Η αποκάλυψη της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας με ένα από τα αντικείμενά της την απόκτηση αριθμού (άγνωστου προς το παρόν) μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, στο πλαίσιο της υπογραφής μίας ευρύτερης αμυντικής συμφωνίας, πυροδότησε την εμφάνιση εκατοντάδων δημοσιευμάτων στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο. Κάπου εκεί, όπως είναι φυσικό, χάθηκε και η ουσία της όλης υπόθεσης. Την οποία θα δούμε υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα μέσα από το ακόλουθο αφιέρωμα. Αυτό της πραγματικής επιχειρησιακής αξίας του γαλλικού μαχητικού και των όπλων του.

Η οποία είναι ότι τις δυνατότητες του δικινητήριου μαχητικού δεν τις έχουν ούτε κατά προσέγγιση τα Mirage 2000-5Mk.2 και τα F-16C/D Block 70 που θα αποκτήσει μελλοντικά η Πολεμική Αεροπορία. Όσο και αν έχουν αναβαθμιστεί, είναι μονοκινητήρια μαχητικά της κατηγορίας των 10 τόνων, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ακτίνας, μεταφορικής ικανότητας σε όπλα και καύσιμο και φυσικά σε εξοπλισμό συστημάτων αποστολής. 

Ανεβαίνουμε επίπεδο επομένως. Και αυτό είναι που έχει την πραγματική ουσία και τη μεγαλύτερη σημασία. Δηλαδή πάμε σε δυνατότητες συγκρίσιμες με F-15EX (https://defencereview.gr/neo-machitiko-gia-tin-polemiki-aeropor-3/) και F/A-18EF Super Hornet Block III (https://defencereview.gr/symmorfes-dexamenes-kafsimou-gia-ta-f-18-super-hornet/) από πλευράς επιδόσεων, ακτίνας μάχης (combat radius) και μεταφορικής ικανότητας σε οπλικό φορτίο. 

Ανεβαίνουμε επίπεδο βέβαια και για έναν άλλο λόγο. Το έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν και το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Οι δυνατότητες των μαχητικών από μόνες τους φυσικά δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, αν δεν συνοδευτούν από τα κατάλληλα όπλα. Που δυστυχώς μόνο η Γαλλία αποδευσμευει προς την Ελλάδα. 

Αντίστοιχα των METEOR, MICA NG, SCALP-EG, Exocet AM-39, HUMMER, όπλα θα μπορούσαν να μας αποδεσμεύσουν και οι ΗΠΑ, μαζί με δικινητήρια μαχητικά όπως το F-15EX, το Super Hornet Block III και φυσικά και το 5ης γενιάς, χαρακτηριστικών stealth, F-35A. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν το κάνουν όμως. Για λόγους που εξυπηρετούν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα και τη δική τους εξωτερική πολιτική. 

Επομένως ναι, θα συμφωνήσουμε με το ότι τα Rafale “προέκυψαν από το πουθενά”. Όχι χωρίς λόγο όμως. Μήπως “προέκυψαν” επειδή από πλευράς επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας ήταν η καλύτερη δυνατή εναλλακτική στο “κόψιμο” των δύο Belharra υπό τη διαμόρφωση που τις ήθελε το Πολεμικό Ναυτικό και πραγματικά κάλυπταν τις αληθινές ανάγκες της ελληνικής άμυνας; 

Ναι, η Πολεμική Αεροπορία δεν τα εισηγήθηκε. Μήπως γιατί δεν της ζητήθηκε ποτέ να το κάνει; Στο τέλος ναί, θα συμφωνήσουμε ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τη συγκρότηση μίας μόνο Μοίρας εξοπλισμένης με Rafale (και μάλιστα ανομοιογενούς), θα ήταν υπέρεπαρκή για να εξοπλισουμε δύο Μοίρες με Mirage 2000-5Mk.2. Αυτό που θα αντιτείνουμε όμως, παραθέτοντας στοιχεία παρακάτω, είναι ότι η Μοίρα των Rafale θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και για τα 24 Mirage 2000-5Mk.2 της 331 Μοίρας. 

Διαφορετική φιλοσοφία σχεδίασης και επιχειρησιακής αξιοποίησης

Σε παλαιότερη εκτενή αναφορά μας στα δύο δικινητήρια ευρωπαϊκά μαχητικά 4+ γενιάς (Rafale και Εurofighter) (https://defencereview.gr/neo-machitiko-gia-tin-polemiki-aeropor-2/) σημειώναμε εμφατικά ότι οι Γάλλοι δικαιώθηκαν από την επιλογή τους να αποχωρήσουν οριστικά από τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του μελλοντικού ευρωπαϊκού μαχητικού το 1985 (ACA-Agile Combat Aircraft). 

Από τότε πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν ένα μαχητικό για όλες τις δουλειές. Το οποίο θα αντικαθιστούσε εφτά διαφορετικούς τύπους μαχητικών που ήταν ενταγμένοι σε υπηρεσία στη Γαλλική Αεροπορία και την Αεροπορία του Γαλλικού Ναυτικού. Τα κατάφεραν, καταβάλλοντας φυσικά μόνοι τους το ανάλογο υψηλό κόστος. 

Το ανταγωνιστικό Eurofighter – Typhoon, που κατ απαίτηση των Άγγλων σχεδιάστηκε ως μαχητικό εναέριας υπεροχής, υψηλών επιδόσεων, “ταλαιπωρήθηκε” σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό καθώς κατά την εξέλιξή του, οι κατασκευαστές του αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να καταβάλλουν τεράστια κονδύλια (εξού και η υψηλότερη τιμή του σε σχέση με το Rafale) για να το μετατρέψουν σε πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων. Χωρίς όμως και πάλι να κατορθώσουν να “πιάσουν” τα νούμερα του Rafale! 

Θα κάνουμε κάποιες συγκρίσεις με το Eurofighter – Τyphoon για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι μαχητικό ίδιων σχεδόν διαστάσεων και βάρους και αναπτύχθηκε παράλληλα με το Rafale. Tο οποίο κατασκευάζεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. Rafale C και Rafale M. Για επιχειρήσεις δηλαδή από αεροδρόμια και καταστρώματα πτήσης αεροπλανοφόρων αντίστοιχα. Ναυτική έκδοση του Εurofighter δεν υπάρχει. 13 hardpoints έχει το Eurofighter για την ανάρτηση εξωτερικών φορτίων και τον ίδιο αριθμό έχει και το Rafale M. Το Rafale C έχει 14. 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Το 14ο hardpoint είναι αυτό πλευρικά του δεξιού αεραγωγού όπου αναρτάται το ατρακτίδιο στοχοποίησης (Talios ή Damocles). Τέτοιο hardfpoint δεν υπάρχει στο Eurofighter, οπότε το ατρακτίδιο στοχοποίησης (Litening)αναρτάται στον κεντρικό κοιλιακό αναρτήρα (centerline hardpoint). Πράγμα που σημαίνει ότι καταλαμβάνει τη θέση μίας εξωτερικής δεξαμενής καυσίμου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ώς προς την αυτονομία και την ακτίνα σε αποστολές air to ground. 

To κενό βάρος του Rafale C είναι 9,6 τόνοι, ενώ του Eurofighter 11. Αντισταθμίζεται έτσι η κατά δύο περίπου τόνους (κάτι λιγότερο από 6.000 λίβρες) μεγαλύτερη ώση που αποδίδουν οι κινητήρες EJ200, έναντι των M88-2 του Rafale. Το μέγιστο βάρος απογείωσης του τελευταίου είναι 24,5 τόνοι, ενώ του Eurofighter23,5. Κάτι που μεταφράζεται σε ένα τόνο πρόσθετου φορτίου σε καύσιμο ή όπλα για το Rafale. 

To μέγιστο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει το Rafale εξωτερικά, ανέρχεται σε 9,5 τόνους. To Eurofighter μπορεί να μεταφέρει μέχρι 6,5. Από τους 14 σταθμούς ανάρτησης του Rafale (hardpoints) οι πέντε είναι wet, μπορούν να τροφοδοτήσουν δηλαδή εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Στο Eurofighter, τα wet hardpoints είναι τρία. Σημαντικά περισσότερο οπλικό φορτίο και καύσιμο επομένως για το Rafale. 

Οι διαφορές στη φιλοσοφία σχεδίασης και επιχειρήσεων δεν σταματούν εδώ… Το Rafale έχει χωρητικότητα καυσίμου στις δεξαμενές της ατράκτου 4,7 τόνων, ενώ εξωτερικά μπορεί να πάρει μέχρι 6,7 τόνους καυσίμου, με βάση τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής. Όσο και αν ψάξαμε, δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε την εσωτερική χωρητικότητα καυσίμου του Eurofighter. Σε άλλες πηγές δίνεται στους τέσσερις, σε άλλες κοντά στους πέντε τόνους. Εξωτερικά δε φέρει μέχρι τρεις υπερηχητικές, απορριπτόμενες, δεξαμενές καυσίμου χωρητικότητας 1000 λίτρων έκαστη.

Οι Γάλλοι έχουν πιστοποιήσει δύο τύπους εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου στο Rafale. Τις υποηχητικές, απορριπτόμενες  RPL-751 χωρητικότητας 2000 λίτρων και τις υπερηχητικές RPL-711, χωρητικότητας 1250 λίτρων. Εναλλακτικά στον κεντρικό φορέα της ατράκτου μπορεί να τοποθετηθεί και η υποηχητική RPL-501/502 χωρητικότητας 1700 λίτρων που είναι πιστοποιημένη και στο Mirage 2000-5. Έτσι προκύπτει και η μέγιστη εξωτερική μεταφορική ικανότητα σε καύσιμο (4 Χ 1250 + 1 Χ 1700). 

Οι περισσότερες εναλλακτικές στις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου και τα δύο παραπάνω wet hardpoints που δίνουν οι Γάλλοι, κάνουν τη διαφορά στην ακτίνα μάχης. 1852 χιλιόμετρα (1000 ναυτικά μίλια) δίνεται για το Rafale με τρεις εξωτερικές δεξαμενές των 2000 λίτρων, δύο SCALP-EG και δύο πυραύλους αέρος-αέρος MICA ή ΜΕΤΕΟR. Στα 1380 χιλιόμετρα δίνεται η αντίστοιχη ακτίνα για το Eurofighter με προφίλ αποστολής Hi-Lo-Hi. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε εδώ ότι τα Super Hornet και F-35A έχουν ακόμα μεγαλύτερη εσωτερική χωρητικότητα καυσίμου. 6.667 κιλά και 8.278 κιλά αντίστοιχα. Προκειμένου να αυξήσουν ακόμη περισσότερο της ακτίνα μάχης του Super Hornet στο Block III οι Αμερικανοί πιστοποίησαν CFT σε αυτή τη νέα διαμόρφωση, ενώ και η Airbus Military έχει ανακοινώσει την πιστοποίηση CFT στα Eurofighter Tranche 3.

Η χωρητικότητα θα είναι 1150 κιλά για κάθε CFT. Την ίδια ακριβώς χωρητικότητα δίνει και η Dassault Aviation για τις CFT του Rafale. Οι οποίες δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά επάνω στο διθέσιο πρωτότυπο B01 πριν από πάρα πολλά χρόνια. Τον Απρίλιο του 2001. Οι δοκιμές είχαν χαρακτήρα αξιολόγησης αεροδυναμικής συμβατότητας. Πιστοποίηση δεν έχει γίνει, δεδομένου ότι θα πρέπει να διασυνδεθούν οι ραχιαίες εξωτερικές δεξαμενές με το σύστημα των αγωγών-σωληνώσεων τροφοδοσίας καυσίμου του μαχητικού. 

Προφανώς όλα αυτά τα χρόνια πιστοποίηση CFT επάνω σταRafale και Eurofighter δεν έγινε δεδομένου ότι αμφότεροι οι κατασκευαστές προσδοκούσαν οικονομική συνδρομή από κάποιο υποψήφιο αγοραστή. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. 

Κλείνουμε το πρώτο μέρος της επεξήγησης της επιμονής μας στον πολλαπλασιαστή ισχύος που ακούει στο όνομα Rafale – όπλα, με την εξής παρατήρηση. Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία καλείται να καλύψει επιχειρησιακά έναν πραγματικά τεράστιο εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Μία απλή ματιά σε χάρτες με έγχρωμες απεικονίσεις της ελληνικής ΑΟΖ όπως αυτή καθορίζεται από από τις διατάξεις της UNCLOS, του Διεθνούς Δικαίου δηλαδή, είναι αρκετή για να πείσει για του λόγου το αληθές. 

Κάναμε αυτή την εισαγωγή αποδίδοντας έμφαση στη φιλοσοφία σχεδίασης του εν λόγο μαχητικού και στη μεταφορική του ικανότητα σε όπλα και καύσιμο, για συγκεκριμένους λόγους. Καθαρά επιχειρησιακούς. Τους οποίους θα αποκαλύψουμε στο αμέσως επόμενο αφιέρωμά μας, εν όψει της πολυαναμενόμενης και ζωτικής για την επιβίωση του Ελληνισμού, υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. 

Comments

 1. Kαλημέρα κύριε Νικήτα, τελικά κόπηκαν οριστικά οι 2 Μπελχ@ρρα ελληνικης διαμόρφωσης;

  Ας παμε τουλαχιστον στην γαλλικη έκδοση, παρα να φορτωθουμε τα mmsc.

  Για τα ραφαλε απλα εχω να πω οτι ειναι περίεργο πόσο τα πολεμουν μερικα σαιτ…

   1. Καλημέρα,

    μια ερώτηση, αν υποθέσουμε ότι πάμε σε διαγωνισμό πόσος χρόνος θα χρειαστεί περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί; αν υποθέσουμε ας πούμε ότι ξεκινάει σε ένα μήνα; Πότε δηλαδή θα ξέρουμε τι τελικά θα γίνει;

   2. Γελοιότητα ο ανοικτός διαγωνισμός! Μόνο οι Γάλλοι δίνουν όπλα που κάνουν την διαφορά όπως MdCN και Aster30Nt1. Ειδικά τον τελευταίο πρέπει να τον κάνουμε συμπαραγωγή μαζί με το SAMP/T, που είχε προλάβει να πάρει συμπαραγωγή η Τουρκία ενώ εμείς κοιμόμασταν αλλά χάλασε λόγω των S400! Δηλαδή οι επιλογές μας δυστυχώς η ευτυχώς είναι δύο FREDA vs Belharra. Kαι χρειαζόμαστε 8 τεμάχια για να καλύψουμε από Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο!

    1. Γελοιότητα είναι αυτό που λες. Αν το ΠΝ θέλει ASTER, ας το βάλει στις προδιαγραφές αν και δεν το βλέπω. Σχετικά με τον MdCN, δεν άκουσα ποτέ επίσημα να τον ζητάμε. Αυτο που ακούστηκε, ηταν οτι οι Γάλλοι επέμεναν να τοποθετηθεί ο εκτοξευτής Α-70 για τους MdCN, για να τον τοποθετήσουν και αυτοί χωρίς κόστος ανάπτυξης στα δικα τους πλοία. Δλδ έψαχναν κορόιδο.

     1. Απο που το άκουσες?
      Πρώτη φορά το ακούω. Όχι τίποτε άλλο αλλά οι Γάλλοι έχουν μεγαλύτερα πλοία, τις FREMM που φέρουν τον MdCN, δν θέλουν σε καμία περίπτωση να τον βάλουν στις FTI οι οποίες έχουν εντελώς άλλο ρόλο.

      Αν είναι πράγματι Ελληνικό δημοσίευμα και δεν το έβγαλες απ την κούτρα σου, θα πω πως τελικά κάποιοι ιθαγενείς θέλουν να σκύψουμε στα πόδια των τούρκων μου, κατα τις Γερμανοαμερικανικές επιταγές που πάση θυσία (δική μας) δεν θέλουν σύγκρουση μου φαίνεται..

    2. Ανοιχτός διαγωνισμός για να γίνει και να έχει ουσία πρέπει να καθοριστούν αρκετές προδιαγραφές, αλλά και πάλι δεν λέει τίποτα.

     Γενικότερα ο διαγωνισμός με την έννοια της επιλογής της χαμηλότερης προσφοράς είναι μια τεράστια ηλιθιότητα και δεν έχει καμιά λογική όταν μιλάμε για οπλικά συστήματα που τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υποσυστημάτων ειναι κρίσιμα και καθοριστικά αλλά και η απρόσκοπτη υποστήριξη τους παίζουν καθοριστικό ρόλο…

     8 Belharra δεν βγαίνει ο λογαριασμός να ανέβουμε σε αυτό το επίπεδο, χρειάζονται πιο βατές και οικονομικές λύσεις.

    1. Bλακας ειναι τελικα ο Μητσοτακης, μια χωρα που ηταν διπλα μας και με πραξεις θα μπορουσε να παρει ενα πακετο 20 rafale + 2 -4 Bell μπορει και 2 gowind, ισως και να ερχοταν πιο φτηνο το πακετο.Τα υπολοιπαγια fos και ισως να μην χρειαζοταν να δοθει ενα πακετο των 10 δις να περισευε κατι και να εκανες ενα ταμιο για την αμυνα, αλλα οταν βαριεσαι να ασχοληθεις…

     1. Πολύ καλά έκαναν και άφησαν εκτός τις Belharra, βλάκας ειναι όποιος νομίζει με 3 δισ. τώρα και επιχειρησιακά πλοία το 2026 ειναι λύση στα επείγοντα προβλήτα μας.

     2. Το ξαναγραφω διπλα μας μονο οι Γαλλοι ηταν, και 2 πλοια ηταν η τελευταια προσφορα με fos μεσα.

     3. Δεν θα έλεγα ότι αυτός που αναφέρεις έκανε βλακεία, βλακεία έκαναν οι Γάλλοι που πιπιλούσαν την καραμέλα με τα δις επί τόσο καιρό ενώ αν είχαν πει μια τιμή1,4 δις για 2 ή 2 δις και κάτι ψιλά για τρεις θα είχαν πάρει την παραγγελία πριν χρόνια, και αυτοί έλεγαν μπούρδες του 1 δις και κάτι.

      Χίλιες φορές προειδοποίησα στο σαιτ αυτό ότι αν κάποιος δημοσιογράφος έχει κονέ με τους πωλήτές, να τους σφυρίξει άμεσα ότι:

      -είτε η σαχλαμάρα των πωλητών, είτε γιατί κάποιοι πολιτικοί ζητήσαν να μπει στην τιμή και κάτι άλλο, το ότι προσφέρανε τιμές που γελούσε και το παρδαλό κατσίκι, με FOS τριετίας (που θα έπρεπε να είναι τζάμπα), με R&D (που το είχε ήδη πληρώσει η Γαλλία για τα δικά της πλοία), με κόστος επίβλεψης προγράμματος (που καμιά χώρα δεν μας χρέωσε ποτέ) στο τέλος θα αυτοδυσφημιστούν, θα ανοίξουν χαραμάδα στην πόρτα να μπει άλλος, ο οποίος αν δει χαραμάδα δεν χαρίζεται. Αν έδιναν καλή τιμή και δυνατότητα να χτιστούν άλλες πλέον των 2-3 σε ελληνικά ναυπηγεία σε φτηνή τιμή (έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται όλες να είναι Μπελάρα ντούκιι) θα έπαιρναν και μεγαλύτερη παραγγελία.

      -αυτή την στιγμή οι Γάλλοι είναι σαν μια ομάδα που είχε 90% κατοχή της μπάλας και ευκαιρίες που δεν έκανε γκολ γιατί τους έφαγαν οι πολλές μαγιές και η προσπάθεια να ανεβάσουν το κασέ τους, έφαγε γκολ στο 90, και πλέον παίζονται οι καθυστερήσεις όπου χάνουν 1-0. Μόνο με τρελλή και απελπισμένη προσπάθεια πλέον θα τις πουλήσουν, έμειναν πλέον 2-3 μέρες να ανατρέψουν το γκολ (αν γίνεται πλέον αυτό) για να κάνουν μια προσφορά που δεν θα μπορεί να αρνηθεί κανείς δημοσίως γιατί θα τον πάνε μέσα ή θα τον πουν προδότη. Τικ Τοκ Τικ Τοκ περνάνε οι ώρες…

     1. Βεβαιότατα!!

      Το αλουμίνιο ΔΕΝ σκουριάζει σαπίζει οποτε αυτοί που γραφουν για σαπάκια αμερικανικα δεν ξέρουν τι τους γίνετε!!

      Τώρα βεβαια θα κάνουμε διαγωνισμό !!!

      ας περιμένουμε 2-3 ? χρονια να βγούνε οι προδιαγραφές και να δούμε τι θα ζητάει το ναυτικό!!

      σιγά σιγά!!

      Βιαζόμαστε???

     2. Για σκουριάσματα δεν έγραψα πουθενά, αλλά στην περίπτωση του αλουμινίου το σωστό είναι ότι οξειδώνεται και στη συνέχεια διαβρώνεται, όπως έχω ακούσει απο ειδικούς.
      Όταν αρχίζουμε τις εξυπνάδες με τα ακαδημαϊκά, πρέπει να ξέρουμε και για ποιο πράγμα μιλάμε, για να μη λέμε ότι θελουμε και τα κάνουμε όλα σαλάτα.

      Η λέξη διαγωνισμός σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε νόημα, στην Ελλάδα είναι απλά ανέκδοτο.

     3. Παντως το ποδηλατο που εχω και ειναι απο αλουμινιο δεν εχει σκουριασει βιδες απο σιδερο τιγκα στη σκουρια.

  1. Σύμφωνα με τον Μάζη δεν θα πάρουμε Belharra για να μην ενοχληθούν οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί από τα υποοτρατηγικά όπλα που θα φέρουν!

   https://www.militaire.gr/mazis-quot-den-tha-paroyme-tis-belharra-gia-na-min-enochlithoyn-ipa-kai-germania-quot/

   Αν συμβεί αυτό θα είναι τραγικό.

   1. Όχι μόνο αυτό ως γεγονός φίλε Μιχάλη, αλλά και όσοι το χαιρετίζουν επειδή προτιμούν τα αμερικάνικα σαπιοκάραβα της ΛΜ ως λύση για την Ελλάδα.

    Ένας διαγωνισμός θα είχε μόνο νόημα αν υπάρχουν οι πόροι και η πραγματική πρόθεση να αποκτηθεί το πλοίο που χρειαζόμαστε και όχι αυτό που θα πρόσφερε τις «ευκολίες» στην πληρωμή.

   2. 8 SCALP είναι ένας φόρτος για 4 Rafale με εμβέλεια όλη την Τουρκική επικράτεια για τα οποία δεν μπορεί να προβλέψει κανείς την πορεία τους. Στις Belharra οι 8 SCALP τρώνε 8 κελιά που θα μπορούσαν να έχουν 8 Aster-30 ή 32 CAMM-ER ενώ οι Belharra είναι δεδομένο το πού βρίσκονται κάθε στιγμή.

    Επίσης, γιατί υποθέτουμε ότι η εξαγωγική έκδοση του Scalp θα έχει τις εμβέλειες που απολαμβάνει το Γαλλικό ναυτικό; Ούτε αποτελούν game changer 8+8 Scalp.

   3. Εφόσον θα προμηθευτούμε Rafale, προφανώς αυτά θα αναλάβουν τον ρόλο της στρατηγικής κρούσης σε συνδυασμό ή αντικαθιστώντας τα Μ2000-5 στο μέλλον. Άρα δεν χρειάζεται να έχουμε και σκάφη επιφανείας με βλήματα cruise.

    Ίσως στην επόμενη κλάση υποβρυχίων θα ήταν καλή ιδέα να μεταφέρουν και 4 cruise μαζί με 4 antiship και 8 τορπίλες.

  1. Επισης ξεχναμε οτι η ΠΑ ειναι κατι παραπανω απο το ΠΝ σε χρονους δρασης και χρησης αριθμου οπλικων συστηματων γιαυτο ερχεται πρωτη στα εξοπλιστικα καθε χωρας. Να διορθωσουμε στο αρθρο οτι το Σουπερ Χορνετ εχει πολυ μικροτερη ακτινα δρασης. Μεχρι το 2030 που θα ειναι διαθεσιμο το Φ35 , η αγορα ευκαιριας των Ραφαλ ειναι ο.τι καλυτερο για τα επομενα 10 χρονια, οικονομικα και επιχειρησιακα. Εισαγωγη ανωτερων ρανταρ PESA και AESA, METEOR, με ταυτοχρονη προστασια και αναβαθμιση της υπαρχουσας επενδυσης των SCALP, MICA KAI EXOCET της ΠΑ. Μην ξεχναμε και την καταστολη αεραμυνας με τα συγχρονα συστηματα και αισθητηρες του Ραφαλ που του επιτρεπουν να πετα με κλειστα συστηματα σε πολυ μικρα υψη με μεγαλη ταχυτητα.

 2. Το Rafale και ειδικά στην έκδοση F4 μπορεί να δράσει σαν πολλαπλασιαστής ισχύος για την πολεμική αεροπορία. Η προμήθειά του δυστυχώς δεν αναιρεί την ανάγκη για την προμήθεια εξειδικευμένων αεροσκαφών με εξελιγμένα χαρακτηριστικά stealth όπως το F-35, τα οποία έχουν αυξημένη επιβιωσιμότητα σε ένα περιβάλλον εξελιγμένης αεράμυνας περιοχής, ένα περιβάλλον όπως διαμορφώνεται από την αγορά των S-400, την πρόθεση αγοράς περισσοτέρων συστοιχιων αντίστοιχα S-400, όπως και την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών βλημάτων κατηγορίας Hisar.
  Ενδιαφέρον είναι αν η προμήθεια των Rafale εκτός από το βασικό πακέτο υποστήριξης περιλαμβάνει και τα κατάλληλα όπλα που μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητά του (Meteor, Hammer (AASM) και τα κατάλληλα συστήματα σκόπευσης. Η μέχρι τώρα εμπειρία από τους εξοπλισμούς όπως και τα ποσά που διαρρεόνται ότι θα χορηγηθούν για την προμήθεια των rafale μάλλον μας προδιαθέτουν για το αντίθετο..

  1. Το F-35 έχει μεν χαρακτηριστικά stealth, η αποτελεσματικότητα τους όμως διαφοροποιείται δραματικά ανάλογα με την ζώνη συχνοτήτων που εκπέμπει ένα radar. To F-35 είναι βελτιστοποιημένο (κυρίως μετωπικά) έναντι radar της ζώνης X, ενώ είναι λιγότερο stealth στην ζώνη S, ακόμα λιγότερο στην ζώνη L, ενώ στην ζώνη VHF είναι… ακόμα ένα αεροσκάφος.

   To S-400 από την άλλη έχει και μπορεί να συνεργαστεί με πολλαπλά ραντάρ, το κεντρικό 92N6E «Grave Stone» που εκπέμπει στις ζώνες I/J, το 96L6E που εκπέμπει στην ζώνη C, το 91Ν6 που εκπέμπει στην ζώνη S, το 59N6 Protivnik και 67Ν6 Gamma που εκπέμπουν στην ζώνη L, το 1L119 Nebo SVU που εκπέμπει στην ζώνη VHF ή το πολλαπλών ζωνών Nebo M. Το S-400 συνεργάζεται επίσης με παθητικά radar όπως τα Kolchuga M, KRTP-91 Tamara και 85V6 Orion, ενώ υπάρχουν και τα λεγόμενα πολυστατικά radar που υπόσχονται επίσης αυξημένες δυνατότητες ανίχνευσης stealth στόχων. Για να μην συμπεριλάβουμε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που σίγουρα θα ενσωματωθούν σε radar τα επόμενα χρόνια προσφέροντας ένα άλλο επίπεδο στην διαχείριση των εκπομπών και της επεξεργασίας σήματος.

   Άρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για το F-35, όντας σχεδιασμένο πριν 20 χρόνια και με σκοπό να μείνει σε υπηρεσία για άλλα… 50-60 χρόνια. Ο κόσμος και τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία, το στοίχημα της Lockheed να βάλει όλα της τα αυγά στο καλάθι stealth είναι εξαιρετικά απίθανο ως αδύνατο να αποδώσει όπως το φαντάζονταν τα στελέχη της στις παρουσιάσεις τους στο Πεντάγωνο πριν 2 δεκαετίες. Στην περίπτωσή μας, η Τουρκία μπορεί κάλλιστα να προμηθευτεί από την Ρωσία επιπλέον radar για τους S-400, χαμηλών συχνοτήτων, παθητικά, πολυστατικά κτλ. ή να αναπτύξει τα δικά της, και τότε θα μείνουμε με το… F-35 στο χέρι.

   Αξίζει να θυμηθούμε την Γερμανική εταιρία Hensoldt που κατασκευάζει ραντάρ η οποία δήλωσε ότι το 2018 κατά την διάρκεια του Berlin Air Show μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το F-35 με το παθητικό τους radar TwInvis εγκαταστημένο σε ένα… αυτοκίνητο βαν. Τα παθητικά radar δεν εκπέμπουν τα ίδια, αλλά ανιχνεύουν την αλληλεπίδραση του στόχου με ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από το περιβάλλον όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα ή κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρία σημείωσε ότι δεν είχε σημασία αν τα F-35 που ανίχνευσαν έκαναν χρήση φακών Luneburg ή όχι (που εσκεμμένα αυξάνουν το RCS για λόγους ασφάλειας πτήσεων) καθώς η τεχνολογία τους δουλεύει σε χαμηλές ζώνες που βρίσκονται εκτός της επίδρασης του φακού Luneburg.

   https://www.c4isrnet.com/intel-geoint/sensors/2019/09/30/stealthy-no-more-a-german-radar-vendor-says-it-tracked-the-f-35-jet-in-2018-from-a-pony-farm/

   Άρα ας μην βιαζόμαστε. Τα F-35 δεν είναι ούτε μονόδρομος, ούτε υπάρχει καμία ανάγκη να δώσουμε τα εξωφρενικά ποσά που αυτό απαιτεί για κτήση και κυρίως χρήση, όλα αυτά για έναν τόσο εξειδικευμένο ρόλο για τον οποίο (πριν καλά-καλά αυτό τελειώσει τις δοκιμές/εξέλιξή του και καταστεί επιχειρησιακό) φαίνεται ότι θα είναι όλο και λιγότερο επαρκές. Και ας λέει η Lockheed και οι εγχώριοι πλασιέ ότι θέλουν, η πραγματικότητα και οι νόμοι της Φυσικής στο τέλος θα θριαμβεύουν πάντα έναντι στους ευσεβείς πόθους και το marketing μιας εταιρίας, ακόμα και της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρίας του κόσμου. Μάλιστα φαίνεται πως όσο μεγαλύτερο το μέγεθος, τόσο μεγαλύτερη και η ύβρης.

    1. Αντιγράφω τον Σμηναγό κ. Ζηκίδη για τις δυνατότητες ενός ραντάρ σαν το Ρωσικό «Resonance-NE» (69YA6) κατά στόχων σαν το F-35:

     «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το RCS του F-35 στα VHF (150 MHz) είναι -6 dBsm ή 0,25 m², ενώ σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων τα αποτελέσματα των υλικών απορρόφησης ακτινοβολίας (RAM) είναι σχεδόν αμελητέα. Εάν λοιπόν το Rezonans-NE μπορεί να δει μαχητικό στα 200 ν.μ., το RCS του οποίου οι Ρώσοι συνήθως εκτιμούν στα 2,5 m², τότε μπορεί να ανιχνεύσει στόχο με RCS 0,25 m² στα 113 ν.μ. (209 Km)»
     https://www.researchgate.net/publication/321082973_Early_Warning_Against_Stealth_Aircraft_Missiles_and_Unmanned_Aerial_Vehicles

 3. Το γραφω εδω και ενα χρονο, εδω, στην Πτηση, και σχεδον καποιοι με εβρισαν κιολας, ενω επεφταν βροχη οι αρνητικες ψηδφοι απο τους Μπελχαροπληκτους.

  Αλλα δεν μπορω να διαβαζω ανησιες για τα δηθεν υπεροπλα τις Μπελχαρα που θα βομβαρδιζουν τους Τουρκους απο το Ιονιο με τους μολις 8+8 scalp naval που θα διαθετουν. Αυτο θα ειναι φυσικα το μονο που θα μπορουν να κανουν, καθως ανατολικα του Σουνιου δεν θα μπορουν να πλευσουν, επειδη θα κινδυνευουν να πανε στον πατο της θαλασσας αυτανδρες. Ειναι δυνατον να υπαρχει φρεγατα χωρις ουτε ενα CIWS το 2020??? Και να ζηταν 500 μυρια για να βαλουν πανω RAM και να το διασυνδεσουν με το Συστημα Διαχειρησης Μαχης του πλοιου?

  Δεν μας κανουν οι Γαλλικες πατατες τυπου Μπελχαρα με 16-32 κελια και χωρις CIWS. Προκειται για πανακριβο υποεξοπλισμενο πλοιο πολαπλων ρολων που κινδυνευει να βυθιστει αυτανδρο. 3 δις για μολις 2 φρεγατες ειναι εξωφρενικο ποσο. 2 φρεγατες Ελληνικης διαμορφωσης με 32 κελια, 2 CIWS στα 1.5 δις ειναι μια λογικη τιμη.

  Αυτο που χρειαζομαστε ειναι τα μαχητικα Rafale τα οποια εξοπλισμενα με Meteor, scalp, exocet θα κανουν τεραστια διαφορα στις δυνατοτητες της Π.Α. και θα καλυψουν περιοχες εως και την Κυπρο.

  1. @jason
   Ισως αν ήξερες τις διαφορές μεταξύ FDI και Belharra HN μετά από 150 άρθρα να γλιτωνες από πολλά και να μην εγραφες χαζομάρες για πλοια που δεν μπορουν να βγουν από το Σουνιο…

  2. Το τερματισες.
   Και εγω συμφωνω στο δογμα απολυτη αεροπορικη υπεροχη με περισσοτερα
   ραφαλ και φτηνες φρεγατες, και πολλα υποβρυχια, αλλα αν ειναι να παρουμε ΑΑ πλοια οι Μπελ στην ελληνικη εκδοση εχουν γινει φοβερες, και αν ο κεντρικος σχεδιασμος ειναι να αγοραστουν ΑΑ πλοια
   τοτε ας τις παρουμε. Οι επιτελεις ξερουν καλυτερ απο εμας.

  3. Το βασικό πλεονέκτημα των bellharra είναι το ραντάρ sea fire500. Θα ήθελα να δω και έναν συνδυασμό των γαλλικών συστημάτων πάνω σε ελληνικό σκαρί. Από εκεί και πέρα και εγώ θα προτιμούσα έναν συνδυασμό AB και iver αλλά δεν το βλέπω. Έχω την εντύπωση πως θα καταλήξουμε σε γερμανικές η ολλανδικές.

  4. για το αν κανει διαφορα …ενας πυραυλος ..οχι 8-16 …σε στελνω καρφι στην εκρηξη στην βηρυτο …..να δεις τι μπορει να κανει 1 οχι παραπανω …και ποιο προχωρημενα αν θελεις στην συρια στην επιθεση στην 65μκ ταξιαρχια των τουρκων …με 300+ νεκρους ….και ταληρακια …με σκαλπ ναβαλ …η τουρκια δεν εχει πλεον δυνατοτητα συγκεντωσεις δυναμεων πουθενα σε ολη την επικρατια της …ξερεις το μεγαλο μειονεκτημα ενος μεγαλου σε αριθμου στρατευματος …ειναι η συγκεντωση του ….οπλο για να πληξη κατι τετοιο η ελλαδα ..δεν εχει …και ουτε θα εχει μαλλον

   1. @ dv-1.gr

    Εχεις ακουστα καποιους πυραυλους με το ονομα ATACMS??? Τους οποιους πυραυλους μπορουν να εκτοξευσουν τα MLRS και ειναι σχεδιασμενοι ειδικα για συγκεντρωσεις προσωπικου και μεσων καθως διαθετουν κεφαλες με υποπυρομαχικα.

    Οι scalp naval δεν την ικανοτητα που περιγραφεις, εχουν μονο μια κεφαλη, ουσιαστικα μια βομβα ελευθερης πτωσης των 1000 λιβρων που μπορει να πληξει ΕΝΑΝ στοχο.

    Επομενως δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν για την αποστολη που περιεγραψες, καθως δεν εχουν υποπυρομαχικα.

    1. ποσους εχεις ξερεις ? αν ειναι ενεργοι ξερεις ? εμβελεια ξερεις …αν σου δινουν αλλους επιπλεον ξερεις ?….μαθε λοιπον οτι αυτο που λες δεν υπαρχει επι της ουσιας ….

     οσο αφορα το σκαλπ δεν ειναι δυναμιτακι ..ειναι αναλογα που θα πεσει ..και επισης εχει αρκετα μεγαλη ακτινα γυρω απο το σημειο που βρισκει οπου δεν μενει τιποτα …και δεν μιλαμε για μονο ενα …επισης η μπελαρα μπορουν να ριχνουν 8 ανα ωρα …λιγοτερο απο μια ωρα θελει να ξαναγεμισει και να ριξει …..

 4. ,Το θέμα είναι όμως ότι μαζί με την αναγέννηση της ΠΑ που έχει ξεκινήσει από το 2018 θα πρέπει οι αφηλοτιμη να πληρώσουν και για την αναγέννηση του υπεργερασμενου ΣΤΟΛΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΥΧΉ…..

  1. Εύχομαι να καταλήξουμε όντως στην αγορά των Ραφαλ, κ να μην είναι απλές αερολογίες του Μήτσου, γιατί του αρέσει να κοροϊδεύει…!!
   Όσο για τα πλοία συμφωνώ ότι οι επιτελείς γνωρίζουν πολύ καλά τα χαρακτηριστικά των Μπελχαρα κ θα κανονίσουν να βγουν με ελληνικές προδιαγραφές, εάν κ πάλι…, δεν μας κοροϊδεύουν ο Μήτσος κ ο ΥΠΑΜ μας.
   Με τον Σταυρό στο χέρι δλδ μέχρι να ακουμπήσουν ελληνικό έδαφος κ υδορ τα επάνω αναφερθεντα οπλικά συστήματα…., πριν αυτού δεν πιστεύω τίποτα..

 5. Βέβαια ούτε σκέψη για έξυπνες και οικονομικές κινήσεις όπως Gripen!!! Απ ότι διάβασα εδώ το κόστος χρήσης είναι πολύ χαμηλότερο από Rafale , σχεδόν ίδιες επιδόσεις, οι Σουηδοί προσφέρουν πιο πολλά και τα όπλα είναι ίδια Πολαπλασιαστης ισχύος είναι δε και το ΑΣΕΠΕ αλλά κανεις δεν ασχολείται τοοοοσα χρόνια Κρίμα για να μην πώ κάτι χειρότερο !!!

  1. Δεν συγκρίνονται τα δύο α/φ. Και δεν μπορεί ο άλλος να σου στέλνει αεροπλάνα, πλοία και αεροπλανοφόρο και να πας να πάρεις Gripen. Σε στηρίζει, τον στηρίζεις Απλά.

   1. Έτσι ακριβώς!
    Ένα θέμα είναι όμως και το σημείο με τον κινητήρα στο Gripen, αφού αφήνει πάλι πόρτα για πολιτικούς περιορισμούς απο τους αμερικανούς.

  2. Εξαιρετικο αεροπλανο το gripen αλλα δεν εχει καμια μα καμια σχεση με το rafale! Το rafale εχει σαφως πολυ περισσοτερες δυνατοτητες σε ολους τους τομεις, γι αυτο κ αλλωστε ειναι κ ακριβοτερη πλατφορμα. To gripen ειναι στη κατηγορια του f16, το rafale στου f15.

  3. EΛΑΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΕΧΟΥΜΕ F16 KAI ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ GRIPEN?TI EXEI TO GRIPEN ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ F16?ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟ?ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ AΦΕΛΕΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ GRIPEN ME RAFALE…..

 6. Στα δικά μας δεδομένα (Αιγαίο, Α. Μεσόγειος) θαλάσσια υπεροχή εξασφαλίζεις με υποβρύχια και αεροπορία. Μια φρεγάτα θέλει 300εκ εξοπλισμό, μόνο για να μην τη βυθίσουν. Επιθετικά όπλα έχει Exocet, που έχουν και οι Super Vita. Α/Α άμυνα με Aster 30 των 3εκ για να ρίχνουμε Bayraktar είναι παγίδα οικονομική/αποθέματος. Αν πολλά μικρά πλοία (<1000tn) μοιράζονται το God's view του Rafale έχουμε ευελιξία, δεύτερη ευκαιρία και κυρίως μια καλή απάντηση στο τι θα γίνει σε περίπτωση ταυτόχρονων αποβάσεων σε νησιά. Ένα πλοίο, όσο ισχυρό και να είναι, απλά δεν γίνεται να βρίσκεται και στη Σαμοθράκη και στην Κάρπαθο. Το Rafale, με τα 1000 μίλια, πολεμάει στην Κύπρο, "βλέπει" Άγκυρα και θέλω να δω με τι ψυχή θα σηκώνουν οι Τούρκοι AWACS, ανεφοδιασμού.

   1. Σωστά, υπάρχουν άλλοι λόγοι. Άλλο ωκεανοί, άλλο Ρώσικα υποβρύχια και άλλο τα 5 μίλια Τσεσμέ-Χίος. Αν οι SuperVita/Exocet δικτυωθούν με τα Rafale (εύκολο, Γαλλία με Γαλλία) φέρνουμε τη θαλάσσια υπεροχή στα οικονομικά μας μέτρα.

   2. Σωστά, υπάρχουν άλλοι λόγοι. Άλλο οι ωκεανοί, άλλο τα Ρώσικα υποβρύχια, άλλο τα 5 μίλια Τσεσμε – Χίος. Προτιμώ πολλούς Exocet σε πολλές SuperVita, δυκτιομενες με Rafale (Εύκολο, Γαλλία με Γαλλία)

  1. Μικρά πλοία ενός τόνου δεν βγενουν ανατολική Μεσόγειο φίλε μου…μόνο στο Αιγαίο με την προστασία των patriot και S300….για την Α.Μεσσογειο χριαζομαστε σύστημα ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΙΤΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΌ ΚΑΙ Η ΡΗΜΑΔΑ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ…..ΔΕΝ ΓΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑ…..ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ……!!!!

   1. Αν δεν στείλεις στόλο δεν τον ρισκάρεις. Αεράμυνα (θα) μας δίνουν τα Rafale και το ραντάρ στην Κρήτη, υπεροχή τα 214. Η εξίσωση έχει και σκληρούς οικονομικούς όρους. Η θα ποντάρουμε τα λεφτά μας σε τομείς που μειονεκτούμε για να ισοφαρίσουμε, ή σε τομείς που υπερτερούμε (αέρας) για να αντεπιτεθούμε. Προτείνω το δεύτερο.

 7. Το καλυτερο το εγραψε προχτες ο σχολιαστης npo.
  Ραφαλ και για την αεροπορια και για το ναυτικο.
  40 Ραφαλ συνολο, 20 για την αεροπορια, 20 για το ναυτικο, θα ηταν το τελειο νομιζω.
  Ας μην ξεχναμε οτι ενα ραφαλ μπορει να παρει και 3 εξοσετ ΑΙΜ-39
  που ειναι σε φαση πληρους εξυχρονισμου με τον κινητηρα και τον ψηφιακο ανιχνευτη του επιφανειας επιφανειας αδερφου πυραυλου Exocet block3 C.
  Κοινως σημαινει 180 πλεον χιλ/ρα εμβελέια, και ελαχιστες ελπιδες αντιμετωπισης του απο τα ciws των πλοιων.
  20 Ραφαλ χ3 εξοσετ= 60 εξοσετ
  που σημαινει 1 φρεγατα χ8 εξοσετ =7μιση φρεγατες για να εχουν την αντιπλοοικη δυναμη πυρος 20 Ραφαλ.

  1. Καταργέιτε το ναυτικό αγαπητέ και όπως γράφει λίγο παραπάνω και ο @gdmast,
   Πρέπει να καθίσω να επιχειρηματολογήσω για το αυτονόητο?

 8. Όπως έχω γράψει περί RAFALE:
  Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση του επιχειρησιακού επιπεδου της αεροπορίας
  Η αεροπορία έχει δραματικές ανάγκες για :
  υποστήριξη/fos υπάρχοντος υλικού
  σύχρονα όπλα ιδιαιτερα αέρος εδάφους
  Ατρακτίδια αναγνώρισης στόχευσης
  Εκπαίδευση
  Δίκτυο RADAR/C4I και συστήματα airdefence

  Η αγορά και η διατήρησης εν υπηρεσία ενός νέου τύπου πιθανότατα θα ρουφήξει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω να μείνουν στην απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα

  Επιπλέον αυξάνεται η πολυτυπία με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην υποστήριξη αλλα και στην εκπαίδευση ιπταμενου και τεχνικού προσωπικού

  Η αεροπορία τα ξέρει αυτά και επαναλαμβάνω πως είχε ζητήσει ΜΟΝΟ F35 διά δηλώσεων αρχηγού

  Ο αριθμός των είναι πολύ μικρός για να αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής απέναντι στα 200 εκσυχρονισμένα f16 ccip

  Όπως γράφετε τα EGM θα φύγουν με την εισαγωγή των RAFALE

  Θα έχουμε δηλαδή 2 τύπους αεροσκαφών από περίπου 20-24 EACH

  Τη μοίρα των F-1 τη ξέρουμε?

  ’Aλλη μια πολιτική απόφαση για εξοπλιστικά που θα τη πληρώνουμε για πολλά χρονια ακόμα!

  1. δεν εχεις νερο να πιεις τωρα και εγω σου δινω μια Πορσε το 2030. Μα ΤΩΡΑ θα σε μπουμπουνισουνε οι Τουρκοι αδερφε. Το 2030 θα μενουν ηδη στο σπιτι σου και δεν θα εχεις πληκτρολογιο να γραφεις για πολυτυπιες και φ35!!!!!!!!!!
   ΥΓ ΜΕ 122 F16V, 24F35, 24 Mirage 2000 5 και 20 Rafale εχεις ΠΑ το 2030 που κανει το Σουλτανο απλο Μεμετι. Εκτος κι αν θες να παρεις κι αλλα F16V (παλι θα τα πλερωσεις ορε και χοντρα κιολας) και μεταχειρισμενα Mirage 2000 5 για να εχεις OMOIΟΤΥΠΙΑ (μαλλον για το modeling μινιατουρων που εχεις στο σπιτι σου)

   1. Γιατί με τα rafale ποσο καιρό νομίζεις θα πάρει να βγούν επιχειρησιακά?

    Minimum 2 χρονάκια για να λέμε τα πράγματα όπως είναι

    Με τα F16 και M2000 με νέα όπλα ατρακτίδια και μια χαρά πηγαίναμε μέχρι το 030!!

    Επιπλέον μερικά -5/-9 έπρεπε να βρούμε!!

    Τώρα τινάξαμε τη μπάνκα στον αέρα με μια ΠΟΛΙΤΙΚΉ απόφαση

    1. CK

     Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
     Ψάξε στο ιστορικό των Γαλλικών μαχητικών στην ΠΑ και είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψεις σε πόσο χρόνο μπορούν να είναι επιχειρησιακά τα γαλλικά μαχητικά μετά την παραλαβή.

     1. Είπαμε να τα κάνουμε επιχειρησιακά
      ΌΧΙ να τα πετάξουνε και να τα προσγειώσουνε!!
      Καινούργιος τύπος και εξαιρετικά πιο πολύπλοκος από F-1 και 2000!!
      MInimum 2 xronakia!!

     2. Ακριβώς γι’αυτό μιλάμε.
      Όπως είπα ψάξε στο ιστορικό των Γαλλικών μαχητικών στην Ελλάδα πρίν προχωρήσεις σε συμπεράσματα χωρίς να γνωρίζεις για προηγούμενα γεγονότα επί του θέματος.

      Ειδικός δεν είσαι για την εκπαίδευση στο συγκεκριμένο αεροσκάφος οπότε εκφράζεις άποψη, προφανώς χωρίς να ξέρεις.

    2. ειναι ολη η μπανκα? μωρε τι μας λεσ??? Παρε 18 Αερικανικα Φ15 η φ18 και ελα να μου πεις ποσα α σου πουνε να σκασεις οι φιλοι σου οι Αμερικανοι. Πριν 15 χρονια σου δωσανε 30 φ1 μπλοκ 52+ με 2 δις!!!!!!! Χωρις τα οπλα! Και τωρα παιρνεις ανωτερο μαχητικο με τα ιδια λεφτα ανα αεροσκαφος 18*70= 1,3 δις. Αλλα καταλαβαινεις και απλα μαθηματικα? Ακου εκει τιναξαμε την μπανκα στον αερα! Που να εδινες και 7-8 δις που δωσανε Ινδια, Καταρ, Αιγυπτος κτλ για το ιδιο μαχητικο. Ολα τα σχολια σου ειναι φανατισμενα και αστοχα. Να μην πουμε και τιποτα χειροτερο. 51% τουλαχιστον ειναι προς το τη μερια του καλου η συμφωνια, αρα πρεπει να υπολοποιηθει. Τελος

  2. υποστηριξη -fos καθυλωμενα λογο αμερικανων …ξερεις την καταρριψη που εχουν τα μιραζ θα την πληρωνουν πολυ καιρο ακομα …και την ιδια τυχη θα εχουν και τα ραφαλ …αν χρειαστει ….
   οπλα-ατρακτιδια ..παλι αποφαση των αμερικανων…μια χαρα οπλοστασιο εχουν τα μιραζ …αλλα ειναι αοπλα ..και ξερεις …ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ …χτυπα τον κ@λ@ σου ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ …οι φιλτατοι στην αλλη πλευρα του ατλαντικου ….παρτο χαμπερ που λενε οι γειτονες ..ειτε πραγματα επιδειξης σου δινουν παντελως ανικανα να εκτελεσουν επιχειρηση ..βλεπε Lcs-f-35 mmsc που δεν προκειται ΠΟΤΕ να εκτελεσουν πραγματικη επιχειρηση ..ειτε μετριες η τραγικες πλατφορμες σχεδον αοπλες …φ-16 πατριοτ…α/α με 120 μοιρες ρανταρ δηλαδη ανυπαρκτο …τωρα λοιπον εμαθες που να κανεις τα παραπονα σου …μη το κουραζουμε οι φιλοι και εταιροι εχουν διαλεξει απο καιρο μερια ..και εχουν παρει αποφαση …..απολαυσε τον αφανισμο μας ..το αιγαιο ανηκει στην τουρκια και οχι στα ψαρια του …..

  3. ααα και στο ξαναλεω να το μαθεις …οι κρισεις ανωτατων περνανε απο συγκεκριμενη πρεσβεια ..οποτε μη μας ξαναπεις τι λεει ο καθε αφισοκολλητης …που διαλεξε η πρεσβια …σε λιγο την γνωμη του πατριαρχη θα πεις που διαλεγουν οι τουρκοι …..αφου ψαχνεσε για πληροφοριες κανε λιγο καλυτερη ερευνα ….μη εκτιθεσε

  4. Φιλε ck σχετικα με την πολυτυπια ναι εχεις δικιο να γκρινιαζεις ομως αμερικανος στο γιουτουμπ που σχολιαζε την αποκτηση ραφαλ απο ελλαδα ανεφερε οτι αποσυρονται Μ2000 και φαντομ οποτε το προβλημα λυνεται με μειωση ποσοτητας και αυξηση ποιοτητας.

 9. Έχω την εντύπωση ότι τα Rafale αγοράζονται γιατί με αυτόν τον τρόπο ξεπληρώνουμε την πολιτική υποστήριξη στους Γάλλους. Άλλες δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Το αεροπλάνο δεν κολλάει με τον σχεδιασμό της ΠΑ που μιλά για F-16V, F-35A και UCAVs.

  Οι φαντασιοπληξίες ορισμένων, τα προσωπικά συμφέροντα (πληρωμένα άρθρα, πληρωμένη διαμόρφωση άποψης στα sosial κτλ) αλλά και οι ευσεβείς πόθοι κάποιων στελεχών που εκφράζονται σε ιδιωτικές συζητήσεις δεν έχουν καμιά αξία.

  Η απόκτηση μόνο 18 μαχητικών 2 ή 3ων εκδόσεων είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι του προϋπολογισμού. Αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένες διαθεσιμότητες, εκπαίδευση και στο τέλος της ημέρας μειωμένης ισχύος.

  Η Ελλάδα πάλεψε με νυχιά και με δόντια να μειώσει της τεράστια πολυτυπία που την έδερνε από το 70, με πανσπερμία τύπων, που αντί να την πάνε εμπρός την πήγαν πίσω. Μόλις πρόσφατα καταφέραμε να μειώσουμε τους τύπους μαχητικών σε 3 και τώρα από το παράθυρο μπαίνει ένας νέος, τινάζοντας την μπάγκα στον αέρα για ακόμη μια φορά.

  1. Ο σχεδιασμός για f35 και ucav αφορα το ιδανικο σενάριοαεροποριας…. Απεναντι μας ομως δεν εχουμε την Ρωσία σαν τους Πολωνούς αλλα την Τουρκια… Αυτο συνεπαγεται σε καποια πραγματα…. σε ποσο καιρο θα ερθουν τα f35? Με τι κοστοσ? τι όπλα θα απόδεσμευτούν? Ποσο ελευθεροι θα ειμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντιων της Τουρκίας?
   Τελος τα f35 ειναι οπλα που δεν κολλανε και πολυ στο αμυντικο μας δόγμα… Δηλαδη δε πιστευω οτι αν ειχαμε 20 f35 θα καναμε την πρωτη επιθεση αφου για αυτο ειναι φτιαγμένα…

   1. Στερεότυπα τα περί πρώτου πλήγματος που καλιεργήθηκαν από τους ανταγωνιστές του. Δλδ μας λες ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν σχεδόν 3000 μαχητικα πρωτου πλήγματος για όλους τους κλάδους; και μετά το πρώτο πλήγμα τι θα έκαναν; οτι να ναι δλδ. Το F-35 κολλάει μια χαρά στο δόγμα μας αλλα το κυριότερο στις απειλές που αντιμετωπίζουμε. Το Rafale είναι σχέδιο του 80, το F-35 του 2000. Η διαφορά μεταξύ τους 20 χρόνια.

    1. Το F15 σχέδιο του πότε είναι; Γιατί το προμηθεύονται και το αναβαθμίζουν;
     Με τι θα εξοπλίζεται το F35 μήπως με όπλα που δε σου αποδεσμεύουν; Οι Αμερικάνοι σου δίνουν πλατφόρμες, όχι όπλα, δε το έχουμε δει τόσα χρόνια;

  2. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 τύπους α/φ F-16, Mirage και Fantom. Με 4 διαφορετικές εκδόσεις των F-16 και δύο των Mirage. Τα Fantom είναι γνωστό ότι θα αποσυρθούν (34 α/φ) και στη θέση τους θα έρθουν 18 (αρχικά) Rafale, ενώ όπως λέγεται, μάλλον τα απλά Mirage θα τα δώσουμε πίσω. Δε νομίζω να αυξάνεται τίποτα σε πολυτυπία, ενώ δεν μιλάμε καν για τις δυνατότητες.
   Κατά πρώτον θα πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα ώστε κάθε τύπος α/φ να υπάρχει σε μια μόνο έκδοση. Έτσι να αναβαθμίσουν και τα 50αρια F-16 σε V, ώστε να έχουν 122 F-16V, να έχουν option ώστε στο μέλλον να υπάρχουν δύο μοίρες Rafale (50α/φ) και εάν και εφόσον θέλουν και F-35 να πάρουν μια μοίρα ή για περισσότερες μοίρες F-35 να πωλούν αντίστοιχα F-16.
   Δεν θα αναφερθώ καν για τη σημασία των Rafale στην ΑΟΖ και στο μέτωπο της Κύπρου που σε απευκταία κατάσταση θα πρέπει να ανοίξουμε (υπάρχουν σενάρια) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε. Σε περίπτωση αεροπορικής υπεροχής, οι δυνάμεις της κατεχόμενης Κύπρου, δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ε/Φ (αρκεί και αυτοί να πράξουν τα δέοντα).
   Η ΠΑ δεν είναι δυνατόν να στερηθούν τα όπλα των Γαλλικών α/φ και για πολλούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε, δεν πρέπει η ΠΑ να εξαρτάται μόνο από τους ουσαίους.

     1. Quatar: 24 rafale @ 6.3 billion Euros
      Aigypt: 24 rafale @ 5.2 billion Euros

      Τα λεφτά που θα βρεθούν ιδιαιτερα εάν πάμε και για f-35 προς το τέλος της δεκαετίας??

      Οι προκαταβολές πρέπει να πέσουν στα επόμενα χρονια!!
      Από που??

      Το Ναυτικό δεν έχει δραματικές ανάγκες για νέες φρεγάτες και υποβρύχια?

      Θα περικόψουν και τις λειτουργικές δαπάνες για να πληρωθούν οι προκαταβολές οποτε ανάμενε πολλά περισσότερα καθηλωμένα!!!

      Ο συμπλριοματικος προϋπολογισμός προβλέπει 600mil για άμυνα…. προσφυγες
      Το 1.5 bill για τα rafale από που θα βρεθεί???

      Για αυτό φοβάμαι πως μας έχουν μπλέξει σε ΑΚΌΜΑ ΈΝΑ επικοινωνιακό πυροτέχνημα με ανακοινώσεις διαρροές και ΟΥΣΊΑ ΜΗΔΈΝ

      2 χρονια ΔΉΘΕΝ διαπραγματεύονταν με τους Γάλλους για τις [email protected] και τελικά ΜΗΔΈΝ!!

      Διαρροές για διαγωνισμό…4 φρεγατών και συνομιλίες με άλλες χώρες

      ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚA!!!

      Η FOS των 2000 έχεI ψιHφιστεηι» από το Δεκέμβριο 019και έχει κολλήσει στο ********O ΕπικρατείAς και θα κάνουν …ανακοινώσεις για 10 BILLIONκαι για εξοπλισμούς!!

    1. Εάν και εφόσον. Επαναλαμβάνω εάν και εφόσον πάρουμε τώρα Rafale, εκτιμώ ότι στη συνέχεια θα συνεχίσουμε την επένδυση σε αυτά. Αυτά βέβαια μένει να τα δούμε. Αν ξανακάνουμε τώρα τα ίδια λάθη του παρελθόντος, τότε τι να πω? Σηκώνω τα χέρια ψηλά.

  3. Ναι αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάζουμε ποια πλατφόρμα είναι η καλύτερη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάζουμε το συνολικό πακέτο. Πλατφόρμα και όπλα. Και δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν τα όπλα που θέλουμε!

    1. Αποδεσμευουν jassm, lrasm, jsow-er κτλ και δεν το ξέρω? Το μόνο που αποδεσμεύουν είναι τεχνολογία προς την Τουρκία μιας και ο som στην ουσία είναι προϊόν δώρο της LM προς τους απέναντι! Για την αναβάθμιση των f-16 δεν ξέρουμε καν αν θα πιστοποιήσουν κάποια όπλα. Η μόνη απορία που έχω είναι γιατί δεν έχουμε απευθυνθεί στο Ισραήλ για πιστοποίηση και εξοπλισμό των f-16! Πέρα από τα οπλικά συστήματα θα πρέπει να κρίνουμε και με βάση ποιος είναι αξιόπιστος σύμμαχος και ποιος όχι. Ναι μέχρι στιγμής η Γάλλοι είναι ενώ οι Αμερικάνοι όχι.

     1. Καλά τώρα ψάχνεις να βρεις άκρη εσύ… για να ρωτάει με ότι έχουμε τραβήξει από τις ΗΠΑ από την περίοδο της χούντας μέχρι και σήμερα, που χαιδεύουν την Τουρκία παρά τα όσα κάνει φαντάσου.

     2. Πες το ψέματα και εγώ σκεφτομουνα (προ rafale) ότι ρεαλιστική λύση ήταν kfir NG, με κινητήρα που τον ξέρουμε απ´εξω, με ηλεκτρονικά/software ραμμένα στα μέτρα μας και όλα τα όπλα που θα έχουν και οι φίλοι/προμηθευτές μας…

     3. @HLIAS
      O SOM έχεi γαλλικό κινητήρα!!!
      Ποιος τους έστησε και το εργοστάσιο για αυτούς τους κινητήρες άραγε??
      H LM???

     4. Μήπως μας έχουν αποδεσμεύσει για τα MLRS! Είμαι περίεργος μια ενδεχόμενη αναβάθμιση τι θα περιελάμβανε! Σε αυτή την κατα φαντασία συμμαχία θα πρέπει να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία με Μπάιντεν. Αν δεν αλλάξει ούτε τότε κάτι και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πυροβολούν τα πόδια τους με το χαλιφάτο της Άγκυρας, καλό θα είναι να αλλάξουμε στρατηγική και να κοιτάξουμε αποκλειστικά τα δικά μας συμφέροντα.

  4. Πόσα f35 θα αγοράσουμε βρε φίλε ….???μόνο τα 125 f16 έχουν μέλλον και τα 20 mirage 2005….άρα μας λείπουν αλλά 55 αεροσκάφος για αντικατάσταση phantom,f16 block 30 ,mirage 2000….και αυτά θα είναι 20-30rafale και άλλα 30 f35…..ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΕΝΕ ΤΑ ΡΑΦΑΛΕ ΚΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ…Η ΑΚΥΙΝΑ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΠΟΛΙΤΙΜΟΙ scalp είναι κοριφη……ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΣΟΥΛΑΤΣΑΡΕΙ ΚΥΠΡΟ,ΕΛΛΑΔΑ…..ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΆΧΟΥΣ…..ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΟΙ Αμερικάνοι που μας λένε να τα «ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ Γ@Μ@ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!!!!ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑ ΣΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ…..ΑΝΤΕ

   1. Ποιος κρίνει τις οροφές; τις super vita τις αγοράσαμε για να πάρουμε πολιτικά ανταλλάγματα, είδες τίποτα; έχουμε αγοράσει ένα σκασμό γερμανικά όπλα, είδες κάποια στήριξη;

    Άσε λοιπόν αυτήν την ρητορική.

    1. Και ούτε και θα δούμε ποτέ στήριξη από Γερμανία και ΗΠΑ όσα όπλα κια να πάρουμε. Τα συμφέροντα τους είναι με την Τουρκία και η προσωρινή δυσκολία που υπάρχει με Ερντογάν ελπίζουν να διορθωθεί με τον διάδοχο του.

     .Από Γαλλία όμως είδαμε στήριξη και τώρα για ΑΟΖ και όταν ο Σόιμπλε ήθελε να μας πετάξει εκτός Ευρωζώνης και παλιότερα για την είσοδο στην ΕΟΚ (Ντεσταίν αν θυμάμαι καλά) και για το Σκοπιανό (Μιτεράν). Οπότε και λόγω της πολύ καλής ποιότητας των όπλων τους και της πολιτικής τους για την αποδέσμευση όπλων είναι λογικὀ να υπάρχει συνεργασία σε θέματα άμυνας και εκμετάλευσης πόρων. Τα συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας έχουν σύμπτωση σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους συμμάχους και πρέπει αυτό να το αξιοποιήσουμε, γιατί η ενίσχυση των θέσεων και της δύναμης σου αυξξάνει και τους βαθμούς ελευθερίας στο διεθνές σύστημα. Βασικά η Γαλλία είναι η μόνη μεγάλη δυτική χώρα που θεωρεί την Τουρκία εχθρό και αυτό δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλευτο.

  5. Ναι είναι πληρωμένοι οι μέν, οι άλλοι είναι αγγελούδια που μας βάζουν να πάρουν μαχητικό σούπερ με ένα σωρό προβλήματα στα αρχικά μπλοκ, με όπλα που δεν αποδεσμεύνται, με τα κλειδιά του μαχητικού να στα κρατάνε οι ΗΠΑ κλπ κλπ. Και γιατί να μην τα πιάνουν οι μεν και οι οχι δε που παπαγαλίζουν για τον σουπερ μαχητικό στελθ;

   Αφήστε αυτά που ξέρετε ορισμένοι γιατί όλα έχουν και όρια τους και μην φοβάστε και F-35 θα πάρει κάποια στιγμή η ΠΑ. Τι θέλεται δηλαδή 100% να ελέγχουν οι ΗΠΑ την ΠΑ, αφήστε και ένα 20-30% και για κανένα άλλο που όλα αυτά τα χρόνια ειναι κοντά μας σύμμαχός μας και δεν μας έχει αρνηθεί τίποτα από ότι ζητήσαμε… και τώρα είναι το μόνο μεγάλο κράτος δίπλα μας.

  6. Και γιατί δεν πληρωμένα άρθρα ειναι αυτά που λιανίζουν τα 5ης γενιάς και αναμασάς και παραβλέπουν τα μεγάλα προβλήματα που έχει ακόμα το μαχητικό;
   Και γιατί να επενδύσω στο 5ης γενιάς μαχητικό το 2030 με την ίδια λογική και μην πάω κατευθείαν στο FCAS;

   Νταβατζιλίκι χρόνια τώρα στις ΗΠΑ πληρώνουμε και μάλιστα το κέρδος ειναι μηδαμινό μπροστά στην πλάτη που βάζει η Γαλλία, Τσούζει πολλούς το Rafale, δεν πειράζει, τα 20 πρώρα χρόνια ειναι δύσκολα, θα συνηθίσετε.

  7. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ανάλογος της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ κατα την γνώμη μου. Ως εκ τούτου μια χαρά είναι το rafale αφού δεν μπορούμε να αποκτήσουμε F-15Χ.
   Η δυνατότητα που έχουμε να διαθέτει η Π.Α. και ένα ευρωπαικό μαχητικό με την Γαλλία να μας αποδεσμέυει σχεδόν όλα τα όπλα που μπορεί να φέρει είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα.

 10. Σιγουρα αριστη η επιλογη και value for money εστω κι απο σποντα ακομα ομως δεν εχει διαρρευσει η εκδοση που θα προμηθευτουμε
  και εννοω οτι το υπεροπλο μετεορ ειναι πιστοποιημενο στην συγχρονη εκδοση f3-r αλλα οχι στην απλη f3 οχι τιποτα αλλο μην την πατησουμε παλι οπως με λεοπαρντ και T214 οπως επισημανε και ο φιλος nick koliopoulos, αυτο για διαγωνισμο για φρεγατες τωρα το ακουω gunner φωτησε μας για την πληροφορια σου κατα ποσο ισχυει?

  1. Έχει βγει η είδηση σε διαφορα μέσα
   ΠΡΏΤΟ ΘΈΜΑ ANT1
   Προφανώς κλοτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω στους επόμενους εάν αληθεύουν αυτά
   Δεν θέλεις να πάρεις απόφαση??
   Κανε ένα διαγωνισμό!!!

   1. Αυτο ακριβως που λεει ο ck κανενας δεν θελει να πιασει την καυτη πατατα μεγαλες οι πιεσεις απο αμερικανογερμανους σημερα το πρωι στο open αυτο αναφερει ο κ. μαζης, τελικα το ΠΝ εγινε πολυφερνη νυφη με τους γαμπριυς να βαζουν τρικλοποδιες ο ενας στον αλλο.

    1. οι πιεσεις δειχνουν κατι αλλο εκτος απο αποφαση οτι το αιγαιο ανηκει στους τουρκους?….για τα ανατολου τα ελικοπτεροφορα οι πιεσεις που ηταν ?…η μπορα οι βαλλιστικοι ?…τα μπαιρακταρ πετανε προς ρωσια μερια?…οι σ-400 ? για αμυνα στα σουχοι ?….κουμαντο στις δικες ΕΔ ολοι τους ..

    1. Οι ΗΠΑ στην δική μας περίπτωση δεν ψάχνουν για τίποτα. Έχουμε δηλώσει και αποδείξει οτι είμαστε προβλέψιμα βόδια. Χώρες όπως αυτές του κόλπου αλλά ακόμη και το Πακιστάν έχουν καλύτερη αντιμετώπιση απο αυτή την «σύμμαχο» χώρα απ’ότι εμείς!

     1. Χεστήκ@με τι θέλουν οι ΗΠΑ, ας κάτσουν να γλείφουν τον πισινό του σουλτάνου και ας μας αφήσουμε να πάρουμε ότι γουστάρουμε.

 11. Τα Rafale φέρνουν την Κύπρο και την Άγκυρα πιο κοντά… Επίσης όταν αποδεσμεύσουν όπλα αντίστοιχα με αυτά των Rafale οι Αμερικανοί, να μιλήσουμε τότε και για το F-35. Ακόμη παρακαλάμε για JASSM στα F-16? Οι Harpoon είναι διαθέσιμοι? Αν για κάποιο λόγο δουλεύει η αποτροπή σήμερα, είναι αυτά τα λίγα SCALP και οι EXOCET.

   1. Δεν είναι τόσο απλό. Οι ΑΜ-39 μια χαρά φτάνουν για τις γ/φ τους και να δω μετά τι θα κάνουν μετά και με τους 100 scalp, αν χτυπήσεις 3-4 λιμάνια απέναντι και κάποιες υποδομές, να δω πως θα κάνουν απόβαση.

    1. Όχι μόνο στρατιωτικές υποδομές, αλλά και πολιτικές-οικονομικές. Ο αριθμός βέβαια θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος αλλά όχι άχρηστοι και 100 σκαλπ και 39 εξοσέτ. Και φυσικά θα έπρεπε να υποστηρίζονται καλύτερα οι φορείς αυτών των όπλων που όλως τυχαίως αφέθηκαν στην εγκατάλειψη. Αν όμως έρθει η η μοίρα των ραφάλ ξαφνικά οι έξοσετ και οι σκαλπ ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και γι αυτό κάποιοι ζορίστηκαν μάλλον. Για να μην πούμε ότι καλύπτονται κάπως και κενά στον ηλεκτρονικό πόλεμο και επιτελείται ευκολότερα η επιτήρηση της Μεσογείου και η υποστήριξη της Κύπρου.

     Αντίθετα δόθηκαν 500 μύρια για τα P3 που κάποιος αρθρογράφος μάλσιτα μας είπε ότι το ενδιάμεσης λύσης συμμετείχε στο κυνήγι τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο…Ενώ πλασάρονται συστηματικά και τα LCS/MMSC.

   2. Σωστό! Για να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους δεν μπορούμε να δαπανήσουμε αγοράζοντας 1000 scalp oπότε πρέπει να ξεκινήσουμε μαζική παραγωγή φτηνών βαλιστικών κάνοντας συνεργασία με χώρα που έχουμε κοινά συμφέροντα όπως η Ινδία!

   3. Με 30+ ΑΜ-39 τους βγάζεις off όλο το στόλο και με 100 scalp-eg τους κάνεις θερινή τουλάχιστο δύο βάσεις μαχητικών.

    Και αν προσθέσουμε και τους scalp-naval σε μια πιθανή προμήθεια των Belharra τους κοπανάς άλλες δύο βάσεις από απόσταση ασφαλείας.

    Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

    Με ποια Αμερικάνικα όπλα από αυτά που μας έχουν αποδεσμεύσει τους κάνεις κάτι αντίστοιχο;

   4. Ναι η αληθεια ειναι πως οχι δεν τους αγχωναν καθολου. Τι τους αγχωσει; Οτι μπορουσαν να χτυπηθουν βαθια στην ενδοχωρα ή οτι θα ρχοντουσαν απ το πουθενα μερικα μιραζ, θα αφηναν μερικους εξοσετ στις φρεγατες τους κ θα γυρνουσαν κυριοι πισω; Οχι δε μπορω να πω, δεν βλεπω κατι αγχωτικο. Αν ηταν ομως αμερικανικα τα οπλα εεεεε;

     1. Ούτε οι Τούρκοι να τους πλήρωναν δεν θα έγραφαν όσα γράφουν για «ατελείωτα μειονεκτήματα» των Γαλλικών μαχητικών.

     2. @Ndgi
      Εναν ηγέτη με @@ ΝΑ! θέλουμε και θα μπορούσαμε να αλλάξουμε εποχή! Οι συνθήκες είναι ιδανικές… Μπορουμε να απογαλακτιστουμε από τους ουσαιους χωρίς τον φόβο αντιποίνων.

     3. Πολύ σωστά φίλε Μάγειρα, έχουμε μπλέξει με προσκυνημένους που έχουν συνηθίσει να χώνουν τα κεφάλια τους στο πισινό των αμερικανών, χωρίς να σκέφτονται ότι η πλειοψηφία των όπλων που μας σημαδεύουν και μας στοχοποιούν είναι αμερικάνικα.

  1. Για meco up παιζουν πλεον και βρετανοι με ατου τις T23 ΜΥΛΟΣ στο ναυτικο! Το ξαναειπα οι αεροποροι ηταν και ειναι πιο συγκροτημενοι και προετοιμασμενοι με εναλλακτικες για οτι προκυπτει καπως ετσι προεκυψαν τα ραφαλ, μην ξεχναμε στο τρεχον εξοπλιστικο τη λεξη κλειδι ΑΜΕΣΑ οποτε για διαγωνισμους κραταμε μικρο καλαθι.

     1. Ndgi, ναι το ξέρω χιούμορ κάνω.
      Θα ήθελα όμως ένα τηλέφωνο του περουκάκια στον Κυριάκο που να του λέει ξέρω γω «Αύριο αν δεν παραγγείλλεις 6 νέα ΑΒ και άλλα 10 FFG(X), θα βοηθήσω τους απέναντι να φτάσουν στην Κάρυστο». Δεν θα ήταν μούρλια?

     2. Οκ
      Όσον αφορά αυτό με τον περουκάκια 👱🏼‍♂️ 😀😀😀 θα ήταν όντως μούρλια όπως είπες, αλλά αυτό έχει νομίζω άλλα προβλήματα αυτές τις ημέρες αφού παλεύει με εμφύλιο πόλεμο στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, όπου αλληλοπυροβολούνται δεξιοί με αριστερούς και αφροαμερικανικές πολιτοφυλακές και συμμορίες.

 12. Δεν έχει νόημα να συνεχίσει η συζήτηση για το αν πρέπει να αγοράσουμε rafale ή όχι, ειδικά τώρα.
  Στο ερώτημα για την οικονομία κλίμακας, πολυτυπια κτλ…. Ασφαλώς μπορεί να γίνει κουβέντα.
  Πρώτα από όλα, οφείλω να καταθέσω την δική μου άποψη.
  Η Ελλάδα είναι σε ουσιαστικά εμπόλεμη κατάσταση.
  Η εμμονή κάποιων φίλων να εξετάζουν τα πράγματα με ματιά ειρηνικής νηφαλιοτητας απλά δεν στέκει.
  Ξεχάστε τα κόστη…. Το κόστος αυτού που διακυβεύεται τώρα υπερκαλύπτει τα πάντα.
  Είμαστε ήδη πίσω… Τρέχουμε να καλύψουμε ότι δυνατόν.
  Αφήστε τις ανοησίες περί ομοιοτυπιας… Αυτά είναι σωστά όταν έχεις μακροχρόνιο σχεδιασμό… ΌΧΙ ΌΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΈΝΤΕ

  1. Πολυτυπια θα υπαρχει στο αεροπορικο σκελος μη σου πω και στο ΠΝ και ΣΞ, ουτως η αλλως δε παραγουμε βιδα, αυτο που θα μπορουσε να γινει πχ εαν παρουμε τα ελικοπτερα, θα μπορουσαμε να ορισουμε να υπαρχουν στις ΕΔ μεχρι 4 διαφορετικοι τυποι και σα νομος απο διαφορετικες πηγες σε αναλογια 50- 50 ή 60 – 40, ετσι επερχονται καποιες οικονομιες κλιμακος και σιγουρα καλυτερη υποστηριξη στα ελικοπτερα με μικρες εξαιρεσεις πχ Apachi, Kiowa.Ενας λογος που βρισκω πολυ μεγαλη ευκαιρια την συμμαχια με την Γαλλια ειναι να μπουν σε ταξη καποια πραγματα στις ΕΔ, αρκει να δεχτουν και οι ιδιοι οι αξιωματικοι παρατηρησεις και συμβουλες και σιγουρα να γινουν.

 13. Μου αρέσει εδώ και εβδομάδες που αντιμάχονται διάφοροι σχολιαστές με επιχειρήματα υπέρ ή κατά των Rafale, Belharra, MMSC κ.λπ. με τεχνικές αναλύσεις και συγκρίσεις επί συγκρίσεων λες και θα αποφασίσουν οι ελληνόφωνοι πεμπτοφαλαγγίτες πολιτικοί ή οι Δ.Υ. ανώτατοι στρατιωτικοί ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των διαφόρων όπλων. Πολύ απλά θα πάρουμε (αν πάρουμε και δεν το …ρισκάρουμε βέβαια) αυτό που θα αποφασίσουν για εμάς οι νταβατζήδες μας. Οικονομικοί, γεωστρατηγικοί ή ότι άλλο. Οι περισσότεροι εδώ σχολιαστές (και όχι τα εγκάθετα κομματόσκυλα φυσικά, γιατί παρατηρώ και αρκετά τέτοια όπως παντού άλλωστε) απλά θα απογοητευτείτε για άλλη μια φορά γιατί κινείστε με πατριωτικά κριτήρια σε ένα χώρο που λειτουργεί στυγνά και απροκάλυπτα υπέρ ξένων κυρίως συμφερόντων.
  Αν πραγματικά ήθελαν να θωρακίσουν την χώρα θα το είχαν κάνει ΗΔΗ αλλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. Όλα είναι μια θεατρική παράσταση είτε για προσωπικό όφελος είτε για να δημιουργήσουν άλλοθι για αυτά που έχουν ήδη συμφωνήσει για εμάς και όπως πάντα …χωρίς εμάς.

  1. Παντα θα υπαρχει ο παραγοντας των διακρατικων σχεσεων κ συμμαχιων στους εξοπλισμους κ ετσι ισως πρεπει σε ενα βαθμο να ειναι. Μη κοιτας που κατα καιρους το χουμε παει σε αλλο ακρο. Δε με νοιαζει να παρω απλα τη φρεγατα ή το μαχητικο, αλλα να τη παρω απο μια χωρα που με στηριζει οχι που στηριζει τον εχθρο μου. Αρκει βεβαια κ αυτο που θα παρω να με καλυπτει

 14. ο διαγωνισμος τι θα λεει ? 4 φρεγατες αεραμυνας περιοχης με 32+ κελια …με συνολικο κοστος κατω απο 1 δις …και 4 μεταχειρισμενα αντιτορπιλικα εστω 50χρονα και ας παθαινουν μπλακ ουτ αντι να ριχνουν βολη για αντισταθμιστικα …αα και να φτιαχτουν στην ελλαδα σε 35 χρονια?……

  προφανος γερμανοι και αμερικανοι εχουν αποφασηση οτι αιγαιο-μεσογειος ανηκουν στην τουρκια ….αν και αυτο το ξεραμε απο καιρο …..

  αδικος κοπος …δωστε οτι θελουν οι τουρκοι και να καθισουμε στα αυγα μας να απολαυσουμε τον αφανισμο μας …τουρκικο αιγαιο= γερμανικο ….εχουν τους λογους τους ..αδικος πολεμησαν και το 40 καποιοι λαλακες …

  1. Ο διαγωνισμός λέει ότι θα πάρει παράταση περί της 5446678768 φορές και μετά θα έχουμε άλλες 6746878578 επανάληψή του και όταν μετά από 3-4 το λιγότερο χρόνια θα πλειοδοτήσει κάποιος, ΘΑ ξεκινήσει η ενδιάμεση λύση ώστε σε 2-3 χρόνια από τότε να έχουμε τα πλοία και θα μπει στη σειρά για παραγωγή η παραγγελία (ποιός ξέρει πότε) που το πρώτο πλοίο θα είναι έτοιμο κάποια χρόνια αργότερα. Λες και δεν ξέρουμε τι θα πει διαγωνισμός στην Ελλάδα δηλαδή.

  2. Συριζαιος , αρνησικυρίας και Ι5 , υποθέτω από τα σχόλια σου , γενικώς…. Αναφέρεσαι συνέχεια σε «Τουρκικό Αιγαίο», και λαλακες που πολέμησαν το ’40 , για να ζεις εσύ, και να σχολιάζεις τις λαλακιες σου από ένα πληκτρολόγιο… Πήγαινε αγόρι μου σε καμμιά κατάληψη και ασε τα σχόλια σε αυτό το σάιτ…

   1. ασε μεγαλε αυτα δεν περνανε ..και δεν ξερεις σε τι μιλας …τουρκικο σουρωτηρι ειναι το αιγαιο και η μιση κυπρος τραβα προσκυνα εσυ την αστεροησα να σε κανουν και κατι …εγω παντος απο συριζα ουτε απο σποντα //οσο για το ι5 …σε πληροφορω εχω κανει σε εμπολεμη ζωνη και μη ρωτας παραπανω ….και αν θελεις και εχεις ακρες ..ρωτα λοιπον αν τουρκος ταγματαρχης καταδρομεας εχει φαει το ξυλο της αρκουδας απο ελληνες ….το εξαμηνο του 2001 το γεγονος …δεν θα που και πως ….ελα να μου πεις απο κοντα αμα θελεις να μου δειξεις και ποσο ποιο πατριωτης εισαι ……

   2. Φίλε μου διάβασε καλύτερα πως το λέει το παιδί και μετά σχολίασε… Είναι ένα σχόλιο αγανάκτησης, έστω και αν εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος

 15. Μου αρεσει που τα αρθρο ουσιαστικα ειναι μια απαντηση σε αυτα του Δουρειου Ιππου και των blog που τον υποστηριζουν.

  Η Π.Α. αεροπορια εχει στις αποθηκες τις οπλισμο μεγαλης οικονομικης και στρατηγικης αξιας: 96 Scalp, 39 Exocet, 300 Mica. Ωστοσο δεν εχει αρκετες πλατφορμες να τα αξιοποιησει επειδη οπως γραφω συχνα δεν το επετρεψαν οι ξενοι τοποτηρητες εν Ελλαδι, πεμπτοφαλαγγιτες Ελληνες ελαφρας συνειδησεως, αμερικανικα και τουρκικα λομπυ.

  Καθε φορα εχουμε την καραμελα οτι η Π.Α. δεν ζητησε το ταδε μη αμερικανικο συστημα γιατι στις αξιολογησεις δεν εβγαινε πρωτο. Ωστοσο κανεις δεν ρωτησε με τι κριτηρια και συντελεστες βαρυτητας προκυπτουν αυτες οι αξιολογησεις. Γιατι το πλαισιο της αξιολογησης ειναι αυτο που καθοριζει ποιος βγαινει πρωτος και ποιος δευτερος, οχι αντικειμενικες παραμετροι αυτες καθ’ αυτες. Αν π.χ. η επιλογη ενος αμερικανικου συστηματος εχει bonus 1000 μορια λογω χωρας καταγωγης και μονο, αντε ο Γαλλος, ο Γερμανος, ο Ρωσος κλπ να το κοντραρουν σε πλαισια διαγωνισμου.

 16. Καλησπέρα,προφανώς η απόφαση για τα rafale ,πέρα απο το Ελλας Γαλλια Συμμαχία,αφορά την συνειδητοποίηση πως σε όλο σχεδόν τον πλανήτη που ψάξαμε για ικανά μεταχειρισμένα ,δεν υπάρχει κάτι που να μην θελει την μάνα του και τον πατέρα του ώστε να γίνει αξιόμαχο.Οπότε πετάχτηκε η λύση των πραγματικά ικανότατων γαλλικών μαχητικών ώστε και η κύπρος να είναι κοντά και να μπορούν να προστατεύσουν τις γερασμένες μονάδες του στόλου μας.Κι όπως όλα τα ωραία ,έχει το κόστος του ,κυρίως λόγω πολυτυπίας καταλαβαίνω.
  Προφανώς εδώ ισχύουν δυο τουλάχιστον ζητήματα.
  Το ένα ειναι οτι απέναντι σου έχεις εναν εχθρό ,που όμως δεν ειναι κι εχθρός της αμερικής απαραίτητα, άρα είσαι αναγκασμένος να έχεις δυο πηγές απο τις οποίες θα προμηθεύεσαι όπλα .
  Το δεύτερο που προκύπτει είναι ότι η ελλάδα συνολικά δεν προγραμματιζει.περιμένουμε πάντα κρίσεις για να σκεφτούμε τι χρειαζόμαστε και αν το βρούμε άμεσα,δύσκολο,να το χρυσοπληρώνουμε συνήθως.Δεν αναφέρομαι σε ευθύνες ,δεν με καίει αυτό,όσο στο να έβλεπα επιτέλους σε αυτό τον τόπο να γίνεται σε επίπεδο χώρας ότι κάνει καθε νοικοκύρης σπιτι του .
  Τέλος ήθελα να ευχαριστήσω για τα ωραία άρθρα που ανεβάζετε και ενα ευχαριστώ σε όσους αυτή την στιγμή είναι πάνω σε ραντάρ σε κάποιο πέλαγος ,σε χειριστήρια ή τρώνε κονσέρβες σε μια βραχονησίδα ώστε εγώ να μπορώ να πινω το καφεδάκι μου κ να σας διαβάζω αμέρημνος.
  Ευχαριστώ

 17. Αν και το άρθρο ασχολείται με το Rafale οι περισσότεροι φίλοι στα σχόλια ασχολούνται με την Belharra, δείγμα της αγωνίας των φίλων όπως και η δική μου.

  Τις τελευταίες μέρες κυρίως στον τύπο έχω διαβάσει από πληροφορίες που λένε για τους Ισπανούς που παίζουν γερά στο πρόγραμμα των φρεγατών μέχρι ότι έχουμε ζητήσει τις Ολλανδικές M και τις Γερμανικές F-123 ενώ τώρα οι όποιες πληροφορίες μιλάνε για διαγωνισμό!

  Ο διαγωνισμός θα ήταν μια καλή λύση και ήμουν από αυτούς που το είχα υποστηρίξει κατά καιρούς.

  Δεν ξέρω αν υπάρχει ο χρόνος για ένα διαγωνισμό πλέον ή αν θα μπορούσαν οι διαδικασίες να κινηθούν με ρυθμούς fast track ώστε να μην μπλέξουμε σε ατέρμονες συζητήσεις και χάνουμε χρόνο που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει.

  Αν το πρόγραμμα νέων φρεγατών είναι για 2+2 το λογικό σε αυτή τη φάση θα ήταν να εξαντλήσουμε κάθε διαπραγμάτευση με τους Γάλλους είτε για τη Belharra είτε για τη FREDA είτε για μια βελτιωμένη FREMM και να ζητήσουμε ενδιάμεση λύση δύο FREMM τις οποίες θα υπάρχει εξ αρχής συμφωνία για την αγορά τους με λογικό τίμημα.

  Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε ουσιαστικά 6 νέες φρεγάτες συν τις εκσυγχρονισμένες Meko 10 και θα χρειαζόμαστε άλλες 4 (για οροφή 14 μονάδων αν και θεωρώ πως πρέπει να ανέβει στις 16) όπου κάλλιστα θα μπορούσε να καλυφθεί με μεταχειρισμένες.

  Τα Γαλλικά όπλα μας δίνουν πλεονέκτημα και την ποιότητα που ψάχνουμε ενώ η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα που είναι δίπλα μας χωρίς αστερίσκους και χωρίς να παίζει ύπουλα παιχνίδια όπως οι φιλότουρκοι Γερμανοί ούτε και οι αδιάφοροι Αμερικάνοι που προτιμούν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

  Με την αγορά πακέτου Rafale και Belharra (στη σωστή έκδοση) θα πάρουν και το μήνυμα οι ενδιαφερόμενοι πως δεν είμαστε δεδομένη για κανέναν.

  Σε διαφορετική περίπτωση και αν όντως πάμε σε ανοιχτό διαγωνισμό για 2+2 νέες φρεγάτες (που θεωρώ λογικό αλλά ο χρόνος με προβληματίζει) θα μπορούσαν τουλάχιστον να τρέξουν τις διαδικασίες γιατί χρόνος δεν υπάρχει.

  Θεωρώ αυτονόητο πως σε μια τέτοια περίπτωση οι απαράβατοι όροι (πέρα από τα επιχειρησιακά) θα πρέπει να είναι η ευνοική αποπληρωμή σε βάθος χρόνου και η ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών.

  1. ΣΑΝΌΣ ΕΊΝΑΙ ΌΛΑ!!

   ΤΑ ΓΡAΦΩ ΣΤΟN ΜAΓΕΙΡΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ!!

   ΟYΤΕ ΤΗ FOS ΤΩΝ 2000 ΔΕΝ ΜΠΌΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΉΣΟΥΝ!

   ΕΠΙΠΛEΟΝ 600mil ΓΙΑ AΜΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ 20 ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΈΟΥΝ ΓΙΑ 1.5 BILLION ΚΑΙ 1.5 BILLION2RAFALE ΕΞΟΠΛΣΙΤΙΚΑ!1

   2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΎΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚA ΈΧΟΥΜΕ ΔΙΑΡΡΟΉ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌ ΓΙΑ …4

   ΤΟ ΔΟΎΛΕΜΑ ΠΈΦΤΕΙ ΣΎΝΝΕΦΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΡΑΒAΝΕ ΚΑΙ ΕΜAΣ ΜΈΣΑ!!

 18. Νομίζω ότι κουράστηκα να διαβάζω γιατί τα Ραφάλ είναι καλά κτλ κτλ.

  Η αγορά των Ραφάλ, αν είναι αλήθεια η τιμή που μας δίνουν είναι καλή γιατί:
  -είναι ΄μια πολύ τίμια και value for money προσφορά
  -έχει άμεσο χρόνο παραδοσης
  -είναι καλύτερο αεροπλάνο από οτιδήποτε έχει ο αντίπαλος και που θα έχει ο αντίπαλος και 4-5 χρόνια μετά την αγορά τους από εμάς.

  Αυτό τελείωσε, καλώς έχει, πάμε παρακάτω, νομίζω δεν χρειάζεται τόσο συζήτηση για αυτό, όσο να υπενθυμίσει κάποιος στους πολιτικούς ότι θέλουμε μερικά ακόμη scalp και σίγουρα θέλουμε Meteor.

  Το focus είναι στην επόμενη αγορά, και αυτή είναι των πλοίων, και η ενδιάμεση λύση. Αν όντως πάμε σε διαγωνισμό, δεν είναι κακό, απλά έπρεπε να είχε γίνει ήδη πριν 5-6 χρόνια. Τώρα η πίεση μεταφέρεται σε όσους κάνουν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, οι οποίες βάζουν και βγάζουν νικητές και ηττημένους. Π.χ.:

  -αν ζητά συμπαραγωγή πχ σε 2-3 πλοία, οι Μπελάρα και Fremm πετιούνται απέξω
  -αν ζητά ενδιάμεση λύση, πετιούνται απέξω οι Δανέζικες, Ισπανικές, και διάφορες άλλες, ενδιαμεση λύση θα μπορούσαν να δώσουν οι Γάλλοι αλλά θα πεταχτούν από το βήμα ένα. Θα υπήρχε περίπτωση εκεί να μπορούν και οι Άγγλοι να πουν δίνουμε ενδιάμεσες, και οι Γερμανοί και να μας φορτώσουν τα παλιά τους, και να κάνουν προσφορά με την Arrowhead η μία και με την Α-200 η άλλη. Από την άλλη μπορεί να μπουν προδιαγραφές και σε τι θέλουμε ως ενδιάμεση λύση, πχ να είναι πλοίο 15ετίας, να έχει Χ ταχύτητα και Ψ ραντάρ κτλ.
  -αν μπουν προδιαγραφές και στην ενδιάμεση λύση, ουπς, και ποια μένει? (η εξής μία ……..). Αν μπει στις προδιαγραφές να μην έχει αλουμίνιο, και να έχει και πολλούς σωλήνες μετά πάμε σε ακύρωση διαγωνισμού φυσικά.

  Για τις τορπίλλες είμαι πολύ σκεπτικός γιατί οι καλύτερες είναι οι F-21 αλλά θα καθυστερήσει η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα (αν μπορούν να ενσωματωθούν), οι δεύτερες καλύτερες είναι οι black shark που έχουν ήδη πιστοποιηθεί σε υποβρύχια και συστήματα ίδια με τα δικά μας και οι τρίτες είναι οι Γερμανικές που ποιοτικά νομίζω είναι τρίτες, αλλά ΟΚ είναι γερμανικές όπως και τα υποβρύχια.

  Για τις F-21 Θα μπορούσαμε ίσως να τις είχαμε την επόμενη μέρα (από το απόθεμα του Γαλλικού ναυτικού), τις Ιταλικές σε μερικούς μήνες (δεν νομίζω οι Ιταλοί να βοηθήσουν με δικές τους), και οι Γερμανικές (με την υποστήριξη που δίνουν στην Τουρκία) φοβάμαι μην σκάσουν μέσα στα υποβρύχιά μας.

  Το τελευταίο που με ανησυχεί με την τελευταία αρθρογραφίά είναι ότι κάπου διάβασα ότι τελικά θα αναβαθμίσουμε 3 φρεγάτες με συνολικό κόστος 450 εκατ εκατ. Τι λέτε, σοβαρά τώρα, 450 εκατ για 3 πλοία? Εκτός και αν τους βάλουν 40 σωλήνες για SM2 και ραντάρ και σύστημα μάχης του Aegis δεν μπορώ να καταλάβω πως θα πάει το κόστος εκεί… Και την μία παραπονεμένη θα την αφήσουν?

  1. Αααα και να μην ξεχασω, αν έχουμε προδιαγραφές να παίρνει πχ 32 SM2 ή Aster 30, όποιος κάνει την προσφορά να έχει εξασφαλίσει ότι α) και οι πύραυλοι θα είναι μέσα στο προσφερόμενο τίμημα, β) θα εξασφαλίσει ο πωλητής την αποδέσμευσή τους σε εμάς, γ) αν δεν παραληφθούν οι πυραυλοι δεν πληρώνεται το τίμημα ή πέφτει ένα χοντρό πρόστιμο όσο να ξηλωθεί όλο το σύστημα VLS, υπολογιστές ραντάρ κτλ και να αγοραστούν από ανταγωνιστική εταιρεία που θα τα δώσει.

   Δηλαδή αν πχ οι Δανοί κατέβαζαν πρόταση για Iver Huitfelt με πολλά κελλιά SM2, αν δεν έχουν εξασφαλίσει ότι θα τους πάρουμε, bye bye

   1. Σε περίπτωση ανοιχτού διαγωνισμού και η Iver Huitfelt θα ήταν μια πολύ καλή περίπτωση στα πρότυπα των Δανέζικων αλλά με νέες τεχνολογίες και ραντάρ όπως π.χ APAR 2 και SMART L με 32 κελιά για SM-2 και 32 ESSM2 127αρι πυροβόλο, δύο ciws ή Ram και συρόμενο σόναρ Captor ή με παρόμοιες επιδόσεις.

    Θεωρητικά θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έστω μια δική τους Iver Huitfelt AAW για ενδιάμεση λύση.

    Θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα πλοία σε σχέση με τα 2+2 που θα είναι το πρόγραμμα γιατί σίγουρα βγαίνει φθηνότερη σε σχέση με άλλες σχεδιάσεις ακόμα και στη περίπτωση που την τουμπανιάσουμε.

    Βέβαια τα διπλωματικά ανταλλάγματα και η υποστήριξη που χρειαζόμαστε στην περίπτωση της Δανίας είναι μηδενικά απλά σε μια τέτοια περίπτωση θα πάρουμε θεωρητικά περισσότερα πλοία και καλά εξοπλισμένα.

    Η Γαλλία σίγουρα έχει το προβάδισμα για ευνόητους λόγους αλλά αν είναι να πάμε σε MMSC ή σε Γερμανική σχεδίαση καλύτερα Iver Huitfelt!

    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου….ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑ «ΜΟΡΑ» Iver Huitfelt!!!!!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣΟΥΝΕ

  2. Το περιεργο ειναι οτι οι διαπραγματευσεις θα γινουν με ΗΠΑ, Γαλλια, Βρετανια, Ολλανδια και ΟΧΙ με Γερμανια.
   Νομιζω οτι πιθανοτατα ειναι δημοσιογραφικη παραλειψη. Γιατι απο τις …MMCK… προτιμω 4 ΜΕΚΟ Α200 που μαζι με τις δικες μας 4 ΜΕΚΟ αναβαθμιζονται με κοινα συστηματα και εχεις εν τελει 8 ανθυποβρυχιακες φεγατες μετριων δυνατοτητων μεν, αξιοπιστων δε.

   1. Καλά, άκου να δεις τι πρόσεξες τώρα!

    Αυτό αν δεν είναι λάθος του άρθρου που το έγραψε αλλά πραγματικό θέμα, νομίζω θα μετρούσες μια δημοσιογραφική επιτυχία και αποκλειστικότητα. Εκτός και αν την απέκλεισαν γιατί ήταν μία από τις 2 που μπορούσαν να δώσουν και ενδιάμεση λύση και ναυπήγηση στην Ελλάδα (η Αγγλιά υποθέτω μπορεί να δώσει ενδιάμεση λύση αλλά δεν θα έκανε Arrowhead εδώ, να πω την αλήθεια μετά την ιστορία με τις Super Vita δεν νομίζω ότι θέλουν να μας ξαναδούν)

  3. Και επειδή θα σκάσω, ας το πω και αυτό.

   Αν λέγαμε πριν 1 χρόνο ότι θα τρέξουμε τον διαγωνισμό αυτό, νομίζω θα τον είχε στο τσεπάκι της η Fincantieri, η οποία θα έκανε προσφορά για 4 πλοία, θα μας έδινε τις δύο Fremm που πούλησε στην Αίγυπτο άμεσα (είτε σαν ενδιάμεση λύση είτε σαν μέρος των τεσσάρων), θα έκανε άλλες δύο FFGX, και με την παράδοση των 2 FFGX θα ξανάβαζε μέσα τις δύο πρώτες να τις κάνει μετατροπή σε FFGX και αυτές. Νομίζω στο θέμα αυτό την πατήσαμε λιγάκι…

 19. Επιτέλους RAFALE στην ΠΑ !
  Επιτέλους ΑΠΟΤΡΟΠΗ στην ΠΑ και ενιαίο αμυντικό δόγμα !!!

  Επιτέλους θα πληρώσουμε για κάτι που πραγματικά αξίζει και όχι για «κουτσά» άλογα !!!

  Εύχομαι τα Rafale να γίνουν μελλοντικά το βασικό αποτρεπτικό μέσο της ΠΑ μας με MICA IR/NG , EXOSET, SCALP & πάνω από όλα METEOR !!!

  Μακριά από οποιονδήποτε φορέα που ΔΕΝ αποδεσμεύονται ολοκληρωτικά τα όπλα του !

  Όποιος θέλει ξανά συμβόλαιο από Ελλάδα θα πρέπει να αποδεσμεύει το σύνολο του οπλισμού του αεροσκάφους και το σύνολο των μελλοντικών αναβαθμίσεών του.
  Επίσης να δεσμεύεται ρητά πως ΔΕΝ μπορεί να απορρίπτει την ζήτηση πακέτου αναβάθμισης στα παλαιά αεροσκάφη ΑΝ ζητηθεί από το πελάτη (ΠΑ) !

  Τέλος σε ότι αφορά το F35 VS RAFALE.
  Από σχολιαστή σε άλλο φόρουμ για να μπαίνουν λίγο τα πράγματα στην θέση τους.

  Αριθμός εξόδων/ αξιοποίηση:
  Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το Rafale μπορεί να πετά 81 ώρες τον μήνα και το F-35 μόλις 15. Ή αλλιώς με άλλες μετρήσεις, το Rafale βγάζει 2,7 εξόδους την ημέρα και το F-35 μία έξοδο ανά δύο ημέρες.

  Return Time:
  Το Rafale έχει return time (από έξοδο σε έξοδο) μόλις 0,5 ώρες για αποστολές αέρος-αέρος και 1,5 ώρα για αποστολές αέρος-εδάφους, ενώ το F-35 έχει 18 ώρες.
  Αυτό δημιουργεί χοντρικά μια αριθμητική υπεροχή 7 προς 1 υπέρ του Rafale, δηλαδή μια μοίρα με 20 F-35 θα βγάλει τόσες εξόδους όσο μόλις… 3 Rafale !!!

  Short Take Off and Landing:
  Το Rafale έχει χαρακτηριστικά STOL, δηλαδή απογειώνεται σε 590 μέτρα (rolling takeoff) και προσγειώνεται σε 490, ενώ το F-35 αναφέρεται ότι χρειάζεται τα διπλάσια δηλαδή 1.200 μέτρα για απογείωση. Αυτό επιτρέπει στα Rafale να επιχειρούν ακόμα και από το οδικό δίκτυο στην ανάγκη. Ή σε περίπτωση προσβολής του αεροδιάδρομου, ευκολότερα καθαρίζεις/επισκευάζεις 600 μέτρα για πετάξει το Rafale παρά 1,200 για πετάξει το F-35.

  Επιβιωσιμότητα:

  To Rafale ως δικινητήριο θα επιβιώσει ακόμα και αν ο ένας κινητήρας έχει βλάβη ή ενδεχομένως ακόμα και αν δεχθεί πλήγμα.
  Αντιθέτως το F-35 ως μονοκινητήριο δεν έχει την εφεδρεία του 2ου κινητήρα, αλλά και είναι πολύ πιο ευάλωτο λόγω ότι ψύχεται ολόκληρο με καύσιμο.
  Επίσης ο συνδυασμός των canard και πτέρυγας delta, δίνει στο Rafale επιπλέον επιπλέον επιβιωσιμότητα σε πλήγματα αφού έχει πλεόνασμα επιφανειών ελέγχου.

  Αν βάλετε μέσα και τα όπλα και το πως φορτώνονται τα αεροσκάφη …. νομίζω πως για μια πολεμική αεροπορία σαν την δική μας, ΔΕΝ υπάρχει άλλο αεροσκάφος στο δυτικό τουλάχιστον οπλοστάσιο που να μας κάνει περισσότερο από το RAFALE !

  Μην υποκύψουμε σε πιέσεις των Αμερικανοτσόγλανων και των εγχώριων σφουγκοκωλάριών τους …..

 20. Από την στιγμή που ακούγετε διαγωνισμός για φρεγάτες, υπολογίστε 1 χρόνο να μπουν οι προδιαγραφές και άλλα 2 χρόνια να κατατεθούν οι προσφορές, και 5 χρόνια να χτίστουν καλό 2028? άρα δεν θα γίνει τιποτα!
  Άρα τέλος οι μπελ λογικά, από την ελληνογαλλικη συμφωνία των επόμενων ημερών, καλώς ή κακώς θα δείξει.
  Το ιδανικό σενάριο για τα άμεσα ωφελη της συμφωνίας.
  Η αγορά των ραφαλ, και όσο το δυνατόν περισσότερα μτχ.
  12 φυσικά και όχι 8, αν μπορούν το 2021 να είναι έτοιμα επιχειρησιακα θα είναι το τέλειο.
  Τα καινούργια τώρα να είναι και αυτά 12 ώστε τελικά σε 3-4 χρόνια να έχουμε μια πλήρες μοίρα των 24 αεροσκαφών, που μελλοντικά όλα θα γίνουν F4.
  Ότι και να λέγετε για το κόστος του αν τα ραφαλ φτάσουν τα 24 μαζί με την υποστήριξη
  Εκπαιδευση και λίγα συμπληρωματικά όπλα με επαναπιστοιησεις και αναβαθμίσεις σίγουρα θα πλησιασει τα 2 δις.
  Το ΠΝ τώρα αφού θα κάνει διαγωνισμό για να ρίξει στάχτη στα μάτια των μνηστήρων των χρημάτων του ας εποφεληθει τις συμφωνίας με τα ραφαλ και ας ζητήσει με 100 εκρια πιστεύω μόνο τις 2 λαφαγιετ που θα τους βάλει εξοσετ 3 και θα κουβαλάνε και το aegean hawk και διώχνοντας τις 3 μη εκσυχ S να βγάλει αυτή τη 10ετια, μέχρι να έρθει η ευρωκορβετα.
  Τελευταίο αλλά ίσως και πρώτο, ο καημος του ΠΝ και για αεράμυνα περιοχής και για στρατηγική κρουση, ας ικανοποιηθεί. Εν μέρει με τη αγορά και πιστοποίηση των mdcn στα παπανικολης μας. Με ενσωματωμένο το κόστος πιστοποίησης του πυραύλου δε πιστεύω να πάμε πάνω από 10 εκρια για τον καθένα άρα για 20-30 mdcn δεν θα χρειαστούμε πάνω από 200-300 εκρια.
  Καθως μπορεί να λέω και ανοησίες για το κόστος και την Ευκολία ενσωμάτωσης, Θα παρακαλέσω τους διαχειριστές για ένα εκτενές άρθρο για αυτο ακριβώς, την πιστοποίηση και χρήση mdcn από τα 214.
  Μπορειτε να το κάνετε?
  Ευχαριστω.

  1. Εγω από ότι καταλαβαίνω από τα δημοσιεύματα έχουμε βγει στην γύρα για μεταχειρισμένα… το κακό είναι ότι μέσα σε αυτά παίζει και ότι πιο άθλιο για εμάς οι LCS. Ισως αν παραχωρήσει κανείς μεταχειρισμένα πλοία ως ενδιάμεση λύση, κερδίσει και συμβόλαιο για 4 καινούργιες…
   Το πλέον ανησυχητικό ειναι δεν ακούγετε τίποτα για ενδιάμεση λύση για τις τορπίλες που πάλι ο αριθμός 33 που γράφεται είναι πολύ μικρός…

   1. @ΑΙΜ
    Όντως ο αριθμός 33 προβληματίζει και μπορεί να δείχνει μια πρόθεση του ΠΝ να μην αποκτηθούν άλλα 214 και ίσως να παμε σε άλλη σχεδίαση μελλοντικά όπου οι επιλεγμένες τορπίλες μπορεί να παίζουν, μπορεί όμως και όχι…

    1. Κατά το ΒΉΜΑ πάμε για 36 seahake και εκσυχρονισμό 18 ολάκερων sut
     Αυτή τη βδομάδα πρέπει να έρθει η σύμβαση στη Βουλή
     Για να δούμε
     Θα περάσει άραγε από το Επικρατειας???!!!

 21. Επειδή διάβασα το σχόλιο του adpanos για το Ραφάλ

  Ναι το Ραφάλ έχει πολλά καλά έναντι του F-35
  Ναι το Ραφαλ είναι η καλύτερη αγορά που μπορούσαμε να κάνουμε τώρα, λόγω multirole, τιμής, αμεσότητας παράδοσης και όπλων που αδοδεσμεύουν
  Ναι μας ταιριάζει υπό τις παρούσες περιστάσεις
  Ναι είναι φουλ υπέρ της αγοράς του και χάρηκα

  Ωστόσο οι αριθμοί δεν είναι το παν, μπορεί το F-35 να κάνει λιγότερες εξόδους, να έχει μεγαλύτερο κόστος, να έχει να έχει κτλ, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι αεροπορίες του κόσμου το έχουν διακαή πόθο και η αντίπαλοί τους διακαή πόθο να μην το πάρουν. Οι Ισραηλινοί δεν είχαν θέμα να πάρουν οι Άραβες Ραφάλ, αλλά είχαν πρόβλημα με το F-35.

  Όπως έχω πει και άλλες φορές, τα F-35 δεν είναι να κάνουν 10 εξόδους σε μια μέρα σε έναν πόλεμο, είναι να κάνουν 3 εξόδους και να τελειώσουν έναν πόλεμο πριν αρχίσει καν. Οπότε είναι χρήσιμα κάποια αεροπλάνα που σε ένα μήνα πολέμου μπορούν να κάνουν 1.000 εξόδους, όπου θα γράψουν και χιλιάδες ώρες πτήσεις και θα φανεί ότι είναι και φτηνότερη η ώρα πτήσης τους κτλ. Τα F-35 θα έκαναν 3-4 εξόδους, θα έγραφαν 20 ωρες πτήσης και θα είχαν τελειώσει με την αντίπαλη αεροπορία, ραντάρ, υποδομές, ναυτικό. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν λάθος οι συγκρίσεις, θα έπρεπε να συγκρίνουμε το κόστος χιλίων εξόδων ή ωρών αποστολής με κάτι λίγες των F-35.

  Για να το πούμε αλλιώς, αν εμείς ανακοινώναμε αγορά 20 Ραφάλ με παράδοση σε τρία χρόνια και η Τουρκία ανακοίνωνε ότι και αυτή παραλαμβάνει 20 F-35 ταυτόχρονα με εμάς, θα θεωρούσαμε ότι με τα Ραφάλ κάναμε την καλύτερη επιλογή? Το πιο πιθανό είναι ότι τα Ραφάλ θα είχαν καταστραφεί από την προηγούμενη της έναρξης του πολέμου, από κάτι που δεν θα είχαμε προλάβει καν να δει, οπότε δεν θα μπορούσαν να δείξουν τις αρετές τους. Αλλά ακόμη και αν μπορούσαν να τις δείξουν, οι διαφορά τους θα ήταν κάτι σαν την διαφορά μεταξύ F-16 με F-4. Καλά και τα δύο, αλλά ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές δεν το συζητάμε.

  Και φυσικά μιλάμε για φόρτο όπλων και ικανοτήτων όπως τα έχουν οι κατασκευάστριες χώρες χωρίς τους περιορισμούς που θα είχαμε εμείς.

  Αυτό φυσικά δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του Ραφάλ για εμάς και το πόσο καλή αγορά είναι.

  1. -«3 εξόδους και θα τελειώσουν έναν πόλεμο πριν αρχίσει».
   -«3-4 εξόδους, 20 ώρες πτήσεις θα είχαν τελειώσει την αντίπαλη αεροπορία, ραντάρ,
   υποδομές, ναυτικό»
   -«τα Ραφάλ θα είχαν καταστραφεί από την προηγούμενη της έναρξης του πολέμου, από κάτι που δεν θα είχαμε προλάβει καν να δει»

   Εντάξει ρε φίλε, το τερμάτισες. Με τι θα τα κάνουν όλα αυτά τα F-35 σε… 3-4 εξόδους(!), με πυρηνικά όπλα; Είναι εντυπωσιακό πως με τις κατάλληλες αερολογίες και την συστηματική παραπληροφόρηση (γεια σου Πτήση αθάνατη) έχει το F-35 εξάψει τέτοιες αχαλίνωτες παιδικού τύπου φαντασιώσεις.

   1. 24 αεροπλάνα επί 3 εξόδους επί 4-6 πυραύλους οι οποίοι θα «παραδοθούν» στον στόχο με τρομερή και χειρουργική ακρίβεια είναι 288-432 ΄στόχοι εκτός. Και τους 150 να βγάλουν εκτός, ο πόλεμος τελείωσε:

    -S-400,
    -Ραντάρ τους
    -F-16 είτε στο έδαφος είτε στον αέρα.

    Και μετά πάνε για καφέ να αναλάβουν τα υπόλοιπα και με ασφάλεια τα Ραφάλ, F-16, Μ2000-5 αφού το θέμα της εναέριας κυριαρχίας θα έχει κλείσει και χωρίς ερωτηματικά.

    Φαντασιώσεις παιδικού τύπου είναι αυτές που πανηγυρίζουν για ένα βιντεάκι για το πως ένας ηρωικός πιλότος ραφαλ σε 5 λεπτών dogfight με σενάριο πολυβολισμού πήρε την ουρά ενός F-35 για μερικά δεπτερόλεπτα και έδειξε ότι μπορούσε να κάνει kill με πυραύλους (ενώ ήταν άσκηση πολυβοισμού) και ενώ στα υπόλοιπα 4 λεπτά το F-35 μπορεί να ήταν στην ουρά του.
    Είναι αυτές που αγνοούν ότι προβληματίζουν πολύ πλέον οι Red Flag αφου δεν υπάρχουν αντίπαλοι, οπότε ή αλλάζουν τα σενάρια είτε πετάνε με τους ανακλαστήρες να τους βλέπουν οι άλλοι.
    Είναι αυτές που δεν βλέπουν τα 20-0 στις ασκήσεις και δεν βλέπουν ότι η πιο μάχιμη αεροπορία δεν έβαλε κανένα βέτο να πουληθούν σε πιθανούς ανταγωνιστές της Ραφάλ, F-35, Eurofighter, αλλά μόνο ένα αεροπλάνο. Το F-35 που το είχαν αγοράσει και αυτοί και ξέρουν, και όχι απλά ξέρουν, αλλά εκεί που το έθαβαν αύξησαν την παραγγελία τους.

    Είναι το αεροπλάνο που από τότε που βγήκε, όλοι παραγγέλνουν μόνο αυτό, και αγοράζουν άλλο μόνο αν δεν τους επιτραπεί η πώληση του F-35.

    Απλά και αντικειμενικά γεγονότα, τα άλλα είναι να παίζουμε με μικροαριθμούς και μικροσυγκρίσεις. Οι αγοραστές ξέρουν, και η πρώτη παραγγελία πάντα είναι αυτή. Μετά την άρνηση, βλέπουν και κάτι άλλο.

    Και όπως έχω αναφέρει στο σχόλιό μου δεν είμαι καθόλου κατά της αγοράς των Ραφάλ, ίσα ίσα είμαι φουλ υπέρ της. Αλλά αν έπαιρναν οι απέναντι τα F-35, την είχαμε βάψει ακόμη και τα Ραφάλ να είχαμε

    1. -Από τα 24 F-35 με διαθεσιμότητα 60% (γενναιόδωρη) πετάνε τα 15.6, ας πούμε 16 στρογγυλά.

     -Υποθέτουμε ότι δεν «ενημερώνεται» η Αμερική για την σχεδίαση της αποστολής από την διασύνδεση του F-35 με τους servers της Lockheed, και ότι υπάρχουν έγκυρες και ενημερωμένες οι απολύτως απαραίτητες βιβλιοθήκες απειλών MDLs (Mission Data Load) για την «σύμμαχο» Τουρκία.

     -16 F-35 με 4 «πυραύλους» όπως λες (τι πυραύλους δεν μας είπες, και που χωράν οι 6) μας κάνουν 64 όπλα σε μία έξοδο. Μιλάμε για μια full air-to-ground διαμόρφωση, χωρίς φυσικά χώρο ώστε να φέρουν AMRAAM για αυτοάμυνα.

     -Υποθέτουμε ότι κανένα από τα μύρια Τουρκικά radar στο έδαφος και στον αέρα όλων των ζωνών συχνοτήτων δεν θα ανιχνεύσουν (όχι στοχοποιήσουν) τα 16 ίχνη που θα πλησιάζουν και θα εισέλθουν στον Τουρκικό εναέριο χώρο.

     -64 όπλα της 1ης εξόδου είναι αστείος αριθμός «για να τελειώσει ο πόλεμος» όπως λες. Ίσως φτάνουν για να πληγεί κρίσιμα ΜΙΑ Τουρκική αεροπορική βάση λόγω πληθώρας και διασποράς στόχων (αεροδιάδρομοι, shelters, αποθήκες οπλισμού, αποθήκες καυσίμου, πύργος ελέγχου, ραντάρ, αντιαεροπορική άμυνα κ.α).

     -Πριν καν επιστρέψουν όλη η Τουρκική αεροπορία είναι ήδη στο πόδι, τα άοπλα F-35 να έχουν γυρίσει πλάτη σε όλα τα Τουρκικά radar, στους S-400 και τα L-Band Ε-7 MESA που πλέον βλέπουν την οπίσθια και λιγότερο stealth πλευρά τους (κινητήρα), τουλάχιστο όσο χρειάζεται για να δώσουν πορεία/vector στα Τουρκικά F-16 που είναι ταχύτερα από τα F-35 και θα προσπαθήσουν να τα αναχαιτίσουν, είτε με AMRAAM (έστω από κοντά) ή ακόμα και με Sidewinder σε κλειστές αερομαχίες. Αλλά ας υποθέσουμε ότι επιστρέφουν όλα.

     -Για να βγάλουν 3 εξόδους έκαστο τα 16 F-35 χρειάζονται σχεδόν 6 μέρες, καθώς μετά το άνοιγμα των θυρίδων συντήρησης θέλουν minimum 18 ώρες (επίσημες εκθέσεις του DOT&E) μεταξύ αποστολών για την εκ νέου εφαρμογή ακριβείας των stealth βαφών με συγκεκριμένα πάχη που πρέπει έπειτα να στεγνώσουν σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Άρα πριν καν τελειώσει η πρώτη έξοδος/κρούση των F-35 η ΤΑ είναι σε πλήρη πολεμική επιφυλακή/αντεπίθεση. Μέχρι την επόμενη έξοδο (2 μέρες μετά) είναι μια αιωνιότητα.

     -Μέχρι τότε σου έχει κλείσει η Lockheed και ο Θείος Σαμ το ALIS, το σήμα GPS, το σπίτι κ.τ.λ αφού επιτέθηκες στην φίλη-σύμμαχο Τουρκία βομβαρδίζοντας ΝΑΤΟικά assets και προκάλεσες ρήγμα στην συμμαχία. Η Τουρκία δε έχει «το δίκιο με το μέρος της» αφού δέχθηκε επίθεση στο έδαφός της. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την Ελλάδα, οι ΗΠΑ μας τιμωρούν με εμπάργκο για μερικά χρονάκια να βάλουμε μυαλό, τα F-35 γίνονται τα ακριβότερα στατικά εκθέματα της ΠΑ.

     Αυτά.

     1. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: 16 F-35 σε stealth διαμόρφωση με 2 JSOW και 2 AMRAAM για αυτοπροστασία κάνουν σκόνη 2 κύρια αεροδρόμια.

      Σε περιπτωση που αποκτηθουν 2 πλήρης μοίρες, ~36 αε/φη με τα 24 επιχειρησιακά μιλάμε για 3 κύρια αεροδρόμια, δηλ. την μισή αεροπορία του αντιπάλου σε μία μόνο έξοδο!

      Και έχεις κάποια από τα Viper με HARM και τα Rafale με SCALP-EG να βγάζουν εκτός την αεράμυνα και τα κέντρα διοίκησης & ελέγχου ανοίγοντας τον δρόμο για το επόμενο κύμα από Viper με Sniper/Paveway και συνοδεία από Mirage.2000-5 με MICA-NG για να τελειώσουν την δουλειά!

    2. @ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

     Το σκονη πως το εννοεις ; ολα τα α/ε που εχουν τα 2 αερ/μια ; ο διαδρομος απωγειωσης; με 64 οπλα σε μια εξοδο που οι 32 ειναι πυραυλοι εδαφους και οι αλλοι Α/Α ; Τα S 400 που τα πας; τοσο ηλιθιους τους εχεις τους Τουρκους ;
     Εδω οι αμερικανοι με τους tomahawk που ριξαν καμποσουν στη Συρια επι του αποτελεσματος ηταν φτωχα ως προς τον σκοπο εξαπολυσεως τους.

     Το τελευταιο δε σου λεει κατι που γραφει ο spiral ;
     »-Για να βγάλουν 3 εξόδους έκαστο τα 16 F-35 χρειάζονται σχεδόν 6 μέρες, καθώς μετά το άνοιγμα των θυρίδων συντήρησης θέλουν minimum 18 ώρες (επίσημες εκθέσεις του DOT&E) μεταξύ αποστολών για την εκ νέου εφαρμογή ακριβείας των stealth βαφών με συγκεκριμένα πάχη που πρέπει έπειτα να στεγνώσουν σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Άρα πριν καν τελειώσει η πρώτη έξοδος/κρούση των F-35 η ΤΑ είναι σε πλήρη πολεμική επιφυλακή/αντεπίθεση. Μέχρι την επόμενη έξοδο (2 μέρες μετά) είναι μια αιωνιότητα.
     -Μέχρι τότε σου έχει κλείσει η Lockheed και ο Θείος Σαμ το ALIS, το σήμα GPS, το σπίτι κ.τ.λ αφού επιτέθηκες στην φίλη-σύμμαχο Τουρκία βομβαρδίζοντας ΝΑΤΟικά assets και προκάλεσες ρήγμα στην συμμαχία. Η Τουρκία δε έχει «το δίκιο με το μέρος της» αφού δέχθηκε επίθεση στο έδαφός της. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την Ελλάδα, οι ΗΠΑ μας τιμωρούν με εμπάργκο για μερικά χρονάκια να βάλουμε μυαλό, τα F-35 γίνονται τα ακριβότερα στατικά εκθέματα της ΠΑ.»

 22. Τελικα ολα θα γινουν οπως επρεπε: Γαλλοι για σκυλομαχιες και Ουσαιοι για επακουμβισεις. Μακαρι οι ΦΓ να ειναι η Legend class των Ingalls shipyards και οχι τα αλουμινοχαρτα της «Εταιρειας». Αληθεια τα LCS που θελουν να μας πασαρουν ειναι της «Εταιρειας» και αυτα;

  1. ? με μπερδεύεις ή κάτι χάνω? Η Legend Class είδα ότι είναι περιπολικό σκάφος και όχι πολεμικό (θα μου πεις καληνύχτα και οι LCS στην ουσία το ίδιο είναι, αλλά λέμε τώρα…)

   1. Βγαινει και σε διαμορφωση ΦΓ:
    https://www.marsecstrat.com/post/κριτήρια-επιλογής-φρεγατών-για-το-πν-και-μία-πρόταση. Κριμα που δεν υπαρχουν πια Spruance για ενδιαμεση λυση….

    ΥΓ: Οι Ιταλοι παλι εκτος προσφορων; Αν ημουν Ιταλος θα «κατεβαινα» με Αμερικανοποιημενη προταση των FRΕΜM-ΙΤ ητοι SM2 & ESSM και ενδιαμεση λυση τα Durand de la Penne. Θα εδινα επισης «δωρακι» το ΕΤΝΑ και τα 4 παροπλισθεντα Lerici (ουσιαστικα ΝΘΗ Osprey) ή τα San Giorgio/Giusto.

 23. Βλέπω 1-2 άρχισαν το «μπουζουκι» στο νήμα για τα Rafale, προβλήματα η επιλογή σίγουρα έχει, όπως όλες, αλλά αν που πείτε κάτι καλύτερο στα χρήματα αυτά, στο χρόνο παράδοσης και την υποστήριξη που μας παρέχει η Γαλλία να το ακούσουμε…

  Το μόνο πρόβλημα είναι μια εμμονή που διαφαίνεται με αυτά που διαβάζουμε με τα 18 μαχητικά και όχι τουλάχιστον 24-30 μαχητικά! (12-14 F3 από τα γαλλικά αποθέματα) και εκεί πρέπει να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις.

  1. Νομίζω ότι θα μπορούσε να προβλεφτεί μια option για άλλα τόσα στο τωρινό συμβόλαιο (εφόσον υπογραφεί).
   Κατά τη γνώμη μου με 122 F-16V (αναβαθμίζοντας και τα 50αρια) για τη λάντζα και 60 Rafale, έχεις έναν εξαιρετικό κορμό στόλου και κοντά στις 200-210 μονάδες που είναι η minimum οροφή (κατά την Π.Α.) (και μαζί με τα -Mk5). Μετά, αν αποφασίσεις έστω μια μοίρα 20 F-35, διώχνεις και τα -Mk5 και έχεις μια οροφή 202 α/φ, ήτοι περίπου 30 λιγότερα απ’ όσα έχεις τώρα.

   1. @gdmast
    Δεν είναι τόσο ευκολο να διώξουμε τα -5αρια…Μέσα στην δεκαετία (μεχρι να παραλαβουν τα F35 και τα F18) θα υπάρχουν διαθέσιμα 62 ωραιότατα MIRAGE 2000-9 των ΗΑΕ, καλοσυντηρημενα και με λίγα «χιλιομετρα» μαζί με ΑΦΘΟΝΑ mica και black saheen…
    Φυσικά μια αεροπορία με 36-40 Rafale, 80 Mirage 5-9 και 84-120 F16V με πολυ προσιτο και βατό κόστος θα ενοχλήσει πολλους, σίγουρα πάντως όχι τους Γάλλους…

 24. Το ζητούμενο δεν είναι απλά να αγοράσουμε κάποια όπλα για τις οροφές για να καθησυχάσουνε το πόπολο και να μοιράσουνε την τράπουλα για να είναι όλοι οι «συμμάχοι» μας ευχαριστημένοι.

  Το ζητούμενο είναι με τα χρήματα που θα διαθέσουμε να αγοράσουμε πραγματική ασφάλεια και πραγματική στήριξη.

  Κάτι που μπορεί να μας προσφέρει μόνο η Γαλλία όπως πολύ σωστά είπε ο Ιγνατίου.

 25. Λοιπόν
  Μεταφέρω από το ΠΡΏΤΟ ΘΈΜΑ:
  Περνάνε από Βουλή:
  Τορπίλες: Αναβάθμιση υπαρχόντων και 33 νέες προς 100mil
  Πυροτεχνικοί μηχανισμοί για Στρατό
  Βλήματα επιφανειας αέρος για τις SV (RAM!)
  Επέκταση ορίου ζωής για τους SCALP

  Επίσης έγραφε πως κατά πληροφορίες οι Αμερικανοι ΔΕΝ επιτρέπουν την πώληση HARPOUN για τα F16V52

  ΕAΝ αληθεύει αυτό το σημείο τότε πρέπει να τους ΧΈΣΟΥΜΕ τους #στρατηγικούς μας συμαχους» και τους εδώ αντιπροσωπους και σφουγκοκολάριους τους !

  Sorry για την έκφραση αλλα έτσι μου έρχεται!!

  Εάν ισχύει αυτό τότε πρέπει και να Aκυρωθεί το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των F16
  ΚΑΚΏΣ υπογράψαμε τον εκσυχρονισμό χωρίς να συζητήσουμε και τα απαραίτητα όπλα!!

  ΕAΝ αληθεύει αυτό τότε θα γίνω πιοBelharitis και από τους Belharites , RAfalitis και από τh Dassault!!

  το δούλεμα από τουS #στρατηγικούς μας συμμαχους # κομμένο όπως και οποιαδήποτε προμήθειa υλικού από δαύτους!! if this is the case!!

  1. Πολλά εχουν αρνηθεί οι Αμερικάνοι κατά καιρούς, μόνο το δούλεμα της άρσης του εμπράγκο να πάρεις τελευταία με την Κύπρο.
   Ο μόνος που δεν το καταλαβαίνει είναι ένας παραπάνω που ρωτάει κιόλας… οι ΗΠΑ απίθανο αν δεν τα σπάσουν εντελώς με την Τουρκία και όσο είναι ο Τράμπ ακόμα περισσότερο να αποδεσμεύσουν όπλα που θα μας δίνουν πλεονέκτημα.

   1. Εάν αυτό αληθεύει, το πρόγραμμα, φυσικά και δεν μπορείς να το πάρεις πίσω.
    Αντίθετα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναβαθμίσεις και τα 50αρια. Δεν ωφελεί σε τίποτα να απαξιώσεις ένα σωρό α/φ που δεν μπορείς μάλιστα να αντικαταστήσεις στο ορατό μέλλον.
    Τη διαφορά θα σου την κάνουν τα Rafale.
    Δεν χρειάζεται ανάθεμα, ούτε για πολλούς λόγους μπορείς να αποκλείσεις τους ουσαίους από την Π.Α.
    Όμως είναι αδύνατο να αποφύγεις (και δεν είναι και σωστό) τις δύο πηγές προμήθειας.
    Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να ανεβάσεις το ποσοστό συμμετοχής στην Π.Α. της δεύτερης πηγής προμήθειας. Έτσι, εάν αληθεύουν όσα αναφέρεις, τότε θα πρέπει να προβλεφτεί από τώρα η προμήθεια 60 (εγώ θα έλεγα 80 αλλά τρέμω από συγκίνηση στην ιδέα) Rafale, έστω και με μελλοντική option (άσε που με 80 μπορεί να πάρεις και κάποιο ποσοστό στο κατασκευαστικό έργο).
    Δεν έχουμε συμφέρον να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με κανέναν, όμως από την άλλη πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας επί τη βάση ενός προγραμματισμού.
    ΥΓ. Όσον αφορά τα όπλα των ουσαίων, αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουν κάτι περισσότερο οι δίπλα. Αλλιώς, ότι έχουν οι δίπλα, πρέπει να μας δώσουν και εμάς.

    1. Περικοπή του προγράμματος ανάλογη με ποσα έχουμε σκάσει μέχρι τώρα!

     Mega βλακεία να σκάσουμε 1,5 billion $ και μετά να μην έχουμε τα όπλα που θα κάνουν την επένδυση μας να δουλέψει

     Τα ρέστα σε γαλλικά όπλα!

     Οι γείτονες έχουν ΉΔΗ καμια 50ria SLAM εάν θυμάμαι σωστά που μπορεί να πλήξει και ναυτικούς στόχους
     https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-84H/K_SLAM-ER

     Και ο SLAM μου κάνει μια χαρά όπλο είναι !!

     1. Να ζητήσουμε ακριβώς ανάλογους ή και περισσότερους. Δεν θα πουν όχι εάν τους έχουν οι δίπλα. Δεν είναι λύση να χαλάσουμε σχέσεις και μάλιστα σε τόσο κρίσιμη περίοδο. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και έξυπνοι. Άλλωστε τα Viper θα είναι πολύ ανώτερα των F-16 των δίπλα και με ίδια όπλα θα υπερέχουμε. Θα επαναλάβω την αναγκαιότητα της αναβάθμισης και των 50αριών σε Viper. Είναι αδιανόητο να μην έχουμε έναν στόλο ομογενοποιημένο με 122 Viper. Έγκλημα για μένα αυτό.
      Επιπλέον, δεν ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον. Μπορεί να χαλάσουν τόσο οι σχέσεις των Τούρκων με τη Δύση (γενικότερα) που να είναι εφικτό να πάρεις κάποια όπλα που δεν σου δίνουν σήμερα και που μπορεί τότε να μην δίνουν στους δίπλα.
      Εμείς πρέπει να είμαστε αναβαθμισμένοι, ομογενοποιημένοι, με αρκετό απόθεμα από εκείνα που μπορούμε να πάρουμε και έτοιμοι.

     2. Ιris -t γιατι νομιζεις ηταν ο λογος που πηραμε ; λογο κατι τετοιων περιπτωσεων – υπηρχε προηγουμενο – απλα το κακο ειναι οτι καποιοι επιμενουν για f 35… και μενεις καγκελο. Καλα εσυ και εγω που στην τελικη ειμαστε και απ εξω, αυτοι που λαμβανουν καποιες αποφασεις ειτε κανουν εισηγησεις και γνωριζουν πεντε πραγματα καλυτερα τι κανουν ;

     3. Υπάρχει περίπτωση πολιτικά, να μην μπορούμε να αποφύγουμε το F-35. Ίσως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, αν και η έκδοση που θα πάρουμε εμείς, θα είναι οπωσδήποτε η επόμενη (το λιγότερο).
      Μπορούμε όμως να κάνουμε τα σωστά στον υπόλοιπο στόλο. Ομογενοποιημένο και με αρκετό ποσοστό Γαλλικής συμμετοχής.
      Για μένα πιο μεγάλο πρόβλημα θα είναι να μην έχουμε 122 Viper και 60 Rafale, παρά να πάρουμε κάποια στιγμή στο μέλλον και μια μοίρα F-35.

     4. gdmast

      Χωρίς να είμαι γενικά αντίθετος στο θέμα αναβάθμισης των F-16 νομίζω ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, αλλιώς η λογική λέει ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν απο τα 50αρια όπως έγινε και στην Ασία αλλά επειδή έβγαινε πιο ακριβά -αφού θα χρειαζόταν περισσότερες παρεμβάσεις- αποφασίσαν να αναβαθμίσουν όλα τα αεροσκάφη των παρτίδων PX III και IV όπου οι παρεμβάσεις θα είναι προφανώς λιγότερες με συνέπεια να είναι και φθηνότερη η αναβάθμιση που στοιχίζει πάλι αρκετά ανά αεροσκάφος.

      Όσον αφορά πάντως την μη αποδέσμευση του Harpoon, μου φαίνεται λίγο παράξενο αφού το όπλο υπάρχει ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο αν θυμάμαι σωστά.
      Η ύπαρξη του Exocet είναι όμως αρκετή νομίζω, αρκεί να φροντίσουμε για την συντήρηση και την ύπαρξη των αεροσκαφών φορέων όπως γινόταν με τα Mirage πριν την εμφάνιση του ηλιθίου νόμου που μπλοκάρει τις προμήθειες ευρωπαϊκών όπλων και λοιπών αμυντικών συστημάτων.

      Αν προσχωρήσουμε όμως σε αγορά F-35 η συζήτηση για χρήση Harpoon απο αέρος απέναντι σε στόχους επιφάνειας νομίζω περιττεύει.

     5. ΑΙΜ
      Ως πότε θα ζητάμε εμείς, η θα τους παρακαλάμε για όπλα;
      Ας έρθουν μια φορά αυτοί να μας προσφέρουν αυτό που μας ενδιαφέρει, όχι να έρχονται μόνο όταν θέλουν να σπρώξουν πλοία και αεροσκάφη που δεν τα παίρνει κανένα σοβαρό ναυτικό, και αν δεν θέλουν να πάνε στον αγύριστο.

     6. Ndgi,
      Γενικά συμφωνώ. Διαφωνώ όμως ως προς τα 50αρια. Και αυτό διότι ΟΛΟΙ ξέρουμε ότι θα έχουν την τύχη των 30αριών και των παλαιών Mirage. Δηλαδή απαξίωση μέχρι να γίνουν ξέρω γω τηγάνια. Είναι λάθος για μια αναβάθμιση κάτω από 600 εκ., να απαξιώσουμε 38 α/φ (που δε τα λες και παλιά και που επ’ ευκαιρία πέραν των δυνατοτήτων θα λάβουν και δομική αναβάθμιση).
      Σε μια οροφή 200 α/φ (από 232 τώρα, δηλαδή μείωση περίπου 15%) και διαθέσιμα τα 160 εάν πετύχουμε μια πολύ καλή διαθεσιμότητα του 80% και επειδή θα υπάρχει σαφής αριθμητική υπεροχή των απέναντι (που δύσκολα θα ρίξουν την οροφή τους), είναι πολύ βασικό να υπερέχουμε ποιοτικά. Και για να έχεις 200 ποιοτικά α/φ, με τον υπάρχοντα στόλο, είναι απαραίτητο να έχεις 122 Viper (ως φθηνότερη ποιοτικά καλή λύση), ώστε να δεις τι θα κάνεις με τα υπόλοιπα 78. Εγώ λοιπόν προτείνω για τα λοιπά, 60 Rafale + Mk-5 (με αναβάθμιση σε η/υ, αισθητήρα IR, πιστοποίηση Meteor και Link 16). Μετά τα 60 Rafale, παίρνεις και άλλα 20 και συμπληρώνεις 80 (αποσύροντας τότε και τα Mk-5, ιδανικά για Κύπρο), ενώ αν πάρεις F-35, παίρνεις 20 και πας πλέον και με 100 F-16V.
      Δηλ. 100 F-16V, 80 Rafale και 20 F-35 (αν θέλεις 40 F-35, πας με 80 F-16 κ.ο.κ.).

     7. gdmast

      Η απόφαση να αφεθούν απέξω τα 50αρια είναι σίγουρα αμφισβητήσιμη, ειδικά αν σκεφτείς ότι θα είναι μάλλον η μια και μοναδική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό μέχρι την απόσυρση τους, αλλά το οικονομικό δεν επέτρεπε προφανώς περισσότερα όταν πάρθηκε η απόφαση για την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Υπήρξε όμως και το σκεπτικό να αναβαθμιστούν τα 50 με τα απάρτια των PX III, IV έστω σε θεωρητικό επίπεδο. Αυτό θα φανεί όμως στην πορεία, αν δεν πουλήθηκαν τα απάρτια που θα αντικατασταθούν, για να συμπληρωθούν τα χρήματα για την αναβάθμιση που θα ήταν άλλο ένα σκάνδαλο.

      Αν πάνε όμως για απαξίωση και εν συνεχεία για απόσυρση όπως φαίνεται να εξελίσσεται στην περίπτωση των M2000 EG, η μόνη λύση είναι νομίζω όντως με απόκτηση Rafale που θα έπρεπε να αυξηθούν σε αριθμούς όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά για να αντισταθμιστεί η απώλεια σε αριθμούς έστω λίγο απο αεροσκάφη ανώτερων επιδόσεων.

      Στην θέση του F-35 που θέλουν όμως να πάρουμε οι αμερικάνοι για πολιτικούς λόγους, θα προτιμούσα το SH και ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση του FCAS στο οποίο θα έπρεπε να συμμετέχουμε όσο μπορούμε εννοείται για να μην παραμείνουμε σκέτοι πελάτες.
      Ίσως θα έπρεπε να αξιολογήσουμε και την έκδοση ΗΠ του SH EA-18G που θα έδινε μια λύση και στο θέμα εχθρικής αεράμυνας, αφού δεν έχουμε εξειδικευμένο αεροσκάφος για αυτή την αποστολή.

     8. gdmast

      Η απόφαση να αφεθούν απέξω τα 50αρια είναι σίγουρα αμφισβητήσιμη, ειδικά αν σκεφτείς ότι θα είναι μάλλον η μια και μοναδική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό μέχρι την απόσυρση τους, αλλά το οικονομικό δεν επέτρεπε προφανώς περισσότερα όταν πάρθηκε η απόφαση για την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Υπήρξε όμως και το σκεπτικό να αναβαθμιστούν τα 50 με τα απάρτια των PX III, IV έστω σε θεωρητικό επίπεδο. Αυτό θα φανεί όμως στην πορεία, αν δεν πουλήθηκαν τα απάρτια που θα αντικατασταθούν, για να συμπληρωθούν τα χρήματα για την αναβάθμιση που θα ήταν άλλο ένα σκάνδαλο.

      Αν πάνε όμως για απαξίωση και εν συνεχεία για απόσυρση όπως φαίνεται να εξελίσσεται στην περίπτωση των M2000 EG, η μόνη λύση είναι νομίζω όντως με απόκτηση Rafale που θα έπρεπε να αυξηθούν σε αριθμούς όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά για να αντισταθμιστεί η απώλεια σε αριθμούς έστω λίγο απο αεροσκάφη ανώτερων επιδόσεων.

      Στην θέση του F-35 που θέλουν όμως να πάρουμε οι αμερικάνοι για πολιτικούς λόγους, θα προτιμούσα το SH και ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση του FCAS στο οποίο θα έπρεπε να συμμετέχουμε όσο μπορούμε εννοείται για να μην παραμείνουμε σκέτοι πελάτες.
      Ίσως θα έπρεπε να αξιολογήσουμε και την έκδοση ΗΠ του SH EA-18G που θα έδινε μια λύση και στο θέμα εχθρικής αεράμυνας, αφού δεν έχουμε εξειδικευμένο αεροσκάφος για αυτή την αποστολή…

   2. Αν βάλουμε την Αμερική και στο ΠΝ θα αρχίσουμε να έχουμε και εκεί θέματα όποτε δεν συμφέρει τα συμφέροντα τους ο εξοπλισμός μας. Ειδικά αν αυτό γίνει για χάρη των LCS που δεν προσφέρουν τίποτα. Επομένως πρέπει να μείνουν εκτός από το ΠΝ.

    Για την ΠΑ ουσιαστικά θα πρέπει να πάμε σε ένα hi-low μείγμα όπου τα low θα είναι τα αμερικανικά και τα hi τα γαλλικά που θα επιτελούν τους ειδικούς ρόλους και θα ρίχνουν το πολύ ξύλο. Πολύ ελκυστικά τα περί 60 και 80 ραφάλ αλλά δυσατυχώς η τσέπη μας δεν το αντέχει. Αν όμως μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερους αριθμούς μεταχειρισμένων από τη Γαλλία, ίσως να τη συνέφερε γιατί θα συνέχιζε την γραμμή παραγωγής με περισσότερες παραγγελίες και πιό καινούρια κατασκευασμένα απ ευθείας στο τελευταίο πρότυπο.

  2. Μια φορα το εχω δει αυτο να αλλαζει καποιος εν μια νυχτι κιολας, απο AMDΑκιας INTELακιας, με παθος και επιχειρηματα, ο δευτερος θα εισαι εσυ.
   Περα απ το χαβαλε, εντυπωση μου κανει πλεον που οι αμερικανοι συνεχιζουν απροκαλυπτα και οσο παει θα απαιτουν ενα ναι ή οχι, ή εισαι μαζι μας ή οχι και εαν οχι στη μαυρη λιστα, κατι το οποιο γινεται και με αλλους συμμαχους και το πιο κλασσικο για το nord stream με την Γερμανια.

   1. Μαύρη γάτα άσπρη γάτα δεν πειράζει αρκεί να πιάνει ποντίκια!!

    Κοίταξε egb πάντοτε φώναζα πως πρέπει να δώσουμε έμφαση στα όπλα που έχουμε τεράστιες ελλείψεις

    Δεν νοείται να έχουμε σκάσει ένα σωρό λεφτά για τα f16 και να μην μας αποδεσμεύουν όπλα

    Αυτά έπρεπε να πήγαιναν πακέτο!

    Δεν ήξερα πως η αμερικανικη πλευρά μας κάνει τέτοια νούμερα για όπλα όπως ο harpoun που οι γείτονες έχουν ήδη το slam!!

    Εάν είναι έτσι τότε το ελάχιστο δυνατό με δαύτους και όπλα από τους γάλλους

  3. CK δεν πρέπει να τους ΧΈΣΟΥΜΕ, πρέπει να τους καταλάβουμε. Εχουν κάποια κοινά συμφέροντα με εμάς, έχουν όμως και άλλα που δεν μας εξυπηρετούν. Η σχέση με τις ΗΠΑ χρειάζεται αλλά πρέπει να είναι υπο αυτό το πρίσμα.

   1. Σαφώς!

    Εάν αληθεύει αυτό τότε το ελάχιστο δυνατό και για το υπάρχον υλικό

    Έπρεπε να είχαν προχωρήσει και τα όπλα πακέτο με τα f16!!

    Αλλα δεν μπορεί να μου βγαίνει ο κάθε γραβατωμένος ντόπιος και ξένος *******s να μας μιλάει για στατηγική σχέση

    Υπογράψανε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας τους δώσαμε διευκολύνσεις και τι πήραμε πίσω???

    1. a καλα …πανε ζητα mlrs ….να δουμε τι στιγμη που αλλοι εχουν βγαλει απο 250 καθε διαμμετρηματος και εμβελειας …..να δουτι θα σου πουν ….ποσα ειναι και πως λεγονται κατι αταμς καπως ετσι ..που ειναι απαρχαιομενα απο τοτε σχεδον …δωσανε οσα ακριβως δωσανε και στους απεναντι ..που αυτοι τα εχουν παρατησει απο καιρο …

  4. και μιας και το θυμηθηκα επειδη τωρα προγειωθηκες στον πλανητη μας ….ακου και αυτο …μετα απο χρονια …χιλια ζορια και παρακαλια ….δωσανε hellfire …ναι καλα ακους ΔΕΝ ΔΙΝΑΝΕ σεμνους και ταπεινους χελφαιρ …..

  5. Αν δεν σου παραχωρουν οπλα για τα f16 φανταστειτε τι θα κανουν να πετουν λειψα τα f35 μην τυχον στενοχωρησουν τα γειτονακια μας, ετσι εξηγηται λοιπον η αποτομη στροφη της ΠΑ στα ραφαλ απορω με τι μουτρα πιεζουν για τα αλουμινενια περιπολικα η πολυετη συμφωνια για τη σουδα, βρισκουν και τα κανουν.

  6. Δεν νομιζω οτι ισχείει αυτο οι Αμερικανοι εχουν είδο παραδώσει στου τουρκους AGM-84H/K SLAM-ER και ως γνωστο οτι αποδεσμεβαι για τον εναν απο τους υο μας αποδεσμευεται και για τον αλλο.

   Άπλα εμείς πιο πριν πήραμε τους EXOSET (ίσως τότε να μην αποδέσμευαν AGM-84 σε κανένα μας και να τον αποδέσμευσαν αφού πήραμε τους Γαλλικούς).

   Ο αερομεταφερόμενος harpoon θεωρείται ήδη ξεπερασμένο όπλο από τους USAδες γιαυτό και αναπτύσσουν/ειναι σε δοκιμές ο αντικαταστάτης του AGM-158C LRASM

 26. Ερωτηση αδαους .. διαβαζω (https://www.safran-aircraft-engines.com/military-engines/training-and-combat-aircraft/m88) οτι η safran θα αναβαθμισει την ωση του κηνιτηρα Μ88-2 κατα 20% φτανοντας περιπου 9000 kgf (~20000 lbf) .Οι εργασιες ξεκινησαν το 2019 με στοχο το 23 και το πρωτυπο f4. Προυποθετει αυτο αλλαγες και στη ροη αερα στον κινητηρα . Αν ναι, ποιες οι επιπτωσεις στην IR υπογραφη του αεροσκαφους και ποσο ευκολη ειναι η αναβαθμιση απο F3 / F3-R σε F4? Θα χρειαζονταν αλλαγες στην ατρακτο;

  Σε αλλο ιστοτοπο (https://sldinfo.com/2019/02/a-look-at-the-f-4-rafale-upgrade-program/) διαβαζω για αναβαθμιση στο συστημα ελεγχου του κινητηρα (οτι θα μπορουσε να σημαινει αυτο). Αυτο σημαινει απλα αναβαθμιση του λογισμικου ελεγχου;

  Θα μου πειτε ,ακομα δεν τα πηραμε εσυ εφτασες και στην αναβαθμιση;
  εε εχω αυτο το παθος του long term planning 🙂

 27. @Gunner

  «Το Rafale είναι σχέδιο του 80, το F-35 του 2000. Η διαφορά μεταξύ τους 20 χρόνια.»

  Λαθος.

  «The F-35 was the product of the Joint Strike Fighter (JSF) program, which was the merger of various combat aircraft programs from the 1980s and 1990s. One progenitor program was the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Advanced Short Take-Off/Vertical Landing (ASTOVL) which ran from 1983 to 1994»

  «In 1993, the Joint Advanced Strike Technology (JAST) program emerged following the USAF’s Multi-Role Fighter (MRF) and U.S. Navy’s (USN) Advanced Fighter-Attack (A/F-X) programs cancellations.»

  «JAST was subsequently renamed the Joint Strike Fighter (JSF) in 1995, with STOVL submissions by McDonnell Douglas, Northrop Grumman, Lockheed Martin and Boeing.»

  «During October–December 1978, prior to France’s joining of the ECA, Dassault received contracts for the development of project ACT 92 (Avion de Combat Tactique, meaning «Tactical Combat Airplane»).»

  «France wanted to collaborate with West Germany and the UK on the project, but was prepared to build the ACX by itself. In 1984, the government decided to proceed with a combat variant of the ACX due to the conflicting technical criteria of the respective FEFA participant nations.»

  Οποτε απο τα παραπανω ειναι δεδομενο πως και τα δυο προγραμματα ειναι της ιδιας «ηλικιας» και σχεδιαστικης φιλοσοφιας.Οι Αμερικανοι επαναλαμβανοντας το λαθος του F-111 προσπαθησαν να βαλουν τα παντα σε ενα καλαθι δημιουργοντας ενα αεροσκαφος Frankenstein το οποιο καλειται να εκπληρωσει τελειως διαφορετικες απαιτησεις συχνα αντικρουομενες.Το αποτελεσμα;

  «On 26 October 2001, Lockheed Martin was declared the winner» – 19 χρονια αργοτερα το αεροσκαφος ακομα δεν εχει παρουσιασει την ολοκληρωμενη του «επιχειρησιακη» μορφη. Δυνατοτητες προστιθενται με το σταγονομετρο και ακομα περιμενουμε το block 4 το οποιο «ευχονται» να μπορει να κανει οτι διαφημιζει.

  Αντιθετως…

  The resultant Rafale A technology demonstrator was rolled out in December 1985 in Saint-Cloud, and took its maiden flight on 4 July 1986 from Istres-Le Tubé Air Base in southern France.

  Απο τοτε εχει αναβαθμιστει 3 φορες και ετοιμαζεται για την 4η και ειναι ενα συστημα καταξιωμενο και δοκιμασμενο.

  Πραγμα που δειχνει αν μην τι αλλο οτι οι Γαλλοι κανανε πολυ καλητερη δουλεια απο τους Αμερικανους οι οποιοι θα φθασουν να δωσουν το F-35 πληρως επιχειρησιακο οταν το FCAS κανει την πρωτη του πτηση.

  Μαλλον ειστε της λογικης Πτωση και Διαστρεμμα.

  Μια λογικη που θελει το ΠΝ να παει στα ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝ(!!!!!!!!!!) MMSC ΑΜΕΣΑ(!!!!!!!!) και να περιμενει να λυσουν τα προβλήματά τους οι FFG(X) στο μελλον!!!!

  Αυτος που εγραψε το παραπανω αν δεν ειναι στην καρακοσμαρα του τοτε σιγουρα εχει κανει η θελει να κανει καριερα στην διαφημιση.Γιατι το να θεωρεις τα MMSC απροβληματιστα χωρις ουτε ενα πλοιο στο νερο και τα FFG(X) που ηδη υπηρετουν ως FREMM προβληματικα…το προβλημα ειναι αλλου.

  1. Φαίνεται ότι η πανδημία σε μερικούς χτύπησε περισσότερο στον εγκέφαλο όπως τον αμερικανό πρόεδρο που ζει σε άλλη πραγματικότητα, και αυτό χώρος να έχουν έρθει σε επαφή. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η αντίληψη και συμπεριφορά.

 28. Πολύ σωστά Κύριοι αυτά που είπατε για την ΄αμέριστη’ βοήθεια των Αμερικανών.

  Μην ξεχνάμε την φωτο-μήνυμα από τα shelters με τα F16 έτοιμα για TASMO

  οπλισμένα με ……Maverick

  Με το καλό μόλις έρθουν τα Viper δε, με την χρήση του AESA, θα γίνουν φονικοί

  οι Mavericks (κάτι σαν τους Dallas Mavericks του παρελθόντος)

  1. Εαν βαλεις τον Nowitzki σε σιδερενια πανοπλια του 16ου αιωνα, του φορεσεις και το κιτ απο spice και τον εξαπολυσεις απο τα 20,000 ποδια , πιο πολυ ζημια θα κανει απο ληγμενο maverick.

 29. Είχα πει στο παρελθόν (πριν 2 χρόνια όταν εκλεισε η αναβάθμιση των F-16 σε viper) οτι το επόμενο μαχητικό που θα εντάσσονταν στην πολεμική αεροπορεία θα ήταν το Rafale F4 τελικά τα πράγματα ετσι όπως ήρθαν θα ειναι τα F3,F3R.
  Τα Mirage 2000 egm λίγα έχουν να προσφέρουν με την είσοδο των Rafale οπότε είτε θα γίνουν ανταλακτικά για τα υπόλοιπα 2000-ΜΚ5 είτε θα γίνουν ανταλλαγη για τον ίδιο λόγο για την Γαλλική Αεροπορεία.
  Τα Mirage 2000 bgm θα παραμείνουν για εκπεδευτικους κυριως λόγους.
  Ναι είναι λιγα για αρχή αλλα θα αποτελέσουν τον προπομπό για τα RAFALE F4 καθως είναι σιγουρο οτι θα παραγγελθει μια ακομη μοιρα μετά την απόσυρση των F-4E Phantom II το 2024-25 (ναι θα πετάνε ακομα μέχρι να έρθουν τα πρώτα viper)
  Όσο για τα F35 θα αργήσουν με παραγγελία μετά το 2025 σε συνδιασμό πακετου με το μέλλον των υπόλοιπων F16.
  Μια ακόμη μοιρα rafale με την απόσυρση των MIrage 2005-mk5 to 2030.
  Οπότε το 2030 και μετά μιλαμε για μια αεροπορεία με ΧΟΝΤΡΙΚΑ
  60 RAFALE F4,
  84 F16 VIPER,
  40-45 F-16 BLOCK 50 ADVANCED με link16
  και
  20-40 F 35
  σε καμια περίπτωση για αεροπορεια με λιγοτερα απο 200 μαχητικα

 30. θα κανω ενα σχολιο ..θεωρω νωρις ειναι ακομα ..γιατι βλεπω σχεδον ολοι οπως εκφραζονται δεν εχουν καταλαβει τι παιζεται αυτη την στιγμη …λοιπον …υπαρχει πλεον εξοφθαλμα σχεδιο κισιγκερ νο2 για το αιγαιο …ειναι δεδομενο οτι πισω απο τους τουρκους οτι ειναι οι αμερικανοι …ουτε κοτες δεν πανε να ταισουν ανευ εντολων …το σχεδιο ειναι διχοτομηση ,καθολου τυχαιες οι απαιτησεις (επεσε δασκαλεμα ) των τουρκων ..και ο ΄΄σεβασμος» σε συγκεκριμενα ορια και συγκεκριμενους παραλληλους-μεσημβρινους …..αυτο το το θεμα και οχι τι οπλα με ποιες δυνατοτητες σε ποια τιμη και απο ποια πηγη …..αυτα εχουν μικρη σημασια …το κυριος πιατο ειναι αυτο που αναφερω ..και θα το δειτε οσο περνανε οι μερες οσοι εχετε αμφιβολιες ….

 31. Τα BGM έχουν φάει τις ώρες τους οποτε μάλλον θα φύγουν πρώτα
  Για τα EGM δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα αποσυρθούν άμεσα και τυπικά η θα προχωρήσει η FOS και θα μείνουν μερικά χρονια ακόμα
  Εξαιρετικά δύσκολη η απόκτηση τόσο F4 και F35 που αναφέρεις
  Μιλάμε για πολλά billions και οι άλλοι κλάδοι έχουν πολλές ανάγκες με πρώτο το Ναυτικό
  Φοβάμαι πως θα έχουμε μια συλλογή αεροσκαφών διαφορων τύπων χωρίς όπλα και FOS με ότι αυτό συνεπάγεται στη επιχειρησιακή ικανότητα της αεροπορίας

  1. Τα Ralale F4 μιλαμε για 2025 και F35 μετά το 2027 και τότε θα είναι η ώρα της αεροπορείας .
   Για το ναυτικό ολες οι αποφάσεις θα κλείσουν απο φέτος και μες τα 2 χρονια που έπονται.
   Σίγουρα 2 υποβρυχια 214.
   Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ
   Αναζητηση μεταχειρισμένων πλοίων για αποσυρση των 3 Kortenaer
   2+2 φρεγάτες Belharra (Ελληνικής διαμόρφωσης) με σκοπό την προβολή ισχύος.Αναζητήται ο τρόπος χρηματοδότησης είνια σαφές).
   ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΛΟ ΔΕΟΣ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΦΟΡΟ.Αλλωστε περιπου μαζι θα ενταχθουν σε υπηρεσία

    1. Αρχικά ήθελαν την αεροπορική πτέρυγα του Anadolu εξοπλισμένη με έξι F-35B STOVL (Short Τake-Οff and Vertical Landing) συν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK, δύο S70B Seahawk και δύο drones.
     F35Β δεν προκειται να πετάξουν απο το ANATOLU ΠΟΤΕ!!!! Γιατί ΔΕΝ θα αποδεσμευτουν ΠΟΤΕ για τους Τουρκους!!!
     Ο μοναδικός έτερος τύπος μαχητικού STOVL που θα μπορούσε να φέρει είναι το AV-8B Harrier II, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ από κανεναν χρήστη προς πώληση.
     Οπότε μονο ελιοπτερα ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

 32. Όπως είπα και στον gdmast πιο πάνω:
  Τα ΗΑΕ κλείνουν-εκλεισαν για F35&F18 αυτό σημαίνει ότι μέσα στην δεκαετία θα γίνουν πιθανότατα διαθέσιμα 62 υπερσύγχρονα mirage μαζί με μπόλικα όπλα (mica, black saheen) κι αν κρίνουμε από τα υπόλοιπα συστήματα άφθονα ανταλλακτικά!
  Μαζί με μια δεύτερη παραγγελία για 18-20 Rafale F4 για να μην γκρινιαξουν και χαλάσουν το ντιλ οι Γάλλοι με 3-3,5 δις (οσο θέλουν τα 20 F35) κάνουμε έναν στόλο από
  80-90 mirage 5-9
  36-40 Rafale F3R-F4
  84 F16V
  40 F16bl50

  1. Έχουν υπογράψει τον εκσυχρονισμό των -9 οποτε μάλλον απίθανο να τα αποσύρουν
   Η εντύπωση μου είναι πως δεν θα τα εκσυχρονίσουν όλα(c 50-55) οποτε ίσως θα μπορούσαμε να μαζέψουμε ότι τους περισσεύει +parts+spares
   Βεβαια οι Γάλλοι δεν θα βοηθούσαν αφού προσπαθούν να σπρώξουν το rafale

   1. Θα εκσυγχρονίσουν περίπου 30 που απομένουν από τα 32 που είχαν παραλάβει πριν 15 χρόνια. Από τα υπόλοιπα της αρχικής αγοράς από το Άμπου Ντάμπι που είναι παρόμοιας ηλικίας και παλαιοτερα με τα δικά μας egm/bgm, τα 8 είναι φωτόαναγνωριστικα με κάμερες στο ρύγχος και δεν μας ενδιαφέρουν.

    Μένουν 20 περίπου EAD/DAD εκσυγχρονισμένα σε -9 που ίσως έχουν καμία δεκαετία plus ακόμα ωφέλιμης ζωής. Το θέμα είναι το ποτέ θα είναι διαθέσιμα για πώληση, σε τι τιμή, και αν θα εγκρίνουν την αγοροπωλησία οι Γάλλοι που μας σμπρωχνουν σε Rafale. 😉

  2. Μάγειρας

   Αν ισχύουν αυτά που γράφτηκαν στην NYT η αγορά και παράδοση των F-35 στα ΗΑΕ θα πάρει αρκετά χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση.

   Συνεπώς η πρόταση της Γαλλίας για μια σύντομη μεταφορά των 18-20 Rafale είναι η πιο γρήγορη λύση για άμεση ενίσχυση της ΠΑ με ένα σύστημα που είναι ετοιμοπόλεμο όπου απαιτείται μόνο η εκπαίδευση του προσωπικού.

   Even if the Trump White House were to announce its intent, selling the F-35s would take six to eight years and could be undone by a future administration. Many of the top foreign policy advisers to Joseph R. Biden Jr., the Democratic presidential nominee, were officials in the Obama administration and are skeptical of weapons sales to the Gulf Arab nations because of the many civilians killed by the Saudi-led coalition in the Yemen war.

   https://www.nytimes.com/2020/08/19/world/middleeast/trump-netanyahu-israel-uae.html

    1. Αν συνεχίσουν σε αυτόν το ρυθμό αποστολών στην μέση ανατολή και Αφρική τα -9 όσο προσεγμένα και να τα έχουν σε 6-8 χρόνια θα έχουν φορτώσει όμως αρκετές ώρες πτήσης.

  3. Σε μια Π.Α. διεθνώς που γίνεται όλο και πιο δικτυοκεντρική και που θα πρέπει να συνεργάζεται με μη επανδρωμένα κ.λπ. γνωστά, έχω αμφιβολία στο εάν θα πρέπει να επενδύσουμε ή να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ένα α/φ το οποίο έχει σταματήσει να παράγεται περίπου 10 χρόνια τώρα και το οποίο για να σταθεί όπως πρέπει και σήμερα θα πρέπει να αναβαθμιστεί τουλάχιστον με Link 16 (δηλαδή το σύστημα που προσομοιάζει σε Link 16), αισθητήρα IR, λογισμικό (και ίσως η/υ) και να πιστοποιηθεί και ο Meteor.
   Επιπλέον, δεδομένης της αναβάθμισης των Mirage των ΗΑΕ, δεν πιστεύω ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα πριν από τουλάχιστον 10 έτη (δηλ. σχεδόν 20 χρόνια μετά που θα έχει σταματήσει να παράγεται το α/φ!).
   Αντίθετα η επένδυση στο Rafale νομίζω ότι είναι για εμάς μονόδρομος για πολλούς λόγους, ενώ μην λησμονούμε ότι προβλέπεται να αποσυρθεί από τους Γάλλους περί το 2070, με ότι σημαίνει αυτό σε αναβαθμίσεις, διαθεσιμότητα ανταλλακτικών κ.λπ.
   Εάν ήταν σήμερα διαθέσιμα τα Mirage των ΗΑΕ, θα έλεγα αμέσως ναι (τα παραπάνω + σκοπευτικά επί της μάκας, RDY-3, ατρακτίδιο TALIOS κ.λπ.) (και επιπλέον πάρα πολλά όπλα και ανταλλακτικά). Πάρε τα και θα δούμε πως θα το κάνουμε με τις οροφές κ.λπ., αλλά η αναβάθμισή τους είναι ακόμα στην αρχή, αφού η σύμβαση αναβάθμισης υπογράφτηκε πέρσι Νοέμβριο,

    1. Εάν θυμάμαι καλά, το Mirage σταμάτησε να παράγεται το 2007 με τα τελευταία της παραγωγής να είναι τα δικά μας. Δεν λέω για το Phantom όπως ίσως εκ παραδρομής αναφέρεις.

 33. Τι εγινε βρε παιδια? Δεν αποδεσμευεται ο Harpoon για τα F-16? Ε και, τι ειχες Γιαννη, τι ειχα παντα…

  Το νεο της ημερας ειναι το απιστευτο ταξιδι …. του CK απο το συννεφο προς το … εδαφος!! χα χα χα!!! Διακοπες πολυτελειας, οχι πλακα!!! Ξεκινησε και ανταρτικο !!! (το τελευταιο για τους USAους -σοβαρα τωρα- ειναι απειλη, δεν ξεμπλεκεις με τον CK ευκολα… Ξερετε τι internetiko βρισιδι θα φανε?)

  1. Δεν το ήξερα ούτε είχε βγει πουθενά αλλου τόσο συγκεκριμένη πληροφορία!
   Όπως έγραψα mega σφάλμα που υπογράψαμε εκσυχρονισμό F16 Χωρίς τα όπλα
   Θα έχουμε AESA και θα κάνουμε iron bombing !!
   αφού τα διαθέσιμα stand off είναι λίγα και δεν καλύπτουν όλες τις αποστολές!!

   1. Εντάξει ρε παιδιά. Οι γνώμες δεν είναι …οικόπεδα. Να το πάρεις και να το έχεις εκεί 30 και 40 χρόνια απαράλλακτο. Ειδικά τα θέματα τα αμυντικά, είναι τόσο ρευστά και πολλά αλλάζουν γρήγορα, ώστε οποιοσδήποτε μπορεί να αλλάξει γνώμη προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ενός συστήματος. Άλλωστε εμείς δεν είμαστε γνώστες από μέσα που σημαίνει ότι δεν έχουμε πάντα όλες τις πληροφορίες. Το βασικό για μένα είναι να μην είναι κάποιος δογματικός. Δηλαδή να του μπει κάτι στο κεφάλι και ενώ όλα συνηγορούν στο αντίθετο να επιμένει. Και αυτό νομίζω ότι θα έπρεπε να ισχύει για όλους μας.

   2. Μεγα σφαλμα ειναι οτι καναμε αναβαθμιση των F-16 σε Viper και δεν κλεισαμε πακετο συμφωνια με IRST Pods (Legion Pods). Τα υπολοιπα κουτσα στραβα τα ξεραμε.

   3. Υπάρχουν Paveway 3, Enhanced Paveway 2, JDAM και JSOW, σίγουρα όχι στους αριθμούς που θα θέλαμε αλλά αρκετούς. Αυτό που λείπει περισσότερο είναι ένα σύγχρονο ατρακτίδιο laser όπως το Sniper. JASSM ή SLAM-ER να τους ξεχάσουμε, εδώ δεν αποδεσμεύουν Harppon. Θα έπρεπε όμως να διερευνηθεί η αγορά JSM.

    40 ατρακτιδια Sniper πρέπει να είναι top priority συν κάποιο σύγχρονο έκδοχο του HARM! Legion pod εκτός του ότι δεν ξέρουμε αν έχει τις επιδόσεις που πρέπει, πλέον αφού οι απέναντι δεν παίρνουν F-35 δεν μας χρειάζεται κιόλας.

    Στο μέλλον 2 μοίρες F-35 με JDAM και JSOW συν 2 μοίρες Rafale με stand-off Exocet Block 3 και Scalp-EG μου κάνουν μια χαρά για πρώτο κύμα.

    5 μοίρες Viper με Sniper + Paveway είναι επισης ΟΚ για 2 κύμα.

    Μένουν και 2 μοίρες F-16 με Lantirn, Maverick, iron και cluster bombs για CAS. 🤘

    1. Για ατρακτίδια σκόπευσης μην περιμένετε πολλά, πήραμε πρίν απο λίγο μερικά Lantirn που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα απο τα αποθέματα της USAF.
     Όταν έχουμε μόλις 2 -ολόκληρα- ατρακτίδια αναγνώρισης ως αντικατάσταση των RF-4E και 0 ατρακτίδια HTS για συνεργασία με τον πύραυλο HARM ενώ αποσύρθηκαν και τα ASTAC μαζί με τους φορείς απο την ενεργό υπηρεσία -αφού στα Mirage λεγόταν ότι δεν είναι πιστοποιημένα- δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα.

 34. Ερωτηματικο παντως παραμενει η εκδοση των μτχ ραφαλ που θα προμηθευτουμε οπως λενε ο διαβολος κρυβεται στις λεπτομερειες και υπονοω αν θα ειναι ικανα να μεταφερουν μετεορ, αλλο ερωτηματικο το δημοσιευμα του θεματος στον διαγωνισμο για 4 φρεγατες κι εδω υπονοω αν παιρνει η λμ και το ναυτικο με ασσο τις μεκο

 35. Λοιπον Update απο twitter.

  Δεν ειναι τυχαιο οτι δεν στειλαμε RFI για φρεγατες στην Γερμανια. Υπαρχει εντονη δυσαρεσκεια με τους Γερμανους και τη σταση τους. Στειλαμε σιγουρα σε Αμερικη και Ολλανδια. Αλλοι περιλαμβανουν Ισπανια άλλοι Γαλλια, Βρετανια. Παντως φαβορι ειναι η USA.

 36. 1. Θα μου φαινόταν απίστευτο να μην μας απελευθερώνουν Harpoon οι Αμερικανοί, αλλά επίσης θα μου φαινόταν απίστευτο να ζητήσουμε να τους αγοράσουμε. Τι να τους κάνουμε, παρά τις βελτιώσεις κτλ μιλάμε για έναν πύραυλο των 80’s.

  2. Θα έπρεπε να ζητήσουμε τον NSM/JSM από τους Νορβηγούς. Στην Αμερική τους πουλάει Αμερικανική εταιρεία αλλά ο κατασκευαστής είναι η Νορβηγική Kongsberg που θεωρώ ότι μπορεί να τον πιστοποι’ησει μια χαρά στα F-16

  3. Έτσι και αλλιώς η αναβάθμιση σε V είναι μια αστεία ιστορία που ξεκίνησε πριν από χρόνια, και δεν εχουμε ούτε ένα και αναμένεται να τα έχουμε το 2027. Καλά κρασιά, ως τότε παίζει να έχει αποσυρθεί ο Harpoon ενώ φυσικά η ιστορία με την Τουρκία θα έχει τελειώσει. Καλώς παίρνουμε τα Ραφάλ, και εγώ θα επέμενα να γινει άμεσα εκπαίδευση, όχι παραλαβή το 2021, αλλά μέσα στο 2020.

  4. Η Αγγλία αν θυμάμαι καλά πιστοποιεί τον Μετέορ στα F-35 της, γιατί να μην μπορούμε εμείς στα Viper?

  1. Για το 4: Υπάρχει πρόθεση κι όχι κάποια διαδικασία σε εξέλιξη. Καταρχήν Meteor με ψαλιδισμένα άκροπτερύγια για να χώρα στην εσωτερική αποθήκη του F-35 υπάρχει μόνο σε μακέτο.

   Για τον Meteor σε Viper κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για την πιστοποίηση. Να επωμιστούμε εμείς το κόστος αποκλείεται με τα τωρινά δημοσιονομικά.

   Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως Meteor δεν θα δούμε ποτέ σε F-16.

   1. Επιπλέον τι να κάνουμε ένα πύραυλο που ρίχνει στόχους στα 100+km όταν το του αεροσκάφους ΔΕΝ μπορεί να τους εντοπίσει τόσο μακρυά???

    Ο harpoun μια χαρά την κάνει τη δουλειά του και έχει εκσυχρονιστεί(BLOCK II+)
    Είναι ήδη πιστοποιημένος στα f16b50/
    και υπάρχει ήδη σε υπηρεσία στην ελλάδα σε αντίθεση με το NSM

    Είναι αδύνατη η πιστοποίηση όπλου σε F16 χωρίς την έγκριση αμερικανων και κατασκευαστή

    ΔΏΣΕ ΜA’Σ ΜΕΡΙΚΟΎΣ HARPOUN ΡΕ ΘΕΊΟ DONALD!!!

    1. Spice από το Ισραήλ είναι η απάντηση, για tasmo από όλα τα F16 ακόμα και τα Block30 που θα πάρουν νέα ζωή, και ξεκάθαρο ρόλο που τώρα δεν έχουν.
     Κυρίως ο Spice 1000 (125 Χιλ εμβέλεια σύμφωνα με άρθρο του defence point) και οι Spice 250 που είναι σαν τις SDB αλλά πολύ πολύ πιο έξυπνες Στα 100 Χιλ. εμβελειας.
     Η μεγάλη Spice 2000, έχει μικρότερη Εμβέλεια στα 60 Χιλ, οπότε ας την αφήσουμε.
     Θεωρώ πως η raytheon που πλέον μανατζαρει τον nsm/Jsm
     μπορεί και να. μας μπλοκάρει την αποδέσμευση του από τους Νορβηγούς.
     Οπότε δεν έχουμε καμία εναλλακτική πέρα από τις Spice.
     Μπορεί να μην κάνουν την ίδια ζημιά αλλά ένα F 16 αν ρίξει 4 Spice 1000 που μπορεί να μεταφέρει, η 16 Spice 250 ταυτόχρονα σε. ένα πλοιο,
     Τα ciws του πλοίου θα τρελαθουν.
     Μεγάλο ενδιαφέρον εχει (αν μας από δεσμεύεται και αυτό?)
     To upgrade kit, για τους αντιρανταρ HARM που έχουμε, (150 Χιλ εμβέλειας) που λέγετε HDAM, και χτυπάει και ραντάρ πλοίων πλέον.
     Δε νομίζω ότι έχουμε άλλες επιλογές για να χτυπάνε Πλοι τα F 16 μας από μεγάλες αποστάσεις >100 χιλιομέτρων με ασφάλεια και όχι. να πλησιάζουν Κοντα στα Τουρκίκα Πλοια ΓΙΑ NA ρίξουν
     Jdam και maverick και να μπαίνουν εντός της εμβέλειας των πολλών τουρκικών essm.
     Οι jsow που έχουμε στα 130, Χιλ. δεν κάνουν εναντίον πλοιων.
     300 πυραυλοι spice 1000 θα κοστίζουν 100 εκρια
     Και 100 τετράδες Spice 250 αλλά 50 εκρια σίγουρα
     Με 150 και λίγο παραπάνω περνούσε 700 μεσαίες και μικρές αντιπλοικες βόμβες, ενώ με τα ίδια λεφτά ακόμα και αν μας τους αποδεσμευαν οι Αμερικανοί δεν Θ περνάμε ούτε 30 πυραύλους harpoon η Slam er.

     1. Και οι εspice ίναι εξαιρετικά όπλα που έπρεπε να είχαμε ΉΔΗ
      Προβλήματα:
      Θέληση αμερικανων να τις έχουμε στα f16
      Ικανότητα δίκια μας για στοχοποιιηση

      Οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι έχουν και τις SDB

      με φοβερες δυνατοτIτες» και μάλλον φθηνότερες

      https://en.wikipedia.org/wiki/GBU-39_Small_Diameter_Bomb

      Μας τις αποδεσμεύουν όμως??

     2. Οι Spice είναι σαν τις AASM IR, δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθουν εναντίον κινούμενων στόχων είτε σε ξηρά είτε σε θάλλασα. Τα ίδια ισχύουν και για το JSOW-A/C.

      Oι AASM LGB μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά κινούμενων στόχων στο έδαφος, οπότε υποθέτω κάνουν και για TASMO. Ο JSOW-C1 επίσης ανανπτύχθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό.

  2. agnostosependytis

   Όντως δεν θα έπρεπε να υπάρχει θέμα αποδέσμευσης του Harpoon αφού υπάρχει ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο. Η χρησιμότητα απο την στιγμή που υπάρχει ο Exocet είναι όντως ένα ερώτημα που θα έπρεπε να μελετηθεί.

   Μετά την πρόσφατη φάση με τα επικοινωνιακά του Νορβηγού Στόλτενμπεργκ, νομζω ότι η νορβηγική εταιρία που παράγει τον NSM θα έπρεπε να είναι σε λίστα ανεπιθύμητων προμηθευτών μέχρι να συμμορφωθεί ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει πλάτες στους Τούρκους στα ελληνοτουρκικά ζήτηματα. Υπάρχει όμως ο σουηδικός αντίστοιχος πύραυλος με ανάλογες αν όχι ανώτερε επιδόσεις. Πιστοποίηση θε χρειαζόταν ούτως η άλλως και στις δυο περιπτώσεις.

   Στα αμερικάνικα μαχητικά της ΠΑ δεν μπορείς να πιστοποιήσεις πυραύλους Meteor επειδή υπάρχει ο αμερικανικός AIM -120D και επειδή οι αμερικάνοι θα προσπαθήσουν να προστάζουν οπωσδήποτε τα οικονομικά συμφέροντα της Raytheon και γενικά των αμερικανικών εταιριών όπου υπάρχει αμερικανικό αντίστοιχο σύστημα.
   Οι Άγγλοι ως συνέταιροι στο πρόγραμμα που παράγουν και τον κινητήρα η το liftfan για την έκδοση STOVL του F-35 είναι σε άλλη θέση ώστε να μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν πιστοποίηση για τον ευρωπαϊκό πύραυλο, όπως πήραν για την πιστοποίηση του AIM-132 ASRAAM όπως έγινε και στην περίπτωση του Eurofighter.

   Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να απαιτήσει απο τους αμερικανούς επειδή ζητιανεύει συνέχεια για παραχωρήσεις α Υ τιμών συστημάτων.
   Η πιστοποίηση του IRIS T στο F-16 ήταν ένα μικρό θαύμα που χρωστάμε και σε εκείνους που απαίτησαν το ίδιο όπλο για τα αμερικάνικα μαχητικά, όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία. Ως συνέπεια μας απέκλεισαν όμως απο το πρόγραμμα Aim-9X όπως και άλλους που επέλεξαν τον ευρωπαϊκό πύραυλο.

   https://flymag.dk/wp-content/uploads/2017/02/C1P_7513.jpg

   1. Ο JSM όμως χωράει στις αποθήκες του F-35. Αν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ JSM ή Harpoon, ο πρώτος είναι σαφώς προτιμότερος,

    Επίσης ας μην κοροϊδευόμαστε, πίσω από τον Σολντεμπεργκ βρίσκονται οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί.

    1. Οι αμερικάνοι σίγουρα αφού αυτοί είναι χωρίς αμφιβολία τα αφεντικά στο ΝΑΤΟ, αλλά η φιλοτουρκική του στάση είναι νομίζω προσωπική του επιλογή.

     Εάν ισχύει όντως ότι δεν αποδεσμεύουν Harpoon σε έκδοση αέρος-εδάφους, ο JSM θα μείνει μάλλον επίσης όνειρο όσο η Τουρκία θα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

    1. Υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα για επιλογή εναλλακτικού όπλου του είδους, ο Στόλτενμπεργκ είναι απλά άλλος ένας λόγος, για να μην το έχουμε στην πρώτη θέση των επιλογών.

  3. Εγώ θα σκεφτόμουν ότι αν πχ μια εταιρεία (έστω η Kongsberg) πιστοποιήσει σε ένα F-16 πχ τον NSM/JSM, τότε έχει ήδη την τεχνογνωσία και δεν θα χρειαζόμασταν πλέον ειδική άδεια από την κατασκευάστρια. Επιπλέον η κατασκευάστρια θεωρητικά θα έπρεπε να ενδιαφέρεται να πιστοποιηθεί άλλο ένα κορυφαίο όπλο στο μαχητικό της καθώς τα το κάνει πιο ελκυστικό σε τρίτους, δηλαδή μου φαίνεται γελοίο να το φοράει το Gripen και να μην το φοράει το V.

   Αυτό ότι δεν θα υποστηρίζει την εμβέλεια του Meteor το ραντάρ του F-16, θεωρητικά όταν γίνουν V θα έπρεπε να το υποστηρίζει (σαν δυνατότητα) ενώ περαιτέρω ακόμη και πχ στα 80 χλμ να το υποστηρίζει καλό είναι και σε τελική ανάλυση για ακόμη πιο μακριά έχει νομίζω ο Μετεορ και τον δικό του seeker (είναι αυτό που πάντα μου φαινόταν περίεργο όταν λέγανε διάφοροι ότι τα απλά ραντάρ μπορούν να δουν τα στελθ αλλά δεν μπορούν να δώσουν παραμέτρους βολής, μα αν δώσουν έστω και με ακρίβεια π.χ. 1-2 χλμ, μετά θα αναλάβει ο seeker του πυραύλου)

   1. Συνήθως η κατασκευάστρια εταιρία αναλαμβάνει τη πιστοποιιηση -integration αφού έχει πλήρη πρόσβαση στους κώδικες του αεροσκάφους operational flight program 9F16)

    Μπορεί το να γίνει και με πατεντια αλλα δεν θα δουλεύει στο 100% και η κατασκευάστρια μπορεί να σου κόψει και την υποστήριξη

    Μια εκτίμηση για τις δυνατότητες του apg80 τωνv έχει βγάλει ο Ζηκίδης & team
    δες εδώ το γράφημα
    https://belisarius21.wordpress.com/2020/06/04/%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CE%AC%CF%81/

    Για στόχο με rcs=1m2 όσο c ένα f16 have glass ένα ας πούμε μπορεί να το εντοπίσει κάπου μεταξύ 40και 50 nm δηλαδή κάτω από 80-90km εάν ο στόχος είναι ακριβώς μπροστά!

    Υπόψη επειδή οι πύραυλοι έχουν μικρoτερη σε μέγεθος και ισχύς αντένα από του αεροσκάφους εάν δεν ένας στόχος είναι δύσκολος για το τradar ου αεροσκάφους τότε είναι ακόμα πιο δύσκολος για το radarτου πυραυλου

    1. Εγώ το εννοούσα λίγο αλλιώς (υποθετικά).

     Έστω
     -Ελληνικό αεροσκάφος 100 χλμ από Ρόδο και το κανονικό ραντάρ του πιάνει σε απόσταση έστω 80 χλμ
     -κουβαλάει έναν πύραυλο με εμβέλεια 120 χλμ και με infrared seeker (ή άλλον), αλλά ο seeker μπορεί να δει έστω έως 10 χλμ μακριά.
     -επίσης ένα σταθμός που εκπέμπει σε L band του λέει ότι στην Ρόδο (έξω από την εμβέλεια του ραντάρ του αλλά εντός της πτητικής εμβέλειας του πυραύλου) είναι ένα εχθρικό, αλλά επειδή το L band είναι μειωμένης ακρίβειας δεν μπορεί να του δώσει ακριβής παραμέτρους βολής αλλά μόνο συν πλην 2 χλμ.

     Εκτοξεύει τον πύραυλο (στο περίπου) πάνω από την Ρόδο, και όταν αυτός πλέον χάσει τον πύραυλο από το ραντάρ του, παίρνει μπρος ο seeker του πυραύλου. Ο seeker δεν χρειάζεται να βλέπει στα 100 χλμ, χρειάζεται να βλέπει στα τελευταία χλμ που δεν θα έχει εικ΄να το αεροπλάνο.

     Σαν σκέψη το λέω και ήταν περισσότερο για την εποχή που έπαιζε να πάρει η Τουρκία τα F-35. Επίσης θεωρώ ότι το RCS των Τουρκικών θα είναι μεγαλύτερο και το AESA του Viper καλύτερο από ότι θρυλείται.

    2. Το γράφημα αφορά στόχους 1m2, όσο περίπου είναι το RCS ενός Rafale χωρίς όπλα. Το F-16 χωρίς δεξαμενές και όπλα έχει RCS 5m2, ενώ το Su-27 έχει 15m2. Στο Su-35S οι Ρώσσοι ισχυρίζονται ότι μείωσαν το RCS κατά 90% με χρήση RAM αλλά δεν τους πιστεύει κανείς.

     1. Αν δεχθούμε τον ισχυρισμό ότι το F-16C έχει 1.2m2 RCS σε σχέση με τα 5m2 του F-16A, πρέπει να δεχθούμε και τον ισχυρισμό των Ρώσων για 1.5m2 του Su-35S σε σχέση με τα 15m2 του Su-27! Τέτοιοι ισχυρισμοί απλά δεν είναι σοβαροί.

      Ακόμα και έτσι να είναι, αφορά μετωπικό RCS χωρίς όπλα και δεξαμενες, οπότε στην τελική οι εμβέλειες εντοπισμού και εμπλοκης είναι πολύ μεγαλύτερες από το γράφημα που παρατίθεται. Πάντα σε head to head, γιατί υπό γωνία είναι ακόμα μεγαλύτερες.

      Για παράδειγμα στο Rafale που από σχεδίασης έχει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρισιμότητας το RCS φέρεται να είναι 1m2 χωρίς όπλα και δεξαμενές και 3πλασιάζεται με οπλισμό μάχης.

   2. agnostosependytis

    Η άδεια και συμμετοχή της ΛΜ είναι προυπόθεση για οτιδήποτε πιστοποιείται στο αεροσκάφος που παράγει.
    Η εταιρία όντως ενδιαφέρεται να προσθέσει ένα σύγχρονο όπλο στο οπλοστάσιο του αεροσκάφους και υπήρξαν ήδη ενέργειες για αυτό, αλλά αν σκεφτείς ότι παραγάγει η ίδια πλέον ένα ανάλογο ανταγωνιστικό όπλο όπως τον LRASM -που φαίνεται στην φωτογραφία του άρθρου που παραθέτω αναρτημένος στο αεροσκάφος F-16 που μας ενδιαφέρει- που μπορεί να πιστοποιήσει επίσης στο αεροσκάφος είναι νομίζω λογικό ότι θα ήθελε να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα.
    Ο πύραυλος LRASM προέρχεται απο και ανήκει στην οικογένεια του AGM-158 που είναι πιστοποιημένος στο F-16 οπότε η πιστοποίηση του στο αεροσκάφος δεν θα είναι πρόβλημα και θα αφορά ίσως μόνο την παρέμβαση στο λογισμικό.

    Απο αυτή την οπτική γωνία δεν είναι παράλογο να προωθεί ένα όπλο που παράγει η ίδια, αντί για ένα ξένο στο οποίο δεν έχει ούτε συμμετοχή, αφού το προωθεί η Raytheon σε συνεργασία με την νορβηγική εταιρία που το σχεδίασε.
    Η USAF έχει εκφρασει πάντως ενδιαφέρον και για τα δυο όπλα.

    https://eu.usatoday.com/story/nation/2014/03/18/long-range-anti-ship-missile-development/6565691/

 37. Επίσης, επειδή διαβάζω ότι πάμε ολοταχώς για Χάγη, το πράγμα μου βρωμάει κάπως, γιατί να πάμε Χάγη που είναι πιο «πολιτική» στην επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατών, και δεν έχει αναφερει κανείς ότι το βασικό Διεθνές δικαστήριο για θέμα των ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδων κτλ είναι το Διεθνές Δικαστήριο Για τον Νόμο της Θάλασσας που η δουλειά του είναι ακριβώς η ερμηνεία της συνθήκης του 1982?

  Δηλαδή εμείς λέμε ότι με την συνθήκη του 1982 δικαιούμαστε τα νερά, αλλά πάμε να εκδικάσουμε την υπόθεση σε δικαστήριο που δικάζει με διάφορες παραμέτρους και όχι αποκλειστικά με την συνθήκη του 1982?

  https://en.wikipedia.org/wiki/International_Tribunal_for_the_Law_of_the_Sea

 38. Ο Ιγνατιου έχει σήμερα ένα άρθρο που εμμέσως πλην σαφώς λέει πολλά και για τις φρεγάτες και για την ΠΑ και επικαλείται ρεπορτάζ (όχι απλή εκτίμηση/γνώμη)

  1. Στην αρχή είπα να αντιγράψω μέρος του άρθρου του αλλά αςτο να πάει…

   Γενικά είναι ότι σαν να λέει πως με επιχειρησιακά κριτήρι το ΠΝ θέλει Μπελάρα HN και οι πολιτκοί θα επιλέξουν MMSC.

   Επίσης αν είναι γενικων καθηκόντων θα κοστίσει ένα δις, αν AAW ενάμιση δις… ΟΚ εγώ απλά λιποθυμάω, δεν το αντέχω αυτό που ζω θα πάρουμε τις φρεγάτες σε διπλή/τριπλή τιμή. Θα πάρουμε από μια μέτρια κορβέτα έως μια καλούτσικη φρεγάτα γενικών καθηκόντων σε τιμή καταδρομικού.

   Ένα νερό παρακαλώ γιατί ζαλίζομαι… (δεν γίνονται αυτά, ή μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά)
   🙂

   1. Σήμερα πρωί και το ΠρωτοΘέμα γράφει και μάλλον ξεκαθαρίζεται το τοπίο.
    Σχετικά με φρεγάτες πάνε σε διαγωνισμό για 4, που σε ενα νορμάλ κράτος ειναι το σωστό.

    Βεβαία εμείς δεν είμαστε και τόσο νορμάλ κράτος όταν πρόκειται για διαγωνισμούς οπλικών συστημάτων!

    Στην καλύτερη περίπτωση πάμε για 1,5-2 χρόνια για υπογραφή συν 3-4 χρόνια για παραλαβή του πρώτου πλοίου αν όλα παν καλά.
    Αλλά ΔΕΝ θα παν όλα καλά γιατί μέσα σε 2 χρόνια θα πάμε σε εκλογές.

    Με άλλα λόγια κλοτσάν το τενεκεδάκι ακόμα παρακάτω χρονικά.

    Βεβαία υπάρχει και η απίθανη περίπτωση να ολοκληρώσουν το διαγονισμό σε 4-8μηνες και να διαλέξουν καράβι που είτε το ΠΝ έχει από καιρό συνδιαμορφώσει με την κατασκευάστρια εταιρία είτε να διαλέξουν καράβι που θα «πληρεί» τις απαιτήσει του ΠΝ χωρίς μετατροπές και να είναι παραδοτέο μέσα στα επόμενα 5+ χρόνια. Δλδ περιπτώσει που δεν έχει ξαναγίνει στο Ελληνικό Δημόσιο.

    1. Τι κατάλαβα εγώ από τις χθεσινές διαρροές σε MME και social media:

     Πηγαίουν για διαγωνισμό 4 νέων + 2 μεταχειρισμένων ως ενδιάμεση λύση. Οι διαρροές μιλάνε για οροφή «10 αξιομάχων φρεγατών». Δηλ. οι 2 μτχ θα αντικαταστήσουν τις 3 μη εκσυγχρονισμένες S και οι 4 νέες ναυπηγήσεις τις 6 εκσυγχρονισμένες S!

     Απόφαση και υπογραφές μέσα στο 2021 ώστε να αποκτηθουν σύντομα τα μεταχειρισμένα.

     Η LM εμφανίζεται μεν ως φαβορή, στα 4 δις €, αλλά 4 MMSC και 2 LCS θα αντικαταστήσουν 9 S; Υπάρχει ναύαρχος που θα δεχθεί κάτι τέτοιο; Εκτός κι αν αντί των 2 LCS δώσουν 2 Tico, που με δεδομένη την ένταση με την Τουρκία ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να κάνουν κάτι τέτοιο.

     Γαλλία με 4 [email protected] και πιθανόν 2 FREMM-ASW. (6 δις €;)

     Στο παιχνίδι έχουν μπει ενεργά και οι Ολλανδοί με 4 Omega + 2 Karel Doorman.

     Ισπανοί, Ιταλοί, Γερμανοί είναι για την ώρα εκτός παιχνιδιού, εκτός κι αν δεχθούν να ληφθούν οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας.

     Για τους Βρετανούς υπάρχει ερωτηματικό.

     Τους επόμενους μήνες ή εβδομάδες θα δούμε τις τελικές προτάσεις κάθε χώρας τόσο για καινούρια όσο και μεταχειριμένα πλοία.

     Σ’ αυτή την περίπτωση οι Γερμανοί με 4 MEKO A200 και 2 F-123 μπορεί να γινόντουσαν το φαβορί λόγω χαμηλότερου οικονομικού κόστους κι από την πρόταση των Αμερικανών.

 39. ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ F35,ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ,Η ΙΔΙΑ Η USAF ΑΛΛΑ KAI TO USN ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ F15EX KAI TO USN F/A18E/F BLOCK 3…ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ,ΤΑ F35 ΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2030 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΤΑ FCAS KAI TEMPEST ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ 2035 ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ…ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ F35 ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ RAFALE,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ STEALTH NOMIZΩ AYTH H TEXNΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΡΩΣΣΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΜΕ ΤΑ RADAR ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΟΥΝ…ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ…ΚΑΛΛΩΠΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟ Α/Α,ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Δ/Β ΓΙΑ ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ,ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ,ΟΧΙ ΕΓΩ…..ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ,ΕΛΕΓΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΤΙ ΤΑ F35 ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ Η ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟΥΣ S400 KAI ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ,ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ REAL TIME ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ,ΜΕ SCALP ME ATACMS ΜΕ ΕXOSET BLOCK3 IΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΟΠΛΑ ΟΠΩΣ Ο ISKADER[ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ…10 ΔΙΣ!!!ΧΑΧΑΧΑ]AΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,ΤΕΛΟΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟ F35 ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Α/Φ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΟΧΙ ΝΤΑΛΙΚΑ,ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ,ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΠΛΑ,ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ BVR ΜΕΤΑΞΥ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΟΠΟΤΕ ΧΑΝΕΙ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ F35 ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ STEALTH ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ F16 BLOCK 50 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ BLOCK30…..ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ F16 ΜΕ ΤΟ F35,ΑΛΛΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ F16 AΛΛΟ TO F35,ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΛΟΓΩ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ F35 ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΡΟΛΩΝ…ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ LOCKHEEDMARTINOΠΛΗΚΤΟΥΣ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝΔΗΠΟΤΕ ΞΕΝΩΝ

  1. Αγαπητέ μου φίλε Βασίλη,συμφωνώ, απόλυτα μαζί σου.το F35,είναι πεταμένα λεφτά.δεν είναι τυχαίο ότι και ο Τραμπ αντιδρούσε γι’αυτό.
   Η Π.Α. θα ήταν σώφρων να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο προγραμμα ,fcas.οι γάλλοι είμαι σίγουρος ότι θα μας αποδεχόταν.τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα,όχι μόνο για την Π.Α.,αλλά και την εθνική οικονομία.ας δούμε μια φορα και το μέλλον.

 40. Σε αυτα που ζητουν οι επιτελεις της ΠΑ και του ΠΝ εχω εμπιστοσυνη, αυτοι γνωριζουν καλυτερα απο ΟΛΟΥΣ τι ακριβως χρειαζομαστε… Σε εκεινους που δεν εχω καμμια εμπιστοσυνη ειναι οι πολιτικοι που θα παρουν την αποφαση …

 41. Εύχομαι μετά ανυπομονησίας να πάρουμε τελικά τα Rafale! Ομολογώ πέρα από την ουσία και την καθημερινή δουλειά που έχουν να κάνουν που αυτό μετράει πρωτίστως, περιμένω τιμής ένεκεν να δω και ένα Rafale βαμμένο γαλανόλευκα να χρησιμοποιείται και από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων της ΠΑ αντί του F-16 Block 52+. Εκτός από το ότι θα είναι υπέροχο, θα στείλει και ένα ωραίο συμβολικό μήνυμα σε διάφορους «φίλους» και «συμμάχους.

  «Άσχετη» ερώτηση: Μπορεί λοιπόν ο καθένας από εμάς από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter να στείλει μήνυμα-ερώτηση που αφορά οπλικά συστήματα στον πρέσβη των ΗΠΑ και αυτός να του απαντήσει μετά από λίγο; Ή χρειάζεται κάποια ειδική σχέση; Έτσι εγκυκλοπαιδικά ρωτάω…

  1. Ανάθεμα αν ήξερε για πιο πράγμα πρόκειται όταν απάντησε, η αν ήταν πραγματικά ο ίδιος και όχι ένας γραμματέας του η εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *