Στις 26 Απριλίου Γαλλία και Γερμανία υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη του γαλλογερμανικού άρματος μάχης MGCS (Main Ground Combat System). Με την υπογραφή της συμφωνίας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ήρθαν σημαντικές λεπτομέρειες για τον οπλισμό τους, ο οποίος θα αποτελείται από πυροβόλο των 130 χιλιοστών ή των 140 χιλιοστών. Το πυροβόλο των 130 χιλιοστών αναπτύσσει η Γερμανία (L-51), ενώ των 140 χιλιοστών η Γαλλία (ASCALON). Πιθανότατα ο πύργος που θα ενσωματώνει το άρμα θα μπορεί να δεχθεί και τα δύο πυροβόλα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη. Υπενθυμίζουμε ότι το MGCS θα αντικαταστήσει τα Leclerc και τα Leopard-2 από το 2035 και μετά.

Βασική αρχή του ASCALON είναι η καινοτομία και ικανότητα προσαρμογής τους σε νέα δεδομένα, όπως η εμφάνιση νέων τεχνολογιών. Το διαμέτρημα των 140 χιλιοστών επιτρέπει αυξημένο βεληνεκές, ακόμα και πέραν του οπτικού πεδίου (BLOS/NLOS : Beyond Line-Of-Sight/Non Line-Of-Sight), και μεγαλύτερη καταστροφικότητα. Μεγαλύτερο βεληνεκές σημαίνει και μεγαλύτερη ασφάλεια για το φίλιο άρμα μάχης, το οποίο θα μπορεί να εξουδετερώνει τον αντίπαλο από απόσταση ασφαλείας. Τα πυρομαχικά του ASCALON έχουν μέγιστο μήκος 130 εκατοστά και θα βρίσκονται εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης, μια τεχνολογία που ενσωματώνει σήμερα το Leclerc.

Το πυροβόλο παράγει ενέργεια κοντά στα 10 Mega Joules με δυνατότητα αντοχής τα 13 Mega Joules, για τα πυρομαχικά κινητικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα η εσωτερική πίεση που ασκείται είναι ίδια μ’ αυτή που παράγουν τα πυροβόλα των 120 χιλιοστών. Σύμφωνα με τη Nexter αυτή η επίδοση καθιστά το ASCALON τεχνολογικά προηγμένο για πολλά χρόνια στο μέλλον. Επίσης, το ASCALON χαρακτηρίζεται από μειωμένη ανάκρουση, λόγω της χρήσης ενός νέου, καινοτόμου χαλινωτηρίου, ελεγχόμενου πεδίου εξωτερικής πίεσης και βέλτιστης τιμής ώθησης κατά την βολή. Αυτό σημαίνει ότι η βολή του ASCALON δεν επηρεάζει αρνητικά, ούτε θέτει σε κίνδυνο την παρουσία πεζικού πέριξ του άρματος, ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος σε μάχη εντός πόλεων.