Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Aselsan υπέγραψε συμβόλαιο με το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για την προμήθεια αδιευκρίνιστου αριθμού ρυμουλκούμενων συστημάτων εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας για τον Τουρκικό Στρατό (TKK) και την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK).

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο των πυροβόλων που θα χρησιμοποιεί το σύστημα παρά μόνο ότι το κάθε σύστημα θα αποτελείται από ένα κέντρο ελέγχου πυρός και εκσυγχρονισμένα ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 35 χιλιοστών Σημειώνει επίσης ότι οι τελικές δοκιμές του συστήματος, το οποίο η ανακοίνωση της Aseslan αναφέρει ως «Missile Hunter», πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2015 με απόλυτη επιτυχία κατά βλημάτων αέρος-εδάφους. Όλα τα συστήματα, πλην των πυροβόλων, είναι τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών AHEAD. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει εάν τα πυροβόλα θα προκύψουν από αναβάθμιση ή θα είναι νέας κατασκευής.

Σήμερα στο τουρκικό οπλοστάσιο τα μόνα πυροβόλα διαμετρήματος 35 χιλιοστών που βρίσκονται σε υπηρεσία είναι τα προσφάτως αναβαθμισμένα GDF-006 και τα μη αναβαθμισμένα GDF-001, αμφότερα της ελβετικής Oerlikon. Εάν λοιπόν μιλάμε για αναβαθμισμένα πυροβόλα, τότε το πρόγραμμα μάλλον αφορά στα 120 GDF-001 που βρίσκονται σε υπηρεσία (κατασκευάστηκαν από τη ΜΚΕΚ στην Τουρκία, κατόπιν σχετικής αδείας, τη δεκαετία του 1980).

Τα 120 πυροβόλα GDF-006 που βρίσκονται σε υπηρεσία αγοράστηκαν το 1995 (στην έκδοση GDF-003) και κατασκευάστηκαν, κατόπιν σχετικής άδειας, στην Τουρκία από την ΜΚΕΚ. Μαζί αγοράστηκαν και 57 ραντάρ ελέγχου πυρός τύπου D-9 Super Flandermaus. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 1997 και ολοκληρώθηκαν το 2000. Το Δεκέμβριο του 2007 αποφασίστηκε η αναβάθμιση 118 πυροβόλων από την Aselsan. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2010. Το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013, αφορούσε στην αντικατάσταση των D-9 Super Flandermaus από ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός σχεδίασης και ανάπτυξης της Aselsan, και στην αναβάθμιση των πυροβόλων στο επίπεδο GDF-006 ώστε να μπορούν να δεχτούν το βελτιωμένο πυρομαχικό AHEAD.

Τα δύο μη αναβαθμισμένα πυροβόλα χρησιμοποιήθηκαν ως πρωτότυπα δοκιμών, το ένα για το πρόγραμμα αναβάθμιση των GDF-006 και το άλλο για το πρόγραμμα ανάπτυξης του αυτοκινούμενου συστήματος εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας Korkut. Το 2016 άρχισαν να παραλαμβάνονται και τα νέα τρισδιάστατα ραντάρ αεράμυνας Kaplan της Aselsan (αντίγραφο των AN/MPQ-64 Sentinel, τα οποία βρίσκεται σε υπηρεσία με τις πυροβολαρχίες Hawk XXI). Κάθε σύστημα πυρός αποτελείται από ένα ραντάρ Kaplan, ένα σύστημα ελέγχου πυρός και τρία (3) πυροβόλα GDF-006.

Το Korkut προορίζεται για την προστασία των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων του TKK.

Η ανακοίνωση της Aselsan αναφέρει επίσης ότι συνεχίζεται ομαλά και το πρόγραμμα κατασκευής 14 συστημάτων του αυτοκινούμενου συστήματος εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας Korkut, η παραγωγή των οποίων ξεκίνησε στα τέλη του 2016. Υπενθυμίζουμε ότι το σχετικό συμβόλαιο, ύψους € 500 εκατομμυρίων, υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2016. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αποφασίστηκε και κατακυρώθηκε στην Aselsan το Δεκέμβριο του 2007, ενώ το συμβόλαιο σχεδίασης και ανάπτυξης του Korkut, ύψους $ 120,3 εκατομμυρίων, υπογράφηκε το Μάρτιο του 2010. Κάθε σύστημα Korkut περιλαμβάνει ένα σταθμό πρόσκτησης στόχων και ελέγχου πυρός και τρείς (3) αυτοκινούμενες μονάδες πυρός με δίδυμα πυροβόλα των 35 χιλιοστών επί τεθωρακισμένων οχημάτων M-113A1. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι επιχειρησιακές ανάγκες του Τουρκικού Στρατού ανέρχονται σε 25 ολοκληρωμένα συστήματα (δηλαδή σε 75 πυροβόλα).

Το Korkut προορίζεται για την προστασία των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων του TKK κατά απειλών από βλήματα αέρος-εδάφους και μη-επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, ενώ τα συστήματα «Missile Hunter» αναμένεται να προστατεύουν στρατιωτικές ή εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *