Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Naval News» ξεκίνησαν οι δοκιμές θαλάσσης του πρώτου περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης κλάσης «Musherib». Πρόκειται για το ομώνυμο πλοίο «Musherib» και είναι το πρώτο από τα δύο πλοία της κλάσης που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό του Κατάρ. Η ναυπήγηση του πλοίου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017, ενώ η καθέλκυση του έγινε το Σεπτέμβριο του 2020. Σε υπηρεσία αναμένεται να ενταχθεί το 2022. Η ναυπήγηση του δεύτερου πλοίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Η σχεδίαση είναι της ιταλικής Fincantieri, όπως και οι κορβέτες κλάσης «Doha» τύπου MRC (Multi-Role Corvette), που επίσης ναυπηγεί η ιταλική εταιρία για το Κατάρ. Συνολικά, το κόστος απόκτησης των δύο «Musherib», των τεσσάρων «Doha» και ενός LPD (παρόμοιο με το «Kalaat Béni Abbès» της Αλγερίας, που είναι έκδοση του ιταλικού «San Giorgio») ανήλθε στα € 5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το € 1 δισεκατομμύριο είναι το κόστος των όπλων (το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2017). Τα περιπολικά κλάσης «Musherib» έχουν μήκος 63,8 μέτρα, πλάτος 9,2 μέτρα, βύθισμα 5,65 μέτρα και εκτόπισμα 725 τόνους με πλήρη φόρτο.

Ενσωματώνουν σύστημα πρόωσης CODAD (Combined Diesel And Diesel) με τέσσερις πετρελαιοκινητήρες. Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβους (56 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα) η εμβέλεια τους είναι 1.500 ναυτικά μίλια (2.778 χιλιόμετρα). Απαιτούν 38 άτομα πλήρωμα. Ο κύριος αισθητήρας τους είναι το ραντάρ πολλαπλού ρόλου Kronos. Επίσης ενσωματώνουν σύστημα IFF, ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης, υπέρυθρο σύστημα έρευνας και ιχνήλασης στόχων (IRST), ραντάρ και ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου πυρός, δύο ραντάρ ναυτιλίας στις ζώνες συχνοτήτων «X» και «S» και σειρά ναυτιλιακών βοηθημάτων.

Επίσης ενσωματώνουν το σόναρ αποφυγής ναρκών Thesan, ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών (τακτικών και δορυφορικών) και το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης Athena. Για την αυτοπροστασία τους ενσωματώνουν τέσσερις εκτοξευτές αναλώσιμων Sylena Mk.2. Ο οπλισμός τους αποτελείται από ένα κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών από έναν οκταπλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών βλημάτων VL MICA, από τέσσερα βλήματα κατά πλοίων MM-40 Block.3 Exocet και δύο τηλεχειριζόμενους πύργους με πυροβόλα των 30 χιλιοστών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κορβέτες κλάσης «Doha» μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: