Το θέμα αυτό μας είχε απασχολήσει σε προγενέστερο μας άρθρο. Όμως το παρακάτω δημοσίευμα από την ιστοσελίδα defenseindustrydaily.com φέρνει ξανά το θέμα στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του defenseindustrydaily.com (εδώ το δημοσίευμα) η Ταϊβάν στοχεύει να αποσύρει τα 55 Mirage 2000-5 εντός του 2020. Η Ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί ταχύτατα ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία απόκτησης του μεταχειρισμένου υλικού, αεροσκαφών ηλικίας μόλις περίπου 20 ετών.

Αντικειμενικός σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι άλλος από το να συνεγείρει την ελληνική πλευρά και να κινηθεί για μια διερευνητική επαφή με τη κυβέρνηση της Ταϊβάν ώστε η ΠΑ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μέρους των μαχητικών Mirage συμπληρώνοντας την υφιστάμενη οροφή αεροσκαφών και αντιμετωπίζοντας τις πολλαπλές προκλήσεις του μέλλοντος που δεν είναι άλλες από τη συρρίκνωση της ΠΑ.

Με δηλωμένη τη πρόθεση της Αεροπορίας της Ταϊβάν να πουλήσει τα αεροσκάφη, σε πρώτη φάση επιβάλλεται το ΓΕΑ να αξιολογήσει τα εν λόγω αεροσκάφη με την αποστολή κλιμακίου που στόχο θα έχει να καταγράψει αναλυτικώς την τεχνική κατάσταση των αεροσκαφών Mirage 2000-5.

Η Αεροπορία της Ταϊβάν διαθέτει 55 Mirage 2000-5. Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν μεταξύ Μάϊου 1997 και Νοεμβρίου 1998 και οι ηλικίες τους, είναι μεταξύ 22 και 23 ετών.

Η ΠΑ βρίσκεται προ των πυλών μιας μεγάλης μείωσης της οροφής της. Ήδη αποσύρθηκαν τα Α-7, τα F-4 είναι στο τελικό στάδιο του επιχειρησιακού τους βίου ενώ τα Mirage 2000 EGM/ EGM με γνώμονα να υπογραφθεί η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης έχουν το πολύ άλλα 10 χρόνια ζωής.  Δεν τίθεται ζήτημα πως η πιθανή έλευση των Mirage 2000-5 θα έκανε αμεσότερη την απόσυρση τόσο των F-4 όσο και των Mirage 2000 EGM/ EGM. Ένας πυρήνας 40 αεροσκαφών θα προσέδιδε στη ΠΑ σημαντικές ανάσες, κερδίζοντας χρόνο ως την έλευση του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους εξασφαλίζοντας ένα αεροσκάφος με άριστες επιδόσεις στην αναχαίτηση ανώτερες των F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας. Το μειονέκτημα της έλλειψης τακτικής ζεύξης Link 16 θα μπορούσε να καλυφθεί με την εγκατάσταση των ανάλογων τερματικών ώστε τα Mirage να απολαμβάνουν ανάλογης τακτικής εικόνας με τα F-16.

Έχοντας ως δεδομένο πως το Mirage 2000-5 αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα με ένα πραγματικά πολύ καλό ραντάρ, ένα πανίσχυρο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (ICMS MK2) ανώτερο του ASPIS II και δυνατότητα να εμπλέκει ταυτοχρόνως περισσότερους στόχους με τα F-16 (που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο ελληνοτουρκικό αεροπορικό ισοζύγιο), με τα βλήματα Mica IR/ RF, η λύση των Mirage 2000-5 πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά.

Η εμπειρία από την επιχειρησιακή αξιοποίηση και των δύο τύπων από την Πολεμική Αεροπορία έχει αποδείξει και επιβεβαιώσει κατ’ επανάληψη ότι το RDY επιτυγχάνει σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις αποκάλυψης και εγκλωβισμού ιπτάμενων στόχων, ανεξαρτήτως επιπέδου πλεύσης… Παράλληλα παρέχει και τη μοναδική δυνατότητα ταυτόχρονης σήμανσης των οκτώ (από σύνολο 24 που μπορεί να έχει εντοπίσει!) πιο επικίνδυνων σε μία εμπλοκή. Από αυτούς τους οκτώ στόχους το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να εγκλωβίσει τους τέσσερις και να καθοδηγήσει –πάντα ταυτόχρονα- εναντίον τους ισάριθμους MICA EM και IR.

Σε περίπτωση επιλογής βολής ομοβροντίας τεσσάρων MICA, αυτοί εκτοξεύονται με χρονικό διαχωρισμό ενός δευτερολέπτου από τους φορείς οπλισμού του μαχητικού-φορέα, και –είτε διαθέτουν κεφαλή ραντάρ (ElectroMagnetique), είτε αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας (ΙR)- λαμβάνουν στοιχεία καθοδήγησης (ύψος, ταχύτητα, διόπτευση, σχετική ταχύτητα, πορεία) προς το στόχο, εγκλωβίζοντας τον αυτόνομα στην τελική φάση της προσέγγισής τους προς αυτόν. Είναι επίσης επιβεβαιωμένο από Ιπτάμενους της ΠΑ ότι ο MICA παρουσιάζει καλύτερες κινηματικές επιδόσεις και είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με τον ΑΙΜ-120 AMRAAM σε αυτή την μέση και τελική φάση της πρόσκτησης του στόχου.

Μελλοντικά, η προοπτική αξιοποίησης των νέων κορυφαίων Mica NG προσδίδει χαρακτήρα μιας μη βραχυπρόθεσμης επένδυσης. Παράλληλα, τα Mirage 2000-5 δύναται να αξιοποιηθούν ως μια ολοκληρωμένη στρατηγική πλατφόρμα με βλήματα Scalp ΕG και AM-39 Exocet εάν κρίνεται ως αξίζει να λάβει χώρα πιστοποίηση. Εδώ θα δούμε και το επίπεδο της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συμμαχίας που δεν θα είναι άλλο από την έγκριση και πώληση όπλων στρατηγικού χαρακτήρα όπως είχαμε γράψει για τα F-16V.

Eίναι γεγονός και κοινώς παραδεκτό πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει στο πρόσφατο παρελθόν πολύ αξιόλογες περιπτώσεις απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού. Αντιλαμβανόμαστε πως οι προτεραιότητες τη δεδομένη στιγμή είναι η αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων σε μια ΠΑ που αντιμετωπίζει εξαιρετικά οριακές και εύθραυστες διαθεσιμότητες. Και δεν είναι μόνον τα Mirage. Είναι ο στόλος των μεταγωγικών, είναι τα εκπαιδευτικά, είναι τα ελικόπτερα.

Όμως η ΠΑ αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση ισχύος που δεν είναι άλλη από την μεσοπρόθεσμη συρρίκνωση της. Δεδομένης της απειλής και του επιχειρησιακού έργου που καλείται να φέρει εις πέρας η ΠΑ η οροφή των αεροσκαφών δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 180 – 200 αεροσκάφη και αυτή με διαθεσιμότητες τουλάχιστον 75%.

Comments

 1. Μακάρι να κινηθούν έστω και για πρώτη φορά γρήγορα και αν είναι σε καλή κατάσταση να αποκτηθουν άμεσα.
  Δεν είναι κιόλας οτι τα έχει φάει και η αναχαιτιση όπως τα δικά μας

 2. Μια μοιρα σε αντικατασταση τον EGS η ακομα καλυτερα ακομα μια σε αντικατασταση και των Phantom φανταζει τοσο λογικη οσο κ απιθανη.
  Αν στο ΓΕΑ ανησυχουν οπως λενε για τα 200+ f16 των Τουρκων θα πρεπει τουλαχιστον να το σκεφτουν

 3. Με την αναβολή/ματαίωση της παραλαβής των φ35,με μια αγορά 25-30 mirage 2000-5 μπορούμε να έχουμε 2 ενισχυμένες μοίρες και να αποσύρουμε τα AUP.
  Τα Μ2000 ας γίνουν μια καθαρόαιμη antiship μοίρα.
  Στα νέα 2000-5 προφανώς πρέπει να πιστοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα όπλα +link16.
  Έτσι κρατάμε ποιοτική υπεροχή και κερδίζουμε χρόνο μέχρι να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά.
  Με 85viper, 50Mirage 2000-5, 75 φ16 σε επίπεδο block50,52 και μια μοίρα antiship Mirage 2000 είμαστε super μέχρι να μπορέσουμε να αγοράσουμε νέο μαχητικό.

  Μην με ξυπνάτε….

 4. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν μια ΠΑ που στα μέσα της επόμενης δεκαετίας θα είχε 120 f 16 (80+40 ) και 80 Μ2000-5.Θα είχε λύσει τα εκπαιδευτικά της προβλήματα δημιουργώντας ένα διεθνή εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα .Θα είχε βάλει μια τάξη στα μεταγωγικά της .Και θα προχωρούσε στις αναγκαίες προσθήκες σε οπλοστάσιο και αεροπορικό έλεγχο.Μια συνεργασία με Ισραηλινές εταιρίες θα μπορούσε να γεννήσει ένα τροποποιημένο ιπτάμενο τάνκερ η ένα εξειδικευμένο αεροσκάφος ΗΠ.
  Από εκεί και πέρα θα μπορούσε απαλλαγμένη από πιεστικές ανάγκες να προχώρησει στην επιλογή ΝΜΑ. Μέχρι τότε το F 35 θα έχει ωριμάσει ενώ στην Ευρώπη θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 5. Ρε σεις οι παραπάνω σοβαρευτείτε!!!

  Το σεπτέμβριο θα φέρουν νομοθετική ρύθμιση μετά την οποια μπορεί να προχωρήσει η fos των 2000

  https://www.1069.gr/world/diethnis-politiki/e-makron-kai-k-mitsotakis-syzitisan-kai-gia-tin-techniki-ypostirixi-ton-mirage-2000/

  Τακάκια δεν έχουμε να αλλάξουμε Ferrari ονειρευόμαστε!!

  Όπως έχω γράψει θα έπρεπε να μας απασχολούσε h απόκτηση περιορισμένου αριθμού μεταχειρισμένα -5 για τη συμπλήρωση μιας 2hs μοίρας προς αντικατάσταση των EGM

  Αλλιώς όλη η επένδυση στα 2000 και στα όπλα τους θα πάει προς απόσυρση sooner than later όπως τα F-1

  Υπενθυμίζω πως απαιτείται FOS kai για για τα γαλλικά όπλα MICA-SCALP-EXOSET

  Τα EGM όπως είναι σήμερα είναι μονο για peace time operations
  Δεν έχουν ουδεμία ελπίδα απέναντι στα τουρκικα F16/APG68V9/AMRAAM/AIM9X/JHMQS/LINK16/MESA

  Διατήρηση ενός τύπου και μιας πτέρυγας μάχης με μονο 24 αεροπλάνα δεν γίνετε!

  Εάν βεβαια οι γάλλοι ζητάνε εξωφρενικές τιμές για τα FOS τότε πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους

  Δεν μπορώ να διαβάζω να ζητάνε για FOS των AM39 / missile περίπου όσα έχει ένας καινούργιος HARPOUN!!

  Και διαβάζω για ..80 -5

  Να αλλάξουμε τα τακάκια δεν έχουμε και ονειρευόμαστε FERRARI!!

  1. «Διατήρηση ενός τύπου και μιας πτέρυγας μάχης με μονο 24 αεροπλάνα δεν γίνετε!» (sic)
   Γίνεται και παραγίνεται. Εδώ ολόκληρα κράτη έχουν αεροπορίες που αποτελούνται απο 8-12 αεροσκάφη. Η Βουλγαρία προσπαθεί να αποκτήσει 8 F-16 και η Κροατία 12. 24 αεροπλάνα ούτε στο όνειρό τους!

   1. Γενικά είναι ασύμφορη κατάσταση… αλλα αφού υπάρχει βεβαία ήδη η υποδομή και δεν υπάρχει και εναλλακτική πάμε παρακάτω με αυτά που έχουμε.

    Για αυτό είναι σημαντική η ενίσχυση με άλλα 25 2000-5 ώστε να γεμίσει τουλάχιστον η Τανάγρα και να πάνε στράφι και χρήμα που υπάρχει για τις υποδομές.

    Πάντως πάνω από 50 μαχητικά στην Τανάγρα δεν το βλέπω εφικτό, χωρίς να ξέρω κιόλας. Τα υπόλοιπα ιδανικό θα ήταν να μπορούσαν να πάνε στην Κύπρο. (Λέμε τώρα)

 6. Πρόβληματα στους κινήτήρες από την πρωτη μέρα λόγω κλίματος, ακριβή fos, μη δυνατότητα αναβάθμισης, χωρίς σοβαρές bvr δυνατότητες για αυτό θα τα αποσύρουν και θα κρατήσουν τα f5 μέχρι να ολοκληρώθει η αναβάθμιση των f16
  https://militarywatchmagazine.com/article/vietnam-war-era-f-5-tigers-will-outserve-elite-french-mirage-2000-fighters-in-taiwan-s-air-force-why-operating-the-european-jets-has-become-impractical

  1. Και πολλά αλλα προβλήματα!

   https://militarywatchmagazine.com/article/taiwan-s-air-force-announced-plans-for-expansion-and-modernisation-slams-faulty-french-mirage-2000-jets-in-favour-of-american-f-16

   While Taiwan’s Air Force previously referred to the Mirage 2000 as its most capable fighter jet, acquired in the 1990s decades after the F-5E, the fighters’ performance and safety records have left much to be desired in recent years. The crash rate has been exceptionally high, and there are frequent reports of the airframes crumbling due to the weather conditions – demonstrating a considerably lower endurance than their indigenous or U.S. manufactured counterparts

   https://en.wikipedia.org/wiki/Dassault_Mirage_2000#Taiwan

   In addition, there were considerations of mothballing the entire Mirage fleet because of its high maintenance costs

   https://www.airforce-technology.com/news/news67914-html/

   The air force’s budget for 2010 shows that the operation and maintenance cost of the Mirage 2000 is earmarked at about $24,840 a flight hour.
   In comparison, it costs about $4,937 a flight hour to fly the nation’s F-16 fighters

   Δεν είμαστε μονο εμείς που φωνάζουμε για ποσο ακριβό είναι το FOS tvn M2000!!

   1. Για την ΠΑ δεν ισχύουν αυτές οι τιμές. Δεν έχουν και λογική βάση αυτά τα νούμερα. Είναι λίγο ακριβότερα τα Mirage ανά ώρα πτήσης, αλλά μέχρι εκεί.

   1. Μηπως να παρουμε f35 ή να μπουμε στο fcas ??Αντι να αγορασουμε τα σαπακια που αποσυρουν οι αλλοι που οχι μονο εχει σταματησει η παραγωγη τους αλλα σε λιγο θα σταματησει και η παραγωγη του rafale ??
    «Taiwanese Mirage 2000s were delivered from May 1997 to November 1998, and are based at Hsinchu AB.[citation needed] The RoCAF’s Mirages have suffered from low operational readiness and high maintenance costs; the harsh environment and high operational tempo had caused higher-than-expected wear and tear. After the presence of cracks in the blades of the aircraft’s engines were detected in 2009, Dassault worked with Taiwanese authorities to successfully rectify the issue and provided compensation for the engine damage. By the following year, normal training hours of 15 per month had resumed and the fleet’s operational readiness had been restored, after having reportedly dropped to 6 hours per month because of the engine troubles.[89][90] In addition, there were considerations of mothballing the entire Mirage fleet because of its high maintenance costs»
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dassault_Mirage_2000

    1. Συμφωνω με την προταση σου!
     Αλλα δυστυχως δεν ειναι ρεαλιστικη.
     Δεν εχουμε τα χρηματα η την θεληση να το κανουμε αυτη τη στιγμη.
     Και η προσταση για την 1 τουλαχιστον μοιρα με τα -5 ειναι της λογικης να σωσουμε την οποια επενδυση εχουμε κανει στον τυπο, εγκαταστασεις ,εκπαιδευση χειριστων, οπλα εδω κ τοσα χρονια γιατι αν μεινει μια μοιρα θα απαξιωθει πιο ευκολα με τις γνωστες π@π@ρολογιες ,συγνωμη ,δικαιολογιες περι ακριβης συντηρησης σε σχεση με τα f16 κτλ κτλ.
     Θα ηταν λογικο κ οικονομια κλιμακας να αποσυραμε 30? f4 kai 18? EGM με μια μοιρα -5 απο την ταιβαν η απο οπουδηποτε αλλου.

 7. Αιρετική άποψη. Ανταλλαγή των 38 μπλόκ 50 και των 32 μπλόκ 30 (70 σύνολο) με ολα , και τα (56)
  μιράζ της ταιβάν και σχεδόν τους μισούς μίκα απο τους 900.

 8. Καταρχήν το καλό με τα όνειρα είναι ότι είναι δωρεάν

  Εκεί που διαφωνούμε είναι διαγραφή εκ μέρους μας του γαλλικού αεροσκάφους με πρόσχημα το οικονομικό.Μην ξεχνάς όποια
  ποιοτική υπεροχή στον αέρα την οφείλουμε στα γαλλικά οπλοσυστηματα , τους εν μέρη ελληνικούς iris-τ και τα σουηδικά ραντάρ .

  1. Εάν δεν μπορούμε να τα συντηρούμε διότι είναι πολύ ακριβά για το πορτοφόλι μας τότε απλά δεν πετάνε!

   Υπενθυμίζω πως το -5 που έπεσε πέρσι είxe 800 ώρες στα 10 χρονια υπηρεσίας

   Χωρίς συντήρηση δεν πετάνε αρκετά οι ιπτάμενοι και οι μηχανικοί τα ξεχνάνε

   Και όταν τελειώσουν τα ανταλλακτικά αναλώσιμα και συμπληρωθούν οι ώρες και δεν μπορεί να γίνει το service τότε το αεροπλάνο αποσύρεται

   Έτσι ο ο στόλος αποσύρεται σταδιακά

   Εάν δεν υπογραφει η FOS τότε αυτό είναι το μέλλον των 2000/-5/EGM!!

   Τα ίδια ισχύουν και με τα όπλα τους!

   Χωρίς FOS τελειωσαν τα
   Και βεβαια πρέπει να έχεις και αεροπλάνο επιχειρησιακό για να τα μεταφέρει!

 9. το θεμα ειναι να κανουμε οποσδηποτε τα block 50 σε v κ να εχουμε ενα στολο 123 συγχρονων f16 απο κει κ περα πραγματι χρειαζομαστε μια μοιρα μιραζ ετσι ωστε στο τελος της δεκαετιας του 20 να παμε σε φ35.

 10. Φανταζομαι θα αφορα και το οποιο αποθεμα πυραυλων και ατρακτιδιων τους αλλα με κοσκο στο μεγαλο λιμανι να επεκτεινεται και προβλημα ρευστου για εξοπλισμους, καλο θα ηταν να ξεχασουμε παρομοια σεναρια. Καλο θα ηταν αν συνεβαινε αλλα οι εποχες δεν βοηθουν.

 11. Τα έχουμε πει τόσες φορές. Η ΠΑ χρειάζεται από 16 (min) έως 56 (max) μεταχειρισμένα Μ2000-5.

  Το πιθανότερο με βάση και τα οικονομικά μας είναι να επιλέξουμε την min πρόταση και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αριθμούς, εκσυγχρονίζοντας τα Β50 από τα απάρτια όσων γίνονται V. Αυτά μέχρι το 2025, οπότε θα φύγουν όλα τα F4.
  Σύνθεση 2025: 84 F16V, 38 F16M, 32 F16 B30, 40 M2000-5, 16 M2000 (Σύνολο 210 μαχητικά)

  Εκεί λογικά θα αρχίσουν να παραδίδονται τα F35, οπότε θα φύγουν και τα Μ2000/F16B30.
  Σύνθεση 2030: 50 F35, 84 F16V, 38 F16M, 40 M2000-5 (Σύνολο 212 μαχητικά)

  1. Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα:

   Ο εκσυχρονισμός σε θα τελειώσει το Q2 του…2027 -είχε η ΠΤΉΣΗ Ιουνίου το λεπτομερές πρόγραμμα

   και αυτό εάν όλα πάνε καλά και δεν προκύψουν προβλήματα από το ASPIS μέχρι και την EAB

   Ακόμα χειρότερα δεν έχει υπογραφει τίποτα σχετικά με τον εκσυχρονισμό των B50

   Κατά ΠΤΉΣΗ Ιουνίου αυτό θα γίνει μετά το …2022-2023

   Για τα 2000: Πρέπει να περιμένουμε για το τι FOS και εάν και ποτε θα υπογραφει

   Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα ο τύπος θα αποσυρθεί πολύ πριν το 025 όπως εξηγώ παραπάνω

   Εάν αγοράσουμε επιπλέον μεταχειρισμένα -5 ώστε να σχιματισTει μια 2h μοίρα τότε τα EGM θα φύγουν

   εάν δεν έχουν φύγει ΉΔΗ εάν αληθεύουν κάποιες πληροφορίες

   Για το F35 : δεν είμαστε σε κατάσταση να το αποκτήσουμε
   Πολύ φοβάμαι όμως πως για πολιτικούς λόγους θα αγοραστεί ένας μικρός αριθμός(12-16?) που θα τραβήξει ότι πιστώσεις είναι διαθέσιμες
   Οποτε ξεχνάμε όπλα ατρακτίδια αεράμυνα και πάει λέγοντας!

  2. Τέλειο το μέγιστο σενάριο, ειδικά αν γίνει 122V+80M2000. Εκεί υπάρχουν αριθμοί, καλύτερη ομοιοτυπία, και ποιότητα για πραγματική αποτροπή. Αλλά και με το ελάχιστο σαμπάνιες θα ανοίξουμε.

   1. Thras μάθαμε πάντως πως όχι μόνο έχει γνωριμίες με στρατηγούς και υπουργούς (ο Ι5 που ούτε καν για θαλαμοφύλακας δεν κάνει), πως επίσης ο μπαμπάκας του είναι εργοστασιάρχης-μεγαλοβιομήχανος και τώρα πως έχει και πόρσε καρέρα 4S (που του περισσεύει κιόλας!) και είναι διατεθειμένος να την χαρίσει στην…’πλέμπα’ την οποία βρίζει διαρκώς! Αλλά παρά όλα αυτά τα μεγαλεία, είναι συνέχεια στο defencereview αντί να κάνει βόλτες με τα πανάκριβα αυτοκίνητα που αφήνει να εννοηθεί πως έχει!!!

    Απλά: https://www.youtube.com/watch?v=9k2vTsoot9w

    1. Οι γονείς του λέει ότι είχαν εργοστάσιο που προμήθευε τις Ε.Δ. Μας έχει πει για ταξιάρχους, στρατηγούς, υπουργούς και λοιπούς που πέρασαν από εκεί. Μέχρι εδώ λες εντάξει. Λογικό. Κατόπιν τα στελέχη αυτά γίνονται παρέα με τον προμηθευτή (μας είπε), τρώνε μαζί (μας το έχει πει και αυτό σε άλλο site) και αρχίζουν να του δίνουν ευαίσθητες πληροφορίες (εσωτερική πληροφόρηση την ονομάζει ο ίδιος) σχετικά με τις αδυναμίες και όχι μόνο των Ε.Δ. Φυσικά ο ΓΙΑΝΝΗΣ 1, δεν χάνει την ευκαιρία να διοχετεύσει τις πληροφορίες αυτές σε δημόσιο χώρο. Γιατί? Για να τις διαβάσουν κάποιοι? Εντάξει έχει την έπαρση ότι είναι έξυπνος και οι υπόλοιποι στόκοι, άλλα είναι μόνο αυτό?

  3. @ΓΙΑΝΝΗΣ 1: Έχεις ξεφύγει τελείως. Σε θυμάμαι από την σελίδα της Πτήσης με την έπαρση σου σχετικά με τις γνωριμίες σου και την αδυναμία σου να ΄΄δίνεις΄΄ δημόσια ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τις Ε.Δ., που σου εκμυστηρεύτηκαν κάποια στελέχη. Μετά από κράξιμο που έφαγες έχουμε να σε ξαναδουμε εκεί κανένα πεντάμηνο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι χόμπυ ή δουλειά αλλά βλέπω ότι το συνεχίζεις τώρα εδώ. Με τη διαφορά ότι εδώ είσαι πιο αγενής και προσβλητικός, με την ανοχή βέβαια των διαχειριστών.

  4. Έχουμε καταλάβει στην διεύθυνση προμηθειών γυροφέρνουν χαρτιά μόνο από το Ντένι, οπότε οτιδήποτε αγορά άλλες προμήθειες δύσκολο να βρει κάτι κανείς…

   Σαφώς το νούμερο 56 είναι απίθανο για να καταλήξει στην ΠΑ, αλλα προκαλώ οποιονδήποτε να μου πει, αν υπάρχει καλύτερη περίπτωση ενίσχυσης της χώρας από αυτά τα 2000-5

 12. Επειδή τα πήρες πολύ στα σοβαρά τα ευχολόγια μας παραπάνω.Το τονίζω είναι όνειρα θερινής νυκτός. Όσο για την ασχετοσυνη μας μη βιάζεσαι να μας την προσαψης.
  Να γνωρίζεις επίσης της εξόδους που μπορεί να βγάλει η ΠΑ όχι μόνο η Γαλλία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη δε βγάζει. Όπως επίσης και αν αθροίσεις ολόκληρο το αρματικο δυναμικό της Ευρώπης θα δεις ότι στα ίδια είμαστε. Αλλά επειδή θεωρείς ότι θα βγούμε κερδισμένοι (ως πολιτες)από την ιστορία με τα πετρέλαια οφείλω να σου προσαψω τον χαρακτηρισμό της ασχετοσυνης.

  1. Τελικά το ποιο ωφέλιμο για τη χώρα είναι να ψηφίζεις μόνο εσύ και να βγάζεις κυβέρνηση μόνος σου. Θα έρχονται τα κόμματα να σου παρουσιάζουν τα προγράμματα τους και εσύ θα αποφασίζεις. Βασιζόμαστε πάνω σου.

   1. Κυριάκο, ο κουφιοκεφαλογιαννάκης1 ξέρει σε το χρηματικό ποσό (σε ευρώ) ισοδυναμεί ΕΣΤΩ και το 20% του πλούτου μας (που ισχυρίζεται αυτός πως θα πάρουμε);

    Μήπως (μήπως λέω) ανέρχεται σε ΤΡΙΣ ευρώ;

    Αλλά ακόμα και τα ΤΡΙΣ είναι ψίχουλα για έναν ζάμπλουτο σαν τον ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ1 με τις πορσε για μοίρασμα! Για ΔΙΣ δεν το συζητά καν!

 13. Ποιός ο λόγος να αποκτηθεί ένα αεροσκάφος, το οποίο δεν υποστηρίζεται από την εταιρία του για ανάπτυξη και πλέον δεν προσφέρει κάτι παραπάνω όσο αφορά τα ηλεκτρονικά του. Προτιμότερο κατά την γνώμη μου είναι να επενδυθούν τα χρήματα στα project F35 ή FCAS αφού το μελλοντικό μας αεροσκάφος ένα από αυτά θα είναι. Με κράτημα και όχι πώληση των block30 και αναβάθμιση τους με ότι περισσέψει από τα viper μαζί με τα block 50 σε μία κοινή φθηνή έκδοση. 155 οπότε μαχητικά 84 viper και τα υπόλοιπα απλά +25 mirage=180 μαχητικά μισά υπερσύγχρονα και μισά ικανοποιητικά. Ας αγοραστούν μερικά καλούδια που πλέον όλοι παράγουν με πρωτοπόρους τους Ισραηλινούς στοχοποίηση, ηλ. πόλεμος, όπλα από ΗΠΑ και αν αρνηθούν Ισραήλ, ας αναβαθμίσουμε αεράμυνα Patriot-hawk, που υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις από πολλές χώρες και στον αέρα είμαστε κλειδωμένοι, με κλάσμα του κόστους που περιλαμβάνει η αγορά των mirage . Εδώ το fcas σκοπεύει να αντικαταστήσει τα Rafale και Eyrofighter σε 10-20 χρόνια, και εμείς θα πετάξουμε λεφτά σε mirage . Ας δούμε μία φορά 2-3-4 δεκαετίες μπροστά με ρεαλισμό και να ξεφύγουμε από την λογική -μόνο πελάτες-.

  1. Το FCAS θα μας χρειαστεί σε 20 – 25 χρόνια για να αντικαταστήσουμε F16/M2000-5. Τώρα συζητάμε για την ΠΑ της επόμενης δεκαετίας.
   Τα F4 και τα Μ2000EGM πρέπει σε 5 χρόνια περίπου να φύγουν, εκεί λέμε ότι τα Mirage της Ταιβάν θα ήταν καλή λύση.

   Κατά τα άλλα συμφωνώ με τις προτάσεις σου. Η συμμετοχή μας σε προγράμματα ανάπτυξης μελλοντικών αεροσκαφών θα έχει πολλά πλεονεκτήματα!

  2. Τα έχω γράψει παραπάνω και στα ξαναγράφω:

   Από το 1988 έχει έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στο m2000

   Το αεροσκάφος και τα όπλα του μας δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα απέναντι στους γείτονες

   Τα μη εκσυχρονισμένα EGM έτσι και αρχίσει το πιστολίδι δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά και επιπλέον έχουν προβλHματα υποστήριξης

   Με 24 μονο -5 δεν μπορεί να κρατηθεί στην αεροπορία ένας τύπος μαχητικού οποτε θα αποσυρθεί
   sooner than later – F1

   Για αυτό χρειαζόμαστε ένα μικρό αριθμό 12-16? μεταχειρισμένvn ώστε να σχηματισθεί μια 2h μοίρα να φύγουν τα EGM

   Αλλιώς μέχρι το 2025 ? antio Mirage !

   Και τα παραπάνω με τη προϋπόθεση πως οι φίλοι και σύμμαχοι μας γάλλοι δεν πάνε να μας γδάρουν στη FOS για τα και τα όπλα τους
   Και πως τα μεταχειρισμένα βρεθούν σε λογικές τιμές και σε καλή κατάσταση!

   Εάν οι γείτονες παραλάμβαναν κανονικα τα F35 τότε ναι ίσως δεν είχε νόημα η ενίσχυση των 2000

   Για τα B30 και B50 δεν έχει υπογραφει τίποτα σχετικά με τον εκσυχρονισμό τους

   Οποτε το 025 τι αεροπορία κοιτάμε?
   84 F16V
   24 -5
   38 B50

   +
   32 B30?

   1. Όντας ερασιτέχνης με τα αμυντικά θέματα προβάλω την άποψη μου με βάση την λογική ή τλχστον προσπαθώ. Λοιπόν από όσο βλέπω υπάρχουν 2 τάσεις :
    1)Αγοράζουμε κάποια αεροσκάφη της Ταιβάν για να συμπληρώσουμε 20-25 μαχ αεροσκάφη. Υπενθυμίζω ότι τα αεροσκάφη είναι νεκρά τώρα από θέμα εξέλιξης με 0 προοπτικές για αναβαθμίσεις(εκτός και αν περιμένουμε να ελεήσει η ινδία ή τα ΗΑΕ),πόσο δε σε 10 χρόνια. Εδώ τα rafale και eurofighter έχουν τοπ 20 χρόνια ζωής μπροστά τους, μέχρι το fcas να τα αντικαταστήσει.
    2) Εγώ πιστεύω πως με τα καλούδια που έγραψα παραπάνω + τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας( πατριοτ) σε μαχητική δύναμη ξεπερνούν κατά πολύ τα 20-25 σκάφη. Και με κόστος κοντά στο μισό και τάχιστα, γιατί όλοι ξέρουμε το ελληνικό δημόσιο. Και να δω τι θα πουν οι κινέζοι που ρίχνουν 800εκ ευρα στον πειραιά.
    Κάποτε όντος αποτέλεσαν τεράστιο κεφάλαιο για την π.α. , mica ir-scalp eg-exocet και ακόμα αποτελούν. Πολλά μπορούν να εκμεταλευτούν πχ scalp eg μπορούν να φέρουν και τα f35. Είτε harpoon από φ16 τους exocet. Τα όπλα όμως που θα κάνουν την διαφορά σε 10 χρόνια δεν θα είναι ο σκαλπ ή τα άλλα, θα είναι όμως ο perseus πχ. Οπότε και με την πολιτική τάση για ευρωπαική άμυνα γιατί να μην διαθέσεις ένα κεφάλαιο σε ότι project μπορεί όντως να κάνει την διαφορά, με τεράστια οφέλη παντού για σένα? Αφού θέλουμε και μάλλον θα τα αγοράσουμε γιατί να μην το κάνουμε από θέση ισχύος?

    Εν κατακλείδι πιστεύω πώς ως το 2027 84 viper+70 b50+( με λινκ16)+ 24 mirage για σκαλπ κυρίως, με όπλα ηλ. πολέμου τύπου skyshield κτλ, με ατρακτίδια στόχευσης, και μερικά όπλα που ειπώθηκαν σε άλλο άρθρο + εξυγχρονισμό αεράμυνας με τις κοσμογονικές εξελίξεις που γίνονται στο πατριοτ+ όπλα του >>>>>>>> από 84 viper+38 block 50+ +32block30+ 50 mirage ( έστω με τίμια αναβάθμιση και λινκ16) χωρίς όμως κανένα από τα καλούδια.

   2. Βρε μανία με τη σκληρή πραγματικότητα…. Η αλήθεια είναι πως καπως έτσι θα βαδίσει η ΠΑ. Ενδεχομένως μια μικρή προσθήκη απλών 2000 και ένα πολύ λάιτ πακέτου εκσυγχρονισου που θα αποσκοπεί στη διασύνδεση του αεροσκάφους με άλλες πλατφόρμες .

 14. Όλα τα Mirage 2000-5 MK1 της Ταϊβάν πρέπει να αγοραστούν από εμάς.
  Μια καλή εναλλακτική για να ρίξουμε το κόστος και να πάρουμε το σύνολό τους θα ήταν να τους προτείνουμε να ανταλλάξουμε τα Mirage τους με τα F16 block 30 που έχουμε.
  Και αυτοί θα ομογενοποιησουν τον στόλο τους και εμείς θα πάρουμε αριθμούς αεροσκαφών τέτοιους που θα μας δώσουν σαφή υπεροχή έναντι των Τούρκων.
  Μετά το μόνο που θα μένει θα είναι η ομογενοποίηση των δικών μας mirage στο ίδιο πρότυπο.

  Επίσης πολλά από τα mirage των Ταιβανεζων είναι διθέσια. Οι Ισραηλινοι μας δίδαξαν πως δουλεύουν αυτά α αεροσκάφη μέσω των δικών τους διθεσιων F16.

 15. Το πράγμα είναι απλό . Αν είναι να μας στοιχίζουν 24.000€ τα Mirage ανά ώρα πτήσης τότε καλύτερα να πεί αντίο στους Γάλλους η ΠΑ όπως έκανε ο Ε.Σ. Δεν μπορεί μια μοίρα Mirage να κοστίζει 20-40εκ€ παραπάνω το χρόνο από ότι μια μοίρα F16. Με τα χρήματα αυτά αγοράζουμε AIM-120D, JSSAM-ER και ότι άλλο καλούδι θέλουμε και μετατρέπουμε την ΠΑ σε μια μικρότερη δύναμη μεν, αλλά εξοπλισμένη πολύ καλύτερα όπως η IAF. Ας το δώσουμε να το καταλάβουν οι Γάλλοι πως ο χρόνος τελείωσε, η έρχονται με λογικές προτάσεις ή παίρνουν πόδι.

  1. Tazos, τα κόστη πέφτουν ανά αεροσκάφος, όταν οι μονάδες υποστήριξης είναι οι ίδιες για περισσότερα αεροσκάφη.
   Όταν κρατάς γραμμή υποστήριξης για 24 μαχητικά, την πληρώνεις το ίδιο που θα πλήρωνες και για την υποστήριξη 80 μαχητικών ….
   Αν είχες τα 80 το κόστος χρήσης θα επεφτε ανά αεροσκάφος σε σχέση με τα 24 ….

 16. Δεν υπάρχουν τα 24.000 που αναφέρεις φίλε.
  Επίσης τα Mirage 2000-5 είναι ότι καλύτερο πετάει στο Αιγαίο σήμερα.
  Αν έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις φθηνά επιπλέον αεροσκάφη το κάνεις καθώς ΔΕΝ μπορείς να αγοράσεις καινούρια αεροσκάφη.
  Rdy2 + Mica + Icmsmk3 είναι TOP

  1. 24 M-2000-5 που δεν πετάνε ούτε τα μισά, δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο. Που αν δεν κάνω λάθος οι απέναντι στα F-16 τους έχουν Link-16 που εμείς δεν έχουμε, που τα ΑΙΜ-120C-5/C-7 έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές.
   Από τι φαίνεται (το ρώτησα κάπου) η Π.Α θα μείνει στην πορεία με αυτά τα 24 Μ-2000-5 τα οποία από σήμερα και μέχρι να αποσυρθούν θα υπηρετήσουν μέχρι 20 χρόνια.
   Επίσης, είναι πολύ αμφίβολο αν το Μ-2000-5 θα μπορεί να αντιμετωπίσει F-35. Αυτό το έχει γράψει και πρώην χειριστής μαχητικών μας σε σχόλιο του σε κάποιο φόρουμ.
   Αιγαίο δεν είναι μόνο το σήμερα. Είναι και οι απειλές του αύριο. (βλέπε και S-400, SOM κ.α)
   Σε ότι αφορά το ΚΩΠ του Μ-2000-5 πράγματι το 24.000 είναι ανυπόστατο.
   Σε ότι αφορά τα Μ-2000-5 προσωπικά κρίνω τον αριθμό τους ανεπαρκή, ότι είναι πρόβλημα ότι δεν μπορούν να έχουν ραντάρ AESA ενώ πρέπει να είχαν από καιρό Link-16.

   1. Αν τα Mirage μας τα δίνουν σε σχετικά καλή τιμή, μαζί με τους 900 Mica είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε.

    Κρατάμε και τα EGM για ανταλλακτικά, κρατάμε την υποστήριξη προχωρημένου σταδίου που έχουμε πληρωμένη και απλά προσθέτουμε Link-16.

    Το ότι δεν πετάνε όλα τα Mirage 2000-5 φταίνε όλοι όσοι μέχρι σήμερα έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο τα τελευταία χρόνια.
    Αν έχεις ασχοληθεί και εσύ, είσαι και εσύ υπεύθυνος.

  2. Ήταν ότι καλύτερο, είναι μια πιο σωστή διατύπωση. Χωρίς κάσκα τύπου Jhimics χάνουν σε αερομαχία σε σχέση με το 85% των τούρκικων F16.
   Οι Mica έχουν μικρότερη εμβέλεια από τους ΑΙΜ-120C7 και ακόμα χειρότερα από το μελλοντικό μοντέλο D.
   Χωρίς Link 16 πετάνε σχεδόν τυφλά σε σχέση με το 85% των τούρκικων F16, αφού σε περιβάλλον έντονων παρεμβολών μην περιμένουμε πολλά από τους ασύρματους.
   Το κόστος για να γίνουν οτι καλύτερο υπάρχει είναι εξωφρενικό, και πάλι αν το πληρώσουμε δεν θα έχουν AESA ρανταρ. Δυστυχώς τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους, δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό. Όσο για το κόστος χρήσης μπορούμε να πάρουμε τα δεδομένα απο τους Ταιβανέζους που πληρώνουν για να τα πετάνε και δεν τα έχουν παρκάρει περιμένοντας FOS

   <>
   <>

   1. Φίλε ο Mica είναι ανώτερος των των AIM-120 που υπηρετούν απέναντι.
    Δεν παίζει ρόλο μόνο η εμβέλεια αλλά κυρίως η αντοχή του πυραύλου σε κάθε είδους παρεμβολές.
    Επίσης τα F16 απέναντι Δεν διαθέτουν AESA.
    Αν κάποιο αεροσκάφος είναι τυφλό σε αντιπαράθεση F16 με Mirage 2000-5, αυτό είναι το f16 λόγω Icms.
    Το μόνο μειονέκτημα είναι η έλλειψη link 16.
    Πιθανή πρόθεσή του, σε συνδυασμό με icms και MICA IR κάνουν το Mirage «αόρατο»

 17. Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ…….

  Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ…..

  ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΕΔΑΦΟΥΣ – ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕΣΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ….

  ΤΑ ΣΤΉΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΤΥΠΑΣ ΑΓΚΥΡΑ….

  ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ…

 18. Με τι χρήματα θα κινηθεί και θα τα αγοράσει ???? Ακόμα και να υπάρχει διάθεση ( που δεν νομίζω γτ ο ύπνος είναι βαθύς )…. λεφτά ?
  Και θα δώσει το ΟΚ η Γερμανία ? Αν δεν έχουμε πλέον άδεια λεφτά δεν φεύγουν από τα ταμεία για εξοπλισμούς.

  1. Χρήστο, είναι καλή ευκαιρία λόγω του ότι η Ταϊβάν είναι στριμωγμένη σε ότι αφορά τα Mirage.
   Οι Γάλλοι μετά από πιέσεις των Κινέζων, αρνήθηκαν να αναλάβουν την αναβάθμιση των αεροσκαφών.
   Αυτό ώθησε τους Ταιβανεζους να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στις ΗΠΑ για αγορά και αναβάθμιση F16.
   Αυτό σήμερα φέρνει τους Ταιβανεζους να θέλουν να πουλήσουν τα Mirage.
   Ίσως μια συμφωνία με ταυτόχρονη παραχώρηση των F16 block 30 που έχουμε και αγορά σε καλή τιμή του συνόλου των αεροσκαφών τους, να ήταν μια πολύ έξυπνη ιδέα .
   Θα αποκτουσαμε τους αριθμούς που θέλαμε για την απόσυρση των F4/EGM χωρίς να χρειαστούμε αγορά συντήρησης και νεες γραμμές συντήρησης.
   Τα αεροσκάφη αργότερα τα φέρνουμε στο επίπεδο που θέλουμε ,κυρίως πιστοποίηση νέων όπλων και ένα Link 16.

   1. Συμφωνώ με αυτά που λες αλλά δυστυχώς η Ελληνική πραγματικότητα έχει δείξει ότι οι λογικές κινήσεις αποφεύγονται.
    Μην ξεχνάμε το μαστίγιο που είχε πέσει από Γερμανία όταν έγινε αναφορά για χρήση κερδών από ομόλογα σε εξοπλισμούς. Δυστυχώς η χώρα είναι σε εποπτεία κρυφή ή φανερή και έχει αποδειχθεί ότι οι κινήσεις που γίνονται δεν είναι προς ίδιο συμφέρον ιδιαίτερα στον χώρο των εξοπλισμών ( η λέξη οικονομίες κλίμακας είναι άγνωστη παντελώς).
    Συγγνώμη αλλά πλέον σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει καν λόγος να εξοπλιζόμαστε από την στιγμή που κάνουμε τις κότες και κάνουμε διάλογο ( άραγε τι ) με μια χώρα που μας εμπαίζει κανονικά.
    Οι Ρουμάνοι άνοιξαν πυρ χωρίς δεύτερη σκέψη…

    1. Γνωρίζω τις Ελληνικές παθογένειες. Αυτές όμως δεν μπορούν να διαιωνίζονται και να αποτελούν τροχοπέδη στην οποία εξέλιξη.
     Θεωρώ πως δεν μπορεί να σταθεί σαν επιχείρημα το γεγονός πως ποτέ μας δεν πράξαμε ορθολογικά.

     Θεωρώ πως μέσα στο επόμενο έτος η Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να μοιράσει ένα μεγάλο πακέτο επενδύσεων στους «φίλους» της.
     Οι Γάλλοι θα πάρουν τις φρεγάτες, οι Γερμανοί θα συνεχίσουν με τα υποβρύχια και μάλλον τις τορπίλες, οι Αμερικανοί να πάρουν υποσχετικες για F35, ενώ ήδη έχουν πάρει την αναβάθμιση των F16.
     Οπότε είναι όλοι ικανοποιημένοι.
     Κανείς τους δεν θα πει όχι σε μια ενδεχόμενη επένδυση από εμάς σε μεταχειρισμένο υλικό.
     Ακόμα και οι Κινέζοι, δεν θεωρώ πως θα έχουν πρόβλημα. Αγοράζοντας εμείς τα Mirage , αποδυναμωνουμε την ΠΑ των Ταιβανων, δεν την ανορθωνουμε.

     Τέλος θεωρώ πως το Mirage με μια προσθήκη Link16 , το οποίο αν θυμάμαι το κόστος του είναι στις ΜΟΛΙΣ 200.000€ ανά αεροσκάφος, το μετατρέπουμε σε πληρέστατο και επαρκεστατο όπλο, ικανό να αντιμετωπίσει ΟΛΑ τα F16 των Τούρκων. Αν στο μέλλον υπάρξει κάτι καλύτερο σε πακέτο αναβάθμισης για τα Mirage, το βλέπουμε και αυτό.

     Η ομογενοποίηση του στόλου με μόλις 2 τύπου αεροσκαφών, είχαμε 4εις μέχρι πρόσφατα, θα μας δώσει και μείωση του λειτουργικού κοστους, οπότε βγαίνουμε κερδισμένοι και από εκεί. Έτσι μας μένει και χρόνος για να βρούμε τα χρήματα για NMA.

 19. Εντωμεταξύ βλέπω κάποια ‘αστέρια-ξεφτέρια’ συνεχίζουν να αναφέρουν την Π&Δ σαν σοβαρή πηγή πληροφόρησης ( insert laughter here [ …] ) που δύο παραδείγματα θα δώσω μόνο για να καταλάβουν επιτέλους όλοι που κατάντησε το δημιούργημα του σπουδαίου Κώστα Καββαθά.

  1 https://www.ptisidiastima.com/thinkoutofthebox-ticonderoga-or-cyclone/

  ‘Τα Cyclone είναι αρκετά εντυπωσιακά για ΠΠ, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον οπλισμό τους. Διαθέτουν:

  2 πυροβόλα των 25 mm MK 38,
  2 πολυβόλα των .50 in (12.7 mm)
  2 εκτοξευτές βομβίδων 40 mm Mk19
  2 πολυβόλα 7.62 mm M240B
  6 πυραύλους FIM-92 Stinger
  2 τετραπλούς εκτοξευτές Mk60 για πυραύλους BGM-176B Griffin Β’

  Έτσι θα πάρουν αυτοί την Πόλη ! Με τέτοιο οπλισμό! Τι να μας κάνουν τα Tico και τα A.Burke!Κλαυσίγελος!

  2 https://www.ptisidiastima.com/san-simera-23-5/

  ‘Flight and Space
  Και μετά θα πηγαίναμε σε πόλεμο, σωστά;’ Post #144264

  !!!

  Αυτό πως να το χαρακτηρίσει κάποιος τώρα;! Αυτοί που σας πουλάνε ‘γνώση’ γύρω από τα στρατιωτικά θέματα τολμούν και ξεστομίζουν κάτι τέτοιο δημόσια και υποθέτω ανερυθρίαστα!

  Βέβαια οι ίδιοι ‘εξυπνάκηδες’-κολλητάρια του κουφιοκεφαλογιαννάκη1-ίδια μυαλά κουβαλάμε-ίδιες απόψεις (brain-farts) έχουμε, ΔΕΝ δέχονται ως έγκυρες και χρήσιμες πηγές τις εξής (όπου μιλάνε ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ):

  https://www.youtube.com/channel/UCI_mZTC4UmH2ICN5MBbrDrQ/videos (το έχει πρώην TOPGUN instructor) https://www.youtube.com/watch?v=RfPVYFfEYkY https://www.youtube.com/watch?v=GteKhMruCuE

  https://www.youtube.com/user/Aircrewinterview/videos

  Είναι οι ίδιοι οι οποίοι ισχυρίζονται πως ένα αεροσκάφος που ΔΕΝ ΠΕΤΑΞΕ ΠΟΤΕ, ούτε καν ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ απλά έμεινε στα χαρτιά (F-18L), είναι καλύτερο από το ίσως καλύτερο σε πωλήσεις μαχητικό (F-16) σύμφωνα όχι μόνο με το τι λέω εγώ, ΑΛΛΑ οι πιλότοι στα links που παρέθεσα παραπάνω! Ίσως ο κάθε CKατόμυαλος να ξέρει καλύτερα από τους ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ πιλότους! Εξάλλου διαβάζει Π&Δ!!!

  Sorry, αλλά σοβαρή συζήτηση με CKατόμυαλους, με κουφιοκεφαλογιαννάκηδες και κώτσους απλά ΔΕΝ γίνεται! Δεν πας να τους παραθέτεις links που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση,έκει αυτοί! Του κώτσου μέχρι και link από την ίδια την εταιρεία που κατασκευάζει το F-35 του έδωσα αλλά δεν πείστηκε! Βέβαια όταν ο γνωστός σμήναρχος ‘ποστάρει’ και αυτά που λέει είναι (σχεδόν) ακριβώς αυτά που λέω τότε τα ‘άλαλα τα χειλη των ασεβών ‘ που λένε!Ο δε CKατόμυαλος πέταξε τσιτάτο του στυλ ‘πολύ youtube βλέπεις’! Ε ναι,πως να το κάνουμε η Π&Δ είναι ανώτερη από το youtube channel πραγματικού πιλότου! Τι να πει κι αυτός μπροστά στην γραφίδα του κάθε δημοσιογράφου της Π&Δ!

  Α και να μην ξεχάσω τον anast ο οποίος σε κάθε ποστ του ανεβάζει τον αριθμό των λαθρομεταναστών από 2,5 εκ. σε 5 εκ σε δεν ξέρω πόσα έχει φτάσει πλέον!Και μας λέει πως έρχεται Pearl Harbor στυλ επίθεση από τη τουρκία!

  Η διαχείρηση της ιστοσελίδας θα ΠΡΕΠΕΙ να παρέμβει άμεσα γιατί δεν μπορεί ούτε το κάθε brain-fart να ανάγεται σε ‘άποψη’, ούτε να επιτρέπει την συνεχή επίθεση σε αυτό που λέγεται δημοσιογραφική εγκυρότητα αλλά και αλήθεια από 12χρονα! Και φυσικά δεν πρέπει να επιτρέπει την ασταμάτητη προσπάθεια απρόκλητης προσβολής του καθένα που τυχαίνει να έχει σοβαρή,λογική,εμπεριστατωμένη,τεκμηριωμένη άποψη.
  Αλλιώς σοβαρή συζήτηση ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει στην παρούσα ιστοσελίδα ποτέ!

  1. Απλά τα πράγματα:

   Μην διαβάζεις ΠΤΉΣΗ η άλλους CKmyalous
   Μπορεί να πάθει τίποτα το μυαλουδάκι σου!

   Με επιχειρήματα ESY δεν μπορείς να απαντήσεις οποτε το γυρίζεις στις λαμακιες!

   1. Όταν μεγαλώσεις και ωριμάσεις, θα καταλάβεις τι εστί επιχείρημα. Άλλα ακόμα είσαι πολύ μικρός και δεν καταλαβαίνεις από πηγές και στοιχεία και επιχειρήματα. Πάνε διάβασε την Π&Δ όπως όλα τα 15χρονα, που στο 2ο Link που έδωσα τολμώ να πω πως ΣΚΥΛΕΥΣΑΝ την μνήμη ενός νεκρού πιλότου μας με το ανεκδίηγητο και ανεπίτρεπτο ‘Και μετά θα πηγαίναμε σε πόλεμο, σωστά’ να νιώσεις καλύτερα! Α και πες τους πως ΝΑΙ έπρεπε να πάμε σε πόλεμο και γι’αυτό όπως και για τόσα άλλα,έτσι για να τους λυθεί η απορία!

    Και τέλος, πες μας βρε CK το Tomcat21 ή το F-15 είναι καλύτερο;
    Να σε βοηθήσω λίγο. Ένα από αυτά ΔΕΝ πέταξε και ΔΕΝ κατασκευάστηκε ποτέ!
    Πάρε και αυτά https://static2.car.gr/21431261_0_z.jpg και πάνε κλάψε για το F-18L σου!

    1. Δυστυχώς μεγαλώνω και δεν θα κάτσω να ασχοληθώ άλλο με τη περίπτωση σου

     Δεν υπάρχει θεραπεία στη βλακεία σου

     Προς Γιάννη Νικήτα:

     Εάν δεν το έχεις καταλάβει στο forum ο διάλογος διεξαγόταν σε υψηλό επίπεδο μέχρι που εμφανίστηκε ο ΑΛAΣΤΩΡ και άρχισε να προβοκάρει και μάλιστα με χυδαίο ύφος

     Διάβασε τι σχόλια έχει κάνει

     Δεν έχει αξια τα κάτσω να ασχοληθώ άλλο με τη περίπτωση του

     Ούτε θα διαβάζω τι γραφει ούτε θα του απαντήσω

     Μάζεψε τον

     1. CK οι γκεμπελίστικες πρακτικές σου (πες πες κάτι θα μείνει) δεν θα περάσουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα ψέματα που λες πως ΔΕΝ έχω επιχειρήματα! Να σου θυμίσω λοιπόν :

      https://defencereview.gr/mazis-ellinogalliki-filia-kai-ellini/

      Εσύ ήσουν αυτός που τόλμησες με κατάπτυστο τρόπο να αμφισβητήσεις ακόμη και το γεγονός πως το youtube channel με τις συνεντεύξεις των πιλότων ΔΕΝ το είχε πραγματικός πρώην TOPGUN instructor!Ούτε καν ασχολήθηκες με τα στοιχεία τα οποία ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ζητά και απαιτείς!

      Γιατί απλά δεν έχεις την ικανότητα να αναγνώσεις σωστά αυτά που σου λένε (και που σου αποδεικνύουν με στοιχεία) και να τα δεχτείς, γιατί απλά είσαι ανώριμος και εγωιστής και ως τέτοιος ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να παραδεχτείς την ήττα σου και το σφάλμα σου!

      Είδαμε και τα δικά σου ‘επιχειρήματα’! Οι 2 κινητήρες του F-18 που είχαν μεγάλη σημασία γιατί θα πετούσαν πάνω από την θάλασσα! Το Αιγαίο και γενικότερα ο εθνικός μας θαλάσσιος χώρος είναι ΓΕΜΑΤΟΣ από νησιά με αεροδρόμια. Δεν είναι λοιπόν τόσο απαραίτητο το να έχει ένα μαχητικό μας 2 κινητήρες όπως του Αμερικανικού ναυτικού που πετούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την μοναδική τους βάση (αεροπλανοφόρο). Επίσης έλεγες και ξανάλεγες για το γεγονός πως ήταν απόφαση των επιτελείων το F-18L. Και σου θύμισα πως απόφαση των επιτελείων ήταν και τα πυροβόλα SUZANA (που κατέληξαν στην Κύπρο!) που στόχο δεν έβρισκαν με τίποτα!. Στα χαρτιά μπορεί ένα αεροσκάφος να δείχνει καταπληκτικό, στην πράξη όμως; Και το F-111 για μαχητικό το σχεδίασαν αλλά κατέληξε βομβαρδιστικό! Παρ’όλα αυτά επέμενες για το F-18L όταν σε παρέπεμψα σε ομολογίες-παραδοχές πιλότων F-18 που έλεγαν αυτά ακριβώς που λέω κι εγώ.Ένα καλό αεροσκάφος που δεν ήταν εξαιρετικό πουθενά.Και οι ίδιοι αυτοί πιλότοι εξήραν το F-16! Επίσης ήταν τόσο μέτριο το F-18 που όχι απλώς το αναβάθμισαν αλλά το τροποποίησαν σε Super Hornet και πάλι εκ των υστέρων το σύνολο του Αμερικανικού ναυτικού παραδέχεται πως δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του αεροσκάφους που αντικατέστησε (F-14)!Επίσης σε παρέπεμψα στις πωλήσεις των F-18,F-16 και M-2000. Μιλούν από μόνες τους για το πόσο επιτυχημένο ήταν το καθένα.

      Όλα αυτά με στοιχεία και links. Αλλά για σένα αυτά ΔΕΝ είναι επιχειρήματα! Τα οποία θυμίζω είναι επιχειρήματα ανθρώπων που ξέρου σαφώς πιο πολλά και από μένα και από σένα!

      Συνέχισε την κατρακύλα σου και τις κατάπτυστες γκεμπελίστικες πρακτικές σου λοιπόν μήπως και νιώσεις καλύτερα ή μήπως και πείσεις κανένα 12χρονο-15χρονο! Στην κρίση όλων και εσύ και εγώ.

  2. @ΑΛΑΣΤΩΡ
   Ας τα πάρουμε με την σειρά ξεκαθαρίζοντας πρώτα τα αυτονόητα…
   Υπάρχουν 100αδες πιλότοι της Αμερικής που εχουν πετάξει και τους 2 τύπους, και αν τους πάρεις συνέντευξη θα σου πουν 100 διαφορετικές απόψεις…

   Το F18 λέγεται σωστότερα F/A-18… Fighter and Attack και είναι ετσι απο την 1η μέρα που πεταξε… Καταλαβαίνεις φυσικά πως οι τότε εκδόσεις Block30 kai F/A-18Α/Β δεν έχουν καμία σχέση με τις κατόπιν 30ετιας εκδόσεις… Οπότε θα πρέπει να το έχεις κατα νου σε συνεντεύξεις σύγκρισης σε οπτικό ή γραπτό κείμενο που παρακολουθείς…

   Το F/A-18Α λοιπόν μπορουσε να κάνει οτι το Block30 αλλα οχι το αντίθετο…
   Και μην ξεχνάς οτι το φου16 το επέλεξε η αεροπορία με ενα τεράστιο συμβόλαιο που βοήθησε τις πωλήσεις μεχρι και σήμερα, ενω το απέρριψε το USN kai επέλεξε το F/A-18 που το έκοψε και το έραψε στα μέτρα του και αποτελεί αεροσκάφος 1ης γραμμής πολλά χρόνια τώρα…

   Ως δικινητήριο μπορεί να επιστρέψει με έναν κινητήρα κάτι που έσωσε πολλά αεροπλάνα στο USN άλλα και πολλές ζωές… Το οτι «ο εθνικός μας θαλάσσιος χώρος είναι γεματος από νησιά με αεροδρόμια» είναι άλλο πράγμα…
   Επίσης μην ξεχνάς οτι και η Κύπρος είναι εκατοντάδες χλμ μακριά…

   Η Ελλάδα λοιπόν δεν θα έπαιρνε το -18L ποτέ, οτι και αν έλεγε η ΠΑ… Γιατί πολύ απλά το προτζεκτ το σκότωσε η McDonellDouglas…
   Όπως πολύ αργότερα το προτζεκτ αναβάθμισης των F14 το σκότωσε ο Τσεινι… Θα πήγαινε στο F/A-18 όπως εγινε και με τους άλλους διεθνείς χρήστες… Και φυσικά όταν δεν το χρησιμοποιεί η Αμερική (-18L) δεν μπορεί να πάει και se πωλήσεις μέσω FMS

   Το ότι ενα οπλικό σύστημα πούλησε poly (F16) η οχι (F/A-18) δεν λέει και πολλά…
   Άλλα προσφέρει το ένα άλλα το άλλο… To mirage ειναι μια αλλη ιστορία, αν θες την συζητάμε και αυτή…

   Μια ΠΑ που θέλει να προμηθευτεί έναν τυπο κοιτάζει πρώτα το κόστος αγοράς, χρήσης κλπους παράγοντες που συνήθως σοβαρές χώρες θέτουν ως ορους σε διαγωνισμούς (δες πχ τους διαγωνισμούς Καναδά-Αυστραλίας που κατέληξαν στο F/A-18 και γιατι)… Και ουτε πρόκειται να πληρώσει για πράγματα που δεν χρειάζεται πχ στο F/A-18 μια και αυτό απευθύνεται σε άλλους πελάτες…

   Ας πάμε στα γεγονότα…
   Η αγορα του αιώνα ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση βασιζόμενη πάνω σε σκοτεινά οικονομικά κριτήρια (να το πω ευγενικά)… Γι΄αυτο και δεν έγινε μέσω FMS η αγορά των Φου16…
   75 F/A-18 η Αυστραλια $2,4δις
   138 F/A-18 ο Καναδας $4δις
   40+40 η Ελλαδα $1,7δις… Βέβαια ειναι γνωστά και τα παρατράγουδα (να το πω ευγενικά παλι) που εκτόξευσαν το κόστος στα ύψη κατόπιν, πολύ πάνω από το ποσό αυτό, μην τα ξαναγράφουμε…

   Οι 2 που επέλεξαν F/A-18 το πήραν πλήρες (με FOS, ανταλλακτικά, όπλα, εκπαίδευση, Σ/Α, εξομοιωτές κλπ) και κατασκεύασαν και μεγάλο αριθμό εγχώρια, σε αντίθεση με την Ελλάδα… Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα και αν η Ελλάδα αποφάσιζε για F/A-18 δεν είμαι και τοσο σίγουρος αν δεν θα γίνονταν τα ίδια ρεζιλίκια… Ούτε οτι θα έπαιρνε πολύ περισσότερα απο 80…

   Βέβαια τα 40+40 ήταν πιο φτηνά ως μονάδες σε κόστος χρήσης-αγοράς αλλα αυτο χάθηκε με τη επιλογή 2 τύπων αντί ενός (6 υπο-τυποι σημερα!)…

   Και λιγα για το F14, που απ’οτι βλέπω είσαι φαν του Τοπ Γκαν, του Χόλυγουντ και του μάρκετινγκ των US… Ήταν ενα αεροπλάνο του ψυχρού πολέμου, me mono ρολο την προστασία των αεροπλανοφόρων απο ρωσικά βομβαρδιστικά…

   Ξέρεις δεν ειναι μόνο ποιος το εχει πιο μεγάλο τον πύραυλο, ή την ταχύτητα…
   Έπιανε πολύ χώρο, έφερε εναν πανάκριβο πύραυλο (Φοίνικα) που δεν χρησιμοποίησε ποτέ, λόγω ηλικίας ηταν ακριβά τα ανταλλακτικά, η χρήση του, και η συντήρηση ενας εφιάλτης… Ειχε τεράστιο ίχνος (μεγαλύτερο απο F-4, to miso ενος B52) μια και αποτελούσε παράγωγο του F-111, kati που δεν βοηθούσε τοσο σε αποστολές αναχαίτισης όσο και σε εχθρικά επίγεια αντιαεροπορικά, ειδικά οσο προχωράει η τεχνολογία…

   Βέβαια υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις-συνωμοσιολογία, ότι ολα αυτά ηταν δικαιολογίες που χρησιμοποίησε ο Τσεινι, αλλά το USN έκανε την επιλογή του με τα στοιχεία που είχε, και τα υπόλοιπα ειναι ιστορία…

   1. Ας τα πάρουμε με την σειρά ξεκαθαρίζοντας πρώτα τα αυτονόητα…
    Υπάρχουν 100αδες πιλότοι της Αμερικής που εχουν πετάξει και τους 2 τύπους, και αν τους πάρεις συνέντευξη θα σου πουν 100 διαφορετικές απόψεις…

    (ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙς ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ)
    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΣΥΜΦΩΝΩ. ΚΑΙ;

    Το F18 λέγεται σωστότερα F/A-18… Fighter and Attack και είναι ετσι απο την 1η μέρα που πεταξε… Καταλαβαίνεις φυσικά πως οι τότε εκδόσεις Block30 kai F/A-18Α/Β δεν έχουν καμία σχέση με τις κατόπιν 30ετιας εκδόσεις… Οπότε θα πρέπει να το έχεις κατα νου σε συνεντεύξεις σύγκρισης σε οπτικό ή γραπτό κείμενο που παρακολουθείς…

    ΣΩΣΤΑ.

    Το F/A-18Α λοιπόν μπορουσε να κάνει οτι το Block30 αλλα οχι το αντίθετο…
    Και μην ξεχνάς οτι το φου16 το επέλεξε η αεροπορία με ενα τεράστιο συμβόλαιο που βοήθησε τις πωλήσεις μεχρι και σήμερα, ενω το απέρριψε το USN kai επέλεξε το F/A-18 που το έκοψε και το έραψε στα μέτρα του και αποτελεί αεροσκάφος 1ης γραμμής πολλά χρόνια τώρα…

    ΟΚ.

    Ως δικινητήριο μπορεί να επιστρέψει με έναν κινητήρα κάτι που έσωσε πολλά αεροπλάνα στο USN άλλα και πολλές ζωές… Το οτι «ο εθνικός μας θαλάσσιος χώρος είναι γεματος από νησιά με αεροδρόμια» είναι άλλο πράγμα… ΟΚ.
    Επίσης μην ξεχνάς οτι και η Κύπρος είναι εκατοντάδες χλμ μακριά… ΨΙΛΟΑΣΧΕΤΟ.

    Η Ελλάδα λοιπόν δεν θα έπαιρνε το -18L ποτέ, οτι και αν έλεγε η ΠΑ… Γιατί πολύ απλά το προτζεκτ το σκότωσε η McDonellDouglas…
    Όπως πολύ αργότερα το προτζεκτ αναβάθμισης των F14 το σκότωσε ο Τσεινι… Θα πήγαινε στο F/A-18 όπως εγινε και με τους άλλους διεθνείς χρήστες… Και φυσικά όταν δεν το χρησιμοποιεί η Αμερική (-18L) δεν μπορεί να πάει και se πωλήσεις μέσω FMS

    ΜΑΛΙΣΤΑ.

    Το ότι ενα οπλικό σύστημα πούλησε poly (F16) η οχι (F/A-18) δεν λέει και πολλά… ΛΕΕΙ,ΛΕΕΙ!

    Άλλα προσφέρει το ένα άλλα το άλλο… To mirage ειναι μια αλλη ιστορία, αν θες την συζητάμε και αυτή…

    ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;

    Μια ΠΑ που θέλει να προμηθευτεί έναν τυπο κοιτάζει πρώτα το κόστος αγοράς, χρήσης κλπους παράγοντες που συνήθως σοβαρές χώρες θέτουν ως ορους σε διαγωνισμούς (δες πχ τους διαγωνισμούς Καναδά-Αυστραλίας που κατέληξαν στο F/A-18 και γιατι)… Και ουτε πρόκειται να πληρώσει για πράγματα που δεν χρειάζεται πχ στο F/A-18 μια και αυτό απευθύνεται σε άλλους πελάτες…

    ΣΩΣΤΑ.

    Ας πάμε στα γεγονότα…
    Η αγορα του αιώνα ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση βασιζόμενη πάνω σε σκοτεινά οικονομικά κριτήρια (να το πω ευγενικά)… Γι΄αυτο και δεν έγινε μέσω FMS η αγορά των Φου16…
    75 F/A-18 η Αυστραλια $2,4δις
    138 F/A-18 ο Καναδας $4δις
    40+40 η Ελλαδα $1,7δις… Βέβαια ειναι γνωστά και τα παρατράγουδα (να το πω ευγενικά παλι) που εκτόξευσαν το κόστος στα ύψη κατόπιν, πολύ πάνω από το ποσό αυτό, μην τα ξαναγράφουμε…

    ΟΚ.

    Οι 2 που επέλεξαν F/A-18 το πήραν πλήρες (με FOS, ανταλλακτικά, όπλα, εκπαίδευση, Σ/Α, εξομοιωτές κλπ) και κατασκεύασαν και μεγάλο αριθμό εγχώρια, σε αντίθεση με την Ελλάδα… Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα και αν η Ελλάδα αποφάσιζε για F/A-18 δεν είμαι και τοσο σίγουρος αν δεν θα γίνονταν τα ίδια ρεζιλίκια… Ούτε οτι θα έπαιρνε πολύ περισσότερα απο 80…

    ΣΩΣΤΑ.

    Βέβαια τα 40+40 ήταν πιο φτηνά ως μονάδες σε κόστος χρήσης-αγοράς αλλα αυτο χάθηκε με τη επιλογή 2 τύπων αντί ενός (6 υπο-τυποι σημερα!)…

    Και λιγα για το F14, που απ’οτι βλέπω είσαι φαν του Τοπ Γκαν, του Χόλυγουντ και του μάρκετινγκ των US… Ήταν ενα αεροπλάνο του ψυχρού πολέμου, me mono ρολο την προστασία των αεροπλανοφόρων απο ρωσικά βομβαρδιστικά…

    ΑΠΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΝΕΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝ ΤΟΥ ΤΟΠ ΓΚΑΝ; ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΚ.

    Ξέρεις δεν ειναι μόνο ποιος το εχει πιο μεγάλο τον πύραυλο, ή την ταχύτητα…
    Έπιανε πολύ χώρο, έφερε εναν πανάκριβο πύραυλο (Φοίνικα) που δεν χρησιμοποίησε ποτέ, λόγω ηλικίας ηταν ακριβά τα ανταλλακτικά, η χρήση του, και η συντήρηση ενας εφιάλτης… Ειχε τεράστιο ίχνος (μεγαλύτερο απο F-4, to miso ενος B52) μια και αποτελούσε παράγωγο του F-111, kati που δεν βοηθούσε τοσο σε αποστολές αναχαίτισης όσο και σε εχθρικά επίγεια αντιαεροπορικά, ειδικά οσο προχωράει η τεχνολογία…

    ΟΚ.

    Βέβαια υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις-συνωμοσιολογία, ότι ολα αυτά ηταν δικαιολογίες που χρησιμοποίησε ο Τσεινι, αλλά το USN έκανε την επιλογή του με τα στοιχεία που είχε, και τα υπόλοιπα ειναι ιστορία…

    ΟΚ, ΚΑΙ;

    Shadowfax ωραίο το σεντόνι σου αλλά your point being?

    ΥΓ Γιάννη Νικήτα ο κλαψιάρης CK που λέει πως προκαλώ και χαλάω την πιάτσα, πριν 1-2 μέρες μάλωσε με 2-3 άλλους σε ένα μόνο θέμα (και σε άλλα) και τους ανάγκασε να του πουν να κόψει το υφάκι! Ψάξε βρες το γιατί βαριέμαι τώρα. Και φυσικά θα διαπιστώσεις το ‘υψηλό επίπεδο’ διαλόγου που υπήρχε στην ιστοσελίδα και που κατέστρεψα εγώ! Εγώ που μαζί με άλλους σε καλούσαμε να παρέμβεις ΕΝΩ μοιράζαμε ψηφιακές καρπαζιές στα ΤΡΟΛ που αλώνιζαν ενώ αυτός σε καλεί όταν έχει φάει για πολλοστή φορά τις ψηφιακές φάπες του και μου θύμισε αυτό:
    https://www.youtube.com/watch?v=pLKZ0Adi70c

    1. Παρατηρήσεις;
     – Το συνολικό κόστος των F/A-18 έφτασε τα Α$4,600 δισ. αν και δύσκολο να υπολογιστεί η ισοτιμία μιας και είχε μεγάλες διακυμάνσεις εκείνη της δεκαετία με μια μέση τιμή ξεπέρασε τα 3,7 δισ.

     – Το -18L σωστά ήταν μια παπατζα της εποχής, που όμως έμμεσα αναγνώριζε τα θέματα του F-18.

     Η ουσία είναι μία, με όσα μας έχουν κάνει οι ΗΠΑ κατά καιρούς, ποιος εχέφρων θα τους παραχωρήσει το 100% της ΠΑ;

     1. AIM εγώ δεν θα χαρακτηρίσω το F-18 παπάτζα ΑΛΛΑ σπουδαίο αεροσκάφος (όσο και αν χτυπιούνται κάποιοι) ΔΕΝ ήταν!

      Αυτό που έχει την αξία του πάντως είναι το γεγονός πως 35+ χρόνια μετά κάποιοι ακόμα μυξοκλαίνε για ένα αεροσκάφος που δεν πέταξε και δεν κατασκευάστηκε ποτέ! Και είναι έτοιμοι να σκοτωθούν με τους συνανθρώπους τους γι’αυτό!Επίπεδο Π&Δ βλέπεις!

      Ασόβαροι άνθρωποι που μιλούν για σοβαρές συζητήσεις που τους τις…στέρησα εγώ!
      Αυτά παθαίνεις όταν πιστεύεις πως η Π&Δ είναι σοβαρή πηγή ενημέρωσης!
      No hope λέμε! No hope!

   2. – Το συνολικό κόστος των F/A-18 της Αυστραλίας έφτασε τα Α$4,600 δισ. αν και δύσκολο να υπολογιστεί η ισοτιμία μιας και είχε μεγάλες διακυμάνσεις εκείνη την δεκαετία, με μια μέση τιμή ξεπέρασε τα $3,7 δισ.

    – Η έκδοση -18L ήταν μια παπατζα της εποχής, που όμως έμμεσα αναγνώριζε τα θέματα του F-18.

    Η ουσία είναι μία, με όσα μας έχουν κάνει οι ΗΠΑ κατά καιρούς, και όσα βλέπουμε σήμερα παρά τα όσα κάνει η Τουρκία, ποιος εχέφρων θα πάρει απόφαση να τους παραχωρήσει στο 100% της ΠΑ;

 20. Ίσως από τις καλύτερες αγορές μεταχειρισμένων. Μάλιστα θα μπορούσαν να αγοραστούν με τμήμα της FOS που αφορά τα απλά 2000. όσο για τις άδειες από τους Γάλλους αρκεί να μπεί σαν προυπόθεση για τις Belhara και θα δοθεί το ΟΚ. Άλλωστε μπορούμε να θυμηθούμε και την υπόθεση των scalp. Η αποδέσμευση έγινε ως δέλεαρ για επιλογή των -5μκ2 καθώς φαινόταν να χάνεται η προμήθεια γαλλικών μαχητικών μετά την προμήθεια των -50+ και των EF-2000. όμως τα scalp οδήγησαν τους Γάλλους πάλι στο παιχνίδι(άλλο που αφέθηκαν στην τύχη τους τα μισά αεροπλάνα). Όμως δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι με την Ταιβάν(πιστεύω ότι θα οδεύσουν προς Ινδία η οποία και χρήματα έχει και έχει άμεσες ανάγκες και το σημαντικότερο δεν δέχεται πιέσεις από Κίνα). Λόγω Cosco για εμάς μάλλον χλωμό. Εμείς όπως έχω ξαναπεί η καλύτερη «βολή» μας είναι για την πιθανή ανταλλαγή των 30 30ριων με 15-20 M2000-9 των ΗΑΕ. Όσο για τα παλαιότερα EGM/BGM συντήρηση για όσο υπάρχουν EXOCET και ενσωμάτωση των Litening(έχει γίνει με τα ινδικά παλαιότερα) από τα υπό απόσυρση F-4 για παθητική πτήση low-level και ενσωμάτωση των MICA-ir στην θέση των Magic(εφικτή ως απλή διασύνδεση για αυτοπροστασία).

 21. Kύριοι. Καλησπέρα και Καλή εβδομάδα. Επειδή ορισμένοι έχουν ξεφύγει με τα σχόλια και το ύφος γραφής παρακαλώ να επανέλθουν στο υγιή διάλογο. Κάθε άποψη είναι δεκτή αρκεί να εκφράζεται με ευπρέπεια. Δεν μου αρέσει να μπλοκάρω άτομα αλλά ορισμένοι το έχουν παρά κάνει. Σχόλια με ύφος, ειρωνείες κτλ δεν θα γίνονται δεκτά. Η ανοχή τελείωσε. Είναι κρίμα ορισμένοι να είναι κριτές των πάντων και να ειρωνεύονται συνομιλητές τους. Ο λόγος που υπάρχουν τα σχόλια είναι για τον εποικοδομητικό διάλογο. Όχι για να είμαστε θερμοκέφαλοι οπαδοί όπως στις ομάδες που ο ένας βρίζει τον άλλο. Κρατήστε σας παρακαλώ ένα επίπεδο διαλόγου και σεβασμός στον συνομιλητή.

  1. Καλησπέρα Γιάννη Νικήτα. Γίνε πιο ξεκάθαρος σε ποιον/ποιους αναφέρεσαι. Όχι μισόλογα.

   Επίσης είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα. Ένα μήνα που βρισκόσουν κι εσύ και οι άλλοι διαχειριστές; Δεν επισκεπτόσασταν την ιστοσελίδα, δεν βλέπατε τα σχόλια και το τι γινόταν;

   Ποιος/ποιοι ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ και σχεδόν ΠΑΝΤΑ και με ΟΛΟΥΣ είχε/είχαν/δημιουργούσε/δημιουργούσαν πρόβλημα; Ονόματα; Αν δεν έχεις ιδία αντίληψη ρώτα την ομήγυρη.

   Αυτά που επιτρέψατε ΤΟΣΟ καιρό σε αυτή την ιστοσελίδα (παρά τις παραινέσεις μου αλλά και άλλων) ΔΕΝ θα επιτρεπόταν σε άλλες ούτε για μια μέρα!

   Αν υπονοείς εμένα πάντως να σου θυμίσω πως δεν ξεκίνησα καταστάσεις αλλά αν παρ’όλα αυτά νομίζεις πως υπερέβαλα να σου ξεκαθαρίσω πως δεν μετανιώνω (τα άξιζαν όσοι τα άκουσαν) ΑΛΛΑ δεν θα υποπέσω πλέον σε παρόμοιες συμπεριφορές αφού λες πως αναλαμβάνεις επιτέλους δράση.

   Στους γνωστούς και μη εξαιρετέους που θίχτηκαν:

   http://www.lovethispic.com/uploaded_images/210806-You-Find-It-Offensive-I-Fund-It-Funny.jpg

   1. Προφανώς και δεν είναι υπονοώ εσένα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και τα δύο χρόνια του σάιτ έχω εικόνα των σχολιαστών. Σου ξανά λέω δεν θέλω να φτάσω στο ακραίο μέτρο να αποκλείσω ορισμένους που διαρκώς κάνουν προσωπικές επιθέσεις με εριστικά και ειρωνικά σχόλια. Άρα λοιπόν, αυτόν τον ένα μήνα εδώ βρισκόμουν απλά ήθελα να δω μέχρι που μπορούν να φτάσουν ορισμένοι θερμοκέφαλοι.
    Η ανοχή τελείωσε.
    Είχα εικόνα για τα σχόλια αλλά εξήγησα πως γενικά είμαι υπομονετικός και ανεκτός. Ελπίζω αυτοί που πρέπει να πήρανε το μήνυμα τους. Ζητώ την κατανόηση από τους καλούς και σοβαρούς σχολιαστές καθώς στην ιστοσελίδα είμαστε τρία άτομα και δεν έχουμε εξειδικευμένο διαχειριστή για τα σχόλια. Σε πολλά σχόλια προσπαθώ να απαντώ εγώ ο ίδιος αν και είναι αδύνατο λόγω όγκου τις περισσότερες φορές. Για λοιπά ζητήματα όσοι θέλετε: [email protected]
    Καλή σας ημέρα!

    1. ‘Προφανώς και δεν είναι υπονοώ εσένα. Αυτό είναι ξεκάθαρο.’

     Σε ευχαριστώ που ξεκαθάρισες τα πράγματα. Ελπίζω να ξεκαθαρίσεις και το site σου. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια.

 22. Μονο για τον Γιαννη1 θα παρακαλούσα να μην απαντάει όταν δεν έχει να προτρύνει κάτι , όλη αυτή η αρνητικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον υγιή διάλογο.
  Πχ Για μένα προσωπικά στο θεμα σας για τα μικρά βαριά οπλισμένα σκάφη θαλάσσης με έφερε σε δύσκολη θέση να μην ρίξουμε το επίπεδο της Συζήτησης.
  Αλλά επίσης το να απαντάει – σπαμαρει ασύστολα Κάθε άποψη αποτελεί εργαλείο αποθάρρυνσης σε οποιοδήποτε θέλει να φέρει άποψη.

  Ελπίζω να μην σταματήσουμε να διαβάζουμε τα ποστς στα άρθρα σας .

 23. Θα είχε ενδιαφέρον η αγορά τουλάχιστο μιας μοίρας έστω.
  Βέβαια στη χώρα που έχει χάσει τεράστιες ευκαιρίες για μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα αυτά είναι ψιλά γράμματα.
  Άσε που τα μεταχειρισμένα δεν έχουν και καλή μίζα.
  Θυμίζω ευκαιρίες που χάθηκαν στο παρελθόν για μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα:
  Αντιτορπιλικά Kidd φρεγάτες M άρματα Leo A4-5-6 TOMA Pzh 2000 MLRS Abrams τροχαίο υλικό κτλ κτλ.
  Για όλα αυτά τότε τα παπαγαλάκια λέγανε είτε ότι είναι ακριβά βάζοντας μέσα και τον κύκλο ζωής για να φουσκώσει το κονδύλι (βλέπε 400 άρματα μάχης Abrams) είτε πως είναι πολύ παλιά και δεν κάνουν!!
  Τελικά τα πήραν άλλοι και μια χαρά κάλυψαν τις ανάγκες τους.
  Θυμάστε τον πόλεμο που είχε δεχθεί η υποτιθέμενη προμήθεια των 400 Abrams;
  Μέχρι και ο ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε βγάλει ανακοίνωση για την επικίνδυνη αγορά των αρμάτων λόγω της δήθεν θωράκισης ουρανίου.
  Ενώ είναι σε όλους γνωστό πως η θωράκιση ουρανίου δεν είναι για εξαγωγή.
  Όλος αυτός ο θόρυβος και η παραπληροφόρηση βόλεψε τότε και το πολιτικό σύστημα μιας και όλοι τους αυτό ακριβώς ήθελαν να κάνουν.
  Όλα στημένα εξ αρχής.
  Για να μην μπούνε στα χωράφια των Γερμανών οι Αμερικανοί.
  Αλλά είπαμε ζούμε στη χώρα με την τερατώδη προπαγάνδα ψέματα και επικοινωνιακές φούσκες.

 24. Καλύτερα τα όποια διαθέσιμα χρήματα να πάνε:
  1) σε εκσυχρονισμό 122 F-16 και αγορά όπλων και ατρακτιδίων,
  2) για τα Mirage και τα όπλα τους FOS αλλά και link 16 για τα Mk2,
  3) και αναβάθμιση Patriot.

  Αργότερα αγορά F-35.

  1. ‘Αργότερα αγορά F-35.’

   Είναι αυτονόητο πως το F-35 δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα για την Π.Α. τώρα.

   Εδώ δεν μπορούν να το βάλουν μπροστά καλά καλά!

   https://www.itv.com/hub/fighter-pilot-the-real-top-gun/2a5447 (1ο επεισόδιο)!!!

   Ας ξεπεράσει τις ‘παιδικές του ασθένειες’ και μετά το αγοράζουμε.

 25. Η ρίζα του προβλήματος δεν αντιμετωπίζεται, ούτε απαντάται με το αν το 18L ήταν καλύτερο ή τι θα κάνουμε με τα EGM ή αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να πάρουμε F35. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ένας βασικός σχεδιασμός και κάνουμε ότι νάναι. Ποιά η χρησιμότητα να πάρουμε παραπάνω 10 κομμάτια F16 και να είναι «γυμνά» απο συστήματα Η/Π και αυτοπροστασίας, οπλισμένα με μη κατευθυνόμενες ρουκέτες (οι παλαιότεροι θυμούνται τις σχετικές φωτό σε στατικές επιδείξεις) με βασικό οπλισμό αέρος-αέρος ΑΙΜ-9J ή P4 και χωρίς FOS. Τα ίδια με τα Leopard, τα ίδια με τα NH-90 και το story συνεχίζεται. Τι επιτέλους θέλουμε σαν δόγμα; Αποτροπή, ενιαίος χώρος, ισοδύναμο τετελεσμένο, MAD, τι; Όταν επιτέλους βρεθεί ένας σοβαρός άνθρωπος και απαντήσει το τι, θα πάμε στο γιατί και στο πως. Οι «φίλοι & σύμμαχοι» τα έχουν λύσει απο καιρό και τα δουλεύουν 50+ χρόνια ανεξαρτήτου κυβέρνησης και καθεστώτος.
  Υ.Γ. για τα SUZANA που διάβασα λίγο παραπάνω : Άμα δεν σου πουλάει η «Δύση» ή πας σε Ρώσικο διαμέτρημα ή αγοράζεις απο «άλλους» στα 155mm. Δεν είναι και πολλές οι πόρτες που μπορείς να χτυπήσεις..

  1. Η αγορά των SUZANA ήταν με προσωπική απόφαση του διδυμου T$OXA-$bokou

   Αποτέλεσμα δωροδοκίας και μια από τις υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας για τις οποιες ο φυλακίστηκε
   o $boko$
   (Εάν θυμάμαι καλά)

   Γράψαν κανονικά τα επιτελεία και τις εισηγήσεις τους πως το σύστημα είναι ακατάλληλο και το αγόρασαν

   είχαν να φροντίσουν για τα γεράματα του$

  2. ‘Υ.Γ. για τα SUZANA που διάβασα λίγο παραπάνω : Άμα δεν σου πουλάει η «Δύση» ή πας σε Ρώσικο διαμέτρημα ή αγοράζεις απο «άλλους» στα 155mm. Δεν είναι και πολλές οι πόρτες που μπορείς να χτυπήσεις..’

   Η περίπτωση με τα πυροβόλα SUZANA είναι ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα των στρατιωτικών εξοπλισμών της χώρας μας αν και ίσως όχι το πιο γνωστό σε αυτούς που δεν έχουν ειδικές γνώσεις επί αυτών.Πολιτική ανοησία-πονηριά και στρατιωτικός ενδοτισμός (yes sir!) αν και ουκ ολίγες εισηγήσεις των στρατιωτικών ήταν αρνητικές και κατά της αγοράς.Τελικά επικράτησε το yes sir!

   Δεν ισχύει το ότι δεν μας πουλούσε η δύση. Ουδεμία σχέση με κάτι τέτοιο. Έκει είναι το ίντερνετ όποιος θέλει ψάχνει και βρίσκει τι έγινε σχετικά με αυτό.Έχουν γραφτεί αρκετά.

   Τουλάχιστον στον αντίποδα υπάρχει και η αγορά του καλύτερου Α/Κ πυροβόλου https://el.wikipedia.org/wiki/PzH_2000

   Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, καταλυτικό ρόλο σε αυτή την σωστή αγορά έπαιξε ο Α/ΓΕΣ και αργότερα Α/ΓΕΕΘΑ Γιώργος Αντωνακόπουλος που ως πυροβολικάριος είχε ειδική γνώση απί του θέματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *