Στην προμήθεια 254 βλημάτων πυροβολικού Bonus των 155 χιλιοστών προχώρησε η Σουηδία. Τα βλήματα έχει αναπτύξει και κατασκευάζει η Bofors (πλέον ανήκει στη BAE Systems), σε συνεργασία με τη Nexter. Τα βλήματα θα χρησιμοποιηθούν από τα αυτοκινούμενα τροχοφόρα πυροβόλα Archer. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η παραγωγή των βλημάτων θα ξεκινήσει άμεσα και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2019.

Το Bonus επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 35 χιλιόμετρα. Ανήκει στην κατηγορία των «έξυπνων» βλημάτων πυροβολικού. Όταν το βλήμα εκτοξευθεί κινείται ανοδικά και σε προκαθορισμένο ύψος διαχωρίζεται και απελευθερώνει δύο υπό-πυρομαχικά, τα οποία συνδυάζουν αισθητήρα υπέρυθρων, αισθητήρα χιλιομετρικού κύματος και πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας.

Τα υπό-πυρομαχικά αρχίζουν να ερευνούν το χώρο για πιθανούς στόχους (συνδυαστικά τα δύο υπό-πυρομαχικά του Bonus ερευνούν μια περιοχή με εμβαδό 32.000 τετραγωνικών μέτρων). Εάν ανιχνευτεί ένας στόχος (κυρίως θωρακισμένος, στατικός ή σε κίνηση και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), τα υπό-πυρομαχικά ξεκινούν τη διαδικασία προσβολής του, ενώ το σύστημα καθοδήγησης τροποποιεί την πορεία τους έτσι ώστε η κίνηση τους να στραφεί προς το στόχο. Σε περίπτωση μη ανίχνευσης κάποιου στόχου, τα υπό-πυρομαχικά διαθέτουν μηχανισμό αυτοκαταστροφής, ο οποίος ενεργοποιείται μόλις πέσουν στο έδαφος.

Το Bonus έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει τον πιθανό στόχο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πιθανότητα προσβολής ενός στόχου ο οποίος δεν μπορεί να καταστραφεί από τα υπό-πυρομαχικά.

Η διαδικασία ανίχνευσης και αναγνώρισης του στόχου πραγματοποιείται με τη μέθοδο της επεξεργασίας εικόνας, την οποία τα υπό-πυρομαχικά λαμβάνουν από τον υπέρυθρο αισθητήρα τους. Οι εικόνες του στόχου που λαμβάνονται συγκρίνονται με τα δεδομένα που λαμβάνει ο αισθητήρας ανίχνευσης του στόχου.

Με αυτό τον τρόπο διαχωρίζονται οι στόχοι που μπορούν να προσβληθούν αποτελεσματικά από αυτούς τους στόχους, οι οποίοι δεν μπορούν να προσβληθούν ή ακόμα και εάν προσβληθούν δεν θα καταστραφούν.

Τα «έξυπνα» βλήματα πυροβολικού αναμφισβήτητα αυξάνουν την επιχειρησιακή αξία των πυροβόλων. Η χρήση τέτοιων βλημάτων κατά μιας περιοχής όπου κινούνται εχθρικές τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις μπορεί να επιτύχει την μείωση της επιθετικής ορμής του εχθρού ή, εάν οι απώλειες αυξάνουν, να σταματήσει την επίθεση στο σύνολο της.

Πρόκειται για έναν «πολλαπλασιαστής ισχύος» τον οποίο θα πρέπει να διαθέτει στο οπλοστάσιο του ο ΕΣ, ο οποίος εκ των πραγμάτων και λόγω της οικονομικής δυσκολίας της χώρας, οφείλει να επενδύει στην ποιότητα. Βέβαια το μεγάλο μειονέκτημα των βλημάτων αυτών είναι το μεγάλο τους κόστος (περίπου € 80.000 ανά βλήμα).

Θα πρέπει ωστόσο να υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα, παράλληλα με την προμήθεια των 24 PzH-2000, απόκτησε 1.000 περίπου βλήματα τύπου DM-702 SMArt-155 τα οποία παρελήφθησαν την περίοδο 2003-2005.