Το συγκεκριμένο άρθρο πραγματεύεται τα πολυμορφικά, πολλαπλού ρόλου πολεμικά πλοία, ως δυνητικές επιλογές για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), και αποτελεί συνέχεια της σειράς άρθρων μας σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές φρεγατών του ΠΝ. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, για την ενίσχυση και των εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα εκ των οποίων και η ναυπήγηση τεσσάρων (4) νέων φρεγατών για το ΠΝ. Εκτός των συμβατικών σχεδιάσεων φρεγατών, τις οποίες και έχουμε καλύψει σε προγενέστερα άρθρα, υπάρχουν και σπονδυλωτές σχεδιάσεις, οι οποίες προσφέρουν πολυμορφικά πλοία πολλαπλών αποστολών. Οι περιπτώσεις πλοίων που εξετάζει το άρθρο είναι τα Crossover της ολλανδικής Damen και τα πλοία κλάσης «Absalon» των δανέζικων ναυπηγείων Odense Staalskibsværft (έκλεισαν το 2012, τη δραστηριότητα τους έχει αναλάβει η εταιρία AP Møller-Mærsk A/S), τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία από το Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας.

Τα Crossover βρίσκονται μεταξύ των περιπολικών πλοίων ανοιχτής θαλάσσης κλάσης «Holland», των φρεγατών Omega και των πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων και υποστήριξης Enforcer.

Τα Crossover έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκτελούν πολλές, διαφορετικές αποστολές, δηλαδή με τη φιλοσοφία «λιγότερα πλοία, περισσότερες αποστολές». Ουσιαστικά, τα Crossover βρίσκονται μεταξύ των περιπολικών πλοίων ανοιχτής θαλάσσης κλάσης «Holland», των φρεγατών Omega και των πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων και υποστήριξης Enforcer. Τα πλοία μπορούν να φέρουν εξοπλισμό επιπέδου φρεγάτας, αλλά παράλληλα μπορούν να μεταφέρουν και αποβατικά σκάφη ή να υποστηρίξουν μια ανθρωπιστική-ειρηνευτική αποστολή. Αυτή η πολυμορφική φύση των Crossover οφείλετε στη χρήση μιας κεντρικής επιφάνειας εργασίας (X-Deck), η οποία καλύπτει περίπου το 1/3 του συνολικού μήκους του πλοίου (προς την πρύμνη). Το X-Deck συνδυάζει επιφάνεια μεγάλου εμβαδού, με πολλαπλές, πλευρικές και θύρες στην πρύμνη (με δυνατότητα Roll-on Roll-off) και γερανό εργασίας και διαχείρισης φορτίων. Η κατασκευή τους, όπως των Omega και των SIGMA (Ship Integrated Geometrical Modularity Approach), βασίζεται στη χρήση τυποποιημένων τμημάτων (Modules), ώστε το κάθε πλοίο να κατασκευάζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Το X-Deck των Crossover σε διάφορες διαμορφώσεις.

Ανάλογα της αποστολής, το εσωτερικό του X-Deck διαμορφώνεται κατάλληλα. Για παράδειγμα, σε ανθρωπιστικές-ειρηνευτικές αποστολές το πλοίο φιλοξενεί πλήρες νοσοκομείο, ασθενοφόρα, ελικόπτερα και αποβατικά σκάφη. Σε αποστολές κατά την πειρατείας μπορεί να τροποποιηθεί και να φιλοξενήσει ταχέα σκάφη, UAV και υποδομή φύλαξης κρατουμένων. Για ανθυποβρυχιακές αποστολές και επιχειρήσεις ο εξοπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει ποντιζόμενο σονάρ, εκτοξευτές τορπιλών ελαφρού και βαρέως τύπου και ελικόπτερα, ενώ σε αποστολές αμφίβιων επιχειρήσεων μπορεί να μεταφέρει ότι ένα αρματαγωγό. Με τη χρήση του X-Deck η Damen προσπάθησε να δημιουργήσει μια ναυτική πλατφόρμα, ισορροπημένη, με πολλαπλές επιλογές οπλισμού, χωρίς ωστόσο η όποια επιλογή του πελάτη να επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις του πλοίου. Είναι σαφές ότι το συνολικό κόστος του κάθε Crossover είναι συνάρτηση της έκδοσης. Για να συμπιεστεί το τελικό κόστος απόκτησης και υποστήριξης η Damen έχει σχεδιάσει τα πλοία με συνδυασμό υλικών και συστημάτων, εμπορικών και στρατιωτικών προδιαγραφών.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ασφάλεια των πλοίων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με στόχο την επιβίωση, ακόμα και μετά από πλήγμα. Επιπλέον, ενσωματώνουν μέσα και υποδομές ελέγχου ζημιών και άμεσης κατάσβεσης πυρκαγιάς. Η σχεδίαση και η επιλογή των υλικών έγινε με κριτήριο την μείωση του ίχνους του πλοίου (μείωση του επιπέδου παραγωγής θορύβου, μείωση της διατομής ραντάρ, μείωση του υπέρυθρου ίχνους και μείωση του αποτυπώματος περιβαλλοντολογικής μόλυνσης που παράγει το πλοίο). Επικουρικά, τα Crossover ενσωματώνουν ολοκληρωμένη προστασίας από πυρηνικές, βιολογικές και χημικές ουσίες, ενώ είναι ανθεκτικά στους κραδασμούς. Συνοπτικά η σειρά πλοίων Crossover μπορεί να αναλάβει: Αποστολές υδρογραφικών ερευνών, ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιμετώπισης καταστροφών, περιπολίας, έρευνας και διάσωσης, χρήσης και διαχείρισης μη-επανδρωμένων συστημάτων, πολεμικές αποστολές (κατά πλοίων επιφανείας και ανθυποβρυχιακές), αποστολές ναρκοπολέμου, υποστήριξης ειδικών και αμφίβιων επιχειρήσεων, στρατηγικών μεταφορών και αποστολών λογιστικής υποστήριξης και εφοδιασμού εν πλω.

Σχηματική απεικόνιση των διαφορετικών επιλογών των Crossover, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και τις ανάγκες της αποστολής.

Οι επιλογές οπλισμού των πλοίων είναι συνάρτηση των απαιτήσεων του πελάτη. Στην πλώρη υπάρχει θέση για κύριο πυροβόλο των 76, των 57 ή των 40 χιλιοστών. Εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενος πύργος με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή πυροβόλο με ικανότητα αναχαίτισης επερχόμενων βλημάτων. Πίσω από το κύριο πυροβόλο βρίσκεται το κάθετο σύστημα εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων, με ελάχιστο αριθμό τα οκτώ (8) κελιά για ισάριθμα βλήματα κατηγορίας SM-2 ή 32 βλήματα κατηγορίας ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile). Στη μέση του πλοίου είναι τοποθετημένοι οι οκτώ (8) εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων (δύο τετραπλοί εκτοξευτές) και οι τορπιλοσωλήνες, για ελαφρές, διαμετρήματος 324 χιλιοστών, και τορπίλες βαρέως τύπου, διαμετρήματος 533 χιλιοστών. Τα πλοία έχουν υποδομή για εγκατάσταση δύο (2) συστημάτων εγγύς προστασίας (ένα πάνω από τη γέφυρα και ένα πάνω από το κατάστρωμα των ελικοπτέρων), κατηγορίας RAM (Rolling Airframe Missile) ή κατηγορίας πυροβόλου, όπως το Millennium.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εσωτερικού των Crossover και του οπλισμού τους.

Τα Crossover έρχονται σε τρείς (3) κύριες εκδόσεις (ασφαλείας, μάχης και αμφίβιων επιχειρήσεων και υποστήριξης) και έξι (6) διαμορφώσεις:

Ασφάλειας: XO-115S (Security) και XO-123SF (Security Fast) με κύρια αποστολή την περιπολία και την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών στη θάλασσα, δευτερεύουσες αποστολές την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο, ενώ έχουν και περιορισμένες δυνατότητες υποστήριξης ανθρωπιστικών αποστολών. Οι αριθμοί 115 και 123 αναφέρονται στο μήκος των πλοίων αντίστοιχα. Το πλάτος τους είναι 19,6 μέτρα, ενώ το εκτόπισμα τους 4.500 και 5.000 τόνοι αντίστοιχα. Απαιτούν ελάχιστο πλήρωμα 65 ατόμων, με μέγιστο πλήρωμα 84 ατόμων. Ο γερανός του καταστρώματος μπορεί να διαχειριστεί φορτία 25 τόνων, ενώ το ελικοδρόμιο μπορεί να υποδεχτεί ένα (1) ελικόπτερο. Επίσης, μπορούν να μεταφέρουν 154 και 200 άτομα αντίστοιχα. Η μέγιστη ταχύτητα τους είναι 21 και 24 κόμβοι αντίστοιχα (39 και 45 χιλιόμετρα την ώρα αντίστοιχα).

Μάχης: XO-131C (Combatant) και XO-139CF (Combatant Fast) με κύρια αποστολή τον πόλεμο επιφανείας και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και δευτερεύουσα την περιπολία, την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών στη θάλασσα και την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών. Επίσης έχει περιορισμένες δυνατότητες υποστήριξης ανθρωπιστικών αποστολών. Το μήκος τους είναι 131 και 139 μέτρα αντίστοιχα, το πλάτος τους είναι 19,6 μέτρα, ενώ το εκτόπισμα τους είναι 5.300 και 5.600 τόνοι αντίστοιχα. Απαιτούν ελάχιστο πλήρωμα 108 ατόμων, με μέγιστο δυνατό πλήρωμα τα 125 άτομα. Επικουρικά, μπορούν να φιλοξενήσουν και άλλα 128 άτομα. Ο γερανός καταστρώματος μπορεί να διαχειριστεί φορτία μέγιστου βάρους 25 τόνων και το ελικοδρόμιο να υποδεχτεί ένα (1) ελικόπτερο. Η μέγιστη ταχύτητα τους είναι 28 και 30 κόμβοι αντίστοιχα (52 και 56 χιλιόμετρα την ώρα αντίστοιχα).

Αμφίβιων επιχειρήσεων και υποστήριξης: XO-131A (Amphibious) και XO-131T (Transport) με κύρια αποστολή την προβολή ισχύος, τις αμφίβιες επιχειρήσεις και τις μεταφορές και δευτερεύουσα την υποστήριξη ανθρωπιστικών αποστολών. Το μήκος τους είναι 131 μέτρα αντίστοιχα, το πλάτος τους 19,6 μέτρα, ενώ το εκτόπισμα τους είναι 5.500 τόνοι. Απαιτούν ελάχιστο πλήρωμα 56 ατόμων, με μέγιστο δυνατό πλήρωμα τα 83 άτομα. Επικουρικά, μπορούν να φιλοξενήσουν 200 άτομα. Ο γερανός καταστρώματος μπορεί να διαχειριστεί φορτία μέγιστου βάρους 40 τόνων και το ελικοδρόμιο να υποδεχτεί δύο (2) ελικόπτερα. Η μέγιστη ταχύτητα τους είναι 26 και 22 κόμβοι αντίστοιχα (48 και 41 χιλιόμετρα την ώρα αντίστοιχα).

Τα «Absalon» έχουν ναυπηγηθεί για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας. Συνολικά η Δανία διατηρεί σε υπηρεσία δύο (2) πλοία: Το F-341 «Absalon» και το F-342 «Esbern Snare», τα οποία εντάχθηκαν στο στόλο τον Οκτώβριο του 2004 και τον Απρίλιο του 2005, αντίστοιχα, με κόστος $ 255 εκατομμύρια ανά πλοίο, σε τιμές 2004, χωρίς τα όπλα. Το εκτόπισμα τους είναι 6.600 τόνοι με πλήρη φόρτο και οι διαστάσεις τους (μήκος x πλάτος x βύθισμα) είναι 137 μέτρα x 19,5 μέτρα x 6,3 μέτρα. Ενσωματώνουν δύο (2) πετρελαιοκινητήρες MTU 8000 M70 μέγιστης ισχύος 22.300 ίππων έκαστος. Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων (44 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ με ταχύτητα πλεύσης τους 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα) η εμβέλεια τους είναι τα 9.000 ναυτικά μίλια (16.670 χιλιόμετρα). Οι απαιτήσεις επάνδρωσης τους είναι 100 άτομα με ικανότητα μεταφοράς επιπλέον 200 ατόμων. Σε επίπεδο αισθητήρων τα πλοία ενσωματώνουν ραντάρ έρευνας SMART-S Mk.2, ραντάρ έρευνας επιφανείας Scanter-2100, σονάρ τρόπιδας ASO-94 καθώς και τέσσερα (4) ραντάρ ελέγχου πυρός CEROS-200. Επίσης ενσωματώνουν και το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης ES-3701.

Συνολικά η Δανία ναυπήγησε και διατηρεί σε υπηρεσία δύο (2) πλοία κλάσης «Absalon», σε ρόλο γενικής υποστήριξης.

Η αυτοπροστασία των «Absalon» βασίζεται σε τέσσερις (4) δωδεκαπλούς εκτοξευτές αναλώσιμων DL-12T και δύο (2) εξαπλούς εκτοξευτές αναλώσιμων DL-6T, των 130 χιλιοστών. Ο σταθερός οπλισμός τους αποτελείτε από ένα κύριο πυροβόλο Mk.45 Mod.4 των 127 χιλιοστών, δύο (2) διπλούς εκτοξευτές Mk.32 Mod.14 τορπιλών MU-90, δύο (2) πυροβόλα Millennium των 35 χιλιοστών, σε ρόλο εγγύς προστασίας, δύο (2) διπλούς εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων πολύ μικρού βεληνεκούς FIM-92 Stinger και επτά (7) πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών. Επιπλέον αυτού του οπλισμού, μπορούν να επιλεγούν πέντε (5) σπονδυλωτές μονάδες οπλισμού. Η Δανία έχει επιλέξει τον συνδυασμό τριών (3) μονάδων οπλισμού με 12 αντιαεροπορικά βλήματα ESSM σε κάθε μονάδα (συνολικά 36 ESSM) και δύο (2) μονάδες οπλισμού με τέσσερα (4) βλήματα κατά πλοίων RGM-84 Harpoon σε κάθε μονάδα (συνολικά οκτώ βλήματα). Το ελικοδρόμιο των πλοίων μπορεί να φιλοξενήσει δύο (2) ελικόπτερα EH-101 Merlin ή MH-60R SeaHawk. Επίσης, μπορούν να μεταφέρουν και τέσσερα (4) ταχύπλοα σκάφη, δύο (2) κατηγορίας RHIB και δύο (2) τύπου SB-90E.

Η πολλαπλών χρήσεων επιφάνεια εργασίας FSD των «Absalon» είναι συνολικού εμβαδού 915 τετραγωνικών μέτρων.

Τα «Absalon», γνωστά και ως FSS (Flexible Support Ship), είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με την αντίληψη STANFLEX (Standard Flex), βάση της οποίας είναι η πολλαπλών χρήσεων επιφάνεια εργασίας FSD (Flexible Support Deck), συνολικού εμβαδού 915 τετραγωνικών μέτρων. Εσωτερικά, το «Absalon» μπορεί να μεταφέρει και οχήματα επιπέδου και βάρους αρμάτων μάχης Leopard-2. Ενδεικτικά, το «Absalon» μπορεί να μεταφέρει το 75% μιας τυπικής Επιλαρχίας Αναγνώρισης, ένα (1) πλήρες νοσοκομείο με χειρουργεία και 40 κλίνες, επιτελείο διοίκησης επιχειρήσεων αποτελούμενο από 70 άτομα και 300 νάρκες. Γενικά, τα πλοία έχουν σχεδιαστεί για αποστολές περιπολίας, μάχης, υποστήριξης, αμφίβιων επιχειρήσεων και υποστήριξης ανθρωπιστικών κρίσεων. Έμφαση έχει δοθεί στην ασφάλεια των πλοίων, τα οποία είναι χωρισμένα σε 16 υδατοστεγή και δύο (2) αεροστεγή τμήματα και ενσωματώνουν ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, διαχείρισης και περιορισμού ζημιών, σύστημα εντοπισμού ζημιών και σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Τόσο το Crossover, όσο και το «Absalon» είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της σπονδυλωτής φιλοσοφίας σχεδίασης πλοίων επιφανείας με έμφαση στην εκτέλεση πολλαπλών αποστολών, με το Crossover να είναι νεότερη σχεδίαση των «Absalon». Αλλά, πια ανάγκη δημιούργησε τα πολυμορφικά, πολλαπλού ρόλου πλοία επιφανείας; Το πρόβλημα με τα παραδοσιακά-συμβατικά πολεμικά πλοία είναι ότι ως σχεδιάσεις δεν έχουν ιδιαίτερη δυναμική σχεδιαστικής εξέλιξης, επί του ήδη ναυπηγημένου πλοίου. Εκτός από την αναβάθμιση των αισθητήρων και των όπλων, σχεδιαστικά δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, άρα δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Αναγκαστικά γίνονται τροποποιήσεις στη σχεδίαση και την υπερκατασκευή που μοιραία οδηγούν σε νέες ναυπηγήσεις μιας βελτιωμένης έκδοσης του ίδιου πλοίου. Για παράδειγμα τα Arleigh Burke Flight III διατηρούν το σκάφος των Flight IIA, αλλά έχουν τροποποιημένη υπερκατασκευή για την υποδοχή των νέων ραντάρ AN/SPY-6(V)4. Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις μέσης ζωής, που συνήθως γίνονται στα 15-20 χρόνια από την ένταξη τους σε υπηρεσία, κοστίζουν όλο και περισσότερο.

Τα σπονδυλωτής σχεδίασης πλοία σχεδιάστηκαν με βάση την ανάγκη για λιγότερα πλοία, που να καλύπτουν όμως περισσότερες ανάγκες. Για κράτη με περιορισμένους αμυντικούς προϋπολογισμούς είναι μια εξαιρετική λύση.

Τα σπονδυλωτής σχεδίασης πλοία έρχονται να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα, με σχεδιάσεις που βασίζονται σε ένα κοινό σκάφος και εναλλάξιμα φορτία αποστολών, έτσι ώστε με λιγότερα πλοία να καλύπτονται περισσότερες ανάγκες. Λιγότερα πλοία σημαίνει λιγότερο κόστος απόκτησης, χρήσης και υποστήριξης, καθώς και λιγότερες απαιτήσεις επάνδρωσης. Για κράτη, τα οποία έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους και αμυντικούς προϋπολογισμούς είναι μια εξαιρετική λύση-επιλογή για την κάλυψη αναγκών περιπολίας (εκ καιρό ειρήνης), μάχης (εν καιρώ πολέμου) και υποστήριξης (για την κάλυψη εθνικών και συμμαχικών αναγκών). Σε αντίθεση με τις συμβατικές σχεδιάσεις, το κόστος της αναβάθμισης μέσης ζωής των πολυμορφικών πλοίων είναι μικρότερο και αφορά στα μόνιμα συστήματα του πλοίου (αισθητήρες και σύστημα πρόωσης), άρα είναι οικονομικότερη. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει η ανάγκη της διαρκούς αναβάθμισης των επιμέρους τμημάτων και φορτίων αποστολών, εφόσον βέβαια υπάρχει σχετική τεχνολογική εξέλιξη, έτσι ώστε τα πλοία να παραμένουν ικανά.

Για τις περιπτώσεις των ολλανδικών φρεγατών Omega και SIGMA, και των «Iver Huitfeldt» της Δανίας μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Comments

 1. Σας ευχαριστούμε.
  Αν και μαθαίνω ζόρια της Damen(κάπου διάβασα για εκατοντάδες απολύσεις ) ,τα ολλανδικά πλοία ήταν πάντα αγαπημένα.
  Να υποθέσω στα δικά μας ,ακόμα περιμένουμε νέα..

 2. Συγνώμη αγαπητέ αλλά έστειλα και εγώ δυο κείμενα στο αγαπητό φίλο Γιάννη Νικήτα με το ίδιο θέμα!
  Αυτό έγινε πριν μια εβδομάδα και απάντηση δεν πήρα για να μάθω τι έγινε;
  Η διαφορα του κειμένου είναι μεγάλη πχ η φρεγάτα των Δανών με το CROSSOVER XO 139 CF
  έχουν την ίδια επιφάνεια σε εμβαδόν.

  Η φρεγάτα όμως XO 131 CF μεταφέρει και 128 στρατιώτες έχει δυο LCPV και πάρνει θωρακισμένα οχήματα.
  Καμία σχέση με τα «Absalon όπως λανθασμένα αναφέρετε το άρθρο.

  Το σωστό είναι ότι η Φρεγάτα XO 139 CF κάνει την ίδια δουλειά με την φρεγάτα των Δανών και το πλοίο Absalon,
  δηλαδή κάνει την δουλειά και των δυο πλοίων ταυτόχρωνα!
  Για τα υπόλοιπα θα διαβάσω με υσηχία γιατί είμαι στην δουλειά και θα απαντήσω.

 3. Από την μία πλευρά ήταν καλό που παρουσιάστηκαν και αυτά καθώς υπήρχαν σχολιαστές που αναφέρθηκαν πολλές φορές σε αυτά, από την άλλη σκεφτόμουνα, τι νόημα έχει πια?

  Το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτά τα άρθρα είναι να μας στεναχωρούν σχετικά με το τι χάνουμε, την στιγμή που μοιάζει μάλλον τελειωμένο ότι θα πάρουμε τις MMSC. Η μόνη μου ελπίδα επαφιόταν στο ότι οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι θα έχουν πολύ καλή πρόταση για Αμερικανικό πλοίο, οπότε είχε μείνει μια ελπίδα στις 100 να μας έρθει καμιά FFFGX ή κάτι άλλο περαν των MMSC.

  Δυστυχώς φαίνεται ότι από την αρθρογραφία και τις διάφορες δηλώσεις ότι αυτό έχει κλείσει, οπότε αυτό το άρθρο είναι μάλλον μόνο για το συμπλήρωμα και εγκυκλοπαιδική γνώση (καλώς το βάλατε, αλλά απλά στρίβει το μαχαίρι στην πληγή).

  By the way, όσον αφορά AAW ικανότητες όμως είτε δεν παρουσιάζεται το module που θα μπορούσε να το αναλάβει, είτε δεν μπορεί, γιατί η αναφορά είναι σε 8 μόνο σωλήνες που είναι πολύ λίγο για αυτό που θέλουμε (πχ οι 16 ή 24 των Μπελάρα τις θεωρούσαμε λίγες)

  1. Τα έχω γράψει στο δικό μου κείμενο τι μπορούν να πάρουν τα πλοία.
   MK-41 VLS με 32 ESSM II XO 131 C
   XO 139 CF με 2 MK -41 VLS δηλαδή 12 SM-2 III και 16 ESSM II
   Από εκεί και πέρα βάζεις ότι θέλεις πχ εκτοξευτές ADL διπλούς στο μεσόστεγο χωρίς ενίσχυση καταστρώματος.
   4 πύραυλοι SM-2 III ή 16 πύραυλοι ESSM II.
   Μπορείς να βάλεις RAM στην θέση του ενός μιλένιουμ των 35 χιλιοστών κλπ!

   1. Εξαιρετικό σκάφος με σπονδυλωτή σχεδίση αλλά τα όπλα που προτείνετε, δηλ. τα ESSM & SM2 θα είναι σύντομα ξεπερασμένα για τις προκλήσεις του 21ου Αιώνος.
    Μακάρι να υπήρχε μια προσέγγιση με προϊόντα της MBDA και λοιπά ευρωπαϊκά καλούδια (π.χ, SETIS, NS100, NS500, Captas 4)

  2. @Επενδυτή,

   Οι πιθανοτητες για Constellations δεν ειναι 1 στις 100, αλλα 1 στις 1000 στην καλυτερη περιπτωση.

   Η LM θελει να πουλησει lcs και κανεις στον πλανητη δεν τις αγοραζει με εξαιρεση τους ισλαμοφασιστες της ΣΑ που αγοραζουν προστασια. Ευκαιρια σαν της Ελλαδας δεν θα ξαναβρουν και δεν θα αφησουν να χαθει τετοια αγορα για αλουμινοτρατες.

  3. Έτσι όπως τα λες είναι, πάμε για τις αλουμινένιες μηχανότρατες!!! Εάν βλέπεις πως μέχρι και ο Ιγνατιου γράφει για αυτές αστα να πάνε…. μόνη ελπίδα να έρθουν με σοβαρό οπλισμό… λεμε τώρα!
   Άλλη μια μεγάλη μ@@@@ στον ορίζοντα

   1. Για να βγουν πιο φτηνα μπορουμε να προσθεσουμε εξοπλισμο απο ηδη υπαρχοντα πλοια. Πχ, φετος επιδοτουνται οι ψαραδες για να αποσυρουν τις βιντζότρατες/γρίπους. Μπορουν τα lcs να λαβουν τον αποσυρομενο εξοπλισμο και να βγαινουν για μαρίδα.

    LCS με σοβαρο εξοπλισμο δεν μπορει να αποκτησει η χωρα. Οι Σαουδαραβικες mmsc βγηκαν με ολα στο 1 δις. Αν ζητησουμε επανασχεδιασμο και ολοκληρωση παραπανω συστηματων, θα πληρωσουμε τις τρατες για αντιτορπιλικα.

 4. Τα XO-131C (Combatant) και XO-139CF (Combatant Fast) θα ήταν μια ιδανική επιλογή για να μπορούμε να ενισχύουμε τα νησιά με πεζοναύτες γρήγορα κ με απόλυτη ασφάλεια κ να μην περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα αρματαγωγά των 15 κόμβων.
  Κ τα δύο από όσο έχω διαβάσει μπορεί να πάρουν κ έναν 2τερο MK41 πίσω από το κύριο πυροβόλο ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες τους.
  Τέτοια πλοία σε μια ομάδα μάχης με π.χ BelharraHN με 32 Aster30 μπορούν να ενισχύσουν οποιοδήποτε νησί που θα δεχτεί επίθεση.

  1. Όχι μόνο το XO 139 CF έχει τον κατάλληλο χώρο για δυο ML-41 VLS .
   Μπορείς να βάλεις όμως ADL εκτοξευτές στο μεσόστεγο για επιπλέον πυραύλους κλπ.

 5. Αν και οι επιτελείς του ΠΝ έχουν επισημάνει τις ανάγκες αυτού και πρακτικά έχουν αποφανθεί (Belharra), δυστυχώς η συμφωνία έχει γίνει κάτω απ’το τραπέζι με τους ουσαίους και θα υπερχρεωθούμε για μία παρτίδα αλουμινότρατες (δανείζομαι τον επιτυχή χαρακτηρισμό από τον phormio άνωθεν), οι οποίες περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν απ’αυτά που καλούνται να επιλύσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Γάλλοι παλινδρόμησαν στην ουσιαστική στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή τους και αν δεν ακυρωθεί τελικώς και η προμήθεια των Rafale, σίγουρα δεν θα εκτελεσθεί στα αναγγελθέντα χρονοδιαγράμματα.

  Θα πρέπει λοιπόν να πολεμήσουμε με ότι έχουμε και το χειρότερο είναι ότι, ο Ερντογάν δεν θα πέσει άμεσα απ’την εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι, όταν έρθουν οι κεμαλικοί στο τιμόνι της τουρκίας θα έχουμε μείνει αρκετά πίσω εξοπλιστικά, η οικονομία δεν πρόκειται να ισορροπίσει πριν το 2024 με τη ζημιά ελέω covid και η επίθεση που θα δεχθούμε θα μας φέρει σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα και με σφοδρότητα από μέρους μας, με τον Ερντογάν στο τιμόνι της τουρκίας.

  Το χειρότερο δε σενάριο, αυτό της οικουμενικής κυβέρνησης την επόμενη χρονιά δεν θέλω να το σκέφτομαι…
  Ο Θεός να μας βοηθήσει συνΈλληνες.

  1. Η Αμερικανική λύση είναι αδύναμες κορβέτες ακατάλληλες στις παρούσες συνθήκες για το Ελληνικό ναυτικό γιατί δεν έχουν ουτε το 1/5 των δυνατοτήτων των Γαλλικών επιλογών είτε αυτές είναι Fremm είτε Bellhara. Η πιθανή επιλογή της Αμερικανικής λύσης συνιστά στην ουσία αφοπλισμό, ο οποίος απέναντι στον τεράστιο Τουρκικό κίνδυνο σημαίνει τελική λύση για τον Ελληνισμό, δηλαδή την παράδοση της χώρας μας στους Οθωμανούς.

 6. Κυριακή κοντή γιορτή.
  Τέλη Νοέμβρη θα ξέρουμε σε ποιόν κατοχυρώνονται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και κατ’ έπέκταση τον μελλοντικό ανάδοχο του προγράμματος των φρεγατών.Το ζουμί σε πρώτη φάση είναι η περιβόητη ενδιάμεση λύση.Δύο ΑΒ κάνουν το παιγνίδι να αποκτά ενδιαφέρον,δύο LCS κόψε ρόδα μυρωμένα.Ενδιάμεση λύση από τους Ολλανδούς η γνωστή.Μπορεί όμως η damen να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να δοθούν τα δύο πλοία?Αναμφίβολα η κατασκευαστική προσεγγιση των Ολλανδών σε συνδυασμό με το κόστος και την ευχέρεια επιλογής του οπλισμού από τον πελάτη-όπως ευρέως έχουν αναλυθεί από τον φίλο ΓΙΩΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ τον οποίο ευχαριστώ για τον κόπο και τον χρόνο του-την κάνουν μια ελκυστική επιλογή.Πολύ φοβάμαι όμως ότι η damen είτε δεν θα κατέβει στον διαγωνισμό είτε θα τον χάσει.
  Aπό την άλλη 4 καλοφορτωμένες MMSC με μία δυνατή προσφορά αναβάθμισης των ΜΕΚΟ και δύο ΑΒ ως ενδιάμεση με option παραχώρησης έναντι συμβολικού τιμήματος πάρα πολύ δύσκολο να προσπερασθεί.
  Ευχής έργο θα ήταν η προσφορά FFGX αλλά με θέση της πρώτης σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το2030-κι αυτό για το US Navy-το βλέπω απίθανο.
  Α ρε Γάλλοι-κι εσείς κι εμείς τα κάναμε μαντάρα.
  Οψόμεθα αγαπητοί φίλοι.

  1. Αν θέλουμε αγαπητέ φίλε LOLOTOS να φτιάξουμε ναυπηγική βιομηχανία είναι η μόνη λύση.
   Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι το κόστος κάθε πλοίου και τι γλυτώνουμε;
   Θα βάλω ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα αφού πρώτα γράψω για της ανάγκες μας:
   Τι χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε σε 20 χρόνια από τώρα: 9 φρεγάτες S, 10 πυραυλακάτους, 3+ αρματαγωγά Ιάσων, όλα τα ZUBR, χρειαζόμαστε περιπολικά μεγάλου μεγέθους ανοιχτής θαλάσσης, υποβρύχια κλπ.

   Οι ανάγκες μας είναι μεγάλες τώρα πια, χρειαζόμαστε πλοία ικανά για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο για το αιγαίο. Δηλαδή όχι μόνο φρεγάτες αεράμυνας όπως ακούμε, αλλά πλοία μεγάλου μεγέθους σε όλες της κλάσεις. Τα μικρά πλοία δυστυχώς δεν μας χρειάζονται πια αν θέλουμε να κυριαρχήσουμε στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
   Για να υποστηρίζουν της εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου από της απειλές, τα πλοία μας χρειάζεται να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ταχέων σκαφών και ΟΥΚ. Πρέπει όμως να είναι ικανά να εκτελέσουν και άλλους ρόλους πχ ταχεία εκκένωση των εργαζομένων από της εξέδρες και διάσωση.

   Χρειαζόμαστε 4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 115 S CROSSOVER, για να μπορούν να ταξιδεύουν με 9 μποφόρ. Δηλαδή να είναι κατάλληλα για την ανατολική μεσόγειο, να δέχονται ελικόπτερο μεγάλου μεγέθους και είναι ικανά για να αντιμετωπίσουν πλοία και υποβρύχια. Να αντέχουν σε πλήγματα ταχέων σκαφών και να προστατεύουν της εξέδρες φυσικού αερίου και πετρελαίου που θα στηθούν στην ΑΟΖ της Ελλάδας και των γύρω κρατών.
   Χρειαζόμαστε 4 κορβέτες μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 123 SF CROSSOVER, μεγαλύτερες και ταχύτερες από τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης. Με καλό σύστημα έλεγχου πυρός, ραντάρ και οπλισμό για να αντιμετωπίζουν αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. Η εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι τόσες πολλές που δεν θα προλαβαίνουν τα 4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης να ανταποκριθούν!
   Χρειαζόμαστε 4 φρεγάτες μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 131 C CROSSOVER, μεγαλύτερες από της κορβέτες. Πλοία με δυνατότητες μεγάλης παραμονής στην θάλασσα σε περιόδους κρίσεων. Με ισχυρό ραντάρ ειδικό στον εντοπισμό μικρών σκαφών, περισκόπιο υποβρυχίων ναρκών και δυτών. Με καλό ραντάρ AESA που αν επιθυμούμε το βάζουμε και στης κορβέτες. Πρέπει να έχουν μεγάλο ελικοδρόμιο με δυνατότητα προσγείωσης σινούκ. Ισχυρή ανθυποβρυχιακή προστασία και να μεταφέρουν τορπίλες επιφανείας. Να έχουν τουλάχιστον 32 πυραύλους επιφανείας αέρα, πυροβόλο των 76 χιλιοστών να μεταφέρουν 8-16 πυραύλους ενάντιων πλοίων και να έχουν δυο αντιπυραυλικά συστήματα.
   Χρειαζόμαστε 4 αντιαεροπορικές φρεγάτες όπως οι XO 139 CF CROSSOVER, μεγαλύτερες από της προηγούμενες σε χωρητικότητα και μέγεθος. Να μην είναι όμως πολύ ακριβές σε κόστος. το καλύτερο θα ήταν μια μεγέθυνση των φρεγατών πολλαπλού ρόλου με πυροβόλο των 127 χιλιοστών και πυραύλους αέρα μεγάλης εμβέλειας.

   Χρειαζόμαστε 2 αποβατικά πλοία με μεγάλη ταχύτητα και καλό οπλισμό XO 131 A και όχι LPD. Πλοία που να μπορούν να πολεμήσουν για να περάσουν από της συμπληγάδες πέτρες και να επιζήσουν, για να μεταφέρουν ενισχύσεις και εφόδια στα νησιά ή να τα ανακαταλάβουν. Πρέπει να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό στρατιωτών, θωρακισμένων, αποβατικά και μεγάλα ελικόπτερα. Επιθυμητή η δυνατότητα μεταφοράς ΑΑ συστημάτων, αυτοκινούμενων πυροβόλων, αρμάτων, MLPS και άλλων πχ κοντέινερ.
   Χρειαζόμαστε 2 πλοία λογιστικής υποστήριξης όπως τα XO 131 L. Παρόμοια με τα προηγούμενα αλλά να μπορούν να ανεφοδιάζουν τα νησιά μεταφέροντας, ενισχύσεις και στρατιώτες σε μεγάλους αριθμούς.

   Επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων:
   Αναφερόμαστε και στα 20 πλοία που θέλουμε.
   Όσο τον δυνατόν χαμηλότερο κόστος αποκτήσεις και χρήσης.
   Να έχουν όσο το δυνατόν γίνετε περισσότερα κοινά σημεία μεταξύ τους και ίδια ή παρόμοια όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα.
   Να έχουμε μεγάλη χωρητικότητα σε καμπίνες επιβατών για να μπορούν να συμβάλουν σε περιόδους κρίσεων, διάσωσης πλοίων, καταστροφής εξέδρας πετρελαίου κλπ.
   Να μεταφέρουν και να μπορούν να αποβιβάσουν στρατιώτες με ελικόπτερα, με LCPV και με LCM να μεταφέρουν θωρακισμένα οχήματα ή τεθωρακισμένα οχήματα.
   Να έχουν μεγάλο μέγεθος και μεγάλο εκτόπισμα για να αντέχουν να ταξιδεύουν σε δύναμη θάλασσας 9 και 10 μποφόρ.
   Να έχουν μεγάλο μέγεθος για να μπορούν να αντέξουν τα πλήγματα της μάχης.
   Επιθυμητό η ηλεκτρική πρόωση για αθόρυβο πλου και για έρευνα υποβρυχίου.
   Επιθυμητό η δυνατότητα προσγείωσης ελικοπτέρου των 20 τόνων πχ σινούκ.
   Να μεταφέρουν ένα και δυο ελικόπτερα των 10 τόνων στο υπόστεγο.
   Η σειρά των πλοίων CROSSOVER τα έχει όλα αυτά.
   Βασικά αν προσέξουμε τα πλοία, έχουν όλα ακριβώς τα 8 μέτρα διαφορά στο μήκος το ένα από το άλλο. Δηλαδή αρχίζοντας από το μικρότερο 115 μέτρα +8 μέτρα =123 μέτρα μήκος το δεύτερο πλοίο της κλάσης. 123+8= 131 μέτρα το τρίτο πλοίο της κλάσης που είναι τρία με το ίδιο μήκος. Τέλος 131+8=139 μέτρα που είναι η φρεγάτα αεράμυνας. Η διαφορά του μικρότερου πλοίου XO 115 S με το μεγαλύτερο XO 139 CF είναι σαν να προσθέτουμε στο κύτος τρία κομμάτια ίδιων διαστάσεων και ίδιου πλάτους με μήκος 8 μέτρα και πλάτος τα 19,6 μέτρα.

   Η καθέλκυση λέμβων από την πρυμναία ράμπα καταργεί όχι μόνο την ανάγκη χρήσης πλευρικών επωτίδων, η οποία δυσχεραίνει τη σχετική διαδικασία υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και την απαίτηση εγκατάστασης ειδικού παραπετάσματος για περιορισμό της RCS του σχετικού ανοίγματος σε κάθε πλευρά του πλοίου. Τέλος, η ενσωμάτωση του X-Deck δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες σε κρίσιμα ναυπηγικά χαρακτηριστικά, καθώς, ενδεικτικά, η έκδοση XO 139 CF έχει λόγο μήκους προς πλάτος ίσο με αυτόν της φρεγάτας κλάσης Iver Huitfeldt.

   Θα το εξηγήσουμε λίγο ακόμα αυτό για να το κατανοήσουμε:
   Τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας της φρεγάτας XO 139 CF είναι ίσος με αυτόν της φρεγάτας των Δανών κλάσης Iver Huitfeldt! Αλλά το πλοίο ΧΟ 139 CF είναι πολύ ικανότερο από την φρεγάτα των Δανών.

   Δηλαδή με απλά λόγια οι Δανοί έφτιαξαν δυο κλάσεις πλοίων με ίδιες διαστάσεις, μια φρεγάτα και ένα πλοίο μεταφοράς ενισχύσεων. Οι Ολλανδοί κατάφεραν να φτιάξουν ένα πλοίο με τα χαρακτηριστικά και των δύο πλοίων και με μεγαλύτερες ικανότητες! Η διαφορά με τα πλοία των Δανών είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Δεν τους αντέγραψαν αλλά έβγαλαν μια τελείως διαφορετική σχεδίαση, πολύ καλύτερη και επαναστατική θα έλεγα. Η φρεγάτα Iver Huitfeld και τα πλοία Absalon-class support ship που έχουν μεγαλύτερο μήκος και εκτόπισμα.

   Τι κερδίζουμε:
   Για να σχεδιάσεις 6 διαφορετικού μεγέθους πλοία, χρειάζεσαι να σχεδιάσεις ολοκληρωμένα και τα έξη. Να κατασκευάσεις έξη πρωτότυπα υπό κλίμακα για να δοκιμαστούν στην δεξαμενή προσομοίωσης υπό ακραίες συνθήκες. Στην σειρά CROSSOVER δεν έχουμε να κάνουμε με έξη διαφορετικά μεγέθη πλοίων αλλά με ένα! Τα πλοία αποτελούνται από 5 βασικά κομμάτια του κύτους, αν σχεδιάσεις την φρεγάτα ΧΟ 139 CF είναι σαν να τα έχεις σχεδιάσεις όλα. Αν και στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αληθές γιατί είσαι υποχρεωμένος να σχεδιάσεις της εσωτερικές διαμορφώσεις –διαφορές και της ενώσεις των κομματιών μεταξύ τους.

   Δηλαδή στην μια περίπτωση πρέπει να σχεδιάσουμε 6 διαφορετικά πλοία και στη άλλη με τα πλοία τη σειράς CROSSOVER είναι σαν να σχεδιάζουμε 1,3! Προσοχή το 1,3 αφορά το κόστος σχεδίασης της φρεγάτας XO 139 CF. Προσοχή τα πλοία δεν έχουν το ίδιο εκτόπισμα δεν στοιχίζει η σχεδίαση τους το ίδιο. Αλλά άλλο να είσαι υποχρεωμένος να σχεδιάσεις 6 πλοία και άλλο 1 με της διαφορές στην υπέρ κατασκευές, στης ενώσεις των κομματιών, την σχεδίαση των μηχανών και της εσωτερικές διαμορφώσεις του σκάφους.
   Γλυτώνεις χρόνο και χρήμα που είναι σημαντική παράμετρος για να την αγνοήσεις.

   Το κέρδος το ποσό που τελικά γλυτώνεις είναι σημαντικό περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ. Όχι για 6 κλάσεις πλοίων όμως αλλά για 4 κλάσεις πλοίων που είναι 4 τα βασικά μεγέθη της σειράς CROSSOVER, αφού η σειρά XO 131 περιλαμβάνει πλοία ίδιου μεγέθους με διαφορές. Όπως καταλαβαίνουμε αν υπολογίζαμε για 6 διαφορετικές σχεδιάσεις πλοίων το ποσό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Όλοι οι υπολογισμοί αφορούν την σειρά των πλοίων CROSSOVER και όχι την σειρά σχεδίων πλοίων ALS, τα ελληνικά εθνικά πλοία όπως λέγονται. Αν υπολόγιζα με αντίστοιχου μεγέθους εκτοπίσματος πλοίου για 6 διαφορετικές κλάσεις – σχεδιάσεις πλοίων, θα είχαμε κέρδος πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ σημαντικό αλλά δεν υφίσταται στην πράξη. Κερδίζεις από παντού και θα συνεχίσουμε να το εξηγήσουμε αυτό.

   Θα πρέπει να κατασκευάσεις 6 πλοία διαφορετικά κάθε πρωτότυπο πλοίο κάθε κλάσης στοιχίζει περισσότερο από τα υπόλοιπα που κατασκευάζονται. Στοιχίζει περισσότερο και λόγο κατασκευής και λόγο διόρθωσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Με την σειρά των πλοίων CROSSOVER όμως μειώνεις κατά πολύ αυτό το κόστος στο 1,7-1,8 του κόστους της ΧΟ 139 CF. Με τους υπολογισμούς που έκανα το ποσό που γλυτώνεις, ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ για 4 κλάσης πλοίων και όχι 6

   Μετά έρχονται οι θαλάσσιες δοκιμές κάθε πρωτότυπου πλοίου που διαρκούν περισσότερο από έναν χρόνο μέχρι να λυθούν οριστικά τα προβλήματα και να γίνει αποδοχή του πλοίου. Το έχω υπολογίσει το κόστος των δοκιμών στο 1,5 του κόστους της φρεγάτας αεράμυνας XO 139 CF! Εδώ υπάρχουν δυο διαφορετικά μεγέθη που έχουν να κάνουν αν πήγαν όλα καλά ή όχι; Τελικά πόσες δοκιμές χρειάζονται για να γίνει η αποδοχή, ο χρόνος και το κόστος των δοκιμών, τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά κλπ. Εδώ θα δώσουμε δυο τιμές θα γλυτώσεις από 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ για 4 κλάσεις πλοίων και θα πάρουμε την μεγάλη τιμή τα 400 εκατομμύρια.

   Κερδίζεις πολλά όμως και στην κατασκευή των πλοίων και στης υποδομές στο ναυπηγείο, στης εργαλειομηχανές κλπ. Η σειρά απαιτεί μόνο 5 κομμάτια του κύτους που στην πράξη είναι περισσότερα και μπορεί η κατασκευή τους να γίνει σε ένα ναυπηγείο με χαμηλό κόστος. Βασικά το εμπρός και το πίσω μέρος είναι ίδιο σε όλη την σειρά των πλοίων. Γλυτώνεις πολλά όμως από όλα τα υπόλοιπα που θα παραγγείλεις στους ιδίους προμηθευτές και θα είναι όλα ίδια. Από της ηλεκτρομηχανές, της καλωδιώσεις, της σωληνώσεις, τους αεραγωγούς, της λαμαρίνες κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ηλεκτρονικά και με τα όπλα. Η παραγγελία 16 πυροβόλων των 76 χιλιοστών, των μιλένιουμ, των κελίων για τους πυραύλους Αέρα, των σονάρ των ραντάρ κλπ. Άλλο να ζητάς να αγοράσεις τα πάντα για 4 πλοία και άλλο για 20 πλοία. Κερδίζεις από παντού από τον κατασκευαστεί μηχανών ντίζελ, τον κατασκευαστή επίπλων, τον κατασκευαστή ειδών τουαλέτας, μέχρι και τα καλώδια. Όλα αυτά έχουν υπολογιστεί στα 700 εκατομμύρια ευρώ για της υποδομές στο ναυπηγείο και το κέρδος από των μεγάλο αριθμό πλοίων που θα κατασκευάσεις.
   Συνεχίζεται!

    1. Αγαπητέ εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, δυστυχώς κανείς δεν δημοσιεύει το δικό μου κείμενο για να μάθεις περισσότερα.
     Έχω κάποιες γνώσεις να αξιοποιήθουν βρε αδελφέ αυτό είναι το ζητούμενο και όχι τα χρήματα.
     Η φιλοπατρία είναι δυστυχώς κάτι που το ξεχάσαμε όλοι μας.
     Πρόσεξε όμως προτείνω και βελτιώσεις στα πλοία που δεν τα γράφω εδώ για να γίνουν καλύτερα.
     Υπάρχουν λύσεις με λίγα χρήματα αυτό υποστηρίζω για πολλά χρόνια.

 7. Για προσέξτε το παρακάτω:
  Έχουμε φτάσει σε ένα μεγάλο αριθμό χρημάτων με τους υπολογισμούς που κάναμε που είναι τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Ναι θα γλυτώσεις 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ αν επιλέξεις την σειρά των πλοίων CROSSOVER από το να κατασκευάσεις 4 διαφορετικές κλάσεις πλοίων!

  Το κόστος των πλοίων με τους δικούς μου υπολογισμούς χωρίς πυραύλους και των 20 πλοίων ανέρχεται σε 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ! Εδώ έχω υπολογίσει παραπάνω ένα 25% στην τιμή που αναλύεται ένα 12% για τυχόν λάθη στους υπολογισμούς. Έχω υπολογίσει ένα 13% που είναι το μέσο σταθμικό επιπλέον κόστος των πλοίων σε 10 χρόνια από τώρα. Η αύξηση δηλαδή των υλικών κατασκευής των πλοίων των εργατών κλπ.
  Αν αφαιρέσουμε τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ που γλυτώνουμε θα μας στοιχίσουν μόνο 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 20 χρόνια! Αν συνυπολογίσουμε το κόστος των πυραύλων και των όπλων είναι περίπου το ίδιο 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Με 7 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχουμε 20 πλοία στην θάλασσα ετοιμοπόλεμα και καινούργια! Είναι από 350 εκατομμύρια ευρώ για 20 χρόνια αν κάνουμε την διαίρεση. Στην πραγματικότητα όμως είναι 500 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα 10 χρόνια και 250 εκατομμύρια για τα υπόλοιπα 10 χρόνια, για να αγοράσεις σε καλές τιμές ότι χρειάζεσαι για να πετύχεις χαμηλό κόστος. Οι ναυπηγήσεις και οι δοκιμές αποδοχής κάθε πλοίου θα ολοκληρωθούν σε 20 χρόνια. χρειάζεται χρόνος μέχρι να ξεκινήσει να κατασκευάζετε το πρώτο πλοίο, μετά θα κατασκευάζονται περισσότερα του ενός πλοία στο ναυπηγείο.
  Είναι η μοναδική μας ευκαιρία να φτιάξουμε πλοία στην Ελλάδα, σε καλή τιμή σε βάθος 20 ετών. Όχι μόνο 20 πλοία αλλά περισσότερα, αφού θα πάρουμε την αποκλειστικότητα παραγωγής μόνο για την Ελλάδα. Θα κερδίσουμε και από της εξαγωγές ένα ποσοστό για την κάθε μια κλάση πλοίου που θα παράγετε που θα πηγαίνει στο κράτος. Είναι τα έξοδα σχεδίασης, δοκιμών, λύσεως των προβλημάτων των πλοίων κλπ. Δεν είναι πολλά τα χρήματα, μας συμφέρει να ξανά επενδύονται στο ναυπηγείο με την κατασκευή ενός ή δυο πλοίων ακόμα.

  Ενστάσεις αντιρρήσεις!
  Μόνο 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πυραύλους και όπλα δεν είναι λίγα τα χρήματα; Αναλόγως το τι θες, αναφέρομαι στην βασική έκδοση των πλοίων που τόσο κοστίζουν. Τώρα αν θες πυροβόλα των 127 χιλιοστών και των 76 χιλιοστών με μεγάλο βεληνεκές, πυραύλους SM 3, τους καλύτερους πυραύλους εναντίων πλοίων, RAM, ραντάρ AESA με εμβέλεια τα 500+ χιλιόμετρα κλπ! Θα φτάσουν τα πλοία τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ίσως και παραπάνω! Η λογική λέει πως μπορείς να διαθέσεις 10 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς του Ναυτικού μέσα σε 20 χρόνια. Ας μην ξεχνάς πως θες καινούργια υποβρύχια πως θα τα αγοράσεις όλα αυτά;

  Κλπ. Δεν θα συνεχίσω να βάζω κομμάτια από αυτά που έχω γράψει που με αυτά που έβαλα αν τα εγκρίνει ο φίλος Γιάννης. Αν τα διάβασετε μενωνομένα δεν θα βγάλατε το ασφαλές συμπέρασμα του προσχεδίου της μελέτης που έγραψα και έφαγα περισσότερο από έναν μήνα για να κάνω τους υπολογισμούς για το κόστος.

  1. Το σκεπτικο σου παραπεμπει σε λογικη επιχειρηματια και οχι κρατους.
   Σωστες οι αναφορες για τις αναγκες του μελλοντος, αλλα ο σχεδιασμος ειναι εννοια ασυμβατη με το Νεοελληνικο κρατιδιο.
   Η μονη ενσταση που εχω ειναι στους αισθητηρες και στα οπλικα συστηματα.
   Το μελλον ανηκει στα Ευρωπαικα οπλα.
   Εssm και Sm2 να τα ξεχασουμε.
   Θα προτιμουσα περαν της Στρατηγικης συμφωνιας για τη Ναυπηγηση 20 + σκαφων ολων των απαιτησεων του ΠΝ αναλογη συμφωνια με την Thales την MBDA την Badcock κτλ.
   Radar Sea Fire , NS 100 , NS 200 Camm er , Aster 30 , Mica NG κτλ.
   Σε βαθος χρονου 15ετιας το ετησιο κοστος θα ανερχεται στο 1 δις + περιπου , ποσο απαγορευτικο για τη νοοτροπια και τις δυνατοτητες της Ελλαδος.
   Θεωρω οτι τα Ναυτικα Πυροβολα αποτελουν την αιχμη του δορατος στο Περιβαλλον του Αιγαιου.
   Σχετικα φθηνα και δυσκολα αντιμετωπισημα.
   Οσο τα ηλεκτρονικα θα εξελισσονται αλλο τοσο η υπαρξη Πυροβολων ειναι αναγκαια.
   Καθε πλοιο απαραιτητα θα πρεπει να εχει απαραιτητα, 127-76 στις Φρεγατες, στα μικροτερα 76-57, RAM και 2 Millenium .
   Επισης θα πρεπει να υπαρξει και μεριμνα για την αντιμετωπιση των ucavs.
   Τελος ειναι εκ των ουκ ανευ η δυνατοτητα ανθυποβρυχιακου πολεμου.

   1. Δεν ήξερα πως είμαι επιχειρηματίας πάντως δίκιο έχεις!
    Δυστυχώς μόνο οι Αμερικάνοι δίνουν FMS και FMF!
    Για τα ναυτικά πυροβόλα συμφωνώ.
    Δεν αναφέρω δικές μου σχεδιάσεις πλοίων που έχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις
    και πολλά πυροβόλα και δυο ιστούς με ξεχωριστά ραντάρ.

    1. Αυτο με τους 2 ιστους σωστοτατο και δεν αναφερεται πουθενα δυστυχως.
     Η νεα ταση σχεδιασης με την αποκρυψη ιχνους, ελληνηστι stealth !!! αποτελει τροχοπεδη για περαιτερω εξοπλισμο των πλοιων.

     1. Αγαπητέ στέλθ πλοίο δεν γίνετε!
      Το πλεονέκτημα της σειράς πλοίων CROSS;OVER είναι, αν βάλεις τα ίδια ραντάρ
      μετωπικά θα φάινονται όλα ίδια στα ραντάρ και δεν θα μπορείς να τα ξεχωρίσεις.

  1. Την ίδια στιγμή η wannabe κρατικοδίαιτη ΟΝΕΧ προτείνει τη ναυπήγηση FAC class 😂Θεμιστοκλης😜 (Sa’ar 72) των 900 τόνων με 300 εκ. το κομμάτι. Mε το ίδιο περίπου κόστος οι Βρετανοί ναυπηγούν τις Type-31 των 6000 τονων, δηλαδή ένα πλοίο σχεδόν έξι (6) φορές μεγαλύτερο απο τις 😂Θεμιστοκλης😜, εξοπλισμένο με καλύτερα ηλεκτρονικά και λοπλα και πολλαπλάσιες δυνατότητες.  Η Τ-31 είναι έκδοχο, ως γνωστόν, της Iver… Έτσι, για να μην ξεχνάμε ποιοι επιχειρούν τη μετατροπή του ΠΝ σε αφρικανική «lake» guard.

 8. Αγαπητέ Ευθύμιε γράψατε αυτό: Οι επιλογές οπλισμού των πλοίων είναι συνάρτηση των απαιτήσεων του πελάτη. Στην πλώρη υπάρχει θέση για κύριο πυροβόλο των 76, των 57 ή των 40 χιλιοστών. Εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενος πύργος με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή πυροβόλο με ικανότητα αναχαίτισης επερχόμενων βλημάτων.
  Λάθος όλα τα πλοία έχουν δυο ελαφρά πυροβόλα ή βαρέα πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών εκατέρωθεν την μεγάλης γέφυρας.
  Αγαπητέ Ευθύμιε γράψατε αυτό: Πίσω από το κύριο πυροβόλο βρίσκεται το κάθετο σύστημα εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων, με ελάχιστο αριθμό τα οκτώ (8) κελιά για ισάριθμα βλήματα κατηγορίας SM-2 ή 32 βλήματα κατηγορίας ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile).
  Μόνο τα XO 131 C XO και 139 CF έχουν το κατάλληλο ραντάρ και MK-41 VLS όχι όλα τα πλοία της σειράς.

  Αγαπητέ Ευθύμιε γράψατε πως: Τα πλοία έχουν υποδομή για εγκατάσταση δύο (2) συστημάτων εγγύς προστασίας (ένα πάνω από τη γέφυρα και ένα πάνω από το κατάστρωμα των ελικοπτέρων), κατηγορίας RAM (Rolling Airframe Missile) ή κατηγορίας πυροβόλου, όπως το Millennium.
  Αν δούμε της εικόνες των πλοίων δεν τα έχουν όλα πχ το ΧΟ 131 L , XO 123 SF, XO115 S δεν έχουν κανένα ΑΑ σύστημα. Τα δυο μάχημα XO 131 C, XO 139 CF έχουν από δυο και το ΧΟ 131 Α έχει ένα.

  Γράψετε αγαπητέ κύριε Ευθύμιε πως τα XO-115S (Security) και XO-123SF (Security Fast έχουν και περιορισμένες δυνατότητες υποστήριξης ανθρωπιστικών αποστολών και μετά μας λέτε πως μπορούν να μεταφέρουν 154 και 200 άτομα αντίστοιχα. Λυπάμαι άλλα έχετε κάνει λάθος. Το ορθό είναι πως έχουν δυνατότητες υποστήριξης ανθρωπιστικών αποστολών.

  Δεν μας γράφετε πως μεταφέρουν δυο LCPV και φουσκωτά, δυο L CM των 40 τόνων μεταφέρουν τα ΧΟ 131 Α και ΧΟ 131 Τ που λανθασμένα αναφέρετε σαν Τ ενώ είναι L!
  Το πλοίο διαθέτει τεράστιο κατάστρωμα πτήσης, με διαστάσεις 40m×18,5m και δυνατότητα υποδοχής ελικοπτέρου με Μέγιστο Βάρος Απονήωσης (MTOW) της τάξης των 20t, κατηγορίας του CH-47 Chinook, ενώ το υπόστεγο διαθέτει δυνατότητα φιλοξενίας δύο ελικοπτέρων με MTOW της τάξης των 10t.

  Και τα δυο πλοία των Δανών και των Ολλανδών έχουν τον ίδιο χώρο για μεταφορά φορτίου 900 m2.
  Δεν θα γράψω άλλα δεν το κάνω για να φανώ έξυπνος γιατί και εγώ σε δεκάδες σελίδες δεν μπόρεσα να τα γράψω όλα όσα ήθελα. Δεν γίνετε να γράψεις σε τόσο λίγες γραμμές ένα τόσο δύσκολο άρθρο κείμενο.

  1. Σχετικά με τις παρατηρήσεις σας, πρέπει να σας πω ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ίδια την Damen. Συγκεκριμένα:
   (1) Το ότι «όλα τα πλοία έχουν δυο ελαφρά πυροβόλα ή βαρέα πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών εκατέρωθεν την μεγάλης γέφυρας», όπως λέτε, δεν αναιρεί τις επιλογές στη θέση του κύριου πυροβόλου. Οι επιλογές αυτές είναι όπως τις περιγράφω στο άρθρο, σύμφωνα με την Damen.
   (2) Ως προς την παρατήρηση σας ότι «Μόνο τα XO 131 C XO και 139 CF έχουν το κατάλληλο ραντάρ και MK-41 VLS όχι όλα τα πλοία της σειράς» δεν διαφωνώ, αλλά η αναφορά στις επιλογές οπλισμού γίνεται γενικά για όλα τα πλοία της σειράς. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των CIWS.
   (3) Ως προς τη δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον ατόμων,154 και 200 αντίστοιχα, των XO-115S (Security) και XO-123SF (Security Fast), το αναφέρει η ίδια η Damen (δείτε τη σχετική μπροσούρα).
   (4) Ως προς την ονομασία ΧΟ 131 L εσείς κάνετε λάθος, η Damen το ονομάζει XO 131 T (δείτε τη σχετική μπροσούρα).
   Σας παραθέτω τα σχετικά link:
   https://products.damen.com/-/media/Products/Images/Clusters-groups/Naval/Crossover/Documents/Leaflet_CrossOver_Range.pdf
   https://products.damen.com/-/media/Products/Images/Clusters-groups/Naval/Crossover/Documents/Product-Sheet_CrossOver_Range_02_2014.pdf

   1. Αγαπητέ Ευθύμιε δεν έβαλα το κείμενο για να διαφωνήσουμε,είπα μάλιστα πως δεν θα μπορούσατε να γράψετε όσα χρειάζονται σε τόσες λίγες γραμμές.
    Για το 1) δεν το έγραψα για το κύριο πυροβόλο αλλά για το: Εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενος πύργος με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή πυροβόλο με ικανότητα αναχαίτισης επερχόμενων βλημάτων. Και διευκρίνισα πως αυτά μπαίνουν εκατέρωθεν της γέφυρας.
    2) Δεν διαφώνησα μαζί σας!
    3) Για το έχουν περιορισμένες δυνατότητες υποστήριξης ανθρωπιστικών αποστολών διαφώνησα, ξέρω πόσους μεταφέρουν τα πλοία για την λέξη περιορισμένες που είναι λάθος.
    4) Δυστυχώς θα διαφωνήσω μαζί σας αναφέρεται και L και T, λογιστικής υποστήριξης και μεταφοράς.
    Ας μην ξεχνάτε πως για αυτό έχει μικρές μηχανές ντίζελ γιατί έχει περισσότερες δεξαμενές καυσίμου και ανεφοδιάζει τα άλλα πλοία.
    Για να δείτε πως ξέρω τι γράφω: Η ταχύτητα του πλοίου λογιστικής υποστήριξης είναι από 18 -22 κόμβους. Με 18 κόμβους μέγιστη ταχύτητα το XO 131 L έχει της ίδιες μηχανές ντίζελ που έχει το XO 115 S. Το XO 131 L με 22 κόμβους μέγιστη ταχύτητα έχει της ίδιες μηχανές ντίζελ που έχει το XO 123 SF!
    Άμα αρχίσω να βάζω και εγώ λινκ δεν θα τελειώσουμε ποτέ το γράψιμο.

    1. Αγαπητέ φίλε, δεν αμφισβητώ ότι γνωρίζετε τι γράφετε. Αντίθετα, διαπιστώνω ότι γνωρίζετε το αντικείμενο. Να ξέρετε ότι διαβάζω πάντα τα σχόλια σας με προσοχή. Σας ευχαριστώ θερμά για τα σχόλια σας.

     1. Θα ήθελα να μπει και το δικό μου κείμενο δηλαδή και τα δύο, όχι για να κάνουμε αντιπαράθεση γνώσεων αγαπητέ Ευθύμιε.
      Δυστυχώς είναι η μόνη λύση για να φτιάξουμε ναυπηγική βιομηχανία και πρέπει να
      διαβαστεί .

 9. @phormio
  Εχεις δίκιο σε αυτά που προτείνεις.

  Επιπρόσθετα, αν ο πρέσβης βάλει πλάτη και κατασκευαστούν τα αλουμινότρατα στην Ελλάδα,

  θα μπορούσε να δοθεί έργο στην Βιομηχανία μας με δυο κύριους υποκατασκευαστές:

  Ο ένας είναι η Sanitas με πολύχρονη εμπειρία στα αλουμινόχαρτα και ο άλλος είναι

  η ‘Αλουμίνιον της Ελλάδος’ ,εταιρία συμφερόντων Μυτιληναίου με ρίζες στην πάλαι ποτέ

  κραταιά Pechiney. Επίσης υπάρχει πολυετής τεχνογνωσία (Μάστορες) στην επεξεργασία

  της Αλουμίνας που θα μπορούσε να μειώσει τα κόστη R&D που θα προκύψουν από τις

  δικές μας ανάγκες οπλισμού τους (εκτοξευόμενα καμάκια, drone απόθεσης διχτύων,κλπ).

  1. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
   Με κάθε Playmobil MMSC δώρο κι ένα θαλάσσιο ποδήλατο μάρκας «Dennis & Pyatt»… σε όσους υπογράψουν. Φυσικά, από αλουμίνιο AL 6061 T6.

 10. Ωραία πλοία και γενικά ως Concept υβριδίου πλοίου που συνδιάζει ικανότητες φρεγάτας με πλοίο για αμφίβιες αποστολές.
  Ελπίζω να υπάρξουν πελάτες που θα το αγοράσουν, όπως για τα γαλλικά Mistral που πήρε η Αίγυπτος αφού δεν μπόρεσε να τα πάρει η Ρωσία, αφού ο Ολάντ έσκυψε μπροστά στους αμερικανούς άκυρο όταν την συμφωνία που είχε υπογράψει με τους Ρώσους.

   1. Ασφαλώς δεν έχουν μέχρι στιγμής, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ενδιαφερθεί η Ελλάδα για αυτά τα πλοία. Είμαστε χώρα ανέκδοτο με τους ανάλογους καραγκιόζηδες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε υψηλά πόστα που αποκλείουν οποιαδήποτε ενασχολήση με αυτά τα πλοία, αφού φαίνεται να έχουν αποφασίσει ήδη να πετάξουν μερικά δις στα σκουπίδια για να πάρουν πλεούμενα ανέκδοτα απο Αμερική με αστείο εξοπλισμό για να αντικαταστήσουν φρεγάτες.

    1. @Ndgi
     Ακριβώς!
     Το πολυ γέλιο (ευφημισμός για το κλάμα που θα ρίξουμε όσοι αγαπάμε τουτην την έρμη χώρα) θα πέσει όταν ακουσουμε και την περίφημη «ενδιάμεση λύση»…Έχουν πειστεί όλοι ότι θα μας δώσουν ΑΒ τα οποία δειλά άρχισαν να αναφέρονται το 2010! Έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια και δεν… Το καινουριο παραμυθι είναι ότι αν παρουμε τα εντελώς ακατάλληλα, πανακριβα και υποεξοπλισμενα MMSCotera θα μας κάνουν την χάρη να μας πουλήσουν για μόλις 1,2-1,5 δις την μία, τις FFG… Ειδάλλως δεν θα μας κάνουν το χατίρι…

     1. Μάγειρας

      Έχουν ξεπεράσει και έναν Γκέμπελς στην προπαγάνδα για το ζήτημα φίλε Μάγειρα, όπως και για πολλά άλλα σημεία που έχουμε επισημάνει και συζητήσει.
      Απορώ με εκείνους που τα πιστεύουν ακόμα, και αναρωτιέμαι αν είναι απο συνήθειο η επειδή απλά φτιάχνονται με την σκέψη, όπως ένας που ονειρεύεται συνέχεια το Jackpot 🎰 σε τυχερά παιχνίδια που είναι επίσης εν μέρη στημένα.

 11. Αγαπητοί φίλοι σίγουρα έχουμε να κάνουμε με εξαίρετες σχεδιάσεις!
  Όμως μοιάζουμε με κάποιον που μπαίνει σε ένα μαγαζί και δεν ξέρει τι να αγοράσει.χανουμε πολύτιμο χρόνο,που δεν έχουμε.το Π.ν. χρειάζεται χθες φρεγάτες αεραμυνας περιοχής. Μόνο αυτά τα πλοία μπορούν να επιβιώσουν πέραν της γραμμής Κρήτης Ρόδου και να προβάλουν την κυριαρχία μας στην α.ο.ζ.μας.ολα τα αλλα ακολουθούν εφόσον λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

  1. C.p.

   Οποίος πηγαίνει η μπαίνει ξεκάρφωτα σε ένα «μαγαζί» χωρίς να έχει στόχο η πρόγραμμα για συγκεκριμένη αγορά, είναι επόμενο να νιώθει χαμένος και να παίρνει αυτό που του προτείνει ο πωλητής για να τον «εξυπηρετήσει» για να μην τον χάσει ως πελάτη.

   Ελλείψεις και ανάγκες για αντικατάσταση υλικού υπάρχουν σε πλέον αμέτρητα σημεία, σήμερα είναι οι φρεγάτες, αύριο τα αρματαγωγά και μεθαύριο τα πλοία υποστήριξης και ανεφοδιασμού που θα χρειαστούν αντικατάσταση, αλλά οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα είναι απασχολημένοι να εξυπηρετούν επιθυμίες ξένων εταιριών όπως της ΛΜ αντί να μελετήσουν σωστά τα πράγματα και να αποφασίσουν ανάλογα με τι ανάγκες που υπάρχουν.

   1. @Ndgi
    Αγαπητέ φίλε θα συμφωνήσω μαζί σου.μη σε ξενίζει αυτή η κατάσταση.στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υπεύθυνοι αλλά ανεύθυνοι.

  2. Ανέφερα πως οι φρεγάτες XO 139 CF παίρνουν 12 SM-2 16 και ESSM II όπως είναι και με μετατροπή
   από 16 πυραύλους και των δυο τύπων!
   Πλοία αεράμυνας είναι δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων.
   Μπορείς να βάλεις και RAM.

   1. Τα πλοία αεράμυνας δεν πρέπει να έχουν 3 επίπεδα άμυνας? Α/α, άμυνα σημείου και ciws?
    Είναι γνωστό το ότι θα επιχειρηθεί κορεσμός εναντίον μας και δε νομίζω ότι φτάνουν οι 12 α/α πύραυλοι και οι 16 ESSM.

     1. Δε νομίζω ότι υπάρχει πλοίο α/α με τόσο μικρό φόρτο.
      Είναι σα να λέμε α/α τη βασική διαμόρφωση της Γαλλικής Bel. Αφού ο Aster30 κάνει δουλειά μόνος του, ενώ ο SM2 εκτοξεύεται διπλός. Έτσι οι 8 Aster30 κάνουν δουλειά 16 SM2.
      E, με 8 Aster 30, δεν διαφημίζουν το πλοίο ως α/α ούτε οι ίδιοι οι Γάλλοι.
      Επαναλαμβάνω θα δεχθούμε αρκετά π/μ προς κορεσμό της άμυνάς μας.
      Ο κλασικός φόρτος α/α πλοίου είναι 32 α/α και 32 σημείου πέραν των ciws.
      Κατ’ εξαίρεση τα Γαλλικά πλοία μπορούν να έχουν 16 ή 24 α/α πυραύλους, διότι όπως είπαμε ο Aster30 κάνει δουλειά μόνος του.

  3. Εγώ θα το παρομοίαζα αλλιώς.

   Μοιάζουμε με κάποιον που ήξερε από την αρχή πολύ καλά τι ήθελε να αγοράσει (3-4 AAW φρεγάτες) και τι προυπολογισμό είχε (2 δις).

   Διεθνώς είναι συγκεκριμένα πλοία που πληρούν αυτά τα κριτήρια. Πάμε εμείς στο μαγαζί, αλλά ξαφνικά παίρνει τηλέφωνο ο γονιός και λέει, ξέρεις παιδί μου, με τα λεφτά που σου έδωσα πάρε φρεγάτες από τον κο Εμανουέλ που είναι και οικογενειακός φίλος. Εεεε πάμε και εμείς, έτοιμοι να το πάρουμε, αλλά ο οικογενειακός φίλος λέει ότι όχι 4 φρεγάτες αλλά ούτε 3 δεν μπορεί να πάρει με αυτά τα λεφτά. Βασικά πάιρνει 1,5 φρεγάτα, αν θέλει δύο πρέπει να δώσει 2,6 δις που όμως και δεν έχουμε τα λεφτά και είναι λιγότερα από τι ανάγκες μας τα πλοία. Έτσι ξαναγυρνάμε στον γονιό, αν μπορούμε να ανεβάσουμε τον προυπολογισμό και αν μπορούμε να ζήσουμε με 2 αντί 3-4. Παίρνει χαμπάρι την φάση όλη οι γειτονιά και παίρνει ένας ένας γείτονας και λένε εγώ σου δίνω 3, άλλος λέει δίνω 4 και τις χτίζω και εδώ και πάει λέγοντας. Τώρα έχουμε μπερδευτεί για τα καλά και για όλα φταίει ο Εμανουέλ που τα ανακάτεψε όλα, έχασε την παραγγελία και δημιούργησε ένα τρελλό μπέρδεμα γιατί όλοι τώρα παίρνουν τους γονείς και αντί να πάρουμε αυτό που θέλουμε, πέφτουμε στις διάφορες απαιτήσεις των γειτόνων.

   Πάμε εμείς

   1. Όταν έχεις φάει εκατοντάδες εκατομμύρια € που έχουν περάσει απο τα χέρια σου σε μορφή πακέτων Ντελόρ και άλλων προγραμμάτων χωρίς να παράξεις πουθενά ουσιαστικό έργο, δεν υπάρχει δικαιολογία ως ελαφρυντικό.
    Έκαναν τα πράγματα σαν τα μούτρα τους με την σιωπηλή συγκατάθεση μεγάλου μέρους του λαού, όπως και να το θέσεις δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα έκαναν θάλασσα οι φωστήρες.

    Αν ήταν σωστοί και πράγματι άξιοι των πτυχίων που έχουν πάρει απο τα πανεπιστήμια των ελίτ στο εξωτερικό θα φαινόταν στην πράξη και στα έργα, άσχετα του τι λένε οι «γονείς» που ακόμα χρηματοδοτούν αυτό το μπάχαλο που θέλει να λέγεται και σοβαρό κράτος και να συνομιλεί at Eye Level ως ισάξιος συνέταιρος με τους εταίρους στην Ευρώπη.

    Η αλητεία, η απάτη και η διαφθορά έχει μεγάλη μακρόχρονη παράδοση στην χώρα, οι ξένοι απλά εκμεταλλεύονται τους διεφθαρμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Ελλάδα για τα δικά τους συμφέροντα, σε αντίθεση με τους πολιτικούς στην Ελλάδα που ασπάζονται το πλιάτσικο και την λεηλασία όπου προκύπτει ευκαιρία να αρπάξουν.

   2. Στο θεμα των συζητησεων για τις Bell γνωριζουμε απο διαρροες …. οτι ηταν οικονομικης φυσεως οι διαφορες.
    Προσωπικα πιστευω οτι ηταν η αρνηση του ΠΝ , και αφορουσε στις δικες μας επιχειρησιακες απαιτησεις και οχι στο τελικο ποσο της οποιας διαμορφωσης.
    Τα ποσα που αναγραφονται στις διαφορες εγκυρες…. πηγες δεν εχουν καμμια σχεση με την πραγματικοτητα.
    Δεν γινεται απ τη μια να παιρνεις Rafale σε τετοιες τιμες και απ την αλλη να ακριβοπληρωνεις τις φρεγατες.
    Η αρνηση των Γαλλων για αναπροσαρμογη των σχεδιων ηταν και η αιτια του Ναυαγιου,
    Απλα πραγματα.

    1. @Αμφικτυων
     Αν δεχτούμε αυτή την υπόθεση, γιατί το ΠΝ δεν εξέταζε την απόκτηση των 2 υπό ναυπήγηση FREMM DA; Speculation πάντα. Γιατί δεν άρπαζε την ευκαιρία των 2 ιταλικών που για 1,2 δις καταλήγουν στην Αίγυπτο; Μήπως έσταξε μέλι από το παρεάκι του ποδηλάτη;

 12. Από τα σχετικά άρθρα δεν προκύπτει ότι πηγαίνουμε ή μπαίνουμε ξεκάρφωτα σε ένα μαγαζί.Αντίθετα προκύπτει ότι μας πηγαίνουν κρατώντας μας το χεράκι σε συγκεκριμένο μαγαζί όπου μας επιβάλουν αυτό που θα αγοράσουμε υποχρεώνοντάς μας να είμαστε και χαμογελαστοί.
  ΥΓ.Εμένα πάντως αυτή η πρεμούρα με τον Σκαραμαγκά μου ξυπνάει μνήμες Βενιζέλου-Σάφα-HDW-FEROSTAAL-υποβρυχίων 214.

  1. Έτσι συμφέρει σίγουρα να το θέτουν οι υπεύθυνοι πολιτικοί στην Ελλάδα για να αποφεύγουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τις άστοχες επιλογές που έχουν γίνει και για αυτές που θα ακολουθήσουν σε λίγο για άλλη μια φορά, αλλά δεν μπορούν να κρύβονται συνέχεια πίσω απο τον ρόλο του υπαλληλίσκου των αμερικανών για να αποφεύγουν τις συνέπειες.

 13. Για όσους είχαν αναρωτηθεί αν τα CB 90 θα μπορούσαν να επιχειρούν απο μητρικά πλοία σε προηγούμενες συζήτησεις.
  Στην γραφική απεικόνιση όπου εμφανίζονται τα Capability Packages του πλοίου δείχνει σε διαμόρφωση ANTI PIRACY το πλοίο να φέρει δυο σκάφη CB90 στο ρόλο των Fast Interception Craft.

 14. Ενδιαφέροντα post από πολλούς σήμερα. Και πολύ ωραίο το θέμα.
  Εγώ θα είχα να προσθέσω ότι, ένα π.χ. XO115 ως πλοίο περιπολίας (με drone & UUV), το οποίο θα μπορούσε να επιδίδεται και σε υποκλοπές και ηλ. πόλεμο και παράλληλα θα είχε και δυνατότητες ναρκοθέτησης, ναρκαλιείας, συλλογής ναρκών και διάσωσης υ/β, θα κάλυπτε αρκετές ανάγκες μας και σε τομείς που δεν αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής.

 15. Ας βαλουμε κατω τα πραγματα και ας σκεφτουμε με βαση τη λογικη.

  Χρειαζομαστε 2-4 πλοια με ικανοτητες ΑΑW, 6-10 φρεγατες για αντικατασταση των S σε βαθος δεκαετιας, και 2-4 πλοια πολλαπλων χρησεων για υποστηριξη αποβατικων ενεργειων, μεταφορας τεθωρακισμενων, υποστηριξης κτλ, οπως τα πλοια που περιγραφει το αρθρο.

  Το ερωτημα ειναι το εξης:
  Μπορουμε να εχουμε μια κλαση πλοιου που να μπορει να προσαρμοστει ωστε να ικανοποιει ΟΛΕΣ αυτες τις αναγκες του Π.Ν., ετσι ωστε να υπαρχει αποθεμα ανταλλακτικων, ευκολια στην υποστηριξη του πλοιου, χαμηλο κοστος αποκτησης αλλα και κοστος διατηρησης σε υπηρεσια???

  Η απαντηση ειναι ΝΑΙ.

  Η Δανεζικη κλαση πλοιων γενικης χρησης Absalon ειναι το ιδιο πλοιο (με μερικες αλλαγες) με τις φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου Iver Huitfeldt, ενος πλοιου με εφαμιλλες δυνατοτητες και εξοπλισμο οπως η Ολλανδικη LCF, και η Γερμανικη F-124 Sachsen. H Iver Huitfeldt εχει 2 ρανταρ (APAR και SMART-L), ενω φερει 56 αντιαεροπορικους πυραυλους (32 SM-2 και 24 ESSM), 8 εως 16 πυραυλους Harpoon κατα πλοιων, 2 OTO Mellara των 76 χιλιοστων, CIWS Millenium, και τορπιλοσωληνες. Οι Δανοι καταφεραν να φτιαξουν 3 φρεγατες Αντι-Αεροπορικου πολεμου Iver Huitfeldt, με κοστος λιγοτερο απο 1 δις ευρω και για τα 3 πλοια, δηλαδη 330 εκ. ευρω το καθε πλοιο.

  Οι Βρετανοι δοκιμασαν τις δυνατοτητες των Iver Huitfeldt στην Βρετανικη ασκηση FOST (Flag Officer Sea Training) και κατοπιν η εταιρια Babcock International αποφασισε να αγορασει το σχεδιο των Iver Huitfeldt, εκανε βελτιωσεις στο σχεδιο με βαση τα τελευταια Βρετανικα και ΝΑΤΟικα ναυτικα προτυπα και στανταρντ και ονομασε το πλοιο Arrowhead-140. Με αυτο το σχεδιο κερδισε τον διαγωνισμο για τις φρεγατες Type-31, οπου προκειται ουσιαστικα για μια υποεξοπλισμενη και με υποδεεστερα ηλεκτρονικα εκδοση Πολλαπλων Χρησεων, φρεγατα Iver Huitfeldt.

  Επομενως, η μονη λογικη επιλογη ειναι να κανουμε οτι καναμε και με τις πυραυλακατους Σουπερ Βιτα (Ρουσεν), οπου αγορασαμε το σχεδιο απο τους Βρετανους, και το ναυπηγησαμε στα ναυπηγεια μας. Δηλαδη, πρεπει να ζητησουμε απο την Babcock International να μας πουλησει το σχεδιο για 2-3 διαφορετικες εκδοσεις της Arrowhead-140 / Type 31 , δηλαδη εκδοση ΑντιΑεροπορικου πολεμου, Γενικης Χρησης/Ανθυποβρυχιακη, και Πλοιου υποστηριξης, και κατοπιν να ναυπηγησουμε τα πλοια στην Ελλαδα.

  Το κοστος καθε πλοιου με βαση τη λογικη θα ειναι περιπου 400-500 εκ. για την Αντι-Αεροπορικη εκδοση, 300-350 για εκδοση Γενικης χρησης και για την εκδοση πλοιου υποστηριξης εφαμιλου του Αbsalon. Δηλαδη με 4 δις θα μπορουμε να εχουμε ενα καινουριο Π.Ν. μεσα σε μια 10ετια ( AντιAεροπορικες: 4Χ500 εκ, Ανθυποβρυχιακες 4Χ350 εκ, Υποστηριξης 2Χ350 εκ = 4.1 δις ευρω)

  Τελος, τα πλοια αυτα ΔΕΝ ειναι κατασκευασμενα απο αλουμινιο, αλλα απο χαλυβα. Το ειχαμε ξανασυζητησει αναλυτικα στο αρθρο για τις Type-31, το αλουμινιο ειναι πιο ακριβο απο τον χαλυβα, χρησιμοποιειται για να μειωσει το βαρος ωστε να αυξηθει η ταχυτητα των πλοιων, π.χ. στα LCS. Εαν διαφωνειτε, τοτε στειλτε ενα email στην εταιρια Babcock International και ρωτηστε τους.

  1. Λυπάμαι αλλά κάνεις λάθος στους υπολογισμούς σου ξέχασες τα όπλα τους πυραύλους κλπ.
   Έγραψα πως θέλεις 3,5 δις για τα πλοία με τα βασικά και άλλα τόσα για τους πυραύλους κλπ.
   Δηλαδή 7 δις που πάει στα 8 δις με της μετατροπές.
   Τώρα αν θες ραντάρ 500 χιλιομέτρων πυροβόλο με STRALES, RAM κλπ πας στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

  2. @Jason
   Ενώ συμφωνώ μαζί σου πάντα μου τα χαλάς στα κόστη…
   Για να μην ξανακάνουμε πάλι για νιοστή φορά την ίδια συζήτηση βάλε χονδρικά για κάθε φρεγάτα ASW 550-650εκ€ και για κάθε AAW από 750-850εκ€ ανάλογα τι θα μπει επάνω χωρίς το κόστος όπλων/υποστήριξης εννοείται.
   Από κει και πέρα η λύση των Arrowhead θα ήταν εξαιρετική καθώς θα μπορούσαμε να ναυπηγησουμε δυο κλάσεις ως εξής:
   1) Κλάση 4 σκαφών ASW/ASuW με
   NS 100/200
   ESM Thales
   Saab 9LV CMS
   Hull Sonar Kinglip2
   VDS Captas 4
   127mm Oto melara/volcano
   2×3 MU90
   8xNSM ASM
   2xMk41 για 64 ESSM bl2 (το συγκεκριμένο πλοιο έχει το απαιτούμενο εκτόπισμα για να τους φέρει)
   2xPhalanxUP (από S) ή 1xRapidfire αν τα phalanx πανε σε άλλες μονάδες του στόλου
   2x20mm RWS

   2) Κλάση 4 σκαφών AAW με
   Seafire 500
   ESM Sentinel
   Thales SETIS CMS
   Hull sonar Kinglip2
   76mm Oto melara/Strales
   2×3 MU90
   8xExocet bl3c ASM
   3xSylver A50+1xSylverA70 (για 32xAster30/NT)
   2xRAM bl2
   2x20mm RWS

   3) Αναβάθμιση MEKO με κοινά συστήματα με τις Arrowhead ASW (Radar/sonar ίσως και CMS)

   Ας μην ξενίζει η διαφορά τόσο βασικών υποσυστημάτων όπως ραντάρ/CMS/οπλα κτλ… Στο ΠΝ 4 πλοια συνήθως αποτελούν μια κλάση και είναι αρκετά για την δημιουργία γραμμής υποστήριξης. Εδώ έχουμε το πλεονέκτημα οι δυό κλάσεις να έχουν πάνω από 50% κοινά συστήματα μεταξύ τους ή και με άλλες μονάδες του στόλου.

   Ας βολευτούμε τώρα με MMSC για ένα αξιόμαχο Πολεμικό Λιμενικό…

   1. Αν και δεν γράφεις μέγεθος πλοίου πάς πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ για 8 πλοία εγώ μοίρασα το ίδιο ποσό σε 20 χρόνια για 20 πλοία.

    1. @Μικρος Ήρωας
     Αναφέρομαι στις Arrowhead αγαπητέ φίλε.
     Στο δικό σας σκεπτικό έχω να παρατηρησω τα εξής:
     Τα πλοία που προτείνετε είναι υποεξοπλισμενα ήδη για τις σημερινές ανάγκες ποσο μάλλον για μετά από 20 χρόνια που θα ολοκληρωθούν οι ναυπηγησεις ενώ δεν μπορουμε να γνωρίζουμε τις εξελίξεις γύρω από τις μελλοντικές δυνατότητες και απειλές.
     Για τα πλοια που προτεινετε μπορουμε να βρουμε οικονομικότερες λύσεις όπως:

     Για τα πλοια αμφιβίων επιχειρήσεων μεταχειρισμενα είτε ιταλικά (κλάση St Gorgio) είτε αμερικάνικα (μου διαφεύγει αυτήν την στιγμή το όνομα της κλάσης αλλά προκειται να αποσυρθούν σύντομα.

     Για τα OPV ανοικτής θαλάσσης οι ΜΕΚΟ μετά την απόκτηση των EPC και τον παροπλισμό τους θα έκαναν εξαιρετικά OPV.

     Για τις Κορβετες επίσης μια πιο light έκδοση των EPC θα πρόσφερε και την αναγκαία ομοιοτυπια.

     Τέλος δεν βλέπω καθόλου ρεαλιστικό το ποσο των 4 περιπου δις που δίνετε για την κατασκευή 20 πλοιων… Για να γίνει αυτό (αν γίνεται) οι εκπτώσεις είτε στα στάνταρ ασφαλείας είτε στον εξοπλισμό/οπλισμό θα πρέπει να είναι τεράστιες.

     1. Νομίζω πως κατάλαβες στο πόσα γλυτώνουμε από κάθε κλάση σε σχεδίαση κάθε ενός πλοίου ξεχωριστά, από της δοκιμές, από τα προβλήματα αποδοχής, από της υποδομές στα ναυπηγία και τέλος από την αλυσίδα παραγωγής των συστημάτων.
      Το ποσό είναι 7 δισεκατομμύρια ευρώ που θα φτάσει 8 δις με της μετατροπές που χρειάζονται για όλα.
      Η σκέψη είναι απλή θα αγοράσω ραντάρ με εμβέλεια τα 250 χιλιόμετρα για τα 12 πλοία που θα μπουν μετά στα 8 που δεν θα έχουν ραντάρ ΑΕΣΑ και τα 4+4 καλύτερα πλοία θα πάρουν ραντάρ των 500 χιλιομέτρων. Αυτό θα γίνει στον πρώτο εξυχρονισμό στα 15 χρόνια και τα χρήματα δεν είναι μέσα στους υπολογισμούς.
      Το ίδιο ραντάρ θα μπει στης ΜΕΚΟ κλπ.
      Το κόστος των ραντάρ των 500 χιλιομέτρων είναι πολύ ακριβό τώρα μετά θα πέσει στο 70%

  1. Πολύ ωραίο άρθρο ξετρύπωσες, αναφέρει διάφορα ενδιαφέροντα:

   -The United States is aggressively pitching Greece to purchase four American-made frigates (θα έβαζα έμφαση στο aggressively)

   -It’s unclear which frigate was talking about. The U.S. Navy recently launched a new frigate design with Fincantieri’s FREMM, though it is unlikely that this is the frigate the United States is pitching to Greece (καψ ένα δάκρυ κύλησε, πάει η μόνη ελπίδα που υπήρχε ότι δεν θα πάρουμε σαβούρα)

   -Another option would be to refurbish four of the Oliver Hazzard Perry-class frigates currently in mothballs (υποθέτω ότι πλάκα κάνουν, ή οι Αμερικανοί μπορεί να τα δώσουν σαν κάποια ενδιάμεση λύση. Σαν η βασική αγορά αποκλείεται μάλλον είναι λάθος η αναφορά, ενώ αν το σκέφτονται σαν ενδιάμεση λύση, θα γελάνε και τα ραδίκια μαζί μας, δεν πήραμε τις Αδελαίδες που ήταν το ίδιο πλοίο χτισμένο κανα 10-15 χρόνια μετά από αυτά και να έχουν περάσει και δύο αναβαθμίσεις, και θα πάρουμε αυτά? Επίσης εκεί που λέγαμε για ΑΒ και Tico, θα πάρουμε OHP από την ναφθαλίνη? Λίγο ξεπεσμός μου φαίνεται)

  2. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

   Δεν ξέρω πιο είναι το πιο τραγικό σε αυτή την ιστορία, η πληροφορία που λέει ότι μας εκβιάζει ένας υποτίθεται σύμμαχος να αγοράσουμε ένα ακατάλληλο προϊόν, ή η προθυμία των πολιτικών να υποκύψουν χωρίς πρόβλημα στις λεγόμενες πιέσεις και τους εκβιασμούς.
   Εάν δεν είναι και αυτά απλά παραμύθια για να δικαιολογήσουν άλλη μια εγκληματική απόφαση του σημερινού πολιτικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Όπως έκανε ο Καραμάνης-αλής που έλεγε ότι τον απειλούσαν οι αμερικάνοι.

    1. Είναι όντως ένα πολύ πιθανό σενάριο και οι δυο περιπτώσεις.

     Οι λεγόμενοι φτωχομπινέδες, για άλλη μια φορά life on Stage όπως λένε και οι φίλοι οι Άγγλοι.

 16. Δεν είμαι της γνώμης δια αυτά τα πλοία.αυτην την στιγμή θέλουμε καθαρές φρεγάτες να σπάσουμε
  την πολιορκία που μας κάνουν οι Τούρκοι.το να μεταφέρουμε οχήματα και πολεμικό υλικό.εχουμε τα έτοιμα
  αποβατικά (φέρυ βοατ) της Σαλαμίνας που είναι έως εκατό κομμάτια ,και μπορούν να προχωρήσουν ,σχεδόν
  σε οποιαδήποτε ακτή.εμεις θέλουμε να σπάσουμε τον ψευτοτσαμπουκα του ψευδοσουλτανο.elikalp

  1. Έχεις λάθος φίλε μου γιατί δεν ξέρεις τα επειχηρησιακά σχέδια και τι περιλαμβάνουν.
   Βλέπεις μια πυραυλάκατος Ρουσέν να συνοδεύει μια φρεγάτα S αυτό είναι εκπαίδευση πολέμου.
   Έτσι θα συνοδεύσουν ένα επιβατικό οχηματαγωγό με την φρεγάτα S να παρέχει ανθυποβρυχιακή και ΑΑ προστασία
   και η Ρουσέν για αντιπυραυλική.
   Δεν έχουμε όσα πλοία θέλουμε για να το κάνουμε αυτό που λες!

 17. Τι να γράψω πια; Τι να πω και τι να αναφέρω; Να πω για την σχεδίαση οπλικών συστημάτων στην ελλάδα;
  Ποιος ενδιαφέρθηκε και πότε για να γίνει κάτι σε αυτήν την χώρα;
  Θυμάμαι ιστορίες παλιές και δεν της γράφω γιατί βγαίνω εκτός ευατού!
  Οι ισραηλινοί όμως τα κατάφεραν και οι τούρκοι εμείς όμως τι καταφέραμε;
  Που είναι η δική μας πολεμική βιομηχανία; Που είναι τα πρότζεκτ;
  Που είναι οι ειδικοί που πρέπει να υπάρχουν; Που είναι το κράτος; Που είναι οι στρατιωτικοί;
  Που είμαστε όλοι μας;

  Δεν υπήρχαν ευκαιρίες νομίζετε για να φτιάξουμε πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα;
  Αεροσκάφη: μας πρότειναν την αποκληστική γραμμή παραγωγής του F-20 στην Ελλάδα μετα την απόρριψη του
  F-18L! Εξαγωγές, βοήθεια, τεχνογνωσία κατασκευή του 60-80% που θα ανέβαινε ακόμα περισότερο στο 90%!!
  Εμείς επιλέξαμε τα F16 C/D και τα M-2000.

  Αεροασκάφη 2: το 1990-2 η Ισπανία και η Σουηδία ήθελαν συνεταίρο για την ανάπτυξη, σχεδιάση και κατασκευή
  ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Αυτό γιατί θα είχαν την γραμμή παραγωγής με περισσότερες από 120 παραγγελίες που ήταν το ελάχιστο όριο για να είναι βιώσιμη η γραμμή παραγγωγής.
  Ούτε η ΕΑΒ δεν ενδιαφέρθηκε ούτε το κράτος! Δεν ήξεραν μάλιστα ότι υπάρχει αυτό το πρόγραμμα της ΕΟΚ!!
  Τώρα πως γίνετε να το ξέρω εγώ ένας ιδιώτης και όχι αυτοί τα συμπεράσματα δικά σας!

  Δεν θα γράψω για στρατιωτικά προγράμματα δηλαδή χρήματα για έρευνα από ΝΑΤΟ και ΕΟΚ εγώ έψαχνα να βρώ ότι μπορούσα και αυτοί δεν ήθελαν να συνεργαστούν για να πάρουμε τα χρήματα.

  Άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα: η μεγάλη ευκαιρία ήταν η υπέρ χρεωμένη Βραζιλιάνικη εταιρία EGNESA να την αγοράσουμε με 1 δολάριο και μέρους του χρέους και να παράγουμε στην Βραζιλία με χαμηλότερο κόστος.
  Αγοράσαμε τα 170 LEO 2 A6 με 11,5 εκατομμύρια ευρώ το ένα όταν το OSARIO έκανε 3 εκατομμύρια δολάρια το ένα! Θα είχαμε 750 καινούργια άρματα δικά μας κλπ Γιατί είμαι εκτός θέματος.

 18. Εγώ αγαπητέ φίλε Νικήτα την πρόταση μου στην έστειλα για τα πλοία της σειράς CROSSOVER.
  Μακάρι να τα δημοσίευες για να δούμε μετά τι θα απαντούσαν οι αναγνώστες και πόσα
  σχόλια θα έπιαναν.
  Να έφερνες σε δύσκολη θέσει κάποιους άλλους με προσχεδιασμένα κείμενα ανθρώπων που
  δεν ξέρουν τι γράφουν και προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο!
  Ο Πίατ είπε τελειωμένη υπόθεση αυτά θα πάρετε.
  Ας το πολεμήσουμε όπως μπορούμε και εσύ έχεις μεγάλη δύναμη και κύρος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *