Σε θέση μάχης φαίνεται να τοποθετούνται εταιρίες, οι οποίες παράγουν αντιαρματικά συστήματα, σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, στις 8 και τις 10 Δεκεμβρίου η ισραηλινή Rafael και η γερμανική Dynamit Nobel Defence (DND) παρουσίασαν, σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), τις προτάσεις και τις λύσεις τους. Για την Rafael είναι η τρίτη παρουσίαση το τελευταίο εξάμηνο, μετά τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, σχετικά με την οικογένεια αντιαρματικών βλημάτων Spike και ιδιαίτερα της έκδοσης Spike-NLOS (Non-Line Of Sight).

Αναλυτικά για τα Spike και ιδιαίτερα τα Spike-NLOS μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Η ενημέρωση της DND αφορά σε αντιαρματικά συστήματα μιας και πολλαπλής χρήσης μικρού βεληνεκούς. Στην κατηγορία μιας χρήσης έχει αναπτύξει το RGW-110 διαμετρήματος 110 χιλιοστών, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση δοκιμών και είναι το νέο μέλος της οικογένειας αντιαρματικών RGW, μετά τα RGW-60 και RGW-90. Το RGW-110 χρησιμοποιεί βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας HEAT/HESH (High-Explosive Anti-Tank/High-Explosive Squash Head). Το βάρος του είναι 10 κιλά και το μήκος του 1 μέτρο. Το βεληνεκές του είναι μεταξύ 600-800 μέτρων. Στην κατηγορία των συστημάτων πολλαπλής χρήσης η DND διαθέτει το Panzerfaust-3 (PzF-3) διαμετρήματος 60 χιλιοστών (εκτοξευτής) και 110 χιλιοστών (βλήμα), η ανάπτυξη του οποίου ολοκληρώθηκε το 1985.

Το PzF-3 διατίθεται σε επτά (7) εκδόσεις: PzF-3 (διατρητικής ικανότητας 700 χιλιοστών θωράκισης και δραστικό βεληνεκές 300 μέτρων για κινούμενους στόχους ή 400 μέτρα για στατικούς στόχους), PzF-3T με βλήμα HEAT με δύο (2) πολεμικές κεφαλές σε διαδοχική σειρά (Tandem), PzF-3T-600 με σκοπευτικό ημέρας IS2000 και νύχτας KN250 και αυξημένο βεληνεκές 600 μέτρα κατά κινούμενων στόχων, PzF-3IT-600 αυξημένης διατρητικής ικανότητας άνω των 900 χιλιοστών θωράκισης, PzF-3LTW (εκτοξευτής μικρότερου βάρους, κάτω των 10 κιλών), PzF-3LR με μέγιστο βεληνεκές 800 μέτρα και Fire Salamander. Όλες οι εκδόσεις δέχονται ποικιλία βλημάτων ανάλογα με το είδος του στόχου, διαφόρων τύπων σκοπευτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός κλειστών χώρων.

Για την ανάγκη ανανέωσης των φορητών αντιαρματικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς του Ελληνικού Στρατού, αλλά και τις επιλογές σε συστήματα μιας και πολλαπλής χρήσης αντίστοιχα μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα: