Αποτελεί το κεντρικό θέμα των ημερών. Ο λόγος για τη προοπτική απόκτησης των μεταχειρισμένων φρεγατών της κλάσης ANZAC του Αυστραλιανού Ναυτικού με σκοπό την ενίσχυση και κυρίως την ανανέωση των μονάδων κρούσης της Διοίκησης Φρεγατών του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ. Δεδομένου πως πάντα μέσα από το DefenceReview.gr είχαμε άποψη και γνώμη πάντα τεκμηριώνοντας τα γραφόμενα μας, οφείλουμε ξεκάθαρα και με σαφήνεια για μια ακόμη φορά να καταθέσουμε επώνυμα την άποψη μας.

Δεδομένο πρώτο.

Εκτιμώντας τα παρόντα δεδομένα οι φρεγάτες της κλάσης ANZAC του Αυστραλιανού Ναυτικού δύναται να αποτελέσουν μια σημαντική προσθήκη στο Πολεμικό Ναυτικό και δεδομένου πως πρόκειται για εκσυγχρονισμένες φρεγάτες, εξασφαλίζουν ένα βασικό ζητούμενο, αυτό του ικανοποιητικού ορίζοντα επιχειρησιακού βίου. Η Διοίκηση Φρεγατών δύναται να επιχειρεί με τις  φρεγάτες της κλάσης ANZAC για τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι έτη.

Δεδομένο δεύτερο.

Ο αριθμός των πλοίων (δυνητικά 8 μονάδες σε μεσοπρόθεσμο χρόνο και αναλόγως της εξέλιξης των ναυπηγικών προγραμμάτων του Αυστραλιανού Ναυτικού) δύναται να αποτελέσουν έναν κορμό πλοίων σε βάθος δεκαετίας ικανός να συμπληρώσει τον στόλο των τριών γαλλικών φρεγατών FDI, των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ και ενδεχομένως του προγράμματος πρόσκτησης νέων κορβετών.

Δεδομένο τρίτο.

Η απόκτηση των μεταχειρισμένων φρεγατών της κλάσης ANZAC του Αυστραλιανού Ναυτικού δεν αναιρεί την ανάγκη ναυπήγησης κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι απαραίτητο να ναυπηγήσει νέα πλοία. Παράλληλα, προσδίδει στο Πολεμικό Ναυτικό το απαραίτητο χρονικό παράθυρο προκειμένου να μεταβεί στη νέα γενιά φρεγατών από τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας (είτε αυτή λέγεται φρεγάτες Constellation είτε μια άλλη σχεδίαση) συνεκτιμώντας κρίσιμα δεδομένα όπως κόστη ναυπήγησης, χρόνους εγχώριας ναυπήγησης αναλόγως της πορείας των ελληνικών ναυπηγείων και της γενικότερης βιωσιμότητας τους, εναλλακτικές προτάσεις από την Ευρώπη, διαθεσιμότητες όπλων και ηλεκτρονικών συστημάτων κτλ.

Δεδομένο τέταρτο.

Η λύση των μεταχειρισμένων φρεγατών της κλάσης ANZAC του Αυστραλιανού Ναυτικού απαλείφει το κίνδυνο το Πολεμικό Ναυτικό να προχωρήσει στην απόκτηση των μεταχειρισμένων LCS της κλάσης Freedom του Αμερικανικού Ναυτικού. Το σενάριο των LCS της κλάσης Freedom αποτελεί τη χείριστη λύση πρόσκτησης μονάδων για το Πολεμικό Ναυτικό με πολλαπλούς κινδύνους. Τηρουμένων των συνθηκών και των γενικότερων δεδομένων οι φρεγάτες της κλάσης ANZAC είναι λύση πολύ καλύτερη έναντι των LCS.

Δεδομένο πέμπτο.  

Οι φρεγάτες της κλάσης ANZAC είναι μια εξόχως καλή επιλογή αλλά απαιτούν ορισμένες προσθήκες με κυριότερη αυτή της εγκατάστασης ενός σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος (Close In Weapon System, CIWS) όπως το RAM καθώς και ενός σόναρ (κατηγορίας μεταβλητού βάθους – VDS) νέας γενιάς προκειμένου το πλοίο να διαθέτει πλήρεις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση όμως οι φρεγάτες της κλάσης ANZAC έχουν καίρια πλεονεκτήματα όπως: σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, ραντάρ νέας γενιάς, νέου τύπου τακτικό σύστημα και ικανοποιητικό φόρτο όπλων (32 βλήματα ESSM) τα οποία δύναται σε βάθος χρόνου να αντικατασταθούν από νεότερης γενιάς βλήματα ESSM Block II.