Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται πολύ κοντά στην επιτυχή κατάληξη διαπραγματεύσεων που αφορούν την αμοιβαία αποδέσμευση αιχμαλώτων από τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι αναφορές μιλούν για  ένα κατάλογο που περιλαμβάνει 74 αιχμάλωτους ουκρανούς στρατιώτες και 306 φιλορώσους αυτονομιστές. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ως στόχο τον εκατέρωθεν επαναπατρισμό των στρατιωτών μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, που είναι η ημέρα που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία.

Τα προβλήματα

Σύμφωνα με την πρώτη αναπληρωτή πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Iryna Volodymyrivna Herashchenkο: «30 περίπου αυτονομιστές δεν θέλουν να επιστρέψουν στα εδάφη που κατέχονται από τους φιλορώσους αντάρτες. Ο λόγος είναι θέλουν να παραμείνουν στις περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία και να έχουν μια φυσιολογική ζωή, καθώς η οικογένειά τους και οι συγγενείς τους βρίσκονται σε αυτά τα εδάφη. Συμπλήρωσε επίσης: υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απλώς είχαν κάποια μορφή συνεργασίας με τους αντάρτες, αλλά δεν ήταν στην πραγματικότητα εκείνοι που πολεμούσαν. Δεν θέλουν να έχουν άλλη σχέση στο μέλλον με αυτούς τους τύπους εκεί

Το πράγμα όμως περιπλέκεται. Ο λόγος είναι ότι οι αυτονομιστές θέλουν να επιβεβαιώσουν από μόνοι τους ότι οι πρώην μαχητές τους δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ελεγχόμενες περιοχές επαναστατών!

Έτσι αν και η Ουκρανική πλευρά κάλεσε τους παρατηρητές της ειδικής αποστολής παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία να καταγράψουν σε συνεντεύξεις τους κρατούμενους, καθώς και τους συγγενείς των αυτών, για να πιστοποιήσουν ότι αρνούνται να επιστρέψουν στις περιοχές ανταρτών, οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι θα δεχτούν την άρνηση των πρώην συμπολεμιστών τους (και νυν κρατουμένων) να επιστρέψουν, μόνο στην περίπτωση που οι Ουκρανοί τους φέρουν στην πρώτη γραμμή για να κάνουν τις δηλώσεις τους, κάτι που οι κρατούμενοι δεν θέλουν να κάνουν, με την σειρά τους.

Το θέμα είναι ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ο πρόεδρος Πούτιν φαίνονται να ενθαρρύνουν ένθερμα τις δύο πλευρές να σταθεροποιήσουν την αρχική συμφωνία τους για την ανταλλαγή κρατουμένων πριν από την αργία των Χριστουγέννων.

Αλλά φαίνεται ότι ο «βρώμικος πόλεμος» στην Ανατολική Ουκρανία απελευθέρωσε δυνάμεις και κατώτερα ένστικτα που δεν μπορούν πλέον να ελεγχθούν εύκολα από διεθνείς οργανισμούς, παρατηρητές και επίσημες κρατικές/γραφειοκρατικές οντότητες.