Στη διεθνή αμυντική έκθεση «Partner 2019», που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, η σερβική εταιρία Yugoimpor παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ένα νέο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών (MLRS), μια νέα έκδοση του αυτοκινούμενου πυροβόλου Aleksandar των 155 χιλιοστών και ένα ελικοφόρο μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) με ικανότητα μεταφοράς τεσσάρων (4) μη-κατευθυνόμενων αντιαρματικών ρουκετών.

Το νέο σπονδυλωτό MLRS είναι τοποθετημένο επί τροχοφόρου οχήματος 6560 της Kamaz (8 x 8) και μπορεί να εκτοξεύσει ρουκέτες διαμετρήματος 122 και 267 χιλιοστών. Η καμπίνα του οχήματος προστατεύει το πλήρωμα έναντι φυσιγγίων μικρού διαμετρήματος και θραυσμάτων πυροβολικού. Απαιτεί τρία (3) άτομα πλήρωμα, ενώ οι ρουκέτες ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης GPS (Global Positioning System) και INS (Inertial Navigation System).

Στη διαμόρφωση με ρουκέτες των 122 χιλιοστών το σύστημα μεταφέρει συνολικά 48 ρουκέτες, σε κάλαθους των έξι (6) ρουκετών, ενώ στη διαμόρφωση με ρουκέτες των 267 χιλιοστών το σύστημα μεταφέρει συνολικά 12 ρουκέτες, σε κάλαθους των έξι (6) ρουκετών. Με τις ρουκέτες των 122 χιλιοστών το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 40 χιλιόμετρα, ενώ με τις ρουκέτες των 267 χιλιοστών το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξεως των 70 χιλιοστών.

Η νέα έκδοση του αυτοκινούμενου πυροβόλου Aleksandar των 155 χιλιοστών αφορά στην πιστοποίηση του επί τροχοφόρου οχήματος της γερμανικής MAN (8 x 8). Υπενθυμίζουμε ότι το Aleksandar παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2017, επί οχήματος της Kamaz. Το Aleksandar αποτελεί εξέλιξη του NORA B-52, το οποίο έχει επιλέξει η Κύπρος (συνολικά 24 πυροβόλα τελούν υπό παράδοση).

Το Aleksandar ενσωματώνει ένα πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης χωρητικότητας 12 πυρομαχικών. Το μέγιστο βεληνεκές εξαρτάται από τον τύπου του πυρομαχικού. Έτσι με συμβατικά πυρομαχικά το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32,5 χιλιόμετρα, ενώ με τη χρήση των πυρομαχικών υψηλής εκρηκτικότητας αυξημένου βεληνεκούς ERFB RA/BB το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 49-62 χιλιόμετρα.

Τέλος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Ινστιτούτο του Σερβικού Στρατού, αναπτύχθηκε ένα νέο ελικοφόρο UAV εφοδιασμένο με τετραπλό εκτοξευτή μη-κατευθυνόμενων αντιαρματικών ρουκετών M-80 των 64 χιλιοστών, δραστικού βεληνεκούς 220 μέτρων. Οι δοκιμές του UAV έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι δοκιμές με τις ρουκέτες M-80. Το UAV έχει μέγιστο χρόνο πτήσης 20 λεπτά, ζυγίζει 35 κιλά (χωρίς φόρτο) και μπορεί να πετάξει σε μέγιστη απόσταση έξι (6) χιλιομέτρων και σε μέγιστο υψόμετρο τα 2 χιλιόμετρα. Οι αισθητήρες που μπορεί να μεταφέρει το UAV είναι κάμερα ημέρας (CCD) με μέγιστη εστίαση x30, θερμική κάμερα με μέγιστη εστίαση x4 και αποστασιόμετρο λέιζερ μέγιστου βεληνεκούς 2 χιλιομέτρων.

Τα παραπάνω συστήματα είναι ενδεικτικά της προόδου της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας και θα πρέπει αποτελούν παραδείγματα για τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες, όλες τους και διαχρονικά, απαξιώνουν την εγχώρια έρευνας, τεχνολογία και αμυντική βιομηχανία προς όφελος των ξένων αμυντικών βιομηχανιών.

Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας θέλει χρόνο, επενδύσεις και εξοπλισμούς. Όμως οι κόποι θα αποδώσουν καρπούς καθώς η Ελλάδα θα μπορεί να εντάξει σε υπηρεσία την ποσότητα που επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του εκάστοτε προμηθευτή, ενώ θα έχουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία να αναπτύξουμε νέες ικανότερες εκδόσεις με καλύτερες επιδόσεις και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Διαφορετικά το ελληνικό οπλοστάσιο θα τελεί πάντα υπό την «έγκριση» και τις καλές προθέσεις του εκάστοτε προμηθευτή.

Επιπλέον η πρόοδος της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και την εθνικής μας άμυνα και θα πρέπει να λειτουργήσει ως «ξυπνητήρι» για την πολιτική ηγεσία της χώρας και να την κάνει να κατανοήσει την αξία της εγχώριας αμυντικής τεχνολογίας και βιομηχανίας.