Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβάσεις ύψους $ 19,2 εκατομμυρίων με πέντε εταιρίες για την κατασκευή πρωτοτύπων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Armed Overwatch», απόκτησης ενός ελαφρού αεροσκάφους εγγύς υποστήριξης.

Οι εταιρίες που απέσπασαν συμβάσεις είναι η Leidos με το Bronco II, η MAG Aerospace με το MC-208 Guardian, η Textron Aviation Defense με το AT-6E Wolverine, η L-3 Communications Integrated Systems με το AT-802U Sky Warden και η Sierra Nevada με το MC-145B Wily Coyote.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Armed Overwatch» οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις θέλουν να αποκτήσουν 75 ελαφρά αεροσκάφη, ικανά να φέρουν οπλισμό, για παροχή εγγύς υποστήριξη, και να μπορούν να επιχειρούν, χωρίς μεγάλο κόστος, από απομακρυσμένες βάσεις. Επιπλέον, τα αεροσκάφη θα πρέπει να ενσωματώνουν αισθητήρες για αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Τα πρωτότυπα των πέντε εταιριών θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το Μάρτιο του 2022. Υπενθυμίζουμε ότι η Αμερικανική Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο AT-6E Wolverine τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο προμήθειας 2-3 αεροσκαφών για δοκιμές και αξιολόγηση. Τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα C-145A Combat Coyote, έκδοση του πολωνικού M-28 Sky Truck, και τα U-28A Draco, έκδοση του ελβετικού PC-12, το οποίο έχει υψηλό κόστος χρήσης.