Η αμερικανική Raytheon ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο, ύψους $ 355,5 εκατομμυρίων, με την Αμερικανική Αεροπορία για την εφαρμογή προγράμματος ανακατασκευής REIK (Replace Exchange In Kind) βλημάτων κατά ραντάρ AGM-88B HARM (High Speed Anti-Radiation Missile), όμοιων με αυτών που διατηρεί σε υπηρεσία και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα ανταλλαγής υπηρεσιών μεταξύ της Raytheon και της Αμερικανικής Αεροπορίας με παράλληλο όφελος για τους χρήστες βλημάτων HARM, μέσω προγραμμάτων FMS (Foreign Military Sales).

Συγκεκριμένα, η Raytheon, με το συμφωνηθέν ποσό, θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανακατασκευής 1.000 περίπου βλημάτων HARM της έκδοσης AGM-88B για όσους χρήστες το επιλέξουν, μέσω προγραμμάτων FMS, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει 1.600 βλήματα της Αμερικανικής Αεροπορίας στο επίπεδο AGM-88F, μέσω της ενσωμάτωσης του συστήματος HCSM (HARM Control Section Modification). Συν το χρόνο, η Αμερικανική Αεροπορία προσβλέπει στην απόσβεση μέρους ή του συνόλου της δαπάνης, μέσω των πληρωμών, προς το FMS, των χωρών που θα επιλέξουν την εφαρμογή του προγράμματος REIK στα δικά τους AGM-88B HARM.

Υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν σε υπηρεσία 180 συνολικά βλήματα HARM της έκδοσης AGM-88B Block.3A, εκ των οποίων 84 υπηρετούν στην ΠΑ και 96 στην Τουρκική Αεροπορία. Για την ΠΑ η σύμβαση, ύψους $ 90 εκατομμυρίων, για την προμήθεια των 84 AGM-68B Block.3A HARM υπογράφηκε το 1996, ενώ τα βλήματα παραδόθηκαν το 1998. Για την Τουρκία η σχετική σύμβαση, για την προμήθεια 96 AGM-68B Block.3A HARM υπογράφηκε το 1993, ενώ τα βλήματα παραδόθηκαν τη διετία 1994-1995.

Comments

  1. Πολύ σωστός ο τίτλος, «για τρίτες χώρες» όχι για την Ελλάδα που έχει μείνει τελευταία στα θέματα Άμυνάς-εξοπλιστικών, «χάρη» σε όλες τις κυβερνήσεις που περάσανε τα τελευταία 12 χρόνια. Ελλάς το μεγαλείο σού….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *