Ανταπόκριση από τη διεθνή έκθεση ναυτικών εξοπλισμών DIMDEX 2022 που διεξάγεται στη Ντόχα. Το ιδιαίτερα επιβλητικό και συνάμα εντυπωσιακό αμερικανικό UAV MQ-9 Sea Guardian μας παρουσιάστηκε από τη General Atomics. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας μας ανέλυσε on camera τις επιχειρησιακές δυνατότητες του MQ-9 Sea Guardian με εκτενή αναφορά στις ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, σύνθεσης εικόνας επιφάνειας και αποστολών ISR.

Το MQ-9B SeaGuardian είναι ένα UAV που ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος, στις 19 Δεκεμβρίου του 2019, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε πραγματική αποστολή στο Αιγαίο από την 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ). Το σύστημα εκτέλεσε αποστολή ναυτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα σύνθεση εικόνας επιφανείας πετώντας από την 110 Πτέρυγα Μάχης έως την νήσο Λέσβο στο Ανατολικό Αιγαίο. Το MQ-9B SeaGuardian μετέδωσε εικόνα μέσω ειδικής κρυπτογραφημένης ζεύξης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε σταθμό εδάφους στη Λάρισα. 

Το MQ-9B SkyGuardian μπορεί να επιχειρεί για 40 ώρες συνεχόμενα και να συλλέγει πληροφορίες μέσα από το συγκρότημα του ηλεκτροπτικού αισθητήρα Raytheon MTS-B EO/IR (κάμερα ημέρας και νύχτας) καθώς και του ραντάρ του GA-ASI Lynx Multi-mode Radar. Φέρει κινητήρα Honeywell TPE331-10 Turboprop και δύναται να ανέβει σε μέγιστο ύψος πτήσης τα 40.000 πόδια. Το κόστος κάθε συστήματος, σύμφωνα με το αυστραλιανό πρόγραμμα, ανέρχεται στα $ 137,5 εκατομμύρια (με υποστήριξη και υποδομή εδάφους). Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2021, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση 12 MQ-9B SkyGuardian στην Αυστραλία με δυνητικό κόστος $ 1,65 δισεκατομμύρια.

To MQ-9B SeaGuardian είναι ένα UAV της κατηγορίας Mέσου Υψομέτρου Υψηλής Αντοχής (MALE), σχεδιασμένο για να διεξάγει επιχειρήσεις τύπου ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) σε αποστάσεις έως και 5.500 ναυτικών μιλίων. Το SeaGuardian είναι το μόνο UAV της κατηγορίας του που μπορεί να ερευνήσει τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Διαθέτει ραντάρ έρευνας θαλάσσης που παρέχει επίγνωση της κατάστασης σε μια ευρεία θαλάσσια περιοχή, ενώ μπορεί να εκτοξεύσει ηχοσημαντήρες για τον εντοπισμό υποβρυχίων.