Ιστορική είναι η αυριανή μέρα για τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Στις 12.30 τα πρώτα 6 γαλλικά Rafale έκδοσης F3R θα προσγειωθούν στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Τα έξι Rafale θα πετάξουν στις 12.12 πάνω από την Ακρόπολη για να ακολουθήσει η προσγειώση τους, στις 12.30 στη Τανάγρα. Τα Rafale μόλις εισέρθουν στο FIR Αθηνών θα συνοδεύονται από τα Mirage 2000-5 Μk2 της ΠΑ. Τα πρώτα μαχητικά θα είναι δυο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια μαχητικά.

Πριν από περίπου ένα χρόνο στις 25 Ιανουαρίου 2021 η ελληνική κυβέρνηση υπέγραφε τη σύμβαση με τον γαλλικό αεροδιαστημικό κολοσσό για την απόκτηση αρχικά των 18 Rafale τα οποία μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα ανέρθουν σε 24 αεροσκάφη (επιπλέον έξι καινούργια) συμπληρώνοντας μια πλήρη Μοίρα. Η σύμβαση για τα επιπλέον ε΄ξι μαχητικά αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα μαζί με τη σύμβαση απόκτησης των τριών (3+1) γαλλικών φρεγατών FDI HN.

Στις 22 Ιουλίου 2021 παραδίδεται στη ΠΑ το πρώτο Rafale με τα διακριτικά της ΠΑ. H αυριανή μέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο αεροπορικό ισοζύγιο εναέριας ισχύος και μια αλλαγή σελίδας για τη ΠΑ η οποία μετά τη παραλαβή των 30 F-16 Block 52+ Advanced του προγράμματος Peace Xenia IV εισάγει ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος.

Πολλές φορές επιχειρηματολογήσαμε μέσα από το DefenceReview.gr για την ανάγκη να ενισχυθεί το γαλλικό αποτύπωμα στη ΠΑ. Από τα πιο απλά και άμεσα ζητήματα (FOS των Mirage) που για χρόνια ήταν σε αναμονή μέχρι την ανάγκη να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε μεταχειρισμένα Mirage με στόχο να συγκροτήσουμε και δεύτερη Μοίρα Rafale ταυτόχρονα με νέα όπλα (AASM).

Τεκμηριώσαμε την άποψη μας με επίκεντρο πως το Rafale σε συνδυασμό με τα όπλα που φέρει (είτε αέρος – αέρος είτε αέρος – επιφανείας είτε αέρος – εδάφους) προσφέρει το ποιοτικό πλεονέκτημα στη ΠΑ απέναντι στη τουρκική αεροπορία αλλά και γενικότερα επιδρά καταλυτικά στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος.

Παραθέτουμε μερικά πρόσφατα αφιερώματα στο κορυφαίο γαλλικό μαχητικό δίνοντας απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί το Rafale αποτελεί επιλογή ισχύος» με αυξημένες δυνατότητες σε όλο το φάσμα των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω αναλύσεις μας.

Και τέλος δύο παλαιότερα αφιερώματα στον Meteor και το μέλλον των εμπλοκών BVR: