Σύσσωμος ο Ελληνισμός (Ελλάδα-Κύπρος) εν έτη 2021 δύναται να διαμορφώσει ένα νέο σταθερό πλαίσιο ‘’Πολιτικής Πραγματικότητας’’ επί της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το οποίο αφενός θα είναι ικανό να προσαρμοστεί στα εν διαμορφώσει διεθνή τεκτενώμενα και αφετέρου θα καταφέρει να κρατήσει ζωντανά και ακμάζοντα τα συστατικά στοιχεία που τον αποτελούν.

Η Γεωπολιτική αξία της Μεσογείου κατά την Αγγλοσαξονική Γεωπολιτική αντίληψη διαχωρίζεται σε τρία στρατηγικά σημεία και ένα υποστρατηγικό. Ως στρατηγικά γεωγραφικά σημεία ορίζονται τα Στενά του Γιβραλτάρ, του Ελλησπόντου και του Σουέζ, ενώ ως υποστατηγικό θεωρείται το θαλασσοχερσαίο περιβάλλον πέριξ της Μάλτας όπου θα περνούν οι νέες ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη.

Η Γεωπολιτική αξία της Μεσογείου κατά την Αγγλοσαξονική Γεωπολιτική αντίληψη διαχωρίζεται σε τρία στρατηγικά σημεία και ένα υποστρατηγικό

Στην σύγχρονη εποχή ο Ελληνισμός μέσω της διαμόρφωσης του κατάλληλου οπλοστασίου, φαίνεται να είναι ικανός να ελέγξει δια των όπλων τα δύο στρατηγικά σημεία της Μεσογείου και να προβάλει ισχύ στο ένα υποστρατηγικό. Ίσως για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, μέσω μίας ουσιαστικής πολυφασματικής συνεργασίας με το Γαλλικό Κράτος, Ελλάδα και Κύπρος μετασχηματίζονται σε ένα εν δυνάμει γεωγραφικό σύμπλεγμα δύο κρατών, το οποίο θα είναι ικανό να προβάλει Σκληρή και Ήπια Ισχύ σε ολόκληρο το γεωοικονομικό φάσμα στο οποίο απλώνεται η Μεσόγειος Θάλασσα (αλλά και ευρύτερα).

Σύσσωμος ο Ελληνισμός (Ελλάδα-Κύπρος) εν έτη 2021 δύναται να διαμορφώσει ένα νέο σταθερό πλαίσιο ‘’Πολιτικής Πραγματικότητας’’ επί της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Ο σκοπός της παρακάτω ανάλυσης είναι διττός. Αφενός να καταδείξει την σημασία ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και αφετέρου την περαιτέρω αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επιλογών οπλικών συστημάτων στα πλαίσια οικοδόμησης μιας στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία. Κατ’ επέκταση δύναται να δομηθεί μια αμυντική αυτάρκεια σε κρίσιμα ζητήματα (διοίκηση & έλεγχος, επικοινωνίες, στοχοποίηση, καθοδήγηση όπλων), δίνοντας κυρίως έμφαση στην εξ ολοκλήρου διαμόρφωση συστημάτων επικοινωνιών (data links) από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Το παράδειγμα της Τουρκίας ως προς την ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων μέσω της αξιοποίησης του εγχώριου τουρκικού επιστημονικού δυναμικού

Το τουρκικό κράτος μέσω μίας νέο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής με κύρια στοιχεία τον ισλαμικό επεκτατισμό και την οικονομική διπλωματία, φρόντισε να δημιουργήσει μία εγχώρια αμυντική βιομηχανία ικανή να προκαλέσει (μέχρι ενός σημείου) μεταβολές στην ανακατανομή ισχύος στην Μέση Ανατολή.

To τουρκικό βλήμα αέρος-αέρος Bozdogan κατά την διάρκεια έκθεσης το 2019

Τα συστήματα που αναπτύσσονται άπτονται της Νταβουτογλιανής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση πρωτίστως στην ανάπτυξη συστημάτων καταστολής του Κουρδικού στοιχείου (UCAV TB-2 Bayraktar, UAV Akinci, Βόμβες Λευκού Φωσφόρου) και δευτερευόντως στην δημιουργία ενός αναλώσιμου στρατεύματος το οποίο λόγω των νεο-οθωμανικών συστατικών στοιχείων θα είναι ικανό για διεξαγωγή μακροχρόνιων πολεμικών συρράξεων πέριξ των τουρκικών συνόρων.

Εν έτη 2021 η Τουρκία φαίνεται να ολοκληρώνει το εξοπλιστικό σκέλος της Νταβουτογλιανής αντίληψης περί εξωτερικής πολιτικής, οδηγούμενη στην διαμόρφωση ενός συστήματος πυροβολικού/παράκτιας άμυνας μέσω των πυραυλικών δομών Bora J-600T Yildimir, ενώ συνεχίζει να εξελίσσει/δοκιμάζει το αντιπλοϊκό βλήμα ATMACA και τον πύραυλο εδάφους-αέρος HISAR. Η διαδικασία πλοήγησης βλήματος κατά το μέσο στάδιο πτήσης, σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, θα γίνεται μέσω των τουρκικών UAV TB-2 Bayraktar αλλά και τον UAV Akinci, τα οποία ήδη δοκιμάζονται στον τομέα λειτουργίας υπό δορυφορική σύνδεση SATCOM.

Tα τουρκικά UAV ενδέχεται μελλοντικά να στηριχθούν αποκλειστικά και μόνο σε τουρκικά υποσυστήματα με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτή η επιλογή

Η αποτελεσματικότητα του Τουρκικού οπλοστασίου την τρέχουσα χρονική στιγμή είναι αμφιβόλου ποιότητας και θα συνεχίσει να είναι για το σύντομο μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψιν το παράδειγμα της αμυντικής βιομηχανίας του Ιράν και του Πακιστάν, βλέπουμε πως το ανησυχητικό κομμάτι θα έρθει μακροπρόθεσμα όταν το τουρκικό στράτευμα θα αποκτήσει μία σχετική εμπειρία στην διαμόρφωση και την λειτουργία οπλικών συστημάτων που άπτονται της διεθνούς τουρκικής αντίληψής.

O τουρκικός Bora J-600T Yildirim αποτελεί αντίγραφο του Κινεζικού βαλλιστικού πυραύλου B-611

Δεδομένης της προαναφερθείσας πραγματικότητας η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι πλέον αναγκαίο να προβεί στον τομέα της συμπαραγωγής και του εξοπλισμού οπλικών συστημάτων που άπτονται της Εθνικής αντίληψης περί ασφαλείας αλλά και της τεχνολογικής πραγματικότητας.

Διαμόρφωση Οπλοστασίου

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μέχρι και σήμερα το Ελληνικό Στράτευμα, παρά την σχετική σταθερότητα ισχύος μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΝΑΤΟ, δείχνει να έχει υιοθετήσει ένα εύκαμπτο εξοπλιστικά οπλοστάσιο, με εξοπλιστικές επιλογές από την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Γερμανία αλλά και την Ρωσία.

O Eμιρατιανός Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών Jobaria μπορεί να βάλει με 240 ρουκέτες εντός δύο λεπτών σε μία απόσταση 80 χλμ. καταστρέφοντας με πρωτόγονο τρόπο μία στρατηγικής σημασίας περιοχή

Ένας λόγος για τον οποίο η διεθνής πραγματικότητα επιβάλλει την μερική εύρεση επιπλέον πηγών αγοράς οπλικών συστημάτων, είναι αυτός της εθνικής ασφαλείας. Διαχρονικά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν έχουν συνάψει κάποια μακροχρόνια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας στο κομμάτι των εξοπλισμών, η οποία να άπτεται των γεωπολιτικών μας συμφερόντων. Σε καμία περίπτωση η εξοπλιστική πολιτική της χώρας δεν πρέπει να στηρίζεται σε μία μόνο αλλοδαπή πηγή εξοπλισμού.

 Το SCALP NAVAL παρέχει πλέον στο Γαλλικό Ναυτικό δυνατότητες προσβολής στόχων ξηράς παρόμοια με αυτή που έχει το Ναυτικό των ΗΠΑ με το στρατηγικό Tomahawk

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ζητήματα καθοδήγησης οπλικών συστημάτων/πυραύλων/βλημάτων με στοιχεία που αντλούν από το Σύστημα Παγκόσμιου Προσδιορισμού Θέσης GPS. Πρόκειται για ιδιαίτερα λεπτά και σύνθετα ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας τα οποία απαιτούν την ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογικών επιλογών, όπως η δημιουργία δορυφορικών συστημάτων, η συλλογή πληροφοριών, η στοχοποίηση και η ιχνηλάτηση στόχου. Για τον λόγο αυτό η χώρα μας δύναται να συνεργαστεί στενά με την Γαλλία στο πρόγραμμα Helios 2, με σκοπό την διαμόρφωση τεχνολογιών τύπου TERPROM.

Οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι είναι μέσα που παρέχουν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας ευαίσθητες πληροφορίες, σύγχρονες, ακριβείς και έγκυρες, σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Το TERPROM (Τerrain Ρrofile Μatching) είναι ένα στρατιωτικό σύστημα προειδοποίησης εγγύτητας εδάφους (GPWS) που χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη και πυραύλους. Λειτουργεί μέσω αποθηκευμένων ψηφιακών δεδομένων σε συνδυασμό με σύστημα πλοήγησης και υψομετρικό ραντάρ με σκοπό τον υπολογισμό της γεωγραφικής θέσης ενός αεροσκάφους/πυραύλου.

Μέσω της χρήσης πυραύλων LORA από εμπορικά πλοία, το Ισραήλ είναι ικανό (δεδομένου ενός ευρύτερου δικτυοκεντρικού πλέγματος προβολής ναυτικής ισχύος) να ελέγξει το εμπόριο στο γεωγραφικό σύμπλοκο Ινδικός Ωκεανός-Κόλπος Μαννάρ της Σρι Λάνκας

Σε περιβάλλον έντονης διεθνούς πολιτικής αστάθειας/αβεβαιότητας και διευρυμένης οικονομικής κρίσης, εμφανίζεται πεδίο δόξης λαμπρόν για την Ελλάδα στο τομέα ανάπτυξης υπο-στρατηγικών δομών μάχης. Μέσω μίας πολυφασματικής διπλωματίας, Ελλάδα και Κύπρος είναι ικανές να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία από εξοπλιστικά »άγονες» χώρες (πχ Βραζιλία, Σερβία) με σκοπό την δημιουργία του οπλοστασίου το οποίο θα είναι ικανό να ελέγξει τα Στενά του Ελλησπόντου, τις ενεργειακές απολήξεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Στενά του Σουέζ.

Τα γαλλικά βλήματα SCALP-Naval, τα Ισραηλινά LORA, οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Ρουκετών Jobaria των ΗΑΕ, ο Σέρβικος Somadija, ο Σουηδικός πύραυλος RBS-15 η μετατροπή των MLRS/HIMARS σε σύστημα παράκτιας άμυνας, αλλά και η από κοινού διασύνδεση όλων των προαναφερθέντων συστημάτων, είναι τεχνολογίες ικανές να δώσουν την απαραίτητη διπλωματική και εξοπλιστική διάσταση στο Ελληνικό οπλοστάσιο, ενισχύοντας τόσο την πολιτική συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά κράτη, όσο και την δια των όπλων προστασία του Ελληνοκυπριακού συμπλέγματος.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούνται στην δημιουργία παράκτιων δομών άμυνας μέσω της μετατροπής των HIMARS/MLRS αλλά και του βλήματος ATACMS σε έκδοση αντιπλοϊκής κρούσης

Η τεχνογνωσία τους αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία δράσης τους είναι μερικώς διαδεδομένη ακόμα και σε Έλληνες μηχανικούς (μέχρι ενός σημείου) και δύναται να εφαρμοστεί στον τομέα της ανάπτυξης εγχώριων οπλικών συστημάτων ανοίγοντας έναν δρόμο προς την εύρεση μίας νέας γεωπολιτικής ταυτότητας εντός της Ευρασίας.

Η Ελληνογαλλική Εξοπλιστική Συνεργασία και οι Επιμέρους Διαστάσεις

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυση το Ισραηλινό Κράτος μετασχηματίζει τον εαυτό του στην δικλείδα ασφαλείας/σύνδεσης μεταξύ των Αραβικών Κρατών και του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας μία ενιαία δυτική αρχιτεκτονική ασφαλείας, η οποία θα ξεκινάει από την Μεγάλη Βρετανία και θα τελειώνει στην Ιαπωνία (Δακτύλιος του Ρίμλαντ). Η Γαλλία εντός της προαναφερθείσας αρχιτεκτονικής θα είναι η Ευρωπαϊκή χώρα η οποία ευελπιστεί να διαμορφώσει τον υπονατοϊκό άξονα ασφαλείας μεταξύ Γαλλίας-Αυστρίας-Ελλάδας-Κύπρου, ο οποίος μετέπειτα θα διασυνδεθεί με το Ισραήλ και την Ινδία.

Σε στρατηγικό επίπεδο η ΠΑ αποκτώντας μια δεύτερη Μοίρα Rafale F3R λόγω ακτίνας δράσης, ποικιλίας όπλων και μεταφερόμενου οπλικού φορτίου η ΠΑ μπορεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στα επιχειρησιακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

Το εξοπλιστικό πρόσημο αυτού του άξονα φαίνεται μέχρι στιγμής να εθεάθη για πρώτη φορά στην Στρατιωτική Άσκηση »Skyros 2021». Στο πλαίσιο της αποστολής συμμετείχαν τέσσερα διθέσια Rafale B τα οποία ξεκίνησαν από την γαλλική βάση στο Djibouti στις 20 Ιανουαρίου με προορισμό την αεροπορική βάση Jodhpur της Ινδίας, συνοδευόμενα από δύο μεταφορικά αεροσκάφη Α400Μ και ένα εναέριο τάνκερ Α330 Phenix.

Στην συνέχεια η Γαλλική αποστολή οδηγήθηκε στα ΗΕΑ και την Αίγυπτο, έχοντας ως τελευταίο σταθμό την Ελληνική αεροπορική βάση στην Τανάγρα. Στο επιχειρησιακό σκέλος των ασκήσεων τα γαλλικά Rafale πέταξαν πάνω από το Ιόνιο, το Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα διεξάγοντας πληθώρα σεναρίων και αποστολών.

Ένα πλεονέκτημα των Γαλλικών πυραύλων HAMMER είναι το μέγιστο βεληνεκές τους, το οποίο είναι της τάξεως των 15-60 χιλιομέτρων (ανάλογα με το ύψος άφεσης) και η δυνατότητα εμπλοκής στόχων εκτός του οπτικού πεδίου του πιλότου (Off-Boresight και Over-the-Shoulder).

Η άσκηση συνέχισε με σενάρια εναέριας μάχης από διαφορετικές αποστάσεις και υψόμετρα, προκειμένου να δοκιμασθεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA των Γαλλικών Rafale. Η Ελληνογαλλική συνεργασία στον αμυντικό τομέα θα μπορούσε να διευρυνθεί και στον τομέα αξιοποίησης του βλήματος αέρος-επιφανείας HAMMER αλλά και στην αξιοποίηση της γενικότερης αποκτηθείσας τεχνογνωσίας από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα UCAV nEUROn.

Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των HAMMER είναι η ικανότητα εκτόξευσης τους από οποιαδήποτε γωνία προσβολής, δηλαδή η εκτόξευση δεν εξαρτάται από τη θέση του αεροσκάφους (οριζόντια, με κλίση ή κάθετη)

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την Dassault, προ ενός έτους, ανακοίνωσε την επιτυχημένη πτητική δοκιμή του μη-επανδρωμένου αεροχήματος μάχης (UCAV) nEURON, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, σε συνεργασία με πέντε (5) μαχητικά αεροσκάφη Rafale και την υποστήριξη ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.

Μέσω αξιοποίησης της τεχνογνωσίας του προγράμματος nEUROn η Ελλάδα μπαίνει στην νέα γενιά δικτυοκεντρικής συνεργίας των εναέριων μαχητικών αεροσκαφών. Στο UCAV nEUROn ενσωματώθηκαν τεχνολογίες αντιληπτικής τεχνητής νοημοσύνης, όπου μέσω αυτών το αεροσκάφος είχε επίγνωση της απόστασης πτήσης σε σχέση με τα μαχητικά Rafale, ήταν ικανό να εκτελέσει διεργασίες έρευνας-αέρος, έρευνας-επιφανείας, σύνθεσης εικόνας-επιφανείας, ιχνηλάτησης στόχων αλλά και μετάδοσης δεδομένων μάχης στα Rafale μέσω data-link.

Τα UCAV αναπτύσσονται με σκοπό να πρωταγωνιστήσουν στο πεδίο μάχης, σε δύο είδη εναέριων επιχειρήσεων: Σε αποστολές καταστολής-καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας και σε αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης. 

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές είναι ικανό και για καθοδήγηση βλήματος έναντι στόχων επιφανείας, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη αμερικανική αντίληψη περί του ρόλου των UCAV στο σύγχρονο μοντέλο υποβρύχιας μάχης, καλή θα ήταν και η από κοινού σχεδίαση ηχοσημαντήρων και τορπιλών έναντι υποβρύχιων στόχων υποβοηθώντας σε μεγάλο βαθμό την δράση του ΠΝ.

Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δύναται να οδηγηθούν στην αγορά στρατηγικού χαρακτήρα οπλικών συστημάτων, τα οποία θα είναι ικανά να πλήξουν τα κέντρα βάρους του αντιπάλου παράγοντας αποτροπή. Οπλικά συστήματα μέσου/επαυξημένου βεληνεκούς, μεγάλου όγκου πυρός και υψηλής ακριβείας, όπως οι SCALP-Naval, oι MLRS/HIMARS με βλήματα τύπου DeepStrike, οι LORA αλλά και το σύστημα Lynx, είναι ικανά να παράξουν αξιόπιστη αποτροπή σε περιόδους κρίσης.

 Κάθε κάλαθος ρουκετών, των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών M-270 MLRS θα ενσωματώνει δύο DeepStrike, αντί του ενός ATACMS με μέγιστο βεληνεκές τα 300 χιλιόμετρα, έχοντας ως στόχο τα 500 χιλιόμετρα.

Παράλληλα σε συνεργασία με την Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χρήσιμο θα ήταν να επιδιωχθεί η ανάπτυξη ευαίσθητων στρατιωτικών τεχνολογιών, όπως συστήματα στοχοποίησης, πλοήγησης βλήματος, προσδιορισμού θέσης, κέντρων Διοίκησης-Ελέγχου, data-link και δορυφορικών συστημάτων.

Η Τουρκική κυβέρνηση σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες έχει καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί σε σχετικά μεγάλο βαθμό από Ευρωπαϊκές/Αμερικανικές εξοπλιστικές αγορές, οδηγούμενη σε ένα πιο κρατικοκεντρικό και μερικώς ανεξάρτητο πλαίσιο παραγωγής οπλικών συστημάτων.

Η νέα γενιά Σερβικών MLRS τύπου Sumadija έχει σχεδιαστεί (από τον εκτοξευτή μέχρι το βλήμα) για ταχυκίνητες αποστολές υψηλής ευελιξίας με στόχο την καταστροφή υψηλής αξίας στόχων

Υπό το πρίσμα της παραπάνω ανάλυσης, απώτερος σκοπός είναι η αμυντική αυτάρκεια της χώρας σε κρίσιμους τομείς μέσω μίας δεύτερης ευρωπαϊκής πηγής εξοπλισμού, αλλά και η ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας έτσι ώστε να γίνει ένας μελλοντικός φορέας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.     

Οι ορθές εξοπλιστικές επιλογές μίας χώρας σε ένα σύνθετο και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα, παράγουν και διαμορφώνουν εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε σημαντικά γεωγραφικά περιβάλλοντα σαν του Αιγαίου.

Comments

 1. Εξαιρετική ανάλυση. Μια επισήμανση: Το «η Ελλάδα να προβάλει ισχύ» ξυπνάει μνήμες «ευχαριστούμε τις Η.Π.Α. …»
  Η κοινωνία μας έχει τελείως διαφορετικές πεποιθήσεις από αυτές Ισραήλ και Τουρκίας αναφορικά στην αποδεκτή στρατιωτική δράση.
  Η πολιτική μας πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία ή μήπως όχι;

  1. Οι γενιές αλλάζουν η κοινωνία αλλάζει και οι πεποιθήσεις αλλάζουν . Πιστεύω οτι η ελληνικη κοινωνία ειναι ποιο ώριμη σημερα για να προβάλει στρατιωτική ισχύει και εξωστρέφειας απο αυτή που ήταν το 1980 ,1990 . Αν ειναι σε αρκετο επιπεδο δεν νομίζω ..αλλά μπορουμε να αρχισουμε να κανουμε τα πρωτα βήματα και να δουμε ελληνικα πολυάριθμα πληρους εξοπλισμου στρατιωτικα τμηματα εξω απο την ελλαδα .Πχ λιβυη και Μαλι .

 2. Θα πρεπει να προμηθευτουμε πυραυλους τυπου deepstrike..θα πρεπει να βρεθει τροπος το βεληνεκες των πυραυλων να ειναι μεγαλυτερο των 300χλμ..

 3. Δεν θα το ξαναπώ είχα ζητήσει ραντάρ που τα απέσυραν για να δοκιμάσω τεχνικές για αύξηση της
  εμβέλειας σε στόχους χαμηλού ίχνους μου τα αρνήθηκαν!

  Βασικά θα γινόταν μια τροποποίηση της κεραίας με το να πάνε από συχνότητα L σε UHF.
  Προσοχή η φαινομενική κεραία θα γινόταν με δίπολα η συχνότητα δεν άλλαζε.

  Υπήρχαν και άλλες δοκιμές με άλλη κεραία με ένωση δυο συχνοτήτων και δυο εκπομπών σε μια κεραία,
  για αύξηση της ισχύος εκπομπής κλπ.
  Δεν είχε ένα μόνο ραντάρ η Αεροπορία πολλά είχε μέσα σε κοντέινερ κλπ.

  Δηλαδή με λίγα λόγια δεν τους ενδιέφερε αν θα έπαιρναν τα F-35 οι Τούρκοι.

  Για τους πυραύλους τίμιος τζων και Νίκη έχω γράψει τι να γράψω πια δεν ξέρω;

  Για την τροποποίηση ημιφορτηγών από 4Χ4 σε 6Χ6 με θωράκιση από αλουμίνιο!
  Δεν χρειάζεσαι να είσαι ιδιοφυία να μην μπορείς να καταλάβεις το αυτονόητο.
  Με δυο νούμερα πιο σκληρή ανάρτηση και με τον τρίτο άξονα ξεπερνάς το μέγιστο βάρος του θωρακισμένου
  κάτα 100% Δηλαδή είναι υπέρ διπλάσιο το μέγιστο βάρος.

  Με τρία νούμερα πιο σκληρή ανάρτηση συν τους μεγαλύτερους τροχούς όπως έχουν τα θωρακισμένα,
  πας ακόμα περισσότερο σε μέγιστο βάρος.
  Υπολογίζεις όλα αυτά σήμερα σε ένα NISSAN NAVARA και ξεπερνάς τους 8 τόνους.
  Η θωράκιση από αλουμίνιο από τα Μ-113 που θα τα αγοράσεις παγκοσμίος για σκραπ.
  Κόστος με όλα μέσα 200 χιλιάδες ευρώ έλεος πια!

  Φτιάξτε αυτό το καταραμένο εργοστάσιο παραγωγής ρουκετών 30+ χρόνια πέρασαν από τότε που
  μας το είπαν οι Αμερικάνοι και σας φτιάχνω ρουκέτες και πυραύλους!

  Θέλεις να φτιάξεις κάτι στην Ελλάδα; Αναμείνατε στο ακουστικό σας, η κλήση σας προωθείτε!

   1. Τα σχέδια είχαν βγει τότε για το NISSAN KING KAMP δεν κάνουν για το NAVARA
    γιατί είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις.

    Βασικά είναι το τι θες οι γραμμές του αμαξώματος είναι ίδιες άσχετα αν δεν υπάρχει
    γιατί χρεισιμοποιείς μόνο το πλαίσιο.

    Θα το φανταστείς σαν αυτό με την διπλή καμπίνα με υπερύψωση της καρότσας στο ίδιο ύψος.
    Η αύξηση του μήκους είναι όσο η μισή καρότσα για να μπει ο τρίτος άξονας.

    Τώρα δεν είναι μόνο ένα σχέδιο αλλά πρέπει να εξηγήσεις γιατί οι άξονες δεν
    είναι στην ίδια απόσταση και γιατί;

    Ποια τεχνική συμφέρει να αναπτύξεις;
    Τι πύργο μπορείς να του βάλεις;
    Γιατί να είναι ανοιχτή η καμπίνα επιβατών στρατιωτών από πάνω;
    Είναι και ήταν μια μελέτη, προσοχή κάνω αυτό όχι γιατί έτσι μου αρέσει
    αλλά γιατί έτσι πρέπει να το κάνω.
    Η δικές τους μελέτες που είναι;
    Το σχεδιάζω έτσι ναι αλλά γιατί;

     1. Αγαπητέ Κύριε Χωριανόπουλε έχω πει πως μετά από πολλά χρόνια,
      από την πρώτη μελέτη, ανακάλυψα μια εταιρία στην Αυστραλία που
      κάνει μετατροπές από 4Χ4 σε 6Χ6.

      Η εταιρία αυτή δίνει το μέγιστο βάρος στο διπλάσιο+.
      Αν το κάνει αυτή γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς;

      Τι χρειάζομαι για να γίνει πραγματικότητα;
      Να συνεργαστώ με την σχολή μηχανικών αυτοκινήτων με τα νέα παιδιά
      που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το πρότσζεκτ.

      Κόστος; Δυο σασί NISSAN NAVARA από την εταιρία χωρίς αμάξωμα ή
      αγορά δυο μεταχειρισμένων. Τιμή: 30 χιλιάδες ευρώ.

      Δυο άχρηστα Μ-113 χωρίς μηχανικά μέρη για να κόψουμε την
      θωράκιση στης επιθυμητές διαστάσεις.

      Για τα υπόλοιπα το δεύτερο διαφορικό, οι αναρτήσεις, οι ρόδες και
      τα ζαντολάστιχα . 20 χιλιάδες ευρώ.
      Τι μένει; Ελάχιστα πράγματα τα αλεξίσφαιρα τζάμια κλπ. 10 χιλιάδες.

      Τα υπόλοιπα θα τα κατασκευάσουν οι φοιτητές και τον ελαφρύ πύργο.
      Εδώ όμως πρέπει να δούμε πόσο βάρος μας απομένει για να ξέρουμε
      τι θα του βάλουμε επάνω.
      Προσοχή πύργος όπως είχαν τα θωρακισμένα οχήματα στον δεύτερο
      παγκόσμιο πόλεμο με στήριξη στην οροφή και όχι στην βάση.

      Το φτηνό όχημα πρέπει να κάνει τα πάντα.
      Δηλαδή να είναι φορέας όλμων ή ΑΤ ή πολυβόλου ή μεταφοράς πυρομαχικών.
      Για αυτό έχει ανοιχτό το επάνω μέρος για να μπορεί να εναλλάσεται.
      Να βάζεις την κατάλληλη βάση για να στηρίξεις τον όλμο.
      Να βάζεις άλλη βάση για να πάρει τον ΑΤ πύραυλο.
      Να το χρησιμοποιήσεις για μεταφορά 7 στρατιωτών.
      Να το χρησιμοποιήσεις για μεταφορά πυρομαχικών.
      Να το χρησιμοποιήσεις για ΑΑ ρόλο.

      Στα νησιά δεν θα έχεις την πολυτέλεια να έχεις τα πάντα.
      Πρέπει με ένα θωρακισμένο να καλύψεις όλες σου της ανάγκες.
      Απλά αλλάζεις της βάσεις .

  1. Μονο που με την αυξηση του βαρους πρεπει να υπαρχει και ο αναλογος κιητηρας που θα εχει μεγαλυτερη καταναλωση που σημαινει και μεγαλυτερο τεποζιτο ή μαλλον λεον δεξαμενες καυσιμου + την προστασια αυτων και το πληρωματος απο αυτες που σημαινει ακομα μεγαλυτερη αυξηση του βαρους οποτε πρεπει αν υπαρξει συμβιβασμος και εξελιγμενες τχνολογιες ειτε σε υλικα ειτε σε συστηματα προστασιας πχ πυροσβεσης ή παθητικα πχ κενο αερος που σημαινει επιπλεον κοστος για ερευνα και αναπτυξη πυ σημαινει οτι πλεον δεν ειμαστε σε κοστος Navara αλλα και σε οτιδηποτε Navara αφου πλεον και το πλαισιο θα εχει αλλαξει.

   Η υπεραπλουστευση ειναι μεγαλη παγιδα. Δεν ειναι χαζοι τοσοι και τοσοι τοσα χρονια.

   1. Μάλιστα έχει μεγαλύτερη ισχύ το χάμερ και προστασία;
    Τι να πω για το Γαλλικό 4Χ4;
    Μετά πας σε ελαφρά φορτηγά πχ IVECO.
    Ο κινητήρας των 190 ίππων σε καλύπτει οριακά.

    Χαζοί αυτοί που έβγαλαν το χάμερ;
    Τι κάνουν τώρα; Βγάζουν τροποποιούν 4Χ4 ευρείας παραγωγής.

    1. Το Χαμερ οταν βγηκε ηταν καλο για την εποχη τουκαι τις προδιαγραφες που ζητηθηκαν σημερα ειναι ανεπαρκες καθως δεν μιλαμε πλεον για εμπορικου τυπου μετατροπες αλλα στρατιωτικων προδιαγραφων σχεδιασεις με NBC προστασια ,αντιθραυσματικη επενδυση,η/μ συμβατοτητα για φορεις συστηματων , αντιναρκικη προστασια ,μεσα πυροσβεσης και αλλα διαφορα που δεν εχει νοημα να αναφερω .
     Αυτα τα κοβω αλουμινια απο αρχαια οχηματα ενω το κραμα γερναει και ρωγμες ειναι πιθανες και τα κολλαω σε σασι φορτηγου χωρις καμια αντιναρκικη σχεδιαση ειναι νοοτροπιες πολιτοφυλακης Αφρικης και οχι σημερινων εποχων.
     Εννοειται πως δεν ειναι καμια σοβαρη υποθεση για το κρατος αλλα δεν ειναι και τοσο απλη οσο την παρουσιαζεις .Εχει προτεινει τετοια οχηματα η EODH στον ΕΣ δεν χρειαζεται να ανακαλυψουμε ξανα τον τροχο με κατασκευες χαμηλου επιπεδου.
     Οπως και να εχει αλλου ειναι οι αναγκες και επειδη ολα αυτα εχουν κοστη καλο ειναι φορτηγα και MRAP να αναζητησουμε απο ΗΠΑ .Οι Αιγυπτιοι και αλλοι εχουν αποκτησει εκατονταδες συγχρονα οχηματα στις δυναμεις τους ενω εδω περιμενουμε τα Μ1117 των οποιων δυστυχως η μεταφορικη τους ικανοτητα ειναι ανυπαρκτη αρα η αναγκη παραμενει .
     Αγορες πρεπει να γινουν σε οπλικα συστηματα που θα κανουν την διαφορα και οχι να ξοδευουμε δις για τζιπακια παραγωγα πολιτικου τυπου κατωτερων προδιαγραφων και φορτηγων οπως παει να συμβει τωρα .
     Κανεις δεν κερδισε πολεμους με αυτα.Μια αρχικη αγορα 2000 χιλιαδων μεταχειρισμενων καθε κατηγοριας σημερα και παραγωγη χαμηλου ρυθμου σταδιακα νεου σχεδιου αυριο ειναι η λυση.

     1. Λυπάμαι που παρεξηγείς το κείμενο μου το όποιο είναι με χαμηλό
      κόστος να κάνεις δουλειά.
      Πόλεμος σήμερα δεν γίνετε χωρίς μηχανοκίνητο πεζικό.
      Έχουμε; Όχι.
      Οι 200 χιλιάδες αφορούν την εταιρία με το ανάλογο κέρδος που
      είναι υψηλό, οι επενδύσεις, τα μηχανήματα και τα μελλοντικά κόστη.
      Το πραγματικό κόστος είναι ελάχιστο.

      Η μελέτη αφορούσε για να κάνουμε κάθε παλιό σύνταγμα πεζικού
      σε μηχανοκίνητο.
      Δηλαδή θα είχαμε 52 μηχανοκίνητα συντάγματα εφεδρείας συν αυτά
      που έχουμε. Δηλαδή 75-80 συντάγματα.

      Η λογική έλεγε βάση την μελέτης να γινόταν προώθηση κάθε μηχανοκίνητου
      λόχου προς το μέτωπο και μέσα σε 3 ημέρες να ήταν όλα στον Έβρο.

      Ούτε τα μισά δεν θα μπορούσαν να παρατάξουν οι τούρκοι.
      Με μια επίθεση θα φτάναμε έξω από την Κωνσταντνούπολη.
      Η μελέτη αφορούσε και άλλα φτηνά όπλα 4Χ4 κλπ.

    2. Υπαρχουν εξαιρετικα οχηματα με χαμηλο κοστος οπως το ισραηλινο Namer των 3εκ που με συμπαραγωγη και εμπλοκη ελληνικων εταιρειων μπορει το κοστος να πεσει αρκετα χαμηλοτερα για ενα οπλισμενο ΤΟΜΠ με μεγαλο ποσοστο εγψριας προστιθεμενης αξιας.

     Ωραιες οι πατεντες αλλα με σωστη σχεδιαση και προγραμματισμο σε βαος χρονου μπορουμε να πετυχουμε σοβαρη μεταφορα τεχνογνωσιας και να ανστησουμε την αμυντικη βιομηχανια.

     Οχι με Ναβαρα..

  2. Ο μονος τροπος να δουμε ελληνικη αμυντικη βιομηχανια ειναι να αρχισει το κρατος μεσω ενος ειδικου ειδικα για αυτο το σκοπο οργανωμενου και στελεχομενου θεσμου, με δικη του σταθερη χρηματοδοτηση που ε συνεργασια με τη ηγεσια των ενοπλων δυναμεων και ενος ή περισσοτερων πχ think tanks γραφειων στρατηγικης αναλυσης και σχεδιασμου θα προκηρυσσει ανοιχτους διαγωνισμους για οπλικα συστηματα και αμυντικες τεχνολογιες με τη συμμετοχη ελληνικων εταιρειων. Αυτο, αν θα χρηματοδοτειται αναλογα με την αποδοση του και τα στελεχη του αξιολογουνται επισης απο αυτην -ιδανικα θα θελαμε μια σχετικη αυτονομια οσο γινεται μακρια απο πολιτικα δρωμενα και κομματικες επηρροες – και παρνουν μπονους οπως στην ελευθερη αγορα και μπορουν να απολυθουν χωρις χρυσα αλεξιπτωτα, θα μπορουσε να δημιουργησει μια πληθωρα ελληνικων εταιρειων που θα ειχαν πλεον τη μαγια και την εξασφαλιση μιας καποιας βιωσιμοτητας με την υιοθετηση των τεχνολογιων τους απο τις ελληνικες ενοπλες δυναμεις. Θα βλεπαμε ελληνικες εταιρειες να συμπραττουν με ξενες , μεταφορα τεχνογνωσιας, αλλά και αμειγως ελληνικες προτασεις.

   Πχ ειδατε κανενα ελληνικο ναυπηγειο να κανει μια προταση για φεγατα; Να μπαιει στη διαδικασια να συμπραξει με ξενο για να δωσει μια λυση χαμηλου κοστους κομμεη και ραμμενη στα μετρα του ΠΝ; Εστω μια προσπαθεια;
   Μπορει και ναμην εχουν τη δυνατοτητα, οκ αλλα νομιζω ο λογος ειναι ο δημοσιουπαλληλισμος που τα διακατεχει.

   Αλλωστε αν δεν εχουν τη δυνατοτητα πως θα χτισουν τα πλοια που θα αγορασουμε;

   Υπαρχει ελληνικο σχεδιο, η ALS, ποιο ελληικο ναυπηγειο ειδατε να ή ακουσατε να δειχνει ενδιαφερον;
   Υπαρχει μεγαλυτερο στοιχημα επιβιωσης τους απο την ALS?

   Χρειαζεται λοιπον ενας μηχανισμος να μας βγαλει απο το τελμα της δημοσιουπαλληλικης αδρανειας.
   Αλλα και πολιτικη βουληση προς αυτη τη κατευθυνση. Ουσιαστικη οχι στα λογια.

   Η διαδικασια αναζητησης νεας φρεγατας ειναι αλλωστε μια χρυση ευκαιρια και ταυτοχρονα ενα ισχυρο δειγμα παπαρολογισμου οσον αφορα στην εγωρια μυντικη βιομηχανια. Γιατι το ΠΝ δεν χρειαζεται 4 φρεγατες αλλα 10+4. Σε βαθος 15-4ετιας . Αλλα και 8 υποβρυχια.

   Γιατι λοιπον δεν μπαινει σε τετοια βαση το θεμα; Ποσο ποιο ευκολη θα ηταν και η ιδιωτικοιηση των ναυπηγειων και ποσο χαμηλοτερο το συνολικο κοστος τω 2 προγραμματων; Και ποσο μεγαλυτερα αντισταθμιστικα ωφελη;
   Το δεν υπαρχουν χρηματα ειναι αστειο. Μιλαμε για βαθος 20ετιας και το 1/5 των χρηματων πανω κατω υπαρχουν ηδη. Τα υπολοιπα θα ερυυν απο επομενα ΕΜΠΑΕ , απο την ενδιαμεση αυξηση του ΑΕΠ, την χαμηλοτερη συνολικη τιμη ανα πλοιο λογω οικονομιων κλιακος, τα αντισταθμιστικα αλλα και την εγχωρια προστιθεμενη αξια.

   Ομως κανενας δεν μιλαει για τις πργματικες αναγκες στη σωστη βαση αλλα για το αν ο Αστερ 30 ειναι καλυτερος απο τον ΣΜ2.
   Οπως οταν αγοραζουμε μηχανακι δλδ, ή αυτοκινητο.

   Αστεια πραγματα πραγματικα.

 4. Οι απενταντι ηδη τρεχουν τα πυρηνικα και σε συνεργασια με Πακισταν ενω εμεις εδω αμπελοφυλοσοφουμε. Βεβαιως η προταση του αρθρου ειναι εξαιρετικη και παρομοιες προτασεις χρονια γραφουμε αλλα οι αρμοδιοι μας γραφουν εκει που ολοι γνωριζουμε.
  Δεν υπηρχε ποτε βουληση ουτε και τωρα νομιζω αλλα αντιθετα υπαρχει η θερμη της εξαθλιωσης της καθε εγχωριου προσπαθειας και η ανθιση των εξωχωριων λογαριασμων.
  Η υποτελεια και η αρπαχτη ειναι εθνικο αθλημα οπως και η αναισθησια. Ως αποδειξη του λεχθεντως ειναι οτι οι ΗΠΑ δινουν πολλα δις σε εκπτωσεις εξοπλισμων αφενος στο Ισραηλ την Αιγυπτο και δεν γνωριζω που αλλου και εμεις εδω εχουμε τον Πιουριφου να μπαινοβγαινει στα υπουργεια και επιτελεια και να κανει υποδειξεις.
  Ποσο επικαιρος ειναι ο Γερος του Μωρια!!!

   1. Κ.Χωριανοπουλε, δεν τους νοιάζει αν πεινάσει κόσμος,αυτοί θέλουν την ισχύ που θα τους δώσει η κατοχή πυρηνικών όπλων. Το λαουτζίκο θα τον ταισουν ,μαζί με το κουτόχορτο,νεοθωμανικα όνειρα.λυπαμαι που το λέω αλλά την θουκυδιδεια ρηση,καλως γνωτε τον εχθρό στην σημερινή Ελλάδα,την αγνοούμε.

 5. Συνήθως χώρες που έχουν μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων (όπως και η Ελλάδα)

  1) εξασφαλίζουν αρκετό έργο για την εγχώρια βιομηχανία, πχ τουλάχιστον 20-50%
  2) οι εγχώριες βιομηχανίες στις χώρες αυτές αρπάζουν την ευκαιρία από τα μαλλιά γιατί είναι ένα καλό σκούντημα για να φύγουν μπροστά, και με το back up από την χώρα, προσπαθεί να μεγαλουργήσει και έξω, παράγοντας κάτι εξειδικευμένο που θα έχει πελάτες παντού.

  Στην Ελλάδα έχουν ξοδευτεί δεκάδες δισεκατομύρια για την άμυνα, αλλά:
  -σπανίως λαμβανόταν επαρκείς επιστροφές με αναθέσεις υποκατασκευαστικού ή άλλου έργου, με τις πιο πολλές φορές να είναι μικρό το ποσοστό
  -πολλές από αυτές που αναλάμβαναν έργο, ήταν κυρίως για να πάρουν τα λεφτά και μην τον είδατε τον παναή
  -άλλες απλά ποντάρανε στο ότι πάντα θα τους δίνει το κράτος κάτι και δεν το χρησιμοποίησαν σαν μαγιά για να πουλήσουν έξω
  -άλλες ήταν κρατικές, οπότε οι επιστροφές έργου πήγαιναν στον καιάδα απλά να κρατηθούν οι εργαζόμενοι ψηφοφόροι.

  Κανονικά:
  -θα πρέπει να διεκδικήσουμε υψηλότερες επιστροφές με την έννοια παραγγελιών που μπορεί να μη είναι για μέρος του έργου, αλλά πχ ανταποδοτικά να κατασκευάζουμε σημαντικά μέρη για πυραύλους, ραντάρ ή ότι θεωρούμε ότι θα έχει μέλλον
  -να πάνε μόνο σε σωστές ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες να έχουν βλέψεις για εξαγωγές κτλ. Πως η Kongsberg κατόρθωσε να γίνει παγκόσμια, πως το κατόρθωσε η Ραφαέλ πως ένα σωρο άλλες εταιρείες. Σε 1-2 τομείς που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται, και κατ αρχήν να αφορά όλους τους πελάτες παγκοσμίως. Έπειτα να είναι για κάτι που θα χρησιμεύει και σε εμάς σαν αναλώσιμο

  Ένα άλλο κακό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι ότι απλά κάθεται και κοιτάει. ΄΄Όταν μια χώρα έχει τόσα πολλά οπλικά συστήματα που είναι ξένα και που γιατί όχι, είναι γηραιά, θα έπρεπε να αναπτυχθεί το αίσθημα το προτείνω πατέντες να γίνει κάτι καλύτερο. Πατέντες για τα παλιά Μιράζ, πατέντες για άρματα, άλλα οπλικά συστήματα οτιδήποτε. Οι Ισραηλινοί γιατί έχουν γίνει ειδικοί στις πατέντες? Πατέντες για τα Απάτσι, πατέντες για τα Kfir (και μια χαρά θα μπορούσαν για τα Μιράζ), πατέντες για αυτοπροστασία αρμάτων, για τα πάντα όλα. Οι δικοί μας απλά κοιτάζουν μακάριοι, πότε θα τους ρίξει το κράτος κανα κομμάτι ν το ξεκοκκαλίσουν.

  1. Αυτό έκαναν οι Τούρκοι πήραν καλύτερες τιμές, περισσότερες μίζες από τους δικούς μας
   και τεράστια ανταλλάγματα για την πολεμική τους βιομηχανία.

  2. 1ον. Δεν υπάρχει εθνική οικονομική ελίτ, η οποία να ενδιαφέρεται να επενδύσει στην χώρα αφενός και στον αμυντικό τομέα αφετέρου. Αποδείχθηκε κατά την περίοδο των μνημονίων, όπου ούτε ένας Έλληνας οικονομικός μεγαλοπαράγοντας δεν επένδυσε στην χώρα του. (π.χ. εταιρεία λαμδα ντιβελοπμεντ συμφερόντων Λάτση, αλήθεια πότε θα μπουν οι μπουλντόζες στο ελληνικό?)
   2ον ΔΕΝ υπάρχουν κεφάλαια στην εγχώρια ιδιωτική βιομηχανία για τέτοια πρότζεκτ και δεν τολμούν να το σκεφτούν γιατί ούτε οι τράπεζεσ δανείζουν (ναι αυτές που χρυσοπληρώσαμε κατά την διάρκεια των μνημονίων) χωρίς αποικιακούς όρους, ούτε το κράτος επενδύει με την διάθεση των αναγκαίων κεφαλαίων για έρευνα-ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοτύπων.

 6. Θα συνεχίσω τη «φρεγατοσκέψη» μου μιας και σύμφωνα με πληροφορίες από τη νέα εβδομάδα έρχονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι Γερμανοί οι Ισπανοί και οι Άγγλοι.

  Με τι θα ήμουν ευχαριστημένος και δεν θα έλεγα όχι μιας και η μόνη μας αγωνία είναι να πάρει το Πολεμικό Ναυτικό όσο το δυνατόν καλύτερο πακέτο με τα χρήματα που θα επενδύσει.

  Γερμανία

  Οριακά θα χωρούσαν ακόμα και 6 πλοία Α200 με έστω ένα MK-41 για 32 ESSM )σε τετράδες) με πρόβλεψη για άλλο ένα MK-41 αν το θελήσουμε στο μέλλον, σίγουρα ένα RAM πίσω και όλα τα υπόλοιπα που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό.

  Με αυτόν τον εξοπλισμό που περιγράφω, οριακά θα μπορούσαμε να πάρουμε έξι Α200 (την κοστολογώ 500 εκατ.) αντί για τέσσερις με τα ίδια χρήματα που οι άλλοι προσφέρουν τέσσερα νέα πλοία.

  Οπότε 6Χ500 = 3 δις ευρώ.

  Με ένα δις ευρώ τα όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 4 δις.

  Ενδιάμεση λύση

  Με 400 εκατ. τις τέσσερις F-123 συν 100 εκατ. για ένα ελαφρύ εκσυγχρονισμό όπου χρειάζεται συν την υποστήριξη.

  Σύνολο 4,4 δις.

  Εδώ θα περίμενα την έκπληξη με την παραχώρηση μιας AAW F-124 με συνολικό κόστος 600 εκατ. που θα περιλαμβάνει τον αρχικό φόρτο όπλων, υποδομές, υποστήριξη κτλ. προκειμένου να καλύψουμε ως ένα βαθμό το κομμάτι AAW.

  Σύνολο 5 δις.

  Με τα 400 εκατ. τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων Meko, φτάνουμε στα 5,4 δις και τα εκατό εκατ. που περισσεύουν να δοθούν όπου χρειαστεί για το σύνολο των πλοίων.

  Για να τους δελεάσουμε να μπούνε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα μπορούσαμε να τους δώσουμε στο άμεσο μέλλον τα +2 υποβρύχια U 214.

  Με ένα τέτοιο συμβόλαιο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να μας δοθεί ως αντιστάθμισμα πολλά από τα πλεονασματικά τους όπλα όπως τα Marder τα MLRS, Pzh 2000 ή ακόμα και Leo2 A4.

  Οι αποθήκες τους είναι γεμάτες πλεονασματικά όπλα.

  Με μια τέτοια προσφορά εκ μέρους τους δεν θα είχα καμία αντίρρηση ώστε να τους δοθεί το πρόγραμμα.

  Ισπανία

  Η F-110 είναι φρεγατάρα 6,100 τόνους εκτόπισμα.

  Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ένα RAM πίσω και σίγουρα επιπλέον κελιά σε σχέση με την Ισπανική, χώρους έχει δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.

  Βασικό επίσης η ταχύτητα να αυξηθεί στους 28-29 κόμβους.

  Θεωρητικά πάντα μαζί με τις αλλαγές την κοστολογώ μεταξύ 850 εκατ. ανά μονάδα.

  Οπότε 4Χ850 = 3,4 δις.

  Με ένα δις ευρώ επιπλέον όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 4,4 δις.

  Με 800 εκατ. δύο AAW F-100 (ενδιάμεση λύση) που θα περιλαμβάνει τον αρχικό φόρτο όπλων, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 5,2 δις και τα υπόλοιπα 300 εκατ. τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων Meko.

  Αγγλία

  Και στην περίπτωση των Type 31 θα μπορούσαμε οριακά να πάρουμε έξι πλοία αντί για τέσσερα.

  Ενδιάμεση λύση

  Σίγουρα θα προσφέρουν τις Type 23 αλλά έστω και ένα AAW Type-45 θα ήταν πολύ καλοδεχούμενο.

  Σε μια τέτοια περίπτωση οι Γάλλοι ως αντιστάθμισμα θα πάρουν άλλη μια μοίρα Rafale και οι Αμερικάνοι μια μοίρα F-35 στο άμεσο μέλλον μιας και ήδη έχουν πάρει πάρα πολλά προγράμματα.

  Τα νούμερα που παραθέτω λίγο παραπάνω δεν είναι αυθαίρετα.

  Είναι με βάση μια έρευνα που έχω κάνει και σύμφωνα με πληροφορίες και κόστη από διάφορες πηγές.

  Όταν θα γίνουν γνωστές οι προσφορές των υπολοίπων που διεκδικούν το πρόγραμμα θα περιμέναμε ένα άρθρο με όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

  Η αλήθεια είναι πως η Πτήση έχει ανεβάσει 30 άρθρα για την ακατάλληλη MMSC και από την άλλη εδώ υπάρχουν άλλα τόσα άρθρα για την Belharra.

  Πιστεύω πως για λόγους αντικειμενικότητας θα πρέπει να παρουσιαστούν ισάξια και δίκαια και οι άλλες προτάσεις.

  Ναι μεν έχετε παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν όλες τις υποψήφιες φρεγάτες αλλά ένα άρθρο για την Α200 την F-110 και την Type 31 και 30 άρθρα για τη Belharra δεν είναι δίκαιο και ούτε με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ενημερωθούμε σωστά.

  Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι προσφέρει ο καθένας για να κρίνουμε σωστά.

  Όλοι μας το ίδιο πράγμα θέλουμε, να πάρει το Πολεμικό Ναυτικό το καλύτερο πλοίο στην καλύτερη τιμή.

  Θεωρητικά η Ισπανία αξιόπιστη ενδιάμεση λύση μπορεί να προσφέρει μόνο δύο F-110.

  Αν καταφέρει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να πείσει τους Ισπανούς να προσφέρουν τέσσερις νέες F-110 σε λογική τιμή και ενδιάμεση λύση δύο F-100 μετά και οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να προφέρουν ανάλογα πλοία για να είναι ανταγωνιστικοί.

  Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει το έλα να δεις.

  1. Διόρθωση

   Με 400 εκατ. τις τέσσερις F-123 συν 100 εκατ. για ένα ελαφρύ εκσυγχρονισμό όπου χρειάζεται συν την υποστήριξη.

   Σύνολο 4,5 δις.

   Και η ενδιάμεση λύση της Ισπανίας δύο F-100.

 7. Υ/β scorpene με δυνατότητες εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, brahmos, harop είναι συστήματα που μπορούν να κάνουν την διαφορά και πρέπει να αποκτηθούν. Γαλλία, Ισραήλ και Ινδία είναι οι χώρες που μπορούν να μας προσφέρουν όπλα που θα πολλαπλασιάσουν την ισχύ των Ε.Δ. από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να προσεγγίσουμε και χώρες όπως η Ν. Αφρική, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Σουηδία, η Σερβία που διαθέτουν σοβαρή αμυντική βιομηχανία.

 8. » Η Γαλλία εντός της προαναφερθείσας αρχιτεκτονικής θα είναι η Ευρωπαϊκή χώρα η οποία ευελπιστεί να διαμορφώσει τον υπονατοϊκό άξονα ασφαλείας μεταξύ Γαλλίας-Αυστρίας-Ελλάδας-Κύπρου, ο οποίος μετέπειτα θα διασυνδεθεί με το Ισραήλ και την Ινδία. «

  Σωστοτατη επισημανση.
  Θα προσθεσω πως η Γαλλια ΗΔΗ εχει συνδεθει, γεωστρατηγικα, εαν οχι στο βαθμο που επιβλεπει ακομη, με τις Ινδιες.

  Μην ξεχναμε πως πριν μερικες εβδομαδες επεσαν οι υπογραφες/αποφαση, για να κατασκευαστει εργοστασιο προδιαγραφων οπου θα μεταφερουν τεχνολογια κι τεχνογνωσια επισκευης κι συναρμολογησης του μαχητικου RAFALE, σε ολες τις εκδοσεις του, δλδ, κι τις μελλοντικες !!
  https://www.financialexpress.com/defence/make-in-india-rafale-fighter-jets-for-indian-air-force-will-have-india-made-components/1866037/

  οπως πολυ ορθα τυπωνεται κι στο αρθρο, η Ελλαδα μπορει να εχει εναν γεωστρατηγικο ΚΑΙ γεωπολιτικο ρολο ως ενα μερος αυτης της γεωπολιτκης αλυσιδας, που θα φθανει στις Ινδιες με αφετηρια την Γαλλια.

 9. Μια αξιολογη αναλυση η οποια επεκτεινεται σε διαφορα αλληλοσυνδετα κι αλληλοσυμπληρομενα θεματα τα οποια εχουν πρωταγονιστικο ρολο διαμορφωσης ισχυος κι ποιοτητας για τις Ελληνικες ΕΔ.

  Κατα την γνωμη μου η φιλοσοφια ο οδηγος για την διαμορφωση ενος νεου οραματος ως προς τις εξελισσομενες Ελληνικες ΕΔ, βρισκεται αποκλειστικα στην πιο κατω παραγραφος του αρθρου:

  » Στην σύγχρονη εποχή ο Ελληνισμός μέσω της διαμόρφωσης του κατάλληλου οπλοστασίου, φαίνεται να είναι ικανός να ελέγξει δια των όπλων τα δύο στρατηγικά σημεία της Μεσογείου και να προβάλει ισχύ στο ένα υποστρατηγικό. Ίσως για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, μέσω μίας ουσιαστικής πολυφασματικής συνεργασίας με το Γαλλικό Κράτος, Ελλάδα και Κύπρος μετασχηματίζονται σε ένα εν δυνάμει γεωγραφικό σύμπλεγμα δύο κρατών, το οποίο θα είναι ικανό να προβάλει Σκληρή και Ήπια Ισχύ σε ολόκληρο το γεωοικονομικό φάσμα στο οποίο απλώνεται η Μεσόγειος Θάλασσα (αλλά και ευρύτερα). «

  Θελω να σταθω δινοντας μια αλλη διασταση το τι εστι Γαλλια, ως κρατος κι εθνος με το οπoιο ενδεχεται η Ελλαδα να αναπτυξει μια ενδελεχης γεωπολιτικη ΚΑΙ στρατιωτικη/Αμυντικη συνεργασια.

  Η Γαλλια δεν ειναι απλα μια ισχυρη Ευρωπαικη δυναμη.
  ειναι ενα απο τα πεντε, Εθνη του συμβουλιου ασφαλειας του ΟΗΕ.
  Εχει θεση ως συμβαλομενο μελος κι καθοριζει την πολιτικη σε διεθνης ΔΟΜΙΚΟΥΣ οργανισμους, βλεπε, IMF/WTO/WHO/NATO/UN/EU/ISS/ESA- (ξεχασα κανεναν;;)

  Το λεγομενο Ευρωπαικο Διαστημικο προγραμμα, ειναι σχεδον εξ-ολοκληρου το Γαλλικο Διαστημικο Εθνικο προγραμμα, βλεπε, δομες, τεχνολογια κι ερευνα. (ακομα κι οι θεωρητικοι επιστημονες του εγχειρηματος μιας επιτροπης Ευρωπαικου επιστημομικου σωματας για το διαστημα, ηταν Γαλλοι)
  Τα αλλα Ευρωπαικα μελη, εκτος Αγγλιας, ειναι εκ του αποτελεσματος βλεπε συνεισφορα τα ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ μελη/συνεργατες στο Ευρωπαικο διαστημικο προγραμμα.

  Απο τα τελη της δεκαετιας του 1960, η Γαλλια αρχισε ενα προγραμμα απεξαρτησης ΚΑΙ ασφαλειας στον τομεα της ενεργειας.
  Σημερα, ανω του 73% σε παραγωγη ρευματος παραγεται απο πυρηνικους αντιδραστηρες κι μαλιστα εχει καταφερει να αναπτυξει τεχνολογια κι καταλληλες δομες οπου το πυρηνικα υπολειμματα, μετα επεξεργασιας πυρηνικου υλικου εντος του αντιδραστηρα, μπορουν ασφαλες να χρησιμοποιουνται υπο διαφορες μορφες σε μερικους κλαδους της βιομηχανιας ! (εξαγει ανω του 3 δισεκατομμυρια ευρο ετησιως σε ελεκτρικη παραγωγη)

  υ.γ.
  Ακομα κι να μην γινει επιλογη προς της Γαλλικη προσφορα για τις νεες μοναδες του ΠΝ.
  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ως Εθνικο καθηκον, η Ελλαδα μεσω των Ελληνικων ναυπηγειων να μπει σε προγραμμα αναπτυξης με τις Γαλλικες ναυπηγοκατασκευαστικες εταιριες ωστε να εξασφαλισουμε την καταλληλη μεταφορα τεχνολογιας ΚΑΙ τεχνογνωσιας. Μιας ο μεγαλος αδερφος, βλεπε ΗΠΑ, αδυνατει να προσφερει καποιο ειδος γεωστρατηγικου πλεονεκτηματος στην συμμαχο(;;) Ελλαδα !!

  1. Σωστά κάνετε και το αναφαίρετε. Η ΗΠΑ έχουν επιλέξει μία τελείως διαφορετική εξωτερική πολιτική και θα δοθεί χώρος και σε χώρες σαν την Ελλάδα σε συνεργασία με ΗΑΕ να διαμορφώσουν μια δικιά τους γεωπολιτική ταυτότητα

   1. Πραγματι, η κινησεις μεχρι στιγμης, προς πιο στενες σχεσης στον αμυντικο κι γεωπολιτικο τομεα με τα ΗΑΕ, οπως κι με αλλους της περιοχης ειναι πραγματι μια εξυπνη κινηση που φερνει τον Ελληνισμο της Μεσογειου – Ελλαδικο κι Κυρπιακο κρατος – πισω στο παιγνιδι της γεωπολιτικης επιρροης κι συναμα αποδομει την επιρροη κι την εξωτερικη πολιτικη ισχυ της τουρκιας.

    ΑΡΚΕΙ, να υπαρξει συνεχεια σε τετοιες, πολιιτικου κι αμυντικου χαρακτηρα, κινησεις με γνωμονα την Εθνικη ασφαλεια κι ενδυναμωση του Εθνικου στοιχειου στην Μεσογειο.
    (Αφου διαχρονικα οι ελληνικες κυβερνησεις μας εκπλησσουν αρνητικα, ζημιωνοντας το κυρος και την ισχυ του Ελληνισμου στην περιοχη – εν ολιγοις ΔΕΝ γινεται να εχουμε κανενα ιχνος εμπιστοσυνης σε οποια ελληνοφωνη κυβερνηση).

    Επιμενω πως η Ελλαδα επιβαλλεται να συναψει πιο στενες σχεσεις με τις Ινδιες !
    Οι Ινδιες ειναι ενας τεραστιος – κυριολεκτικα – ασσος στο γεωστρατηγικο μανικι της Ελλαδος. ΜΟΝΟ εαν το θελησει.
    Στον εμπορικο τομεα, στον αμυντικο κι σε θεματα ασφαλειας, μαλιστα να φθασουμε σε σημειο οπου οργανωνουμε κοινες αμυντικες ασκησεις !

    Με τις Ινδιες εχουμε ΚΟΙΝΟΥΣ εχθρους, μοιραζομαστε ομοιοτητες σε μερικες πολιτισμικες αντιληψεις, – αναφερομαι κυριως προς τον λαο των Σιχ.

    υ.γ.
    Το ιδιο ισχυει, σε θεματα γεωστρατηγικης, με το Εθνος της Ιαπωνιας. Απο ολα τα ασιατικα εθνη οι Ιαπωνες ειναι ενας λαος με τον οποιο μπορουμε να εχουμε αμοιβαιες σχεσεις.

 10. Αναφορικά με την απαίτηση ύπαρξης δεύτερης πηγής προμήθειας οπλικών συστημάτων, νομίζω ότι αυτό πλέον είναι αυταπόδεικτο. Θα αναφέρω απλά ορισμένα ονόματα: MICA IR, SCALP EG, AM39 Block 2 Exocet, Meteor, AASM. Όλα τα ανωτέρω, αντιπροσωπεύουν οπλικά συστήματα που (ως επί το πλείστον) ήδη έχουμε ή θα πάρουμε ή θα μπορούσαμε να πάρουμε, από τη Γαλλία, ανάλογα των οποίων δεν μας έχουν διατεθεί, ούτε μας διατίθενται επί του παρόντος, από τον κύριο προμηθευτή μας, τις ΗΠΑ. Εάν συνυπολογίσουμε το δορυφορικό πρόγραμμα Helios, καθώς και την συμμετοχή μας στο Neuron, διαπιστώνουμε ότι η συνεργασία μας με την δεύτερη πηγή, την Γαλλία, δεν είναι καθόλου δευτερεύουσα. Διαπίστωση η οποία ενισχύεται, εάν λάβουμε δε υπόψη τη στάση της Γαλλίας το περασμένο καλοκαίρι και όχι μόνο. Η οποία Γαλλία μας έχει προτείνει διαχρονικά πολλές φορές συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, ξεκινώντας από την πρόταση συμπαραγωγής Mirage F1, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Την οποία πρόταση δεν αποδεχτήκαμε, επιθυμώντας διακαώς να αγοράσουμε F-4 (όχι παράλογα). Τελικά, αγοράσαμε και F1, χωρίς όμως συμπαραγωγή. Υπήρξαν κι άλλες προτάσεις, ενώ και η ΠΑ απέκτησε αυξημένες δυνατότητες υποστήριξης των F1, Μ2000 και -5.
  Τώρα όμως η αμυντική μας βιομηχανία αποκτά πλέον άλλο ρόλο: είτε αναπτύσσουμε κάποια σοβαρά πράγματα, είτε χανόμαστε. Δεν αντέχεται πλέον η αγορά έτοιμων, ακριβών συστημάτων.

  1. @ Konstantinos Zikidis

   +1

   Συμφωνω απολυτως, ειδικα με την τελευταια παραγραφο. Ολες οι χωρες του πλανητη επενδυουν στην εγχωρια αμυντικη βιομηχανια ως μοχλο αναπτυξης, ερευνας και αναπτυξης σε τεχνολογιες αιχμης οπως αεροδιαστημικη τεχνολογια, συστηματα προωσης (πυραυλοκινητηρες, στροβιλοκινητηρες, ramjet), ηλεκτρονικα, νανοτεχνολογια, κτλ. Επισης η αμυντικη βιομηχανια αποτελει πυλωνα απασχολησης ακρως εξειδικευμενου και ικανοτατου επιστημονικου προσωπικου. Δεν ειναι δυνατον να αγοραζουμε τα παντα απο το εξωτερικο και να μην επενδυουμε ουτε ευρω σε εγχωριες προσπαθειες, σε εγχωριες βιομηχανιες, εστω ως κονδυλια R&D. Δεν θα μεινει κανενας επιστημονας στην Ελλαδα στο τελος.

  2. Αγαπητε κυριε Σμηναρχε

   Κατ’ αρχην, εγω την αποκαλω «πολεμικη βιομηχανια» , δεν μου αρεσει η πολιτικως ορθη ορολογια».

   Εγω δεν πιστευω οτι μπορουμε ή χρειαζεται να εχουμε καμια μεγαλη πολεμικη βιομηχανια, περαν των βασικων (πχ κατασκευη πυρομαχικων). Δεν το κατεχουμε το αθλημα, ας το παραδεχθουμε. Δοκιμασαμε, και αποτυχαμε. Υπαρχουν μερικες πολυ καλες μικρες ελληνικες ιδιωτικες , υγιεις, διεθνως ανταγωνιστικες πολεμικες βιομηχανιες. (Sunlight, Theon, κλπ) Ας τις βοηθησει το κρατος με παραγγελιες. Μεχρι εκει ομως.

   Η αγορα «ετοιμων πανακριβων συστηματων» αντεχεται, αρκει να ειναι ορθολογικη. Και συνηθως δεν ειναι. Επισης παρα πολλες αναγκες μπορουν να καλυφθουν απο καλα μεταχειρισμενα.

   Ας βαλλουμε το χερι στην καρδια και ας δουμε την πραγματικοτητα:
   Ας υποθεσουμε οτι το Κρατος ειχε κλεισει εδω και καποια χρονια την ΕΑΒ. Η συντηρηση των πολεμικων αεροσκαφων θα γινοταν απο ενα στρατιωτικο Εργοστάσιο Βάσης της ΠΑ, και οι εργασιες αναβαθμισης των F16 θα γινοταν εξ ολοκληρου απο την Lockheed. Ποιό θα ηταν το αποτελεσμα; Θα σας πω εγω:
   -Θα ειχαμε ειχαμε ηδη την πρωτη μοιρα F16V εντος του 2021, και θα ειχαν παραδοθει ολα ως το 2023. Τωρα πανε για 2027 και βλεπουμε.
   -Θα ειχαμε εξοικονομησει 3 δισ. ευρω. Τοσα κοστισαν οι ζημιες της ΕΑΒ τα τελευταια χρονια στον Ελληνα φορομογουμενο.

   1. Το τελευταίο μέρος του σχολίου μου γράφτηκε έχοντας υπόψη πιο “ταπεινές” τεχνολογίες, όπως τα UAV. Δεν είναι δυνατόν να νομίζουμε ότι είναι βιώσιμη η «επένδυση» των ΕΔ μόνο σε μείζονα και ακριβά οπλικά συστήματα, όπως Rafale, F-35, [email protected] κοκ, με ανάλογα ακριβή υποστήριξη, όταν οι απέναντι επενδύουν – μεταξύ άλλων βεβαίως – σε UAV, τα οποία μπορούν με κλάσμα του κόστους προμήθειας και υποστήριξης να παράξουν αποτελέσματα. Ούτε φυσικά προτείνω προμήθεια ή leasing Reaper ή άλλων πανάκριβων UAV. Η μόνη λύση λοιπόν είναι η εγχώρια ανάπτυξη και κατασκευή διαφόρων τύπων UAV, δι’ όλες τις εργασίες και κυρίως την επίθεση.
    Συμφωνούμε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί σε μικρές και ευέλικτες ιδιωτικές εταιρείες. Η ΕΑΒ είναι η μόνη από τις κρατικές αμυντικές (ή πολεμικές, δεν τα χαλάμε) εταιρείες που ακόμα στέκεται αλλά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, με οδυνηρές συνέπειες στην ΠΑ (βλ. διαθεσιμότητα C-130 κλπ). Οι υπόλοιπες υπολειτουργούν. Δεν είναι όμως δυνατόν να μην μπορείς ούτε να κατασκευάσεις απλά πυρομαχικά και να πρέπει να τα αγοράσεις από το εξωτερικό… Αναγκαστικά, πρέπει να τις στηρίξουμε.

    1. Καλησπέρα, αξίζει να επισημανθεί πιστεύω πως τα επί του παρόντος ταπεινά UAV είναι αυτά που μελλοντικα θα πλαισιώσουν την λειτουργία του επανδρωμένου αεροσκάφους δημιουργώντας μία ενιαία οντότητα μάχης μεταξύ τους. Το »παιχνίδι» στα εξοπλιστικά με την Τουρκία πιστεύω θα εξαρτηθεί από τις μακροπρόθεσμες βλέψεις και των δύο κρατών με τις αντίστοιχες εξοπλιστικές πολιτικές.

 11. Συγχαρητηρια για το αρθρο σας κυριε Χωριανοπουλε.

  Χρειαζομαστε σιγουρα και δευτερη μοιρα Rafale, ωστε να μειωθει το κοστος χρησης του αεροσκαφους. Μονο 18 αεροσκαφη ειναι πολυ μικρος αριθμος, και χρειαζομαστε αυξηση της μαχητικης ισχυως της Πολεμικης Αεροποριας.

  Σχετικα με τα πυραυλικα συστηματα, ειναι αδιανοητο το γεγονος οτι ως χωρα δεν εχουμε προσπαθησει να αποκτησουμε τεχνολογια βαλλιστικων πυραυλων και ρουκετοβολων μεσω συμπαραγωγης. Οι Τουρκοι αγορασαν Κινεζικους πυραυλους τους οποιους κατασκευαζουν στην Τουρκια κατοπιν αδειας. Εμεις γιατι δεν κανουμε κατι αντιστοιχο? Υπαρχουν πολλα συστηματα απο Ισραηλ, Σερβια, Κινα, Βραζιλια κτλ. Ειναι σχεδον σκανδαλωδης η αδιαφορια και η ελλειψη οποιασδηποτε τετοιας προσπαθειας σε αυτον τον τομεα.

  Η αποκτηση μεγαλου αριθμου βαλλιστικων πυραυλων και βληματων κρουζ, θα βοηθησει την Πολεμικη Αεροπορια να επικεντρωθει στην αποκτηση εναεριας υπεροχης, χωρις να χρειαστει να διαθετει μεγαλο αριθμο αεροσκαφων σε αποστολες κρουσης, και χωρις να θετει σε αυξημενο κινδυνο αεροσκαφη και πληρωματα αεροσκαφων.

  Ενας βαλλιστικος πυραυλος κοστιζει λιγοτερο απο 1 εκατομμυριο ευρω, με κοστος π.χ. 200 εκατομμυριων ευρω, μπορουμε να καταστρεψουμε 200 στοχους στην εχθρικη ενδοχωρα.

  Το ιδιο ακριβως ισχυει με τους Πολλαπλους Εκτοξευτες Πυραυλων για το πυροβολικο, Συστηματα με εβελεια 300 χιλιομετρων (π.χ. LORA, Sumadija, Lynx, Astros 2) θα μπορουν να τοποθετηθουν σε διασπορα σε πολλαπλα νησια οχι μονο πρωτης, αλλα δευτερης και τριτης γραμμης στο Αιγαιο, αλλα και σε αποσταση ασφαλειας στον Εβρο, απο οπου θα μπορουν να εκτοξευσουν μεγαλο ογκο πυρος προς τις εχθρικες ακτες (π.χ. για εξαλειψη συγκεντρωσεων εχθρικων δυναμεων, αποβατικων σχηματισμων κτλ).

  1. Καλσηπέρα να είστε καλά….Αξίζει να γίνει κάποτε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τα εξοπλιστικά μεταξύ Κίνας-Τουρκίας διότι δεν μου φαίνεται πως ‘έχουμε καταλάβει ούτε το βάθος της συνεργασίας ούτε τον τεραστίων διαστάσεων ρόλο του πακιστάν. Θα μας απασχολήσει πολύ στομέλλον

  2. Κανείς λάθος. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι λόγω της προβλέψιμης πορείας τους είναι πολύ εύκολο να καταριφθουν. Με 200 πυραύλους ΔΕΝ καταστρέφεις 200 στόχους. Πολλοί πύραυλοι θα καταριφθουν.
   Επίσης έχουν μειωμένη ακρίβεια, άρα πολλοί δεν θα βρουν το στόχο, ειδικά αυτοί που έχουν οι Τούρκοι.

   Ακόμα και να έχεις όμως υψηλής ακρίβειας πυραύλους χρειάζεσαι μεγάλο αριθμό για την καταστροφή ενός στόχου. Οι αμερικανοί χρησιμοποίησαν 80! τομαχωκ για να βγάλουν εκτός ένα και μόνο αεροδρόμιο στην Συρία.

   1. @ Kostas

    Κανεις λαθος σε σχεδον σε ολα.

    1) Για να καταρριφθει ενας βαλλιστικος πυραυλος, ο οποιος στην τερματικη φαση εχει ταχυτητα 4-5 μαχ θα πρεπει να υπαρχει αντιβαλλιστικο συστημα που να καλυπτει την περιοχη και το οποιο θα πρεπει να εκτοξευσει τουλαχιστον 2 πανακριβους πυραυλους εναντια στον βαλλιστικο πυραυλο. Αυτο σημαινει πως με ενα πυραυλο του 1 εκατομμυριου μπορεις να αναγκασεις τον εχθρο να χρησιμοποιησει 2 πυραυλους των 3-4 εκατομμυριων ο καθενας. Ποσους πυραυλους S-400 εχουν οι Τουρκοι? Περιπου 200. Αρα με μολις 100 βαλλιστικους εχεις βγαλει εκτος μαχης το συστημα και κατοπιν μπορει να αναλαβει δραση η Πολεμικη Αεροπορια χωρις μεγαλο φοβο.

    2) Η ακριβεια των βαλλιστικων πυραυλων μπορει να βελτιωθει με τη χρηση GPS, Glonass, Galileo, η μεσω χρησης τερματικης καθοδηγησης (π.χ. καμερα ημερας/υπυθρων) οπως στον Ισραηλινο LORA.

    3) Σε καθε περιπτωση, η χρηση πυραυλων κρουζ ΔΕΝ μπορει να αντιμετωπιστει επαρκως απο συστηματα αεραμυνας καθως πετουν πολυ χαμηλα, στα 100 μετρα υψος.

    4) Ας θυμηθουμε οτι στη Συρια οι Ρωσοι ειχαν συστηματα S-400 και αεροσκαφη Sukhoi, δεν θα αφηναν τους Αμερικανους να βομβαρδισουν ανενοχλητοι. Οι Aμερικανοι χρησιμοποιησαν 80 τομαχωκ που κοστιζουν συνολικα 80 εκατομμυρια δολαρια, και βομβαρδισαν ολοκληρο αεροδρομιο χωρις να θεσουν σε οποιοδηποτε κινδυνο αεροσκαφη και πληρωματα. Το καθε F-15 / F-16 / F-18 κοστιζει πανω απο 100 εκατομμυρια δολαρια, δηλαδη για μια τετοια αποστολη θα εβαζαν σε κινδυνο τουλαχιστον 10 αεροσκαφη με συνολικο κοστος πανω απο 1 δισεκατομμυριο ευρω και τις ζωες 10-20 πιλοτων. Με τη χρηση βληματων κρουζ Τομαχωκ και κοστος μολις 80 εκατομμυρια πετυχαν πληρων τον αντικειμενικο σκοπο τους, με μηδενικο ρισκο. Σε αυτα που γραφεις ταιριαζει γαντι η Αγγλοσαξωνικη παροιμια, «Penny wise and pound foolish», και η αντιστοιχη Ελληνικη παροιμια «ακριβος στα πιτουρα και φτηνος στο αλευρι».

    Η εποχη που περναγε απο πανω το αεροσκαφος και εκανε αφεση βομβων ελευθερης πτωσης εχει τελειωσει εδω και 30 χρονια, καλο θα ειναι να προσαρμοστειτε στην πραγματικοτητα ορισμενοι.

    1. μπερδεύεις διαφορετικά πράγματα, όπως πυραύλους Κρουζ με βαλλιστικούς πυραύλους. Γίνε πιο συγκεκριμένος στο τι σενάριο φαντάζεσαι για να μπορώ να παρακολουθήσω τη σκέψη σου.

     1. @ Κostas

      Δεν μπερδευω καθολου τους Βαλλιστικους πυραυλους με τα βληματα κρουζ. Oι βαλλιστικοι πυραυλοι εχουν βαλλιστικη η ημιβαλλιστικη τροχια και πυραυλοκινητρα, ενω αντιθετα τα βληματα κρουζ εχουν προωθηση με στροβιλοκινητρα, χαμηλο υψος πτησης και καθοδηγηση με συνδυασμο αδρανειακης και δορυφορικης πλοηγησης, (GPS, INS, TERCOM κτλ).

      Χρειαζομαστε και τα δυο ως χωρα. Και βαλλιστικους πυραυλους, αλλα και βληματα κρουζ. Το γεγονος οτι οι Τουρκοι κανουν κατασκευη κατοπιν αδειας Κινεζικων βαλλιστικων πυραυλων και ΠΕΠ, και ταυτοχρονα κατασκευαζουν αερο-εκτοξευομενα βληματα κρουζ οπως ο SOM, δειχνει το μεγεθος της απειλης.

      Ως χωρα ΔΕΝ κανουμε οτιδηποτε πανω στον συγκεκριμενο τομεα, δεν ξοδευουμε ουτε ενα ευρω, οταν αλλες χωρες οπως π.χ. η Ρωσια ειχε κεντρο ερευνας στροβιλοκινητρων απο το 1930, δηλαδη σχεδον πριν απο 90 χρονια.

      Και αντι ορισμενοι να δουν καταματα την πραγματικοτητα, καθονται και γραφουν οτι δεν χρειαζομαστε ουτε βαλλιστικους πυραυλους ουτε βληματα κρουζ. Τι ακριβως χρειαζομαστε Κωστα, τζιπ απο την Plasan μηπως?

    2. GP δεν διαφωνώ στην δημιουργία δύναμης αποτροπής

     διαφωνώ στην υπεραπλουστευτικη λογική ότι 200 πύραυλοι όσον 200 στόχοι.

     επίσης διαφωνώ όταν προσπαθείς να μειώσεις την αξία των αεροσκαφών ως μέσων προσβολής στόχων εδάφους.

     Τα αεροσκάφη μπορούν να προσβάλουν κινητούς στόχους, μπορούν να καταστείλουν την εχθρική αεράμυνα (με κινητιικα ή μη κινητικά μέσα), μπορούν να φέρουν ποικιλία όπλων. για προσβολή των στόχων και αλλά.

     Χρειάζεται ένα μίγμα όντως και υστερούμε στο πυραυλικό μέρος του μίγματος. Αλλά οι πύραυλοι ΔΕΝ μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα αεροσκάφη σε αυτό το ρόλο.

     1. @ Kostas

      Δεν ισχυριζομαι οτι πρεπει να αντικαταστησουμε τα αεροσκαφη με βαλλιστικους πυραυλους και βληματα κρουζ. Το ακριβως αντιθετο, εγραψα οτι πρεπει να αποκτηθουν τα διπλασια Rafale ωστε να πιασει τοπο η επενδυση.

      Αυτο που εγραψα ειναι πως στα πρωτα σταδια μιας ΕλληνοΤουρκικης συγκρουσης θα πρεπει να ειμαστε ετοιμοι να εξαπλυσουμε μεγαλης κλιμακας επιθεση σε εχθρικους στοχους, οπως εχθρικες υποδομες (λιμανια, αεροδρομια, εργοστασια, στρατοπεδα) αλλα και συγκεντρωσεις προσωπικου και μεσων, χωρις να απαιτειται η δραση της Πολεμικης Αεροποριας, καθως η ΠΑ θα ειναι απασχολημενη με την εξασφαλιση Εναεριας υπεροχης πανω απο το Αιγαιο ως πρωταρχικη αποστολη.

      Δεν μπορουμε να βαζουμε ολη την Ελληνικη αποτροπη σε ενα καλαθι, ειδικα τη στιγμη που οι Τουρκοι ειναι σε θεση να επιχειρησουν καταστροφη των Ελληνικων αεροδρομιων και shelters μεσω χρησης βαλλιστικων πυραυλων και βληματων κρουζ απο αποσταση ασφαλειας.

      Διαβασε τι επαθαν οι Αιγυπτικοι απο τους Ισραηλινους στον Πολεμο των 6 ημερων, αν δεν προσεχουμε μπορει να παθουμε και εμεις τα ιδια.

 12. Πραγματικά λυπάμαι για την χώρα μου, που ενώ σε ατομικό -προσωπικό επίπεδο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κατασκευάσουν σχεδόν τα πάντα, δεν βρίσκουν συμπαράσταση από το ίδιο το ελληνικό κράτος, με τους ανθελληνικούς αναπτυξακούς νόμους και αξιωματούχους οι οποίοι και τους προτείνουν με προφανή αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα είναι η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, που στα τόσα χρόνια λειτουργίας της δεν μπόρεσε να κατασκευάσει ένα αεροβόλο όπλο, μια σειρά κυνηγετικών λειόκανων όπλων (12,20,28 και 36 gauge), που στο εξωτερικό κατασκευάζει μέχρι και η κουτσή Μαρία ακόμα και σε μορφή γνωστών πολεμικών όπλων (Saiga, OMNI AR-15 κλπ.). Αν είχε κάνει κάτι, η ελληνική αγορά θα είχε ανταποκριθεί οπωσδήποτε ακόμα και με τους απαράδεκτους νόμους περί όπλων που υπάρχουν.

 13. Θα πρεπει να πω μετα λυπης οτι αυτα που διαβαζω εδω περι «αναγκης αεροναυτικων εξοπλισμων της Κυπρου» υποδηλωνουν πληρη αποκοπη απο τις οικονομικες και στρατιωτικες πραγματικοτητες.

  1. Τα περι «κυπριακου Ναυτικου» ειναι απλως ανοησιες.
  2. Το λειτουργικο κοστος μιας αεροπορικης δυναμης ειναι πολυ υψηλο για την Κυπρο. Επιπλεον, απο αποψεως σχεσης κοστους-ωφελους, στο κυπριακο θεατρο επιχειρησεων η δουλεια της Αεροποριας συμφερει πολυ καλυτερα να γινει απο το Πυροβολικο και την επιγεια αεραμυνα.

  1. Επειδη το λες εσυ ειναι ανοησια ;
   Προφανως και ο πρωην αρχηγος ΓΕΕΦ λεει ανοησιες και αλλοι στρατιωτικοι που το ζητουν ενω εσυ γνωριζεις καλυτερα.
   Κατσε να επενδυσεις σε συστηματα που θα καταστραφουν απο την ΤΗΚ σε μερικες ωρες με μεγαλυτερη ευκολια απο αυτη που αποδιδεις στα πλοια.
   Και ουτε καν απο αεροσκαφη αλλα απο ΜΕΑ .
   Ξερεις αραγε ποσα συστηματα ΠΕΠ και πυροβολικου εχασαν οι Αρμενιοι απο την δραση των Τουρκικων συστηματων;
   Παρα την αποκρυψη και την μετακινηση τους;
   Αυτα πού γραφεις για την αεροπορια ειδικα ειναι επιεικως λανθασμενα .
   Το πυροβολικο θα κανει την δουλεια της αεροποριας η περιπολια Cap η αποστολες Tasmo η θα προστατευσει απο την εχθρικη ΠΑ;
   Αρκετα με τις δικαιολογιες περι κοστους .
   Λεφτα υπαρχουν αν ζητηθουν και η ελευθερια εχει κοστος αλλιως κατσε με τα πυροβολακια να δεχεσαι βομβες και να εξαφανιστεις .
   Κανενα λειτουργικο κοστος δεν ειναι ασηκωτο για την Κυπρο .
   Εννοειται με αυξηση του προυπολογισμου αμυνας.

  1. Οταν ανοιξουν τα μετωπα η Κυπρος θα ειναι η πλεον εκτεθιμενη και ας ευχηθουμε να μην την αφησουμε στη μοιρα της οπως το Καραμπαχ.
   Αλλα δεν θα επρεπε με καθε κοστος να εχει μεγαλης εμβελειας Α/Α καλυψη; Επισης υπαρχουν νομιζω νεας τεχνολογιας μικρα υποβρυχια που θα καλυπταν ενα μεγαλο κενο.
   Οσον αφορα την Αεροπορια ειναι ανεφικτο να υπαρχει μια μικτη μοιρα στη κρητη με καταλληλα αεροσκαφη και κυπριους πιλοτους που υπαρχουν χρονια τωρα και τους βαζουν στα Ε/Π ελλειψει αεροσκαφων;
   Το μεγα ερωτημα ειναι αν υπηρχε ποτε βουληση και αιματηρες οικονομιες απο ολους τους Κυπριους(μην ξεχναμε οτι ειναι η 5η Παγκοσμια εμπορικη δυναμη στη Ναυτηλια);
   Απο Ελληνικης πλευρας υφισταται το ιδιο ερωτημα ως προς τη βουληση και επισης συνηθως λησμονειται οτι ειμαστε Εγγυητρια Δυναμη???

 14. Συγχαρητήρια κ. Χωριανόπουλε για το άρθρο.

  Συμφωνώντας με τους άλλους φίλους-σχολιαστές, το πρώτο που βλέπω πρέπει να αλλάξει είναι το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη στην έρευνα, στην καινοτομία, στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, στην αδειοδότηση για δοκιμές, στην βιομηχανική παραγωγή κτλ.

  Ενδεικτικά για το τι μπορούμε, ας δούμε το 100% Ελληνικής σχεδίασης/εξέλιξης hypercar με το όνομα «Chaos» που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο 3D printing, 100% συνθετικά υλικά τελευταίας τεχνολογίας, πιλοτήριο με Augmented Reality, δικό τους δεκακύλινδρο κινητήρα με 3D printed κεφαλές, πιστόνια κ.α, ισχύ 3000 HP και τελική ταχύτητα 500Km/h, αλλά ο κατασκευαστής Σπύρος Πανόπουλος παλεύει να πάρει εγχώρια άδεια δοκιμών και παραγωγής.

  Ο Σπύρος Πανόπουλος είναι από αυτούς τους «ρομαντικούς» που πιστεύουν στις ικανότητες των Ελλήνων να αναπτύξουν προηγμένη τεχνογνωσία και παραγωγή, ενώ συμβολικά έχει φροντίσει ΟΛΟΙ όσοι δουλεύουν στην εταιρία του, από τον πρώτο ως τον τελευταίο να είναι αποκλειστικά Έλληνες. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η πολιτεία και το νομοθετικό πλαίσιο όπως ανέφερα στην αρχή βοηθούσε και έδινε κίνητρα σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες γενικά αλλά και στον αμυντικό τομέα που μας ενδιαφέρει εδώ.

  Δείτε ένα προωθητικό βίντεο του Chaos:
  https://www.youtube.com/watch?v=ZvwCLCguigY

  Και μια συνέντευξη του κ. Πανόπουλου:
  https://www.youtube.com/watch?v=tPkGxHNod2M

  1. Καλησπέρα δεν γνώριζα φγια τον κύριο Σπανόπουλο, να είστε καλά που τον αναφέρατε. Η τεχνογνωσία υπάρχει καθώς οι γραμμές παραγωγής εν έτη 2021 έχουν αλλάξει σημαντικά. Να σημειωθείπως η Τουρκία ακολουθεί παλαιωμένο μοντέλο ανάπτυξης αμυντικής βιομηχανίας, γεμάτο σκάνδαλα και ρουσφέτια. Είναι αρκετά εύθραυστη και ευάλωτη ενώ βυθίζεται σε 24ωρα με τις κατάλληλες κινήσεις από τους προμηθευτές/χρηματοδότες.

  2. τίποτα χειροπιαστό υπάρχει ή μόνο καλλιτεχνικές απεικονίσεις?

   επίσης τα περί 100% Ελλήνων μου μυρίζουν ανοησίες. Να υποθέσω ότι πίστευες και στον Σώρρα?

   1. @Kostas

    Δυστυχώς απατεώνες σαν τον Σώρρα έχουν κάνει τόσο μεγάλη ζημιά, ώστε να βλέπουμε ανθρώπους σαν τον Σπανόπουλο με όραμα και έργο και να μην τους πιστεύουμε. Αυτή είναι ηθική κατάπτωση.

  3. @Spiral
   Αξιόλογη η προσπάθεια του Σ. Πανόπουλου αλλά δεν τον ευνοεί το έδαφος που επέλεξε να στήσει την εταιρία. Οι Κροάτες με τον Rimac είναι πολύ πιο προχωρημένοι σε αυτό το μπίζνες,και έχουν προχωρήσει και σε συνεργασία με τους μεγάλους παίκτες/παραγωγούς.

   https://www.rimac-automobili.com/news-insights/

 15. @NF

  Συμφωνώ μαζί σου. Το αμυντικό δόγμα της Κύπρου, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και έλλειψης στρατηγικού βάθους, είναι αμυντικό και πρέπει να βασίζεται στον Στρατό ξηράς με κύριους εκφραστές το Πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα για την απόκρουση κάθε επιθετικής ενέργειας, εωσότου έρθουν και αν έρθουν ενισχύσεις, εφόσον »η Κύπρος δεν κείται μακριά ».

  Επίσης έμφαση πρέπει να δοθεί στην άμυνα εναντίον Uav-Ucav, διότι όλα τα προαναφερθέντα συν
  τα πολύτιμα Pantsir , θα γίνουν στόχος Λούνα Παρκ στο πρώτο επιθετικό κύμα

  1. @Spartan

   Το δογμα της Κυπρου μπορει καλλιστα να ειναι «επιθετικο». Αν κανει γενικη επιστρατευση, συγκεντρωνει ενα ολοκληρο Σωμα Στρατου. Ε, λοιπον, εγω λεω οτι αυτο το Σωμα πρεπει να ειναι παρα πολυ ισχυρο και πολυ καλα εξοπλισμενο. Ας ριξουν ολο το βαρος εκει οι Κυπριοι, και ας αναλαβουμε εμεις να αντιμετωπισουμε, να εμπλεξουμε και να καθηλωσουμε τις αεροναυτικες δυναμεις της Τουρκίας, και μαλλιστα στο μετωπο που μας συμφερει, δηλαδη στο Αιγαιο. Ας εξαπολυσουμε εμεις την ελληνικη Αεροπορια κατα της Σμύρνης, και θα δουμε αν ο Τούρκος θα εχει την πολυτελεια να στειλει αεροπλανα στην Κυπρο.
   Το 1974 εκαναν παιχνιδι στην Κυπρο ακριβως επειδη εμεις καθομασταν και τους κοιτουσαμε στο Αιγαιο.

   Και μην ανησυχεις πολυ για τα ΑΝΚΑ και τα Μπαϊρακτάρ και τα αλλα ιπταμενα μπουζούκια του Σουλτάνου.

  2. Μεχρι να ερθουν ενισχυσεις οι Τουρκοι θα εχουν καταλαβει τους αντικειμενικους στοχους οσο για την ΠΑ αυτη δεν μπορει να παραμεινει για μεγαλο διαστημα πανω απο το νησι λογω αυτονομιας χωρια την παρεμποδιση κατα την διαδρομη η μετα την αφιξη απο την ΤΗΚ και για αυτο η Κυπρος χρειαζεται και δικα της μεσα να ενισχυσουν την αμυνα .
   Ποσα κυματα χρειαζονται ωστε να υποστηριχτει η Κυπρος αποτελεσματικα και οχι συμβολικα;
   Με ελαχιστα συγκριτικα αεροσκαφη και χωρις καμια ικανοτητα εναεριου ανεφοδιασμου.
   Σε αντιθεση με μια μονιμη παρουσια στην Μεγαλονησο η σε κοντινο νησι;
   Το πυροβολικο θα γινει σκονη τα πρωτα λεπτα της επιθεσης αφου καμιακαλυψη απο τον αερα δεν υπαρχει και τα ΑΑ συστηματα ειτε θα στοχοποιηθουν με πληθωρα μεσων απο Η/Π μεχρι ειδικες δυναμεις και η δραση τους ισως μετριασει αλλα δεν θα σιγασει τα εναερια μεσα .
   Το δογμα πυροβολικου ειναι απαρχαιωμενο και ηττοπαθες βασισμενο σε θεωριες στατικης αμυνας και φθορας του αντιπαλου που απλα ορισμενοι θεωρουν ματαια, λογω ελλειψης στρατιωτικης γνωσης η εμπειριας μιας απολεμης για 50 χρονια χωρας,οτι θα αποδωσει σημερα, και οτι η δημιουργια στοιχειωδους ΠΑ θα προκαλεσει την Τουρκια η ειναι ασκοπη και αλλα μυθευματα.
   Το περιβαλλον της Κυπρου ,σχεδον αποψιλωμενο απο πυκνη βλαστηση πλην γνωστων περιοχων δεν προσφερεται για μεγαλους ελιγμους η στατικη αμυνα παρα μοναχα αναγκαστικα .
   Με λιγα λογια καθε επιγειο συστημα ειναι ευαλωτο και σε παρατεταμενες επιχειρησεις θα εντοπιστει και βληθει.Χωρις εγγενη συστηματα αμυνας οπως στα πλοια η ελιγμων και ΣΑ και πυραυλων οπως στα αεροσκαφη η υπαρξη τους ειναι καθαρα αντισταθμισης των αντιστοιχων του αντιπαλου και ισορροπης ανταποδοσης αλλα οχι επικρατησης ειδικα στην Κυπρο.
   Στοχος μας συνεπως δεν θα πρεπει να ειναι η επιτυχης αμυνα αλλα η νικη και η ολοκληρωτικη καταστροφη των μεσων του αντιπαλου μαζι με τις βασεις εξορμησης του ,λιμανια και αεροδρομια ,αλλιως αυτος θα ανασυνταχτει και θα επιτεθει ξανα φθειρωντας ανενοχλητος η με μικρο τιμημα τις δυναμεις μας.
   Αυτο μονο μια ΠΑ μπορει να το πετυχει και σε εναν βαθμο ναυτικο με αποκοπη των θαλασσιων οδων εφοδασμου της νησου σε κρισιμα υλικα.
   Οι νικες επιτυγχανονται στον αερα και την θαλασσα πρωτα και μετα παγιωνονται στην ξηρα με προωθηση σε εδαφη του αντιπαλου.

 16. Δυστυχώς οι σκέψεις για ντόπια βιομηχανια οπλων απλα δεν υφισταται αφενός γιατι δεν έχουμε το υπόβαθρο να τη στηριξουμε κι αφετερου οι ιδιοι οι οπλαδες δεν το αεπιθυμουν αλλα τουναντιον κανουν τα παντα να μην υπαρξει.

  Αυτη τη στιγμη που μιλαμε υπαρχουν διεργασιες μεταξυ ελληνικων εταιριων στρατιωτικου εξοπλισμου και εταιριων του εξωτερικου ωστε να διαμορφωθουν οι ισορροπιες για τα υπολοιπα εξοπλιστικα που ειναι προ των πυλων περα απο τις φρεγατες.

  Οταν για παραδειγμα ακουτε δωρεαν παραχωρηση εξοπλισμου απο ΗΠΑ η άλλες χωρες να ξερετε οτι ηδη οι Ελληνες οπλαδες έχουν αναλαβει δραση και γνωριζουν απο πριν τι θα αναλαβει ο καθενας παντα με εντολη και καθοδηγηση της κατασκευαστριας η οποια τριβει τα χερια της για το τεραστιο κερδος που προκειται να αποκομησει απο εξοπλισμο που υπο άλλες συνθηκες μπορουσε να παει και για scrap!!

  Η μοναδικη μοναδα στην Ελλαδα που πραγματικα αντεχει να συνεχισει με τις αναλογες προσαρμογες κι αναβαθμισεις ειναι το εργοστασιο του Αιγιου το οποιο εχει μακρα εμπειρια σε εγχωρια οπλα και πυρομαχικα.
  Ολα τα αλλα ειναι ευσεβεις ποθοι.

  Επιπλέον για μενα το βασικα θεματα πριν την εγχωρια κατασκευη και βιομηχανια ειναι τα δυο ακολουθα τα οποια αν δεν τα λυσουμε τοτε θα συνεχιζουμε να σπαταλαμε πορους φυσικους και οικονομικους χωρις καμια προστιθεμενη αξια εις βαρος της πραγματικης ενισχυσης των ΕΔ.

  Α) ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟ-ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ &

  Β) ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΓΕΘΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΜΕΣΩ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΑΝΑΓΚΩΝ

  Αν δεν γινουν τα ανωτερω αμεσα κανενα Spike ή MLRS δεν μπορει να μας εξασφαλισει την στρατιωτικη και γεωπολιτικη υπεροχη στο πεδιο της Α. Μεσογειου το οποιο εχει γινει το αμεσως πιο θερμό παγκοσμίως μετα τον τον Αρκτικό Κυκλο και την Ν.Σινικη Θαλασσα

  1. Α) πολλά από αυτά τα στρατόπεδα που αναφερεις μπροει να είναι αποθήκες οπλισμού, ή να εξυπηρετούν σκοπούς διασποράς και την αποφυγή ενός ολέθριου πρώτου πλήγματος από τον εχθρό. Ο εχθρός δεν ειναι σε άλλη ήπειρο για να έχουμε την πολυτέλεια μεγάλων συγκεντρωμένων στρατοπέδων, αλλά αντιθέτως ο εχθρός έχει στοχοποιημένα όλα τα στρατόπεδα με βαλιστικους πυραύλους (οκ, μικρης ακρίβειας βαλλιστικους πυραύλους). Ξανασκέψου λοιπόν τα περί συγκεντρώσεως στρατοπέδων.

   Τα περί αναδιοργανώσεως των σωμάτων στρατού είναι πολύ γενικόλογα, κάτι πιο συγκεκριμένο?

   Β) ο επαγγελματικός στρατός θέλει λεφτά. Ας αυξήσουμε λοιπόν αύριο την φορολογία σου για να το πετύχουμε. Τι, όχι?
   Εκτός και είσαι και εσύ της άποψης ότι λεφτά υπάρχουν….

 17. η δεύτερη πηγή εξοπλισμού σημαινει πρόσθετο κόστος και αδυναμία εξασφάλισης οικονομιών κλίμακας

  μια ερώτηση για να το κάνω πιο κατανοητό

  Τι θα ήταν προτιμητέο το 1986, να πάρουμε 40 Φ16 και 40 Μιράζ ‘Η να πάρουμε 120 Φ16 με συμπαραγωγή εδώ?

  όλα έρχονται με κάποιο κόστος , καλο το να μην εξαρτάσαι από μια μόνο πηγή αλλά κάτι θα χάσεις για αυτό.

  1. Προφανώς, 120 Μ2000 με συμπαραγωγή στην ΕΑΒ. Αφού οι απέναντι είχαν προσδεθεί αποκλειστικά στο άρμα του F-16, με μεγάλη παραγγελία, δεν είχε έννοια να πάμε στον ίδιο τύπο Α/Φ, σε αισθητά μικρότερους αριθμούς. Η λογική λέει ότι θα έπρεπε να πάμε στο διαφορετικό, εν προκειμένω στο Μ2000, το οποίο είναι εφάμιλλο του F-16, ενώ υπερέχει σε πολλές παραμέτρους. Επιπλέον, οι Γάλλοι ήταν γενικώς πιο δεκτικοί στην παραχώρηση τεχνογνωσίας και στην συμπαραγωγή. Έτσι, θα είχαμε μία ΠΑ 50% αμερικανική και 50% γαλλική: από τη μία F-4E, A-7, F-104, F-5 και από την άλλη Mirage F1G και Μ2000, τα οποία θα εξελίσσαμε στη συνέχεια.

   1. νομίζω η ιστορία έχει δείξει ποιος τύπος έχει αποδειχθεί πιο επιτυχημένος, Φ16 ενατιον Μιράζ 2000.

    Δες πόσες αεροπορίες αγόρασαν τον κάθε τύπο και επίσης τι αποφάσισε να αγοράσει η ΠΑ μετέπειτα, 3 επιπλέον αγορές Φ16 και 130 αεροσκάφη έναντι μιας αγοράς επιπλέον 15 αεροσκαφών Μιράζ.

    Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι αν αξίζει να έχεις αυτή την πολυτυπία με κόστος τους μικρότερους αριθμούς και την αδυναμία εξασφάλισης συμπαραγωγής

     1. Βεβαια @Κωστας εχεις δικαιο, ζουμε σε μια κοινωνια αγγελων οπου κανεις δεν προσπαθει να βγαλει το ματι του διπλανου του.
      Οι εταιριες δε, χαιρονται ιδιαιτερα οταν οι ανταγωνιστες τους κλεινουν δουλειες αντι αυτων….

 18. @Kostas

  Η δεν εχεις παει καν φανταρος η πραγματικα δεν εχεις ιδεα απο συγχρονο στρατιωτικο συστημα/δογμα
  Τα συγχρονα δογματα απαιτουν μικρους αριθμους ενοπλων τμηματων, εξαιρετικα ευελικτων με υψηλο ψυυχοπνευματικο επιπεδο του προσωπικου τους το οποιο θα διακρινεται απο υψηλα στανταρτς χρησης, εξοικιωσης και σσυντηρησης των συγχρονων οπλων και αισθητηρων.

  Εποχες που τα φανταρια το μοναδικο πραγμα που ηξεραν να φτιαχνουν ηταν μονο »τριφυλλο» εχουν περασει προ πολλου αγαπητε φιλε.

  Δεν μπορεις να βαλεις πλεον ουτε για γρασαρισμα εναν απλο κληρωτο οταν αυτα ειναι οπλα εκατομμυριων οπως και δεν μπορεις να διατηρεις »νεκρα» στρατοπεδα για να ικανοποιησεις τους τοπικους βουλευτες ωστε να διοριζουν τα βισματα τους ως πολιτικο προσωπικο στις διαφορες Μοναδες. Τα ειδαμε, τα ζησαμε….καιρος πλεον να αλλαξουν. Υπήρχαν και υπάρχουν διάσπαρτες Μοναδες ανα την Επικράτεια που ειχαν περισσοτερους πολιτες υπαλληλους παρα στρατιωτικους!

  Δεν μιλαμε για ολικη εξαφανιση των κληρωτων αλλα για σημαντικη ενισχυση των ΕΠΟΠ τουλαχιστον σε νευραλγικες μοναδες.

  Οσο για τις αγορες που αναφερεσαι πρεπει να διαχωρισεις στο μυαλο σου την ΄΄πολιτική’ αγορα/βιομηχανια απο την στρατιωτικη αγορα/βιομηχανια.

  Η στρατιωτικη βιομηχανια/αγορα αφορα σε ακρως διαβαθμισμενα προιοντα τα οποια διεπονται απο νομους/κανονες ρητρες αποδεσμευσης και διασπορας πληροφοριας και πατεντες τα οποια ολα αυτα εξασφαλιζουν την μοναδικοτητα του καθε οπλικου συστηματος κι αυτο ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ.

  Στην στρατιωτικη ορολογια δεν υπαρχει στο βαθμο που υπαρχει στον υπολοιπο κοσμο ο ορος »ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΟΣ» οταν βασικος σκοπος σου ειναι να διαφοροποιηθεις απο τον αντιπαλο σου. Αυτη τη διαφορετικοτητα την πληρωνεις και κανεις τα παντα διπλωματικα και γεωπολιτικα να τη στερησεις απο αυτον ωστε να εισαι παντα σε θεση υπεροχης.

  Μαθε λοιπον οτι αν μιλησεις με γερολυκους της πολεμικης αεροποριας ολοι θα παραδεχτουν (παρολο που το ΓΕΑ ειναι LM κρατουμενο απο χρονια τωρα) οτι τη διαφορα στο Αιγαιο την εκαναν τα Μιραζ και λογω της κινηματικης τους αλλα και λογω των οπλων τους αλλα και λογω της αδυναμιας των Τουρκων ειτε να τα αντιγραψουν πτητικα ειτε να τα βελτιωσουν εις βαρος μας οπως γινοταν χρονια με τα F-16

  Και αν δεν υπηρχε το λομπι της LM αλλα και η Πρεσβεια με τους Ελληνες υποτακτικους το ΓΕΑ δεν ειχε πραγαματικα κανενα συμφερον να παραγγελνει αβερτα μοιρες F16 οταν με τα Μιραζ-5 οι πιλότοι εκαναν πραγματικα χάβαλο σε κάθε »σκραμπλ» με τους Τουρκους απο την Τενεδο μεχρι την Γαυδο

   1. @Kostas
    «έλεος πια με τις συνομωσίες και τις θεωρίες για λόμπι
    δεν λειτουργούν όλοι με τα κριτήρια που νομίζετε»

    Είναι καλό να μην έχετε τόσο αυστηρές και δεικτικές θέσεις όταν εμφανώς αγνοείτε το πως λειτούργησε η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ μετά τον Β’ΠΠ, όπου εταιρίες όπως η Lockheed έχουν χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο για να διατηρήσουν την παρουσία και την κερδοφορία τους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται στυγνοί εκφοβισμοί και απειλές κατά της καριέρας ή ακόμα και ζωής όσων τους ήταν στη μέση, δωροδοκίες πολιτικών εντός και εκτός των ΗΠΑ με τεράστια ποσά, μαγείρεμα οικονομικών δεδομένων και δεδομένων από δοκιμές αξιολόγησης κ.α.

    Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές. Αν θέλετε ξεκινήστε με το να βρείτε στο διαδίκτυο ή αγοράζοντας σε ψηφιακή μορφή (€5 κάνει) το βιβλίο του William D. Hartung με τίτλο «Prophets of War: Lockheed Martin and the making of the military-industrial complex» για να επιμορφωθείτε με στοιχεία και δεδομένα ώστε να μην έχετε ατεκμηρίωτες εμμονές ότι παρασκηνιακές δράσεις (συνομωσίες) και τα λόμπι είναι θεωρίες.

  1. παρεπιμπτοντως τα όσα αναφέρετε περί Μιράζ έχουν περισσότερο βάση στην εξύψωση ηθικού με μυθοπλασίες κάποιου φοβερού ποιοτικού πλεονεκτήματος των Μιράζ και λιγότερο βάση στην πραγματικοτητα.

  2. @Paradox
   Οι αβέρτα παραγγελίες αεροσκαφών F-16 που εξασφαλίζονται όλα τα χρόνια απο τους φυλακές(λόμπυ στο ΓΕΑ) των συμφερόντων γνωστής χώρας,είναι πιθανώς η συνδρομή για συμμετοχή στο κλαμπ των 27 βοηθητικών σερίφηδων του αυτοδιορισμένου παγκόσμιου αστυνομικού,ο οποίος είναι και ταμίας αυτής της πλέον περίεργης ένωσης που είναι μόνο ένα λείψανο μιας περασμένης εποχής που έλειξε πρίν 30 χρόνια.
   Μερικοί γνωστοί που έχουν γνώσεις για το σύστημα,μιλούν για εξέλιξη σε μια «πλατφόρμα πωλήσεων» που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο υπαλλήλων σε υψηλά πόστα για να μεσολαβεί μεταξύ δυνητικών αγοραστών και πωλητών.

 19. Το γνωστο ιστορικο περιοδικο Παθολογικης Διαφημισης (Π&Δ) επανηλθε στο ζητημα των φρεγατων, και απο εκει που εγραφαν οτι το ΠΝ θα παρει τις φρεγατες που χρειαζεται, τωρα το αλλαξαν και γραφουν οτι η αγορα θα γινει ΜΟΝΟ με Πολιτικα Κριτηρια.

  Συνοψιζοντας το αρθρο, γραφουν οτι δεν εχουμε χρηματα, τα ναυπηγεια δεν λειτουργουν, αρα οι Αμερικανοι θα μας δανεισουν 5 δις για να αγορασουμε προβληματικες ψαροτρατες Ριο Μαρε MMSC που χρειαζονται ρυμουλκο για να βγουν στο Αιγαιο. Θα γινει και μια συμφωνια με καποιον επιχειρηματια εδω να παρει τσαμπα τα ναυπηγεια, θα του χαριστουν τα χρεη, και θα κονομησει τοσο απο το συμβολαιο κατασκευης, οσο απο την αναγκη για επισκευες στις MMSC μετα απο καθε εξοδο απο το ναυσταθμο. Θα πληρωσουμε δηλαδη διπλα και τριπλα τις Shipyard Queens MMSC και δεν θα εχουμε πλοια για να αντιμετωπισουμε τους Τουρκους.

  Απο την αλλη διαβαζουμε στο capital.gr οτι υπαρχει αφθονο χρημα στον Ελληνικο Στρατο, και αυτο το χρημα ΔΕΝ θα παει για αναβαθμιση των Αρματων Μαχης, η για την αποκτηση καινουριου ΤΟΜΑ, αλλα θα παει στην ΕΛΒΟ για να αγοραστουν 4X4 Sandcat και Hyrax, τα οποια ειναι για Αστυνομικη χρηση. Θα αγοραστουν λεει 10 χιλιαδες 4Χ4, με κοστος 4-5 δισεκατομμυρια ευρω, λες και θα πολεμησουμε λαθρομεταναστες και αναρχικους.

  Αυτο που βλεπω εγω ειναι οτι βρηκαν ευκαιρια καποια να επαναλλαβουν τα κατορθωματα του Ακη Τσοχατζοπουλου και Γιαννου Παπαντωνιου, να παρουν τσαμπα με 1-2 εκατομμυρια πρωην κρατικες βιομηχανιες, με μηδεν εργαζομενους και κατοπιν να παρουν παραγγελιες μερικων δισεκατομμυριων ωστε να πλουτισουν γρηγορα τοσο οι επιχειρηματιες οσο και οι πολιτικοι συνεργατες τους, φυσικα αρμεγοντας το Δημοσιο Ταμειο εις βαρος της εθνικης αμυνας και της ιδιας της υπαρξης του Εθνους.

  1. Καλλιτεχνικος ο σαρκασμος ……
   » Παθολογικης Διαφημισης (Π&Δ) «

   Να σαι καλα , ευχαριστηθηκα γελιο !

   Να εμβαθεινω την αναφορα σου προς τον Α Τζοχατζοπουλο.

   Ο Ακης, πηγε φυλακη για τις μιζες του οχι γιατι ηταν ο μονος που ειχε καταντησει την μιζα ως θεσμο, ή ο μονος πους πιαστηκε με την κατσικα στην πλατη.

   Ο Ακης πηγε στην φυλακη γιατι πειρε μιζες απο Ρωσσικες εταιριες, κι ΟΧΙ απο την συνηθες πρακτικη οι μιζες να μας ερχονται απο τον θειο μας τον Σαμ.

   Εστειλαν τον Ακη στην κρεμαλα, για να καει μια κι καλης το χαρτι Ρωσσικες προμηθεις οπλικων συστηματων. Αυτο ηταν το ολο παιχνιδι με τον Ακη !!

   μετα, εχει συνεχεια το θεμα….
   Θυμομαστε ολοι μας τοτε που ο Κωστακης Καραμανλης αποφασισε να ερθει πιο κοντα γεωπολιτικα με την Ρωσσια, μαλιστα παραγγελνοντας 400+ κομματια ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ (BMP 3HEL) σε ειδικη διαμορφωση που ειχαν ζητησει το ΓΕΣ για δυο κυριους κλαδους τις Ελληνικες ειδικες δυναμεις κι για το σωμα των πεζοναυτων.

   Κι οπως εξεληχθηκε το θεμα ο πρωην προωθυπυργος – Κωστακης Καραμανλης – ενοιωσε στο πετσι του τι παει να πει να εχεις τον θειο Σαμ να σου τριζει τα δοντια του. Επεσε μια απειρη μαυριλη πανω απο εκεινη την κυβερνηση.

   Αυτα για την ιστορια του θεματος, κι το τι σοι «συμμαχος» ειναι οι ΗΠΑ !

 20. @Κostas

  Φίλε μου ο σχολιαστής στον οποίο απαντάς, με εύκολη επιχειρηματολογία το τι έχουν πράξει
  οι άλλες αεροπορίες, είναι άριστος γνώστης (εκ των έσω) της Π.Α και ειδικά των Mirage.
  Περισσότερες λεπτομέρειες για τον κάτοχο Phd και λέκτορα στις στρατιωτικές
  σχολές και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης :https://www.linkedin.com/in/konstantinos-zikidis-32485430/?originalSubdomain=gr
  Θα πω μόνο για τα όπλα που μας παρέχουν οι δύο σύμμαχοι στα αεροσκάφη που έχουμε, θυμήσου:
  F-16 φορτωμένα με Mavericks (καλοκαιρινή φωτό τις ‘θερμές’ ημέρες), όταν οι Γάλλοι χρόνια
  μας έχουν διαθέσιμους τους Exocet και Scalp ΕG

  1. όσο και να εκτιμώ τον κο Ζηκίδη, η επίκληση αυθεντίας δείχνει ένδεια επιχειρημάτων από πλευράς σας ( όχι από πλευράς μου Ζηκίδη).

   Επί της ουσίας και για τα όπλα που είπατε, AMRAAM, IRIS-T, JDAM, HARM.

   Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.

  2. Με τον συνονόματο @Kostas γνωριζόμαστε διαδικτυακά εδώ και καιρό. Αν και συνήθως διαφωνούμε, νομίζω ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, γιατί είναι γνώστης, αν και ολίγον τι δηκτικός. Πάντως συζητάμε. Ουδείς γνωρίζει εκ προοιμίου την πάσα αλήθεια.

   1. ξαναδιάβασα το τελευταίο σχόλιο μου. Αυτό που ήθελα να γράψω μέσα στην παρένθεση είναι: όχι από πλευράς κου Ζηκιδη

    Το «μου» αλλάζει το νόημα.

    Δεκτή η μομφή περί δηκτικων σχολίων, απέχει πολύ από τον χαρακτήρα μου αλλά όντως κάποια σχόλια είναι πιο επιθετικά από όσο θα τα ηθελα.

    Σε κάποιο βαθμό ανάβει τη συζήτηση και την κάνει πιο ενδιαφέρουσα σε άλλες περιπτώσεις οδηγεί σε παρεκτροπή.

    Επι της ουσίας πάλι, η πολυτυπία έχει πολλά μειονεκτήματα που τα έχουμε δει στο «πετσί» μας. Πχ οκ είχαμε στα χαρτιά τόσα Μιράζ, ποσά πραγματικά πετούσαν;

    επίσης ποια είναι η στρατηγική στόχευση της χώρας μας, να έρθουμε σε σύγκρουση με το δυτικό κόσμο προς όφελος περιθωριακών-αυταρχικών ηγετών; βλέπε δεκαετία 80; γιατί να ανησυχούμε για τη ροη ανταλλακτικών όταν αποδεδειγμένα το τελευταίο αιώνα (να μην πω από ιδρύσεως προ 200 ετών) τα συμφέροντα μας ήταν ταυτόσημα με τον δυτικό κόσμο;

    1. Αγαπητέ συνονόματε, είχα καταλάβει τι ήθελες να πεις στο σχόλιό σου.
     Όμως με στενοχωράς όταν αναφέρεσαι στο πόσα Μιράζ πετούσαν…
     Επειδή γνωρίζεις αεροπορική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών (όχι μόνο από το 2010 έως το 2020), θα γνωρίζεις ότι τουλάχιστον για 20 χρόνια, από το 1990 έως το 2010, είχαμε μία εξαιρετική σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS στα ελληνικά), με τη βοήθεια της οποίας υποστηρίζαμε αποτελεσματικά τα Μιράζ Φ1 και 2000. Οι διαθεσιμότητες που είχαμε ήταν αξιοπρεπέστατες, εξαιρετικές με τα σημερινά δεδομένα. Το κόστος ήταν ελέγξιμο και σε κάθε περίπτωση συγκρίσιμο με το ανάλογο κόστος υποστήριξης των Φ-16 (αν και επίσης θα γνωρίζεις ότι δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς ξοδεύουμε για τα Φ-16, καθώς αυτά υποστηρίζονται μέσα από περίπλοκες συμβάσεις ΦΜΣ, όπου η διαφάνεια δεν είναι το κύριό τους ατού…). Επομένως, για 20 χρόνια τουλάχιστον, τα Μιράζ πέταγαν με ικανοποιητικές διαθεσιμότητες, τολμώ να πω της τάξης του 80%. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην από την αρχή της κρίσης ή τουλάχιστον από το 2012 και μετά. ΔΕΝ έφταιγαν οι Γάλλοι που δεν είχαμε ροή ανταλλακτικών. Άλλωστε ΗΑΕ, Κατάρ, Ινδοί, Αιγύπτιοι κλπ είχαν την απαιτούμενη ροή ανταλλακτικών. Εμείς φταίγαμε. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ μου φαίνεται ως υπεκφυγή να λέω ότι “έφταιγε το θεσμικό πλαίσιο”. Κι όμως έτσι ήταν. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι πόσο τραγικό είναι αυτό και πόσο θα μπορούσε να μας είχε κοστίσει το περασμένο καλοκαίρι.

     Η Γαλλία ήταν και είναι στον δυτικό κόσμο. Τα συμφέροντα μας ήταν και είναι ταυτόσημα με τον δυτικό κόσμο, όπως λες. Το ερώτημα είναι: εμείς είμαστε στον δυτικό κόσμο;;;

     1. Σαφώς και ανήκουμε στο δυτικό κόσμο.

      Το πλεονέκτημα των αμερικανικών όπλων παραδοσιακά είναι οι «ευκολίες πληρωμής», η πρόσβαση σε παραχωρήσεις μεταχειρισμένων συστημάτων, οι συμβάσεις απευθειας με την αμερικανική κυβέρνηση ή με όρους ίδιους με αυτούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

      Φαίνεται ότι οι Γάλλοι έχουν μάθει και φρόντισαν να αλλάξουν τακτική με τα Ραφαλ (αγορα-ουσιαστικα παραχώρηση μεταχειρισμένων Ραφαλ).

      Ένα σημείο που ακόμα υπερτερούν τα αμερικανικά συστήματά είναι η εύκολη πρόσβαση σε «φθηνά ανταλλακτικά» λόγω οικονομιών κλίμακας.

      Δεν είμαι κατα των Γαλλικών όπλων.

      Οι Γάλλοι έχουν τεχνολογία αιχμής σε ορισμένους τομείς που οι Αμερικανοί μπορεί να μην είναι διατεθημένοι να αποδεσμεύσουν, ή που μπορεί να μην έχουν ανάλογη τεχνολογία λόγω διαφορετικών αναγκών -δόγματος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ή που μπορεί να κοστίζουν πολύ (υπάρχουν κάποια μονοπώλεια στους εξοπλισμούς τους και τα χρυσοπληρώνουν)

 21. Φίλε G_P δεν πρεπει κι αυτοι να βγαλουν μεροκαματο;
  πως να πληρωσουν εργαζομενους, εκδοσεις, τυπογραφεια, φωτογραφους…..

  Παντως για τους ελληνες οπλαδες και το Ελληνικο συμπλεγμα συμφεροντων που εχει παρει θεσεις μαχης με εταιρειές του εξωτερικου που μολις εχουν καταφτασει και ψαχνουν γραφεια και εκδοση ΑΦΜ, τα εγραψα σε σχολιο μου πιο πανω.
  Εγω τα εεγραψα και αμαρτιες ουκ εχω……

  Το μεγαλο πανηγυρι εχει ηδη ξεκινησει δυστυχως και παιζει να κλαψουμε στο τελος με μαυρο δακρυ…

  1. @ Paradox

   Μεροκαματο ας βγαλουν οπως ολοι οι υπολοιποι, μεσω διαφημησεων και πωλησεων.

   Οχι ομως μεσω «τοποθετησης προιοντων» τα οποια στη συνεχεις γραφουν οτι ειναι «καρε του Ασσου», καλυτερες φρεγατες στον πλανητη, και στο τελος «πολιτικη αποφαση» επειδη οι Αμερικανοι ειναι φιλοι μας και θα μας δοσουν δανεικα με υψηλο επιτοκιο, οταν στις Διεθνεις αγορες μπορεις να δανειστει με μηδενικο επιτοκιο.

   Αυτο ειναι δουλεμα και εξαπατηση οσων τους διαβαζουν και τους πιστευουν.

   1. @G_P
    Στην διαφήμιση αυτό ακριβώς γίνεται παντού,αφού όλοι θέλουν να πουλήσουν το προϊόν τους φροντίζουν να παρουσιάζεται ως το ανώτερο απο τις εταιρίες που αναλαμβάνουν την προώθηση στην αγορά.
    Σε έναν ανταγωνισμό ο πωλητής πληρώνει πολλά χρήματα για παρουσίαση του προϊόντος πιυ θέλει να πουλήσει στο καλύτερο δυνατό φως για να αποκτήσει πελατεία,δεν τον ενδιαφέρει αν το προϊόν των ανταγωνιστών είναι ανώτερης ποιότητας η πιο κατάλληλο και συμφέρον για τον πελάτη και αγοραστή.
    Η ευθύνη είναι στον πελάτη/αγοραστή να ελέγχει προσεκτικά τι αγοράζει,ζητώντας πληροφορίες και συγκρίνοντας τα προϊόντα που του προτείνουν οι εταιρίες,πρίν αποφασίσει σε πιο θα επενδύσει.

 22. @ Paradox

  Μάλλον είσαι του χώρου, για να γνωρίζεις τις κινήσεις από το εξωτερικό, εκδόσεις ΑΦΜ, κτλπ
  Η IDEX θα γίνει κανονικά στο Άμπου Ντάμπι? Θα παραβρεθείς?

 23. Δυστυχως παρολο που ειχα ηδη λαβει τις αδειες εισοδου υπαρχει καραντινα 10 ημερων και λογω καποιων αιφνιδιων υποχρεωσεων δεν το προλαβαινω για ελαχιστες μερες. θα επρεπε να μεινω Ντουμπαι 10 μερες και τη 11η να περασω Αμπου Νταμπι αλλα δυστυχως δεν προλαβαινω.

  Ειναι πολυ περιεργη κατασταση γενικα και στις εκθεσεις γιατι κι αυτη που λαμβανει χωρα στην Ντοχα εχει θεματα λογω εριορισμων και καραντινας

  1. @ Paradox

   Πες μας τι βλεπεις στον χωρο, εξελιξεις, κτλ.

   Στην Ελλαδα ποια ειναι αποψη σου για το ολο θεμα με τις φρεγατες, τα τζιπ 4Χ4 Hyrax κτλ και αμυντικη βιομηχανια γενικοτερα?

   Αν διαβασεις το αρθρο στο capital.gr γραφουν για συμβολαιο 4-5 δις για αγορα 4Χ4 με βαρος 4,5 τονων, δηλαδη ακριβως οσο το Hyrax, το οποιο ειναι ενα Mercedes που εχει προστεθει θωρακιση stanag 1-2. Δηλαδη θα αντικαταστησουμε τα Μερσεντες με Μερσεντες παλι απλα θα φερουν ελαφρα θωρακιση.

   Θα μας ξανα-χρεοκοπησουν παλι με τις κομπινες στην ΕΛΒΟ και στα ναυπηγεια οι κυβερνωντες?

 24. Αγαπητέ G_P το έχω διαβάσει.
  Η ΕΛΒΟ ηταν και θα παραμεινει μια περιεργη ιστορια….

  Στη συγκεκριμένη κατάσταση που περιήλθε δυστυχώς θα πληρωθει η αναβιωση της με πολύ χρήμα γιατί οι Ελληνες πολιτικοί έχουν μάθει να βάζουν λουκέτο σε οτιδήποτε βιώσιμο και να αναβιώνουν με κόστος ότι είναι ξοφλημένο.

  Στο παρόν οι συσχετισμοί ισχύος μεταξύ των εμπλεκομένων στη Α.Μεσόγειο μας θέλουν μέσα στο παιχνιδι με όποιο κόστος και παραπλευρες απώλειες …..(βλέπε ΕΛΒΟ)
  Ας το αφήσουμε εκεί.

  ΥΓ. πριν 20 μερες εγραψα οτι η TOTAL & EXXON θα ξεκινησουν άμεσα γεωφυσικές και 3D scanning των Ν.Α. της Κρήτης και έδωσα κάποιες πληροφορίες για το σχέδιο των Αγωγών των ΗΑΕ & της Σ.Αραβίας

  Αυτή η πληροφορία πλεόν επιβεβαιωνεται απο ξενα και ντοπια εντυπα και στην στην ουσια ειναι πιο σημαντικη απο καθε φρεγατα και αλλο οπλικό συστημα γιατι πολύ απλά αν αρχισουν και βγαινουν θετικα τα γραφήματα και τα report τοτε την ιδια αμεσως στιγμη ακυρωνεται καθε συφμωνο ΑΟΖ μεταξυ Τουρκίας & Λιβυης και στην ουσια ο έλεγχος και η προστασια των οικοπέδων και εν γένει της περιοχής περναει στις κυβερνησεις της γαλλίας και των ΗΠΑ!!!

  Λίγη υπομονή γιατι μπορεί να είμαστε γενικά άχρηστοι στην άσκηση γεωστραηγικής αλλά είμαστε απίστευτα κωλοφαρδοι όσον αφορά το momentum και το timing που θέλει την Ευρωπη διψασμενη για υδρογονανθρακες και τις οικονομιες σημαδεμενες…..οι οποίες αποζητούν φθηνή αλλά και ευκολα προσβασιμη ενεργεια

  1. @Paradox

   Η ΕΛΒΟ ηταν και θα παραμεινει μια περιεργη ιστορια…. Στη συγκεκριμένη κατάσταση που περιήλθε δυστυχώς θα πληρωθει η αναβιωση της με πολύ χρήμα γιατί οι Ελληνες πολιτικοί έχουν μάθει να βάζουν λουκέτο σε οτιδήποτε βιώσιμο και να αναβιώνουν με κόστος ότι είναι ξοφλημένο. ….Στο παρόν οι συσχετισμοί ισχύος μεταξύ των εμπλεκομένων στη Α.Μεσόγειο μας θέλουν μέσα στο παιχνιδι με όποιο κόστος και παραπλευρες απώλειες …..(βλέπε ΕΛΒΟ)»

   Δεν μας τα λες καθολου καλα ρε κουμπαρε!
   Δηλαδη πρεπει να δωσουμε δωσουμε 4-5 δισ. στους Ισραηλινους αεριτζήδες φιλους του Μονόχειρος, για να αγορασουμε 10.000 αχρηστα τζιποφορτηγακια, διαφορετικα θα μεινουμε εξω απο το παιχνιδι των συσχετισμων ισχυος στην Ανατολικη Μεσογειο;

   1. » Δηλαδη πρεπει να δωσουμε δωσουμε 4-5 δισ. στους Ισραηλινους αεριτζήδες φιλους του Μονόχειρος, για να αγορασουμε 10.000 αχρηστα τζιποφορτηγακια, «
    ΝΑΙ !!
    Το εαν θα μεινουμε στην απεξω, δεν παιζεται αλλα ΕΤΣΙ θελουν να παρουσιαζουν το τεχνητο διλημμα, στον λαουτζικο για να αποδεχθει την οποια επενδυση απο τους ισραηλινους.

    Και αμα το ψαξεις πιο πολυ θα δεις πως η ΕΛΒΟ ΔΕΝ θα παραγει προστιθεμενη αξια για τις Ελληνικες ΕΔ.

    Η νεα διοικηση, θα φερνει συμφωνιες κι συμβολαια τα οποια θα παραγει ὴ θα συναρμολογει μεσω της ΕΛΒΟ για πωληση, στις ΙΔΙΕΣ εμπορικες τιμες ακομα κι στις ΕΔ, χωρις κανενα ειδος σχεδιασμου μεταφορας τεχνογνωσιας κι τεχνολογικης αναβαθμισεις της ΕΛΒΟ.

    Το μονο χρημα που θα ρεει απο την ΕΛΒΟ στην Ελληνικη οικονομια θα ειναι οι μισθοι των υπαλληλων !!

    Αυτα για να ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ μερικοι !

  2. @Paradox

   Συμφωνώ απόλυτα με το υστερόγραφό σου
   Έχουν προχωρήσει ήδη οι συζητήσεις της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων και η συμμαχία
   που πλέον έχει σχηματιστεί στην Ν.Α Μεσόγειο (Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, ΗΑΕ, Σ.Αραβία, Κύπρος)
   σκοπό έχει την απρόσκοπτη διαχείριση τόσο των υπαρχόντων κοιτασμάτων (Ισραήλ, Αίγυπτος)
   όσο και των μελλοντικών (Ελλάδα, Κύπρος)
   Αυτός είναι και ο λόγος του ανοίγματος του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών, τα οποία θα έχουν
   και συνέχεια.
   ‘Παρασκηνιακά’ προαγοράζονται μερίδια και συμφωνούνται ποσοστά και αποδόσεις, ενώ σε αυτά
   που πρέπει να ‘φαίνονται’, αγοράζονται ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου από τους Άραβες
   Οι συγκυρίες στην σκακιέρα επιτέλους μας ευνοούν, αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επιθέσεις
   που θα επιχειρήσει ο Πειρατής της περιοχής , αντιτάσσοντας σωστά ανοίγματα των δικών μας πιονιών

 25. Απο που προκυπτει οτι η αποτελεσματικοτητα του Τουρκικου οπλοστασιου ειναι αμφιβολου ποιοτητας;
  Απο πουθενα .
  Διαφοροι διακινουν το παραπανω συμπερασμα αυθαιρετα και χωρις κανενα στοιχειο ειτε αμφιβαλλοντας άναιτια ειτε αποδιδοντας λαθος τακτικες χρησης σε κατωτερη ποιοτητα ειτε χρεωνοντας τις επιτυχιες στα περιβαλλοντα χαμηλης απειλης .
  Η ουσια ομως της παραγωγης και σχεδιασης καινοτομων συστηματων με η χωρις βοηθεια ,κατι αδιαφορο ,παραμενει οπως και η δικη μας ανυπαρξια σε ολα τα πεδια οχι μονο παραγωγικα αλλα εστω και σανυπαρξης κατηγοριων συστηματων απο φονικα η loitering ΜΕΑ μεχρι βαλλιστικους πυραυλους επιδοσεων.
  Ας μην υποτιμουμε τον αντιπαλο .
  Η υπερτιμηση μπορει σαν λαθος να μας αναγκασει να κινητοποιηθουμε εγκαιρα και αναλογα αλλα η υποτιμηση θα μας οδηγησει σε στρατηγικο αιφνιδιασμο.
  Ρωτηστε και τους Αρμενιους ..κατι γνωριζουν.
  Εαν η χωρα δεν ακολουθησει μεσα στα επομενα το πολυ πεντε χρονια παραγωγικα και ανεξαρτητα την Τουρκια σε βασικα οπλικα συστηματα αργα η γρηγορα θα ηττηθει κατα κρατος .

 26. Θα κάνω μια διευκρίνιση για το θωρακισμένο 6Χ6.
  Λυπάμαι που παρεξηγείς το κείμενο μου το όποιο είναι με χαμηλό
  κόστος να κάνεις δουλειά.
  Πόλεμος σήμερα δεν γίνετε χωρίς μηχανοκίνητο πεζικό.
  Έχουμε; Όχι.
  Οι 200 χιλιάδες αφορούν την εταιρία με το ανάλογο κέρδος που
  είναι υψηλό, οι επενδύσεις, τα μηχανήματα και τα μελλοντικά κόστη.
  Το πραγματικό κόστος είναι ελάχιστο.
  Για όσους δεν ξέρουν το κέρδος στα όπλα είναι τεράστιο.

  Η μελέτη αφορούσε για να κάνουμε κάθε παλιό σύνταγμα πεζικού
  σε μηχανοκίνητο.
  Δηλαδή θα είχαμε 52 μηχανοκίνητα συντάγματα εφεδρείας συν αυτά
  που έχουμε. Δηλαδή 75-80 συντάγματα.

  Η λογική έλεγε βάση την μελέτης να γινόταν προώθηση κάθε μηχανοκίνητου
  λόχου προς το μέτωπο και μέσα σε 3 ημέρες να ήταν όλα στον Έβρο.

  Ούτε τα μισά δεν θα μπορούσαν να παρατάξουν οι τούρκοι.
  Με μια επίθεση θα φτάναμε έξω από την Κωνσταντινούπολη.
  Η μελέτη αφορούσε και άλλα φτηνά όπλα 4Χ4 κλπ.
  Δεν μπορώ να γράψω όλα αυτά σε λίγες γραμμές.

 27. Το καθε αγριο ζωο ξερει τι πρεπει να κανει για την επιβιωση του.
  Εμεις ως πολιτισμενοι ανθρωποι, πορευομαστε με το διεθνες δικαιο, με το τελος της πολιτικης των κανονιοφορων, με το ανηκομεν εκει που δεν μας θελουνε, απεναντι σε κρατη που δεν εχουν ξεχασει για ποιο λογο δημιουργηθηκαν και απο ποιον τα κομματια εκοψαν.
  Ανηκομεν εις την Δυσιν, που με χαρα, μας δινει προικα στην Ανατολη.
  Σε καθε επαφη με τους γειτονες χανουμε και κατι.
  Σαν να μας λεν τα καλαντα και αντι κερμα τους δινουμε κομματια του εαυτου μας
  Σκοπια, Ιταλια, Αιγυπτος, τωρα και Τουρκια.
  Καποιοι ακομα πιστευουν στις συμμαχιες, οπως το ΝΑΤΟ και η ευρωπαικη ενωση.
  Καποιοι ακομα περιμενουν Ticonderoga για να γλυτωσουμε τα χειροτερα.
  Ναι, γιατι οχι.
  2 ξεδοντιασμενα Ticonderoga ειναι στα πλανα του τσομπανου.
  Λογικα μετα το μοιρασμα του δικου μας πλουτου.
  Την πιθανοτητα ομως να παρει και 4 η Τουρκια και απο 1 η Αλβανια και τα Σκοπια και να σουλατσαρει σε Θερμαϊκο, βαση της συνφωνιας των Πρεσπων την σκεφτεται κανενας ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *