Με εντατικούς ρυθμούς το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) προωθεί το πρόγραμμα αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού. Ειδικότερα, το ΓΕΣ και η Διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων έχουν προϋπολογίσει το παρακάτω πρόγραμμα συνολικώς περίπου στα 111 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος το κόστος για τα Leopard 1 A5 είναι στα 30 εκατομμύρια ευρώ ενώ των Leopard 2 A4 στα 81 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού με γνώμονα τις εισηγήσεις των επιτελών των Τεθωρακισμένων, στηρίζεται στο δόγμα «βλέπω πρώτος βάλω πρώτος» καθώς και στην επίγνωση της τακτικής κατάστασης. Συνεπώς, πυρήνας του προγράμματος είναι η αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου Πυρός (βλητικός υπολογιστής και σκοπευτικά). Ως προς το δεύτερο για την επίγνωση της τακτικής κατάστασης αυτό συνεπάγεται επικοινωνίες και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Οι τιμές που προαναφέρθηκαν βασίζονται σε αυστηρή μελέτη του ΓΕΣ. Δυστυχώς, το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ΓΕΣ έγινε παραλήπτης νέων τιμών οικονομικών προσφορών από τη Krauss-Maffei (KMW) με δυσανάλογα μεγάλο κόστος περί τα 200 εκατομμύρια. Οι προτάσεις της εταιρείας αναφέρονται στην αναβάθμιση των αρμάτων Leopard 1 A5 και Leopard 2 A4 τα οποία περιλαμβάνουν εγκατάσταση νέου θερμικού, αναβάθμιση υπολογιστή καθώς και μηχανολογικές εργασίες. Η Rheinmetall Defence δεν έχει αποστείλει προσφορά.

Από την άλλη μεριά λόγω της μεγάλης εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μια σειρά ελληνικών εταιρειών είναι σε θέση να προσφέρουν οικονομικές λύσεις οι οποίες να καλύπτουν στο έπακρο τις απαιτήσεις του ΕΣ για την αναβάθμιση των αρμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα απόκτησης των 170 Leo 2 HEL η Ελληνική αμυντική βιομηχανία συμμετείχε με ελληνική προστιθέμενη αξία της τάξης του 40% αποκομίζοντας πολλαπλά οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη τα οποία μπορεί τώρα η χώρα να αξιοποιήσει στηρίζοντας με ιδία μέσα το πρόγραμμα αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού.

Συνεπώς, το παραπάνω παράδειγμα πρέπει να αποτελέσει πυξίδα και για υπό συζήτηση εξοπλιστικά προγράμματα (νέες φρεγάτες και αεροσκάφη).

Κλείνοντας, εκτός του προγράμματος ύψους 111 εκατομμύριων ευρώ, το ΓΕΣ προωθεί και ένα δεύτερο με την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπροστασίας και συγκεκριμένα του Trophy η πρώτη φάση του οποίου είναι η εξασφάλιση παροχής ενέργειας για τη λειτουργία του. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο DefenceReview.gr πως ήδη δοκιμάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ακουστικού και θερμικού ίχνους (πρόκειται για το GENAIRCON της Intracom Defense) το οποίο θα επιτρέπει στο άρμα να χρησιμοποιεί τα σκοπευτικά του και την αυτοπροστασία του δίχως τη λειτουργία του κινητήρια ώστε να διασφαλίζεται ενόσω ενεδρεύει ελάχιστο ακουστικό και θερμικό ίχνος. Τη παρούσα χρονική περίοδο εξελίσσονται δοκιμές και μετρήσεις.

Αναλυτικά έχουμε τοποθετηθεί στο παρακάτω άρθρο μας.

Comments

 1. Πολύ καλό νέο ελπίζω όσο πιο γρήγορα να γίνουν οι όλες ενέργειες να τελειώνει και αυτό το πολύ σημαντικό θέμα,και δεν το συζητάω καν για το trophy το ποσό αναγκαίο είναι… Αφού δεν μπορούμε να αγοράσουμε καινούρια τουλάχιστον ας αναβαθμίσουν αυτά που έχουμε.

 2. Χρήσιμες οι πινελιές,αλλά με πινελιές δουλειά δεν κάνουμε.τα 1α5 και τα 2α4 χρειάζονται επιπλέον θωράκιση (το αντιπυραυλικο τροφυ δεν το αναφέρω επειδη είναι ζωτικό στοιχείο κάθε σύγχρονου αρματος).Η eodh προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στον τομέα της θωράκισης ας τις εξετάσουμε.
  Επίσης κάποτε πρέπει να αρχίσουμε από τα αυτονόητα, επαρκή ποσότητα πυρομαχικών των 120χιλ.αποκτησαμε?τα άρματα μόνα τους δεν πρόκειται να πολεμήσουν,χρειάζονται τομα,γιατί το Γ.ε.ς. δεν κάνει κάτι?
  Τέλος Σχετικά με τα 1α5 ,επειδή χρειαζόμαστε επιλπεον άρματα με πυροβόλο των 120χιλ μηπως θα πρεπει να εξετασουμε την αναβάθμιση τους με τον πυργο του ιταλικου Κένταυρος 2 και επιπλέον θωρακιση και μετα να δαπανησουμε για όλα αυτά που γράφονται στο άρθρο του κ.Νικητα?

  1. Τι να σου γράψει ο φίλος Γιάννης; Εδώ σου μεταφέρει την είδηση ας μην γκρινιάζουμε!

   Διάβασε στο άρθρο στης παραπομπές.

  2. @ C.p.

   Σχετικα με τα πυρομαχικα 120 χιλιοστων, αρχικα το σχεδιο ηταν να κανουν συμπαραγωγη τα ΕΑΣ των Γερμανικων πυρομαχικων.

   Κατοπιν ο ολος σχεδιασμος ακυρωθηκε επειδη διαφοροι μεσαζοντες και επιχειρηματιες που ειχαν σχεση με πολιτικους προωθουσαν απευθειας αγορες πυρομαχικων απο το Ισραηλ χωρις διαγωνισμους και μεταφορα τεχνολογιας, προφανως σε στυλ Ακη Τσοχατζοπουλου. Ειναι οι ιδιοι που προωθουν τα διαφορα «ΕΘΝΙΚΑ» προγραμματα αγορας Ισραηλινων οπλικων συστηματων με μηδενικη Ελληνικη συμμετοχη.

   Εχει γραψει ο Βλασσης αναλυτικα σε αρκετα αρθρα για αυτο το «κυκλωμα».

   https://doureios.com/ethinka-programmata-kai-istories-apo-to-parelthon/

 3. Η αναβάθμιση είναι απαραίτητη,αλλά με το ποσό που αναφέρεται μάλλον μη ρεαλιστική σαν εκτίμηση, αν σκέφτονται να αναβαθμίσουν το σύνολο των Leo1/2 με νέα θερμικά/σκοπευτικά. Χωρίς αναβάθμιση της θωράκισης όμως νομίζω ότι δεν έχει νόημα η σκέψη για χρήση απο στατική θέση(με σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας) αφού έτσι θα είναι εύκολος στόχος εξαιτίας της χαμηλής προστασίας που προσφέρει η σχετικά ελαφριά θωράκιση για το σήμερα. Οι χώρες που χρησημοποιούν άρματα σε στατική θέση με ΣΠΗΕ (όπως πχ Challenger και Abrams) τα έχουν θωρακίσει με σφαιρική προστασία 360° σαν αστακούς.

 4. Τα χρηματα για τον εκσυγχρονισμο πρεπει να αυξηθουν ωστε να καλυφθουν τουλαχιστον τα εξης:

  1) Toποθετηση νεων θερμικων, σκοπευτικων και περισκοποιων απο καποια Ελληνικη εταιρια (π.χ. Theon, Miltech Hellas κτλ)

  2) Νεος βαλλιστικος υπολογιστης

  3) Συστημα ενδοεπικοινωνιων (π.χ. Wispr της Intracom Defense κτλ)

  4) Συστημα παροχης ενεργειας χαμηλης καταναλωσης (GENAIRCON της Intracom Defense)

  5) Προσθετη θωρακιση απο την ΕΟDH για ολα τα αρματα. Η θωρακιση ειναι η Αχιλλειος πτερνα των Λεο 1/2

  6) Επιτελους συμπαραγωγη μεγαλου αριθμου πυρομαχικων 120 χιλιοστων στην Ελλαδα. Δεν εγινε μεχρι σημερα εξ αιτιας ενος «κυκλωματος» αντιπροσωπων και μεσαζοντων που προωθει απευθειας αγορες οπλικων συστηματων κατευθειαν απο το Ισραηλ. Ο Βλασσης στον Δουρειο εχει γραψει πολλες φορες για το θεμα αυτο.

   1. @ C.p.

    Εχω βαλει παραπανω συνδεσμο με το αρθρο για το τι εγινε με τα πυρομαχικα των 120 χιλιοστων και γιατι δεν αποκτησαμε ποτε αρκετα.

  1. Διαβαστε το παρακατω για τους λογους που δεν αγορασαμε ποτε αρκετη ποσοτητα πυρομαχικων των 120 χιλιοστων

   «Τα επόμενα χρόνια, τα Leopard 2 που εντάχθηκαν σε υπηρεσία, παρέμεναν με περιορισμένο απόθεμα πυρομαχικών παλαιότερων τύπων, που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις αυξημένες επιδόσεις του πυροβόλου L55 που έφεραν τα Leopard 2 HEL. Η προμήθεια αριθμού DM53A1 ανατέθηκε μόνο το 2012, όταν ο τότε υπηρεσιακός ΥΕΘΑ πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, έπεισε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμένο για την κρισιμότητα της καταστάσεως ενώ το 2014 πλέον, ανατέθηκε σύμβαση για 12.000 DM63 και DM63A1 στην Rheinmetall.
   Ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ η προμήθεια επιπλέον 30.360 βλημάτων με συμπαραγωγή, προς κάλυψη των συνολικών αναγκών. Συνολικώς, ένα από τα αποτελέσματα της πιέσεως και του “ισραηλινού κυκλώματος”, πέραν του “μπλοκαρίσματος” επί σειρά ετών της διαδικασίας προμήθειας, ήταν να μην εμπλακεί και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, διά της ΕΑΣ, σε ένα σοβαρό πρόγραμμα συμπαραγωγής πυρομαχικών αρμάτων.»

   https://doureios.com/ethinka-programmata-kai-istories-apo-to-parelthon/

  2. Τα πυρομαχικα επαρκουν για ελαχιστες ημερες αγωνα και δεν συγκινειται κανενας στα γραφειακια του ΓΕΣ για μια κρισιμη ελλειψη οχι μονο αριθμων αλλα και ποιοτητας αφου το διαθεσιμο αποθεμα ειναι ενα μειγμα αγορας νεων και παλαιοτερης γενιας πυρομαχικων .
   Τουλαχιστον 80.000 βληματα απαιτουνται για αποθεμα για σοβαρο στρατευμα για τον υπαρχοντα αριθμο σωληνων χωρια μελλοντικων αναγκων με εισαγωγη αναποφευκτα περισσοτερων πυροβολων των 120 mm ειτε απο αγορες η παραχωρησεις.

 5. ΌΛΑ τα οπλικά συστήματα που διαθέτουμε πρέπει να αναβαθμιστούν.
  Πρέπει να μπουν στο κόλπο ΌΛΕΣ οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
  Κ υπάρχουν αρκετές Εταιρείες στην χώρα που μπορούν να αναλάβουν μέρος των αναβαθμίσεων κ όλες μαζί σχεδόν το σύνολο του..
  Το υπουργείο Άμυνας μαζί με το ΓΕΣ πρέπει να καλέσουν τις εταιρείες να γνωστοποιήσουν τις ανάγκες να δώσουν συγκεκριμένες προδιαγραφές κ αν χρειαστεί κ υλικά που είναι παρατημένα στις αποθήκες στις εταιρείες αυτές ώστε με την σειρά τους να μελετήσουν να αναπτύξουν κ να καταθέσουν προτάσεις κ τελικά προϊόντα.
  Ταυτόχρονα θα πρέπει να κινηθούμε προς συνεργασίες με χώρες που διαθέτουν ήδη πακέτα αναβάθμισης για τα συγκεκριμένα σύστηματα ώστε γρήγορα να πάρουμε τεχνολογία.

 6. Kαλοι οι αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά αλλά τα ριμαδικα χρειάζονται και καινουρια ΘΩΡΆΚΙΣΗ…….!!!!!!!!
  ΑΦΟΎ Η ΕΟDY μπορεί να προσφέρει μια πολύ φθηνή θορακιση και για leopard 1a5 και 2a4 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΑΠΑΝΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ 500 ΕΚΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΉΡΗ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΩΡΆΚΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ 700 ΤΑΝΚ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΘΑ ΥΠΗΡΈΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 30 ΧΡΌΝΙΑ!!!!!

 7. Αρματα χωρις επαρκη θωρακιση η APS ενεργητικου η παθητικου τυπου ειναι πλεον ξεπερασμενα στο πεδιο της μαχης ..
  Εδω οι νοοτροπιες εποχης Αραβοισραηλινων πολεμων καλα κρατουν ακομη .
  Καμια αναβαθμιση θωρακα σε κανενα αρμα μας για δεκαετιες .
  Με Μ-48 Molf ετοιμα να μεινουν μολις διανυσουν μερικα μετρα και ανεπαρκη Leo-1 δουλεια δεν γινεται αφου χρειαζομαστε και αριθμους.
  Μια ματια στα σαβουρουλικα των αρματιστων απο φορμες και κρανη μεχρι τα αρβυλα σκαρπινια και τις εξαρτυσεις της δεκαρας αρκει για να πεισει για το βαθμο ενδιαφεροντος των υπευθυνοανευθυνων για τα στελεχη η το οπλο γενικα.

 8. Αυτα ειναι ευχαριστα νεα,ειδικα η τοποθετηση του trophy,ελπιζω το εν λογο προγραμμα να τρεξει με γρηγορους ρυθμους..

 9. Άντε με τα LEO τελειωσαν μετα αυτο τον μινι εκσυχρονισμό .Άπο την στιγμή που δεν πήραμε μεταχειρισμενα το άρμα έχει τελείωση as it is .Τωρα θα παρουμε 400 Abraams απο τον θειο Τσερφρι .Θα εχουν τοσα πολλα που θα πηγαίνουμε για καφε παραλιακή με βαριά άρμα .

     1. Παω με τον ισχυρό ρε συ ..Δεν το κατάλαβες ακόμα !!!Χαχαχα
      Πέρα απο την πλάκα όταν μιλάει ο Τζεφρι όλα τα άλλα παγώνουν …
      Οταν λεει ο Αμερικανος πρέσβεις οτι η πρόταση τους
      1 .θα ειναι ασυναγώνιστη
      2. στρατηγική σχέση
      δεν λέει μλκς .
      Ετοιμάσου για μείνεις με το στόμα ανοιχτό οταν ακούσεις την προμήθεια που θα περιλαμβάνει πολύ πολυ πράμα . Ολα τα άλλα ειναι για περνάμε την ώρα μας …..

     2. @Digenis
      Το άρθρο με τα Ναυπηγεία δείχνει τι συμφωνία προωθείται
      Την πατήσαμε με τα 214 και τους Γερμανούς για τον Σκαραμαγκά και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο λάθος με τα MMSC/Ελευσίνα Σκαραμαγκά πάλι

      Οι φρεγάτες πρέπει να προχωρήσουν και αυτά τα Ναυπηγεία να κλείσουν εάν δεν μπορούν να δουλέψουν με ιδιωτικό οικονομικ κριτηρια

     3. Η αξια να μπορείς να φτιάξεις και να συντηρήσεις αυτόνομα τα πλοία σου ειναι ανεκτίμητη . Οπότε να ναυπηγεία θα μείνουν ανοικτά ακόμα και αν ματώσουμε !!

     4. @Digenis
      Έχουμε Ματώσει παρα πολύ και παρα πολλά χρονια με αυτά τα Ναυπηγεία-Zombie και πρέπει να ξεμπερδεύουμε επιτέλους

      Δεν πρέπει να σακατέψουμε το Πολεμικό Ναυτικό επιλέγοντας ένα ακατάλληλο πλοίο ως τη κυρια μονάδα επιφανειας τους για τα επόμενα 40? χρονια μονο και μονο για να κρατήσουμε αυτά τα Zombie μερικά ακόμα χρονια

      Δεν το συνεχίζω διότι είμαστε εκτος θέματος

 10. H Τουρκία επενδύει πολύ στο να προστατέψει το έμψυχο δυναμικό της, σε θωράκηση, ηλεκτρονικό πόλεμο, drones, ξένους μαχητές, πόλεμο και πλήγματα από μακριά.
  Εμείς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η καλή άμυνα αρχίζει από την επίθεση.
  Θέλουμε όπλα που να χτυπάνε βαθιά, αντιμετώπιση drones, θωράκηση και αυτοπροστασία, απόκρυψη, ηλεκτρονικό και υβριδικό πόλεμο, drones σε θάλασσα, αιθέρες και στεριά.

 11. Όσο το σκέφτομαι, αξίζει ο κόπος για τα LeoA1?

  Μήπως να ξαναδούμε το μεγάλο pool με τα Μ1 Abrams των ΗΠΑ που αν θυμάμαι καλά ήδη 10 χρόνια πριν μας τα έδιναν με 1 εκατ το ένα άρα τώρα ίσα που τα παίρνουμε και τζάμπα?

  Και μην μου πει κανείς για πολυτυπία, εδώ έχουμε τα Μ48 τι να λέμε τώρα…

  1. Νέος τύπος άρματος>>??
   Τζάμπα δεν υπάρχει!!!

   Νέα ηλεκτρονικά+νέος κινητήρας+νέα ανταλλακτικά
   νέα εργαλεία+νέα εκπαίδευση+νέα πυρομαχικά

   Εδώ δεν έχουμε αρκετά πυρομαχικά για τα υπάρχοντα 120mm θα πάρουμε και νέο τύπο???

   Οι οροφές πρέπει να πέσουν σε επίπεδα που μπορούμε να διατηρήσουμε ΑΞΙΌΜΑΧΑ

   A’ρμα χωρίς σύστημα αυτοπροσταστασιας είναι αξιόμαχο???

   Πρέπει να κρατήσουμε leo2hel/a4 και τα μισά Leo1 a5 στα νησιά και να φύγουν τα υπόλοιπα «ημιστατικα» πυροβόλα M!!

   1. @ CK

    Εαν θελουμε να αναγκασουμε τους Αμερικανους να μας δινουν δωρεαν υλικο αξιας και να σταματησουν να μας πιεζουν για τις MMSC, η καλυτερη ενεργεια θα ηταν να επιδιωξουμε συμφωνιες με την Κινα για το λιμανι του Πειραια, ναυπηγεια, βιομηχανιες π.χ. ηλεκτροκινητων αυτοκινητων κτλ.

    Μονο κατι τετοιες ενεργειες ειναι ικανες να προκαλεσουν τα αντανακλαστικα των Αμερικανων.

    1. Ναι τριψου εσυ στην γκλιτσα του τσοπανη. Μην ξεκινας κατι που δεν εχεις τα balls να συνεχισεις , ειδικα σε τετοια θεματα /επιπεδο.

   2. Αποσυρεις τα σαραβαλα σειρας Μ και εχεις δυο τυπους λιγοτερους .
    Δικαιολογια σοβαρη για την μη αποκτηση των Abrams δεν υπαρχει .Μας εδιναν 400+50 ανταλλακτικα με 1,2 με 1,5 δις κοστος μεFOS ,πυρομαχικα ,εργαλεια ,εκπαιδευση και υπαναχωρησαμε .Απο πουθενα αλλου δεν μπορεις να αποκτησεις τετοιον αριθμο συγχρονων αρματων ισαξιων αν οχι καλυτερων μαλιστα των LEO2A4 .Χρειαζομαστε αριθμους αφου τα LEO1 σιγα σιγα αν οχι ηδη απαξιωνονται..

  2. » Μ1 Abrams «
   Σοβαρολογεις ή το εχεις ριξει στο αστειο;;;;

   Αυτα ειναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ απο τα αλλα ανικανα τα M2Bradley – τα νεα κινουμενα παπακια η νεα εκδοση των Μ113.

   Ειτε μας αρεσει ειτε δεν μας αρεσει, τα Γερμανικα προιοντα στο ΤΘ Μαχης ειναι τα ανωτερα παλαιας τεχνολόγιας στο ειδος τους.

    1. Σε παρακαλω, διαβασε τις εκθεσεις για την δραση των » Μ1 Abrams « στο Ιρακ κι στην Συρια.

     κι μετα μπρουμε να μιλησουμε.

   1. Πραγματικά είναι να απορεί κάνεις μαζί σου.
    Τα Μ1 Abrams και τα Merkava είναι ίσως τα μοναδικά άρματα που έχουν αποδείξει την αξία τους σε όσα τα πεδία μαχών που πήραν μέρος.

    Ποιος δεν θυμάται τι πάθανε ο Μογγολος με τα 2Α4 στην Συρία από τα FAGOT των Κούρδων.
    Αφού είναι τόσο καλά τα Γερμανικά άρματα γιατί τρέχει τώρα η Γερμανία και αγοράζει Trophy για τα Leopard??

    Εντάξει είπαμε να λέμε για τους Αμερικανούς, αλλά μέχρι ενός ορίου που ευσταθεί!!

    Και κάτι άλλο.
    Τα Merkava είναι ίσως το μοναδικό άρμα στον κόσμο, που φτιάχτηκε αποκλειστικά από μαυροσκούφηδες για μαυροσκούφηδες.
    Και όταν μιλάμε για Ισραηλινούς μαυροσκούφηδες, μιλάμε για ανθρώπους που κουβαλάνε στην πλάτη τους πολεμικές εμπειρίες, όχι ασκήσεις μόνο!!!

    1. Ο μύθος του «άτρωτου» Merkava συντηρήθηκε μέχρι την εμπλοκή των Merkava στον Λίβανο το 2006 όπου αποδείχθηκε η πραγματική του αντοχή απέναντι σε επιθέσεις με φορητά αντιαρματικά συστήματα που δεν ήταν και ιδιαίτερα εντυπωσιακή(για να το πούμε ευγενικά).
     Μια απλή αναζήτηση στο Ίντερνετ αρκεί για να διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα που λεγόταν για την μυθική προστασία του Merkava ήταν θεωρίες που δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη παρά την πρόσθετη θωράκιση που έφεραν στην νεότερη έκδοση.
     Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και για τα αμερικάνικα M1 απο το 2003 στο Ιράκ που φημιζόταν για την ισχυρή θωράκιση απο απεμπλουτισμένο ουράνιο HA.

     Mighty Merkavas Fail In War Gone Awry: ‘Boom, Flames and Smoke’

     «Celebrated as one of the most heavily protected tanks in the world and the embodiment of the might of Israel’s ground forces, the Merkava tanks seemed to become practice targets over the last three weeks for Hezbollah anti-tank missile teams. And as a ceasefire went into effect this week, footage of smoke billowing from paralyzed Merkava tanks are likely to remain burned in the collective memory as one of the dominant images of a war gone awry.»

     https://observer.com/2006/08/mighty-merkavas-fail-in-war-gone-awry-boom-flames-and-smoke/

     1. προσεχε, WTF

      αποδομεις τις μυθοπλασιες μερικων,,,,,,,,

      Ας μας πει ο φιλος, Σπυρος, πως αποκαλεις μια επιχειρηση, οπου περισσοτερο απο του 30% του συνολικου δυναμικου στα ΤΘ μαχης Merkava, καταστρασφεται εξ ολοκληρου με ανω των 60 τραυματιων κι περιπου 40+ θανατους – σε ΜΙΑ κι μονο επιχειρηση. Πως αραγε;;

      υ.γ.
      Το γεγονος που κατακρινουν καποιο σχολιο χωρις να μπυν στον κοπο να θεσουν κι να ανακρινουν τον σχολιαστη πως κι γιατι γραφει αυτα που γραφει, αυτο κι μονο καταδεικνυει πως δεν το κατεχουν το θεμα.

  3. @agnostosependytis
   Οι σκέψεις και μελέτες για πρόγραμμα αναβάθμισης αφορούν τα Leo 1A5 και τα Leo 2A4 όπως αναφέρει στο άρθρο,όχι τα Leopard A1 που δεν υπάρχουν.
   Όσο για τα αμερικάνικα M1 νομίζω ότι το σύνολο των A2 που έχει νόημα να αναβαθμιστεί μπήκε σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και συνεπώς δεν προσφέρονται για παραχώρηση,απο τα υπόλοιπα που είναι M1A1 πάνε τα 167 στο Μαρόκο αφού περάσουν πρώτα απο εκτενής ανακαίνιση στο Anniston στις ΗΠΑ(που είναι προφανώς επιβεβλημένη).
   Η «παραχώρηση» αυτή που γίνεται στα πλαίσια του EDA θα στοιχίσει όπως έχει ανακοινωθεί $1.259 billion‘s στους Μαροκινούς. Οπότε δεν παίζει τζάμπα μεταφορά Abrams των ΗΠΑ σε συμμάχους και φίλους,η οποία με παράδειγμα το Μαρόκο θα ήταν μάλλον περίπτωση free is still too expensive (παρά φθηνή λύση) για όσους ψάχνουν για δωρεάν παραχωρήσεις απο τα αποθέματα των ΗΠΑ.
   Συνεπώς νομίζω πως θα ήταν προτιμότερη η συνέχεια ενασχόλησης με τα Leopard που υπάρχουν ήδη τα οποία μπορούν να υποστηριχθούν χωρίς να ξοδευτούν τα αστρονομικά ποσά που ζητάνε οι ΗΠΑ.

   https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/morocco-abrams-tank-enhancement-support-and-equipment

 12. «δόγμα «βλέπω πρώτος βάλω πρώτος» «

  Αυτο παει να πει συστηματα FLIR, ενσωματωμενα με ΣΕΠ κι συστηματα τηλεμτρικης απεικονισεις πανω σε συστηματα επιγειου ρανταρ.

  Θα προτεινα κι επιπροσθετω συστημα ΜΕΟ(Μη Επανδρωμενο Οχημα) – υπαρχουν μικρα ικανα χαμηλης παρατηρηκοτητας/θορυβου που θα υψωσουν την ιχνυλατιση/κι την ασφαλεια των ΤΘ Μαχης στα ουρανια !!

  υ.γ.
  Οταν σχολιαζα – πριν λιγο καιρο – περι συστματα ΣΕΠ με FLIR για τα ΤΘ μαχης, καποια ανιδεα παιδακια χλευαζαν την ιδεα…..

  ψψψσσστ εσεις μαγκες μου να μεινετε με τα NVG , και αμα αντιληθειτε τον εχθρο να μου σφυριξετε κλεφτικα !!

 13. Μου αρέσει που καθόμαστε και λέμε άμα τα 110 mil USD είναι πολλά ή όχι, ενώ πάμε όπως φαίνεται να δώσουμε 5,5 δις ευρώ για 4 φρεγάτες!!!
  Και μάλιστα εκεί που θα πέσει πολύ κλάμα είναι ότι έτσι που το πάνε θα πάρουμε τις MMSC και εκεί να δείς τι έχει να γίνει!!!
  Κρίμα γιατί θα έχουμε ξοδέψει 5 δις ευρώ, για να ενισχυθεί και καλά το ΠΝ , ενώ το μόνο που θα γίνει στο τέλος είναι να κάνουμε την LM κατά 5 δις ευρώ πιο πλούσια.
  Πραγματικά έχει αναλογιστεί κανένας πόσα προγράμματα θα μπορούσε να τρέξει ο ΣΞ αν του είχαν δοθεί αυτό τα κονδύλια?

 14. Βήματα ΓΕΣ
  1)Αναδιάταξη δυνάμεων.Μαζεμα στρατοπέδων και φυλακίων φαντασμάτων σε πιο σύγχρονα και ταχυκινητα σχήματα.Το μέγεθος και το σχήμα του σώματος δεν μπορεί και δεν πρεπει άλλο να συντηρητε διότι απομυζά πόρους οικονομικούς,υλικοτεχνικους και πάνω από όλα ανθρώπινους.
  2)Μελέτη και αλλαγή μοντέλου εκπαιδεύσεις σε σύγχρονα και ρεαλιστικά πρότυπα.Καταγραφη συνεχώς δεδομένων με άμεση διόρθωση λαθών και ολιγωριών.Αφου φτιάξουμε αυτά και τα φτάσουμε ταβάνι στους χρόνους και σενάρια αντίδρασης με τα υλικά που έχουμε και οχι του στυλ (εσυ θα βγεις από το αριστερό παράθυρο καιγω θα σου ρίξω στις 2:45μμ) η άσκηση ήταν επιτυχής.
  3)Καταγραφή και συντήρηση και αναβαθμιση των αναρίθμητων υλικών που χρειαζόμαστε και έχουμε ήδη.
  4)Αγορά σύγχρονου υλικού με συμπαραγωγές και μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής και συντηρησης,συστημάτων που χρειαζόμαστε εμείς για το δικό μας μοντέλο άμυνας και όχι φαραωνικους αριθμούς και συστήματά για την συμμαχία.
  5)Αλλαγή ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ και ΣΚΕΨΗΣ!Η άμυνα δεν είναι θεσούλα στο δημόσιο.
  Με εκτίμηση για την φιλοξενεια.

 15. Καλημέρα.κατα την γνώμη μου,θα πρέπει να μελετησουν βαθειά οι επιτελεις την οργάνωση που έχει ο στρατός του Ισραήλ,και να κινηθούμε σε αυτά τα πρότυπα..οι σχέσεις μας φαίνεται να είναι καλές μπορούμε να ζητήσουμε κάποιες πληροφορίες αν χρειαστεί.
  Προκειτε για ένα μικρό κράτος με λίγο πληθυσμό,περίπου οπως εμάς.αρα τουλάχιστον σε θέματα οργάνωσης του στρατού μπορούμε να τους αντιγράψουμε.
  Αλλά και σε θέματα εξοπλισμού που κάνει το Ισραήλ θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά να βλέπουμε τις κινήσεις που κάνει.

 16. Θα το πω πάλι. Επειδή το υπηρέτησα το άρμα γνώμη μου είναι πως θέλει θωράκιση ενεργητική και παθητική, νέο πυροβόλο μεγαλύτερο ( μιλάω για τα 1Α5) και σε συνδιασμό με το πυροβόλο σκοπευτικά!Το σε βλέπω πρώτος βάλω πρώτος είναι θέμα πληρώματος, εκπαίδευσης αυτού και παρατηρητικότητάς του! Επίσης τα άρματα αντιμετώπιζαν πάντα πρόβλημα με τις μπαταρίες. Αυτό μπορεί να οφειλόταν και στον χώρο στέγασης. Υγρασία κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *