Ολοκληρώνοντας τη σειρά άρθρων σχετικά με τις δυνητικές επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σε φρεγάτες θα αναφερθούμε στην ολλανδική σχεδίαση SIGMA (Ship Integrated Geometrical Modularity Approach) και στις φρεγάτες κλάσης «Iver Huitfeldt» της Δανίας. Τα πλοία την οικογένειας SIGMA δεν αφορούν μόνο σε φρεγάτες, αλλά και σε κορβέτες και Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων. Το όνομα SIGMA αφορά σε τεχνική προσέγγιση ναυπήγησης η οποία βασίζεται σε τυποποιημένα τμήματα (Modules), έτσι ώστε το κάθε πλοίο να κατασκευάζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Στην ιστοσελίδα της Damen, η οποία σχεδιάζει και ναυπηγεί τα SIGMA, υπάρχουν πλοία μήκους από 58,6 έως 74,2 μέτρα (Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων), μήκους από 75 έως 90,7 μέτρα (κορβέτες) και μήκους από 97,9 έως 105,11 μέτρα (φρεγάτες).

Το όνομα SIGMA (Ship Integrated Geometrical Modularity Approach) αφορά σε τεχνική προσέγγιση ναυπήγησης η οποία βασίζεται σε τυποποιημένα τμήματα (Modules), έτσι ώστε το κάθε πλοίο να κατασκευάζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.

Σύμφωνα με την Damen η προσέγγιση αυτή επιτρέπει μια σειρά πλεονεκτημάτων, τόσο για την εταιρία όσο και για τον πελάτη. Ο πελάτες ωφελείται με την απόκτηση πλοίων που καλύπτουν ακριβώς τις επιχειρησιακές του ανάγκες και από το γεγονός ότι όλα τα πλοία SIGMA, ανεξάρτητα ποια χώρα τα έχει στο δυναμολόγιο του, έχουν κοινή εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών και αναλώσιμων, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται το κόστος χρήσης και υποστήριξης. Η τυπική διαμόρφωση οπλισμού που δίνει η Damen για τις φρεγάτες SIGMA-10514, εκτοπίσματος 2.365 τόνων και μήκους 105,11 μέτρων, είναι ένα (1) πυροβόλο των 76 χιλιοστών, ένα (1) σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας (CIWS) με πυροβόλο των 35 χιλιοστών, δύο (2) τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων, έναν (1) εκτοξευτή 12 θέσεων για αντιαεροπορικά βλήματα και δύο (2) τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών.

Η Ινδονησία έχει επιλέξει τις εκδόσεις SIGMA-9113 και SIGMA-10514.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός της συγκεκριμένης έκδοσης περιλαμβάνει ραντάρ επιτήρησης και ιχνήλασης στόχων, σύστημα IFF, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου πυρός, σονάρ τρόπιδας, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης, ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης και ηλεκτρονικών αντιμέτρων, σύστημα αυτοπροστασίας και ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών. Συμπερασματικά, οι SIGMA μπορούν να ναυπηγηθούν σε μέγεθος, εκτόπισμα, οπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη, άρα και του ΠΝ, αλλά το ερώτημα είναι με τι κόστος. Μέχρι στιγμής οι SIGMA έχουν επιλεγεί από την Ινδονησία, το Μαρόκο και το Μεξικό, ενώ η Ρουμανία είχε επιλέξει τις SIGMA (τέσσερις κορβέτες έναντι € 1,6 δισεκατομμυρίων το 2016), αλλά η σχετική απόφαση αναιρέθηκε από την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Η Ρουμανία είχε επιλέξει τέσσερις (4) κορβέτες SIGMA, κόστους € 1,6 δισεκατομμυρίων το 2016, αλλά η σχετική απόφαση αναιρέθηκε από την επόμενη κυβέρνηση της χώρας (στη φωτογραφία απεικονίζεται SIGMA της Ινδονησίας).

Οι «Iver Huitfeldt» υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας. Συνολικά έχουν ναυπηγηθεί τρία (3) πλοία, τα οποία όλα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2011. Οι «Iver Huitfeldt» έλκουν την καταγωγή τους από τα πλοία γενικής υποστήριξης κλάσης «Absalon» (δύο πλοία σε υπηρεσία από τη Δανία, τα οποία εντάχθηκαν το 2004 και το 2005 αντίστοιχα). Οι «Iver Huitfeldt» χαρακτηρίζονται ως φρεγάτες αεράμυνας περιοχής. Έχουν εκτόπισμα 6.645 τόνους (πλήρης φόρτος) και διαστάσεις (μήκος x πλάτος x βύθισμα) 138,7 μέτρα x 19,75 μέτρα x 5,3 μέτρα. Απαιτούν ελάχιστο πλήρωμα 117 ατόμων, ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 165 άτομα πλήρωμα. Το ελικοδρόμιο τους μπορεί να φιλοξενήσει ένα (1) ελικόπτερο κατηγορίας NH-90. Ενσωματώνουν σύστημα πρόωσης CADAD (Combined Diesel And Diesel) με τέσσερις (4) πετρελαιοκινητήρες MTU 8000 20V M70 μέγιστης ισχύος 10.996 ίππων έκαστος.

Οι φρεγάτες κλάσης «Iver Huitfeldt» έλκουν την καταγωγή τους από τα πλοία γενικής υποστήριξης κλάσης «Absalon».

Η μέγιστη ταχύτητα τους είναι οι 30 κόμβοι (56 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ με ταχύτητα πλεύσης του 18 κόμβους (33 χιλιόμετρα την ώρα) η εμβέλεια τους είναι της τάξεως των 9.300 ναυτικών μιλίων (17.224 χιλιόμετρα). Ο κύριος αισθητήρας των πλοίων είναι τα ραντάρ έρευνας αέρος και επιφανείας SMART-L μέγιστου βεληνεκούς 400 χιλιομέτρων για αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ή 65 χιλιόμετρα για βλήματα κατά πλοίων. Επίσης ενσωματώνουν ραντάρ APAR (Active Phase Array radar) έρευνας αέρος και επιφανείας, ιχνήλασης στόχων και καθοδήγησης βλημάτων. Το APAR μπορεί να ιχνηλατήσει έως και 200 στόχους αέρος ταυτόχρονα και σε αποστάσεις μέχρι τα 150 χιλιόμετρα καθώς και 150 στόχους επιφανείας σε αποστάσεις έως 32 χιλιόμετρα. Η καθοδήγηση των βλημάτων γίνεται με την τεχνική ICWI (Interrupted Continuous Wave Illumination). Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία (Thales) το APAR μπορεί να καθοδηγήσει ταυτόχρονα 32 βλήματα ημί-ενεργού ραντάρ, 16 εκ των οποίων κατά την τερματική φάση της εμπλοκής. Ο υπόλοιπος ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελείται από ένα (1) ραντάρ καθοδήγησης ελικοπτέρου SCANTER-6000, σόναρ τρόπιδας ASO-94, δύο (2) ραντάρ ελέγχου πυρός CEROS-200 και ένα (1) σύστημα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης ES-3701. Τα πλοία ενσωματώνουν σύστημα ανθυποβρυχιακών ρουκετών Mk.36 SRBOC (Super Rapid Bloom Offboard Countermeasures Chaff and Decoy Launching System) και οκτώ (8) εξαπλούς εκτοξευτές αναλώσιμων αντιμέτρων Mk.137 των 130 χιλιοστών.

Το κόστος των φρεγατών κλάσης «Iver Huitfeldt» είναι $ 325 εκατομμύρια ανά πλοίο, σε τιμές 2008, χωρίς το κόστος των όπλων και της υποστήριξης.

Ο οπλισμός του αποτελείται από δύο (2) πυροβόλα OTO Melara των 76 χιλιοστών (η μια θέση πυροβόλου μπορεί να δεχθεί και πυροβόλο των 127 χιλιοστών), αριθμό πολυβόλων των 12,7 χιλιοστών, ένα (1) σύστημα εγγύς υποστήριξης Millennium με πυροβόλο των 35 χιλιοστών, δύο (2) διπλούς εκτοξευτές τορπιλών MU-90 Impact των 324 χιλιοστών και με δύο (2) τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων RGM-84 Block.2 Harpoon (τα πλοία έχουν τον απαραίτητο χώρο για την εγκατάσταση τεσσάρων τετραπλών εκτοξευτών βλημάτων κατά πλοίων). Η αντιαεροπορική άμυνα των πλοίων βασίζεται στο κάθετο σύστημα εκτόξευσης Mk.41 VLS (Vertical Launching System) των 32 θέσεων, για βλήματα RIM-66 SM-2 Block.3A ή RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile). Να σημειωθεί ότι σε κάθε κελί Mk.41 VLS μπορεί να τοποθετηθεί ένας (1) SM-2 ή τέσσερις (4) ESSM. Το κόστος των πλοίων είναι της τάξεως των $ 325 εκατομμυρίων, σε τιμές 2008, χωρίς το κόστος των όπλων και της υποστήριξης.

Comments

 1. Μπορεί να είναι λίγο off topic άλλα δεν μπορώ να μην σχολιάσω τις φωτογραφίες (από «Πρώτο Θέμα») του πρωθυπουργού στα shelter της 115 μπροστά σε οπλισμένα F-16 με φορτωμένους Maverick (δλδ όχι μόνο με τον συνήθη φόρτο Α/Α με IRS-T& AMRAAM).

    1. m2000-5:
     Νομίζω πως μπορεί να φέρει 6 αλλα να κατευθύνει ταυτόχρονα 4 MICA

     Το F16/APG68V9 μπορεί να κατευθύνει ταυτόχρονα 2 AMRAAM και όταν μπει το AESA τότε μπορεί να ρίξει ταυτόχρονα 4 AMRAAM

     Όλα αυτά με περιορισμούς βεβαια στο που βρίσκονται και πως κινούνται οι στόχοι

     Mασκουλες δεν βλέπω στις photo
     τι έγινε ο κορονοϊός δεν επιτρέπειται να μπει στη 115???

     1. @CK

      Φθηνα επικοινωνιακα τεχνασματα. Φορτωσαν πυραυλους αερος-εδαφους το F-16 για να τραβηχτει αυτη η εμφανως στημενη φωτογραφια, κατοπιν επιθυμιας τους επικοινωνιακου επιτελειου του Μαξιμου, ωστε ο Μεγαλος να το παιξει πολεμαρχος, και να ταϊσουν σανο τους ψηφοφορους της Εθνικης Δεξιας.
      Με Μaverick θα πηγαιναν να βαρεσουν πλοια;
      Το ΤASMO ειναι αποστολη των Mirage-2000 που διαθετουν AM-39 Exocet. Αν πετανε βεβαια.

     2. @gk

      Όχι το 2000-5 φέρει max 6 mica

      Δες εδώ για παράδειγμα:
      https://defencereview.gr/giati-prepei-oposdipote-na-enischysoy/

      # Τέλος, το Mirage 2000-5Mk.2 φέρει μέχρι έξι πυραύλους BVR σε διαμόρφωση αέρος-αέρος. Τέσσερις MICA EM και δύο MICA IR. #

      Εάν έχεις reference/link που δίνει 8 mica dv στη γιατί δεν το έχω δει!

     3. @NF:

      Δεν ήθελα να επεκταθώ αφού είναι εκτος θέματος του άρθρου αλλα αφού το γραφεις δεν έχω παρα να συμφωνήσω μαζί σου

      Δείχνει τη γύμνια της αεροπορίας σε standoff a-g + anti ship weapons

      Υπενθυμίζω πως η KEMAL RHEISE έχει 16plo mk41 + ESSM και σύχρονο 3-D SMART-S
      http://www.seaforces.org/marint/Turkish-Navy/Frigates/Barbaros-class.htm

      Εναντια σε πλοίο με τέτοιο εξοπλισμό μάλλον δύσκολο να επιβιώσουν τα F16/MAVERICK
      Ιδιαίετερα σε περιβάλλον ανοιχτής θάλασσας!!

      Έχω ξαναγράψει πως εάν θέλαμε να αυξήσουμε άμεσα και οικονομικά την αποτρευτικη μας ισχύ δυο κινήσεις έπρεπε να γίνουν:
      Τορπίλες στα 214
      Standoff+antiship missiles στα F16

      Αλλα δεν υπάρχει θέληση είπαμε

      PS
      m2000 :
      Η διαθεσιμότητα των -5 δόθηκε ότι είναι στο 1/x του στόλου και το νούμερο δεν διαψεύστηκε από σχολιαστές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τη κατάσταση

      Λογική υπόθεση είναι πως τα παλιότερα είναι σε Ακόμα χειρότερη κατάσταση

      Η fos έχει κολλήσει ενώ η fos ια τα γαλλικά όπλα αγνοείται

      Σιγά μην γίνει πόλεμος……

     4. Καλημέρα…δεν ψάχνω να ρωτήσω στο google αλλά στην Μοίρα πόσους mica μπορεί να φέρει το -5.

     5. Με τόσους ειδικούς αν κρίνω από τα σχόλια δεν έχει πρόβλημα η Πατρίδα. Σε 10 χρόνια που η Ελλάδα δεν θα έχει Έλληνες και τα όπλα θα τα χρησιμοποιούν οι Πακιστανοί να δω τότε τι θα λέμε. Ο ποιο γηρασμένος πληθυσμός της Ευρώπης. Κάντε κανά Ελληνόπουλο ακόμα αναθρέψτε το και σαν Έλληνα που είναι πλέον ακόμα πιο δύσκολο και θα αγοράσουμε και Bel , f-35 Rafale κτλ κτλ

     6. Το θέμα δεν είναι πόσους Α/Α έχει φορτωμένους η Κεμάλ Ρεις αλλά πόσους μπορεί να κατευθύνει ταυτόχρονα ….

      Εκεί λοιπόν υπάρχει η λύση συνδυασμού F16 maverik και Mirage 2000 EGM Exoset.

      Η ουσία στα Α/Α πλοία δεν είναι πόσους πυραύλους φέρουν, αλλά ποσους μπορούν να εξαπολύσουν ταυτόχρονα.
      Η Κεμάλ Ρεις θα είχε τεράστιο πρόβλημα αν έπρεπε να στραφεί ταυτόχρονα απέναντι σε 4 Exoset ενώ μια ομάδα F16 κατευθυνόταν ταυτόχρονα προς αυτή.

      Τι να πρώτοεμπλέξει …..

     1. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το πόσους πύραυλους φέρει το Mirage 2000-5 MK2.

      Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι πως μπορεί από ΜΟΝΟ του να επιλέξει τους 4 πιο επικίνδυνους στόχους και να τους εμπλέξει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με ΜΙΚΑ εκμεταλλευόμενο όλο τον φάκελο πτήσης των πυραύλων.

      Αυτή η λειτουργία το πάει σε άλλο επίπεδο το αεροσκάφος .

    2. Σώτος gk!

     Μην επιμένετε ο gk έχει δικό σε αυτό που λέει για το μέγιστο φορτίο πυραύλων που είναι σωστό, άσχετα αν δεν συνηθίζεται να πετάει σε διαμόρφωση με 8 AAM‘s που θα ήταν και υπερβολικό σε καθημερινή χρήση εν καιρό ειρήνης.

     Οποίος χρειάζεται και εχέι ανάγκη μια ιντερνετική απόδειξη, ας ρίξει μια ματιά στο παρακάτω.

     Hardpoints and Pylons
     The Mirage 2000 has nine hardpoints that can carry a total of 6300 kg. Some sources quote a figure of 6500 kg for the 2000D. The nine hardpoints are comprised of four underwing points (two under each wing) and five fuselage points (two forward, two rear and one centreline). All hardpoints are capable of carrying air-to-air and air-to-ground ordnance. The load limits are as follows:

     Outer wing station 300 kg each
     Inner wing station 1800 kg each
     Forward fuselage station 400 kg each
     Rear fuselage station 400 kg each
     Centreline station 1800 kg

     http://www.mirage-jet.com/LOADUP2/loadup2.htm

    3. @adpanos
     Γι αυτό παίρνεις rafale που παίρνει 3 exoset, δεν ξέρω αν αξίζει (εάν και εφόσον ισχύει) η αγορά των 12 rafale για 1.5 δις, ακριβά μεν, αλλά…

 2. Πολύ ωραίο άρθρο.

  Τώρα αν πω πως η Iver Huitfeldt δεν είναι μεγάλος πειρασμός θα έλεγα ψέματα.

  Ιδανικά θα ήθελα ένα μικτό στόλο με Iver Huitfeldt και XL Belharra.

  Συν τις τέσσερις εκσυγχρονισμένες Meko ίσον 16 μεγάλες μονάδες.

  Με τους νέους ρόλους που θα πρέπει να έχει το Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρώ πως πρέπει να αυξηθούν οι οροφές σε σχέση με σήμερα.

  1. Αν πάρεις Iver Huitfeldt δεν υπάρχει λόγος για να αποκτήσεις και Belharra. Ίσα ίσα που μόνο με Iver Huitfeldt μπορείς να αντικαταστήσεις 1-1 όλες τις S. Φαντάσου έναν στόλο με 10 Iver Huitfeldt 6 από τις οποίες AAW, 4 γενικών καθηκόντων και 4 αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ. Το αποτέλεσμα θα είναι τρομακτική εκτίναξη δυνατοτήτων του ΠΝ.

   1. Λογική η πρόταση σου.
    Σίγουρα με την Iver Huitfeldt μπορεί να γίνει αντικατάσταση μία προς μία των φρεγατών S ποιο εύκολα.
    Απλά ο πειρασμός που λέγεται Belharra έχει Aster-30,scalp naval και κανένα περιορισμό σε ότι έχει να κάνει γενικότερα με τα όπλα τα ηλεκτρονικά και ευαίσθητες τεχνολογίες.

    Για αυτό μπαίνω στον πειρασμό.

   2. Να Αγίασει το στόμα σου….γιατί το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΠΛΟΊΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΑΜΥΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ….ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ,ΕΝΑ ΜΗΝΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ……ΤΙΠΟΤΑ ΗΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΥΚΟΘΛΥΜΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΩΝ….ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΑΝ 6 ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΜΕ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΞΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΌΓΕΙΟ ΝΑ ΒΟΛΤΑΡ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ BELHARRA!!!OΙ Άγγλοι δηλαδι είναι χαζοί που πήγαν ,τα τεσταρανε για 2 ολόκληρους μήνες σκληρής εκπαίδευσης….και όχι μόνο …. ΈΜΕΙΝΑΝ ΕΚΠΛΙΚΤΟΙΙΙΙΙΙΙΙ με τις επιδώσεις και αντοχές των πλοίων….Τους ίδιους οικονομικούς περιορισμοί έχουν και αυτοί με εμάς …..ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΑΜΥΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΛΑΣΗ ΠΛΟΙΩΝ!!!!!!

  2. Δεν υπαρχει Belharra XL.πάρα μοναχα σε σχεδια και αυτα σαν ιδεα ουτε καν την προσφερει δηλαδη η εταιρεια.
   Η ΙΗ ειναι λουκουμι αλλα δεν βλεπω να αγοραζουμε κατι οι εξελιξεις τρεχουν οι Τουρκοι συνεπεις στην συμπεριφορα τους και εμεις ρεπουμε προς τον διαλογο αρα τι χρειαν εχομεν οπλων .
   Εδω δεν εκσυγχρονιζουν τις ΜΕΚΟ με δολο και κανουμε και ερευνα αγορας η δε ελλειψη προτασεων απο αλλους κατασκευαστες δειχνει και την αναξιοπιστια μας ως δυνητικων αγοραστων διαγωνισμος δεν θα γινει οποτε ..
   Αρκετα εχουμε εκτεθει εδω μεσα με τα σχολια μας.Θελουν οι Ελληνες διαλογο και αφοπλισμο;
   Κανενα προβλημα αφου το θεμα μαλλον ειναι πως θα σερβιρουμε την ηττα και οχι η αποφυγη της αλλωστε σε μερικα χρονια με την μεθοδικη λαθρομεταναστευση περιοχες της χωρας θα ειναι ευκολο να αλλαξουν ιδιοκτησιακο καθεστως αφου οι Ελληνες θα ειναι ανυπαρκτοι η μειοψηφια γερων και κατι ξερονησια θα ειναι αφορμη για σχολια του ειδους «τιθελετε να κανουμε πολεμο για (βαλτε ονομα) που ηδη ξεστομιζονται χωρις συνεπειες για τα ατομα που τα λενε δημοσια..

   1. Φίλε ETS
    Έχεις δίκιο σε αυτό για τη Belharra XL.
    Παρόλα αυτά είναι βέβαιο πως αν υπάρξει ενδιαφέρον υποθετικά από τη δική μας πλευρά για 2+2 π.χ φρεγάτες δεν νομίζω πως θα είχε πρόβλημα η Γαλλική εταιρία να μας το προσφέρει,

    Η μαγικές λέξεις είναι σοβαρές διαπραγματεύσεις μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία για παραγγελία ώστε και το συνολικό κόστος να πέσει και για να υπάρχουν σοβαρά ανταλλάγματα.

    Η Iver Huitfeldt είναι μια πάρα πολύ καλή περίπτωση και είμαι υπέρ της προμήθειας έστω και για μια συμπληρωματική παραγγελία.
    Με βάζει σε πειρασμό η Belharra βέβαια στη σωστή έκδοση με τα 48 κελιά λόγω του ότι μας αποδεσμεύουν τα πάντα.
    Αλλά ποιος να διαπραγματευτεί;
    Μετά και το φιάσκο με την ακύρωση της αγοράς των Belharra δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.
    Βέβαια ποιος να διαπραγματευτεί το τσιράκι των Γερμανών που τον έχουν μαγκωμένο από τη Siemens;

    Ο «κάποια κάποια κάποια στιγμή μπορεί να καεί το δάσος και θα λέμε και θα αρχίσει μετά»;;

    https://www.youtube.com/watch?v=HgC74xEMjUw

    Με τέτοιους πολιτικούς νάνους δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

    Καθόλου δεν έχουμε εκτεθεί με τα σχόλια μας εδώ μέσα ίσα ίσα που λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

    Κάποιοι άλλοι έχουν εκτεθεί εδώ μέσα που μπερδεύουν το συμφέρον της πατρίδας με το συμφέρον της αγαπημένης τους κυβέρνησης.

    Και βγαίνουν και χρήσιμα συμπεράσματα.

    Για τους περισσότερους νεοέλληνες πρώτα από όλα και πάνω από όλα είναι το κόμμα τους δυστυχώς.

    Εμείς κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου όσοι έχουν στοιχειώδη λογική καταλαβαίνουν όσοι πάλι όλα τα ερμηνεύουν ανάλογα με το πως βολεύει την κυβέρνηση πρόβλημά τους.

    Ο άλλος ο κομματικός καραγκιόζης κλέβει το ψευδώνυμο μου για να καταλήξει στο λιβάνισμα της κυβέρνησης!
    Αυτό είναι το «πρόβλημά» τους!
    Η κυβέρνηση που τους ταίζει όλους αυτούς.
    Η χώρα είναι γεμάτη με κομματικούς γενίτσαρους.
    Όλοι αυτοί οι κομματικοί αν αύριο χαθεί και το μισό Αιγαίο το «πρόβλημά» τους θα είναι μην τυχόν και κατηγορηθεί η κυβέρνηση.
    Οι νεοέλληνες είναι πατριώτες μόνο στα λόγια.
    Μόνο που ο λογαριασμός θα πληρωθεί και θα είναι μεγάλος.
    Ίσως να μην αξίζουν ποια οι νεοέλληνες να έχουν δική τους πατρίδα.
    Αυτό αξίζουν αυτό θα έχουν θέμα χρόνου είναι.
    Η πολιτική συμμορία είναι γνωστή εντολοδόχοι ντόπιων και ξένων συμφερόντων.
    Μέχρι να ξεπουλήσουν και την τελευταία πέτρα της Ελλάδας έχουμε λίγο ακόμα.

 3. Σε συνδυασμό με 4 Μπελάρα, θα ήταν η καλύτερη ραχοκοκαλιά του στόλου για τα επόμενα αρκετά χρόνια.
  Τουλάχιστον στο ΠΝ αυτό ονειρεύονται.
  Για όλα αυτά όμως χρειαζόμαστε κοντά στο 1 δις τον χρόνο, για κάμποσα χρόνια, οπότε θα βολευτούμε με το «ονειρεύονται».

 4. Να κάνω και άλλη μια πρόταση.

  2+2 XL Belharra συν μια μοίρα έστω μεταχειρισμένα Rafale με opiton για άλλη μια με συμφωνημένη τιμή εξ αρχής για τον μετέπειτα εκσυγχρονισμό τους από Γαλλία.

  Και 6-8 Iver Huitfeldt.

  Και για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος των Iver Huitfeldt και μιας και θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες S θα μπορούσαν πολλά χρήσιμα υλικά των S όπως τα ciws,harpoon,πυροβόλα κτλ. να εκσυγχρονιστούν και τοποθετηθούν εκ νέου στις Iver Huitfeldt ώστε να υπάρχει χαμηλότερο κόστος.

  Χρειαζόμαστε πολλά νέα πλοία και μια αγορά μόνο δύο φρεγατών δεν είναι λύση.

  Άρα πρέπει να πάμε σε συνδυαστικές λύσεις.

  Φυσικά τίποτα δεν θα γίνει από αυτά αλλά σε κουβέντα να βρισκόμαστε τώρα!

 5. Καταλήγω κ πάλι στην Μπελχ@ρρα.
  Ας πάμε σε μαζική παραγγελία 10 Μπελ.
  4 ελληνικής διαμόρφωσης κ 6 γαλλικής.

  Φάνηκε κ τώρα οτι χρειαζόμαστε γερά πλοία που δεν είναι δυστυχώς οι ελαφριές gowind.

  Πιστεύω με 8 δις παίρνουμε 10 Μπελ.
  Κ λεφτά υπαρχουνε αρκει να ειμαστε έτοιμοι επιτέλους να τα δοσουμε κ να κάνουμε μια συμφωνία τις προκοπής πε τους Γαλλους

 6. Νομιζω τωρα βρισκομαστε κοντα στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μας budget. Ειναι μια καλη βαση αναφορας και η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΤΕΡΗ προταση: 4 Iver, 4 MEKO upgrated και 4 φρεγατοκορβετες Sigma και κλεισαμε.
  Επισης οι μικρες Sigma για αντικατασταση των Combantante ειναι μια καλη περιπτωση.

   1. Δεν θεωρω πως λειπει κατι απο θεμα αριθμων. Προσπαθησα να συνθεσω τη ρεαλιστικοτερη και περισσοτερο εφαρμοσιμη δομη δυναμεων. Βεβαιως καο λειπουν 5 -6 Crossover Amphibius για αντικατασταση ΑΓ&Zubr, οπως εξηγωσε αλλο ποστ

     1. Μα αν ποτε αποφασισουμε να αλλαξουμε δογμα και απο αποβασεις Β ΠΠ παμε σε πραγματικες αμφιβιες επιχειρησεις (βλ. Σουηδικο μοντελο παρακτιας αμυνας)τοτε ΑΓ και Ζουμπρ ειναι εκτος δογματος.
      Πανω στα κυρια νησια εχεις ολοκληρες ταξιαρχιες με ΜΒΤ και ΠΒ. Τα 10 Λεο1 τα 12 Μ109 των πεζοναυτων θα κανουν τη διαφορα; Επισης με την α/μ που σχεδιαζεται για Κρητη και θα «βλεπει» 12νησα παπαλα ξανα η ταχεια μεταφορα με ζουμπρ

 7. Θεωρώ ότι η Φ/Γ Iver Huitfeldt είναι ίσως οι ιδανικές για το ΠΝ. Τα 32 κελιά Mk41 είναι ιδανικά για μια πιθανή διαμόρφωση 24 sm2, με αποδέσμευση από ΗΠΑ, και 32 essm bl2, που κατασκευάζεται ένα μικρό μέρος στην Ελλάδα. Μπορεί να προσφέρει μια καλή α/α ομπρέλα για το πλοίο. Επίσης, η δυνατότητα να φέρει έως 16 α/π πυραύλους είναι πολύ σημαντική, καθώς θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τα αλλά πλοία. Έπειτα τα δυο πυροβόλα θα μπορούσαν να έχουν συνδυασμό 127mm και 76mm που θα ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Στη θέση του millennium 35mm θα μπορούσε να μπει ένα phalanx από τις παλιές S. Γενικότερα πολύ θετικό ότι μπορεί να μεταφερθεί οπλισμός από παλιά μας πλοία που χρήζουν αντικατάστασης. Για ένα καλύτερο ραντάρ θα μπορούσε να γίνει συζήτηση αλλά και ένα καλό σόναρ τρόπιδας. Στον οικονομικό τομέα αν θα μπορούσαν οι Δανοί να κάνουν μια καλή προσφορά θα ήταν πολύ θετικό π.χ. 3 δις για 5-6 πλοία με προαίρεση για την ίδια αγορά μετά από χρόνια;
  Υ.Γ. Πρέπει, επιτέλους, να αρχίσει κάτι να κινείται ένας διαγωνισμός; Ίσως;
  Υ.Γ.2 Πολύ ωραία αυτή η σειρά παρουσιάσεων κατατοπιστική και σε βάθος.
  Υ.Γ.3 Ενότητα και πίστη στις ένοπλες δυνάμεις και στην πολιτική ηγεσία στις κρίσεις.

  1. Δικαίωμά σου να κάνεις κυβερνητική προπαγάνδα αλλά όχι με το δικό μου ψευδώνυμο!

   «Υ.Γ.3 Ενότητα και πίστη στις ένοπλες δυνάμεις και στην πολιτική ηγεσία στις κρίσεις»

   1. Φίλε, συνονόματε μάλλον, έχω γράψει λίγε φορές σε αυτόν τον ιστότοπο και τυγχάνει να βάζω το όνομα μου. Δεν προσπάθησα ούτε να σε αντιγράψω. Ούτε να κάνω κυβερνητική προπαγάνδα. Ήμουν ξεκάθαρος στο τι έγραψα. Στις ΚΡΙΣΕΙΣ επιβάλλεται να έχεις πίστη σε αυτόν που κυβερνά και τα πλοία, και σε αυτόν που πετάει τα αεροσκάφη, και σε αυτόν που χειρίζεται τα πυροβόλα ΑΛΛΑ και σε αυτόν που θα πάρει την κρίσιμη απόφαση να δωσει την εντολή στους παραπάνω να κάνουν τη δουλειά τους. Σε έναν πόλεμο ΝΑΙ πρέπει να εμπιστεύεσαι και τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα και τους πάντες.

 8. Ποιος θα φτιαξει τις Iver?

  Το δανεζικο ναυπηγειο δεν υπαρχει πλεον. Η εταιρια που τις προωθει ειναι μερικοι αποστρατοι και υπαλληλοι σε ενα διωροφο.

  Μονοι μας δεν μπορουμε να ναυπηγησουμε χωρις τεχνικη υποστηριξη απο ετσιρια καθως δεν εχουμε τεχνογνωσια. Μην πει κανεις για τις ΜΕΚΟ που παραδοθηκε η τελευταια πριν 21 χρονια: το προσωπικο του 1999 εχει βγει στη συνταξη, ή εχει βρει αλλου δουλεια. Τα δε Ναυπηγεια Ελευσινας, πρεπει να ριξουν δεκαδες αν οχι εκατονταδες εκατομμυρια για υποδομες, εξοπλισμο και προσωπικο: δεν πας απο ΤΠΚ των 600 τονων σε φρεγατα των 6000 τονων χωρις εισαγωηη τεχνογνωσιας, εξοπλισμο και καταλληλα εκπαιδευμενο προσωπικο.

  Να τονισω επισης οτι ο Ταβουλαρης ειναι ακομα μετοχος μειοψηφιας με παρουσια στο board, με ο,τι να σημαινει αυτο για την ποιοτητα management. Ο δε μετοχος πλειοψηφιας προωθει ανερυθριαστα τα κονσερβοκουτια του δισεκατομμυριου.

  Αν παμε σε Type 31 και οχι Iver καθαυτη, η Babcock μολις εφτιαξε υποδομη που αρκει για τα επομενα χρονια μονο για τις αναγκες του RN. Θα πληρωσουμε για νεες υποδομες και εξοπλισμο στη Σκωτια; Η υποδομη που φτιαχνεται τωρα χωραει 2 φρεγατες. Πριν το 2030 δεν παραλαμβανουμε φρεγατα απο εκει.

  https://www.savetheroyalnavy.org/britain-gets-a-new-frigate-factory/

  Οι Iver θα ηταν εξαιρετικη επιλογη πριν 10 χρονια οσο υπηρχε ακομα το δανεζικο ναυπηγειο ή εαν ειχαμε στιβαρη και σοβαρη ναυπηγικη βιομηχανια.

  1. Ο Σκαραμαγκάς μπορεί να δώσει νέες ναυπηγήσεις με πολύ μικρές αλλαγές. Βασικό μειονέκτημα του είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας που ανάθεμα εάν έχει καταλάβει κανείς ποια δικαστική απόφαση είναι σε εφαρμογή….!!!!
   Για τα Ελευσίνας δεν το συζητάω καν, Είχα απόλυτα ευστόχως… πρέπει να πέσει τρελό ξήλωμα!!!! Και δεν έχουν δεξαμενές για τέτοιες ναυπηγήσεις.

  2. Έχω την εντύπωση ότι εάν πάει το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο οικονομικών δώσει τα απαραίτητα κονδύλια στην Δανία για αγορά 4 ή6 Ιver ….δεν νομίζω οι Δανοί να είναι μακακες και να μην έρθουν οι ίδιου να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες στα ναυπηγια για την αναστήλωση τους….όταν μήλας για εξοπλιστικό 2-2,5 δις ….δεν υπάρχει πρόβλημα να σωθούν καμία 20αρια εκατομηρια με 50 εκατομηρια για να φτιαχτούν οι κατάλληλες υποδομές και να μας δωθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία…..!!!!!

   1. Εδω και 8 χρονια, αυτοι που εφτιαξαν τις Iver εχουν βρει αλλου δουλεια.

    Αυτη ειναι η OMT
    https://www.google.com/maps/place/Odense+Maritime+Technology+A%2FS,+Sverigesgade+4,+5000+Odense,+Denmark/@55.4108777,10.382596,18z/data=!4m6!1m3!3m2!1s0x464ce0067595be5d:0xd7a049c68b191999!2sSverigesgade,+5000+Odense,+Denmark!3m1!1s0x464ce0066ff833d1:0x207f5d3878ae5899

    Μια ομαδα ανθρωπων που εχουν ολους τους φακελους και προωθουν εμπορικα ενα σχεδιο. Δηλαδη το ελληνικο κρατος θα πληρωσει για να μεταμορφωθει μια δανικη ομαδα marketing σε ναυπηγικη βιομηχανια;

    Τη στιγμη που navantia, fincantieri, naval group, damen, thyssenkrupp, bae κοκ ειναι κανονικα ναυπηγεια;

    1. ψαχνεις πολυ στο ιντερνετ φιλε μου αλλα το τι μπορει να κανουν τα ελληνικα ναυπηγεια δεν απαντιωντε εκει..τεχνογνωσια υπαρχει..επισης τα ναυπηγεια μας μπορουν να παραξουν πλοια αναλογα των δεξαμενων και κλινων τους,,το να ψαχνεις στο google δεν σου δινει απαντηση τι τεχνιτες υπαρχουν και ποσοι..εν πασει περιπτωση ολα γινονται αρκει να υπαρχει θεληση απο πολιτεια και θεληση να δουλεψουν οι εργαζομενοι ..βγαζοντας εξω τεμπεληδες απο την ζωνη..

     1. Πως υπαρχει τεχνογνωσια για ναυπηγηση φρεγατων; Ποιο προτζεκτ σε ποιο ναυπηγειο ;

      Τι πλοια εχουν ναυπηγηθει στη χωρα τα τελευταια χρονια; Σε ποια ναυπηγεια;

  3. Από ότι ξέρω η Ινδονησία διαπραγματεύεται με την Δανία 2 Iver για 700 εκ
   Κι αν θυμάμαι καλά είχαν φτιαχτεί modules τους σε ναυπηγεία στις Βαλτικές χώρες. (Εσθονία?)
   Για να κρατηθεί χαμηλά το κόστος
   Δεν φαντάζομαι η Εσθονία να έχει state of the art ναυπηγεία και μάλλον κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαν Σκαραμαγκάς/Ελευσίνα (το δεύτερο με νέο ιδιοκτήτη/εχέγγυα κτλ αλλιώς δεν πρέπει να πάρει παραγγελία ούτε για επισκευή βάρκας)

  4. Οι Iver Huidfelt με τις Μπελάρα, με τα υφιστάμενα στοιχεία, είναι οι δύο ακραίοι πόλοι της επιλογής που είναι να κάνει το δημόσιο.

   Οι Μπελάρα, με την προσθήκη ορισμένων συστημάτων σε σχέση με το σκαρί που είναι να πάρει η Γαλλία, είναι από τις καλύτερες -ποιοτικά- φρεγάτες. Έχουν ένα πρόβλημα… οι τιμές που αναφέρουν οι Γάλλοι (ή διαρρέουν οι Έλληνες) είναι πανάκριβες και όσο και να ονειροβατούμε, είμαστε μια χώρα που δεν είναι πλούσια.

   Οι Iver Huitfeldt είναι ένα εξαιρετικά τίμιο και value for money πλοίο. Δεν είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, αλλά είναι εξαιρετικά οικονομικό, και έχει όσα χρειάζεται για να γίνει η δουλειά του Ναυτικού μας, και ειδικά το να αντικατασταθούν οι S. Ναι το ναυπηγείο έκλεισε, αλλά δεν έκλεισε λόγω χρεοκοπίας, αλλά γιατί έτσι ήταν τα πλάνα της μεγαλύτερης εταιρείας στην οποία ανήκαν, που έκρινε ότι μόλις τελειώσουν τα διάφορα projects, με ήρεμο και πολιτισμένο τρόπο τα ναυπηγεία θα μετατραπούν σε κάτι άλλο. Το ίδιο το σχέδιο θεωρήθηκε εξαιρετικό και ακόμη σαν σχέδιο πουλιέται σε άλλα ναυπηγεία (Αγγλία, Ινδονησία κτλ), και ναι, έχει μείνει η βασική σχεδιαστική ομάδα του ναυπηγείου, η οποία πλέον εργάζεται σε σύμβουλος για διάφορα θέματα (μεταξύ άλλων πως να γίνουν αποτελεσματικά τα ναυπηγεία άλλων χωρών).

   Οι επιλογές της Ελλάδας είναι σχετικά μετρημένες.

   Αν θέλει πλοίο καλό αλλά ΄να μην χρεοκοπήσει με την αγορά του, να τρέξει έναν διαγωνισμό. Να πει το θέλει από το πλοίο το ίδιο, πόσα χρόνια FOS, τι ενδιάμεση λύση θέλει και τι budget διαθέτει και να κατέβουν όλοι με προτάσεις. Δεν θα έλεγα να βάλουν αριθμό φρεγατών, αλλά ανάγκης, πχ θέλει AAW πλοία να καλύψουν το Αιγαίο και ένα την ΝΑ Μεσόγειο, θέλει πλοία να καλύψει κάτι άλλο κτλ. Μπορεί μια εταιρεία να έχει πιο κορυφαίο σύστημα και να πει ότι καλύπτω την ανάγκη σου με 4-5 πλοία γιατί έχω καλύτερα συστήματα κτλ, και άλλος να πει 6-7. Επίσης ο διαγωνισμός θα τους αναγκάσει να κατεβάσουν τις τρελλές τιμές (για τους ακριβούς).

   Η ιδανική λύση θα ήταν αν μας έδιναν την Μπελάρα σε ανταγωνιστική τιμή.
   Η δεύτερη λύση θα ήταν να χτίζαμε μια Ευρωπαική FFGX στα Ιταλικά ναυπηγεία (πιο φτηνά των Αμερικανικών) και με ευρωπαϊκά συστήματα (Aster και γιατί όχι και το Seafire)
   Και στις δύο λύσεις, επειδή θα ήταν πο ακριβές όπως και να έχει σε σχέση με τις IH, να ζητούσαμε ενδιάμεση λύση με μεταχειρισμένα σε συμβολική ή πολύ χαμηλή τιμή.

   Εναλλακτικά πάμε σε μερικές IH για αντικατάσταση 5-6 Standard και τις υπολοιπες τις αλλάζουμε με μεταχειρισμένες MEKO ANZAC.

   ΥΓ το άρθρο νομίζω μπορεί να είχε ένα συμπλήρωμα σε έχει σχέση με την εμβέλεια του Smart L ραντάρ, καθώς ναι μεν αυτή είναι η εμβέλεια του ραντάρ που φοράνε οι IH και είναι η μανίσια αρχική, αλλά ένα σχετικά απλό upgrade, μπορεί να του έχει δώσει εμβέλεια σχεδόν 2.000 χλμ. Όπως αναφέρει η Wikipedia:
   «As designed, SMART-L has a maximum range of 400 km (220 nmi) against patrol aircraft, and 65 km (35 nmi) against stealthy missiles. A software upgrade, Extended Long Range (ELR) Mode, extends the maximum range for the detection of ballistic missiles to over 2000 km, since 2018 all 4 Zeven Provincien class Frigates of the Royal Netherlands Navy have been equipped with the update»

  5. Με ένα ναυπηγικό πρόγραμμα 3,5-4 δις για 5-6 ή και 7 και 8 iver ,θα βρεθεί και μια ευρεία με τεχνογνωσία και λεϋτα από αυτό το κονδιλη για αναβαθμηση των ναυπηγείων εγκαταστάσεων μας για την κατασκευή αυτής της κλάσης πλοίου….ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΠΑΩ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΩ ΝΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ. ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ. 5-6-7-8 iver huitfeldt και ζητήσουμε τεχνογνωσία με σένα κονδιλιο 4-4,5 δις …..ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΜΑΣ????ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ

 9. Επισης η σειρα crossover παλι της DAMEN, ειδικα η διαμορφωση ΧΟ131Α, ισως θα πρεπει να μας απασχολησει σοβαρα για αντικατασταση των ΑΓ

  1. Αυτό με τα πλοία της σειράς Crossover τα είχα προτείνει σε παλαιότερο σχόλιο που έκανα για αντικατάσταση αρματαγωγών του ΠΝ που θα είναι σε μερικά χρόνια ένα θέμα που θα μας απασχοληστις σίγουρα.
   Συγκεκριμένα είχα αναφερθεί στο μοντέλο 131 Amphibious που θεωρώ ιδανικό με επαρκέστατο οπλισμό και χώρο για μεταφορά υλικού και προσωπικού.

   https://products.damen.com/en/ranges/crossover/crossover-131a

  1. Επειδή τα ανέφερα ο ίδιος πρόσφατα σε προηγούμενη συζήτηση.
   Πρόκειται για αντιτορπιλικά με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό αγώνα.
   Έχουν όμως περιθώρια για εγκατάσταση εξοπλισμού για AAW, αν είναι αυτό το ερώτημα.

   http://www.seaforces.org/marint/Japan-Maritime-Self-Defense-Force/Destroyer/Akizuki-class.htm

 10. Βλέπω ότι ακόμη τα συζητάμε και ονειρεύομαστε πλοία ενώ οι Τούρκοι είναι στο δρόμο και με την βοήθεια των ΗΠΑ και ΕΕ-Γερμανίας να κάνει τα οθωμανικά της όνειρα πραγματικότητα.
  Οι μόνοι που πραγματικά μας στηρίζουν είναι οι Γάλλοι γι’αυτό πρέπει να πάμε σε μεγάλη συμφωνία με Bell (+xl), rafale, υποστήρηξη μιράζ κτλ. και ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία. Από τους άλλους μόνο όμορφα, κούφια λόγια, για διάλογο, κατανόηση ενώ τρία γεωτρύπανα θερίζουν ελληνικές και κυπριακές θάλασσες. Θα μας σπρώξουν να μοιραστούμε την περιουσία μας και οι Τούρκοι δε θα σταματήσουν εκεί. Έχουμε ακόμη νησιά, Θράκη κτλ. που διεκδικούν. Ο Γερμανός δε πρόκειτε να καταλάβει τι σημαίνουν αξίες και Ευρώπη, κοιτάει μόνο την δουλιά και την τσέπη του.
  Γι’αυτό και επειδή γ××ηθήκαμε στον διάλογο, διπλωματία και κατανόηση, με ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα και πάμε να χάσουμε, είναι καιρός να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να κάνουμε βαριές και σωστές επενδύσεις στην άμυνα της χώρας.

  1. Η Γαλλία προαφέρει όντως αξιολογότατο υλικό και περαιτέρω συνεργασία με αξιόλογη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, σαφώς ζητάνε αρκετά χρήματα, αλλά φθηνές λύσεις που ονειρεύονται μερικοί δεν υπάρχουν, όπως τις φαντάζονται.
   Ούτε πρέπει να είναι πάντα το κύριο κριτήριο στο θέμα των εξοπλισμών, αφού υπάρχουν και οι συμφωνίες για τα αντισταθμιστικά για να επιστρέφει μέρος των χρημάτων στην χώρα, αυτό είναι όμως θέμα διαπραγμάτευσης και συνεννόησης.

   1. Bel μόνο ή Fremm. Γιατί πρέπει να έχεις και στο νερό κάτι να σου κάνει τη διαφορά.
    Και τη διαφορά με ότι έχουν ή ξέρουν ή μπορούν να πάρουν οι δίπλα, σου την κάνουν τα Γαλλικά πλοία.
    Αν έχεις ότι και οι δίπλα, κάποια στιγμή τη διαφορά θα την κάνουν οι αριθμοί.
    Και μιας και λέμε για αριθμούς, αν πάρεις ικανούς αριθμούς, τα Γαλλικά δεν καταλήγουν ιδιαίτερα τουλάχιστον ακριβότερα από άλλα.
    Όπως και με τα υ/β. Τώρα που οι άλλοι θα έχουν Τ-214, πρέπει να πας στο SMX-31. ΤΩΡΑ όμως που αναπτύσσεται. Να συμμετέχεις και εσύ έστω και με κάποια σχετική χρηματοδότηση και πρόβλεψη για κατασκευή εδώ. Γιατί μετά και θα το χρειάζεσαι και ακριβό θα σου φαίνεται και δεν ξέρω αν οι 3.000 τ. είναι πολλοί.

    1. Σωστές οι σκέψεις και η προσέγγιση, συμφωνώ για τα πλοία επιφάνειας, και ότι τα έξοδα θα μπορούσαν μειωθούν με την αύξηση αριθμού πλοίων. Έχω όμως επιφυλάξεις για το SMX-31 που εμφανίστηκε ως ένα Design Concept σε ναυτική έκθεση.
     Ακόμα και για το συμβατικό Suffren η Suffren class που είναι σήμερα ένα πρόγραμμα σε φάση -η πορεία- υλοποίησης έχω μερικές επιφυλάξεις, όχι επειδή δεν μου αρέσει το σχέδιο αλλά επειδή έχει πολύ μεγάλο εκτόπισμα και πολύ πιθανόν μεγάλα έξοδα έχοντας υπόψην μου και τα έξοδα που ανακοινώθηκαν για το πρόγραμμα της Αυστραλίας για το πρόγραμμα Attack-class submarine που είναι πολύ υψηλά για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

     Όσο περνάνε τα χρόνια και ασχολούμαστε με «λύσεις» μπαλώματα αμφισβητήσιμης ποιότητας της αμερικανικής ΛΜ τα έξοδα για ναυπήγηση νέων πλοίων ξεφεύγουν όλο και περισσότερο.
     Για αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ξανά οι συνομιλίες με τους Γάλλους, για να δούμε τι θα μπορούσαν να προτείνουν σε μια συμφωνία ενός ναυπηγικού προγράμματος για έναν εκσυγχρονισμό και μια αξιόλογη αναβάθμιση του στόλου του ΠΝ.
     http://www.hisutton.com/SMX-31.html

     1. Έτσι. Λέω για το SMX-31, γιατί ακόμα και εάν δεν είναι αυτό ακριβώς (που δεν είναι), σημαίνει ότι οι Γάλλοι, έχουν βάλει μπροστά, ένα υ/β επόμενης γενιάς. Δηλαδή, ήδη σχεδιάζουν, ετοιμάζουν, προγραμματίζονται κ.λπ. ένα εντελώς νέο (και σε φιλοσοφία) υ/β. ΗΔΗ έχουν τεθεί και οι προδιαγραφές του, όπως βλέπουμε.
      Από την άλλη εμείς, με τα Τ-214 των δίπλα, χάνουμε ένα μεγάλο μέρος του όποιου αβαντάζ έχουμε ακόμα έναντι των δίπλα. Και αυτοί, θα είναι απασχολημένοι με τα Τ-214, τουλάχιστον έως το 2032 όπως πάνε.
      Οι Γάλλοι, φτιάχνουν από τα καλύτερα υ/β στον κόσμο και με πολλές εξαγωγές ως γνωστόν. Αν θέλουμε να βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας, θα συμμετέχουμε από τώρα στο υ/β νέας γενιάς, με οποιοδήποτε τρόπο και εάν γίνει αυτό.

     2. Ασχολούνται όντως ήδη με το μέλλον του υποβρυχίου οι Γάλλοι και όχι μόνο με το υποβρύχιο αφού και οι νέες φρεγάτες έχουν σύγχρονο σχέδιο και υπερσύγχρονα συστήματα στον εξοπλισμό αποστολής.
      Έχω όμως την εντύπωση ότι το SMX είναι για την εποχή μετά των Suffren που είναι ακόμα μακρυά, σε μια δεκαετία το σχέδιο 214 θα έχει συμπληρώσει όμως σχεδόν 30 χρόνια και θα πρέπει να σκεφτούμε με τι θα το αντικαταστήσουμε, ενώ τα νέα γερμανικά που θέλει να αγοράσει η Νορβηγία θα στοιχίσουν -σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα- έκαστο γύρο στα 1,3 δις που θεωρώ απαγορευτικά για αυτό το σχέδιο και μέγεθος όταν το γαλλικό στοιχίζει μόλις 1,5 δις για διπλάσιο εκτόπισμα όμως και ενώ πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πλοίο και σχέδιο που ναυπηγείται σήμερα.

      Ενδιαφέρον είναι επίσης το σουηδικό, αλλά το αρνητικό σημείο είναι για εμένα που συγκεντρώνει πολλά συστήματα που δεν προέρχονται απο την Σουηδία η απο την Ευρώπη.

      With a price tag of 1,5 billion euro each, the Barrracuda SSNs are only slightly more expensive that many conventional submarine designs in Europe. Indeed, the Type-212NG sold by Germany to Norway are due to cost around 1,3 billion € each after modernization. But those are light SSKs with lower military capabilities compared to a modern SSN.

      https://www.navalnews.com/naval-news/2019/07/more-details-on-suffren-the-french-navy-next-gen-ssn-on-its-export-ssk-variants/

      Ένα θετικό έχει όμως η αγορά των 214 απο τους Τούρκους, όταν θα ολοκληρωθούν οι παραδόσεις στο TDK θα είναι σχεδόν ξεπερασμένο σχέδιο πλοίου που θα έχει ήδη 27 χρόνια στην πλάτη.

  2. Πολύ καλά τα λες. Μόνο Γαλλικά με μεγάλη παραγγελία 8+ καράβια και αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με κοινά συστήματα, μεταφορά τεχνογνωσίας για παραγωγη φρεγάτας Ελληνικής και γραμμή παραγωγής εδώ. Τα 214 άμεσα με Γαλλικές τορπίλες και αντίμετρα καθώς επίσης και να μπουν scalp και να ασκήσουμε το option για αλλά 2. Πρέπει να πάμε σε Γαλλικά υποβρύχια και εάν είναι δυνατόν πυρηνικά (δεν χάλασε ο κόσμος μια φορά το χρόνο να πηγαίνουν Γαλλία). Για τα αεροσκάφος έχω γράψει και στο παρελθόν, πως εάν μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την αγορά δικαιωμάτων παραγωγής για Μ2000 σε συνεργασία με Ελληνικά πανεπιστήμια θα κάναμε παπάδες, εξάλλου F35 όπως όλα δείχνουν είναι αποφασισμένο να αγοραστούν, όποτε πάμε σε 5 γενιάς εκεί και κρατάμε τα αλλά για τα καθημερινά.
   Όλα αυτά που λέω δεν είναι όνειρα…. βούληση θέλει και βούρδουλας για δουλειά, υπάρχουν οικονομικά μοντέλα που υπολογίζουν την συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ από επένδυση στην αμυντική βιομηχανία, όποτε το κενό θα είναι για δυο με τρία χρόνια.
   Πρέπει επιτέλους όλα τα κόμματα να κόψουν τις μ@@@ με τα επιδόματα στους τεμπέληδες και να τα ρίξουν χρήματα στην ασφάλεια και την παραγωγή. Ο COVID-19 μας έδειξε πως μια χώρα πρέπει να μπορεί να παράγει (έστω και σε μικρές ποσότητες) τα πάντα!!!

 11. Χρειαζομαστε αριθμους ωστε να αντικασταθουν οι παλιες φρεγατες, επομενως χρειαζομαστε ενα πλοιο χαμηλου κοστους, μεγαλου εκτοπισματος, το οποιο μπορει να διαμορφωθει σε διαφορες εκδοσεις (AAW, ASW κτλ) με ναυπηγηση στην Ελλαδα.

  Υπαρχει μονο μια τετοια επιλογη, το Iver Huitfeldt και η Βρετανικη εκδοση του, το Arrowhead-140 που εχουν εκτοπισμα 6000 τονων.

  H Βρετανικη Arrowhead-140 ειναι το ιδιο πλοιο με τις Iver Huitfeldt, απλα η Βρετανικη εταιρια Babcock αγορασε το σχεδιο και τα δικαιωματα για τις Iver Huitfeldt, εχει κανει βελτιωσεις ωστε να ανταποκρινεται στα Βρετανικα και ΝΑΤΟικα ναυτικα προτυπα και κερδισε τον διαγωνισμο για τις φρεγατες Type-31. Φυσικα ΔΕΝ ειναι κατασκευασμενη απο αλουμινιο αλλα απο χαλυβα. Απλα οι Βρετανοι εχουν επιλεξει διαφορετικη διαμορφωση, δηλαδη γενικης χρησης, χωρις ισχυρα ρανταρ και πυραυλους SM-2 (εβαλαν CAMM αντι για ESSM).

  Η Arrowhead-140 μπορει να δεχθει τα ιδια ρανταρ με την Iver Huitfeldt, και φυσικα υπαρχει εταιρια απο πισω (Babcock) που υποστηριζει το σχεδιο, με το οποιο κερδισε τον διαγωνισμο για τις Type-31. Αντιθετα στην περιπτωση των Δανων δεν υπαρχει εταιρια η ναυπηγειο απο πισω, πουλουν μονο το σχεδιο του πλοιου, το οποιο εχει καποια ρισκα ολοκληρωσης.

  Ας μην ξεχναμε πως η Iver Huitfeldt βασιζεται στο πλοιο υποστηριξης και αποβατικου Absalon, που εχει ραμπα αποβιβασης και μπορει να μεταφερει μεχρι και αρματα μαχης, τεθωρακισμενα οχηματα και 200 στρατιωτες, ενω εχει επικοινωνιακο εξοπλισμο ωστε να λειτουργει ως ναυαρχιδα. Μπορει ακομη να κανει ναρκοθετηση 300 ναρκων. Δηλαδη με ενα σχεδιο πλοιου μπορει κανεις να εχει διαφορετικα πλοια, με τα ιδια ανταλλακτικα, μηχανες κτλ, και να μειωθει το κοστος υποστηριξης.

  «The [Absalon] class is based on a frigate-like design, but built with an internal multipurpose deck (flex deck) and a stern vehicle ramp. The ships can serve as command platforms for a staff of 75 persons (naval or joint staff) with a containerized command and control centre, transport and base of operations for a company-sized landing force of some 200 men with vehicles.

  Alternatively, the flex deck can be used for mine-laying operations with a capacity of some 300 mines, or be fitted out for mine-clearing operations and launch and recover mine detecting and clearing equipment via a retractable gantry crane, adjacent to the stern vehicle ramp, which also is used for launching and recovering the fast landing craft. Furthermore, the flex deck can support a containerized hospital or simply transport a number of ISO standard containers or some 55 vehicles, including up to seven MBTs. The ships can carry two LCPs (Storebro SB90E), two rigid hull inflatable boats and two EH101 helicopters.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Absalon-class_support_ship

  https://www.naval-technology.com/projects/absalon

 12. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
  Αναμφίβολα η iver είναι μια πολύ αξιόλογη σχεδίαση. Η αγορά όμως ενός κυρίου οπλικού συστήματος έχει και πολιτική προέκταση ,εκτός την επιχειρησιακή και οικονομική.
  Επιχειρησιακά α/α πυραύλους μεγαλης ακτινας ,αυτή τη στιγμή , μονο οι Γάλλοι μας δινουν.οικονομικα οι Δανοί δεν μπορούν να μας παράσχουν μακροχρόνια διευκόλυνση (Εκτός αν μας χρωστάνε από την προίκα της Άννας Μαριας),αρα και εδω μονο οι Γάλλοι μπορουν.
  Πολιτικά η Γαλλία είναι μια μεγάλη δύναμη ,που στέκεται στο πλευρό μας,δεν έχουμε την πολυτέλεια να την χάσουμε.για την ολλανδική επιλογή ούτε λόγος γιατί προέρχεται από χώρα που βρίσκεται συνεχώς σε στρατόπεδα αντιπάλων συμφερόντων.
  Τι πρέπει να γίνει?επανέναρξη των συνομιλιών με τους γάλλους για4 [email protected] ,αν είναι δυνατόν XL,με ορίζοντα υπογραφής συμβολαίου έως τα Χριστούγεννα. Διευθέτηση των νομικών ζητημάτων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά το συντομότερο δυνατό ώστε εκεί να αρχίσει η ναυπήγηση των Αλς115,με όσο το δυνατόν πιο κοινά συστήματα με τις [email protected], άμεση έναρξη ναυπήγησης αλς65 στη Σύρο και αλς80 στην Ελευσίνα.
  Σε κάθε όμως περίπτωση, παραμένει το πρόβλημα της ενδιάμεσης λύσης.αξιολογα μεταχειρισμένα σκάφη δεν υπάρχουν, αυτό είναι πολύ λυπηρό.

  1. Η Δανία ανήκει στις ελάχιστες χώρες που η κεντρική τους τράπεζα μπορεί να δανείσει GtG δάνεια για αναπτυξιακούς σκοπούς. Επομένως μια χαρά μπορεί να υποστηρίξει μια πρόταση και με έναν ίσως ακόμα επωφελέστερο τρόπο…

 13. Προσωπικά εάν ήμουν ο πρωθυπουργός θα έτρεχα για lease 2 buy των δύο FREDA (fregates de défense aériennes) «Alsace» & «Lorraine» που βρίσκονται υπό ναυπήγηση και θα έθετα σε συνάρτηση με αυτό το έργο την αγορά 4 Fdi XL με ορίζοντα αποπληρωμής τα 20 έτη (!). Παράλληλα, θα έκανα ο,τιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε, σε συνεννόηση με τη Γαλλική Κυβέρνηση, να γινόταν αντκατάσταση των 17 υπηρετούντων Mirage EGM/BGM μέσω συμψηφιστικής αγοράς 25 ελαφρώς μεταχειρισμένων Rafale C F3-R και με νομική δέσμευση (προ-συμβατική) για την αναβάθμισή τους σε επίπεδο F4.2 μεταξύ των ετών 2027-2030 (παράλληλα δηλαδή με τους σχεδιασμούς που κατά καιρούς αναφέρονται από ανοιχτές πηγές ότι έχει και η Armée de l’Air Française που διαθέτει περίπου 120 Rafale όλων των εκδόσεων και προφανώς για ένα σημαντικό μέρος αυτών προνοεί. Μετά από το εχθεσινό ξεγύμνωμα της Γερμανίας θα σταματούσα κάθε σκέψη προμήθεια υλικού από εκεί πλην ανταλλακτικών και αναλωσίμων για ήδη υπηρετούντα συστήματα, που ναι, πρέπει να ομολογήσουμε πως στο κομμάτι του αρματικού δυναμικού και του πυροβολικού έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά. Κρίμα, κατ’ εμέ γιατί ασχέτως τα περί μη συμπάθειας του συγκεκριμένου ομοσπονδιακού κράτους θεωρούσε τίμια λύση ως Φ/Γ γενικών καθηκόντων την ΜΕΚΟ Α200 (με κάποιες τροποποιήσεις). Ελπίζω στο ΓΕΝ να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ανάλογες σκέψεις.

 14. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι Γάλλοι προσφέρουν 12 μεταχειρισμένα Rafale με ταυτόχρονη επαναγορά των Mirage 2000 EGM στην τιμή του ενός δισ. ευρώ (1,5 με υποδομή εκπαίδευσης-υποστήριξης). Είναι καλή ευκαιρία για άμεση αναβάθμιση της ΠΑ. Για φρεγάτες έχει κλείσει ουσιαστικά η ναυπήγηση 4 MMSC GR/HN στα ΝΕ, μαζί με το πρόγραμμα των MEKO 200.

  1. Τα Rafale μαζί με meteor και πρόσθετα scalp καλοδεχούμενα! Επειδή ο στόχος μας όμως πρέπει να είναι αν όχι να διώξουμε τους παρείσακτους Μογγόλους από την γειτονιά μας, τουλάχιστον να τους κοντύνουμε, δεν βλέπω πως τα MMSC και ΜΕΚΟ βοηθούν σε αυτό, σε σχέση με τις Belharra και τις FREMM που συζητάμε πλέον εδώ και 15χρόνια. Χρειαζόμαστε άμεσα σοβαρά όπλα όπως scalp naval, aster30nt1, σουίτες ηλεκτρονικού πολέμου κοκ σε σοβαρούς αριθμούς και συμπαραγωγή για να ισορροπήσουμε την απειλή και όχι τέτοια πασαλείμματα.

  2. Αγαπητέ φίλε, μήπως μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία ναυπήγησης 4mmscgr/hn???
   Σχετικά με την προσφορά 12 Ραφαλ,αν όντως είναι αληθής είναι μια μπανανοφλουδα που δεν πρέπει να πατήσουμε.με 1,5δις μπορούμε άνετα να αναβαθμίσουμε τα υπόλοιπα f16 σε βαιπερ και να αγοράζουμε όπλα μακρού πληγματος για αυτά.12 Ραφαλ μονο τι να τα κάνουμε???να τα κοιτάμε στις παρελάσεις?ασε που το κομφούζιο στη λογιστική υποστήριξη του τύπου θα είναι ανέκδοτο. Τα γαλλικά α/Φ που μας ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι τα mirage2000-5f,που είναι παρά πολύ κοντά στα δικά μας Μκ2 και στο πλαίσιο συμφωνίας αγοράς φ/Γ από τη Γαλλία μπορούμε με ανταλλαγή στο πλαίσιο των α/Ο να αποκτήσουμε χωρίς να πληρώσουμε. Μόνο η fos και κάποια έξτρα όπλα.αν η Π.α. αποκτήσει το συντομότερο δυνατό το σύνολο των f16της εκσυχρονισμενων σε βαιπερ και με 2 μοίρες Μιράζ Μκ2 και f, τους Τούρκους στον αέρα τους έχουμε σφαγμένους(Εκτός και αν κάνουν τον αιφνιδιασμό με ρωσικά su35).αν θες να το πάμε και λίγο παραπέρα επιβάλλεται να ενταχθούμε μέσω των γάλλων στο προγραμμα μαχητικού 6γενιας που αναπτύσσεται τώρα.

 15. Νομίζω ότι όλα τα πλοία της σειράς SIGMA είναι πρακτικά κορβέτες με το εκτόπισμα που έχουν και τον οπλισμό που φέρουν, ο οποίος είναι λίγος για σημερινή φρεγάτα, ενώ τα περιθώρια για πιο ισχυρό οπλισμό φαίνονται εξαιτίας του μεγέθους πολύ περιορισμένα. Για αυτό νομίζω ότι δεν συγκρίνονται με ένα σχέδιο φρεγάτας της σημερινής εποχής.

  Για να προκαλέσω και λίγο, νομίζω ότι θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν το σχέδιο Stanflex που θεωρείται σπονδυλωτή σχεδίαση θα προσφερόταν και με ευρωπαϊκά όπλα Exocet και Aster με το ανάλογο ραντάρ και ένα σύστημα ενεργών αντίμετρων για υποβρύχιες απειλές.
  Στην παρουσίαση του πλοίου για το αγγλικό ναυτικό, θυμάμαι να είδα ότι φέρει εκτοξευτές για πυραύλους Sea Ceptor που αποκαλούν οι Άγγλοι και The mushroom farm’ που αποτελείται απο 32 cells για πυραύλους Sea ceptor όπως είναι εγκατεστημένο στο πλοίο HMS Argyll του RN.
  Προσωπικά θεωρώ ότι είναι εφικτό απο τεχνικής άποψης, το ερώτημα είναι πόσο θα στοίχιζε μια ενσωμάτωση των συστημάτων που πρότεινα σε αυτό το πλοίο.

  https://www.savetheroyalnavy.org/from-sea-wolf-to-sea-ceptor-the-royal-navys-defensive-shield/

 16. Οι sigma κατα τη γνωμη μου ειναι καλα εξοπλισμενες κορβετες, οχι φρεγατες. Αυτο που μ εχει εντυπωσιασει ειναι η μεθοδος κατασκευης τους με τυποποιημενα τμηματα. Ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που θα πρεπε να κανουμε εμεις, απο τη στιγμη που εχουμε αναγκες σε ολες σχεδον τις κατηγοριες πλοιων. Θα μας εδινε μια οικογενεια σκαφων ολων των κατηγοριων με πολλα κοινα τμηματα, πραγμα σωτηριο οσον αφορα την οικονομια. Αν φυσικα ειχαμε ενα σοβαρο ναυπηγειο κ την τεχνογνωσια να σχεδιασουμε κατι τετοιο

 17. Φοβερό πλοίο, αλλά μην ξαναλέμε τα ίδια, δεν ειναι καθόλου σίγουρο ότι οι Αμερικανοί, θα μας αποδεσμευσουν τον SM-2.
  Δεν λέω πως καλώς δεν τις πήραμε, κακώς δεν τις πήραμε, έστω και με Essm μια χαρά ήταν, αλλά ήταν ο κυρίως λόγος που δεν πήραμε τις αδελαιδες.
  Γιατί θα μας δώσουν πηραυλο αεράμυνας περιοχής οι Αμερικανοί από τη στιγμή που οι Τούρκοι δεν έχουν?
  Δεκαετίες τώρα έχουν δείξει ότι αυτές είναι λεπτές ισορροπίες γι αυτούς και δεν τις σπάνε.
  Το πλοίο είναι φοβερό λοιπόν αλλά αντί για 32απλο Μκ41, να φέρει 4χ8=32 sylver για 32 aster 30, 24 mica VL NG σε υπερκατασκευη, 2 strales στα 2 οτο 76αρια, και 1 millennium 35 και το πλοίο είναι παραπάνω από αστακός.

 18. Καλές στα χαρτιά αλλά …Ξεχνάμε μια λεπτομέρεια … Οι Γάλλοι έστειλαν τον στολίσκο στην ΑΜ την κρίσιμη στιγμή που το ΠΝ μας πάλευε , ούτε οι Δανοι ούτε οι ολλανδοι ουτε οι Γερμανοί ουτε οι Ιταλοί . Μην ασχολεισται Παραπανω απο ενα πληροφοριακό άρθρο , ετσι και αλλιως και αυτοι θα παρουν υποεργο αν παρουμε τις Γαλλικες Bel μεσο MBDA και Thales .

 19. Για τις ΙVH θα συμφωνήσω με τα σχόλια των φίλων παραπάνω πως είναι μάλλον αδύνατη η προμήθεια τους

  Τα Ναυπηγεία στην Ελλάδα είναι σε κατάσταση που δεν επιτρέπει τη Ναυπήγηση εδώ και από τα ναυπηγεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τα δανέζικα κάποια έχουν κλείσει

  Οι Ινδονήσιοι έχουν επιλέξει τις IVH αλλα με ναυπήγηση στη Ινδονησία

  https://www.navalnews.com/naval-news/2020/06/indonesia-looking-at-iver-huitfeldt-class-frigate-to-boost-tni-als-blue-water-force/

  The frigates would be based on the Danish Iver Huitfeldt-class and built at local shipyard PT PAL

  Οι Δανοί είναι άξιοι syxaritirivn για τα πλοία που σχεδίασαν και κατασκεύασαν

  Εφόσον η επιλογή πλοίου είναι πολιτική απόφαση δεν βλέπω μέλλον για τις καθόλα αξιολογες SIGMA

  Εκτος εάν οι Ολλανδοί μας δώσουν σε φιλική τιμή 1-2 LCF σε περίπτωση που τις επιλέξουμε!!!

  1. Όσο θα σου πρόσφεραν και θα σου έδιναν οι αμερικάνοι 2 Άρλι Μπέρκ για ένα συμβολικό πόσο -σε περίπτωση που τα επέλεγες- αν αγόραζες 2-4 LCS, θα σου προσφέρουν και οι Ολλανδοί τις 2 απο συνολικά 4 LCF που έχουν για να αγοράσεις 2-4 κορβέτες SIGMA.

   Μια χαρά «ακυρώσαμε» και αυτή την σκέψη για το ΠΝ, αφού δεν αρέσει και δεν θα ευνοούσε και την ΛΜ, με άλλη μια εξοπραγματική απαίτηση απο την σφαίρα επιστημονικής φαντασίας.
   Όχι ότι έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση τις ολλανδικές κορβέτες SIGMA, αλλά η ανοχή στην προπαγάνδα και στις έντεχνες εξωπραγματικές σκέψεις για συμφωνίες έχει και όρια.

   1. Δεν χάνουμε τίποτα εάν ζητάγαμε μια πρόταση από τους Ολλανδούς!!

    Υπενθυμίζω πως έχουν μια νέα κλάση φρεγατών υπό σχεδίαση (OMEGA)
    με εισαγωγή προς το τέλος της δεκαετίας

    Δουλειά στη βιομηχανία τους θα δίναμε και θα συνέχιζαν να μας έχουν πελάτες μετά τις S!
    WIN-WIN

    1. Προτάσεις να ζητήσουμε αλλά να είναι και ρεαλιστικές, αυτή την στιγμή θεωρώ ότι μια ερώτηση για παραχώρηση πλοίων LCF έστω και με πληρωμή δεν έχει ελπίδα για θετική απάντηση. Ειδικά αν δεν συνδέεται με μια αξιόλογη παραγγελία νέων πλοίων.
     Οι LCF προσφέρονται ακόμα ως προϊόν για νέες ναυπηγήσεις ως AIR DEFENCE AND COMMAND FRIGATE στην επίσημη ιστοσελίδα του ολλανδικού ναυπηγείου όπως και τα αμερικάνικα αντιτορπιλικά που ανέφερα, έτσι δεν θεωρώ ρεαλιστικό να παραχωρηθούν, ακόμα και στο πλαίσιο μιας παραγγελίας για νέα πλοία. Ειδικά αν αυτά είναι και μικρότερα. Αυτό δεν συνηθίζεται πουθενά ως πρακτική.

     https://www.damen.com/en/companies/damen-schelde-naval-shipbuilding#products

    2. @ck,

     Οι Ολλανδοι τωρα κανουν ΕΜΖ. Δεν θα δωσουν σε χαμηλη τη μιση ραχοκοκκαλια του στολου τους για να πουλησει η damen 4 sigma. Η damen δεν ειναι καν κρατικη εταιρια ή ανωνυμη εταιρια με πολλους μετοχους μεσα (ασφαλιστικα ταμεια, ιδιωτες κλπ). ΕΠΕ ειναι με τον Kommer Damen ιδιοκτητη.

     Εαν η ολλανδικη κυβερνηση εδινε πλοια που δεν εκλεισαν 20ετια και δεν εχει σχεδια να τα αντικαταστησει, μονο και μονο για να στηριξει εναν δισεκατομμυριουχο, θα επεφτε τρελο κραξιμο στο Ρουτε.
     Ευκαιρια ηταν οι Μ και πεταξε. LCF δεν βγαινουν στο σφυρι οταν οι τσιπηδες ολλανδοι ριχνουν χρηματα για αναβαθμιση.

     1. phormio

      Ευκαιρία ήταν και οι L πρίν που έφυγαν για Χιλή.
      Αλλά αυτά δεν παίζουν πλέον ρόλο, πρέπει να αφήσουμε όμως το παρελθόν και να αφοσιωθούμε στο μέλλον επιδιώκοντας μια λύση που θα μας έδινε ένα πραγματικό πλεονέκτημα, όχι να είναι μόνο οικονομική.

      http://www.seaforces.org/marint/Netherlands-Navy/Frigate/Jacob-van-Heemskerck-class.htm

 20. Δυστυχώς οι Sigma δείχνουν να μένουν κάτω από το οριακό εκτόπισμα των 3000τν που απαιτείται για να λάβουν το σόναρ Captas 4 (ή αντίστοιχο) το οποίο είναι εκ των ουκ άνευ σε ένα σκάφος το οποίο προοριζεται να αποτελέσει τον κορμό ASW του στόλου και με τα τουρκικά 214 προ των πυλών…
  Για τις Iver Huitfeld τα έχουμε πει τόσες φορές… Το αντίστοιχό της, η arrowhead σε διαμόρφωση AAW δεν βγαίνει από πουθενά ότι θα είναι φθηνότερη από 800+ μυρια € (ειδάλλως θα έπρεπε το μισό Κοινοβούλιο της Βρετανίας να μπει φυλακή γιατί επέλεξε την Type26) εκτός από τα όνειρα των σχολιαστών που συγκρίνουν τιμές προ 12ετιας και με ηλεκτρονικά/όπλα τα οποία σύντομα το δανέζικο ναυτικό θα πρεπει να πάει για ΕΜΖ…

   1. Εξαρτάτε με πιο όπλο τα συγκρίνεις.
    Αν συγκρίνεις π.χ. τους MICA VL με τους Sparrow που φέρουν οι φρεγάτες Standard ισχύει μάλλον, αν συγκρίνεις όμως με τους ESSM που φέρουν οι ΜΕΚΟ ΗΝ αλλάζει νομίζω το πράγμα. Πυροβόλο και αντιπλοϊκοί πύραυλοι είναι τα ίδια, αλλά οι αισθητήρες ίσως όχι αφού είμαι πιο σύγχρονοι στο μικρό ολλανδικό πλοίο.

    Μένει όμως αυτό που παράτησε και ο φίλος μάγειρας με το DVS, που είναι σοβαρό.

  1. Η φρεγατα Type-26 ειναι ακριβή καθώς πρόκειται για καράβι 8000 τόνων με πληρη φορτίο, είναι εξειδικευμένο στον ανθυποβρυχιακο πολεμο, εχει υπερσύγχρονο και αθόρυβο σύστημα πρόωρης με ηλεκτροκινητηρες, αεριοστροβιλους και ντιζελοκινητηρες (CODLOG) και μεταφέρει 2 ανθυποβρυχιακα ελικόπτερα. Μέχρι και ελικοπτερα Σινουκ μπορεί να δεχθεί.

   Η τιμή για τις Iver Huifeldt ειναι 720 εκ. Ευρώ για 2 φρεγατες φετος τον Ιανουάριο, εχει δημοσιευτεί εκτενώς στον διεθνή τύπο, φρόντισε να ενημερωθείς καλύτερα.

   https://www.navalnews.com/naval-news/2020/06/indonesia-looking-at-iver-huitfeldt-class-frigate-to-boost-tni-als-blue-water-force/

   Σε καμια περίπτωση δεν πρεπει να αποκτήσουμε τις πανακριβες Μπελχαρα με τα μόλις 32 κελια. Πρεπει να σταματήσουμε να δίνουμε έμφαση στην αμυνα, και να δώσουμε έμφαση στην επίθεση με την αποκτηση μαχητικών Rafale,έστω και μεταχειρισμενων, υπήρξε αναφορά ότι έχουν προσφερθεί στην Κροατια.

   1. Φίλε μου η τιμή για την Ινδονησία δεν ξέρουμε τι περιλαμβανει κι επίσης μην ξεχνάς το εργατικό κόστος που υπάρχει στην Ινδονησία, άλλο 50€ μεροκάματο κι άλλο 1,5€…

    1. Αυτό ότι έχουν δέσει κόμπο οι περισσότεροι ότι θα έχει APAR και κάμποσα Mk.41 και SM-2 από που τους προκύπτει δεν μπορώ να καταλάβω…

   2. Τα 32 κελιά των Belharra HN είναι λίγα αλλά τα 32 κελιά της ΙV .H είναι αρκετά;;
    Ρε παιδιά μήπως να σοβαρευτούμε λίγο;
    Μέχρι να παραλάβουμε τις BelharraHN κάπου εκεί στο 2024-2025 (αν είχαμε δώσει ήδη παραγγελία) οι CAMM-ER σε Quadpack θα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στον sylver A50 κ θα έχουν ολοκληρωθεί στο CMS κ το ραντάρ το ίδιο κ οι Aster30.

 21. Απ οτι φαινεται οι επομενες φρεγατες του ΠΝ θα ειναι οι Μπελαρα..Τρια χρονια εντατικων διαπραγματευσεων,υπογραφες και συνεργασιες με πληθως ελληνικων εταιρειων,πανεπιστημιων δεν μπορουν να πανε στο βροντο,μολις οι Γαλλοι προτεινουν ενα καλητερο χρηματοδοτικο τοτε η προμηθεια θα προχωρησει αμμεσα..βεβαια στην ολη υποθεση πιθανοτατα εμπλεκονται και οι συζητησεις για την εκολαπτομενη Ελληνογαλλικη αμυντικη συμφωνια..

 22. Να προσθεσω σε αυτα που ειπε ο Μαγειρας για την τιμη:

  Οι Δανοι πετυχαν το χαμηλοτατο κοστος λογω 3 παραγοντων:

  1) Χρηση του supply chain της maersk
  2) Ανακυκλωση συστηματων απο παλαιοτερα πλοια. Καθως οι S ειναι αρκετα παλια πλοια δεν ξερω ποσο αξιζεκ σε εμας κατι τετοιο και σε ποια εκταση
  3) Ολοκληρωση των συστηματων πανω στο σκαρι απο στελεχη του δανεζικου ναυτικου. Μπορουν οι αξιωματικοι και υπαξιωματικοι μας να ολοκληρωσουν ολα τα communication, control, weapons, and sensors ετσι ωστε να δουλευουν ολα μαζι ως ενα συστημα ;

  Αλλιως πλοια 6000 τονων φτηνα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  – Εαν ειχαμε ναυπηγεια της προκοπης με Lean manufacturing. Lean and mean βασικα
  – Ειχαμε παραγωγη στην Ελλαδα σε καλες τιμες ηλεκτρολογικου εξοπλισμου και μηχανων
  – Εαν οι ναυταιοι ολοκληρωναν τα συστηματα (καπου, καποτε ειχα διαβασει οτι η ολοκληρωση συστηματων ειναι το 9% του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ κοστος πολεμικου πλοιου)
  – Εφαρμοζαμε οικονομιες κλιμακος
  – Ειχαμε ηδη υπαρχοντα supply chain- οχι να φτιαχνεις εκ του μηδενος supply chain μια φορα την εικοσαετια οταν κανει παραγγελια το ΠΝ και να ψαχνεις να βρεις προμηθευτες μεσα σε ενα χρονο και να οικοδομεις επιχειρηματικες σχεσεις εκ του μηδενος.

  αν ισχυαν τα ανω, κατι θα γινοταν

  1. Αυτά είχαν προτείνει οι Γάλλοι στο πακέτο της συμφωνίας για νέα πλοία, αλλά βρέθηκε η μέθοδος να απορριφθούν για να μη χαλάσουμε την ψυχολογία των αμερικανών, όπως και των Τούρκων που ακούνε για ελληνικά πλοία απο Γαλλία με μεγάλες ικανότητες και τους πιάνουν αϋπνίες.

   https://esut.de/en/2020/02/meldungen/ruestung2/18861/naval-group-belhrra-fregatten-fuer-griechenland/

   1. @Ndgi
    Σωστός!
    @phormio
    Έτσι όπως τα λές…
    Και παλι από τις S τι να χρησιμοποιηθεί? Τα 76αρια είναι 40 χρόνια στην θάλασσα… Τα φαλανξ με αναβάθμιση καλυτερα να πανε σε άλλου είδους πλοια που στερούνται πληρως αντιπυραυλικής προστασιας παρα να βασίσεις την άμυνα των μελλοντικών σου μονάδων (με προοπτικη αξιοποίησης 35+χρονια) πανω τους. Ήδη είναι obsolete.
    Οι χαρπουν που είναι και της παλιας έκδοσης καλυτερα να πανε στις MEKO μετά από επαναπιστοποιηση για 16x ώστε να αποσυρθούν μαζί τους και όχι φυσικά όταν έχουν βγει νέες εκδόσεις αλλά και νέα όπλα αντιπλοικα (Exocetbl3c,harpoonbl3,NSM, LRASM) να λες θα βάλω τους παλιους αντιπλοϊκους στις νέες φρεγάτες…

  2. H ολοκληρωση των συστηματων στις Iver Huitfeldt εχει ηδη γινει, δεν χρειαζεται να ξαναγινει.

   Επισης, οπως εγραψα και παραπανω, πλεον υπαρχει μια μεγαλη εταιρια, η Babcock που στηριζει το σχεδιο των Iver Huitfeldt και το προσφερει με διαφορες βελτιωσεις ως Arrowhead-140, τοσο στο Βρετανικο Ναυτικο ως φρεγατες Type-31, οσο και στις διεθνεις αγορες.

   Δεν χρειαζεται καμια ολοκληρωση συστηματων, το πλοιο θα εχει πανω το γνωστο συστημα διαχειρησης μαχης TACTICOS που υπαρχει ηδη στο Π.Ν.

   Υπαρχει supply chain καθως χτιζονται ηδη 5 φρεγατες για το Βρετανικο Π.Ν. επομενως ισως να μπορει να συμπιεστει ακομη περισσοτερο το κοστος.

   Μην μπερδευεις τεχνικες Lean management που εχουν αναπτυχθει για αυτοκινητα και τηλεορασεις, με τις τεχνικες που χρησιμοποιουνται για πολεμικα πλοια. Δεν ειναι το ιδιο.

   1. lean manufacturing για να μειωθει το κοστος πολεμικωνπλοιων δεν ειναι δικη μου ιδεα αλλα του RAND σε report.

    Η Marinette που θα ναυπηγησει τις ffgx εχει ηδη εφαρμοσει lean management
    https://online.kettering.edu/news/2016/02/03/lean-manufacturing-benefits-ship-builder

    Εχω την εντυπωση οτι και οι Ιαπωνες τ εφαρμοζουν στα δικα τους ναυπηγεια για πολεμικα.

    Δεν βρισκω λογο γιατι να μην μπορει να εφαρμοστει στην κοστοβορα, ενεργοβορα καο σπαταλη ελληνικη ναυπηγικη βιομηχανια

    1. Όσον αφορά την Marinette που είχε και σχέση με το πρόγραμμα των Freedom-Class νομίζω ότι δεν τους οφέλησε η εφαρμογή Lean Management για μείωση η περιορισμού εξόδων, αφού τα έξοδα στο πρόγραμμα ξέφυγαν σημαντικά απο το πόσο που είχε εκτιμηθεί εξαρχής για το πρόγραμμα. Σε περίπτωση που ήταν και σε εκείνη την περίπτωση σε εφαρμογή.

     1. Σωστη παρατηρηση!

      Απλα επειδη εχω δουλεψει με lean management σε quality control (καμμια σχεση με στρατιωτικο τομεα ομως), το εχω σε συμπαθεια για την ελληνικη βαρια βιομηχανια.

     2. Φίλε phormio δεν θέλω να επικρίνω γενικά την ιδέα η το συγκεκριμένο σύστημα αν και υπάρχουν αρκετές φωνές που το χαρακτηρίζουν ως «Τεηλορισμό» με αρνητική έννοια.
      Υποψιάζομαι όμως ότι το πράγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση σκόνταψε στην ατημέλητη εφαρμογή η εκτέλεση στα παρακάτω σημεία, η έστω σε μερικά απο αυτά που επιρέασαν και παρέσειραν όμως και τα υλοποίησα με συνέπεια να αποτύχει στο σύνολο η προσπάθεια.

      -Orientation of all activities towards the customer (customer orientation)
      -Concentration on your own strengths
      -Business process optimization
      -Constant improvement of quality (continuous improvement process, CIP)
      -Internal customer orientation as a corporate model
      -Personal responsibility, empowerment and teamwork
      -Decentralized, customer-oriented structures
      -Leadership is service to the employee
      -Open information and feedback processes
      -Attitude and culture change in the company

   2. APAR για αρχή, δεν παράγεται πλέον, ολοκλήρωση πιθανών του SM-2IIIB και ESSM bl.2 και πολλών άλλων θεμάτων που ήδη δεν βρίσκονται σε παραγωγή.

  1. Βοήθειά μας αν πάρουμε τα F35, ιδίως αν αυτά είναι από τα προβληματικά, τεχνολογικά παρωχημένα και μειωμένων ικανοτήτων Block 3x.

 23. @ck

  Το αφιερωμα ελεγε για κρουση του ναυτικου στους Ολλανδους που δεν βρηκε απηχηση. Δεν νομιζω να ειπαν οι Ολλανδοι να δοκιμασουμε ξανα μετα το 2025, ηταν wishfull thinking της πηγης του defencereview.

  Σκεψου το 2025 δεν θα εχουν ενταξει σε υπηρεσια ουτε τον αντικαταστατη των Μ. Θα εχουν μολις εκσυγχρονισει τις LCF και θα τις δωσουν στην Ελλαδα για να μεινουν με 30χρονες Μ ;

  Με αυτα που εχουμε δει εδω και χρονια, το τι λενε οι ανωνυμες πηγες του ΥΠΑΜ, ειδικα αν δεν συμβαδιζουν με κοινη λογικη, με αφηνουν αδιαφορο.

  Εαν ισχυαν αυτα, δε θα ειχαμε αναγκη LCF γιατι εδω και 3 μηνες εχουμε AB στη Σουδα.

  1. Δυστυχώς η κοινή λογική είναι εξαιρετικά σπανια στους ελληνικούς εξοπλισμούς!!

   Και εγώ δύσκολα βλέπω να αποδεσμεύουν LCF οι Ολλανδοί αυτή τη δεκαετία

   Χάσαμε τις ADELAIDE,F122 οποτε δεν βλέπω μεταχειρισμένα που να μας ενδιαφέρουν στα επόμενα 5+χρονια

   Μην γράψω LCS και συγχύσω αρκετούς εδώ μέσα

   Εάν δεχτούν οι Γάλλοι να μας δώσουν καμια FREMM/FREDA?
   αλλα πάλι με 2? πλοία ο στόλος δεν σώζεται

 24. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Κάποια ερωτήματα από έναν άσχετο:
  1) Πόσα έδωσε η εταιρία που αγόρασε τα σχέδια της Iver Huitfeldt για να φτιάξει τη βρεττανική φρεγάτα ? Φαντάζομαι μέσα εκεί περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα R&D.
  2) Πείτε ότι τα ΕΝΑΕ ή η Ελευσίνα μπορούν να ναυπηγήσουν , πόσα χρήματα αντιστοιχούν με τον πληθωρισμό στα $ 325 εκατομμύρια , σε τιμές 2008, χωρίς το κόστος των όπλων και της υποστήριξης ?
  3) Κι ένα σχόλιο παρακαλώ εκτός θέματος (ίσως και για άρθρο εάν αξίζει) για την περίπτωση των σχεδίων της σειράς Als. Κάποιοι ιστότοποι έγραψαν γι’ αυτά και μάλιστα έδωσαν και τιμές για συγκεκριμένο σχέδιο (Als 115<650 εκατ.). Δεν θα έδινα ιδιαίτερη σημασία αν δεν παρατηρούσα δύο πράγματα : α) το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ίδιο ακριβώς μήκος με κλάση σκαφών που υπηρετεί στο ΠΝ, λίγο μεγαλύτερο πλάτος μάλλον για να χωράει τα έξτρα VLS και λίγο μεγαλύτερο εκτόπισμα. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μία "επικαιροποιημένη" έκδοση της ΥΔΡΑ. β) ο επικεφαλής του σχεδιαστικού γραφείου ήταν για δεκαετίες εργαζόμενος στα ναυπηγεία που δημιούργησαν 3 σκάφη της συγκεκριμένης έκδοσης και ορκίζεται ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μήπως είναι έτσι ? Μήπως μπορούμε να κάνουμε κι εμείς ότι και αυτοί που έχουν την παροιμία "άσπρη γάτα μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει τα ποντίκια?" (Κινέζοι) . Σανός και δεν αξίζει να ασχοληθούμε ή ευκαιρία από τις πολλές που στην Ελλάδα τις προσπερνάμε έτσι? Ένας κατ' επάγγελμα ή σπουδές ναυπηγός ή που παρακολουθεί για χρόνια το χώρο μπορεί ν' απαντήσει?

  1. @Κωστη,

   Σανος ειναι. Οι ALS ειναι ζωγραφια στο φωτσοπ οπως κανουν δεκαδες χρηστες στο shipbucket. Επιπλεον υποψιαζομαι οτι η ALS ξεκινησε ως ζωγραφια στο shipbucket καθως ενας χρηστης odysseus1980 την ποσταρε απο το 2014.

   Σκεψου πχ εγω να φτιαξω μια ζωγραφια σημερα κυριακη που αραζω, και μετα να ζητω μερικα δις για να γινω βιομηχανος με λεφτα του φορολογουμενου.

   Εδω για μια κορβετουλα sigma στην Ολλανδια χρειαζονται δεκαδες χιλιαδες ωρες για σχεδιο απο εμπειρους ναυπηγους.

   Στην ελλαδα δεν εχουμε καθολου εμπειρια απο σχεδιαση. Εκτος αν θεωρουμε σχεδιαση τα αρματαγωγα Ιασων που κατι τετοια ειχε ο Μακαρθουρ στην Κορεα. Πυραυλακατοι και κανονιοφοροι ειναι αγορασμενα σχεδια. Μ αυτη τη λογικη μπορουμε μεθαυριο να φτιαξουμε ενα μεταγωγικο ελικοπτερο ελληνικης σχεδιασης, την αλλη εβδομαδα υποβρυχιο και απο Σεπτεμβρη ενα φτηνο μαχητικο.

 25. Όσο αρνητικός ήμουν πριν 2 χρόνια με την αρχική διαμόρφωση στη γαλλική εκδοχή των Belharra, τόσο θετικός είμαι στη τελική ελληνική έκδοση, όπως την παρουσίασε το DRewiew πριν 2 μήνες. Το πλοίο είναι φοβερό, και σε βάθος χρόνου θα εξελισετε κι άλλο πιστοποιωντας νέα όπλα.
  Το ακόμα κυριότερο δε η ελληνογαλλικη αμυντική συμφωνία που θα υπογραφεί μαζί με την αγορά τους.
  ΟΜΩΣ.
  Προσωπικά έχω ένα διλλημα που θέλω να πιστεύω ότι το έχουν και οι επιτελείς και των 3 κλάδων που σχεδιάζουν συνολικά τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.
  Πανίσχυρη αεροπορία στο πρότυπο του Ισραήλ και υποδεέστερο ναυτικό., η μοιρασμένα τα λεφτά εξίσου και στους 2 κλάδους?
  Είμαι υπέρ της πανίσχυρης αεροπορίας, αν και φυσικά ακούω με προσοχη και την άποψη του ισχυρού ναυτικού, με πλοία AA.
  Ας αφήσουμε στην άκρη τις 2 belharra στα 2,6 δις και κυρίως τις 4 αλουμινενιες τρατες στα 4 δις που προωθούν οι υπάλληλοι των Αμερικανών στο σαιτ τους, και με 4 δις ας πάρουμε 30 Rafale, μια μίξη μεταχειρισμένων 5ετιας έκδοσης F3, και καινούργιων εκδοσηςF4, που θα είναι σε λίγα χρόνια διαθέσιμα, και στο τέλος αναβαθμιζοντας και τα πρώτα να έχουμε 30 Rafale F4.
  Ούτε λόγος φυσικά για τον ξεγανωτο τενεκε το F 35, με το εξωφρενικό κόστος συντήρησης και τις αστείες διαθεσημοτητες, και έτσι θα γλυτώσουμε και τα 3,3 δις για μόλις 20 αεροσκάφη.
  Το ναυτικό τώρα με την εισαγωγή των πρώτων ελαφρώς μεταχειρισμένων Rafale τα επόμενα χρόνια, με μια νέα αεροναυτική βάση στη Κρήτη, στη Σητεία ας πούμε που θα είχε και μεγαλύτερη εγγύτητα στη Κύπρο και στο καστελοριζο από ότι η Σούδα που θα παραμείνουν φυσικά Τα F 16, και μια πυροβολαρχία Samp με aster 30 στη Κάρπαθο θα κάλυπτε όλη τη ΝΑ μεσόγειο.
  Σ αυτή την περίπτωση με τα πρώτα Rafale να έρχονται, τα P3 Orion να είναι όλα διαθέσιμα σε 2-3 χρόνια και όπως μας έγραψε το DRewiew με δυνατότητες ανθυποβρυχιακου και αντιπλοικου αγώνα, με τις 2 τελευταίες σούπερ βήτα με τους εξοσετ μπλοκ 3 με τις τεράστιες εμβέλειας, και την ελαφριά αναβάθμιση των μεκο, το ΠΝ δεν θα πρέπει να φοβηθεί να αποσύρει τις 3 μη ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ S που θα γίνουν ανταλλακτικά για τις υπόλοιπες και θα μειωθεί και έτσι το συνολικό κόστος χρήσης του ναυτικου κατά πολύ.
  Οι 6 εκσυχρονισμενες έτσι θα αντέξουν ως το 2030 όπου μπορεί να αρχίσει ένα μεγάλο ναυπηγική πρόγραμμα 8 πλοίων που θα αφορά την ευρωκορβετα.
  Λόγω της επιδότησης της ΕΕ αν θέλουμε ένα πλοίο όπως η Gowind 2500 που έχει ιδανικό ανθυποβρυχιακο και αντιπλοικο εξοπλισμό σε ένα μεγαλύτερο σκαρί φυσικά 3000-3200 τόνων με καλύτερες δυνατότητες πλεύσης θα πληρώσουμε αρκετά λιγότερα από τα 300 εκρια ανά πλοίο όπως μας έδειξαν τα συμβόλαια Ρουμανίας και Αιγύπτου.
  Με μόλις 2 δις ίσως καταφέρουμε και τα 8 πλοία.
  Οι Τούρκοι έχουν ήδη 8 υποβρύχια 209/1400 νεοτατα 10ετιας θα ρίξουν τα επόμενα χρόνια 6 214 κορυφαία σαν τα 4 δικά μας έχουν εκσυχρονισει και 5-6
  209/1200 οπότε κάθε πανάκριβο ελληνικό πλοιο όπως belharra η κάποιο άλλο μεγαλο Αεράμυνας περιοχηςΘα διατρέχει τεράστιο κίνδυνο,
  Φτιάχνοντας μόνο ΑΑ W+ αντιπλοικες ευροκορβετες με πολύ μικρό κόστος σε μεγάλους αριθμούς έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και η αεροπορία θα καθαρίζει.
  30 Rafale F4 τώρα θα έχουν άμεσα διαθέσιμους 60 Scalp η 60 exocet, θα χτυπαν και πλοία και στόχους στη τουρκική ενδοχώρα έξω από το βεληνεκές των S 400 καθώς οι Scalp θα φεύγουν από τα 500 χιλρα, με meteor θα κατατιψουν κάθε τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ, ιπτάμενο τάνκερ, η αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, με τους Mica NG κανένα τουρκικό F 16 δε θα έχει καμία ελπίδα, ακόμα και αν προλάβει να εκτοξεύσει το spectra θα καθαρίσει.
  2-3 μεταχειρισμενα ιπτάμενα τάνκερ θα χρειαστούμε μονο, για τον ανεφοδιασμό και των Rafale και των viper της Κρήτης.
  Για το τυπικό της υπόθεσης για να μην νοιώθει το ΠΝ ριγμενο σε σχέση με την ΠΑ, ας περάσουν όλα τα Rafale στη δικαιοδοσία του ναυτικου ως σαν να είχαμε αεροπλάνο φόρο.

  1. @Romeo60
   Δυστυχώς εμείς σε αντίθεση με το Ισραήλ, λόγω της γεωγραφίας είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε και αξιόμαχο ναυτικό.
   Για την αν. Μεσόγειο χρειαζόμαστε εξίσου και κορυφαία πλοια AAW αλλά και αεροπορική κάλυψη. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται μεγάλος αριθμός (4 πλοια είναι υπέρ αρκετά) ενώ ο κορμός του στόλου μπορεί να βασιστεί σε σχετικά φθηνές λύσεις με έμφαση στο ASW/ASuW.
   Φυσικά η απόκτηση Rafale θα εκτιναζε τις δυνατότητες της χώρας μας στον αέρα. Η χρήση τάνκερ είναι μια μεσοβεζικη λύση καθώς ναι μεν δίνει περισσοτερο χρόνο παραμονης στα μαχητικά αλλά δεν μπορεί να τα επαναοπλισει… Σκέψου τώρα όμως να έχεις Rafale φορτωμένα σαν γαϊδούρια στα AAM με την ήδη μεγάλη τους εμβέλεια συν τάνκερ… Πόσα F-16 σου αποδεσμευουν?

  2. Έτσι ακριβώς φίλε.
   Οι Bel που έχει επιλέξει το ΠΝ είναι αστακός!
   Με μεγαλύτερη παραγγελία 2+2 ή 4+2 ή τιμή θα πέσει αρκετά.
   Επίσης οι Γαλλου αποδεσμευουν όλα τα διαθέσιμα και μελλοντικά όπλα…
   Αγοράσουμε φρεγάτες για 30+ χρόνια και δεν θέλω σε 15 χρόνια από τώρα να Ρίχνουμε ακόμα sm2.

   1. Με belharra δεν βγαίνει ο λογαριασμός, ακόμα και να διπλασιαστούν οι πιστώσεις για τα εξοπλιστικά για 10 χρόνια. Πρέπει να πάει το ΠΝ σε μικρότερου κόστους λύσεις που μάλλον θα ειναι οι EPC.
    Το θέμα ειναι μέχρι τότε τι γίνεται… δεδομένου ότι χάθηκαν οι Adelaide, οι F-122 μάλλον δεν κάνουν πάλι σε κάποιους και εμπλέκονται και οι Γερμανοί….

 26. To κυριότερο πρόβλημα στο παραπάνω πιστεύω οικονομικοτερο σενάριο (μόλις 4+2 δις, όταν όλες οι άλλες προτάσεις, belharra+ευρωκορβετες+F35+Mmcs, ξεπερνούν συνολικά κατά πολύ τα 10 δις) για την συνολική αεροναυτική αναβάθμιση της χώρας. Είναι ότι η Lockheed δεν θα πάρει φράγκο, και οι υπαλληλοι της στην Ελλάδα θα είναι έτοιμοι για εγκεφαλικο

 27. Belharra MONO. Ένα Αβέρωφ έκανε την διαφορά, το ίδιο θα γίνει και με τις ΒeL. H δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος με Scalp Naval είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Kαμία εναλλακτική, όλα τα άλλα είναι κατώτερα των αναγκών μας.

 28. ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ,ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ,ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Α/Φ ΟΥΤΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ….ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ,ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΟΝΗΡΗ Η ΒΛΑΚΩΔΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ,Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΥΦΙΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ?ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ,ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ[ΙΗ,SIGMA] ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ CROSSOVER MOIAΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΙΣ ALS ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ…Η ΟΥΣΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ?Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΕΣ,RAFALE,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΔΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΩΒΡΑΚΑΚΙΑ,ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ….ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ RAFALE KAI ASMP-A TI AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΩΤ.ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΗΠΑ,ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ,ΕΠΙΣΗΣ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ,ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ»ΦΙΛΗ»ΧΩΡΑ

  1. Πολύ καλός όπως πάντα ,φιλε,Βασίλη
   Στο μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι στο θέμα ότι η πλειοψηφία είναι έτοιμη για θυσίες.στην Ελλάδα ισχύει το :όλοι μαζί θα δοξαστουμε και όλοι οι άλλοι θα θυσιάστειτε .η πλειοψηφία θέλει πίσω τα επιδόματα, την επίπλαστη ευμάρεια, το ραχατι της προμνημονιακης εποχής,το βόλεμα και τσιμέντο να γίνουν ολα.αν κάποιος δώσει περνει ψήφους.οι εξοπλισμοί ψήφους δε δίνουν,άρα δεν γινονται.οσο για τους πολιτικούς και τα ρουφιανακια τους που γράφεις,αυτοί ούτε που σκέφτονται το ενδεχόμενο του πολέμου,γιατί αν τον χάσουν ξέρουν ότι θα χάσουν και το κεφάλι τους,γι’αυτό στον σουλτάνο είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα,αρκεί να επιβιώσει το σύστημα τους.

   1. ΟΧΙ ΑΔΕΡΦΕ C.p.,Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΙ,ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΟΤΙ ΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ,ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ,ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ,ΕΧΩ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ ΚΑΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,ΟΧΙ ΑΔΙΚΑ,ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΕ ΑΡΝΗΣΗ….ΑΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ,ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΠΑΜΕ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ,ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ,Η ΠΕΙΝΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ,ΕΣΟΔΑ ΜΗΔΕΝ….Υ.Γ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ!!!

 29. Δεον οπως χωριστει ο στολος για δραση σε 2 γεωγραφικες περιοχες: Αιγαιο και αν. Μεσογειο. 2 διοικησεις για διαφορετικο ειδος επιχειρησεων (οπως πχ Δ ΣΣ και ΑΣΔΕΝ)
  αλλη νοοτροπια αλλο δογμα. Στολος Αιγαιου—> Μεγαλα ΤΠΚ, ASW κορβετες, MCMV, επακτιες συστοιχιες, ASW ε/π., καλυψη ΠΑ
  Στολος Μεσογειου—> AAW φρεγατες, φρεγατες γεν. Καθηκοντων, ΑΦΝΣ, asw ε/π

  1. Καλή πρόταση.

   Θα πρόσθετα αγορά δικαιωμάτων παραγωγής επακτιων συστοιχιών Exoset και Α/Α άμυνας σημείου.
   Να γεμίσουν τα νησιά να μην περνά τίποτα.

 30. Καμιά πιθανότητα δεν υπάρχει να αγοράσει η Ελλάδα πλοία από Δανούς αυτή την εποχή, άσε που ο μύθος της φθηνού δανεζικου πλοίου καλά κρατεί…

 31. Βγήκαν άρθρα που λένε έως τελος του Σεπτεμβρίου Μπελχ@ρρα ή Ραφαλε.

  Μ αρέσουν τα Ραφαλε αλλα προτεραιότητα έχει ο στόλος.
  Κ ο φοβος μ ειναι μεγαλος να παμε για την σαβούρα mmsc.
  Οπότε ξεκάθαρα Μπελ!
  Βέβαια κ μια μοίρα ραφαλε δεν θα με χαλούσε.

  1. Παιδά, όσοι γράφεται για να «διάφορα άρθρα», να βάζετε και links από τις πηγές που αναφέρεστε.

   Αλλίως χάνεται σε αξιοπιστία.

  2. Το βρήκα το δημοσίευμα:

   https:// http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/aeroporia/905831_apokleistiko-episimi-protasi-tis-gallias-gia-12-mahitika-rafale-stin

   «Την προμήθεια από την ΠΑ μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale πρότειναν οι Γάλλοι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pronews.gr με παράλληλη επαναγορά των παλαιοτέρων μαχητικών Mirage-2000EGM/BGM.

   Στα πλαίσια διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και με την υποστήριξη της τόσο της γαλλικής κυβέρνησης όσο και της κατασκευάστριας Dassault πριν δύο εβδομάδες έγινε πρόταση στην ΠΑ να προμηθευτεί μαχητικά Rafale που υπηρετούν ήδη στην γαλλική αεροπορία(μεταχειρισμένα) μέσω μια συνολικής συμφωνίας που περιλαμβάνει και τα παλαιότερα Mirage-2000EGM/BGM(επαναγορά τους) με το κόστος της προμήθειας να ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ και να αφορά 6 μαχητικά τύπου Rafale F.1 και 6 Rafale F.2/F.3R.»

   12 Ralale!;
   12!;

   Θα στ΄σησουμε υποδομή για 12 μαχητικά!;

   Άλλη μια παπάτζα από το ProNews.

   Βάλτε ρε το μυαλό σας επιτέλους να δουλέψει… που έχετε καταντήσει την λογική σκουπίδι και την κλωτσάτε συνεχώς.
   Και πιστεύετε την κάθε βλακεία που σερβίρεται απλόχερα.

   1. Οποιοδήποτε άρθρο από το ProNews, είναι παντελώς αναξιόπιστο.

    Ακόμα και αν ίσχυε θα ήταν τραγική επιλογή (για την ΠΑ εννοώ).
    Εκτός του ότι θα παίρναμε μόλις 12 αεροσκάφη, ακόμα και αυτά τα 12 θα ήταν δύο διαφορετικών εκδόσεων!!! Τα μισά F1 και τα μισά F2/3!!!
    Άρα θα γλυτώναμε από τα Μ2000, αλλά θα μας έμεναν τα Μ2000-5…

    Αν αποφασίσουμε να πάμε σε Rafale (που το βλέπω πολύ δύσκολο) πρέπει να γίνει μια συνολική συμφωνία ώστε όλα τα 43 Μ2000/-5 να αντικατασταθούν από δύο μοίρες Rafale κοινής εννοείται έκδοσης…

    1. Χωρίς να λέω ότι έχετε άδικο, μην σας φαίνεται παράξενο όταν υπάρχουν άλλοι στο ΝΑΤΟ που στήνουν ολόκληρη υποδομή για μόλις 8 F-16V που θα αγοράσουν και ολοκαίνουργια όπως λέγεται, επειδή η ΛΜ θέλει να πουλήσει αεροσκάφη. Ενώ εμείς έχουμε έστω τα όπλα που χρησημοποιεί το Rafale έχοντας και μια ιδέα πως λειτουργούν τα γαλλικά συστήματα που οι άλλοι με τα 8 νέα αμερικάνικα μαχητικά δεν έχουν, αφού τους είναι εντελώς άγνωστα όπως και τα όπλα που θα φέρουν.

     Οι αμερικάνοι μας προτείνουν απο ότι ακούγεται 20 F-35 τα οποία θα χρειαζόταν επίσης νέες υποδομές που θα ήταν επίσης ασύμφορο.
     Ας το έχουμε και αυτό υπόψην.

     Δεν σχολιάζω την «είδηση» για τα Rafale στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αλλά επισημάνω ότι αν ίσχυε δεν θα ήταν η πρώτη ούτε η χειρότερη περίπτωση όσον αφορά το στήσιμο υποδομών για μικρό αριθμό αεροσκαφών.
     Η περίπτωση αν και εντελώς θεωρητική όσο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις δεν θα περιοριζόταν στον αρχικό αριθμό αεροσκαφών αλλά θα ήταν μάλλον η αρχή που θα άνοιγε την πόρτα, όπως έγινε σε δυο ευρωπαϊκές και πλέον νατοϊκές χώρες που θα αγοράσουν -στην μια περίπτωση 8 και στην άλλη 14 αεροσκάφη- μικρούς αριθμούς αμερικανικών αεροσκαφών. Αυτά τα 2 παραδείγματα να τα έχουμε υπόψην.

     1. Θα είχε νόημα μια τέτοια κίνηση (12 Rafale αλλα φυσικά της ίδιας έκδοσης όπως λέει κι ο Thras, εκτός κι αν επίκειται αναβάθμιση σε κοινό προτυπο) αν λειτουργούσε ως προπομπός ένταξης του μαχητικού σε μεγαλύτερους αριθμούς σταδιακά..

     2. Σύμφωνοι φίλε Μάγειρα, στο παραπάνω μου σχόλιο στον Thras επεσήμανα άλλωστε ότι η πράξη θα λειτουργούσε ως προπομπός λέγοντας θα ήταν η αρχή για να ανοίξει η πόρτα η ο δρόμος για πώληση περισσότερων Rafale στην Ελλάδα που θα ακολουθούσε αργότερα. Όλη η ιστορία μπάζει όμως νομίζω, αφού έγινε και λόγος για προμήθεια η πώληση που για αεροσκάφη έκδοσης F1 θα ήταν ολίγον υπερβολική εάν δεν επρόκειτο για ένα συμβολικό πόσο ώστε να απομείνουν χρήματα για να πληρωθεί η αναβάθμιση στο επίπεδο F3 εάν αυτό είναι τεχνικά εφικτό με λογικά έξοδα.

      Αν θέλεις πέστο Promotion για πάρουμε μια γεύση απο τις ικανότητες του αεροσκάφους, θεωρητικά πάντα αφού δεν πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση.

 32. ωραια η iver αλλα στην ουσια ουτε κατασκευαζεται πλεον ουτε γνωριζουμε τη γινεται με εσθονια λιθουανια κ ποια τα κοστη πλεον απο το 2008 στο 2021 η σιγμα καλη ειναι αλλα το βλεπω χλωμο μαλλον θα παρουμε τα 2 μπελ κ λογικα παμε για φριντομ κλας κατι που δεν με ενθουσιαζει καθολου, δυστυχως το ναυτικο μας την εχει πατησει αφου θελει ολες της κυριες μοναδες αλλαγμα(κ η μεκο 30 γινονται) ενω θελει αλλαγμα ολα τα βοηθητικα πλοια με εξαιρεση μια αναβαθμιση των sv και πεταμα τα 50χρονα υποβρυχια την ωρα που κ τα παπανικολης θελουν αναβαθμιση.

 33. Αγαπητοί φίλοι ξεκινώντας από την συνθήκη ότι οι πιθανότητες να αγοράσει η Ελλάδα αμυντικό εξοπλισμό και δη φρεγάτες από τη Δανία είναι τόσες όσες να στείλει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι, θα πω ότι οι πληροφορίες οδηγούν σε μια κόντρα μεταξύ Γερμανίας & Γαλλίας για το θέμα του στόλου.
  Και λέω στόλου γιατί το θέμα είναι συνολικό και πολύπλοκο περικλείοντας και άλλα παραπλήσια αλλά εξίσου σημαντικά θέματα πέρα από τις φρεγάτες, την Ε.Λ και τα ναυπηγεία όπως είναι τα υποβρύχια αλλά και η συμμετοχή των εμπλεκόμενων χωρών στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων του Ελλαδικού χώρου τόσο ως προς το ποιοι και πού θα είναι αυτοί (οικόπεδα και σημεία στο Ν. Ανατολικό Αιγαίο, ΝΑ Κρήτη κλπ) αλλά και τον αριθμό και όγκο που θα αντιστοιχεί στον κάθε ενδιαφερόμενο/εμπλεκόμενο.

  Στο ευρύτερο αυτό γεωπολιτικό/γεωοικονομικό πλαίσιο δεν πρέπει να υποτιμάται ο Γερμανικός παράγοντας γιατί αυτός θα κληθεί να αποφασίσει όταν το Δημοσιονομικό πρόβλημα φτάσει λίγο πριν σκάσιμο σε μια διετία-τριετία από σήμερα και ο ΠΘ το γνωρίζει καλά αυτό λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρεί από παλιά.
  Οι Γάλλοι μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια στα οικόπεδα αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν στο οικονομικό κομμάτι το οποίο θα κρατήσει στη ζωή τη Χώρα για να δώσει και να διαπραγματευτεί τα οικόπεδα σε σχέση με την αποπληρωμή του τεράστιου Δημόσιου Χρέους το οποίο θα έχει γίνει οριστικά μη εξυπηρετούμενο ανεξάρτητα από τις αστείες αξιολογήσεις των Αμερικανικών οίκων Αξιολόγησης.

  Οι Α200 είναι πολύ δυνατοί άσσοι στα χέρια των Γερμανών όπως και η Ενδιάμεση Λύση συνδυασμένη με τις ΜΕΚΟ.
  Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι στην επιλογή των Α200 υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβει εξολοκλήρου το κομμάτι των ηλeκτρονικών η Thales Gmbh αλλά και τα όπλα άλλες γαλλικές εταιρίες.
  Οπότε έχεις και τους Γερμανούς στο παιχνίδι αλλά και τους Γάλλους στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
  Επίσης μια επιπλέον μοίρα Rafale είναι πολύ πιθανή σε βάθος 5-7ετιας με τη βοήθεια και των ΗΑΕ τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Γαλλία κάποια από τα Μ2009 τους ως αντιστάθμισμα του κόστους καθότι είναι ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι και βολεύει όλους τους εμπλεκόμενους/συμμάχους
  Τονίζεται ότι στους κύκλους του ΓΕΕΘΑ προτιμάται η συγκεκριμένη λύση διότι εξαλείφει τα κόστη ομαλής αφομοίωσης των Μ2009 που θα ήταν απαραίτητα λόγω διαφοροποίησης μες τα Μ2005 mk2 σε σχέση με τα Rafale που έτσι κι αλλιώς θα έχουν μπει ήδη σε υπηρεσία στην ΕΑ.

  Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστο ευχάριστο γεγονός ότι η απομάκρυνση από τις MMSC φαίνεται σχεδόν δεδομένη καθόσον ολοένα και περισσότεροι υποστηρικτές εντός ΓΕΕΘΑ παίρνουν αποστάσεις καθώς έσβησε άδοξα και το διακύβευμα των σωτήρων της ΟΝΕΧ για τα ναυπηγία Σκαραμαγκά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *