Το Πολεμικό Ναυτικό προσανατολίζεται στη Γερμανική λύση στο ζήτημα της απόκτησης των νέων τορπιλών. Η τελευταία εξέλιξη αφορά το γεγονός πως το ΓΕΝ ολοκληρώνει νέα Μελέτη Γενικών Επιχειρησιακών Απαιτήσεων και Αναγκών ώστε εκτός από την προμήθεια νέων τορπιλών να εκσυγχρονιστούν και παλαιότερες. Για το θέμα αυτό σας είχαμε ενημερώσει πρώτοι από τον Ιούλιο του 2019.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες στόχος του ΠΝ είναι με απευθείας ανάθεση να αποκτηθούν νέες τορπίλες και συγκεκριμένα η DM2A4/SeaHake mod 4 καθώς και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών SUT Mod 0 είτε σε επίπεδο SUT Mod 3 είτε σε επίπεδο SUT Mod 4.

H Γερμανική τορπίλη SeaHake Mod.4 ER. (Φωτογραφία Γιάννης Νικήτας, Euronaval 2018)

Τα βασικά επιχείρημα του ΠΝ είναι πως οι Γερμανικές τορπίλες διασφαλίζουν πλήρη συμβατότητα με το τακτικό σύστημα των υποβρυχίων (πρόκειται για τα ISUS 90-15 και ISUS-90-46) και πως η Γερμανική εταιρεία Atlas Elektronik προσφέρει με το πακέτο της αγοράς των νέων τορπιλών και δωρεάν εκσυγχρονισμό περί των 25 παλαιών  τορπιλών SUT Mod 0.

Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί πως ενώ η Ιταλική τορπίλη Blackshark έχει πιστοποιηθεί πλήρως και είναι συμβατή στα Πορτογαλικά U-214 το ΠΝ επιμένει στη Γερμανική λύση.

Σε περίπτωση απόκτησης της Γερμανικής μονόδρομος πρέπει να είναι η SeaHake Mod.4 ER και όχι η απλή DM2A4/SeaHake mod 4.

Η Atlas Elektronik παρουσίασε την βελτιωμένη έκδοση αυξημένου βεληνεκούς SeaHake Mod.4 ER, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της οποίας είναι ότι είναι πλήρως διασυνδεμένη με το σύστημα μάχης, τόσο των «214», όσο και των «209». Δηλαδή δεν χρειάζεται καμία πιστοποίηση, από τη στιγμή της φόρτωσης στο υποβρύχιο είναι λειτουργική-επιχειρησιακή (Plug-and-Play). Η ιστορία των τορπιλών της οικογένειας DM ξεκινά το 1959, με την παρουσίαση της DM-1 «Seeschlange». Λίγο αργότερα αναπτύχθηκε η DM-2 «Seal». Το 1967 άρχισε η ανάπτυξη της έκδοσης DM-2A1 «Seal», ενώ το 1971 άρχισε να αναπτύσσεται η έκδοση DM-2A2 «Seal». Το 1985 ξεκινά η ανάπτυξη της έκδοσης DM2A3 «Seeheckt», ενώ η έκδοση DM-2A4 «Seeheckt» ολοκλήρωσε την ανάπτυξή της το 1999. H έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς SeaHake Mod.4 ER ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της περί το 2015.

Σε κάθε περίπτωση εκτίμηση μας είναι πως το ΠΝ πρέπει να διαθέτει ποιοτική διαφοροποίηση από τα όπλα του αντιπάλου και κυρίως καλύτερα όπλα από πλευράς σχεδίασης και τεχνικών χαρακτηριστικών. Μην μας διαφεύγει πως οι γερμανικές τορπίλες είναι παλαιότερης σχεδίασης ενώ αδιαμφισβήτητα τόσο οι Ιταλικές όσο και οι Γαλλικές είναι ανώτερες από πλευράς τεχνικών στοιχείων.  Ιδανικά θα μπορούσε να επιλεγεί μια μη Γερμανική τορπίλη για τα «214» και τον «ΩΚΕΑΝΟ» ενώ για τα υπόλοιπα «209» να επιλεγεί ο εκσυγχρονισμός που προτείνουν οι Γερμανοί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ποιοτική ανωτερότητα των νέων τορπιλών του ΠΝ και η αύξηση των δυνατοτήτων για τα παλαιότερα ελληνικά υποβρύχια.

Από πλευράς διαδικασιών ο ΥΕΘΑ πρέπει να περάσει το θέμα από τη Βουλή στην αρμόδια επιτροπή και ακολούθως ΚΥΣΕΑ ώστε να συναφθεί η σύμβαση.

Comments

  1. Με αποτέλεσμα?
   Οικονομια κανουμε κ τωρα.
   Θεωρω τεραστιο λαθος να παρουμε ιδιες τορπιλες με τους απεναντι.
   Τη στιγμη που υπαρχουν καλυτερες.

 1. Προφανώς η πρόταση των Γερμανών αφορά σε ΜΙΑ προσφορά και ΜΙΑ διαπραγμάτευση με ΠΟΛΥ μικρότερο κόστος. Η απόφαση για εκσυγχρονισμό των SUT και αγορά Blackshark αναγκαστικά περιλαμβάνει ΔΥΟ ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με ΠΟΛΥ μεγαλύτερο κόστος ανάλογα με τις ορέξεις των φίλων Γερμανών και άγνωστο χρόνο ολοκλήρωσης. Άλλο 38+0 τορπίλες και άλλο 38+25. Από το άρθρο απουσιάζει κάθε αναφορά σε χρόνους παράδοσης, που μάλλον είναι η πιο σημαντική παράμετρος εδώ που φτάσαμε.

 2. To θέμα είναι την Γερμανική την έχουν και οι μογγολοι που προορίζετε για να τους τορπιλίσει !!! Σημάνει οτι γνωρίζουν τα θετικά και αρνητικά της τορπίλας, γνωρίζουν και την τεχνολογία της με οτι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχία της αποστολής . Γνώμη μου είναι αναβάθμιση των παλαιών μαζί αγορά γερμανικών ER σε ενα γερμανικό συμβόλαιο και αγορά ιταλικών (ελπίζω να έχουν διαφορετικούς ερευνητές οι ιταλικές από της Γερμανικές ).

  ER σε τορπίλα έχει νόημα σε ανοικτές θάλασσες νομίζω … Καλό θα ήταν ένας αριθμός από της Mod4 να είναι ER αλλά όχι όλες .

 3. Έχει χαθεί παρα πολύς χρόνος

  Δεν μας παίρνει να κάνουμε πειράματα η να πάρουμε οποιοδήποτε ρίσκο με άλλες τορπίλες

  Οι γείτονες θα έχουν επιχειρησιακό το 1o δικό τους 214 AIP σε 1-2 χρονια και έχουν ΉΔΗ σύχρονες τορπίλες

  Πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα και να απαιτήσουμε και ενδιάμεση λύση μέχρι να παραδοθούν οι δικες μας τορπίλες

  Δεν θα τους λείψουν μερικές DM3 αφού ο στόλος τους είναι σε ακινησία

   1. Κοίταξε εγώ είμαι Μαοϊκός:
    Aσπρη γάτα -μαύρη γάτα- καφέ γάτα αρκεί να πιάνει τα ποντίκια!

    Εάν η ιταλική τορπίλη μπορεί να ενσωματωθεί άμεσα και χωρίς περιπέτειες στο ISUS είναι σε ανταγωνισtικη τιμή και μας προσφέρουν και μερικές ως ενδιάμεση λύση κανένα πρόβλημα!

    Οι Γερμανοί ας πάρουν τον εκσυχρονισμό των SUT ως παρηγοριά
    Κανονικά έπρεπε να μιλάγαμε και για κάνα μεταχειρισμένο SAURO
    πλακoνωνομαστε για τις Μπελάδες αλλα ξεχνάμε πως τα 209/1100 πενηνταρίζουν πολύ σύντομα

 4. Μάλιστα, θα επιβραβεύσουμε δηλαδή τη γερμανική βιομηχανία και πολιτική γενικότερα για τη βοήθεια και τη στήριξη που μας παρέχουν εδώ και πολύ καιρό.

  1. Σε συνδυασμό με το συμβιβασμό για τα υλικά των 214 δε θεωρώ ότι υπάρχει λόγος για προμήθεια από Γερμανία. Να γινόταν συμβιβασμός με κατασκευή των δύο επιπλέον 214 να δώσουμε και τις τορπίλες.
   Η Γερμανία είναι εχθρός της Ελλάδας από την εποχή του ΑΠΠ και δεν το ξεχνάει ποτέ. Ο στόχος της είναι η καταστροφή της Ελλάδας και είναι το πιο φιλοτουρκικό κράτος της Ευρώπης. Εμείς γιατί έχουμε τόσο κοντή μνήμη;

   1. Παλι τα παραμυθια περι εχθρων Γερμανων.;
    Το να εχει μια χωρα αντιθετα συμφεροντα απο εσενα δεν την κανει εχθρο σου.
    Αντιπαλο ισως αρα κατι διαχειρισιμο.
    Η αγορα δεν ειναι ουτε επιβραβευση ουτε στηριξη στην χωρα αυτη αλλα αποτελεσμα της τιμης και των χαρακτηριστικων της προτασης..Ουτε η τορπιλη χανει την ικανοτητα της επειδη την εχουν και οι απεναντι ..Με αυτην την λογικη δεν θα επαιρναν και οι ιδιοι τα ιδια υποβρυχια με εας αφου τα γνωριζουμε καλα.
    Η θα κατηγορουσαν τους Γερμανους για φιλελληνικη σταση σε καθε πωληση υλικου σε εμας.
    Δεν αγοραζεις απο μια ιδιωτικη εταιρεια για πολιτικη στηριξη αλλα για να καλυψεις πρωτα τις αναγκες σου.Τα περι στηριξης ειναι ελληναραδικες εξηγησεις για δικαιολογηση μιζων και απευθειας αναθεσεων και πουθενα δεν συναντονται διεθνως. Τι στηριξη ουσιωδη πλην αερα κοπανιστου παρειχε.λχ.η Γαλλια τοσα ετη στην χωρα μας;
    Με υπερκοστολογησεις ενδεχομενων αγορων η εκσυγχρονισμων εκβιαστικα και σε αλλες ακομη προμηθειες ανταλλακτικων στα Μιραζ ;Eαν ακουγαμε διαφορους φωστηρες δεν θα ειχαμε αγορασει πρωτοι το καλυτερο ΑΙP υποβρυχιο στον κοσμο η τα επισης καλυτερα αρματα αλλα κατωτερα για να τιμωρησουμε με μερικα δις λιγοτερα την Γερμανια που στα παλια της υποδηματα αν αγορασουμε τα λιγα που αγοραζουμε κατα καιρους. Με τετοιες αποψεις μπανανιας φυσικα ομως και δεν θα κερδισεις καμια στηριξη ..
    Μετα θα κλαιγονται ορισμενοι οταν πουλανε οι Γερμανοι στους Τουρκους οπλα οταν οι ιδιοι ζητουν εμπαργκο αγορας απο την χωρα αυτη.
    Ολα πλεον εινας συμφεροντα και τιποτε αλλο ..Και επειδη γεμισαμε ξαφνικα»ανθελληνες» Αγγλους ,Γερμανους ,Ολλανδους ,Φινλανδους μαλλον το προβλημα ειναι στην δικη μας διαχειριση και οχι στων αλλων.

    1. Αν τα λες αυτά για τη Γαλλία δεν έχεις δίκιο και καλύτερα θα ήταν να μην εκτίθεσαι.
     Scalp exocet κ επιτέλους κόψτε την καραμέλα με την FOS που όλα τα μαχητικά χρειάζονται.
     Απλα μερικές υπογράφονται κατευθείαν άλλες μετά από 40 κύματα.
     Η γερμάνια ειναι κατεξοχήν φίλη της Τουρκίας αυτό απο μόνο του αρκεί χωρια το μένος που ειχαν για να πτωχευσουμε.
     Μήπως θελεις να σκεφτείς λίγο τι έγινε με τα Leopard φίλε μου?
     Που με το που τους εσκασες τα δις για τα Hel κ πηρες πλεονέκτημα τρομερο με την κανη 120μμ τι εγινε με τα Α4?

     1. Εγω εκτιθεμαι με οσα γραφω η εσεις ?
      Τι εγινε με τα Leo για πες μας να γελασουμε ολοι μαζι ..
      Πουλησαν μεταχειρισμενα και στους Τουρκους σε ποσοτητες επειδη τα ζητησαν ..
      Ενω εμεις τα αγνοησαμε επιδεικτικα και κατα την αγορα των νεων και στην συνεχεια και επρεπε ταχα μου να αρνηθουν την πωληση σε αυτους επειδη μας ενοχλουσε εμας ..
      Αρα να μη εχουν κερδη για να μην τους πει ο μεσος ελληναρας φιλοτουρκους .
      Αυτα τα παραμυθια και ο τροπος σκεψης μας εφεραν εδω αλλα δεν βλεπω προκοπη,
      Ελευθερη αγορα λεγεται αρχηγε και εχετε και καθε χωρα ενδιαφερετε να πουλησει για κερδος ..
      Μετα εχετε και την εντυπωση πως δεν εκτιθεστε οι ιδιοι με οσα γραφετε.
      Πια καραμελα με την Fos?
      Οι φιλοι και συμμαχοι Γαλλοι σε εκβιαζουν με ανηκουστες τιμες ενας απο τους λογους της καθυστερησης της υπογραφης της συμφωνιας εαν δεν το ξερεις και για αυτο και τοσο καιρο ειχαμε διαπραγματευσεις ωστε να πεσουν οι τιμες χωρια τα ποσα ζητουσαν παλι εκβιαστικα για την αναβαθμιση των Μ-2000 σε -5 που στο τελος ελεγαν οτι δεν γινεται ενω κατοπιν την δεχθηκαν για τους Ινδους .
      Κανεις δεν ειναι εχθρος σου πλην των Τουρκων και αλλων γειτονικων χωρων ..
      Παψτε να βλεπετε φαντασματα παντου.

     2. Απαντηση στον Ο/Η ETS
      5 Ιανουαρίου 2020 στις 08:23

      Είναι γνωστό οτι δεν ζητήθηκαν τα ΛΕΟ για έπρεπε να παραχωρηθούν στους |Τούρκους με εμάς να νομίζουμε οτι παρόλο που θα εξισωθούν οι κανες το επίπεδο θωράκισης σκοπευτικά κτλ είναι χαοτικά καλύτερα τα δικά μας… να ξέρεις όμως οτι εμείς φυσικά κ τα θέλαμε όλα!! θα είχαμε ξεμπερδέψει για πάρα πολλά χρόνια με το αρματικό δυναμικό.
      Πάλι έχεις λάθος για τα Mirage δυστυχώς γιατί να ξέρεις το -5 είναι ανώτερο από το Advanced στην εναέρια μάχη. τόσα λεφτά χρειαζόταν η αναβάθμιση των egm όσα τελικά πλήρωσαν κ οι Ινδοί. που πήγαν για 100? αεροπλάνα εμείς δεν ξέραμε καν τι θέλουμε κ λογικά να σπρώξει στο ραφαλ όταν αυτοί αποσύρουν το ενα αεροπλάνο κ εισάγουν το άλλο.
      Τι να σου πω καλό είναι να βλέπουμε από πιο ψηλά την εικόνα. Ωραίο οργανωμένο κράτος η Γερμανία αλλά εμείς δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά πολλά μαζί τους γιατί όπως λέει ένας συνομιλητής παρακάτω τα συμφέροντα μας διαφέρουν ενώ με την Γαλλία ανέκαθεν ταυτίζονται.

     3. Aπανταω εδω στο τελευταιο σου σχολιο γιατι δεν μου εμφανιζει πεδιο απαντησης .
      Τα Leo-2 δεν ζητηθηκαν απο καθαρη αδιαφορια οπως και για τον ιδιο λογο δεν ζητηθηκαν τα Marder και τα Gepard και τοσα αλλα ..
      Εαν τα επαιρναν οι Τουρκοι ,που δεν τα πηραν ακριβως επειδη ειχαν ηδη ΤΟΜΑ ,θα ελεγαν μετα ορισμενοι οτι τους τα εδωσαν λογω φιλικων διαθεσεων ενω στο μεσοδιαστημα εμεις θα αδιαφορουσαμε ως συνηθως.
      Οι Γερμανοι δεν ειχαν κανενα προβλημα να στα δωσουν αλλα ο ΕΣ ηθελε καινουργια και σνομπαρε τα μεταχειρισμενα ..Αλλες εποχες τοτε και φυσικα τα μεταχειρισμενα δεν θα ειχαν μιζες …
      Η αδιαφορια ακομη και μετα την μεγαλη συμφωνια παραχωρησης στην Τουρκια συνεχιστηκε αφου και τοτε υπηρχαν LEO-2 διαθεσιμα απο Γερμανια αλλα και αλλες χωρες..Οπως και σημερα αλλα με αλλες τιμες πλεον .. .
      Να σου θυμισω Γερμανικη προταση με εξευτελιστικη τιμη παραχωρησης LEO-2 που αγνοηθηκε απολυτα?
      .Σημερα που τα αποθεματα στερεψαν η τα διαθεσιμα ελαχιστα ακριβηναν ανακαλυψαμε οτι τα θελαμε ..
      Οπως θελαμε και τα ABRAMS και υπαναχωρησαμε στο τελος εκθετοντας οσους ειχαν μοχθησει για την συμφωνια .
      Και εκει ακολουθησε παραμυθολογια οτι ταχα μου ανετρεψαν παρασκηνιακα(!) την συμφωνια οι του Γερμανικου λομπι ταχα μου επειδη ηθελαν να παρουμε Leo που δεν παιρναμε ουτως η αλλως!
      Οτι ναναι δηλαδη.
      Τα -5 ειναι σε καποια χαρακτηριστικα τους ανωτερα αλλα η τιμη που ηθελαν οι Γαλλοι να μας τα εκσυγχρονισουν πλησιαζε αυτην ενος καινουργιου ..
      Γνωστα και χιλιογραμμενα και φυσικα υπαναχωρησαμε .
      Το να θελουν να σου πουλησουν ενα νεοτερο αεροσκαφος δεν σημαινει οτι πρεπει να σε αναγκασουν να απαξιωσεις ενα προηγουμενο με το να μην στο εκσυγχρονιζουν σκοπιμα φουσκωνοντας την τιμη ωστε να σε αποτρεψουν.
      Το εαν τα συμφεροντα μας ταυτιζονται η οχι με την Γερμανια δεν ειναι λογος να μιλαμε για εχθρες η αποκλεισμο Γερμανικων προιοντων απο τις αγορες στην αμυνα.
      Ο Καμμενος ειχε τετοιες αποψεις και παρατησε τα ΝΗ90 στην τυχη τους επειδη ησαν, ακουσον ακουσον, προιον και Γερμανικης εταιρειας και σημερα δεν τα εχουμε παραλαβει ολα και πετουν απο αυτα ελαχιστα ..
      Ουσιαστικα πληττοντας την αμυνα μας γιατι αν αυριο χρειαστουν δεν θα τα διαθετουμε λειτουργικα ..
      Ο ορισμος του αυτοχειριασμου δηλαδη για να πουλησει κουφιο πατριωτισμο στο κοινο του ο ανοητος .
      Υποψιαζομαι επισης οτι χαντακωσε και την αγορα τορπιλων αφου φαινεται πως απο τοτε οι Γερμανοι ειχαν καταθεσει καλυτερη προταση και φυσικα την εθαψε..
      Ολα τα συμφεροντα και οι ισορροπιες αλλαζουν συνεπως η διατηρηση μιας ακαμπτης στασης απεναντι στην Γερμανια ειναι εναντια στα δικα μας …
      Ολα ειναι ρευστα και φυσικα οι Γερμανοι ηταν ανεκαθεν αντιπαλοι σου επειδη επαιρνες το μερος των Αγγλογαλλων ,απλο ειναι ..
      Απο τον Α Παγκοσμιο μεχρι τον Β ησουν σταθερα μελος του συνασπισμου εναντιον της γιατι να σου φερθουν καλυτερα ?
      Δεν υπαρχει καμια υποβοσκουσα φυλετικη απεχθεια η διαχρονικη εμμονη τους μαζι μας οπως με των Τουρκων..
      Οι Τουρκοι σε μισουν και επιθυμουν να σε αφανισουν σε καθε επιπεδο ,τελεια και παυλα..
      Καμια σχεση το ενα με το αλλο και οσοι τα εξισωνουν απλα διαστρεβλωνουν σκοπιμα την πραγματικοτητα επειδη οταν θες να δεις κατι το βλεπεις παντου σε τελικη αναλυση ακομη και εκει που δεν υπαρχει.
      Οι Γερμανοι δεν συμπαθουν ουσιαστικα τους Τουρκους ειδικα σε επιπεδο πολιτων αλλα σε πολιτικο επιπεδο η Τουρκια εχει προσελκυσει επενδυσεις την ωρα που εμεις κυνηγουσαμε το κακο κεφαλαιο και κρατικοποιουσαμε τα παντα ,εχει δυναμικη μειονοτητα εκει και ειναι συνεπης σαν κρατος και διεκδικει κατι που δεν εμεις απλα δεν κανουμε και σε συνδυασμο με τις μνημες απο την Γερμανικη κατοχη εχουμε απομακρυνθει απο ενα σοβαρο ενδεχομενο συνεργασιας η επενδυσεων απο την χωρα αυτη.
      Το κακο ειναι οτι αυτες οι επενδυσεις απο την Γερμανια στην Τουρκια εχουν δωσει στην δευτερη χαρακτηρα προνομιακου συνομιλητη και οχι καποια συμπαθεια μεταξυ τους ..
      Ας αναζητησουμε λοιπον τον Αντρικο να απολογηθει για τα πεπραγμενα του.
      Mεχρι και ανυπαρκτες γενετικες συγγενειες αναζητουν καποιοι στις φαντασιες τους μεταξυ των δυο για να στηριξουν τα αστηρικτα.
      Οι δε Γαλλοι απο την αλλη απλα στηριζουν στα λογια τις κινησεις μας και τιποτε αλλο ..
      Μεχρι και την Αθηνα εχουν βομβαρδισει οι φιλοι και συμμαχοι με θωρηκτο τους μεταξυ αλλων.
      Πρακτικα εχουν και αυτοι νιψει τας χειρας τους περαν ανωδυνων δηλωσεων.
      Η χωρα δεν εχει φιλους και συμμαχους αλλα συμφεροντα ..
      Ας μαθουμε τουλαχιστον απο την Τουρκια και την πολιτικη της που προσεγγισε την Ρωσια εναν διαχρονικο ιστορικα εχθρο της με γνωμονα τα συμφεροντα της σημερα κατι πολυ χειροτερο απο την προσεγγιση Ελλαδας Γερμανιας στα ματια ορισμενων η οποια φυσικα θα πρεπει να γινει σε ισοτιμη βαση και με προυποθεσεις που μονο μια ελληνοπρεπης κυβερνηση μπορει να θεσει και οχι φυσικα οι εξαρτωμενοι του σημερα με τις υπογειες σχεσεις με διαφορες Γερμανικες εταιρειες. ..
      Αλλο ομως η επιχειρησιακη αναγκαιοτητα της αγορας Γερμανικων τορπιλων που εξεταζει και γνωριζει καλυτερα το ΠΝ για να ερθουμε στο αρχικο θεμα ..
      Προσωπικα αφου θα αγορασουμε οχι πανω απο 30-35 νεες τορπιλες θα θεωρουσα ιδανικη λυση και την αγορα αλλων 30 BSA ωστε και αποθεμα να εχουμε σοβαρο και εκσυγχρονισμενες τις SUT και διαφοροποιηση τυπων ..
      Αλλωστε οι Τουρκοι εχουν και Γερμανικες και Αγγλικες και Αμερικανικες τορπιλες στα Υ/Β τους αρα το θεμα πολυτυπια δεν πειθει αφου μιλαμε για συστηματα με ελαχιστη παρουσια και κοστος συντηρησης ,
      Οτι συμφερει την Ελλαδα αυτο ειναι ο οδικος μου χαρτης και οχι η ιστορικη παρουσια απλα.
      Σε τελικη αναλυση εαν το θες και ετσι σου θυμιζω το ρητο του λαου μας
      «Κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου κοντύτερα»
      Εξαιρουμενων των Τουρκων και αλλων γειτονων.

     4. Αγαπητε φιλε μου ΕΤΣ και επειδη μπορει να διαφωνουμε για παντα μαλλον στο θεμα.
      Το να μην βλεπεις οτι σε οτι εχει να κανει με τη Γερμανια και το Ελληνικο δημοσιο υπαρχει μιζα δεν θα αλλαξει το γεγονος οτι αυτο ισχυει.
      Δεν λεω πως οι δικοι μας ειναι αγιοι κ για ολα φταινε οι κακοι Γερμανοι αυτο θελει προσοχη.
      Αλλα ειναι ενα κρατος με κακες κακιστες πρακτικες εναντια στην Ελλαδα.
      Δες μια μια τις συμβασεις δεν εχω το χρονο να τις γραψω.
      αν ακομα κ μετα απο αυτο δεν πειστεις δεν εχω καποιο ακομα επειχηρημα ωστε να σε πεισω.
      Σε ευχαριστω για τον ομορφο διαλογο.

    2. Γενικά έχω ως αρχή να μην απαντάω σε αήθη και προσβλητικά σχόλια, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση, διότι θεωρώ μεγάλης σημασίας το ζήτημα και είναι καλό να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις σε όσους διαβάζουν τα σχόλια.
     Η Γερμανία είναι διαρκής εχθρός της Ελλάδας και όχι αντίπαλος.
     Η οργάνωση και εκτέλεση της γενοκτονίας των Ελλήνων κατοίκων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έγινε από το γερμανικό στρατό και είναι συνυπεύθυνοι μαζί με τους Τούρκους για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.
     Η εισβολή και κατοχή της Ελλάδας που συνοδεύτηκε από την εξόντωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και την καταλήστευση της περιουσίας του Ελληνικού λαού είναι έργο Γερμανικό.
     Η διαφθορά και οικονομική καταστροφή της χώρας από το γερμανόδουλο σημιταριό, μητσοτακαριό και άλλα νεοραγιαδικά μορφώματα έγινε με την ενεργό συμμετοχή γερμανικών εταιριών που εμπλέκονται στην πλειοψηφία των οικονομικών σκανδάλων της χώρας.
     Η σύγχρονη σαδιστική μνημονιακή λαίλαπα που έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, από το οπόιο δεν ξέρουμε ακόμα να θα γλιτώσουμε είναι έργο γερμανικό.
     Η καταλήστεψη της ελληνικής περιουσίας για (τρίτη φορά στην ιστορία) μέσω του Υπερταμείου είναι έργο γερμανικό.
     Η μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη λαθρομεταναστών είναι έργο γερμανικό.
     Η προώθηση της προδοσίας των Πρεσπών υποστηρίχτηκε τα μέγιστα από την γερμανική πολιτική ελιτ.
     Αυτά δεν είναι απλά γεγονότα αντιπαλότητας συμφερόντων. Είναι de facto προσπάθεια αφανισμού ενός έθνους από άλλο έθνος κατ’ εξακολούθηση.
     Για κανένα από τα ιστορικά εγκλήματα αυτά εναντίον της Ελλάδας, δεν έχει εκδηλώσει έμπρακτα τη μετάνοια της η Γερμανία. Κάτι που σημαίνει ότι θεωρεί θεμιτό να συνεχίζει το καταστροφικό έργο της εναντίον του Ελληνισμού.
     Αντίπαλοι μας είναι άλλες δυνάμεις λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, π.χ. αγγλοσαξωνικές, ρωσικές κλπ. Με τους αντιπάλους σου μπορείς να τα βρεις αν δημιουργηθεί σύμπλευση συμφερόντων, κάτι που φαίνεται να γίνεται μερικώς την τρέχουσα συγκυρία. Με Τούρκους και Γερμανούς όχι γιατί το συμφέρον τους είναι η εξαφάνιση σου από το χάρτη. Το έχουν αποδείξει και οι δύο πάμπολλες φορές στη διάρκεια του προηγούμενου και αυτού του αιώνα. Όσο πιό γρήγορα γίνει αντιληπτό αυτό τόσο πιό εύκολα θα δημιουργηθεί η προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας.

     1. Μην λέτε χαζά ότι η Γερμανία θέλει να εξαφανιστούμε από το χάρτη, αν το ήθελε θα είχε γίνει ήδη με την χρεοκοπία της χώρας.
      Όλοι τα συμφέροντά τους κοιτάζουν, αλήθεια ειναι βεβαια και από τη άλλη, ότι τα συμφέροντα μας αυτή την στιγμή μας φέρνει πιο κοντά στους Γάλλους.

     2. Που τα ειδες τα αηθη σχολια για πες μας να τα δουμε και εμεις αφου κανεις και εξαιρεση..?
      Ολα οσα γραφεις ειναι αποτελεσμα της ανικανοτητας και διαφθορας του ελλαδικου πολιτικου συστηματος και οχι καποιου απιθανου φανταστικου σχεδιου για την καταστροφη μας απο την Γερμανια ..
      Απο συνομωσιολογικα σεναρια αλλο τιποτα οι Ελληνες ..
      Το συνδρομο του ομφαλου του κοσμου καλα κρατταει.
      Αλλο να αναφερεις γεγονοτα και αλλο να τα αποδιδεις αυθαιρετα σε καποιο διαχρονικο μισος η αποστολη αφανισμου μας απο ενα αλλο εθνος πλην των Τουρκων φυσικα που το δηλωνουν και το επιδιωκουν ανοιχτα ασταματητα .
      Αποδειξη ειναι οτι και σε αλλες χωρες οπου μπορεσε η Γερμανια φερθηκε αναλογα ..
      Και εκει σχεδιο αφανισμου των λαων αυτων?
      Αγνοεις οτι η Γερμανια ειναι φορεας μια τιμωρητικης προτεσταντικης ηθικης και οι σχεσεις της με αλλους λαους βασιζεται σε αυτη την οπτικη και αυτο αποτελει ενα μερος της εικονας της συμπεριφορας της απεναντι μας .
      Η χωρα εγινε πχ αποθηκη μεταναστων επειδη η Γερμανια το προτεινε η επειδη εσυ το δεχθηκες και ανοιξες τα συνορα σου σαν καλος ραγιας?
      Καθε χωρα με ισχυ εκμεταλλευεται καταστασεις προς οφελος της οσο της το επιτρεπουμε ειτε Γερμανια λεγεται ειτε ΗΠΑ ειτε Γαλλια κλπ.
      Η γενοκτονια των Ελληνων εγινε με την συνεργασια των Γερμανων και η Φραγκοκρατια ηταν επισης καταστροφικη και γενοκτονικη για τον ελληνισμο αρα οι αμεσοι απογονοι τους Γαλλοι πρεπει με τα μυαλα σας να λογοδοτησουν και να ζητησουν συγγνωμη και φυσικα ειναι και αυτοι εχθροι μας ιστορικα αφου το παμε ετσι.
      Η συμφωνια των Πρεσπων στηριχθηκε μεταξυ αλλων και απο ολες σχεδον τις Ευρωπαικες χωρες και κυριως τις ΗΠΑ αλλα εσυ βλεπεις μονο την Γερμανια.
      Η μνημονιακη λαιλαπα συντελεστηκε απο την προθυμη υπαγωγη μας απο Ελληνες ψηφισμενους πολιτικους στην Τροικα και οχι επειδη το ηθελε καποια χωρα.
      Η Γερμανια δεν επιθυμει οπως η Τουρκια η η Αλβανια η τα Σκοπια να σε διαμελισει γεωγραφικα η να κλεψει την ιστορια σου η να παρει εδαφη σου αρα δεν ειναι εχθρος σου αλλα γεωπολiτικος σου αντιπαλος με σκληρη πολιτικη παρουσια με στοχο την εκμεταλλευση αλλα μεχρι εκει ..
      Εαν δεν το καταλαβετε αυτο δεν εχει νοημα καμια συζητηση.
      Τα υπολοιπα ειναι στειρος αντιγερμανισμος στα χναρια του αντιαμερικανισμου και θεωρω οτι στερει απο την χωρα μια σοβαρη πιθανοτητα να εκμεταλλευτει ευκαιριες ..
      Εσεις φυσικα θα ισχυριστειτε αλλα γιατι ο λαικισμος πουλαει και εδω σταματαει η συζητηση ..
      Η σωτηρια της χωρας ερχεται με αναζητηση λυσεων και οχι εμμονες και συνδρομα καταδιωξης εκει τουλαχιστον που δεν υπαρχουν ..
      Ας βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του …

 5. Δεν μου κάνει εντύπωση η αγάπη για γερμανικά όπλα από αυτήν την κυβέρνηση κ όχι μόνο όπλα από Γερμανία….εάν θέλουμε κάτι παραπάνω από τους γείτονες η αγοράζουμε blackshark η f21η mk48mod7 τις τελευταίες δεν τις έχουν οι γείτονες έχουν τις mod6 οι mod7 είναι πλήρως ασύρματες δύσκολο να τις ζητήσει ο Μητσοτάκης μεθαύριο από τον Τραμπ

 6. Η επιλογή είναι μεταξύ BSA και SeaHake Mod.4 (η έκδοδη «ΕR» δεν έχει κερδίσει συμβόλαιο ακόμα)… μιας και είναι πιστοποιημένες στα νεότερα ISUS.
  Αν δεν δούμε τις προσφορές δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, εκ πρώτης η επιλογή της BSA δείχνει η καλύτερη λύση.
  Ερωτηματικό η SeaHake Mod.4 ΕR…

 7. Θα μπορούσαμε κάλιστα να απορίψουμε τις γερμανικές τορπίλες με το πρόσχημα της μη καταβολής στη χώρα μας της κατοχικής αποζημίωσης…και να πάρουμε τις γαλλικές που και ανώτερες είναι και μας στηρίζουν γενικά οι Γάλλοι περισσότερο σε ότι έχει να κάνει με τους απέναντι μας…που οι ίδιοι είναι φιλαράκια από παλιά…

 8. Γαλλικές γιατί θα πρέπει να αγοράσουμε στο μέλλον Γαλλικά υποβρύχια. Τα Γερμανικά πλέον μας είναι άχρηστα αφού τα έχουν οι εχθροί μας και ο φίλος του εχθρού μας (Γερμανοί, Ιταλοί) είναι επίσης εχθρός. Μάλλον έχουν μία χρησιμότητα και πρέπει να κρατήσουμε ένα Γερμανικό. Να το χρησιμοποιήσουμε στην εκπαίδευση για τη χρήση των Belhara εναντίων τους.

   1. Να τα πετάξουμε όχι αλλά πρέπει να κόψουμε με το μαχαίρι τις μελλοντικές γερμανικές προμήθειες. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό μας εχθρό στην Ευρώπη για την προσπάθεια καταστροφής μας. Που μετρά 3 απόπειρες καταστροφής του Ελληνισμού σε 100 χρόνια (γενοκτονία, ΒΠΠ, και μνημονιακή κατάκτηση) για καμία από τις οποίες δεν έχει μετανοήσει. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε να τους αφήνουμε να ξαναδοκιμάζουν μέχρι να τα καταφέρουν;

   2. Ατελής επένδυση, χωρίς τορπίλες και με κλειστά και καταχρεωμένα από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ναυπηγεία. Και γύρευε πόσα είναι επιχειρησιακά από τα 5 AIP.

    Φοβάμαι ότι με τόσα χρόνια που περάσανε και τόσο χρήμα που έπεσε χωρίς να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ότι χρήμα και να πέσει σε αυτά χαμένο θα πάει.

    Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, μέχρι τα συμφέροντα των Γερμανών να ευθυγραμμιστούν με τα δικά μας, και όταν γίνει αυτό βλέπουμε..

 9. Κατσε μην δουμε στο τελος αντι για Μπουχαρα καμια ΜΕΚΟ Α200 και καψουμε καπιστρι…
  Πως το ειπε ο αγγλος προπονητης: στο τελος κερδιζουν παντα οι γερμανοι.

  1. Δεν τους βλέπουμε όμως να προωθούν δυναμικά τα προϊόντα τους είτε φρεγάτες είτε τορπίλες σε αντίθεση μεNaval Goup και LM
   Είτε ξέρουν πως δεν έχουν ελπίδα όπως φέρθηκαν στις προηγούμενες αγορές και στη διάρκεια της κρίσης
   είτε γνωρίζουν πως δεν έχουμε τη οικονομική δυνατότηtα να προχωρήσουμε και δεν σπαταλάνε το χρόνο τους με μας
   Είδομεν

 10. Προσωπικά θα προτιμούσα να απεξαρτηθούμε σιγά σιγά απ τους Τεντέσκους, δεν τους εμπιστεύομαι καθόλου, αλλά το δέλεαρ εκσυγχρονισμού των παλιών τορπιλών είναι μεγάλο, το καταλαβαίνω.

 11. Οι κακοήθειες και το ειρωνικό ύφος συνεχίζονται και πραγματικά δεν αξίζει να ξαναασχοληθώ. Για τη σωτηρία της πατρίδας το μόνο σύνδρομο που πρέπει να ξεπεράστεί είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Δύσκολο βέβαια όταν για πολλά χρόνια η κυρίαρχη ιδεολογία του πολιτικού συστήματος είναι ο γερμανοτσολιαδισμός με ορθολογικό φερετζέ.

  1. Αν μας κάνουν οι Γερμανικές καλώς να πάρουμε Γερμανικές, άλλωστε ειναι οι μόνες που ειναι εξ αρχής πλήρως πιστοποιημένες. Τι δεν καταλαβαίνεται ακριβώς ορισμένοι;
   Μήπως θέλετε να πληρώσουμε εκατομμύρια επιπλέον για να πιστοποιηθούν νέες τορπίλες στο ISUS, θα σας ικανοποιήσει σε κάτι;
   Το ερωτηματικό που γενάτε ειναι ενώ οι Ιταλικές τορπίλες BSA είναι πιστοποιημένες στα Ιταλικά 212 με ISUS και φέρονται ως ανώτερες τεχνολογικά και ίσως φθηνότερες και άγνωστες στον εχθρό, γιατί να μην προτιμηθούν…

   1. Ταυτόχρονα υποχρέωση μας είναι η εξουδετέρωση των δύο μεγαλύτερων εχθρών μας, δηλαδή Τούρκων και Γερμανών! Τι δεν καταλαβαίνεις?

    1. Όπως καταλαβαίνεις από εγώ εξω από το χορό, θεωρώ καλύτερη την Ιταλική λύση, αν όμψς το ΠΝ κρίνει ότι δεν υπάρχει το θέμα που αναφέρεις, η δική μου και δική σου γνώμη περισσεύει, κατανοητό;

    2. Πολύ σωστή η επιλογή των Γερμανικών τορπίλων.
     Ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις πολύ καλές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γερμανικό παράγοντα.
     Όσοι αντιδρούν ξυδάκι.

   2. Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνω αυτό που λέτε, απλά έχω διαφορετική ιεραρχία αξιολόγησης των προτεραιοτήτων από εσάς. Το τι θέλω το λέω ξεκάθαρα. Θέλω απεμπλοκή από τις γερμανικές αμυντικές και άλλου είδους προμήθειες και εξαρτήσεις διότι το θεωρώ ζήτημα απείρως πιό σημαντικό από το αν οι γερμανικές τορπίλες είναι οι καλύτερες. Είναι ζήτημα επιβίωσης εξίσου σημαντικού με την αντίσταση στους Τούρκους.

    Πιστεύω όμως ότι ο και ορθολογισμός ως έννοια έχει παρεξηγηθεί. Δηλαδή ορθολογισμός είναι να αντιδράς όταν δέχεσαι μια επίθεση και να αντιστέκεσαι στους κινδύνους αν θέλεις να επιβιώσεις. Όσο επιβραβεύεις τις επιθέσεις τόσο θα δέχεσαι περισσότερες μέχρι τελικής πτώσεως. Και η σύναψη συμβάσεων με τη Γερμανία είναι επιβράβευση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω.

 12. 1) Την γερμανικη τορπιλη την πηραν οι Μογγολοι. Δεν χρειαζομαστε τα ιδια οπλα με αυτους. Χρειαζομαστε καλυτερα.
  2) Να δωσουμε στους Γερμανους κι αλλα λεφτα για να επιβραβευσουμε το πως μας φερθηκαν τοτε με τα 214, πως μας φερθηκαν στην κρίση, και τις πλάτες που βάζουν στην Τουρκία? Ουτε για τα επομενα 500 χρονια δεν θα εβαζα παραγγελια στους Φριτζιδες.
  3) Περι πολυτυπιας: Μιλάμε για μια τορπιλλη, ενα πυρομαχικό. Οχι για ολοκληρο οπλικό συστημα. Δεν τιθεται θεμα πολυτυπιας και κόστους για τετοια πυρομαχικα. Μην διυλιζουμε τον κονωπα.

 13. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Γερμανία, πέραν της λογικής του έχω εργοστάσιο και πουλάω, υποβρύχια,τορπιλες, άρματα κ.α, σε όποιον έχει χρήματα, έχει βαλει το χεράκι της ή μάλλον την χερούκλα της, σε όλους τους διωγμούς των Ελληνών από τους Τούρκους, μην ανερούμε και την ιστορία τώρα. Οι αγορά Γερμανικών τορπιλών για αγορά «κατευνασμού» μου κάνει εμένα (όπως εξάλου και η συζήτηση που προτίθεται να ανόιξει ο πρωθυπουργός στον Τράμπ για F35) μιας και πάλι θέλουν να μπουν σφήνα στην αγορά των Γαλλικών πλοίων.

 14. Σύμφωνα με την τροπολογία στις 23/10/2019 τα 3 τύπου 214 και ένα 209 δεν είναι επιχειρησιακά. Άρα τι θέλουμε τις τορπίλες σε μη επιχειρησιακά υποβρύχια??? Μάλιστα αυτό βγήκε και δημόσια για να είναι ενημερωμένοι οι Τούρκοι. Γιατί να πατάμε πάνω σε αυτό το λάθος της αγοράς τους? Δε πρέπει να έχουμε σχέδιο για το μέλλον αφού την πατήσαμε με τους Γερμανούς? Πρέπει να στραφούμε σε άλλα υποβρύχια και άρα αγορά τορπιλών που να κάνουν και σε άλλα υποβρύχια που θα θέλουμε στο μέλλον και ΔΕ θα είναι Γερμανικά.

  Εδώ το απόσπασμα στη βουλή στο 2:12 που φαίνεται τι γίνεται με τα γερμανικά υποβρύχια.
  https://www.youtube.com/watch?v=TTiH9–_p8w&feature=emb_logo

 15. ολεεε επιστροφη των γερμανων αρα σιγα σιγα θα σκασουν συζητησεις για αναβαθνισεις λεο παντσερ κ λοιπον γερμανικων μεσων. για φορτηγα εχει καλα κονε η μαν παντως ιδωμεν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *