Την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Παναγιωτόπουλος ώστε να ενημερωθεί για τη πορεία των εργασιών των προγραμμάτων του ΠΝ και της ΠΑ.

Ο υπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας, εκπροσώπους της Lockheed Martin καθώς και το προεδρείο του Σωματείου εργαζομένων της ΕΑΒ. Το πλέον σημαντικό από την επίσκεψη του ΥΕΘΑ είναι η θέση του ιδίου για την προοπτική απόκτησης των αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 και την ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου από την ΕΑΒ συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του F-35.

Το ζητούμενο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι η μέγιστη δυνατή εμπλοκή της ΕΑΒ λαμβάνοντας κατασκευαστικό έργο από την Lockheed Martin. Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ ζήτησε από τη διοίκηση της εταιρείας να είναι σε θέση να αναλάβει το παραπάνω έργο δεδομένου ότι η ΠΑ οδεύει προς το F-35 όπως τόνισε σήμερα από τη Τανάγρα. Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε προς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Lockheed Martin.

 Προς τον ΥΕΘΑ εκφράστηκαν παράπονα αναφορικά με την αντιμετώπιση της ΕΑΒ από το Υπουργείο Οικονομικών, όχι ως μιας αεροναυπηγικής κρατικής εταιρείας με στρατηγικό ρόλο και σημασία αλλά σαν άλλη μια ΔΕΚΟ, μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των F-16V το πρωτότυπο αεροσκάφος μεταβαίνει στις 4 Φεβρουαρίου αρχικά στο Βέλγιο και ακολούθως στις 5/2 στις ΗΠΑ. Η πρόκληση για την ΕΑΒ παραμένει η μαζική είσοδος F-16 της ΠΑ γεγονός που σηματοδοτεί τη ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών εργασιών στα αεροσκάφη.