Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «DefenseNews», η οποία επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων του Αμερικανικού Ναυτικό στο μέσο, το Ναυτικό σταμάτησε τις παραλαβές των πλοίων τύπου LCS (Littoral Combat Ship) κλάσης «Freedom» λόγω σχεδιαστικών αστοχιών στο σύστημα μετάδοσης της πρόωσης του πλοίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το Ναυτικό δήλωσε στο DefenseNews ότι υπάρχει αστοχία υλικού με το σύστημα μετάδοσης της πρόωσης, ένα σύνθετο σύστημα που μεταφέρει την ενέργεια από τους κινητήρες του πλοίου στους υδροπροωθητές και ότι εργάζεται για την διόρθωση των εν υπηρεσία πλοίων ενώ την ίδια στιγμή σταματά τις παραλαβές». (το άρθρο «DefenseNews» μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ)

Τα πλοία κλάσης «Freedom» σχεδιάστηκαν από τη Lockheed Martin και ναυπηγούνται από τα ναυπηγεία Mariette Marine της Fincantieri. Το συνδυαστικό σύστημα μετάδοσης της πρόωσης έχει σχεδιαστεί από τη γερμανική Renk. Το Αμερικανικό Ναυτικό και η Renk εργάζονται για να επιδιορθώσουν το πρόβλημα, αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μήνες για να επιδιορθωθούν όλα τα εν υπηρεσία πλοία.

Η αναγνώριση της σχεδιαστικής αστοχίας επιβεβαιώνει τις υποψίες του Ναυτικού, οι οποίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο (διαβάστε ΕΔΩ τη σχετική είδηση που είχαμε δημοσιεύσει στις 16 Δεκεμβρίου 2019). Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ναυτικού έχουν εκφράσει της βεβαιότητα ότι η όλη διαδικασία διόρθωσης της αστοχίας είναι σε καλό δρόμο. Σε ανακοίνωση του το Ναυτικό αναφέρει ότι εργάζεται για να ελαφρύνει το βάρος των κυβερνητών και να τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν προβλεπόμενα το πλοίο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της φάσης επιδιόρθωσης της αστοχίας.

Η ανακοίνωση του Ναυτικού αναφέρει: «Μια δομική λύση έχει αναπτυχθεί και βρίσκεται σε φάση παραγωγής. Θα ακολουθήσουν εργοστασιακές δοκιμές και δοκιμές στη θάλασσα … το Ναυτικό είναι αποφασισμένο να εγκαταστήσει αυτή τη λύση στα πλοία του στόλου … η λύση θα εγκατασταθεί και θα δοκιμαστεί στα νέα πλοία πριν παραδοθούν στο Ναυτικό. Έχουμε λάβει μέτρα για να μετριάσουμε τις συνέπειες στα εν υπηρεσία πλοία, ενώ το Ναυτικό κινείται ταχύτατα για να διορθώσει τις αστοχίες και να μειώσει τις επιχειρησιακές συνέπειες».

«Το τροποποιημένο σύστημα μετάδοσης θα δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις της Renk και σε ένα πρόσφατα ναυπηγημένο πλοίο, σε θαλάσσιες δοκιμές, πριν γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Ναύαρχος Casey Moton, Προϊστάμενος του Γραφείου Μη-Επανδρωμένων και Μικρών Σκαφών της Διοίκησης Θαλάσσιων Συστημάτων του Αμερικανικού Ναυτικού. «Ο προγραμματισμένος επανασχεδιασμός του συστήματος θα δοκιμαστεί εντατικά σε ξηρά και θάλασσα σε ένα πρόσφατα ναυπηγημένο πλοίο πριν γίνει αποδεκτό και εγκατασταθεί στα εν υπηρεσία πλοία», συμπλήρωσε.

Το Ναυτικό είπε στη Lockheed Martin ότι πιστεύει πως το πρόβλημα ότι το πρόβλημα είναι δομικό και ότι περιμένει από την εταιρία της ευθύνη της επισκευής. Όπως αναφέρει το «DefenseNews» η Lockheed Martin δεν έχει ακόμα απαντήσει σ’ αυτή τη θέση του Ναυτικού και ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος των επισκευών. Αλλά, «το πόσο θα κοστίσουν οι εργασίες είναι ακόμα άγνωστο», δήλωσε ο Υποπλοίαρχος Danny Hernandez, εκπρόσωπος τύπου του Βοηθού Γραμματέα του Ναυτικού για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και τους Εξοπλισμούς. «Το κόστος των επιδιορθώσεων θα το γνωρίζουμε μόλις εγκριθεί η λύση από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε. Σε ανακοίνωση της η Lockheed Martin δήλωσε ότι δεσμεύεται να επιδιορθώσει το πρόβλημα: «Σε συνεργασία με το Αμερικανικό Ναυτικό, η Lockheed Martin επιδιώκει έντονα λύση στο ζήτημα του συστήματος μετάδοσης της πρόωσης των πλοίων Freedom», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το Ναυτικό έχει επιβάλει στα πλοία κλάσης «Freedom» ορισμένους επιχειρησιακούς περιορισμούς στα πλοία. Το δημοσίευμα του «DefenseNews» αναφέρει ότι το πλοίο μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 34 κόμβων ακόμα και μ’ αυτούς τους περιορισμούς. Υπενθυμίζουμε ότι τα πλοία «Freedom» σχεδιάστηκαν να πλέουν με ταχύτητες άνω των 40 κόμβων, σύμφωνα με την απαίτηση του Αμερικανικού Ναυτικού. Τα προβλήματα με το σύστημα μετάδοσης της πρόωσης χρονολογούνται από τα τέλη του 2015, τουλάχιστον, όταν το «Milwaukee» έπαθε βλάβη στο παρθενικό του ταξίδι και ρυμουλκήθηκε. Στις αρχές του 2016 το «Fort Worth» έπαθε βλάβη στο σύστημα μετάδοσης, ενώ ήταν εντός λιμένα, λόγω της μη-χρήσης λιπαντικού κατά τη λειτουργία του.

Ωστόσο, τα αρχικά προβλήματα δεν φαίνεται να είναι αυτά που ώθησαν το Ναυτικό να σταματήσει τις παραλαβές. Στις αρχές του 2020 το «Little Rock» υπέστη βλάβη στο σύστημα μετάδοσης, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και στο «Detroit». Το «Detroit» αναγκάστηκε να επιστρέψει σε λιμάνι, ενώ επέστρεφε από αποστολή στη Λατινική Αμερική. Στο ταξίδι της επιστροφής υπέστη νέα βλάβη και αναγκαστικά ρυμουλκήθηκε.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλοία LCS, όπως αυτά καταγράφονται από τους ίδιους τους Αμερικανούς, μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Comments

  1. ευτυχώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε το έκδοχο αυτών των πλοίων ή και τα ίδια ως ενδιάμεση λύση για το ΠΝ……

     1. Μη είστε σίγουρος ότι εκείνα θα αποτελούν πραγματική και ικανοποιητική λύση για εκείνους που σκέφτονται να στηριχτούν σε αυτά τα πλοία. Οι ΗΠΑ έχουν αυτή την πολυτέλεια να τα θεωρούν secondary units για οικονομικό συμπλήρωμα στα πλοία που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του στόλου, πολλοί άλλοι με μικρότερους στόλους όμως δεν την έχουν.
      Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα φέρουν τον στάνταρ εξοπλισμό για φρεγάτες όπως πχ HMS που δεν φαίνεται στις παρουσιάσεις. Αναφέρεται όμως ότι θα φέρει συρόμενο σύστημα,και αυτό δεν είναι αρκετό αλλά περισσότερο συμπληρωματικό για το σταθερό σύστημα.
      Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία που δεν ικανοποιούν γενικά τις απαιτήσεις απο μια σύγχρονη φρεγάτα για τα χρήματα που ζητάνε για τα πλοία που είναι αρκετά.

   1. Δεν σταματησε η κατασκευη σταματησε παραλαβη .
    Το βρηκαν το προβλημα , ειναι γερμανικο υποσυστημα στη μεταδοση και θα τσεκαρουν την λυση του … Θα γινουν δηλαδη τεστ στα υπαρχοντα σκαφοι αν ειναι οκ τοτε θα εφαρμοστή και στα υπολοιπα πριν τα παραλαβουν .Εμενα για καλο μου ακουγετε ολο αυτο .

    https://www.defence-point.gr/news/exelixi-quot-vomva-quot-to-amerikaniko-naytiko-diakoptei-tin-paralavi-ton-lcs-klasis-freedom

  2. Περιμένω άρθρο από την ιπτάμενη ιστοσελίδα με τίτλο: «ΑΠΟΨΗ: Μήπως τα προβλήματα των LCS τις κάνουν την ιδανική επιλογή για το ΠΝ;» Η αιτιολόγηση θα είναι ότι τα τόσα προβλήματα που έχουν βρεθεί σηματοδοτούν την …ωριμότητα της σχεδίασης και τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και ελέγχους του US Navy, άρα θα είναι τα μόνα… νέα (13 χρονών) αξιόπιστα πλοία με «λυμένα» προβλήματα, ενώ οι άλλες επιλογές είναι «αδοκίμαστες» και με «ρίσκο». 😀

   1. Ωπ μα τα lcs εχουν ξεπεράσει τις «παιδικες ασθένειες». Καποιο λάθος θα γινε. Οσοι εγραφαν αρνητικα ήταν κακοι στο google translate ή ακουγαν μονο τη γνωμη στελεχους αντιπαλης εταιριας στην αμερικη…
    Σε αυτο το σημειο απλα εχουν μουλαρωσει και δεν παραδεχονται πως εκαναν λαθος.

 1. που προστατευει τους Ελληνες. Μπας και πειστουν μερικοι αμερικανοφιλοι καπετανεοι του ΠΝ οτι αυτα τα πλοια ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Αλλα την LoR την εχουν ακομα στα συρταρια και δεν την πετουν στον καλαθο των αχρηστων με τιποτα. Ερωτευμενοι με τους δυναστες τους μια ζωη.

 2. Μαλιστα, το ΠΝ των ΗΠΑ, εχει ηδη δρομολογησει, προγγραμμα να φερει ιταλικες σχεδιασης FREMM, με διαφορες διαμορφωσης στα μετρα του ΠΝ των ΗΠΑ. Ετσι επενδυοντας σε ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ σχεδιασης ναυτικων σκαφων.
  https://www.navalnews.com/naval-news/2020/04/fincantieris-fremm-wins-us-navy-ffgx-frigate-competition/

  (προτυνω, πως ΕΑΝ αγοερασει το Ελληνικο ΠΝ τετοια ναυτικα ΛΕΜΟΝΑΚΙΑ, στην πρωτη – ΔΕΔΟΜΕΝΗ – στραπατσα να φορτωσουμε στα καλα παδακια που επιμενουν σε αμερικανικα λεμονια, τον λογαριασμο επισκευης κι μαλιστα να πληρωσουν αρδην τα δημοσια ταμεια !!
  Οπως λενε κι οι Αμερικανοι, Put your money where your mouth is !!)

  υ.γ.
  Και μιας κι μιλαμε για τα αριστα Αμερικανικα προιοντα ….(σαρκασμος).

  Τι τρεχει με τα φου35;;;;;;;;;;
  1 – ΓΙΑΤΙ η ΠΑ του Ηνωμενου βασιλειου, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ το προγραμμα ενταξης των φου35 εχοντας επαναφερει τα Βρετανικα Harrier ;;

  2 – Τι ειπαν σε εκθεση οι εξειδικευμενοι πιλοτοι στο Πενταγονο για τα φου35;;;

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-12/f-35-flies-with-871-flaws-only-two-fewer-than-a-year-earlier

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/38507/its-official-pentagon-puts-f-35-full-rate-production-decision-on-hold

  https://www.defensenews.com/smr/hidden-troubles-f35/

 3. αυτοι που εδραιωσαν τη χουντα το 1974, εβαλαν τους Τουρκους στη Κυπρο και δημιουργουν 40 χρονια εντασεις μεσα σε 2 συμμαχους του ΝΑΤΟ πουλωντας προστασια σε ανταλλαγμα τα εξοπλιστικα της χωρας. Ολα οκ. Μονο που ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΠΑ, ΑΦΗΝΩΝΤΑΣ ΤΟΤΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΜΟΛΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ. ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΑΛΛΙΑ, ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΠΩΣ ΕΔΕΙΞΑΝ.

  1. Κατσε γιατι δεν ειναι να επαναπαυομαστε, τουλαχιστον με τον Τραμπ ξεραμε ποιος ειναι, τωρα με τον Μπαιντεν ενα γερο χουφταλο ειναι μετα μυαλα του να εχουν ξεφυγει εχοντας μια αηδια ενα διεμφυλικο ατομο (ποση ανωμαλια ποια) και περιμενεις αυτος να κανει κουμαντο στο πλανητη, τωρα εχουν λογο ανθρωποι που δεν τους ξερουμε και ουτε θα τους δουμε ποτε και ουτε θα τους μαθουμε.

   1. λαθος σκεφτεσαι. Το Αμερικανικο συστημα ειναι συστημα μαφιοζων που εχει συνεχεια και τον προεδρο τον εχει γραμμενο. Οι πολιτικες τους δεν αλλαζουν. Ειναι εξουσιαστες του κοσμου που θελουν να σε ελεγχουν και μες το σπιτι σου. Αλαζονες , ειρωνες με 2 μετρα και 2 σταθμα παντου. Μονο η οικονομια τους ενδιαφερει, να πουλανε και να μη σε σεβονται κιολας. Δες Nord Stream, κυρωσεις σε ολα τα κρατη , πολεμοι παντου, κτλ. Ευτυχως υπαρχει το ρωσικο σινο μπλοκ που τους εχει περιορισει

    1. Γιατι στη ρωσικη κυβερνηση και στη κινεζικη δεν υπαρχει καθολου μαφια. Ο Πουτιν δηλητηριαζει η φυλακιζει πολιτικους αντιπαλους και οι επικριτες του κοματος στη Κινα εξαφανιζονται. Για ψαξε βρες τον ιδιοκτητη του Αλι μπαμπα που βρισκεται αφοτου εκανε κριτικη στον προεδρο?

     1. αλλα καταλαβες!!!! Ειδες κανα Κινεζο να το παιζει δερβεναγας στο κοσμο? Το τι θα κανεις εσυ με τη γυναικα σου στο σπιτι δεν με ενδιαφερει!!! Το θεμα ειναι μην το παιζεις νταης της γειτονιας! Δεν ειδα κανα Κινεζικο πλοιο στη Μεσογειο η στη Μεση Ανατολη να απειλουν τα κρατη!!! Οι Αμερικανη πανε στη Σινικη θαλασσα λες και ειναι τσιφλικι τους!!! Μην δικαιολογεις την Αμερικη! Σε λιγα χρονια θα κανουν στην ακρη κι αυτοι , εχοντας κανει τον κοσμο τα τελευταια 70 χρονια ανω κατω.

    2. @John
     Σωστός, και στο θέμα νοοτροπίας και πρακτικής τους να προσθέσω ότι είναι και στυγνοί εκβιαστές που δεν έχουν σχέση με δημοκρατία,αν αληθεύουν αυτά που επέβαλαν σε ιδιωτική ελβετική εταιρία με ευθείες απειλές επειδη συμμετείχε στις εργασίες του NS2,η οποία αποχώρησε λίγο μετά την παραλαβή της επιστολής απο επίσημο υποτίθεται δημοκρατικό θεσμό των ΗΠΑ.

     Παρακάτω είναι το σχετικό τελεσίγραφο που έλαβε η Ελβετία για να αποχωρήσει απο το έργο του Ρώσο-ευρωπαϊκού αγωγού.
     https://www.udo-leuschner.de/energie-chronik/191201d1.pdf

 4. ΩΧ !

  Τέτοια βγαίνουν στην φόρα και θα ταραχθεί πάλι ο Πρέσβης, θα πάρει τα τηλέφωνα
  θα προκύψουν νέα άρθρα ‘ειδικού τύπου’ που θα φέρουν αυτήν τη φορά σαν ενδιάμεση
  λύση αεροπλανοφόρο, μάλλον το Νίμιτς.

  Αλλά επειδή είναι μεγάλο και δεν ελλιμενίζεται εύκολα στην Σούδα, θα στείλουν, δωρεάν, δύο
  upgrated (αναρροφητικές με Βραχοθραύστη) βυθοκόρους οι οποίες μαζί με αυτήν που μας άφησαν
  στην Αλεξανδρούπολη και τις δύο μη εκσυγχρονισμένες που έχουμε από την διάνοιξη της Διώρυγας της
  Κορίνθου, θα κάνουν την απαραίτητη εκβάθυνση πριν το παραλάβουμε

  Η καλύτερη πρόταση μακράν…του Μακρόν, ενώ αποφεύγουμε τα δύσχρηστα ΑΒ και ΤίκοΣκλαβενίτης

  Τέλος, θα παρακαλούνται οι αναγνώστες να μην περιγελούν το άρθρο με ειρωνικά σχόλια
  καθώς αυτά θα απορρίπτονται ως χυδαία

  1. Να δουμε που θα τρεξουν οι του ΠΝ να ζητησουν βοηθεια οταν τους βουλιαξουν κανα καραβι οι Τουρκοι. Ας παρουν τις ουσατζιδικες τρατες και μετα ας πανε στον Μακρον για βοηθεια. Να δουμε τι θα τους δωσει μετα και δεν θα φταιει κιολας. Σα δε ντρεπονται λιγο που πανε σε μια αεροπορικη εταιρια να παρουν εισητηρια για πλοιο!!!!! Τι αλλο θα δουμε , και μετα λεμε φταινε μονο οι ξενοι. Μαλλον θα ζαλιστικαν απο το κονδυλι των 5 δις, αφου δεν ειχαν δει δεκαρα τοσα χρονια και δεν ξερουν που να το εξαργυρωσουν. Τους δινουμε το τεκμηριο της αθωωτητας μεχρι την αποφαση. Μετα ομως κανενα ελεος. Ας πανε εκει που δεν τους δινουν τα φ35 , ΑΒ, στρατηγικα οπλα κτλ. για να μην τα χαλασουν με τους Τουρκους.

   1. ολοι οι γραφιαδες ειναι κλεισμενοι στις γραφιαρες τους, με τους σεκιουριτι απεξω, με τις πουρακλες τους και δεν τους καιγεται καρφι ποια πλοια θα επιλεξουν. Τα 2 χιλιαρικα το μηνα να πεφτουν, καμια μιζα αμα λαχει σε καμια διαχειρηση και η ζωη συνεχιζεται. Υπαρχει ομως μια διαφορα που πρεπει να τονιστει. Μονο η ΠΑ λειτουργει σωστα και θελω να πιστευω οχι μονο εξαιτιας της επικινδυνοτητας του επαγγελματος που τους κανει να ειναι πρωτοι σε ολα.

  2. Νομίζω το τελευταίο που έμεινε να προτείνουν ως την άριστη ενδιάμεση λύση είναι τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ που αποσύρονται δύο δύο αυτά τα χρόνια, όλα τα άλλα έχουν εξαντληθεί…

  1. Δυστυχώς δεν έχει σύστημα like το σάιτ να σου κάνω ένα χαχα. Φαντάζομαι ότι ήδη ετοιμάζουν άρθρο εκεί πέρα προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

 5. Ποτε δεν μπορεσα να καταλαβω γιατι τα οπλα που εκαναν την διαφορα σε σχεση με την ισορροπια δυναμεων μεταξυ ελλαδας-τουρκιας απαξιωνονται κι οταν ερχεται η κρισιμη στιγμη τρεχουμε κι δεν φτανουμε ενω παντα υπερθεματιζαμε τα οπλα που ειχαν κι οι τουρκοι ? -Αυτη η ανοησια ποτε θα σταματησει ?-Ακομα κι σημερα πηραμε 18 rafale κι οχι 20 με την αιτιολογια να εχουν επαρκει FOS [ απιστευτα ανοητη οταν αυτη ειναι μονο για 4 χρονια κ με ανταλλακτικα μεταχειρισμενα ακομα κ στα καινουρια RAFALE οταν ξερεις οτι το οπλο αυτο θα σου κανει τη διαφορα στο αιγαιο ΑΜΕΣΑ ενω ταυτοχρονα μαθηματικα οδηγησε σε μεγαλυτερη δαπανη περαιτερω υποστηριξης παυλα συντηρησης και ταυτοχρονα οταν ο ογκος των οπλων που παραγγελθηκε δεν ειναι αρτιος πχ οι βομβες που ερξαν στους τουρκους στη λιβυη λειπουν ενω αναφερεται οτι κι ο meteor ειναι σε μερικες δεκαδες των 36 λενε καποιοι ] οταν ΕΠΙΣΗΣ ειναι σαφες οτι τη πλατφορμα αυτου του οπλου δεν την γνωριζει ο τουρκος ακομα κι αν αυριο μεθαυριο αγορασει η κατασκευασει κατι διαφορετικο ο ιδιος..Ετσι κι εδω με τα πλοια -ΟΛΟΣ ο κοσμος το εχει τουμπανο και πολλα σιτε [ μαλλον της κυβερνησης ειτε για διαπραγματευτικους λογους κανουν το χατηρι της κυβερνησης ειτε για εχουν καποια αλλη σχεση ο νοων νοητω ειτε και για τους δυο λογους πηγαν να μας κανουν λοβοτομη στον εγκεφαλο για πραγματα ΑΠΛΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΟΝΕΨΑΝ ΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ με συνεπεια να χασουν το κυρος τους ως σιτε εξιδικευμενου περιεχομενου παυλα ενημερωσης -ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ γιατι δεν εξυπηρετησαν -τουν την σωστη ενημερωση οπως εχουν καθηκον να κανουν απεναντι στον αναγνωστη.. Η ΓΑΛΛΙΑ λοιπον σου δινει ενα νεο οπλο παυλα πλατφορμα οπλικου συστηματος ΒΕLHARA που ο τουρκος δεν θα το ξερει αλλα ουτε και οι αλλες γειτονες και μη χωρες οπως ιταλια-ισραηλ- αιγυπτος- ρωσια- γερμανια -ισπανια και βρετανια στην τελικη και το κουβεντιαζουμε 2 χρονια τωρα και καθομαστε να ξυσουμε την μαιμου αν θα αγορασουμε 2 η 4 οταν θα επρεπε να ειχαμε απο προχθες μπει στη διαδικασια τουλαχιστον των 4+2 οπως επι καραμανλη κ πιο πριν υπηρχε ο σχεδιασμος για τις FREMM ..-ΚΙ επειδη καποιοι θα πουν ηταν τα μνημονια κι αντιμνημονια θα πω το εξης με μια ερωτηση …Οταν διερρευσε [σκοπιμως κατα την εκτιμηση μου ] η πληροφορια οτι η τουρκια ειχε σχεδιο πολεμου απο το 2014 τι θα εκανε τοτε η εκαστοτε κυβερνηση ..δεν θα ετρεχε να εξοπλιστει ? -ΑΡΑ φιλοι μου το προβλημα της χωρας κ της οποιας εκαστοτε κυβερνησης για τα καταντια μας που εχουμε μεχρι σημερα κ φως δεν βλεπουμε σε συνολικο επιπεδο ειναι το ΠΡΟΒΛΗΜΑ της επιλογης ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ωστε το κρατος να μπορει να εγγυαται ΠΡΩΤΑ την εδαφικη του ανεξαρτησια και κατοπιν την οικονομικη του ..γιατι τελικα ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ …ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ..οπως και πολλοι απο εμας που παραμυθιαζομαστε απο δαυτους λες και δεν τους ξεραμε δεκαετιες τωρα τα παιδια των παιδιων τους τα τζακια τους και τις ιδεοληψιες τους ποτε αριστερα ποτε ξεξια και μπροστα μας ο γκρεμος της χρεωκοπιας και της κοινωνικης αποσυνθεσης…ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ? — Επειδη ολοι μας λατρευουμε την στασιμοτητα και τα ωραια λογια ενω στην πραξη ξερουμε οτι τιποτα απο αυτα δεν ισχυουν.–ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΘΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ – ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ…Αυτο σημαινει ενα πραγμα -ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΑΛΛΟΙ [ τρανταχτο το παραδειγμα το θεμα με τις mmsc ]

    1. ΠΡΟΣ Αγαπητο φιλο Γιάννη Νικήτα -Αν καταλαβαινω σωστα εχετε καποια σχεση με το σιτε και την διαμορφωση της χωροταξιας παυλα της επεξεργασιας των κειμενων και των σχολιων κατω απο καθε αρθρο .ΕΑΝ ναι . Θα σας παρακαλουσα [ οπως νομιζω κι αλλοι θα το ηθελαν και ειδικα προς βελτιωση του σαιτ κι ημων που το παρακολουθουμε ] εαν περναει απο το χερι σας να κανετε καποιες βελτιωτικες ενεργειες που θα εξυπηρετουσαν ολους μας.–ΠΡΩΤΟΝ – οταν γραφουμε ενα σχολιο πολλες φορες δυναται να θελουμε να το διορθωσουμε [ορθογραφικα λαθη -λαθη στη σωστη διατυπωση – ανασκευη αυτου που γραψαμε κι ουτω καθεξης] σε πολλα αλλα σαιτ υπαρχει η εφαρμογη —επεξεργασια —μπορειτε να το υιοθετησετε κι εσεις εδω ? –ΔΕΥΤΕΡΟΝ–ΣΤΗΝ απαντηση κατω απο ενα σχολιο διαπιστωνω οτι δεν γινεται ευκρινες εαν καποιος σχολιαζει ενα κειμενο καποιου η απλα γραφει το δικο του σχολιο –ΘΑ μπορουσατε οπως σε αλλα σαιτ υπαρχει να φαινεται ξεχωριστα ωστε να μην μπερδευομαστε ?-ΤΡΙΤΟΝ = ΑΥΤΟ που αναφερει κι φιλος sotbak [ απαντησατε βλεπω ] –ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ……ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ

  1. Πληρες σχολιο, κι καταφατικα ασυμβιβαστη τοποθετηση στην πραγματικοτητα !

   υ.γ.
   Οι πικρες κι αβολες ΑΛΗΘΕΙΕΣ ειναι που βγαζουν μερικους απο την χειμερια ναρκη.

 6. Οι περισσοτεροι τα ειχαμε πει ηδη εδω και καιρο. H Freedom class (LCS / MMSC) ειναι ενα πλωτο προβλημα.

  Προβληματικο συστημα προωσης, εχει αλουμινια υπερκατασκευη, το πλοιο δεν εχει καταλληλα στεγανα, επιβιωσιμοτητα Level I+, δεν εχει σοναρ, γαστρα ημιπλαναρισματος που εχει κακη συμπεριφορα σε κακοκαιρια και πλευρικους ανεμους κτλ.

  Παρ’ολα αυτα υπαρχουν ισχυροτατα επιχειρηματικα συμφεροντα που προωθουν τα πλοια αυτα, οπως αλλωστε και τις μακετες Θεμιστοκλης των 300 εκ. το ενα, και τα προβληματικα Ισραηλινα τυφεκια.

  Στο τελος θα αγορασουμε MMSC και θα μας χαρισουν και 2 ρυμουλκα για να συνοδευουν τα καθε πλοιο σε περιπτωση που παθει βλαβη.

  Η Τουρκια επενδυει στην εγχωρια παραγωγη, ναυπηγει φρεγατες κλασης Instanbul και κατασκευαζει 75% των συστηματων του πλοιου, ενω ναυπηγει το πλοιο εξολοκληρου σε Τουρκικα ναυπηγεια. Η Τουρκια ακολουθει την πολιτικη της Κινας, δηλαδη τη μεταφορα τεχνολογιας και τεχνογνωσιας απο το εξωτερικο σε στρατηγικης σημασιας τομεις, οπως η αεροδιαστημικη τεχνολογια, πυραυλικη τεχνολογια, κινητηρες αεροσκαφων, ηλεκτρονικα, ναυπηγικη, κατασκευη οχηματων κτλ.

  Στην Ελλαδα δυστυχως κανουμε το ακριβως αντιθετο. Προσπαθουμε εναγωνιως να κανουμε διπλωματια των εξοπλισμων, αγοραζοντας οτι αχρηστο οπλικο συστημα μας πουλαει ο καθε ευκαιριακος «συμμαχος», με μηδενικη μεταφορα τεχνολογιας και χωρις οραμα.

  Ακομη χειροτερα, τα εξοπλιστικα αντι να αποτελουν ευκαιρια και μοχλο τεχνολογικου και βιομηχανικου μετασχηματισμου της οικονομιας της χωρας, δινουν την ευκαιρια σε πολιτικα και εγχωρια και εξωχωρια επιχειρηματικα συμφεροντα να διαπλακουν για να κερδισουν τεραστια κερδη μεσω της πωλησης αχρηστων και προβληματικων συστηματων στις Ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις, ζημιωνοντας τη χωρα. Ο Ακης ηταν μονο η κορυφη του παγοβουνου.

  Χαρακτηριστικο παραδειγμα το «εθνικο» τυφεκιο. Με αφορμη τα 200 χρονια απο την Ελληνικη Επανασταση, ομαδα οπλουργων σχεδιασε ενα Ελληνικο τυφεκιο με βαση της πατεντες του AR-15 που ειχαν ληξει, με σημαντικες βελτιωσεις. Το AR-15 ειναι η βαση για τα καλυτερα τυφεκια παγκοσμιως, οπως τα Μ-16, Μ-4, ΗΚ-416 κτλ. Πλεον χωρες οπως η Γαλλια, Γερμανια, Κινα, κτλ αγοραζουν οπλα βασισμενα στο σχεδιο.

  Το σχεδιο για το νεο τυφεκιο ονομαστηκε ΑΟΡ. Βρηκε την ευκαιρια ομως η εγχωρια διαπλοκη, και αποφασισε οτι το νεο «εθνικο» τυφεκιο θα εινα εντελως διαφορετικο και μαλιστα … Ισραηλινο, το Tavor. Μετα απο δοκιμες, το οπλο απετυχε τα στανταρ τεστ ασφαλειας οπως πτωση απο ενα μετρο, ενω η σχεδιαση bullpup, ειναι γνωστο εδω και δεκαετιες οτι ειναι προβληματικη για τους χρηστες. Και σαν αποκορυφωμα, οταν ο σχεδιαστης επιχειρησε να το παρουσιασει στον Ε.Σ. η αστυνομια τον συνελλαβε και του κατασχεσαν τα οπλα κατοπιν ανωθεν εντολων, καθως απαγορευεται σε ιδιωτες να ασχολουνται με οπλα. Βεβαια, DEN μας ενοχλει που οι Τουρκικες κυνηγετικες καραμπινες πωλουνται ευρεως στην Ελλαδα, αλλα μας ενοχλει εαν ενας Ελληνας οπλουργος κατασκευασει στην Ελλαδα οπλο.

  https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/279726-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1,-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%C2%AB%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8C%C2%BB-%CF%84%CE%B1-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1.html

  Πλεον οταν ακουμε τη λεξη για «εθνικο» οπλικο συστημα, αμεσως θα πρεπει να σκεφτομαστε οτι ειναι μαρκετινγκ και αποπειρα εξαπατησης του Ελληνικου λαου απο διαπλεκομενα συμφεροντα, δεν θα ειναι Ελληνικο, δεν θα ειναι καθολου εθνικο και μαλλον θα το πληρωσουμε 2πλασια και 3πλασια σε σχεση με ανταγωνιστικες σχεδιασεις. Γι αυτο οι σοβαρες χωρες κανουν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ για τις προμηθειες, ωστε να μην υπαρχει διαπλοκη, χρηματισμος πολιτικων και αξιωματουχων και να επιτυχει το δημοσιο τη βελτιστη οικονομο-τεχνικη προσφορα.

  Ενα εχω να πω, το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι.

  1. «Γι αυτο οι σοβαρες χωρες κανουν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ για τις προμηθειες, ωστε να μην υπαρχει διαπλοκη,»

   Δεν ισχυει νομιζω , οχι μονο στην Ελλαδα αλλα πουθενα. Συνεχεια διαβαζουμε για διατρητους διαγωνισμους και χρηματισμους δεξια αριστερα .Ειδικα σε εμας,θα κολωσει νομιζεις η διαφθορα στην Ελλαδα οταν παιζει συμβολαιο 5 δις επειδη εγινε/θα γινει διαγωνισμος?!

   Περα απο το οικονομικο κομματι/μιζες του «διαγωνισμου» που ειχε γινει για τα shorads(140δις δρχ) και σπασιμο/διαιρεση επιλογων με τελειως ανορθολογικο τροπο, γνωριζεις οτι εχει δολοφονηθει κοσμος , σωστα?
   https://www.kathimerini.gr/society/180012/h-ypothesi-ton-tor-m1-echei-akomi-kai-dolofonies/

  2. Στο να κινηθεί η ελληνική βιομηχανία δεν μπορεί κανείς να κάτι κάτι.

   Στο αν πωλείται ένα τουρκικό (ή γερμανικό λέω εγώ) προϊόν, ο καθένας μπορεί απλά να μην το αγοράσει.

 7. Οι περισσότεροι που γράφουμε την άποψη μας επί παντός επιστητού σωστή η λάθος, όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει σε βαθμό που τα σχόλια όλων μας επαναλαμβάνονταν λες και ήταν copy paste.
  Όσα site η σελίδες είχαν παρεμφερή άποψη με την δική μας δέχτηκαν προσβολές και ειρωνίες ακόμα και για το επίπεδο η την επάρκεια των γνώσεων τους.
  Τώρα που έρχεται το USN και κάνει αυτό που είναι λογικό και επιβεβαιώνει τα λεγόμενα όλων μας, είμαι πολύ περίεργος τι δικαιολογία θα βρει η πτώση και διάστρεμμα αυτή την φορά….
  Ότι ενδιάμεση λύση και να προσφερθεί από Αμερική μεριά, δεν πρέπει να γίνει δεκτή.
  Δεν είναι λογικό η ενδιάμεση λύση να είναι καλύτερη από το ζητούμενο….
  Όταν η ενδιάμεση λύση αποσυρθεί θα μείνεις με 4 προβληματικά πλοία (ο Θεός να τα κάνει).
  Κύριε Νικήτα ευχαριστώ για την ποιοτική ενημέρωση που μας προσφέρεται όπως και για την φιλοξενία των απόψεων μας.

 8. Αυτά τα ξέραμε ότι θα γινόταν και έγιναν.

  Το θέμα τώρα είναι ότι σε λίγες μέρες μας φέρνουν το χαρτί που θα γράφει την πρόταση των Γάλλων για είδος πλοίου, είδος ενδιάμεσης λύσης και τιμή.

  Και το φλέγον του θέματος είναι, αν αποφάσισαν να τελειώνουν το να παίζουν τις κουμπάρες και αποφάσισαν επιτέλους να κλείσουν αυτόν τον διαγωνισμό υπέρ τους κάνοντας μια άριστη πρόταση την οποία δεν θα μπορεί να αρνηθεί κανείς, ή αν θα κάνουν μια μέση λύση τιμολογιακά, που να μην αφήνει κάποιον να καταλήγει χωρίς να υποστεί φθορά με συνέπεια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με άλλους πλέον πιο σοβαρά.

  Είναι σαν οι Γάλλοι να είναι στην μεγάλη περιοχή, να παίζουν χωρίς αντίπαλο έχοντας περάσει και τον τερματοφύλακα και είναι η ώρα είτε
  -να βάλουν γκολ (πολύ καλή τιμή/πρόταση),
  -να κάνουν δοκάρι με μέση πρόταση (άντε να ξαναξεκινήσουν οι συζητήσεις με όλους αλλά με μικρές πιθανότητες για αυτούς, αφού η μπάλα θα πάει πίσω),
  -είτε να την βγάλουν άουτ και να συνεχίσει το ματς αλλά με αυτούς πλέον δεν θα ξανασυζητήσουν αφου θα την έχουν στείλει στην κερκίδα που περιμένουν άλλοι να την πιάσουν.

  Καμιά εβδομάδα έμεινε αν καταλαβαίνω καλά, και η πολύ σιωπή επί του θέματος είτε σημαίνουν κάτι πολύ καλό είτε κάτι πολύ ασχημο (ή θα βρέξει ή θα έχει ήλιο, για συννεφιά σκέτη δεν το πάει)

 9. Αν οι Αμερικανοί θέλουν να μπουν στο ΠΝ, πρέπει να πάψουν να μας αντιμετωπίζουν ως προτεκτοράτο και μάλιστα του χαμηλότερου επιπέδου & να αναγνωρίσουν και στην πράξη (στη θεωρία το έχουν αντιληφθεί) ότι είμαστε η μόνη δυτική χώρα στην περιοχή που ταυτόχρονα μπορεί να προστατεύσει τις οδούς ενεργείας στην Αν. Μεσόγειο και να παρέχει επρακή υποστήριξη & στρατηγικό βάθος στο κράτος του Ισραήλ μέσα και από την αυτονόητη παρουσία της στην Κύπρο. ΜΟΝΟ αν έρθουν με σοβαρή προταση για αντικατάσταση όλων των Σ με FFG(x) της βασικής διαμόρφωσης + ενδιάμεση λύση ανάλογων δυνατοτήτων/επιπέδου (δε θα πω Α/Β, αλλά λέω ανάλογη ενδιάμεση λύση), έχουν ελπίδες να αποκτήσουν πρόσβαση στο ΠΝ, αλλιώς 1η επιλογή Γαλλία (με τη σωστή ενδιάμεση λύση όμως) και 2η Ολλανδία με ASWF ανάλογων δυνατοτήτων σε Α/Α

  1. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναβαθμίσουν τον ρόλο των Σκοπίων,της Κροατιάς η της Αλβανίας,και δεν θα είναι παράλογο αν γίνει,
   αλλά λογικό απο την δικιά τους οπτική γωνία.

   Οι Σαουδάραβες επί προεδρίας Τράμπ υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 110+ Billions και δεν έγιναν σύμμαχοι Level 1 όπως το Ισραήλ στην μέση ανατολή, παρά το γεγονός που ξόδεψαν και ξοδεύουν πολλαπλάσια ποσά για εξοπλισμούς σε αντίθεση με το Ισραήλ που ζητάει και λαμβάνει και επιπλέον οικονομική υποστήριξη απο πάνω που δεν επιστρέφει στις ΗΠΑ.

 10. Ξέρω μια γρήγορη και δοκιμασμένη λυση για τα πάμπολλα προβλήματα των LCS…

  τουλάχιστον σε ότι μας αφορά..

  Απλά βγάζουμε αυτό το υπέρ προβληματικό περιπολικό ανοιχτής θαλλασας απο την λίστα μας και τελείωνουμε με το θέμα οριστικά..

  Αυτό που λέμε μακριά και αγαπημένοι..

  Ειναι απορροιας άξιο αν το Π.Ν. μας ακόμη ασχολείται με τις LCS για άλλους λογους πέρα απο το να διδαχτεί απο τα λάθη των άλλων.

  Το Ναυτικό μας ψάχνει για πακέτο «δυναμίτη» που στρατηγικα θα κάνει την διαφορά
  όχι για πρότζεκτ ναυάγιο που πέφτει απο ξέρα σε ξέρα

  Οσο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που το στειριξαν και προσπάθησαν να το επιβάλλουν λυπάμαι αλλά πόνταραν σε λάθος άλογο..

  Ας έρθουν αυτην την φορά με ενα κανονικό προϊόν ας πουμε τις FFGX και όχι με πλοίο παρωδία και ας ξανα προσπαθήσουν

  1. Πεταμένα λεφτά θα είναι και για εκείνα,αν πρόκειται για την αμερικανική έκδοση χωρίς HMS,με πυροβόλο 57mm, και ραντάρ SPY-X? που δεν είναι γνωστό αν το αποδεσμεύουν και με πόσους περιορισμούς.
   Αν είναι για FREMM δεν χρειάζεται και είναι περιττό να μιλάμε με ΗΠΑ.
   Έχουμε τους κατασκευαστές αυτού του σχεδίου απέναντι στο Ιόνιο και λίγο πιο πέρα στην ίδια θάλασσα και προσφέρουν όλα τα σχετικά συστήματα χωρίς πολιτικούς και τεχνικούς περιορισμούς και χωρίς φόρο βλακείας(FMS) που επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές.

 11. Δηλαδή τι έπαθε το ρουλεμάν χάλασε;
  Δεν υπάρχει πρόβλεψη να το αλλάξουν;
  Τι θα έκαναν αν χαλούσε θα έκοβαν όλο το πλοίο;
  Ποιον κοροιδεύετε βρε απατεώνες μηχανικοί;
  Πόσα ρουλεμάν θα αλλάξετε;

  Για αφήστε της κοροιδίες πως θα κόψετε το πλοίο για να αλλάξετε τι;
  Ξέρετε τι σημαίνει αυτό: αν η εφαρμογή της μετασκευής μπορεί να γίνει με πρόσβαση από το εσωτερικό του σκάφους, χωρίς δηλαδή την ανάγκη δεξαμενισμού και κοπής, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος επισκευής.

  Νέο κιβώτιο νέο συμπλέκτη υψηλής ταχύτητας, αυτό σημαίνει τα αλλά είναι μπούρδες,

  Θα τα αλλάξουν όλα λοιπόν και όχι μόνο τα ρουλεμάν και δυστυχώς επιμένουν να κάνουν το ίδιο λάθος και στης νέες φρεγάτες να βάλουν έναν κινητήρα!

  Το έγραψα και θα το ξανά γράψω πόσο νομίζουν πως κερδίζουν σε ακουστικότητα και αθόρυβο μηχανοστάσιο με της ηλεκτρογενήτριες;
  Λιγότερο από 10% από την λύση του μηχανοστασίου που έχουν οι S!

  Το μικρό Ιταλικό αεροπλανοφόρο χρησιμοποιεί μια παρόμοια λύση με ακόμα υψηλότερη ταχύτητα ούτε αυτή τους έκανε;

  Δεν διαβάζουν τι κάνουν οι άλλοι και δεν μελετούν της βελτιώσεις;
  Εγώ δηλαδή γιατί το κάνω;

  Όχι δεν είμαι ναυπηγός αλλά διαβάζω και μελετώ προσεκτικά την κάθε μια λύση με τα
  πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *