Στο 2ο και τελευταίο μέρος της Σύγκρισης Δυνάμεων ΕΦ και Κατοχικού Στρατού, θα περάσουμε στο αεροπορικό και ναυτικό κομμάτι, καθώς και σε ορισμένους άλλους σημαντικούς παράγοντες. Διαβάστε το 1ο μέρος ( εδώ )
Πριν προχωρήσουμε στο 2ο μέρος, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε μια ανακρίβεια του 1ου.
Η 1η φωτογραφία των Leopard 2A4 που κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα, ήταν η selfie «του σκοπού του όρχου», πληροφορία που αλίευσε το isozygio.wordpress.com .
Η φωτογραφία του SigmaLive κυκλοφόρησε τις επόμενες ημέρες και μάλιστα απεικόνιζε άρματα από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία.
Αεροπορικές Δυνάμεις:
Αντιαεροπορικά (Α/Α) Μέσα:
Οι Δ.Κ διαθέτουν:
Τα Α/Α μέσα, είναι τα πυροβόλα και τα manpads της λίστας. Όχι δεν έχουμε κάνει λάθος. Αυτά είναι. Με ένα ερωτηματικό, σχετικά με το πόσα GAI-D01 ( αν έχει συμβεί αυτό) υπηρετούν στην Κύπρο. Η εικόνα όμως είναι αυτή. Η Α/Α άμυνα των Δ.Κ στηρίζεται αποκλειστικά σε πυροβόλα και Α/Α μικρού βεληνεκούς.
Ήδη έλαβε χώρα πρόγραμμα αναβάθμισής των GDF-003 των 35 χιλ, τα οποία μπορούν πλέον να βάλουν και πυρομαχικά τύπου ATOM 35mm (τουρκικά AHEAD) , σχετικά διαβάστε εδώ.
Το σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των GDFs, είναι η δυνατότητα να επιχειρούν συνεργαζόμενα με το 3D Radar του Α/Α συστήματος Korkut.
Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο Α/Α πλέγμα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη δικτύωση όλων των μέσων που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό. Τη συμμετοχή των πυροβόλων τύπου GDF δεν θα πρέπει να την υποτιμούμε, καθώς ουσιαστικά αποτελούν κάτι αντίστοιχο των Phalanx στις Μονάδες Επιφανείας (Μ.Ε) δηλαδή, τις τελικές προστατευτικές γραμμές (δανειζόμαστε τον όρο από το πεζικό) της Α/Α άμυνας. Ιδιαίτερα για την ασφάλεια κρισίμων εγκαταστάσεων ή για χρήση από υψώματα (Πενταδάκτυλος ή Τρόοδος) ο ρόλος τους είναι σημαντικός.
Είναι ξεκάθαρο, πως οι Δ.Κ είναι πεπεισμένες πως η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α) δεν θα κατορθώσει να επιχειρήσει άνωθεν της Κύπρου. Κατά συνέπεια έχουν προσανατολίσει την Α/Α τους άμυνα, σε άμυνα εναντίον ελικοπτέρων δημιουργώντας μια Α/Α φυσαλίδα από δικτυωμένα (GDFs) και μη (λοιπά) πυροβόλα ακτίνας 1.500 – 2.000μ (περ. 6.500 ft), με το επόμενο στρώμα να δημιουργείται από τα Stinger και Igla ως τα 11.000 ft.
Όμως ειλικρινά, αν οι Α/Α ικανότητες της ΕΦ ήταν αυτές των Δ.Κ ή αν η ΠΑ είχε θωρακίσει την Κρήτη με περί τα 80 έστω και εκσυγχρονισμένα πυροβόλα, θα κοιμόμασταν άνετα;
Κυκλοφόρησαν φήμες, πως η αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης (ΑΒ) στο κατεχόμενο Λευκόνοικο (σχετικά διαβάστε εδώ) θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση στο νησί, Α/Α συστημάτων Korkut και Hisar A/A+ .
Απομένει να το δούμε και στην πράξη.
Στον αντίποδα, η Διοίκηση Αεροπορίας της Ε.Φ διαθέτει:
Παρατηρούμε λοιπόν, ότι το Α/Α πλέγμα της ΕΦ παρουσιάζει μια διαστρωμάτωση ως τα 25.000m ύψος εμπλοκής, με τα συστήματα BUK. Όμως υπάρχει σχετική αδυναμία στην τελική γραμμή αμύνης καθώς τα GDFs του Οθέλλος, καθώς δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ώστε να βάλλουν πυρομαχικά AHEAD. Κι αυτό είναικάτι που πρέπει να γίνει στα πρότυπα του «ΒΕΛΟΣ» της Π.Α (διαβάστε σχετικά εδώ).
Αν λοιπόν αφαιρέσουμε τα ψυχολογικά κατάλοιπα που μας έχει αφήσει η μη εγκατάσταση των S300 στο νησί και μελετήσουμε προσεκτικά το Α/Α πλέγμα της Ε.Φ, θα παρατηρήσουμε πως με την ένταξη των Mistral στο οπλοστάσιό της πέτυχε την πολυπόθητη συμπύκνωσή του.
Εδώ, πλανάται στον αέρα η απορία αν το Α/Α δίκτυο της ΕΦ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα τουρκικά ΜΕΑ και τον κορεσμό που θα επιφέρουν οι πύραυλοι της οικογένειας MAM, σε συνδυασμό με τους βαλλιστικούς και cruise πυραύλους. Χρησιμοποιείται δε, και ως παράδειγμα η πρόσφατη αντιπαράθεση στο Ισραήλ.
Στην τελευταία πολεμική αναμέτρηση που έλαβε χώρα στο Ισραήλ, παρακολουθήσαμε την απόδοση ενός από τα πιο σύγχρονα Α/Α συστήματα στον κόσμο εναντίων επιθέσεων κορεσμού.
Οι Ισραηλινοί εισήγαγαν στο Iron Dome τη δυνατότητα να παρακολουθεί την τροχιά των εισερχομένων βλημάτων ώστε να προβλέπει ποια από αυτά καθιστούν απειλή κι όσα όχι, να μην τα εμπλέκει. Με τον τρόπο αυτό, ιεραρχούνται οι απειλές και επιτυγχάνεται ορθότερη χρήση των Α/Α βλημάτων. Όμως η αντιπαράθεση στο Ισραήλ είχε μια ιδιαιτερότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων, πετούσαν άνωθεν και είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές και δεν υπήρχε δυνατότητα αναχαίτησής τους με τη χρήση πυρομαχικών τύπου AHEAD από πυροβόλα.
Η διαφορά αυτή είναι δομική. Όπως εύστοχα γράφτηκε σε ιστοσελίδα του ειδικού τύπου, οι Ισραηλινοί αντιαεροπόροι, δεν απειλούνταν από κανένα Mig της Χαμάς.
Στην Κύπρο δεν θα είναι έτσι οι καταστάσεις. Η Α/Α άμυνα της ΕΦ θα αντιμετωπίσει δύο ειδών απειλές. Η μια θα προέρχεται από εισερχόμενα υψηλών πτητικών επιδόσεων (μαχητικά ΑΦ, βαλλιστικοί και cruise πύραυλοι), ενώ η άλλη από αεροπορικές πλατφόρμες χαμηλών (ΜΕΑ, ελικόπτερα ή βλήματα καμπύλης τροχιάς) για αυτό και τα εκσυγχρονισμένα πυροβόλα έχουν βρει ξανά το ρόλο τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Φυσικά, η Διοίκηση Αεροπορίας έχει ιεραρχήσει τις απειλές από τώρα. Και σίγουρα έχει κατανείμει τους στόχους στα διάφορα μέσα. Οι BUK και οι TOR δε θα ασχοληθούν με Bayraktars και T129 εκτός αν απειλούνται από αυτά άμεσα. Το έργο αυτών των συστημάτων είναι η αντιμετώπιση των απειλών της πρώτης κατηγορίας και η αναχαίτησή τους σε όσο υψηλότερα ύψη είναι δυνατόν.
Η «βρωμοδουλειά» λοιπόν, εναντίον ΜΕΑ και Ελικοπτέρων θα γίνει από τα Mistrals. Μπορούν τα Mistrals να αναχαιτίσουν τα Bayraktars;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Κι αυτό γιατί ο φάκελος αποστολών του βλήματος των Mistral αναφέρει ως μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 22.000+ ft. Μη βιαστεί κανείς να αντιπαραθέσει πως τα ΤΒ2 ή τα ΑΝΚΑ θα πετούν στα 24.000ft. Αυτά τα υψόμετρα δεν είναι τα επιχειρησιακά. Είναι τα τουριστικά (χωρίς οπλισμό) και σε ιδανικές συνθήκες (αέρα, θερμοκρασίας). Επιχειρησιακά υψόμετρα είναι από τα 18.000 ft και κάτω.
Δείτε τα στοιχεία που δίνει η ίδια η ΤΑΙ για το Aksungur. Για αποστολές παρατήρησης δίνονται 24 ώρες πτήσεως στα 35.000ft, ενώ για αποστολές κρούσεως δίνονται 12 ώρες πτήσεως στα 25.000 ft. Και μιλάμε για το δικινητήριο (2* 170 hp) Aksungur των 3.300 κιλών μεικτού βάρους απογείωσης. Φανταστείτε τι ισχύει για ένα αερόχημα μεικτού βάρους 650 κιλών όπως το Bayraktar.
Οι γείτονες το έχουν αντιληφθεί και για αυτό ακριβώς το λόγο, τα νέα ΑΝΚΑ που παραδόθηκαν στις Τ.Ε.Δ τους τελευταίους δύο μήνες είναι «ντοπαρισμένα», αφού είναι μεγαλύτερων διαστάσεων. Επίσης τα ΤΒ3 που προορίζονται για το Anadolu, θα είναι ακριβώς διπλάσια από τα ΤΒ2 (1300 κιλά αντί των 650 που είναι το παρόν μεικτό βάρος απογείωσης). Πάντα ανάλογα τις συνθήκες ορατότητας, διότι για να εξαπολύσουν έναν πύραυλο θα πρέπει να καταυγάζουν το στόχο .
Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει η Ε.Φ, είναι να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα βλημάτων, καθώς επίσης να εξασφαλίσει ότι όλα της τα Α/Α συστήματα είναι δικτυωμένα και μοιράζονται την τακτική εικόνα. Κι όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τα ΑΦ και τις φρεγάτες του ΓΕΕΘΑ. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει να γίνει η πρώτη (αυστηρά πρώτη) προτεραιότητα.
Επιπλέον, θα πρέπει να αποκτηθούν κινητά ραντάρ τα οποία θα επιχειρούν από άλλες τοποθεσίες απ’ ότι τα Α/Α συστήματα και θα μοιράζουν την εικόνα. Πιθανή καταστροφή τους δεν θα σημαίνει τύφλωσή των Α/Α καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα επούλωσης του τακτικού «τραύματος» από άλλα ραντάρ. Με τον τρόπο αυτό η επιβιωσιμότητα των Α/Α μέσων θα αυξηθεί, αφού τα ραντάρ των εκτοξευτών δεν θα εκπέμπουν συνεχώς άρα η θέσεις τους θα στοχοποιούνται δυσκολότερα.
Θα ξανατονίσουμε ότι το έδαφος είναι υπέρ της ΕΦ, κυρίως λόγω του ορεινού όγκου του Τροόδους (Όλυμπος: 1830μ) από τον οποίο εκσπώνται επιμέρους μικρότερες οροσειρές που δημιουργούν φύσει οχυρές τοποθεσίες από τις οποίες τα Α/Α συστήματα της ΕΦ μπορούν να χτυπούν και να κρύβονται.
Τέλος, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας πως η περίπτωση της αναβάθμισης της ΑΒ Λευκονοίκου, αποτελεί την τέλεια αφορμή για άφιξη στο νησί μεγαλύτερων και ικανότερων Α/Α συστημάτων (διαβάστε σχετικά εδώ). Αμερικανικά δημοσιεύματα ομιλούν για τοποθέτηση Patriot στην Κύπρο, η οποία όπως αναγράφουν έχει το απόλυτο δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της τουρκικής απειλής.
Εφόσον οι γείτονες χρησιμοποιούν διαπραγματευτικά το δεδομένο της εγκατάστασης των S300 σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, μήπως θα πρέπει να ρίξουμε το τυράκι στους Αμερικανούς, να τοποθετηθούν οι S 300 στην Κύπρο (χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ);
Πάνω: η περιοχή του Μπογαζίου Αμμοχώστου στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η νέα Ναυτική Βάση (Σημ.Συντάκτη: Δεν αποδεχόμαστε τον τίτλο K.K.T.C. Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία βορείας Κύπρου. Υπάρχει μόνο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας)
Κάτω: φωτογραφίες του παρανόμου ΑΔ Λευκονοίκου. Παρατηρείστε οτι τα ΤΒ2 του TDK που προσγειώθηκαν εκεί, είναι της απλής έκδοσης κι όχι -S , που σημαίνει ότι η τηλεκατεύθυνσή τους από την ΑΒ του Dalaman επιτυγχάνεται μέσω αναμεταδοτών που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των έναντι της Κύπρου Μικρασιατικών παραλίων.
Ιπτάμενα Μέσα:
Οι Δ.Κ διαθέτουν τα εξής οργανικά ιπτάμενα μέσα:
Μιλάμε πάντα για τα οργανικά μέσα. Οποιοδήποτε ελικόπτερο (ΕΠ) / ΑΦ / UAV που πετάει στα κατεχόμενα, δεν ανήκει στις Δ.Κ αλλά μετασταθμεύει στο νησί από την Τουρκία.
Η Δκση Αεροπορίας της ΕΦ, διαθέτει:
Τα πτητικά μέσα, είναι άλλος ένας τομέας που η ΕΦ υπερτερεί. Τα ΕΕΠ της ΕΦ μπορούν να διεξάγουν ισχυρά πλήγματα στους ΤΘ ή ΜΚ σχηματισμούς των Δ.Κ. (διαβάστε ένα αναλυτικό αφιέρωμα εδώ).
Άποψή μας όμως είναι ότι το ΓΕΕΦ θα πρέπει να προχωρήσει σε συμπληρωματική παραγγελία επιπλέον Gazelle που η Γαλλία αποσύρει και ήδη έχει προτείνει να μας προμηθεύσει. Τα συγκεκριμένα ΕΕΠ λόγω του μικρού τους μεγέθους , αλλά κυρίως λόγω του ότι είναι αθόρυβα ταιριάζουν απόλυτα στα δεδομένα της Κύπρου.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσο δυνατή είναι η πιστοποίηση των ΑΤ πυραύλων Lahat στα Gazelle. Αντί για 4 Hot-2 των 4km το ΕΠ θα μπορούσε να φέρει 8 Lahat των 13χλμ. Πολλαπλασιαστής ισχύος.
Για τα Mi35P, κυκλοφορούν πολλά προγράμματα εκσυγχρονισμού καθώς και η Ινδία (μέσω Ισραήλ) και η Σερβία προχώρησαν σε κάτι τέτοιο. Θα ήταν πολλαπλασιαστής ισχύος η ενσωμάτωση Alas ή Spike NLOS στα ΕΠ αυτά, που θα τους έδινε τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τη μεγάλη τους αυτονομία, ώστε να αναλάβουν αποστολές κυνηγών ΠΕΠ ή Εκτοξευτών βαλλιστικών Πυραύλων ακόμη και στα έναντι των κατεχομένων μικρασιατικά παράλια.
Μήπως είναι καλή ευκαιρία να γίνει επαφή με τους Ισραηλινούς και για τους δύο τύπους Ε Επ, μιας και οι τελευταίοι θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των ΑΗ64+ του ΕΣ;
Από τους οποίους Ισραηλινούς, η ΕΦ απέκτησε τα ΜΕΑ Aerostar.
Ναυτικές Δυνάμεις:
Οι Δ.Κ διαθέτουν:
ενώ η Δκση Ναυτικού της ΕΦ διαθέτει :
Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις παράκτιες συστοιχίες των MM40 Exocet Block 2/3c η ύπαρξη των οποίων γέρνουν το ισοζύγιο υπέρ της ΕΦ. Καθώς με το βεληνεκές των 180χλμ, έχουν δημιουργήσει μια ζώνη πέριξ της νήσου στην οποία κανένα πλοίο του TDK δεν αισθάνεται ασφαλές. Αυτό που πρέπει η ΕΦ να πράξει είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει την επιβίωση των συστημάτων αυτών και φυσικά να διαθέτει μεγάλο απόθεμα πυραύλων. Μεγάλο απόθεμα. Το ιδανικότερο θα ήταν η απόκτηση επιπλέον εκτοξευτών. Όμως και οι υπάρχοντες έχουν αρκετά μεγάλο ειδικό βάρος.
Από την άλλη, θα πρέπει να συνταχθεί μια μελέτη για το Ναυτικό της Κ.Δ της επόμενης 30ετίας. Το οποίο Ναυτικό, θα πρέπει να μπορεί να διεξάγει όλων των μορφών ναυτικές επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές που προέρχονται ή μπορεί να προέλθουν από τη γειτονιά και προπαντός να είναι διασυνδεδεμένο με το ΠΝ.
Το πρόβλημα για τη Δκση Ναυτικού πάντως, είναι εντονότερο από αυτό της αεροπορίας. Το Στρατηγικό βάθος της Κύπρου είναι η Κρήτη. Μπορεί για τις αεροπορικές δυνάμεις να μην αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα καθότι είναι ταχυκίνητες, αλλά για τα ναυτικά μέσα είναι.
Έχουμε την εντύπωση ότι το ΓΕΕΦ δεν θα πρέπει να μπει στο τρυπάκι του να δημιουργήσει ένα κλασσικό ναυτικό, αλλά θα πρέπει να κινηθεί σε πιο «ψαγμένες» λύσεις.
Το ευχάριστο της υποθέσεως είναι ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τον έχουν ανακαλύψει οι Σουηδοί πριν από εμάς, για εμάς. Έσκαψαν βαθιά στα σωθικά της γης και μπορούν έτσι να εξασφαλίσουν την αυξημένη επιβιωσιμότητα των μονάδων επιφανείας τους. Οι οποίες είναι μικρές, ταχείες, και υπερεξοπλισμένες.
Εκεί που όμως μπορεί να κυριαρχήσει η ΕΦ είναι ο υποβρυχιακός / ανθυποβρυχιακός πόλεμος.
Τα υποβρύχια συστήματα, ακόμη και μη επανδρωμένα που θα φέρουν mini τορπίλες θα αποτελούν θανάσιμη απειλή για το TDK ακόμη και για τα γεωτρύπανα. Η Δαμόκλειος Σπάθη θα υπερίπταται. Και το σημαντικότερο δεν θα αφήνει ίχνη.
Εμείς λοιπόν θέτουμε το εξής ερώτημα στους αναγνώστες.
Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε ακριβές μεταγραφές ή να βάζουμε τα γκολ; Αν για μια κορβέτα απαιτούνται 350 εκ. €, και η οποία κορβέτα όταν ελλιμενιστεί στην Κύπρο θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των Α/Α συστημάτων της ΕΦ προκειμένου να εξασφαλισθεί η ύπαρξή της στη ζωή, μήπως θα ήταν προτιμότερο με τα ίδια χρήματα να κατασκευάζαμε μια ναυτική βάση όπως αυτή των πιο πάνω φωτο και να προμηθευόμασταν (γιατί όχι και να κατασκευάζαμε) 10 mini μη επανδρωμένα υποβρύχια με τέσσερις mini τορπίλες το καθένα;
Ας δούμε και άλλη μια πρόταση για τη ΜΥΚ και τις Δυνάμεις Καταδρομών. Αναφερόμαστε στο υποβρύχιο ταχύπλοο Victa.
Με αυτονομία 250 ν.μ (η οποία είναι επεκτάσιμη) μπορεί να μεταφέρει 6 βατραχανθρώπους και 2 του πληρώματος. Ενώ έχει τη δυνατότητα να πλεύσει υποβρυχίως για 25 ν.μ.
Με σκάφη σαν αυτά, οι βατραχάνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν αποστολές στα Μικρασιατικά Παράλια με ότι κι αν σημαίνει αυτό.
Και για όσους υποστηρίζουν οτι αυτά δεν γίνονται, ας δουν πιο κάτω υποβρύχια σκάφη ψυχαγωγίας από ένα ξενοδοχείο σε νησί του Αιγαίου (Σημ. Συντάκτη: Μόνο του σπανού τα γένια δε γίνονται).
Τέλος, για τα ήδη υπάρχοντα σκάφη θα πρέπει να γίνει μια μελέτη εξοπλισμού. Ήδη η MBDA δημοσίευσε βίντεο με πύραυλο Mistral οποίος εκτός από Α/Α βολή , πραγματοποίησε και βολή επιφανείας – επιφανείας.
Εδώ να σημειώσουμε, πως οι γείτονες έχουν τοποθετήσει στις παλαιές κορβέτες Α69 Burak, νέα οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής όπως τηλεχειριζόμενους πύργους με πυροβόλα των 20χιλ, πυραύλους L-UMTAS, Cirit και τορπίλες.
Την εποχή του κορονοιού, δεν περισσεύει τίποτα. Όλα εκσυγχρονίζονται.
Μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμου:
Εδώ οι γείτονες μας έβαλαν τα γυαλιά. Ήδη με τις Δ.Κ υπηρετούν δύο ολοκληρωμένα συστήματα Koral. Διαβάστε αναλυτικά για το σύστημα, εδώ
Η Ε.Φ δυστυχώς δεν διαθέτει κάποιο αντίστοιχο σύστημα. Μεγάλο κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί. Υποψήφια συστήματα , πολλά.
Ανακεφαλαίωση:
Στα δυο μέρη αυτής της ανάλυσης, προσπαθήσαμε να παραθέσουμε τα οργανικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η ΕΦ και οι Δ.Κ Παράλληλα, αναφέραμε τα μελλοντικά συστήματα που είναι γνωστά και πρόκειται να ενταχθούν στις Δ.Κ καθώς επίσης προτείναμε μερικές λύσεις βελτίωσης – εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων συστημάτων της ΕΦ.
Δεν κάναμε καμία απολύτως αναφορά για συστήματα και δυνάμεις από Ελλάδα και Τουρκία που θα δράσουν στη Κύπρο σε περίπτωση εμπλοκής, διότι πολύ απλά θα χρειαζόμασταν άλλα 10 μέρη.
Από την απλή αριθμητική και ποιοτική σύγκριση κατά είδος, αντιλαμβανόμαστε πως η ΕΦ, παρά την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ εικοσαετή στασιμότητα σε εξοπλισμούς και εκσυγχρονισμούς, διατηρεί την ισορροπία και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχει την υπεροχή.
Φυσικά, όπως όλοι οι οργανισμοί έχει τις αδυναμίες της.
Λόγω όμως του μικρού της μεγέθους, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πραγματικά πρωτοποριακούς εξοπλισμούς και εκσυγχρονισμούς, που τη τοποθετήσουν 30 χρόνια μπροστά από τις Δ.Κ.
Η ΕΦ θα πρέπει να σκεφτεί Out of the Box και να αποκτήσει οπλικά συστήματα όπως ο ΠΕΠ Jobaria, ο οποίος με 2 υπηρέτες (!!!) μπορεί να εκτοξεύσει 240 πυραύλους με βεληνεκές κοντά στα 40 χλμ, σε μόλις 2 λεπτά της ώρας,
ή όπως τα περιφερόμενα πυρομαχικά HERO με μέγιστη εμβέλεια τα 250χλμ !!!
ή και οι σερβικοί βαλλιστικοί Sumadija με βεληνεκές 280χλμ,
Αυτά είναι όπλα για μεγάλα παιδιά. Τα προμηθεύεσαι και ο άλλος ξεχνάει όποια διεστραμμένη σκέψη έχει μέχρι τώρα κάνει.
Οι πηγές άντλησης των στοιχείων (οπλικών συστημάτων και ποσοτήτων) κατά κύριο λόγο ήταν οι:
- isozygio.wordpress.com/stratiotikes-dynameis-sthn-kypro/ η οποία προβαίνει σε πρωτογενή εργασία και αποτελεί τη βάση για πολλές αναλύσεις.
- strategy-cy.com