Ο Σέρβικος Πολλαπλός Εκτοξευτής Sumadija (MLRS : Multiple Launch Rocket System) έχει κατασκευαστεί από τον Σερβικό Στρατό σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο του Βελιγραδίου, βασιζόμενος στα συστήματα πυροβολικού M-87 Orkan και KOL 15 – VERA.

Η παραγωγή του ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 80′ με σκοπό την προβολή ισχύος έναντι στόχων επιφανείας, αλλά δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στο κλάδο του πυροβολικού, έχει προσαρμοστεί στην γενικότερη προβολή ισχύος μεσαίου-μικρού βεληνεκούς μέσω πυρών ακριβείας σε στεριά και θάλασσα. Παρουσιάστηκε από την σέρβικη εταιρεία Yugoimport στην αμυντική έκθεση «Defense & Security 2017», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης

O Σέρβικος Πολλαπλός εκτοξευτής Somadija κατά την διάρκεια παρουσίασης στην Ταϊλάνδη, πάνω σε τροχοφόρο όχημα

Χαρακτηριστικά

Η νέα γενιά Σερβικών MLRS τύπου Sumadija έχει σχεδιαστεί (από τον εκτοξευτή μέχρι το βλήμα) για ταχυκίνητες αποστολές υψηλής ευελιξίας με στόχο την καταστροφή υψηλής αξίας στόχων. Οι δυνατότητες ταχείας αντίδρασης και εντοπισμού στόχων (Εντοπισμός-Κρούση) επιτρέπουν την εμπλοκή κρίσιμων χρονικά στόχων όπως κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου, ζώνες ανεφοδιασμού, συστήματα αεράμυνας και συστοιχίες εχθρικών ραντάρ. Ο εκτοξευτής του συστήματος Sumadija βρίσκεται σε τροχοφόρο όχημα 8×8 της ρωσικής εταιρείας Kamaz, με ενσωματωμένη θωράκιση πληρώματος σε ολόκληρο το όχημα. Το Sumadija μπορεί να εκτοξεύσει δύο τύπους πυραύλων, τον Jerina-1 και τον Jerina-2, ενώ παράλληλα μία πυροβολαρχία αποτελείται από εννέα μέχρι δώδεκα εκτοξευτές. Κάθε εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει 4-8 Jerina-1 (ανάλογα το κάνιστρο) ή 12 Jerina-2.

Ο Jerina-1, έχει διαμέτρημα 400 χιλιοστών και βεληνεκές μέχρι 285 χιλιόμετρα, φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 200 κιλών και χρησιμοποιεί σύστημα καθοδήγησης αδρανειακής πλοήγησης σε συνδυασμό με δορυφορικό σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσεως (INS/GPS : Inertial Navigation System/GLONASS). Ο Στρατός της Σερβίας, μέσω ενός σύγχρονου λογισμικού ελέγχου μάχης C4I2, είναι ικανός να προσφέρει δεδομένα στοχοποίησης στον J1 μέσω UAV και ενεργών/παθητικών ραντάρ. Ο μη-κατευθυνόμενος  Jerina-2, έχει διάμετρο 267 χιλιοστών και μέγιστο βεληνεκές 75 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να ενσωματώσει κεφαλή βάρους 100 κιλών. Η εκτόξευση των πυραύλων πραγματοποιείται υπό γωνία ±30°, ενώ η μέγιστη γωνία εκτόξευσης είναι 48°. 

Πύραυλοι Jerina 1 και Jerina 2 με δυνατότητα συνεργατικών βολών έναντι στόχων υψηλής αξίας

Προβολή ισχύος στις Εγγύς Θάλασσες μέσω Παράκτιου Πυροβολικού

Λόγω εξελίξεων στην τεχνολογία του πολέμου και δεδομένων των δυσχαιρών οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζουν τα Δυτικά κράτη, χερσαίες δυνάμεις που διαθέτουν πυκνά νησιωτικά πλέγματα, μέσω συνεργατικής λειτουργίας Εκτοξευτών Πολλαπλών Ρουκετών (MRL) και Πυροβόλων με κατευθυνόμενα βλήματα, είναι ικανές να προβάλουν ισχύ σε έναντι εχθρικών ναυτικών πλατφορμών δια της ξηράς, με ιδιαίτερα »πρωτόγονο» τρόπο. Εκτοξευτές Πολλαπλών Ρουκετών παράκτιας άμυνας σαν τον Jobaria των (φίλα προσκείμενων σε εμάς) Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λειτουργώντας συνεργατικά είτε με τους ήδη υπάρχοντες ΜLRS M270, είτε σε συνεργία με τον Sumadija, είναι ικανά να καταστρέψουν από σμήνη μη επανδρωμένων ταχύπλοων τουρκικών σκαφών (ULAQ), μέχρι oλόκληρες μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο Jobaria είναι ικανός να βάλει μέσω 240 ρουκετών των 122 χιλιοστών, σε αποστάσεις 60-100 χιλιομέτρων, εντός μίας μεγάλης γεωγραφικά ζώνης, αδρανοποιώντας πλήρως την συντριπτική πλειοψηφία των συστημάτων τερματικής άμυνας (CIWS) των τουρκικών ναυτικών πλατφορμών.

Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών Jobaria των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ιδανικός για κορεσμό χερσαίας-ναυτικής αεράμυνας

Δεδομένης της προαναφερθείσας επιχείρησης κορεσμού της αεράμυνας του αντιπάλου, εκτοξευτές σαν τον Sumadija (ή και τον Μ270) έχουν πεδίο δόξης λαμπρόν, για διεξαγωγή βολών ακριβείας, λαμβάνοντας δεδομένα στοχοποίησης από UAV τύπου Heron II, έναντι ακριβών μονάδων μάχης του εχθρικού πολεμικού ναυτικού αποδιοργανώνοντας σε μεγάλο βαθμό την δικτυοκεντρική συνεργεία του αντιπάλου.

Η τεχνογνωσία κατασκευής ενός παρόμοιου δικτύου μάχης με Πολλαπλούς Εκτοξευτές Ρουκετών παράκτιας άμυνας, Πυροβολικό με τροποποιημένα βλήματα και φθηνούς αισθητήρες είναι αρκετά διαδεδομένη και υπάρχει ήδη, μέχρι κάποιου σημείου, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεδομένης μίας στοιχειώδους προστασίας από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα, μέσω  συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ή αξιόπιστων συστημάτων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς θα διαμορφώναμε το πρόπλασμα δημιουργίας Ζώνης Άρνησης και Αντιπρόσβασης Περιοχής με ιδιαίτερα μικρό κόστος, συγκριτικά με το αποτέλεσμα. 

Ο λόγος που επιλέχθηκε το Σερβικό πυραυλικό σύστημα είναι διττός. Αφενός να καταδείξει την αναγκαιότητα απόκτησης πυραυλικών συστημάτων για την ανάσχεση της τουρκικής απειλής και αφετέρου για να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) συγκεκριμένα.

Η ανάπτυξη πυραυλικών όπλων κάλλιστα μπορεί να επιτευχθεί με συνεργασίες και συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες ώστε να αποκτηθούν πυραυλικές δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς και συνάμα να λάβει χώρα επανέναρξη της αμυντικής βιομηχανίας. Το σύστημα θα ήταν επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την Εθνική Φρουρά εκτός του Ελληνικού Στρατού.

Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης του ΕΣ με οπλικά συστήματα που διακρίνονται για την μεγάλη τους εμβέλεια, τον όγκο πυρός και την ακρίβεια τους πρέπει να αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη στα πλαίσια σχεδιασμού και υλοποίησης των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ως εκ τούτων, επείγει και δυστυχώς καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός των πυραυλικών συστημάτων του ΕΣ και ειδικότερα των M270 MLRS και των RM-70 καθώς και της απόκτησης νέων πυρομαχικών όπως τα αμερικανικά βλήματα Deepstrike εάν αυτά είναι αποδεσμεύονται.

Comments

 1. Πολύ καλό για τα ελληνικά δεδομένα ,και πολύ φθηνότερο από δυτικά συστήματα.Τα προβλήματα είναι δύο βασικά.Πρωτων θα μας αφήσουν οι Αμερικάνοι να αγοράσουμε κάτι που δεν είναι δικό τους και δεύτερον δεν έχει καλή μίζα ρε παιδάκι μου

  1. Λογαριασμο γινεται να μην τους δωσουμε εαν θελουμε, δεν ειναι game changer ειναι για την αμυνα της χωρας τα υπολοιπα ειναι δικαιολογιες

  2. Tο σκεπτικό «δε θα μας αφήσουν οι Αμερικανοί», «δε μας το επιτρέπουν οι Γερμανοί» κ.ο.κ.ε. πρέπει να τελειώσει.
   Πάνω απ’όλλα να σκεφτούμε και να πάρουμε αυτά που ΕΜΕΙΣ χρειαζόμαστε και όχι αυτά που θέλουν και μας επιβάλουν οι άλλοι.
   Η Σερβία ούτε Ρωσία είναι, ούτε αντίπαλος του Νατο. Καθαρό business είναι και τα συστήματα δεν είναι για την συμμαχία, αλλά για την Ελλάδα. Μπορούμε να πάρουμε και από Ινδία, ΗΑΕ και απ’όπου θέλουμε.
   Δηλ. αύριο-μεθαύριο δε θα μας αφήσουν οι Αμερικανοί να αμυνθούμε…

   1. αυτος ειναι ο μειζον λογος για να μην παμε σε αμερικανικες φρεγατες. Γιατι μετα το ΓΕΕΘΑ παει στα κεντρικα της Λοκχιντ. Δεν σας δινουμε πυρομαχικα, ουτε αναβαθμισεις κτλ γιατι εχουμε παρε δωσε με Τουρκια λεω γω. Ο αρχηγος των ενοπλων δυναμεων θα βρισκεται κατω απο τον Μανατζερ της Λοκχιντ. Φαντασου να χασουμε πολεμο στο μελλον με υπαιτιοτητα της Λοκχιντ. Ποιος θα φταιει; Εμεις, αφου ολα τα εξοπλιστικα τα δωσαμε σε εναν προμηθευτη (F35, P3 ORION, F16, C130, MMSC). Μαθημα logistics πρωτοετων. Αλλα τα επιτελεια εκει κολλημενα με κολλα ουχου.

 2. Κύριε Χωριανόπουλε συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Η σερβική αμυντική βιομηχανία ειδικά για ΠΒ του ΕΣ προσφέρει λύσεις που απογειώνουν τις δυνατότητες του, με πολύ χαμηλό κόστος και μεταφορά τεχνογνωσίας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τη μεγάλη διαφορά ισχύος εις βάρος μας στον τομέα του ΠΒμε την Τουρκία, αυτό κάνει την ελλημοσερβικη προσέγγιση απολύτως αναγκαία.
  Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και σε ένα σύστημα που ήδη υπάρχει στο οπλοστάσιο μας και έχει εγκαταλειφθεί, τοRM70.η Σλοβακία προσφέρει την αναβαθμισμένη έκδοση RM70Modular,που δίνει στο σύστημα αυτό τις δυνατότητες των Himars με κόστος για τα 116 συστήματα περί τα 200εκατ. Ευρώ,ως ποτέ θα περιμένουμε?

 3. Νομίζω ότι συζητάμε για δύο διαφορετικά πράγματα σε ένα και τα μπερδεύουμε.

  Το ένα είναι ο πολλαπλός εκτοξευτής και το άλλο τα αναλώσιμα. Πολλαπλούς εκτοξευτές έχουμε και αν θυμάμαι μπορούσαμε να πάρουμε και άλλους αποσυρόμενους με μικρό κόστος, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε και μια αναβάθμιση.

  Το σημείο που ίσως ήταν ενδιαφέρον είναι οι ρουκέτες, υπό την έννοια του αναλωσίμου, όπου θα ήταν χρήσιμο να έχουμε:
  -μεγάλες ποσότητες, ώστε αν γίνει κανα μπαμ να έχουμε απόθεμα και να μην κάνουμε οικονομία στην ποσότητα
  -μεγάλα βεληνεκή

  Άρα θα με ενδιέφερε αν οι πύραυλοι/ρουκέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα δικά μας MLRS. Αν ναι, θα ήταν ενδιαφέρον να κλείσουμε μια συμφωνία α) για μερικούς δοκιμαστικούς για να δούμε τις δυνατότητές τους, ειδικά αυτούς με το μεγάλο βεληνεκές, β) να πάρουμε μερικούς να τους έχουμε στο οπλοστάσιό μας και γ) να κλείσουμε κάποια συμφωνία με την οποία τους δίνουμε ένα σχετικά ενδιαφέρον ποσό ώστε αν ποτέ χρειαστούν, να παράγουν άμεσα ή να μας δώσουν του σερβικού στρατού άμεσα.

  1. Δυστυχώς ή ευτυχώς σημασία έχει και η ποσότητα σε Αιγαίο κιαι Έβρο. Ο κορεσμός αεράμυνας χρειάζεται ποσότητα ρουκετών σε συνεργασία με βλήμα ακριβείας. Με παράκτιες συστοιχίες λύνουμε τα χέρια σε ορισμένα πεδία του ναυτικού και ποντάρουμε σίγουρα στην ΄΄εκπληξη» που θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί ο αντίπαλος.

 4. Πολύ καλή περίπτωση με χαμηλό κόστος.
  Με 60-80 συστήματα από Έβρο και σε όλα τα νησιά.
  Η Σερβία έχει πολλά διαμάντια που θα άξιζε να δούνε.

 5. Πολλές μικρές χώρες με αξιόλογη πολεμική βιομηχανία υπάρχουν η δική μας που είναι;
  Οι συνεργασίες που είναι; Γιατί είναι στο μηδέν;

  1. Εμείς εδώ έχουμε δεξιούς και σοσιαληστές που στην πράξη είναι χειρότερη και από κομουνιστές.
   Ακόμα και πρώην ή νυν κομουνιστικές χώρες έχουν πολεμική βιομηχανία και παράγουν.
   Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις.

   1. Και πεινάνε μην το ξεχνάς ακόμα επίσης σύγκρινε μισθούς που έχουν μην βλέπεις μόνο την πολεμική βιομηχανία.
    Πρέπει πέρα από την κάλυψη εσωτερικών αναγκών να έχει και εξαγωγές για να αξίζει.
    Στις εξαγωγές πρέπει να έχεις και τις άδειες τρίτων (προμηθευτών κρίσιμων υλικών και όχι) για να εξάγεις. Και αν δρας (πολύ) ανταγωνιστικά θα έχεις θέματα στάνταρ.
    Θέλει σχέδιο μακρόπνοο που η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν διαθέτει.
    Προσωπικά θα έλεγα ας προσελκύσουμε για αρχή καμιά παραγωγή αυτοκινήτων και βλέπουμε για μετά.

    Είναι ωραία τα όνειρα και το κράξιμο αλλά η πραγματικότητα προσγειώνει.

    Φιλικά

 6. Πιστεύω πως μια αγορά και επίσης μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή θα ήταν προς το συμφέρον μας.
  Επίσης αν οι ρουκέτες αυτές είναι συμβατές με κάποια από τα υπάρχοντα συστήματα που αξιοποιεί ο Ε.Σ θα ήταν διπλό το όφελος της συμπαραγωγής διότι δεν θα είχαμε περιορισμούς σε αποδέσμευση ποσοτήτων και ανάλογων βλημάτων τους φορείς τους, όπως και αντιρρήσεις σε ποιο σημείο της επικράτειας θα τοποθετηθούν.

   1. Έχετε απόλυτο δίκιο. Η Σερβία όντας ουδέτερο και φιλικό γειτονικό κράτος, αποτελεί εξαιρετική περίπτωση που δίνει έμμεση και οικονομική πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες Ρωσίας/Κίνας, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απρόσιτες σε εμάς λόγω διπλωματικών και συμμαχικών περιορισμών. Απομένει κάποιος να αποφασίσει να βγάλει την ελληνική αμυντική βιομηχανία από το κώμα.

 7. Για την Κύπρο, επίσης, που έχει ήδη ξεκινήσει προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τη Σερβία, οι Sumadija θα ήταν εξαιρετική επιλογή. Ένας λόγος παραπάνω θα ήταν ότι, ελλείψει αεροπορίας, οι Sumadija θα έδιναν τη δυνατότητα σημαντικού επιθετικού πλήγματος στην τουρκική ενδοχώρα, π.χ. το εκκολαπτόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, τα αεροδρόμια της Αττάλειας, των Αδάνων, η βάση του Ινσιρλίκ κ.ά. είναι στην εμβέλεια των ρουκετών Jerina-1. (Για την βάση του Ικονίου ενδεχομένως χρειάζονται LORA). Η δυνατότητα πλήγματος εκτός νήσου θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης (και σημαντικός παράγοντας game changer).

 8. Είναι ιδανική ευκαιρία όχι να αγοράσουμε συστήματα, αλλά να αγοράσουμε τεχνογνωσία και εγκαταστάσεις και μετά να προχωρήσουμε σε παραγωγή.
  Υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη με ΜΗΔΕΝ πυραυλική τεχνογνωσία; Το Λιχτενστάιν ίσως;

 9. Πρεπει να ενισχυσουμε το πυραυλικο πυροβολικο μας με οτι περισοτερο μπορουμε,Lora,Deepstrike,PrSM,σερβικα πυραυλικα συστηματα κτλ..

 10. Θα μπορούσατε μήπως στο μέλλον να κάνετε ένα αφιέρωμα σε συτήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αν υπάρχει κάποια πρόταση από την ελληνική βιομηχανία;

 11. Ότι και να πάρουμε για το Πυροβολικό θα είναι απλώς στόχος για εξάσκηση αν δεν προμηθευτούμε άμεσα συστήματα anti-drone. Πρώτα ξεκινάμε από αυτά και μετά προχωράμε.

 12. Συγχαρητηρια για το αρθρο σας κυρε Χωριανοπουλε.

  Πιστευω πως το Sumadija με πυραυλους Jerina-1 των 285 χιλιομετρων ειναι ενα απο τα συστηματα τα οποια θα μπορουσαμε να συνεργαστουμε με τη Σερβια ωστε νατα κατασκευασουμε κατοπιν αδειας στην Ελλαδα, και να αποκτησουμε τεχνογνωσια σε αυτον τον τομεα. Ειναι πραγματικα εκπληκτικο πως οι Σερβοι αν και ειχαν βομβαρδιστει απο το ΝΑΤΟ πριν απο 20 χρονια, και τους ειχαν επιβληθει κυρωσεις, καταφεραν να αναπτυξουν πληθος συστηματων για την αμυντικη βιομηχανια, και να κανουν και εξαγωγες !!!

  Υπαρχουν και αλλα Σερβικα ρουκετοβολα που εχουν ενδιαφερον, οπως τα LRSVM M18 Oganj, LRSVM Morava, M87 Orkan , , ενω υπαρχουν επισης οι μικροι M-63 Plamen που μπορουν να ρυμουλκηθουν απο οχηματα, η να τοποθετηθουν πανω σε οχηματα και να εκτοξευσουν ολες τις ρουκετες που φερουν μαζικα σε 20 δευτερολεπτα. Σιγουρα ειναι καλυτερη λυση σε σχεση με ενα ρυμουλκομενο πυροβολο η εναν ρυμουλκομενο ολμο απο αποψη ισχυως πυρος, ευκινησιας , χρονου αντιδρασης και απαιτησεις επανδρωσης.

  Ενα ακρως ενδιαφερον συστημα ειναι επισης οι πυραλοι ALAS, που εχουν παρομοια λειτουργια οπως οι Ισραηλινοι Spike-NLOS, αλλα πολυ μεγαλυτερη εμβελεια, π.χ. οι ALAS-Β εχουν εμβελεια 60 χιλιομετρων χαρη στη χρηση στροβιλοκινητηρα και εχουν αγοραστει απο τα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα για χρηση προστασιας ακτων. Κατι τετοιο θα μπορουσαμε να κανουμε και εμεις για τα νησια του Ανατολικου Αιγαιου και την ΑΣΔΕΝ.

  Το Ισραηλ, η Βραζιλια, η Σερβια, η Κινα παραγουν συστηματα πυροβολικου με εμβελεια εως 300 χιλιομετρα (π.χ. Ισραηλινα Lynx, LORA, Βραζιλιανικα ASTROS ΙΙ, Σερβικα Sumadija με πυραυλους Jerina-1), θα μπορουσαμε να κανουμε συμπαραγωγη ενος απο αυτα τα συστηματα. Οι Τουρκοι εχουν συνεργασια εδω και μια δεκαετια με τους Κινεζους και κατασκευαζουν κατοπιν αδειας Κινεζικους βαλλιστικους πυραυλους ΒP-12A και τους ονομαζουν Bora / Khan. Γιατι η Ελληνικη ηγεσια κοιμαται ορθια?? Επισης, ας κοιταξουμε στις ΗΠΑ για μεταχειρισμενα MLRS και HIMARS.

  H Eλλαδα θα πρεπει να επενδυσει σε λυσεις μεγαλης αποτελεσματικοτητας, μεγαλου βεληνεκους, υψηλης φονικοτητας και με μικρες αναγκες επανδρωσης. Στο πλαισιο αυτο, ειναι αναγκαια η αποκτηση πολυ μεγαλυτερου αριθμου ρουκετοβολων και βαλλιστικων πυραυλων με ταυτοχρονη αντικατασταση μεσων οπως τα ρυμουλκομενα πυροβολα (με καποιες εξαιρεσεις φυσικα) και τα αυτοκινουμενα πυροβολα παλαιας κατασκευης με μικρη ταχυβολια (π.χ. Μ110).

  Πυροβολα με χαμηλη ευκινησια, μεγαλο χρονο ταξης, μικρη ταχυβολια και μεγαλες αναγκες επανδρωσης ειναι σιγουρο οτι δεν θα επιβιωσουν περισσοτερο απο μερικα λεπτα της ωρας απεναντι σε εντοπισμο απο ρανταρ αντι-πυροβολικου και βολες αντι-πυροβολικου. Ειναι δεινοσαυροι που ανηκουν σε εποχες πριν απο 40 χρονια. Καταναλωνουν πορους (χρηματα και προσωπικο) που θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν αλλου με αυξημενη αποτελεσματικοτητα.

  Σε περιπτωση πολεμου πρεπει να εχουμε τη δυνατοτητα να σφυροκοπησουμε την Τουρκια γρηγορα και αποτελεσματικα με μεγαλο ογκο πυρος και μεγαλη εμβελεια και να καταστρεψουμε υποδομες (π.χ. ρανταρ, λιμανια, αεροδρομια, στρατοπεδα, κεντρα διοικησης και επικοινωνιων), συγκεντρωσεις υλικου και προσωπικου και καταστροφη μεσων αποβασης και αεραποβασης στα νησια σε βαθος 300 χιλιομετρων στην εχθρικη ενδοχωρα. Δεν μπορουμε να περιμενουμε απο την Π.Α. να κανει τα παντα, και αποστολες CAP, και αποστολες κρουσης, θα εχει να αντιμετωπισει την ανωτερη αριθμητικα Τουρκικη αεροπορια και πληθος Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων.

  Η Ελλαδα θα πρεπει να ξεφυγει απο το εντελως αμυντικο δογμα επιχειρησεων σε επιθετικο δογμα επιχειρησεων οπου απο το πρωτο δευτερολεπτο μιας συγκρουσης θα προσπαθησει να μεταφερει τον πολεμο στο εδαφος του αντιπαλου και θα καταστρεψει οποιοδηποτε υποδομη και μεσο αξιας για τον αντιπαλο σε αποσταση 250-300 χιλιομετρων.

  Ο πολεμος δεν κερδιζεται ποτε μονο με την ασπιδα, χρειαζεται δορυ και φασγανο.

  1. Να στε καλα ευχαριστώ πολύ… Συμφωνώ κ επαυξάνω στα συστήματα που αναφερατε καθως θα εξεταστούν μελλοντικα διοτι τα οφέλη που δίνουν ειναι απίστευτα σε αυτες τς χρονικες συνθήκες. Το αμυντικο δογμα οπως το θυμομασταν εχει πεθάνει προ πολλου μαζι κ ενα τεραστιο κομματι πολιτικοστρατιωτικο που το υποστηριζει. Δεν ειμαστε ΕΣΣΔ να μπορούμε να απορροφησουμε τεραστια χτυπηματα και απώλειες εδαφών-ζωων. Με βαση το τελευταιο σας κομματι η καλυτερη στρατηγική απο πλευρας μας δεδομένων των τεχνολογιών που υπαρχουν ειναι η δημιουργία ενος αμυντικου δογματος απο τις ΕΔ ετσι ωστε να γινει κατανοητό πως σε περίπτωση σύγκρουσης θα ειμαστε εμεις εκεινοι που θεωρητικά θα εχουμε τν ικανότητα επαναπροσαρτησης εδαφων. Μονο ετσι πιστεύω χτιζεται πειστική αποτροπή σε συνδυασμό με σοβαρη αμυντοκη βιομηχανία.

  2. Σωστός. Και σίγουρα ολιγομελείς Ομάδες Μακράς Αναγνώρισης για την κατάδειξη στόχων. (Βλέπε δυάδες τυχαίων λαθρομεταναστών που παίζουν με τα κινητά τους δίπλα σε τοίχους στρατιωτικών μονάδων στα νησιά και στην ενδοχώρα).

 13. Ότι όπλα και αν πάρουμε ακόμη και τα κορυφαία αν δεν έχεις ηγεσία αποφασισμένη να τα χρησιμοποιήσει (και δυστυχώς στο πολιτικό κομμάτι απλώς δεν υπάρχουν αλλα και στο στρατιωτικό έχω τους ενδιασμους μου),τότε είναι όλα άχρηστα!!!

 14. Η Σερβία πέτυχε αυτό που άλλοι θεωρούν αδύνατο η ανάξιο να ασχοληθούν παρά την πρόσβαση που είχαν και έχουν σε χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης η τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος.
  Οι Σέρβοι αντιλήφθηκαν εγκαίρως την ευκαιρία που προκάλεσαν τα γεγονότα στην μεγάλη Γιουγκοσλαβία(στην συνέχεια μετά την παύση των εχθροπραξιών και ένωση των εντάσεων) ως σανίδα εκπηδήσεως και την εκμεταλλεύονται στο μέγιστο,όχι μόνο στα εθνικά πολιτικά ζητήματα αλλά και στα εμπορικά στην διεθνή αγορά που είναι πιο σημαντικό για την οικονομία της Σερβίας.
  Έτσι πέτυχαν να έχουν παρουσία στην διεθνή αγορά προτείνοντας προϊόντα σε λογικές τιμές που έχουν ζήτηση σε μια εποχή που οι τιμές των μεγάλων εταιριών έχουν ξεφύγει εντελώς.

  Μπορεί τα Σερβικά προϊόντα(όπως και τα τουρκικά) να μην έχουν την φήμη η ακριβώς την ίδια ποιότητα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, ρωσικών η αμερικανικών αλλά όσο λειτουργούν σωστά και προσφέρονται σε λογικές τιμές αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

 15. Ένα μικρό κράτος σαν την Σερβία μετά από πόλεμο και διάλυση φτιάχνει μόνο του mlrs και εμείς ακόμη περιμένουμε απ’άλλους…
  Πρέπει να μπούμε σε συνεργασία και συμπαραγωγή με Γαλλία, Ισραήλ, Σερβία, ΗΑΕ, Ινδία.
  Οι Τούρκοι εδώ και 2 δεκαετίες έκαναν πολύ έξυπνες κινήσεις, ενώ εμείς ασχολούμασταν με εκλογές και τελενοβέλες. Και αν μας πάρει η Bora, θα ψαχνόμαστε και θα λέμε «μα πως;» και «γιατί;»

 16. Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που έχει απαξιώσει το πυροβολικό ενώ οι εξελίξεις στο όπλο είναι σαν να είναι κομμένες και ραμμένες για τα ελληνικά δεδομένα. Τα α/κ των 155/52 (pzh) είναι λιγα, οι mlrs επίσης λίγοι και απαξιωμενοι και από εκεί και πέρα το χάος. Υπάρχουν ευκαιρίες για συμπαραγωγές και ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων α/κ, ΠΕΠ, πυρομαχικών τύπου loitering, kamikaze drones αλλά η αδιαφορία καλά κρατεί. Σερβία, Ισραήλ, Ινδία, Ν. Αφρική είναι χώρες στις οποίες πρέπει να αναζητήσουμε συμπαραγωγή συστηματων. Οι Σέρβοι μαζί με τα ΗΑΕ παράγουν το alas-c το οποίο είναι καλή επιλογή για τα νησιά αν και η ιδανική είναι τα spike nlos που μπορούν να φορτωθούν σε τροχοφόρα, ελικόπτερα και μικρά σκάφη. Από το Ισραήλ θα έπρεπε να έχουμε ζητήσει ότι μπορούμε να πάρουμε από harop και Harpy. Είναι στρατηγικής σημασίας η παραγωγή τέτοιων συστημάτων από την Ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η denel διαθέτει αρκετές επιλογές σε συστήματα και πυρομαχικά πυροβολικού και ανέκαθεν αναζητούσε πρόσβαση σε αγορές της Δύσης. Η Ινδία είναι η ιδανική επιλογή για συμπαραγωγή βαλλιστικών συστηματων για πολλούς λόγους. Ένα άλλο σύστημα που έπρεπε να διαθέτει Ελλάδα και Κύπρος (όταν μπορούσαν) είναι το tos-1. Προσφάτως οι Ρώσοι παρουσίασαν και το koalitsiya sv το οποίο βάζει σε νέα εποχή τα α/κ. Γαλλία και Γερμανία εργάζονται από κοινού για την παραγωγή τού ευρωπαϊκού deepstrike. Θα έπρεπε και η Ελλάδα να είναι στο σχήμα.
  Κύριε Χωριανόπουλε θα είχε ενδιαφέρον μια έρευνα σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή μια αμυντική προσέγγιση της χώρας μας με κάποιες χώρες της Ανατολής όπως είναι η Ν.Κορεα, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία! Δυστυχώς η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί την αμυντική σχέση Πακιστάν και Κίνας στην μεταφορά αμυντικής τεχνολογίας που ελπίζω να μην επεκταθεί και στους asbm. Ερωτηματικό παραμένουν επίσης οι χώρες του βορρά όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Ολλανδία!

   1. Έχουν γίνει αρκετές προσαρμογές λόγο της πανδημίας σε μερικά προγράμματα που αναβάλλονται για αργότερα χωρίς να γίνεται σαφή αναφορά για ημερομηνίες σε χώρες του εξωτερικού με πολύ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.
    Γενικά οι χώρες που έχουν συγκριτικά μικρό GDP παρά τη αύξηση των προϋπολογισμών σε ποσοστά δεν αύξησαν αισθητά τις επενδύσεις σε εκσυγχρονισμό υλικού ώστε να επαρκεί για αξιόλογους εκσυγχρονισμούς,ακόμα και αν ξεπέρασαν το 2% που ζητάει το ΝΑΤΟ απο τα μέλη.

 17. Τα έχουν γράψει πολλοί φίλοι αυτές τις ημέρες και πολύ καλά.
  Εγώ απλά θέλω να δώσω συγχαρητήρια για τα τελευταία αυτά άρθρα για το πυροβολικό.
  Χρόνια τα γράφουμε και κανείς δεν ακούει.
  Game changer, δεν είναι μόνο τα Rafale και οι Bel. Είναι και τέτοια συστήματα (όπως το παρόν, ο Lora κ.λπ.) που είναι και πολύ προσιτά οικονομικά.
  Συνεχίστε την καλή προσπάθεια.

  1. Να είστε καλά..Το πυροβολικό κατα την γνώμη μου είναι το μόνο Όπλο Μάχης το οποίο θα οπλοποιήσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, deep learnig, big data, κλπ. Στο μέλλον θα λειτουργεί κια θα υποστηρίζει όλα τα πεδία μάχης με πληθώρα αποτελεσμάτων. Ας δούμε πως το χρησιμοποίησε η Ρωσία στην Ουκρανία μαζί με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ας βγάλουμε α συμπεράσματα μας

 18. Η συνεργασία με την Σερβία σε παραγωγή αμυντικών συστημάτων θα ήταν ιδανική για εμας
  Λόγω μεγέθους της οικονομίας μας μπορούμε να κάνουμε αγορές που για τα Σερβικά δεδομένα είναι απαγορευτικές Από την άλλη είμαστε μια ΝΑΤΟική χώρα με δυνατότητες ενσωμάτωσης δυτικών υποσυστημάτων που αυτοί δεν έχουν
  Βέβαια δεν έχουμε ιδέα ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων, βιομηχανοποιησή τους και εξαγωγών
  Δεν μπορούμε να κάνουμε καν αυτό που μπορούσαμε πριν 200 χρόνια, πριν γίνουμε «κράτος»
  Να φτιάξουμε σφαίρες!
  Οπότε έχουμε ότι λείπει σε αυτούς και έχουν ότι λείπει από εμάς
  Μια συνεργασία ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων σε λογική 51/49 όπου ιδιωτικές εταιρείες μας του χώρου μαθαίνουν μέσα από την συνεργασία (από ανάπτυξη και παραγωγή μέχρι εξαγωγές) και όπου εμείς εξειδικευόμαστε την παραγωγή «δυτικοποιημένης» version θα ήταν ιδανική
  Θα πρέπει όμως σε κάθε πρόγραμμα το lead να το έχει η Σερβική πλευρά ενώ η αρχική αγορά θα γίνεται κυρίως από εμας
  Είναι η πιο φτηνή αγορά know how
  Αν αργίσουμε κι άλλο και η Σερβία όπως η Ουκρανία θα γίνει partner της Τουρκίας
  Ηδη κάνει τα πρώτα βήματα μαζί της και είναι λογικό μια και η Τουρκία προσπαθεί ενώ η Ελλάδα ούτε καν το σκέφτεται

 19. Κυριε Χωριανοπουλε,

  συγχαρητηρια για τη νεα σειρα αρθρων σας. Ακομα και αν δεν προσσεγιζουν την δημοφιλια αρθρων για τα νεα αεροπλανα ή τις φρεγατες, παρουσιαζετε καθοριστικης σημασιας οπλα, που παροτι φτηνα και απαξιωμενα, θα κρινουν τον νικητη στους επερχομενους πολεμους.

  Νομιζω οτι θα βοηθουσατε ακομα περισσοτερο, αν διοργανωσετε και μια εκπομπη στο youtube, αφιερωμενη αποκλειστικα στο Πυροβολικο, με καλεσμενο τον καθηγητη Κωνσταντινο Γριβα.

  Ο ανθρωπος αυτος θυμιζει τον Θεμιστοκλη, που επεμενε εμμονικα στη διαθεση των τεραστιων φορολογικων εσοδων απο τα μεταλλεια του Λαυριου στη ναυπηγηση πολεμικων πλοιων και μερικα χρονια αργοτερα εδρεψε δαφνες στη ναυμαχια της Σαλαμινας. Θα επρεπε το τελευταιο του πονημα <> να τυχει αναλυτικοτερης παρουσιασης απο το defencereview και οσους ενδιαφερονται για την αμυνα της πατριδας. Ειναι ενα τεραστιο εργο και καθε κεφαλαιο θα μπορουσε να αποτελεσει πεδιο για διδακτορικη διατριβη νεων επιστημονων.

  Σημερα εχουμε πολυπληθες τεχνικο και επιστημονικο δυναμικο που εν πολλοις υποαπασχολειται στην χωρα μας (και μεταναστευει), ενω θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει καταρχην για γρηγορη και μαζικη αντιγραφη (και σε δευτερη φαση για εγχωρια αναπτυξη) <> συστηματων, που στις μικρες αποστασεις του αρχιπελαγους θα γινουν στρατηγικα οπλα (μια μεθοδο που ακολουθούν αλλωστε και οι Τουρκοι).

  Καλη συνεχεια

  1. Ευχαριστώ πολύ με τιμάτε αφάνταστα. Είναι βαρύ το όνομα του defencereview και δίνω και γω όσο βάθος μπορώ στις αναλύσεις με την σειρά μου. Το ενδεχόμενο του podcast δεν σας κρύβω ότι το έχω σκεφτεί αρκετά καθώς διεθνώς είνια υπό τεράστια ανάπτυξη, το μόνο ζήτημα που με απασχολεί είναι οι καλεσμένοι καθώς δεν γνωρίζω κανέναν εκ των ειδικών και δεν ξέρω και πως να τους βρω. Πράγματι ο κύριος Γρίβας έχει κάνει απίστευτη δουλειά. Τυχαίνει να εχω διαβάσει παρόμοια βιβλία απόστρατων των ΗΠΑ-Μ.Βρετανία με εκείνο του κ. Γρίβα και πράγματι δεν έχουν φτάσει καν κοντά στην αντίληψη που έχει για τα δίκτυα μάχης προσαρμοσμένα στην γεωγραφία. Όσον αφορά το πυροβολικό κατ’εμέ είναι το Όπλο του μέλλοντος που θα κουβαλάει πάνω του την ουσία της πολεμικής διαδικασίας. Στην Ελλάδα πρέπει μα πάρει μεγαλύτερη διάσταση-ενημέρωση η σχέση πάσης φύσεως επιστήμονα με το στράτευμα. Θεωρώ πως εν μέρη υπολειτουργούμε ακόμα και σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας που δεν λαμβάνει την εμβέλεια που θα έπρεπε στα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν η ΣΣΕ να μην έχει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο να μπορούν να ενταχθούν απόφοιτοι και άλλων σχολών. Ούτε σε χώρες τρίτου κόσμου τέτοια ακαμψία στο θέμα στρατιωτικής παιδείας.

 20. ΑΜΗΝ !!

  Να Ευλογησει ο καλος Θεος, οποιο πολιτικο προσωπο αποφασισει να κινηθει εστω ΜΙΑ φορα με Εθνικα κριτηρια κι Εθνικη αγαπη. Πρωτη φορα να ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΕΙ ενα πολιτικο προσωπο αξια τον Ελληνικο Λαο και οχι τους ……..

  Εχει κανεις σκεφτει τι θα πει να εχεις πυροβολαρχιρς τετοιου πυροβολικου οπλου διασκορπισμενες στα νησια του Βορειο Ανατολικου κι Ανατολικου Αιγαιου;;;;;;;;;;;

  υ.γ.
  Με εμβελεια των 285 χιλιομετρων;;;;;
  Αληθεια, πως θα καταφερουν την μετακινηση του τουρκικου ΣΞ χωρις να γινει αντιληπτη, προσπαθωντας να αποφυγουν τον αφανισμο του;;;
  Θα μεταμφιεζονται σε καλικατζαροι;;;

  υ.γ.2
  Αριστη τοποθετηση !
  » Η τεχνογνωσία κατασκευής ενός παρόμοιου δικτύου μάχης με Πολλαπλούς Εκτοξευτές Ρουκετών παράκτιας άμυνας, Πυροβολικό με τροποποιημένα βλήματα και φθηνούς αισθητήρες είναι αρκετά διαδεδομένη και υπάρχει ήδη, μέχρι κάποιου σημείου, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεδομένης μίας στοιχειώδους προστασίας από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα, μέσω συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ή αξιόπιστων συστημάτων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς θα διαμορφώναμε το πρόπλασμα δημιουργίας Ζώνης Άρνησης και Αντιπρόσβασης Περιοχής με ιδιαίτερα μικρό κόστος, συγκριτικά με το αποτέλεσμα.

  Ο λόγος που επιλέχθηκε το Σερβικό πυραυλικό σύστημα είναι διττός. Αφενός να καταδείξει την αναγκαιότητα απόκτησης πυραυλικών συστημάτων για την ανάσχεση της τουρκικής απειλής και αφετέρου για να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) συγκεκριμένα.

  Η ανάπτυξη πυραυλικών όπλων κάλλιστα μπορεί να επιτευχθεί με συνεργασίες και συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες ώστε να αποκτηθούν πυραυλικές δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς και συνάμα να λάβει χώρα επανέναρξη της αμυντικής βιομηχανίας. Το σύστημα θα ήταν επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την Εθνική Φρουρά εκτός του Ελληνικού Στρατού.

  Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης του ΕΣ με οπλικά συστήματα που διακρίνονται για την μεγάλη τους εμβέλεια, τον όγκο πυρός και την ακρίβεια τους πρέπει να αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη στα πλαίσια σχεδιασμού και υλοποίησης των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. «

  υ.γ.3
  Το Ελληνικο Πυροβολικο εκτος απο οπλο υποστηριξης, ΕΑΝ γινει σωστη διαχειριση με φαντασια κι θαρρος, εχει την δυνατοτητα να μετατραπει σε μια (συμβατικη) «πυρηνικη» βομβα του φτωχου!

  Ρητορικη ερωτηση:
  Ξερεις τι ειναι με μια δεκαδα+ πυροβολαρχιες του σωστου δαιμετρηματος κι βεληνεκες να μετατρεψης μια εκταση οπως τον νομο Αττικης σε εναν κρατηρα;;;;;

  1. όσον αφορά αυτά που λέτε για το πυροβολικό πρέπει να γίνει Όπλο πρώτης γραμμής και να ξεφορτώσει ευθύνες από την ΠΑ και το ΠΝ. Όλος ο πλανήτης προς τα εκεί κινείται. Η λογική κατασκευής μίας πλατφόρμας με χιλιάδες λειτουργίες δεν υφίσταται από κράτη σαν την Ελλάδα. Είναι η κορυφή και δεν έχουμε την βάση. Το να πάρουμε Arleigh Burke και να μην έχουμε τα ναυπηγεία να τα συντηρήσουμε ούτε τα απαραίτητα βλήματα δεν ξέρω πως θα βοηθήσει. Χρειάζεται άλλη νοοτροπία.

   1. » … Χρειάζεται άλλη νοοτροπία. ….»
    Εκει βρισκεται το ΟΛΟ «μυστικο».

    Να αλλαξουμε αντιληψη κι νοοτροπια. Μια αλλαγη κοσμοθεωριας κι αυτοεκτιμησης για τον νεο Ελληνα.

    Μυαλα ΕΧΟΥΜΕ – εχουμε την ικανοτητα να αφησουμε ΟΛΟ τον υπολοιπο κοσμο οχι απλα αφωνο αλλα γεννες πισω….

    Μερακι κι πιστη υπαρχει. – ΑΦΘΟΝΟ εαν ψαξουμε σε σωστα μερη.

    Ακομα κι πορους ΕΑΝ το αποφασισουμε – θελησουμε το ιδεατο – θα βρεθουν οι ποροι…. κι με το παραπανω….

    Αλλαγη νοοτροπιας, θαρρος κι αποκτηση αυτοεκτιμησης.

    Να στε καλα που με τα αρθρα σας, εστω σιγα σιγα, αρχιζει κι τσιγκλιζει το μυαλο μερικων.

 21. Ποιος ηταν ο ιδρυτης του Πυροβολικου στην νεοτερη Ελληνικη ιστορια;;;;

  Ποιος;;;; Ο Υψηλαντης;;;;
  Φτου σου γμτ μου, με αυτους του Ρωσσους, παλι μπλεξαμε…….

  Μα και ο Ι Καποδιστριας και αυτος της Αυτοκρατορικης Ρωσσικης Αυλης;;; ΟΧΙ βρε γμτ μου ΔΕΝ το αντεχω ολο αυτο το φιλο Ρωσσικο γιγνεσθαι, φτανει πια…… (εμεις ανηκωμεν εις την Δυση ….. του Ηλιου)

  Μια μικρη ασκηση γεωγραφιας:
  Απο την νησο Μυτιληνη, χαραξτε μια γραμμη στον χαρτη ωστε να καλυπτει μια αποσταση των 285χιλιομετρων.
  Για δειτε μεχρι που φθανει !

 22. Πολύ καλό άρθρο.

  Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια για συνεργασίες αγορές και συμπαραγωγές.

  Μπορούν να καλυφθούν πολλά κενά και με λογικό κόστος.

  Οι τιμές τους γενικά είναι εκτός συναγωνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *