Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «IQPC International Military Helicopter) στο Λονδίνο, ο Διοικητής της Αεροπορίας Στρατού του Πακιστάν, Στρατηγός Syed Najeeb Ahmed, είπε ότι σε περίπτωση που ΗΠΑ και Τουρκία δεν έλθουν σε συμφωνία για τους κινητήρες των T-129, δηλαδή οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν την εξαγωγή κινητήρων για τα πακιστανικά T-129, το Πακιστάν θα στραφεί στο κινεζικό επιθετικό ελικόπτερο Z-10ME.

Τον Μάιο του 2018 το Πακιστάν ανακοίνωσε την απόφαση προμήθειας 30 T-129, συνολικού κόστους $ 1,5 δισεκατομμυρίων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ αρνούνται να παραχωρήσουν άδεια τελικού χρήστη για τους κινητήρες CTS80-4A, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στο χρόνο παράδοσης του πρώτου ελικοπτέρου.

Το πρόβλημα είναι ότι η κοινοπραξία LHTEC (Light Helicopter Turbine Engine Company), που κατασκευάζει τον κινητήρα CTS800-4A των T-129 αποτελείται από τη βρετανική Rolls-Royce και την αμερικανική Honeywell. Σε περίπτωση εξαγωγής, όπως στην περίπτωση του Πακιστάν, θα πρέπει αυτή να συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού τελικού χρήση.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το Πακιστάν διατηρεί σε υπηρεσία 51 επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1S και AH-1F Cobra που απέκτησε την περίοδο 1984-1986 και το 2007 αντίστοιχα. Και οι δύο εκδόσεις ενσωματώνουν τεχνολογίες του 1980 και το Πακιστάν έχει αποφασίσει να τα αντικαταστήσει με 45 νέα επιθετικά ελικόπτερα. Ήδη έχει παραγγείλει 15 επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z King Cobra της αμερικανικής Bell στο πλαίσιο προγράμματος ύψους $ 581 εκατομμυρίων.