάλουμε ότι εγχώριο έχουμε όπως οι Ισραηλινοί τι θα βάζαμε? Έχουμε κάποιο όπλο ή συστημα που κατασκευάζουμε?
    Θα μπορούσαμε πάντως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να ζητήσουμε να μπορουμε να του βάλουμε ισραηλινά όπλα αν υποθέσουμε ότι και οι Ισραηλινοί θέλουν να μας τα πουλήσουν… Κάτι τέτοιο πιστευω οτι είναι εφικτό…
    Τώρα για Alis, odin κτλ ναι… Θα τα φορτωθείς…

    1. Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν είναι το αν εμείς διαθέτουμε συστήματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε αυτό, αλλά το ίδιο το αεροσκάφος και η φιλοσοφία της κατασκευής του…δεν κάνει για τις επιχειρησιακές ανάγκες τις ΠΑ κι έχει πολλά άλυτα προβλήματα ακόμη, χωρίς να είναι προϋπολογίσιμη οικονομικά και χρονικά η επίλυσή τους. Δεν είναι τυχαίο που οι συμπαραγωγές χώρες πλυν Τουρκίας που το ενέταξαν στις ΠΑ τους, αναθεώρησαν για τον τελικό αριθμό απόκτησης και προσανατολίζονται στην προώθησή των πωλήσεών του σε «τρίτες χώρες» συμμαχικές για να μειώσουν τη ζημιά του προγράμματος. Επί της ουσίας μόνο στα χαρτιά είναι καλό. Οι Ισραηλινοί δεν μπήκαν στο πρόγραμμα ως συμπαραγωγός χώρα τυχαία με τους δικούς τους όρους. Παρόλα αυτά δεν θα αποκτήσουν τελικώς τις μονάδες που αρχικά είχαν ανακοινώσει κι αυτό αποφασίστηκε μετά από την επιχειρησιακή του χρήση σε πραγματικές αποστολές στην Συρία, για λόγους που δεν ανακοινώθηκαν ποτέ και ίσως δεν είναι μόνο το κόστος χρήσης του. Κατάφεραν όμως να έχουν ένα διαφορετικό και λειτουργικό αεροσκάφος εν σχέσει με τα f35 των υπολοίπων, ενώ συνάμα ελέγχουν και ποιός υποψήφιος αγοραστής θα το πάρει. Εμείς σε όλο αυτό απέχουμε και σε καμία περίπτωση η απόκτηση αυτού του αεροσκάφους δεν θα δώσει κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα. Ούτε καν ψυχολογικό έναντι του εχθρού. Αυτό το έχουμε έτσι κι αλλιώς λόγω του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

     1. Ουτε εμείς θα το αποκτήσουμε σε μεγάλους αριθμούς… Το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να ξεπεράσει τα 20 συνολικά αεροσκάφη…
      Πρόκειται για πολλαπλασιαστη ισχύος και αυτό που θα κάνει είναι να κάνει τα Rafale και τα F16 να αξίζουν για διπλάσια αεροσκάφη…

  3. @Μάγειρας

   Σωστός!
   Αυτό καταλαβαίνω κι εγώ, πάμε για ΠΑ με περίπου 210 αεροσκάφη.
   Αρχικά περί το 2025: 122 F16 V/M, 32 F16B30, 24 M2000-5, 18 Rafale και 24 F35 (220 αεροσκάφη)
   Μετά περί το 2030: 122 Φ16V/M, 40 Rafale και 45 F35 (207 αεροσκάφη)

 4. Στριβειν δια του αρραβωνος λεγετε η μεθοδος.
  Και 4 δις για τις αλουμινιτρατες Και 4 δις για τους κουβαδες35 στους αμερικανους και τη λοκχιντ + αλλα 7-8 δις τα τελευταια 15 χρονια για αγορα των 90 F-16, τα romeo τα aegean hawk τα P-3 orion των εκσυχρονισμο σε viper
  15 δις στους αμερικανους απο τα λεφτα που δινουν οι ευρωπαιοι για επιδοτησεις για το κορωνοιο?
  Αν θελει να «αυτοκτονησει» πολιτικα ο Μητσοτακης, ας το κανει.
  Και γαλλοι και γερμανοι περιμενουν να παρουν κατι οι γαλλοι επιπλεον rafale (μολις 1,5 δις πηραν)
  και οι γερμανοι που ειναι ασεφτοι περιμενουν τουλαχιστον τα υποβρυχια

 5. Καταλαβαινετε λοιπον ολοι τωρα γιατι θα παμε για mmsc για να παρεις και F-35 οπως πηραμε και απο τους πρωτους επισης και τα ελικοπτερα romeo κλπ. Το εχω ξανα γραψει πολλες φορες οτι χρειαζομαστε και τα mmsc και τις Belhara. Διαφορετικα εντελως πλοια οπου με τις mmsc μπορεις ανα πασα ωρα και στιγμη μαζι με τις Super Vita και να τις βγαζεις εξω στο Αιγαιο να κοβουν βολτες να τις κοιτανε οι Μογγολοι κατι που δεν κανεις τοσο ευκολα με ενα πλοιο σαν την Belhara (ειναι σαν να βγαζεις καθε μερα εξω μια Ferrari για να πηγαινεις στην δουλεια σου).
  Υ.Γ. Μ εναν δυνατο στολο οπως Belhara, mmsc, MEKO, S, Super Vita και με μια αεροπορια με F-16 ολα viper, Rafale και Mirage θα το σκεφτουν πολυ να στο παιξουν ιστορια οι Μογγολοι μετα. Το ξερουν ακομη και τωρα οτι δεν τους παιρνει (η Ελλαδα δεν ειναι Αρμενια)φανταστειτε πιο μετα με ολα αυτα που ακουγονται οτι θα παρουμε.

  1. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν οι MMSC να παίξουν ρόλο workhorse.
   Ακριβή και ίσως όχι τόσο αξιόπιστη χρήση λόγω GAS+ waterjets.
   Για τέτοιο ρόλο θέλουμε diesel + προπέλα και το μικρότερο σκάφος που μπορεί να επιχειρήσει στο Αιγαίο σε κάθε κατάσταση θάλασσας.
   Ας πουν οι ειδικοί ποιο είναι αυτό.

   1. Να έχει και σόναρ τροπίδας/γάστρας μη πάει άκλαφτο από κάνα υποβρύχιο. Εγώ γουστάρω να βγάζω έξω από τη Σμύρνη, το Αιβαλί και το Δεκέλι τουμπανιασμένη FTI/FDI, να την βλέπουν και να μας τρέμουν. Άμα τους βαστάει ας κάνουν μαγκιές μετά!

   2. Και η ΜΕΚΟ Α200 εχει παρόμοιους κινητήρες τεχνολογίας ….ισως ειναι κατι που το ξεχνάμε.
    Εκει θεωρούνται αξιόπιστοι. Ειναι ενα ερωτημα για όλους μας τι ισχυει πραγματικα και διαδίδετε.

    1. @KN
     Έχουν πολλές διαφορες:
     Οι MEKO έχουν το waterjet για υψηλές ταχύτητες συνδεδεμένο με τον αεριοστρόβιλο μονο
     Για χαμηλές ταχύτητες/cruise έχουν προπέλες συνδεδεμένες με τους ντιζελοκινητήρες

     Αντίθετα τα LCS έχουν ΜΟΝΟ waterjet και εμπλέκονται και οι ντίζελ και οι αεριοστρόβιλοι σε κοινό κιβώτιο που βγάζει τα γνωστά προβλήματα

  1. Θα πρεπει να γλιτώσουμε από τα MMSC για καθαρά επιχεορησιακους λόγους.
   Με μια αεροπορία με 120+ F16 πλήρως εκσυγχρονισμένα (ας είναι τα 40 χωρίς Aesa) συν 36-40 Rafale συν 20 F35 πάμε ανατολική Μεσόγειο και με γρι γρι…
   Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι απέναντι είναι άρνηση περιοχής με τα Τ214… Γι’αυτό λοιπόν θέλουμε ένα φθηνό τίμιο πλοιο με GODLOG και πληρη ανθυποβρυχιακη σουίτα… Σόναρ τρόπιδος, VDS, ελικόπτερο, UAV, USVs… Οι MMSC ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ!

   1. Διαβαζω τρελα πραγματα από ανθρώπους που υποτίθεται ασχολούνται με αμυντικά θέματα. Δεν μας αρεσουν τα f35 γιατι ειναι σαραβαλα,κοστθζουν πολυ κσι αλα γραφικά. Ολες οι συγχρονες και σοβαρές αεροποριες το εντασουν στο δυναμικό τους και μεις εχοντας την Τουρκία απέναντί μας το σκεφτομαστε,διατηρώντας ακομη for…

 6. Μακάρι να αληθεύει το σενάριο, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ MMSC!!!
  Οι Γερμανοι ας πάρουν τις φρεγάτες και οι Γάλλοι τα ηλεκτρονικά των φρεγατών.

 7. Εμεινα αφωνος με την ειδηση ηταν κατι που προσωπικα το ειχα αποκλεισει, λογικα πληρης αποσυρση διλιτρα και φαντομ, λεφτα για φρεγατες που θα βρεθουν ομως; λογικα μπαινουμε σε λιστα αναμονης για ffg και μεχρι τοτε μεταχειρισμενες συν 2 t214 και ολοι φιλιουνται αγκαλιαζονται.

   1. Λεφτα που θα βρεθουν οχι για τωρα για αργοτερα, γιατι αμα ειναι σε μια δεκαετια να ειναι παρκαρισμενα λογω υπερβολικου κοστους συντηρησεως τι να το κανω.

    1. Μιλάμε για 4 νέα υποβρύχια γιατί πρέπει να έχουμε μια βάση συζήτησης . Θεωρώ 4 τον ελάχιστο αριθμό .

     Επίσης πρέπει να ξέρουν όλοι οτι έχουμε ενα σωρό απαρτια απο τα 2 που δεν κατασκευάστηκαν και πληρώσαμε υλικά …Αυτα βρίσκονται στις αποθηκες και συντηρούνται τα υπάρχοντα …Οπότε για τα υπάρχοντα έχουμε ενα μεγάλο στοκ ,μόνο επιλεκτικές προσθήκες θα γίνουν στα επόμενα έτη στο στοκ … Για το 1 ΩΚΕΑΝΟΣ θα παίρνει ανταλλακτικά και απο τις αποθηκες των Τ214 και των αποσυρθέντων … Οπότε πάμε καλά με τα 5 »νεότερα» που έχουμε με το θεμα συντήρησής τα επόμενα έτη.

     Για τα 4 νέα θα μπουν σε διαδικασίες συντήρησης όπως ολα τα οπλα και με τις εταιριες εχουμε ηδη γραμμη συντήρησης …

     Σύνολο 9 υποβρύχια …

     1. Tα 2 που δεν κατασκευάστηκαν …. δεν κατασκευάστηκαν. Δεν ενεργοποιήθηκε η σύμβαση και δεν υπάρχουν απάρτια τους.
      Αυτά που υπάρχουν αφορούν την αναβάθμηση των τ.209 που δεν έγινε και ωφελούν το ΩΚΕΑΝΟΣ.

     2. Εγω διαβασα για υλικα που αγοραστηκαν για τα +2 Τ214 και βρισκονται πλεον στις αποθηκες μας .

     3. @Digenis
      Ο ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ έχει δίκιο
      Μιλάμε για υλικά για εκσυχρονισμό των 209
      το έχουμε ξανασυζητήσει όταν πέρασε η σύμβαση συμβιβασμού με τη THYSSEN
      https://www.capital.gr/epixeiriseis/3398165/ta-brikan-elliniko-dimosio-thyssenkrupp-kai-enae
      Επιπλέον, με την εκτελεστική συμφωνία συμφωνήθηκε να παραλάβει το Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον υλικά συμβατικής αξίας 117 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν παραχθεί και αγοραστεί από την εταιρεία HDW (νυν TKMS), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον εκσυγχρονισμό των δύο υποβρυχίων κλάσης 209 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση Ποσειδών ΙΙ.

 8. Ολο και περισσοτερο απομακρυνεται η πιθανοτητα ελευσης των Rafale.

  Ηταν μαλλον μπλοφα προς ενεργοποιηση των Αμερικανων.

  Η κοινη γνωμη θα ασχοληθει με το υπεροπλο….

  Μ αυτο τον τροπο θα μετριασουν τις οποιες αντιδρασεις για το ανοσιουργημα των περιπολικων σκαφων.

  Σ αυτο συνηγορει η διαρροη για οπλα που θα φερουν τα mirage….

  Συμπερασματικα θα αποκτησουμε Romeo , F-35 , mmsc με τη μεριδα του λεοντος στην μητερα LM , οι Γερμανοι θα βολευτουν με τις τορπιλες και οι εξαπατημενοι Γαλλοι με ελαχιστους πυραυλους και ανταλλακτικα.

  Με τις υγειες μας.

  1. Εδω ετοιμάζονται να στείλουν πιλότους στην Γαλλία και ο υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται ενυπόγραφα ότι στην σύμβαση των rafale θα υπάρχει μέριμνα για επαναπιστοποιηση των exocet. Τα rafale θα προχωρήσουν, το ζήτημα είναι ότι οι διάφορες διαρροές δεν δίνουν σε καμία περίπτωση εικόνα μελετημενων κινήσεων. Υποτίθεται το rafale με το spectra και τους scalp μπορεί να εξουδετέρωσε τους s400. Τα f35 χρησιμεύουν σε δόγμα προληπτικου χτυπήματος, αλλά για κάτι τέτοιο θέλει νούμερα. Μια μοίρα δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Μην ξεχνάμε οτι τα f35 μπορούν να καθηλωθουν ανά πάσα στιγμή από τον θείο σαμ, ο οποίος δεν επιθυμεί ελληνοτουρκικη συρραξη… Με τέτοιο πακέτο στις ΗΠΑ θα πρέπει να υπάρχουν πολλά πράγματα συμφωνημενα κατω από το τραπέζι για να έχει νόημα τόση εμπιστοσύνη.

   1. «Υποτίθεται το rafale με το spectra και τους scalp μπορεί να εξουδετέρωσε τους s400. Τα f35 χρησιμεύουν σε δόγμα προληπτικου χτυπήματος,»

    Ακριβως, μου εχει κανει τρομερη εντυπωση, για την αποκτηση των f 35 για αμεσα, με τα προβληματα που εχουν αναφερθει, το πιο ασφαλες ειναι να εξεταστουν κοντα στο 2030. Εχουμε και μια οικονομια ισα που βασταει και χωρις να ξερουν τι θα γινει με τον ιο και ποσο θα τραβηξει η ιστορια ξαφνικα ειναι διατεθημενοι για τεραστια ανοιγματα – και με αμφιβολα αποτελεσματα σε περιοδο ειτε συραξης ειτε πισωγυρισματος, που στη τελικη και οι ιδιοι τα κανουν (πισωγυρισματα και με ελεεινο τροπο κιολας, μια χωρα 10εκατομυριων κυβερνας βλακα με πολλα προβληματα).

    1. Αν με τα F35 μας απεμπλεκουν από τις MMCS έχει καλώς (Με την έννοια ότι δεν θα φορτωθούμε δυο επιλογές με αμφίβολα επιχειρησιακά αποτέλεσματα). Σε κάθε περίπτωση, η αποδέσμευση F35 έχει κάποια διπλωματική αξία. Σε επιχειρησιακό επίπεδο έχει μια αξία να αρχίσουμε να αποκτούμε δικτυοκεντρικές δυνατότητες. Πχ η γκρίνια με τις φρεγάτες περιστρέφεται γύρω από σενάρια όπου μια φρεγάτα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ομάδα πλοίων, αεροσκαφών και UAV. Με τις νέες δικτυακές δυνατότητες δεν θα χρειαστεί να αμυνθεί μόνη της. Με αυτά που ακούγονται(αν υπάρξει και ο κατάλληλος οπλισμός) η υπεροχή στην αέρα είναι δεδομένη. Αν ο στόλος δρα σε ένα δίκτυο μαζί με της αεροπορία θα υπάρχει μεγάλη αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μεμονωμένων μονάδων.

  2. @Αμφικτυων

   Υπάρχει ένα σοβαρο πρόβλημα στο αφηγημα σου, τη ΜΗ αποδέσμευση οπλων κρουσης εδάφους και θαλασσας μεγάλης εμβελειας απο τους Αμερικανους.

   Πως θα πληξουμε στρατηγικους στοχους στο έδαφος της Τουρκίας αλλα και τα πλοια του εχθρικού στολου, με βόμβες ελευθερης πτώσης σε στυλ 1950??? Τα οπλα ανεμοποριας χρειάζονται αφεση απο μεγαλο ύψος, αυξάνοντας εκθετικά τον κίνδυνο για το αεροσκάφος.

   Εχουμε απεναντι μας S-400 με εμβελεια 150 χιλιομετεα και πλοια εξοπλισμενα με ESSM εμβέλειας 60 χιλιομετρων.

   Πλατφόρμες χωρις οπλα ειναι άχρηστες.

   1. Αναγνωσε παλι τι εχω γραψει..

    Εκτος και η απαντηση αφορα σε αλλο σχολιο.

    Συνηθως δεν αφηγουμαι…, αλλα ερμηνευω τα σημεια.

    Οπως εκανα μετα την ανακοινωση του πρωθυπουργου για τις 4 φρεγατες πολλαπλου-μηδενικου ρολου.

  3. Αντίθετα. Τα Φ35 είναι αντιπερισπασμός για να μην αργούν οι Γάλλοι. Τα Φ35 μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ή να δούμε ένα πολύ μικρό αριθμό για να εξετάσουμε την τεχνολογία και να βρούμε τα τρωτά του σημεία. Εξάλλου, μόλις μας πούν τιμές θα ευχαριστήσουμε και θα φύγουμε. Αν ποτέ γίνει ένα καλό αεροσκάφος strike και η ώρα πτήσης στοιχίζει κάπως ανεκτά, βλέπουμε.

  1. Ακριβως το αντιθετο.

   Η οποια διαρροη για το θεμα ηταν αμεσα συνδεδεμενη με την ανακοινωση για το ενδιαφερον του ΠΝ για τις mmsc.

   Προκειται για λυση πακετο , απλα για να μετριασει το θορυβο και τις αντιδρασεις για τα περιπολικα σαπακια.

 9. F-35 τουλάχιστο πριν το 2026 που θα είναι (μάλλον) έτοιμο το πρότυπο Block 4 είναι απλά ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος. Τα υπάρχοντα Block 3x έχουν ακόμα σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις τα οποία προβλέπεται να λυθούν (όσο είναι εφικτό) με τα Block 4:
  Από την ενσωμάτωση των περισσότερων και πιο προηγμένων όπλων πέραν των JDAM και AMRAAM των Block 3, τους αισθητήρες (νέο EOTS και DAS), νέο σύστημα υποστήριξης ODIN αντί για το προβληματικό ALIS, νέους υπολογιστές και οθόνες (οι υπάρχοντες δεν έχουν καν το πλεόνασμα υπολογιστικής ισχύος ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την πλήρη λειτουργία του radar σε έρευνα αέρος-επιφανείας, ένα πρόβλημα τόσο σοβαρό ώστε να είναι χαρακτηρισμένο ως Κατηγορίας 1), και τόσα άλλα που έχουμε γράψει και ξαναγράψει.

  Και όλα αυτά έναντι ποιου; Της Τουρκίας που γνωρίζει τα προβλήματα αυτά εκ των έσω ως πρώην εταίρος του προγράμματος και τελικά προτίμησε τους S-400 αντί των F-35. Εμείς δεν είμαστε Ισραήλ που τα παίρνουν δωρεάν έχοντας την άδεια και την τεχνολογία να διορθώσουν εγχώρια τα κουσούρια του F-35. Αν πάρουμε τα πανάκριβα και ανεπαρκή Block 3, πως θα τα υποστηρίξουμε με τέτοιο κόστος κτήσης/χρήσης, και τι αποστολές ακριβώς περιμένουμε να εκτελέσουν και με τι όπλα; Σκέφτεται κανείς εκεί στο Υπουργείο Άμυνας όταν κάνουν τέτοιες κινήσεις ή αγοράζουν εις βάρος της ΠΑ και του φορολογούμενου πολίτη απλά πολιτική επιρροή από τις ΗΠΑ και εγγυήσεις για την σταδιοδρομία τους;

  1. Δε τους καίγεται καρφί εαν ισχύει, όπως και με τον Τσίπρα, ανίκανοι να κάτσουν να δουλέψουν και να παράγουν, φτύνουν και την ΕΕ στα μούτρα.

   1. Και φοβαμαι μην τα παρουν εκει στη ΕΕ και μας σουταρουν με το να μας αναγκασουν να φυγουμε. Οι USA θα χοροπηδανε και με ενα αδυναμο νομισμα γινομαστε η 51 πολιτεια. Τσαμπα το αιμα που χυθηκε ανα τους αιωνες…

    1. Π.Α

     Ίσως να τα έχουν πάρει ήδη στην ΕΕ, οι αμερικάνοι φυσικά θα πανηγυρίζουν αφού έτσι θα μας γλεντάνε ελεύθερα μαζί με τους γείτονες.
     Η πλάκα θα ήταν να σουτάρουν την Ελλάδα και να μπει η Τουρκία στην ένωση.

     Οποίος έχει λογική σε αυτή την χώρα θα έπρεπε να αρχίσει να μεταφέρει ότι περιουσιακά μπορεί στο εξωτερικό, γιατί αυτοί οι τύποι που είναι στην εξουσία ετοιμάζονται να ξανά τινάξουν τα πάντα στον αέρα, μόνο για να εξυπηρετήσουν μια ΛΜ -και για να γουστάρουν μερικά αμερικανόφιλα στελέχη της αεροπορίας άλλο ένα αμερικανικό αεροσκάφος- υπογράφοντας ηλίθιες συμφωνίες.

     1. @Ndgi
      Η ΠΑ θα πρέπει να επιδιώξει την επσύξηση του αριθμού των F3R και την αγορά σύγχρονων όπλων τόσο γι’ αυτά όσο και για τον στόλο των F16 από τα οποία, και τα 38 blk50 θα πρέπει να αναβαθμιστούν στο πρότυπο V πατώντας επάνω στο test bed aircraft με S/N 1045.

     2. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

      Εύστοχη σκέψη.
      Η πρώτη περίπτωση είναι νομίζω -σχετικά- εύκολη, αν θέλουν, για την δεύτερη με την αναβάθμιση των blk 50 σε V δεν είμαι όμως πλέον σίγουρος ότι θα ήταν οικονομικά εφικτή η σωστή η μια εύκολη υπόθεση σε λογικά οικονομικά πλαίσια, εάν μπουν όντως τα F-35 στην μέση, αφού λόγου του οικονομικού χάθηκε η ευκαιρία να γίνει μια συνολική συμφωνία που θα συμπεριλάμβανε όλα τα μαχητικά μέχρι τα 50αρια στο πρόγραμμα. Έτσι νομίζω ότι αυτά θα πάρουν τα απάρτια των 52 και θα παραμείνουν στο ανάλογο επίπεδο, αν δεν πουλήθηκαν και εκείνα για να συμπληρωθεί το ποσό για την συμφωνία αναβάθμισης των 84ων αεροσκαφών.

 10. Εάν ημασταν πλούσιοι, τοτε μία ΠΑ με
  40 Rafale (αεροπορική υπεροχή – ναυτική κρούση)
  40 F-35 (κρούση)
  120 ως 150 F-16 (βρωμοδουλειά)
  ακούγεται ως μαγικό σεναριο.

  Ωστόσο δεν είμαστε πλούσιοι και μία ΠΑ με
  18 Rafale
  24 (;) F-35
  83 F-16C/D Viper
  39 F-16C/D Block 50
  32 F-16C/D Block 30
  25 Mirage 2000-5 Mk2
  35 F-4E Phantom PI 2000
  Ακούγεται εφιαλτικό καθώς θα πετάνε λιγότερα από τα μισα

  1. Περιοριζόμαστε στα 100 μαχητικά τούμπανα π.χ. F-35, Rafale και F-16V και πετάνε όλα. Όχι θα πετάμε με τα F-4 του Βιετνάμ. Ποιότητα, όχι ποσότητα. Ας μας πουν οι απέναντι πώς θα δουν το F-35 και μετά βλέπουμε.

 11. Για εμένα θα έπρεπε 1ον να πουληθούν και τα Μ2000-5 στην dassault μέσα στη δεκαετία και να αντικατασταθούν από 18 ακόμη rafale αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 36. Να αναβαθμιστούν και τα 38 F16 bl50 σε Viper εφόσον το επιχειρησιακό πρωτότυπο αποδώσει τα αναμενόμενα και η αναβάθμιση προχωρήσει ομαλά αυξάνοντας τον αριθμό των Viper σε 122 συνολικά. Να προμηθευτεί η ΠΑ 24-30 F35 (είτε μία ενισχυμένη μοίρα των 24, είτε δύο μοίρες των 15) τα επόμενα χρόνια. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω περί το 2030 να έχουν αποσυρθεί σταδιακά όλα τα υπόλοιπα μαχητικά. Με 122 F16V, 36 Rafale και 24-30 F35 η ΠΑ έχει εξασφαλισμένη υπεροχή μέχρι το 2050 απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή…

  1. Τα Μ2000-5 ας τα κρατήσουμε μέχρι να αντικατασταθούν από τα FCAS, ενώ τα viper θα αντικαθιστώντας σιγά σιγά από τα F-35 που θα αυξηθούν σε αριθμό

   1. Αν τα κρατήσουμε είναι πολύ πιθανό να μείνουμε μόνο με 18 Rafale με ότι αυτό συνεπάγεται, μιας και τα κουκιά είναι μετρημένα…

   1. Ναι! Για να πάρουμε περισσότερα Rafale που είναι καλύτερα από τα Μ2000-5 και θα είναι τα καλύτερα μαχητικά που θα υπηρετούν στην ΠΑ όχι σήμερα ή αύριο αλλά για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον!

    1. Το θέμα είναι να εξασφαλίσουμε τώρα περισσότερα Rafale χωρίς να δώσουμε το αληθινό workhorse της αναχαίτησης Dash 5. Η ΠΑ πρέπει να έχει 3 μοίρες γαλλικών αε/φών. Από τις ΗΠΑ δεν έχουμε δει τίποτα το ουσιαστικό μέχρι τώρα. Maverick για TAYNE μόνον και ASPIS II με 10+ έτη αναμονή!
     Στα + του Dash 5 για συχνή χρήση η μικρή κατανάλωση.

    2. @anaspetr1
     Το commonality των Μ2000-5ΜΚ2 με τα Rafale αγγίζει το 70% σε κρίσιμα συστήματα και μια τοποθέτηση συμπληρωματικής παραγγελίας θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την παράδοση και των 18 που ευτυχώς παίρνουμε. Τότε που τα απλά Μ2000 (EGM/BGM) θα πουληθούν ως aggressors σε κάποια ιδιωτική εταιρεία ή στην ίδια την Dassault, πιστεύ κάπου μέσα στο 2022-2023. Η ΠΑ θα πρέπει να βρεθεί με ακόμα 18 Ριπές, πιυανώς της έκδοσης F4 κάπου στο 2027-2028. Τα dash-5 έχουν απίστευτα πολλά ακόμα να δώσουν και πολλά κοινά όπλα με τις Ριπές (σχεδόν όλα).

 12. Δεν εχει νόημα να πάρουμε τα πρώτα μπλοκ. Μονο εαν οι απέναντι πάρουν F-35 μονο τότε να πάρουμε 24 για να ξερουμε και για να ξοδευτεί ο σουλτάνος σε ραντάρ. Δεν μου αρέσουν τα F-35 γιατί δεν πετάνε. Να δεσμευτούμε μεν για F-35 αλλα για μεταγενέστερο μπλοκ.

  Ας πούμε κι στην Κύπρο να δώσει για έξτρα Rafale.

 13. Πως είναι σίγουρο ότι θα σου αποδεσμεύσουν τους AMRAAM block3, και JDAM ? Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει αποδείξει πόσο επιλεκτικοί είναι στην αποδέσμευση οπλικών συστημάτων. Εδώ επεμβαίνουν για τους naval scalp και meteor!
  Μάλλον τα f-35 τα βλέπω κατάλληλαγ ια την εορτή της Π.Α! Ήθελα να ρωτήσω κάποιον ειδικό, αν στις MEK0A200 μπορούν να μπουν Γαλλ. ηλεκτρονικα και οπλικά συστήματα έτσι ώστε να καλυφθούν τα επιχειρησιακά κα και πολιτικά κριτήρια.

 14. το νταβατζιλικι στην LM δεν βλεπω να το γλυτωνουμε ….τωρα θα πω κατι ασχετο με το θεμα αλλα επικαιρο …ακουω-βλεπω λενε ορισμενοι ..να φυγουν τα μιραζ να ερθουν ραφαλε ..(ολα τα μιραζ ) …μεγα σφαλμα …επισης ακουω διαρροες και καλα ..περιπου 300εκ μπατζετ για ενδιαμεση λυση στο ναυτικο ..και να παρθουν επιπλεον μεταχ/να μιραζ αν βρεθουν ….λοιπον ..τα μιραζ δεν προκειται να φυουν ..ειναι μακραν του 2ου το φθηνοτερο σε κοστος πτησης …απο οτι αλλο εχουμε η προκειται να παρουμε …τωρα το κονδυλι για ενδιαμεση λυση που δεν υπαρχει ενδιαμεση λυση εφικτη ειναι να παρεις ολοιδιο πλοιο με οτι εχεις ..οπου θα εχεις ηδη πληρωμα διαθεσιμο και να μπορει να αναλαβει αποστολες …τι ενδιαμεση λυση θα ειναι κατι αλλο ? που θα θελει 2 χρονια να παρει αποστολη ?..
  αυτα λοιπον τα 300εκ αν υπαρχουν οντως να πανε στην αναβαθμιση παλαιων μιραζ σε -5 …να μη ψαχνουμε αλλου ..να σχηματιστει 2η μοιρα ..μονο απο την οικονομια στα καυσιμα σε 5-6 χρονια θα εχει βγει η επενδυση ..τωρα για την LM περα απο 1-2 οπλα χρησιμα για τα φ-16 δεν μας κανει τιποτα αλλο …ποια πατατα-35 και τι να την κανουμε ?…αναβαθμιση παλαιων μιραζ-αποκτηση 2ης μοιρας ραφαλε f4 οταν ειναι ετοιμο ..και μερικα οπλα για τα φ-16 χρειαζεται η αεροπορια + ενα στολο uav διαφορων χρησεων ….+ τα νεα samp/t
  αυτα χρειαζονται αν τα 2 τελευταια τα χρεωσουμε στην αεροποροια …

   1. Ναι άσχημες μας πέφτουν οι κορβέτες Saar 72 με τους 16 αντιαεροπορικούς Barak, τους αντιπλοικούς και τις τορπίλες τους, μαζί με οργανικό ελικόπτερο π.χ. AW139. ή το νέο Airbus, το Η160.

    1. @Γιώργος
     Πόσα πια ελικόπτερα; Ούτε Συλλέκτες να ήμασταν!
     Το δε πλοίο στους 800tn θα μπορούσε να εξεταστεί ως Κ/Φ σε ρόλο αντικαταστάτη των Osprey (μελλοντικά). Είναι, όμως, πολύ ακριβό αν ισχύουν οι τιμές των 300mil και έχουμε πιο σημαντικές προτεραιότητες.

     1. Καλή ιδέα, 10 πλοία σύνολο οι Κανονιοφόροι + 12 πλοία οι ΤΠΚ La Combattante = 22 πλοία Themistocles/Saar 72! Για τα ελικόπτερα μπορούν εναλλακτικά να μπουν UAV τύπου Saab Skeldar V-150 ή V-200.

     2. @Γιώργος
      22 Saar 72;;; Με 300 περίπου εκ. το κομμάτι; Πλάκα θα κάνετε! Και από λαό που ουδεμία σχέση έχει με θάλασσα;

   1. @ecueil
    Πράγματι, αν πρέπει να πάρει λεφτά η LM ιδού ένα κρίσιμο πεδίο ήτοι, αναβάθμιση του πυραυλοφόρου πυροβολικού.

  1. Ξεχνάμε πιστοποίηση Mica NG και Meteor στα Μ2000-5 (πολύ μεγάλο κόστος και δεν αξιοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες των όπλων λόγο ραντάρ κλπ) άρα ασύμφορο να πληρώσουμε 1 meteor για να έχουμε 1/2 meteor στα Μ2000-5. Η εμβέλεια των A/A όπλων των Μ2000-5 θα παραμείνει στα 50-60χλμ (MICA). Οπότε αδυναμία απέναντι σε νέο μαχητικό με AESA και βλήματα BVR >80χλμ (Δε μιλάμε για AIM120D ή Meteor εκεί το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι). Το κόστος χρήσης είναι σχετικό. Λάβε υπόψη δυνατότητες Μ2000-5 έναντι Rafale (οπλικό φορτίο + ακτίνα δράσης δλδ ώρα στον αέρα χωρίς ανεφοδιασμό ή αντικατάσταση από άλλο μαχητικό) συν το γεγονός ότι θα έχεις έναν τύπο λιγότερο και άλλα πολλά που χωράνε στην εξίσωση.

   1. @anaspetr1
    Με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και με την προυπόθεση 3 μοιρών γαλλικών Rafale θα συμφωνούσα, άλλωστε αυτό συζητείται ήδη στους διαδρόμους του Υπουργείου. Τα -5 θα πρέπει να φύγουν μόνο για τη δημιουργία 3ης μοίρας ή μόνο αν καταλήξουμε με 2 ενισχυμένες μοίρες Rafale των 24 αε/φων έκαστη. Τα F4 (πετούν μόλις 13) πρέπει να φύγουν μέχρι τα τέλη του 2022 (κρίμα βέβαια για το καλό ΑΝ/APG-65 GR που φορούν) για να εξασφσλιστούν περαιτέρω οικονομίες. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε αριθμούς! Δεν αρκεί η ποιότητα! Και θέλουμε κάποια αε/φη για κυνηγούς δρόνων (και σε μεγάλα υψόμετρα ήτοι 40.000 ft +).

    1. Το να πουληθούν τα -5, όσο πιάνουν κάποια καλά λεφτά για να πάμε στα ~50 (ιδανικά 3 μοίρες των 20-22) rafale θα ήταν μια καλή επένδυση. Για να μην έχουμε τις παλινοδίες των EGM, όλα σε έκδοση F4. Το πρόβλημα είναι πως προς το παρόν παίζει μόνο η Τανάγρα (η οποία υποστηρίζει δύο μοίρες) για τα γαλλικά αεροσκάφη. Μια τρίτη μοίρα θα θέλει νέες υποδομές. Ενδεχομένως θα είχε νόημα να πάει στην Κρήτη.

     1. @ dk
      Ακριβώς αυτό. Μια μοίρα στην Κρήτη για Αν.Μεσόγειο και ειδικά για την περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καρπάθου-Ρόδου-Κύπρου.

     2. Και θα μπορουσε να παρει και η Κυπρος rafale, εστω 10 κομματια, αλλα το εχουν ριξει στη φιλοσοφια γενικα απ οτι εχω καταλαβει.

 15. Ίσως η απάντηση για τα f35 να βρίσκεται στο άλλο άρθρο του DR που λει για το f35 που πήρε το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έχουν καμία 80αρια των πρώτων εκδόσεων που δεν φέρουν όπλα και είναι ασύμφορη η μετατροπή τους σε μάχιμα. Έχουν όμως τα ρανταρ, EOTS, EW. Ένα από αυτά πήρε λογικά το Ισραήλ για να πιστοποιεί τα δικά του όπλα.

  Σήμερα μπορεί άλλο α/φος να στοχοποιεί, άλλο να εκτοξεύει και άλλο να καθοδηγεί.
  Αν οι ΗΠΑ μας τα δώσουν πολύ φτηνά (αφού για αυτούς δεν έχουν καμία αξία σε $) είναι ότι πρέπει για να «οδηγούν» F16, πυραύλους και για μεταφορά τακτικής εικόνας παντού. Καιγόμαστε για stealth μάτια στον αέρα που θα βλέπουν τα τουρκικά UCAV.

  Το σημαντικότερο όμως που θα μπορούν να κάνουν τα άοπλα f35 είναι να καλύπτουν με deceptive jam από ΟΛΕΣ τις γωνιές τα f16. Έτσι, ακόμα και ενάντια σε ρανταρ αναπηδησης συχνότητας, θα μπορούν να φτιάχνουν ψευδοστόχους του f16 μπροστά από τον πραγματικό «σπάζοντας» την τελευταία άμυνα των ρανταρ που είναι η αποθήκευση/παρακολούθηση των χαμηλής ισχύος εγγύτερων σημάτων για να έχει κάπου να «δει» το ρανταρ όταν σβήσει ο ψευδοστόχος και κοιτάει το τίποτα.

  1. Τo ρανταρ των F-35 θέλει καινούργιους ισχυρότερους επεξεργαστές για να δουλέψει η επεξεργασία σήματος όπως προβλέπεται (βλέπε Block 4), το EOTS θέλει αναβάθμιση γιατί είναι τεχνολογίας 1ης γενιάς SNIPER (από τις αρχές 2000). Το Ισραήλ δεν προσφέρεται για έγκυρες συγκρίσεις γιατί στην ουσία φτιάχνει με ριζικές εγχώριες τροποποιήσεις το δικό του F-35.

   Γιατί χρειαζόμαστε πανάκριβα stealth μάτια στον αέρα για να βλέπουν τα αργά και άοπλα κατά ιπτάμενων στόχων Τουρκικά UCAV; Δεν δίνουμε καλύτερα αυτά τα λεφτά για να αναβαθμίσουμε το επίγειο Σύστημα Αεροπορικής Επιτήρησης;

   Τα F-35 δεν έχουν εξειδικευμένο και ξεχωριστό jammer για να κάνουν deceptive jamming και όλα τα υπόλοιπα. Ότι κάνουν με το ραντάρ. Έπειτα παθητικό stealth στυλ F-35 και active jamming είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις. Χοντρικά, αν πάμε για αναλογία στο οπτικό φάσμα, stealth σημαίνει φοράω μαύρα και προσπαθώ να περάσω απαρατήρητος στο σκοτάδι, jammer σημαίνει ανάβω μια πανίσχυρη λάμπα με εφέ strobe να τυφλώσω τον αντίπαλο. Για τον λόγο αυτό το F-117 δεν είχε καν ραντάρ, γιατί και το ραντάρ σαν φακός που ψάχνει το βράδυ είναι.

   Τα F-35Α ανακαλύφθηκε ότι όποτε χρησιμοποιούν το πυροβόλο τους παθαίνουν δομικές φθορές με δημιουργία ρωγμών. Οι πιλότοι έχουν εντολές να το χρησιμοποιούν μόνο σε εμπόλεμες συνθήκες. Θα εκπαιδεύονται αποκλειστικά στον εξομοιωτή. Άρα ούτε με πυροβόλο δεν συμφέρει να καταρρίπτει UCAV. Πέραν αυτού το F-35 έχει διαχρονική έλλειψη ανταλλακτικών με τεράστιο backlog ακόμα για την USAF. Γι’αυτό τα F-35 βγάζουν τόσες λίγες ώρες πτήσης τον μήνα, μαζί με τις υψηλότατες απαιτήσεις συντήρησης λόγω ειδικών φαβών κτλ. Είναι αυτό το αεροσκάφος για την ΠΑ και την χώρα στην κατάσταση που είναι;

   1. Επειδή είναι αόρατα στα ραντάρ, δε σημαίνει ότι δε μπορούν να αναβλάβουν και αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, όπως τα F-18 Growler, τα οποία φαίνονται στα ραντάρ. Σηκώνεις δύο τετράδες F-35 σε αόρατη διαμόρφωση και μία τετράδα ηλεκτρονικής υποστήριξης, με έξτρα πυλώνες, μιας και έτσι και αλλιώς θα φανεί που θα φανεί στα εχθρικά ραντάρ, ας φέρει και κάνα όπλο παραπάνω και τα βάζεις να κάνουν τη δουλειά των F-18G εάν είχες, όσο το δυνατόν μπορούν καλύτερα. Εναλλακτικά σηκώνεις F-16Viper για ηλεκτρονικό πόλεμο και τα F-16V AESA έχουν για ραντάρ πλέον. Λύσεις για ηλεκτρονική κρούση υπάρχουν π.χ. Rafale με Spectra.

    1. Με ποιά συστήματα θα παρεμβάλλουν τα ελληνικά αεροσκάφη απο μεγάλη απόσταση τα αντίπαλα ραντάρ, όταν δεν έχουμε SOJ που δεν αποδεσμεύονται για όλους τους συμμάχους απο τους αμερικανούς;

     1. Προτιμότερο είναι νομίζω να ξεσκονίσουν οι αμερικάνοι τις σημειώσεις ιπτάμενων της USAF απο τις αποστολές Iron Hand και να μας τις παραδόσουν για να τις μελετήσουμε…

 16. Οσο έχουν οι τουρκοι s400 είναι χρήση ευκαιρία για εμας να διαπραγματευτούμε … 🙂

  Οπλα και παρεμβολείς πρέπει να γινουν τα f35 η ανφα γκατε της LM για να αποδείξουν ότι μπορουν να ανταπεξέλθουν

 17. Tα φ35 τα θεωρώ καλη επιλογή ΑΝ φέρουν τα σωστά οπλα.
  Παρα τα προβλήματα τους δεν μπορεις να τα τσιυβαλιασεις με τα σαπακια mmsc. Μερα με την νυχτα. Εξαλλου τα phantom πρέπει οπωσδήποτε να τα αντικαταστήσουμε. Δεν έχουν να προσφέρουν κάτι σε σκηνικό.
  Στόχος μας πρέπει να ειναι
  36-40 ραφαλε
  24 μιραζ
  24 φ35
  84 viper
  Κ τα 30αρια να τα αναβαθμίσουμε τουλάχιστον σε 50αρια.

  1. Το σενάριο θα ήταν τέλειο αν όλα τα F-16 γίνουν viper, ή τέλος πάντων αυτό που θα μείνει από τα f-16 να είναι μόνο viper (πχ 123 viper).

   Πριν δεν έγιναν όλα και καλά για να εξοικονομηθεί μισό δις, τώρα που βρέχει δις για πλοία, τι είναι μισό δις ακόμη να τα κάνουμε όλα viper?

    1. @dk
     Εν μέρει αληθές.
     Λ.χ. δεν μπορούν τα 50άρια να πάρουν CFTs (συνεπώς δεν μπορούν να αποκτήσουν την ίδια εμβέλεια / χρονικό περιθώριο δράσης).
     Ως προς τα σημαντικά στοιχεία μπορεί να επιτευχθεί ομοιοτυπία και συνακόλουθες οικονομίες κλίμακας. Για την ιστορία το test bed 93-1045 του PXII έχει θεαθεί να φέρει μέχρι και σε AGM-84 Harpoon… (βλ. http://www.f-16.net/g3/f-16-photos/album37/album15/aeu ).

     1. @dk
      Πράγματι, δεν είναι φθηνή – μα ούτε προκλητικά ακριβή. Θα πρέπει να εκτιμηθεί το Life-Cycle ενός τέτοιου project. Πιστεύω, πάντως πως αποτελεί μονόδρομο καθώς χρειαζόμαστε και αριθμούς.

     2. Προφανώς. Δεδομένου του χαμηλού ρυθμού αναβάθμισης(με την ΕΑΒ να μην μπορεί να βγάλει άκρη με τα υπάρχοντα προγράμματα) υπάρχει και ο κίνδυνος να πάρεις τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη όταν θα είναι εντελώς παρωχημένα. Εν προκειμένω αν είχαμε 1δις, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, ίσως ήταν καλύτερο να συνεισέφερε σε μια δεύτερη μοίρα rafale, σε έκδοση f4. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εκτιμηθούν.

     3. @dk
      Θα συμφωνήσω ως προς τη σκέψη για επιπλέον Rafale.
      Για τα blk50 θα ήλπιζα σε κάποιο αντιστάθμισμα των πολλαπλών παραχωρήσεν που κάνουμε στις ΗΠΑ (Κρήτη, Αλεξανδρούπολη κ.ο.κ.) και κάποια χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων FMS.

     4. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ σε επίπεδο εργοστασίου π.χ. ΕΑΒ με τα κατάλληλα ανταλλακτικά/απάρτια μια χαρά μπορούν να πάρουν όλα CFT, στην τελική ίδιο αεροσκάφος είναι και οι CFT είναι προσθαφαιρούμενες.

     1. @Γιώργος (συνέχεια).
      Από παλαιότερη πρόταση / παρουσίαση της ίδιας της LM (έτος 2016)… που είχε διακινηθεί και στον Αμυντικό Τύπο…

      F-16V GR
      Μια σημαντική παράμετρος στον προτεινόμενο εκσυγχρονισμό όλων των PXII/III/IV στο πρότυπο F-16V είναι ότι αποτελεί πλέον μια προσπάθεια ΕΜΖ για όλο τον στόλο, συμπεριλαμβανομένων και των νεότερων Block 52+ Advanced, τα οποία βέβαια στην ολοκλήρωση του προγράμματος θα πλησιάζουν στο μισό της επιχειρησιακής ζωής τους. Σε όλες τις προηγούμενες προτάσεις και με δεδομένο ότι τα καινούργια ακόμη Block 52+ Advanced ήταν το πρότυπο αναβάθμισης, ο ΕΜΖ αφορούσε κυρίως τις τρεις προηγούμενες παρτίδες Peace Xenia.
      Στον εκσυγχρονισμό των 38 Block 50 (31 F-16C & 7 F-16D) στο επίπεδο F-16V GR περιλαμβάνεται:
      Στον τομέα των νέων ηλεκτρονικών που αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν τον παλαιότερο εξοπλισμό:

      Ραντάρ AESA AN/APG-83 SABRΥπολογιστής αποστολής MMC 7000AHΨηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης-DFLCC (Digital Flight Control Computer) αναβαθμισμένος με αυτόματο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος-AGCAS (Automatic Ground Collision Avoidance System).Αναβάθμιση UCADC (Upgraded Central Air Data Computer)ADTE (Advanced Data Transfer Equipment) για τη μεταφορά-φόρτωση δεδομένων με μαγνητικό μέσο και διασύνδεση ethernet.CDEEU (Common Data Entry Electronics Unit)Νέα συμβολογεννήτρια-IPDG (Improved Programmable Display Generator)MMR ILS με υποστήριξη VORΣύστημα INS με ενσωματωμένο GPS και μονάδα γυροσκοπίων οπτικών ινών LN-260 με προβλέψεις ασφαλείας SAASM (Selective Availability Anti-spoofing Module).DTS (Digital Terrain System) με βελτίωση υποδομής DTED (Digital Terrain Elevation Data) στο σύστημα πλοήγησης βάσει ψηφιακού γεωγραφικού ανάγλυφου με TEL (Target Elevation Lookup).MIDS-J Link 16 (υπάρχει ήδη IDM)Καταγραφέας NCDR (Net-Centric Digital Recorder) τεσσάρων καναλιώνΨηφιακό DAS (Digital Acquisition System) για συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή δεδομένων από τα διάφορα υποσυστήματα του αεροσκάφους. Έχει και ρόλο καταγραφέα στοιχείων πτήσης που επιβιώνει σε περίπτωση συντριβής για τη διερεύνηση περιστατικών.

      Υφιστάμενα συστήματα που διατηρούνται: CARA (Combined Altitude Radar Altimeter) και AIBU (Advanced Interference Blanker Unit).
      Στον τομέα του νέου εξοπλισμού πιλοτηρίου προστίθενται:

      Υποδομή JHMCS (Joint Helmet-Mounted Cuing System)Δύο νέες οθόνες HD 4×4 ιντσών και μία κεντρική CPD HD 6×8 ιντσώνΣύστημα φωτισμού συμβατό με ΔΝΟ, όπως και στα αεροσκάφη PXIII/IVΣύστημα παραγωγής οξυγόνου επί του αεροσκάφους OBOGS, που ανεξαρτητοποιεί το μαχητικό από επίγεια τροφοδοσία επιταχύνοντας τον χρόνο επανεξυπηρέτησης ανάμεσα σε αποστολές.Νέο σύστημα επικοινωνιών διπλού ασυρμάτου ARC-238Μονάδα ASIU (Aft Station Interface Unit) στο πίσω κάθισμα των διθέσιων που θα τους προσδώσει δυνατότητα Missioned επιχειρήσεων και ASHUDM (Aft Seat HUD Monitor).

      Υφιστάμενα συστήματα που διατηρούνται: ΑCCTVS (Advanced Color Cockpit Television System), WAC-HUD (Wide Angle Conventional Head Up Display) της BAE.
       
      Στον τομέα του οπλισμού:

      Αποκτάται δυνατότητα χρήσης AIM-120 C-5/C-7 AMRAAM και AIM-2000 (IRIS-T) με πλήρεις δυνατότητες μέσω JHMCS.Αποκτάται συμβατότητα με AGM-154A-1/C JSOW, GBU-31/38 JDAM, GBU-50 EGBU (EP-II), GBU-16 PW II, GBU-24 PW III, AFDS (να σημειωθεί ότι τα όπλα αυτά έχουν όριο «ζωής» το 2022), AGM-84D/L Harpoon I και Mk83. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν περιλαμβάνεται συμβατότητα με AGM-158 ή και δυνατότητα χρήσης SDB, όπλα που πρέπει να ενδιαφέρουν την ΠΑ μελλοντικά.Προστίθεται η χρήση φορέα BRU-57 που επιτρέπει την ανάρτηση δύο «έξυπνων» όπλων.Γίνεται δυνατή η μεταφορά ατρακτιδίου στόχευσης νέας γενιάς, όπως του Sniper EX, και ατρακτιδίου φωτοαναγνώρισης DB-110.

      Υφιστάμενα συστήματα που διατηρούνται: σκοπευτικό EEGS (Enhanced Envelope Gun Sight), συμβατότητα με εκπαιδευτικό φορέα BDU-33, AGM-65A/B/D/G, AIM-9 L/M/N/P/S, AIM-120A/B/C, AGM-88B HARM, GBU-10/-12, BLU-107/-109, CBU-58/-71/-87, Mk20 Rockeye, Mk82/84, μεταφορά ατρακτιδίων LANTIRN.
      Στον τομέα της επιβιωσιμότητας προστίθενται:

      Ολοκλήρωση αναβάθμισης του ASPIS (Airborne Self-Protection Integrated System) στο επίπεδο ASPIS II (η συμπλήρωση της πλήρους διαμόρφωσης σε όλα τα αεροπλάνα δεν έχει διευκρινιστεί). Επίσης παραμένει άγνωστη η πρόβλεψη για τα διθέσια Β50V που θα είναι πλέον missionized, αλλά που δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εσωτερικά παρεμβολείς.APX-126 CIT (Combined Interrogator/Transponder)Αναβάθμιση των προβλέψεων στελθ «Have Glass Ι» (που έχουν τα Block 30 & 50) σε «Have Glass II» (που έχουν τα Block 52+ & 52M). Το HG I εστιάζεται στη μείωση της ανάκλασης της ακτινοβολίας ραντάρ με τον περιορισμό της διείσδυσής της στο πιλοτήριο, εφαρμόζοντας ανακλαστική επίστρωση στην καλύπτρα (που την διαχέει πλέον σφαιρικά στον χώρο και όχι απαραίτητα προς την πηγή εκπομπής). Το HG II επεκτείνει τις προβλέψεις σε χρήση RAM (Radar Absorbing Material) σε μεγάλο μέρος των εξωτερικών επιφανειών αλλά και ειδικών επιχρισμάτων για τη μείωση του ίχνους IR.Εξωτερικός φωτισμός συμβατός με ΔΝΟ (dual mode)

 18. Ωραίο νέο, κατόπιν θα ακολουθήσει ο εκσυγχρονισμός των Block 50 στο επίπεδο που είναι τώρα τα -Μ . Ακολουθούν οπλισμός και η απόσυρση των Μ-2000 EGM

   1. Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος φίλε μου. Έχουν πολλά να δώσουν και δεν έχουν φτάσει καν στη μισή ζωή τους. Σύντομα θα ανακοινωθεί και αυτο

   2. @G-164g Ag-Cat
    Τα 50άρια έχουν μέλλον. Πρέπει να αναβαθμισθούν, οπωσδήποτε.
    Τα 30άρια (που είναι τα πιο ευέλικτα) μπορούν να αναβαθμισθούν με απάρτια από τα 52+ και να αναλωθούν σε κυνήγι drones καθώς δεν βλέπω να ανατίθεται τελικώς αυτός ο ρόλος στα 25 «οπλισμένα» TA-6 TEXAN II.

    1. Τα Block 50 θα αναβαθμιστούν και θα γίνουν Advanced με απαρτία απο τα εκσυγχρονισμένα Α/Φ.
     Τα Block 30 δυστυχως τιποτα και μετα το 2027 ίσως γίνει και ασύμφορη η οποία συντήρηση τους.

     1. @Patatinos
      Τα 30άρια θα πρέπει να φύγουν σταδιακά όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν από την ΕΑΒ τα πρώτα Viper – όχι νωρίτερα. Το 045 που θα φορέσει όλα τα καλούδια λογικά της έκδοσης V θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση αναβάθμισης των blk50. Link16 φοράει ήδη όπως και πολλά στοιχεία (σχεδόν το σύνολο αυτών) της εκδόσεως M (ADV).
      Ίσως θα έπρεπε να γίνει μια κρούση στο Ιράκ αν πουλάει τα λίγα F16 … (link: https://www.foxnews.com/world/billions-wasted-iraqi-pilots-claim-pricey-f-16-program-falling-apart )

     2. Xaris

      Αγαπητέ Χάρη
      Σχετικά με το σημείο για τα ιρακινά F-16IQ που είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη, νομίζω ότι θέλει προσοχή και μελέτη η υπόθεση, επειδή σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση τα ιρακινά F-16 έχουν παραδοθεί με πυραύλους AIM-9 παλιάς γενιάς για μικρές αποστάσεις και με AIM-7 για μεσαίες αποστάσεις, επειδή προφανώς δεν τους εμπιστευόταν οι αμερικάνοι για να τους αποδεσμεύσουν πιο σύγχρονα όπλα, ενώ φαίνεται να λείπουν και τα Link 16 απο τα αεροσκάφη αφού δεν αναφέρονται στην επίσημη λίστα που ανακοινώνεται απο την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία.

      Επομένως υπάρχει η περίπτωση να μην έχουν συμπεριληφθεί κάν και οι ανάλογες λειτουργίες για χρήση των IRIS-T και AIM-120 στο λογισμικό των F-16 της ιρακινής αεροπορίας, ως επιπλέον μέτρο ασφαλείας.

      Η πλάκα ή η ειρωνία στην υπόθεση είναι ότι τους πούλησαν τα αεροσκάφη με 120 συστήματα JHMCS, αλλά χωρίς τα ανάλογα σύγχρονα όπλα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν οι ικανότητες για εφαρμογή Off-Boresight Launch του συστήματος.

      The Government of Iraq has requested a possible sale of 18 F-16IQ aircraft, 24 F100PW-229 or F110-GE-129 Increased Performance Engines, 120 LAU-129/A Common Rail Launchers, 24 APG-68(V)9 radar sets, 19 M61 20mm Vulcan Cannons, 100 AIM-9L/M-8/9 SIDEWINDER Missiles, 150 AIM-7M-F1/H SPARROW Missiles,

      https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/iraq-f-16-aircraft

 19. Είναι περίεργη η τιμή τους, κανονικά τα μπλοκ που θα παραδίδονται τότε που συζητάμε θα έχουν τιμή 78 εκατ δολλάρια, αν εμείς τα παίρνουμε 85, μήπως παίρνουμε παλιό μπλοκ?

  Επίσης γάτες οι δικοί μας, σου λέει στέλθ είναι, τις τους θέλω τους πυραύλους, θα πάει από κοντά τους στα 500 μέτρα και θα τους πολυβολίσει αφού θα είναι αόρατο 🙂 Γλυτώνουμε και τα έξοδα.

  Αν πάμε και σε FFGX με μια καλή και άμεση ενδιάμεση λύση και αγορά επιπλέον Ραφάλ και όλα σε καλές τιμές, θα τους βγάλω το καπέλο. Θέλουμε άμεση ενίσχυση (Ραφάλ και ενδιάμεση λύση στα πλοία), θέλουμε καλά σκάφη (αερο και πλοία) για το μέλλον, και θέλουμε καλή τιμή.

  Για να δούμε αν θα πούμε μπράβο ή αν θα κλαίμε όλοι μαζί

 20. Παραλειψη να μην δωσουμε συγχαρητηρια στον κ. Νικητα για την αποκλειστικοτητα της ειδησης του μηνα, ευχη και σε καλυτερα και ευχαριστα.

 21. Εάν ποτε αποκτηθεί και 2h μοίρα RAFALE τα -5 θα αποσυρθούν
  δεν γίνετε να υποστηρίζουμε και να επιχειρούμε με τόσους διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών και κινητήρων!

  1. Ισως να μπορούσαμε μαζί με τους Γάλλους να προταθούν τα -5άρια στη Κροατία και να έρθουν σε εμάς τα 12 μεταχειρισμένα Rafale που τους έχουν πει με την διαφορά στη τιμή (24/12) να πηγαίνει στον εκσυγχρονισμό τους ή/και στην αγορά 6 ακόμη νέων Rafale
   Η Γαλλία θα έχει άλλη μια αγορά, εμείς δεύτερη μοίρα και η Κροατία σύγχρονα νατοικά α/ε με χαμηλότερο κόστος χρήσης

   1. Τα Ραφαλ που προσφέρονται στην Κροατία λέγεται ότι είναι αρχικών εκδόσεων άρα και με περισσότερες ώρες πτήσης θα έχουν επιβαρυνθεί και πιο ακριβός θα είναι ο εκσυγχρονισμός τους

 22. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε παρέα με τους Αιγύπτιους
  Αν όχι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα οπλικό σύστημα που δεν θα πάρουμε (σε μικρούς πάντα αριθμούς)
  Περιμένω το LoR για 12-18 Typhoon next!

 23. Δεν ξέρω κατά πόσον ισχύει:

  «Επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια FMS και για τις φρεγάτες και για τα μαχητικά η Ελλάδα θα πρέπει να διαλέξει ποια θα πάρει από τα δύο οπλικά συστήματα και βέβαια όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να πάρει τα F-35 ειδικά στο δίλημμα που προκύπτει με τις αμερικανικές με τις Multi-Mission Surface Combatant (MMSC)»

  https://www.defencenet.gr/amyna/aeroporia/904944_epistoli-prothesis-promitheias-gia-metaheirismena-kai-kainoyria-f-35-esteile

  1. Διαβαζω τρελα πραγματα από ανθρώπους που υποτίθεται ασχολούνται με αμυντικά θέματα. Δεν μας αρεσουν τα f35 γιατι ειναι σαραβαλα,κοστιζουν πολυ και αλα γραφικά. Ολες οι συγχρονες και σοβαρές αεροποριες το εντασουν στο δυναμικό τους και μεις εχοντας την Τουρκία απέναντί μας το σκεφτομαστε,διατηρώντας ακομη f4..

 24. Ας τα πιασουμε απο την αρχη.

  Η ελληνικη οικονομια μετα βιας σηκωνει 1 (εναν) τυπο συγχρονου μαχητικου.

  F35 περα απο προβληματα που προαναφερθηκαν, εχουν επισης:
  -Μεγαλυτερο κοστος ανα ωρα πτησης
  – Χαμηλοτατες διαθεσιμοτητες
  – Μη αποδεσμευση τελευταιας γενιας οπλων

  Επομενως, το F35 ειναι ειτε για Βελγιο που τα αγοραζει απλα για φιγουρα ειτε για ισχυρες οικονομιες.

  Η μονη λογικη λυση θα ηταν τα λεφτα για αεροπορια να πανε για 3 μοιρες rafale μαζι με οπλα , ατρακτιδια και fos και αναβαθμιση των block50 μαζι με αγορα οπλωβ και ατρακτιδιων για αυτα. Εαν και μονο εαν (το τονιζω) περισσευουν χρηματα, αγορα απαρτιων απο τα εν αποσυρση αραβικα M 2000-9, για να εχει καποιο νοημα η διατηρηση του τυπου.

  Σε βαθος δεκαετιας:
  122 F16
  60 Rafale
  4 ιπταμενα τανκερ
  4 αναβαθμισμενα awacs

  Ολα με fos, οπλα και ατρακτιδια. Διαθεσιμοτητες στο 75% με fos και ενα δραμι μανατζμεντ στην ΕΑΒ.

  Αυτα που ακουμε τωρα ειναι απλα παραλογα πραγματα και εχουν νοημα μονο για την εξυπηρετηση του αφεντικου-προστατη των ΕΔ, τη γνωστη εταιρεια. Εαν καποιος κοπτεται για την αποτρεπτικη δυναμη της αεροριας, ας εδινε 3 δις για αναβαθμιση των 50αριων, οπλα σε μεγαλους αριθμους και ατρακτιδια. Τα ρεστα σε μεταχειρισμενα ιπταμενα τανκερ.

  1. phormio

   Στην εποχή που υπάρχουν όπλα προσβολής στόχων στο έδαφος μεγάλης εμβέλειας με χαμηλό RCS όπως τα JSOW και Scalp EG η αγορά αεροσκαφών στέλθ για αυτό τον σκοπό είναι σκέτη χαζομάρα και ανοησία που θα στοιχίσει πολλά χρήματα στον φορολογούμενο χωρίς να έχει ουσία η πρακτικό όφελος, ενώ θα μπορούσαν να αποδώσουν πολλά περισσότερα αν πήγαιναν σε άλλα σημεία, αλλά εκεί δεν θα εξυπηρετούσαν φυσικά τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρίας.

 25. Από τη στιγμή που θα πάρουμε και F-35 δίνοντας άλλο ένα πρόγραμμα μεγάλο στην Αμερική και συγκεκριμένα στη LM το λιγότερο που πρέπει να απαιτήσουν είναι δύο Arleigh Burke άμεσα ως ενδιάμεση λύση.

  Η LM είναι πολύ μεγάλη εταιρία στην Αμερική και μπορεί να πιέσει για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.

  Από εκεί και πέρα αν για ΧΨ λόγους το πρόγραμμα των νέων φρεγατών πρέπει να δοθεί και αυτό στους Αμερικανούς τότε να αφορά την FFGX και όχι την MMSC.

  Έτσι κι αλλιώς ο εξοπλισμός των FFGX θα είναι πάλι της LM οπότε η εταιρία δεν χάνει κάτι ίσα ίσα που δίνει ώθηση σε ένα νέο προιόν της.

  Από την άλλη η MMSC δεν θα τους προσφέρει τίποτα πέρα από το δικό μας συμβόλαιο γιατί κανείς άλλος δεν πρόκειται να το πάρει οπότε μακροπρόθεσμα δεν θα έχουν κανένα κέρδος.

  Υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση στην συγκεκριμένη προμήθεια.

  Να δοθεί η παραγγελία για F-35 στη LM και το πρόγραμμα των νέων φρεγατών αλλού.

  Αυτό το αλλού μακάρι να είναι η Γαλλία.

  Υπάρχει τελευταία μια «αφωνία» του DR σχετικά με τη νέα πρόταση των Γάλλων για το πρόγραμμα των τεσσάρων πλέον φρεγατών.

  Δεν έχουν καταθέσει νέα πρόταση οι Γάλλοι;

  Πολύ αμφιβάλλω.

  Δεν έχετε ενημέρωση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις;

  Πάλι αμφιβάλλω.

  Θα περιμέναμε ένα άρθρο με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των νέων φρεγατών και κυρίως πια είναι η νέα πρόταση των Γάλλων.

  Τώρα για τα F-35

  Από τη στιγμή που οι απέναντι έχουν S-400 η επιλογή των F-35 έχει λογική αρκεί να συνδυαστεί με τα κατάλληλα όπλα όπως τους Jassm για βαθιά κρούση και καταστροφή των S-400 σε περίπτωση κρίσης.

  Ναι μεν αυτό το ρόλο μπορούν να αναλάβουν και τα Rafale με τους scalp-eg αλλά υστερεί στο θέμα στελθ κατασκευής.

  Και εν πάση περίπτωση καλό είναι να υπάρχουν εναλλακτικές τόσο με τα Rafale όσο και με τα F-35.

  Σίγουρα κάτι θα ξέρει παραπάνω η ΠΑ για να ζητάει το F-35.

  Όλες αυτές οι λύσεις σαφέστατα έχουν κόστος αλλά καλύτερα να επενδύσουμε στην αποτροπή και την ισχύ παρά να βρεθούμε με τεμαχισμένη εδαφικά ή να χάσουμε μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

  Δεν είχαμε και ούτε θα έχουμε σύνορα με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο οπότε η ενίσχυση είναι μονόδρομος.

  Αν υποθέσουμε πως με τα 18 Rafale θα αντικατασταθούν τα απλά Mirage από εκεί και πέρα χρειάζεται κάποια στιγμή να αντικατασταθούν τα F4 ενώ και το μέλλον των block 30 είναι αβέβαιο.

  Αν για παράδειγμα χρειάζεται ένα μεγάλο κονδύλι για να εκσυγχρονιστούν τα block 30 (λόγω παλαιότητας) τότε θα ήταν λογικότερο να πάμε σε αντικατάσταση.

  Το παραπάνω σκεπτικό ενισχύεται και με βάση την εμπειρία των απλών Mirage και τα χρήματα που απαιτούνταν για να εκσυγχρονιστούν.

  Ιδανικά θα ήθελα τον εκσυγχρονισμό και των block 50 σε Viper και σε δεύτερο χρόνο την αγορά επιπλέον 18 Rafale στα πρότυπα της αρχικής αγοράς δηλαδή 12 μτχ και 6 π.χ καινούργια για μείωση του κόστους και την επιπλέον αγορά άλλης μιας μοίρας F-35.

  Βέβαια για την επιπλέον μοίρα Rafale και F-35 να γίνει σε βάθος δεκαετίας.

  Η ΠΑ δείχνει να ξέρει τι θέλει και να προχωρά σε εκείνες τις προμήθειες που θα τη δώσουν την υπεροπλία.

  Το πρόβλημα βρίσκεται στο ΠΝ που ενώ χρειάζεται άμεση ενίσχυση και με πλοία που θα κάνουν τη διαφορά παρόλα αυτά δεν βλέπουμε ανάλογες κινήσεις.

  Και η υποτιθέμενη προμήθεια των MMSC σίγουρα δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση αυτή είναι η άποψη μου.

  Τώρα αν μπορεί η MMSC να βελτιωθεί με τις υποδείξεις του ΠΝ και κατά πόσο δεν το γνωρίζω.

  1. Δεν πιστεύω να εκπλαγείς εάν οι πληροφορίες περί νέας γαλλικής πρότασης για 4 made in Greece [email protected] ήταν απλά… σανός!!!

   Το Ναυτικό έχουν χάσει τη μπάλα έχουμε να κάνουμε με 100% πολιτκές αποφάσεις

   Θυμήσου τη δήλωση Χριστοδουλου πως το μάθανε από τη τηλεόραση για τις 2 [email protected]
   που #έκλεισε# ο πρωθυπουργός!!!

   1. CK

    Πλάκα έχει και ο Χριστοδούλου με αυτά που λέει για το ναυτικό.
    Οι αποφάσεις που έχουν παρθεί στην αεροπορία όλα τα περασμένα χρόνια θέλει να μας πείσει ότι ήταν ορθολογικές απο επιχειρησιακή άποψη, η αυτοί τις μαθαίνανε πάντα απευθείας απο το Μέγαρο πρίν ανακοινωθούν επίσημα;

    Ξέχασε τις σαχλαμάρες που έλεγαν μερικοί ανώτεροι συνάδελφοι του για τα ΣΑ των μαχητικών που τα θεωρούσαν «περιττά λιλιά», και μιλάει για το ναυτικό;

    Η μήπως θεωρεί ότι η μεγάλη φυγή του προσωπικού στην αεροπορία υγιής εξέλιξη;

     1. CK

      Άφησε ερείπια και έγινε και «επίτιμος» αρχηγός για αυτό το μεγάλο «κατόρθωμα» που θα θεωρεί ο ίδιος και επιτυχία.

      Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και το λέω έτσι επειδή έχω και επαγγελματική αποχή για το θέμα, ο ακατάλληλος άνθρωπος στην πιο ακατάλληλη στιγμή και περίοδο σε θέση μεγάλης ευθύνης, είναι η συνταγή που οδηγεί με εγγύηση και κε μαθηματική ακρίβεια στην πτώση οποιασδήποτε υπηρεσίας η επιχείρησης.

      Ο μοναδικός δεν είναι πάντως που άφησε συντρίμμια μετά το πέρασμα του σε μια υπηρεσία. Υπάρχουν και πολύ άλλοι σε ανάλογα πόστα, ξεκινώντας με τους πολιτικούς που προωθούν αυτά τα σενάρια.

 26. Όλα τα είχε η Μαριορή ο φερεντζές της έλειπε.

  Είναι μια αχρείαστη σπατάλη. Με iron bombs θα δουλέψει το εργαλείο; Τα F16 V θα μείνουν με το αρχαίο ΑΣΠΙΣ 2;

  Ακατανόητα αυτοκτονικά πράγματα. Η ΠΑ με το ζόρι κρατιέται όρθια, όχι για πολύ απ` ότι φαίνεται.

  1. @G-164g Ag-Cat
   Κάποια στιγμή θα πρέπει πράγματι να ανοίξει η συζήτηση για τα ASPIS. Άντε να το συγκρίνει κανείς με SPECTRA! Περαιτέρω, η LM δε μας τα λέει καλά για το ASPISII & το SABR 83…

    1. @Ndgi
     Άκρως ανγσυχητική εξέλιξη… και καλά διαπίστωσαν πως δεν κάνουν κατόπιν εορτής… θαρρείς και δε γνώριζαν το έτος παραγωγής της ιπτάμενης λατέρνας.

     1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

      Έλα ντε, εδώ σε θέλω, υποτίθεται ότι έκαναν μελέτες για το θέμα πρίν περάσουν σε φάση συμφωνίας και εφαρμογής αυτής της περιβόητης αναβάθμισης.

      Μπακαλίστικες μελέτες για 500 εκατομμύρια ζεστά $ θαρςιςωκαι τα είχαμε παραπανίσια η για πέταμα.

     2. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
      Το πρόβλημα με τις πτέρυγες είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει η εταιρεία να το επωμιστεί. Το ΠΝ ωστόσο πρέπει να επιλέξει κάποιο ναυτικό όπλο για το Ρ3. Είναι αδιανόητο να μη υπάρχει τέτοια πρόνοια για ΑΦΝΣ!

 27. F35 blk3 hangar gueen.Ατελειωτα-αλυτα προβληματα.Μελλοντικος εκσυγχρονισμος σε blk4 φυσικα ανεκδοτο και αν γινεται πιθανως ασυμφορο.Ανεπαρκεστατος αριθμος πιστοποιημενων οπλων.Αλλα δεν μας ενδιαφερει.»Στη παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται η απόκτηση του πακέτου των όπλων».Η ιδια γνωστη και δοκιμασμενα αποτυχημενη συνταγη.Αφου «το χαφτουν» γιατι να το αλλαξουμε;

  Πολυ παραξενα πραγματα.Δειχνουν ερασιτεχνισμο η πανικο.Η και τα δυο.

  Κυβερνητικα δειχνουν προπαγανδα on steroids και προσπαθεια ελεγχου της κοινης γνωμης.Η F35 η MMSC.

  Τετοιες κινησεις δεν στεκουν.Οχι οταν εχεις αμετρητα αλλα συστηματα που θελουν αμεση αναβαθμιση,αμεση αντικατασταση η αμεση ενισχυση.

  Εχει δικιο ο CK.Εχει χαθει η λογικη.

  Κατι δεν παει καλα.

 28. Στην ιστορία των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπάρχουν πολλά αποτυχημένα προγράμματα. Πρέπει κάποτε να αποδεχτούμε ότι το F35 είναι ένα απο αυτά. Δεν κατάφερε να αντικαταστήσει επιτυχώς τους τύπους αεροσκαφών που προγραμματιζόταν. Έχει αξεπέραστες σχεδιάστικές αδυναμίες λόγω των σχιζοφρενικά διαφορετικών ρόλων που πρέπει θεωρητικά να ανταποκριθεί (Α-10, F18,Harrier, κλπ). Δεν θα κατασκευαστεί ποτέ στους αριθμούς που σχεδιαζόταν αρχικά. Δε θα αντικαταστήσει ποτέ πλήρως τα αεροσκάφη αυτά αλλά θα συνυπάρχει μαζί τους. Έχει εκατοντάδες τεχνικά προβλήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί, και δεν ξέρουμε αν θα επιλυθούν, πότε θα επιλυθούν και με τι κόστος θα επιλυθούν. Έχει τεράστιες υπερβάσεις κόστους. Πολλοί πελάτες π.χ. USN δεν είναι ευχαριστημένοι και σχεδιάζουν ήδη τον αντικαταστάτη του χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η παράδοση.
  Είναι πολύ ακριβό. ¨Εχει τεράστιο κόστος χρήσης και συντήρησης και μικρή διαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται σε μεγάλους αριθμούς ώστε να μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα σε ένα πόλεμο.
  Όσο για τους πελάτες του F35 αυτοί εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες:
  -ΗΠΑ. Το αριστοτεχνικά σχεδιασμένο λόμπυ της ΛΜ έχει μοιράσει βιομηχανικό έργο σε άπειρες πολιτείες και έχει τη στήριξη των πολιτικών για ψηφοθηρικούς λόγους. USAF/USN/USMc μάλλον διαφωνούν.
  -Άλλες χώρες μέτοχοι του προγράμματος. Έχουν βιομηχανικό έργο, τεχνογνωσία αιχμής και οκονομικά συμφέροντα να στηρίξουν το πρόγραμμα. Οι περισσότεροι δεν έχουν σοβαρούς και άμεσους εχθρούς να αντιμετωπίσουν. Οι ΠΑ κάποιων εξ αυτών είναι ανέκδοτο.
  -Πελάτες μη μέτοχοι του προγράμματος. Εδώ εντάσσεται π.χ. το Ισραήλ που 1ον έχει τεράστια θέματα ασφάλειας και χρειάζεται οπωσδήποτε αεροσκάφος 5ης γενιάς έστω και προβληματικό. 2ον έχει τεράστια οικονομική συνδρομή από τις ΗΠΑ. 3. φτιάχνει δική του έκδοση του αεροσκάφους άρα δεν μπορούμε/ξέρουμε να συγκρίνουμε το F35 I με την εμπορική εξαγωγική εκδοση εκ των ΗΠΑ.
  Πελάτες όπως Κορέα και Ιαπωνία. Επίσης έχουν σοβαρό ζήτημα ασφαλείας λόγω Κίνας. Η Ιαπωνία ήθελε στην πραγματικότητα F22 και συμβιβάστηκε με το F35 λόγω απαγόρευσης εξαγωγής του πρώτου. Θα αναπτύξει δικό της stealth. Το ίδιο και η Κορέα. Δείγμα ότι δεν τρελαίνονται με το F35. Για τους πετρελαιάδες αν προχωρήσει η αγορά είναι κατανοητό πως οφείλεται και σε λόγους ισορροπίας στην περιοχή με βάση τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις.
  Κοινό γνώρισμα όλων των παραπάνω πελατών είναι ότι διαθέτουν σοβαρή και ισχυρή οικονομία. Εμείς όχι.
  Με μια μοίρα έστω 24 αεροσκαφών θα μπορούμε να έχουμε έτοιμα 8 αεροκάφη;
  Από πότε μπορούμε να έχουμε μία ή δύο μοίρες ραφάλ με κόστος χρήσης 25.000 την ώρα και μία ή δύο μοίρες F35 με 35.000 την ώρα; Τώρα είμαστε στα 8-10 την ώρα αν εξαιρέσεις τα φάντομ που είναι διπλάσια. Αυτά δε γίνονται. Αφού επελέγη το ραφάλ (σωστά για μένα) το μέγιστο είναι να πάμε σε δύο μοίρες 36 αεροσκάφη συνολικά. Και πολύ μας είναι. Τα υπόλοιπα πρέπει να είναι χαμηλού κόστους αεροσκάφη φιλοσοφίας F16/Mirage. Με κατάλληλα όπλα και αισθητήρες και υψηλές διαθεσιμότητες.

 29. Παιδιά αυτή η LoR μπορεί να δείχνει και μια στροφή του ΓΕΕΘΑ στον ορθολογισμό υπό την έννοια ότι μπορεί και λόγω πιέσεων της ΕΕ για τα ναυπηγία να ακυρώσουν τις μπακαλιαρό-τρατες!
  Οι Ευρωπαίοι σ’ αυτήν τη φάση δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια γιατί έχουν όλα τα ατού με το μέρος τους. Αφενός αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των FOS αφενός λόγω πολύ χαμηλής χρηματοδότησης -κάτι που βολεύει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες- κι αφετέρου χρησιμοποιούν και την καθ’ ολα νόμιμη δικαιολογία του ανταγωνισμού στα ναυπηγία για την αποφυγή του μονοπωλίου.
  Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές και ναυπηγεία έχουν τον πρώτο λόγο.
  Τώρα για το θέμα των F-35A η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκη επιχειρησιακά αλλά τουλάχιστον ικανοποιείται ο θείος Σαμ που σχεδόν καλύπτει την χασούρα των 80 μονάδων των Τούρκων (50 ΗΑΕ & 24 ΕΛΛΑΔΑ) και ενδέχεται να ικανοποιηθεί προσωρινά δεχόμενος την ακύρωση των MMSC.
  Έτσι κι αλλιώς έχει να πάρει ακόμη περίπου 1/2 δις για τα όπλα των F-35A, 250m για MLRS & Patriot PAC-3 MSE όταν αυτό γίνει (μάλλον σύντομα) , Bradley procurement & modernisation (το σκέφτονται σοβαρά στο ΓΕΣ), AH64D Longbow κλπ.
  Βέβαια όλα αυτά είναι ευσεβής πόθοι και αν τελικά ο αποκλειστικός προμηθευτής (Sole supplier) LM , τελικά πάρει και τις MMSC, τότε μας βλέπω όλους μας να κουμπώνουμε Prozac & Lexo μέχρι να αποδημήσουμε ….γιατί λόγω κόστους και δημόσιου χρέους μας βλέπω να πηγαίνουμε από την πείνα…..και όχι από ένοπλη σύρραξη με τον Τούρκο!

 30. Η ποιο καλή σκεύη,ΑΓΩΡΑ 18 αρχικά rafale όπου το 2026 θα πρέπει να αγωραστουν τουλάχιστον άλλα 6-10 ,Αγωρα αρχικά 18 f35 και μετά Αγωρα άλλων 6-10, αναβαθμηση 84 f16σε Viper και άλλα 40 f16 bl52+ και 24mirage….ΑΑΑΑ ΚΑΙ ΑΓΩΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΤΗΝΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ F16 viper και bl52+!!!!ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΑΛΛΊΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΕ 5-6 ΜΕΚΟ Α200,4 ΜΕΚΟ 200,2 ΦΡΕΓΆΤΕΣ Μ, 4 ΦΡΕΓΑΤΕΣ S, 4 +2-3 υποβρυχια Παπανικωλης….και καμία 50αρια
  γερμανικες τορπιλες ακόμα!!!!!!!ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΈΝΕΤΑΙ Η ΙΔΕΑ….. ΓΑΜΆΤΗ!!!!!

 31. Αν πρέπει να πάνε λεφτά στις ΗΠΑ 1000 φορές να πάνε σε F35, παρά στις MMCS. Το F35 με όλα τα στραβά του έχει κάποια στρατηγικά πλεονεκτήματα, οι MMCS είναι ένα πρόβλημα από μόνες τους. Και τα δύο είναι αυτοκτονικό. Το πλέον λογικό σενάριο με όλο το budget που συζητιέται, θα ήταν 2 μοίρες rafale και 6 [email protected] (mix ελληνική/γαλλική+minimal προσθήκες), minimal αναβάθμιση ΜΕΚΟ, χωρίς ενδιάμεση λύση και συμφωνία αμυντικής συνδρομής. Σημειωτέο ότι επίκειται επικαιροποίηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Θα μπορούσαν να έβαζαν στο τραπέζι 2 Arleigh Burke και αγορά FFGX. Αν οι ΗΠΑ ήθελαν να πάψουν να κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουν τις προθέσεις τους στην πράξη. Πρώτα κοιτάς να πάρεις πράγματα που κάνουν την δουλεία σου και μετά μοιράζεις την «πίτα».

  1. dk

   Ότι είναι σήμερα τα LCS και παράγωγα του σχεδίου στην θάλασσα είναι και τα F-35 στον αέρα, πατάτες.
   Σε άλλη περίπτωση θα είχαν ξεπεράσει ήδη την φάση LRIP στο πρόγραμμα, και θα είχε ξεκινήσει η μαζική παραγωγή όπως ήταν προγραμματισμένο εξαρχής.
   Ο μοναδικός λόγος που ακόμα υπάρχουν αυτά τα 2 προγράμματα της ΛΜ είναι οι χιλιάδες θέσεις απασχολήσης που εξασφαλίζουν στην Αμερική.

  2. Αν και εγώ δεν ειναι υπέρμαχος των αρχικών block των F-35, αν ειναι να φτάσουν οι MMSC 1δισ. με φτωχό εξοπλισμό ας πάμε για F-35 ακόμα μετά το 2026 αφού πρέπει να τα ακουμπήσουμε στον νταβατζή…
   Αυτό μάλλον σημαίνει στροφή προς MEKO A200… αν πάμε για καινούργια φρεγάτα.
   Υπάρχει και η λύση αναβαθμισμένων Type 23 σε σχετικά κοινό πρόγραμμα με τις 200ΗΝ από την LM Canada και 2-3 υποβρύχια από την Γερμανία.

 32. Αφού είναι να δόσουμε χρήματα, θα πρέπει να εκβιάσουμε πακέτο η αγορά με όπλα καλά για τα viper. Χωρίς όπλα σύγχρονα, τι να τα κάνομε τα F35 και τα viper? Για παρελάσεις?
  Επίσης για αυτούς που λένε ότι κακώς δώσαμε χρήματα για τα FOS των Phantom, έγινε για να έχουμε οροφές αν χρειαστεί, καθώς κάποια F16 θα βρίσκονται για αναβάθμιση αυτά τα χρόνια.

  1. Χρήστος

   Ποιούς να εκβιάσει η Ελλάδα, τους αμερικανούς;
   Με πια προσόντα, με τους καραγκιόζηδες που έχουμε να μας εκπροσωπούν ως χώρα, που δεν έχουν ιδέα που πάνε τα πέντε στα γεωπολιτικά θέματα, και με συνεχόμενη οικονομική υποστήριξη απο Ευρώπη που είναι απαραίτητη για να μην καταρρεύσουν τα πάντα στην χώρα;

 33. Τα καλύτερα νέα!
  Η επόμενη δεκαετία θα βρει την Ελλάδα με μια μοίρα αεροσκάφη στελθ, τα τρομερά Rafale (ελπίζω δύο μοίρες) και με τα πλέον αναβαθμισμένα F16!
  Δε νομίζω ότι θα υπάρχει άλλη αεροπορία στην γειτονιά που να μπορεί να σταθεί έστω «ανταγωνιστικά».

 34. Μα υπάρχει προγραμματισμός και μάλιστα πολυσχιδής και πολυεπίπεδος:

  Θα αναβαθμιστούν F-16 σε Viper (θα παραμείνουν τα 30άρια και 50αρια) =προγραμματισμος 1

  Τα F-4E θα εξακολουθούν να υπηρετούν και…κάποια στιγμή θα αποσυρθούν = προγ/μος2

  Παραγγέλθηκαν Rafale F3,ενώ αναμένεται λογικά μελλοντική προμήθεια κάποιου επιπλέον αριθμού
  που με το καλό θα είναι έκδοσης F4. Άρα τα F3 θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε F4= προγ/μος3

  Δηλώνουμε πρόθεση αγοράς μικρού αριθμού F35 που θα είναι block 3, ενώ μελλοντικά θα προχω-
  ρήσουμε σε επιπλέον αγορά που θα είναι όμως… Block4.
  Άρα τα block3 θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε block 4 = προγ/μος 4

  Βέβαια ωσότου πραγματοποιηθούν οι αναβαθμίσεις, θα υποστηρίζονται δύο διαφορετικά block του
  ίδιου μοντέλου.

  Τέλος, κάποια στιγμή θα αποσυρθούν/δοθούν τα Μ2000 για να έχουμε μόνο έναν τύπο (Μ2000-5),
  αλλά παράλληλα καλό θα ήταν να ‘σκουπίσουμε’ τα Μ2000-9,από τους Άραβες = προγ/μος 5

 35. Εχουμε τον φαντάρο ακόμα με G3, χωρίς αντιβαλιστικό κράνος, χωρίς plate carrier, με οχήματα Mercedes που δεν έχουν ούτε μια υποτυπώδη θωράκιση. Κατα τα άλλα θέλουμε F 35…..ε βέβαια εκεί είναι τα λεφτά απο τις μίζες….

 36. Όλα είναι στο τραπέζι γιατί παίζονται πολλά λεφτά. Όλοι φαίνεται να ξεχνάτε τα ενεργειακά κοιτάσματα. Για αυτά γίνεται ο σκοτωμός. Τα εξοπλιστικά και η σύνδεση με τα ναυπηγεία γίνεται για αυτό το λόγο. Όποιος κερδίσει θα είναι ο επίσημος νταβατζής και θα παίρνει το «κατιτίς» του. Για αυτό και κανένας δεν σκέφτεται που θα βρουν οι Έλληνες τα λεφτά. Για αυτό και μας την έπεσε η Κομισιόν γιατί βλέπει να παίρνουν βραχεία κεφαλή οι ουσαίοι και προσπαθεί να προλάβει. Μην ξεχνάτε πόσοι πόλεμοι, πραξικοπήματα, επαναστάσεις με έξωθεν στήριξη έχουν γίνει για τα ενεργειακά κοιτάσματα του Κόλπου αλλά και άλλων περιοχών του πλανήτη. Το μόνο που χρειάζεται για να βγούμε πολύ κερδισμένοι είναι να έχουμε διαπραγματευτές με κοχόνες. Μπορούμε να πάρουμε πολλά πράγματα φτάνει να μην τα «πιάσουν» οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες. Δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί που μας είχαν χεσμένους τώρα σκοτώνονται ποιός θα πρωτοδώσει και παρεξηγούνται αν δεν τους κάνουμε πρόταση. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η κατάσταση. Οι δικοί μας κοιμούνται όρθιοι. Μόνο ο Έρντο έχει καταλάβει τι παίζει και έχει αφηνιάσει γιατί βλέπει ότι θα μείνει έξω από το φαγοπότι. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνει πόλεμο για να μπει στη μοιρασιά γιατί αντιλαμβάνεται το κέρδος για την χώρα του (αλλά και για τον ίδιο όπως έχουν δείξει παρόμοιες καταστάσεις). Πρέπει οι δικοί μας να πιέσου για να πάρουν όσο το δυνατόν καλύτερα και μεγαλύτερα ανταλλάγματα. Μεγάλο όχι σε όσους πιστέψουν ότι θα φάνε γερά πουλώντας για ψιχία τον Εθνικό πλούτο από τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό και μεγάλη επαγρύπνιση από τους Εισαγγελείς και όλες της Υπηρεσίες Δίωξης.

 37. Ότι και να κάνεις πρέπει να έχεις μαζί σου και την ΕΕ και εμείς καταφέραμε να τους κοροιδευψουμε με ψεύτικες συνομιλίες και άβαβα deals. Προσπαθεί ένα μάτσο άσχετων με την γεωπολιτική και γεωστρατηγικη να να το παίξουν έξυπνοι σε ποιους; Σ’αυτους που τους ταΐζουν και τους δίνουν εντολές.
  Όλα όμως για το θείο Σαμ ο οποίος μας έχει για σφαλιάρες!
  Τα παπαγαλάκια όλη την ώρα διασπειρουν ειδήσεις και το ΓΕΕΘΑ κάνει την πάπια.
  Καμία αίσθηση της κατάστασης που γεωπολιτικά θα μπορούσε να είναι επ’ ωφέλεια μας για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία μας.
  Οι Ισραηλινός είναι μαζί μας και απέναντι από τους Τούρκους και η Ρωσία «φαινομενικά ουδέτερη» μέχρι τη στιγμή που θα επιλέξει αυτή να εμπλακεί μέσω των συμμάχων της την Αίγυπτο και κυρίως την Κύπρο που της κάνει τόσα χρόνια το roll over των χρημάτων των ολιγαρχων που στηρίζουν το Κρεμλινο.
  Κι εμείς εδώ στέλνουμε διαβήματα χωρίς καν να έχουμε αξιωθεί να αυξήσουμε την υφαλοκρηπιδα μας που δικαίως και νομίμως θα έπρεπε να έχουμε κάνει δεκαετίες τώρα.
  Αρκεί και μόνο να δώσεις κάτι στο Ρώσο για να νοιώσει ότι είναι κοντά σου και από την άλλοι να καταλάβουν και οι Ουσαιοι ότι δε είμαστε τα π@@@ανακια τους!
  Οι Τουρκία με πάνω από το 50% της επικράτειας της χωρίς ρεύμα θέλει δε θέλει θα υποκύπτει στους Ρώσους γιατί χωρίς το Ακουγιου και το φυσικό αέριο δεν θα μπορούν να ανάψουν ούτε τα καλοριφέρ για να ζεσταθουν. Εγκλωβισμένη δε σε 3 μέτωπα με αμφισβητουμενη δυναμική και αποτελέσματα έχει πέσει στη παγίδα των Ρώσων για τον απόλυτο έλεγχο.
  Κι εμείς εδώ εγκλωβισμένοι στα κατάλοιπα του παρελθόντος και ποτισμενοι με την πεποίθηση ότι είμαστε τα «καλά παιδιά» που θα μας βοηθήσουν όλοι στο τέλος.
  Η γεωπολιτική όμως είναι τελείως στεγνή σαν θεώρηση και θέλει να την βαδίζεις στην γεωστρατηγικη για να την αξιοποιήσεις και ειδικά όταν εμπλέκει υδρογονανθρακες και ετεροκλητους δρωντες.
  Ακόμη και το μικροσκοπικο Κατάρ που σκέφτηκε και μελέτησε από 20ετιας τον αγωγό αερίου για την Μεσόγειο μέσω Συρίας επέλεξε και τους συμμάχους της έστω κι αν έπεσε τελικά έξω. Πήρε όμως πράγματα, ανέβηκε στατους και αγόρασε και ασφάλεια με τη επιλογή της Τουρκίας.
  Αν δεν καταλάβουν οι λοβοτομημενοι πολιτικοί μας ότι οι συμμαχίες είναι κάτι περισσότερο από ένα «YES SIR» και10 μοίρες F-22 να πάρουμε…. πάλι ελπίδα δεν έχουμε γιατί τα κουμπιά και οι πηγαίοι κωδικοί των α/φων και σε αυτή τη περίπτωση θα ελέγχονται από τους Ουσαιους είτε από Σπαγκνταλεμ της Γερμανίας είτε από το Ταινταλ της Φλώριντα.

 38. Και επανέρχεται το ζήτημα του γιατί πληρώνεται η αναβάθμιση των καλύτερων και πιο καινούργιων f-16, εγκαταλείπονται τα παλαιότερα και θα δούμε πότε και πως θα παραδοθούν. Εφόσον ήταν σίγουρη η απόκτηση F-35 μπορούμε να πούμε ότι χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια.

 39. Σημερινό άρθρο υποτιθετε σημερινής αναδημοσίευσης

  Φρεγάτες: Νέα εξέλιξη! FACDAR και Karel Doorman για το Πολεμικό Ναυτικό

  https://www.sportime.gr/ataxinomita/fregates-nea-exelixi-facdar-ke-karel-doorman-gia-to-polemiko-naftiko/

  Δεν βρήκα οπως το link τις αρχικής δημοσίευσης με σημερινή ημερομηνία

    1. Digenis

     Ναι όπως ήταν, περίμενε όμως λίγο γιατί θα χρειαστείς ίσως κάτι με περισσότερα ‰ για να μη τα ανακατέψεις όλα μαζί και έχεις hangover όταν ξυπνήσεις.

    1. Δεν υπάρχει περίπτωση. Εκτος και αν μιλάμε για FREMM παλαιότερης ναυπήγησης…απο κεινες που ήταν της εποχής leasing Μπάρμπα Φώτη…

 40. Ας κοιτάξουν οι πολιτικοί που διαπραγματεύονται να κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε από τον Ελληνικό λαό όσο καλύτερα μπορούν κανοντάς μας περήφανους για μια φορά. Αρκετές σφαλιάρες έχουμε φάει σαν λαός. Ευκαιρίες σαν και αυτή δύσκολα παρουσιάζονται. Πρέπει να κάνουν κινήσεις που θα διασφαλίσουν την Ελλάδα για αρκετό καιρό. Όχι συμμαχίες με κάποιους που θα μας πουλήσουν αμέσως αν η γειτονική «φίλη και σύμμαχος» αλλάξει τρόπο σκέψης και αποφασίσει ότι θέλει να επιστρέψει στη Δύση. Καλύτερα μια φιλία βασισμένη στο «σου δίνω μου δίνεις». Όχι οπλικά συστήματα που μπορούν να αχρηστευθούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Όχι λύσεις του ποδαριού για να δείξουμε ότι κάτι πήραμε και να το πληρώσουμε με αίμα και απώλεια Εθνικού χώρου. Όσο για τους επιτελείς και τα σχέδια να θυμίσω ότι κάποιος σοβαρός άνθρωπος είχε πει»κανένα επιτελικό σχέδιο δεν επιζεί της πρώτης επαφής με τον εχθρό». Ας κοιτάξουν να δώσουν στον απλό στρατιώτη τους λόγους και τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορέσει να επιβιώσει και να κάνει τη δουλειά του στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Ας του δώσουν την απαραίτητη προστασία για αυτό. Κάποιος φαιδρός συνομιλητής σε αυτό τον ιστότοπο είχε μιλήσει για επιστημονική φαντασία και φέιζερ και τορπίλες φωτονίου όταν είπα για EXOSKELETON. ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ? Η τεχνολογία προχωράει με τρομερή ταχύτητα και όποιος μείνει πίσω το πληρώνει ακριβά (βλέπε Αρμενία). Δεν είναι πολύς καιρός που αν μίλαγες για DRONES θα σε δούλευαν. Μην πέσουμε στην παγίδα. Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών βασισμένοι στα δικά μας παιδιά για να τα κρατήσουμε στην Ελλάδα. Έχουμε τρομερά μυαλά στα Πολυτεχνεία και στα Πανεπιστήμια. Πρέπει να φτιάξουμε Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας και να τα στελεχώσουμε με αυτά τα παιδιά. Ας δοθούν κάποια κονδύλια απευθείας από το Υπ. Αμύνης. Έχει αναπτυχθεί drone υψηλής τεχνολογίας ελληνικό και δεν έχει μπεί το πρόγραμμα στην εποπτεία και την προστασία του Υπ. άμυνας. Πότε θα ξυπνήσουν επιτέλους ??? ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ ?

     1. vls/AESA/VDS/ δεν έχει??
      Μονο ξανθιές??!!!
      Ωραίο χρώμα για τα MMSC πάντως πρέπει να το εξετάσει σοβαρά το Ναυτικό
      Θα κάνουν φοβερή εντύπωση

     2. Σίγουρα θα τους αφήσουν όλους άφωνους με ανοιχτό στόμα.

      Οι ξανθιές είναι το απόλυτο όπλο, παρεμβάλλουν όλο το αντίπαλο επιτελείο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να σχεδιάσει αποστολές. 🤩🤪

 41. Κοίτα να δεις που η πτώση ανέβασε ορθολογικοτατο άρθρο!
  40 rafale λέει, μαζί με τα viper, αναβάθμιση και στα υπόλοιπα 50αρια, 30αρια μαζί και τα 5αρια μας mirage, και το κυριότερο Όπλα, και μακροχρόνιες Fos.
  Και μας λέει και ακούσον ακούσον, μακριά από τον τενεκε35 έχει τεράστιο κόστος χρήσης και θα μας τσακίσει!
  Δυσκολεύομαι να πιστέψω την μεταστροφή τους.
  Μάλλον καθυστέρησε το μηνιάτικο
  από την απέναντι πλευρά του ατλαντικού, (εκλογές γαρ?) και τους κάνουν ναζακια.

  1. Θελει πολυ της MMSC ,οποτε επειδη το Rafale ειναι τελελεσμενο σου λεει κατσε να πουμε για μερικα Rafale παραπανω να μας αγαπαν .

  2. Απλά για την εταιρεία είναι προφανές ότι οι MMSC έχουν τεράστιο περιθώριο κέρδους ενώ το F-35 όχι

   Έτσι αν πάρουν 4 δις για τα πλοία θα τους μείνει κέρδος πχ 2 δις ενώ αν πάρουν 4 δις για τα αεροπλάνα μπορεί να έχουν κέρδος πχ 1 δις

   Για αυτό και έχουν αφηνιάσει με αυτές. Και έπειτα η αγορά αυτών σημαίνει ότι μηδενίζει το budget για άλλες αγορές, αλλά αν στο μέλλον εκ θαύματος βρεθεί budget θα αγοραστούν αυτά… Άρα δεν χάνουν τίποτα και κερδίζουν ένα σκασμό

   1. Έχεις διαβάσει το άρθρο του FORBES περί των FREEDOM?
    https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/11/09/now-is-the-perfect-time-to-sink-the-freedom-class-littoral-combat-ship/?sh=48a5d0fe3e1d

    Τα FREEDOM έχουν βγάλει τα πιο πολλά προβλήματα και τώρα είναι ευκαιρία να το σκοτώσουν μεταξύ των administations TRUMP—?BEIDEN

    Έλα όμως που έχουν και κάποια υπό κατασκευή!!

    Μάντεψε ποίους γραφει ως πιθανούς πελάτες για τα παραπάνω τόσο τα υπάρχοντα όσο και αυτά που ναυπηγούνται ακόμα!!
    Existing Freedom class ships can easily be handed over to any other ally who wants to try to eke some value out of these unreliable gas-guzzlers. Both Saudi Arabia and Greece are seeking to buy up-armed variants of the Freedom class, and an additional hull or two of the base model would be a good way to prepare for the more-effective versions. Taiwan, a nation that has already demonstrated real skill in keeping balky ships operational, might be another prime recipient for surplus Freedom class vessels.

    1. CK

     Όταν ξέρουν ότι έχουμε φετίχ με την σαβούρα, γιατί να μην προσπαθήσουν να τις σπρώξουν στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα ως γνωστόν έχει και τους ιδανικούς πολιτικούς για αυτές τις περιπτώσεις;

     Με ένα λάδωμα που θα χρεώσουν επίσης στον λογαριασμό, η συμφωνία θα γλιστρήσει πολύ εύκολα, αφού τα προμοτάρουν ήδη στην χώρα χρησημοποιόντας τα «εξειδικευμένα» μέσα ενημέρωσης, που έχουν και την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, αφού τους έχουν για ειδικούς της ύλης και τους θεωρούν και αξιόπιστους.

 42. «Το πάρτυ» με τον Μελ Μπρουκς. Το θυμόσαστε; Η γενιά μου τουλάχιστον ναι…

  Ας μην βλέπουμε μόνο γραμμάτια προς LM, USA κτλ. Η Ελληνική Αεροπορία βαδίζει με όραμα, φτιάχνοντας την ραχοκοκαλιά της αεροπορίας του αύριο με τα f16 viper τα πρώτα μαζί με τα Rafale που θα δρουν σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων της Τουρκικής πρόκλησης δημιουργίας A2AD περιβάλλοντος με τους εγχώριους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους. Οι λιγοστοί S-400 ,(προς το παρόν λιγοστοί ) δεν είναι κυρίαρχο πρόβλημα όταν καλούνται να καλύψουν τις αχανείς εκτάσεις της γείτονος ειδικά δε όταν αριθμός αυτών θα «κατσικωθεί» μετά βεβαιότητος γύρω από το παλάτι του σουλτάνου στην Άγκυρα για να διασκεδάσουν τις ανασφάλειες του μετά το πραξικόπημα. Η οργανωμένη αεράμυνα είναι προνόμιο της Ελλάδος όχι της γείτονος (προς το παρόν). Η Τουρκία τώρα οργανώνεται.

  Πιθανές σκηνές από το πάρτυ, συγγνώμη από το μέλλον περιλαμβάνουν τα stealth f35 να αποκαλύπτουν και να στοχοποιούν βάσεις αεράμυνας, βαλλιστικών πυραύλων κτλ μεταδίδοντας την πληροφορία στα f16 viper, τα οποία πίσω από την stealth ασφάλεια των ελληνικών βουνών και όχι μόνο ελληνικών, θα εξαπολύουν τους βαλλιστικούς πυραύλους Air Launched Ballistic Missiles Rampage. Το κβαντικό τους άλμα στη σχέση ποιότητας/ακρίβειας/τιμής με εμβέλεια (πληροφορία για την μεγαλύτερη εμβέλεια του επίγειου συστήματος πυροβολικού ) 140-150χλμ, ρύθμισης διασποράς θραυσμάτων, ποσότητα μεταφοράς ανά αεροσκάφος 2/4 , τους κάνει δύσκολα αντιμετωπίσημους μόνους τους ή και σε επιθέσεις κορεσμού. Ο συνδυασμός αυτός χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τους Ισραηλινούς για τους s-300, s-300 PMU-2 στη Συρία μετά την κατάρριψη Ισραηλινού f16.

  Το f35 είναι πολλά παραπάνω από μία απλή πλατφόρμα μεταφοράς όπλων ή dogfigher – που δεν είναι . Είναι ένας άσος στο μανίκι.

  Σημειωτέον ότι η εμβέλεια των Rampage είναι διαβαθμισμένη διότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ορμή του αεροσκάφους, το ύψος άφεσης και η μανούβρα “Point, Climb, Shoot” που θα κάνει ο πιλότος για να αφήσει το όπλο στη βέλτιστη γωνία για την εμβέλεια.

  Η μεταφορά του Rampage από τα f35 ενώ είναι εφικτή είναι μάλλον άκυρη σαν σκέψη διότι λόγω μεγέθους των μεταφέρονται εξωτερικά.

  1. RAMPAGE??
   Kάτι μου θυμίζει το wording sou!!
   https://www.thedrive.com/the-war-zone/21448/israel-turns-artillery-rocket-into-supersonic-rampage-air-launched-stand-off-weapon

   Είμαστε σίγουροι πως έχει θραυσματογενη κεφαλή?

   Επίσης εξαρτάται από GPS:που και παρεμβάλλεται και υποβαθμίζεται

   Οι γείτονες δεν είναι χαζοί να σκάσαν billion$στους Ρώσους για τους S400χωρίς να πάρουν μερικά επιπλέον καλούδια να τους προστατεύσουν!

   1. 1.»The GPS system’s Achilles’ heel is that it can be relatively easily disrupted. Therefore, the missile’s developers added an additional algorithm-based navigation system as backup that will give the missile immunity. »
    http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?t=54166
    2. Πολλές από τις αγορές των γειτόνων ομοιάζουν με τις Ελληνικές. Οι s-400 αδιαφιλονίκητα ένα ισχυρό εργαλείο αγοράστηκαν μετά την κατάρριψη του Ρώσσικου αεροσκάφους και τις πιέσεις Πούτιν. Αρα και αυτοί βάζουν πολιτικά κριτήρια στιε αγορές τους. Όσο για το» χαζοί» η προσωπική μου εμπειρία λέει περισσότερο οργανωτικοί από εμάς ίσως αλλά σε καμμία περίπτωση πιο έξυπνοι….

    1. » «Μεταξύ των χαρακτηριστικών του πυραύλου είναι η ικανότητά του να ελέγχει το εύρος των θραυσμάτων του, η οποία κάνει τον νέο πύραυλο ιδανικό για χειρουργικά χτυπήματα, με ακρίβεια και με ελάχιστες παράπλευρες ζημιές.»
     https://www.onalert.gr/eksoplismoi/f-35-autoi-einai-oi-pyrauloi-6hs-genias-gia-to-stealth-maxhtiko-tou-israhl/143946/amp/

 43. «Provided they show the BDA of the first use of Rampage missiles, the satellite pictures seem to show extraordinary results: the Rampage’s navigation system characteristic and its ability to control and monitor the extent of its shrapnel allowed a surgical strike, with minimum collateral damage despite the long flight time spent from launch to impact. «

  1. Πολλαπλά χρήσιμο όπλο και φθηνότερο από αλλα stand off !
   Μάλλον δύσκολο να πλήξει στόχους μεγέθους / τύπου s400
   Περισσότερο για σταθερούς στόχους
   Πάλι πρέπει να συμφωνήσουν οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι για τη απόκτηση και ενσωμάτωση στα f16!

   1. Ο πύραυλος Delilah ίσως να είναι το ίδιο αποτελεσματικός για αυτό το είδος αποστολών για προσβολή στόχων απο μεγάλες αποστάσεις με υψηλή ακρίβεια.
    Εγώ θυμάμαι πάντως Ισραηλινούς πιλότους να μιλάμε θετικά για τα αποτελέσματα με το συγκεκριμένο πύραυλο, παρά που έχει σχετικά μικρό Warhead.

    https://www.globaldefensecorp.com/2019/10/07/israeli-antidote-to-russian-s-400-meet-the-delilah-stand-off-cruise-missile/

    1. Ναι
     και αυτό φοβερό όπλο
     CCD/IIR και data link για man in the loop targeting
     μπορεί να αιωρείται πάνω από τη περιοχή του στόχου μέχρι να εντοπιστεί ο στόχος
     +anti-ship!!

    2. Ναι
     και αυτό φοβερό όπλο
     και για anti ship
     έχει και data link και CCD+IIR +man in the loop
     μπορεί να αιωρείται πάνω από τη περιοχή του στόχου μέχρι να εντοπιστεί ο στόχος

     1. Μεταφέρεται και απο ελικόπτερα Seahawk επιτρέποντας στο ελικόπτερο να μένει εκτός εμβέλειας αντιαεροπορικών όπλων. Μεγάλα πλοία δεν μπορεί να εξοντώσει φυσικά, αλλά μπορεί να πετύχει ακύρωση της αποστολής αυτών πλήττοντας συγκεκριμένα σημεία και συστήματα του πλοίου όπως ο IDAS για τα γερμανικά υποβρύχια που έχουν ανάλογη εφαρμογή παράλληλα στην αντιαεροπορική εναντίων ΑΥ ελικοπτέρων και αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος.

      Έτσι ερχόμαστε στο σημείο:
      Multi Platform Launch Versatility

      https://elbitsystems.com/media/Delilah.pdf

 44. Το F35 φαντάζει λάθος επιλογή.
  Ίσως όμως αν αποκτηθεί να έχει νόημα η αγορά του.

  Τα σενάρια για την αγορά είναι 2 .

  1) Να καλύψουμε την απαίτηση των Αμερικανών για αγορά όπλων αγοράζοντας το F35 αντί για τις σάπιες φρεγάτες .
  Αυτό θα έδινε το δικαίωμα να κοιτάξουμε σε Ολλανδικές, Αγγλικές και Γαλλικές φρεγάτες χωρίς να δυσαρεστησουμε τους Αμερικανούς.

  2) Τα F35 να αγοράζονται ώστε να αποτελούν τον πυρήνα κατάδειξης ενός σμήνους αεροσκαφών που θα αποτελείται από Mirage 2000-5 με Mica NG, F16 Block 50 και Vipers.
  Με link-16 όλα ώστε να παίρνουν δεδομένα από το F35.

  Για εμένα η κίνηση διαδικασιών αγοράς F35 μοιάζει με σενάριο απεμπλοκής μας από τις MMCS.

  1. Καλημέρα φίλε Adpanos. Από την στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Αμερικανικό εκβιασμό (που φτάσαμε! Γιατί περί αυτού πρόκειται, όχι απλής απαίτησης), προσωπικά θα προτιμούσα να πάρουμε τα ΜΜSC, ο θεός να με συγχωρέσει…. Θα τα πληρώσουμε ως φρεγάτες ενώ είναι περιπολικά ή light κορβέτες με ανεπάρκειες σε οπλισμό και συστήματα. Τραγικό; Φυσικά. Αλλά θεωρώ την ΠΑ και το αεροπορικό Όπλο γενικά πιο σημαντική από το ΠΝ ώστε να φορτωθεί τα F-35.

   Τα F-35 ως έχουν τώρα δεν είναι καν πλήρως λειτουργικά, είναι πρωτότυπα προ-παραγωγής εδώ και 20 χρόνια λόγω ατελείωτων προβλημάτων και υπερβάσεων κόστους. Το datalink των F-35 είναι το ΜΑDL όχι το Link-16. Ακόμα και αν επικοινωνεί με αεροσκάφη-φορείς του Link 16, σημαίνει τζάμπα πληρώνουμε MADL, «sensor fusion επόμενης γενιάς» κτλ. αφού το σχεδόν 40 ετών Link-16 έχει συγκεκριμένη μορφή στα δεδομένα που μπορεί να μεταδώσει. Άσε που για την ώρα μόνο τα F-16 Adv. της ΠΑ το έχουν. Αν θα μπει ποτέ σε Μιραζ -5 και F-16 block 50 μένει να το δούμε. Και επίσης τα F-16 δεν μπορούν να στοχοποιήσουν με δεδομένα από το δίκτυο Link-16, πρέπει να δουν το στόχο με το δικό τους ραντάρ. Άρα καμία τρομερή καινοτομία δεν έχουν να προσφέρουν τα πανάκριβα F-35 ως «αισθητήρες» ή αλλιώς ένα μονοθέσιο AWACS που θα τρώει την μερίδα του λέοντος από τα μελλοντικά κονδύλια της ΠΑ μέχρι ένας θεός ξέρει πότε. Ένα ραντάρ ακόμα στον αέρα θα είναι. Αν και AESA δεν είμαστε πλέον στην δεκαετία του 2000, στο προσεχές μέλλον θα έχουμε τα Rafale και τα F-16V με αντίστοιχο ραντάρ που είναι τουλάχιστο και αξιόμαχα και με λογικό κόστος χρήσης.

   Κοινώς αφού οι «φίλοι και σύμμαχοι» των ΗΠΑ μας εκβιάζουν να θυσιάσουμε πολύτιμα δισεκατομμύρια από τον αμυντικό μας προϋπολογισμό στην Lockheed με το χρέος της χώρας να έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, προσωπικά θα επέλεγα να κρατηθεί όρθια η ΠΑ έναντι του ΠΝ. Όπως είπα είναι πραγματικά τραγικό να έχουμε φτάσει να κάνουμε τέτοιες επιλογές του τύπου ποιο δάχτυλο να κόψουμε για την Lockheed. Αλλά αφού καταντήσαμε έτσι, ας δώσουμε έμφαση να έχουμε τουλάχιστο στο πιο σημαντικό Όπλο μια υπεροχή, και όχι stealth βύσματα-γιωτάδες. Αυτή τουλάχιστο είναι η δική μου γνώμη.

   1. Φιλε spiral, χαιρομαι που υπαρχει ακομα ενας πλην εμου που θεωρει πως αν ειναι να πληρωσουμε το «νταβατζη» μας τη λοκχιντ για ενα απο τα 2 (τενεκε35 η αλουμινοτρατα) υιοθετουμε την αιρετικη αποψη , οτι καλυτερα να φαμε στη μαπα την αλουμινοτρατα και να γλυτωσουμε τον τενεκε35, καλυτερα να χαντακωθει το ναυτικο δηλαδη παρα η αεροπορια.
    O Γ.Κουλουρης το γραφει πολυ σωστα πιο πανω,
    Τι να επιλεξουμε (αφου δυστηχως 1 απο τα 2 θα το φαμε σιγουρα στη μαπα, αν οχι και τα 2) αχρηστο πλοιο η αχρηστο αεροπλανο?
    Φυσικα το ιδανικοτερο θα ηταν τιποτα απο τα 2.
    Παντως η Lor αυτη δεν θεωρω οτι σημαινει τιποτα.
    Ευελπιστω οτι ο σχεδιασμος της κυβερνησης (αν υπαρχει εστω και ενας υποτυπωδης) ειναι μεσω της διπλωματιας των εξοπλισμων να δωσει 2 μοιρες rafale στη γαλλια. (3,5-4 δις)
    4 υποβρυχια 214 στους γερμανους (κοστολογημενα τελειως ασυμφορο να παμε σε αλλο τυπο υποβρυχιου) οποτε 2-2,5 δις στους γερμανους
    Και δυστηχως τις 4 αλουμινοτρατες + τον βαρυ εκσυχρονισμο των μεκο + την ενδιαμεση λυση (ποια θα ειναι αυτη?) με σχεδον 5 δις (τραγικα ακριβο τιμημα σε σχεση με τα rafale και τα 214) στους αμερικανους και τη λοκχιντ, και την κυβερνηση να πανυγηριζει οτι πουλησε και εξυγειανε τα ναυπηγεια. (εις βαρος του ναυτικου φυσικα).

    1. Ο πολλαπλασιαστης ισχυος και στα 3 παραπανω εξοπλιστικα προγραματα θα ηταν.
     1) στα 36 συνολικα Rafale τα οπλα φυσικα σε μεγαλους αριθμους (περισσοτερους scalp_eg, exocet (αναβαθμιση των υπαρχοντων στην τελευται εκδοση των 200km + αγορα περισσοτερων, meteor, mica ng, assm hammer (ισως?) και link 16+ HMD helmet στα 24 mirage 2000-5,
     ωστε τα 60 συνολικα γαλλικα να ειναι η ελιτ της αεροπορια μας και στην κρουση και στην εναερια υπεροχη.
     Ιπταμενα τανκερ (μεταχειρισμενα φυσικα απο οποιες χωρες αποσυρονται)
     Μια μεγαλη πληγη (για να μην ισχυει το η κυπρος κειται μακριαν) που πρεπει να κλεισει για να ανεφοδιαζουν οχι μονο τα rafale αλλα και τα viper και τα mirage.
     2) 8 συνολικα 214 με 4 τορπιλλοσωληνες mdcn ready= 32 mdcn ready συνολικα.
     Βαλλιστικους δεν εχουμε και δεν προκειτε δυστηχως να αποκτησουμε, αυτο θα ειναι το υποκαταστατο μας.
     Επιπλεον γερμανικες τορπιλες (απο αυτες που θα παρουμε) στην εκδοση ER, (διπλασιασμος εμβελειας) και αντι για επιπλεον subharpoon
     sub-exocet με μεγαλυτερη εμβελεια, καλυτερη αντιδραση σε αντιμετρα και το κυριοτερο μικροτερο
     ιχνος αποκαλυψης κατα την εκτοξευση.
     3) Και παμε στις αλουμινοτρατες που με οδηγο τη μακετα του Dmitch στο twitter
     που θεωρω πως αυτη θα ειναι περιπου η διαμορφωση,
     εχουμε 2 πλεονεκτηματα που πρεπει οπωσδηποτε να τα εκμεταλευτουμε
     εχουμε 2πλο ΜΚ41 και αφου οι Essm μπαινουν 4 αδες και πανω απο 32 ειναι υπερβολη περρισευουν κελια και για Larsm και για Asroc απο 4 για τον καθενα (η 3 και 5) και ο Lrasm
     φυσικα ειναι ο καλυτερος πυραυλος εναντια σε αντιμετρα και ciws και με 370 Km βεληνεκες
     και τεραστια εκρηκτικη κεφαλη.
     Και ο Asroc τωρα στην εκδοση που ειναι υπο αναπτυξη την VLA-ER 4πλασιαζει το βεληνεκες του απο τα 25 χιλρα στα 100!
     Αν σκεφτουμε οτι ο τωρινος Asroc παει 25 χιλρα και αφηνει την τορπιλη που παει αλλα 10 χιλρα
     το πολυ, συνολικα δηλαδη 35 χιλρα ενω αν το πλοιο δεν ειχε asroc αλλα μονο τορπιλες θα επρεπε να πλησιασει το υποβρυχιο στα 10 χιλρα.
     Καταλαβαινουμε λοιπον την αξια του ascroc σε σχεση με το να εχει το πλοιο μονο τορπιλες εναντια στα υποβρυχια.
     Τορπιλες απο πλοιο 10 χιλρα
     Τωρινος Asroc απο πλοιο 35 χιλρα
     Μελλοντικος Asroc απο πλοιο 110 χιλρα!

    2. Αν τα F35 δεν δουλεύουν, έχεις θέμα με το 10% του στόλου των αεροσκαφών. Αν οι 6 φρεγάτες είναι μάπα έχεις πρόβλημα με το 40% του στόλου (θεωρητικά το καλύτερο 40%). Τα F35 θεωρητικά έχουν έναν ρόλο, όσο περιορισμένος και να είναι αυτός, οι MMCS κανέναν. Αν θέλουν να σπρώξουν τόσο χρήμα στο θείο σαμ, τότε πας για 1 μοίρα F35, 4 FFGX, και απαιτείς εδώ και τώρα 2 Arleigh Burke οπλισμένα με συμβολικό κόστος. Έστω και αν τα πληρώσεις για να κάθονται έτσι αξίζει η επένδυση. Σημειωτέο πως αν τώρα έρθουν μόνο 6 αεροσκάφη, τότε το άμεσο λειτουργικό κόστος δεν θα είναι και τόσο υψηλό. Επίσης πολύ πιθανόν, η τεράστιο FOS να προβλέπει updates κτλ

     Επειδή δεν θεωρώ ότι οι αμερικάνοι θα μας τα δώσουν όλα όπως περιγράφω, φαντάζομαι πιο λογικό σενάριο [email protected]+F35. Και MMCS + LCS και F35 είναι αυτοκτονία.

   2. Spiral και Romeo60

    Ίσως να είναι αυτός ακριβώς ο σκοπός με τα επικοινωνιακά -της παρέας που είναι σήμερα στην εξουσία- για τα πλοία και αεροσκάφη, να σπρώξουν όσους έχουν αντιρρήσεις και στα 2 στο σημείο να επιλέξουν ένα απο τα αυτά με την λογική «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα», όπως λέει και η γνωστή έκφραση.

    1. Πιθανώς να είναι έτσι αγαπητέ φίλε Νdgi. Προσωπικά δεν περίμενα ποτέ να υποστηρίξω κατά το ελάχιστο την απόλυτα σκανδαλώδη προμήθεια των MMSC, αλλά ήταν να επιλέξω μεταξύ των δύο κακών το χειρότερο μου φαίνεται το F-35. Κάτι σαν Ελληνικές εκλογές μου θυμίζει η κατάσταση… 😀

     1. Μεγάλη πατάτα όλη αυτή η υπόθεση φίλε Spiral.
      Εγώ πάντως συνεχίζω να είμαι αντίθετος και στα 2 προγράμματα που σκαρώνουν πάλι με την σκανδαλώδη εταιρία. Έχω φτάσει όμως στο σημείο να ελπίζω ότι θα τους χαλάσει αυτά τα σχέδια η ύφεση που αναμένεται, και να έρθει και η ανάλογη 🔔 παρέμβαση απο την ευρωπαϊκή ένωση να σημαζευτούν στα έξοδα με προειδοποίηση για μείωση της οικονομικής υποστήριξης.
      Η ακόμα και με ανάλογους εκβιασμούς που χρησημοποιούν και οι αμερικάνοι, φέρνοντας στο παιχνίδι τις ευρωπαϊκές προτάσεις.

      Πιστεύω ότι μόνο έτσι σώνονται πλέον τα πράγματα. 🙂

   3. Η προϊστορία έχει δείξει ότι εφόσον μιλάμε για LM μάλλον θα πάρουμε και τα δύο. Λογικά θα υπάρξουν και σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο που θα γράφουν ότι με αυτά τα όπλα θα γίνουμε υπερδύναμη.

 45. Καραγκιοζηλικια, ας παρουμε και 5 gripen,και 10 eurofighter και να δουμε με τι λεφτα θα παιρνουμε οπλα και ανταλακτικα μετα.Ταο επιτελειο ειναι ανικανο να κανει ενα σοβαρο σχεδιασμο στο τη μορφη θα εχει η αεροπορια τα επομενα χρονια.Κανουν σαν γριες που μπηκαν σε super market.Ας παρουμε λιγο απο αυτο ,λιγο απο το αλλο κι ας μεινουν στο εδαφος ολα τους σε 2 χρονια.Και απο την αλλη οι φρεγατες ειναι 40 χρονων και καποια υποβρηχια 50.

 46. Βλέπω το AESA των F-16 και κλαίω. Λόγω μεγάλου κέρδους πολλαπλασιάζεται και ο θόρυβος απο Ηλεκτρονικό Πόλεμο όποτε δεν βλέπει τιποτα. Ετσι δεν έχουμε ραντάρ. Ούτε ΑΙΜ 9 Χ ΙΙ έχουμε και οι απέναντι έχουν πλεονέκτημα σε WVR. Όποτε μλκια.

  Προτείνω αντί για V να πάμε σε 68v9 σε όλα εκεί που ήμασταν και στα 30αρια και στα 50αρια. Αυτα έχουν SAR τα V δεν νομίζω.

  Τωρα θελω και 200 AARGM καιSPICE μικρές, καθως και όλα με λινκ 16. Και έκλεισα απο F-16. Τα 30αρια στην ΕΑΒ άμεσα. Και τα 50αρια με 68-v9απο κιτ της Ταϊβαν.

  Όλα αυτα επειδη αργεί ο εκσυγχρονισμός σε V και επειδη οι απέναντι πανε σε GaN.

  Τα Ραφαλ κρούση σε Κύπριους μηπως πάρουν 10-12 ακόμα. Όπλα, όπλα, όπλα και στο βάθος γραμμή συμπαραγωγής στην ΕΑΒ καθώς παλιώνει πολύ ο στόλος.

  F35 οχι ακόμα. Ειναι πλέον μη ώριμο. Και δεν πετάει. Μονο για αντί Σ400. Και για ξοδευτεί ο σουλτάνος σε ραντάρ. 12 το πολύ, με γνώση του συνολικού κόστους ζωής και με δυνατότητα μεταπώλησης αν βγει μάπα.

  Αυτα για αεροπορία. Ας πάρει η LM τα ΜΛΡΣ.

  1. Μόνιμος καημός μου ήταν τι πεταγμένα λεφτά είναι η αναβάθμιση σε viper αντί της ομοιογενοποίησης όλων των f16 σε advanced και τα υπόλοιπα fos, όπλα, ατρακτίδια, Link16 κτλ κτλ.

 47. Δυο μοίρες Rafale, δύο μοίρες F-35 B και δύο μοίρες Α-10 θα κάνουν τη διαφορά. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι ΠΛΗΡΩΣ εξοπλισμένα.

 48. Διαβάζοντας τα σχόλια εδώ αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες θα ήθελα να μου επιτραπεί να κάνω μία γενική παρατήρηση πάνω στα σχετικά με εξοπλισμούς: » Η του Ναυτικού που είναι έτσι και που αυτό (με κακή έννοια) …. οι της Αεροπορίας που έτσι και γιουβέτσι … του Ξηράς τα ίδια και τα γίδια….που υποκύπτουν στις πολιτικές πιέσεις, που που που.

  Συγνώμη για τις λαικές εκφράσεις. Αν είμαι εκτός θέματος τη συμπάθειά σας.

  Το Ναυτικό, η Αεροπορία, ο Στρατός Ξηράς δεν είναι μία φυλή κάποιων άλλων Μοικανών, είναι/είμαστε ΟΛΟΙ Ελληνες με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της φυλής μας. Αυτά τα κουβαλάμε ΟΛΟΙ μας στην καθημερινότητα, την επαγγελματική, την διαπροσωπική μας ζωή. Η αλλαγή χαρακτηριστικών και συνηθειών – εάν το θέλαμε – είναι δουλειά 2-3 γενεών και αρχίζει από την εκπαίδευση!

  Οι άνθρωποι στις Ενοπλες δυνάμεις της χώρας θέλουν να παίζουν σκάκι με υπολογισμένες κινήσεις όπως και ΚΑΝΟΥΝ, αλλά η πίεση του ρεαλισμού καταλήγει το παιχνίδι σε πόκερ όπου κοιτάνε να ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ με τα χαρτιά που τελικά τους μοιράζει η ζωή (συνθήκες, πολιτικοί κτλ) …. Οπως ΑΚΡΙΒΩΣ κάνουμε όλοι μας.

  » Everybody gets in the fight with a plan and then they get hit ….» έλεγε ο Mike Tayson.

  Πολλοί από αυτούς ανακαλούν τον όρκο τους όταν το κλίμα αρνητικότητας, πίεσης, τους επισκιάζει, όταν κοιτάζουν την ΠΕΝΙΧΡΗ απόδειξη μισθοδοσίας τους, και λένε κάνω λειτούργημα για την Πατρίδα.

  Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι τους λειτουργούν όπως θα «έπρεπε» και κολλήστε σε αυτό ότι θέλετε. Αλλά μην τους κολλάμε γενικές ετικέτες .

  Φιλικά σε όλους κ sorry για το σεντόνι.

  Υ.Γ. ΔΕΝ είμαι στρατιωτικός, είμαι στρατιωτικός (σχολιαστής) του «καναπέ».

 49. Νομίζω ότι η καλύτερη λύση θα ήταν αν γινόταν κάτι παρόμοιο όπως με τα Rafale. Δηλαδή επιστροφή των F-16 block30 στην LM που μπορεί να τα αναβαθμίσει και να μετά πωλήσει πιο εύκολα και απόκτηση 22-24 F16 Viper καινούργια ή αλλιώς 22-24 F35 με κάποια αναλογια σε μεταχειρισμένα και καινούργια.. Στην περίπτωση της απόκτησης καινούργιων F16 Viper αυξάνουμε την ομοιοτυπια και τις δυνατότητες και θα έχουμε περισσότερα αεροσκάφη με CFT για να καλύψουν και την ανατολική Μεσόγειο. Στην δεύτερη περιπτωση αυξάνονται δραματικά οι δυνατότητες κρούσης. Πάντα και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει FOS και αγορά όπλων που θα κανουν διαφορά,.

  1. Με τα Rafale φίλε SPY αντικαθιστούμε τα Μιραζ σχεδόν ένα προς ένα. Για κάθε ένα F-35 όμως πόσα F-16 block 30 πρέπει να ανταλλάξουμε βάσει τιμών; Πέντε; Δέκα; Αν πούμε π.χ πέντε, τότε αξίζουν έξι F-35 όσο 30 F-16 block 30; Προσωπικά πιστεύω όσο και αν τα Block 30 είναι τα λιγότερο αναβαθμισμένα, 30 F-16 με τους αριθμούς ιπτάμενων μέσων της Τουρκίας (μαχητικά, UAV, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτική συνεργασίας κτλ.) πιστεύω έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν με την κατάλληλη χρήση και τακτικές από έξι F-35 που θα βγάζουν τόσες εξόδους όσο ένα μόλις Rafale σε μια καλή περίπτωση.

   1. Έτσι ακριβώς.
    Τα ελληνικά block 30 είναι 32 αεροσκάφη έχουν πάρει ήδη 2 δομικές και έχουν φτάσει τις 12 χιλιάδες ώρες πτήσης όριο και σε 30 χρόνια υπηρεσίας δεν έχουν κάνει ούτε τις μισές. Γιατί μα μην φτάσουν το 2045-50 αλλά 25-30 χρόνια όταν ακριβώς συνομιλικα τους Block 30 της αμερικανικής εθνοφρουρός με μια δομική θα φτάσουν (εχει προγραμματιστεί) ως το 2048?
    Το ότι οι Αμερικανοί θα διατηρήσουν f16 σε υπηρεσία σχεδόν 60 χρόνια δείχνει ακριβώς την αποτυχία του τενεκε35 να τα αντικαταστήσει μαζικά.
    Στα δικά μας τώρα το μόνο μειονέκτημα τους είναι ότι είναι αναλογικα (μετά το Block40 ειναι ψηφιακά) και χρειάζονται πολύ περισσότερη δουλειά σε αλλαγή καλωδιωσεων για να τα κάνουμε
    Block50+advance με τα απαρτία που θα μας περισσεύουν.
    Δουλειά και χρόνος που δεν υπάρχει καθώς η ΕΑΒ θέλει 10-12 χρόνια να κάνει 123 αεροσκάφη αναβάθμιση,,) viper+50αρια, οπότε ότι γίνει θα γίνει με μικρό κοστος στη βάση τους στην Αγχίαλο.
    HMD κράνος το μόνο σίγουρο, και ευελπιστώ με την απόσυρση των fantom το 2027-28? να πάρουν και τα ατρακτιδια litening που έχουν καθώς και τις έγχρωμες οθόνες τους.
    Μονο με αυτά μπορούν να ριχνουν είτε τις Spice 1000 και 2000 είτε τις Rampage extra που 1 από τις 2 αυτές κατευθηνομενες θα τις πάρουμε σίγουρα αφού και για τις 2 έχουμε ενδιαφερθεί.
    Και ο ρόλος τους δεν τελειώνει εκεί σε αέρος εδάφους.
    Ήδη ριχνουν! ΑΙΜ120, Μπορούν να τσακίζουν drones και ελικόπτερα. Ακόμα και τις apkws μπορούν να πάρουν και να κάνουν CAS σε ρόλο Α-10
    Το επιχείρημα ότι έχουμε ένα ακόμα τύπο υποστήριξης άρα δεν συμφέρει δεν ισχύει γιατί το κυριότερο μέρος συντήρησης ο κινητήρας τους είναι ίδιος με τα 38 Block50 που θα αναβαθμίστουν έτσι και αλλιώς άρα θα τα έχουμε 30 ακόμα χρονιά να συντηρουμε αυτόν τον κινητήρα.
    Άρα δεν προσθέτουμε έναν ακόμα κινητήρα στο κόστος συντήρησης μας.
    Τα 30αρια είναι πολύτιμα για να πιάσουμε την οροφή των 200 μετά την απόσυρση των phantom.

   2. Έχεις ακούσει κάτι για ανταλλαγή F35 με F16; Δεν έχω δει πουθενά ούτε νύξη.
    Οπότε δε νομίζω να ισχύει το σενάριο που σκέφτηκες.
    Όπως έχει φανεί από τον έως τώρα σχεδιασμό, τις δηλώσεις και τις πράξεις, όλα δείχνουν ότι στόχος είναι να έχουμε στις αρχές τις επόμενης δεκατίας μια μοίρα F35, 2 μοίρες Rafale και πάνω από 150 (κοντά στα 180) F16.

   3. Εγώ μιλάω για 22-24 F35 στο δεύτερο σενάριο που αντί να δώσεις 2,6 δις ευρώ όπως λέει το άρθρο να δώσεις κάτι λιγότερο με την ανταλλαγή τα F16 ή τα ίδια και να πάρεις μαζί με ένα σεβαστό αριθμό πυραύλων antiradar και πυραύλων βαθιάς κρούσης… Λιγότερα δεν συζητώ… Τα έξι απλά σημαίνουν κανένα διαθέσιμο….. Δες το Αγγλικό ναυτικό που στην τελευταία άσκηση από τα 18 F35B μονο 4-5 ήταν διαθέσιμα

 50. Καταρχάς, η οποιαδήποτε απόφαση αν είναι να πάμε σε ΗΠΑ, καλό είναι να ληφθεί σε συνάντηση υψηλότατου επιπεδου (με τον νέο πρόεδρο) και αφού βγει ο νέος πρόεδρος.

  Είναι που είναι άχρηστα τα πλοία, ας έχουμε έστω μια αστεία χρησιμότητα πολιτικά.

  Αν τα παραγγείλουμε από τον τωρινό πρόεδρο, δεν έχει καμία λογική η αγορά. Όπερ ή τώρα Μπελάρες ή αύριο με τον νέο πρόεδρο FFGX

  1. Σίγουρα! Επίσης αν υπάρχουν δύο προγράμματα στο τραπέζι FFGX και F35, καλό είναι να αποκομίσουμε και κάποιο σοβαρό αντισταθμιστικό. Είτε αυτό είναι μεταχειρισμένα (οπλισμένα) AB σε συμβολική τιμή, είτε κάποια F16 Viper.

 51. «Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑ εξοπλίζεται με 8 μεταχειρισμένα και 12 καινούργια Rafale, τα οποία αναμένονται το 2022.»

  Απο αρθρο αμφιβολου αξιοπιστιας σαιτ (δεν αξιζει να το αναφερω)
  Εμεις ξεραμε για 12 μτχ + 6 καινουργια=18 τωρα ακουμε για 8 μτχ +12 καινουργια=20?
  Τα πρωτα 2 μτχ ερχονται απριλιο 2021 και επιχειρησιακα ιουλιο 2021?

  1. Ο συγκεκριμένος ειναι για τα πανηγύρια. Μας έλεγε κ για 4 ffgx κ οχι mmsc.
   18 ραφαλε δυστυχώς κ οχι 20.
   Γτ μεχρι κ εκει τσιγκουνιδες είμαστε…ανετα μπορούσαμε να είχαμε παει σε 8 νεα αντι 6.
   Αλλα ξεχασα οσα περισσότερα κονομησει η ΛΜ τοσο καλύτερα

 52. Και οσο παει το μαλλί ανεβαίνει

  Αποκάλυψη: Πως έκλεισε τη συμφωνία για τις αμερικανικές φρεγάτες;

  Μια μάλλον αθόρυβη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στα μέσα Οκτωβρίου στη λεωφόρο Μεσογείων ήταν αυτή που επιτάχυνε τις εξελίξεις αναφορικά με τις αμερικανικές φρεγάτες και τα F-35, τα οποία προσανατολίζεται να αγοράσει η Ελλάδα, έναντι σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων.

  https://www.defence-point.gr/news/apokalypsi-pos-ekleise-ti-symfonia-gia-tis-amerikanikes-fregates

  1. https://www.armyvoice.gr/2020/11/%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-f-35/ Καλα οτι οι γιανκηδες πουλανε ανετα και ψυγεια σε εσκιμωους το ξεραμε, αλλα ξεχωρα του τι θα ολοκληρωθει και υπογραφει τελικα συνεχιζουν τα μαθηματα μανατζμεντ και χρησης χρηματικοπιστωτικων εργαλειων στους εταιρους μας ευρωπαιους κανοντας τους να βγαζουν πλεον καπνους απο τα αυτια.

  2. 9 δις για τη λοκχιντ και για τενεκε δες35 και για αλουμινοτρατες.
   Είπαμε να δεχτούμε το 1 από τα 2 αλλά ο τζεφρυ μάλλον τα κατάφερε και τα πήρε όλα.
   Πλήρωνε κορόιδο ευρωπαιε φορολογούμενε επιδοτήσεις για να πηγαίνουν τα λεφτά σου στη λοκχιντ εξ ολοκλήρου.
   Με 9 δις περνάμε και 4 μπελάρες και επιπλέον ραφαλ και επιπλέον 214 υποβρύχια.
   Και θα Ειμασταν κομπλέ σε όλα.
   Αν ο Μητσοτάκης αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά δικαίωμα του.
   Το να απομόνωσει την χώρα από την ευρωπαϊκή ένωση ομως, αφού θα προκαλέσει την οργή όλων των Ευρωπαίων γιατί εφαρμόζει το ρητό ‘αλλού τρως και πίνεις και αλλού πας και το δινεις’ είναι εγκληματικό.,
   Και πρέπει να έχει ποινικές ευθηνες και ο ίδιος.

   1. Γιατι οι ευρωπαιοι δεν πληρωνουν LM και Boing ? Απο τους καλύτερους πελατες ειναι . Οσο για μας ας καταφερουμε πρωτα να παρουμε απο το SM ελληνικη οδοντοπαστα και μετα κοιταμε για την ευρωπαικη … Στο κατω αν θελαν οι ΕΕ ας μπεναν στα ναυπηγεια . Ευρωπαικη ολοκληρωση χωρις τα βασικα δεν γινετε .

    1. Digenis

     Ήταν στους καλύτερους πελάτες, οι αριθμοί έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά και αν συγκρίνεις τις σημερινές με τις χθεσινές συμφωνίες, θα διαπιστώσεις μεγάλη διάφορα στους αριθμούς, σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, με εξαίρεση την Πολωνία που ως νέο μέλος έπρεπε και ήθελε και είχε να πληρώσει για νέα αμερικάνικα αεροσκάφη. Οι άλλοι όλοι είτε μείωσαν είτε κατήργησαν τα αμερικάνικα αεροσκάφη και άρματα η πλοία και στράφηκαν προς τα ευρωπαϊκά.

     Μην συγκρίνεις την Ελλάδα με τις οικονομικά σταθερές ευρωπαϊκές χώρες.

     1. Τι ετη συγκρινει ? Την μεταπολεμικη γερμανια με την σημερινη …Τα παντα που φερει πανω ειναι αμερικανικα …Μπορει το σκαφος να βγαινει απο γερμανικα σχεδιαστήρια ολα ομως ειναι συνδεδεμένα με την αμερικάνικη Πολεμικη βιομηχανια ,απο το ποιο απλο πχ (link) μεχρι τους πυραυλους ..
      Ή μηπως η ισπανια και η Ιταλια ? …Οι καλύτεροι πελατες μαζι με τους ολλανδους τους βελγους και τους Αγγλους …

      Btw ολοι ειναι συνδεδεμενοι με υπο εργα … Ειναι υποκριτικο να γρινιαζουν … Μπορει να παρουμε FFG πχ αλλα το Sonar θα ειναι τις Thales και το ραμ φτειαχνετε στην γερμανια μέρος του …

     2. Digenis

      Προφανώς τα έχεις μπερδέψει ολίγον τα πράγματα, η προσπέρασες απλά μερικές λεπτομέρειες.

      Ψάξε λίγο τα πράγματα, μελέτησε λίγο το ιστορικό των γερμανικών και Γαλλικών εταιριών που συμμετέχουν και σήμερα στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων και μετά να βγαζέις συμπεράσματα για το ποιός ξέρει περισσότερα για αμυντικά συστήματα και ποιός χρειάζεται ποιόν για να προχωρήσει, ξεκινά όμως απο την αρχή, για να μην μπερδευτείς.

     3. @Ngi .

      Τι να δω οτι τα ραμ δεν κατασκευάζετε στη Γερμανία ή οτι η Thales βάζει στις MMSC σόναρ ? Ή οτι οι NSM δεν ειναι νορβηγικοί και τα έμπλεξαν με την Reyton ή οτι οι ιταλοι και οι πολωνοι δεν αγόρασαν ενα κάρο f35 ? ή οτι τμήματα του Scalp,exocet κατασκευάζονται σε αλλες χώρες μετόχους της MDBA ? ΄ή οτι οι Αμερικανοι δεν αγόρασαν το σχεδιο της Ευρωπαϊκής Fremm ?

      Ειναι ουτοπια το να λεμε οτι η MMSC ειναι αμερικανικο/LM ενώ έχει πάνω γερμανικό ρανταρ , γερμανικο ram ,νορβηγικό NSM ,γαλλικό Sonar …

      Το δυτικό οπλοστάσιο ειναι παντού συνδεδεμένο .

     4. Υπάρχουν σημεία όπου συνεργάζονται δεν είναι όμως «παντού» συνδεδεμένοι αφού οι προδιαγραφές στην Ευρώπη δεν είναι ίδιες με αυτές στην Αμερική το και οι ίδιοι αμερικάνοι σε ένα άρθρο που θυμάμαι για τις Δανέζικες φρεγάτες Stanflex.

      Έχουν φροντίσει να υπάρχει διαλειτουργικότητα σε συγκεκριμένα σημεία αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα συνδεμένα στην σχεδίαση και παραγωγή, ούτε ότι υπάρχουν παντού τα ίδια στάνταρ.

   2. Romeo60
    Έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δν είμαι σιγπυρος αν θα τα πληρώσει ο ευρωπαίος φορολογούμενος τα σπαρμένα της ελληνικής πολιτικής.
    Η περίπτωση να μας αφήσουν να πέσουμε σαν καυτή πατάτα με άδεια ταμία που δεν θα έχουν ούτε για πληρωμές συντάξεων δεν είναι εντελώς απίθανη η παράλογη, εάν θύμωσαν όντως με τις πρόσφατες ανακοινώσεις.

    Εγώ πιστεύω και υποστηρίζω πάντως ότι θα έπρεπε να μας αφήσουν χωρίς φράγκα, για να μην υπάρχει ούτε Cent για εξοπλισμούς απο Αμερική, απο ευρωπαϊκά ταμεία υποστήριξης, για να στα αφήσουν επιτέλους αυτά τα ελληνοαμερικανικά περίεργα παιχνίδια.

 53. Ναύαρχος ε.α Στέλιος Φενέκος για τις MMSC.

  Καθαρά πολιτική απόφαση εις βάρος των επιχειρησιακών κριτηρίων!

  https://www.youtube.com/watch?v=QuK0AYhHSu8

  Αν πρέπει να δοθεί ένα πρόγραμμα στην Αμερική και συγκεκριμένα στη LM για λόγους ισορροπίας να της δοθεί η παραγγελία των F-35 όχι των φρεγατών MMSC.

  Εκτός και αν η πρόταση αφορά της FFGX και ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke άμεσα αρχές του 2021 για να καλυφθεί το κενό μέχρι την έλευση των Ελληνικών FFGX.

  Προαιρετικά και αν δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες μόνο με τα δύο Arleigh Burke ας προχωρήσουν και στην προμήθεια των μεταχειρισμένων Ολλανδικών M.

  Σε διαφορετική περίπτωση να δοθεί παραγγελία 20-24 F-35 στους Αμερικάνους (χωρίς τις φρεγάτες) και συνδυαστικά με τη νέα συμφωνία για Σούδα και βάσεις να ζητήσουν ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke.

  Αρχικά οι διαρροές σε φιλοκυβερνητικά Μέσα έλεγαν πως τα δύο Arleigh Burke θα μας παραχωρηθούν (έναντι συμβολικού κόστους) λόγω της νέας συμφωνίας για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.

  Τώρα το πως «ταυτίστηκε» η υποτιθέμενη παραχώρηση των δύο Arleigh Burke με το πρόγραμμα προμήθειας των ακατάλληλων MMSC και έγινε και προαπαιτούμενο ξαφνικά κανείς δεν γνωρίζει εκτός που τους εδώ κυβερνητικούς φωστήρες!

  Το πρόγραμμα των νέων φρεγατών πρέπει να πάει στη Γαλλία και πολλούς και ευνόητους λόγους μεταξύ των άλλων και επιχειρησιακούς.

  Θα μπορούσε υποθετικά η επιλογή να γίνει ανάμεσα σε μια βελτιωμένη έκδοση των FREMM είτε στην Belharra HN.

  Θα πρέπει να γίνει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα με σχεδιασμό σε βάθος χρόνου για 4+4 νέες φρεγάτες.

  Είτε στην περίπτωση μιας βελτιωμένης FREMM είτε στην περίπτωση της Belharra.

  Οι τέσσερις αρχικές ( βελτιωμένες FREMM ή Belharra HN) ως γενικών καθηκόντων και σε δεύτερο χρόνο η και ταυτόχρονα δύο με προαίρεση και άλλες δύο είτε AAW FREMM είτε 2+2 AAW Belharra XL με τα 48 κελιά.

  Κοστίζει περισσότερα αυτή η πρόταση;

  Αναμφίβολα ναι.

  Προσφέρει όμως κατακόρυφη αύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με όπλα και τεχνολογίες που δεν γνωρίζει ο αντίπαλος και που όταν θα τα γνωρίσει θα είναι πολύ αργά για αυτόν!

  Η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι να σωθούν π.χ τα ναυπηγεία και να χαντακωθεί το Πολεμικό ναυτικό με ακατάλληλα πλοία.

  Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να έχει τα καλύτερα πλοία γιατί με αυτά θα πολεμήσει αν χρειαστεί.

  Και εδώ δεν χωράει κοντόφθαλμος υπολογισμός τρεις το λάδι τρεις το ξύδι.

  Ότι πληρώνεις αυτό παίρνεις και το «φθηνό» με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος το πληρώνεις ακριβά.

  Θεωρώ πως με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τεσσάρων φρεγατών γενικών καθηκόντων και δυο με προαίρεση άλλων δύο φρεγατών AAW είτε στην περίπτωση μιας βελτιωμένης FREMM είτε στην περίπτωση των Belharra (όπως ανέφερα λίγο παραπάνω) οι Γάλλοι θα προσφέρουν μια πολύ βελτιωμένη πρόταση τόσο οικονομικά συνολικά όσο και σε χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου αλλά θα έχουν μεγάλο κίνητρο να προσφέρουν και δύο FREMM ως ενδιάμεση λύση.

  Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να προχωρήσουν στην προμήθεια των δύο Ολλανδικών M για άμεση ενίσχυση και κάνοντας δεκτή την οικονομική πρόταση των Σουηδών για των εκσυγχρονισμό των Meko με ταβάνι ένα κονδύλι 200-250 εκατ. ευρώ.

  Η MMSC έχει «αδυναμίες» που δεν διορθώνονται.

  Κατασκευάστηκε εξ αρχής για άλλες αποστολές.

  Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται κύρια μονάδα και όχι πλοία για δευτερεύουσες αποστολές.

  Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό πλοία που θα του δώσουν το πλεονέκτημα και όχι το πως «κάποια» κυβερνητικά στελέχη θα καταθέσουν τα «διαπιστευτήρια» στους Αμερικανούς για δικό τους και μόνο όφελος.

  Και στο ερώτημα που θα βρεθούν τα λεφτά, έχω καταθέσει κατά καιρούς πολλές προτάσεις συγκεκριμένες για να μην τα επαναλάβω.

  Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

  Αυτά που έγιναν στην Αρμενία θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ξυπνητήρι στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

  Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι προφανές πως υπάρχει δόλος.

  Θα περίμενα ένα άρθρο σχετικό (όπως και οι περισσότεροι φαντάζομαι) με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των νέων φρεγατών όπως και τυχόν και τη νέα βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων.

  Γενικά πάντως υπάρχει ένα αχταρμάς πληροφοριών και παραπληροφόρησης για το θέμα από άλλα Μέσα.

  1. Εγώ πιστεύω ότι και στις 2 περιπτώσεις να είμαστε χαμένοι φίλε Μιχάλη, ούτε ανταλλάγματα θα πάρουμε ούτε αξιόλογη πολιτική υποστήριξη απο τους αμερικανούς.

   Απλά θα περάσουν με το έτσι θέλω δυο σκανδαλώδη και πανάκριβες συμφωνίες με τους αμερικανούς, επειδή θα έχουν και μίζα που θα προσθέσουν επίσης με το έτσι θέλω στο λογαριασμό, αφού έχουμε πολιτικούς επιπέδου Λιβάνου με τα ίδια συνήθεια και την ανάλογη νοοτροπία.

  2. Μιχάλης

   Εγώ πιστεύω ότι και στις 2 περιπτώσεις θα είμαστε χαμένοι φίλε Μιχάλη, ούτε ανταλλάγματα θα πάρουμε ούτε αξιόλογη πολιτική υποστήριξη απο τους αμερικανούς.

   Απλά θα περάσουν με το έτσι θέλω δυο σκανδαλώδη και πανάκριβες συμφωνίες με τους αμερικανούς, επειδή θα έχουν και μίζα που θα προσθέσουν επίσης με το έτσι θέλω στο λογαριασμό, αφού έχουμε πολιτικούς επιπέδου Λιβάνου με τα ίδια συνήθεια και την ανάλογη νοοτροπία.

 54. Si les américains s’engagent plus envers vous, je comprends vos choix. N’oubliez cependant pas que la France est aujourd’hui, la seule à s’engager avec vous, contre votre voisin le dictateur. Les américains ont encore fait du chantage pour que vous achetiez leur frégate (qui tombe en panne). Je ne pense pas que nous ayons à rougir de notre attitude envers vous depuis le redressement de votre pays. Alors travaillons ensembles.
  Εάν οι Αμερικανοί είναι πιο αφοσιωμένοι σε εσάς, καταλαβαίνω τις επιλογές σας. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι η Γαλλία είναι σήμερα η μόνη που συνεργάζεται μαζί σας, εναντίον του γείτονά σας, του δικτάτορα. Οι Αμερικανοί σε εκβίασαν ξανά για να αγοράσουν τη φρεγάτα τους (η οποία κατέρρευσε). Δεν νομίζω ότι πρέπει να ντρέπουμε για τη στάση μας απέναντί ​​σας από την ανάκαμψη της χώρας σας. Ας συνεργαστούμε λοιπόν.

 55. Εδώ ο Τσίπρας έκανε την παραγγελία του 1 δις για τα Viper στην συνάντηση με τον Τραμπ. τα F-16 52+ adv τα παρήγγειλε ο Καραμανλής πάλι όταν είδε τον πρόεδρο και η παραγγελία ήταν κάτω από 2 δις. και τώρα παραγγελίες 5 δις και 4 δις και ίσως όλα μαζί 9 δις, την κάνουμε σε αναπληρωτή υπουργό απερχόμενης κυβέρνησης?

  1) Το ποσό είναι τερατώδες, μιλάμε για ποσό του αιώνα επί 4 αλλά αύξηση μαχητικής ικανότητας μικρή
  2) Αυτά δεν συζητιούνται σε αυτό τον βαθμό και σε τέτοια συγκυρία αλλά σε λίγους μήνες (και ελπίζω για το μισό ποσό όλα μαζί)
  3) Τελικά η ανταμοιβή που παίρνουμε για το ότι τους δώσαμε τις βάσεις ήταν μείον 9 δις? (αντί να μας πληρώσουν τους πληρώσαμε εμείς?). Είναι αυτό που λένε μας πήραν και τα σ…α. Και άντε να παίρναμε κάτι ίσης αξίας γεωπολιτικά, πάει και έρχεται, αλλά εδώ μοιάζει μόνο σαν να πληρώνουμε χωρίς κανένα όφελος, ούτε από τα συστήματα τα ίδια.

 56. Εάν οι Αμερικανοί είναι πιο αφοσιωμένοι σε εσάς, καταλαβαίνω τις επιλογές σας. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι η Γαλλία είναι σήμερα η μόνη που συνεργάζεται μαζί σας, εναντίον του γείτονά σας, του δικτάτορα. Οι Αμερικανοί σε εκβίασαν ξανά για να αγοράσουν τη φρεγάτα τους (η οποία κατέρρευσε). Δεν νομίζω ότι πρέπει να ντρέπουμε για τη στάση μας απέναντί ​​σας από την ανάκαμψη της χώρας σας. Ας συνεργαστούμε λοιπόν.

 57. Και στην τελική το ζήτημα είναι ότι έχουν 9 δισ ευρώ στην κυβέρνηση για εξοπλιστικά και δεν γίνεται συνολική κάλυψη των αναγκών; Ούτε σε αφρικανικές χώρες αυτά.

  1. Δεν μου φαίνεται παράξενο ,Μαζί με τα ραφαλε μιλάμε για 11,5 δις .Οι ΕΔ ομως εχουν κιαλες αναγκες απο οπλα .Τοσο χρονια απραξια και 30 δις λιγα θα μου φαίνονται

 58. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε γενικότερα με τις κινήσεις που γίνονται, δεν μας βρίσκει πουθενά κανείς, τόσο καιρό λέγαμε δεν γίνεται τίποτα. Τώρα πέσαμε στην μίρλα γιατί δεν είναι του ατομικού γούστου μας…
  θεμιτή η κριτική αλλά ορισμένοι δεν σας βρίσκει πουθενά κανείς.

  1. Τόσα χρόνια λέγαμε και γκρινιάζαμε ότι δεν παίρνουμε τίποτα, γιατί δεν υπήρχε λέπι.

   Τώρα ξαφνικά βρέθηκαν 10 δις, και εμείς τα πετάξαμε από το παράθυρο. Για αυτό γκρινιάζουμε, γιατί φοβόμαστε ότι πάνε να δώσουν απίστευτα λεφτά με τα οποία παλαιότερα θα κάναμε θαύματα, χωρίς την ανάλογη βελτίωση.

   Είναι σαν να μην έχουμε τορπίλες και να ανακοινωθεί ότι θα πάρουμε την χειρότερη από τις μοντέρνες τορπίλες με 15 εκατ την μία, πχ 100 άμπαλες τορπίλες για 1,5 δις (δεν έγινε κάτι τέτοιο αλλά σαν παράδειγμα το φέρνω).

   Θα έπρεπε δηλαδή εμείς να χαιρόμαστε που πήραμε τορπίλες, ή να πούμε ντροπή, πάρτε με 200 εκατ όσες από τις καλές τορπίλες μπορούμε να πάρουμε και με το υπόλοιπο 1,3 δις παίρνεις ένα σωρό άλλα συστήματα.

   Οπότε το πρόβλημα δεν είναι ότι για πρώτη φορά γίνονται αγορές.

   Το πρόβλημα είναι ότι:
   1) ΄γίνονται αγορές συστημάτων σε απίστευτες τιμές που αδειάζουν τον προυπολογισμό αγοράς άλλων πιο χρήσιμων
   2) τα συστήματα που αγοράζονται δεν είναι καλά ή δεν ταιριάζουν και θα φέρουν μόνιμο πρόβλημα/ζημιά. πχ MMSC αν πάρουμε, και θα ξοδευτούν ένα σωρό λεφτά, και δεν θα κάνουν την δουλειά, και όταν καταλάβουμε ότι δεν κάνουν για την δουλειά και θέλουμε να πάρουμε άλλες που να την κάνουν, δεν θα έχουμε λεφτά γιατί είχαμε ένα βουνό και το ξοδέψαμε χαζά

   1. Ακόμα και οι MMSC δεν ειναι χρήματα από το παράθυρο, καλό ειναι να πάμε σε κάτι καλύτερο VFM από τα αμερικανικά πλοία, αν ισχύουν τα ποσά που γραφονται. Αλλά χρήματα από το παράθυρο δεν ειναι δεν καμιά περίπτωση.
    Τώρα βεβαια ο καθένας έχει τα γούστα του, πετάει και την περισπούδαστη άποψή του ως θέσφατο… τώρα πως μπορεί να ειναι κανείς τόσο απόλυτος ενώ δεν ξέρει ούτε τα βασικά με τις προσφορές και τις διαμορφώσεις ειναι από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χώρου, πτέραρχοι, ναύαρχοι και στρατηγοί όλα σε ένα νοικοκυρεμένα.

    1. Κατανοώ αυτό που λες ότι με μισ΄΄ες πληροφορίες διατυπόνονται απόψεις, αλλά για αυτό ευθύνονται όσοι δινουν μισες πληροφορίες και όχι οι σχολιαστές. Αυτοί με όσα έχουν σχολιάζουν, τι να κάνουν να μείνουν μουγκοί?

     Αν φημολογείται η αγορά ενός πλοίου με 1 δις που είναι πολύ υποδεέστερο σε επιδόσεις μιας Α-200 και ακόμη περισσότερο μιας Type 31 κτλ και σε 2πλή τριπλή τιμή, ναι θα κράξει. Δεν θέλει να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτά τα πλοία:

     1) Δεν κάνουν για την δουλειά που τα θέλουμε οπότε και φτηνά να μας τα έδιναν είναι λεφτά από το παράθυρο
     2) Είναι πολύ ακριβότερα από άλλα που και κάνουν την δουλειά που θέλουμε και είναι σε λιγότερο από μισή τιμή.

     Στην περίπτωση 1 όλα τα λεφτά είναι χαμένα.
     Ακόμη και αν δεν συντρέχει η περίπτωση 1 και μας κάνουν, το γεγονός ότι είναι σε διπλή τιμή, σημαίνει ότι το μισό τίμημα είναι λεφτά από το παράθυρο.

     Τι να λέμε τώρα, οι άλλοι με 1,1 δις πήραν δύο Fremm ετοιμοπαράδοτες, εμείς με 1,1 δις θα πάρουμε μια τράτα σε 4 χρόνια. Είμαστε σοβαροί?

   2. Και για να μην φανεί ότι είμαι απαραίτητα αρνητικός, μέχρι στιγμής, όσες κινήσεις θεωρούνται τελειωμένες, μου φαίνονται καλές, ο φόβος είναι για τις επόμενες. Και όταν λέω καλές, είναι άσχετα κυβέρνησης, θεωρητικά μέχρι τώρα στα καλά συγκαταλέγονται:

    -Ρομέο (ξεκίνησε από τους προηγούμενους)
    -Viper (ξεκίνησε από τους προηγούμενους)
    -Ραφάλ (εξαιρετικό, ξεκίνησε από τους τωρινούς)
    -F-35 LOR (εξαιρετικό ότι έβαλαν και μεταχειρισμένα, ξεκίνησε από τους τωρινούς)
    -FOS, τορπίλες (αν τελικά προχωρήσουν όλα καλά, ξεκίνησε από τους τωρινούς)

    και αρκετά άλλα.

    Από την άλλη έχουμε το μεγάλο λάθος των P3, της απώλειας των Αδελαίδων και ότι δεν πήρε κανείς χαμπάρι τις Ιταλικές Fremm.

    Μακάρι να συνεχίσουν να έχουν περισσότερο καλές αγορές παρά κακές αποφάσεις, απλά η συζήτηση περί MMSC δεν δημιουργεί θετική προδιάθεση

 59. Ndgi
  15 Νοεμβρίου 2020 στις 19:16

  Μια διευκρίνηση κατά αρχήν.

  Αγαπητέ φίλε Ndgi είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης (εκτός και αν τις θεωρώ σωστές) είτε της προηγούμενης κυβέρνησης είτε της προ προ προηγούμενης κυβέρνησης είτε της επόμενης εφόσον μιλάμε για το υπάρχων πολιτικό προσωπικό.

  Τους θεωρώ όλους ανίκανους για τα μπάζα και στη χειρότερη περίπτωση συμμορίες.

  Και οι λόγοι είναι προφανείς έχουν δημιουργήσει εδώ και 200 χρόνια ένα κράτος τέρας με γραφειοκρατία, αναξιοκρατία, κομματοκρατία παντού, κομματικό κράτος θα έλεγα σοβιετία μαζί με κατάλοιπα τουρκοκρατίας.

  Να προσθέσω την μεγάλη λεηλασία που έκαναν, μέχρι που χρεοκόπησαν την Ελλάδα.

  Και η λεηλασία συνεχίζεται.

  Θα έλεγα δε πως κατά τη γνώμη μου πως από το Σημίτη και μετά όλοι οι πρωθυπουργοί θα έπρεπε να δικαστούν για εσχάτη προδοσία διότι άφησαν της ΕΔ ξεβράκωτες με δόλο και παραμύθιαζαν τον κόσμο με τον «μετριοπαθή» Ερντογάν που δεν θέλει ένταση!

  Ο Σημίτης μπορεί να είναι ένα τσιράκι των Γερμανών και ο ορισμός της διαπλοκής που γιγαντώθηκε κατά την διακυβέρνηση του αλλά παρόλα αυτά προχώρησε σε γενναίους εξοπλισμούς που σήμερα χάρη σε εκείνα τα οπλικά συστήματα έχουμε σήμερα μια στοιχειώδη ισορροπία.

  Ναι μεν οι μίζες έπεφταν βροχή αλλά τουλάχιστον τα όπλα αγοράστηκαν.

  Κλείνω τη μεγάλη αυτή παρένθεση.

  Ερχόμαστε στο τώρα

  Επειδή στην πορεία της ζωής μου έχουν δει πολλά τα μάτια μου για αυτό και πάντα θέλω να εξετάζω όλα τα δεδομένα και όλα τα σενάρια.

  Λοιπόν τώρα θα εξετάσουμε και την άλλη περίπτωση για να είμαστε αντικειμενική όσο το δυνατόν με βάση αυτά που γνωρίζουμε, φυσικά υπάρχουν και πολύ περισσότερα που δεν γνωρίζουμε.

  Με βάση καθαρά την επιχειρησιακή επιλογή και τα δεδομένα που έχουμε η καλύτερη λύση είναι είτε μια βελτιωμένη FREMM είτε η Belharra στη σωστή έκδοση όπως περιγράφω στο προηγούμενο μου σχόλιο.

  Οπλικά συστήματα που κάνουν τη διαφορά, κανένας περιορισμός σε τεχνολογίες και όπλα και από μια φιλική χώρα όπως η Γαλλία.

  Αυτό λέει η λογική.

  Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να εξετάσουμε και άλλους παράγοντες όπως π.χ σε μια τελευταία συνέντευξη του Ιγνατίου είπε πως με το συμβόλαιο αυτό στην Αμερική, η Ελλάδα αγοράζει και ασφάλεια ή εύχεται να αγοράσει και ασφάλεια!

  Ο Ιγνατίου δεν είναι κανένας τυχαίος δημοσιογράφος και ούτε λέει ότι του κατέβει για να εντυπωσιάσει ενώ και οι πηγές του είναι συνήθως καλές.

  Αυτήν την ασφάλεια λοιπόν σίγουρα δεν μπορεί να μας την προσφέρει η Γερμανία σε καμία περίπτωση μακράν η ποιο φιλοτουρκικό κράτος διαχρονικά.

  Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για A200 όσο καλή σε σχέση με την MMSC π.χ και αν είναι κατά τη γνώμη μου.

  Η Γαλλία υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια στη χώρα μας αλλά και πάλι δεν έχει το βάρος μιας υπερδύναμης όπως η Αμερική.

  Έρχομαι πάλι στη Γερμανία

  Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από το νέο βιβλίο (που θα κυκλοφορήσει προσεχώς) όπου περιγράφει την Ελληνική κρίση το 2009-10 λέγοντας πως η Μέρκελ (που κρύβονταν πάντα πίσω από το Σόιμπλε δική μου σκέψη αυτή) όπως και ο Σόιμπλε είχαν αποφασίσει να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ για να τιμωρήσουν τους Έλληνες συνολικά!

  Λέει επίσης στο βιβλίο του πως η Αμερική αντέδρασε προβάλλοντας τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και το σενάριο των Γερμανών έμεινε στα συρτάρια.

  Βέβαια μετά μας λιάνισαν με τα μνημόνια.

  Το διανοείσαι;

  Να μας τιμωρήσουν οι Γερμανοί συνολικά διότι θεωρούσαν τους Έλληνες υπεύθυνους για τις κυβερνήσεις που εξέλεγαν!

  Φταίγαμε εμείς για αυτούς που χρεοκόπησε η Ελλάδα και δεν φταίνε ας πούμε οι Γερμανοί που μας έχουν φορτώσει στο σβέρκο τους εντολοδόχους από την κατοχή ακόμα και που οι ίδιοι ανακυκλώνονται λεηλατώντας την Ελλάδα και μοιράζοντας συμβόλαια διαχρονικά σε Γερμανικές εταιρίες με τις ανάλογες μίζες.

  Βλέπε Siemens Χριστοφοράκους, εξοπλιστικά προγράμματα κτλ. κτλ.

  Κατά τα άλλα σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Ομπάμα ήθελαν οι Γερμανοί να μας τιμωρήσουν (και το κατάφεραν ως ένα μεγάλο βαθμό) λες και δεν είναι αυτοί αποκλειστικά υπεύθυνη που μας φόρτωσαν τα υπαλληλάκια τους δημιουργώντας πολιτικές οικογένειες και μια κρατικοδίαιτη και αδίστακτη ελίτ.

  Μαζί τα φάγανε και μας ζητάνε και το λογαριασμό.

  Άρα σε αυτή τη χώρα δεν δίνεις πρόγραμμα νέων φρεγατών.

  Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία στην ίδια κατηγορία είτε χώρες που δεν θέλουν να μπερδευτούν είτε μικρό μέγεθος (Ισπανία,Ιταλία) είτε ακόμα χειρότερα φιλοτουρκικές όπως η Αγγλία.

  Πάμε τώρα στην Αμερική

  Αν μπορεί να μας προσφέρει ασφάλεια για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μας δοθεί εκείνος ο χρόνος να τρέξουμε και να εξοπλιστούμε και να προετοιμαστούμε κερδίζοντας το χαμένο χρόνο όλα τα προηγούμενα χρόνια (που σήμερα πληρώνουμε) τότε ίσως να είναι και η καλύτερη λύση αν συνδυαστεί με ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke άμεσα (αρχές 2021) αν πάλι σου δίνει σχετικά άμεσα π.χ 6 F-35 (αρχές του 2021) και τα υπόλοιπα 18 μαχητικά σε γραμμή προτεραιότητας σου προσφέρει την ασφάλεια χρόνου που ζητάς για να τρέξεις και να προετοιμαστείς και κυρίως αν υπάρχει ένα χρηματοδοτικό με την ανάλογη διευκόλυνση σε βάθος χρόνου.

  Τώρα η MMSC

  Δεν είναι ούτε το πλοίο που θα ήθελε το Πολεμικό Ναυτικό κακά τα ψέματα αλλά και εμείς θα περιμέναμε κάτι καλύτερο φυσικά.

  Θα ήταν προτιμότερο χωρίς δεύτερη κουβέντα να πάμε στην FFGX και εύχομαι αυτό να συμβεί στο τέλος.

  Τώρα αν πάμε στην MMSC ας ευχηθούμε να διορθώσει-βελτιώσει το ΠΝ ότι μπορεί γιατί δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και ούτε έχω την εμπειρία αυτών των ανθρώπων.

  Σκέψεις κάνω δεν λέω πως έτσι είναι ή έτσι έχουν τα πράγματα.

  Απλά να εξετάσουμε και αυτήν την περίπτωση γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως δεν γνωρίζουμε τι παίζει στο παρασκήνιο και πίσω από κλειστές πόρτες.

  Για παράδειγμα αν (τονίζω το αν) μας δίνουν μια συνολικότερη λύση που περιλαμβάνει την άμεση παραχώρηση 6 F-35 αρχές του 2021 και τα υπόλοιπα π.χ 18 μαχητικά το 2022 δίνοντάς μας προτεραιότητα στη γραμμή παραγωγής τότε μιλάμε και άμεση ενίσχυση.

  Αν πάλι το συμβόλαιο των νέων φρεγατών περιλαμβάνει και δύο AB ή Tico αρχές του 2021 πάλι μιλάμε για άμεση ενίσχυση.

  Εν ολίγοις

  Χρειαζόμαστε όπλα άμεσα και χρηματοδότηση και αυτά δεν μπορούν να τα προσφέρουν πολλές χώρες στον πλανήτη.

  Υποθετικά αν από τις αρχές του 2000 και με την πολυτέλεια του χρόνου είχαμε μπει στο πρόγραμμα των FREMM τότε όπως μας είχαν προτείνει οι Γάλλοι και σήμερα είχαμε 6-8 FREMM και 2-4 Horizon θα μιλούσαμε διαφορετικά και ούτε θα είχαμε την πίεση του χρόνου.

  Για αυτό είπα και στο αρχικό μου σχόλιο πως όλοι οι πρωθυπουργοί από το Σημίτη και μετά θα πρέπει να δικαστούν για εσχάτη προδοσία διότι άφησαν με την εγκληματική τους αδιαφορία ξεβράκωτες της ΕΔ γνωρίζοντας τις προθέσεις των Τούρκων.

  1. @Μιχαλης

   1. Μπροστα στον Μονόχειρα, ο Σημίτης ηταν Πρωτοσύγγελος στη Μητρόπολη
   2. Δεν υπαρχει καμια επιχειρησιακη ή τεχνικοοικονομικη λογικη στην εισαγωγη νεου τυπου μαχητικου για μολις 18 μοναδες.
   3. Πλοια επιφανειας του 1 δισ. ειναι αχρείαστα και εκτος των οικονομικων δυνατοτητων της χωρας. Η Αιγυπτος αγορασε 6 Α200 προς 2.3 δισ. ευρω και 4 Gowind 2500 προς 1.2 δισ. ευρω. Ενα ολοκληρο Ναυτικο, με ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ απο τα 4 δισ. που παει να πεταξει ο Μονόχειρ στις 4 ΜΜSC. Και ειναι και πολυ καλυτερα πλοια!

   Δε θελουμε Α200; Υπαρχουν υποθετω και αλλα παρομοια σχεδια, πχ απο Ολλανδία. Το πνευμα ομως πρεπει να ειναι πλοια κατω απο 4000 τονους, κοστος οχι πανω απο 500 εκατομμυρια, αξιοπιστα σχεδια, με πληρεις ανθυποβρυχιαμες
   δυνατοτητες, σαν αυτα που ηδη εχουμε.

  2. Μιχάλης

   Αγαπητέ φίλε Μιχάλη αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς που έθεσες για τους γερμανούς, αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι ήταν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υποστήριζαν το σκεπτικό Σόιμπλε, ενώ η Μέρκελ δεν συμβουλευόταν τον Σόιμπλε στο θέμα αλλά τον Josef Ackermann, αφού οι δανειστές και επενδυτές στην Ελλάδα δεν ήταν η Γερμανία ως χώρα αλλά τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα απο Ευρώπη και άλλα μέρη με χρήματα των πελατών που είχαν τις οικονομίες τους σε αυτά τα ινστιτούτα, άσχετα με το τι έχει γραφτεί σε μερικές φυλλάδες σε Ελλάδα και Γερμανία που προκάλεσαν όλη αυτη την αντιπαράθεση.

   Όσον αφορά τους αμερικανούς και την σχέση με την Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν μερικές φυλλάδες και προπαγανδιστές πολιτικοί στην Ελλάδα.
   Οι αμερικάνοι εξασκούν αποκλειστικά αυτό που λέγεται «ψυχρή πολιτική εξουσίας» -η Machtpolitik- στην Ελλάδα, όπως το εφαρμόζουν και σε άλλες χώρες που εξαρτούνται απο την «ελεημοσύνη» της Αμερικής τις οποίες θεωρεί και δορυφόρους της Αμερικής.

   Συνεπώς αυτό που παρατήρησες δεν ήταν υποστήριξη απέναντι στην «επεκτατική» πολιτική μιας Μέρκελ η του Σόιμπλε, αλλά μια στοχευμένη πράξη για να έχουν την Ελλάδα στο χέρι της Αμερικής, αφού αυτή έρθει σε ρίξη με την ΕΕ απο την οποία παίρνει απο την εποχή που μπήκε στην ΕΟΚ οικονομική υποστήριξη που όλοι όσοι έτρωγαν απο πακέτα Ντελόρ μέχρι τα σημερινά μνημόνια τα έπερναν ευχαρίστως.
   Ενώ όταν ήρθε η στιγμή της αλήθειας το έριξαν στο ότι δήθεν αδικούνται απο την Ευρώπη ζητώντας και τα ρέστα απο πάνω, για πολεμικές αποζημιώσεις που ως γνωστών έχουν παραιτηθεί απο αυτές απο την εποχή του «εθνάρχη» με δικιά του υπογραφή και συμφωνία κατόπιν εντολής των αμερικανών που απάλλαξαν την Γερμανία απο αυτές τις υποχρεώσεις προσφέροντας οικονομική στήριξη μέσο σχεδίου μάρσαλ στην Ελλάδα.
   Οπότε δεν μπορούμε ούτε θα έπρεπε να κατηγοράμε με τους γερμανούς γι’αυτα αλλά τους αμερικανούς, αφού αυτοί αποφάσιζαν μετά τον πόλεμο για ότι γινόταν στην Ευρώπη. Σύμφωνα πάντα με αναγνωρισμένα στοιχεία σε σχετικές αναφορές.

   Όσο για τις συμφωνίες στα εξοπλιστικά, νομζω ότι ο Romeo60 το έθεσε σωστά συο παρακάτω σχόλιο σε αλλά άρθρο.

   https://defencereview.gr/o-kinitiras-f-404-enanti-toy-ej-200-epilechthike-t/#comment-51357

 60. 1. 12 F-35 λίγα δηλαδη για τους S-400 και τη αεράμυνα γενικα των Τούρκων. Εαν ειναι φθηνά και εαν τα παίρνουν πίσω εαν βγουν μάπα με δυνατότητα μεταπώλησης. Ετσι θα τα μάθουμε κιολας και θα ξοδευτούν οι Τούρκοι σε ραντάρ αεράμυνα κτλ. Με γνώση εκ των προτέρων του φουλ κόστους ζωής.

  2. Παίρνουμε 500 AARGM συν τους HARM που έχουμε και AIM 9 Χ ΙΙ για να ισοφαρίσουμε το πλεονέκτημα τους σε wvr. Επίσης άπειρες SPICE 1000.

  3. Ακυρώνεται ο εκσυγχρονισμός των F-16 και τα κανουμε όλα Adv με απαρτία ταϊβανέζικα φθηνά και Falcon Up και λινκ 16 και κάσκα και Aspis II εαν και το ΙΙΙ θα ειναι πολύ καλύτερο. Αυτο γιατί το viper
  – δεν εχει καλό SAr
  – θα ειναι έτοιμα το 27 που θα έχουν οι άλλοι GaN
  – και ετσι για να τη βγουμε στην LM διότι ειναι πολύ ευπαθή στον ΗΠ

  4. Πας στη Γαλλία με ανάγκες 10-15 εστίας και παίρνεις σούπερ τιμές στο ναυτικό και σούπερ προϊόν ενώ ζητάς και 40-60 Miraze 2000 με Exocet 3c και Mica IR κυρίως αντί για Fremm ενδιαμεης λύση. Επίσης πολύ scalp και εαν μπορεις και έξτρα Rafale 36 με χρηματοδότηση κυπριακή. Α ετσι παίρνεις Belharra XL 3/4 κομμάτια + 3/4 option με 100αδες Mica IR NG που δεν μασάνε απο ΗΠ και break.παιρνεις επίσης SMX 31 4 τεμάχια με option για ακόμα 4.Με SUV και 36 όπλα το καθένα. Έχεις και πυραυλακατους να πάρεις γιατί 12 ειναι 40-50 ετών.

  5. Ακυρώνεις τορπίλες γερμανικές και παίρνεις γαλλικές γιατί υπάρχει ήδη σούπερ αντίμετρο στις γερμανικές απο τους Τούρκους και παίρνεις η SeaHawk μεταχειρισμένα η Romeo με όλα κομπλέ καμία 10αρια ακόμα.

  6. Τσιμπάς γερμανικά F-4 με εξοπλισμό και ανταλλακτικά και ετσι έχεις πρώτη δύναμη κρούσης για Έβρο και παραλία με 190 εκατ. Ευρώ

  7. G-3 με διόπτρα όλοι καιβομβιδοβολο. Bradley οχι αλλα ειδικά πυρομ;δικά κατα προσωπικού απο ΛΕΟ 2και EODH στα M-113. Επίσης απο αποθέματα με 100-200 εκατ. ευρώ 100 άρματα Leo 2 A4 που θα πάρουν ίδια κάνη και θερμικό με τα ανώτερα ΗEL. MLRS εκσυγχρονισμός με πολύ αυξημένου βεληνεκούς πυρομαχικά και αλλα 40-60 κομμάτια με αλλα 40-60 κομμάτια Σινουκ για κινητή άμυνα και επίθεση. trophy σε όλα τα Λεο 2 και πυραύλους αυξημένου βεληνεκούς για τα Apache που πρεπει να παρεμβάλλουν το Pulat.εαν τους πάρεις το πυροβολικό στον Έβρο δεν έχουν ελπίδα καμία. Καπνογόνο και αλητεία στα άρματα πολλά γιατί ειναι λίγα. Και ομάδες μικρές για ντου μεσα.

  8κοστος άμεσο 15 δις αντί για 10 και εισαι κομπλέ με 12 μίλια και ΑΟΖ.

  8.

 61. MAX OUT MMSC HN

  Πιθανή διαμόρφωση Ελληνικής MMSC όπως περιγράφεται από τον σοβαρό αναλυτή Naval Analyses:
  https://twitter.com/D__Mitch/status/1328003465503760385

  1.
  «MAX OUT MMSC HN version with the addition of:
  – Triple Mk32 SVTT systems for Mk46/54 ASW torpedoes
  – Third 8-cell VLS behind the main gun for VL ASROC (only)
  Max load of ESSM -> 64!»

  2.
  Πιθανή εικόνα https://pbs.twimg.com/media/Em4DoCHXcAIFel8?format=jpg&name=small

  3.
  Α/Υ θα έχει MH60, VL ASROC, VDS.

  4.
  «Πιστεύω η ικανότητα αεράμυνας περιοχής, στη παρούσα φάση, πιθανότητα έχει εγκαταλειφθεί υπέρ της αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού.»

  Πιστεύω με τον αντίστοιχο φόρτο με ESSM Block II και RAM. Οι πρώτοι λόγω του active seeker κάνουν αυτόματα εγκλωβισμό σε κοντινές αποστάσεις.

  5.
  Εχουν νοημα οι 64 εσσμ σε πλοιο που μπορει να στοχοποιησει 2 στοχους μονο ταυτοχρονα?

  Οι ESSM Block 2 έχουν (και) ενεργό ερευνητή για άμεσο εγκλωβισμό χωρίς ανάγκη καταύγασης (τερματικής καθοδήγησης) πλην ορισμένων σεναρίων.

  1. @Χαρυ

   Δεν εχει σόναρ γάστρας (!!)
   Το ρανταρ αερος ειναι ανεπαρκες
   Το συστημα προωσης ειναι αποδεδειγμενα αναξιοπιστο
   Υπαρχουν καλυτερες φρεγατες που κανουν ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ. (πχ οι γερμανικες Α200)

   Ολα γινονται για να αγορασει «προστασια»
   και να εισπραξει μίζες ο Μονόχειρ.

   1. @NF
    Ολα σωστά.

    1. Για το σόναρ γάστρας παραπέμπω στα ίδια Tweet προς ενδελεχή ανάγνωση και ξεψάχνισμα των πληροφοριών που αναφέρονται.

    2. Είπαμε : το τι υπολογίζαμε (Το Ναυτικό) είναι ένα θέμα, τώρα κοιτάμε τι χαρτιά μας μοιράσανε και με τι χαρτιά θα παίξουμε …

    «Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο.»
    Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

   2. Κοινώς κοιτάζουμε να γνωμοδοτούμε για τις περί ου ο λόγος, διότι τα πράγματα θα κινηθούν πολύ πιο γρήγορα απ’ότι νομίζετε(ουμε).

    Το Σεπτέμβριο σε σχετικό άρθρο που είχε δημοσιευθεί στο εξαιρετικό Defencereview.gr (εδώ δηλαδή) για τις αναγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ σχετικά με το διαγωνισμό των φρεγατών είχα σχολιάσει ότι εννοείται » ανοιχτές προσφορές σε ένα είδος biding mechanism» και ουδόλως αναφέρθηκε «Ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός με κατάθεση οικονομικών και τεχνικών φακέλλων βάση προδιαγραφών». Οι λέξεις στην πολιτικη έχουν δυστυχώς την δική τους σημασία και ειδικό βάρος….

   3. «Existing Freedom class ships can easily be handed over to any other ally who wants to try to eke some value out of these unreliable gas-guzzlers. Both Saudi Arabia and Greece are seeking to buy up-armed variants of the Freedom class, and an additional hull or two of the base model would be a good way to prepare for the more-effective versions. »

    Όταν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι μας αναφέρουν ως πιθανό κορόιδο που θα τους απαλλάξει από τα υπό κατασκευή LCS, είναι ευνόητο ότι κάτι κάνουμε λάθος….

    https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/11/09/now-is-the-perfect-time-to-sink-the-freedom-class-littoral-combat-ship/?sh=7a4ccdf03e1d

   4. Έτοιμο το σύστημα AN/SLQ-61 ως αντίμετρο ενάντια σε τορπίλες για τις αμερικανικές LCS
    https://www.ptisidiastima.com/testing-complete-for-slq-61-torpedo-killer/

    Απο οτι κατάλαβα ειναι αμυντικό ,έχει αισθητήρες για να προειδοποιεί το πλοίο για εισερχόμενη τορπιλα, αλλα δεν κανει ερευνα παντα και παντου δεν ειναι διπλου ρολου οπως το τρόπιδας .

 62. Πάντως πρέπει να είναι χαζοί οι Ισραηλινοί που έχουν πάρει F35. Εμείς δεν τα χρειαζόμαστε έχουμε F4…..
  Κακώς αγοράζουμε έπρεπε να είχαμε τΣυριζα να λέγαμε τα σύνορα είναι πέριξ της Ακρόπολης μόνο…

  1. Το Ισραηλ παιρνει τζάμπα τα F35 απο τις ΗΠΑ, εχει στρατιωτικο προϋπολογισμο 13 δισ. $$, και εισπραττει πανω απο 3 δισ. $$ αμερικανικη στρατιωτικη βοηθεια ετησιως. Μπορει να αντεξει μαχητικο με κοστος ανα ωρα πτησης 44.000 $$.

   Επιπλεον το Ισραηλ ειναι τελειως διαφορετικη περιπτωση απο εμας. Οι Αμερικανοί του δινουν ό,τι πυραυλους επιθυμει. Χρειαζεται μαχητικο που να μπορει να διασχισει ουδετερα ή εχθρικα κρατη απαρατήρητο, και να πληξει πυρηνικες ή αλλες ευαισθητες εγκαταστασεις στο Ιραν και αλλου. Εχει και πυρηνικες κεφαλες. Θελει δυνατοτητα αιφνιδιαστικου πρωτου πληγματος Καμια σχεση με τη δικη μας περιπτωση.

  2. Ότι είπε ο φίλος NF, συν το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει την εγχώρια τεχνολογία και κυρίως κάτι ακόμα πιο πρωτοφανές, την άδεια των ΗΠΑ και της Λόκχηντ να κάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις σε υποσυστήματα και ηλεκτρονικά του F-35 χωρίς να είναι καν βιομηχανικός εταίρος του προγράμματος. Σύμφωνα δε με πρόσφατο άρθρο του DR, το Ισραήλ παρέλαβε αεροσκάφος (F-35I) το οποίο «κατασκευάστηκε κατόπιν συγκεκριμένων προδιαγραφών και απαιτήσεων που ζήτησε». Άρα όχι μόνο τα παίρνουν τζάμπα, τα τροποποιούν κατά το δοκούν, και τους δίνονται και ειδικά κατασκευασμένα για αυτούς αεροσκάφη!

   Άρα όσον αφορά τα Ισραηλινά F-35, μιλάμε για μια τελείως ειδική και εκτός κάθε κανόνα περίπτωση, τόσο που οι όποιες συγκρίσεις ή επιχειρήματα υπέρ του F-35 που περιλαμβάνουν το Ισραήλ είναι στην ουσία άκυρα.

   1. Πολύ σωστές παρατηρήσεις φίλε Spiral.

    Οι ίδιοι Ισραηλινοί έχουν αναφέρει ότι απέκτησαν το συγκεκριμένο αεροσκάφος για πολύ ειδικές και συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχοντας ως ραχοκοκαλιά και έναν στόλο 100 F-16I όπως και τα 25 F-15I για αποστολές εναντίον στόχων στο έδαφος, για μικρές και μεγάλες αποστάσεις.
    Οπότε είναι πολυτέλεια της IAF και με όρους που έθεσε αυτή και όχι η αμερικανική εταιρία.

    Η Ελλάδα σε αντίθεση η σε με το Ισραήλ σε αυτί το θέμα είναι απλά γοα τα πανηγύρια, ότι και να πιστεύουν μερικοί που θεωρούν το F-35 απαραίτητο για την αεροπορία.

 63. Καλημέρα σας,

  υπάρχει ένα θέμα με την σελίδα σας σε browser firefox. Δεν φορτώνει όλη η σελίδα, μερικές φορές χρειάζεται να κάνω refresh 2-3 φορές για να φορτώσει ολόκληρη. Αν θέλετε δείτε το λίγο.

 64. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι οι Τούρκοι πιλότοι πήγαν για μηνες για εκπαίδευση στην Αμερική για το F-35, οι δικοί μας τι θα κάνουν εδώ, αν όπως λένε θα έρθουν τα πρώτα 6 σε λίγους μήνες εδώ και πάνω τους θα γίνει η εκπαίδευση.

  Αυτό το σημείο μου κάνει λίγο μούφα την όλη πρόθεση ή το βασικό περίγραμμα της ιδέας. θα θεωρούσα ότι οι δικοί μας θα πρέπει να είναι για 6 μήνες τουλάχιστον στις ΗΠΑ για εντατική εκπαίδευση.

  Πάντως για να κάνω και λίγο το τρολ, φυσικά και θα ήθελαν οι ΗΠΑ να πάρουμε F-35 άμεσα, ώστε όταν πετάμε τα Ραφάλ, να μπορούν να έχουν άμεσα εικόνα από τα F-35 μας τι κάνουν τα Γαλλικά στον αέρα και που βρίσκονται.. 🙂

  1. Για τα Rafale έχουν ούτως η άλλως εικόνα αφού συνεκπαιδεύονται συχνά USN και ΜΝ.
   Οπότε θα έχουν πάρει μια ιδέα για τις ικανότητες του γαλλικού μαχητικού, δεννομιζω να περίμεναν τους Έλληνες για να έχουν πληροφόρηση σε αυτό το σημείο.

   1. Το ξέρω, για πλάκα το αναφέρω, για όσους λένε ότι το F-35 θα είναι συνδεμένο On line με τον κατασκευαστή και εκτός από τον χρήστη θα έχει και ο κατασκευαστής απευθείας πρόσβαση σε όλα τα συστήματα και πληροφορίες του, i.e. ότι αν σηκωθεί στον αέρα και συνοδεύει F-16 και Ραφάλ, κάποιος σε άλλη ήπειρο ότι θα το γνωρίζει on line κάτι που δεν νομίζω να ισχύει

    1. ΟΚ

     Όσον αγορά την μεταφορά ευαίσθητων στοιχείων στην εταιρία μέσο σύνδεσης του αεροσκάφους με το σύστημα, υπήρξε νομίζω μια σχετική περίπτωση στην Νορβηγία.

     Ότι είναι τεχνικά εφικτό είναι όμως σήμερα αδιαμφισβήτητο, αφού γίνεται ήδη αρκετά χρόνια και σε υπολογιστές που είναι συνδεόμενοι με ένα Network, όπως και το συγκεκριμένο αεροσκάφος που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην σύνδεση με το σύστημα.

 65. Συγχαρητήρια στον κο Νικήτα για την αποκλειστικότητα. Η είδηση μέσα σε τρεις μέρες έχει παίξει παντού στον ειδικό και μη τύπο. Άρα δεν πρόκειται απλά για φήμες.

  Τα 6 μεταχειρισμένα πολύ πιθανόν να είναι τα πρώην Τουρκικά, με ελάχιστες ως και μηδέν ώρες πτήσης, αν και επίσημα δεν πρόκεται να γίνει καμία παραδοχή ως προς αυτό, οπότε μιλάμε για αεροσκάφη του Block 3f. Ελπίζω να προσφερθούν στην ΠΑ σε καλή τιμή γιατί θα απαιτηθούν επιπλέον 27 εκ $ (23 εκ €) για να γίνουν Block 4. Καλό είναι η αναβάθμιση να περιλαμβάνεται από την αρχή στην συμφωνία. Τα νέα αεροσκάφη λογικά θα ανήκουν στο Block 4 εξαρχής, που εκτός των διαφορών σε λογισμικό έχει και σε hardware με νέους υπολογιστές που δίνουν καλύτερες δυνατότητες για data-fusion συν πολύ πιθανόν τον μηχανισμό «sidekick» που δίνει την δυνατότητα μεταφοράς 6 AMRAAM στις εσωτερικές αποθήκες.
  https://www.airforcemag.com/Image/MagazineArchive/PublishingImages/2019/March%202019/F35_0003.jpg
  https://theaviationgeekclub.com/wp-content/uploads/2019/05/F-35-Sidekick.jpg

  Στα τέλη της δεκαετίας η ΠΑ θα διαθέτει:
  24 F-35A
  24 Rafale F3R (με ενεργοποίηση της option)
  24 Mirage.2000-5 Mk.II
  84 F-16 Block 72 Viper (85 αν επισκευαστεί κι αυτό που κάηκε)
  38 F-16 Block 50+

  194-195 μαχητικά, μείον πιθανές απώλεις ως τότε, πολύ κοντά στην επιθυμητή οροφή των 200 αε/φων. Πρακτικά 5 τύποι κινητήρων και ηλεκτρονικών σε σχέση με τους 4 κινητήρες και 7 πακέτα ηλεκτρονικών σήμερα!

  Για μένα ιδανικό σενάριο μετά το τέλος της αυτής της 1ης φάσης εκσυγχρονισμού της ΠΑ είναι η απόσυρση-πώληση των Mirage 2000-5 και F-16 Block.50+ και αντικατάσταση τους απο επιπλέον 24 Rafale και 24 F-35A την δεκαετία του ’30, σε μια αεροπορία λίγο πιο μικρή σε αριθμούς σε σχέση με σήμερα, αλλά πιο ομοιογενοποιημένη και πολύ πιο ισχυρή.

 66. ΑΝ προχωρησουν τα F35, με βαση αυτα που διαβαζω δεν αποκλειεται να ψαχνουμε το pretext για ΑΚΥΡΩΣΗ των RAFALE.

  α. θεμα μεγαλυτεροι χρόνοι παραδοσης

  β. οικονομικοι λογοι.

  βλεπε δημοσιευμα Β. Νέδου.

  «Παρά την προφανή αισιοδοξία που υπάρχει στην Π.Α., έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως βασική προϋπόθεση τη χρηματοδότηση. Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, των εκτάκτων, δηλαδή, εξόδων του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ίσως επηρεαστεί ξανά ο προϋπολογισμός των εξοπλιστικών.»

  https://www.kathimerini.gr/politics/561158299/schedio-enischysis-me-rafal-kai-f-35/

  1. Το χειρότερο σενάριο είναι να προχωρήσουν οι αγορές τώρα που έχουν χαλαρώσει οι κανόνες του Euro για έλλειμμα και χρέος και όταν από το 22?/23?επανέρθουν να μην μπορούμε να αγοράσουμε ούτε τα αναλώσιμα
   για τα αεροπλάνα
   Οποτε πάλι καθηλωμένα

  2. Οι οικονομικοί λόγοι θα αφορούν τα F35 που είναι ουτως ή άλλως πανάκριβα. Τα RAFALE είναι τιμή ευκαιρίας. Επίσης είναι πρωθυπουργική εξαγγελία και δεν αλλάζει. Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων είναι σύντομο για τα μεταχειρισμένα. Και εκεί δεν μπορούν να παρακούσουν τον πρόεδρο. Απλά, δίνουν τη μάχη τους για το ποιός θα πάρει τα λεφτά. Το Αμύνης ή το Οικονομικών; και για την σύντομη παραγγελία των δικών τους Rafale που θα αντικατστήσουν τα όσα πάρουμε.
   Αν οι ΗΠΑ κάνουν κάποια καλή πρόταση, μπορεί να δούμε 4-6 αφη για να μάθουμε την τεχνολογία. Αν όχι, θα δούμε το ζήτημα το 2030 και μετά.

 67. Πάντως το 6 έτοιμα και μεταχειρισμένα είναι έξυπνο, καθώς η αλήθεια είναι ότι

  -με Ραφάλ και με F-16 και με δεδομένο το τι έχει ο αντίπαλος, δεν χρειαζόμαστε πολλά F-35 αφού δεν είμαστε επιθετική δύναμη που θέλει να κάνει το πρώτο πλήγμα
  -θέλουμε απλά ένα εργαλείο που θα βγάλει εκτός τους S-400 και τα υπόλοιπα θα τα κάνουν άλλα αεροπλάνα.

  Ο κίνδυνος στην περίπτωσή μας είναι να μην πιαστούμε στον ύπνο από κανα drone σε ειρηνική περίοδο, το οποίο εκεί που κάνει αμέριμνα την πτήση του, ξεστρατίζει λίγο, και μέχρι να μπούμε σε συναγερμό, να βγάλει εκτός μερικά από τα F-35 (κομμάτι δύσκολο, εκτός και αν κοιμόμαστε όρθιοι και τα έχουμε έξω από shelters κτλ). Αστείο σενάριο, αλλά έτσι πίστευαν και οι Αρμένιοι και τους καθάρισαν όλα τα αντιεροπορικά

 68. Τα s400 οι γείτονες τα έχουν αναπτύξει περί άγκυρας για προστασία του Σουλτάνου
  Εάν τα αναπτύξουν προς δυτικά τότε διευκολύνεται η καταστροφή τους
  με 6 f35 ποσα θα πετάνε ?
  και χωρίς stand off πάλι θα έχουν πρόβλημα απέναντι σε s400

 69. Αγαπητοί φίλοι δεν θέλω να σας λυπήσω αλλά φίλος με πρόσβαση στο ΥΠΟΙΚ. δεν συμμερίζεται την είδηση για αποστολή LoR για τα F-35 και μάλιστα με την έννοια του κατεπείγοντος υπό την έννοια ότι αυτό συζητιόταν επι της εποχής Καμμένου και στην ουσία είχε κοπεί ρητά από το ΥΠΟΙΚ και τους εταίρους της ΕΕ λόγω περιορισμών στα δημόσια οικονομικά/δαπάνες το οποίο σκηνικό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα ειδικά μέσα στο 2020.
  Για την ιστορία το μόνο που έγινε τότε ήταν η αποστολή ενός απλού Αιτήματος Λήψης Πληροφοριών για το εν λόγω αεροσκάφος, η οποία ακόμη και σήμερα ποτέ δεν απαντήθηκε από τους Αμερικανούς.
  Το συγκεκριμένο σενάριο εξάλλου έχει βάση γιατί όλες οι συζητήσεις της εποχής αφορούσαν το κλείσιμο της δεκαετίας και αν και μόνο τα δημόσια οικονομικά το επέτρεπαν κάτι τέτοιο.
  Τη συγκεκριμένη στιγμή όταν υπάρχουν στον αέρα τόσα εξοπλιστικά είτε προχωρημένα είτε υπό συζήτηση και με το μετά κορονοϊού μέλλον, πολύ μα πολύ δυσοίωνο η ενδεχόμενη άμεση προμήθεια F-35 μάλλον αποτελεί »παπάτζα» την οποία εσκεμμένα διαρρέουν συγκεκριμένοι κύκλοι και τα γνωστά παπαγαλάκια στα ΜΜΕ για τους δικούς τους λόγους.
  Όλα είναι στο τραπέζι όπως μου είπε άλλα και τίποτα την ίδια στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αφενός περιμένουν πως και πως το κλείσιμο του έτους ώστε να δούνε το ύψος του χρέους και της εν γένει οικονομικής καταστροφής (χάνουμε πέρι τα 10-12δις ανάλογα το μήνα) κι αφετέρου ότι αν δεν κλειδώσουν οι παραγγελίες των εξοπλιστικών τώρα άμεσα με πλάνο πληρωμών/παραδόσεων την επόμενη 5ετια, τότε τίποτε δεν μπορεί να γίνει στο 2021 και μετά διότι είναι σίγουρο ότι η ΕΕ πλέον θα ορίσει νέο πλάνο αντιμετώπισης του Χρέους ώστε να συγκρατηθεί και να τρέξει όπως έχει περίπου υπολογιστεί μέχρι το 2035 που υποτίθεται θα βρίσκεται σε ρότα ΕΕ όπως είχε υπολογίσει και η τρόικα και είχε αποδεχθει το ΥΠΟΙΚ.
  Μόνη σωτηρία θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα Όμιλο κρατών/ Θεσμό ή φορέα πχ. G20 ή G25 όπου θα μπορούσε να κερδίσει μια πιθανή διαγραφή χρεών με παράλληλη αναδιάρθρωση αυτού.
  Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη εντάσσεται στην σφαίρα της φαντασίας ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες κυρίως γιατί υπάρχουν πολλά περισσότερα κράτη που δικαιωματικά λόγω πληθυσμιακού και οικονομικού μεγέθους θα μπορούσαν να εισέλθουν σε ένα τέτοιο φορέα πριν από εμάς.

 70. @Paradox
  «Αγαπητοί φίλοι δεν θέλω να σας λυπήσω αλλά φίλος με πρόσβαση στο ΥΠΟΙΚ. δεν συμμερίζεται την είδηση για αποστολή LoR για τα F-35 και μάλιστα με την έννοια του κατεπείγοντος υπό την έννοια ότι αυτό συζητιόταν επι της εποχής Καμμένου και στην ουσία είχε κοπεί ρητά από το ΥΠΟΙΚ και τους εταίρους της ΕΕ λόγω περιορισμών στα δημόσια οικονομικά/δαπάνες το οποίο σκηνικό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα ειδικά μέσα στο 2020.»

  Αυτό ίσχυε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. Μετά το σκατό πήγε στην κάλτσα και ξαφνικά λεφτά βρέθηκαν.

  «Για την ιστορία το μόνο που έγινε τότε ήταν η αποστολή ενός απλού Αιτήματος Λήψης Πληροφοριών για το εν λόγω αεροσκάφος, η οποία ακόμη και σήμερα ποτέ δεν απαντήθηκε από τους Αμερικανούς.»

  Έχει απαντηθεί με το λεγόμενο «Price and Availability»:

  «Υπενθυμίζεται, ότι το καλοκαίρι του 2020 η ΠΑ είχε λάβει από τις ΗΠΑ τη λεγόμενη P&A (Price and Availability) ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 2,62 δισεκατομμυρίων ευρώ.»

  Πάντως και το militaire.gr διαψεύδει με νέο άρθρο του. Μιλάει για παραμύθια της Χαλιμάς. Βέβαια αυτούς τους «χάλασε» η είδηση από την πρώτη στιγμή. Θα δείξω εμπιστοσύνη στο defencereview.gr διότι αν και δεν είναι από αυτούς που προμοτάρουν το F-35 μετέφεραν την είδηση μετά βεβαιότητας μιλόντας για «πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες».

  1. Νικόλα να ξέρεις ότι το μοναδικό πράγμα πού με μπερδεύει είναι όντως η σιγουριά του DReview γιατί πραγματικά το θεωρώ αναντιρητα το πιο καθαρό και αξιόπιστο έντυπο στον αμυντικό τύπο κ χωρίς φανφάρες και τίτλους για να κερδίσουν εντυπώσεις κι αναγνώστες.
   Σε κάθε περίπτωση Κυριακή κοντή γιορτή…. Κι εύχομαι πραγματικά να είναι γιορτή και για μας που ενδιαφερόμαστε για την προστασία της πατρίδας αλλά κυρίως για τους ένστολους που θα εκτελέσουν το καθήκον τους με τίμημα την ίδια τους τη ζωή…. Γι’αυτο η πολιτική ηγεσία κι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να το λάβουν καλά υπόψη τους γιατί δεν είναι καιροί για πειραματισμό και αστοχίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *