Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι δοκίμασε το σύστημα μικροκυμάτων υψηλής ενέργειας (HPM : High-Power Microwave) Leonidas, της Epirus, επί πλοίων και εναντίων μη-επανδρωμένων συστημάτων, εναέριων και θαλάσσιων. Η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ANTX-CT24 (Advanced Naval Technology Exercise-Coastal Trident Program). To Leonidas έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για αντιμετώπιση UAV σε σμήνος.

Στη χερσαία του έκδοση είναι ρυμουλκούμενο ή αυτοκινούμενο και χρησιμοποιεί ενέργεια για την εξουδετέρωση ενός ή σμήνους UAV. Σύμφωνα με την Epirus έχει εξαιρετική ακρίβεια και μπορεί να εξουδετερώσει ένα εχθρικό UAV, εντός κατοικημένη περιοχής ή όταν πετά σε περιβάλλον που επιχειρούν και φίλια UAV. Το Leonidas χρησιμοποιεί δέσμη μικροκυμάτων υψηλής ενέργειας, μέσω λογισμικού, για την εξουδετέρωση των στόχων. Η διαδικασία της ψηφιακής δημιουργίας δεσμών επιτρέπει υψηλού επιπέδου ακρίβεια, εκμηδενίζοντας έτσι τις φίλιες απώλειες.

Το λογισμικό του συστήματος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με την εταιρία, το Leonidas αντιμετώπισε με επιτυχία σμήνος 66 στόχων με ταυτόχρονη αντιμετώπιση άνω του ενός στόχου. Είναι κατασκευασμένο από Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN). Παράλληλα η εταιρία έχει αναπτύξει και το αδελφό σύστημα Leonidas Pod, ένα ατρακτίδιο ίδια φιλοσοφίας λειτουργίας με το Leonidas (δέσμη μικροκυμάτων υψηλής ενέργειας). Το Leonidas Pod έχει μικρό βάρος και μπορεί να ενσωματωθεί σε μικρά UAV.