Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού μας αναφορικά με τη προοπτική απόκτησης των γαλλικών φρεγατών [email protected] μιλήσαμε με υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΠΝ και του ΥΠΕΘΑ ώστε να αποσαφηνιστεί το ζήτημα των [email protected] και ζητήσαμε επιπρόσθετες διευκρινήσεις.

Πηγές από το περιβάλλον του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη σχολιάζουν πως οι [email protected] αποτελούν μονόδρομο τη δεδομένη χρονική στιγμή για την ανανέωση του Στόλου και του κορμού του, δηλαδή των φρεγατών. Ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα γιατί αποτελούν μονόδρομο. Σύμφωνα με τα δεδομένα των επιτελών του ΠΝ μόνον η Γαλλία φέρεται να προσφέρει ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο ικανό να στηρίξει την προμήθεια δύο πλοίων για το ΠΝ. Απαντώντας στην ερώτηση του γράφοντα αναφορικά με τη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού ώστε να λάβει χώρα ανταγωνιστικός διάλογος διασφαλίζοντας διαφάνεια, ποιότητα και τιμή οι επιτελείς του ΠΝ απαντούν πως δυνατότητα σύναψης σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της οποιαδήποτε εταιρείας με το ανάλογο πρόγραμμα αποπληρωμής δεν υπάρχει ελέω της υπό χρηματοδότησης. Ως εκ τούτων η Γαλλική πρόταση προσφέρει δύο πλοία στα πλαίσια συμφωνίας G2G (Goverment to Goverment) με χρηματοδότηση από γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη κατασκευάστρια εταιρεία και ακολούθως μακροχρόνια αποπληρωμή από το ελληνικό στο γαλλικό δημόσιο.

Σύμφωνα με το πλάνο των διαπραγματεύσεων το ΥΠΕΘΑ θα καταβάλει τίμημα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για δύο πλοία και ακολούθως θα υπάρξει μακροχρόνια αποπληρωμή. Ότι συμβαίνει περίπου με τα Αμερικανικά FMS.

Στον τομέα των μεταχειρισμένων πλοίων όπως μας τονίστηκε δεν υπάρχει κάποια άμεσα διαθέσιμη επιλογή πλοίου. Οι Αυστραλιανές φρεγάτες εξετάστηκαν ενδελεχώς όμως βρέθηκαν σε πολύ κακή κατάσταση και απαιτούσαν εκτεταμένες δαπάνες συντήρησης και απόκτησης αποθέματος πυρομαχικών επιπρόσθετα του αρχικού κόστους απόκτησης που είχε υπολογιστεί στα 180 εκατομμύρια ευρώ για δύο πλοία. Όπως μας είπανε εξετάστηκαν επιλογές και από άλλα Ναυτικά όμως κανένα δεν έχει σε άμεσο ορίζοντα διαθέσιμα πλοία.  

Πάντως ο απώτερος στόχος του ΠΝ είναι τουλάχιστον 4 με 6 πλοία. Γι αυτό και όπως λένε: «ας κάνουμε την αρχή με τις [email protected] γιατί αλλιώς θα μείνουμε με ότι έχουμε».

Το κόστος των [email protected]

Σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος FTI που έχουν στη διάθεση τους, οι Έλληνες επιτελείς του ΓΕΝ και της ΓΔΑΕΕ μέσω της Γαλλικής DGA το κόστος για το Γαλλικό Ναυτικό είναι της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για 5 πλοία, ήτοι 700 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει κόστη έρευνας και ανάπτυξης ποσά τα οποία δεν θα επιβαρυνθεί το ΠΝ άρα η τιμή άνευ όπλων θα είναι κυμαίνεται στα 600 με 650 εκατομμύρια ευρώ πάντα στη διαμόρφωση των [email protected] του Γαλλικού Ναυτικού. Η πρώτη [email protected] αναμένεται να παραδοθεί το 2023.

Η διαμόρφωση των [email protected]

Σύμφωνα με το Letter of Intent (LOI) το οποίο εστάλη μέσω της Γαλλικής Πρεσβείας στην ΓΔΑΕΕ στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα την Άνοιξη του 2019 τα πλοία αναμένεται να είναι όπως προείπαμε της διαμόρφωσης των [email protected] του Γαλλικού Ναυτικού. Εδώ από πλευράς ΠΝ υπάρχει ένσταση αναφορικά με το απόθεμα των μόλις 16 βλημάτων που θα φέρουν οι [email protected] του Γαλλικού Ναυτικού. Το ΠΝ πιέζει για 32 βλήματα εκ των οποίων 12 Aster 30, 12 Aster 15 και 8 MdCN (Missile De Croisière Naval). Δεν έχει αποκλειστεί σε καμία περίπτωση η επιλογή των 32 βλημάτων και αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης που λαμβάνει χώρα. Συνεπώς, από το Letter of Intent (LOI) έχει προκύψει το νούμερο των 16 βλημάτων χωρίς να έχει αποκλειστεί ο αριθμός των 32 βλημάτων. Το βέβαιο είναι η ναυπήγηση τους σε Γαλλικά ναυπηγεία αν όπως λένε οι αξιωματικοί του ΠΝ αυτό διασφαλίζει τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για το ΠΝ λόγω της περίπλοκης κατάστασης που επικρατεί με τα ελληνικά ναυπηγεία.

Πηγές του ΠΝ σχολιάζουν πως οι [email protected] θα δώσουν στο ΠΝ το ποιοτικό και τεχνολογικό προβάδισμα απέναντι στο Τουρκικό Ναυτικό. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές κοντά στον Α/ΓΕΝ οι [email protected] σχεδιάστηκαν με τις επισημάνσεις του ΠΝ για κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις FREMM εκεί όπου είχε προκύψει ως δυνητική επιλογή η FREMM ΗΝ.

 Τα κύρια σημεία τα οποία έχουν εστιάσει οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ:

Πρώτον, πως το πλοίο δύναται να χρησιμοποιηθεί ως ολοκληρωμένη πλατφόρμα άσκησης καθηκόντων διοίκησης και ελέγχου απόρροια της ψηφιακής διαμόρφωσης του και των συστημάτων επικοινωνιών, τακτικών ζεύξεων και ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει αναλαμβάνοντας την διοίκηση ομάδας μάχης πλοίων.

Δεύτερον, το εξαιρετικών επιδόσεων ραντάρ του ικανό να εμπλέκει ταυτοχρόνως 16 στόχους και να καθοδηγεί εναντίον τους ισάριθμα βλήματα. Όμως μας λένε: σήμερα ΠΝ και Τουρκικό Ναυτικό μπορούν να βάλουν με βλήματα μόνον εναντίον δύο εναέριων στόχων. To Sea Fire είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz) με ικανότητα να εμπλέξει έως και 16 στόχους ταυτοχρόνως. Αποτελείται από τέσσερα (4) πάνελ τοποθετημένα περιμετρικά του κυρίου ιστού αισθητήρων. Το ραντάρ έχει την ικανότητα αποκάλυψης στόχων χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους, απόρροια των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται με τέσσερις σταθερές διατάξεις κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN) που αντιπροσωπεύει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ραντάρ. Το Sea Fire μπορεί να «βλέπει» τυπικούς στόχους μεγέθους αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας σε αποστάσεις έως και 500 χιλιόμετρα ενώ στόχους επιφανείας σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χιλιομέτρων. Μπορεί να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί έως και 800 στόχους ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εύρεση στόχων χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους (RCS). Aδιαμφισβήτητα, αποτελεί ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε ραντάρ πλοίων.

Το γαλλικό ραντάρ Sea Fire 500 είναι σε θέση να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες αεράμυνας περιοχής του Π.Ν έχοντας την ικανότητα να βλέπει στόχους χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους όπως είναι το F-35 καθώς και αντιμετώπισης πολλαπλών και ταυτόχρονων επιθέσεων κορεσμού. Το ραντάρ εντοπίζει στόχους μεγέθους F-16 στα 500 χιλιόμετρα και στόχους επιφανείας σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 80 χιλιομέτρων. Επίσης, έχει δυνατότητες εντοπισμού και εμπλοκής βαλλιστικών πυραύλων όπως αυτών που διαθέτει η Τουρκία καθώς και UAV. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Thales, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «EuroNaval 2018», το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ραντάρ Sea Fire, το οποίο προορίζεται για τις φρεγάτες FTI (Belharra) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εντός χρονοδιαγράμματος. Η παραγωγή του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, ενώ η παράδοση των δύο (2) πρώτων ραντάρ, στο Γαλλικό Ναυτικό, αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι του 2019. Στη συνέχεια θα γίνουν οι προβλεπόμενες δοκιμές, ενώ η πιστοποίηση του ραντάρ έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Τρίτον, η σουίτα ανθυποβρυχιακού πολέμου που το καθιστά μια πραγματικά πανίσχυρη ανθυποβρυχιακή μηχανή. Το πλοίο διαθέτει ένα υπερσύγχρονο και τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου το οποίο περιλαμβάνει σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT ελαφρώς μικρότερο σε μέγεθος από αυτό των φρεγατών FREMM καθώς και πρωραίο σόναρ τύπου Kingklip Mk2. Αμφότερα είναι σε θέση να εντοπίζουν στόχους χαμηλού ακουστικού ίχνους όπως είναι τα υποβρύχια «214». Η προοπτική ένταξης αυτών των δύο συστημάτων θα απογειώσει τις δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου του Π.Ν απέναντι στη μελλοντική απειλή των τουρκικών υποβρυχίων «214». Για τη προσβολή των υποβρυχίων το πλοίο είναι εξοπλισμένο με τορπίλες MU-90.

Όπως γράφαμε σε παλαιότερη ανάλυση μας:

Το Π.Ν χρειάζεται τρία κύρια χαρακτηριστικά ώστε οι μονάδες επιφανείας να επιχειρούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα:

Σύγχρονα Βλήματα ικανά να εμπλέκουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις με ακρίβεια.

Ραντάρ/ Αισθητήρες ικανούς να εντοπίζουν στόχους χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους σε μεγάλες αποστάσεις και να μπορούν να εμπλέκουν ταυτοχρόνως πολλαπλούς ιπτάμενους στόχους.

Φόρτο βλημάτων ώστε να υπάρχει επαρκές απόθεμα.

Για το ζήτημα της έλλειψης CIWS οι αξιωματικοί του ΠΝ σχολιάζουν πως καλυφθεί λύση με την εγκατάσταση Phalanx από φρεγάτα «S» που θα αποσυρθεί και θα εγκατασταθεί κατά πάσα πιθανότητα πάνω από το ελικοδρόμιο των [email protected] ενώ όπως διευκρινίζουν οι [email protected] μπορεί να μην διαθέτουν Phalanx όμως διαθέτουν πανίσχυρους παρεμβολείς κατά επερχόμενων βλημάτων επιφάνειας απόρροια του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Sentinel της Thales. Πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που είναι σε θέση να παρεμβάλει επικοινωνίες, βλήματα και αεροσκάφη. Το σύστημα διαθέτει παρεμβολείς τελευταίας γενιάς ικανούς να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου απέναντι σε όλο το φάσμα των αναδυόμενων απειλών.

Η προοπτική εγκατάστασης ενός συστήματος όπως το RAM στις Belhara θα αποτελούσε την ιδανική επιλογή όπλου κατηγορίας CIWS.

Επιπροσθέτως, για την εγγύς άμυνα του πλοίου η φρεγάτα Belhara θα φέρει σύστημα αντιμέτρων SYLENA MK2 της γαλλικής εταιρείας Lacroix. Μια άλλη σχετικά άγνωστη πτυχή είναι πως το παραπάνω σύστημα συνδυάζει και άμυνα απέναντι σε επιθέσεις τορπιλών με το σύστημα SEALAT-CANTO.

Τους ρωτήσαμε και για το ζήτημα της ταχύτητας των 27 κόμβων και όπως λένε βάση των απαντήσεων που τους έδωσε η Naval Group το πλοίο διαθέτει όλα τα αντίμετρα όπως το CANTO της Lacroix ικανό να αντιμετωπίζει υποβρύχιες επιθέσεις.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Η [email protected] των 32 βλημάτων αποτελεί μια πραγματικά εξαιρετική επιλογή ως πλοίο επιφανείας συνάρτηση τεχνικών χαρακτηριστικών και ευρύτερης χρηματοδοτικής στήριξης. Από την άλλη πλευρά η [email protected] των 16 βλημάτων (γιατί επί της ουσίας μόνον ο φόρτος βλημάτων αλλάζει μεταξύ της ελληνικής και γαλλικής διαμόρφωσης) είναι μια ικανοποιητική επιλογή δεδομένων των συνθηκών από πλευράς χρηματοδότησης ως η μόνη λύση στο τραπέζι για την άμεση ενίσχυση του ΠΝ. Άποψη μας είναι πως όλο το βάρος πλέον στις διαπραγματεύσεις πρέπει να δοθεί στον αριθμό των Α/Α όπλων που θα φέρουν οι [email protected] για το ΠΝ.

Όμως ακόμα και οι δύο πρώτες [email protected] των 16 βλημάτων όπως μας εξηγούν πηγές στο ΓΕΝ θα είναι κατά πολύ ισχυρότερο στο ναυτικό ισοζύγιο Ελλάδας Τουρκίας χωρίς να σημαίνει πως οι επόμενες δύο θα είναι της ίδιας διαμόρφωσης.

Και το Ολλανδικό μοντέλο

Οι φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ» είναι οι μοναδικές φρεγάτες «S» που παραγγέλθηκαν από το Ολλανδικό Ναυτικό και ακολούθως τα παρέλαβε το Π.Ν. Κατ’ επέκταση η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα όπου εγγυάται η ποιότητα των πλοίων και οι γενικότερες διαδικασίες. Στόχος είναι να δοθεί ένα αρχικό ποσό για την έναρξη της ναυπήγησης των δύο πρώτων πλοίων σύμφωνα με τον σχεδιασμό ναυπηγήσεων του Γαλλικού Ναυτικού και ακολούθως τα πλοία να παραδοθούν στο Π.Ν. Με γνώμονα πως από το 2023 η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερες δημοσιονομικές συνθήκες θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο τίμημα του προγράμματος. Παράλληλα ως τότε θα έχει βρεθεί και ένα υγιές επιχειρηματικό σχέδιο για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας ώστε τα επόμενα δύο πλοία να γίνουν στην Ελλάδα. Το αρχικό ποσό για την έναρξη των ναυπηγήσεων για τα ελληνικά πλοία που θα φορούν γαλλικό μανδύα δεν θα ξεπερνά τα 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο, ποσό μη απαγορευτικό για τα ελληνικά οικονομικά μεγέθη. Όλο το προαναφερθέν σχέδιο δύναται να υλοποιηθεί μέσω μιας «Government to Government» συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών. Το σενάριο που μόλις αναφέραμε είναι το πλέον ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά καθότι δεν χάνεται χρόνος στην έναρξη ναυπηγήσεων για τα πλοία και το τελικό τίμημα αποπληρώνεται σε χρόνο που οι οικονομικές συνθήκες θα είναι καλύτερες από τα σημερινά επίπεδα.

Comments

 1. η Φ/Γ δεν έχει αν ακουμπήσει νερό , είναι όλη βασισμένη σε σχέδια και δεν έχει δοκιμαστεί παρά μόνο σε προσομοιωτές σε υπολογιστές , οι ηλεκτρονικές σουίτες δεν έχουν τοποθετηθεί σε άλλα σκάφη άρα προς το παρόν δεν ξέρει κανείς την συμπεριφορά του σκάφους πλήρες ή των συστημάτων , βασιζόμαστε στον λόγο των Γάλλων

  όλες οι πληροφορίες προέρχονται από ενημερώσεις των εταιριών (από όσο ξέρω δεν έχει πάει κάποιο κλιμάκιο του ΠΝ που να εξετάσει επι τόπου τεχνικές προδιαγραφές ή να παρακολουθήσει δοκιμές ηλεκτρονικών συστημάτων ώστε να αποκτήσει γνώση και άποψη , αν έχω λάθος διόρθωσέ με)

  η «μακροχρόνια» αποπληρωμή σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόγραμμα θα σταματήσει στις 2 γιατί συνέχισή του θα σήμαινε νέες διαπραγματεύσεις και απαίτηση νέας χρηματοδότησης που θα προστέθει στην προηγούμενη αν πχ το πρόγραμμα αφορούσε 4 Φ/Γ με το ίδιο πακέτο τότε θα μιλούσαμε για κάποια συνέχεια

  η Φ/Γ θα μπορεί να «αναλαμβάνει διοίκηση ομάδας μάχης πλοίων» αλλά να σκεφτούμε ποια θα είναι αυτά τα πλοία , οι S και οι ΜΕΚΟ που έχουν ή θα λάβουν ένα περιορισμένο πρόγραμμα ΕΜΖ

  μακάρι να γίνουν όλα όπως λέτε αλλά διατηρώ πολλές επιφυλάξεις , η φράση «ας κάνουμε την αρχή με τις [email protected] γιατί αλλιώς θα μείνουμε με ότι έχουμε» είναι ενδεικτική της κατάστασης στο ΠΝ όπου πλείστες λανθασμένες αποφάσεις , αδράνεια πολιτικής και φυσικής ηγεσίας , προχειρότητα στις προμήθειες , συνεχείς αλλαγές στις προτεραιότητες και διάφορες φαντασιώσεις για καταδρομικά και φρεγατοκορβέτες τις τελευταίες 2 δεκαετίες το οδήγησε εδώ που το οδήγησε να «ζητιανεύει» κανά μτχ απανταχού της υφήλίου

  1. οι [email protected] είναι paper project… το ίδιο ήταν και τα type 214… Οι Γάλλοι έχουν τα φόντα γα να φτιάξουν τέτοιο σκάφος.. Φαντάζομαι θα μπούνε ρήτρες όπως στα 214 και στα mirage όσο αναφορά την σωστή λειτουργία τους…

  2. Πολύ καλά τα λέτε, το πλοίο έχει μεγάλα θέματα ανοιχτά και βλέπω να κάποιοι βιάζονται να κλείσει άρπα κόλλα η δουλειά!

   Γενικώς δεν υπάρχει λογική από όπου και να το πιάσει κανείς. Πάμε για δύο πλοία όπως όπως θέλουν οι γάλλοι και βλέπουμε, απλά ειναι λογική του παραλόγου. Ασε που δύο πανάκριβα πλοία και με αυτή την διαμόρφωση δεν θα αλλάξουν κάτι σπουδαίο στο ισοζύγιο της ισχύος.

   Για όλα βλέπω βρήκαν μια δικαιολογία, για να συντελεστεί ένα ακόμα εξοπλιστικό έγκλημα… που όλοι κατανοούμε ότι θα γίνει για πολιτικού λόγους, παρά τις προσχηματικές δικαιολογίες που διαβάζουμε.

   Τα επιτελεία πρέπει να ορθώσουν ανάστημα, οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται…

   Εδώ επείγει η κατάσταση για αντικατάσταση εως και 10 πλοίων, δεν υπάρχουν χρήματα και πάμε για αγορά 2 πλοίων πανάκριβων που επιχειρησιακά ζήτημα να είναι έτοιμα το 2025 με γαλλική διαμόρφωση και ποιος ξέρει τι κουσούρια!!!

   Απαράδεκτα πράγματα, αν δεν θέλουν οι γάλλοι να χρηματοδοτήσουν άλλα πλοία πιο κοντά στα μέτρα μας, υπάρχουν και αλλού ναυπηγία… λε πουλ.

   1. Ποια επιτελεία να ορθώσουν ανάστημα? αυτα που δωσανε 500 μυρια για τα P3 και έχουν αφήσει χωρις τορπίλες το ναυτικό και χωρις συντηρηση τις μεκο ?
    Σας χαλάνε δηλαδή 48 aster 30bnt1 και 16 scalpnaval?
    Σας χαλάει το Seafire 500 να διαμοιράζεται εικόνα με Patriot-F16-Meko kai και ότι άλλο έχει Link16?
    Σας χαλάει το captas 4 μαζί με τα romeo να ξετρυπώνουν υποβρύχια?

    μαζί με τις [email protected] μπορει να έρχονται και οι lafayete ή καμια συμπαραγωγη gowind και αργότερα τιποτα μεταχειρισμένες fremm…

    Πείτε μας ποιά ναυπηγεία σου δίνουν πλοία state of the art με δάνειο πολλών ετών.. γιατί μη μου πείτε ότι οι δανοί πχ δε ξερουν οτι ψαχνουμε φρεγάτες…. που ειναι οι υπόλοιποι?

    1. Εμένα προσωπικά με χαλάει να μου πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες.
     Σε άλλους αρέσει από ότι βλέπω.
     Δηλαδή για σένα είναι φυσιολογικό να πάμε σε αποσπασματικές αγορές δυο φρεγατών τις όποιες θα χρυσοπληρώνουμε 700 εκατ ευρώ όταν οι ανάγκες για νέες φρεγάτες είναι πολλαπλάσιες;
     Δηλαδή δεν θα προτιμούσες έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις ανάγκες σου ώστε και το κόστος να συμπίεσης και να αγοράσεις περισσότερα πλοία;
     Το κόστος τον P3 είναι 350 εκατ δολλάρια και όχι 500 εκατ όπως προβοκατόρικα έχουν αφήσει πολλά σάιτ κ μμε να εννοηθεί.
     Σαφέστατα και έχουν ρόλο στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων και στην έγκαιρη αποκάλυψη των μελλοντικών υποβρυχίων της Τουρκίας.

     1. Ο μακροχρονιος σχεδιασμός ειναι + 2 belhara και gowind ή lafayete
      Τα p3 ειναι 500 μυρια κ ξαφνικα περισεψαν 150 για τα ρομεο…

      Δεν υπαρχει αλλη επιλογή με χρηματοδότηση αρα χαίρομαι με την εξελιξη των [email protected] κ mirage… Αν βαλουνε κ τιποτα f21 στο κόλπο θα είναι οτι καλυτερο

      Πλοια κατάλληλα υπαρχουν πολλά… Με δανεικά κανένα…
      Ποτε εκανε μακροχρόνιο πρόγραμμα η Ελλάδα? Παλι καλα να λέμε

     2. Μακροχρόνιος σχεδιασμός δεν υπάρχει σε αυτό που συζητάμε.
      Υπάρχει μια ύποπτη αγορά αποσπασματικά για δύο φρεγάτες Belharra με κόστος 700+εκατ ευρώ η μία οι οποίες δεν θα έχουν άκουσον άκουσον προδιαγραφές του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού αλλά του γαλλικού ναυτικού!!
      Ούτε συν δύο υπάρχει ούτε λαφαγιέτ ούτε gowind ούτε τίποτα.
      Το μόνο που υπάρχει είναι μια αποσπασματική αγορά δύο πανάκριβων φρεγατών με προδιαγραφές του γαλλικού ναυτικού.
      Αυτό υπάρχει.
      Και εσύ το θεωρείς φυσιολογικό.
      Όπως φυσιολογικό θεωρείς που δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός στα εξοπλιστικά προγράμματα και αφού δεν υπήρξε και δεν υπάρχει τότε όλα καλά και συνεχίζουμε με τους μέτριους και τους ανίκανους που παριστάνουν τους υπουργούς πρωθυπουργούς τον πρόεδρο δημοκρατίας τους κομματικούς ναύαρχους της κορβετοφρεγάτας και του φρεγατοαντιτορπιλικού.
      Εντάξει όλα καλά λοιπόν.
      Αν έρθουν καμιά μέρα και μας βάψουν μαύρους μας φορτώσουν σε κανά βαγόνι και μας στείλουν δούλους στο Νταχάου για να ξεχρεώσουμε τους γερμανούς εντάξει αφού χρωστάμε τους γερμανούς!!
      Είδες σήμερα τον Ερντογάν να δίνει συνέντευξη και πίσω του ακριβώς να υπάρχει χάρτης με το μισό Αιγαίο εντός της Τουρκίας;
      Αντίδραση μηδέν
      Μια χλιαρή φοβική απάντηση από τον τρομοκρατημένο Δένδια τα περισσότερα δελτία αποβλάκωσης το έκαναν γαργάρα και συνεχίζουμε με τούρκικες σειρές και τρα λα λα λες έχουμε σύνορα με την Ολλανδία το Βέλγιο και την Ελβετία.
      Καθόλου καλά δεν πάνε τα πράγματα…..

 2. Διαφωτιστικότατο άρθρο!

  Μερικές παρατηρήσεις:

  I) ADELAIDE: Εφόσον είχε εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον έπρεπε να είχε βγει μια επίσημη ανακοίνωση με αυτά που σας είπαν off the record ώστε να κλείσει το θέμα ήρεμα και ωραία

  Και να μην φωνάζουνε κάτι τύποι σαν και εμενα!

  2) BELHARA:

  Εξακολουθώ να μην πιστεύω στο ότι είναι μονόδρομος

  Μπορούσε να γίνει ο διαγωνισμός και να ζητούσαμε οι υποψήφιοι να προσφέρουν μοντέλο χρηματοδότησης

  Εάν μονο οι Γάλλοι ενδιαφέρονταν τότε ok

  Η φήμη στη πιάτσα είναι πως οι φρεγάτες είναι πολιτική απόφαση να πάνε στη γαλλία οποτε δεν ενδιαφέρθηκε κανένας

  Επιπλέον όταν το επιτόκιο στο δεκαετές έχει πέσει στο 1.5%? δεν καταλαβαίνω πως δεν μπορεί να βρεθεί άλλη λύση χρηματοδότησης

  Με 16 μονο ASTER τα πλοία αυτά είναι απaραδεκτα και σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να τα αγοράσουμε ιδιατέρα σε αυτές τις τιμές

  Η πρώτη Belhara θα παραδοθεί στο γαλλικό ναυτικό το 023 και θα γίνει επιχειρησιακά αποδεκτη το 2025
  εάν όλα πάνε καλά

  Οποτε εμείς θα παραβούμε τη πρώτη δίκια μας το 027?

  Το ερώτημα παραμένει πως θα πάμε με τον υπάρχοντα στόλο μέχρι τότε

  1. Προσωπικά δεν πιστεύω λέξη οτι ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση οι Adelaide. Δεν μπορεί να ειναι σε χειρότερη κατάσταση πλοίο της Αυστραλία που ειναι 15 χρόνια νεότερο από δικά μας, έχει υποστεί και κάποιας έκτασης EMZ, ότι και να μας λένε.

   1. Aκριβως ..Οι δε Αυστραλοι ειναι πολυ σχολαστικοι στην συντηρηση τους καμια σχεση με εμας και τις αναβολες για υποστηριξη κυριων συστηματων ..
    Επισης τα σκαφη ειναι προσφατα εκσυγχρονισμενα και φυσικα ειναι σε πολυ καλυτερη κατασταση απο τις ρημαδο S ..
    Αυτο που δεν αναφερουν οι φωστηρες ειναι μεχρι να παραλαβουμε τις BEL τι θα εχουμε στο νερο απεναντι στην πανοπλη Τουρκια ..
    Εκει δεν εχουν ιδεες και παμε παρακατω ..
    Βρωμαει ραδιο αρβυλα η υποθεση απο χιλιομετρα ..
    Δωσανε δε 500 μυρια για τις αεροτρατες τα P3 με ανυπαρκτο ανθυποβρυχιακο εξοπλισμο και οπλα ενω τσιγκουνευονται να δωσουν 180 + εστω μυρια για δυο συν ενα ενδεχομενως ετοιμοπαραδοτα σκαφη που θα κανουν την διαφορα στο Αιγαιο ..

    Οταν ο Καμμενος τους ελεγε να τα δωσουν με το ετσι θελω εκει γιατι δεν ειχαν αντιρρησεις και εκαναν την παπια και τωρα μου το παιζουν δυσκολοι?
    Aλλη μια περιπτωση τυπου ABRAMS πολυ απλα ..
    Τραγελαφος ..

   2. Αυτό πιστεύω και εγώ!
    Πάλι προσπαθούνε να δικαιολογήσουνε μια πολιτική απόφαση
    Εάν τελικά οι Adelaide πάνε στη Χιλή θα μάθουμε περισσότερα για τη κατάσταση τους
    Και εγώ δεν νομίζω πως οι μη εksυχρονισμενες S είναι σε καλύτερη κατάσταση

    Προς διαχειριστές:

    Από το σαββατοκύριακο εάν παν και γράψω σχόλιο ως CK με το email mou δεν ανεβαίνει

    έχω στείλει και email

    Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ενημερώστε να μην χάνω άλλο χρόνο γράφοντας!

   3. Και εγώ δεν πιστεύω λέξη σχετικά με την δήθεν κακή κατάσταση των Adelaide.
    Οι γνωστές νεοελληνικές κουτοπονηριές…..
    Ότι ακριβώς έγινε όλα αυτά τα χρόνια με δεκάδες αξιόλογες ευκαιρίες που στο τέλος χάθηκαν από τη διαχρονική ανικανότητα τόσο της πολιτικής όσο και στρατιωτικής ηγεσίας και με φθηνές διαρροές προσπαθούσαν να κρύψουν την ανικανότητα τους.

 3. Αν μιλαμε για 4 εως 6 Μπελχαρες συν 4 Μεκο τοτε αλλαζει το πραγμα. Ισως καλυτερα θα ηταν να κοιταμε για εως 10 Μπελχαρες σε βαθος 15ετιας και να μην ριξουμε $$$$ στις Μεκο, απο την αλλη ομως η οποια επενδυση στην κοινοπραξια essm παει χαμενη…

  ΥΓ: Να θεωρουμε βεβαιη δλδ την πληρη «λοκχιντ-μαρτινοποιηση» της ΠΑ, σωστα;

 4. Πολύ ωραίο άρθρο και ευχαριστούμε. Ας ελπίσουμε να μη μείνουμε στις 2 και όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν να αγοράσουμε και άλλες. Η διαμόρφωση 12 aster-15 + 12 aster-30 + 8 NCM είναι και η πιο ισορροπημένη. Μακάρι να μπορούσε ο Sylver A-70 να βάλλει και NCM και aster-30. Ξέρουμε αν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό; Γενικότερο είναι πλοίο game changer κλάσεις ανώτερο από αυτά που θα αποκτήσουν οι τούρκοι, αλλά ας μη μείνουμε στα 2 πλοία μόνο…

  1. Ποιος έχει πει ότι ο Sylver A-70 βάλλει μόνο MdCN?
   Βάλλει όλους τους ASTER με ειδικά κάνιστρα, το δε κανάλι διαφυγής αερίων είναι το ίδιο, ενώ απλά διαφοροποιείται το μήκος του κελιού.
   Υπάρχει αναλυτικό φυλλάδιο της εταιρείας με εικονίδιο, όπου καθαρά φαίνεται η δυνατότητα χρήσης και για ASTER κάθε είδους και τους μελλοντικούς αντιβαλιστικούς

 5. Μερικές ενστάσεις…
  -απαίτηση του Π.Ν είναι για τακτικούς κ.α λόγους η μέγιστη ταχύτητα να είναι 32 knots.
  δεν το πληρεί είναι σαφέστατο αυτό. Είναι 28 που μετά απόι μερική παρέλευση ετών θα πέσει στους 25..
  -16 πύραυλοι ΑΣΤΕΡ είναι πολύ λίγοι για Α. Μεσόγειο.
  Αν θέλουν μπορούν να κάνουν συνδυασμούς και πιστοποίηση στα υποβρύχια και τα κελιά των Μπελ να χουν ΜΟΝΟ αντιαεροπορικους. Επιπλέον ας έχουμε JAASM ER.
  ο αριθμός των 2 με τη λογική αν δεν ξεκινήσουμε …θα μείνουμε με αυτά που έχουμε δείχνει την διαχρονική παθογένεια της προχειρότητας που λειτουργούμε.
  Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ΠΡΕΠΕ ο αριθμός να είναι 4 (2+2) και επιπλέον 4 ή 6 σκάφη μικρότερου εκτοπίσματος με ικανό εξοπλισμό.

 6. Μόνο 16 Aster 30;
  Απλά τραγικό.
  Κόστος 700 εκατ ευρώ η μια Belharra για 16 πυραύλους μόνο;
  Δηλαδή όσους και η Meko που είναι 25 χρονών!
  Το ελάχιστο αποδεκτό θα έπρεπε να είναι 32 πυραύλους Aster 30.
  Αυτό που πραγματικά έχει το πολεμικό ναυτικό είναι αντιαεροπορική άμυνας περιοχής.
  Με 16 πυραύλους ίσον τίποτα.
  Απορώ με τους επιτελείς του πολεμικού ναυτικού από που προέκυψε η ανάγκη για πυραύλους μακρού πλήγματος (scalp naval) ώστε να θυσιαστεί ο φόρτος του πλοίου;
  Και πως θα εκμεταλλευτεί το πολεμικό ναυτικό το κατά γενική ομολογία το εξαιρετικό ραντάρ των Belharra μόνο με τους υποτιθέμενους 16 πυραύλους Aster 30 κατά την περίοδο κρίσεων και σε ένα περιβάλλον κορεσμού;
  Νομίζω πως οι επιτελείς του πολεμικού ναυτικού έχουν παρασυρθεί και νομίζουν πως θα φορτώσουν σε μια φρεγάτα 4.500 τόνων εξοπλισμό αντιτορπιλικού με αποτέλεσμα να γίνονται μεγάλες εκπτώσεις στην κύρια αποστολή του πλοίου που είναι η αεροπορική άμυνα περιοχής.
  Ακόμα και αν οι επιτελείς γνωρίζουν πράγματα που εμείς δεν γνωρίζουμε όπως η μελλοντική παραχώρηση Tico είτε Arleigh Burke ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση είναι τραγικό να μιλάμε για πλοία που θα παραδοθούν από το το 2023 και μετά και να είναι οπλισμένα μόνο με 16 πυραύλους Aster 30!
  Θα πρόκειται για τραγική επιλογή.

 7. Δεν υπάρχει κανένας μονόδρομος.
  Υπάρχει και η φρεγάτα της Δανίας με πολύ μικρότερο κόστος και φυσικά διπλάσιο ως τριπλάσιο φόρτο πυραύλων.
  Και μιλάμε για φρεγάτα 6.500 χιλιάδων τόνων.
  Υπηρετεί εδώ και δέκα χρόνια στο ναυτικό της Δανίας και κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει και των διαγωνισμώ της Αγγλίας.
  Arrohead 140 που βασίζεται στην Δανέζικη φρεγάτα.
  Κόστος 350 με 400 εκατ δολλάρια!
  Ο Ελληνικός στόλος είναι γερασμένος χρειάζεται ανανέωση συνολικά.
  Πως θα γίνει η αντικατάσταση των 9 S με Belharra των 700 εκατ ευρώ και με 16 πυραύλους Aster 30;
  Ωραία οι κυβερνώντες θέλοντας να κάνουν διπλωματία με τους εξοπλισμούς αλλά πως θα αντικαταστήσουν τις 9 S με Belharra των 700+ εκατ ευρώ;
  Όλα στο πόδι και τελευταία στιγμή σε όλα.
  Κανένας μακροχρόνιος σχεδιασμός ούτε στα εξοπλιστικά προγράμματα ούτε πουθενά.
  Πλέον δεν αναρωτιέμαι πως χρεοκόπησαν την Ελλάδα……

  ΥΣ1 Όσον αφορά τους επιτελείς γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι είναι κομματάνθρωποι ότι πει η κυβέρνηση και ακόμα και κομματικοί να μην είναι τρέμουν για τα γαλόνια τους τη θεσούλα τους και δεν πρόκειται να πούνε πραγματικά αυτό που σκέφτονται.
  Ραγιάδες από κάτω ραγιάδες και πάνω.
  Δεν υπάρχει σωτηρία με αυτούς που μπλέξαμε….

   1. https://www.ptisidiastima.com/thinkoutofthebox-iver-huitfeld-for-hellenic-navy/
    Οκτώ MK41 = 32 SM2 + δύο ΜΚ 56 = 24 ESSM!
    Με ένα επιπλέον κόστος τοποθετείς και σόναρ και έχεις μια φρεγάτα 6.500 τόνων που με ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό αντικαθιστάς τις 9 S και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
    Η φρεγάτα της Δανίας είναι επιχειρησιακή εδώ και δέκα χρόνια.
    Δοκιμασμένη σε άγριες θάλασσες…..
    Εν αντιθέσει με τη Belharra που είναι γουρούνι στο σακί.
    Το ότι οι επιτελείς απαντούν με να ξεκινήσουμε με τις Belharra γιατί θα μείνουμε με τις παλιές φρεγάτες δείχνει περίτρανα πως πάμε στο βλέποντας και κάνοντας!
    Δηλαδή κανένας προγραμματισμός όλα στο πόδι.
    Θα αγοράσουμε την Belharra που κοστίζει 700 εκατ ευρώ με προδιαγραφές όχι του πολεμικού ναυτικού αλλά με προδιαγραφές του γαλλικού ναυτικού!!
    Οι κυβερνώντες κάνουν διπλωματία με τους εξοπλισμούς αγοράζοντας πλοία που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και οι κεφαλές του πολεμικού ναυτικού σέρνονται πίσω από τα θέλω των πολιτικών.
    Απλά τραγική.
    Απλά πράγματα
    Πας σε διεθνή διαγωνισμό για 6 ως 8 φρεγάτες θέτεις τα θέλω σου που να ικανοποιούν τις ανάγκες σου.
    Η φρεγάτα της Δανίας καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες μας και για ένα συμβόλαιο 6 ως 8 φρεγατών και σόναρ βάζουν και ότι θες σε λογικές τιμές.
    Μόνο έτσι θα υπάρξει ανταγωνισμός και συμπίεση του κόστους.
    Όσον αφορά τα χρήματα;
    Τρόποι υπάρχουν
    Είτε εντατικό κυνήγι της φοροδιαφυγής είτε ένας φόρος 10% στα τσιγάρα και αλλού είτε με συμμάζεμα της σπατάλης στο κράτος είτε με έκδοση δεκαετούς ομολόγου μιας και το επιτόκιο είναι πλέον πολύ χαμηλό είτε με τη δημιουργία ενός ταμείου υπέρ των εξοπλισμών που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν απλοί πολίτες επιχειρηματίες εφοπλιστές ακόμα και Έλληνες της διασποράς.
    Λύσεις υπάρχουν
    Πολιτική βούληση χρειάζεται και πατριώτες πολιτικούς.
    Πως θα αντικαταστήσουν τις 9 S με Belharra των 700+ εκατ ευρώ;
    Δηλαδή 7+ δις;
    Δεν υπάρχει καμία περίπτωση.
    Άρα πάμε σε λύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα και διαιωνίζουν το πρόβλημα.

     1. Αναφέρομαι στη φρεγάτα της Δανίας.
      Την Arrowhead 140 την έφερα ως παράδειγμα ότι για τη συγκεκριμένη κλάση υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα ναυτικά.

    1. Arage avthn thn ennalaktikh lysh apo Dania, eitan pote sta skeftika ton epiteleion, yparxh kapoia epishmh topothethsh se Avto to thema? Yparxoun ekshgeiseis ( oxi sto stil oti pros to paron ta galika ploia einai monodromos, Avto den leei apolytos tipota)giati den lamvanontai ypopsin?

     An den yparxei, tote einai ontos tragiko.To Thema epigei!!!
     Ypotheto ti tha mporousan na entaxthoun se mikro xroniko diasthma, eno me ta galika posa xronia tha perasoun? 2023?

     Thn stigmh pou den vgainei diagonismos, to olio thema exen mia asxhmh gevsh

     Oso afora dhmiourgia tameiou gia prosfores apo polites, eteries, pistevo oti polla atoma tha eithelan na synisferoun

    2. Eνα πραγμα λεω για τους στρατιωτικους γενικα, και δη για τους ανωτατους, να τους κοψους μισθους συνταξεις υπερ εξοπλισμων για να δουν την γλυκα και να σοβαρευτουν σε εργα και προτασεις για τις ενοπλες δυναμεις.

  1. Ακούστηκαν καθόλου οι Δανοί για χρηματοδότηση?????
   Μόνο οι αμερικάνοι αλλά οοοοταννν

   Σε χαλάνε 16 scalp να φύγουν πάνω σε s400/ radar/ αεροδρόμια?
   16 τώρα 32 σε μερικα χρονια αν παρουμε αλλες 2
   Πόσους scalp μπορούν να στείλουν με μια φουρνιά τα Mirage? πόσα θα χρειαστούν για προστασία για να γυρίσουν? σε ένα κορεσμένο αιγαίο?? Με σ400 απεναντι πλέον? Πόσα χρόνια ακόμα θα έχουμε τα mirage?

   48 αστερηδες = καμιά 30 f16/cn235/ κάτω….

   ΠΤΗΣΗ
   «Σημειώνουμε πως ο οπλισμός των ελληνικών [email protected]ra, αν φυσικά ποτέ αγοραστούν τελικά, θα είναι 32 ASTER 30 κι όχι μόνο 16 όπως πολλές φορές έχει ακουστεί.»

   1. Θα πρεπει να περιμενουμε μεχρι το 2025 να δουμε την πρωτη [email protected] με 16 ASTER 30. Αν θελουμε 32 κελια για ASTER 30 θα πρεπει να περιμενουμε ισως ενα με δυο χρονια επιπλεον. Τοτε το πουλακι θ’εχει πεταξει.

    Η [email protected] δεν μας κανει. Χρειαζομαστε αμεσως σκαφη επιφανειας με υψηλη ΑΑW αμυνα περιοχης, με δυνατοτητα 30 ναυτικων κομβων την ωρα και πανω απο 5000 τοννους εκτοπισμα, ωστε να επιχειρουν με οποιες καιρικες συνθηκες και οικονομικα στη χρηση οπως και στη συντηρηση τους. Ενα τετοιο σκαφος ειναι οι Δανεζικες φρεγατες Iver Huitfield, που συνδυαζουν τις καλυτερες προδιαγραφες του ΠΝ και θα μπορουσαμε να εχουμε την πρωτη μεσα σε δυο χρονια, εαν ενεργησουμε αμεσως.

    Αλλα θα πρεπει να καταλαβουμε ολοι καλα πως σε δυο η τρια χρονια οταν οι φρεγατες Iver Huitfield η οτι αλλο σκαφος αγορασουμε, ισως να ειναι πολυ αργα. Καθε μερα που περναει μας φερνει πιο κοντα με την τουρκικη αναμετρηση. Ποσο μπορουμε να περιμενουμε ακομη; Τοσα χρονια αναποφασηστικοτητας και ολιγωρειας μας εχουν φερει σ’αυτη τη κατασταση.

    Κατω απο την παρουσα κατασταση δεν εχουμε αναγκη ουτε απο [email protected], Iver Huitfield, LCS η οτι αλλο σκαφος θα ονειρευτουμε, αλλα τις δυο αυστραλεζικες (Adelaide) φρεγατες σε οποια κατασταση και αν εινα. Με λιγες επισκευες και εγκατασταση οπλικων συστηματων απο τισ φρεγατες προς αποσυρση, θα μας προσεδιδαν μεγαλυτερη ισχυ αποτροπης στο Αιγαιο και στην ανατολικη Μεσογειο. Τα ναυπηγεια στην Συρο, Ελευσινα και Σκαραμαγκα πρεπει να βαλουν μπροστα χωρις αλλη καθυστερηση. Υπερ Παντων Αγων!

    1. Τα νούμερα που αναφέρονται στο άλλο άρθρο για τις Iver Huitfield είναι παραμύθια της χαλιμάς. Τόσο κόστισαν στους δανούς πριν 10 χρόνια, έτσι όπως είναι σήμερα δηλ χωρίς ASW. Για να τοποθετηθεί vds απαιτούνται τροποποιήσεις εκτεταμένες. Επιπροσθέτως το Apar δεν παράγεται πλέον και θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με το Apar 2. Άρα το κόστος ανεβαίνει στα 500 εκ ανά πλοίο. Οπλικό φορτίο δεν θα αγοράσουμε για τα σκάφη, άρα άλλα 200 εκ. Συνολικά το πλοίο πάει στο 1 δις,όσο και μια γαλλίδα. Τώρα τι σε κάνει να πιστεύεις οτι ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να ναυπηγηθεί σε 2 χρόνια, δεν το καταλαβαίνω. Ειδικά όταν μια κορβέτα για να ναυπηγηθεί απαιτεί το λιγότερο 3 χρόνια. Στα υπόλοιπα συμφωνώ

  2. Παράθεση απο ΠΤΗΣΗ….. Φαγωθήκατε με τους Δανούς……. ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ!!! και οι Aster θα ειναι 24+8sc/32as30 ΟΧΙ 16
   «Η λύση των Γάλλων, είτε λέγεται FREMM είτε [email protected], έχει αυτή την στιγμή μια χρηματοδοτική λύση που δεν έχουν άλλοι. Για παράδειγμα, οι Δανοί δεν θα ερχόντουσαν ποτέ να προσφέρουν χρηματοδότηση G2G, από δανέζικες τράπεζες, για πλοία που θα κατασκευαζόντουσαν στην Ελλάδα. Θα το έκαναν, αν για παράδειγμα είχαν να κερδίσουν κάτι περισσότερο, πχ μια συνεργασία με ένα ελληνικό ναυπηγείο για ευρύτερες κατασκευές. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει.

   Μια λύση κατασκευής φρεγατών Iver Huitfeld σε μακροχρόνια βάση, μαζί με πλοία υποστήριξης Absalon, θα ήταν ίσως μια εξαιρετική λύση για το ΠΝ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα πχ του 2005, όταν ξεκινήσαμε με αντίστοιχο τρόπο την κατασκευή των Super Vita. Τότε, αγοράστηκε η τεχνογνωσία της BAe Systems, και ξεκίνησε η κατασκευή 5+2 πλοίων σε ελληνικό έδαφος. Σήμερα όμως, κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να γίνει, χωρίς χρηματοδότηση.
   Σε κάθε περίπτωση, το ΠΝ χρειάζεται νέα πλοία χτες.»

   «Σημειώνουμε πως ο οπλισμός των ελληνικών [email protected], αν φυσικά ποτέ αγοραστούν τελικά, θα είναι 32 ASTER 30 κι όχι μόνο 16 όπως πολλές φορές έχει ακουστεί.»

   Οι ήταν εθνική προσπάθεια. Το δανέζικο ναυτικό σχεδίασε, επέβλεψε αλλά και συμμετείχε στην κατασκευή, τα ναυπηγία έβγαλαν minimum κέρδος (κάνοντας και outsourcing σε ναυπηγία της Λιθουανίας και Εσθονίας), πολλά συστήματα είναι made in Denmark (KAI το CMS – το ΠΝ το θέλει;). Για ένα ξένο αγοραστή το κόστος αναγκαστικά θα ανέβει. Κάθε Ιver-Ηuitfeld κοστίζει περίπου 350 εκ σε ναυπήγηση. Αν προσθέσεις μερικά ακόμη ηλεκτρονικά που χρειαζόμαστε και ένα συρόμενο σόναρ νομίζω θα προσεγγίσει τα 400 εκ. Για να γεμίσεις τα κελιά χρειάζεσαι περίπου για 32 SM2, 16 ESSM, ένα RAM/Phalanx, νέες τορπίλες, περίπου επιπλέον 150 – 200 εκ. Άρα συζητάμε για περίπου 550 έως 600 εκ ανά σκάφος και όχι φυσικά για 350.
   Τα πλεονεκτήματα της IH είναι το μεγαλύτερο εκτόπισμα και οι περισσότεροι πύραυλοι (+16 ESSM), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ψηφιακή φρεγάτα επόμενης γενιάς, όπως η FDI. Σίγουρα με το 1,5 δις για 2 FDI δεν παίρνεις 4 ΙΗ ίσως με 3 δις να παίρνεις 5, αντί για 4…

   Δεν λέει κανείς ότι δεν είναι αξιόλογα σκάφη τα δανέζικα… το θέμα είναι ότι έχουμε ένα γραμάτιο να ξεπληρώσουμε,,,,

 8. Πρωτού το σκοτώσουμε στη συζήτηση και πάλι (γιατι τα τελευταία 20 χρόνια αυτό κάνουμε, ο ένας θέλει αυτό, ο άλλος τ’άλλο και ο τρίτος πράσινες αγελάδες…) ας γίνει μια αρχή τώρα μ’αυτά τα ολοκαίνουρια πλοία. Με τ’άλλα όλλο μπαλώματα θα έχουμε και θα μιλάμε συνέχεια για αντικατάσταση. Πριν φτάσουμε στις 10 μπελχάρες (που καλό θα ήταν), πρέπει να μπούμε σε σχεδιαμό και παταγωγή δικού μας εθνικού πλοίου. Πρέπει να γίνει αυτό, για να τελειώνουν οι κουβέντες, τα παρακάλια και η εξάρτηση απ’άλλους.

 9. Περιμένω να ακούσω τελική τιμή, μετά να δούμε αν είναι μονόδρομος…

  Το μονόδρομος πολύ θα ήθελα να μάθω πως προκύπτει… δεν έχουν άλλα πλοία οι Γάλλοι; Η GOWIND δεν τους κάνουν;
  – Μονόδρομος και η γαλλική διαμόρφωση;
  – Μονόδρομος η επιλογή δύο σκαφών;
  – Μονόδρομος και η παραδόσεις 2023 και φεύγα και χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου;
  Ε τι να κάνουμε ρε παιδιά μονόδρομος ήταν, όπως και ο εκσυγχρονισμός των P-3…

  Δεν αλλάζει τίποτα στην χώρα ας το πάρουμε απόφαση… τουλάχιστον θα αγοραστούν δύο του μονόδρομου.

  1. Εφόσον κρατάνε την χρηματοδότηση τότε επιβάλουν. πελάτη για τις belhara θέλουν αυτή χρηματοδοτούν όπως φαίνεται. οι gowind πάνε μια χαρά στις πωλήσεις

   1. Πέρα από αυτό που λες και με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, θεωρώ ότι το ΠΝ έχει και μια θετική διεθνή φήμη. Μην ξεχνάμε ότι τα επιτυχημένα Type 209 είχαν launch customer το ΠΝ μας, όπως και τα Type 214 και πάνε καλά σε πωλήσεις. Αν ισχύουν και τα περί υποδείξεων του ΠΝ για [email protected], τότε δε βλέπω λόγοι οι Γάλλοι να μην επιθυμούν να τις προωθήσουν και με μια λογική «ΗΝ-approved design».

 10. 1)https://en.wikipedia.org/wiki/TF2000-class_frigate εναντίον 12 αστερ15 και 12αστερ30? Δεν χρειαζεται να πω κατι αλλο. Εκτος και αν ο ηλεκτρονικος πολεμος του Sentinel μπορει να καλυψει το κενο και δεν το αναφερει κανεις.
  2)Αφου η χρηματοδότηση έχει βρεθει γιατι δεν μπορουν να μπουν απο την αρχη οι προδιαγραφες? Θελουμε 32αστερ30 και ραμ, ή 32αστερ 30 και 24 μικα και phalanx.
  3)Γιατι να αγοραστει εστω και ενας αστερ15 που πιανει κελι απο εναν αστερ30 η σκαλπ ναβαλ?
  4)Ομαδα μαχης πολεμικου ναυτικου μια αιγαιο υποθετω και μια ανατολικη μεσογειο. Αρα μια belharra, 2 μεκο( ας ελπισουμε με καλη αναβαθμιση) 2 s και καμια super vita=12 πυραυλοι α.α. περιοχης, 44 περιπου μεχρι 50χμ και ciws. Τι ελπιδες θα εχει αυτη η ομαδα σε 6-7 χρονια?

 11. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Μιχάλη. Τι τις θέλουν τις scalp σε φρεγάτα AAW;;;;; Δε γίνεται ΚΑΙ συνδυαστικό σύστημα πρόωσης σαν των ΜΕΚΟ για 30+ κόμβους ΚΑΙ scalp ΚΑΙ χώροι ενδιαίτησης ομάδας ειδικών δυνάμεων ΜΕ το αυτόνομο σκάφος της ΚΑΙ μικρό μέγεθος για ευελιξία στο Αιγαίο. Δεν συνδυάζονται χαρακτηριστικά αντιτορπιλικού με κορβέτας πώς να το κάνουμε…
  Το σύνδρομο της ΦΡΕΓΑΤΟΚΟΡΒΕΤΑΣ εξαιτίας του οποίου δεν προχώρησε κανένα πρόγραμμα τότε που μπορούσε είναι ακόμα εδώ…
  Ας διαλέξουν τι θέλουν οι στόκοι του Π.Ν. επιτέλους.
  Σημειωτέον ότι επιβαρύνονται και με άλλο ένα πανάκριβο και σχεδόν άχρηστο για την Ελληνική άμυνα πρόγραμμα, αυτό των ΑΦΝΣ, ενώ ο στρατός μένει πάντα παραγκωνισμένος και χρειάζεται μερικές δεκάδες εκατομμύρια για πολύ πιο χειροπιαστά αντικείμενα και δεν τα έχει…
  Υ.Γ.Ελπίζω να πάρουμε αντισταθμιστικά τουλάχιστον την αναβάθμιση των απλών mirage σε 5αρια με data link …

   1. βέβαια οι κακές γλώσσες λένε ότι στο ΠΝ πολύ αντέδρασαν στους scalp γιατί δεν θέλουν να γίνουν κινούμενοι στόχοι της τουρκικής αεροπορίας καθώς με αυτούς τους πυραύλους θα είναι μαγνήτης των τουρκικών som κατά δεκάδες. Ελπίζω ότι αυτά δεν ισχύουν και ότι απλά είναι λόγοι κάποιον για μη πρόκριση των scalp γιατί το ΠΝ έχει δείξει πάντα μεγάλη ναυτοσύνη και γενναιότητα.

     1. προφανώς και είναι λογική σκέψη. γι αυτό πρέπει να υπάρχουν 24 aster30 εκτός των 8 scalp και RAM block2 με 21 πυραύλους εμβέλειας 9χλμ. ο φόβος μου είναι να μην τεθούν διάφορα προσκόμματα εξαιτίας αυτού για μη εγκατάσταση scalp navale.

 12. Μια και ρωτήσατε την πηγή σας στο ΠΝ για [email protected], μήπως είπατε τίποτα και για πιο ταπεινά και επείγοντα προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και οι τορπίλες; Αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αυτά, νέες φρεγάτες δεν παίρνουμε ούτε σε 7 χρόνια.

 13. 1. Οποιαδήποτε προσπάθεια ελληνικής ναυπήγησης αποδείχθηκε ζημιογόνα, ασυνεπής, προβληματική.
  2. Οποιαδήποτε εθνική προσπάθεια ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού έτυχε της αδιαφορίας η της δυσλειτουργίας του κράτους, προφανώς λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι επενδύσεις στην Ελλάδα, την έλλειψη υποστήριξης και χρηματοδότησης και την αδυναμία συγκάλυψης ρεμουλας.
  3. Ο περιοριστικός αποκλεισμός οπλικών συστημάτων στην καλή σύμμαχο μεν, αλλά φτωχό συγγενή δε, χώρα μας από τις ΗΠΑ είναι ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ.
  4. Σε οποιαδήποτε αγορά χωρίς να διαθέτεις τα χρήματα ή χειρότερα αν επιτηρεισαι οικονομικα, μάλλον χάρη σου κάνουν, όταν ασχολούνται μαζί σου.
  5. Αν επί 15 τουλάχιστον χρονια ζητάς προσφορές και πληροφορίες και αναβάλλεις και άντε πάλι από την αρχή και περνάνε τα προγράμματα που θα μπορούσες να ενταχθεις και στέλνεις αποστολές ανθρώπους με πλοία που έχουν σκουριάσει οι μπουλμεδες, δεν μπορεί να αποκλείσεις ένα τέτοιο εργαλείο με τεχνολογία πολύ πιο μπροστά από των απέναντι, για την ταχύτητα.
  ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν, άντε να τελειώνουμε.

 14. Η ηγεσία του Π. Ν μαλλον νομίζει οτι απευθύνεται σε ιθαγενείς, το οτι εχουν μπλέξει τα μπούτια τους σε ενα φαύλο κύκλο λανθασμένων επιλογών και σε μια αρνηση της πραγματικότητας ειναι ενα μεγάλο θεμα που δεν θα εχει ευτυχή κατάληξη.
  Αυτο που βλεπω εγω ειναι μια ηγεσία σε αποδρομη δίχως κατανόηση της τραγικής πραγματικής κατάστασης, και το πρόβλημα δεν ειναι μόνο ο στόλος, το ψάρι εχει βρωμίσει απο το κεφάλι δεν ειναι τυχαίο το γεγονος των ανωτάτων ναυταιων με στολές λατέρνα απο τα τσιγκινα παράσημα που θυμίζουν στρατούς τριτοκοσμικους.
  Που κερδισαν οι ακαπνοι ολα αυτα τα μετάλλια στο World of Warships ή στο CMANO;
  Ο μέγας Κουντουριώτης φόραγε στην τιμημένη του στολή δυο μετάλλια αλλα ο Κουντουριώτης ηταν ενας πραγματικός μαχητής που ελευθέρωσε το Αιγαίο μας, οταν το ναυτικό έβγαζε Ναυτικούς οχι Αποστολακηδες. Ντροπη τους να σπαταλούν αυτα τα παρα πολλα χρήματα σε ενα πλοιο δεύτερης διαλογής, και τα μεγαλύτερα κορόιδα ειμαστε εμεις που θα τα πληρώσουμε.

 15. Κάποιοι πιστεύουν ακόμη στα λεφτόδεντρα.
  Τα πράγματα είναι απλά
  Σε δανείζει ο Δανός;Όχι
  Ο Γερμανός;Όχι
  Ο Ιταλός;Όχι
  Ο Αμερικανός;Τα λεφτά τα πήρε η ΠΑ
  Ο Γάλλος;ΝΑΙ
  Τελεία και παύλα, άλλωστε πρέπει να χωνέψετε πως πλέον η αλλάζουν οι σφαίρες επιρροής, οι Γερμανοί πήραν Βαλκάνια, οι Γάλλοι Μεσόγειο.

 16. Μας δανείζουν οι αγορές με χαμηλότατο επιτόκιο, οι γάλλοι με ποσο επιτόκιο μας δανείζουν άραγε, μαλλον εχεις ξεχάσει καλέ φιλε οτι και η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να μας φορτώσει τις φρεμμ που το Π. Ν δεν τις ηθελε γιατι δεν έπιαναν με τίποτα τις προδιαγραφές, έπειτα βέβαια εκ θαύματος χαμηλωσαν οι προδιαγραφές. Οι κυβερνήσεις δανείζουν χρήματα με σκοπό, εμεις δανειζόμαστε άσκοπα για να κανει ο καθε κακομοίρης εξωτερικη πολιτικη, με τα λεφτα μας όμως οχι με τα δικα τους.

 17. Casius Ο Γερμανός και ο Αμερικανός σε δανείζουν , αλλά δεν είναι μόνο εκεί το θέμα…
  Δυστυχώς μας επιβάλλουν άλλοι όχι μόνο τι θα πάρουμε αλλά και από ποιον και πόσο θα δανειστούμε…
  Όσον αφορά τις λανθασμένες επιλογές ή τις ΜΗ επιλογές διαβάστε το παρακάτω 10 S3B μας παραχωρούσαν!!!- το 2008 & καταλήξαμε σε 4 P3 το 2020+…
  https://doureios.com/i-aeroporia-naftikou-poy-tha-mporouse-na-yparhei-simera-alla-den-ithelan-oi-navarhoi/

  1. Ο γερμανός δε σε δανείζει και ουτε θες να δανειστείς απο εκεί…
   Ο αμερικάνος σου πρότεινε αλουμινενια παρακτια σκάφη… με απουσία σταθερού σόναρ τρόπιδας.. με το προωστήριο σκεύος, που δεν περιλαμβάνει συμβατική διάταξη προπελών αλλά hydrojet. χωρίς τόσα χρόνια να σου έδινε sm2/tomahawk και όπλα νεας τεχνολογίας για τα f16 για να μην χαλάσει τους καλους πελάτες τους απέναντι…

   https://doureios.com/athoryva-i-lockheed-martin-proothei-tin-fregata-lcs-mmsc-stin-ellada/

 18. Πάντως οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον κύριο Γιάννη Νικήτα και στο σάιτ για την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού αν και αυτή την ενημέρωση είχαν και έχουν υποχρέωση να την κάνουν επίσημα όλοι αυτοί που κάνουν τις διαρροές μέσω τρίτων και αφήνοντας τον κόσμο στο σκοτάδι.
  Και αφορά τους κυβερνώντες αλλά και τους επιτελείς…..
  Η ασφάλεια της χώρας δεν είναι προσωπική οικογενειακή τους υπόθεση και μας αφορά όλους.
  Αφορά όλους τους φορολογούμενους πολίτες.
  Το Δημόσιο χρήμα δεν είναι τσιφλίκι του πατέρα τους.
  Οφείλουν να ενημερώνουν για όλα τα θέματα και να μην κρύβονται πίσω από διαρροές οι ναύαρχοι της κορβετοφρεγάτας και του φρεγατοαντιτορπιλικού.

 19. Δύο «γαλλίδες» αρχικά μέχρι να φτιάξουν τα οικονομικά της χώρας και να υπάρξει σοβαρή πρόταση απο τις ΗΠΑ (FFG X)?. Μήπως να ρίχναμε καμια ματιά και στις καινούργιες Sa’ar (ανάλογα το επίπεδο εμπιστοσύνης πάντα)? Τα ιταλικά PPA πλήρους στρατιωτικής διαμόρφωσης θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν?

 20. Αν το κόστος τον δύο Belharra είναι 1.5 δις ευρώ αντιστοιχεί στο κόστος τεσσάρων φρεγατών Iver Huitfeldt αν το κόστος τον δύο Belharra είναι 2 δις ευρώ (σύμφωνα πάντα με τις διαρροές στον τύπο) τότε μιλάμε για έξι Iver Huitfeldt!!
  Να πως κάνεις ανανέωση του στόλου σου και αντικατάσταση των 9 S
  Να κάνουμε και μια άλλη σύγκριση;
  Δύο Belharra κοστίζουν στην καλύτερη περίπτωση όσο ένα ολοκαίνουργιο Arleigh Burke!
  Γνωρίζοντας φυσικά πως ένα Arleigh Burke έχει τριπλάσια ισχύ πυρός από τη Belharra!
  Ένα σενάριο
  Αντικαθιστάς τις 9 S με τη Iver Huitfeldt με τις απαραίτητες τροποποιήσεις για τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού και δύο ως τρία Arleigh Burke καινούργια σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό.
  Χρήματα θα βρεθούν πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο.
  Τους τρόπους τους αναφέραμε λίγο πολύ όλοι μας συν μια διαπραγμάτευση σοβαρή και μακροχρόνια για Σούδα και άλλες βάσεις.

  1. Λύσεις υπάρχουν και αυτή ίσως θα ήταν από τις καλύτερες λύσεις απλά δε νομίζω ότι οι σύμμαχοί μας θα ήθελαν να υπάρχει ένα τόσο ισχυρό ΠΝ. Εγώ εκεί πιστεύω ότι είναι το πρόβλημα. Και στην τελική με 600 εκατ. το πλοίο παίρνεις τις FREMM που και δοκιμασμένες είναι και έχουν το ίδιο πακέτο ASW και μπορεί να ξεκινήσει σύντομα η ναυπήγηση στην έκδοση FREDA και με 6000 τόνους μπορείς να το αναβαθμίσεις όσο θές.

   1. Το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν είναι οι σύμμαχοί μας που θέλουν να έχουμε ένα ισχυρό ναυτικό.
    Το πρόβλημα βρίσκεται στις ηγεσίες.
    Εκεί είναι η ρίζα του κακού.
    Το πρόβλημα βρίσκεται στη πολιτική βούληση στο βλέποντας και κάνοντας στις προτεραιότητες του πολιτικού συστήματος που είναι πως θα αρπάξουν την εξουσία για να κάνουν πλιάτσικο και στο πως θα εξυπηρετούν τα ντόπια και ξένα συμφέροντα.
    Έχει καλλιεργηθεί εντέχνως όλα αυτά τα χρόνια πως δεν μας αφήνουν οι κακοί ξένοι για το α ή β θέμα ενώ στην πραγματικότητα είναι μια βολική δικαιολογία ώστε να κρύψει το πολιτικό προσωπικό την ανικανότητά του.

   2. Και η FREDA θα ήταν μια καλή λύση.
    Πλοίο 6.000 τόνων με μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης μελλοντικά.
    Αλλά αν οι Γάλλοι χρεώνουν 700+ την κάθε Belharra σκέψου πόσο θα χρέωναν τη FREDA.
    Χωρίς σε καμία περίπτωση να παριστάνω τον ειδικό πιστεύω πως με αποσπασματικές αγορές και με προδιαγραφές του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας δεν γίνεται τίποτα.
    Χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός.
    Με τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την στρατιωτική το πολεμικού ναυτικού έχει ένα απαρχαιωμένο στόλο.
    Αποφάσεις του να πάρουμε δυο Belharra με προδιαγραφές του γαλλικού ναυτικού και να τις χρυσοπληρώνουμε 700+ εκατ ευρώ σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση του προβλήματος.
    Μακροχρόνιος σχεδιασμός για 6 ως 8 Iver Huitfeldt για αντικατάσταση των 9 S και δύο ως τρία Arleigh Burke καινούργια ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τον Meko και έχεις ήσυχο το κεφάλι σου για τα επόμενα 30-35 χρόνια σε ότι έχει να κάνει με μονάδες επιφάνειας.
    Τώρα αυτό που πάει να γίνει είναι βλέποντας και κάνοντας σχεδιασμός μηδέν και διαιώνιση του προβλήματος.
    Και εδώ οι ευθύνες τόσο των κυβερνώντων όσο και τις στρατιωτικής ηγεσίας είναι τεράστιες.

    1. Δεν ξέρω αν έγινα σωστά αντιληπτός. Ίσως η λύση που προτείνεις να ήταν η καλύτερη λύση για το ΠΝ αυτό ήθελα να γράψω. ΑΒ/iver huitfeldt δίνουν το καλύτερο δίδυμο για το Πν σε προσιτό κόστος. Πάντως το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμα μάθει την έννοια συνολική διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα ελπίζουμε το ΠΝ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κόψει τον γόρδιο δεσμό της νέας φρεγάτας.

   3. Ean to provlhma einai oti oi «symaxoi» mas den theloun isxyro PN, enas logos parapano na anptyksoume EPITELOUS dika mas systhmata

    Avto canoun kai oi tourkalades.Mono etsi tha mporoume na antistathmysoume tin dysanalogia
    Kai anyptyksh texnologias tha exoume ( avto einai vasika to pan), kai lefta tha meinoun ston topo, kai theses ergasies, kai ….

    Tha ginei arage pote auto?? Poli xrono den exoume

  2. Συμφωνω απολυτα με την ιδεα σου. Θα πρεπει ομως να σκεφτουμε οτι αυτα τα σκαφη επιφανειας για τα οποια μιλας, θα περασουν μερικα χρονια πριν γινουν επιχειρεισιακα. Ομως μια τουρκικη αναμετρηση δεν ειναι μακρυα. Ισως πιο κοντα απ’οτι θελουμε να πιστευουμε. Μ’αλλα λογια θα πρεπει να παρουμε αποφασεις αμεσως χωρις αλλη καθυστερηση. Οι Αυστραλεζικες φρεγατες Adelaide, σ’οποια κατασταση κ’αν ειναι με λιγες απαραιτητες επισκευες και την εγκατασταση των οπλικων συστηματων απο τις αποσυρωμενες S, θα μας ανεβασουν τις δυνατοτητες αποτροπης στο Αιγαιο, οπως και στην ανατολικη Μεσογειο προσωρινα, μεχρι να φθασουν στην Ελλαδα αυτες που θα εχουμε παραγγειλει.

 21. Τα πλοια πρεπει να φερουν τουλαχιστον 32 aster 30 εκαστο και 24 mica η aster 15,αλλιως τα πλοια θα ειναι ακαταληλα για μας αφου κυριως το ΠΝ ενδιαφερεται για φρεγατες Α/Α περιοχης,δικαιολογιες του τυπου η τη Γαλλικη διαμορφωση η τιποτα η οτι χρηματοδοτικα ειναι η καλητερη επιλογη,αυτες οι δικαιολογιες δεν ευσταθουν σε καμια περιπτωση..

 22. Αν το πλοίο έρθει με 24 Aster15/30 και 8 Scalp, μαζί με Exoset, σύγχρονες τορπίλες κ.λ.π. δεν βλέπω κανένα λόγο να μην πανηγυρίζουμε.

  Τι περιμενατε από ένα πλοίο 4.500 τόνων ; 90 κελιά;

  Καλό θα ήταν να καταφέρναμε να του φορέσουμε έναν MK41 ώστε να φορτώσουμε 32 ESSM.
  Το θέμα είναι πως θέλει πιστοποίηση στο Γαλλικό ραντάρ που επιλέξαμε , οπότε δεν ….

  Πάντως το πλοίο μπορεί να πάρει, αν θυμάμαι καλά 4εις κάθετους εκτοξευτές.
  Στην καλή έκδοση που επικαλείται η σελίδα , φοράει τρεις … 2 για Aster 30 (A50) και 1 για Scalp Naval (A70).
  Λογικά, εστω και σαν αναβάθμιση θα μπορούσε να χωρέσει ένας MK41.

  1. Και αυτή είναι η λύση…ο συνδυασμός essm και aster 30.πράγμα που δεν υφίσταται μέχρι τώρα και φυσικά για να γίνει χρειάζεται χρήμα που δεν έχουμε. Βέβαια η MBDA συνεργάζεται και σε άλλα project με τους Αμερικάνους όπως η πιστοποίηση των Camm σε MK41 και επίσης η συμβατότητα των ευρωπαικων πυραυλικών συστημάτων με τους MK41 αντίστροφα.

 23. για το ζήτημα της ταχύτητας των 27 κόμβων «..βάση των απαντήσεων που τους έδωσε η Naval Group το πλοίο διαθέτει όλα τα αντίμετρα όπως το CANTO της Lacroix ικανό να αντιμετωπίζει υποβρύχιες επιθέσεις…»

  Μήπως θα έπρεπε να ελέγξουν τον ισχυρισμό πριν αγοράσουν?

  Δεν ξέρω, το πλοίο εκτός απ το ρίσκο που υπάρχει λόγω νέου σχεδιασμού φαίνεται να είναι πολύ ακριβό γι αυτά που προσφέρει. Κι ένας Θεός ξέρει τι λειτουργικά κόστη θα έχει, τι κόστη αναβάθμισης κλπ κλπ.. Μου φαίνεται θα πάρουμε δύο και θα μείνουμε μ΄ αυτά για την επόμενη 50-ετία. Και χωρίς τα όπλα τους…

  Νέες τορπίλες για τα υποβρύχια θα πάρουν?

  Μήπως χαθήκαμε πάλι σε μονόδρομο? Την έχουμε ξαναπάθει…

 24. Το ποιό τραγικό είναι πως μοιάζει να έχει διαμορφωθεί μια νοοτροπία στο ναυτικό «πάμε και βλέπουμε»…
  Προγραμματισμός μηδέν δλδ… 🙁

  1. Φίλε αν αρχήσουμε να μιλάμε και για προγραμματισμό, θα το σκοτώσουμε στη συζήτηση και δε βγάζουμε άκρη. Μπορεί να συννενοηθεί αυτός ο Λαός για συγκεκριμένα προγράμματα; Προγραμματισμός μετά από 40 χρόνια, αν αλλάξει η οικονομία, η δειλή πολιτική και η νοοτροπία της κάθε ελληνίδας και κάθε έλληνα. Εδώ καιγόμαστε και δε χωράει δυστυχός χρόνος για προγράμματα. Ας πάρουμε και βλέπουμε. Έτσι και με τα U214 και τώρα τουλάχιστον τα έχουμε (χωρίς τορπίλες).

  1. φοβάμαι πως όχι δεν θα τα έδιναν με χιλιαδυο προσκόμματα. Αυτά παθαίνεις όταν στην αρχή ενός σοβαρού προγράμματος δεν συμμετάσχεις. μόνο τότε απολαμβάνεις προνομίων μετά είσαι απλά πελάτης.

 25. Τουλάχιστον ας κλείσουν συμφωνία για 4 και όπως τονίζω και σε άλλα σχόλια ας μας δώσουν και τις 2 lafayet(αλλαγή μόνο πυροβόλου με 76αρι και RAM για ξιφιοπλοια στην θέση 2 S) και υποχρεωτικά κλειστή τιμή αγοράς και για τις υπόλοιπες τρεις όταν θα αποσυρθούν όπου εκεί θα τοποθετήσουμε και Α35 για MICA/ASTER15 εκτός του πυροβόλου και του RAM. τουλάχιστον αν γίνει έτσι με τις 4 ΜΕΚΟ θα έχουμε έναν αξιοπρεπή στόλο 13 σκαφών πολύ νεώτερης γενιάς σε λίγα χρόνια και στα μέτρα του ΤΝ που θα έχει αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό του 4 ΜΕΚΟ, 4 PERRY, 4 MILGEM, 4 I-class και ότι θα βγει από το πρόγραμμα TF-2000 δλδ από 4-7/8 φρεγάτες για αντικατάσταση κα ιτων υπολοίπων Perry. Ας γίνουν έστω αυτά μπας και δούμε άσπρη μέρα και να πιάσουν τόπο τα λεφτά.

 26. 16 ΑSTER ειναι απαραδεκτος αριθμος για συγχρονη φρεγατα εστω και γενικων καθηκοντων ..
  Ποσο δηλαδη παραπανω θα στοιχιζε η εκδοση με τα 32 κελια μην τρελαθουμε εντελως εδω μεσα..
  Η ταχυτητα επισης του σκαφους ειναι ζητημα γιατι υπολειπεται κατα πολυ των απαιτησεων του ΠΝ και αυτο θα εχει επιπτωση στους επιχειρησιακους σχεδιασμους ειδικα στους χρονους μεταβασης στις περιοχες ενδιαφεροντος καθως οι αποστασεις που καλιεταο να καλυψει το ΠΝ ειναι τεραστιες και απαιτουν υψηλες ταχυτητες σε αντιθεση με τις απαιτησεις του TDK που εχει προσβαση κοντα στις περιοχες που διεκδικει..
  Δυστυχως σε μια παγωμενη σχεδιαση η αλλαγη σκευους προωσης η η αυξηση της ισχυος του απαιτει πολλα χρηματα επιπλεον οποτε το ξεχναμε αλλα στο θεμα της αυξησης των μεταφερομενων οπλων δεν εχουμε καμια δικαιολογια .
  Εαν εξαντληθει σε μια αντιπαραθεση το αποθεμα τι θα κανουν μετα τα πλοια μας που θα απεχουν εκατονταδες χιλιομετρα απο τις βασεις τους?
  CIWS θα εχουν επανω και αν ναι πια ?
  Δεν μπορω να προσπερασω το γεγονος οτι παρα του οτι οι Γαλλοι ειναι οι μονοι που λενε οτι ειναι διατεθειμενοι να μας δανεισουν η χρηματοδοτησουν για την αγορα δεν εγινε καποια διαγωνιστικη διαδικασια ωστε να δουμε και αλλες προτασεις και ετσι μεσω του ανταγωνισμου να συμπιεστει το κοστος και να αυξηθουν οι παροχες των Γαλλων στο μετρο του δυνατου ..
  Απευθειας αναθεσεις με μηδενικα η λιγα αντισταθμιστικα η μεταφορα τεχνογνωσιας ειναι η μονιμη ασθενεια δεκαετιες τωρα των εξοπλιστικων μας αγορων και ιαση δεν προβλεπω,
  Το κυριοτερο ειναι οτι προηγουνται ως πλεον επειγοντα αλλα προγραμματα και δεν βλεπω παραλληλη κινηση υλοποιησης τους και ανησυχω μηπως τα ελαχιστα κονδυλια εξανεμιστουν προς Γαλλια μερια και μεινουμε με εναν στολο οπως της δεκαετιας του 80 με δυο συγχρονα πλοια για μοστρα και ολα τα αλλα μερικως εκσυγχρονισμενα ερειπια του Β Παγκοσμιου με ανεπαρκη η ελαχιστα συγχρονα οπλα ..

 27. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα η αγορά των δύο φρεγατών Belharra με προδιαγραφές του γαλλικού ναυτικού θα κοστίσουν από 1.5 δις ευρώ ως 2 δις!
  Αποσπασματικές αγορές που δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα της ανανέωσης του στόλου.
  Νάνοι οι κυβερνώντες νάνοι δυστυχώς και οι στρατιωτικοί ηγεσία.
  Οι μεν κυβερνώντες θα εξαγοράσουν πολιτική προστασία και χρόνο ίσως και κανένα καθρεφτάκι για να ξεγελάσουν τους ιθαγενείς και οι στρατιωτικοί ηγεσία να κρατήσει τη θεσούλα και τα αξιώματα.
  Τραγική όλοι τους.
  Θα το λέω συνέχεια
  Χρειάζεται πολιτική βούληση και μακροχρόνιος σχεδιασμός.
  Αν ακόμα και τώρα στη θέα του Ερντογάν με το χάρτη από πίσω να παρουσιάζει το μισό Αιγαίο εντός Τουρκίας αν και τώρα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν ξυπνήσει τότε δύσκολες μέρες έρχονται για τον Ελληνισμό.
  Μακροχρόνιος σχεδιασμός και πολιτική βούληση.
  Στην καλύτερη περίπτωση οι δύο Belharra θα κοστίσουν 1.5 δις ευρώ ως 2 δις ευρώ σύμφωνα πάντα με τις διαρροές στον τύπο.
  Δύο φρεγάτες είναι σταγόνα στον ωκεανό.
  Με 3 δις δολάρια αγοράζεις 8 Iver Huitfeldt πλήρης με όπλα και σόναρ και άλλα 3 δις δολάρια τρία Arleigh Burke καινούργια πλήρης με όπλα ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στις Meko και είσαι πανίσχυρος για τα επόμενα 30 χρόνια.
  Που θα βρεθούν τα χρήματα;
  Με ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό και με πολιτική βούληση θα βρεθούν.
  Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που στα χρόνια των μνημονίων μια χαρά έβρισκαν τρόπους για να μαζεύουν δις ευρώ για να ικανοποιούν τους δανειστές.
  Εκεί μια χαρά είχαν όλοι τους και πολιτική βούληση και μακροχρόνιο σχεδιασμό.
  Να κόψουν από τα προνόμια τους τους κομματικούς στρατούς τους ημέτερους τους μετακλητούς υπαλλήλους κομματόσκυλα να κόψουν από τους μισθούς τους να κόψουν τα πολλά χατίρια στα ντόπια και ξένα συμφέροντα να περιορίσουν τη σπατάλη στο κράτος και να μειώσουν τη φοροδιαφυγή.
  Να δημιουργήσουν και ένα ταμείο υπέρ ενός εξοπλιστικού προγράμματος.
  Πολλά μπορούν να γίνουν.
  Και τότε όχι μόνο το ναυτικό θα ενισχυθεί και θα γίνει πανίσχυρο αλλά και η αεροπορία και ο στρατός ξηράς.
  Η εικόνα του Ερντογάν να δίνει συνέντευξη και πίσω του ακριβώς να υπάρχει χάρτης με το μισό Αιγαίο εντός Τουρκίας αν αυτή η εικόνα δεν σοκάρει και δεν ξυπνήσει την πολιτική ηγεσία και την στρατιωτική και να ξεκινήσουν έναν σοβαρό διάλογο και ένα σοβαρό προγραμματισμό για τον άμεσο και σοβαρό εξοπλισμό της χώρας τότε θα μιλάμε για νέες τραγωδίες εν όψει…..

 28. Μιχαλη, θα πρεπει να αποδεχθω τα περισσοτερα απο τα επιχειρηματα σου, αλλα το ερωτημα δεν ειναι ποιες φρεγατες να αγορασουμε καινουργιας ναυπηγησεως, οι οποιες θα ενταχθουν στο ΠΝ μετα απο δυο, τρια η τεσσερα χρονια. Η πικρη αληθεια ειναι πως αυτα τα πλοια τα εχουμε αναγκη εδω και πολλα χρονια. Οποτε θα πρεπει να συζηταμε για ποια μεταχειρισμενα πλοια (φρεγατες) ειναι διαθεσιμα σημερα στην αγορα.
  Οι εκλογες μας ειναι περιορισμενες στις αυστραλεζικες φρεγατες Adelaide, σε οποια κατασταση κ’αν ειναι. Με τις απαραιτητες επισκευες και την εγκατασταση των οπλικων συστηματων απο τις αποσυρωμενες φρεγατες S, σε μερικους μηνες θα ειχαμε την αποτρεπτικη ισχυ στην ανατολικη Μεσογειο και Αιγαιο.
  Στη συνεχεια θα μπορουσαμε να συζητησουμε για νεες ναυπηγησεις. Πιστευω πως δυο η τεσσερεις Iver Huitfeldt θα ηταν η καλυτερη επιλογη.

 29. Είναι δεδομένο πως χρήματα για νέα πλοία δεν υπάρχουν.
  Είναι επίσης δεδομένο πως δεν υπάρχουν ούτε μεταχειρισμένα σκάφη που να αξίζει να επενδυθούν αυτή την στιγμή χρήματα.
  Είναι επίσης δεδομένο πως τα πλοία του ΠΝ δεν μπορούν να βγάλουν άλλα χρόνια υπηρεσίας. Ειδικά οι τρεις παλαιές S έπρεπε είτε να έχουν μπει για ριζικό εκσυγχρονισμό είτε να έχουν ήδη γινει σκραπ.

  Άρα αυτό που μένει είναι να αγοράσουμε 2 πλοία για αντικατάσταση των 3ων Standard , από όποιον μας δανείζει, έως ότου υπάρξουν μεταχειρισμένα πλοία άξια λόγου.

  Είναι δεδομένο για εμένα πως ο ανανεωμένος στόλος του 2030 θα έχει πάρα πολλά μεταχειρισμένα πλοία .

  Ισως το ΠΝ και η πολιτική ηγεσία να καλοβλεπει τις ANZAC και τις De Zen De Provincien οπότε έως ότου γίνουν τα πλοία αυτά διαθέσιμα στα μεταχειρισμένα, να υλοποιείται η κατασκευή των 2 αυτών φρεγατών.

  Με βάση και την επισήμανση πως τα πλοία αυτά θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο κέντρου διοίκησης, ίσως να τα προορίζουν για κέντρα διοίκησης των 2 μελλοντικών στολισκων .

  Πάντως από όλη την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα των αναβαθμίσεων και αγορών οπλικών συστημάτων, ένα έχω να πω.
  Αν δεν μπεις στην διαδικασία να παραξεις δικό σου πολεμικό πλοίο, μια ζωή θα πληρώνεις για υποεξοπλισμενα και υπερτιμολογημενα πλοία των άλλων …..
  Πιστεύω πως αν κατευθύνονταν κονδύλια 500.000.000€ για ανάπτυξη εθνικού πλοίου, θα μπορούσαν τα υπόλοιπα από τα 2 δις€ των 2 φρεγατών, να μας δώσουν 6 πλοία όπως τα θέλουμε …. Και οπότε τα θέλουμε.

 30. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΙΔΑΜΕ ΣΕ 2 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΙ ΑΝ…ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΩΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΠΑΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ….- ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ [ ΕΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ] ΘΑ ΗΤΑΝ = ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 1-2 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ …ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ S ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2040 ΑΦΟΥ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ …Η ΩΣ ΙΔΕΑ ΘΑ ΕΒΑΖΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 1+1 ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΟΠΟΥ Η ΜΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ…ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2022 ΛΟΓΩ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΟΠΟΥ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 1-1,5 ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ Κ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ…ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΟΡΥΦΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΑΣΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ…….ΚΑΙ ΜΕΤΑ …ΞΥΠΝΗΣΑ …[χαχαχαχαχαχ].

  1. Παναγιώτη Αναστοπουλε,
   ναι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που δεν καταφέραμε να κατασκευάσουμε σκάφη σε VFM πλαίσια.
   Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθούμε .

   Όποιος θεωρεί πως η απραξία είναι καλύτερη από την πράξη επειδή διάφορα εγχειρήματα στο παρελθόν απέτυχαν, θεωρώ πως έχει μια εντελώς στρεβλωμενη λογική .
   Εξάλλου οι αποτυχίες συνέβησαν σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, οι οποίες δεν υφίστανται σήμερα.

   Πχ. Παλαιότερες ναυπηγήσεις ανέβαζαν το κόστος ναυπήγησης όχι γιατί το απαιτούσε η κατασκευή αλλά για να πάρουν πλαγίως επιχορηγήσεις τα ναυπηγεία.
   Από την άλλη στις SuperVita όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν μας παράτησαν λόγω μνημονίων και ελεγχόμενης χρεοκοπίας….

   Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
   Αν είναι να αποποιηθουμε από εδώ και πέρα την οποία κατασκευαστική προσπάθεια, την οποία δημιουργία, ας το κλείσουμε το μαγαζάκι μιας και δεν θα είμαστε άξιοι να είμαστε ανεξάρτητοι με εθνική κρατική υπόσταση.

 31. Και εγώ βρίσκω την πρόταση του εξοπλισμού των φρεγατών με 16 Α/Α βλήματα μόνο,εξωφρενική.
  Δεδομένης της γενικότερης έλλειψης κονδυλίων και του περιορισμένου αριθμού μονάδων που δυνάμεθα να
  προμηθευτούμε,η συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ισχύος πυρός ανά σκάφος θα έπρεπε να αποτελεί
  το ευκόλως εννοούμενο στα περί των φρεγατών,το δε φορτίο των 16 βλημάτων καθιστά το πλοίο απολύτως ευάλωτο σε επιθέσεις κορεσμού(το μόνο πραγματικά είδος επιθέσεων που μέλλεται να αντιμετωπίσουν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις) .
  Αν ο σκοπός είναι τα πασαλείμματα και οι μισοδουλείες του παρελθόντος καλύτερα ας μην ασχοληθούν καθόλου οι ιθύνοντες. Δεν αντέχεται πλέον η σπατάλη υπέρπολύτιμων πόρων προς αγορά συστημάτων υποβαθμισμένων
  δυνατοτήτων.

  Όσον αφορά τα SCALP,αποτελούν εξαιρετική και επιθυμητή δυνατότητα αλλά χρειάζονται και τα κατάλληλα πλοία.
  Αν έχεις στη διάθεση σου 50-60 κελιά καλώς να διαθέσεις τα 8 για ανάλογα βλήματα.Με 32 κελιά και τη προοπτική επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εκτός της αντιαεροπορικής κάλυψης που απολαμβάνει το ναυτικό στο Αιγαίο(εικάζω πως αυτός είναι και ο λόγος που επιβάλει την ανάγκη απόκτησης ικανότητας αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής από το ΠΝ) ,8 επιπλέον Α/Α βλήματα μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια ενώ 8 SCALP σχεδόν καμίας χρησιμότητας.

 32. Μην περιμενετε να δειτε αντικατασταση των -S- 1 προς 1. Εχετε καταλαβει τι κοστη παιζουν για καινουριες μοναδες; Οι τιμες σε ολα εχουν ξεφυγει. Οι ΕΕΔ αναποφευκτα θα πανε σε downsizing, υλικου και προσωπικου.

  ΥΓ: Οπου S βαλτε οποιο συστημα θελετε
  ΥΓ2: Περιμενω τη θεση του Γιαννης1 με τις off the record αποψεις ναυαρχων…

 33. Ξεχάστε παρακαλώ Iver Huitfeldt με 300-400 εκ. δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα σε διαμορφώσεις με SM-2…

  Να μιλάμε με επι ρεαλιστικής βάσης. Όταν η type 31 με μια χαμηλής έντασης διαμόρφωση για αρχή υπολογίζεται στα £250εκ χωρίς οπλισμό, βγάλτε συμπεράσματα…

  Κατάντησε κουραστικό πια σαν την ιστορία με τα ομόλογα!

 34. Θα συμφωνήσω με τους υπολοίπους που θεωρούν τους 16 Aster 30 λίγους, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε 32 πυραύλους A/A ίσως και 48 A/A πυραύλους, με την αεροπορία και τα Drones που έχουν οι γείτονες.

  Επίσης από την πλευρά μου θεωρώ τους Scalp Naval απαραίτητους, δίνουν άλλη διάσταση στην αποτροπή της χώρας μας. Η ικανότητα μας να δώσουμε πλήγματα από διάφορες πλατφόρμες θα κάνει την Τουρκία να σκεφτεί δύο φορές την όποια κίνηση εις βάρος μας. Αν υπάρχει διαμόρφωση (π.χ. επιμήκυνση μέσο modular) θα είναι μια καλή επιλογή.

  Τέτοια ικανότητα, μακρού πλήγματος πρέπει να αποκτήσει και το Ελληνικό πυροβολικό!

  1. Εάν πάμε για 2 BELAHAR τότε μιλάμε για πόσους Scalp Naval?
   2×8 =16?

   Εδώ οι αμερικανοι εκτοξεύουν δεκάδες cruise για να κτυπήσουν ένα αεροδρόμιο στη Syria

   τα 16 scalp τι ζημια να κάνουν?

   Εκτος εάν πιστεύεις πως μπορούν να καταστρέψουν το φράγμα ATATURK!!

   Δεν αξίζει να χαθούν αντιαεροπορικά βλήματα για τα SN

   Με 16 μονο ASTER και χωρίς CIWS τα πλοία αυτά είναι για κλάματα δεν θα ξεμυτίζουν εκτος κάλυψης PATRIOT και αεροπορίας

   Βασικά ξεχνάμε τη αντολική μεσόγειο για τα καλά!!

 35. Με βάση τα στοιχεία που δίνει η εταιρεία τα πράγματα αλλάζουν προς το θετικό σχετικά με τη Belharra.
  Το πιθανότερο είναι να να έχουμε πέσει θύματα παραπληροφόρησης με στοχευμένες και πληρωμένες διαρροές στον ντόπιο τύπο περί μόνο 16 πυραύλους Aster 30 ώστε να απαξιωθεί η αγορά των Belharra.
  Το σάιτ της εταιρείας μιλάει για 27-29 κόμβους ταχύτητα και πάνω από 32 κυψέλες για ισάριθμους πυραύλους.
  https://disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fwww.naval-group.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F01%2Fbelharra-4000-tons-frigate-by-dcns.pdf%3AwHSv3VfuMQqDtzS1aV1P5cDrvZY&cuid=4233765
  Σε αυτή την περίπτωση είμαι θετικός για την αγορά των δύο Belharra.
  Βέβαια θα προτιμούσα ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό και περισσότερες φρεγάτες αντί των αποσπασματικών αγορών.

  1. Δεν λεει πάνω απο 32 λεει «up to 32 vertical launched missiles cells», μεχρι 32 δηλαδη.

   Και ενώ κάποιοι έχετε φαγωθεί με τις μπελαρες κάποιοι άλλοι με 1 δις παίρνουν 2 MEKO A200 γέματες καλούδια https://intelligencebriefs.com/egyptian-navy-eyes-on-german-meko-a200-frigate-warships-at-cost-of-1-billion-euros/

   Με 2 δις οι Γερμανοί θα μας εκσυγχρόνιζαν και τις παλιές ΜΕΚΟ αντί για ηλίθια αντισταθμιστικά που ζητάμε συνήθως, και θα ειχαμε 8 πλοια ικανότατα. Αυτά

   1. παλία νέα αυτά…
    2,3δις ευρω για 6 μεκο… (430$ εκ εκαστη…)
    Υπάρχουν και ψιλά γράμματα…
    The amount of the approved guarantee — € 2.3 billion — implies that the contract is worth about €3.5 billion, given that export guarantees only cover about 60% of a contract’s value.

    1. Το θέμα είναι να φτιαχτούν τα πλοία στη Γερμανία, αλλιώς σιγουρα θα ειναι πιο ακριβά. Τα ξέρουμε καλά εδώ αυτά φορτώσαμε αρκετές τσέπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *