Το όνομα των φρεγατών που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες κλάσης «Μ» σε Ολλανδία και Βέλγιο θα ονομάζονται ASWF (Anti-Submarine Warfare Frigate). Συνολικά, αναμένεται να ναυπηγηθούν τέσσερις (4) φρεγάτες, δύο (2) για την Ολλανδία και δύο (2) για το Βέλγιο προς αντικατάσταση ισάριθμων «Μ» που βρίσκονται σε υπηρεσία στις δύο χώρες. Όπως προδήλως εννοεί το όνομα, η κύρια αποστολή των φρεγατών θα είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος. Έμφαση επίσης θα δοθεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στον αυτοματισμό, έτσι ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις επάνδρωσης. Το πρόγραμμα «τρέχουν» τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen σε συνεργασία με την Thales. Το πρόγραμμα ήδη έχει περάσει σε φάση προετοιμασίας της προμήθειας με στόχο και τα τέσσερα (4) πλοία να έχουν παραδοθεί και να είναι επιχειρησιακά το 2030.

Τον Μάιο του 2020 και σύμφωνα με δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας «De Telegraaf» το πρόγραμμα αντιμετώπιζε πρόβλημα διαφωνιών, μεταξύ της Ολλανδίας και του Βελγίου, σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το χρονοδιάγραμμα και το συνολικό κόστος των πλοίων. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που μάλλον θα αναθεωρηθεί, η πρώτη ολλανδική φρεγάτα έπρεπε να παραδοθεί το 2024. Σε κάθε περίπτωση τα πλοία θα είναι εκτοπίσματος 6.000 τόνων περίπου, θα έχουν μήκος 146 μέτρα, θα πρέπει να επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 30 κόμβων (56 χιλιόμετρα την ώρα) και να έχουν απαιτήσεις πληρώματος 120 ατόμων. Η αντιαεροπορική άμυνα των πλοίων θα βασίζεται στα βλήματα RIM-162 Block.2 ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) και στα αντιπυραυλικά συστήματα RAM (Rolling Airframe Missile). Επίσης θα υπάρχουν τηλεχειριζόμενοι πύργοι με πολυβόλα, βλήματα κατά πλοίων και ελαφρές τορπίλες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ολλανδικές φρεγάτες SIGMA, Omega, LCF και Crossover μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα: