Στο 2ο και τελευταίο μέρος της Σύγκρισης Δυνάμεων ΕΦ και Κατοχικού Στρατού, θα περάσουμε στο αεροπορικό και ναυτικό κομμάτι, καθώς και σε ορισμένους άλλους σημαντικούς παράγοντες. Διαβάστε το 1ο μέρος ( εδώ )

Επιθετικό Ελικόπτερο (ΕΕΠ) της ΕΦ τύπου Mi35P. Τα ελικόπτερα είναι ένα πολύ ευέλικτο μέσο, καθώς δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των αεροσκαφών, και ταιριάζουν απόλυτα στο έδαφος της Κύπρου και τη φύση των Αποστολών που θα αναλάβει η ΕΦ.

Πριν προχωρήσουμε στο 2ο μέρος, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε μια ανακρίβεια του 1ου.
Η 1η φωτογραφία των Leopard 2A4 που κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα, ήταν η selfie «του σκοπού του όρχου», πληροφορία που αλίευσε το isozygio.wordpress.com .

Η φωτογραφία του SigmaLive κυκλοφόρησε τις επόμενες ημέρες και μάλιστα απεικόνιζε άρματα από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία. 

Αεροπορικές Δυνάμεις:

Αντιαεροπορικά (Α/Α) Μέσα:

Οι Δ.Κ διαθέτουν:

Τα Α/Α μέσα, είναι τα πυροβόλα και τα manpads της λίστας. Όχι δεν έχουμε κάνει λάθος. Αυτά είναι. Με ένα ερωτηματικό, σχετικά με το πόσα GAI-D01 ( αν έχει συμβεί αυτό) υπηρετούν στην Κύπρο. Η εικόνα όμως είναι αυτή. Η Α/Α άμυνα των Δ.Κ στηρίζεται αποκλειστικά σε πυροβόλα και Α/Α μικρού βεληνεκούς.

Εκπαιδευτικές βολές των Α/Α μέσων των Δ.Κ στις κατεχόμενες ακτές της Κερύνειας (Πηγή: Twitter Δ.Κ)

Ήδη έλαβε χώρα πρόγραμμα αναβάθμισής των GDF-003 των 35 χιλ, τα οποία μπορούν πλέον να βάλουν και πυρομαχικά τύπου ATOM 35mm (τουρκικά AHEAD) , σχετικά διαβάστε εδώ.

Το σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των GDFs, είναι η δυνατότητα να επιχειρούν συνεργαζόμενα με το 3D Radar του Α/Α συστήματος Korkut.

Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο Α/Α πλέγμα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη δικτύωση όλων των μέσων που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό. Τη συμμετοχή των πυροβόλων τύπου GDF δεν θα πρέπει να την υποτιμούμε, καθώς ουσιαστικά αποτελούν κάτι αντίστοιχο των Phalanx στις Μονάδες Επιφανείας (Μ.Ε) δηλαδή, τις τελικές προστατευτικές γραμμές (δανειζόμαστε τον όρο από το πεζικό) της Α/Α άμυνας. Ιδιαίτερα για την ασφάλεια κρισίμων εγκαταστάσεων ή για χρήση από υψώματα (Πενταδάκτυλος ή Τρόοδος) ο ρόλος τους είναι σημαντικός.

Το Α/Α σύστημα Korkut. Σχετικά με τις τουρκικής κατασκευής Α/Α πλατφόρμες θα αφιερώσουμε ειδικό άρθρο στο μέλλον (Πηγή: ASELSAN)

Είναι ξεκάθαρο, πως οι Δ.Κ είναι πεπεισμένες πως η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α) δεν θα κατορθώσει να επιχειρήσει άνωθεν της Κύπρου. Κατά συνέπεια έχουν προσανατολίσει την Α/Α τους άμυνα, σε άμυνα εναντίον ελικοπτέρων δημιουργώντας μια Α/Α φυσαλίδα από δικτυωμένα (GDFs) και μη (λοιπά) πυροβόλα ακτίνας 1.500 – 2.000μ (περ. 6.500 ft), με το επόμενο στρώμα να δημιουργείται από τα Stinger και Igla ως τα 11.000 ft.

Όμως ειλικρινά, αν οι Α/Α ικανότητες της ΕΦ ήταν αυτές των Δ.Κ ή αν η ΠΑ είχε θωρακίσει την Κρήτη με περί τα 80 έστω και εκσυγχρονισμένα πυροβόλα, θα κοιμόμασταν άνετα;

Κυκλοφόρησαν φήμες, πως η αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης (ΑΒ) στο κατεχόμενο Λευκόνοικο (σχετικά διαβάστε εδώ) θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση στο νησί, Α/Α συστημάτων Korkut και Hisar A/A+ .

Απομένει να το δούμε και στην πράξη.

Στον αντίποδα, η Διοίκηση Αεροπορίας της Ε.Φ διαθέτει:

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι το Α/Α πλέγμα της ΕΦ παρουσιάζει μια διαστρωμάτωση ως τα 25.000m  ύψος εμπλοκής, με τα συστήματα BUK. Όμως υπάρχει σχετική αδυναμία στην τελική γραμμή αμύνης καθώς τα GDFs του Οθέλλος, καθώς δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ώστε να βάλλουν πυρομαχικά AHEAD. Κι αυτό είναικάτι που πρέπει να γίνει στα πρότυπα του «ΒΕΛΟΣ» της Π.Α (διαβάστε σχετικά εδώ).

Αν λοιπόν αφαιρέσουμε τα ψυχολογικά κατάλοιπα που μας έχει αφήσει η μη εγκατάσταση των S300 στο νησί και μελετήσουμε προσεκτικά το Α/Α πλέγμα της Ε.Φ, θα παρατηρήσουμε πως με την ένταξη των Mistral στο οπλοστάσιό της πέτυχε την πολυπόθητη συμπύκνωσή του.

Εδώ, πλανάται στον αέρα η απορία αν το Α/Α δίκτυο της ΕΦ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα τουρκικά ΜΕΑ και τον κορεσμό που θα επιφέρουν οι πύραυλοι της οικογένειας MAM, σε συνδυασμό με τους βαλλιστικούς και cruise πυραύλους. Χρησιμοποιείται δε, και ως παράδειγμα η πρόσφατη αντιπαράθεση στο Ισραήλ.

Στην τελευταία πολεμική αναμέτρηση που έλαβε χώρα στο Ισραήλ, παρακολουθήσαμε την απόδοση ενός από τα πιο σύγχρονα Α/Α συστήματα στον κόσμο εναντίων επιθέσεων κορεσμού.

Οι Ισραηλινοί εισήγαγαν στο Iron Dome τη δυνατότητα να παρακολουθεί την τροχιά των εισερχομένων βλημάτων ώστε να προβλέπει ποια από αυτά καθιστούν απειλή κι όσα όχι, να μην τα εμπλέκει. Με τον τρόπο αυτό, ιεραρχούνται οι απειλές και επιτυγχάνεται ορθότερη χρήση των Α/Α βλημάτων. Όμως η αντιπαράθεση στο Ισραήλ είχε μια ιδιαιτερότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων, πετούσαν άνωθεν και είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές και δεν υπήρχε δυνατότητα αναχαίτησής τους με τη χρήση πυρομαχικών τύπου AHEAD από πυροβόλα.

Η διαφορά αυτή είναι δομική. Όπως εύστοχα γράφτηκε σε ιστοσελίδα του ειδικού τύπου, οι Ισραηλινοί αντιαεροπόροι, δεν απειλούνταν από κανένα Mig της Χαμάς.

Στην Κύπρο δεν θα είναι έτσι οι καταστάσεις. Η Α/Α άμυνα της ΕΦ θα αντιμετωπίσει δύο ειδών απειλές. Η μια θα προέρχεται από εισερχόμενα υψηλών πτητικών επιδόσεων (μαχητικά ΑΦ, βαλλιστικοί και cruise πύραυλοι), ενώ η άλλη από αεροπορικές πλατφόρμες χαμηλών (ΜΕΑ, ελικόπτερα ή βλήματα καμπύλης τροχιάς) για αυτό και τα εκσυγχρονισμένα πυροβόλα έχουν βρει ξανά το ρόλο τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Φυσικά, η Διοίκηση Αεροπορίας έχει ιεραρχήσει τις απειλές από τώρα. Και σίγουρα έχει κατανείμει τους στόχους στα διάφορα μέσα. Οι BUK και οι TOR δε θα ασχοληθούν με Bayraktars και T129 εκτός αν απειλούνται από αυτά άμεσα. Το έργο αυτών των συστημάτων είναι η αντιμετώπιση των απειλών της πρώτης κατηγορίας και η αναχαίτησή τους σε όσο υψηλότερα ύψη είναι δυνατόν.

Η «βρωμοδουλειά» λοιπόν, εναντίον ΜΕΑ και Ελικοπτέρων θα γίνει από τα Mistrals. Μπορούν τα Mistrals να αναχαιτίσουν τα Bayraktars;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Κι αυτό γιατί ο φάκελος αποστολών του βλήματος των Mistral αναφέρει ως μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 22.000+ ft. Μη βιαστεί κανείς να αντιπαραθέσει πως τα ΤΒ2 ή τα ΑΝΚΑ θα πετούν στα 24.000ft. Αυτά τα υψόμετρα δεν είναι τα επιχειρησιακά. Είναι τα τουριστικά (χωρίς οπλισμό) και σε ιδανικές συνθήκες (αέρα, θερμοκρασίας). Επιχειρησιακά υψόμετρα είναι από τα 18.000 ft και κάτω.

Δείτε τα στοιχεία που δίνει η ίδια η ΤΑΙ για το Aksungur. Για αποστολές παρατήρησης δίνονται 24 ώρες πτήσεως στα 35.000ft, ενώ για αποστολές κρούσεως δίνονται 12 ώρες πτήσεως στα 25.000 ft. Και μιλάμε για το δικινητήριο (2* 170 hp) Aksungur των 3.300 κιλών μεικτού βάρους απογείωσης. Φανταστείτε τι ισχύει για ένα αερόχημα μεικτού βάρους 650 κιλών όπως το Bayraktar.

Οι γείτονες το έχουν αντιληφθεί και για αυτό ακριβώς το λόγο, τα νέα ΑΝΚΑ που παραδόθηκαν στις Τ.Ε.Δ τους τελευταίους δύο μήνες είναι «ντοπαρισμένα», αφού είναι μεγαλύτερων διαστάσεων. Επίσης τα ΤΒ3 που προορίζονται για το Anadolu, θα είναι ακριβώς διπλάσια από τα ΤΒ2 (1300 κιλά αντί των 650 που είναι το παρόν μεικτό βάρος απογείωσης). Πάντα ανάλογα τις συνθήκες ορατότητας, διότι για να εξαπολύσουν έναν πύραυλο θα πρέπει να καταυγάζουν το στόχο .

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει η Ε.Φ, είναι να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα βλημάτων, καθώς επίσης να εξασφαλίσει ότι όλα της τα Α/Α συστήματα είναι δικτυωμένα και μοιράζονται την τακτική εικόνα. Κι όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τα ΑΦ και τις φρεγάτες του ΓΕΕΘΑ. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει να γίνει η πρώτη (αυστηρά πρώτη) προτεραιότητα.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποκτηθούν κινητά ραντάρ τα οποία θα επιχειρούν από άλλες τοποθεσίες απ’ ότι τα Α/Α συστήματα και θα μοιράζουν την εικόνα. Πιθανή καταστροφή τους δεν θα σημαίνει τύφλωσή των Α/Α καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα επούλωσης του τακτικού «τραύματος» από άλλα ραντάρ. Με τον τρόπο αυτό η επιβιωσιμότητα των Α/Α μέσων θα αυξηθεί, αφού τα ραντάρ των εκτοξευτών δεν θα εκπέμπουν συνεχώς άρα η θέσεις τους θα στοχοποιούνται δυσκολότερα.

Θα ξανατονίσουμε ότι το έδαφος είναι υπέρ της ΕΦ, κυρίως λόγω του ορεινού όγκου του Τροόδους (Όλυμπος: 1830μ) από τον οποίο εκσπώνται επιμέρους μικρότερες οροσειρές που δημιουργούν φύσει οχυρές τοποθεσίες από τις οποίες τα Α/Α συστήματα της ΕΦ μπορούν να χτυπούν και να κρύβονται.

Τέλος, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας πως η περίπτωση της αναβάθμισης της ΑΒ Λευκονοίκου, αποτελεί την τέλεια αφορμή για άφιξη στο νησί μεγαλύτερων και ικανότερων Α/Α συστημάτων (διαβάστε σχετικά εδώ). Αμερικανικά δημοσιεύματα ομιλούν για τοποθέτηση Patriot στην Κύπρο, η οποία όπως αναγράφουν έχει το απόλυτο δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της τουρκικής απειλής.

Εφόσον οι γείτονες χρησιμοποιούν διαπραγματευτικά το δεδομένο της εγκατάστασης των S300 σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, μήπως θα πρέπει να ρίξουμε το τυράκι στους Αμερικανούς, να τοποθετηθούν οι S 300 στην Κύπρο (χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ);

Πάνω: η περιοχή του Μπογαζίου Αμμοχώστου στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η νέα Ναυτική Βάση (Σημ.Συντάκτη: Δεν αποδεχόμαστε τον τίτλο K.K.T.C. Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία βορείας Κύπρου. Υπάρχει μόνο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κάτω: φωτογραφίες του παρανόμου ΑΔ Λευκονοίκου. Παρατηρείστε οτι τα ΤΒ2 του TDK που προσγειώθηκαν εκεί, είναι της απλής έκδοσης κι όχι -S , που σημαίνει ότι η τηλεκατεύθυνσή τους από την ΑΒ του Dalaman επιτυγχάνεται μέσω αναμεταδοτών που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των έναντι της Κύπρου Μικρασιατικών παραλίων.

Ιπτάμενα Μέσα:

Οι Δ.Κ διαθέτουν τα εξής οργανικά ιπτάμενα μέσα:

Μιλάμε πάντα για τα οργανικά μέσα. Οποιοδήποτε ελικόπτερο (ΕΠ) / ΑΦ / UAV που πετάει στα κατεχόμενα, δεν ανήκει στις Δ.Κ αλλά μετασταθμεύει στο νησί από την Τουρκία.

Κανένα από τα τουρκικά ΕΠ που πετούν στα κατεχόμενα, δεν ανήκει στις ΔΚ (Πηγή: Twitter Δ.Κ)

Η Δκση Αεροπορίας της ΕΦ, διαθέτει:

Τα πτητικά μέσα, είναι άλλος ένας τομέας που η ΕΦ υπερτερεί. Τα ΕΕΠ της ΕΦ μπορούν να διεξάγουν ισχυρά πλήγματα στους ΤΘ ή ΜΚ σχηματισμούς των Δ.Κ. (διαβάστε ένα αναλυτικό αφιέρωμα εδώ).

Άποψή μας όμως είναι ότι το ΓΕΕΦ θα πρέπει να προχωρήσει σε συμπληρωματική παραγγελία επιπλέον Gazelle που η Γαλλία αποσύρει και ήδη έχει προτείνει να μας προμηθεύσει. Τα συγκεκριμένα ΕΕΠ λόγω του μικρού τους μεγέθους , αλλά κυρίως λόγω του ότι είναι αθόρυβα ταιριάζουν απόλυτα στα δεδομένα της Κύπρου.

Βολή ΑΤ πυραύλου Ηot-2 από Ε Επ Gazelle της ΕΦ.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσο δυνατή είναι η πιστοποίηση των ΑΤ πυραύλων Lahat στα Gazelle. Αντί για 4 Hot-2 των 4km το ΕΠ θα μπορούσε να φέρει 8 Lahat των 13χλμ. Πολλαπλασιαστής ισχύος.

Το κατευθυνόμενο βλήμα LAHAT της ΙΑΙ. Εκτοξευόμενο από εναέριες πλατεφόρμες έχει βεληνεκές τα 13 χλμ, και μπορεί να τοποθετηθεί σε πλήθος επιγείων, εναερίων ή θαλασσίων φορέων. 8 βλήματα (12,5κ έκαστο)  σε 2 τετραπλούς φορείς (22 κ. έκαστος), ζυγίζουν σχεδόν 145 κιλά (Πηγή: ΙΑΙ).

Για τα Mi35P, κυκλοφορούν πολλά προγράμματα εκσυγχρονισμού καθώς και η Ινδία (μέσω Ισραήλ) και η Σερβία προχώρησαν σε κάτι τέτοιο. Θα ήταν πολλαπλασιαστής ισχύος η ενσωμάτωση Alas ή Spike NLOS στα ΕΠ αυτά, που θα τους έδινε τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τη μεγάλη τους αυτονομία, ώστε να αναλάβουν αποστολές κυνηγών ΠΕΠ ή Εκτοξευτών βαλλιστικών Πυραύλων ακόμη και στα έναντι των κατεχομένων μικρασιατικά παράλια.

Mi35P, πραγματικά θηρία με αυτονομία 450χλμ έμφορτα. Στην καμπίνα υπάρχει χώρος μεταφοράς 4-5 μαχητών. Η πιστοποίηση βλημάτων Nlos στο ΕΠ αυτό, θα δημιουργούσε μια εναέρια δύναμη που θα μπορούσε να ακυρώσει το πλεονέκτημα του απυροβλήτου που απολαμβάνουν οι κρίσιμες εγκαταστάσεις και οι ΠΕΠ των Δ.Κ στη λωρίδα γης της Κερύνειας, βορείως του Πενταδακτύλου. Μια έρευνα αξίζει.

Μήπως είναι καλή ευκαιρία να γίνει επαφή με τους Ισραηλινούς και για τους δύο τύπους Ε Επ, μιας και οι τελευταίοι θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των ΑΗ64+ του ΕΣ;

Από τους οποίους Ισραηλινούς, η ΕΦ απέκτησε τα ΜΕΑ Aerostar.

Ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένο όχημα Aerostar της ΕΦ. Τα συγκεκριμένα UAVs χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη αυτονομία, αλλά από την έλλειψη δυνατότητας να φέρουν οπλικό φορτίο. Ωστόσο, η χρήση τους θα δώσει τη δυνατότητα στους επιτελείς της ΕΦ να εισέλθουν στη φιλοσοφία των μη επανδρωμένων, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να εκπονήσουν τα σχέδια αντιμετώπισης των τουρκικών (Πηγή φωτό:aeronautics-sys.com) .

Ναυτικές Δυνάμεις:

Οι Δ.Κ διαθέτουν:

ενώ η Δκση Ναυτικού της ΕΦ διαθέτει :

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις παράκτιες συστοιχίες των MM40 Exocet Block 2/3c η ύπαρξη των οποίων γέρνουν το ισοζύγιο υπέρ της ΕΦ. Καθώς με το βεληνεκές των 180χλμ, έχουν δημιουργήσει μια ζώνη πέριξ της νήσου στην οποία κανένα πλοίο του TDK δεν αισθάνεται ασφαλές. Αυτό που πρέπει η ΕΦ να πράξει είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει την επιβίωση των συστημάτων αυτών και φυσικά να διαθέτει μεγάλο απόθεμα πυραύλων. Μεγάλο απόθεμα. Το ιδανικότερο θα ήταν η απόκτηση επιπλέον εκτοξευτών. Όμως και οι υπάρχοντες έχουν αρκετά μεγάλο ειδικό βάρος.

Από την άλλη, θα πρέπει να συνταχθεί μια μελέτη για το Ναυτικό της Κ.Δ της επόμενης 30ετίας. Το οποίο Ναυτικό, θα πρέπει να μπορεί να διεξάγει όλων των μορφών ναυτικές επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές που προέρχονται ή μπορεί να προέλθουν από τη γειτονιά και προπαντός να είναι διασυνδεδεμένο με το ΠΝ.

Το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης (P61) σε ασκήσεις με Ελλαδικές, γαλλικές και ιταλικές ναυτικές μονάδες το προηγούμενο καλοκαίρι.

Το πρόβλημα για τη Δκση Ναυτικού πάντως, είναι εντονότερο από αυτό της αεροπορίας. Το Στρατηγικό βάθος της Κύπρου είναι η Κρήτη. Μπορεί για τις αεροπορικές δυνάμεις να μην αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα καθότι είναι ταχυκίνητες, αλλά για τα ναυτικά μέσα είναι.

Έχουμε την εντύπωση ότι το ΓΕΕΦ δεν θα πρέπει να μπει στο τρυπάκι του να δημιουργήσει ένα κλασσικό ναυτικό, αλλά θα πρέπει να κινηθεί σε πιο «ψαγμένες» λύσεις.

Το ευχάριστο της υποθέσεως είναι ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τον έχουν ανακαλύψει οι Σουηδοί πριν από εμάς, για εμάς. Έσκαψαν βαθιά στα σωθικά της γης και μπορούν έτσι να εξασφαλίσουν την αυξημένη επιβιωσιμότητα των μονάδων επιφανείας τους. Οι οποίες είναι μικρές, ταχείες, και υπερεξοπλισμένες.

Εκεί που όμως μπορεί να κυριαρχήσει η ΕΦ είναι ο υποβρυχιακός / ανθυποβρυχιακός πόλεμος.

Τα υποβρύχια συστήματα, ακόμη και μη επανδρωμένα που θα φέρουν mini τορπίλες θα αποτελούν θανάσιμη απειλή για το TDK ακόμη και για τα γεωτρύπανα. Η Δαμόκλειος Σπάθη θα υπερίπταται. Και το σημαντικότερο δεν θα αφήνει ίχνη.

Εμείς λοιπόν θέτουμε το εξής ερώτημα στους αναγνώστες.

Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε ακριβές μεταγραφές ή να βάζουμε τα γκολ; Αν για μια κορβέτα απαιτούνται 350 εκ. €, και η οποία κορβέτα όταν ελλιμενιστεί στην Κύπρο θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των Α/Α συστημάτων της ΕΦ προκειμένου να εξασφαλισθεί η ύπαρξή της στη ζωή, μήπως θα ήταν προτιμότερο με τα ίδια χρήματα να κατασκευάζαμε μια ναυτική βάση όπως αυτή των πιο πάνω φωτο και να προμηθευόμασταν (γιατί όχι και να κατασκευάζαμε) 10 mini μη επανδρωμένα υποβρύχια με τέσσερις mini τορπίλες το καθένα;

Ας δούμε και άλλη μια πρόταση για τη ΜΥΚ και τις Δυνάμεις Καταδρομών. Αναφερόμαστε στο υποβρύχιο ταχύπλοο Victa.

Με αυτονομία 250 ν.μ (η οποία είναι επεκτάσιμη) μπορεί να μεταφέρει 6 βατραχανθρώπους και 2 του πληρώματος. Ενώ έχει τη δυνατότητα να πλεύσει υποβρυχίως για 25 ν.μ.

Με σκάφη σαν αυτά, οι βατραχάνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν αποστολές στα Μικρασιατικά Παράλια με ότι κι αν σημαίνει αυτό.

Και για όσους υποστηρίζουν οτι αυτά δεν γίνονται, ας δουν πιο κάτω υποβρύχια σκάφη ψυχαγωγίας από ένα ξενοδοχείο σε νησί του Αιγαίου (Σημ. Συντάκτη: Μόνο του σπανού τα γένια δε γίνονται).

Τέλος, για τα ήδη υπάρχοντα σκάφη θα πρέπει να γίνει μια μελέτη εξοπλισμού. Ήδη η MBDA δημοσίευσε βίντεο με πύραυλο Mistral οποίος εκτός από Α/Α βολή , πραγματοποίησε και βολή επιφανείας – επιφανείας.

Εδώ να σημειώσουμε, πως οι γείτονες έχουν τοποθετήσει στις παλαιές κορβέτες Α69 Burak, νέα οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής όπως τηλεχειριζόμενους πύργους με πυροβόλα των 20χιλ, πυραύλους L-UMTAS, Cirit και τορπίλες.

Την εποχή του κορονοιού, δεν περισσεύει τίποτα. Όλα εκσυγχρονίζονται.

Μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμου:

Εδώ οι γείτονες μας έβαλαν τα γυαλιά. Ήδη με τις Δ.Κ υπηρετούν δύο ολοκληρωμένα συστήματα Koral. Διαβάστε αναλυτικά για το σύστημα, εδώ

Το σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Koral (Πηγή: Aselsan)

Η Ε.Φ δυστυχώς δεν διαθέτει κάποιο αντίστοιχο σύστημα. Μεγάλο κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί. Υποψήφια συστήματα , πολλά.

Ανακεφαλαίωση:

Στα δυο μέρη αυτής της ανάλυσης, προσπαθήσαμε να παραθέσουμε τα οργανικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η ΕΦ και οι Δ.Κ Παράλληλα, αναφέραμε τα μελλοντικά συστήματα που είναι γνωστά και πρόκειται να ενταχθούν στις Δ.Κ καθώς επίσης προτείναμε μερικές λύσεις βελτίωσης – εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων συστημάτων της ΕΦ.

Δεν κάναμε καμία απολύτως αναφορά για συστήματα και δυνάμεις από Ελλάδα και Τουρκία που θα δράσουν στη Κύπρο σε περίπτωση εμπλοκής, διότι πολύ απλά θα χρειαζόμασταν άλλα 10 μέρη.

Από την απλή αριθμητική και ποιοτική σύγκριση κατά είδος, αντιλαμβανόμαστε πως η ΕΦ, παρά την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ εικοσαετή στασιμότητα σε εξοπλισμούς και εκσυγχρονισμούς, διατηρεί την ισορροπία και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχει την υπεροχή.

Φυσικά, όπως όλοι οι οργανισμοί έχει τις αδυναμίες της.

Λόγω όμως του μικρού της μεγέθους, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πραγματικά πρωτοποριακούς εξοπλισμούς και εκσυγχρονισμούς, που τη τοποθετήσουν 30 χρόνια μπροστά από τις Δ.Κ.

Η ΕΦ θα πρέπει να σκεφτεί Out of the Box και να αποκτήσει οπλικά συστήματα όπως ο ΠΕΠ Jobaria, ο οποίος με 2 υπηρέτες (!!!) μπορεί να εκτοξεύσει 240 πυραύλους με βεληνεκές κοντά στα 40 χλμ, σε μόλις 2 λεπτά της ώρας,

ή όπως τα περιφερόμενα πυρομαχικά HERO με μέγιστη εμβέλεια τα 250χλμ !!!

ή και οι σερβικοί βαλλιστικοί Sumadija με βεληνεκές 280χλμ,

Αυτά είναι όπλα για μεγάλα παιδιά. Τα προμηθεύεσαι και ο άλλος ξεχνάει όποια διεστραμμένη σκέψη έχει μέχρι τώρα κάνει.


Οι πηγές άντλησης των στοιχείων (οπλικών συστημάτων και ποσοτήτων) κατά κύριο λόγο ήταν οι:

 1. isozygio.wordpress.com/stratiotikes-dynameis-sthn-kypro/ η οποία προβαίνει σε πρωτογενή εργασία και αποτελεί τη βάση για πολλές  αναλύσεις.
 2. strategy-cy.com

Comments

 1. Αγαπητέ φίλε Θεοδώρε, σε ευχαριστούμε για το σημερινό Β μέρος,με το οποίο βάζεις το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.
  Το θεμελιώδες προβλημα της αεροναυτικής κάλυψης της Κύπρου είναι κατ’ ουσία το πρόβλημα ύπαρξης της Κύπρου.δυστυχως τα μέσα για την εκπλήρωση αυτής της αποστολής μόνο οι ελλαδικές Ε.δ. μπορούν να τα διαθέσουν,λόγω του ότι προϋποθέτουν χρήμα και οι υποδομές που οι αδερφοί κύπριοι δεν έχουν και στοιχίζει πολύ να αποκτήσουν με τον μικρό αμυντικό προϋπολογισμό τους.λαθη όπως αυτό των Π.α.θ.,saar60,δεν πρέπει να ξαναγίνουν.τα χρήματα πετάχτηκαν, θα μπορούσαν να δαπανηθούν για εκσυγχρονισμό αρμάτων,προμήθεια πυροβόλων κ.α.
  Η προμήθεια των Ραφαλ, μικα για πρώτη φορά στην ιστορία μας δίνει λύσεις στο πρόβλημα, επιβάλλεται όμως να αποκτηθεί τάχιστα η δεύτερη μοίρα,η οποία σε συνδιασμο με προμήθεια όπλων αέρος εδάφους θα επιτρέψει την προσβολή των δυνάμεων κατοχής από αέρα,όμως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του εναέριου ανεφοδιασμού . Στη θάλασσα τα υ/Β μπορούν να απομονώσουν την Κύπρο από την απέναντι ακτή.οι νέες φρεγάτες και αυτές εφόσον έχουν την δυνατότητα αεραμυνας περιοχής θα βοηθήσουν.
  Τέλος πάνω από όλα ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Κύπρου είναι η απάντηση στο ερώτημα της ΕΝΩΣΗΣ και ανατροπής των τετελεσμένων της εισβολης.θελει η πολιτική ελίτ σε αθηνα και Λευκωσία την Ένωση και την ανατροπή ?αν ναι έχουν νόημα οι οποίες κινήσεις στον χώρο της αμυνας, αν όχι χάνουμε την ώρα μας.επισης λυπηρό φαινόμενο είναι ότι οι αδερφοί κύπριοι κάθε σ-κ περνούν στην κατεχόμενη πλευρά για ψώνια!που πάτε ρε παιδιά?σκέφτεστε πρώτα?

  1. @ C.p.
   ————————-
   καλησπέρα σας, συμφωνώ οτι το κλειδί είναι να φτάσει η ΠΑ άνωθεν της Νήσου. Για το ΠΑΘ, νομίζω το λάθος ήταν ο υποεξοπλισμός του. Το οτι υπάρχει έστω κι αυτό, σημαίνει στρατηγική (οχι τακτική) αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φαντάσου να θέλαμε να κάνουμε Ευνομίες και Μέδουσες χωρίς το συγκεκριμένο πλοίο. Με τι θα λαμβάναμε μέρος; Με τα ταχύπλοα της ΜΥΚ;
   Ευχαριστώ και πάλι.

   1. Φίλτατε, δεν διδαχθήκαμε τίποτα από την ιστορία του Φαεθωνα,δηλαδή?τι αξία θα έχουν τα εν λόγω σκάφη έστω και εξοπλισμένα,περισσότερα χρήματα πεταμένα,σε περίοδο επιχειρήσεων?

 2. Φοβερό άρθρο καλημέρα σας.
  Στο wiki αναφέρει εκτός από τα 4 υπάρχοντα gazelle έχει και 4 υπό παραγγελία λογικά από τα γαλλικά που αποσυρονται.
  Αν δεν μπορούν τους Lahat των 13 km υπάρχουν και οι hot3 των 8 km.
  Σε κάθε περίπτωση με 8 gazelle με Lahat η hot3 και 11 αναβαθμισμενα Μi-35 με spike nlos όπως προτείνει το άρθρο μιλάμε για πολύ καλή αεροπορία στρατού.
  S300, S300, S300.
  Δεν είναι ότι δεν τους χρειαζόμαστε άλλα δεν μας ταιριάζουν.
  Οι αδελφοί μας θα μας δώσουν τους sparrow των skygard να τους προσθέσουμε στα δικά μας βέλος, και μπορεί να γίνει η ανταλλαγή.
  Όλα τα Σερβίκα πυραυλικα συστήματα που προτείνει το άρθρο είναι άριστα.
  Οι exocet αν δεν είναι block3?? ασυζητητί αναβάθμιση και αγορά επιπλέον.
  Και μια πρόταση για το ναυτικο.
  Αφου αεροπορία και μεγάλα πλοία επιφανείας είναι τεράστιο ρίσκο και τεράστιο κόστος να έχει η Κύπρος οι εναλλακτικές είναι ελικόπτερα και μικρά υποβρύχια αντίστοιχα όπως επίσης σωστά τονίζει το άρθρο.
  Και τα 6 σχετικά μικρά ula class που θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποσύρονται δε νομίζω να κοστίσουν πάνω από 300 εκρια με τα οπλα
  Ας βοηθήσει στο ντηλ ο φρεντρικσεν ο ζαμπλουτος εφοπλιστής νορβηγος με την κυπριακή υπηκοότητα.

 3. Καλημέρα, όσον αφορά τα υποβρύχια οχήματα ( για δυνατότητες καταδρομικων πληγματων ή άλλων επιχειρήσεων) πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι γείτονες είναι ήδη κοινωνοι τέτοιας φιλοσοφίας..
  http://e-amyna.com/ypobryxia-oxhmata-se-xrhsh-apo-thn-tou/
  Θεωρώ πως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο » δυναμικά» κ αυτό προϋποθέτει αλλαγη στη κουλτούρα ολοκλήρου του μηχανισμού.
  Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 4. @Θεοδωρος Νικολοβγενης
  Πραγματικά είναι σαν να είσαι μέσα στο μυαλό μου!
  Είχα σχολιάσει κάποια θέματα στο πρώτο μέρος και τα βλέπω σε πλήρη ανάλυση στο 2.
  Μπραβο σου για αλλη μια φορά.
  Συμφωνώ σε όλα!
  Οι S-300 αναβαθμιση χθες και στήσιμο,κατόπιν διασύνδεσης όλων των συστημάτων μεταξύ τους και το πυροβόλων τα οποία φυσικά πρεπει να κάτσουν πάνω σε οχήματα όλα.
  Να αφήσουν τις βλακείες για patriot ….
  Έχουν ένα έλλειμα όσων αφορά τα μεταφορικά ελικόπτερα που πρεπει να λυθεί γρήγορα γιατί θα τους δωσει γρήγορη και κάθετη μεταφορά δυνάμεων στο πεδίο.
  Αυτό που δεν εντυπωσιάζει σαν σύστημα στους αδαείς αλλά είναι κομβικής σημασίας είναι το σύστημα ΗΠ koral .
  Μολις σου τζαμαρι τις εποικινωνιες τελείωσες…
  Μετά αρχίζεις να χάνεις την εικόνα του πεδίου,με αποτέλεσμα λάθος αποφάσεις σε λάθος χρόνο,που κρίνουν την μάχη.
  Πρεπει να αντιμετωπιστεί…..
  Όταν ακούω και κάτι στραταιους να μου λένε θα απλώσω πομπινα θέλω να τους κρεμάσω με αυτήν!
  Η φράση σου ‘δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχο’ είναι ακριβως ο σταθμός που πρεπει να κάνουμε στα σχέδια μας.
  Για αλλη μια φορά
  Με μεγάλη Εκτίμηση

  1. Υπάρχουν κάποιες λύσεις σε αυτό(LPI spread spectrum HF radios) με κατευθυντικές κεραίες και δημιουργία έντονου λευκού θορύβου(white noise) από άλλο πομπό αλλά αυτά κοστίζουν και ακόμα και οι ΗΠΑ μόνο SEALs, Reccon Marines και κάποιες άλλες ειδικές δυνάμεις , νομίζω, τα έχουν.

   1. @John Doe
    Φίλε δεν ξέρω τι υπάρχει.Αυτο που ξέρω είναι το μπάχαλο,η ολιγωρία ,η λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις θα αποβούν μοιραίες….
    Εδώ σε άσκηση δεν πιάνουν τα racal και γίνεται το έλα να δεις…
    Αν δεν υπάρχει σύστημα να το εφεύρουμε ,αν υπάρχει να το αγοράσουμε.
    Σκεφτείτε μόνο να σου έχει το καράβι ΗΠ που έχει φτιάξει ο τούρκος έξω από νησί και να σου τυφλώσει και σωπάσει επικοινωνίες και ραντάρ πριν την αποβατικη ενέργεια…
    Κάτι τέτοια βλέπω φίλε και σκέπτομαι τις φρυκτοριες ακόμα…
    Με εκτίμηση

    1. @Fylax1970
     Στην Αγγλία που δούλευα κάποια στιγμή ο manager μου έφερε ένα RACAL & ένα PRC-77(νομίζω) που τα πήρε σε δημοπρασία του Βρετανικού στρατού και τα ειχε για να παίζει με κάποιους φίλους του. Μάλιστα που είπε ότι έψαχνε και την συσκευή crypto για τον ασύρματο αυτό. Go figure! που λένε οι Άγγλοι. Εμείς νομίζω τα χρησιμοποιούμε ακόμα, άρα ναι σε καταλαβαίνω απόλυτα 🙂

 5. Μία ερώτηση γιατί ίσως δεν υπάρχει αυτή πληροφορία στο άρθρο. Τους Exocet ποιός θα τους δώσει στοιχεία βολής περα από τον ορίζοντα(~55-60Klm)? Έχουν κάποιο είδος datalink(Link11/16)?
  Αντί mini-subs μήπως θα ήταν δόκιμο(και πιό φτηνό) ή ΕΦ να παραγγείλει 3-4 μικρά FRP stealth patrol-boats(εταιρίες στην Ελλάδα μπορούν να τα φτιάξουν) με ALAS,Mistral,FLIR και 1-2 30mm να κάνει επιδρομές στο στενό Κύπρου-Τουρκίας. Τα Visby(ή τα Skjold) έχουν ίχνος ψαρόβαρκας στα radar και να σκεφτεί κανείς ότι είναι μεγάλα σκάφη.

  1. Καλή ερώτηση.

   Η Μπροσούρα λέει:

   The EXOCET MOBILE COASTAL DEFENCE SYSTEM comprises its own sensors (radar, EOS, AIS) for autonomous operations and/or connection to a wider C3I system.

   The basic system architecture comprises:
   – 1 x Mobile Sensors Unit
   – 1 x Mobile Control Unit
   – 2 x Mobile Firing Units each with 4 missiles

   Πάντως ακόμα κι αν υπάρχει κάποιο συνδεδεμένο C3I η στοχοποίηση εκτός οπτικής επαφής είναι ένα θέμα. Ό,τι δεν βλέπεις δεν δύνεσαι και να το πλήξεις.

   1. Γι’αυτό λέω κάποια φτηνά stealth patrol boats με LPI surveilance radar(π.χ Scout Mk3) και ένα Link16 να επιχειρούν όχι πολύ μακριά από την στεριά(με στοιχειώδη Α/Α κάλυψη) και να δίνουν στοιχεία βολής σε EXOCET ή σε όποιον άλλον τα θέλει, και με ALAS να ρίχνουν και σε κανένα στόχο ευκαιρίας.

   2. Πολύ πιθανό στο Τροοδος να υπάρχει το radar των EXOCET που κοιτάει προς τουρκία. Εάν είναι συνδεδεμένο με link με τους EXOCET launchers δεν το ξέρω. Το 1974 λίγο πριν την εισβολή το radar του Πενταδάκτυλου είχε δεί τα πλοία που ξεκινούσαν από την απέναντι ακτή.

  2. @ John Doe
   ———————-
   Καλησπέρα σας, το πρώτο κομμάτι να μην το συζητήσουμε.
   Σχετικά με το 2ο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, και αποτελεί παράληψη εκ μέρους μου . Όμως μην ξεχνάτε οτι ταχύπλοα τέτοιου μεγέθους, επηρεάζονται κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Άλλη βαρύτητα τα υποβρύχια, έστω και mini.
   Και πάλι ευχαριστούμε

  3. as565 mbe.
   Ενα μεσαίο asw/asuw με τεράστια εμβέλεια και σε λιγότερο απο τη μιση τιμη ενος ΝΗ-90 που δεν το αντέχει σε κόστος με τίποτα η κύπρος.
   Mε 5 τέτοια και υποβρύχια θα ψαχνει με σοναρ και θα κυνηγα με τορπιλες και καθε ειδους πλοιο πλην φρεγατας με essm θα χτυπα SeaVenom, και στην ανάγκη και στόχους ξηράς και Τ/Θ.
   Το κυριότερο δε θα κάνει στοχοποίηση πέρα του ορίζοντα με το ικανο ραντάρ, και θα δίνει data link στους exocet3.
   5 κομμάτια φουλ οπλισμένα εξοπλισμένα υποστήριξη δεν θα πάνε πάνω απο 100 εκρια.

 6. Βλεπω κάτι σαράβαλα για ελικόπτερα, καλό θα ηταν να εξετάσει την λύση των Tiger που θα αρχήσει να αποσύρει η Αυστραλία τα επόμενα χρόνια!
  Από εκεί και πέρα, η ενίσχυση στο πυροβολικό σε όλο το εύρος πρέπει να συνεχιστεί και να εξετσούν τι μεταχειρισμένο μπορεί να βρεθεί από Ισραήλ και Γαλλία.

 7. Πολυ καλο αρθρο παρουσιαση.

  Οι Τουρκοι ανακοινωσαν οτι εχουν οπλισμενα ΜΕΑ στην Κυπρο, αρα πρεπει να μεταφερθουν οι S-300 στην Κυπρο. Εναλλακτικα ας αγοραστουν SAMP/T.

  Για το πυροβολικο ας αποκτηθουν ειτε τα Σερβικα Sumadija η τα Ισραηλινα Lynx.

  Επισης ενας πυραυλος οπως ο Ισραηλινος Spike-NLOS η ο Σερβικος ALAS θα ηταν πολυ χρησιμος για πυρα ακριβειας.

  1. Ξεχασα να γραψω πως η ελλειψη αεροσκαφων εναεριου ανεφοδιασμου για την ΠΑ δειχνει οτι ΔΕΝ εχουμε καν τη βουληση να εμπλακουμε ως Ελλαδα στο πεδιο της Κυπρου.

   Ουτε εχουμε σκεφθει οτι τα αεροσκαφη μας θα πρεπει να παραμεινουν στον αερα για μεγαλο χρονικο διαστημα, ειδικα σε επιχειρησεις CAP.

   Ειναι απαραδεκτο και κοντοφθαλμο.

   Ας αγοραστουν πολιτικα αεροσκαφη και ας μετατραπουν σε ιπταμενα τανκερ.

   1. Πολύ σωστά και όχι μόνο αυτό. Το ελληνικό ναυτικό είναι σχεδιασμένο με πλοία που θα πάνε Κύπρο; Την απάντηση την έχουν ήδη δώσει απόστρατοι ναύαρχοι πρόσφατα. Και πάντως σίγουρα δε θας πας Κύπρο με MMSC. Επίσης, πόσες μοίρες Ελλήνων αλεξιπτωτιστών συνασκούνται με κυπριακές δυνάμεις; Γιατί αν πάει κάποιος Κύπρο, θα είναι είτε αλεξιπτωτιστές είτε όπως το 74, Καταδρομείς. Άλλος από την ΕΛΔΥΚ και τμήματα των ΟΥΚ σε διεθνείς ασκήσεις, έχει συμμετάσχει με μεγάλες ασκήσεις με κυπριακές δυνάμεις;

    Θα μου πει κανείς, εδώ με τις MMSC, σε λίγο θα λέμε «το Καστελλόριζο κείται μακράν», ποια Κύπρο…

    Οι δε Κύπριοι θα πρέπει να το πάρουν απόφαση πως χωρίς λεφτά, άμυνα δε στήνεται. Τα άλλα, βρίσκονται και σωστά τα λέει το άρθρο, ειδικά για τη δημιουργία ενός ναυτικού που θα μπορεί να επιβιώσει από τα χτυπήματα αεροπορίας (και Τούρκων ΟΥΚάδων).

    1. Θα στειλεις αλεξιπτωτα στη Κυπρο εν ετη 2021 Το 74 δεν τους εκανε; Τι νομιζουν καποιοι οτι εχουμε σαν χωρα απεριοριστο αριθμο αλεξιπτωτιστων και μεταφορικων;; Ποσο παρωχημενο δογμα πλεον, αλλα στα ….

     1. Φίλε ΠΑ, το 74 στείλαμε την επιχείρηση Νίκη, για «την τιμή των όπλων». Για να μη φανεί πως τους εγκαταλείψαμε εντελώς.

      Να με συμπαθάς κιόλας, δεν είμαι πολιτικός, αλλα αν γινόταν κάτι σήμερα, δε θα στέλναμε τίποτα; Να τους προσγειώσουμε πάλι νύχτα ελπίζοντας να μην τους δουν οι Τούρκοι, το βλέπω λίγο πιο δύσκολο σήμερα. Γι αυτό είπα για αλεξιπτωτιστές.

      Μπορεί να μη στείλουμε και τίποτα άλλο από την ΠΑ, αλλά πιστεύεις πως Έλληνας πολιτικός αντέχει να περάσει στην Ιστορία ως κάποιος που έστειλε λιγότερη βοήθεια στο έδαφος και από τον Ιωαννίδη;

     2. Κατα την αποψη μου θα ε[πρεπε να δοθει βαρος στο αεροναυτικο κομματι ως προς την Κυπρο, ενα σωστο βημα θα ηταν η δημιουργια μιας πολυκλαδικης βασης στην Κρητη προς Σητεια που θα περιλαμβανει αεροδρομιο και σαν δυναμη rafale – συνταγμα πεζωναυτων. ΑΛΛΑ με την προυποθεση θα ειχε και ενα ποσοστο συμμετοχης και η Κυπρος επανω στα μαχητικα κυριως, και σιγουρα μια βαση με exoset, A/A κτλ.

      Εδω να πω για μενα η ταξιαρχια πεζοναυτων ειναι σαν ελεφαντας – βαρεων βαρων κιολας – (για τα ελληνικα δεδομενα για μενα) και θα μπορουσε να σπασει ειτε σε ενα ή δυο συνταγματα.

 8. Το βασικό πρόβλημα είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αν περιμένουν με τόσα μέτωπα που θα ανοιχτούν σε μια σύγκρουση με την Τουρκία οι ΕΔ να μπορούν συνολικά να βοηθήσουν, είναι χαμένοι από χέρι.
  Και να ξέρουν ότι προφανώς η προτεραιότητα των ΕΕΔ θα είναι η Ελλάδα και τα νησιά και δευτερευόντως η Κύπρος.
  Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η αλήθεια.

  1. Φίλε Christo, λες πικρές αλήθειες… Η Κύπρος πρέπει να γίνει όπως ήταν η Αγγλία με τις ΗΠΑ το Β Παγκόσμιο. Αν δεν τείνει χείρα στρατιωτική προς Ελλάδα και να σηκώσει κι αυτή βάρος, θα βρεθεί προ χειρότερων του 1974 καταστάσεων.

   Δε μπορεί η ΠΑ να πηγαίνει προς Κύπρο και να συναντά στο δρόμο μόνο εχθρικά άφη, να γυρίζει προς Ελλάδα και να βρίσκει πάλι μόνο εχθρικά άφη και να το επιχειρήσει αυτό συνέχεια. Δίνεις μάχη εκεί που σε συμφέρει. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, συμφέρει τους Τούρκους να αναλωθούμε εμείς στη μάχη πάνω από την Κύπρο. Ούτε οι λίγοι επάκτιοι εξοσέτ είναι τρομερό φόβητρο στην εποχή των RAM , των Strales και των πολλών αντιαεροπορικών πυραύλων. Για να μην πούμε για τα UCAV που μπορούν να πετούν 24ωρο και να ψάχνουν ενεργά τις συστοιχίες MM40. Τα δε BUK μπορούν να κορεσθούν πάλι με UCAV ή με σμήνη τετρακόπτερων.

   Και η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αντιστρέψουν την κατάσταση και να απαντήσουν με μαζική χρήση UCAV με τη σειρά τους. Η εμμονή σε συμβατικά συστήματα, είναι αδιέξοδη λόγω διαφορετικών οικονομικών δυνατοτήτων.

 9. Όταν δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, προσαρμόζουμε το πρόβλημα στη λύση;
  Με το «εθνικό κέντρο» πεταμένο στη γωνία, το μόνο που μπορεί να ελπίζει η ΕΦ είναι να κρατήσει μια- δυο μέρες, μέχρι να φιλοτιμηθεί κάποιος να σταματήσει τον τουρκαλά..
  Που ωστόσο, δεν έχει λόγους να κάνει κάτι παραπάνω από επίδειξη δυνάμεως… αυτά που ήθελε τα πήρε (και παραπάνω, όπως Αμμόχωστο). Από κει και πέρα, μπροστά σε μια καταστροφική στρατιωτική αναμέτρηση, οι εντεύθεν θα προτιμούν το δρόμο που χάραξε ο Αρσένης («δεν αξίζει να κλαίνε οι μάνες τα παιδιά τους για δυο βράχια στη θάλασσα…») και να δίνουν ό,τι έχουν (λίγο-λίγο) στον οθωμανικό κροκόδειλο, με την ελπίδα να φαγωθούν τελευταίοι.

 10. Καθομαστε κ αναλυουμε [ πολυ ωραια αρθρα κ τα 2 ] κ διαβασα πριν 2 μερες για το προβλημα εχουν δημιουργησει οι συνδικαλιστες στην ΕΑΒ με αποτελεσμα απο εκει που η ΕΑΒ ητανε αποκλιστικος προμηθευτης συγκεκριμενου τμηματος στην κατασκευη των Φ-16 …[ειδη υπαρχουν παρα πολλες νεες αγορες του φ-16 ] με τις ενεργειες τους [των συνδικαλιστων] να κινδυνευει η ΕΑΒ οχι μονο να χασει αυτο το προνομοιο αλλα κ γενικα να χασει οποια εργασια πανω στο μαχητικο.
  Αυτα λοιπον γινονται αλλα εμας να φαινεται περιεργο πως οι τουρκοι φτιαχνουν μονοι τους τοσα πραγματα κ εμεις δεν μπορουμε να φτιαξουμε την αμυνα μας.
  Πιστευει κανεις πως η ανικανη Ελλαδα κ η ανικανη Κυπρος αν δεν εχουν πλατες θα μπορεσουν να αντιμετωπισουν την τουρκια;;;Ειμαστε για γελια γενικως.

  1. @ ΝΙΚ-13

   Τα διαβασες αλλα βαλε και κανα συνδεσμο με την πηγη για να διαβασουμε και εμεις οι υπολοιποι.

   Αυτα με τους συνδικαλιστες πρεπει να τελειωνουν. Οι ΔΕΚΟ πρεπει να λειτουργουν οπως ακριβως οι ιδιωτικες επιχειρησεις, και οποιος δεν θελει να τα μαζεψει και να φυγει.

   1. https://www.defence-point.gr/news/oi-syndikalistes-pyrovolisan-tin-eav-sto-kefali-megali-zimia-sti-symmetochi-stin-quot-alysida-quot-f-16-lm

    αλλά και σε άλλα sites

    Με την ΕΑΒ, και με τα Ναυπηγεία το έχω πει χίλιες φορές, δυστυχώς όλοι μιλάνε για τα περήφανα Ελληνικά χέρια που να πάρουν δουλειά και να κατασκευάσουν τα όπλα μας, αλλά όσο εσείς από αγάπη για οτιδήποτε ελληνικό (και σωστά κάνετε) προτείνετε συνέχεια να κατασκευαστούν όλα εδώ, άλλο τόσο αυτοί που είναι ευεργετημένοι από τα σχόλιά σας, το μόνο που τους νοιάζει είναι ένα, και είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι η Ελλάδα, ούτε εσείς οι πολίτες της.

    Φάνηκε από την ομηρία των ΤΠΚ, την ομηρία των υποβρυχίων (και μην αμφιβάλετε, ομηρία κανονικότατη ήταν), την ομηρία των P3.

    Η άμυνα είναι όμηρος, αν πάμε να δώσουμε πχ φρεγάτες και F-16 αναβάθμιση ξέω, οι ίδιοι θα βγουν στα κανάλια και θα λένε προδότες τα δίνετε έξω (που θα γίνουν πιο γρήγορα, πιο φτηνά και πιο σωστά) και δεν τα δίνετε σε εμάς (για να τα απαγάγουμε, να τα παράγουμε για καμιά 30ετία και όσο είναι εγκλωβισμένα θα ζητάμε…).

    Τραγωδία…

   2. @ G_P ———————————————————————————————————— —https://www.defence-point.gr/news/oi-syndikalistes-pyrovolisan-tin-eav-sto-kefali-megali-zimia-sti-symmetochi-stin-quot-alysida-quot-f-16-lm—

  2. Για την κατάσταση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία συμφωνούμε.
   Θα διαφωνήσουμε σε όλα τα υπόλοιπα. ΑΝ οι Τούρκοι «μας είχαν» θα είχαν κάνει την κίνηση εδώ και χρόνια. Δεν μας έχουν. Αυτό είναι δεδομένο, αποδείχθηκε πέρυσι στη θάλασσα.
   Σχετικά με την τουρκική πολεμική βιομηχανία: Είναι αξιέπαινοι, αλλά δε σημαίνει οτι η Bayrak είναι η Lockheed Martin και η Aselsan η Thales.
   Τέλος αναφέρεται τη φράση ανίκανη Ελλάδα και ανίκανη Κύπρος. Ανίκανες ως προς τι;

   1. Παρατήρηση: οι τούρκοι κάνουν τις κινήσεις τους εδώ και πολλά χρόνια, «ροκανίζοντάς» μας αργά και αδυσώπητα, έχοντας στρατηγική πραγματικά μακροπρόθεσμη και όχι τετραετίας («να μη σκάσει στην τετραετία μας και…apres moi le deluge).
    Και γιατί να διακινδυνεύσουν το κόστος μιας σύγκρουσης εφ’ όσον, αργά αλλά σταθερά, παίρνουν αυτό που θέλουν άκοπα;
    Η μήπως πιστεύεις ότι για όλα φταίει ο «κακός» Ρετζεπίκας (όπως πιο πριν οι «κακοί» κεμαλικοί και πριν από αυτούς οι «κακοί» στρατοκράτες κοκ);
    Αυτό που σίγουρα έχουν πετύχει είναι οι απειλές τους να εκλαμβάνονται στα σοβαρά.
    Έτσι, φροντίζουν να ζητάνε δύο και να παίρνουν ένα, όπως λέει και ο Σουν Τζου, προσέχοντας να μην στριμώχνουν υπερβολικά το θύμα.
    Το οπίο, εδώ που έφτασε, αν θελήσει να αποκαταστήσει την αποτρεπτική του ικανότητα, θα πρέπει να διακινδυνεύσει πολλά.
    Περίπου το ίδιο πάθαμε και το 40, και μπλέξαμε εκεί που δεν χρειαζόταν…

    1. Θα σας πω και τι έχει πει Ιταλός αξιωματικός του Στρατού που έχει συνασκηθεί με Τούρκους: «Είναι καλοί, αλλά έχουν μια ακαμψία». Το πρόβλημα είναι πως απέναντι, ο Έλληνας κληρωτός, μπορεί να μην είναι άκαμπτος, αλλά 1) δεν έχει σκληραγωγηθεί, 2) δεν έχει εκπαιδευθεί όπως ένας Πεζοναύτης. Οπότε καταλαβαίνετε πως μια επίθεση κορεσμού έχει περισσότερα προβλήματα για μας, ειδικά σε μικρά νησιά. Και κάποια στιγμή θα επέμβουν οι «ειρηνοποιοί» και τότε όποια κατάσταση επικρατεί στο έδαφος θα είναι το νέο τετελεσμένο.

   2. Κύριε Θόδωρε,

    Ο Σουν Τζου έλεγε, πως ο καλύτερος στρατηγός δεν είναι αυτός που κερδίζει κάθε μάχη, αλλά αυτός που κερδίζει χωρίς μάχη. Αν θυμόσαστε, το 80 και το 90, στον αμυντικό τύπο, η κοινή ανάλυση όλων των ειδημόνων ήταν πως η Τουρκία ήθελε «να πάρει τον επιχειρησιακό έλεγχο του μισού Αιγάιου». Δηλαδή, να σε αφήσει εσύ να ζεις στα τύποις ελληνικά νησιά και η θάλασσα και ο αέρας, να είναι ντε φάκτο τουρκικά. Μήπως σιγά σιγά αυτό έχει ήδη γίνει; Με τα UCAV, την ακτοφυλακή, να αλωνίζουν όπου θέλουν, τις υπερπτήσεις νήσων, τα Ίμια που πια δεν τολμά ούτε ελληνικό καβούρι να πατήσει ή πιο πρόσφατα το περιστατικό με τους Έλληνες νεαρούς που πήγαν να τους φάνε επειδή τόλμησαν να σηκώσουν ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς; Πού ακούστηκε να σηκώνεις σημαία σε εθνικό έδαφος! Οπότε γιατί ο Τούρκος να κάνει κάτι παραπάνω;

    Στο μεταξύ, η ελληνική κοινωνία όλο και πιο αποχαυνωμένη, οι πολιτικοί έχουν αναγάγει το «τι θέλετε, πόλεμο» σε απάντηση για πάσα νόσο και πάσα… ακόμη και UAV πάνω από νησί δεν τολμάει κανείς να ρίξει και μιλάνε μετά για…αποτροπή…

    Η απόδειξη στη θάλασσα, δε λέει τίποτα άλλο από το ότι οι Έλληνες είναι καλύτεροι ναυτικοί. Αλλά στον πόλεμο σήμερα δεν πας με τριήρεις. Πατάς κουμπιά. Θα σας πω και τι είπε πρόσφατα σε βίντεο πρώην Ιταλός ναύαρχος, πρώην ΑΓΕΕΘΑ. «Όταν ήμουν εγώ στο Ναυτικό, οι Τούρκοι ήταν πραγματικά κακοί και μπορώ να το πω χωρίς κίνδυνο να με διαψεύσει κανείς. Στις ασκήσεις, τη νύχτα οι Τούρκοι άφηναν έναν νεαρό αξιωματικό στη γέφυρα και πήγαιναν για ύπνο. Τραβούσαν κανονικά την πρίζα. Στο μεταξύ, τα πλοία της άσκησης είχαν αλλάξει μέσα στη νύχτα 10 φορές σχηματισμό και πορεία και οι Τούρκοι πήγαιναν όπου ήθελαν. Το πρωί, έπρεπε να τους ψάξεις στο δικό σου ραντάρ να βρεις πού είχαν πάει και κάποια στιγμή εμφανίζονταν στον ορίζοντα σα να μην έτρεχε τίποτα και ξανάμπαιναν στο σχηματισμό. Και όταν οι Τούρκοι έδεναν τα πλοία έκαναν πολύ ριψοκίνδυνους και επικίνδυνους ελιγμούς για να δέσουν στην προβλήτα. Αντίθετα, οι Έλληνες λεπτοί μάστορες της ναυτικής τέχνης. Από τότε, οι Τούρκοι έχουν κάνει πολλή, πολλή πρόοδο και έχουν φτιάξει ένα πολύ βαριά οπλισμένο ναυτικό».

    Όσο για το τι έγινε πέρισυ στη θάλασσα, η Ιστορία έγραψε πως παρόλη την επακούμβηση, τα μαζέψαμε ΕΜΕΙΣ και φύγαμε και οι Τούρκοι συνέχισαν την έρευνα τους. Και στο εξωτερικό αυτό πέρασε.

    Η Ελλάδα δε, έχει ένα φοβερό και φανερό πρόβλημα στην εκπαίδευση των κληρωτών, που θα κληθούν να πολεμήσουν Τούρκους Πεζοναύτες, που υπερέχουν και σε εκπαίδευση και σε υλικό. Και σε αριθμό.

    Καλό είναι η Ελλάδα να ανασκουμπωθεί, γιατί όταν έχεις να κάνεις με πολύ μεγάλο αντίπαλο που υπερέχει ποσοτικά τουλάχιστον, πρέπει να είσαι τουλάχιστον εκπαιδευμένος πολύ καλύτερα παντού και επίσης να μην υποτιμάς τα όπλα του αντιπάλου, γιατί ο πιο ανίκανος ναυτικά Τούρκος μπορεί να ρίξει έναν ικανότατο πύραυλο με ένα κουμπί. Ή αλλιώς, βλέπε ταινία «Ο τελευταίος Σαμουράι», που είναι και ρομαντική , γιατί στην πραγματικότητα οι Σαμουράι μόνο περίπου 40 στρατιώτες με τουφέκια κατάφεραν να σφάξουν πριν πέσουν.

    1. @Zefiros

     –Οταν έχεις να κάνεις με πολύ μεγάλο αντίπαλο που υπερέχει ποσοτικά τουλάχιστον, πρέπει να είσαι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ……
     -Την ποσοστητα την αντιμετωπιζεις με ποιοτητα….κ με εκπαιδευση αλλα αν δεν εχεις το σωστο οπλο οσο καλυτερα εκπαιδευμενος κ να εισαι δεν εχεις ελπιδες..

     –Εμεις λοιπον….δεν εχουμε την ποσοστητα….δεν εχουμε την ποιοτητα…δεν εχουμε την τεχνολογια…δεν εχουμε βιομηχανια…δεν εχουμε παραγωγη….

     –Πως θελουμε να εχουμε ελπιδες να νικησουμε αν δεν αλλαξουμε αυτα που μπορουμε;;

     1. Φίλε Nik-13

      Συμφωνώ απολύτως για την τεχνολογία. Και συμπληρώνω και οι τακτικές. Πολύ σωστά ρωτάς.

     2. @ ΝΙΚ-13

      Δεν εχουμε τεχνολογια και βιομηχανια, καθως τη δεκαετια του 1990 καποιοι φωστηρες επεισαν τον λαο οτι η Ελλαδα πρεπει να εξαγει «υπηρεσιες», και οχι αγαθα. Οι υπηρεσιες ειναι ξεκουραστες, εισαι στο γραφειο σου, με το air condition, το κουστουμακι σου, και πληρωνεσαι.

      Που να καθεσαι τωρα να δουλευεις σε εργοστασια, βιομηχανιες, αγροτικη παραγωγη, να εισαι στις λασπες κτλ. Ολη η χωρα θα ειναι στο δημοσιο και θα πληρωνεται και θα εξαγει υπηρεσιες στη διεθνη αγορα.

      Τι παραγει το δημοσιο? Αερα κοπανιστο. Ε λοιπον αυτο καταληξαμε να παραγουμε, αερα κοπανιστο ως χωρα. Ζουσαμε με δανεικα και παραμυθιαζαν τον κοσμο για να τους ψηφιζουν και να φτιαχνουν περιουσιες.

      Και οποιος ελεγε οτι παμε για το γκρεμο, οτι το ασφαλιστικο ειναι ορολογιακη βομβα για τη χωρα, σηκωνοταν και οι πετρες για να φωναξουν, δεν τον ψηφιζε ο λαος και πηγαινε σπιτι του.

      Καπως ετσι φτασαμε να εχουμε χρεοκοπησει ως χωρα, να μην παραγουμε σχεδον τιποτα και να μας λενε οτι η λυση δεν ειναι να δουλεψουμε, αλλα ειναι να ανοιξουμε τα συνορα για να ερθουν λαθρομεταναστες να μας κανουν χωρα, να δουλεψουν και να λυσουν το δημογραφικο και το ασφαλιστικο. Μαλιστα, οι μουσουλμανοι λαθρομεταναστες που θελουν νομο της Σαρια και που δουλευουν μαυρα, θα λυσουν το ασφαλιστικο και το δημογραφικο. Καποιος πρεπει πραγματικα να ειναι κλινικα εγκεφαλικα νεκρος για να ισχυριζεται κατι τετοιο.

      Και η ανυπαρκτη κυρια ΠτΔ αποσυρεται απο εκδηλωση που παρειχε πληροφοριες σε γυναικες ωστε να κανουν παιδι επειδη διαμαρτυρηθηκαν οι οπισθοδρομικοι αριστεροι (οι οποιοι δεν εχουν πατησει το ποδι τους εκτος Ελλαδας) και προτιμουν να γεμισει η χωρα με λαθρομεταναστες ωστε να χαιρονται οτι ζουν σε ενα πολυ-πολιτισμικο εθνικ γκετο οπως η Καμπουλ.

      Ας πανε μια βολτα αυτοι οι αυτο-αποκαλουμενοι «προοδευτικοι» (στην πραγματικοτητα οπισθοδρομικοι) στην Καμπουλ και στο Ισλαμαμπαντ για τουρισμο, η στην Κουβα και τη Βορειο Κορεα, και μετα να τους δουμε. Δεν εχουν επισκεφτει αλλες χωρες, ειδικα αυτες του τριτου κοσμου και δεν ξερουν πως ειναι ο υπολοιπος πλανητης.

     3. Να συμπληρώσω κάτι. Δε διαφωνώ σε τίποτα, όπως προείπα. Πρέπει να κάνεις τουλάχιστον αγορές game changer, που να σου δίνουν έστω ένα τεχνολογικά, χρονικό προβάδισμα (βλέπε υποβρύχια). ΑΛΛΑ, πέρα από όλα αυτα, η αποτροπή δε στηρίζεται στη νίκη, αλλά στη βεβαιότητα που εμφυσείς στον αντίπαλο, ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το κέρδος.

      Δηλαδή, η μη βεβαιότητα νίκης, δε σημαίνει πως πρέπει εσύ να γίνεις Φινλανδός, όπως υποστήριξε πρόσφατα ειδήμων του ΕΛΙΑΜΕΠ. Γιατί όσο ο Τούρκος υπολογίζει το κόστος, έχεις αποτροπή. Όμως η αποτροπή προυποθέτει πως έχεις πείσεις τον Τούρκο πως δεν είσαι κότα. Εδώ είναι το πρόβλημα. Πχ το 1975, αν ήμουν Γερμανός, δε θα ήμουν πολύ αισιόδοξος πως το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εμποδίσει την ΕΣΣΔ από το να πάρει ένα ωραίο κομμάτι της Δυτικής Γερμανίας. Αλλά η αποτροπή που έσωζε και τους Γερμανούς, ήταν ότι συνολικά, η ζημιά για τους Ρώσους δεν τους συνέφερε να το τολμήσουν. Ε, η Ελλάδα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε το ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ δεν έβγαινε κανείς να πει «τι θέλετε, πόλεμο». Γι αυτό τα ρωσικά τεθωρακισμένα δεν πέρασαν ποτέ τα σύνορα. Ή για παράδειγμα, το Ιραν σε συμβατικό πόλεμο δε μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στην USAF. Αλλά μπορεί να κάνει ζημιά στο Ισραήλ. Αρκετή ώστε να κρατάει και την USAF μακριά του.

   3. @Θεόδωρος Νικολοβγένης

    –Me ολο τον σεβασμο …θα διαφωνισω…Οχι μονο μας εχουν…αλλα μας εχουν κ ευκολα[ τουλαχιτον μεχρι πριν 2 χρονια δηλ την εποχη που εγινε το πραξκοπημα κ οι Αμερικανοι κανανε εμπαργκο κ διαλυσανε την αεροπορια τους].Το θεμα ειναι οτι ευτυχως για μας υπαρχουν δυναμεις [αμερικη-γαλλια-ισραηλ] που δεν θελουν την τουρκια ακομα πιο δυνατη απο οτι ειναι …οποτε την φρεναρουν.

    –Εμεις αποδειξαμε ολα αυτα τα χρονια οτι…ουτε σχεδιο εχουμε …ουτε μια δουλεια μπορουμε να κανουμε σωστα [αγορα LEO…αγορα 214…..αγορα πυραυλακατων…..εκσυγχρονισμος S…ΜΙΡΑΖ 2000-5.] κ πολλα ακομα τα οποια δεν εχει κανενα νοημα να τα τα γραφω.

    –Εχουμε δωσει τοσα δισεκ ….κ δεν παραγουμε τιποτα…ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ..

    –Οχι οι τουρκικες εταιρειες δεν ειναι η Lockheed Martin και η Thales….αλλα κανουν εξαγωγες πολλων δισεκ …παραγουν ενα τεραστιο ποσοστο για υις τουρκικες εν.δυναμεις….Φτιαχνουν απο θωρακισμενα οχηματα μεχρι βαλιστικους πυραυλους….φτιαχνουν ηλεκτρονικα συστηματα ….φταχνουν…..φτιαχνουν…..με αποτελεσμα ολο αυτο να ενισχυει την οικονομια τους κ συνεχως γινινται καλυτεροι….

    –Εμεις οι εξυπνοι…..κ οι ικανοι…..τι κανουμε;;;πως αξιοποιουμε τα μυαλα;;Δηλ τι απαντηση πρεπει να σας δωσω για την Ελλαδα-Κυπρο;;;

 11. Κύριε Νικολοβγένη, έχετε τον σεβασμό μου για τον μόχθο σας. Πραγματικά, συγχαρητήρια!

  Θα ήθελα πολύ να δω και μια έρευνά σας για τις δυνατότητες ΗΠ μεταξύ Ελλάδας/Τουρκίας, τόσο στην Κύπρο όσο και σε Αιγαίο/Έβρο.

  1. Αγαπητέ φίλε, κάποτε κάποιος είχε ρωτήσει?μα ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτή τη χώρα?
   Για τότε δεν ξέρω,αλλά σήμερα οι εργατοπατέρες του ελληνικού δημοσίου, ζουν και βασιλεύουν!γι’αυτό βαδίζουμε ολοταχώς στη διάλυση.Ν Τ Ρ Ο Π Η.

 12. Η Κυπριακή ΕΦ πρέπει να επιδιώξει να αγοράσει τα Τ80 από Αίγυπτο και Ν.Κορεα μαζί με άλλα 11 από Ρωσία όπως επίσης παραχώρηση ΒΜΡ 3 από τα ΗΑΕ. Να επιδιώξει τον εκσυγχρονισμό τους από την EDOH.
  Να γίνουν οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για μεταφορά S 300 στην Μεγαλόνησο. Να αγοράσει τα Gazelle από την Γαλλία σε ικανούς αριθμούς. Να αγοράσει αλλά 48 Nora και 72 Shumadia από την Σερβία. Να αυξήσει τους αριθμούς ΜΙ 35 σε 24 τουλάχιστον. Να αγοράσει μίνι Υ/Β με μπαταρίες λιθίου και τορπίλες των 324 mm. Ταχέα σκάφη με Exocet και Α/Υ ικανότητες. Σίγουρα θα ήταν καλό να κατασκευαστούν μυστικές βάσεις για τα Υ/Β και τις ΤΠΚ. Νέα Α/Τ με spike. Αυτοκινούμενοι όλμοι και πυροβόλα των 105mm για το πεζικό. Kodava ή alas από Σερβία. Μια μοίρα Mirage 2000-5 από Ελλάδα.
  Με εκτίμηση,
  Ιωάννης Δρίνης

  1. @ Ιωάννης Δρίνης

   Μπορει να ειναι ευκολος στοχος για τους απεναντι,
   αλλα στην πραγματικοτητα τους δενει τα χερια ,
   για την ολοκληρωση των σχεδιασμων τους στην Κυπρο.

   1. Αγαπητέ φίλε,
    Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο εύκολος στόχος για τους απέναντι. Μόνο αν πούμε εμείς στην Ελλάδα ότι η Κύπρος είναι μακριά θα είναι εύκολος στόχος. Η ηγεσία της Κύπρου πρέπει να ξυπνήσει όπως βέβαια και η δική μας.
    Η Κύπρος μόνο μαζί με την Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει.
    Με εκτίμηση,
    Ιωάννης Δρίνης

    1. Συμφωνώ μαζί σας αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Οι αδελφοί Κύπριοι, θέλουν την ένωση με την Πατρίδα;!

     ΥΓ: στα 4,5 χρόνια που ζω πλέον στην Πάφο, δεν έχω αντιληφθεί να θέλουν την ένωση!

     1. Δεν είναι απαραίτητο να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα.

      Είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητο να απελευθερωθεί…

 13. Συγχαρητήρια για το άρθρο.

  Το ΠΕΠ Jobaria (και γενικά το πυροβολικό) είναι στόχος πρώτου μεγέθους και δεν κρύβεται από τα εναέρια μέσα του εχθρού. Το μεγαλύτερο όμως προβλημά του είναι ότι οι ρουκέτες είναι της Roketsan!

 14. Σε συνέχεια των συμβουλών του άρθρου θα πρόσθετα ότι η Κύπρος πρέπει :
  1. Να ξεχάσει κάθε προμήθεια ρωσικού συστήματος πλην επιπέδου αντιαρματικού και κάτω. Έχουμε επιβιβαστεί στο δυτικό και ισραηλινό άρμα εδώ και μερικά χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  2. Να διεξαγάγει ναυτικό αγώνα χωρίς ναυτικό και δη χωρίς πλοία επιφανείας. Οπότε πρέπει να επενδύσει στα mini υποβρύχια που θα στεγάζονται σε κοιλώματα εντός βραχώδων επιφανειών, ταχύπλοα πλοιάρια για την άφεση κατευθυνόμενων ναρκών, ειδικών δυνάμεων και ομάδων υποβρυχίων καταστροφών.
  3. Να επενδύσει στο αυτοκινούμενο πυροβολικό που πρέπει να το ομογενοποιήσει αγοράζοντας επί πλέον NORA, αφού τα αξιολόγησε θετικά, και αποσύροντας πεπαλαιωμένα πυροβόλα και φυσικά σε ΠΕΠ, πάντοτε σε συνδυασμό με μη επανδρωμένα που θα δίνουν τον στόχο μέχρι τις ακτές της Τουρκίας.
  4. Να προμηθευτεί loitering munitions.
  5. Να αυξήσει ελαφρώς την στρατιωτική θητεία και να γίνει άψογη στις ΕΑΠ.
  6. Να εξετάσει το ενδεχόμενο της κατασκευής σηραγγων. Είδαμε στην λωρίδα της Γάζας ότι είναι αποτελεσματικές έναντι ενός υπερσύγχρονου στρατού.
  7. Να στραγγίξει οικονομικά τα Κατεχόμενα. Νομίζω ότι η επίθεση φιλίας έχει αποτύχει…
  8. Να επενδύσει στους ψεύτικους στόχους (dummy targets).
  9. Να προημθευτεί συστήματα ΗΠ, κινητά ραντάρ και ασφαλείς επικοινωνίες ώστε να μην επαναληφθεί η στρατηγική ασυνεννοησία με την Ελλάδα, καθώς και σε επίπεδο μονάδων.

 15. Για τα περιφερομενα πυρομαχικά και τα sumadija θα έλεγα ότι δεν κάνουν μόνο για την Κύπρο αλλά και για τη Ελλάδα.Το καλύτερο μάλιστα θα ήταν να γίνει μια παραγγελία και για τις δύο χώρες ώστε να αποκομισουμε και κάποια οφέλη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

 16. Τι να τους κανεις τους εχθρους οταν η χωρα εχει Ευρωβουλευτες σαν τον Παπαδημουλη και τον Αρβανιτη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποιοι κανουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ καταγγελιες στην Ευρωβουλη σχετικα με τη φυλαξη των συνορων στην Ελλαδα.

  Ειδατε εσεις καποιον Ισπανο Ευρωβουλευτη να βγαλει εστω και κιχ για τους 8 χιλιαδες λαθρομεταναστες που ξυλοφορτωσαν και εδιωξαν με τις κλωτσιες πισω στο Μαροκο πριν 2 εβδομαδες οι Ισπανοι?

  Οχι φυσικα, καθως ειναι πατριωτες.

  Ο Παπαδημουλης, ο Αρβανιτης και οι υπολοιποι του Συριζα μαζεψαν παλι υπογραφες για να κανουν ξανα καταγγελιες κατα της Ελλαδας, αυτη τη φορα για τα LRAD που εβαλε η αστυνομια στα θωρακισμενα οχηματα.

  Εiναι επικινδυνα λενε οι Συριζαιοι.

  Μονο που τα χρησιμοποιουν δεκαδες χωρες στις αστυνομικες δυναμεις τους για καταπολεμηση ταραχων, ενω τα χρησιμοποιει μεχρι και η Πυροσβεστικη στη Γερμανια.

  Αλλα η Ελλαδα φυσικα ειναι κακη χωρα, ενω η Γερμανια η καλη χωρα. Αλλωστε, ποτε εχουν κανει κατι κακο οι Γερμανοι????? Απαπα.

  Να τους χαιρονται οι ανεγκεφαλοι που τους ψηφισαν αυτους τους γελοιους ανθελληνες πολιτικους.

  Διαβαστε εδω να φριξετε
  https://i.ibb.co/ZHPmzWT/E3gotdr-Xw-AEo-Vc-G-format-jpg-name-large.jpg

   1. @ kanenas1

    Eλα ρε φιλε, αυτα ειναι προχθεσινα νεα. Ανακοινωσε ΕΧΘΕΣ οτι ακυρωνει τη συμμετοχη του. Κατι αντιστοιχο θα κανει και ο Σχοινας προφανως.

    «Δ. Αβραμόπουλος: Ακυρώνω τη συμμετοχή μου στο Antalya Diplomacy Forum λόγω συμμετοχής Τατάρ»

    https://www.naftemporiki.gr/story/1736818/d-abramopoulos-akurono-ti-summetoxi-mou-sto-antalya-diplomacy-forum-logo-summetoxis-tatar

    1. Ρε παιδιά,όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι στην πενταμερη,δεν εξισωνουμε τον κατσαπλια Ταταρ ,με ηγέτες νόμιμων κρατών?αυτό δεν μας πειράζει?

     1. Η πενταμερή δεν ήταν μόνο για ηγέτες κρατών. Στην πενταμερή κλήθηκαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων. Μην μπερδεύεσε, δεν μοιάζουν όλα τα ίδια.

      Κάποια στιγμή θα μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε και στην Ελλάδα.

     2. @ C.p.

      Εμενα ξερεις τι με πειραζει?

      Oτι ο Παπαδημουλης δεν εβγαλε κιχ για το ξυλο που εριξαν οι Ισπανοι στους λαθρομεταναστες για να τους επαναπροωθησουν στο Μαροκο. Ασχολειται μονο με το γεγονος οτι η Ελλαδα φυλαει τα συνορα, καθε εβδομαδα καταγγελιες στην Ευρωβουλη. Δεν ασχολειται με τιποτα αλλο, ειναι εμμονικος.

      Βεβαια, οι Σοσιαληστες και οι Ποδεμος στην Ισπανια ειναι φιλαρακια του, ειναι ποτε δυνατον να πει κακο λογο γι αυτους? Κορακας, δεν βγαζει ματι απο αλλο κορακα, οπως λεει και η παρομια. Οι Ισπανοι αριστεροι ομως κανουν τη δουλεια τους με βαση τα συμφεροντα της χωρας τους.

      Εν τω μεταξυ, ο Μιμακος ειναι σαν να βλεπουμε cult βιντεοταινια με τον Ταμτακο Ευρωβουλευτη.

      Με αθλια Αγγλικα, ντυμενος σαν λετσος, θα μυριζει και απο μακρυα, απλυτα δοντια, φανταζομαι θα παει να φαει σε εστιατοριο και θα του κανουν νοημα να παει απο την πισω πορτα, καθως θα νομιζουν οτι πηγε εκει για λαντζα.

      Επισης, προφανως ο Παπαδημουλης ειναι και μεγαλος θαυμαστης του Ερντογαν. Πως αλλιως να εξηγησει κανεις το πανασχημο μουστουκι που εχει αφησει, που ειναι ολοιδιο με αυτο του Ερντογαν ????

      Ισως να εχει τεραστιο crush με τον Ερντογαν. Δεν εξηγουνται αλλιως αυτα που κανει.

      Κυριολεκτικα, καθε εβδομαδα κανει καταγγελια στην Ευρωβουλη κατα της Ελλαδας και υιοθετει πληρως τις θεσεις της Τουρκιας.

      Ισως να εχει και κανα ποστερ του Ρετζεπ στο υπνοδωματιο του, ποιος ξερει, σιγουρα παντως προκειται για περιπτωσαρα.

      Η αλλη λογικη εξηγηση ειναι να πασχει απο γεροντικη ανοια και να νομιζει εσφαλμενα οτι ειναι Τουρκος. Να κανει κανενα τεστ γρηγορα, να τον προλαβουν πριν γελοιοποιηθει πληρως.

 17. Κύπρος χρειάζεται
  Επιθετικά ελικόπτερα με δυνατότητες νυκτερινού αγώνα, πιστοποιημένα με αντιαρματικός πυραύλους, NSM, Spike NLOS.
  SAM long range,
  Mini Subs
  Αεροπορική κάλυψη θα παρέχουν όπως κ προσβολές εδάφους τα Rafale με AASM.

 18. Αυτό που χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα είναι η βούληση να πολεμήσεις για τη χώρα σου.
  Θα σας στεναχωρήσω αλλά το 1974 ελάχιστοι Κύπριοι πολέμησαν. Οι περισσότεροι έψαχναν τρόπο να φύγουν.
  Ακόμα και αυτοί που ήταν οπλισμένοι προτιμούσαν να ρίξουν στους δικούς μας, αποτέλεσμα των κάκιστων χειρισμών που είχαν γίνει στο πολιτικό επίπεδο από τους δικούς μας.
  Αν είχαν χρησιμοποιήσει τα όπλα τους στην ακτή της απόβασης για την οποία ήξεραν ήδη ότι είναι σε εξέλιξη και μάλιστα με δειλά και διστακτικά βήματα γιατί οι Τούρκοι ΦΟΒΟΝΤΟΥΣΑΝ για το τι τους περίμενε, αν και είχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα έπεφτε ντουφεκιά, οι Τούρκοι θα γύριζαν πίσω.
  Αν ο πλοίαρχος του αρματαγωγού που έφερνε πίσω την απολυόμενη σειρά της ΕΛΔΥΚ δεν έπαιρνε την απόφαση να γυρίσει και να τους αποβιβάσει στην Κύπρο ξανά, δεν θα μιλάγαμε τώρα για Κύπρο.
  Όπως επίσης αν δεν είχαν πάει οι λοκατζήδες να κρατήσουν την άμυνα στο αεροδρόμιο τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
  Γενικά υπάρχει στη μεγαλόνησο η εντύπωση ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε να πολεμήσουμε για αυτούς χωρίς αυτούς. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις και τότε και τώρα.
  ΕΝΑ ΣΠΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ.
  Και να βρασω τον Σουν Τζου. Αυτός δεν θα μπορούσε ποτέ να κρατήσει ένα Χάνι της Γραβιάς.

  1. @ ARHILOHOS

   Σωστος, ειδικα για τον Σουν Τζου.

   Εχω διαβασει το βιβλιο του, ακαταλαβιστικες βλακειες χωρις συνοχη γραφει.

   Αντιθετως οι αρχαιοι Ελληνες, π.χ. ο Θουκυδιδης, Ξενοφων εχουν αφησει σημαντικο εργο πισω τους.

   1. Συμφωνώ. Ειδικά αν διαβάσεις την Κάθοδο των Μυρίων, καταλαβαίνεις τι σημαίνει διοίκηση στρατιωτικού σώματος σε εντελώς αντίξοες συνθήκες. Περικυκλωμένος σε εχθρική χώρα χωρίς καθόλου εφοδιασμό και στράτευμα στα πρόθυρα πανικού και εξέγερσης.

   2. Φίλε G_P

    Το Σουν Τζου τον διδάσκουν στο West Point στο μάθημα «Ιστορίας της Στρατιωτικής Τέχνης». Απλά, νομίζω είναι καλύτερα να διαβαστεί στα αγγλικά, γιατί η ελληνική μετάφραση που είχα κάποτε διαβάσει, κάπου «χάνει». Δεν αντιλέγω για τους δικούς μας, απλά για την ιστορία.

 19. Έτσι για την Ιστορία.
  Χειριστής ασυρμάτου από Κύπρο το 1974.
  «Τα πλοία που έρχονται είναι δικά μας ?»
  Φωνή στον ασύρματο από Ελλάδα.
  «Θετικό. Έρχεται το Ναυτικό μας. Κρατάτε παιδιά.»
  Λίγη ώρα αργότερα. Χειριστής ασυρμάτου από Κύπρο.
  «Επείγον. Γίνεται σφαγή. Χτυπάνε τα πλοία μας με την Αεροπορία.»
  Φωνή στον ασύρματο από Ελλάδα (μπορεί και από το υπερπέραν).
  «Άστους να τα χτυπάνε.»
  Μάθημα για τον Σου Τζού.
  Πως να βυθίσεις 2 αντιτορπιλικά του εχθρού χωρίς να είσαι εκεί.
  Όσοι γνωρίζουν κατάλαβαν για ποιό περιστατικό μιλάω.

 20. Οταν εχεις ως Κρατος- Εθνος χαραξει ως Μεγαλη Ιδεα την επιλυση του δημογραφικου με λαθρο και αλλοιωση της συνθεσης του πληθυσμου (μεγαλο μερος ειναι τζιχαντιστες), και μαλιστα το διακηρυσεις με τα ποιο επισημα χειλη(προεδρος Δημοκρατιας, Βουλευτες κλπ) μπορει να πεισεις κανεναν οτι θα υποστηριξεις με καθε μεσο τον Ελληνα πολιτη που ζει στις εσχατιες του Ελληνισμου (Κυπρο, Καστελοριζο, Αγαθονησι, Οινουσες, Παναγια, ψεριμο κλπ) αλλα και εκτος συνορων;
  Ενα κρατος υποδειγμα εκτελεσε ολοκληρη επιτυχημενη επιχειρηση( ΕΝΤΕΠΕ) για να σωσει τους πολιτες του σε αντιθεση με το κρατος Ονειδος που αφησε να σφαζονται και να βιαζονται πολιτες του( Σεπ 1955 στην Πολη, Κυπρο) χωρις να ριξει τουφεκια και ενω ειχε Αεροπορικη – Ναυτικη υπεροπλια. Επιπλεον τι να πει κανενας για τον Ελληνισμο της Βορ.Ηπειρου, των Σκοπιων κλπ εκτος απο την πληρη Αδιαφορια;
  Οσον αφορα την Αμυντικη ικανοτητα της Εθνικης Φρουρας θα επρεπε να ξεκιναει απο την Μακρα Α/Α, Αεροπορικη και Ναυτικη ενισχυση και συνδρομη.Οπως τονισθηκε απο πολλους η συγχρονη τεχνολογια( μη επανδρωμενα) Υποβρυχια, UCAV μπορει να δωσει λυσεις.
  Η εκμεταλευση ολων των μεσων και εξευρεση πορων πασει θυσια θα επρεπε να ειναι αυτοσκοπος. Κυπριοι πιλοτοι της Ικαρων δεν επρεπε να βρισκονται σε Ραφαλ (που καποια εξ αυτων να αγοραστουν με κονδυλια Κυπριακα) σε βαση πχ της Κρητης;
  Οπως δειχνει πολυ παραστατικα το αρθρο τα καταφυγια πλοιων, υποβρυχιων σε αλλο κρατος δεν επρεπε να υφιστανται σε επιλεγμενα νησια μας; Ειναι δυνατον Αρματα, Πυροβολα, Α/Α κλπ να ειναι σκορπια σε υποστεγα; Ειναι καποιος που δεν γνωριζει την αξια των υπογειων εγκαταστασεων; Ας πανε να δουνε το ΡΟΥΠΕΛ , το ΙΣΤΙΜΠΕΗ να καταλαβουν την Αξια τους εαν δεν γνωριζουν.
  Εκτος απο την «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ» οι Μογγολοι ειχαν ετοιμο και αλλο σχεδιο επιθεσης απο το 2014 που επικαιροποιηθηκε 2016 οπως διερευσε κατα λαθος και αναφερεται απο χθες σε πολλες Ιστοσελιδες, δεν καταλαβαινουμε που θα μας οδηγησει αυτη η ΑΦΑΣΙΑ που μας διακατεχει;

  1. @ Aρισταρχος

   Δεν ειναι ΑΦΑΣΙΑ ειναι το ψευτορωμαίικο που υπαρχει για να καταστρεψει
   τον Ελληνισμο . Ενα ξενοδουλο μορφωμα που αυτοματα το αιμα για τη
   δημιουργια του το εβαλε στην ακρη και πορευεται ως παλλακιδα των αλλων.
   Να χαιρομαστε ολες τις ηγεσιες μας, που δεν χανουν ευκαιρια να μειωνουν
   αυτο το μορφωμα και τους ιθαγενεις που ειναι αναγκασμενοι να ζουν
   με τους νομους του μπολιασματος και του κορωνοιου.
   Δεν υπαρχει δημοκρατια, την εφαγε απο το πρωτο βημα η τραπεζοκρατια.
   Οι μονοι που τηρουν τους κανονες στο παγκοσμιο στερεωμα ειμαστε,
   αλλα μονο οταν ειναι εις βαρος μας.

 21. Αν ειμασταν σωστοι ΠΟΥ δεν ειμαστε

  Μεταφορα σ300 στην κυπρο
  Αγοράζουμε για μας 2 συστοιχιες Σαμπτ Αστερ
  Επιπλέον 48 ΝΟΡΑ ΓΙΑ κυπρο
  Κ 24 σπαικ νλος για τους Κυπρίους. Κ αυτοι ομως επιτελους να τα σπρώξουν

  1. @ Βασίλης

   Αν πανε οι S-300 στην Κυπρο σε χρονο 0 οι απεναντι θα τους βγαλουν
   απο την μεση. με τις ευλογιες και του θειου.
   Καλυτερα να πληρωσουμε εμεις για SAMP/T
   και να στειλουμε μια μοιρα Mirage 2000-5.
   Αν κανουν το οτιδηποτε οι απεναντι, που μπορουν, θα μπλεξουν ασχημα,
   γιαυτο δεν προκειται να κανουν τιποτα.
   Φυσικα τα ανθρωπακια που εχουμε εμεις και οι Κυπριοι ειναι μονο
   για ανεκδοτα και η ξεφτιλα θα συνεχιζεται μεχρι να μην μεινει τιποτα
   και απο τους δυο μας. Να χαιρονται οι Κυπριοι την συμμετοχη τους
   στη Γιοροβιζιον, απεδειξαν οτι ουτε για τα πανηγυρια δεν κανουν.

 22. Αγαπητοι φίλοι και αδέλφια θα πω.
  Ούτε το 74’ μας είχε ,ούτε τώρα μας έχει και το ξέρει!Καθαρη νικη δεν μπορεί να πάρει παρά μόνο με βοήθεια τον εγχώριο δουρειο ίππο.
  Άλλο αυτό και άλλο το ότι πρεπει να ξυπνήσουμε και να πάψουμε να το ρισκάρουμε σε Ελλάδα και Κύπρο.
  Η αρχή είναι ο αέρας …
  Εκεί έχουν 4 βασικά πλεονεκτήματα .
  1)Πρώτη κίνηση
  2)Εγγύτητα των αεροδρομίων του στα νησιά μας
  3)Ποσοτική διαφορά,μικρή μεν διαφορά δε.
  4)Δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού,που του πολλαπλασιάζει τον χρόνο παραμονής στο πεδίο άρα και τον αριθμό των μαχητικών του.

  Το 1 και το 3 το αντισταθμίζει η ποιοτική διαφορά μέσων και ανθρώπων ,για την ώρα.
  Το 2 δεν μεταβάλλεται εκτός κιαν προμηθευτούμε τόσα βαλλιστικά που θα τους αναγκάσουν να φτιάξουν άλλες βάσεις πιο ενδότερα (ουτοπικό).
  Το 4 είναι στο χέρι μας να προμηθευτούμε συλλογές η αεροσκάφη ανεφοδιασμού .

  Η θάλασσα είναι το επόμενο πεδίο.
  Εκεί η αυτού ηλιθιότητα μας τους έχει δωσει το πλεονέκτημα να έχουν πιο σύγχρονα σκάφη ,όπως και την προτοβουλια των κινήσεων…
  Άλλο συν που έχουν είναι η εγχώρια κατασκευη πυραύλων επιφάνειας εκτός των νέων πλοίων που φτιάχνουν ,πράγμα που σημαίνει αυτάρκεια και πληθώρα πυρομαχικων για τον στόλο τους.
  Ένα συν για εμάς είναι ότι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα Α/Α περιοχής για τον στόλο τους.
  Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα νέα τους υποβρύχια,Γιαυτο και λυσσαξαν να βρουν τα καρτερία μας…
  Έχουν την πεποίθηση ότι οι S-400 θα καλύψουν και την αεροπορία τους και το ναυτικό τους.Εκει εμείς πρεπει να ρίξουμε ότι έχουμε για να τα εξαερώσουμε!

  Όσο δεν έχει τον αέρα δεν μπορεί να κάνει ναυτικούς αποκλεισμούς και μεταφορά δυνάμεων.
  Ο στόχος του πιστεύω είναι να κρατήσει την ΠΑ πίσω από τον 25μεσημβρινο και ταυτόχρονα ναυτικό αποκλεισμό με την κάλυψη των drone και επιθετικών ελικοπτέρων.
  Πεποίθηση μου είναι ότι δεν θα το καταφέρει.!

  Μόνο ένας παράγοντας με τρώει συνέχεια .
  Νομίζω ότι το κοπρόσκυλο έχει τόσα βαλλιστικά που φτάνουν όλες σχεδόν τις βάσεις μας.Μερικα λεπτά πριν φανούν τα μαχητικά του θα ρίξει ότι έχει με στόχο να καθηλώσει/καταστρέψει την ΠΑ μας πριν σηκωθεί.Ξερει ο σιγουρακιας ότι αν προλάβει να σηκωθεί θα αποτύχουν όλα!

  @Zefiros
  Και μια απάντηση στον Ιταλό από εμενα.
  Όπως δεν σταμάτησε ο προπάππους μου που δολοφόνησαν.
  Όπως δεν σταματούσε ο παππούς μου να τους βρίζει ,να σηκώνει την Ελληνική σημαία στα μούτρα τους και να τον φυλακίζουν και να τον αφήνουν σε κώμα από το ξύλο στην καζερμα.
  Όπως δεν μίλησε ο άλλος παππους για τον λοχαγό κατάσκοπο μας ,όταν οι ναζί τους έστησαν στο λιμάνι για εκτέλεση.

  Ετσι δεν θα σταματήσει ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ!!!
  ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ!! ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ!!!
  Έλληνας να μην μείνει ζωντανός ούτε για να πει την ιστορία ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!

  Θα παραδεχθώ ότι η νέα γενιά των κληρωτών δεν είναι σκληραγωγημένοι ,αλλά να τον ενημερώσω ότι δίπλα και μπροστά τους θα έχουν τους πατεράδες ,τους θείους τους ,ακόμα και τους παππούδες τους,που και κουράγιο θα τους δίνουν και ασπίδα θα γίνουν όπου χρειαστεί,ετσι για να προσφέρουμε στους μογγολους ότι προσφέραμε σε αυτούς!

  Εγώ είμαι εσυ,εσυ εγώ,και όλοι μαζί είμαστε
  ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ.
  Με εκτίμηση.

  1. Θά χρειαστοῦμε τόν λόγο τοῦ Ξέρξη «τά βέλη μας θά σκεπάσουν τόν ἥλιο», χρειαζόμαστε ἀπειράριθμους πυραύλους ἀκριβείας μακροῦ βεληνεκοῦς made in Greece. ἐντός 24 ὡρῶν. καί κάτι νά τούς προκαλέση σύγχηση!

  2. Φίλε Fylax,

   Σωστό αυτό που λες για το κουράγιο και είναι σημαντικό. Το έχω σκεφτεί κι εγώ, ότι ευτυχώς θα υπάρχουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας έφεδροι, που θα «κρατάνε» και τους νεότερης ηλικίας. Το κακό είναι πως ο πόλεμος έχει εξελιχθεί. Το κουράγιο είναι πάντα σημαντικό, αλλά μετρούν όλο και περισσότερο όπλα και εκπαίδευση. Και δυστυχώς οι Έλληνες έφεδροι δεν έχουν κάποια σοβαρή μετεκπαίδευση, εκτός απο κάποιες λίγες εξαιρέσεις. Έχω ακούσει και δήλωση απόστρατου πως στην Εθνοφυλακή λίγοι δραστηριοποιύνται. Υπάρχει η ΛΕΦΕΔ, αλλά σε όλη την Ελλάδα πόσα μέλη να έχει; Να βάλω βαριά μια ταξιαρχία;

   Εγώ έχω μιλήσει και μέ ξένο απόστρατο του στρατού. Η πρώτη ερώτηση που μου έκανε , ήταν για την εκπαίδευση. Οι Τούρκοι έχουν πολύ περισσότερες Ειδικές Δυνάμεις από όσες φαντάζεται ο μέσος Έλληνας. Πριν λίγα χρόνια νομίζω τις αύξησαν κατά 40.000. Και έχουν μεγάλη δυνατότητα αεροκίνησης.

   Εγώ δεν τα βλέπω όλα μαύρα, αλλά τα ανατολικά νησιά, δεν έχουν την άμυνα που θα έπρεπε. Η αντιαεροπορική κάλυψη στα μεγάλα ύψη, είναι ανεπαρκής. Τα νησιά με τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα και τα Zu-23 δεν κάνουν δουλειά. Τα RM70 είναι τα καλύτερα. Οι Επάκτιοι εξοσέτ είναι λίγοι. Αν ήθελε η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει κάνει πλέγμα αντιπρόσβασης/άρνησης περιοχής με τα νησιά, αλλά στην πραγματικότητα δεν το έχει κάνει. Έχει ένα πολύ συμβατικό τρόπο άμυνας που είναι ηλικιακά παρωχημένος, γιατί τα νησιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε πυροβολικό και σε UAV που δίνουν μεγάλη ικανότητα στοχοποίησης/αναγνώρισης στους Τούρκους. Εμείς θα έπρεπε να έχουμε γεμίσει τα νησιά με UAV και UCAV, όχι οι Τούρκοι.

   Γενικά, δε δίνουμε την εικόνα σοβαρής χώρας, που αντιμετωπίζει σοβαρά το πρόβλημα. Εδώ κομπάζουμε για τα F16 μας, όταν τα τουρκικά παλιότερα μπλοκ, έχουν όλα link 16, ενώ από τα δικά μας μόνο καμιά 30αριά έχουν. Δηλαδή ο Τούρκος θα μπορεί να κάνει στοχοποίηση μέσω MESA AWACS ή μέσω προπορευόμενου άφους, ενώ τα δικά μας όχι. Αυτά δεν είναι σοβαρά. Τα Μirage2000 το ίδιο πρόβλημα. Για να μη μιλήσω για το ανέκδοτο με τους Πεζοναύτες που είναι στο Βόλο και τα αποβατικά που είναι στην άλλη άκρη. Σε ποιον να το πεις.

   Δεν είναι ότι δεν μπορούμε, είναι ότι δε θέλουμε. Το θέμα δεν είναι να πέφτουμε πάντα ηρωικά σε Θερμοπύλες και 1453, το θέμα είναι να έχουμε και Μαραθώνες και να πέφτουν οι Τούρκοι.

 23. @Zefiros
  Φίλε Zefiros όλα τα σχόλια σου είναι και με σωστά επιχειρήματα και ωραία διατυπωμένα ,πράγμα που σε τιμά και ευχάριστα για εμάς που τα διαβάζουμε.
  Δεν μπορεί να διαφωνήσει ουδείς εχέφρων και καλοπροαιρετος πιστεύω ,με την περιγραφή που μολις έκανες.
  Εξάλλου τα ίδια γράφω και εγώ και πολλοί ακόμα αγαπητοι φίλοι ,πολύ καλυτερα από εμενα.
  Άλλωστε αυτό τόνισα και στην αρχή στο σχόλιο μου ,ότι άλλο πως δεν μας έχει στα ίσα και άλλο ότι θα πρεπει να ξυπνήσουμε και να οργανωθούμε ,ώστε να μην του περνάει ούτε σαν σκέψη.

  Όντως το απόλυτο θέμα όπως έχω γράψει πολλές φορές είναι ότι ο μόνος στόχος που μετράει είναι η ξεκάθαρη ΝΙΚΗ.
  Όλα ταλλα έπονται … Από τις οικονομικές έως τις ανθρώπινες θυσίες…

  Πρεπει όμως εσυ και άλλοι φίλοι εδώ και άλλου ,να καταλάβετε ότι ετούτος ο λαός έχει φάει πολύ καρπαζιά για δεκαετίες και ταπεινώσεις τις περισσότερες φορές αχρείαστες και άδικες,που σχεδόν πιστεύει ότι είναι νομοτελειακή μοίρα του,και αυτό του αξίζει!
  Τον έχουν φοβίσει,κακομάθει,παγκοσμιοποιησει και αρρωστήσει στα μυαλά ,στην κουλτούρα ,και φτάνουν στο κύτταρο του.
  Όταν βάλεις κρέας στην μηχανή ,κιμάς θα βγει από την αλλη πλευρά.
  Αδιαφορία σπέρνεις ,αδιαφορία θα πάρεις .
  Απάτριδες σπέρνεις,απάτριδες θα πάρεις.
  Άθρησκους σπέρνεις,άθρησκους θα πάρεις
  ………………………………………………………………………………………
  Μου γράφεις για την συμμετοχή στην Εθνοφυλακή.Ανεβηκε στην τελευταία κατάταξη,δεν έπεσε.
  Μου γράφεις για τους 40000 μεμετηδες πεζοναύτες και πιστεύεις ότι θα ιδρωσω;
  Πουναι τα χαΐρια τους με τους Κούρδους;
  Έχει πέσει και στα χέρια μας υλικό τους που στο κατοικημένων στις εκκαθαρίσεις προχωρούν με ασπίδες σαν τα ΕΚΑΜ ένα πραμα.Κουνια που τους κούναγε!

  Πρεπει να σηκωθούμε ορθιοι και να σπάσουμε τις αλυσίδες που έχουμε και μας έχουν φορέσει.Εχουμε δωσει σαν λαός πολλά σε τούτο τον κόσμο και θα ξαναδώσουμε.

  Από την απάντηση μου στον μακαρονα δεν παίρνω ούτε μια τελεια πίσω!
  Ισως είμαι ο λάθος άνθρωπος για τέτοια συζήτηση ….
  Η μέρα κοντοζυγώνει που θα μετρηθούμε μ’αυτους και θα φανεί αν το θράσος θα γονατίσει να προσκυνήσει το Θάρρος .

  Με εκτίμηση

  1. Φίλε Φύλακα 1970

   Συμφωνώ σε όλα όσα λες. Ειδικά στο κομμάτι της σποράς. Από το 1970 υποθέτω πως δεν είσαι παιδάκι και θυμάσαι πώς έχει σταδιακά μεταβληθεί η ελληνική στάση απέναντι στην Τουρκία. Το 80 για παράδειγμα δε θα δίναμε συγχαρίκια σε πλήρωμα λιμενικού, επειδή κάθησαν και το εμβόλισαν με…ψυχραιμία οι Τούρκοι, γιατί έτσι περνάς το μήνυμα σε όλο το Σώμα, πως «κάτσε κι εσύ να σε εμβολίσουν και θα πάρεις και έπαινο». Ούτε θυμάμαι κανείς πριν το 1996 να έλεγε δημόσια ως επιχείρημα κατευνασμού «και τι θέλετε δηλαδή, πόλεμο;» Αυτά έγιναν σιγά σιγά, με μιθριδατισμό, σε σημείο σήμερα να θεωρούνται σύνεση. Την ίδια ώρα, μιλούν για αποτροπή, όταν αυτή βασίζεται στην αξιοπιστία. Όταν εσύ τρως καρπαζιές και λες κι ευχαριστώ ή «μπράβο» στον εμβολισμένο, μόνο αξιοπιστία αποτροπής δεν έχεις.

   Είναι ευχάριστο πως ανέβηκε η συμμετοχή στην Εθνοφυλακή, δεν το ήξερα. Μακάρι να ανέβει σε όλη τη χώρα. Η διαφορά με τους Κούρδους είναι η εξής. Οι Κούρδοι κάνουν ανταρτοπόλεμο. Εξ ορισμού, ο αντάρτης δεν υπερασπίζεται έδαφος, πολεμά για να προξενήσει φθορά. Επίσης, οι Κούρδοι είναι πολύ μπαρουτοκαπνισμένοι και σκληραγωγημένοι. Αν το πάρουμε με την ίδια βάση, και οι Ρώσοι έχασαν από τους Μουτζαχεντίν και οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Πάει να πει πως σε συμβατικό πόλεμο οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί είναι άχρηστοι; Εμείς δε μπορούμε να παρατήσουμε νησί και να πάμε στο παρακάτω, όπως κάνει ένας Κούρδος. Αν το παρατήσεις, είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Τούρκος. Αυτό είναι το πρόβλημά μας.

   Εγώ (είμαι κάτοικος εξωτερικού), όπως τα βλέπω απέξω, δε διαβλέπω καμια ελληνική βούληση να αλλάξει κάτι στην ελληνική πολιτική. Οι Τούρκοι θέλουν να συμπεριφέρονται στο μισό Αιγαίο σα να ήταν τουρκικό. Δε θέλουν απαραίτητα να πάρουν νησιά. Αυτό μάλλον θα γίνει. Και η τελευταία δήλωση ελλήνων πολιτικών ότι «εμείς υπερασπιζόμαστε μόνο τα 6νμ», αυτό δείχνει. Πριν το 96, θυμάσαι ποια ήταν η θέση όλων των κομμάτων; «Δεν παραχωρούμε σπιθαμή εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων». Τώρα τα παραχωρούμε, αν είναι πέραν των 6νμ και στα Ίμια κάνουμε πως δεν είναι ελληνικό έδαφος. Αν ήσουν Τούρκος, τι συμπέρασμα θα έβγαζες; Εγώ θα έλεγα «όσο τους πιέζω, τόσο κάνουν πίσω, στο τέλος θα κάνω ντε φάκτο γαλάζια πατρίδα κι ας τους να ζουν στα νησιά». Και νομίζω πως εκεί θα πάει το πράγμα. Ψεύτης να βγω.

   Καλό βράδυ. Χαίρομαι που πρόσφατα ανακάλυψα κατά τύχην αυτή τη σελίδα και μαζί και τους σχολιαστές της.

   1. Μια προσθήκη, ειδικά για τους Κούρδους. Οι Κούρδοι, όταν βρέθηκαν να πρέπει να κρατήσουν έδαφος, διεξάγοντας συμβατικό πόλεμο, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Αναφέρομαι στην Αφρίν. Γιατί στην Αφρίν, δε μπορούσες να κερδίσεις με ανταρτοπόλεμο. Στον ανταρτοπόλεμο δεν κρατάς έδαφος.

    1. @Zefiros
     Θα συμφωνήσω για αλλη μια φορά μαζί σου στα περισσότερα σημεία που θίγεις.
     Το πνεύμα στην καρδιά του σχολίου μου ήταν ότι ,παρά τους αριθμούς,παρά τους εξοπλισμούς,παρά την φοβικοτητα και υποχωρητικότητα των περισσότερων που κυβέρνησαν αυτή την χώρα,
     δεν πρεπει επουδενί λόγο να περάσει άλλο η ηττοπάθεια και ο φόβος στους Έλληνες και Ελληνίδες,όχι για κανένα άλλο λόγο ,αλλά γιατί δεν μας έχουν.

     Η αναφορά μου στους Κούρδους ήταν κυρίως για την αγωνιστικότητα τους παρά τις χαοτικές διάφορες σε εξοπλισμό,υποδομές,και αριθμούς.
     Ένα παράδειγμα ψυχής και θάρρους .
     Στο Αφριν φίλε Zefiros οι Κουρδοι προδομένοι από τους ουσαιους με ότι σημαίνει σε εξοπλισμούς,και πληροφορίες,
     εξουθενωμένοι από την χρόνια μάχη έναντι του ISIS ,κλήθηκαν να τα βάλουν με ξεκουραστώ,οργανωμένο και έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του ΝΑΤΟ,σένα έδαφος που βόλευε τους τουρκους.Δηλ όλα κόντρα τους και παρόλα αυτά πάλι αντιστάθηκαν σθεναρά και γενναία!Και για αυτό πάντα θαχουν την απεριόριστη εκτίμηση μου και σεβασμό μου!

     Από όλα όσα έγραψα για την Ελληνο-τουρκική σύγκρουση ,που είδες εσυ ότι ανέφερα οτιδήποτε για ανταρτοπόλεμο και να παρατήσουμε νησιά για να πάμε παρακάτω ….
     Ισως εγώ δεν σε βοήθησα να καταλάβεις τι εννοούσα η εσυ να κατάλαβες λάθος.
     ΥΓ.
     Και εγώ χάρηκα για τον διάλογο και ότι προστέθηκες στην παρέα μας.

     Με εκτίμηση

     1. Φίλε Φύλακα1970,

      Συμφωνούμε σε όλα. Οι Κούρδοι δε μπορούσαν να αντέξουν. Και πολύ άντεξαν! Και μόνο ότι συνεχίζουν να κάνουν πόλεμο απέναντι σε τεχνολογικά και αριθμητικά πολύ υπέρτερο αντίπαλο, λέει πολλά για το πείσμα τους, αλλά και για τις τακτικές επιβίωσης που έχουν αναπτύξει. Δεν το έγραψα αυτό εννοώντας ότι είπες εσύ για ανταρτοπόλεμο ή να παρατήσουμε νησιά. ‘Ησουν σαφέστατος. Ήταν απλά ένας δικός μου πλατειασμός αν θες, για να καταδείξω απλά πως είναι διαφορετικό είδους πολέμου αυτός που κάνουν οι Κούρδοι από αυτόν που θα κάνει τακτικός στρατός.

      Επαναλαμβάνω, πως και εγώ είμαι της άποψης πως δεν είμαστε χαμένοι από χέρι ούτε δε μπορούμε να έχουμε αποτροπή. Η ζημιά που μπορούμε να προκαλέσουμε στην Τουρκία είναι τέτοια που αν είμαστε πειστικοί, δε θα τολμήσουν. Το πρόβλημα είναι ακριβώς πως δεν είμαστε πειστικοί και δεν είμαστε ορθολογιστές. Δεν εμφανιζόμαστε σοβαροί. Πέρα από τα 90 Σκαλπ και λίγα Jsow, τι άλλα όπλα εχει για παράδειγμα η ΠΑ για να ρίξει από ασφαλή απόσταση; Στα νησιά υπάρχουν αρκετές θερμικές κάμερες; Γιατί δεν έχουμε link 16 σε ό,τι κινείται, ενώ έχουμε ΑWACS? Και ένα σωρό άλλα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα χωρίς να είσαι ο Ρόμμελ για να δεις.

      Την ηττοπάθεια δυστυχώς την καλλιεργούν οι ίδιοι οι πολιτικοί, γιατί όταν βγαίνει ο άλλος και κάθε τόσο λέει δημόσια «και τι θέλετε, πόλεμο;» , «εμείς δε θα στρατιωτικοποιήσουμε την κρίση» (και μετά βγάζεις το στόλο να φοβήσεις ποιον;), «εμείς υπερασπιζόμαστε μέχρι 6νμ», «δε μας ενδιαφέρει το αέριο, είναι ντεμοντέ, δε θα μολύνουμε το Αιγαίο» (για Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, Τουρκία, δεν είναι ντεμοντέ. Για τον πλούσιο Έλληνα, είναι ντεμοντε). Εσύ αν ήσουν Τούρκος, τι θα καταλάβαινες; Πως τούτοι δω είναι λυσσασμένοι και μπορεί να μου την ανάψουν; Εγώ Έλληνας είμαι κι αυτό που καταλαβαίνω ειναι πως σκιαζόμαστε και τον ίσκιο μας. Όταν είσαι Τούρκος και εμβολίζεις το Γαυδος και βλέπεις πως καλούν στο Μαξίμου το πλήρωμα για έπαινο, ενώ το Σαλιάρη τον στέλνουν μόνο στην Ειρήνη που είναι 7 τουρκικά κι αυτός μόνος (τιμωρία), εσύ σαν Τούρκος, τι καταλαβαίνεις;

     2. @Fylax

      Η εκτίμηση και τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Μάλιστα χάρηκα που είδα και κάποιους σχολιαστές που θυμάμαι από άλλη ιστοσελίδα αμυντικού τύπου, που όμως έχουν μια…ευαισθησία στα σχόλια, ειδικά αν αφορούν παράκτια πλοία αμερικανικής κατασκευής. Χαχαχα!

 24. Οι καλύτερη άμυνα για την Κύπρο είναι μια πάρα πολύ καλά εξοπλισμένη Ελλάδα.

  Το έχω πει αρκετές φορές στα ποστ για τις φρεγάτες.

  Μια ΠΑ και ένα ΠΝ που θα έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν στο ανατολικό Αιγαίο είναι ότι πιο άσχημο για την Τουρκία για πολλούς λόγους.

  Σου ομάδες μάχης μετάξι Κρήτη/Ρόδο/Κύπρο και μια μοιρα Rafale συν δύο μοίρες F-16V και καταρρέει ολος ο στρατηγικός σχεδιασμός τις Τουρκίας.

  Πρέπει να στείλει ολοκλιρο ναυτικό τις και ολα τα υποβρύχια για να αντιμετώπιση 6-8 κυρίες δυνάμεις του ΠΝ μαζί με τα ελλινικα υ/β και την μισή πολεμικι τις αεροπορια.Δεν έχει ναυτική βάση στην νότια μπαράκια της..Όπως και εμείς οι βάσεις τις THK θα είναι πολύ μακριά.

  Όλα αυτά την στιγμι που το Αιγαίο θα είναι «closed» για το τουρκικό ναυτικό.

  Με λίγα καλα μελετημένα βήματα μπορούμε.υπαρχει ενας παρα πολυ σοβαρός λόγος που το ΠΝ τα τελεφταια 30 χρονια θέλει AAW.Και οι αμερικανοί/άγγλοι με καθε τρόπο μας θέλουν άοπλους στην ανατολική Μεσόγειο.

  Άμα μιλάμε για μια ελληνο-τουρκική σύρραξη παντα θα μιλάμε για αερο-ναυτικο πόλεμο.

  Θα το πω ξεκαθαρα:Μόνο δύο φρεγατες με ικανότητες πραγματικού AAW και άλλες 6-8 μονάδες υποστήριξης/συνοδείας συν μερικα υ/β και οι Τουρκία ποτε δεν θα κουνηθεί στην Κύπρο.
  Μαζί με την αεροπορία μας το ΠΝ θα κυριαρχήσει.
  Και οι τουρκοι θα κάτσουν ήσυχα.

  1. @ Άγγελος

   Ποιοι θα κατσουν ησυχοι ;
   Στο κοντινο μελλον θα κανουν συνεχεια ασκησεις σε ολη τη περιοχη μας
   με τριπλασιο απο εμας ΤΝ, μαζι με τα κολληταρια τους απο Πακισταν, Ουκρανια.
   Πολυ καλα εξοπλισμενη Ελλαδα δεν προκειται να δεις αν δεν τελειωσουμε
   το ανεκδοτο του χρεους και αν δεν εκμεταλλευτουμε τα κοιτασματα.
   Αυτο θα γινει μονο αν ολα τα ανθρωπακια της μεταπολιτευσης
   λογοδοτησουν για ολα τα εγκληματα που εχουν κανει.
   Δηλαδη ποτε.

 25. Εγώ απορώ που ακόμα η Ελλάδα δεν έχει πάει παρόλες τις καλές σχέσεις με την Ινδία σε επάκτιες Brahmos
  Με δύο συστοιχίες έχεις άρνηση περιοχής σε ολόκληρο το Αιγαίο και καλύπτεις μέχρι και Κύπρο καθώς έχει ονομαστική τιμή 290 km αλλά η πραγματική είναι πάνω από 500 km συγκρινόμενο με τους Exoset των 70km που είναι οι bl 2 kai 180km που είναι οι Block 3.
  Αρνηση περιοχής στο ναυτικό τους εμείς…
  Εκείνοι άρνηση περιοχής με S400….και προσπαθούν να βάλουν σε «φυσαλίδα άρνησης περιοχής Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με τις επάκτιες Ατμακα με 220 km εμβέλειες.

 26. @ Giannis

  Σε λιγο και η Ινδια θα εχει προβληματα απο το θειο για τους S400-,
  επρεπε πιο γρηγορα να ειχαμε κανει την προσπαθεια.

 27. παιδια ο Αδωνις ανεβασε στο τουιτερ για ναυπηγεια και φρεγατες

  ενα ντου να του δωσουμε να καταλαβει με ευγενικο παντα τροπο οτι οι τρατες ειναι ακαταλληλες

 28. Με κάθε σεβασμό προς τον συγγραφέα του άρθρου αλλά και του DefenceReview, αυτό το «Η ΕΦ θα πρέπει να σκεφτεί Out of the Box» τί το θέλατε;
  Μου ήρθε αναγούλα και μου θύμισε την «Espresso News» του αμυντικού χώρου.
  Αν μπορείτε διορθώστε το. Υπάρχουν όμορφες ελληνικές λέξεις όπως «καινοτόμα», «ρηξικέλευθα», «επαναστατικά», «πρωτοποριακά» κλπ.

  Υ.Γ. Μπορείτε να μη δημοσιεύσετε αυτό το σχόλιο αν θέλετε

  1. Το Espresso News του αμυντικου χωρου απλα κανει clickbait ωστε να βγαζει χρηματα απο διαφημισεις. Φαινεται απο μακρυα.

   Γι αυτο και καθε μερα εχουν «αποκλειστικα» μουφα, πληροφοριες, καταταξη, διαμορφωσεις κτλ.

   Ανακυκλωση οσων εχουν δημοσιευτει απο αλλα ΜΜΕ κανουν.

   Π.χ. σημερα εβαλαν την καταταξη, η οποια δημοσιευτικε σε εφημεριδα 3ης διαλογης πριν απο κατι εβδομαδες και απο ασχετο δημοσιογραφο, που επισης ηθελε να αυξησει τα κλικ. Και τα παρουσιαζουν ως την πραγματικη καταταξη και βαζουν και τη δικη τους «σαλτσα» απο πανω, δηθεν οτι γνωριζουν τι γινεται.

   Φουλ παραμυθι πουλανε και θα αρμεξουν την αγελαδα για μερικους μηνες ακομη μεχρι να βγει η αποφαση. Καθε μερα θα εχουν αποκλειστικο, π.χ. η HF2 εχει λειζερ που καταρριπτει βαλιστικους, η HF2 δεν χρειαζεται σοναρ γαστρας καθως εχει κληρονομικο χαρισμα και αισθανεται τα υποβρυχια απο εκατονταδες χιλιομετρα και αλλα τετοια.

 29. Το κυριότερο πρόβλημα της Κύπρου πέρα το ότι τα χρήματα απ’ το ταμείο άμυνας τα ξοδεύουν αλλού είναι πως δεν έχει σοβαρή αεροπορία και κυρίως ναυτικό μιας που είναι νησί(ανεπίτρεπτο).Στο θέμα μας όμως, η Κύπρος πρώτα απ’ όλα πρέπει να διατηρήσει και να αναβαθμίσει και τα 11 Mi-35U που διαθέτει σε Mi-35M να πιστοποιήσει είτε spike nlos είτε alas b σ’ αυτά. Επίσης θα ήταν καλή μια επιπλέον παραγγελία για άλλα 9 Mi-35M ώστε να έχουνε 20 ετοιμοπόλεμα οπλισμένα μεταγωγικά ε/π(γιατί καθαρά επιθετικά δεν τα λες) και ίσως και μία μικρή αγορά 7-10 Ka-52M.Επίσης καλή θα ήταν η αναβάθμιση των T-80U σε T-90,προμήθεια μεταχειρισμένων leo2a4 και εγκατάσταση trophyσε όλα τα άρματα. Τέλος, αν θέλουν να έχουν ένα υποτυπώδες Π.Ν καλό θα ήταν μία προμήθεια 2 υ/β μικρού εκτοπίσματος και 3-4αρων κορβετών(π.χ 4 gowind 2500) και πέρα απ’ την αναβάθμιση των exocet που έχει δρομολογηθεί καλή θα ήταν και μία επιπλέον συστοιχία exocet και ίσως κάποια προμήθεια samp/t & iron dome στο μέλλον.

 30. Πολύ καλό το άρθρο. Η Κύπρος δεν είναι τρίτο κράτος που λέει συνέχεια ο Δένδιας. Η Κύπρος είναι Ελλάδα και πρέπει να εστιάσουμε στο τι χρειάζεται ώστε:
  α) να την προστατεύσουμε αποτελεσματικά
  β) αν γίνει το μπαμ να πετάξουμε τον τούρκο στην θάλασσα

  Για να γίνει αυτό τα κύρια οπλικά συστήματα που θέλουμε πιστεύω είναι τα εξής:

  1) πολύ μακράς ακτίνας δράσης α/φος πολλαπλών ρόλων να επιχειρεί από την Κρήτη. Ιδανικό το F-15EX λόγω τεράστιας εμβέλειας, θα συμβιβαστούμε με το Rafale για πολιτικούς λόγους. Όσο Ελλάδα και Τουρκία ανταγωνίζονται εξοπλιστικά σε α/φη μικρής ακτίνας δράσης όπως το F-16, το πλεονέκτημα στην Κύπρο και στην Αν.Μεσόγειο το έχει η Τουρκία. Εμείς πρέπει να ανεβάσουμε τον πύχη σε μεγάλα δικηνητήρια μαχητικά γιατί εμείς έχουμε το μειονέκτημα των μεγάλων αποστάσεων. Το λέω χρόνια και ας διαφωνούν οι περισσότεροι. Τελικά κάτι κάναμε.

  2) Long range SAM. Ρωσικό σύστημα αποκλείεται, το δοκιμάσαμε, γιατί μπαίνει στην εμβέλεια του Ιντσιρλικ (60χλμ μόλις από τις ακτές της Μεσόγειου) και της αμερικανικής βάσης εκεί. Οπότε τζιζ. Patriot που λέει το άρθρο δεν γινεται με το εμπάργκο (ίσως τους δούμε απέναντι από την Κύπρο όμως). Η μόνη λύση είναι SAMP/T -αν μας αφήσουν οι αμερικάνοι- και αντιαεροπορικές φρεγάτες να παρέχουν κάλυψη από τη θάλασσα. Μεγάλο πρόβλημα πως χάνουμε συνέργειες από τη δικτύωση μεταξύ των συστημάτων (ρωσικά, γαλλικά). Πρέπει να λυθεί αυτό.

  3) 2 κατ’ελάχιστο υποβρύχια AIP, μόνιμα σταθμευμένα στην Κύπρο να κόψουν τον ανεφοδιασμό δια θαλάσσης των τούρκων. Λογικά Scorpene. για να μπορούν να είναι και απευθείας στην Κυπριακή κυριότητα. Οι Γερμανοί αποκλείεται να δεχθούν πώληση στην Κύπρο. Μόνο Leopard δίνουν στις δυνάμεις κατοχής.

  4) όχι παραπάνω Exocet. Θέλουμε συστήματα μακρύτερης εμβέλειας που θα καλύπτουν όλη την απόσταση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου ώστε να παρέχεται προστασία στο ΠΝ να ανεφοδιάζει το νησί. Ιδανικά θέλουμε συστοιχίες Brahmos σε Κύπρο, Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο δημιουργώντας επικαλυπτόμενα kill zones. Ο πύραυλος αυτός με την τεράστια εμβέλεια του και την ταχύτητα των 3 Mach καθιστά την Αν.Μεσόγειο απαγορευτική για τους Τούρκους. Ο Βrahmos πιστοποιείται επίσης και στα Rafale από την Ινδία ενώ δεν εμπίπτει στο CAATSA.

  5) Χρειαζόμαστε επίγνωση της κατάστασης σε αέρα και θάλασσα σε Αν.Μεσόγειο και Κύπρο και μέσα στοχοποίησης για τους Brahmos και για όλα τα όπλα μας. Αυτό είναι δύσκολο πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει αεροπορική υπεροχή για να επιχειρούν drones, P-3, AWACS εκεί. Επίσης τα AWACS χρειάζονται δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού συνεπώς θέλουμε και ιπτάμενα τάνκερ καθώς και για τα μαχητικά προστασίας τους.

  6) Δυνατότητα εξουδετέρωσης κρίσιμων στόχων στην τουρκικη ενδοχώρα χωρίς την συμμετοχή της αεροπορίας. Οι τουρκικές αεροπορικές βάσεις στο Ικόνιο (που είναι έδρα και των AWACS) και στο Ιντσιρλικ πρέπει να εξουδετερωθούν χωρίς να χρειάζεται η εμπλοκή της ΠΑ. Πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα. Το ίδιο και το λιμάνι της Μερσίνας και η βάση ειδικών δυνάμεων και κέντρα διοικησης και επικοινωνιών. Η λογική των SCALP στις φρεγάτες είναι αυτή. Μπορεί να ενισχυθεί με την απόκτηση είτε Iskander είτε LORA (αν δεν εχουν αμερικανικά υποσυστηματα αλλιώς τα πέρνει η ΕΛΔΥΚ) χωρίς τους εξαγωγικούς περιορισμούς των 500χλμ. Όποιος στη ζούλα μας κάνει το χατήρι πέρνει το συμβόλαιο να χτυπάμε μέχρι Αγκυρα. Τέτοια συστήματα στην Κύπρο πέρα του ότι βοηθάνε την άμυνα της νήσου συνεισφέρουν συνολικά σε όλο το ελληνοτουρκικό μέτωπο γιατί χτυπάμε κρίσιμους στόχους και κέντρα διοίκησης στο βάθος της Τουρκιας. Επίσης η τουρκική αεροπορία και τα drones θα αναλωθoύν -αν τα καταφέρουν- σε κυνήγι μαγισσών ανάλογο με αυτό των συμμάχων που έψαχναν τα Scud του Σαντάμ. Μεγάλο πρόβλημα ότι οι ΗΠΑ θα έχουν δώσει ρητή εντολή στην Ελλάδα το Ιντσιρλικ να μην πειραχθει παρόλο που είναι το πιο κοντινο αεροδρόμιο της τουρκικής αεροπορίας στην Κύπρο με 1 μοίρα F-16 μόνιμα σταθμευμένη εκεί η οποία φυσικά θα έχει το βάρος των επιχειρήσεων.

  7) σύστημα παλλαικής άμυνας και εφεδρειών τύπου Ισραήλ

  Από εκεί και πέρα θέλουμε να κυριαρχήσουμε και στη Αν.Μεσόγειο για να προστατεύσουμε την Ελλαδική και Κυπριακή ΑΟΖ. Τα παραπάνω συστήματα (μαχητικά, φρεγατες, υποβρύχια κτλ) μας βοηθάνε και σε αυτό. Κάποια τα παίρνουμε ούτώς ή άλλος οπότε διπλό το όφελος. Τα επιπλέον που προτείνω δεν είναι θεωρώ απαγορευτικά σαν κόστος ειδικά αν η Κύπρος ανεβάσει και εκείνη το % του ΑΕΠ για την άμυνα όσο και η Ελλάδα στο 3.8%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *