Επανέρχεται το ζήτημα της εγγύτητας της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με τη Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου. Ήδη πληθαίνουν οι σκέψεις που θέλουν τον ελλιμενισμό ορισμένων αρματαγωγών στο λιμάνι του Βόλου ώστε να διασφαλιστεί η εγγύτητα χερσαίων στρατευμάτων και αποβατικών μέσων. Το ΓΕΝ επεξεργάζεται σχέδιο για τον μόνιμο ελλιμενισμό ενός αριθμού από αρματαγωγά κλάσης «ΣΑΜΟΣ» στον Βόλο.

Για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το που πρέπει να βρίσκονται οι Πεζοναύτες και τα πλοία της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων οφείλουμε να έχουμε υπόψη το δόγμα δράσης και τα διατιθέμενα μέσα προς την εκπλήρωση του αντικειμενικού σκοπού. Με τα υφιστάμενα μέσα τόσο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όσο και της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων, οι Έλληνες πεζοναύτες είναι η εφεδρεία της ΑΣΔΕΝ. Με άλλα λόγια θα κληθούν να δράσουν ως δύναμη ενίσχυσης νήσου στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ ή ως δύναμη που θα ανακαταλάβει φίλιο έδαφος σε νησί της ΑΣΔΕΝ στο οποίο οι εχθρικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει προγεφύρωμα και τα στρατεύματα της ΑΣΔΕΝ διεξάγουν αμυντικό/ επιβραδυντικό αγώνα.

Εν έτη 2020 οι Πεζοναύτες είναι λογικό να ενεργούν με παρωχημένα πλοία και πνευστές λέμβους ή ΑΒΑΚ; Πότε θα αποκτήσουν αμφίβια τεθωρακισμένα ή οργανικά ταχύπλοα εφόδου; Ποιο το επίπεδο αεροκίνησης του ΕΣ; Αρκούν μόνον τα Chinook;

Συνεπώς, το δόγμα επιχειρήσεων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του ΕΣ δεν είναι επιθετικό γιατί δεν υπάρχουν τα οπλικά συστήματα ή τα μέσα τόσο στον ΕΣ όσο και στο ΠΝ. Επανειλημμένα βέβαια έχουμε τονίσει πως κακώς απεμπολήθηκε το δόγμα του ισοδύναμου τετελεσμένου στο οποίο οι Πεζοναύτες είχαν κεντρικό ρόλο.  Με γνώμονα το παραπάνω δόγμα δράσης αποκτήθηκαν τα ZUBR τα οποία στη πορεία απαξιώθηκαν λόγω υψηλού κόστους συντήρησης και δυσκινησίας της ρωσικής πλευράς στην υποστήριξη τους χωρίς φυσικά να αναιρούνται οι ελληνικές ευθύνες. Επιθετικές αποβατικές επιχειρήσεις σε καθαρά εχθρικό έδαφος όπως η Ίμβρος ή η Τένεδος προϋποθέτουν πλήρη αεροπορική και ναυτική υπεροχή σε τόπο και χρόνο καθώς και τα κατάλληλα μέσα αμφίβιων ενεργειών καθώς και πλειάδα μέσων ελικοπτέρων εφόδου και ασφαλώς αεροκίνητες και αεροαποβατικές δυνάμεις.

Τον ρόλο αυτό καλύπτουν οι καταδρομείς της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών και το προσωπικό της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Αμφότερες όμως δυνάμεις δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό μέσων ελικοπτέρων εφόδου ώστε να ενεργήσουν αεροπρογεφυρώματα ταυτοχρόνως με αποβατική ενέργεια από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Και αυτών των δυνάμεων ο ρόλος είναι περισσότερο αμυντικός (ενίσχυση νήσων και Δ ΣΣ) και λιγότερο επιθετικός λόγω έλλειψης μέσων εφόδου.

Το δόγμα επιχειρήσεων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του ΕΣ δεν είναι επιθετικό γιατί δεν υπάρχουν τα οπλικά συστήματα ή τα μέσα τόσο στον ΕΣ όσο και στο ΠΝ.

Ως εκ τούτων, φτάσαμε στο σήμερα. Οι Πεζοναύτες του ΕΣ ενεργούν με τα αρματαγωγά της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων τα οποία ως βασικό μειονέκτημα έχουν τις χαμηλές ταχύτητες πλεύσης. Τα ZUBR απόρροια έλλειψης άλλων μέσων εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων αφιερώθηκαν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και ειδικότερα στη Ζ ΜΑΚ ως το ιδανικό μέσο ταχείας μεταφοράς των επίλεκτων αμφίβιων καταδρομέων με τις λέμβους που θα επιχειρήσουν εγγύς της νήσου (μικρονήσου ή βραχονησίδας) που έχει καταληφθεί από τον εχθρό.

Η μετεγκατάσταση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Αττική είχε αποφασιστεί αλλά προσέκρουσε με τον πρώην ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκη να ρίχνει «άκυρο». Εκτός από τα επιχειρήματα βουλευτών της Θεσσαλίας με γνώμονα την τοπική κοινωνία υπάρχουν ορισμένες σοβαρές ενστάσεις για τη μετεγκατάσταση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όπως η υπέρ συγκέντρωση δυνάμεων στην Αττική και η απόσταση που καλούνται να πλεύσουν καθότι από τον Βόλο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι εγγύτερα ενώ τα νησιά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου μακρότερα.

Από την άλλη μεριά, ο ελλιμενισμός αρματαγωγών του ΠΝ στον Βόλο εμπεριέχει υψηλό κόστος για τη συγκρότηση υποδομών ενώ από τακτικής άποψης προϋποθέτει τα πλοία του Στόλου να έχουν αναπτυχθεί πρώτα στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και να διασφαλίζουν πλέγμα προστασίας στα αρματαγωγά από όλες τις απειλές (ανθυποβρυχιακές, ασύμμετρες, εναέριες και επιθέσεις από εχθρικά πλοία με κατευθυνόμενα βλήματα). Σε γενικές γραμμές, τα αρματαγωγά είναι παρωχημένα ως μέσο μεταφοράς στρατευμάτων του ΕΣ.

Οι Πεζοναύτες είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν σύγχρονα αμφίβια μέσα.

Επομένως, η λύση της επίταξης εμπορικών πλοίων σύγχρονων προδιαγραφών με μεγάλο όγκου φορτίου και υψηλών ταχυτήτων είναι ορθότερη με τη προϋπόθεση τα επίτακτα εμπορικά πλοία να μπορούν να πραγματοποιήσουν κατάπλου και αποβίβαση προσωπικού, υλικού και μέσων σε λιμάνι στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Με το θέμα αυτό ασχολείται η Υπηρεσία Υποδοχής Πλοίων και Πολεμικής Χρησιμοποίησης Λιμένων (ΥΠ/ΠΧΛ). Δυστυχώς, όμως με ελάχιστες εξαιρέσεις ποτέ δεν έλαβε χώρα οργανωμένη επίταξη εμπορικών πλοίων στα πλαίσια μιας άσκησης.

Στη κατεύθυνση αυτή η Αττική προσφέρεται καλύτερα για τη 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών δεδομένου ότι το λιμάνι του Πειραιά παρουσιάζει υψηλή ναυτιλιακή κίνηση λόγω κάλυψης αναγκών σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Η παρουσία της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Αττική έχοντας ως βάση τη παραπάνω θέση είναι καλύτερα αφού τα περισσότερα εμπορικά πλοία πλέουν στο Νότιο Αιγαίο άρα οι χρόνοι φόρτωσης και μεταφοράς είναι μικρότεροι απ’ ότι να καταπλεύσει ένα πλοίο στον Βόλο ή αλλού και ακολούθως να μεταβεί στη περιοχή ενδιαφέροντος.

Η μετεγκατάσταση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Αττική είχε σχεδιαστεί ως εξής: ένα τάγμα στον Σκαραμαγκά και άλλο ένα στον Αυλώνα Αττικής. Υπάρχει όμως και η τρίτη άποψη (δικοί μας προβληματισμοί και σκέψεις) που εκτιμούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί και η οποία θέλει τους Πεζοναύτες σε νήσους βατήρες. Παλαιότερα είναι γνωστό πως ένα Τάγμα βρίσκονταν στη Σύρο ώστε να είναι εγγύς των Δωδεκανήσων. Το ζήτημα είναι οι υποδομές. Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί με ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη. Αντιστοίχως, το ίδιο θα μπορούσε να λάβει χώρα στη Σκύρο ώστε οι Πεζοναύτες (ένα Τάγμα) να βρίσκονται εγγύς νήσων Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου.

Οι μικρές λέμβοι εξασφαλίζουν ταχύτητα και ευελιξία αποβιβάζουν όμως το προσωπικό άνευ προστασίας.

Το κώλυμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι οι χώροι εκπαίδευσης  και η κάλυψη αναγκών σε ζητήματα διοικητικής μέριμνας υλικού, προσωπικού και μέσων. Μια παραλλαγή αυτής της άποψης είναι να υπάρχουν λόχοι άμεσης επέμβασης στα παραπάνω νησιά (Σκύρος και Σύρος) ώστε τα τάγματα να είναι στην ηπειρωτική χώρα και να εξασφαλίζεται λύση στα παραπάνω θέματα: χώροι εκπαίδευσης και κυρίως διοικητική μέριμνα.

Τέλειο αποτέλεσμα δεν δύναται να υπάρξει αφού όλες οι επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά. Εν κατακλείδι, κατά την άποψη μας δύο θέματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη στον αμυντικό σχεδιασμό είναι τα εξής: εμπλουτισμός των αποβατικών μέσων για τη 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ώστε να διαθέτει οργανικά πλωτά μέσα όντας σε θέση να αποπλεύσει άμεσα και να μεταφέρει τις πρώτες ελαφρές δυνάμεις. Τέτοια σκάφη θα μπορούσαν να ήταν τα Μ18 εκτοπίσματος 32 τόνων και μήκους 20 μέτρων, μεταφορικής ικανότητας 24 ανδρών ή μιας άλλης εγχώριας σχεδίασης. Το δεύτερο είναι η δημιουργία εφεδρείας στην ΑΣΔΕΝ. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται πως το ένα νησί θα μεταφέρει δια θαλάσσης εφεδρείες στο άλλο, άρα απαραίτητη ανάγκη είναι κάθε ΑΔΤΕ (κύριο νησί) να διαθέτει πλωτά σκάφη που να μπορεί να μετακινεί ελαφρές δυνάμεις πεζικού.

Όλα τα παραπάνω τα θέτουμε ως τροφή για σκέψη, διάλογο και προβληματισμό. Το βασικό είναι επανεξετάσουμε τη διάταξη δυνάμεων, το δόγμα μας και αυτό που αναφέρεται ως αμυντικός σχεδιασμός. Να δούμε δηλαδή σαν τι θέλουμε τους Πεζοναύτες. Είτε με καθαρά επιθετική δράση ως μια βαριά αμφίβια μηχανοκίνητη ταξιαρχία ειδικού σκοπού (άρα και με τα ανάλογα μέσα και υλικά) είτε ως ελαφρύ αμφίβιο πεζικό άμεσης ενίσχυσης νήσων. Κατ’ ανάγκη το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Είναι πάλι όμως ζήτημα υλικών και μέσων.

Σαφώς και πρέπει οι Πεζοναύτες να είναι εγγύς με τα αρματαγωγά αλλά πρέπει να δούμε τα εξής θέματα.

Εν έτη 2020 οι Πεζοναύτες είναι λογικό να ενεργούν με παρωχημένα πλοία και πνευστές λέμβους ή ΑΒΑΚ; Πότε θα αποκτήσουν αμφίβια τεθωρακισμένα ή οργανικά ταχύπλοα εφόδου; Ποιο το επίπεδο αεροκίνησης του ΕΣ; Αρκούν μόνον τα Chinook; Μήπως να προχωρήσουμε σε καλύτερη αξιοποίηση και τεχνική υποστήριξη των ZUBR ή στην απόκτηση ενός αντίστοιχου μέσου;

Αξίζει να διαβάσετε τις παρακάτω αναλύσεις μας.

Comments

 1. Πριν ακόμη διαβάσω το άρθρο, όταν είδα τον τίτλο σκεφτόμουν ότι είτε τα αρματαγωγά είναι στον Βόλο είτε στην Αττική, τζάμπα συζήτηση κάνουμε, καθώς ένα υποβρύχιο να παραμονεύει, το μόνο που θα γίνει είναι να αλλάξουμε το μέρος που θα στοχεύουν τα υποβρύχιά τους.

  Οπότε μου άρεσε το άρθρο, γιατί πραγματικά καμία από τις δύο λύσεις δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική και όντως χρειάζεται τρίτη λύση, είτε είναι αερομεταφορά είτε κάτι που είναι πραγματικά ταχύ (με ταχύτητα ίσα ή μεγαλύτερη των τορπιλλών). Όλα τα άλλα μου φαίνονται απλά επικίνδυνα στο να δώσουν έναν ωραίο και πολύτιμο στόχο στους αντίπαλους.

  Περαιτέρω δείχνει περίτρανα γιατί δεν πρέπει να ακούμε τις διάφορες χαζοθεωρίες να αφοπλιστούν τα νησιά. Γιατί πολύ απλά αν γίνει κάτι, δεν θα μπορέσουμε να πάμε στρατό (και δει άρματα, πυροβόλα κτλ) για να ενισχύσουμε την άμυνά τους σε περίπτωση που υποστούν επίθεση.

  Πέρα από το χρονικό (που θέλει πολύ χρόνο για να πάει ένα αρματαγωγό από είτε Αττική είτε Βόλο) σε ένα από τα απομακρυσμένα νησιά, στην διαδρομή έχει να περάσει από τόσα εμπόδια (υποβρύχια, αντιπλοικούς πυραύλους κτλ) που δεν το βλέπω να έχει πολλές ελπίδες.

  ΥΓ by the way, DR βλέπω ότι σε άλλο σαιτ έβαλαν μια περίληψη που αναλύει ωραία την κατάσταση σε Αρμενία/Αζερμπαϊτζάν (με τις απώλειές τους κτλ), νομίζω χρήσιμο θα ήταν ένα αρθράκι και εδώ (όχι ότι δεν έχετε βάλει άλλο), ενώ χρήσιμο θα ήταν να δούμε και τι συμπεράσματα αντλούνται ως τώρα (π.χ. μέχρι τώρα από τα δύο βασικά φαίνονται να είναι α. πόσο σημαντική είναι η μεγάλη-και σωστή/έμπειρη- χρήση των drones, β. πόσο σημαντικό είναι να έχεις πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας και αυξημένης ακρίβειας, γ. πόσο σημαντικό είναι να μην πηγαίνεις στον πόλεμο με τα άρματα σαν να πηγαίνεις εκδρομή, ή από στενά, καθώς μερικά αποδεκατίστηκαν πολύ εύκολα δ. την τρομερή σημασία της εναέριας κυριαρχίας, ε. πόσο ευάλωτα ήταν μερικά αντιαεροπορικά και πόσο σημαντικό να έχεις πλάνο ενάντια στα drones, στ. ενδιαφέρουσα χρήση ομοιομάτων αρμάτων και άλλων πιθανών στόχων, ζ. ενδιαφέρουσα αξιοποίηση οτιδήποτε πτητικού όπου διπλάνα τα έκαναν drones για να ψαρώνουν τα ραντάρ και μετά να στέλνουν τα drones τα κανονικά να εξουδετερώνουν τα ραντάρ-ενώ εμείς ακόμη και καλά πετούμενα τα πετάμε αντί να τα αποθηκεύουμε-,και πολλά άλλα).

   1. Πάντως αν το κάνετε θα σκεφτόμυν ότι το πιο χρήσιμο σημείο θα ήταν τα διάφορα μαθήματα που προκύπτουν και όχι ποιος πάει καλά και ποιος όχι καθώς εκεί μου φαίνεται ότι το πεδίο είναι τόσο ρευστό που μέχρι να γραφτεί το άρθρο οι συσχετισμοί θα έχουν αλλάξει 2-3 φορές, θα υπάρχουν χώρς που μπαίνουν και χώρες που βγαίνουν, μπάχαλο κοινώς (όπως είχε γίνει και με την Λιβύη). Ενώ τα μαθήματα είναι συγκεκριμένες περιστάσεις χωρίς σημαία που προσφέρονται για επιχειρησιακά μαθήματα

  1. Τα σύγχρονα αμφίβια σκάφη εξοπλίζονται με τα απαραίτητα ΑΑ όπλα και CIWS αλλά και τα απαραίτητα αντίμετρα για τορπίλες. Δες τα καινούρια LST της Τουρκίας αλλά και τα καινούρια LPD Αλγερίας και Κατάρ.

   https://www.navalanalyses.com/2017/12/bayraktar-class-landing-ships-of.html

   https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/dimdex-2018/6056-dimdex-2018-qatari-navy-showcasing-its-future-air-defense-lpd.html

   https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/year-2014-news/january-2014-navy-naval-forces-maritime-industry-technology-security-global-news/1477-italian-shipyard-fincantieri-launched-algerian-navy-future-amphibious-ship-bdsl-program.html

   Συνεπώς πρέπει και τα Ελληνικά LST να αναβαθμιστούν ανάλογα για να μπορούν να επιχειρούν με την ανάλογη ευκολία που το κάνουν τα νέα LST του ΤΝ.

  2. «βλέπω ότι σε άλλο σαιτ έβαλαν μια περίληψη που αναλύει ωραία την κατάσταση σε Αρμενία/Αζερμπαϊτζάν (με τις απώλειές τους κτλ)»

   Ποιο site είναι αυτό;

 2. Η μεταφορα των αρματαγωγων οπως και η παραχωρηση αμφιβιων τεθωρακισμενων εχουν δρομολογηθει απο καιρο το μονο κωλυμμα ηταν το κοστος εργασιων στο λιμανι που λεγεται οτι εξασφαλιστηκε απο τους αμερικανους πακετο με ναυσταθμο σουδας, ο φλωρος κανει δουλιτσα καλη απο οτι δειχνουν οι ειδησεις. https://veteranos.gr/ta-armatagoga-tou-pn-denoun-monimos-sto-volo-sta-ypsi-etimotita-tis-32tax-pzn/

 3. Η υπάρχουσα οργάνωση και μέσα είναι εκτος επιχειρησιακής πραγματικότητας!

  Πιστεύει κανένας πως μπορεί να περάσει νηοπομπή με αρματαγωγά@ 12-14knots και πεζοναύτες προς ενίσχυση νήσου έτσι και αρχίσει το πιστολίδι??

  Και για τι ενίσχυση μιλάμε? Για μερικά leo1 m109?
  Και ποτε θα φθάσουν@12-14 knots ? Ώσπου να φθάσουν θα έχει τελειώσει το επεισόδιο!
  Βόλος – Καστελόριζο:c 400nm @ 14knots = 28h !!

  Λοιπoν πρέπει να δούμε τα πράγματα από την αρχή!

  Οι πεζοναύτες πρέπει να είναι ήδη σε νησιά ορμητήρια και με ικανότητες άμεσης μεταφοράς και κρούσης=
  ταχύπλοα τύπου CB90 με ισχυρό εξοπλισμό

  Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει έτσι ώστε να καλύπτεται όλο το Αρχιπέλαγος από 3? νησιά ορμητήρια

  Οι αερομεταφερόμενες πρέπει να είναι κοντά στα CHINOOK η τα CHINOOK να είναι κοντά στις αερομεταφερόμενες!(ΚΡΉΤΗ)

  Για μεταφορά βαρίου υλικού υπάρχει πληθώρα σύχρονων επιβατικών εμπορικών πλοίων που πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός για τη χρήση τους

  Δεν βλέπω ρολο για τα αμφίβια τεθωρακισμένα ιδιαιτερα στο κόστος που ακούγεται

  Τα παραπάνω σημαίνουν βεβαια ξεβόλεμα οποτε δεν βλέπω να αλλάζει τίποτα!

  1. @CK

   1. Δες τι γραφω παρακατω περι επιβατηγων.

   2. Ονομαστικη: βαρύ, Γενικη: βαρέως

   3. Τα ελικοπτερα μπορουν να πανε σε μιση ωρα στην Κρητη. Μεταξυ μας, δεν χρειαζεται να βιαστουν, διοτι η «5η Αερομεταφερομενη» εμενα μου φαινεται μαλλον σχηματισμος φαντασμα. Η χωρα εχει την 71η στη Νεα Σάντα και αυτο ειναι ολο.

   3. Δεν προκειται να στειλουμε ενισχυσεις στη Μεγίστη, και παντως οχι δια θαλασσης.

   4. Αυτο με τους Πεζοναυτες σε μεγαλα νησια- ορμητηρια στο Ανατολικο Αιγαιο και γρηγορη μεταφορα με συγχρονα ταχυπλοα μου φαινεται αρκετα σωστο. Υπ’ οψιν οτι τα Σινουκ μπορουν να μεταφερουν καποιον βαρυ οπλισμο, αλλα οχι βαρεα οχηματα φυσικα.

   1. 2: ονομαστικη γινική αιτιατική του υποκειμενικού αιτίου δοτική αντικειμενική πάντοτε μου την έσπαγαν και αυτά και οι φιλόλογοι πως τις λέγαν που τα δίδασκαν
    Mpliaaaaxxxx

    Μέγαρα airport το Heερακλιο airport είναι 330 km
    Το chinook έχει cruise speed περίπου 300 km/h

    Οποτε βάλε μια ώρα + να πάει εκεί- Θα θέλει και ανεφοδιασμό σε καύσιμα!

    Για τη 5h δεν ξέρω τι γίνετε αλλα εάν θέλουμε να καλύψουμε Δωδεκάνησα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη και επανδρωμένη και με μερικά CHINOOK εκεί για AΜΕΣΗ μεταφορά όπου χρειαστεί!

    Ο βαρύς εξοπλισμός πρέπει να είναι ΉΔΗ στα νησιά όπως γράφω παρακάτω

   2. Τα σινουκ για να πανε στην Κρητη χρειαζεται να πεταξουν πανω απο το μισο Αιγαιο.Η Παχη και η ευρύτερη περιοχη απο την Ελευσίνα μεχρι τα Μεγαρα θα γίνει οικοπεδο την 1η μερα συγκρούσεων.
    Η 5η ΔΕΝ ειναι φαντασμα.
    Την 1η μερα η 50 ΜΕ στα Χανια θα μαζεψει μια Ταξιαρχία απο κοσμο που εχει υπηρετησει στις ΕΔ εως την ηλικία των 30 ετών ΑΝΕΤΑ και θα καθονται στην παραλία πετώντας βοτσαλα ενω θα περιμένουν ΚΑΤΙ,ΚΑΠΟΙΑ στιγμή να έρθει να τους παρει και να τους παει ΚΑΠΟΥ…

    1. @Giorgos Tsagaris

     Αν γινουν οικοπεδο τα Μεγαρα την 1η ημερα, τοτε μαλλον εχουμε χασει τον πολεμο.

     Απο τη στιγμη που θα κηρυχθει η γενικη επιστρατευση, πρεπει η Αστυνομια να βρει τους ανδρες και να τους επιδωσει τα φυλλα, να φθασουν στο χωρο συγκεντρωσης της μοναδας, να περασουν απο τα διαδοχικα συνεργεια καταταξης, να ντυθουν, να οπλιστουν, να φανε ενα πρωτο γευμα, να συγκροτηθουν οι μοναδες και να λαβουν πολεμικη συνθεση. Ηδη πρεπει να εχουν επιταχθει οχηματα και οδηγοι, να εχουν φυγει τα υλικα απο τις αποθηκες, κλπ. Οι μοναδες ακολουθως πρεπει να επιβιβαστουν στα οχηματα, και να πανε στη Σούδα για να επιβιβαστουν στα ελικοπτερα. Ολο αυτο δε γινεται σε μερικες ωρες, ιδιως οταν μιλαμε για σχηματισμους χαμηλης επανδρωσης, και για μια χωρα που δεν εχει κανει επιστρατευση επι δεκαετιες. Εγω υπολογιζω 24 ωρες στην καλυτερη περιπτωση.
     Το ελικοπτερα θα ελθουν απο τη Θεσσαλια στην Σουδα, πολυ πριν ελθουν στο αεροδρομιο τα αερομεταφερομενα τμηματα , και μαλλον οι ελικοπτεραδες θα ειναι αυτοι που θα καθονται στο ΚΨΜ και θα παιζουν τάβλι περιμενοντας τις μοναδες.

 4. Οπως εγραψε και ο αγνωστος επενδυτης, τα αποβατικά ετσι και αποπλευσουν αποτελουν ενα μεγαλο, πολυ αργο και ανυπερασπιστο στόχο. Δεδομενου οτι κουβαλάνε πολυ εμψυχο υλικό θα περιμενε κανεις να εχουν σοβαρη αντιπυραυλικη και αντιτορπιλλικη προστασια.

  1) Θα πρεπει να τυχουν εκσυγχρονισμού
  2) σαφέστατα και τα ZUBR θα πρεπει να τυχουν συντηρησης να μας βγάλουν μια δεκαετια ακομα
  3) Θα πρεπει να εξεταστουν και αλλες πιθανοτητες μεταφορας δυνάμεων ειτε με εμπορικα μέσα είτε με ναυπηγηση νέων πιο ευελικτων λύσεων (μικροτερα, ταχυτερα, περισσοτερα).

 5. Επειδή ακούστηκε πως θα γίνουν 2 στόλοι:1ος στη Σαλαμίνα &2ος Σούδα και επειδή ο agnostosependytis έχει δίκιο όταν είπε ότι είναι επικίνδυνο να ξεκινάνε τα αρματαγωγά είτε Αττική είτε Βόλο, μήπως είναι καλύτερη λύση κάποια αρματαγωγά μαζί με όλους τους πεζοναύτες να πάνε Κρήτη ούτος ώστε να είναι πιο κοντά στα περισσότερα νησιά;

 6. Συμφωνω με τον CK

  Φοβαμαι ομως οτι αν σπασουμε στα 3 την ταξιαρχια, το κοστος θα ειναι μεγαλο για 3 στρατοπεδα, 3 ΔΜ κλπ

  Πιστευω οτι οι πεζοναυτες πρεπει να συγκεντρωθουν στα Δωδεκανησα ή εστω μονο στη Συρο. Αντιθετα η ΔΑΝ Αγιου Ευστρατιου (και ολες οι ΔΑΝ) πρεπει να λαβουν εκπαιδευση πεζοναυτων και να εχουν τα ιδια μεσα (τυπου cb90). Οι ΔΑΝ εχουν πιο δυσκολες αποστολες απο οτι οι υπολοιπες μη-ειδικες δυναμεις. Και ομως δεν εχουν ουτε τα μεσα ουτε την εκπαιδευση να φερουν εις περας τις αποστολες τους.

  Σεναριο (επιστημονικης φαντασιας) ασκησης:

  Στο λιμανι της Μυρινας Λημνου υπαρχουν 4 cb90. Σημαινει συναγερμος στη ΔΑΝ. Το στρατοπεδο ουτως ή αλλως απεχει μερικες εκατονταδες μετρα απο τη μοναδα. Σε μιση οι ΔΑΝεζοι φορτωνονται στα cb90. Μεσα σε λεπτα βρισκονται ανοιχτα του Αγιου Ευστρατιου και κινουνται για αποβαση. Αυτη η ασκηση να λαμβανει χωρα 3 φορες το χρονο, ωστε καθε εσσο να το εχει επαναλαβει τουλαχιστον δυο φορες.

  Για να γινει το ανω χρειαζονται:
  α) Σκαφη τυπου cb90
  β) Εκπαιδευση αναλογη των Σουηδων/Φινλανδων πεζοναυτων οχι απλα 2 βολες στο Πεδιο Βολων Παραδεισιου.
  γ) Ορεξη να βραχουμε

  1. Στρατόπεδα και εγκαταστάσεις μπορούν να βρεθούνε
   ’Aμα είναι μονο Δωδεκάνησα δεν καλύπτεται όλο το Αιγαίο
   Η Σκύρος είναι μια καλή υποψηφιότητα για το Βόρειο και κεντρικό αιγαίο
   Υπενθυμίζω τα σενάρια προσβολής της νήσου με αερομεταφερόμενες δυνάμεις από τόσου γείτονες λόγω των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκεί

 7. Μήπως μία καλή ιδέα-επιλογη θα ήταν η αγορά-κατασκευη εδώ τουλάχιστον 4αρων πλοίων που θα ταίριαζαν απόλυτα με τις ανάγκες μας;
  Το πλοίο άνετα μπορεί να φτιαχτει στον Σκαραμαγκά Ειδικά τώρα που για το ναυπηγείο έχει δείξει ενδιαφέρον η Damen .
  Μιλάω για το Crossover (ΧΟ)139CF της Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS).
  Πλοία με πολύ καλό εξοπλισμό σε ραντάρ, ηλεκτρονικά κ σόναρ , με ικανότατο οπλισμό κ ταχύτητα 28-30nts .
  Με 2 CIWS Millennium 35mm (με δυνατότητα αντικατάστασης του ενός με RAM Block 2)κ 1MK41 αλλά κ χώρος για έναν ακόμα MK41 πίσω από το πυροβόλο OTO-76MM είσαι σούπερ στο κομμάτι αυτοάμυνα κ άμυνα σημείου.
  Με δυνατότητα για παροχή πυρών υποστήριξης από το OTO-76MM(η το πυροβόλο των 127 mm που μπορεί να μπει αν δεν μπει το 2ερο mk41).
  Με δυνατότητα για πόλεμο επιφάνειας με τους 8 NSM που φέρει κ τέλος την δυνατότητα να μπορεί να εγκατασταθεί εξοπλισμός Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (ASW) που περιλαμβάνει σόναρ γάστρας κατηγορίας του Kingklip Mk2 καθώς συρόμενο Σόναρ Μεταβλητού Βάθους (VDS) τύπου CAPTAS-4 το πλοίο μπορεί να προσφέρει πολλά κ στο ASW ειδικά με την δυνατότητα να φιλοξενήσει στο υπόστεγο 2 ελικόπτερα των 10 τόνων τύπου MH-60 Romeo .
  Ταυτόχρονα με δυνατότητα μεταφοράς 130πλήρως εξοπλισμένων πεζοναυτών με όλα τους τα υλικά κ ταυτόχρονα με την δυνατότητα να επιχειρήσουν από το ελικοδρόμιο τους Chinook των 20 τόνων αλλά κ να φιλοξενηθούν 2 NH-90 στο υπόστεγο κάνουν την μεταφορά προσωπικού κ την υποστήριξη νησιου ακόμα ευκολότερη.
  Βέβαια στην περίπτωση μας θα μπορούσαν να επιχειρήσουν Kiowa που θα προσφέρουν πυρά υποστήριξης αλλά κ στοχοποίηση χρησιμοποιώντας το σαν βάση ώστε να πάρουν καύσιμα κ όπλα.
  Επίσης το X-Deck το οποίο βρίσκεται κάτω από το κατάστρωμα πτήσης μπορεί να δεχθεί Πνευστές Λέμβους Άκαμπτης Γάστρας (RHIB) ή Σκάφη Απόβασης Οχημάτων και Προσωπικού (LCVP) που καθελκύονται από πρυμναία ράμπα, οχήματα που αποβιβάζονται από πρυμναίο καταπέλτη (Roll-on Roll-off: RoRo) ή φορτίο που εκφορτώνεται μέσω πλευρικών θυρών και του συστήματος X-Crane, που αποτελεί συνδυασμό γερανού και επωτίδας, με δυνατότητα ανύψωσης 25t.
  Τα πλοία είναι ελβετικοί σουγιάδες κ θα έπρεπε να τα κοιτάζουν οι επιτελείς.

   1. Η λύση δεν είναι τα μεγάλα και ακριβά μέσα μικρά ταχυκίνητα και με μικρό ίχνος που θα μεταφέρουν μια ομάδα πεζοναυτών, εξοπλισμένη με ότι καλύτερο υπάρχει για σε ατομικό εξοπλισμό για 24h επιχειρήσεις…

    Σε δεύτερο χρόνο αν μιλάμε για απόφαση σε εχθρικά οργανωμένη ακτή πάμε μακριά την βαλίτζα…. και σίγουρα ένα Crossover δεν φέρνει την άνοιξη.

    1. Τα Crossover είναι μια λύση για τον διαγωνισμό 4 φρεγατών που θέλει το ΠΝ. Αυτά τα πλοία δίνουν την λύση για επέμβαση των ΠΖΝ με ταχέα σκάφη 247 οπουδήποτε στο Αιγαίο. Βέβαια μιλάμε για μια πολύ προωθημένη λύση, που αν την υιοθετήσει το USN, ξαφνικά θα δουν το φως το αληθινό και στο ΠΝ. Τώρα ένα παρόμοιο πλοίο υπηρετεί στο Ναυτικό της Δανίας, ούτε που το κοιτούν.

     Αν μιλάμε για σοβαρές δυνάμεις ΠΖΝ, απαιτούνται πολλά χρήματα για τον σοβαρό εκσυγχρονισμό των LST, απόκτηση LPD, ταχέων σκαφών διάφορων μεγεθών και ικανοτήτων, οχημάτων αμφίβιας επίθεσης, όχι από παραδοσιακή πηγή προμήθειας και πάνω από όλα ελικοπτέρων, τα οποία θα πρέπει να είναι αποκλειστικά διαθέσιμα για την υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων.

 8. 4η λυση (αν και δεν της δινω πολλες ποθανοτητες): συγκροτηση αλλης μιας ταξιαρχιας πεζοναυτων, διαμοιρασμος βορειου νοτιου Αιγαιου αναμεσα τους. Οι αερομεταφερομενες δυναμεις αναγκαστικα υστερουν σε βαρυ υλικο και ισχυ πυρος.

 9. Μετρια εως καλη εως αδιαφορη κινηση κατ εμε τα αρματαγωγα μονιμα στο βολο (αντι για αθηνα) και η παραμονη των πεζοναυτων εκει.
  Τα νεοτερα που κυκλοφορουν με τις φρεγατες ειναι οτι το ΠΝ εχει βαλει ανωτατο οριο τα 1,6 δις ευρω για τις 4 φρεγατες πολλαπλων ρολων (τιμη για το συμβολαιο κατασκευης χωρις οπλισμο και Fos) γιατι θελει να χτισει και 2 υποβρυχια 214 ακομα.
  Τα πιο πιθανα σεναρια
  mmsc 4 πλοια για τη σαουδικη αραβια κοστος 1,96 δις $ (1,67 δις Ε)
  Meko 6 πλοια για την αιγυπτο 2,3 δις ευρω αρα 4 (1,54 δις Ε)
  Gowind 3100 6 πλοια για τη μαλαισια 2,8 δις$ αρα για 4 ( 1,58 δις Ε)

 10. Για την ωρα, και με αποφασεις της παρουσας και της προηγουμενης Κυβερνησης, τα αρματαγωγα ειναι σε Λεσβο, Χίο, Ροδο, οπου διεξαγουν «επιχειρησεις» ως ξενοδοχεια λαθρομεταναστων. Συνεπως ειναι de facto εκτος επιχειρησιακου σχεδιασμου. Πολυ απλα, αυτη τη στιγμη δεν υπαρχουν πλοια να μεταφερουν Πεζοναυτες.
  Τι να κανουμε, αυτα αποφασισαν οι δυο Τσίπρες (ο γραβατωμένος και ο αγραβάτωτος).

  Δεν ειναι λυση η μεταφορα των αρματαγωγων στο Βολο, αφου σε καθε περιπτωση πρεπει να συνοδευονται απο φρεγατες κατα το ταξειδι τους. Ο μεγαλυτερος κινδυνος που θα αντιμετωπισουν ειναι φυσικα τα υποβρυχια.

  (Nα γιατι φωναζω να ξεχασουμε τις πανακριβες φρεγατες ΑΑW και να παρουμε οικονομικα πλοια ASW για το Αιγαιο οπως οι Gοwind 2500. Δεν μπορουμε να εξασφαλισουμε τις συγκοινωνιες των νησιων, αλλα μου θελετε και προβολη ισχυος στην Ανατολικη Μεσογειο. Πού πας ρε Καραμήτροοοοοοοο!!!!!!)

  Και μενα δε μου φαινεται πολυ ρεαλιστικος ο σημερινος σχεδιασμος χρησης των Πεζοναυτων. Οπως εχουν τα πραγματα, ειναι δυσκολο να τους μεταφερουμε με αρκετη ταχυτητα ή αρκετη ασφαλεια δια θαλασσης. Πολλω δε μαλλον οταν εχουν αρκετα βαρυ εξοπλισμο.

  1. @NF
   Σύμφωνοι με αυτά που γραφεις In summary: ΚΑΤAΝΤΙΑ
   Ο βαρύς εξοπλισμός πρέπει να είναι ΉΔΗ στα νησιά
   Και με τα υπάρχων μέσα τι μπορεί να μεταφερθεί?
   Μερικά leo 1 a5 και m109??
   Δεν υπάρχει βεβαια περίπτωση να περάσει μια τέτοια νηοπομπή τόσο από τα υποβρύχια όσο και από τα αεροπλάνα/UAV klpa μέσα

   Για αυτό γράφω και για ταχύπλοα μεταφοράς και κρούσης :
   Υπάρχουν πολλά έξυπνα βαρέα όπλα που μπορούν να τοποθετηθούν σε ταχύπλοα τύπου CB90:
   Από όλμους 120mm έως SPIKE !!

   1. CK

    Σε περίπτωση που αναφέρεσαι σε συνδιασμό CB90 – AMOS θα μείνεις μάλλον με την όρεξη, αφού δεν ασχολούνται κάν με την απλή έκδοση αυτών των σκάφων.

 11. Για εμένα η λύση είναι αερομεταφορά των πεζον; υτωνγια να υπάρχει μια ελπίδα ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους και όσον αφορά τον βαρύ οπλισμός άρματα, πυροβόλα κλπ μεταφορά τους με τα πιο γρήγορα επιταγμενα πλοια της ακτοπλοΐας και φυσικά τα zubr. Τα αρματαγωγα πλέον είναι μόνο για τον καιρό της ειρήνης να μεταφέρουν υλικά και βαρύ οπλισμό στα νησιά και λαθρομετανάστες από τα νησιά στην ηπειρωτικη Ελλάδα.

 12. Πάντως, νομίζω ότι αν γίνει κάτι σε νησί, το μόνο που θα σώσει την κατάσταση είναι:

  -τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα (και όταν λέω ελικόπτερα ενώ όλα, από Chinook κτλ για μεταφορά στρατού μέχρι Απάτσι και Καιόβα για αντιαρματικό αγώνα)
  -κάτι που να προστατεύει τα αεροπλάνα και ελικόπτερα (αντιαεροπορική προστασία, μάλλον ΑΑ πλοία κοντά στα νησιά και έχουμε και την ομπρέλα στο κέντρο)
  -πυροβολικό (και δει πυραυλικό) αν μπορέσει να φτάσει ή αν είναι εκεί
  -ειδικές δυνάμεις (πεζοναύτες, καταδρομείς κτλ) που να είναι ήδη στα νησιά ή να μπορούν να πάνε άμεσα
  -δεν ξέρω αν θα βοηθούσε και η τακτική εκπαίδευση των ντόπιων

  Όλα τα άλλα, σόρρυ αλλά βλέπω κομμάτι δύσκολο να βοηθάνε. Ζωτικό στην όλη εξίσωση και με δεδομένο ότι έχουν ενεργοποιήσει τα S-400 είναι να πάρουμε άμεσα τα Ραφάλ, Μετέορ και σκαλπ, ώστε στο πρώτο κύμα τα Ραφάλ (ή οι καταδρομείς?) να βγάλουν απέξω τα S-400 με τους σκαλπ, μετά τυχόν ιπτάμενα ρα΄ντάρ και τάνκερ και μετά να επιβάλουν την εναέρια κυριαρχία όσο όλα τα άλλα ιπτάμενα μέσα κάνουν το ξεσκαρτάρισμα επί του εδάφους.

    1. Τα συγκεκριμένα αεροπλανόπλοια φτιάχτηκαν για ξαφνικό χτύπημα ή για γρήγορη αποστολή ενισχύσεων σε νησιωτικό περιβάλλον κορεσμένο από εχθρικά πυρά (τορπίλες-κατευθυνόμενα βλήματα-πυρά από επάκτια). Άλλαξε το δόγμα επιχειρήσεων βγήκαν σε αχρηστία. Μιλάμε για πάρα πολύ γρήγορη αποστολή ενισχύσεων όπου για να αποφύγεις αντιπλοϊκό απλώς ανεβαίνεις στα 200 μ με τα 4 ciws να βάλλουν . Και μεγάλη χωρητικότητα, ίση και μεγαλύτερη των zubr.

     1. Είχαν και ένα σωρό τεχνικά προβλήματα που έκαναν τη χρήση τους απαγορευτική
      Δεν θέλω να επεκταθώ διότι είμαστε εκτος θέματος
      Στα 200M δεν πετάνε διότι πρέπει να είναι σε GROUND EFFECT https://en.wikipedia.org/wiki/Ground-effect_vehicle

      Επίσης που είδες πως έχουν ..4 CIWS???

     2. Armament:
      Six fixed-elevation P-270 Moskit antiship missile launchers
      4 × 23 mm PI-23 turrets (2 x 2, 2,400 rounds)

      Πράγματι του είχαν κοτσάρει 4 πυργίσκους με 23mm πυροβόλα !!!

 13. Κάτι τέτοιο μας κάνει για περιπολίες με επιβαινουσα δύναμη άμεσης επέμβασης;
  https://www.hellasshipsales.com/cargo-vessels-for-sale/ro-ro-cargo-fast-vessel/v-5
  Γενικά, 2 με 3 Ιάσων θα πρέπει να αποσυρθούν. Καλύτερα να επενδύσουμε σε τροποποιημενα μεταχειρισμένα γρήγορα RoRo (Λασκαρίδη προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα!), στα Zubr, σε ελικόπτερα, και σε μικρά σκαφη που θα μεταφέρουν ελαφρύ πεζικό από τις Σποράδες και τις Κυκλάδες.
  Συγχαρητήρια που επιμένετε στο θέμα.

 14. Προτεινεται η επιταξη συγχρονων ταχεων εμπορικων πλοιων, που «θα εχουν τη δυνατοτητα εκφορτωσης προσωπικου, υλικων και μεσων στους λιμενες της ΑΣΔΕΝ.» Επομενως θελουμε να εκφορτωνουν βαρυ υλικο και προπαντος τροχαιο υλικο και οχηματα. Δηλαδη πρεπει να εχουν γκαραζ και καταπέλτη. Δηλαδη ferry boat (επιβατηγα-οχηματαγωγα) της επιβατηγου Ναυτιλίας. Μονο αυτα κανουν τετοιο πραγμα.

  Κυριοι, ας προσγειωθουμε στην πραγματικοτητα. Υπαρχουν πραγματι καποια συγχρονα και ταχέα ferry boat. Ομως το γεγονος οτι το μεγαλυτερο μερος του εσωτερικου τους ειναι ενα γιγαντιαιο γκαραζ, σημαινει πολυ απλα οτι οποιαδηποτε τρυπα στα υφαλα απο τορπίλη, ναρκη κλπ, θα οδηγησει σε ανεξελεγκτη εισροη υδατων και ταχυτατη βυθιση του πλοιου, χωρις να υπαρχει χρονος για την εγκαταλειψη του. Το γνωστο προβλημα ασφαλειας ολων των πλοιων τετοιου τυπου. Θυμαται κανεις τα πολυνεκρα ναυαγια του Σαμινα το 2000, ή του Εστόνια στη Βαλτικη το 1994; Τι κοινο ειχαν αυτα; Επιβατηγα οχηματαγωγα που βυθιστηκαν πολυ πολυ γρηγορα μετα απο ρηγμα και εισροη υδατων στο γκαραζ. Θα βαλλετε 1500 νεους ανδρες σε ενα τετοιο πλοιο εν καιρω πολεμου;

  Περαν τουτου, καθε νησι εχει συνηθως ενα μονο λιμανι ικανο να υποδεχθει ενα τετοιο πλοιο, στην πρωτευουσα του νησιου, η οποια συνηθως ειναι κτισμενη στην ανατολικη πλευρα, αυτη που κοιταζει στις τουρκικες ακτες. Για δειτε στο χαρτη πού ειναι κτισμενη η Μυτιλήνη……..
  Τα αρματαγωγα τουλαχιστον μπορουν να πανε σε καθε παραλια που εχει μια καταλληλη κλιση πυθμενα ωστε να επιτρεπει προσαραξη, δε χρειαζονται λιμανια. Και ειναι ειδικα σχεδιασμενα για αυτην τη δουλεια.

 15. Η σημερινή περίπτωση είναι σαν λέμε τα μαχητικά αεροσκάφη στην Σούδα και τα όπλα που φέρουν στο Τυμπάκι στην άλλη -νότια- άκρη του νησιού.

  Ξέρουμε όμως μήπως πως είναι τα πράγματα στις περιπτώσεις των US Marines, San Marco, Royal Marines και άλλους αντίστοιχους σχηματισμούς που πρέπει να είναι ανα πάσα στιγμή έτοιμοι για αναχώρηση;

  1. Αμερικανοι, Αγγλοι και Ιταλοι εχουν να κανουν με διαφορετικο περιβαλλον επιχειρησεων. Νομιζω τα πιο κοντινα μοντελα σε εμας ειναι αυτες οι 2 μοναδες:

   https://en.wikipedia.org/wiki/1st_Marine_Regiment_(Sweden)

   https://en.wikipedia.org/wiki/Nyland_Brigade

   Επισης πρεπει να δοθει εμφαση στη ναρκοθετηση απο μοντερνα και ταχεα σκαφη. Οταν περιμενουμε πχ πιθανο θερμο επεισοδιο στις επομενες 48 ωρες, να εχουν ποντιστει ναρκοπεδια πριν αρχισει το πατιρντι. Θα το δουν οι Τουρκοι, θα ξερουν που βρισκονται τα ναρκοπεδια αλλα θα πρεπει να χασουν ωρες με ναρκαλιευση προτου κινηθουν. Οι ωρες αυτες ισως μας σωσουν.

   1. phormio

    Οι αμερικάνοι έχουν μια περίπτωση στο γκουαντάναμο που είναι συγκρίσιμη, πηγαίνουν όμως γενικά όπου τους στέλνουν όπως και να είναι το περιβάλλον που θα συναντήσουν, αλλά τους ανέφερα ως παράδειγμα επειδή τους μιμούμαστε συχνά στα στρατιωτικά θέματα, αφού οι στρατιωτικές ηγεσίες εκπαιδεύονται και σε σχολές πολέμου στην Αμερική.

    Οι Άγγλοι είχαν μια περίπτωση που θα έμοιαζε με την ελληνική στα νησιά των Φώκλαντ ας ήταν μακριά. Αφού στην περίπτωση της μεγίστης θα είχαμε ανάλογη περίπτωση η σενάριο με ένα νησί που είναι μακριά απο την ενδοχώρα αλλά απέναντι απο τα παράλια του αντιπάλου.

    Όσον αφορά την ναρκοθέτηση, το είχα επισημάνει σε παλαιότερη συζήτηση σχετικά με το ζήτημα αποτροπής σε αυτά τα μέρη.

    Ανεξάρτητα απο το περιβάλλον όμως, ήθελα να συγκρίνω την απόσταση των πεζοναυτών απο τα πλοία που τους μεταφέρουν στον προορισμό όταν αυτό χρειαστεί, για να δούμε αν υπάρχει ξένων πρότυπο που ακολουθούν στην Ελλάδα.

 16. 1.Η συγκέντρωση όλου του δυναμικού σε ένα και μόνο σημείο,και δη χερσαίο,μάλλον πολύ κακή ιδέα.Διασπορά σε τρία νησιά από τα οποία θα είναι δυνατή η κάλυψη ευρύτερων θαλάσσιων περιοχών στον μικρότερο δυνατό χρόνο.Κρίσιμα στοιχεία οι χρόνοι που απαιτούνται για μετάβαση στα πιο απομακρυσμένα σημεία σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες καθόλη τη διάρκεια του έτους.
  2.Μεταφορά στρατευμάτων με αρματαγωγά των 12 κόμβων στο Αιγαίο-βεβαίως για όσους έχουν αυτοκτονικές τάσεις.
  3.Τουλάχιστον δύο ελληνικές εταιρίες rib δύνανται να προσφέρουν θωρακισμένα σκάφη περί τα 15μ.μεταφορικής ικανότητας 20-25 ατόμων με ταχύτητα 50 κόμβων σε ήρεμη θάλασσα και 25-30 σε 8-9 bf.
  4.Mόνο τα τύπου high-speed της ακτοπλοίας μπορούν με μεγάλες ταχύτητες να μεταφέρουν μεγάλους αριθμούς με τούς περιορισμούς ότι μπορούν να δέσουν μόνο σε λιμάνι για αποεπιβίβαση,τεράστια ίχνη στα ραντάρ και αμφίβολη διαθεσιμότητα όταν τα χρειαστείς.
  5.Για την συντήρηση των zubr ας ερωτηθεί το ΠΝ,γιατί ενώ ελληνική εταιρία προσέφερε τιμή προσφορότερη για τη »φούστα» και τα ακροφύσια εκείνοι προτίμησαν να περιμένουν τούς Ρώσους με τις τρελές καθυστερήσεις και την τριπλάσια τιμή(μιλάω για περί τα 12 χρόνια πισω).
  6.Η καραμελίτσα να βοηθηθεί η τοπική κοινωνία με στρατόπεδα έχει λειώσει προ πολλού,Αλοίμονο αν η εθνική άμυνα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τις πιτσαρίες και τα καφέ και τα καπρίτσια του κάθε τοπικού »άρχοντα».
  7.Σε μια άσκηση ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ κάντε μια πραγματική επίταξη πλοίου με συγκεκριμένο προορισμό και αποστολή να δούμε σε πόσες ώρες θα υλοποιηθεί.Γιατί μέχρι σήμερα όλα ειναι στα χαρτιά-κι εκεί όλα είναι ιδανικά.

 17. Μενουν εκτος διεκδικησης σκαραμαγκα για νομικους λογους οι γερμανοι? Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση του τασου τελλογλου (γνωστης των γερμανικων θεματων για τους γνωριζοντες) σεισμικου μεγεθους εξελιξη αν ισχυσει. https://www.kathimerini.gr/society/561103630/polyferni-nyfi-xafnika-ta-naypigeia-skaramagka/

 18. Διαβαζοντας ολα τα σχολια εγω θα σας δωσω μια ανατρεπτικη αποψη, πως ειστε τοσο σιγουροι οτι ο ρολος της ταξιαρχιας θα ειναι αποκλειστικα ενισχυση νησιου κι οχι εφαρμογη ισοδυναμου τετελεσμενου με τα zubr πρωτα και μετα τα αρματαγωγα στυλ νηοπομπης αφου εχει εξασφαλιστει εναερια υπεροχη.

  1. Τα γραφει και το άρθρο:
   Στερούμαστε τα μέσα και την εκπαίδευση για τέτοιου είδους επιθετικές κινήσεις

   Μην ξεχνάς πως οι γείτονες έχουν και υποβρύχια σε αριθμούς και με σύχρονες τορπίλες

   Έτσι και αρχίσει το πιστολίδι δεν περνάει τέτοια νηοπομπή εκτος εάν θυσιάσουμε το μισό ναυτικό και τη μιση αεροπορία

   Το υπάρχον dogma μάλλον έχει να κάνει με αποβίβαση ενισχύσεων σε νησί λίγο πριν αρχίσει το πιστολίδι
   Λες και είναι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης τα [email protected] 12-14 knots!!

   Με τους πεζοναύτες στο Βόλο αυτά στη Σαλαμίνα δεν θα προλάβουν να φορτώσουν καν πριν κριθεί το παιχνίδι

   1. Συγγνώμη που επανέρχομαι φίλε αλλά το 2017 υπήρχαν φήμες και συζητήσεις για ekranoplan νέας τεχνολογίας. Πιθανόν ο πούτιν να κάνει πάλι πουτινιές και να εμφανίσει κάτι καλύτερο από το τέρας της Κασπίας. Θα δείξει.

 19. Πεζοναυτες (ΣΞ) – ΔΑΔ (ΠΝ): Ειναι διπολο. Χωρις το ενα δεν υπαρχει και το αλλο. Αρα
  1. Καθορισμος δογματος 2. ΑΝΣΚ 3. Μεσα επιτευξης του σκοπου. Παντα σκεπτομενοι το διπολο. Το να εισαι στο Βολο και να περιμενεις να μεταφερθεις με αργοκινητα πλοια σε νησι ή νησια για ενισχυση των τοπικων δυναμεων το θεωρω εκτος πραγματικοτητας. Αρα μηπως ειναι προτιμοτερο το προσωπικο της 32ας να διαμοιραστει στα ΑΔΤΕ και να συγχωνευτει με τις τοπικες ΜΑΚ; Μηπως τα μεσα των νεων ΜΑΚ που θα προκυψουν πρεπει να ειναι ταχυπλοα θωρακισμενα και μη, αναλογα με το που θα εχουν χωρο δρασης; Μηπως αποστολη των ΑΓ πρεπει να γινει ΜΟΝΟ η μεταφορα εφοδειων καθοτι αποτελουν ελκυστικο στοχο; Προσωπικα ειμαι υπερ του Σουηδο/Φινλανδικου δογματος παρακτιας αμυνας.

 20. Καλές πάρα πολλές απο τις απόψεις στα διάφορα σχόλια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει θέληση ούτε για τα αυτονόητα. Οταν ήμουν στο αερομεταφερόμενο 547 στο Ρέθυμνο έρχονταν τα Σινούκ απο την Αθήνα. Δηλαδή σε σύρραξη θα περιμένει ο φαντάρος στην Κρήτη να έρθει ελικόπτερο απο την κεντρική Ελλάδα; Το χάσαμε το παιχνίδι….

  Κατα την γνώμη μου θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο σχεδιασμός μονάδων, κτλ. Να καταργηθούν οι πεζοναύτες και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν τώρα (αρματαγωγά και αποβάσεις είναι του Β Παγκοσμίου Πολέμου και αμερικανιές τύπου Μογκαντίσου). Εμείς χρειαζόμαστε ισχυρό αντιεροπορικό σύστημα προστασίας καθώς και πυραυλικά κατά πλοίων σε μηχανοκίνητες μονάδες των νησιών και σε περίτωση εχθρικής κατάληψης νήσου να έχουμε αερομεταφερόμενες μονάδες καταδρομών και πεζικού καθώς και μονάδες που θα συνδράμουν σε ανακατάληψη νήσων με σκάφη τύπου M12 Jurmo.

 21. Τα Crossover (ΧΟ)139CF μπορούν να κάνουν την δουλειά .
  Μπορούν να μεταφέρουν 130 πλήρως εξοπλισμένους πεζοναύτες με πολύ καλή Α/Α προστασία κ υπό πυρά υποστήριξης.
  Μπορούν να πιάσουν ταχύτητες 30 κόμβους.
  Μπορούν να φέρουν σόναρ τροπιδας, συρόμενο σοναρ κ ταυτόχρονα 2 ανθυποβρυχιακα ελικόπτερα των 10 τόνων για ASW κ αν κ δεν έχω δει πρόβλεψη για τορπίλες δεν νομίζω να είναι δύσκολο να τοποθετηθούν 2 τριπλοι εκτοξευτές για MU-90 σε ένα πλοίο 5800 τόνων.
  Από λοιπό Οπλισμό μια χαρά τα βλέπω
  2 CIWS Millennium των 35mm(το ένα μπορείς να το αντικαταστήσεις με RAM Block 2)
  1mk41 VLS για 32 ESSM BLOCK 2 κ χώρος για ένα επιπλέον mk41 που θα μπορούσε να πάρει 8 SM-2 για καλύτερη προστασία.
  1 OTO-76MM
  8 NSM για ASuW
  Υπάρχει κ το ΧΟ131 amphibious που έχει λιγότερο Οπλισμό αλλά μεταφέρει 200 πεζοναύτες κ έχει ακόμα μεγαλύτερο ελικοδρόμιο.

 22. Εγώ πάλι πιστεύω ότι ο καλύτερος χώρος για ανάπτυξη Πεζοναυτών είναι το στρατόπεδο του Αυλώνα….έιναι τεραστιο μπορούν να ασκούνται σε ρεαλιστικά σενάριά οι πεζοναύτες οι μηχανοκίνητοί και μη.
  είναι κοντά σε σιδηδρομικες γραμμες σε αυτοκινητόδρομο άρα μπορούν η να πανε στο λιμανι οδικώς ή σιδηροδρομικός η να πανε τα αρματαγωγα εκει κοντά για φόρτωμα.. σίγουρα καλύτερα από το να πανε στο Βόλο.έιναι στην μέση η απόσταση από βόρειο και νότιο Αιγαίο.
  Επίσης τα αρματαγωγα είναι ακόμη και τωρα χρησιμα δεν νομίζω θα μείνουν πολλα λιμάνια λειτουργικα για να δέσουν εμπορικά καράβια όπως αναφέρεται πιο πάνω σε σχόλια μετά από βομβαρδισμους Τούρκων που έχουν στοχεύσει τα νησιά. Τα αρματαγωγα πρέπει να λειτουργόυν όχι για διάσπαση ακτής αλλα για ενίσχυση απειλούμενης νήσου κυρίως με μηχανοκίνητες ενισχύσεις από στεριά.
  Πιστεύω ότι πολύ καλή λύση πέρα από το crossover ( το οποίο είναι στην ουσία φρεγατα) και θα φτάσει κάνα μισό δις..έιναι τα τα σκάφη κλάσης independence της Σιγκαπούρης …
  Είναι ένα πολύ καλό πλοίο το οποίο δέχεται σε υπόστεγο 2 ελικόπτερα μεγέθους nh90 ίσως και τρία μικρότερα μεγέθους
  Επίσης έχει δεξαμενή lpd άρα αν προμηθευτουμε και κάποια αξιόλογα αμφίβια και όχι παλιατζουρες που θα αποσύρουν μετά από 40 Και βάλε χρόνια οι αμερικανοί ή σκαφη cb90 ή συνδυασμο και των δύο θα μπορούν να αφήνουν τους πεζοναύτες και τους καταδρομείς από ασφαλή απόσταση….νανκανουν την δουλειά τους. Επισης λόγο αυτοματισμου έχουν μόνο 70 άτομα πλήρωμα περιπου…και κοστίζουν σε σημερινές τιμές 200με 250 κατομμυρια ευρώ περιπου εφόσον της Σιγκαπούρης στοίχισαν 150 εκατομμύρια δολάρια πριν αρκετά χρόνια.
  Άρα για μενα με βάση αυτές τις τιμές μπορείς αντί το crossover να πάρεις δύο τέτοια σκάφη .αμφίβια οχήματα για τους πεζοναύτες να αποσύρει 2 αρματαγωγα και να έχεις υποστήριξη και αναβάθμιση πλήρης των άλλων τριων…επισης να κρατήσεις 2με3 zubr πλήρως λειτουργικα και εκσυγχρονισμένα..και γύρω στα 20 cb90 .άρα έχεις ένα στόλο υπερσύγχρονο σε σχέση με αυτα που έχεις τώρα ..επισης Έχεις δυνατότητα έστω και μικρή αεροκινησης .κάτι πολύ σημαντικό.
  Άρα σε ένα κύμα να υπάρχει μια δυνατότητα με βάση τις χωρητικοτητες των συγκεκριμένων σκαφών να μεταφερθούν σχεδόν 2500 άτομα…με ασφάλεια και πιθανότητα μεγάλη να πετύχουν τον σκοπό τους..

    1. Αγορσ τουλάχισρον 15 CB90 χθες! Σκύρο για Κεντρικό/Βόρειο Αιγαίο & Ικαρία για Νότιο/Ανατολικό. Εννοείται, 4 NH-90 ready for business ( εάν επιτέλους ξεκολλήσει η σχετική FOS).

 23. Πεζοναυτες και αμερικανικες καρικατουρες….
  Η λυση ειναι η αμεση καταργηση της ταξιαρχιας…
  Δηλαδη πρεπει να εισαι πεζοναυτης για να αποβιβαστεις…εαν κ εφοσον μπορεις σε ακτη…??
  Ελεος…!!! Αυτο που χρειαζομαστε ειναι οχι μονον να μην πατησει τουρκος σε νησι, αλλα κυριως πως εμεις θα ενεργουμε απο το οποιοδηποτε νησι επιλεξουμε.
  Εχουν δαπανηθει δις για προκεχωρημενες βασεις σε αλλους στρατους, και εμεις που τις εχουμε ετοιμες θα πινουμε τσιπουρα στο Βολο εν αναμονη κλησεως για αποβαση…
  Ουτε στον Τρωικο πολεμο και στη Νορμανδια τετοια πραγματα.
  Τριτοκοσμικες αντιληψεις με απολυτη ευθυνη των δημοσιο-υπαλληλικων νοοτροπιων του ΓΕΣ.
  Χωροι υπαρχουν σε ολα τα μεγαλα νησια για δημιουργια Μοναδων Αμεσης Επεμβασης.
  Με την αποσυρση τοσων αχρηστων μεσων δινεται η δυνατοτητα προμηθειας συγχρονων μεσων ειδικων δυναμεων. Πχ CB-90 ακομη και ελικοπτερα.
  Ο ανεφοδιασμος νησιων προυποθετει Ναυτικη και Αεροπορικη Υπεροχη.
  Εαν τις εχουμε μπορουμε οπως σωστα γραφτηκε να επιχειρησουμε με πλοια της ακτοπλοιας.
  Εαν οχι τα σημερινα αρματαγωγα παλι θα ειναι παροπλισμενα.
  Αερομεταφερομενες μοναδες μπορουν να επιχειρησουν και απο Την Ευβοια και απο νησια Των Κυκλαδων, δεν χρειαζεται απαραιτητα μονο απο Κρητη.
  Τελευταια ειδαμε και θα δουμε και στο μελλον ενεργειες στο συμπλεγμα της Μεγιστης…
  Να εισαι κατοικος των νησιων και να περιμενεις βοηθεια απο τη Σαλαμινα το Βολο και δεν ξερω απο που θα σκαρφιστει ο οποιοσδηποτε χαρτογιακας των επιτελειων…Ουτε φιδι στον κορφο σου.
  Ευτυχως που υπαρχει η ΠΑ ….Δεηση σε καθημερινη βαση στους Ικαρους….Εαν δεν τους ειχαμε δεν θα βγαιναμε ουτε για συρτη στο Σουνιο.

 24. ΤΑ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΑ ΩΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ,ΤΑ CB90 ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ,30?ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ?ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 4 Absalon ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ,ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ…ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ Ε/Γ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ…ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑBSALON ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 24 ΚΟΜΒΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

  1. Φιλτατε Βασιλη , ας υποθεσουμε οτι γινεται καταληψη των Οινουσσων,ενος κατοικημενου νησιου με φρουρα.
   Εχεις νεκρους , τραυματιες , επιζωντες. Με ποιο τροπο θα τους απαγκιστρωσεις.?
   Δεν αναφερομαι σε σεναρια ανακαταληψης, βομβαρδισμου για ευνοητους λογους….
   Εχεις ταγμα ελικοπτερων , η ειδικων μοναδων για τετοιες δουλειες ? Και αν εχεις που και σε ποση ωρα δυναται να αναλαβει δραση.?
   Η θα παμε στο παραδειγμα των Ιμιων οπου εκαναν 3 ωρες να αποφασισουν ποια μοναδα και απο που θα ενεργησει…?
   Αποβατικες ενεργειες κανει ο επιτηθεμενος σε εχθρικο περιβαλλον.
   Εμεις αναζητουμε τροπους αμεσης αποτροπης.
   Η ενισχυση των νησιων σε ανθρωπινο δυναμικο , και μεσα, τροφιμα φαρμακα πυρομαχικα γινεται με αποβατικα μεσα….?
   Η μηπως σε ενδεχομενη καταληψη κατοικημενεης νησου εχουμε τη δυνατοτητα ανακαταληψης της με αρματαγωγα.?

   1. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να έχεις ομάδες κρούσης και μεταφοράς ενισχύσεων από νησί σε νησί με τύπου CB90 βλέπε Σουηδούς Πεζοναύτες
    Καθώς και αερομεταφερόμενες με συνοδεία επιθετικών ελικοπτερων
    Δεν πρέπει να επιτρέψεις να πατήσουν έδαφος και έτσι και αν πατήσουν πρέπει να τους κτυπήσεις A’ΜΕΣΑ και όσο πιο ΔΥΝΑΤA μπορείς
    Δεν πρέπει να τους δώσεις χρόνο να ενισχύσουν τις θέσεις
    Όλα πρέπει να γίνουν το πολύ σε 1-2H ώρες MAX για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους
    Εμείς έχουμε μείνει ακόμα με επιχειρησιακά δόγματα δευτερου παγκοσμιου πολεμου
    Ίσως η καλύτερη λύση είναι να διαλυθεί η ταξιαρχία των τσιπουράδικων Βόλου και να διατεθούν οι δυνάμεις σε μερικά νησιά ορμητήρια μαζί με τις ADTE/ΜΑΚ που έγραψε ο ΑΣΒΌΣ
    ΚΑΙ με την προμήθεια καταλληλων μεσων μεταφοράς κρούσης βαρέως οπλισμένων CB90/type
    Ανάλογες διορθώσεις πρέπει να γίνουν και με τις αερομεταφερόμενες:
    αδιανόητο να είναι τα CHINOOK στα Μέγαρα και οι αερομεταφερόμενοι στη Κρήτη
    Αριθμός μεταγωγικών ελικοπτερων πρέπει να είναι ΔΙΠΛΑ στις αερομεταφερόμενες
    ανάλογη διασπορά απαιτείται και για τα KIOWA εάν και όταν εισέρθουν σε ικανούς αριθμούς

    Αλλα εδώ δεν πετάνε τα C130 θα μου πείτε θέλεις και αερομεταφερόμενες???!!!

     1. Ξέρετε,κάποιας μορφής εφεδρεία ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
      Σκεφτείτε ότι χρειάζονται έξη ΤΑΞΠΝ για να ενισχυθεί κάθε ΑΔΤΕ,ἂν θέλετε κάτι ουσιαστικό,αλλοιώς,μοιράζοντας μία ΤΑΞΠΝ σε έξη κύριες νήσους,μηδέν εις το πηλίκον.
      Διότι ὁ εχθρός θα έχει πάντα το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας,οπότε θα πρέπει να αντέξουμε μέχρι να διαφανούν οἱ προθέσεις του,και αυτό,το να αντέξουμε,δηλαδή, δέν είναι αδύνατον με την σημερινή ΑΣΔΕΝ.
      Το ερώτημα είναι ἂν ἡ σημερινή δομή και αποστολή της «32» είναι ἡ βέλτιστη,ἢ όχι.
      Κατ΄αρχήν,τα επιτελεία δέν ζήτησαν τυχαία να συγκροτηθεί ἡ Ζ΄ΜΑΚ,διότι την έβλεπαν ὡς ταχύ,αλλά ελαφρύ συμπλήρωμα της «32».
      Το κρατάμε αυτό.
      Ἡ Ζ΄ΜΑΚ είναι ἡ δύναμη ταχείας αντιδράσεως,ἡ «32» είναι δύναμη επεμβάσεως,έχει μία διαφορά.
      Επειδή κάποια δύναμη επεμβάσεως θα πρέπει να υπάρχει,είτε να δημιουργηθεί εκ των ενόντων,(Ad hoc) σε περίπτωση πολέμου,(ἢ συρράξεως,αφού ὡς γνωστόν πόλεμοι στην εποχή μας δέν γίνονται,και μάλιστα μεταξύ συμμάχων…),τότε για μένα ἡ «32» είναι εκεί,έχει υπόσταση από τον καιρό της ειρήνης,και πρέπει να αξιοποιηθεί,όπως και ἡ ΔΑΔ άλλωστε.

   2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΟΥ,ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ Ε/Π ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ,ΤΑ ΧΙΟΥΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΝΗ-90 ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ,ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ UH-60 Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ,ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΤΑ ΚΟΝΤΙΝΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΚΑΦΗ Η Ε/Π Η ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΟΜΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ΚΥΜΑ,ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ,ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ,ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΑ ΤΙΣ ΑBSALON

 25. Δυνατο αρθρο και σχολια.

  Ολιγα αιρετικα.
  Ποσοτητες ελληνικων CB90 η M18 σε μικρες ομαδες ειναι η λυση σε ενα κορεσμενο Αιγαιο.

  Νησια οπως πχ ο Αγ. Ευστρατιος η Δυτικη Κρητη κ.α. πρεπει να ειναι κομβοι – φυλακια – αποθηκες οχι μονο για την αμυντικη ενισχυση απο νησι σε νησι αλλα και γιαχτυπηματα στα παραλια (ο χαμενος επιθετικος ρολος).
  Η Ιμβρος και η Τενεδος ειναι αναμενομενες επιλογες αλλά μια σειρα απο run n gun – νυκτερινα μονα κύματα – αποβασεις, στα παραλια θα κατεστρεψε την ισοροπία του εχθρου (αντιπερισπασμος, πανικος στους πολιτες, πρωτοβουλια).

  Μηπως τελος καποιες αερομεταφερωμενες ειδικες μοναδες να περασουν (και) σε πληρη αμφιβιο – αποβατικο αγωνα? Τις εχουμε πραγματικα αερομεταφερομενες? Θα κανουμε αεραποβαση η θα χαλασουμε τους σχεδιασμους του ΝΑΤΟ?

  Τωρα αν πρεπει να γινει βαρια μεταφορα μονο Zubr (οι κινεζοι δεν εβγαλαν αντιγραφο?), η μιας και το αφεντικο τρελαθηκε Γαλλικα L-CAT, 35 κομβοι, 80 τονοι, 800nm.

 26. Έχουμε το ZUBR, το καλύτερο και μεγαλύτερο hovercraft αυτή την στιγμή, που κινείται με δραματικά μεγαλύτερες ταχύτητες από οποιοδήποτε πλοίο και που μπορεί να βγάλει τα στρατεύματα στεγνά και προστατευμένα στην ακτή, σχεδόν απρόσβλητο από υποβρύχια, του οποίου η υδρονέφωση που παράγει το καθιστά δύσκολο στόχο είτε με όπλα υπέρυθρης καθοδήγησης είτε με radar, οπλισμένο με διπλά CIWS, διπλούς εκτοξευτές ρουκετών και 4 σταθμούς αντιαεροπορικών Strela , αλλά είναι… Ρωσικό και το αφήσαμε σαν τα Γαλλικά αεροσκάφη τόσα χρόνια να μάθει να ζει χωρίς να τρώει τίποτε, όπως ο γάιδαρος του Χότζα (που στο τέλος ψόφησε).

   1. Υπενθυμίζω εδώ:

    I) τα ZUBR έχουν προβλήματα υποστήριξης
    Οι Aeriostrobiloi/gasturbines και οι ποδιές θέλουν άλλαγμα με σε πολύ λίγες ώρες λειτουργίας και οι Ρώσοι Ουκρανοί δεν φημίζονται για το customer support!

    II) Εάν έχει κυματισμό > 3-5 beafourt τότε δεν μπορούν να αναπτύξουν τη μεγιστη ταχύτητα τους οποτε χάνουν τα πλεονεκτήματα τους

    Γενικώς είναι χρήσιμα και έπρεπε να τα κρατάμε 100% επιχειρησιακά

    Πάλι δεν ξέρω εάν από τη συγκεκριμένη θέση έχουν την εμβέλεια να καλύψουν και το Βόρειο και το Νότιο Ανατολικό Αιγαίο

    Επιπλέον έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τα αρματαγωγά:
    Αλλου είναι τα ZUBR και αλλου το υλικό στρατεύματα που πρέπει να μεταφέρουν

    ΑΠΑΡ’ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤ’ΣΕΙΣ που κρατάνε χρονια !!!

    1. Αλλαγή θέσεων και δόγματος, πχ οι θα έπρεπε να δημιουργηθεί για μένα δευτερη ταξιαρχία Πεζοναυτών άλλα τοποθέτηση σε Νάξο και Σκύρο ( δύο ξεχωριστούς τομείς) να καλύπτονται από sampt, επακτιες συστοιχίες, μίξη zubr και αρματαγωγων κτλ. Αυτα θέλουν μελέτη και χρηματα όμως.

     1. @PA
      Πλακα κανεις?? Που θα βρεθούν τα Billions??
      είναι αυτό στις προτεραιότητες της αεροπορίας?
      Οι άλλοι κλάδοι δεν έχουν ανάγκες?
      Οι PATRIOT πρέπει να εksυχρονιστουν και να αποκτηθούν επιπλέον μεταχειρισμένοι
      FOS δεν έχουμε
      καθηλωμένα ένα σωρό αεροπλάνα ελικόπτερα
      εκπαιδευτικά δεν έχουμε
      RADAR/δίκτυο αεράμυνας αρχαία
      και μας λες να πάρουμε SAMPT??

     2. Kαμια πλακα, αυτα ομως γινονται σε βαθος χρονου παρακολουθησεων τεχνολογικων εξελιξεων και μελετης, τουτεστιν αναπροσαρμογης.

     3. Και εκτος αυτου οι Α/Α ειναι – λογο κλειστου χωρου – να καλυπτουν ανετα το 80% περιπου της χωρας εκτος των πολεμικων αεροδρομιων.

     4. Sampt (μιας και εχει 360 μοιρες) ανοιξε το google earth παρε το χαρακα (τουτεστιν κυκλακια), και βαλε, Καβαλα, Σκυρο, Κερατεα,, Ναξο,και πρωτο ποδι Χαλκιδικης, οπου χρειαζεται αντιστοιχα exoset, μικρα α/α κτλ. Και διαβασε το σχολιο του Spiral παρακατω που με καλυπτει 100%.

     5. TA XRHMATA AGAPITE P.A THA MPOROYSAN NA BRETHOYN!!
      1PERIKOPH SPATALHS DHMOSIOY XRHMATOS PARADIGMATA PAMPOLA,
      2, ORGANOSHS ETHNIKOY TAMEIOY YPER TON ENOPLON DINAMEON DIAXEIRIZOMENO APO PROIN EPITELEIS KAI OXI,OXI POLITIKOYS!!!!!!!!!!!!
      O APANTAXOY ELLHNISMOS EINAI PROTHIMOS NA DOSH ALLA OXI STOYS POLITIKOYS SAS GIA THN ELLADA NAI, OXI STOYS POLITIKOYSAS!!!!!!!!!!!!

     6. CK

      Στο θέμα Patriot μην περιμένεις πολλά. Ακόμα και να παιζέι ένας εκσυγχρονισμός το σύστημα θα παραμείνει με τα ελαττώματα που έχουν εμφανιστεί στις επιδόσεις.
      Γενικά θα έλεγα ότι είναι πλέον ξεπερασμένο, και θα έπρεπε να αρχίσουν μελέτες για μια μελλοντική αντικατάσταση απο ένα σύγχρονο σύστημα που ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις και απαιτήσεις.

     7. @Ndgi
      Η αντικατάσταση των PATRIOT δεν πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητες της αεροπορίας!
      Από το 30 και βλέπουμε
      Πρέπει να γίνει εκσυχρονισμός στο σύστημα και να παρακαλέσουμε για επιπλέον μεταχειρισμeva!

     8. CK

      Πεταμένα χρήματα θα είναι, ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση των Patriot, οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός του συστήματος.
      Προτιμότερο να τα αποσύρουν όπως είναι όταν φτάσουμε στο 30 παρά να ρίξουν ακόμα μερικά εκατομμύρια σε μια άχρηστη αναβάθμιση.

 27. Αρματαγωγα στην Σαλαμινα-Πεζοναυτες στον Βολο.Το τελειο παραδειγμα της αχρηστιας αυτης της χωρας και ενα πολυ σοβαρο σημαδι οτι μια πολεμικη αναμετρηση μπορει να αποβει εις βαρος μας η καποιοι το εχουν «στησει» ετσι ωστε αυτο να ειναι το αποτελεσμα.

  Αληθεια τους αλεξιπτωτιστες που τους εχουμε; Και που τα αλεξιπτωτα; Ικανους μας εχω.

  Θελετε βασεις/στρατοπεδα χρηστικα και υπολογισιμα κυριοι.Απλα δειτε τα στρατοπεδα στην Τουρκια.Ολοκληρωμενες μοναδες με σπιτια,σχολεια,νοσοκομεια.Οι Τουρκοι πεζοναυτες ειναι οχι διπλα αλλα ΜΕΣΑ στην βαση, με τα αρματαγωγα τους ΕΤΟΙΜΑ να τους δεχθουν.

  Το κυριοτερο ειναι οτι οι αποστασεις που εχουν να καλυψουν ειναι απειρως μικροτερες απο οτι οι Ελληνες συναδελφοι τους,υπο προστασια(αεροπορικη/αντι-αεροπορικη),διαθετουν νεοτερα και ταχυτερα σκαφη και κυριως λογω του οτι οι στοχοι τους ειναι «απεναντι» δεν χρειαζονται την ισχυρη καλυψη του Τουρκικου ναυτικου αφηνοντας το ελευθερο να κανει αλλου «παιχνιδι».

  Οποτε το ζητημα ειναι αν οι Ελληνες πεζοναυτες εχουν νοημα υπαρξης.

  – Με τα σημερινα μεσα οχι.Τα Ιασων ειναι παρωχημενα.Τα ZUBR ειναι ισως τα μονα που μπορουν να προσφερουν αλλα ειναι εγκατελημενα και Ρωσικα(κατι παραξενα για εκρανοπλανα τα προσπερναω ως αφελη σχολια καποιων χωρις βασικες γνωσεις).Ολος ο υπολοιπος εξοπλισμος τους ειναι εποχης Β Παγκοσμιου η Κορεας στην καλητερη.Αρα μιλαμε για σφαγη.Επιχειρησεις ανακαταληψης νησου ειναι μονο για τις ασκησεις.Κανεις σοφρων στρατιωτικος δεν θα επιχειρησει κατι τετοιο.

  – Με τις τεχνολογικες εξελιξεις επισης οχι εκτος αν αποφασισουμε να γινουμε Αμερικη και να τους κανουμε ξεχωριστο σωμα με δικο τους ναυτικο και αεροπορια.

  Αρα πρεπει να σκεφτουμε «out of the box».Η διασπορα σε νησια με σκοπο την αλληλοκαλυψη μεσω ταχεων σκαφων σαν τα CB-90 ειναι μια λυση.Η εγκατασταση τους εκει ως μοναδες επισης.

  Η χρηση τους ομως οπως υπαρχει σημερα δεν εχει μελλον.Ουσιαστικα δεν ειναι πεζοναυτες αλλα δυναμεις ενισχυσεων.Και ετσι θα πρεπει να αντιμετωπιστουν.Τι μας συμφερει.Ενισχυση προ της συραξης η κατα την διαρκεια; Και επειδη δεν διαθετουμε μεσα για ενισχυση κατα την διαρκεια και ουτε ειναι οικονομικα αλλα και στρατηγικα εφικτο να τα αναπτυξουμε ισως ειναι καλητερα,με κλασμα των χρηματων που θα απαιτηθουν για νεα πλοια,αποβατικα και ολα τα μεσα που κανουν τους πεζοναυτες μαχιμους, να δημιουργησουμε ενα αλλο σωμα που θα μπορει να δρα στα νησια οντας ηδη εκει αλλα θα διατηρει την ικανοτητα να «συγκεντρωνει» τις δυναμεις του και να επιχειρει και οπου αλλου χρειαστει ξεκινωντας απο πολυ πιο κοντα.

  Distributed Lethality with a twist.Στην περιπτωση μας ειδικα για τους «πεζοναυτες» ειναι ενα μοντελο που μπορει να προσφερει πολλα.

 28. Δεν εχω προλαβει να διαβασω τα σχολια οποτε συγγνωμη προκαταβολικα αν καποιος εχει αναφερει αυτα που θα πω. Κατ αρχας ειμαι καθετα εναντιον ολης αυτης της συγκεντρωσης δυναμεων περιξ της αττικης. Για να μην επεκταθω κ να αναφερθω συγκεκριμενα για τους πεζοναυτες, η καλυτερη λυση θεωρω πως ειναι η παραμονη τους σε αυλωνα κ βολο,ισως κ κρητη, με αντιστοιχα μεσα μεταφορας σε καθε περιοχη κ με τμηματα ταχειας αντιδρασης σε οποια νησια κριθουν καταλληλα με σκαφη σαν τα cb90 (η καποιο ελληνικο αντιστοιχο σχεδιο που πιστευω η εγχωρια βιομηχανια μπορει να αναπτυξει). Για τις μοναδες που θα παραμενουν στην ηπειρωτικη ελλαδα χρειαζονται σκαφη σαν τα zubr κ εδω ερχεται η απορια μου. Η κινα παρηγγειλε το 09 τετοια σκαφη απ την ουκρανια. Δεδομενου οτι η ουκρανια πλεον ανηκει στη δυτικη σφαιρα επιρροης, δεν μπορουμε να προχωρησουμε σε αγορα των σχεδιων κ ναυπηγηση τους σε ελληνικα ναυπηγεια, με ενσωματωση δυτικων οπλικων συστηματων, κ να αντικαταστησουμε τα παρωχημενα αρματαγωγα μας; Κατι τετοιο θα εκανε την αμεση ενισχυση των νησιων μας πολυ πιο ευκολη υποθεση και θεωρω θα μας εδινε κ εξαγωγικες δυνατοτητες.

  ΥΓ: πολλες ναυτιλιακες εταιρειες εχουν σκαφη τυπου καταμαραν που πιανουν υψηλες ταχυτητες. Εγκλημα να μην εχει γινει μια δοκιμη χρησης τους για μεταφορα δυναμεων

  1. Καλημέρα φίλε Αντρέα. Την ίδια απορία εξέφρασα πάνω-κάτω και εγώ σχετικά με τα ZUBR σε προηγούμενο σχόλιό μου. Οι δυνατότητες των ZUBR είναι τόσο ανώτερες σε σχέση με την χρήση αρματαγωγών, ΑΒΑΚ κτλ. σε ταχύτητα, οπλισμό και προστασία που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καν πεδίο σύγκρισης.

   Προσωπικά πιστεύω επίσης πως όταν αγοράστηκαν τα ZUBR θα έπρεπε να αγοραστεί ολόκληρη η σχεδίαση και όχι 4 μονάδες. Την εποχή εκείνη ούτε έξωθεν περιορισμοί και αθέμιτες πιέσεις υπήρχαν από θείους Σαμ, και η Ρωσία πολύ πιθανώς θα είχε διάθεση αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη για κάτι τέτοιο.

   Μιλάμε για το μοναδικό βαριά οπλισμένο, στρατιωτικών προδιαγραφών hovercraft παγκοσμίως. Που μεταφέρει όλο του το φορτίο εσωτερικά και όχι εκτεθειμένο, με θωράκιση και προστασία κατά ραδιοβιοχημικού πολέμου, ενώ έχει και δυνατότητα ταχείας ναρκοθέτησης. Και είναι όπως είπαμε σχεδόν απρόσβλητο από υποβρύχια που είναι η κύρια απειλή κατά την μεταφορά στρατευμάτων στα νησιά σε περίπτωση πολέμου. Ακόμα και τώρα θα έπρεπε νομίζω να μας απασχολεί σοβαρά η σωστή και πλήρης υποστήριξή τους ή ακόμα και η αγορά αρκετών ακόμα μονάδων αφού πραγματικά έχουν πλεονεκτήματα που δεν μπορούν να βρεθούν σε άλλες εναλλακτικές προτάσεις.

   Είναι τόσες πολλές οι έξυπνες εφαρμογές/χρήσεις που θα μπορούσε να έχει στο Αιγαίο, ένας πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος. Πόσο μάλλον αν είχε αγοραστεί σε περισσότερες μονάδες και είχε υποστεί και μια ενσωμάτωση Δυτικών υποσυστημάτων που θα καθιστούσε την υποστήριξη ακόμα πιο εύκολη. Τώρα ψάχνουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να είχε ήδη λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

   1. Καλησπερα φιλε μου! Συμφωνω απολυτως σε οσα γραφεις. Βεβαια ποτε δεν ειναι αργα, τα σχεδια κ η τεχνογνωσια φανταζομαι θα υπαρχει ακομη στην ουκρανια, αν κ κακα τα ψεματα, οι αναγκες βρισκονται αλλου τωρα. Αλλα κ για μενα ειναι η καλυτερη απολυτως λυση για τις αναγκες των πεζοναυτων.

 29. Μπορεί και τέταρτη άποψη τα αρματαγωγά να μείνουν εκεί που είναι και να αλλάξει το δόγμα σε σκανδιναβικό με ταχύπλοα κλειστού τύπου που θα μεταφέρουν ομάδες πεζοναυτών.
  Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για εγχώριους κατασκεαστές να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα.

 30. Αυτονόητες λύσεις που αρνούνται να εφαρμόσουν:

  FOS κι ενεργοποίηση όλων των Zubr. Καθένα μπορεί να μεταφέρει 1/4 Ταγματος Πεζικων δυνάμεων και 4 άρματα ή 8 ΤΟΜΠ

  Ενοποίηση αερομεταφερομενων Ταξ και ΠΖΝ σε μια Μερ ΠΖΝ και συγκρότηση Όπλου ΠΖΝ.
  Η Μερ σε ρόλο επιθετικό και μεγάλης κλίμακας αντεπίθεσης.
  Οι έφεδροι πλεονάζοντες ΠΖΝ συγκροτούν Συντ προς έγκαιρη ενίσχυση νήσων προτού δεχθούν επίθεση.

  Η ΑΣΔΕΝ τίθεται υπό τη διοίκηση των ΠΖΝ, χωρίς κατ’αναγκη να μετατρεπονται όλες οι δυνάμεις τις σε ΠΝ. Χωρίζεται σε 3-4 Ομάδες Μερ Εθνοφυλακης και υπάγεται σε αυτήν η Μερ ΠΖΝ. Ή της διαθέτει εν καιρώ πολέμου 2 Ταξ ΠΖΝ η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

  Οι ΠΖΝ της αποκτούν δόγμα κι εκπαίδευση που δεν περιορίζεται στις αμφιβιες επιχειρήσεις, ακολουθώντας το αμερικανικό παράδειγμα. Διοικούν την ΑΣΔΕΝ όπως τα ΤΘ τα στοιχεία των υπολοίπων Όπλων που εντάσσονται στις ΤΘ Ταξ και Μερ: Κάθε ΔΤΕ διαθέτει 1-2 Ταγμ ΠΖΝ Εθνοφυλακης, Ταγμ ΠΖ Εθνοφυλακης, Αμφιβολίες Μοίρες ΚΔ, ΤΘ, ΠΒ, ΔΒ κλπ

  1. Το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργείται ενότητα Δόγματος, Εκπαίδευσης και Διοίκησης για Άμυνα Νήσων κι αμφιβιες επιθετικές, αντεπιθετικες και αμυντικές επιχειρήσεις, με βάθος μάλιστα, αφού πχ θα μπορούν αδιάκοπα να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις κατά την περαιτέρω προώθηση σε ορεινούς όγκους που βρίσκονται κοντά ή λίγο πιο μέσα από τις ακτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *