Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Janes» η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα για πληροφορίες (RFI) και προτάσεις (RFP), σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης 116 αρμάτων μάχης Leopard-1A5BR, θα εκδοθεί στις αρχές του 2022. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Διεύθυνση Υλικού της Διοίκησης Υποστήριξης. Σήμερα, ο Βραζιλιάνικος Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 220 Leopard-1A5BR, 128 Leopard-1A1BE και 91 M-60A3 TTS. Το πρόγραμμα αναβάθμισης εντάσσεται στο ευρύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 2020-2039 και έχει ως στόχο να διατηρήσει τα άρματα ικανά μέχρι το 2040, οπότε και θα αντικατασταθούν. Το πρόγραμμα θα αφορά στην αναβάθμιση 116 αρμάτων με δικαίωμα προαίρεσης για την αναβάθμιση και των υπόλοιπων 104 Leopard-1A5BR.

Το πρόγραμμα κρίθηκε αναγκαίο, τον Φεβρουάριο του 2020, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παλαιότητας και έλλειψης υποστήριξης υπό-συστημάτων του άρματος, και εγκρίθηκε προς υλοποίηση το Δεκέμβριο του 2020. Οι απαιτήσεις του προγράμματος αναβάθμισης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ηλεκτρικού συστήματος κίνησης του πύργου, την εγκατάσταση ανεξάρτητου σκοπευτικού για τον αρχηγό του άρματος, την αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) EMES-18, την εγκατάσταση θερμικού συστήματος όρασης για τον οδηγό, την εγκατάσταση νέου κλιματιστικού συστήματος και την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης για το τμήμα του κινητήρα. Επίσης, θα υπάρχει αναβάθμιση των επικοινωνιών και του συστήματος διοίκησης και ελέγχου.

Ως προς τις επικοινωνίες έχει προκριθεί ο ασύρματος Falcon III RF-7800V-V51x (VHF) της L3Harris και το σύστημα ενδοεπικοινωνίας SOTAS IP της Thales, ενώ για το σύστημα διοίκησης και ελέγχου έχoυν επιλεγεί βραζιλιάνικες εταιρίες. Ανάλογα του κόστους της βασικής διαμόρφωσης αναβάθμισης θα αποφασιστεί αν επιλεγούν και οι προαιρετικές επιλογές εγκατάστασης λεπίδας μηχανικού, συστήματα άρσης ναρκοπεδίου, τηλεχειριζόμενος πύργος με πολυβόλο, επιπρόσθετη θωράκιση, σύστημα προειδοποίησης δέσμης λέιζερ, ενεργητικό ή παθητικό σύστημα αυτοπροστασίας, εφεδρική μονάδα παροχής ενέργειας, σύστημα επίγνωσης της κατάστασης και σύστημα προστασίας από ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές απειλές.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των Leopard-1A5 και Leopard-2A4 μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα: