Σε ανάλυση του το «Politico» καταγράφει τις παραμέτρους που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία οδεύει προς ήττα στον πόλεμο με τη Ρωσία, σε μια περίοδο που η Μόσχα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο της μάχης. Από την άλλη, η βοήθεια της Δύσης σημειώνει καθυστερήσεις, στις παραδόσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο Ουκρανικός Στρατός. Παράλληλα, σημειώνει ότι το ηθικό των Ουκρανών είναι χαμηλό, τόσο από την έλλειψη προόδου στο μέτωπο, όσο και από τις απώλειες.

«Σε πόλεις, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο, τα πλήθη των νέων ανδρών που έκαναν ουρά για να καταταγούν στο στρατό τους πρώτους μήνες του πολέμου έχουν εξαφανιστεί. Στις μέρες μας, οι υποψήφιοι στρατιώτες αποφεύγουν τη στράτευση και περνούν τις μέρες τους σε νυχτερινά κέντρα. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα», αναφέρει το «Politico και προσθέτει «η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, οι στρατιωτικοί αξιωματικοί αποδέχονται κατ’ ιδίαν ότι περισσότερες απώλειες είναι αναπόφευκτες αυτό το καλοκαίρι. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο άσχημες θα είναι».

Το συμπέρασμα του «Politico» είναι ότι χωρίς μια σημαντική αλλαγή στην παροχή δυτικής βοήθειας, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που έχει χάσει και η Ρωσία θα μπορέσει να αποσπάσει και άλλα εδάφη.