Το Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε αναρτήσει άρθρο με τίτλο «Ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας: Αναγκαία προσθήκη για τα ελληνικά άρματα μάχης», το οποίο ανέλυε τη λειτουργία των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας, ενώ υπογράμμιζε την επιχειρησιακή τους αξία, καθώς και την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης τους στα ελληνικά Leopard-2. Η αφορμή για εκείνο το άρθρο μας είχε δοθεί από το τουρκικό πρόγραμμα αναβάθμισης αρμάτων μάχης M-60T και Leopard-2A4, μεταξύ άλλων και με το ουκρανικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat (Zaslon), καθώς και το πρόγραμμα Akkor, δηλαδή το τουρκικό πρόγραμμα εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης ενός συστήματος αυτοπροστασίας, πρωτίστως για τα υπό προμήθεια άρματα μάχης Altay.

Τότε είχαμε τοποθετηθεί υπέρ της άποψης του εφοδιασμού των 170 Leopard-2HEL και των 183 Leopard-2A4 του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) με ένα ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας, ως απάντηση στο τουρκικό πρόγραμμα. Η θέση μας ήταν και είναι ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι απολύτως αναγκαίο και δεν είναι ακριβό. Είχαμε γράψει τότε: «…Με βάση το αμερικανικό πρόγραμμα εγκατάστασης των συστημάτων Trophy σε άρματα μάχης M-1 Abrams ($ 193.000.000 για 264 άρματα μάχης), το κόστος ανά μονάδα είναι της τάξεως των $ 730.000 (€ 650-700 περίπου) … Συνεπώς, με € 650-700.000 περίπου ανά μονάδα, ο ΕΣ θα μπορούσε να εγκαταστήσει ένα σύγχρονο ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας στα 353 καλύτερα άρματα μάχης του. Το συνολικό κόστος ενός τέτοιου προγράμματος θα ήταν της τάξεως των € 230-250 εκατομμυρίων».

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών της χώρας και της ανάγκης κάλυψης άλλων, πιεστικότερων αναγκών. Και αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει διότι η ένταξη σε υπηρεσία του Pulat, σε 210 άρματα μάχης του Τουρκικού Στρατού (170 M-60T και 40 Leopard-2A4), σε συνδυασμό με την επικείμενη ένταξη σε υπηρεσία των 250 Altay και του Akkor, δημιουργεί μείζον θέμα για τον ΕΣ, καθώς 353 ελληνικά Leopard-2 θα πρέπει να αντιμετωπίσουν 460 τουρκικά άρματα μάχης, όλα τους με ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας.

Για την ιστορία να πούμε ότι η ανάπτυξη του Akkor ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015. Το σύστημα θα περιλαμβάνει αισθητήρες προειδοποίησης εκπομπής δέσμης λέιζερ, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, τέσσερα (4) ραντάρ για περιμετρική κάλυψη στο τόξο των 360ο και εκτοξευτές αντιμέτρων. Το Zaslon, που επιλέχθηκε ως ενδιάμεση και άμεση λύση μέχρι την έλευση του Akkor, αποτελείται από ραντάρ εντοπισμού της επερχόμενης απειλής, σύστημα καθοδήγησης και τους εκτοξευτές αντίμετρων. Το αντίμετρο δεν εκτοξεύεται με την έννοια της κατευθυνόμενης εκτόξευσης ενός πυροτεχνικού αντιμέτρου, αλλά εκτοξεύεται-εξέρχεται του εκτοξευτή και εκρήγνυται εντός ενός (1) μέτρου από το όχημα-φορέα, προς την κατεύθυνση της επερχόμενης απειλής. Το ωστικό κύμα που παράγεται από την έκρηξη προκαλεί είτε την πρόωρη έκρηξη του αντιαρματικού ή την αλλαγή της πορείας του και την αστοχία του.

Η απάντηση στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει, εφόσον ο ΕΣ δεν εφοδιάσει τα ελληνικά Leopard-2 με ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας, έγκειται στην εκμετάλλευση, μέσω της υιοθέτησης και της εξοικείωσης (εκπαίδευσης) σε τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες, του μειονεκτήματος που παρουσιάζουν τα ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας και δεν είναι άλλο από την αδυναμία τους να ανταποκριθούν σε επιθέσεις κορεσμού, δηλαδή σε επιθέσεις από πολλαπλά αντιαρματικά βλήματα από διαφορετική ή την ίδια κατεύθυνση και από επιθέσεις στην κατακόρυφο (Top Attack).

Η αδυναμία ανταπόκρισης σε επιθέσεις κορεσμού σημαίνει ταυτόχρονη εκτόξευση τουλάχιστον δύο (2) αντιαρματικών βλημάτων προς τον ίδιο στόχο. Το ένα βλήμα θα αντιμετωπιστεί (πιθανότατα), αλλά το δεύτερο ή το τρίτο θα βρει τελικά το στόχο. Εδώ, σημαντική είναι η παράμετρος του χρόνου. Δηλαδή είναι ουσιώδες τα φίλια αντιαρματικά βλήματα να εκτοξευτούν ταυτόχρονα, στο μέτρο του δυνατού, έτσι ώστε να «μπλοκάρει» το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας και να μην μπορεί να αντιδράσει στις πολλαπλές απειλές. Είναι μια τακτική που απαιτεί υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης ώστε να επέλθει το επιθυμητό επίπεδο συγχρονισμού των δύο (2) η περισσοτέρων αντιαρματικών στοιχείων.

Η εκτόξευση πολλαπλών αντιαρματικών βλημάτων από την ίδια κατεύθυνση βοηθάει στο συντονισμό των πυρών, αλλά ενέχει ρίσκο για τα στοιχεία, τα οποία άπαξ και εκτελέσουν βολή έχουν αποκαλύψει τη θέση τους, συνεπώς το πιθανότερο είναι ότι θα δεχθούν ανταποδοτικά πυρά, πριν προλάβουν να απομακρυνθούν προς άλλη θέση βολής. Από την άλλη όμως, ο συντονισμός πολλαπλών αντιαρματικών στοιχείων και μάλιστα σε διαφορετικές τοποθεσίες (κατευθύνσεις) δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μια άλλη τακτική, πιο δύσκολη όμως ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι η χρήση ελεύθερων σκοπευτών ή αιωρούμενων πυρομαχικών, σε μια προσπάθεια προσβολής των αισθητήρων ή των αντιμέτρων των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολυβόλα, βομβίδες, βλήματα όλμων και θραύσματα πυρομαχικών πυροβολικού για τον ίδιο σκοπό.

Τα ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας έχουν μεγάλη επιχειρησιακή αξία και στο μέλλον θα καταστούν ικανότερα, με την εξουδετέρωση του μειονεκτήματος τους στις επιθέσεις κορεσμού. Μάλιστα, ήδη το Ισραήλ αναπτύσσει το Trophy με ικανότητα αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού. Αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα των επιθέσεων στην κατακόρυφο. Μέχρι τότε όμως τα ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας θα έχουν τα τρωτά τους σημεία. Άποψη μας είναι ότι, δεδομένης της τουρκικής απειλής, η εκπαίδευση των αντιαρματικών στοιχείων του ΕΣ θα πρέπει να περιλαμβάνει και τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες αντιμετώπισης ενεργητικών συστημάτων προστασίας. Άποψη μας είναι επίσης ότι η ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας στα ελληνικά Leopard-2 θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους υπευθύνους.

Για την επιχειρησιακή αξία και την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας στα ελληνικά Leopard-2 μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Τα αυτονόητα λέτε αλλά ποιος ακούει κύριε Ευθύμιο Λάζο.

  Εσείς λίγο πολύ έρχεστε και σε επαφή με πολιτικούς και αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας λόγω της δουλειάς σας με το αμυντικό ρεπορτάζ που κάνετε,η ερώτηση και η περιέργεια είναι δεν τους τα λέτε αυτά και κυρίως τι απαντάνε;

  1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Τα γνωρίζουν και οι ίδιοι, αφού τα ζουν και τα βλέπουν καθημερινά στο Υπουργείο, και έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμός, αλλά όλα είναι θέμα απόφασης της πολιτικής ηγεσίας και της διάθεσης κονδυλίων. Δυστυχώς, η άμυνα είναι ακριβή υπόθεση και χωρίς χρήματα ούτε αμυντική βιομηχανία μπορείς να αναπτύξεις, ούτε άμυνα να αγοράσεις. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα. Οι ιδεοληψίες για τη στρατιωτική θητεία έχουν επιφέρει το γνωστό πρόβλημα επάνδρωσης. Και τόσα άλλα θέματα-προβλήματα. Εμείς, από τη μεριά μας και τη δημοσιογραφική μας πένα, προσπαθούμε να τα αναδείξουμε, τα προτείνουμε λύσεις και να καταγράφουμε ιδέες, ευέλικτες και οικονομικές, για την κάλυψη των αμυντικών μας αναγκών, σύμφωνα με τις επιταγές και την εξέλιξη της αμυντικής τεχνολογίας.

   1. Αφου καθονται και ακουνε αδιαμαρτυρητα τους πολιτικαντηδες εχουν μεριδιο ευθυνης..Μαζικη απειθεια και παραιτησεις με διεκδικησεις των αυτονοητων για την αμυνα..Αλλα οταν κρυβεσαι βολικα πισω απο αδυναμιες και εντολες ολα ειναι ευκολοτερα ..Αν αυριο δηλαδη οι πολιτικοι αποφασισουν να διαλυσουν οπως κανουν ηδη τελειως την αμυνα οι στρατιωτικοι απλα θα υπακουσουν …

   2. Ευχαριστώ για την απάντηση.

    Εντάξει οι στρατιωτικές ηγεσίες διορίζονται με κομματικά κριτήρια κατά βάση ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να λένε σε όλα ναι.
    Σε εσάς λένε πως γνωρίζουν τα προβλήματα έχουν ανησυχίες αλλά όταν βρίσκονται με τους πολιτικούς πρόσωπο με πρόσωπο εκεί είναι σούζα και ότι πούνε οι πολιτικοί.
    Άρα κουτσομπολιό και σε κουβέντα να βρίσκονται από πίσω και εκεί που πρέπει να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσουν εκεί κάθονται προσοχή.

    Οι πολιτική ηγεσία πάλι τι σκοπό έχει;
    Η Τουρκία ξεφεύγει και στους εξοπλισμούς και σε προκλήσεις δεν τα βλέπουν αυτά οι πολιτικοί ηγεσία;
    Τι περιμένουν;
    Να χαθεί εθνικό έδαφος αλά η Κύπρος κείται μακράν;
    Έχουν τόσο καιρό που λιβανίζουν τάχα την προμήθεια με τις Γαλλικές φρεγάτες και σε κουβέντα να βρισκόμαστε.
    Αν ισχύουν οι διαρροές για κόστος 4 δις ευρώ για δύο φρεγάτες μιλάμε για σκάνδαλο.
    Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αλλά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον.
    Καλή ευκαιρία ήταν και οι δύο Ιταλικές FREMM με κόστος 600 εκατ. ευρώ η μία και άμεση παράδοση 2020-21.
    Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων αλλά δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον.
    Τι σκοπό έχει η πολιτική ηγεσία πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω.

 2. τα συστήματα αυτοπροστασίας αντιμετωπίζονται με 3 τρόπους :
  α) Κορεσμός του συστήματος
  β) Κατακόρυφα χτυπήματα τύπου javelin
  γ) jammer που αχρηστεύουν τα ραντάρ των συστημάτων αυτοπροστασίας.
  Αυτό υπάρχει ήδη και χρησιμοποιείται στους αντιαρματικούς TOW 2B με τους πυραύλους Aero Gen 1,2,3.
  Όποιος δεν με πιστεύει για το τελευταίο υπάρχει ένα καταπληκτικό άρθρο στο modern war institute με θέμα on killing tanks.

   1. although the TOW 2B Aero variant with Gen 1, Gen 2, and Gen 3a missiles can deploy countermeasures to prevent Trophy from engaging by jamming the radar

    Θέλει μελέτη η κατάσταση!!!!

    Δηλασή ο ίδιος ο πύραυλος αναπτύσσει αντίμετρα/jammers?decoys? εναντια στα radar
    των active systems??
    Η το jamming γίνετε από αλλα συστήματα εκτος πυραυλου ας πούμε διπλα στον εκτοξευτή??

    Για δώστε τα φώτα σας!!! (links??)

    1. Σημασία είναι να δείς σε τι σιχνότητητα λειτουργεί το APS? Επίσης σε τι συχνότητα λειτουργούν τα ραντάρ των αντιπάλων επιθετικών ελικοπτέρων. Τότε φτιάχνεις ότι θέλεις…

   1. Συνονόματε Ck με μικρό k :

    Oι ταχύτητες των βλημάτων από πυροβόλο είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι των αντιαρματικών πυραυλων:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Armour-piercing_fin-stabilized_discarding_sabot

    Typical velocities of APFSDS rounds vary between manufacturers and muzzle length/types. As a typical example, the American General Dynamics KEW-A1 has a muzzle velocity of 1,740 m/s (5,700 ft/s).[6] This compares to 914 m/s (3,000 ft/s) for a typical rifle (small arms) round.

    https://en.wikipedia.org/wiki/BGM-71_TOW
    Speed: 278–320 m/

    https://www.army-technology.com/projects/kornet-em-anti-tank-guided-missile-system/

    The 9М133FМ-2 guided missile weighs 33kg and has an explosive force of 7kg TNT equivalent. The maximum speed and range of the missile are 320m/s

    Επιπλέον το μέγεθος του διατρητικού είναι εξαιρετικά μικρό :
    KE penetrators for modern tanks are commonly 2–3 cm in diameter, and can approach 80 cm long

    wikipedia

    Οποτε μάλλον είναι εξαιρετικά απίθανο (η εξαιρετικά τυχερό) να καταστραφεί βλήμα από ένα τέτοιο σύστημα Ακόμα και ο εντοπισμός του είναι αδύνατος λόγο του μικρού μεγέθους

    1. Επίσης μια κεφαλή HEAT είναι εύκολο να καταστραφεί με έκρηξη ή θραύσματα. Ένα βλήμα άρματος όμως από ουράνιο ή βολφράμιο δεν είναι το ίδιο εύκολο!!

   2. Το ρωσικό Afganit υποτίθεται ότι προσφέρει προστασία και από βλήματα κινητικής ενέργειας. Αλλά το αν και σε ποιό βαθμό ισχύει αυτό αμφισβητείται (και πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με το Τ14).

    Όσο μας αφορά μια αναβάθμιση των Leo2Α4 σε νεότερη έκδοση με επιπλέον θωράκιση θα προστάτευε τουλάχιστον το μπροστινό μέρος του πύργου από τέτοια βλήματα.

    1. Ουσιαστικά για τα βλήματα , η προσπάθεια είμαι να τους αλλάξουν κατεύθυνση, ώστε να αστοχήσουν ή να πέσουν υπό γωνία και να χάσουν κινητική ενέργεια, ώστε να αντέξει η θωράκιση. Σίγουρα βοηθάνε για τα βλήματα κινητικής ενέργειας, αλλά το κύριο αντικείμενο τους είναι οι αντιαρματικοί πύραυλοι.

 3. Πραγματι πρεπει να τοποθετηθουν οπωσδηποτε τετοια συστηματα στα Ελληνικα Leo2 και μαλιστα τα αναβαθμισμενα(πχ Trophy2) ..οι απειλες στον Εβρο και αλλου ειναι πολλες και τα Ελληνικα Αρματα πρεπει να ειναι καλα προστατευμενα..

 4. Για την Ελλάδα χρειάζεται να πάρουμε, ενώ παράλληλα υπάρχει και πιθανή win win κατάσταση αφού η χώρα προσπαθεί να βρει αγοραστή για την ΕΛΒΟ που κατανοώ και επισκευάζει τανκς και κατσκευάζει/συναρμολογεί λεωφορεία κτλ.

  Παίρνουν οι Ισραηλινοί την ΕΛΒΟ, και τους δίνουν την δουλειά, οπότε με τα λεφτά για το Trophy σώζει και την ΕΛΒΟ. Επίσης αν δεν μας παίρνει το budget, ας κάνουν τα μισά τώρα και μετά βλέπουμε, τουλάχιστον όμως τα μισά να είναι προστατευμένα.

  Για τα αντίμετρα σε τύπου Ζασλον, μου κάνει εντύπωση που οι κατασκευαστές αντιαρματικών δεν έχουν κατασκευάσει βλήμα που με κάποιον τρόπο να σπάει από μόνο του στα δύο με χιλιοστά δευτερολέπτου διαφορά. Γιατί το να εκτοξεύσουν 2 άτομα που να έχουν rpg πύραυλο με ελάχιστη διαφορά ο ένας από τον άλλο, είναι πολύ δύσκολο, ενώ αν το κάνει το μηχάνημα/βλήμα μόνο του είναι πιο εγγυημένο.

  Ωραίο άρθρο. Κάτι που δεν κατάλαβα σχετικά με το πως θα λειτουργεί το Τούρκικο. Το αντίμετρο δεν θα προσπαθεί να πετύχει το επερχόμενο βλήμα απλά θα εκτοξεύεται στην μεριά του και να σκάει. Πόσο μακριά, μιλάμε ότι θα βλέπει απλά δεξιά αριστερά και με απόκλιση πχ 1-2 μέτρα? Αν ναι και αν η έκρηξη είναι μεγάλη, αι αν συνοδεύονται από πεζικό τον Τούρκων, να βρούμε fake βλήματα rpg, να εκτοξεύει το τανκ τα αντίμετρα και να εξουδετερώνει το πεζικό τους (αυτογκόλ κοινώς)

 5. Γι αυτό νομίζω και πάλι η καλύτερη α/τ άμυνα είναι τα φυσικά κωλύματα(βλέπε τάφρο) σε συνδυασμό με το πυροβολικό. Αν δούμε και στον Βππ για το σε πια περίπτωση απέτυχε το περίφημο μπλιτσιγκρικ θα δει ότι ήταν στην αρχή του πολέμου στην βόρεια γαλλία όταν επίλεκτες γερμανικές τθμεραρχίες αποδεκατίστηκαν από τον γαλλικό στρατό πρώτης γραμμής που είχε οχυρώσει φυσικά την περιοχή και έκανε άριστη χρήση του πυροβολικού. το ίδιο έκαναν και αντιμετώπιζαν τα χιλιάδες σοβιετικά άρματα οι φινλανδοί , α.τ άμυνα με το πυροβολικό. Και εδώ φαίνεται η λάθος κίνηση να μην έχουν έρθει εδώ και χθες τα όσα pzh-2000 αποσύρθηκαν(ν δεν κάνω λάθος ήταν 30 γερμανικά και 30/32 ολλανδικά) συν τα MLRS από γαλλία και ΗΠΑ. η Ελλάδα πρέπει και πάλι να επενδύσει στο πυροβολικό και οι αμερικανικές αποσύρσεις τεράστιων αποθεμάτων υλικού είναι χρυσή ευκαιρία.

 6. Κυριοι σας καλω να προσγειωθειτε στην πραγμτικοτητα. Εδω οι Κυβερνησεις δεν εχουν δωσει λεφτα για να αγοραστει ο αναγκαιος αριθμος πυρομαχικων 120 mm για τα Leopard-2, με αποτελεσμα αυτα να επαρκουν για λιγες μερες επιχειρησεων, και θα δωσουν λεφτα για ενεργητικη προστασια;

  Ας παρουμε πρωτα σώβρακο, και μετα αγοραζουμε και γραβατα. Διοτι ειμεθα ξεβράκωτοι………….

 7. Ραντάρ (4 στον αριθμό) και στα άρματα, πλοία τα κάναμε! Πέραν αυτού, στο μοντέρνο πεδίο μάχης είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους ειδικά σε top attack επιθέσεις και ας έχουν τον χειρότερο θώρακα και την χειρότερη κεραμική και συνθετική θωράκιση. η θωράκιση θεωρώ έχει πεθάνει, σε λίγο θα φτάσουμε τα άρματα να ζυγίζουν 80 και εκατό τόνους έκαστο… σαν τα ξεπερασμένα θωρακισμένα BattleCruisers π.χ. τα Kirov της Ρωσίας που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, ξεπερασμένης λογικής απλά είναι μεγάλο και χωράει πολλά πράγματα πάνω και ελλείψη τεχνογνωσίας διατηρούνται και αναβαθμίζονται. Το σύστημα πρέπει να είναι απολύτως αυτοματοποιημένο και να λειτουργεί όπως ο αυτόματος πιλότος στα αεροπλάνα.
  Ίσως αντί για πολυβόλο θα ήταν προτιμηταία η ενσωμάτωση λέιζερ, όχι το αποστασιόμετρο, αλλά για να τυφλώνονται οι κεφαλές των πυραύλων και ίσως, εάν επαρκεί η ισχύς, να καταρρίπτονται και τα drones.

  1. Αν και υποθέτω ότι την πρώτη σου φράση την λες αστειευόμενος, είναι προφανές ότι ραντάρ με ρανταρ έχουν διαφορά, είναι θέμα εμβέλειες, πόση λεπτομέρεια (μικρά αντικείμενα) βλέπουν, πόσο γρήγορα μεταδίδουν την πληροφορία αν αντέχουν σε αντίμετρα.

   Για να το πω ποιο λαικά, ένα επιβατικό αυτοκίνητο νέας γενιάς πλέον έχει από 4 έως 6 σένσορες ραντάρ, ενώ μερικοί έχουν ενσωματωμένη και κάμερα με OCR με συνέπεια να διαβάζει πχ τις πινακίδες του δρόμου και να σου υπενθυμίζει στο ταμπλώ του αυτοκινήτου ποιο είναι το όριο ταχύτητας με βάση την τελευταία πινακίδα που είδε (αν δεν είναι πυροβολημένη με σκάγια από κυνηγετικό όπλο).

 8. Οι εξελήξεις τρέχουν. Η Τουρκία εξοπλίζεται και υπερτερεί σε αεροπορία, στρατό και θάλασσα. Τεχνολογικά, ποιοτικά και αριθμητικά υπερτερούν παντού. Τα δικά μας συστήματα με την τεχνολογία που έχουν τα αντιμετωπίζουν πολύ εύκολα. Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και χρήματα; Πετάξαμε όλα μας τα χρήματα στο παρελθόν και σε αρκετές περιπτώσεις δόσαμε εκατομμύρια ευρώ χωρίς να παραλάβουμε τίποτα. Τώρα η απάντησή μας σε όλα αυτά ποια είναι; Να αγοράσουμε με δανικά χρήματά δύο πλοία με μέτριο φόρτο εξοπλισμού και να δόσουμε 2 δις?

 9. https://doureios.com/protes-voles-ton-pyrovolon-nora-b52-tis-ethnikis-frouras/
  Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε βολές των νέων πυροβόλων Nora-Β52 με άριστες εντυπώσεις.

  Όταν το DR είχε κάνει αφιέρωμα στη Σερβική πολεμική βιομηχανία και σε προσιτές λύσεις που μπορεί να μας ενδιαφέρουν τότε είχαν αντιδράσει πολλοί λέγοντας πως αυτά είναι για τριτοκοσμικές χώρες!

  Βέβαια οι κυβερνήσεις στα χρόνια των παχιών αγελάδων επειδή είναι large με ξένα χρήματα αγόραζαν Pzh2000 που κοστίζουν πενταπλάσια και είναι Γερμανικά αλλά γιατί είχαν και καλές μίζες.
  Αυτά και άλλα πολλά γνωστά χρεοκόπησαν την Ελλάδα.
  Και τώρα με το οικονομικό κραχ λόγω του κορονοιού τα πράγματα θα πάνε ακόμα χειρότερα.
  Σήμερα η Τουρκία κατέθεσε συντεταγμένες για ΑΟΖ και αρπάζει Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 10. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας κ.Λαζο,η ποιότητα της δουλειάς σας(Όπως και των συναδέλφων σας)με εχει εντυπωσιάσει.
  Σχετικα με τα ενεργετικα συστηματα αυτοπροστασίας των λεοπαρντ είναι σοβαρή παράλειψη η μη ενσωμάτωση τους.ευχης έργο θα ήταν η προμήθεια της νεώτερης έκδοσης του ισραηλινού συστήματος αλλά υπό τον όρο της εγχώριας παραγωγής του. Αν δεν κατασκευάζουμε είμαστε χαμένοι.εδω θα ήθελα να απαντήσω στο σχόλιο κάποιου ο οποίος αναφέρει να αναλάβουν οι ισραηλινοί την ελ.β.ο.,ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΕΛΒΟ ΕΙΝΑΙ «ΧΡΥΣΑΦΙΚΟ»,ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ,καλυτερη λυση θα ηταν η αγορα της απο το γ.ε.ς. και η λειτουργία της ως εργοστάσιο βάσης του Ε.ς.

 11. Κύριοι, αν δεν ξεπεραστεί γρήγορα η κατάσταση με τον κορωνοιό οι εξοπλισμοί, ίσως και αυτοί που έχουν εγκριθεί, πάνε περίπατο και θα ψάχνουμε για είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό ισχύει και για τα άλλα κράτη.
  Απο κει και πέρα τότε αν υποθέσουμε πως τα συστήματα αυτά που έχει η Τουρκία είναι αξιόπιστα η σχεδόν ταυτόχρονη εξαπόλυση αντιαρματικών πυραύλων στο ίδιο σημείο είναι μάλλον η λύση. Σχεδόν ταυτόχρονη όμως και όχι ταυτόχρονη.
  Αν βεβαίως υπάρχουν πεζικάριοι τους τριγύρω μας συμφέρει να δράσει τ σύστημα αυτοπροστασίας τους. Πχ στα ρωσικά το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα όταν είναι ανοικτές οι θύρες του άρματος για ευνόητους λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *