Ενδελεχής παρουσίαση αναφορικά με τη προοπτική απόκτησης των νέων γαλλικών αυτοκινούμενων πυροβόλων CEASAR, έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Πυροβολικού. Αφορμή για τη παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε από τη KNDS (κοινοπραξία εταιρειών NEXTER και KMW) ήταν η μεγάλη επιτυχία των γαλλικών αυτοκινούμενων πυροβόλων CEASAR κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα στο πεδίο των χερσαίων επιχειρήσεων της Ανατολικής Ουκρανίας. Όπως αναφέρθηκε από τη KNDS, τα ουκρανικά CEASAR (τα οποία διατέθηκαν από τον Στρατό της Γαλλίας και της Δανίας) έχουν επιτύχει καίριες απώλειες κατά του Ρωσικού Στρατού και συγκεκριμένα αναλαμβάνουν αποστολές αντί-πυροβολικού. Με γνώμονα, όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι επιτελείς της Διεύθυνσης Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού μελετούν κάθε πιθανή προοπτική για την αναβάθμιση του Πυροβολικού Μάχης του Στρατού Ξηράς. Στα πλαίσια αυτής της κατεύθυνσης, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη διερευνητική προσέγγιση μεταξύ της γαλλογερμανικής KNDS και του Γενικού Επιτελείου Στρατού με αντικείμενο τη δυνητική προοπτική απόκτησης CEASAR για τον Ελληνικό Στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιτελείς της Διεύθυνσης Πυροβολικού είχαν αξιολογήσει τη περίπτωση των γαλλικών CEASAR εδώ και αρκετό καιρό ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα εξήγαγαν ιδιαίτερα θετικά συμπεράσματα από τη δράση των CEASAR στην Ουκρανία. Από πλευράς, KNDS αναλύθηκαν επιμέρους επιχειρησιακές δυνατότητες των CEASAR στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών τονίστηκε ο πολύ μικρός χρόνος τάξης (μόλις 30 δευτερόλεπτα) μιας πυροβολαρχίας CEASAR (ιδιαίτερα της έκδοσης ΜΚ2), η ικανότητα του να δρα ως αυτόνομη μονάδα βολής ικανή να εξάγει στοιχεία βολής οργανικά, η ευστοχία πυρών, ο μεγάλος όγκος πυρομαχικών σε αυξημένα βεληνεκή που μπορεί να βάλει, ο ρυθμός βολής και φυσικά η υψηλή του ευκινησία και συγκεκριμένα η ικανότητα να υλοποιεί τη τακτική «βάλω και μετακινούμαι». Aξίζει να αναφερθεί η δυνατότητα ημί-αυτόματης γέμισης του CEASAR ενώ τέλος στα κορυφαία του χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου της Thales.

Το γαλλικό αυτοκινούμενο πυροβόλο CEASAR ενσωματώνει κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων και επιτυγχάνει ταχυβολία 6-8 πυρομαχικών το λεπτό. Το τυπικό μέγιστο βεληνεκές των πυροβόλων είναι 40 χιλιόμετρα. Το πυροβόλο είναι τοποθετημένο σε όχημα 6 x 6, ενώ η καμπίνα προστατεύει το πλήρωμα των έξι ατόμων από θραύσματα πυροβολικού και πυρά φορητών όπλων. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην προμήθεια 109 αυτοκινούμενων πυροβόλων CAESAR Mk.2 των 155 χιλιοστών, για λογαριασμού του Γαλλικού Στρατού. Η αξία του προγράμματος είναι της τάξεως των € 350 εκατομμυρίων. Σε σχέση με το CAESAR, το CAESAR Mk.2 έχει βελτιωμένη προστασία και κινητικότητα. Το επίπεδο θωράκισης της καμπίνα του πυροβόλου θα αυξηθεί για απόλυτη προστασία κατά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και πυρών όπλων μικρού διαμετρήματος. Επίσης, η Arquus έχει αναλάβει τον ανασχεδιασμό του οχήματος για καλύτερη εργονομία. Το CAESAR Mk.2 θα ενσωματώνει νέο κινητήρα των 460 ίππων, αντί των 215 ίππων που ενσωματώνει σήμερα, αυτόματο σύστημα ταχυτήτων και νέο σασί. Το σύστημα ελέγχου πυρός θα αναβαθμιστεί με νέο λογισμικό, θα τοποθετηθούν νέοι ασύρματοι και το σύστημα παρεμβολών Barage της Thales.

Προσφάτως στο «Χ» κυκλοφόρησαν αναφορές Ρώσων χρηστών του Telegram, στο οποίο έκαναν λόγο για τις μεγάλες απώλειες που υφίστανται το Ρωσικό Πυροβολικό από το Ουκρανικό το οποίο χρησιμοποιεί CEASAR. Φυσικά ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε για πολλοστή φορά στα μέσα στοχοποίησης των ΠΑΠ του Πυροβολικού και ιδιαίτερα στην ανάγκη κάθε Μοίρα Πυροβολικού Μάχης να διαθέτει οργανικά μέσα στοχοποίησης με κυριότερα τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.