Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «USNI News» το Αμερικανικό Ναυτικό θα αποσύρει τα πρώτα δύο LCS (Littoral Combat Ship), ένα στις 31 Ιουλίου και ένα στις 30 Σεπτεμβρίου. Στις 31 Ιουλίου θα αποσυρθεί το USS «Independence» (LCS-2) της ομώνυμης κλάσης, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου θα αποσυρθεί το USS «Freedom» (LCS-1), επίσης της ομώνυμης κλάσης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί θα ακολουθήσει η απόσυρση άλλων δύο LCS, τα δεύτερα πλοία κάθε κλάσης (LCS-3 και LCS-4), ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Military.com», το Κογκρέσο δεν έχει σκοπό να εγκρίνει την απόσυρση των δύο επιπλέον LCS το 2021.

Τα πλοία που θα αποσυρθούν θα τεθούν σε εφεδρεία, ενώ δύο LCS έχουν προταθεί ως ενδιάμεση λύση στην Ελλάδα για τις MMSC. Ο λόγος της πρόωρης απόσυρσης των πλοίων είναι τα τεχνικά προβλήματα τους και το υψηλό κόστος αναβάθμισης τους, που έχει υπολογιστεί στα $ 2,5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Ναυτικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού, Ναύαρχο Mike Gilday. Το LCS-2 άρχισε να ναυπηγείται τον Ιανουάριο του 2006, καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2008 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2010. Το LCS-1 άρχισε να ναυπηγείται τον Ιούνιο του 2005, καθελκύστηκε το Σεπτέμβριο του 2006 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το Νοέμβριο του 2008.

Για το μέλλον των LCS στο Αμερικανικό Ναυτικό, αλλά και τις πρόσφατες διαπιστώσεις του GAO για την προβληματική υποστήριξη των πλοίων μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα: