Στις 29 Νοεμβρίου, υπεγράφη στην Πολωνία μια σημαντική αμυντική συμφωνία μεταξύ της πολωνικής Nitrochem S.A. και της RWM Italia (η οποία ανήκει στην Rheinmetall Defense).

Η συμφωνία αφορά την κατασκευή βομβών της οικογένειας Mk-80 (βάρους 500 lbs) στην Πολωνία, σε πρώτη φάση, για να ακολουθήσει (σε μεταγενέστερη βάση) και η κατασκευή βομβών της οικογένειας Mk-84 (βάρους 1000 lbs).

H πολωνική Nitrochem S.A.θα είναι επιφορτισμένη με την παραγωγή του εκρηκτικού Tritonal (ένα μίγμα 80% TNT και 20% σκόνης αργιλίου) αλλά και με την πλήρωση των βομβών με τα εκρηκτικά, αφού τα περιβλήματα των ΜΚ-80 θα παραδίδονται από τον Ιταλό εταίρο. Η RWM Italia, θα ενεργεί επίσης ως πελάτης, όταν πρόκειται για το ίδιο  Tritonal εκρηκτικό. Τα εκρηκτικά θα χρησιμοποιούνται δηλαδή, στη διαδικασία γέμισης των βόμβων που θα κατασκευάζονται στην Ιταλία.

Από την στιγμή που η RWM Italia είναι πιστοποιημένος κατασκευαστής βόμβων, σημαίνει ότι τα πολωνικά, εγχώρια κατασκευασμένα όπλα θα πληρούν τις σχετικές ποιοτικές απαιτήσεις που ορίζονται για αυτόν τον τύπο όπλων και η μορφή της Ιταλο – Πολωνικής συνεργασίας εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς, καθώς θα αφορά αποκλειστικά τα χυτά μεταλλικά μέρη, όχι τα πυρομαχικά αεροσκαφών, η μεταφορά των οποίων υπόκειται σε περίπλοκες νομικές ρυθμίσεις.

Έτσι οι Πολωνοί θα μπορούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να καλύπτουν τις εθνικές ανάγκες για πυρομαχικά για τα F-16 που διαθέτουν αλλά και να κάνουν εξαγωγές πυρομαχικών, ανταποκρινόμενοι στην μεγάλη ζήτηση για βόμβες της οικογένειας Mk-80/ΜΚ-84.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι βόμβες αποτελούν και τον βασικό πυρήνα για κατευθυνόμενα πυρομαχικά όπως τα «κιτ» Paveway ΙΙ (GBU-12 κατεύθυνσης λέιζερ), Enhanced Paveway II ( GBU-49 με συνδυασμό κατεύθυνσης λέιζερ και GPS/INS) και τα «κιτ» JDAM ( GBU-38 κατεύθυνσης GPS/INS).

βόμβα GBU-49 κάτω από τον πτερυγικό φορέα ενός MQ-9 Reaper

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι ενώ η χώρα μας βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα πνιγηρό αυτιστικό πολιτικό περιβάλλον που ασχολείται με τις ελληνικές βόμβες που προορίζονταν για την ακυρωθείσα διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία, δεν φαίνεται να μας απασχολεί το τι τελικά θα παράγεται σε αυτή την χώρα…