Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Uralvagonzavod, η εταιρία έχει σχεδιάσει ένα νέο αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα με την ονομασία BMMP. Την ανάπτυξη του BMMP έχει αναλάβει η OmskTransMash, θυγατρική της UralVagonZavod.

Στόχος του προγράμματος BMMP είναι η ανάπτυξη ενός τεθωρακισμένου οχήματος υψηλής ταχύτητας και με μεγάλη ισχύ πυρός για τον εξοπλισμό των Ρώσων Πεζοναυτών. Σήμερα οι Ρώσοι Πεζοναύτες χρησιμοποιούν τα τροχοφόρα οχήματα τύπου BTR-80 και BTR-82AM και τα ερπυστριοφόρα BMP-3F, τα οποία είναι εφοδιασμένα με ένα πυροβόλο των 100 χιλιοστών, ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών και ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.

Το πρόγραμμα BMMP δεν αφορά μόνο στην ανάπτυξη ενός τεθωρακισμένου οχήματος μάχης, αλλά σε μια οικογένεια οχημάτων όπως μεταφοράς προσωπικού, διοίκησης και αναγνώρισης, υποστήριξης με πυροβόλο των 125 χιλιοστών κ.ά.

Το σασί του BMMP θα στηρίζεται στο σασί του νέου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης της Ρωσίας Kurganets-25. Ανάλογα με την έκδοση το BMMP θα διαθέτει πέντε ή έξι τροχούς σε κάθε πλευρά.

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η μέγιστη ταχύτητα πλεύσης του BMMP να είναι της τάξεως των 32 χιλιομέτρων την ώρα, σε σύγκριση με τη μέγιστη ταχύτητα των BMP-3F που είναι 10 χιλιόμετρα την ώρα. Ομοίως η μέγιστη ταχύτητα του BMMP στην ξηρά θα πρέπει να είναι της τάξεως των 75 χιλιομέτρων την ώρα.

Για τον οπλισμός του BMMP προκρίνεται ο τηλεχειριζόμενος πύργος μάχης AU-220M Baikal, ο οποίος ενσωματώνει ένα πυροβόλο των 57 χιλιοστών και ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.

Το BMMP θα έχει πλήρωμα τριών ατόμων (οδηγός, διοικητής και πυροβολητής) και θα μπορεί να μεταφέρει 10 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες. Φυσικά το όχημα θα ενσωματώνει ηλεκτρονικά συστήματα νέας γενιάς (νυχτερινής όρασης, σκοπευτικά συστήματα, σύστημα ελέγχου πυρός κ.ά.), συνεπώς θα μπορεί να επιχειρεί ημέρα και νύχτα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Εναλλακτικά το BMPP μπορεί να εφοδιαστεί και με τον πύργο του BMP-3 με το πυροβόλο 2A70 των 100 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας, θραυσμάτων, τύπου 3UOF ή αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα τύπου 3UBK10. Ο πύργος του BMP-3 είναι εφοδιασμένος και με το πυροβόλο 2A72 των 30 χιλιοστών, καθώς και με το πολυβόλο PKT των 7,62 χιλιοστών. Το μέγιστο βεληνεκές του 2A72 είναι της τάξεως των 1.500-2.000 μέτρων για επίγειους στόχους ή 4.000 μέτρων κατά ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με την OmskTransMash η ανάπτυξη του BMMP αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019, το πρωτότυπο αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές το 2020, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022, έτσι ώστε να είναι έτοιμο προς παραγωγή το 2023.