Στην άμεση επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ προχωρούν η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια να σπάσουν το «άβατο» των Εξαρχείων και να επιβάλουν την παρουσία αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος για το https://www.zougla.gr

Αστυνομικοί κύκλοι, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν πως μετά την εκκένωση τεσσάρων καταλήψεων στην καρδιά της Αθήνας οι αντιεξουσιαστές έδειξαν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τόσο εύκολα την περιοχή, καθώς προχώρησαν σε επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, το φαινόμενο των καταδρομικών επιθέσεων έχει αρχίσει να εντείνεται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να αναζητούνται από τις Αρχές άμεσες λύσεις, όπως η ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών που επιχειρούν στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε πως αιχμή του δόρατος αναμένεται να αποτελέσει η ΔΕΛΤΑ, καθώς πρόκειται για ομάδα με γρήγορα αντανακλαστικά και δυνατότητα πρόσβασης σε δυσπρόσιτα σημεία της πόλης.

Έτσι, όπως πληροφορείται το zougla.gr, τις τελευταίες ημέρες, άνδρες που ανήκαν στην ομάδα ΔΕΛΤΑ και μετά την κατάργησή της εντάχθηκαν στην Άμεση Δράση έχουν αρχίσει να δέχονται τηλεφωνήματα από τους υψηλούς ορόφους του Αρχηγείου και να ενημερώνονται πως την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να περάσουν από συνέντευξη προκειμένου να ενταχθούν εκ νέου στη ΔΕΛΤΑ, η οποία και επανασυστήνεται.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως η επανασύσταση της εν λόγω ομάδας είναι απαραίτητη, καθώς, εκ των πραγμάτων όπως λένε, τόσο η ΔΙΑΣ όσο και τα ΜΑΤ δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο των επιθέσεων.

«Η ΔΙΑΣ δεν είναι εκπαιδευμένη για τέτοια περιστατικά. Είναι άλλη η δουλειά της και θα πρέπει να μην απασχολείται με τέτοιες καταστάσεις, αλλά να βρίσκεται στον δρόμο, δίπλα στον πολίτη. Επίσης, ούτε τα ΜΑΤ δεν γίνεται να δράσουν αποτελεσματικά, καθώς αποτελούνται από διμοιρίες και δρουν ομαδικά, με αποτέλεσμα να γίνονται σχεδόν μηδενικές συλλήψεις. Απ’ την άλλη, η ΔΕΛΤΑ έχει τη δυνατότητα να κινείται γρήγορα, να εισέρχεται σε στενά και δυσπρόσιτα σημεία και να προβαίνει σε συλλήψεις» εξηγούν.

Ανησυχία και αναστάτωση στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα πάντως που το Αρχηγείο και το υπουργείο προχωρούν εσπευσμένα τις διαδικασίες για την επανασύσταση της ομάδας, στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί αναστάτωση, καθώς υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί και απασχολούν έντονα τους αστυνομικούς.

Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί ούτε πού θα υπαχθούν, ούτε πώς θα συγκροτηθεί η ομάδα, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν πρόκειται να υπάρξει κάποιο κίνητρο παραμονής σε μία τόσο δύσκολη και απαιτητική υπηρεσία. Από τη μεριά τους, αρμόδιοι αστυνομικοί κύκλοι απαντούν πως τα προαναφερθέντα ερωτήματα πρόκειται να απαντηθούν σύντομα.

Τώρα, όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να στελεχώσουν την ομάδα, αυτός ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 300 άτομα.

Τέλος, ο τελικός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει ακόμα ότι θα δημιουργηθούν μικτές ομάδες ελέγχου και περιφρούρησης των Εξαρχείων, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και των ΟΠΚΕ, οι οποίες θα τοποθετούνται δίπλα στις διμοιρίες των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ που έχουν καθήκοντα στατικής φύλαξης στόχων.

Πηγή: https://www.zougla.gr