Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων των εταιρειών General Aeronautical Systems και Altus LSA με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση επί των τεχνολογικών εξελίξεων του MQ-9B. Πρόκειται για ένα σύστημα για το οποίο η χώρα μας έχει εκφράσει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για την έκδοση MQ-9B SeaGuardian (υπάρχει και η έκδοση MQ-9B SkyGuardian).

Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου του 2019, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ) στη Λάρισα, έγινε ενημέρωση στην ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας, επί του MQ-9B SeaGuardian, και τις δυνατότητες του στον τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε και πτητική επίδειξη. Στη διάρκεια της επίδειξης το MQ-9B SeaGuardian εκτέλεσε αποστολή ναυτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα σύνθεση εικόνας επιφανείας, την οποία και μετέδωσε, μέσω ειδικής κρυπτογραφημένης ζεύξης δεδομένων, σε πραγματικό χρόνο σε σταθμό εδάφους στη Λάρισα.

Για το MQ-9B SkyGuardian και γενικότερα για την οικογένεια των UAV τύπου MQ-9B μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα: