Η ιταλική Leonardo DRS και η ισραηλινή Rafael ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης του ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας Trophy στα αμερικανικά άρματα μάχης M-1A2C Abrams. Η σχετική σύμβαση, που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2018, αφορούσε στην εγκατάσταση Trophy σε 264 M-1 Abrams, έναντι $ 193 εκατομμυρίων, δηλαδή $ 730.000 ανά μονάδα. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2019 η Leonardo DRS ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο ύψους $ 79,6 εκατομμυρίων για την προμήθεια επιπλέον Trophy, χωρίς να αναφέρει αριθμό.

Η έκδοση M-1A2C είναι η τελευταία και η πλέον σύγχρονη διαμόρφωση των M-1 Abrams, δεδομένου ότι βελτιώσεις ενσωματώνονται στους τομείς της επιβίωσης, της αποτελεσματικότερης και οικονομικότερης τεχνικής υποστήριξης, της συνολικής αποτελεσματικότητας του άρματος ως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα και της ικανότητας του να εκτελεί δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη του M-1A2C ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015, ενώ οι τεχνικές και επιχειρησιακές δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η επιλογή του Trophy έγινε ως ενδιάμεση λύση, μέχρι την έλευση του αντίστοιχου αμερικανικού συστήματος Quick Kill, που αναπτύσσει η Raytheon στο πλαίσιο του προγράμματος MAPS (Modular Active Protection System). Το Trophy δοκιμάστηκε από τον Αμερικανικό Στρατό το 2016, ενώ έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης, από τον Ισραηλινό Στρατό, στη Γάζα. Πρόκειται για ένα ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας το οποίο λειτουργεί και ως σύστημα επαύξησης της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, πέριξ του οχήματος.

Το Trophy προστατεύει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα από μια πλειάδα απειλών όπως αντιαρματικές ρουκέτες, κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα και αντιαρματικά πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT : High-Explosive Anti-Tank). Η προστασία που προσφέρει το Trophy καλύπτει όλο το τόξο των 360° στο αζιμούθιο και σε μεγάλη γωνία καθ’ ύψος, ενώ μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε να διατηρεί μια ασφαλή ζώνη για τις φίλιες δυνάμεις πεζικού πέριξ του οχήματος. Η διαδικασία αναχαίτισης της απειλής ενεργοποιείται μόνον όταν η επερχόμενη απειλή πρόκειται να προσβάλει το όχημα.

Για την επιχειρησιακή αξία των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας και την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης τους στα ελληνικά Leopard-2 μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Για την εξέλιξη του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού, από το 1996 μέχρι σήμερα, τις επιλογές μας, τις χαμένες ευκαιρίες και τις διαθέσιμες λύσεις αναβάθμισης, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Για τις τεχνολογικές εξελίξεις, που αφορούν στο παρόν και το μέλλον των Leopard-2 και θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Με 700κ ανά τεθωρακισμένο, θα μπορούσαμε αντί να δίνουμε συμβόλαιο σε Ισραηλινές εταιρείες για πράγματα μειωμένης χρησιμότητας, να ζητούσαμε αυτό.

  Αντί η ΕΛΒΟ να κάνει δεν ξέρω τι οχήματα που δεν μου φαίνονται ούτε καλά ούτε μεγάλη προτεραιότητα, να πάρει έργο για τα Trophy που θα ήταν μια επένδυση που πραγματικά θα άξιζε τον κόπο. Σκορπάμε λεφτά από εδώ και εκεί, ας δίναμε 150 εκατ και να εξοπλίζαμε πχ καμιά 200 άρματα με αυτό.

  Τα άλλα συστήματα που είναι να βγουν (ένα των ΗΠΑ και ένα περίπου αντίστοιχο Γερμανικό) φαίνεται ότι θέλουν αρκετό χρόνο να ωριμάσουν, οπότε ας βάλουμε για αρχή σε μερικά άρματα το Trophy και μετά βλέπουμε. Σε τελική ανάλυση αν τα νέα βγουν πολύ καλύτερα, εξοπλίζουμε ότι δεν είχε εξοπλιστεί με τα νέα ή μεταφέρουμε το Trophy σε παλαιότερα άρματα και βάζουμε το νέο στα καινούργια.

 2. Ειναι απαραιτητο να τοποθετηθει το συστημα και στα δικα μας Leo2 διοτι οι απειλες εναντιον των ελληνικων αρματων αυξανουν συνεχως..μαλιστα εχει ακουστει οτι αναπτυσεται μια αναβαθμισμενη εκδοση του Trophy η οποια μπορει να αντιμετωπιζει επιθεσεις κορεσμου..και οσον αφορα το κοστος αυτο δεν φαινεται να ειναι απαγορευτικο..

 3. Βέβαια θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι πιο «πονηρο»:pulat,οι Ουκρανοί θα πετούσαν την σκούφια τους .για 350κομματια θα μας μεταβιβαζαν όλη την τεχνογνωσία.ασε που η πληρωμή θα μπορούσε να γίνει και με αγροτικά προϊόντα.

  1. Το pulat είναι αρχαία τεχνολογία από εποχής Σοβιετικής Ένωσης με όσο ΄μπόρεσαν να το εξελίξουν έκτοτε αλλά δεν φτάνει ούτε για λίγο το Trophy.

   Αν δούλευε το Pulat, δεν θα είχαν ξεκληριστεί όλα τα άρματα μάχης της Ουκρανίας στον πρόσφατο πόλεμο που είχαν, τόσα πολλά άρματα κατεστραμένα είχαν να υπάρξουν από τις αρματομαχίες του ΒΠΠ, άντε ίσως να είναι στην τρίτη θέση αν είχαν καταστραφεί και πολλά στο Ιράκ.

   Νομίζω ότι και μόνο από το αποτέλεσμα θα έμενα μακριά.

   Περαιτέρω αν θυμάμαι καλά, το Pulat είναι επικίνδυνο για τυχόν στρατιώτες που είναι δίπλα/κοντά στο άρμα (κατάλοιπο της Σοβ. Ένωσης που τους είχαν αναλώσιμους)

   1. Φυσικά, έχεις δει κανέναν άλλο να τα αγοράζει?

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν το πλήρωσαν κιόλας, αλλά στην ουσία κάνανε ανταλλαγή. Η Ουκρανία τους έδωσε όλη και καλά την τεχνολογία των Pulat, και η Τουρκία τους έδωσε Bayraktar.

    Έτσι στην ουσία η Τουρκία έδωσε πχ 150 εκατ στην Bayraktar (στον γαμπρό του) για drones και μετά τα πήρε και τα έδωσε στην Ουκρανία για να πάρει το Pulat. Αποτέλεσμα της όλης συναλλαγής είναι, ο γαμπρός του Σουλτάνου πήρε πολλά λεφτά για drones, και η Τουρκία πήρε για τα λεφτά αυτά την τεχνολογία του Pulat. Αν το pulat είναι άχρηστο, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον γαμπρό ότι πήρε ένα σκασμό λεφτά για κάτι άμπαλο (αφού αυτός drones έδωσε) και ως να δοκιμαστεί πραγματικά, η μαρίδα θα νομίζει ότι έχει το υπερ-σύστημα.

    Δεν θυμάμαι ποιο από όλα τα παλιά σοβιετικά έχει αντιγράψει και βελτιώσει περαιτέρω, αλλά η υποψία μου είναι ότι πρόκειται για το Drozd 2 (καθώς to Δροζδ1 είναι αρχαίο, η δεύτερη γενιά το Shtora είναι κάπως διαφορετικό σε εμφάνιση, και το οποίο επίσης με την σειρά του έχει αντικατασταθεί από την τρίτη γενιά που είναι το Arena

 4. Καλα τα συστηματα για τα αρματα αλλα δεν νομιζω οτι αυτο ειναι που ποναει τους απεναντι πρωτιστως. Πιστευω οτι θα πρεπει να εξεταστει κατα προτεραιοτητα η εγκατασταση των trophy η αντιστοιχων, για την προστασια συστηματων TORM1, OSA, MLRS. Εκει παιχτηκε το παιχνιδι στο Ν. Καραμπαχ. Χρειαζεται καλυψη των τρωτοτητων των Α/Α συστηματων και των μεσων μεγαλου βεληνεκους. Εαν εξασφαλισουμε τα Α/Α μεσα μετα η δουλεια των ΕΕ/Π του εχθρου γινεται παρα πολυ δυσκολη. Οσο για τα λοιπα Α/Τ αυτα θα αποτελεσουν πραγματικο κινδυνο σε κοντινες σχετικα αποστασεις. Κατα συνεπεια τα αρματα πρεπει σιγουρα να εξασφαλισθουν αλλα πιστευω οτι η προτεραιοτητα ειναι αλλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *