Το όνομα των φρεγατών που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες κλάσης «Μ» σε Ολλανδία και Βέλγιο θα ονομάζονται ASWF (Anti-Submarine Warfare Frigate). Συνολικά, αναμένεται να ναυπηγηθούν τέσσερις (4) φρεγάτες, δύο (2) για την Ολλανδία και δύο (2) για το Βέλγιο προς αντικατάσταση ισάριθμων «Μ» που βρίσκονται σε υπηρεσία στις δύο χώρες. Όπως προδήλως εννοεί το όνομα, η κύρια αποστολή των φρεγατών θα είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος. Έμφαση επίσης θα δοθεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στον αυτοματισμό, έτσι ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις επάνδρωσης. Το πρόγραμμα «τρέχουν» τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen σε συνεργασία με την Thales. Το πρόγραμμα ήδη έχει περάσει σε φάση προετοιμασίας της προμήθειας με στόχο και τα τέσσερα (4) πλοία να έχουν παραδοθεί και να είναι επιχειρησιακά το 2030.

Τον Μάιο του 2020 και σύμφωνα με δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας «De Telegraaf» το πρόγραμμα αντιμετώπιζε πρόβλημα διαφωνιών, μεταξύ της Ολλανδίας και του Βελγίου, σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το χρονοδιάγραμμα και το συνολικό κόστος των πλοίων. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που μάλλον θα αναθεωρηθεί, η πρώτη ολλανδική φρεγάτα έπρεπε να παραδοθεί το 2024. Σε κάθε περίπτωση τα πλοία θα είναι εκτοπίσματος 6.000 τόνων περίπου, θα έχουν μήκος 146 μέτρα, θα πρέπει να επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 30 κόμβων (56 χιλιόμετρα την ώρα) και να έχουν απαιτήσεις πληρώματος 120 ατόμων. Η αντιαεροπορική άμυνα των πλοίων θα βασίζεται στα βλήματα RIM-162 Block.2 ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) και στα αντιπυραυλικά συστήματα RAM (Rolling Airframe Missile). Επίσης θα υπάρχουν τηλεχειριζόμενοι πύργοι με πολυβόλα, βλήματα κατά πλοίων και ελαφρές τορπίλες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ολλανδικές φρεγάτες SIGMA, Omega, LCF και Crossover μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Comments

 1. πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδανικό εκτόπισμα. Βλέπω και ικανοποιητικές Α/Α δυνατότητες με ΣΜ-2 και RΑΜ. Κάλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει το πλοίο αυτό την κύρια φρεγάτα/μονάδα επιφανείας του ΠΝ.

  1. Η Ολλανδοι μας έχουν καταθέσει πρωταση με φρεγάτες sigma xl μέγεθος….έτσι και αλλιώς αυτές οι καινουριες βελγο-ολλανδικες φρεγάτες θα αργήσουν να ναυπηγηθουν ….κατά το 2026-2027 θα παραδώσει η πρώτη

     1. προφανώς, αλλά εδώ μιλάμε να αποτελέσουν τα πλοία αυτά τις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου του ΠΝ αντί για τις Μπελ των Γάλλων ή τις ΣΙΓΜΑ που προσπαθούν να μας πασσάρουν οι Ολλανδοί.

 2. Η Ολλανδοι μας έχουν καταθέσει πρωταση με φρεγάτες sigma xl μέγεθος….έτσι και αλλιώς αυτές οι καινουριες βελγο-ολλανδικες φρεγάτες θα αργήσουν να ναυπηγηθουν ….κατά το 2026-2027 θα παραδώσει η πρώτη

  1. ας τους απαντήσουμε λοιπόν πως αν θέλουν να μας ξαναπουλήσουν φρεγάτες, τέτοιο πλοίο θέλουμε για τη φρεγάτα γενικών καθηκόντων μεν πολλαπλού ρόλου δε του ΠΝ (6.000 τόνοι εκτόπισμα, 30 κόμβοι ταχύτητα, αυτοματισμοί, ικανοποιητικό ραντάρ και ciws + ότι στα κελιά των ΕΣΣΜ-2 μπορεί να πάρει και ΣΜ-2). Το πλοίο αυτό παρότι έχει έμφαση στον ανθυπβρυχιακό αγώνα δεν του λείπουν δυνατότητες Α/Α, άρα είναι πολύ κοντά σ’ αυτό που θέλει το ΠΝ για αντικαταστάτη των S

   1. @sotbak
    Ωραίο ολλανδικό σκαρί. Θα ήταν ακόμα πιο ελκυστικό με προϊόντα της MBDA. Συμαπθής ο ESSMII (σε σχέση με το έκδοχο Ι) αλλά CAMM (ER)/MICA (VL)/ASTER 30 προτιμηταίοι ως ευρωπαϊκοί (κυρίως γαλλικής προελεύσεως). Σε κάθε περίπτωση, πολύ καλό σκαρί, ισορροπημένος οπλισμός.

    1. @Βill
     Και τοτε γιατι ασχοληθηκαν με τις FREMM ; (6000-7000 τονοι) ; Πρεμπιπτοντως, η LCF που τοσο τους αρεσει ειναι 6000 τονοι.
     Δεν ειμαι βεβαιος οτι εκει στο ΓΕΝ ξερουν τι θελουν. Θελουν λεει 6 πλοια αεραμυνας περιοχης. Ατυχως, αυτα που θελουν να τους βαλλουν μετα βιας χωρανε σε πλοιο κατω απο 5000 τονους. Υπαρχει λογος που η Μπελχαρες δεν εχουν αρκετα βληματα και οπλα, και υπαρχει λογος που κοστιζει τοσο πολυ η προσθηκη τους.
     Επιπλεον, αυτο που υποτιθεται ο,τι θελουν, κανει πανω απο 1 δισ. ευρω.
     Εκει στο ΓΕΝ ζητουν απο τον αναδοχο να βγαλει λαγο μεσα απο το καπελλο, λες και ειναι μαγος: Να ειναι πλοιο αεραμυνας περιοχης, να εχει μεσα τα παντα ολα απο πλευρας εξοπλισμου ΑΑW, ASW, AsuW, να μην ειναι μεγαλο, και να ειναι και φθηνο.
     Αν ειχαν συγκεκριμενες, ρεαλιστικες, αλλα ανελαστικες προδιαγραφες και απαιτησεις, και επεμεναν μεχρι τελους σε αυτες, δεν θα ηταν τοσο ευκολο νσ τους σερνει ο Μονόχειρ στις ΜΜSC. Aν πχ ζητουσαν ενα καλο, αλλα οικονομικο πλοιο στην κατηγορια πχ της γερμανικης φρεγατας Α200 (πληρης εξοπλισμος ΑSW και AsuW, επαρκεστατο ΑΑW μεχρι 50 km με ΕSSM, 3800 τονοι, 400.000.000 ευρω) τοτε δεν θα μπορουσε τοσο ευκολα ο Μονόχειρ να τους σερνει στις ΜΜSC με το προσχημα οτι αυτο που ζητανε ειναι πολυ ακριβο. Και θα επρεπει να εχουν το θαρρος να πουν «Αν ειναι να μας φορτωσετε ακαταλληλα πλοια, μην μας παρετε τιποτα, δεν πειραζει, να μην πεταμε αδικα τα λεφτα των φορολογουμενων.»

     1. λαγο μεσα απο το καπελλο, λες και ειναι μαγος:
      TYPE 31 + IVH ARMAMENT+ APAR2+SEA MASTER 400
      δεστο εδώ!!

      http://ykjnjx.com/wp-content/uploads/2016/10/CDR_-State-of-the-Art-Radar_Sanmina.pdf

      APAR2/SEAMASTER σε έναν ιστό

      Από τους Aγγλους παίρνουμε σκάφος + μηχανές
      Το τType 31 ο πληρώνουν 250-300 gbp με τα ηλεκτρονικά
      Ποσο θα μας πάει το σκάφος_μηχανές?
      Στα 150-200?

      Η υπερκατασκευή+vls μπορεί να διαμορφωθεί όπως οι IVH:
      32 × Mk 41 VLS with up to 32 SM-2 IIIA surface-to-air missiles
      24 × Mk 56 VLS with up to 24 RIM-162 ESSM

      Τα APAR/SEA MASTER σε έναν ιστό όπως παραπάνω

      Ποσο θα μας πάει ένα τέτοιο πλοίο??

      Λύσεις υπάρχουν θέληση δεν βλέπω
      Βεβαια μένουμε με Αμερικανικα όπλα και πολλοί θα φρικάρουν!

     2. NF
      +1 από μένα. Βέβαια δεν πιστεύω ότι ο Π/Θ επιμένει τόσο στα παράκτια πλοία των Αμερικανών, πιο πολύ μπορεί να δελεάζονται στην κυβέρνηση με το ενδεχόμενο της εγχώριας ναυπήγησης, κάτι όμως που μάλλον είναι δύσκολο να επιτύχουμε στην Ελλάδα λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας στην κατασκευή τόσο μεγάλων πολεμικών πλοίων και ιδίως εντός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που αναγκαστικά πάμε. Στην κυβέρνηση πρέπει να προτάουν την εγχώρια ναυπηγηση των αντικαταστατών των παλαιών ΤΠΚ και κανονιοφόρων. Ξεκινάς πάντα από τα χαμηλά.

    2. Και αυτό είναι το λάθος που κάνουμε σαν χώρα (Δεν μπορώ να κατηγορήσω το ΠΝ που προφανώς θα επιθυμούσε ανάλογα πλοία και συμβιβάζεται με κατώτερα ή με λιγότερα, αναλόγως του προϋπολογισμού του). Σε μια φρεγάτα 6.000 τόνων έχεις περισσότερες δυνατότητες ενσωμάτωσης συστημάτων/όπλων & ρόλων, χωρίς να επηρεάζεται η πλοιμότητα από το βάρος αφού αυξάνεται το μήκος του πλοίου. Βλέπεις εδώ οι Ολλανδοί ανακοινώνουν 6.000 τόνους αλλά 30 κόμβους ταχύτητα, ενώ οι Μπελ με λίγο πάνω από 4.000 τόνους 27 κόμβους. Βέβαια προφανώς μιλάμε για πιο ισχυρά προωστήρια σκεύη αλλά δεν μπορεί το ΠΝ να σταθεί στην Αν. Μεσόγειο με μικρότερα πλοία. Σημειωτέον οι Τούρκοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν στο μέλλον 6-7 αντιτορπιλικά (ΤΦ-2000) στους 7000 τόνους και με διπλάσιο φόρτο αντιπολϊκών πυραύλων. Είναι μονόδρομος να κινηθούμε σε πλοία είτε σαν αυτό των Ολλανδών που προκρίθηκε ως αντικαταστάτης των Μ είτε σαν των IverH/type-31 των Δανών και Άγγλων, αντίστοιχα. Προσέξετε ότι χώρες όπως η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία που δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση τις απειλές που έχουμε εμείς και παρόλα αυτά αποκτούν τέτοια πλοία για φρεγάτες.

 3. Αυτοι οι Ολλανδοι εχουν εμπειρια στη ναυπηγηση πλοιων. Δεν θα με ενοχλουσε καθολου να κερδιζαν το συμβολαιο του ΠΝ. Μαζι με τους Γαλλους εχουν το προβαδισμα. Εκτος κι αν αυτοκτονησουμε και κανουμε μεγαλη κωλοτουμπα και δωσουμε την ναυπηγηση των πλοιων, στην κρισιμη εποχη της ιστοριας μας, σε μια ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Η οποια οχι μονο δεν ειδεικευεται στα ναυπηγεια, αλλα μας κανει και τη δυσκολη στην αποδεσμευση των F35!!!! Θρασσος απυθμενο.

 4. Καλύτερα να μοιράσουμε τα λεφτά σε Γάλλους και Ολλανδός για περισσότερα πλοία.
  4 γκοβιντ 2700 σαν των υαε με 32 essm και Ram τελική τιμή με όπλα 2 δις (υαε 2 πλοια 750εκρια χώρις όπλα).
  4 σίγμα των 4000 τόνων κόστος 3.2 δις τελικό με 12 sm2 και 16 essm και Ram21 και strales και ίσως να στριμωχνετε και ένα μιλλενιουμ 35, ιδανικά για ανατολική μεσογειο και ανοιχτές θαλασσες.
  Οι γκοβιντ θα είναι έτοιμες σε 2 χρόνια από τις υπογραφές (αν υπογράψουμε άμεσα) και την πρώτη κοπή μεταλου άρα είναι και ενδιάμεση λύση καθώς κάθε μεταχειρισμένο που θα περνάμε με μια αναβάθμιση κτλ θα ερχόταν σε πάνω από 2 χρόνια.
  Μπορεί 12 sm2 ανά πλοίο να φαινονται λίγοι αλλά 4 πλοία μαζί κλειδώνουν την πρόσβαση σε ολόκληρες περιοχές στην τουρκική αεροπορία.
  Οι γκοβιντ 2700 στην Ελευσίνα και οι σίγμα 4000 στον. Σκαραμαγκα.

  1. 5,2 δις ευρω συνολο 8 νεα πλοια. (και οχι 4 νεα και 2 παλια των αλλων προτασεων) 2 χωρες προμηθευτες, 2 ελληνικα ναυπηγεια δουλεουν. Ενα cms (tacticos) και για τα 8 και για τις 4 μεκο αρα ομοιοτυπια.

  2. ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ, ΕΣΠΑ, ΤΑΜΕΙΑ ΑΝΑΚΑMΨΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΕΤΕ, ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ. ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ.

   1. @ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ
    ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ,ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ
    και να σου θυμίσω η Ε.Ε.,τι έκανε στην Ελλάδα:κατέστρεψε την βιομηχανία μας που το 1974 μετείχε με ποσοστό 20% στο Α.ε.π.,με το νόμο περί πανωτοκιων,κατέστρεψε την ναυτιλία μας,τον πρωτογενή τομέα, μέσω των ποσοστοσεων, πότε όμως δεν μπήκαν ποσοστοσεις στην παραγωγή μερσεντες,φιατ,πεζω,…Αφού ήταν εταίροι μας (στην ουσία εταιρες είναι του αισχυστου ειδους)γιατί δεν αγόραζαν όλη την πρωτογενή παραγωγή μας?Γιατί για να πουλήσουν τα προϊόντα ΤΟΥΣ σε άλλες αγορές εκτός Ε.ε.,έπρεπε να παίρνουν και από εκεί κάτι,έτσι κρέμασαν εμάς.καταστρεψαν το λιανικό εμπόριο, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, μέσω των δικών τους σουπερμάρκετ. Τα δικά τους προϊόντα τα απαλλαξαν από καταβολή Φ.π.α.(ενδοκοινοτικές συναλλαγες)ενώ τα προϊόντα του Έλληνα βιοτεχνη πλήρωναν υψηλότατο Φ.π.α. και για το κερασάκι στην τούρτα μας γέμισαν με εκατομμύρια μουσουλμάνους εποίκους αφού πρώτα μας έδεσαν με τις συμφωνίες Δουβλίνο 1 και2.Στο τέλος, δε,μας είπαν και τεμπέληδες και μας φόρτωσαν για 99χρονια ένα κάρο δάνεια με τοκογλυφικους όρους όπως άλλωστε είναι η παράδοση τους.και μετά από όλα αυτά στέκονται στο πλευρό του μέγα δημοκράτη Ερντογάν
    Οπότε αγαπητέ φίλε δεν τους οφείλω ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΉΣΩ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ Η.ΠΑ.,ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΉΛ, ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ, Η ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ. Η Ε.Ε. είναι για εμένα ο,τι και η οθωμανική αυτοκρατορία ΔΥΝΆΣΤΗΣ. –

    1. Πηγαινε με τους Αμερικανους να παθεις οτι ο Σανταμ και ο Κανταφι!!! Αυτοι που ηταν υποχειρια των Αμερικανων στην αρχη και στο τελος κατεληξαν ξερεις που. Βαζουν τους Τουρκους εμποδιο για να μην μπορεις να εκμεταλλευτεις τα κοιτασματα σου! Οσο για το εμποριο που επικαλεισαι οτι ζημιωθηκες απο την ΕΕ, πηγαινε και ρωτα τους Τουρκους αγροτες τη εισοδημα εχουν το χρονο με τα ιδια στρεμματα χωρις επιδοτησεις!!! Καλυτερα μην γραφεις εδω μεσα ο,τι σου κατεβει!!! Εχει γινει εισροη απο το 1980 γυρσ στα 150 δις επιχορηγησεις και επιδοτησεις, χωρια τα δανεια, για να μετασχηματιστεις σε μοντερνο κρατος!!! Χωρις ευρω θα δουλευες μπιρ παρα ολη μερα!!! Κοιτα και λιγο προς τις αλλες χωρες εκτος Ευρωπης!! Η ακομα και την Αμερικη! Νομιζεις ολοι απο τα 330 μυρια ειναι πλουσιοι??

     1. @Χρόνια Πολλά
      Αγαπητέ φίλε με αυτά που γράφεις κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ευρωλιγουρης. Τι σχέση έχει ο Σανταμ και ο Καντάφι?κολλητοί του Α.παπανδρεου ήταν κάποτε,ΑΝ θυμάσαι.οι Τούρκοι , προ Ερντογάν είχαν ένα ΑΕΠ όσο το δικό μας εκείνης της εποχής ξέρεις πόσο είναι το ΑΕΠ της Τουρκίας σήμερα και πόσο της ελλαδας?ευτυχώς που έχει μεγαλομανία ο Ερντογάν και κατέστρεφει την οικονομία της Τουρκίας.οι η.π.α. ειπές ότι βάζουν εμπόδιο τους Τούρκους για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, οι καλή σου στοργική Ε.Ε.γιατι δεν τους τραβάει το αυτί αφού αυτοί κάνουν όλα αυτά σε ένα κράτος μέλος της?γιατί η Ε.ε.χρηματοδοτει μια χώρα που κατέχει το 38%κράτους μέλους της και δεν το αναγνωρίζει μάλιστα?αν βρεις που είναι η πρωτεύουσα της Ε.ε.,που είναι ο στρατός της και που τα αναγνωρισμένα συνορα της ,πεσ το κι εμένα.τελος για τα 150δις που πήραμε από το 1980 και μετά ήταν οι χάντρες και τα καθρεφτάκια που μας έδωσαν για μας γδυσουν,όπως εκάναν και στους ιθαγενείς της Αφρικής και Αμερικής προγενέστερα.η Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία της πέτυχε οικονομικό άθλο μόνη της,μετά την ένταξη στην Ε.ο.κ.πατωσε. το ξαναγραφω:η Ε.Ε.ειναι ΔΥΝΆΣΤΗΣ,αυτό που είναι το μέλλον είναιμια Ελλάδα ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗ. Τέλος αυτό που έγραψες για μετασχηματισμό με τα χρήματα της Ε.ε. της Ελλάδας σε μοντέρνο κράτος,με εκανε και γελασα πολυ,αλλα πήγαινε να το πεις και σε κάτι μουσαφιριδες στη οδό Μενάνδρου κ.α.,μην πας όμως νύχτα γιατί αγαπητέ θα λυπηθώ πολύ αν πάθεις κάτι κακό…

     2. Μια ζωη για τους Ελληνες φταινε οι αλλοι ποτε οι ιδιοι.
      Με τα χρηματα της Ευρωπης θα επρεπε να ειχαμε γινει η Ελβετια του Νοτου αλλα αυτα φαγωθηκαν και εγιναν παροχες και διορισμοι εξ ου και η ρετσινια των τεμπεληδων εκτος συνορων.
      Καποιοι νομιζουν οτι δεν βλεπουν στο εξωτερικο το ενα εκατομμυριο δημοσιων υπαλληλων αναξιοκρατικα διορισμενων και οταν για το εργο που παραγουν χρειαζονται ουτε το ενα δεκατο απο δαυτους εννοειται πως οι υπολοιποι υποαπασχολουνται αν δεν πληρωνονται τσαμπα η υπερ του δεοντος και ολοι το κατανοουν.
      Η Ευρωπη εχει σοβαρες παθογενειες και περιορισμους αλλα εδωσε τρανες ευκαιριες στην Ελλαδα που τις αγνοησε υπεροπτικα θεωροντας οτι της χρωστανε και απο πανω απο μηδενικη απορροφηση κονδυλιων που καρπωθηκαν αλλες χωρες μεχρι ποσοστωσεις που αναφερει ο φιλος που οχι δεν δοθηκαν αλλα εμεις δεν διεκδικησαμε υποπτα ενω αλλες χωρες πηραν γενναιο μεριδιο και επειδη οτι δεν απαιτουσαμε κατεληγε σε αλλους ενω υπαρχει εντονη οσμη ανικανοτητας η χρηματασμου εγχωριων παραγοντων υπερ τριτων χωρων κατι που ποτε δεν διερευνηθηκε.
      Αποτελεσμα;
      Μειναμε απλοι ζητουλες και εσχατως χρεωκοπημενοι ζητουλες αφου ποτε δεν ειδαμε την ΕΕ σαν ευκαιρια για αναπτυξη αλλα σαν απλο πορτοφολι και ποτε ισοτιμα σαν εταιροι αλλα με καχυποψια και κακη προαιρεση .
      Και φυσικα μας αντιμετωπιζουν αναλογα .
      Η ωφελημενη Ελλαδα εχει κακη γνωμη για την ΕΕ γενικα αφου αγνοησαμε τις ευκαιριες και μειναμε με τις παθογενειες διεθνιστικες η αλλες που οφειλονται στην ελλειψη συνοχης και ομοφωνιας και αντεθνικων πολιτικων.
      Και παλι ομως κανεις δεν μας δεσμευει και παρα τις οποιες αντιδρασεις θα μπορουσαμε να διατηρησουμε τον εθνικο μας πυρηνα απεχοντας απο την εφαρμογη επιζημιων συμφωνιων .Ουτε το ενα καναμε ουτε το αλλο μονο μειναμε στην γκρινια και το αναθεμα ενω η Τουρκια εκτος ΕΕ πετυχε περισσοτερα γιατι ειχε ηγετες οχι απατεωνες αλλα προσωπικοτητες με οραμα εστω και στον βαθμο και την ποιοτητα που το ειχε και εχει.
      Που απεχει παρασαγγας απο τα δικα μας μετρα.
      Εδω το εθνικο αθλημα ηταν ο διορισμος, η διασπαθιση των κονδυλιων, η ευκολη κονομα ,το μαγειρεμα και τα μπουζουκια μαζι μετον χυδαιο λαικισμο και την αριστεριλα του ειδους δαγκωνω το χερι που με ταιζει ενω παραλληλα υμνω δικτατορες και τρομοκρατες Αραβες και μη .Ο τιμιος ηταν βλακας και ο βλακας προτυπο οποτε οτι σπειραμε επι πασοκικης κυριως βρωμιας θερισαμε .
      Ακομη στεναζει ο Αστερας Βουλιαγμενης απο την επελαση των πρασινων απατεωνων με τις μουστακες και τις σαγιοναρες υποδειγματος Κολλα και σια μαζι με τις βιζιτες τους και την χυδαιοτητα που κουβαλουσαν σαν κοινωνικη ψωρα που μολυνε τελικα ολη την κοινωνια.
      Μαζι δεν τα φαγαμε αλλωστε που λεει και ο Παγκαλος;
      Μετα την πρωτη διακυβερνηση των σταγονιδιων του πρωην ΠΑΚ η χωρα ειχε ηδη χρεωθει απο τις κλοπες των αλητων που εκαναν συνενοχο στο εγκλημα τις μαζες ωστε να την γλυτωσουν κρυμμενοι πισω απο το πληθος και τα κάταφεραν περιφημα εσχατως μεταλλασομενοι και σε Κινημα Αλλαγης τρομαρα τους.Φυσικα και οι αλλοι ακολουθησαν μοιραια εχοντας και αυτοι μεριδιο ενοχης .
      Αλλα για εμας φταινε οι ΗΠΑ και οι κουτοφραγκοι της ΕΟΚ/ΕΕ που συνομωτουν εναντιον μας.

    2. Ποιος κανει τους πολεμους και παραγει μουσουλμανους εξαθλιωμενους? Ποιο κρατος σου τους στελνει? Ποια κρατη συνεργαζονται εναντια σε Συρια, Λιβυη κτλ? Η Βενεζουελα, Αργεντινη, Βραζιλια και Κουβα που δεν ειναι σε ΕΕ γιατι πεινανε? Μηπως γιατι δεχονται οικονομικο πολεμο απο τους Αμερικανους για να μην σηκωσουν ποτε κεφαλι?

    3. Η Ε.Ε. κατέστεψε την βιομηχανία μας; Τα θέλετε και τα λέτε αυτά;
     Ποιός έκανε στάσεις εργασίας στα εργοστάσια που (κάποτε) υπήρχαν με αντικείμενο της κινητοποίησης την «συμπαράσταση στο κίνημα των Σαντινίστας στην Νικαράγουα»; Ο Βέλγος και ο Ολλανδός; Ποιός έκλεινε τους δρόμους και έκοβε την Ελλάδα στα δύο επειδή δεν βγήκε το επιθυμητό γι αυτόν αποτέλεσμα στο τεστ ούρων ενός ποδοσφαιριστή; Ο Αυστριακός ή ο Άγγλος;
     Πήγαινε σε οποιαδήποτε χώρα εκτός Ελλαδιστάν και πες τους ότι θέλεις να ορίσεις εκπροσώπους των συνδικαλιστών στο Δ.Σ. «για να συναποφασίζουν την στρατηγική της επιχείρησης». Και χρονομέτρησε σε πόση ώρα θα βρεθείς σε πύραυλο με προορισμό εξωτικούς αστερισμούς.
     Μήπως αυτά γίνονταν σε άλλη χώρα;

     Όσο για την πρωτογενή παραγωγή μας, τράβα να ρωτήσεις τους παραγωγούς στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι στέλνουν τα προϊόντα τους σε όλο το κόσμο. Εκτός και αν νομίζεις ότι πρέπει να επιβραβευτούν οι ξύπνιοι που έβαζαν στα τελάρα ότι κατιμά ήθελαν και έβαζαν από πάνω για βιτρίνα μερικά «από τα καλά» και μετά τα χρέωναν με τιμές Χρηματηστηρίου Γουόλ Στριτ.

     Όταν οι άλλοι έπαιρναν χρήματα από την Ε.Ε. τα έκαναν λιμάνια, δρόμους, εργοστάσια, ναυπηγία, αεροδρόμια, αποστραγγιστικά, συσκευαστήρια….
     Εμείς τα κάναμε επιδοτήσεις «για την περήφανη αγροτιά» και είχε γεμίσει η Ελληνική ύπαιθρος καμπαρέ και απέκτησε ξαφνικά ο Έλληνας αγρότης την δυνατότητα να πίνει στις 3:00 το πρωί το… σκοτς ον δε ροκς, με μια κουκλάρα που του είχαν φέρει από την Ταϊλάνδη ή τις Φιλιππίνες (και ήταν σίγουρος ότι μας κουβαλήθηκε από 10.000 χιλιόμετρα μακριά για το θεληματικό του πηγούνι). Τότε όμως ήταν καλά. Σήμερα που πληρώνουμε τα κ@λόσπιτα του σιδερένιου και τους χρυσούς γάμους του Φίγκαρο Άκη, μας φταίνε ξαφνικά οι ξένοι.

     Όταν η Ελλάδα έτρωγε δανικά, οι ξένοι έφτιαχναν σοβαρά κράτη και επιχειρήσεις. Σήμερα λοιπόν που μετριώμαστε, αυτοί βρίσκονται με τα σοβαρά κράτη και επιχειρήσεις και εμείς με χρέη. Αυτοί φταίνε;

     Μήπως θέλεις να ρωτήσεις τί ποσοστό αλλοδαπών έχουν Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία κλπ; Κι όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες. Εκεί όμως οι κυβερνήσεις τους εργάστηκαν με πρόγραμμα, εφάρμοσαν παντού το νόμο και στην μεγάλη πλειοψηφία τους, τούς έχουν ενσωματώσει. Εδώ ακόμη μοστραριζόμαστε ο καθένας ως «πιό πατριώτης από τον διπλανό» και χάνουμε την ουσία.

     * Όσοι Έλληνες δούλεψαν σωστά χωρίς λάιφ στάιλ και εξάρτηση από τον κάθε… μπατζανάκη, δημιούργησαν. Αυτούς δεν τους… κυνηγούσαν οι Ευρωπαίοι;

     1. Αγαπητέ φίλε ο,τι γραφεις,περι απεργιων χρυσοδακτυλων πολιτικων κ.τ.λ.,είναι όλα αλήθεια.αλλα η μισή αλήθεια. Η Ε.ε. βοήθησε,πρωτα,να εγκατασταθεί στη χώρα μας ένα πολιτικό σύστημα με το οποίο έκανε τη δουλειά της και έγιναν ο,τι σωστά γράφεις.αυτοι οι πολιτικάντηδες έβαλαν τη χώρα στην τότε Ε.ο.κ.,χωρίς δημοψήφισμα, έβαλαν τη χώρα στο ευρώ χωρίς δημοψήφισμα, είναι αυτό δημοκρατικό?δεν γνωριζαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τι γινοταν στην ελλαδα τοσα χρονια?γνωριζαν ισως καλυτερα απο εμας αλλα παιζαν το παιχνιδι τους,αριστα.
      Τέλος σχετικά με τους αλλοδαπούς που γράφεις:πρώτον κανείς λάθος στα περί ενσωμάτωσης, απόδειξη τα γκέτο σε κάθε μεγάλη πόλη και δεύτερο η τρομοκρατία που ανθεί ειδικά η ισλαμική τρομοκρατία. στο θέμα των αλλοδαπών σε Αγγλία, Γαλλία,Βέλγιο,κ.α. είναι κάτι το τελείως διαφορετικό με την ελληνική πραγματικότητα. Σε κάθε όμως περίπτωση αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος γιατί δεν του παρουσιάζουμε ένα σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία σε δημοψήφισμα να δούμε θα το εγκρίνει?Αυτό είναι πραγματική δημοκρατία, γιατί δεν γίνεται ?

     2. @ C.p

      Για πολλά – πολλά χρόνια κυριάρχησε στην Ελλάδα το πρότυπο του «καταφερτζή» που χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει μπορεί να έχει ακριβό αυτοκίνητο, να ζει σε πολυτελές σπίτι, να είναι κάθε βράδυ στα σκυλάδικα, να πηγαίνει ακριβά ταξίδια κλπ κλπ (υπολλείμματα αυτής της αρρωστημένης νοοτροπίες, υπάρχουν ακόμη σε ικανές ποσότητες στην Ελληνική κοινωνία).
      Αυτό ήταν το πρότυπο που προωθούσαν τότε οι κεφαλές μας. Θα άλλαζε αυτό αν γινόταν δημοψήφισμα; Ακόμη και γινόταν, το «ναι» στην είσοδό μας στην (τότε) ΕΟΚ δεν θα ήταν μικρότερο του 70%.

      Μετανάστες ζουν σε πολλές χώρες της ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Η (ισλαμική και όχι μεταναστευτική) τρομοκρατία είναι πολύ πρόσφατη και οφείλεται αλλού. Μην μπερδεύεσε.

      Ο Τσίπρας αποφάσισε να φέρει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, για να λιαστούν στην Ελλάδα. Να ρωτηθεί ο ίδιος γιατί δεν έκανε προηγουμένος δημοψήφισμα.

     3. Σωστός σε όλα, μόνο με την αυτοκριτική, τον εντοπισμό, αλλά και την αποδοχή των προσωπικών του λαθών γίνεται κάποιος καλύτερος.
      Ακόμα και στις πιθανές ευθύνες άλλων σου ανήκει σοβαρό μερίδιο, που της επετρεψες….

   2. @ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ
    «…ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.»
    Βεβαίως, αρκεί τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι Γάλλοι που μας στήριξαν πολλές φορές έμπρακτα (όχι μόνον πρόσφατα).

    1. @ενοχλητικό κουνούπι 15 01 21, 18:25′
     Αγαπητέ φίλε,έχεις απόλυτο δίκιο για τα όσα λες Σχετικά με το πρότυπο του καταφερτζη. Εγώ νομίζω ότι επιβιώνει και σήμερα.επειδη εζησα την εποχη του τελους δεκαετιας 70,σε διαβεβαιώ οτι σε τυχον δημοψήφισμα για ενταξη στην ε.ο.κ.,το οχι θα έπαιρνε 60%+.απόδειξη είναι ότι ο Α.παπανδρεου στις εκλογές της 18.10.1981 εκλέχτηκε με κύριο σύνθημα έξω από την Ε.ο.κ. έξω από το ΝΑΤΟ.αν κάνω λάθος διόρθωσε με.
     Σχετικά με τους μετανάστες στο ξαναλέω,άλλο οι της Ευρώπης και άλλο οι της Ελλάδας.στην Ελλάδα εισέρχεται παράνομα,παραβιάσεις όλους τους νομούς, σου δίνουν τα πάντα,για κανε το ίδιο και στη Γερμανία,να δεις. Επίσης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το φαινόμενο της μετανάστευσης πάει πολύ πίσω στην εποχή της αποικιοκρατίας, εδώ τέτοια φαινόμενα δεν είχαμε.ο Τσίπρας έφερε όπως γράφεις εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά γιατί ξεχνάς αυτούς που ήρθαν επί Σημίτη,Σαμαρά,και όλους τους άλλους.καποιοι μιλούσαμε τότε όμως μας βριζαν,οταν ειδαν αλβανικης καταγωγης στρατιωτες του Ε.Σ.να κάνουν μέσα σε στρατόπεδα τον αετό της μεγάλης αλβανιας χυναν κροκοδείλια δάκρυα.

 5. 1950: Δημοψήφισμα των Ελλήνων στην Κύπρο διεξάγεται από την Εκκλησία για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.

  Για να μην ξεχναμε και καποια πραγματα και ας ειναι εκτος θεματος

 6. Ελεος πια με εσσμ. Μονι φρεγάτες με αστερ. Πρέπει να ξεκολλήσουμε επιτέλους κ να παμε με την τεχνολογία κ μια παραπάνω που ο γειτονας δεν εχει αστερ.

  4 μπελ κ γίναμε.

  1. @ Βασίλης
   Συμφωνώ μαζί σας. Όσες βελτιώσεις κι αν ενσωματώνει ο ESSM II δε θα πρέπει να αποτελέσει επιλογή εάν θέλουμε να ομιλούμε για όπλα της 3ης δεκαετίας του 21ου Αιώνος.

  2. Φιλε Βασιλη,

   1) Ο ESSM block 2 εχει τις ιδιες τεχνολογιες που εχει και ο Αστερ, ισως και ανωτερες καθως ειναι ολοκαινουριο βλημα, φερει ενεργο ερευνητη και εχει μεγαλυτερο κινητηρα με κατευθυνση ωσης. Φυσικα δεν εχει την εμβελεια του Αστερ, αλλα αντιστοιχη εμβελεια εχει ο SM-2.

   2) Ο ESSM μπορει να τοποθετηθει σε 4αδες στο καθε κελι (quad pack), αυξανοντας το φορτιο πυραυλων ενος πλοιου χωρις την αναγκη να τοποθετηθουν περισσοτεροι εκτοξευτες που εχουν μεγαλο κοστος καθως αναγκαζουν τα πλοια να εχουν πολυ μεγαλυτερο εκτοπισμα. Ουτε οι Αστερ, ουτε οι CAMM-ER εχουν αντιστοιχη δυνατοτητα quad-pack.

   3) Συμμετεχουμε ως χωρα στη βιομηχανικη κατασκευη του ESSM , ενω δεν εχουμε καμια συμμετοχη στον Αστερ.

   1. ESSM BII: Ίδιο κινητήρα(hot section) έχει με την υπάρχουσα έκδοση
    Η αυξημένη εμβέλεια προέρχεται από βελτιώσεις στο σύστημα κατεύθυνσης
    Θα πρόσθετα πως ο ESSM είναι ήδη στο οπλοστάσιο του Ναυτικού με ότι αυτό συνεπάγεται σε υποδομές υποστήριξης συντήρησης και εκπαίδευσης προσωπικού
    Επιπλέον είναι και το θέμα της τιμουλας…..

    1. Επίσης, η σύγκριση του ESSM πρέπει να γίνεται με τον Αστερ 15 και όχι με τον Αστερ 30. Ο αντίστοιχος του Αστερ 30 είναι ο SM-2.

    2. Η πτωση στα έλεγε και εσένα και του Διγενή που λέγατε ότι ο essm 1 έχει εμβέλεια 50+ χιλρα, ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα και η εμβέλεια είναι πολύ μικρότερη των 50χιλων.
     Φαντασου αφού η πλέον Αμερικανοφιλη πτώση το έλεγε πόσο θα είναι η εμβέλεια.
     Ίσως και κάτω από 40 χιλρα.
     Ο block2 αφού δεν αλλάζει κινητήρα αποκλείετε να αυξάνει εμβέλεια, αντε αεροδυναμικά να βελτιώνετε πόσο 5-10%? Από τα 40 να πάει στα 45 χιλρα?
     Αυθαιρετο συμπέρασμα δικό σου είναι ότι αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την εμβέλεια ο block2.
     O camm είναι το μέλλον, καθώς δεν χρειάζετε καθοδήγηση από το ραντάρ, όπως o, essm ακόμα και ο 2, αν δε και ο camm-er μπει σε 4αδες (ο camm ο απλός είναι σίγουρο, ο er σίγουρα 2αδες αλλά όταν γίνει επιχειρησιακος θα ξέρουμε καλυτερα.

     1. Καθόλου αυθαίρετο συμπέρασμα!
      Κανε ένα googlarisma #ESSM BII range# να δεις τι δίνουν ένα σωρό references

      Δες μερικά references:

      https://www.navalnews.com/naval-news/2019/08/low-rate-initial-production-begins-for-raytheon-essm-block-2/

      According to open sources, the RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) has a range of about 27 nautical miles (50 Km) and a top speed of Mach 4+.

      https://www.realcleardefense.com/articles/2018/04/19/a_call_for_the_essm-er_113342.html

      From public sources, it appears that the maximum effective range of the ESSM is in excess of 50 km, perhaps as long as 80 km (48 statute miles)

      Για το πως με τον ίδιο κινητήρα βελτιώνεται η εμβέλεια δες εδώ

      https://www.thedrive.com/the-war-zone/15718/watch-the-navy-fire-its-new-evolved-sea-sparrow-block-ii-missile-for-the-first-time

      Range will likely stay about the same on paper, about 30-45 miles depending on the source, but adjusted flight profiles due to the missile’s new terminal guidance system may allow for longer, more efficient engagements.

      Ο CAMM απαιτεί επίσης target data update via data link και έχει 20-25 km ακτίνα δράσης .Για την ίδια ακτίνα μια χαρά δουλεύει και ο ESSM BII MONO με το ενεργό radar που έχει

      Για μεγαλύτερες αποστάσεις όλοι οι ενεργοί πύραυλοιαπαιτούν target data update ώστε όταν φθάσουν κοντά στο στόχο εκείνος να βρίσκετε εντός του field of view του radar τους αλλιώς πάνε στο γάμο του κουτρούλη!

      Τα έχω γράψει αλλα προφανώς δεν κανεις το homework σου!

      Μεταξεταστέος πάλι βγήκες!

     2. Ο camm έχει πολύ μικρή εμβέλεια ενώ δεν υπάρχει κανάνα πλοίο στον πλανήτη, σε ενέργεια ή υπό ανάπτυξη, που να παίρνει camm σε τετράδες.
      Ο camm-er είναι ακόμα υπό σκέψη. Αν ποτέ αποφασίσουν να τον αναπτύξουν το ξανασυζητάμε.

   2. Η εξέλιξη ενός όπλου έχει και κάποια όρια. Ο ESSM είναι εξέλιξη του για πάρα πολλά χρόνια εξελισσόμενου RIM7. Κάποια στιγμή ο κύκλος του προϊόντος κλείνει.

    65 ESSM I έχει το ΠΝ δεν είναι και κανένα απόθεμα τόσο μεγάλο. Συν το ότι τα μέταλλα και τα κράματά του τα τρώει και η αλμύρα. Και 2.5% συμμετοχή στην εξέλιξη του πυραύλου και αυτό ελάχιστο.

    Καιρός να πάμε παρακάτω, όχι εμείς αλλά κάποιοι ναύτες που επιμένουν στα κλισέ…

    Γερμανικό σκαρί
    Ολλανδικοί αισθητήρες
    και Αμερικάνικα όπλα.

    Έλεος.

    1. Πως τα τρώει η αλμυρα ενώ είναι μέσα στο mk48 VLS cell μου εξηγείς???
     Με «τιμουλες» πάνω από 1-1.5MIL $ ο essm και πάνω από 3+MIL ο aster30 πόσους καινούργιους περιμένεις να αγοράσουμε??

     O ESSM χρησιμοποιείτε από πολλά ναυτικό και το Αμερικανικο με ότι αυτό συνεπάγεται στη υποστήριξη αναβάθμιση και επριετερν εξέλιξη του
     Ήδη μιλάνε για version με βεληνεκές 80km !!
     Ο camm είναι σε μικρότερη κατηγορια από άποψη βάρους και επιδόσεων
     Και εκεί έχουμε ήδη το RAM !!

     1. Ποια version με 80 χιλρα? Παλι παραπληροφορεις? Μια εικασια ενος αρθογραφου που ειχε πει τι καλα να εβγαινε μια μερα ενας Essm-er? στα ελεγε η πτωση ουτε 50 χιλρα δε παει το ρημαδι, πολυ παρακατω, Φαντασου αφου τα παραδεχονται αυτα οι αμερικανοφιλοι ποσο παει.
      Δεν ειμαι κατα των essm αφου εχουν και το τεραστιο πλεονεκτημα της τετραδας ανα κελι,
      αλλα ελεος με τα ψεμματα για τις τεραστιες εμβελειες των αμερικανικων πυραυλων.
      Η ram block2 την μετρhσαν οι τουρκοι οταν την αγορασαν για την ada και βγαλαν ακριβεις κινηματικες επιδοσεις και εμβελεια (7,5 nm=13.89Km).
      Πολυ λιγοτερο απο τα 20 Km που συνεχεια μας γραφεις.

     2. @Romeo60
      According to a contract released by the U.S. DoD (Department of Defense) on July 1, 2020, Raytheon Missiles and Defense, Tucson, Arizona, is awarded a $32,192,842 firm-fixed-price contract modification to previously awarded contract N00024-15-C-5420 to complete engineering and manufacturing development software development, testing and support to complete the government operational test and evaluation of the Block II Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM).

      Work will be performed in Tucson, Arizona (93%); Koropi Attica, Greece (1%); Nashua, New Hampshire (1%); Andover, Massachusetts (1%); and Aranjuez, Spain (1%). The ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile)program is an international cooperative effort to design, develop, test and procure ESSM missiles. The ESSM provides enhanced ship defense.

      ESSM Block 1 is part of a 10-nation international cooperative development program between the U.S., NATO partner nations and Australia and is a kinematic upgrade to the RIM-7P SEASPARROW Missile that leverages U.S. guidance technology. ESSM is a medium-range, semi-active homing missile that makes flight corrections via radar and midcourse data uplinks. The missile provides reliable ship self-defense capability against agile, high-speed, low-altitude anti-ship cruise missiles (ASCMs), low velocity air threats (LVATs), such as helicopters, and high-speed, maneuverable surface threats. ESSM is integrated with a variety of U.S. and international launchers and combat systems across the Consortium navies and several Foreign Military Sales customer nations.

      ESSM has 10-inch diameter control and rocket motor sections that tapper to an 8-inch diameter guidance section and utilizes a radome-protected antenna for semi-active homing. The high-thrust, solid-propellant rocket motor provides high maneuverability with tail control and incorporates a Thrust Vector Controller (TVC).

      ESSM’s effective tracking performance and agile kinematics result from S- and X-band midcourse uplinks, high average velocity and tail control. Increased firepower and lethality are realized with the MK 25 quad pack canister used for MK 41 Vertical Launch System (VLS)-equipped ships and an improved warhead.

      The follow-on to ESSM Block 1, the ESSM Block 2, began development in 2014. Block 2 utilizes the same propulsion section and increases the diameter of the guidance section to 10-inches. The new guidance section will utilize a dual seeker head that will employ semi-active and active guidance. The ESSM Block 2 is scheduled for IOC in 2020.

      Πηγή: https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2020/july/8688-raytheon-to-complete-engineering-development-of-essm-evolved-sea-sparrow-missile-block-ii.html

     3. @ Romeo 60
      δεν διαβάζεις και όταν διαβάζεις δεν καταλαβαίνεις!
      συζητάνε για version με 80km range έγραψα!!
      Ref:
      https://www.realcleardefense.com/articles/2018/04/19/a_call_for_the_essm-er_113342.html

      From public sources, it appears that the maximum effective range of the ESSM is in excess of 50 km, perhaps as long as 80 km (48 statute miles). With a rule of thumb 40-60% increase for doubling fuel, the resulting range would be around 130 km (78 statute miles).

     4. @ CK

      «»Πως τα τρώει η αλμυρα ενώ είναι μέσα στο mk48 VLS cell μου εξηγείς???»»

      Εμ, μηχανικός πράμα από το ΕΜΠ δεν πέρασες και λίγο από τους Χημ. Μηχ?

      Νόμος του fick? Rings a bell?

      Άσε το keybord, έχεις διάβασμα..
      Έχεις διάβασμα

     5. Τα μέταλλα και τα κράματά του τα τρώει η αλμύρα μεγαλε ξεχνα τοοο λεμε! Γιαυτο λενε στο μελλον θα τους κανουν ανοξειδωτους ολους τους πυραυλους , απο ανακυκλωμένα κατσαρολικά μαλλον.

     6. @ Βαθύ μπλε

      Βλέπω έβαλες πλώρη για νόμπελ Χημικής Μηχανικής! Καλό πράγμα να έχεις στόχους στη ζωή σου.

   3. @Stealth
    Αγαπητέ μας co-threader, η συμμετοχή μας στη βιομηχανική ανάπτυξη στον essm στις εποχές δόξης άγγιζε ανεπίσημα το 6% – 7%. Επίσημα, πάντως, ουδέποτε ξεπέρασε το αστείο 3% !!! Ο Camm-er δεν είναι σήμερα διαθέσιμος. Ο απλός Camm είναι κοντά σε επιδόσεις με τον essm I. Ως προς τον SM2 IIIA & IIIB είναι ιεροσυλία να τον συγκρίνουμε με τον ASTER 30. Το ευρωπαικό όπλο είναι πολύ καλύτερο.

    1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ESSM…:
     Δείτε μετά τη σελ.41 το ANEX 1
     https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.state.gov/wp-content/uploads/2019/02/01-1025-Multilateral-Defense-R-and-D-Seasparrow.pdf&ved=2ahUKEwjXga3zv57uAhVk4uAKHd6AC90QFjAJegQICRAB&usg=AOvVaw1RUOSAorEre6gHGwbGLQkP

     1. @ΓΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
      Μερικοί θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του ESSM λέγοντας και ότι έχει μεγαλύτερη εμβέλεια απο έναν Aster15 που είναι πιο οικονομικός απο τον Aster30, αλλά και αυτό δεν ισχύει αν θυμάμαι σωστά,επειδή η εμβέλεια που αναφέρεται επίσημα για τον Aster15 είναι πολύ μικρότερη απο την πραγματική που έχει αυτός ο πυραύλους.

     2. Ο ASTER 15πάει πακέτο με τον 30 και αντίστροφα
      Το πλεονέκτημα του ESSM είναι το quad packing
      Εάν οι Γάλλοι δεν ήταν τόσο δυσκοίλιοι όπως έχω γράψει θα δεχόντουσαν να βάλουν ένα 8cell mk41 στις [email protected]
      Με 3 η έστω 2 a50 vls = 24-16 aster 30 για και έναν 8CELLmk41 = 32 essm το πλοίο θα ήταν super!!!
      essm .mk41 έχουν ήδη ολοκληρώσει με το SETIS στις [email protected]
      Μονο με το SF έπρεπε να ολοκληρώσουν τους ESSM

     3. @CK
      Πακέτο πάνε αυτά που επιλέγει αυτός που πληρώνει,δηλαδή ο πελάτης όπως είπατε και ο ίδιος μιλώντας για τον συνδιασμό Aster30 και ESSM που θα θέλατε να ολοκληρωθούν σε γαλλικό πλοίο για την Ελλάδα.
      Η έλλειψη θέλησης της γαλλικής πλευράς να ολοκληρώσει τον MK.41 σε γαλλική φρεγάτα η άλλο πλοίο δεν νομίζω να είναι το πρόβλημα αλλά η έλλειψη θέλησης η οικονομικών πόρων της Ελλάδας να πληρώσει για αυτή την ολοκλήρωση και υπηρεσία,εφόσον οι Γάλλοι απέδειξαν με το παράδειγμα των Gowind που αναφέρατε ότι έχουν και θέληση και την ικανότητα να το πράξουν,αλλά όχι χωρίς να πληρωθούν όσο κοστίζει στην Γαλλία για αυτές τις εργασίες που απαιτούνται. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο αλλά συνηθισμένη πρακτική παντού,όταν ζητούνται υπηρεσίες και λύσεις με ιδιαίτερες προτιμήσεις του πελάτη που δεν προσφέρει ένα πακέτο σειράς.
      Για παράδειγμα: Ένα μαχητικό σειριακής παραγωγής F-16 προτείνεται σε τιμή λίστας χωρίς αλεξίπτωτο πέδησης στο κάθετο σταθερό και αμερικάνικα όπλα,όποιος έχει μικρούς διαδρόμους και χρειάζεται αυτό το εξάρτημα σε μια επέκταση του κάθετου σταθερού και ολοκλήρωση ευρωπαϊκών πυραύλων στο μαχητικό θα τα πληρώσει ως έξτρα στην εταιρία. Έτσι είναι και με τα πλοία όπου ο πελάτης ζητάει εξαρτήματα και συστήματα απο άλλη εταιρία σε χώρα που δεν κατασκευάζει η ίδια τα πλοία. Εκτός αν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που δεν υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση. Για αυτό και οι ΗΠΑ θα πληρώσουν επιπλέον για την ολοκλήρωση εγχώριων συστημάτων σε πλοία(FREMM) που αγόρασαν απο το εξωτερικό.

     4. @QP
      Πράγματι, υπάρχει υλικό που μπορεί να υποστηρίξει κάλλιστα αντίλογο. Ως προς τον Aster 15: Θεωρώ πως είναι ακριβός σε σχέση με όσα προσφέρει. Μένω με την εντύπωση ότι η υιοθέτηση στο μέλλον από ευρωπαικές κυρίως ναυτικές δυνάμεις πυραύλων MICA (VL / VL ER), CAMM (ER μόλις καταστεί διαθέδιμος) θα είναι πιο ορθολογικές επιλογές. Ο ASTER 30 νέας γενιάς θα πρέπει να μας απασχολήσει όπως και το βλήμα  CVS401 Perseus πολύ αργότερα. Προσωπικά αισθάνομαι πιο ασφαλής με την επιλογή ευρωπαικών όπλων καθότι η αμερικανική στάση επί σειρά ετών εγείρει κάποιους προβληματισμούς. Ο ESSM II έχει φάκελλο εμπλοκής πέριξ των 50 km και στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης προς τον στόχο παραμένει αυτόνομος. Νομίζω πως είναι ένα καλό όπλο αλλά ως εκεί. Έχει περισσότερα χρόνια παρουσίας στην πλάτη του. Βεβαίως, το ΠΝ δείχνει έως σήμερα ικανοποιημένο από αυτό εξού και κάποιος προβληματισμός ως προς το mid range οπλισμό των νέων σκαφών. Για όπλα όπως ο SM2IIIA/B είμαι ενάντιος. Ως προς τους harpoon που έχουμε σεβαδτό αριθμό, θα προτιμούσα να τους έβλεπα πλέον σε ταχέα περιπολικά. Προτιμώ τους Εξώκυτους και γθατί όχι ένα όπλο σαν τον NSM ή τον RBS4 εφόσον δεν επιλεγεί γαλλικό πλοίο.

     5. @ΓΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
      Συμφωνώ στα περισσότερα σημεία που αναφέρατε,συγκρίνοντας όμως τα στοιχεία για τις σημερινές τιμές των ESSM και Aster 15 δεν θα έλεγα ότι ο γαλλικός είναι πολύ ακριβός για αυτά που προσφέρει,εφόσον η διάφορα είναι μόλις 100.000 USD που είναι αμελητέα η ασήμαντη αν συνυπολογίσουμε και τους παράγοντες αξιοπιστίας του προμηθευτή που ορθώς θέσατε για προβληματισμό.
      Συμφωνώ απόλυτα ότι η σκέψη για SM-2 είναι περιττή εφόσον η εμβέλεια του Aster30 είναι συγκρίσιμη επειδή θυμάμαινα ισχύει και για αυτόν αυτό που έγραψα για τον Aster15 ας αναφέρονται επίσημα τα 120 km ως μέγιστος αριθμός.
      Για όσους θα ήθελαν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις θα υπάρχει σε λίγο ο NT και έτσι τα ευρωπαϊκά προϊόντα δεν έχουν πλέον να ζηλέψουν κάτι απο τα αμερικάνικα που είναι και σχεδιασμένα /φτιαγμένα για τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.
      Για τους ASM μπορώ επίσης να συμφωνήσω,ο CVS δεν ξέρω όμως αν προχώρησε η αν αντικαταστάθηκε απο άλλο πρόγραμμα μετά την έξοδο της Αγγλίας απο την ΕΕ.

   4. Ο ESSM είναι πύραυλος ενός σταδίου ενώ ο aster είναι δύο, αυτό από μόνο του αρκεί για να τους κατατάξει σε διαφορετικές κατηγορίες, ο essm είναι ένας μεγαλύτερος amraam εκτοξευόμενος από πλοία, ο aster δημιουργήθηκε από την αρχή για να εκτοξεύεται κάθετα από το έδαφος η από πλοία , ο essm 2 έχει ενεργό ερευνητή στη μπάντα Χ που έχει προβλήματα σε στόχους κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της αντανάκλασης από την επιφάνεια (multipath) όλοι οι άλλοι έχουν στην μπάντα Ku η Κ πού έχουν στενότερη δέσμη και τα ραντάρ ελέγχου πυρός για να εντοπίζουν με ακρίβεια στόχους κοντά στην επιφάνεια εκπέμπουν και στις μπάντες K(Stir 1,2 Mk2)Ka( Ceros, Na30Smk2).
    Εάν ένας πύραυλος μπορεί να μπει σε τετράδες αυτό δεν είναι καλό για την αεροδυναμική του ευελιξία. Αν δεις φωτογραφίες του Aster και του Essm,η επιφάνεια των φτερών προς το βάρος που δίνεται από τους κατασκευαστές,( το αντίστοιχο του πτερυγικού φορτίου στα αεροπλάνα) καθορίζει την αεροδυναμική ευελιξία ,θα δεις ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά.
    Ούτε οι βρετανοί έχουν καμμιά συμμετοχή στον Aster αλλά τον προτίμησαν, γιατί άραγε;
    Δεν νομίζω γιατί δεν τους δίνανε τον SM2. Μήπως επειδή είναι second to none.
    Εμείς τι ακριβώς συζητάμε ανάμεσα στον Aster30,15 και ανάμεσα στον SM2 και Essm όπου παίρνουμε μόνο τον δεύτερο για να μην στενοχωρηθούν οι Τούρκοι οι οποίοι θα έχουν τους δικούς τους πυραύλους σύντομα ενώ εμείς θα μείνουμε με τον Essm.

    1. @Mitch

     Η επιμονή στον ESSM είναι πράγματι απορίας αξία στάση.
     Ένα upvote για τις επισημάνσεις και περιγραφές των χαρακτηριστικών των πυραύλων Aster15/30 και SM-2/ESSM.

     1. Μην έχεις απορίες μια χαρά πύραυλος είναι και μπαίνει σε όλα τα πλοία.

      Συζητάνε για καλύτερο κινητήρα και για μεγαλύτερη εμβέλεια γιατί
      τον θέλουν οι αμερικάνοι στα δικά τους πλοία.

      Κόψτε της γκρίνιες γιατί είναι δύσκολο να βάλεις μεγάλου μήκους
      και βάρους πυραύλους σε πλοία.
      Υπάρχουν αναλογίες κλίμακας πως γίνετε αυτό.

      Η λύση θα ήταν ένας MICA VL NG με δεύτερο στάδιο για μένα, από
      τα 30+ θα πήγαινε άνετα στα 80+ χιλιόμετρα με μικρές διαστάσεις και βάρος.

      Για την ΑΑ άμυνα των πλοίων ξεχάστε την στο αιγαίο πυροβόλα και πάλι πυροβόλα.

     2. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
      Γκρίνια δεν ξέρω που αντιληφθήκατε στο σχόλιο μου,η απορία μου πάει όμως στο σκεπτικό και στον τρόπο σκέψης που έχουν εμπεδώσει κάποιοι για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι,και δεν σχετίζεται με τις ικανότητες του ESSM. Ότι και να συζητάνε πάντως είναι ακόμα θεωρεία όπως λέτε ο ίδιος.
      Όταν ο ίδιος προτείνετε έναν Mica VL Ng ως λύση αδυνατώ να καταλάβω το νόημα των ενστάσεων σας σε αυτά που επισήμανε ο συνομιλητής Mitch πιο πάνω.
      Αεράμυνα αποκλειστικά με πυροβόλα που προτείνατε επίσης μου θυμίζει σενάρια και εικόνες ναυμαχιών το 1942 στον ειρηνικό όπου συγκρούστηκαν οι στόλοι της Αμερικής και Ιαπωνίας.

     3. QP η γκρίνια αφορά όλους γενικά.

      Η λογική λέει για έναν ακόμα πιο μικρό και πιο ελαφρύ πύραυλο.

      ΑΑ ναι πυροβόλα και πάλι πυροβόλα συν πυραύλους.
      Αν είχες διαβάσει τα 16 σενάρια που έχω βάλει για εμπλοκές
      και μάχες και αντιμετώπιση πυραύλων θα το καταλάβαινες,

      Αν ήξερες τα μειονεκτήματα κάθε πυραύλου και κάθε αντιπυραυλικού
      συστήματος και ραντάρ θα συμφωνούσες μαζί μου.

     4. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
      Με αυτά που γράφετε αφήνετε την εντύπωση ότι θεωρείτε πως είστε ο μοναδικός που έχει την σωστή λύση για το θέμα στο συρτάρι. Επειδή έχω διαβάσει όμως μερικές εργασίες και σενάρια ειδικών στο αντικείμενο,δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτά που είπατε.

    2. @Mitch

     Για δώσε κάνα reference/link για αυτό που γραφεις περί του προβλήματος του ερευνητή στη X-band!
     Τα radar καθοδήγησης οπλων τύπου APAR σε τι band δουλεύουν??

     Και τι εννοείς με το two stage engine??
     Το booster του ASTER 30?

     Ο ESSM δεν βασίζεται σε πτερύγια για ελιγμούς αλλα σε thrust vectoring

     Σίγουρα οι ASTER είναι ικανότεροι το θέμα είναι με τι τιμή έρχονται
     Και αναφέρομαι στη τιμή του συστήματος πύραυλος +πλατφόρμα και RADAR

     Οι Aγγλοι πήγαν για το PAAMS διότι ήταν μέρος του πακέτου HORIZON/TYPE45
     Είδες να βάζουν ASTER σε αλλα πλοία μετά από αυτά??
     Δεν υιοθέτησαν τον ASTER15 για μικρές/ μεσαίες αποστάσεις και ανάπτυξαν τον CAMM
     γιατί άραγε??
     Μήπως επειδή οι ASTER είναι ολίγον ακριβοί και για δαύτους ??

     1. Άλλο εννοεί τα παλικάρι έχει μπερδευτεί για τον ερευνητή στην
      X-band!
      Το πρόβλημα λύνεται με απλό τρόπο πετώντας χαμηλά ο
      πύραυλος!
      Χάνεις κερδίζεις έτσι πάει!

     2. Να δώσει κάποιο reference/link που το διάβασε να το μελετήσουμε το θέμα
      ο ESSM BII έχει το radar του AMRAAM
      δηλαδή ο AMRAAM έχει προβλήματα σε καταστάσεις look down shot down/
      πάνω από τη θάλασσα?
      Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χαμηλά ιπταμενους στόχους??
      δεν το πιστεύω αφού για τέτοιες καταστάσεις σχεδιάστηκε
      ο ESSM BII διατηρεί και την ημιενεργό καθοδήγηση

     3. Δεν μπορώ να απαντήσω αλλιώς δεν με διαβάσεις και εσύ CK!
      Έχει πρόβλημα το έχω ξανά γράψει, όλοι έχουν για χαμηλά
      ιπτάμενους στόχους!
      Το λύνεις πετώντας χαμηλά δεν έγραψα σε επίπεδό θάλασσας.
      Χαμηλά το ίδιο έχει και ο Αστερ! Ελάχιστα λιγότερο.

     4. Το βρετανικό ναυτικό μπήκε στο paams για τον aster και όχι το αντίστροφο, δηλαδή δεν απέκτησε τον aster λόγω του paams, χρησιμοποιεί και τον Aster30 και τον Aster 15 στα type 45 σε μια άγνωστη αναλογία και σε άγνωστο αριθμό και τον camm στις φρεγάτες, και όχι τον aster 30 σε μεγάλες αποστάσεις και τον camm σε μικρές .Αυτό οφείλεται στο διαφορετικό ρόλο που έχουν τα Τ45 που έχουν ρόλο αντιαεροπορικό ομάδας μάχης και πρέπει να έχουν κατάλληλη θέση για αυτό το ρόλο, αντίθετα οι φρεγάτες έχουν μια πιο περιφερειακή θέση για να εκπληρώσουν τον ανθυποβρυχιακό τους ρόλο η το ρόλο κρούσης που έχουν πλέον οι Τ26, σε αυτή τη θέση εκτίθεται σε κινδύνους όπως για παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία δεν χρειάζονται aster για να καταρριφθούν, οι πιο σοβαρές απειλές εναντίον της ομάδας μάχης αντιμετωπίζονται από τους Aster.
      Οι Γάλλοι βάζουν μόνο aster παντού, το ναυτικό τους όμως έχει άλλη διάρθρωση έχουν μόνο δύο destroyer, και οι φρεγάτες δημιουργούν πλέγμα αεράμυνας.
      Η κατευθυνόμενη ώση έχει το 50% της δυνατότητας ελιγμού και το άλλο 50% η αεροδυναμική ευελιξία.
      και ο aster30 και ο aster 15 έχουν ένα booster που τους φτάνει γρήγορα σε μεγάλες ταχύτητες.
      Η μπάντα Χ έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, για αερομαχίες είναι καλή αν και ούτε ο meteor η ο mica έχουν, για στόχους κοντά στην επιφάνεια όπως πύραυλοι έχει πρόβλημα αλλά η raytheon δεν πρόκειται να σχεδίαζε καινούριο ερευνητή για τον Essm, δεν είναι καλό ούτε για τα μερίσματα ούτε για τα μπόνους.
      Δεν έχω κάποιο λινκ πρόχειρο για το ζήτημα του multipath.
      θα κάνω μια έρευνα μια και το έφερε η κουβέντα.

     5. @Mitch
      Ο ESSM BII έχει το ίδιο radar με τον AMRAAM
      Το 50-50 Thrust vectoring – aerodynamic control surfaces δεν ισχύει ως γενικός κανόνας εξαρτάται από τον πύραυλο
      Οι ’Aγγλοι δεν βάλαν πουθενά αλλου τους ASTER εκτος από τα TYPE45
      Είναι πολύ ακριβoς να μπει σε φρεγάτα γενικού ρόλου /ASW και βεβαια έχει και το πρόβλημα της xvρητικοτας των sylver!!
      Για τους ιδιους λόγους που δεν μας κάνουν οι [email protected] δηλαδή
      Πολύ λίγα και ακριβά όπλα!!

     6. @CK
      το 50-50 αναφέρομαι στον essm μετά το αρχικό στάδιο και μέχρι την εξάντληση της ώσης, έτσι διάβασα τουλάχιστον σε μια μελέτη.
      O camm δεν είναι χωρίς τα δικά του πλεονεκτήματα, το σημαντικότερο είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού από επιθέσεις που από μόνες τους δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αλλά όταν συμπέσουν στο ίδιο χρόνο γίνονται επικίνδυνες.
      Αν οι πύραυλοι με ενεργό αισθητήρα καταργούν την ανάγκη καταύγασης στόχου, ο camm πάει ακόμη παραπέρα και καταργεί την ανάγκη για ραντάρ ελέγχου πυρός η έστω multifuction ραντάρ και χρειάζεται μόνο ραντάρ έρευνας, αυτό καταργεί έναν ακόμη περιορισμό στο ρυθμό βολής αντιαεροπορικών πυραύλων.

    3. «Ούτε οι βρετανοί έχουν καμμιά συμμετοχή στον Aster αλλά τον προτίμησαν, γιατί άραγε;Δεν νομίζω γιατί δεν τους δίνανε τον SM2. Μήπως επειδή είναι second to none.»

     Ερμ , βασικα οχι , απλα εχουν πολυ μεγαλο ποσοστο συμμετοχης Αγγλικες Εταιριες :
     The Principal Anti Air Missile System (PAAMS) is a joint programme developed by France, Italy and the United Kingdom for an integrated anti-aircraft warfare system. The prime contractor is EUROPAAMS, a joint venture between Eurosam (66%) and MBDA subsidiary UKAMS (33%).

     UKAMS Ltd. is the UK partner of the EUROPAAMS consortium, the developer of the Principal Anti Air Missile System (PAAMS), a naval air defence weapon system.

     1. Αναφέρομαι στον πύραυλο και όχι στο paams στο οποίο φυσικά συμμετείχαν, ο aster είναι προιόν συνεργασίας των Γάλλων και Ιταλών, οι Ιταλοί κατασκευάζουν τον κινητήρα και τον ενεργό αισθητήρα και οι Γάλλοι όλα τα υπόλοιπα. Μια και γίνεται λόγος για μπάντες πιο πάνω εκπέμπει στην μπάντα Ku και ο ίδιος χρησιμοποιείται και στον VL mica.
      O Aster ng θα έχει καινούριο στην μπάντα K, οι συχνότητες αυξάνονται, γίνεται έρευνα στη Ευρώπη δεν ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια όπως στην Αμερική.

 7. Το Ελληνικο ΠΝ μαζι κι οι αναγκες του Ενιαιου Αμυντικου Χωρου Ελλαδος Κυπρου, εχουν αναγκη – ΑΜΕΣΗ – απο ενα οπλο.

  Ναυτικες μοναδες που θα φερουν συστηματα κι οπλα ωστε να υπαρχει ικανοποιητικη αεραμυνα περιοχης στα μπλε νερα ανοιχτης θαλασσας της Νοτιο Ανατολικης Μεσογειου.

  Βεβαια κι αναπτυξη του στολου των υποβρυχιων.

  1. @eksothen
   Και τι ακριβως θα κανει αυτο το «ναυτικο οπλο» με αεραμυνα περιοχης (το οποιο παρεμπιπτοντως κοστιζει το λιγοτερο 1 δισ. ευρω το κομματι) στα μπλε νερα της ανοικτης θαλασσας της νοτιοανατολικης Μεσογειου;
   Μην μου πεις οτι «θα προστατευει τα κοιτασματα» ή οτι «θα επιτηρει την ΑΟΖ» (αυτο ελεγε ο Καμμένος για τα ΑΦΝΣ) διοτι θα πηδηξω απο το παραθυρο!

 8. Το άρθρο βασίστηκε σε πληροφορίες του navalnews (η Φτύση μετέφρασε αυτούσιο το άρθρο…).
  Το αναφερόμενο μήκος των 146 μέτρων αφορά την αρχική σχεδίαση του πλοίου, η οποία δεν προχώρησε λόγω κόστους. Το σχέδιο που δείχνει η φωτο κάτω από τον τίτλο είναι η τελική, πιο «light» σχεδίαση, που έχει μήκος 134 μέτρα και εκτόπισμα περί τους 5.500 τ.
  Το πλοίο λεγόταν RMF-22D μέχρι τώρα και στοιχεία του μπορείτε να δείτε εδώ:
  https://marineschepen.nl/nieuws/Nieuw-beeld-vervangers-M-fregatten-lekt-uit-181219.html
  https://marineschepen.nl/schepen/nieuwe-fregatten-2023.html

  Πείτε στον συμπαθή Xavier να είναι πιο προσεκτικός !

  1. Ξέρεις ποιος σχεδιάζει αυτά τα πλοία, η DMO η η DAMEN, είχα την υποψία ότι είναι ένα γραφείο που υπάγεται στη DMO και στο άρθρο γίνεται αναφορά ότι το σχέδιο διέρρευσε κατά λάθος από ένα γραφείο στο Άμστερνταμ κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας πρόσληψης.

 9. Ασχέτως του τι καινούργιο πλοίο θα πάρουμε, πραγματικά αξίζει τρομερά να πάρουμε τις LCF.

  Θα έπρεπε οι δικοί μας να κάνουν από ΤΩΡΑ συμφωνία με την Ολλανδία (και γιατί όχι και το Βέλγιο) να πάρουμε τις LCF τους όταν αποσυρθούν.

  4 νεόκτιστες φρεγάτες+2 ενδιάμεσης λύσης
  4 LCF
  4 ΜΕΚΟ up

  Και καθαρίσαμε (μέχρι την ώρα αντικατάστασης των ΜΕΚΟ όπου θα μπορούσαμε να δούμε τι άλλο καλό αποσύρεται που να είναι κοντά στις LCF)

  1. @agnostosependytis
   Οι LCF θα αργήσουν να αφήσουν το Den Helder…
   Βεβαίως, σπουδαίο σκαρί με πολύ καλό εξοπλισμό αν αναλογιστούμε το πότε τα σκάφη έπεσαν στη θάλασσα.

 10. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία σε αισθητήρες της Thales για τον εντοπισμό και παρακολούθηση όλων των στόχων επιφανείας, ακόμα και των νέας γενεάς, με πλήρους ψηφιακής διπλής συχνότητας ραντάρ X/S, έναν συνδυασμό κεραίας ενεργούς διάταξης φάσης (APAR) και ραντάρ Sea Master 400.
  Τι γράφω πάντα; Δυο ραντάρ!

  1. @Μικρός Ήρωας
   @CK
   Και οι Γερμανοί στις MKS 180 αυτή τη φιλοσοφία ακολούθησαν. Με 1 x Hensoldt TRS-4D multi-function surveillance radar και 1 x Thales X-band APAR Block 2 multi-function fireradar. Η δε MKS 180 ομοιάζει με την Omega.

  2. Το Apar εκπέμπει στην μπάντα Χ η οποία έχει το μειονέκτημα της μικρής εμβέλειας και επηρεάζεται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και για αυτό δεν μπορεί να μπει μόνο του σε κανένα πλοίο, το πλοίο που προσφέρουν δήθεν οι Ολλανδοί με μόνο ραντάρ Apar βρίσκεται μόνο στη φαντασία της Πτήσης στο Διάστημα , ούτε οι πυραυλάκατοι δεν έχουν 3D ραντάρ στη μπάντα Χ αλλά στην μπάντα C.Τα multifunction radar συνδυάζουν τις ικανότητες ενός ραντάρ έρευνας και ενός ραντάρ ελέγχου πυρός και οι ικανότητες περιορίζονται λόγω του συνδυασμού αυτού όμως το σημαντικό πλεονέκτημα των δύο ραντάρ βρίσκεται στη διαφορετική μπάντα που χρησιμοποιούν για παράδειγμα οι φρεγάτες κλάσης Έλλη χρησιμοποιούν ραντάρ έρευνας στη μπάντα L που δεν επηρεάζεται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και βλέπει μακριά και βλέπει άνετα και τα αόρατα αεροσκάφη το ίδιο όσο και τα ορατά, σχεδίαση της δεκαετίας του 70,το παραμύθι όμως του μάρκετινγ είναι απτόητο.

   1. Αυτό το διάβασες από εμένα προτείνω ραντάρ στην μπάντα L.
    Καλύτερα να το εξηγούσαμε αυτό για να καταλάβουν της διαφορές και
    πως λειτουργεί το κάθε ένα ραντάρ.

    Αυτό πάντως που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι, είναι πως οι υπολογιστές
    βελτίωσαν τα ραντάρ για να κάνουν και άλλες δουλειές.

    Όσο για το ραντάρ L που έχουν οι φρεγάτες είναι πολύ καλό.

 11. Μα δεν γίνετε ένα ραντάρ να κάνει τα πάντα!
  Αν αρχίζει και κατευθύνει πυραύλους αρχίζει και μειώνετε η εμβέλεια του!
  Τι δεν το ξέρατε αυτό;
  Λέμε πως μπορεί να κατευθύνει 16 πυραύλους με τι εμβέλεια;
  Εμβέλεια του ραντάρ εννοούμε για ESSM II πόση;
  Τα 60-70 χιλιόμετρα;
  Δεύτερο ραντάρ και επιπλέον STIR γιατί να το κάνεις αυτό;
  Γιατί ένα κύριο ραντάρ που κατευθύνει πυραύλους παρεμβάλλεται ποιο εύκολα από τα STIR.
  Ούτε αυτό το ξέρατε;
  Το άλλο το μάθατε για τα αντιπυραυλικά συστήματα το είπαν οι Ολλανδοί σε άλλο ποστ του σάιτ.
  Μα καλά δεν μπορεί ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών με πολλές κάνες, με πολύ υψηλή ταχυβολία
  να καταστρέψει έναν πύραυλο;
  Τα ραντάρ παρεμβάλλονται είπαμε μην το ξεχνάμε αυτό και αυτό το έχω γράψει εδώ μέσα!
  Βάζεις τον κατάλληλο αισθητήρα στον πύραυλο αντί για την κεφαλή τώρα γίνετε με της μπαταρίες λιθίου.
  Με δυο πυραύλους κάνεις ότι θες το κόστος είναι μικρό σήμερα.
  Παρεμβάλεις το ραντάρ ακόμα και με ντρονς φτηνά και οικονομικά.

 12. Αγαπητοι φιλοι τις τελευταιες μερες διακινειται η πληροφορια στο εξωτερικο και κυριως την Ιταλια οτι η γαλλιδα Υ. Αμυνης ερχεται Ελλαδα με την εξης προταση ως βασικη:

  2 FREMM (AAW or ASW Configuration)
  2 [email protected] (French conf/tion)
  2 LAFAYETTE (Slightly upgrated)

  Εναλλακτικα:
  4 [email protected] ( French configuration)
  2 LAFAYETTE (Slightly upgrated)

  θεωρω αυτονοητο οτι η πρωτη επιλογη ειναι ιδεατη ακομη κι αν μιλαμε για μεταχειρισμενες Fremm στη θεση των ολοκαινουριων γιατι αφενος οι υπαρχουσες ειναι σχεχον καινουριες και αποφευγουμε την αναμονη κατασκευης του; ριχνοντας αμεσα στη θαλασσα 2 πολυ συγχρινες μοναδες [email protected] και 2 ικανοποιητικες και σιγουρα καλυτερες (Lafayette) σε σχεση με τις S.

  Λογω των δυσκολων οικονομικων συγκυριων που ερχονται θεωρω οτι αν η πρωτη προταση ειναι τιμολογιακα ψηλα τοτε η εναλλακτικη προταση αποτελει μονοδρομο εστω κι αν δεν μας καλυπτει απολυτα στην περιπτωση της γαλκικης διαμορφωσης

 13. Ιταλικό σαιτ λέει ότι περίπου έγραψε και τουρκικό σαιτ πριν μια βδομάδα ότι η Ελλάδα θέλει 2 φρεμμ (όχι φρεμμ-ντα) και θα υπογράψει και για 2 μπελαρα.

  1. @Romeo60
   Έχω την εντύπωση πως είναι πιο εύκολη η πώληση σκάφους που δεν έχει προλάβει επίσημα να ενταχθεί στη δύναμη της ΜΝ. Σε κάθε περίπτωση, 2 FREMM + 2 FDI (με κάποιες προσθήκες) φέρνει τη Γαλλία στο ύψος της μικρής περιοχής … για συμβόλαιο.

 14. @Paradox
  Η δική μου αίσθηση είναι πως θα προσφερθούν οι 2 FREMM DA «FS Alsace» & «FS Lorraine» (αμφότερα εξαιρετικά σκάφη που μπορούν να εξοπλιστούν μελλοντικά περαιτέρω). Το ποσό που προσφέρει το ΠΝ για ανανέωση των κυρίων μονάδων του είναι θηρειώδες για τα ευρωπαικά δεδομένα στις τρέχουσες συγκυρίες & η Γαλλία έχει τεράστια γεωπολιτικά οφέλη να στηρίξει ένα ελληνικό σνάχωμα απέναντι στον ημίτρελο Τούρκο σωβινιστή.

  1. Παλι τα ιδια; Ειπαμε, οι Γαλλοι ναυαρχοι εχουν μουλαρώσει, ουτε να ακουσουν θελουν για πωληση της «Αλσατίας» και της «Λωραίνης» στην Ελλαδα. Και εκει δεν ειναι Ελλαδα, η γνωμη των ειδικων στρατιωτικων εισακουεται.
   Kαι να μας τις πωλουσαν, δεν θα επρεπε να τις παρουμε. Δε σηκωνει η τσεπη μας πλοια του 1.5 δισ. ευρω εκαστο.

   1. Το Γαλλικό Ναυτικό χρειάζεται 4 πλοία αεράμυνας
    Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να δεχτούν να πάρουμε μια από τις FREDA
    Κατά το OPEN οι Γάλλοι προτάσσουν 4 FDI # πολλαπλού ρόλου# και 2 Lapapommes
    ως ενδιάμεση λύση
    Στα 5 billion

    1. @CK
     Πράγματι θέλουν 4 πλοία αεράμυνας περιοχής. Παραμένω όμως με την αίσθηση πως υπάρχει περιθώριο για θετική εξέλιξη στην παραχώρηση FREMM λόγω του balance of power στη Μεσόγειο που διασαλεύει ο ημίτρελος της Άγκυρας.
     Για την Lafa συμφωνούμε…

   2. @NF, @CK
    Σαφώς, ποτέ δεν υποστήριξα ότι είναι εύκολο ή πιθανό. Δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο, όμως και από κάποιους φίλους στη Γαλλία πληροφορήθηκα πως έχει εξεταστεί (έως εκεί, ουδείς ξέρει αλλά κι αν ξέρει δεν ομιλεί και ορθώς). Πιστεύω, πάντως, πως τον λτελικό λόγο δεν τον έχει η ΜΝ κι αυτό, επριδή στη Μεσόγειο σήμερα διακυβεύεται η θέση της Γαλλίας και η επιρροή της στη μεσογειακή Αφρική!

    1. Προφανως τον τελευταιο λογο τον εχει ο μεσιέ Μακρόν.
     Σου εχω ωστοσο κακα νεα:
     Ο Μακρόν καταλαβε οτι πονταρε σε κουτσό αλογο το φθινοπωρο, τοτε που ο Μονόχειρ, περιδεής μπροστα στις πολεμικες ιαχές του Σουλτάνου, εγκατελειψε την ελληνογαλλικη συνεννόηση που ειχε επιτευχθεί στην Ανατολικη Μεσόγειο, και ετρεξε να κρυφτει στα φουστάνια της Μέρκελ, η οποια του ειπε «Ασε τον Μακρόν, ελα σε εμενα να μεσολαβήσω και να σου τα βρω με τον Τούρκο. Θα σου δωσω και παραπανω ευρωπακέτα, και θα εισαι Ok ! »

     Kαι τωρα ο μεσιέ Μακρόν καταφερεται με βαρύτατους χαρακτηρισμους κατα του Μονόχειρος, τον οποιο θεωρει»ελαφρύ» πολιτικο χωρις αξιοπιστια και σοβαρότητα, και το κλίμα ειναι βαρύ για εμας στα Ηλύσια Πεδία. Τα Ραφάλ ο Μονόχειρ τα παιρνει για να εξευμενίσει τον Μανού, οχι γιατι εκτιμησε αυτο το οντως εξοχο αεροσκαφος.

     Πλην ομως ο Μακρόν δεν εχει εξευμενιστει, και για αυτο εχει αναθεσει στη Φλοράνς να χειριστεί την περιπτωση μας σε επιπεδο Υπουργών Αμυνας, ο ιδιος δεν θελει να χανει αλλο τον καιρο του με τον ανόητο Μονόχειρα.
     Υπο τις συνθηκες αυτες, πολυ αμφιβαλλω οτι θα συγκρουστει με το Marine Nationale για να του παρει τις ολοκαινουριες φρεγατες του και να τις δωσει σε εμας.

 15. Και επανερχομαι στο καυτο θεμα της σχεσης Ελλαδας και Κυπρου η οποια πρεπει καποια στιγμη να μετουσιωθει και σε οικονομικη περα απο χαιρετουρες και φιλοφρονησεις.

  Τι παει να πει ΕΑΔ και κοινη πολιτικη;

  Εχει νοημα να μιλαμε για αυτο οταν αφενος οι αμυντικες αναγκες μας ειναι μεγαλες και τα οικονομικα μας περιορισμενα κι αφετερου οταν η Κυπρος αυτη τη στιγμη διαθετει το μομεντουμ ως προς τα συμβολαια κοιτασματων και σχεσεων με τις ομορες χωρες και την ιδια στιγμη να κοιταζει απραγη ολο αυτο το σκηνικο;

  Ναι δεν αντιλεγω , ειναι πολυ ωραιο να ριχνεις τεραστια ποσα ωστε να ομορφαινεις τις ριβιερες σου οπως εκαναν οι Κυπριοι με την Λεμεσο και αλλα σημεια στο νησι αλλα προεχει η προστασια αυτων και μετα η ευεξια και η καλοπεραση των Ρωσων μεγιστανων που ζουν στο νησι.

  Χρειαζομαστε μια εκαχιστη οικονομικη βοηθεια και τη χρειαζομαστε ΤΩΡΑ!!!

  Δεν υπαρχει δικαιολογια ως προς το κοστος μια FREDA η ενος RAFALE.
  Σε αυτο το παραγοντα θα πρεπει να ειμαστε μαζι ωστε να συμβαλλουμε στο κοστος για να μετριασουμε το εξωθεν κινδυνο ο οποιος ειναι ετοιμος να περασει τις πυλες ειδικα στη Μεγαλονησο

  Οι Γαλλοι ειναι φιλλεληνες οπως ηταν παντα αλλα τα συμφεροντα των υδρογονανθρακων ηταν και θα ειναι παντα ενα σημαντικο δελεαρ αλλα σε καμια περιπτωση δεν προκειται να το υπερασπιστουν μονοι τους αν εμεις οι ιδιοι δεν κανουμε τα απαραιτητα βηματα.

  Ειναι θεσφατο πλεον οτι »ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ»

 16. Εκτός απο ελαφριές τορπίλες θα έχει και άλλα συστήματα για την αποστολή ASW που προβλέπουν να αναλάβει το νέο,πλοίο ,και πια θα είναι αυτά στα οποία λέγεται ότι συμφώνησαν οι συνέταιροι Βέλγιο και Ολλανδία;

 17. Ας κάνουμε λίγο υπομονή για να δούμε τι φέρνει η Παρλί. Όλο το θέμα είναι η ενδιάμεση λύση. Το πιο πιθανό είναι να δώσουν 1 FDI + 1 LAFFA για συμβόλαιο 4 BEL. Αυτό που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τι θα δώσουν οι Ουσαίοι σαν αντάλλαγμα για βάσεις και διευκολύνσεις. Μας έχουν χορτάσει στις π@π@ριές και τι καλοί σύμμαχοι που είστε και πόσο σας αγαπάμε. Put your money where your mouth is κύριοι από USA. Ασχέτως με την έναρξη συζητήσεων με τους απέναντι, πιστεύω θα μας χρειαστούν σύντομα οπλικά συστήματα ανώτερης τεχνολογίας. Ας θυμηθούμε ότι οι Ουσαίοι ήταν στην μέση των συζητήσεων με τους Ιάπωνες όταν έγινε το Περλ Χάρμπορ. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και το σημαντικότερο ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΥΕ ΕΧΕΦΡΟΝΕΣ.

 18. Τα τα υπερβολές…

  Λοιπόν η Γαλλία θα προτείνει να πουλήσει:
  3 Μπελάρες
  1 Freda
  2 L;afa up
  MEKO up
  Με 4 δις

  Στην ουσία θα είναι 2,4 δις για τις Μπελάρες, 1 δις η Freda (και θα παραγγείλουν νέα όπως με τα Ραφάλ) και 0,6 εκατ ΜΕΚΟ and Lafa up

  Και μετά ξυπνησα…

  1. Μη ξυπνησεις καθολου.
   Γιατι με 4 δις (σε ευρω παντα) παιρνεις 4 καινουργιες αλουμινοτρατες σε αραβικη εκδοση,
   και τελος τα 4 δις.
   Με 4 δις θελεις ολα τα παραπανω απο τους γαλλους και μετα τους κατηγορεις για ακριβους.
   Οι αμερικανοι τι ειναι τοτε? Με τα 4 δις για 4 αλουμινοτρατες!

 19. Το θεμα ειναι οτι η παρλι οταν ερθει για την υπογραφη των ραφαλ θα φερει καλη προταση.
  5 δις ευρω ειναι αυτα.
  Το σεναριο 2 φρεμμ τωρα (που θα μεινουν μονιμα) και 4 μπελαρες μετα ειναι εξωπραγματικο.
  Ειναι σεναριο του 6-6μιση δις ευρω τουλαχιστον.
  Θεωρω πως ουτε και το 2 φρεμμ+ 2 λαφαγιετ τωρα και μετα 2 μπελαρες παιζει, γιατι δεν μπορουν να δωσουν οι γαλλοι και 2 φρεμμ και 2 λαφαγιετ, 4 πλοια του στολου τους αμεσα. το 25% των φρεγατων τους θα δωσουν σε εμας?
  αδιανοητο. Οι λαφαγιετ οσο υποεξοπλiσμενες κι αν ειναι βγαζουν διεθνεις αποστολες που θα πηγαιναν φρεμμ, πολυ πολυ πιο οικονομικα , αρα για τους γαλλους και αυτες πρακτικα ειναι πολυτιμες.
  Εχουν γραφτει και ακουστει τοσα που δεν εχει κανενα νοημα να αναλυουμε επιπλεον.
  Ας δουμε την προταση της παρλι, που πιστευω και το ΠΝ αυτη περιμενει και την περιμενει και επισημα οταν η ιδια θε ερθει στην αθηνα, και μετα θα υπαρχουν εξελιξεις.
  Μεχρι τοτε μην μασατε σε αμερικανοπροπαγανδα γιατι οι αμερικανομισθοδοτουμενοι «δημοσιογραφοι» προπαγανδιστες θα παιξουν τα ρεστα τους.

  1. Μπορούν όμως να δώσουν την Fremm/FREDA που ολοκληρώνεται σε λίγο. Δεν είναι στον ενεργό στόλο τους οπότε δεν θα χτυπήσει άσχημα η έλλειψή της, και θα είναι η ονειρική ναυαρχίδα για εμάς. Αυτοί αν δώσουν άμεσα παραγγελία για νέα Freda απλά θα πάρουν το πλοίο που είχαν προγραμματίσει απλά με κανα 2 χρόνια καθυστέρηση, στην πράξη θα κάνουν ότι έκαναν με τα Ραφάλ και εμάς.

   Είναι ιστορική ευκαιρία για τους Γάλλους, που είχαν πάντα ένα 25-30% του στόλου της ΠΑ, αλλά δεν είχαν ποτέ κάτι στο ναυτικό. Είναι μια ευκαιρία κάθε 50 χρόνια, αν την χάσουν την έχασαν.

   Ξέρουν πόσα μπορούμε να πληρώσουμε, ξέρουν τι θέλουμε, το μπαλάκι είναι στο γήπεδό τους, και εντός λίγων εβδομάδων ή θα το κλωτσήσουν άπαξ και δια παντός είτε θα κάνουν το μεγάλο μπαμ και η Παρλί πάλι θα πάει στο κοινοβούλιό τους και θα πανηγυρίζει άλλη μια μεγάλη και στρατηγική εξαγωγή αμυντικού υλικού.

   Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουν στρατηγική σκέψη και αν τους ζορίζαμε και άλλο, θα έκαναν αστρονομικά καλή προσφορά που θα μας ζάλιζε όλους, ενώ τώρα πιστεύω ότι θα κάνουν μια πολύ καλή προσφορά αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα είναι από αυτές που δεν μπορείς να αρνηθείς.

   Στο τραπέζι έχουμε 4 δις για 4 νέα πλοία, 2 καλά ενδιάμεσης λύσης και MEKO up.

   Όποιος φέρει καλή λύση, μαζεύει το χαρτί από το τραπέζι και λέει άντε γειά σε όλους τους υπόλοιπους. Αυτό είναι το στόρυ.

  2. Επίσης για τις Λαφαγιέτ, θεωρώ ότι ήδη τις δύο τις έχουν ξεγραμμένες, για αυτό άλλωστε από τα 5 πλοία κάνουν αναβάθμιση μόνο στις 3, καθώς θεωρούν ότι οι άλλες δύο θα αποσυρθούν σύντομα. Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη Μπελάρα είναι να βγει από το ναυπηγείο τον Νοοέμβριο του 2021, δηλαδή σε 10 μήνες από τώρα και αντικαθιστά Λαφαγιέτ, άρα η μία Λάφα βγαίνει έτσι και αλλίως σε λίγο από την κυκλοφορία.

   Και μια που τρελαίνομαι με την ιστορία και την τιμή, οι Γάλλοι πλήρωσαν για 5 Μπελάρα συν ΟΛΟ το R&D που ήταν πολύ μεγάλο, συν το όποιο υπερτίμημα που πάντα βάζει μια κυβέρνηση για να πριμοδοτήσει εγχώρια ναυπηγεία, όλα μαζί 3,8 δις.

   Εμείς, χωρίς R&D, με το να είμαστε όντας και ένας εξαγωγικός πελάτης (άρα θα έπρεπε να μας κάνουν πιο ανταγωνιστική τιμή) γιατί να μην πληρώσουμε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο και να πάρουμε και εμείς την ίδια ακριβώς παραγγελία (5 πλοία) και να τους πούμε άντε επειδή είμαστε large πάρτε και μισο δις ακόμη και να μας κάνετε τις δύο ΑΑ και ένα ΜΕΚΟ up?

   Όσο το σκέφτομαι, αν και έγραψα άλλα από κάτω, συνειδητοποιώ ότι η Παρλί μπορούσε να κάνει άλλη πρόταση που να συμφέρει και αυτούς και εμάς και να τους αφήσει όλους ξερούς.

   Να πεί:
   -ΔΕΝ θα πάρετε ενδιάμεση λύση, τζάμπα θα παιδεύεστε και εσείς και εμείς. Λαφα δεν θέλετε, κάτι άλλο δεν έχουμε, άκυρη η ενδιάμεση λύση
   -ΘΑ πάρετε ΑΜΕΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ. Παίρνετε την Freda που βγαίνει από το ναυπηγείο το 2021 και παίρνετε 3 Μπελάρες, εκ των οποίων παίρνετε την πρώτη που θα παίρναμε εμείς το 2021. Έτσι αντί για ενδιάμεση λύση, παίρνετε απευθείας την βασική λύση άμεσα και με το κλειδί στο χέρι σε λίγους μήνες.
   -Κάνουμε και ένα καλό και όχι φτωχό MEKO up

   Όλα μαζί 4 δις, και μπορούμε να τα μοιράσουμε σε 2,4 δις οι Μπελάρα και τα υπόλοιπα 1,6 δις όπως θέλετε εσείς (και εμείς γλυτώνουμε το τζάμπα κόστος των Λαφα, και αυτοί γλυτώνουν την και καλά αποδυνάμωσή τους λόγω ενδιάμεσης λύσης).

   Το κλείνουμε το ντηλ?

 20. Για την Γαλλική πρόταση, δεν υπάρχει λογική σε σενάρια με προσφορά 3 τύπων φρεγατών σε οποιοδήποτε συνδυασμό και ούτε υπάρχει καμία περίπτωση να επιλεγεί τέτοιος συνδυασμός. Οι Γάλλοι είτε θα προτείνουν ως ενδιάμεση λύση 2 FREMM-ASW είτε 2 La Fayette Up, όχι συνδυασμό.

  Επίσης αν θέλουν να πάρουν το συβόλαιο, ας ξεχάσουν προτάσεις για FDI του ενός δις € η μία χωρίς CIWS!!! Το ΠΝ θέλει πλοίο με CIWS και ECM.

  1. @NIkolaos
   Το πλέον πιθανό σενάριο είναι 2 Fremm + 2 FDI με ελαφρές προσθήκες ( strales & ram & +1 extra A50) στην περιοχή πέριξ των 3.5 δις €.

 21. Πιστεύω η πρόταση τους θα ειναι, αυτη που εχει διαυρεσει:
  4 Μπελ ελληνικης κ γαλλικης διαμόρφωσης για να έχουμε την πρώτη Μπελ πιο γρήγορα
  2 λαφαγεττε εκσυγχρονισμένες με αστερ15 (θετικο αυτο μιας που ειναι σχετικά καινούρια πλοια)
  Κ ισως παίξει κανα μιστραλ επιπλέον που θα ηταν ωραίο κερασακι στην τουρτα.

  Φρεμμ δυστυχώς ΔΕΝ βλέπω, απο την αλλην εφόσον παμε για ενδιάμεση λύση, μεχρι να εχουμε την πρώτη μπελ κ επιστροφή της Μεκο, ισως θα είχε νόημα να ψαχτουμε για καμια παλιά cassard?

  Πάντος 2 εκσυγχρονισμένες λαφαγεττε κ ενα μιστραλ θα ηταν καλή ενδιάμεση λύση.

  1. wishfull thinking όλα αυτά που γραφεις
   4 FDI γαλλικής διαμόρφωσης
   και 2 Lapapommes – non modernized
   και βεβαια όσο θα δούμε MISTRAL άλλο τόσο θα δούμε ASTER στις Lapapommes!!

 22. Aπορια μου, αυτο το πλοιο δεν ειναι η κλαση omega? δε λεω φοβερη σχεδιαση με κορυφαια ηλεκτρονικα αλλα συμπιπτουν την ιδια εποχη με την constallation που οι αμερικανοι φιλοδοξουν να μοιραστουν το προγραμμα για συμπιεση τιμης με εταιρους οπως με το f35 και που λογικα καπου στο μακρινο 2030 θα μπουμε κι εμεις.

 23. Γιε μένα είναι ξεκάθαρο ότι το μπαλάκι είναι στα χέρια της Γαλλικής πλευράς. Είτε λένε ότι πιέζουν οι ΗΠΑ είτε οτιδήποτε, το μπαλάκι είναι εκεί και οι Γάλλοι μόνοι τους είτε θα κάνουν την πώληση είτε θα την χάσουν.

  Νομίζω ότι σαν πλοίο με τις λίγες και θεμιτές βελτιώσεις που ζητάει η Ελλάδα (θεμιτές από την άποψη ότι αν τις κάνουν ανοίγουν πιθανότητες και άλλων πωλήσεων σε άλλες χώρες) γίνεται ένα καλό πλοίο.

  Η Γαλλία αυτό που την κάνει να κάνει την παραγγελία είναι:

  1) Η τιμή που είναι υπερπανάκριβη και θα προκαλέσει αύριο μεθαύριο προβλήματα σε όποιον εγκρίνει την αγορά. Η Ελλάδα κανονικά ήθελε ένα φτηνό πλοίο με την τσέπη της να αντέχει μέχρι Type 31 (450 κομπλέ), και άντε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να φτάσει τα 650-700 εκατ αν είναι ερωτευμένη με ένα πλοίο. Οτιδήποτε πάνω από 750 είναι άκυρο και οι Γάλλοι μιλάνε για δις. Οπότε χάνουν την πώληση

  2) Η ενδιάμεση λύση που είναι αμπαλη. Αν δώσουν Λαφα, ακόμη και κάποια αναβάθμιση να κάνουν, δεν έρχεται άμεσα και είναι υποεξοπλισμένη. Μόνη λύση είναι μια Fremm, αλλά άντε να πεις σε ένα πλήρωμα σταματήστε την αποστολή, κατεβείτε από το πλοίο να το δώσουμε Ελλάδα. Αυτό ΔΕΝ γίνεται, είναι χοντρό και πολιτικά. ΩΜΟΣ, αυτό που είναι εφικτό πολιτικά, είναι να δώσουν την 2η FREDA που τελειώνει σε λίγους μήνες (μαζί με τις Λαφα). Είναι πιο εύπεπτο πολιτικά, αν θέλει η Γαλλία δίνει στο καπάκι παραγγελία για άλλη Freda και την παίρνει σε 2-3 χρονάκια. Αυτή θα ήταν χρυσή λύση, το ΠΝ μας θα έλεγε όνειρο ζω μην με ξυπνάτε, και επίσης θα ξεμπλόκαρε πολλά άλλα.
  Θα μειωνόταν έτσι η πίεση για ΑΑ Μπελάρες, οπότε θα πέρναμε 2 κανονικές σαν των Γάλλων και 1 ΑΑ. Επίσης με το να δώσουν τις Λάφα που θα τις έχουν για πέταμα σε λίγο, θα αραίωναν λίγο το τίμημα των Μπελάρα να γίνει εύπεπτο.

  Με όλα τα ανωτέρω και αυτοί θα έβγαζαν καλό κέρδος, και εμείς θα ενισχυόμασταν και το τίμημα θα ήταν εύπεπτο. Θα έλεγαν

  -1 δις για την FREDA (που τόσο την πλήρωσαν οι Γάλλοι)
  -2,4 δις για τις Μπελάρα (τόσο τις πλήρωσαν και οι Γάλλοι, 0,8 δις την μία ΜΑΖΙ με το R&D τους, θεωρητικά σε εμάς μπορεί να τις πουλούσαν πιο ακριβά αλλά στα χαρτιά μέρος του τιμήματος θα φαινόταν σαν τίμημα για τις δωρεάν κανονικά Λαφα)
  -0,4 δις τις Λαφα (κανονικά δωρεάν θα μπορούσαν να μας τις δώσουν)
  -ΜΕΚΟ up θα γινόταν το φτηνό, θα έλεγαν και στην Thales να ξεπληρώσει την ντροπή από την παλιά ιστορία με τις S κάνοντας μια έκπτωση (νομίζω αυτή δεν ήταν, αν όχι γράψτε λάθος)

  Και όλοι θα ήταν μια χαρά.

  Οι Γάλλοι έχουν την μία και μόνη ευκαιρία στα χρονικά να μπουν για τα καλά στο ΠΝ, όπως έκαναν στην ΠΑ και απέκτησαν έναν πελάτη δια παντός. Αν δεν σκεφτούν ότι ξέρεις, αν τον βάλω στο μαντρί έστω για το 1/3 του στόλου, θα πουλάω αιωνίως το 1/3 του στόλου τους και θα έχω βάλει και πόδι να ανοίξω ακόμη περισσότερο τα ποσοστά.

  Για να το κάνουν αυτό όμως και να κερδίσουν, θα πρέπει να κάνουν τόσο εντυπωσιακή προσφορά, και δημοσίως, που:

  α) και να μην μπορεί να την αρνηθεί κανείς χωρίς να υποστεί μεγάλο κόστος για το ότι απορρίπτει μια εκπληκτική προσφορά

  β)δημοσίως για να μην αφήσει τα περιθώρια να την θάψει κάποιος μέσω φημών του στυλ έχει κρυφά κόστη είναι πανάκριβη κτλ κτλ

  Η Ελλάδα και το ΠΝ δεν θα ξαναδώσει πολλά λεφτά για υλικό για μια 10ετία, να μην πω παραπάνω, αν το χάσουν, καλά να πάθουν. Μια προσφορά που δεν θα μπορεί να την αρνηθεί κανείς, ή περνάνε στην λήθη και να περάσει ο επόμενος. Καλό είναι να πάρουν τα κομπιουτεράκια τους και να γράφουν και ξεγράφουν ποσά να δώσουν κάτι σε λογική τιμή. Όλα εγώ θα τους τα λέω?

 24. Επιμενω οντας αυτος που σας ανεφερα για τις συγκεκριμενες πληροφοριες απο Ιταλια οτι το πλανο της βασικης προτασης των Γαλλων ειναι αυτο που σας εγραψα και προσθετω επισης οτι απο Ελλαδα τον τελευταιο εναμιση μηνα ασκηθηκε μεγαλη πιεση απο τους ναυαρχους για συνδυασμο FREMM με BELHARA ακομη και ως βασικη προταση την οποια κιαι παρεθεσα σε αρχικο μου ποστ.

  Οι επιτελεις ειναι καθετοι στην προμηθεια FREMM γιατι σεταρετε ως σκαρι σε οτι επιπλεον οπλισμο και αισθητηρες επιθυμουμε να βαλουμε στο μελλον σε συνδυασμο με πιθανη εμπλοκη μας εντος της επομενης δεκαετιας με τις αμερικανικες FREMM.

  Οι BELHARA που θα ειναι στο πακετο θα ειναι γαλλικης διαμορφωσης οποτε ειναι απαραιτητο να εχουμε πλοια μεγαλυτερου τοναζ για πολλαπλες τροποποιησεις οταν και αν το αποφασισουμε.

  Δεν γινεται κουβεντα των FREMM ως ενδιαμεση λυση αλλα ως κυρια ακομη και με υπαρχουσες ελαφρως μεταχειρισμενες.

  Για τις Lafayette εχει προταθει και μαλλον γινει αποδεκτη η αναβαθμιση τους στη Γαλλια με μια μικρη ελπιδα για τα ελληνικα ναυπηγια που τελικα εγκαταλειφθηκε στη πορεια λογω αποφυγης πιθανων προβληματων που θα παρετειναν την αμεση παραδοση τους εντος του 2022.

  Δεν καταλαβαινω γιατι πολυ μανουριαζουν με τις Lafayette οι οποιες ειναι μεν υποεξοπλισμενες αλλα ειναι εξαιρετικα σκαρια με μεγαλες δυνατοτητες για αναβαθμιση και χρον ζωης τουλαχιστον 15χρονια ακομη και σε καθε περιπτωση ειναι καλυτερες απο τις S.

  Με την εφαρμογη τφν Αστερ 15 και ενος RAM κουμπωνουν καλανμε τον υπολοιπο στολο.

  Εχουμε καταλαβει οτι με σαλια παμε να φτιαξουμε συγχρονο στολο; Μην ξεχναμε οτι πριν δυο μηνες φαινοταν δεδομενη η προμηθεια των MMSC που οπως φαινεται γλιτωσαμε…

  1. Γιατί μανουριαζουν με τις Lafayette. Για να σκεφτώ:

   1. Γιατί θα έχουν δύο πλοία με εντελώς άσχετα συστήματα και μηχανές με οποιοδήποτε άλλο πλοίο του στόλου, ακόμα και με τα γαλλικά, με οδυνηρές συνέπειες στην επιχειρησιακή τους αξιοποίηση και διαθεσιμότητα – αυξημένες ανάγκες σε εκπαίδευση από τους χρήστες και τα συνεργεία, νέα κανάλια εφοδιασμού, κλπ.

   2. Γιατί τα πλοία πρέπει να υποστούν την αναβάθμηση των Γάλλων και επιπλέον να ενισχυθούν σε Α/Α συστήματα και CIWS. Οι Aster που ονειρεύονται πολλοί χρειάζονται και νέο ραντάρ (το RAM δεν το σχολιάζω). Το συνολικό κόστος θα είναι τόσο υψηλό που τις καθαστά ασύμφορες σε σχέση με μία καινούργια Gowind. Άλωστε, γι΄αυτό και οι Γάλλοι κάνουν την minimoum αναβάθμιση σε 3 μόνο πλοία με 370 εκ. € αν δεν κάνω λάθος.

   3. Το κυριότερο – η ονομαστική ταχύτητά τους ήταν 25 κόμβους. Τώρα, μετά από 20 χρόνια και την εγκατάσταση σόναρ, θα είναι το πολύ 23 κόμβους, ακατάλληλη για Φ/Γ πρώτης γραμμής. Για προστασία λιμένων καλές είναι.

   4. Χρειαζόμαστε πλοία ενδιάμεσης λύσης για αντικατάσταση των ΜΕΚΟ όσο αυτές εκσυγχρονίζονται, άρα θα πρέπει να έχουν παρόμοιες ικανότητες. Οι Lafayette δεν είναι καλύτερες ούτε από τις «S».

   1. Έχω βαρεθεί να τα γράφω αλλα δεν χαμπαριάζουν!!!
    Γαλλικό να είναι και ότι να ναι!!!??!!!
    Γαλλικό croissant εντάξει αλλα πλοίο???!!!
    Το κόστος εκσυχρονισμού είναι στα 270 mil για 3 πλοία νομίζω
    Κάπου το χε βρει κάποιος σε ένα forum
    Επαναλαμβάνω πως όσοι ονειρεύονται ASTER/VLS και νέα RADAR/CMS ας συγκρίνουν τις Lapayette με τις FORMIDABLE!!
    Διπλάσια εγκαταστημένη ισχύς στο ίδιο εκτόπισμα
    με οπλισμό KαλύτερO από του διπλασιου εκτοπίσματος FREMM!!

    1. Το κόστος το είχα βρει κι εγώ κάποτε … τώρα βρήκα αυτό
     http://www.air-defense.net/forum/topic/6048-modernisations-des-la-fayette-et-flor%C3%A9al/page/57/

     115 εκ. € ανά πλοίο με μεταχειρισμένα Sandral και χωρίς CIWS, ήμαρτον!
     Βάλε και το κόστος αγοράς (σιγά μην είναι τσάμπα) συν το κόστος του όποιου όπλου και ραντάρ φαντασιώνεται ο καθένας συν εγκατάσταση, διασύνδεση, κλπ και έχεις το απόλυτο πλοίο των 23 κόμβων σε τιμή ευκαιρίας!!

 25. Ο essm δεν εχει αλλα περιθωρια εξελιξης. Με κατι ηλεκτρονικα και πομποδεκτες πηγε την εμβελεια λιγο παραπανω (βλεπε block 2). Ειναι τελειωμενη περιπτωση και σε 10 χρονια θα ειναι παρωχημενος σε σχεση με τους νεους πυραυλους. Με κατι τετοιες ιδεοληψιες περι αναντικαταστατων εμεινε το ΠΝ με τους rim7 και η ΠΑ με τους AGM65. Ο κυκλος των αμερικανικων προιοντων ως αναντικαταστατων εκλεισε.

  1. Εδώ γελάνε!!!

   Έδωσα ένα σωρό references πως το όπλο εξελίσσεται και κοιτάνε για εκδόσεις με μεγαλύτερο βεληνεκές!

   Κοίτα σε ποίες χώρες και ποια Ναυτικά έχει εξαχθεί ο ESSM:
   https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-162_ESSM
   Νομίζεις πως το όπλο θα αφεθεί να απαξιωθεί???
   Αλλα τι ξέρουν αυτοί να μου πεις??
   Για γράψε μας επίσης και τη γνώμη σου γιατί οι Aγγλοι ανέπτυξαν τους CAMM
   και δεν μέναν με τους ASTER 15 που έχουν ήδη στα TYPE45 για μικρά και μεσαία βελινεκη άραγε?
   Οι ιδεοληψίες καλο είναι να μένουν μακρυά από τους πυραυλους!!!

   1. Δεν μιλαμε για κανενα τρομερο πυραυλο. 50 χλμ εμβελεια. Ακομα και αν δεχτω τα 80 (εδω γελαμε lol) τα σημερινα οπλα που απειλουν το ΠΝ δεν αφηνονται απο αυτες τις αποστασεις αλλα απο πολυ μεγαλυτερες. Σε 10 χρονια απο τωρα θα ειναι οτι ειναι σημερα ο rim7p4.

    1. Μονο και μονο που γραφεις «Δεν μιλαμε για κανενα τρομερο πυραυλο. 50 χλμ εμβελεια.» καταλαβαινει κανεις οτι σου εχουν λειψει τα υπερ ατου και αποφασισες να τα συνεχισεις στους πυραυλους κοιταζοντας τις εμβελειες που δινει το wikipedia . Τυφλα να χει η Ναυτικη Σχολη Πολεμου . Δηλαδη οι RIM-116 Block II και CAMM πρεπει να ειναι για πεταμα και αυτοι , σαν τον RIM-7P .

     Βασικα ο,τιδηποτε εχει μικροτερη εμβελεια απο τα σημερινα οπλα που απειλουν το ΠΝ ειναι αχρηστο , οπως γραφεις. ATMACA/SLAM-ER στα 200χλμ αρα παμε με την μια SM-6 να τελειωνουμε

   1. Για λόγους αυθεντίας έμεινε με τα καβουρδιστήρια. Έμειναν με αυτά τα σαπάκια επειδή καλλιέργησαν την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή ο Αυτού Μεγαλειότης, Θείος Σαμ, θα αναγνωρίσει τα δίκαια μας και θα αποδεσμεύσει SM2 και αεροεκτοξευόμενο Harpoon.

    ΥΓ: Θυμίζω ότι τα Kidd δεν αγοράστηκαν το 2000 λόγω κόστους αλλά και επειδή δεν αποδέσμευσαν τότε τον SM2.

    1. Στο ΠΝ, οι «S» θα είχαν ESSM αν ο υπουργός της μίζας είχε δώσει το σωστό ποσό για αναβάθμιση και όπλα. ‘Η έξτρα ΜΕΚΟ.

     Στην ΠΑ πήραν Exocet – τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι;

     Τα Kidd προσφέρθηκαν πρώτα στην Αυστραλία η οποία τα απέρριψε γιατί είχαν φτύσει αίμα με τα προηγούμενα made in USA πλοία που είχαν πάρει! Όπως και εμείς με τα Adams & Knox.
     Στην Ελλάδα τα έδιναν 700 εκ., χωρίς SM2, με εντελώς παρωχημένους εκτοξευτές, που απαιτούσαν 300+ άτομα πλήρωμα και ελλημενισμό στο ΝΚ. Θα κλαίγαμε σήμερα αν τα είχαμε πάρει.

     1. Θα σου το χαλάσω λίγο. Η αναβάθμιση των S εκ των υστέρων αποδείχτηκε καλή. Αν ήθελαν οι επόμενοι ας πιστοποιούσαν τον ESSM στον ΜΚ29.

    2. Εκείνη την ιστορία με τα Kidd που προοριζόταν αρχικά για το Ιράν(όσο ήταν ο Pahlavi στην εξουσία) την θυμάμαι,όπως και ότι προτίμησαν ακόμα και τα Spruance που απέσυραν νωρίς να τα πάνε για λιώσιμο η για τεχνητούς υφάλους,αντί να τα προτείνουν σε φιλικό κράτος όπως τα Kidd που κατέληξαν στην Ταϊβάν. Για τα Spruance θυμάμαι επίσης να λεγόταν ότι ήταν εξαιρετικά πλοία για ASW λόγο των αισθητήρων που έφεραν.

  2. Αυτο που συνδεεις την εξελιξη,αναπτυξη η τα περιθωρια αναπτυξης με την εμβελεια και τους «πομποδεκτες» , ξεπερνα καθε επιφανειακο τροπο σκεψης που εχουμε συναντησει μεχρι σημερα.

   Οι ανοητοι Ολλανδοι , Καναδοι , Γερμανοι , Αυστραλοι,Φινλανδοι,Αμερικανοι που επιλεγουν ESSM B2 για τα ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ φτηνο-πλοια τους ASWF,Canadian Surface Combatant,Hunter,Hobart,Pohjanmaa κλπ πως την πατησαν ετσι με τα σκουριασμενα της δεκαετιας 80 που απλα αλλαζουν «κατι ηλεκτρονικα τσιπακια» ! Αλλα βεβαια τι περιμενεις ειναι δεμενοι στο Αμερικανικο Αρμα !

 26. Φυσικά το τέλειο σενάριο είναι 40 ραφαλ (+22), και στο ΠΝ 2 φρεμμ και 4 μπελαρα μέσα στη 10ετια που μόλις μπήκε, όπως γράφει και ο adpanos.
  Πολύ δύσκολο βέβαια αλλά η κυβέρνηση που θα το κάνει θα έχει 3 τετραετίες τεράστια αυτοδυναμία.
  10+ δις στους Γάλλους και η ελληνογαλλικη συμμαχία θα είναι σα γροθιά.
  Σε αυτούς που θα πουν γιατί να δώσουμε τόσα λεφτά στους Γάλλους γιατί υπάρχει πάντα το ρίσκο να μας πουλήσουν, να τους θυμίσω ότι οι καλοί μας σύμμαχοι Αμερικανοί πήραν πολυ πάνω από 10 δις ευρωτην τελευταία 20ετια (90 f16, εκσυχρονισμο βαιπερ και 50αριων, Παπα3, ρομεο, απατσι, σινουκ, aegean hawk, c130, MLRS, πατριοτ κτλ) και οι Γάλλοι δεν πήραν φράγκο την τελευταία 15ετια (μετά τα μιραζ) και όμως μας στηριξαν πλήρως.
  Και για τις βάσεις μας δωσαν μια βυθοκορο οι Αμερικανοί σαν ΑΩ και νιπτουν τας χείρας τους ανάμεσα σε εμάς και τους Τούρκους.
  Οι Γάλλοι μας στήριξαν χωρίς να πάρουν φράγκο (τον Ιούλιο δεν είχαμε υπογράψει ούτε για μπελαρα ούτε για ραφαλ) και οι Αμερικανοί πήραν το σύνολο των εξοπλισμών μας τα τελευταία 15 χρόνια και στάθηκαν ουδέτεροι.
  Ποιος ο λόγος να πάρουν ξανά έστω και ένα ευρώ από εμάς οι Αμερικανοί (για καινούργια εξοπλιστικά προγράμματα μιλάμε φυσικά όχι για συντηρήσεις και εκσυχρονισμους υπαρχόντων που σωστά γίνονται) όταν έχουν αυτή τη στάση, και κυρίως όταν τα όπλα που προσφέρουν είναι υποδεέστερα των γαλλικών.

 27. Και οι Γάλλοι κοιτάνε το συμφέρον τους. Έχει πάρει συμβόλαια για τα κοιτάσματα η TOTAL. Κανένας δεν δίνει χωρίς συμφέρον. Οι Ουσαίοι όμως δείχνουν να παίρνουν και να μην δίνουν. Κακό αυτό και αν συνεχίσουν έτσι δεν θα έχουν καλή αντιμετώπιση στα εξοπλιστικά. Συν το ότι οι Γάλλοι δίνουν την αιχμή της τεχνολογίας τους χωρίς να ενοχλούνται από αυτά που λένε και κάνουν οι Τούρκοι και οι Γερμανοί. FREMM δεν πιστεύω να δώσουν για ενδιάμεση αλλά σίγουρα η Παρλί και ο Μακρόν θέλουν το συμβόλαιο για τις φρεγάτες αλλιώς δεν θα έδιναν καθόλου πρόταση, όπως ακριβώς έκαναν οι «φίλοι» Γερμανοί. Πιστεύω θα δώσουν αρκετά καλή πρόταση πιθανώς ισάξια της συμφωνίας των ριπών αλλά και πάλι με αρκετά χρήματα μπροστά.

 28. Η ενδιαμεση λυση οπως και να εχει βασει πληροφοριων θα ειναι οι Lafayette.
  Οι FREMM παιζουν ως διδυμο στην βασικη προταση με 2 BELHARA FDI δεοδμενης και της δυνατοτητας οου μας δινει η G to G εμπορικη συμφωνια προμηθειας ( οπως και στην περιοτωση των Ραφαλ που επιτρεπει τον συνδυασμο μεταχειρισμενου και καινουριου εξοπλισμου στο ιδιο πακετο.

  Στη περιπτωση που παραδιδονταν ως ενδιαμεση λυση (δυσκολο εως αδυνατο) οι Γαλλοι θα ζητουσαν περι τα 180-200εκ. ετησιως για 4 χρονια μεχρι την ελευση των πρωτων Belhara με αυτοματη επιστροφη των πλοιων στο γαλλικο ναυτικο αμεσως μετα.

  Κατι τετοιο βεβαια οικονομικα θα ηταν μη αποδεκτο ειδικα απο το ΥΠΟΙΚ το οποιο ειτε θα το ακυρωνε ειτε θα το αποδεχοταν λογω της συγκυριας αλλα θα αναγκαζοταν να μειωσει ισοοοσα το συγκεκριμενο κοστος απο το Υ. Αμυνας τα αμεσως επομενα χρονια με σημαντικο κινδυνο για τις ενοπλες δυναμεις συνολικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *