Ο Σουηδός Υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist δήλωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στην αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 40% μέχρι το 2025, όπως έχει αποφασίσει και ανακοινώσει, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να μην αναζητά ένταξη στο NATO, αλλά να καλλιεργεί στενές αμυντικές σχέσεις και συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο να πούμε ότι η λύση σε όλα τα αμυντικά ζητήματα στο μέρος της Ευρώπης που ζούμε μπορούν να λυθούν με συμμετοχή στο NATO», δήλωσε ο Σουηδός Υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι πιθανή ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία θα άλλαζε τα δεδομένα για την Φινλανδία, η οποία είναι πολύ σημαντικός αμυντικός εταίρος της Σουηδίας. Ο Hultqvist είπε επίσης ότι το δόγμα ασφαλείας της Σουηδίας βασίζεται στην «ιστορία και την πείρα».

Comments

 1. Η Σουηδία σωστά το σκέφτηκε να μη μπλεχτεί περισσότερο με το ΝΑΤΟ, αφού υπάρχουν προφανώς ακόμα πολιτικοί που δεν ξέχασαν την υπόθεση δολοφονίας του πρωθυπουργού το ‘86 για την οποία λέγεται ότι υπήρξε δάκτυλος του ΝΑΤΟ απο πίσω, επειδή ο συγκεκριμένος πολιτικός είχε ενστάσεις απέναντι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

  1. @WTF συμφωνώ απόλυτα,
   Σωστά το σκέφτηκε να μην μπλεχτεί, παραμένοντας ουσιαστικά ουδέτερη. Ούτε δέσμια του ΝΑΤΟ και των πολιτικών/υποχρεώσεων του είναι, ούτε στοχοποιείται πολιτικοστρατιωτικά από την Ρωσία. Επίσης γλίτωσε από σουλατσαρίσματα Πρέσβεων και εταιριών προώθησης υπερτιμημένων και υπερκοστολογημένων Αμερικανικών συστημάτων

   1. Εντελώς ουδέτερη δεν θα μπορέσει να είναι «φυσικά» επειδή έχει ήδη αρκετή συνεργασία(?) με τις ΗΠΑ και απο ότι έχει αναφερθεί δέχεται αρκετές πιέσεις στο παρασκήνιο απο τους αμερικανούς.
    Όσο παραμένει όμως έξω απο το ΝΑΤΟ έχει την επιλογή(αφού δεν δεσμεύεται με υπογραφή ως μέλος) να μην συμμετάσχει σε μια περίπτωση που ενεργοποιηθεί πάλι το περιβόητο άρθρο 5 για συμπαράσταση, που έχουν καταχραστεί οι ΗΠΑ για να πιέσουν συμμαχικές χώρες για συμμετοχή στην εισβολή στο Αφγανιστάν και πιθανόν σε άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές .

    Στην Νορβηγία που είναι μέλος πάντως, υπήρξε μια περίπτωση που γνωρίζω στο Kirkenes που είναι στα σύνορα με την Ρωσία, όπου προσπάθησαν να δημιουργήσουν φασαρία μεταξύ των Νορβηγών πολιτών της πόλης και τους γείτονες στο Murmansk στην Ρωσία με τους οποίους έχουν φιλικές σχέσεις, αφού πηγαίνουν συχνά για φθηνά ψώνια στην ρωσική πόλη και οι Ρώσοι αντίθετος επισκέπτονται την πόλη στην Νορβηγία.

    @Fylax1970
    Ασφαλώς δεν επιθυμούν να ερεθίσουν την αρκούδα, και είναι λογικό αφού δεν υπάρχει λόγος να προκαλέσουν άλλη μια φορά ένα περιστατικό σαν την Catalina affair που κατέληξε σε μια διπλωματική κρίση μεταξύ της Σουηδίας -ΕΣΣΔ με 2 γερά αυτογκόλ για την Σουηδία, μόνο για να ικανοποιηθεί το γόητρο των πολεμοχαρών στις ΗΠΑ που γουστάρουν να δημιουργούν τζέρτζελο για να γίνεται το παιχνίδι που συμφέρει το MIC στις ΗΠΑ.

   1. Η Σουηδία είναι πολύ μικρή για να φέρει σε δύσκολη θέση την Αμερική στην αγορά αμυντικών εξοπλισμών, αφού σήμερα εξαρτάτε και στο πρόγραμμα του Gripen από αμερικανικές εταιρίες.
    Ωστόσο νομίζω ότι ήταν περισσότερο πολιτικοί λόγοι που έφαγαν το Σουηδό πολιτικό.

    Ενδεικτικό είναι ίσως το παρακάτω απόσπασμα απο γνωστή αμερικανική εφημερίδα.

    «Angered U.S. in 1960’s

    Starting with the Vietnam War years, when Mr. Palme enraged the United States and captured worldwide attention by welcoming American deserters and draft dodgers, he repeatedly identified Swedish foreign policy with disarmament, friendly relations with the Soviet Union and Eastern Europe and backing for Socialist or Communist-led revolutions from Indochina to Nicaragua.

    Thanks for reading The Times.
    Subscribe to The Times
    Mr. Palme also urged Denmark and Norway to leave the North Atlantic Treaty Alliance in favor of a neutral, nuclear-free Scandinavia and campaigned against NATO’s deployment of medium-range missiles in Britain, West Germany, Italy and the Netherlands. He further disturbed the United States and its allies by joining the ranks of European Socialist leaders who championed the cause of recognition for Yasir Arafat and the Palestine Liberation Organization.»

    https://www.nytimes.com/1986/03/04/world/the-palme-style-a-strong-tilt-to-foreign-policy.html

    Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο συγκεκριμένος πολιτικός πρέπει να ήταν ένας Τζούλιαν Ασάνζ εκείνης της εποχής στα ματιά του καθεστώς στην Ουάσιγκτον.

 2. αχ κι βαχ…

  Μακαρι και εμεις να μην ΜΑΣ ειχαν βαλει σε αυτο το κλαμπ του εθνομηδενισμου κι της υποτελειας!

  Αληθεια, το συμφωνο Bαρσοβιας εληξ, το νατο ΓΙΑΤΙ ακομη υπαρχει;;;;

  Ας αρχισουμε κανοντας τις σωστες ερωτησεις.

 3. Πιο Americanized φάρα δεν θα βρείτε.
  Δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ όχι γιατί θέλουν την υποτιθέμενη ανεξαρτησία τους ,αυτήν την χάνουν καθημερινός με το μπόλιασμα που τρώνε σε όλες τις αποχρώσεις της σοκολάτας,αλλά γιατί φοβούνται μην ερεθίσουν την αρκούδα.
  Η εθνική τους συνείδηση είναι για γέλια που αναφέρεις ,πριν 40-50χρ ισως τώρα είναι burger πολυπολιτισμικό.
  Με εκτίμηση

  1. Φίλε Φύλακα, προσωπικά πιστεύω αν οι Σουηδοί εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή τους (που δεν νομίζω ότι αποτελεί γιατί η Ρωσία δεν είναι πλέον η ΕΣΣΔ) δεν υπάρχει λόγος να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αν πάλι εκτιμούν ότι αποτελεί απειλή, πάλι δεν υπάρχει λόγος να μπουν στο ΝΑΤΟ αφού θα πρέπει να είναι ανόητοι να αναβαθμιστούν ως στόχος, δηλαδή από ουδέτερη χώρα σε χώρα της συμμαχίας, σε μια όλο και πιο θερμή γεωπολιτικά κατάσταση με υπαιτιότητα των ΗΠΑ. Ιδίως τώρα όπου η Ουκρανία είναι πλήρως τηλεκατευθυνόμενη από την Ουάσιγκτον και είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για τα κανόνια για να εκπληρώσει με την θυσία της το αφήγημα της «επιθετικής Ρωσίας».

 4. Φίλε Spiral
  Έχω την εντύπωση ότι ισχύουν και τα δυο .
  Και φοβούνται μην ερεθίσουν την αρκούδα και να γίνουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι αλά Ουκρανία.
  Δεν έχουν κανένα λόγο και καλά κάνουν και δεν μπαίνουν στο NATO.
  Το σωστο που κάνουν που πραγματικά χρήζει αντιγραφείς από τους δικούς μας ηλίθιους είναι ο αμυντικός σχεδιασμός τους ακριβως για τις ανάγκες τους και όχι για την συμμαχία.
  Εδώ και 20 σχεδόν χρόνια η αμφίβια παράκτια άμυνα τους πάνω στα CH-90 είναι για σεμινάριο…όχι φουσκωτά αναψυχής βαμμένα γκρι.
  Τα κινητά συνεργεία εξυπηρέτησης αεροσκαφών σε αυτοκινητοδρόμους επίσης..
  Και αλλά πολλά…
  Με εκτιμηση

  1. Προσαυξάνω λέγοντας ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός τους δεν είναι μόνο για σεμινάριο αλλά και για αντιγραφή, με συμπλήρωμα από σχεδίαση Ισραήλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *