Με μια ανάρτηση στο «YouTube» οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το αναβαθμισμένο Leopard-2A7V πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμή, από τον Γερμανικό Στρατό. Είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 2019, η παράδοση του στο Γερμανικό Στρατό, ακριβώς για την εκτέλεση δοκιμών πιστοποίησης και καλής λειτουργίας. Πρόκειται για το πρώτο από τα 104 Leopard-2 που θα αναβαθμιστούν σ’ αυτό το επίπεδο μέχρι το 2023. Το σχετικό συμβόλαιο, συνολικού ύψους € 760 εκατομμυρίων υπογράφηκε το 2017 και αφορά στην αναβάθμιση 68 Leopard-2A4, 16 Leopard-2A6 και 20 Leopard-2A7, την προμήθεια ποσότητας πυρομαχικών, την υποστήριξη, τις υποδομές και την εκπαίδευση. (το κείμενο συνεχίζεται μετά το Video)

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2019 η Γερμανία αποφάσισε την αναβάθμιση άλλων 101 αρμάτων μάχης, της έκδοσης Leopard-2A6, στο επίπεδο Leopard-2A7V, έως το 2026. Τα δύο προγράμματα θα αποδώσουν συνολικά 205 Leopard-2A7V στο Γερμανικό Στρατό, με κοινή αλυσίδα υποστήριξη και προφανή οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη. Συνολικά, ο Γερμανικός Στρατός θέλει να έχει σε υπηρεσία 328 Leopard-2A7V μέχρι το 2026, που σημαίνει ότι, λογικά, το πρόγραμμα αναβάθμισης θα επεκταθεί και σε άλλα 123 Leopard-2.

Για τις τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν στο Leopard-2 μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Για την εξέλιξη του αρματικού δυναμικού στον Ελληνικό Στρατό, από το 1996 μέχρι το 2018, τις χαμένες ευκαιρίες και τις εναλλακτικές επιλογές που είχαμε μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Μετά το 2024 η 2025, δεν το θυμάμαι ακριβώς, η Γερμανία αποδεσμεύεται απ’την συνθηκολόγηση του Β παγκοσμίου και μπορεί να στείλει στρατεύματα κατά το δοκούν. Σημειώστε το αυτό…

  1. Με τι να τα στείλει, με το τραίνο; Η Γερμανία δεν έχει την δυνατότητα να μετακινήσει τις δυνάμεις της με ανάλογο τρόπο που μπορούν οι ΗΠΑ ή οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Οι Γερμανοί δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων για να συμμετάσχουν σε μια αποβατική άσκηση, πόσο μάλλον να αναπτύξουν ταχύτατα δυνάμεις με τα απαραίτητα στο εξωτερικό.

 2. Νομίζω οτι πρέπει να σκουπισουμε τα μεταχειρισμένα απάρτια και ανταλλακτικά που θα προκύψουν από την αναβάθμιση των 68 Leopard-2A4, 16 Leopard-2A6 για τα δικά μας άρματα, αλλα και η αναβάθμιση αρχικά 85 δικών μας Leopard-2A4 σε Leopard-2A7V.Με αυτόν τον τρόπο θα προκυπτουν ανταλλακτικά για τα παλιά,αλλα αναβαθμίζεις και ένα μέρος τους.Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών που είναι της δεκαετίας του 80,των υδραυλικών συστημάτων αλλα και του συστήματος αυτοπροστασίας που πρέπει να μπεί και στα Α6 είναι χωρίς συζήτηση.Η αύξηση της επιβιωσιμότητάς τους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση οροφής στον Έβρο και μετακίνησης Leo 1a5 σε νησιά προς αντικατάσταση των γηρασμένων Μ60A3 ή M48A5 molf.

  1. Η KMW είναι General contractor στο πρόγραμμα, η Rheinmetall έχει συμμετοχή επειδή πήρε συμβόλαιο για αντικατάσταση συστημάτων όπως το ΣΕΠ, μονάδα ελέγχου του υπολογιστή, νέο αποστασιόμετρο λέιζερ, νέα συσκευή θερμικής απεικόνισης και το νέο πυροβόλο L55A1 με όλα τα σχετικά εξαρτήματα.

 3. Σιγουρα αποτελει ενα προγραμμα με μεγαλο ενδιαφερον για εμας αφου τα ελληνικα leo2,ειδικα τα leo 2A4 αρχικα,θα χρειαστουν εκσυγχρονισμο..επισης στα leo2 πρεπει οπωσδηποτε να τοποθετηθει και ενα συστημα ενεργητικης προστασιας..

  1. Όλες οι Λεοπαρδάλεις θα πρέπει να αποκτήσουν σύστημα ενεργητικής προστασίας και τα 183 Α4 θα πρέπει να πάνε στο L/55.

 4. Οι γείτονες πάντως προχωράνε στην αναβάθμιση του Leo2A4 απο ότι φαίνεται στην παρακάτω παρουσίαση που εμφανίστηκε πρίν απο λίγες εβδομάδες όπου φαίνεται ένα πρότυπο που έχει προχωρήσει αρκετά με ένα νέο πακέτο αναβάθμισης.

  https://m.youtube.com/watch?v=lc0laZFmrzo

   1. Μακάρι να μπορούσαμε να υλοποιήσουμε ένα ανάλογο πρόγραμμα με ένα ελληνοποιημένο πακέτο στα Leopard 2 με συμμετοχή της EODH που έχει τις απαραίτητες γνώσεις σε αυτό το αντικείμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *