Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγράψει τις ενημερώσεις που λαμβάνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) από την ισραηλινή Rafael για το αντιαρματικό σύστημα Spike και ιδιαίτερα της έκδοση Spike-NLOS (Non-Line Of Sight). Συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο έχουμε καταγράψει δύο (2) τέτοιες ενημερώσεις, μια τον Ιούλιο και μια τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η προμήθεια νέων αντιαρματικών συστημάτων εντάσσεται στο ευρύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτίσει το ΓΕΣ. Γενικά, τα Spike έχουν αποδειχθεί εμπορική επιτυχία για την Rafael και θεωρούνται από τα πλέον ικανά αντιαρματικά συστήματα στον κόσμο, αλλά και μια από τις πλέον ολοκληρωμένες οικογένειες αντιαρματικών συστημάτων με κάλυψη του βεληνεκούς από το 1,5 μέχρι τα 30 χιλιόμετρα.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ισραηλινή Rafael αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει πέρα από εκδήλωση ενδιαφέροντος και συζητήσεις. Ο ΕΣ προσανατολίζεται στην απόκτηση ενός αριθμού τέτοιων συστημάτων με σκοπό να αξιοποιηθούν από την ΑΣΔΕΝ και το Δ Σώμα Στρατού με επιχειρησιακή αξιοποίηση από τους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) των σχηματισμών.

Οι πρώτες εκδόσεις των Spike ήταν οι: Spike-SR (Short Range) μικρού βεληνεκούς για αποστάσεις έως 800 μέτρα, Spike-MR (Medium Range) μέσου βεληνεκούς για αποστάσεις έως 2,5 χιλιόμετρα, Spike-LR (Long Range) μεγάλου βεληνεκούς για αποστάσεις έως 4 χιλιόμετρα, Spike-ER (Extended Range) αυξημένου βεληνεκούς για αποστάσεις έως 8 χιλιόμετρα και Spike-NLOS για αποστάσεις έως 30 χιλιόμετρα. Σήμερα, υπάρχουν οι βελτιωμένες εκδόσεις Spike-SR με αυξημένο βεληνεκές στα 2 χιλιόμετρα, Spike-LR2 μέγιστου βεληνεκούς 5,5 χιλιομέτρων και Spike-ER2 με μέγιστο βεληνεκές 10 χιλιόμετρα, όταν εκτοξεύεται από το έδαφος ή από πλοία και 16 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από τον αέρα. Επίσης, υπάρχει διαθέσιμη και η έκδοση Spike-FireFly, ενώ δεν τελεσφόρησε η ανάπτυξη της έκδοσης Mini-Spike.

Η ανάπτυξη του Mini-Spike ξεκίνησε το 2009. Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη μιας έκδοσης μικρότερου κόστους και βάρους σε σχέση με το Spike-LR, αλλά με μέγιστο βεληνεκές 1-1,5 χιλιόμετρα, αυξημένο σε σχέση με το Spike-SR. Ωστόσο, το πρόγραμμα ακυρώθηκε το 2016. To Spike-FireFly είναι ένα φορητό, ελαφρύ και μικρών διαστάσεων σύστημα προσβολής στατικών και κινούμενων στόχων. Ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα και πολεμική κεφαλή βάρους 350 γραμμαρίων. Κινείται με μέγιστη ταχύτητα 60-70 χιλιομέτρων την ώρα. Όταν φτάσει πάνω από την απειλή δίδεται η εντολή πυροδότησης και ακολουθεί έκρηξη. Η δράση της έκρηξης είναι 1.500 μέτρα σε ανοιχτό πεδίο και 500 μέτρα σε αστικό περιβάλλον. Σε πλήρη λειτουργία το Spike-FireFly έχει μέγιστη διάρκεια πτήσης 15 λεπτά.

Όπως προαναφέραμε το Spike έχει αποδειχθεί εμπορική επιτυχία για τη Rafael. Μέχρι σήμερα έχει επιλεγεί από 33 χώρες με πωλήσεις άνω των 30.000 πυραύλων, πιστοποιημένων σε 45 διαφορετικές πλατφόρμες εκτόξευσης. Εστιάζοντας στο Spike-NLOS, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον από τον Ελληνικό Στρατό, αλλά όχι κάποια ειλημμένη απόφαση, τα επιχειρησιακά οφέλη που παράγει και η ευελιξία του ως προς την πλατφόρμα εκτόξευσης (όχημα, ελικόπτερο) το καθιστά μια σημαντική προσθήκη για το ελληνικό οπλοστάσιο είτε ενταχθεί στους σχηματισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, είτε στα νησιά. Ιδιαίτερα στα νησιά η χρήση του Spike-NLOS, ως όπλο αντιμετώπισης αποβατικών δυνάμεων, δεν παρέχει μόνο έλεγχο της θάλασσας, αλλά και της ξηράς.

Στα νησιά του Αιγαίου που είναι κοντά στα Μικρασιατικά παράλια, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Κάλυμνος, η Κως, η Σύμη, η Ρόδος, το Καστελόριζο, το μέγιστο βεληνεκές του Spike-NLOS (30 χιλιόμετρα) ξεπερνά το μήκος της θάλασσας και καλύπτει μικρό μέρος της απέναντι ακτής. Αυτό, σε συνδυασμό με τα επιχειρησιακά οφέλη που παράγει το βλήμα, καθιστά το Spike-NLOS ένα πολυργαλείο. Οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα ελέγχουν μόνο την εγγύς παράκτια περιοχή του νησιού-φορέα του συστήματος, αλλά θα ελέγχουν και την άμυνα-προστασία μικρότερων νησιών. Για παράδειγμα, από την Πάτμο ελέγχονται και προστατεύονται οι Αρκοί, οι Λειψοί και η βόρεια Λέρος. Επιπλέον, θα μπορούν να γίνουν προληπτικές επιθέσεις κατά των αποβατικών δυνάμεων από την ακτή εξόρμησης ακόμα.

Ένα από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του Spike-NLOS είναι η ευελιξία του ως προς την ενσωμάτωση πολεμικών κεφαλών, ανάλογα με την επιχειρησιακή ανάγκη: Σε ρόλο αντιαρματικής άμυνας ενσωματώνει κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT : High Explosive Anti-Tank), σε ρόλο προσβολής στόχων περιοχής, όπως προσωπικό συγκεντρωμένο ενσωματώνει κεφαλή θραυσμάτων ενώ σε ρόλο προσβολής καλά προστατευμένων ή ισχυρά θωρακισμένων στόχων ενσωματώνει διατρητική, εκρηκτική κεφαλή θραυσμάτων (PBF : Penetration, Blast, Fragmentation) η οποία εκρήγνυται μετά τη διάτρηση του στόχου. Επίσης το Spike-NLOS έχει την ικανότητα ακύρωσης του πλήγματος-αποστολής, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα προσβολής φίλιων δυνάμεων.

To Spike-NLOS ενσωματώνει ηλεκτροπτικό ερευνητή ενώ ο χειριστής μπορεί να επιλέξει εμπλοκή με δύο (2) διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι η προσβολή ενός στόχου, εντός του οπτικού πεδίου του χειριστή, ενώ ο δεύτερος είναι η προσβολή ενός στόχου πέραν του οπτικού πεδίου του χειριστή. Και στις δύο (2) περιπτώσεις ο στόχος προσβάλετε κατακόρυφα (Top Attack). Να υπογραμμίσουμε ότι όλα τα βλήματα της οικογένειας Spike έχουν πολλά κοινά υποσυστήματα, γεγονός που καθιστά τη συντήρηση και την υποστήριξη τους οικονομικά συμφέρουσα. Επίσης όλα τα βλήματα ενσωματώνουν σύστημα εκτέλεσης δοκιμών (BIT : Build-In-Test). Όπως προαναφέραμε το Spike-NLOS μπορεί να εκτοξευτεί και από ελικόπτερα AH-64 Apache.

Τον Ιανουάριο του 2020 ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ενσωματώσει το Spike-NLOS στα AH-64E Guardian Apache. Το σχετικό πρόγραμμα δοκιμών ολοκληρώθηκε, με κατεπείγουσες διαδικασίες, το καλοκαίρι του 2019. Βέβαια, το ραντάρ Longbow της συγκεκριμένης έκδοσης έχει αυξημένο βεληνεκές, στα 16 από τα 8 χιλιόμετρα της προηγούμενη έκδοσης, κάτι που είναι σημαντική βελτίωση, αλλά υπολείπετε των 30 χιλιομέτρων του μέγιστου βεληνεκούς των Spike-NLOS, κάτι που σημαίνει ότι για στοχοποίηση πέραν των 16 χιλιομέτρων υπάρχει ανάγκη κατάδειξης στόχου.

Η ανανέωση του οπλοστασίου των αντιαρματικών όπλων του ΕΣ αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές ανάγκες. Ενδεχόμενη απόκτηση τέτοιων οπλικών συστημάτων θα απέδιδε στο Όπλο του Πεζικού ένα σύγχρονο αντιαρματικό όπλο υψηλών ικανοτήτων.

Comments

 1. Μακαρι να προχωρησει η προμηθεια ενος τετοιου βληματος, τοσο για την ΑΣΔΕΝ, οσο και για τον Εβρο, για τα Apache της Αεροποριας Στρατου, αλλα και για το Πολεμικο Ναυτικο (πυραυλακατοι, αρματαγωγα, ανθυποβρυχιακα ελικοπτερα), καθως 30 χιλιομετρα ειναι τουλαχιστον 3 φορες μεγαλυτερο βεληνεκες σε σχεση με τον Hellfire.

  Θα αξιζε επισης μια παρουσιαση του αντιστοιχου Σερβικου πυραυλου ALAS, καθως ορισμενες εκδοσεις του, οπως ο ALAS-B εχει βεληνεκες εως και 60 χιλιομετρα, χαρη στη χρηση στροβιλοκινητηρα. Ο πυραυλος αυτος εχει εξαχθει στα ΗΑΕ.

  1. Αγαπητέ φίλε συμφωνώ μαζί σου για τα σερβικά Alas.
   Σε κάθε περίπτωση αν αποφασιστεί η αγορά τέτοιων πυραύλων δεν πρέπει να γίνει με απευθείας ανάθεση αλλά με διαγωνισμό. Το ισραηλινο και Το σερβικό να δοκιμαστούν επί ελληνικού εδάφους και οποίο ειναι το καλύτερο να αγοραστεί με παροχή έργου στις ελ.αμυντικες βιομηχανίες.για να είμαστε ειλικρινείς το ισραηλινό πλεονεκτει γιατί μπορεί να εκτοξεύσει από τα ΑΗ64 της Α.Σ.,αλλά ας αφησουμεψτον ανταγωνισμό να δουλέψει για εμάς…

 2. Σημαντικές δυνατότητες για την εξουδετέρωση αποβατικής ενέργειας εν τη γενέσει της. Πρέπει να αποκτηθεί οπωσδήποτε. Το θέμα είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό έως τώρα…

 3. Μακάρι!
  Από τις καλύτερες «λύσεις». Και για τα νησιά μας και για τον Έβρο.
  Θα είναι κρίμα να μην αποκτήσουμε ένα τέτοιο όπλο.

 4. Για αποστάσεις απο 8 μέχρι 10 χλμ μας εξυπηρετεί και ο Kornet εάν έχει αποκτηθεί η έκδοση FM-2 η FM-3 για χρήση απο το έδαφος, αφού η Ελλάδα έχει αγοράσει έναν αξιοσέβαστο αριθμό αντιαρματικών Kornet απο την Ρωσία.

  1. To Kornet ειναι ισως το καλυτερο αντιαρματικό οπλο στον κοσμο, και η θεση του ειναι στη Θράκη και στην Κυπρο. Εχουμε πολλα, αλλα οχι αρκετα για να επαρκουν και για τα νησια.

   1. NF&Ndgi
    Αγαπητοί φίλοι,σωστά τα λέτε.επισης θα προσθέσω ότι τα κόρνετ είναι και πιο φθηνά,αλλά τα ρωσικά συστήματα πρέπει να τα ξεχασουμε λόγω του θείου Σαμ.

    1. C.p

     Ο caatsa που επιβάλει παράνομα σε ξένες χώρες με απειλές για κυρώσεις να αγοράσουν οποίο σύστημα συμφέρει αυτές, απευθύνεται νομίζω στις αγορές νέων συστημάτων φίλε C.p, για υπάρχοντα συστήματα μπορείς όμως να αποκτήσεις η να αναπληρώσεις πυρομαχικά που είναι αναλώσιμο υλικό.

     Γενικά πρόκειται για έναν μηχανισμό που δεν δεσμεύει μια χώρα αφού δεν πρόκειται για συμφωνία η σύμβαση αλλά για εκβιασμό με τσαμπουκά που δεν έχει νομική ισχύ, άρα είναι επιλογή μιας χώρας αν θα ακολουθήσει την «οδηγία» των αμερικανών η αν θα την απορρίψει, όπως έκανε η Τουρκία επίσης με τσαμπουκά αφού θεωρούσε τις συνέπειες αμελητέες παρά που είχε επενδύσει ένα σεβαστό στο πρόγραμμα απο το οποίο την έδιωξε η Αμερική.

     Πάντως όσον αφορά τον ρωσικό πύραυλο δεν είναι μόνο πιο φθηνός αλλά και μεγάλη πρόκληση για ένα ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας όπως αυτό που προτείνουν οι Ισραηλινοί και μερικές άλλες χώρες.

  1. -Trophy
   -Loitering/αντιραντάρ πυρομαχικά (στο Καραμπάχ έκαναν μεγάλη ζημιά)
   -Drones
   -Αναβάθμιση Απάτσι Α
   -Ραντάρ, jammers και ότι έχει να κάνει με ηλεκτρονικό πόλεμο
   -διάφοροι πύραυλοι

    1. Σωστός!
     Μέχρι και οι Αμερικανοί έχουν παραδεχτεί ότι δεν έχουν μπορέσει να κατασκευάσουν κάτι τέτοιο.

    2. Iron Dome: Κάτι που δεν θυμάμαι αν μου έχει απαντήσει κανείς που να ξέρει περισσότερα, είναι αν το Iron Dome χρησιμεύει και εναντίον στόχων που κάνουν ελιγμούς. Η απορία αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι το Iron Dome αναπτυχθηκε για να αναχαιτίζει τις «χαζές» ρουκέτες που εξαπολύονται εναντίον του Ισραήλ. Αυτές ακολουθούν συγκεκριμένη βαλλιστική τροχιά και δεν κάνουν ελιγμούς, με συνέπεια να είναι εύκολο για το σύστημα να καταλάβει που θα είναι ο στόχος σε δεδομένη χρονική στιγμή, που θα πέσει κτλ και αντίστοιχα τον αναχαιτίζει.

     Οπότε παίζει να μην είναι τόσο καλό εναντίον στόχων που αλλάζουν πορεία, πχ drones, αεροπλάνων, πυραύλων κανονικών κτλ εξ ου και η απορία μου. Αν είναι καλό και σε τέτοια, τότε μινι iron domes θα ήταν χρήσιμα για προστασία μονάδων κτλ, ή θα μου θύμιζαν λίγο το RAM.

     Αντί για Iron Dome ίσως ήταν ενδιαφέρον το David’s Sling που είναι μεγαλύτερης εμβέλειας και με φτηνούς πυραύλους, ενώ φεύγοντας από το Ισραήλ, κάποιος θα πρέπει σιγά σιγά να κοιτάει προς ΗΠΑ μεριά και πως προχωράει η ανάπτυξη του φτηνού πυραύλου που είχαν υποσχεθεί για το Patriot, όπου αν θυμάμαι καλά τους είχε ζητηθεί να αναπτυξουν πύραυλο που να είχε κόστος κάπου στις 250 χιλ το κομμάτι (η και φτηνότερα) έναντι των πανάκριβων τωρινών.

 5. @ Jason
  Συμφωνώ τόσο για την χρησιμότητα του σε κρίσιμες αμυντικά περιοχές , όσο και
  στα μέσα που μπορεί να »φορεθεί». Είναι δοκιμασμένος στο πεδίο,έχει μεγάλο
  φάκελο εμπλοκής και είναι αξιόπιστος στην χρήση και την αποτελεσματικότητά του.

  Όσον αφορά τον πύραυλο ALAS,πράγματι αποτελεί αξιόλογη πρόταση και ανάλογα την έκδοση
  μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα είτε στην ΑΣΔΕΝ, είτε από το Δ΄Σώμα Στρατού.
  ‘Aλλωστε ο αρχικός ΑLAS είχε κατασκευαστεί για να καταστρέφει τεθωρακισμένα, μηχανοκίνητα,
  οχυρώσεις,κέντρα ελέγχου,κτλ.
  Ο πύραυλος που κατασκευάστηκε για τα ΗΑΕ αναπτύχθηκε ειδικά για αυτά, με σκοπό την
  επάκτια άμυνα.
  Εννοείται οτι ταιριάζει γάντι στα νησιά του Αιγαίου,ενώ μια συστοιχία του κοστίζει περίπου λιγότερο
  από το ένα τρίτο μιας συστοιχίας MM40Exocet.
  Ήδη οι Σέρβοι δουλεύουν στην αύξηση του βεληνεκούς στα 50-60 χλμ από 25 που είναι τώρα .

  ΥΓ; Έως και πρόταση συμπαραγωγής μεγάλου αριθμού πυραύλων με μεταφορά τεχνογνωσίας θα
  μπορούσε να είχε γίνει, αλλά λέμε καμιά ….μ@λ@κί@ να περνάει η ώρα σε αυτήν τη Χώρα

 6. Εμεις το θελουμε για αντιαποβατικο ρόλο, δεν το χρειαζομαστε ως αντιαρματικο. Και σε αυτο φαινεται να ειναι πολυ καλο. Ωστοσο μετα λυπης μου παρατηρω οτι ο Μονόχειρ χρησιμοποιει την ενδεχομενη προμηθεια του Spike ως αφορμη και προσχημα για να φορτωσει στον Στρατό τα οχηματα Plasan. Λες και δεν μπορει να εκτοξευτει απο οποιοδηποτε αλλο οχημα.

 7. Μην βιαζόμαστε πρέπει πρώτα να ρωτήσουμε τον «Πιουριφοι», άλλωστε δεν έχουμε πάμε και για πόλεμο.
  Κάτι τετοιες Π@π@ριες έκαναν και οι Αρμένιοι

 8. Στους ΛΑ-Τ ή στο ΠΒ, όπως υπηρετεί σε ισραηλινή υπηρεσία, αν δεν κάνω λάθος;; Ίσως για το ΠΖ ιδανικότερος να ήταν ο Spike-ER/ER2 (έως 10χλμ), καθώς το ΠΖ υπολείπεται σε μέσα στοχοποίησης σε μεγάλες αποστάσεις. Τα οποία όταν και έαν εισαχθούν στο ΣΞ, πιθανολογώ ότι θα κατευθυνθούν προς το ΠΒ (ΠΠΑΡ). Μιλάω φυσικά για UAV

 9. Είναι ότι πρέπει για γίνει λαμπογιαλο ο αποβατικός στόλος ακόμα και σε σημεία συγκέντρωσης στην απέναντι ακτή, ακόμα και αν πλησιάζει από πολλαπλές κατευθύνσεις η εμβέλεια του δίνει λύσεις .Θα ήθελα ιδανικά να ειναι πολύεργαλείο ,εκτός δηλαδη από την ακτίνα 30χλμ στο ορίζοντα (θάλασσα και ξηρα) να χτυπάει Drone και ελικόπτερα .

  Ειναι μεγαλύτερο πρόβλημα τα αποβατικά ελικόπτερα,Drone , Αεροσκαφοι . τι γίνετε με αυτό το θεμα ,ψάχνονται … ?
  Αυτά τα Osa μου κάθονται στο λαιμό … Τα Tor εχουν μικρη εμβελεια,ειναι λιγα , χωρις δίκτυο και Upgrade για πολιτικούς τσοχατζοπουλικοΣυμμαχικους λόγους .

  M113 εχουμε,μετασκευές μπορούμε να τα κάνουμε ,IRIS-T Παράγουμε στα ΕΑΣ γιατι δεν καναμε ακομα την παραγγελία θέλω να ξέρω για SLM !!!

 10. Ανέκαθεν έλεγα ότι αυτό το όπλο θα ήταν φανταστικό στον Ελληνικό στρατό με αρκετά στον Έβρο και σε τυχόν αναβαθμισμένα Απάτσι και άλλα όπως αναφέρει το άρθρο στα νησιά. Και σε τυχόν επίθεση εναντίον αρμάτων (εγώ θα έλεγα και εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών) και εναντίον αποβάσεων.

  Πριν κάποια χρόνια ήμουν σκεπτικός γιατί δεν είχαν αγοράσει πολλοί πελάτες, ενώ αν θυμάμαι καλά πιο απλές version είχαν πουληθεί κάπου προς Ινδία μεριά και νομίζω δεν ικανοποίησαν. Ωστόσο, όταν έφτασαν να θέλουν να παραγγείλουν και οι ΗΠΑ για τα Απάτσι τους, νομίζω ότι τα λέει όλα.

  Επιτέλους να συζητάμε με τους Ισραηλινούς για σοβαρά οπλικά συστήματα και όχι φόλες τύπου τυφέκιο και κάτι για οχήματα που συζήτησαν και έμοιαζε σαβούρα. Να αγοράσουμε από αυτούς, να τους δώσουμε και αρκετά λεφτά, αλλά για κάτι που θα πιάσει τόπο (σε έναν πόλεμο), και όχι χώρο (σε μια αποθήκη).

  Αν πάρουμε πολλά, και επί της βάσης ότι δεν είναι και φτηνά, δεν τους λέμε ότι καλά να τα πάρουμε, αλλά δεν μας φτιάχνετε και τα Απάτσι Α να μπορούμε να τα ρίχνουμε και να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο? (στο τζάμπα)

 11. Δεν γνωρίζω το κόστος τους, άλλα με πολλά τέτοια βλήματα το αιγαίο μπορεί να γίνει παγίδα θανάτου για τους τουρκους μάλλον με σχετικά μικρο κόστος (όπως κάναμε με τα αντιαρματικά στον Έβρο).
  Φαίνεται οτι τα βλήματα εχουν τέτοια ακρίβεια που μπορούν να χτυπήσουν ακόμα και πολύ συγκεκριμένα τμήματα πλοίων (πχ την γέφυρα).

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοια βλήματα, και ιδικά αυτά των 30km, απαιτούν ένα πυκνό συνδεδεμένο σύστημα παρακολούθησης & πρόσκτησης στόχων με πολλαπλούς αισθητήρες, το οποίο δεν έχουμε και πρέπει να αποκτήσουμε.
  Ιδικά το σενάριο ελέγχου των τουρκικών ακτών από τα νησιά μας δεν είναι τόσο απλό και ως προς την πρόσκτηση και διευκρίνηση στόχων και ως προς την βιωσιμότητα των ασύρματων data links.

 12. Αυτά πρεπει να αποκτηθούν και σε πολυ μεγάλες ποσότητες (2-3κ βλήματα τουλαχιστον). Εβρος και Αιγαίο θα γίνουν απροσπέλαστα.

 13. Αγαπητοί φίλοι καλό όπλο αλλά αργό και σε ένα περιβάλλον αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (Α2 / AD) όπως είναι τα τουρκικά παραλία και η Α. Μεσόγειος δεν θεωρώ ότι θα έχουν και πολλές πιθανοτητες να αλλάξουν το στάτους των επιτοπιων εμπλοκων.
  Εγώ επιμένω ότι τα σύγχρονα αμυντικά μοντέλα και προσωμοιωσεις εστιάζουν σε βλήματα με μεγάλες ταχύτητες και διευρυμένο φάκελο ελιγμων.
  Όσο για τα ALAS η Ελλάδα βάσει πιέσεων του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει περίπτωση να προμηθευτει εξοπλισμό από την στενότερη σύμμαχο της Ρωσίας όπως είναι η Σερβια
  Η μόνη πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο είναι μόνο μέσω της Κύπρου η οποία έτσι κι αλλιως έχει εξοπλιστική σχέση με τη Σερβία με τελευταία προμήθεια την αύξηση του αριθμού των Nora.
  Βέβαια επειδή η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες επιλογών ακόμη και το Spike ER είναι σημαντική αναβάθμιση.

  1. τι σημασια έχει η ταχυτητα ή η δυνατότητα ελιγμων του βλήματος απο ένα σημειο και μετα? Δεν κυνηγαει αεροσκάφη. ΑΒΑΚ θα κυνηγησει, αρματα, συγκεντρώσεις πεζικου, καμια ξεμπαρκη πυραυλακατο ή αλλο πλεουμενο που θα κανει το λάθος να βρεθει στο βεληνεκες του…

  1. @Giannis
   Φίλε ευτυχώς οι Σέρβοι λόγω και των Ρώσων είναι οι μοναδικοί στους οποίους δεν πρόκειται να πουλήσουν.
   Σε κάθε περίπτωση η δική μας ηγεσία …..κοιμάται βαθιά!
   Χθες μάλιστα διάβασα ότι οι Σερβοι είχαν εντοπίσει και χτυπήσει ακόμη ένα F-117 με άκουσον άκουσον SA-3 Goa τεχνολογίας 60 και είχαν ζορίσει την αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ στο πόλεμο του 99
   Χρόνια μετά η Σερβία με μέθοδο και πίστη στα εγχώρια μυαλά κατάφερε να αναστυλώσει την αμυντική της βιομηχανία με σημαντικές πωλήσεις ανα τον κόσμο και μάλιστα με εξαιρετικά όπλα.
   Αφού δεν παίρνουμε τίποτα από αυτούς λόγω πολιτικού αταβισμού γιατί δεν δανειζόμαστε μερικά ΝΟΡΑ από την Κύπρο και αυτή με τη συνεχεία της να προμηθευτεί ακόμη μια πυροβολαρχία που τόσο τα έχουμε ανάγκη και οι δυο χώρες.

 14. Πολύ καλά και μακάρι να έρθουν σε μεγάλες ποσότητες, αλλά…
  Πριν καν στείλουν τα μεμέτια τεθωρακισμένα ή συγκενρώσουν στις απέναντι ακτές αποβατικά θα προσπαθήσουν με UCAVs, drone kamikaze, επιθετικά ελικόπτερα, ηλεκτρονικό πόλεμο, πυροβολικό, κατευθυνόμενες ρουκέτες και βόμβες να καθαρήσουν το τοπίο στον Έβρο, στα νησιά και Κύπρο.
  Δηλ. χωρίς κατάλληλα α/α, αντιUAV συστήματα και ηλεκτρονικό πόλεμο κινδυνεύουν όλλα τα spike που θα είναι πάνω σε οχήματα να γίνουν σκόνη.
  Το μεγάλο χαρτί της Τουρκίας είναι τα διαφορετικά και σε αριθμούς UAV, που δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ούτε με ελικόπτερα, ούτε με πολεμικά αεροπλάνα και ακριβά όπλα που θα έχουν άλλα πολλά να κάνουν, ούτε με κάποια α/α που έχουμε στο οπλοστάσιο, όπως φάνηκε σε Λιβυή και Καραμπάχ.
  Μοναδική λύση είναι όπως και στο ποδόσαιρο, «η καλύτερα άμυνα αρχίζει από την επίθεση». Αυτο ισχύει και στην διπλωματία (που το βλέπουμε δυστυχός συνέχεια από τους Τούρκους και όχι από τους δικούς μας)
  Πρέπει να πάμε σε γραμμή παραγωγής και μαζικά σε εγχώρια UCAV και drone kamikaze. Πρέπει να βρούμε αντιUAV λύσεις και συστήματα αυτοπροστασίας.

 15. Εξαιρετικη λυση για πολλες εφαρμογες και πλατφορμες.
  Ο Σεβικος Alas που αναφερουν οι φιλοι θα επρεπε ηδη να εχει επιλεγει ως εναλλακτικο συστημα παραλληλα και οχι ανταγωνιστικα και μαλιστα να γινει με εξαγορα της τεχνογνωσιας του ενα προτυπο εθνικου πυραυλου με περιθωρια εξελιξης η μεταπηδησης σε αλλη κατηγορια .
  Οι Τουρκοι σε συνεργασια με την Diehl εχουν ηδη επενδυσει στο μελλον και την καταρριψη των α/υ ελικοπτερων και μεσων μας με την απο κοινου αναπτυξη του IDAS .
  Στα προτυπα αυτα μπορει να εξελιχθει μια εκδοση του ALAS στα 60χλμ βεληνεκες που ηδη αναπτυσουν αν δεν εχουν ηδη ολοκληρωσει οι Σερβοι για την αυτοπροστασια των υβ μας κατι απολυτως τεχνολογικα εφικτο και οικονομικα προσιτο .
  Αν η χωρα δεν επενδυσει στην εγχωρια παραγωγη πυραυλων και πυρομαχικων ειναι απλα καταδικασμενη αφου η αγορα σε αναγκαιες ποσοτητες οπλων και μεσων απο το εξωτερικο ειναι αδυνατη λογω κοστους με αποτελεσμα οχι μονο υποεξοπλισμο αλλα και εξαρτησεις πολιτικες και τεχνολογικες συντηρησης και χρησης.
  Ο πυραυλος ΑLAS επισης ειναι ιδανικος για οπλισμο
  σε οπλισμενα ΜΕΑ οταν και αν δεησουν οι διαφοροι αναξιοκρατικα διορισμενοι στο ΓΕΕΘΑ να κατανοησουν την αναγκη αποκτησης αρχικα και μαζικης παραγωγης υποδειγματων της κατηγοριας.
  Τα δε αυτοκινουμενα πυροβολα B-52 των 155mm ηδη θα επρεπε να εχουν παραγγεθει σε ιδιους αριθμους ωστε να αποσυρονταν τα μουσειακα Μ-110 που τιποτα δεν εχουν προσφερουν πλεον στο συγχρονο πεδιο μαχης παρα μοναχα απωλειες των στρατιωτων μας.
  ΟΙ οποια συγκριση ειναι συντριπτικη υπερ των πρωτων χωρια της φθηνης τους αξιας κτησης και χρησης.
  Αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια .

 16. Συγνωμη προκαταβολικα για το ασχετο σχολιο, αλλα πιστευω οτι ειναι σημαντικο.

  Η Πτωση & Διαστρεμμα επανηλθε και παλι δριμυτερη με 2 νεα αρθρα – διαφημισεις υπερ των αλουμινοτρατων MMSC, παλι με εντελως γελοια επιχειρηματα, σαχλοτητες, εως και κανονικοτατα ψευδη, οτι δηλαδη η αγορα των MMSC θα οδηγησει το ΠΝ να τρυπωσει στις FFG(X), οτι θα υπαρξουν συμπαραγωγες και κατι τετοια παραμυθια για τους αφελεις. Οπως γινεται συνηθως, οι μισοι σχολιαστες γραφουν οτι και παλι επεσε κοφτης στα αρνητικα σχολια για τις MMSC.

  Το «ιστορικο» μεσο δεν ανεχεται πλεον τις αρνητικες αποψεις για τα συγκεκριμενα πλοια.

  Τι και αν δεν εχουν σοναρ γαστρας και τορπιλοσωληνες, τι και αν η γαστρα λογω σχεδιασης ειναι ακαταλληλη για το Αιγαιο και την Ανατολικη Μεσογειο, τι και αν το πλοιο εχει survivability Level 1, δεν διαθετει αρκετα στεγανα οπως οι φρεγατες κτλ. Αυτα τα ζητηματα τα κρυβουν βολικα κατω απο το χαλι ωστε να μην τα βλεπουν οι αναγνωστες τους. Οποιος ασκει κριτικη η πει κατι αρνητικο για τις MMSC ειναι απλα ασχετος, βαλτος, ναυαρχος του καναπε κτλ. Μονο πρακτορες των Τουρκων δεν τους αποκαλεσαν ακομη !!! Λες και δεν υπαρχουν στο ιντερνετ οι εκθεσεις του Αμερικανικου Κονγκρεσου και της Γερουσιας που περιγραφουν λετπομερως τις αδυναμιες του συγκεκριμενου πλοιου. Ολοι αυτοι ειναι εντελως ασχετοι , συμφωνα με το συγκεκριμενο ΜΜΕ οι μονες σχετικες και αντικειμενικες αποψεις για ζητηματα πλοιων και ναυτικου ειναι οι δικες τους, αυτες που γραφει ενα μεσο που ασχολειται με … αεροσκαφη !

  Λιγο πολυ ισχυριζονται πως ενα MMSC ειναι περιπου το ιδιο με ενα Βρετανικο αντιτορπιλικο AAW Τype 45. Ενταξει, η προπαγανδα και η πληρωμενη διαφημιση ειναι στο μαξιμουμ στο συγκεκριμενο μεσο. Λες και δεν υπαρχουν αλλα πλοια για το ΠΝ, μονο τα αποτυχημενα MMSC υπαρχουν. Για να δειχνουν τετοια επιμονη με 2-3 αρθρα-διαφημισεις υπερ των αλουμινοτρατων, σιγουρα κατι βλεπουν που ολοι οι υπολοιποι δεν βλεπουν. Προφανως αυτο το παρακτιο περιπολικο μπορει να μην εχει σοναρ, τορπιλοσωληνες, στεγανα και να εχει επιβιωσιμοτητα αντιστοιχη ενος ξυλινου πλοιου (συμφωνα με τον Rear Adm. James Murdoch του Αμερικανικου Ναυτικου), αλλα μαλλον εχει κρυφες χαρες που εμεις οι κοινοι και ασχετοι θνητοι δεν τις βλεπουμε….

  Program Executive Officer for LCS, Rear Adm. James Murdoch, in response to the survivability question compared the LCS with the Level 1-survivable wooden Avenger-class minesweepers.
  “It’ll be a lot nicer to be on a LCS than on a wooden ship,” he said.

  https://news.usni.org/2013/01/17/navy-responds-pentagon-lcs-survivability-claims

  Η αντικειμενικοτητα του συγκεκριμενου μεσου εχει πλεον φτασει στο Ναδιρ.

  1. Οσο κανετε κλικ και μπαινετε στη σελιδα τους -εστω και για να δειτε ενα νεο προπαγανδιστικο αρθρο τους- τοσο τους ανεβαζετε την επισκεψιμοτητα. Εν ολιγοις το κλικ μεταφραζεται σε παραπανω αξια της συγκεκριμενης σελιδας ως φωνη συγκεκριμενων ιδιωτικων συμφεροντων.

  2. @Jason
   Αγαπητέ φίλε μην σπαταλάς το χρόνο σου.αντικειμενικη ενημερωση βρισκεις εδω.γιαυτους εγώ πραγματικά λυπάμαι γιατί τους έχουμε στηρίξει σε «πέτρινα χρονια»(απο το τεχος νο1 το 1979)και έφτασαν σε τέτοιο σημείο.

   1. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση η Πτήση και Διάστημα του Καββαθά με την τωρινή Πτήση.
    Δες την συνέντευξη του στο militaire και διάβασε τα σχόλια από κάτω.

  3. 1. Μπορεί να θέλουν αυτό ακριβώς, με τετοια σχόλια ξαφνικά όλοι από περιέργεια ή από διάθεση να γελάσουν θα μπουν στο σαιτ τους και θα κερδίσουν κλικ, όπως είχε πει κάποιος, δεν υπάρχει θετική και αρνητική δημοσιότητα (επισκεψιμότητα θα έλεγα εγώ) αλλά μόνο δημοσιότητα (επισκεψιμότητα).

   2. Μπορεί να είδαν ότι από τότε που άρχισαν να γράφουν αστεία άρθρα και με πολωτικό ύφος, να διπλασιάστηκε το traffic, καθώς εκτός από όσους τους διαβάζουν κανονικά, τώρα μπαίνουν και οι υπόλοιποι για να τους κάνουν ντα για αυτά που γράφουν.

   3. Εμένα δεν με χαλάει, και σε τελική ανάλυση ας πάρουν και το κλικ μου, εκτός από τον αριθμό των κλικς υπάρχει και το image εγκυρότητας στο αναγνωστικό κοινό, όπερ υπάρχουν άλλοι που απλά θέλουν να διαφημιστούν σε όσους περισσότερους δουν την διαφήμιση, και άλλοι που θέλουν η διαφήμισή τους να είναι σε ένα σαιτ που να είναι ψηλά στην εκτίμηση των αναγνωστών για την εγκυρότητά του. Το ίδιο συμβαίνει και στον γενικό τύπο. Άλλο να διαφημίζεις σε κιτρινοφυλάδες το Χ προιόν (πχ φραπελιά) που σε νοιάζει να το δουν όσο γίνεται περισσότεροι και ακόμη καλύτερα αν είναι μειωμένου… και άλλο αν διαφημίζεις κάτι που απευθύνεται σε αναγνωστικό κοινό και μέσο που να είναι έγκυρο. Απλά ίσως κάνουν στροφή, και δεν με χαλάει να έχω αποκτήσει άλλο ένα σαιτ που θα μπω να διαβάσω όποτε θέλω να προσθέσω ένα 5λεπτο γέλιου στην ημέρα μου.

   4. Νομίζω όσοι θυμώνουν είναι γιατί το συγκρίνουν με το παλιό και λένε που κατάντησε. Ξεχάστε το παλιό, σκεφτείτε και δέστε αυτό το σαιτ σαν να είναι κάτι καινούργιο, σαν να βγήκε ένα σαιτ που να το λένε Starsnet ανταγωνιστικό του Πραβδανετ. Τότε δεν θα υπήρχε εκνευρισμός και θα το βλέπατε σαν ένα διασκεδαστικό σαιτ.

 17. @jason
  Αγαπητε τον ιδιο θυμο εχω και εγω με τις αλητειες τους.
  Πλεον αρχιζω και πιστευω πως εκτος απο την πρεσβεια και την ΛΜ, τα παιρνουν και απο την κυβερνηση,
  καθως η κυβερνηση θα κανει τα παντα για να δωσει τα ολα ναυπηγεια στους αμερικανους, χωρις να την ενδιαφερει το αξιομαχο του ΠΝ. Αρα η κοινη γνωμη πρεπει να πεισθει οτι οι αλουμινοτρατες ειναι αξιολογα σκαφη.
  Ο λαος οταν ψηφισει να θυμηθει πια κυβερνηση ηταν η πλεον αμερικανοδουλη ever.

  1. Έχει ζεύξη και έχει κάμερα αν θυμάμαι καλά. Αν έχει μια πληροφορία έστω στο περίπου προς τα που να βάλει, όταν φτάσει σε κάποια χονδρική απόσταση από τον στόχο μπορείς να το περάσεις σε άλλο mode.

   Το που είναι στο περίπου τα άρματα ή τα αποβατικά σαν πληροφορία μπορείς να το πάρεις από ένα σωρό μέσα, επίγεια (ειδικές δυνάμεις, άρματα δικά μας που είναι λίγο πριν την αρματομαχία, και η οποία αν μεταδώσουν σωστή πληροφορία δεν θα χρειαστεί), εναέρια (drones, αεροπλάνα, ελικόπτερα, ιπτάμενα ραντάρ, δορυφόρο), πάνω και κάτω από την θάλασσα

 18. Αγαπητοί φίλοι οι άνθρωποι της Πτώσης είναι τραγικοί κι όπως λέει συνέχεια ο Ρhormioμη μην τους δίνεται τροφή με τα κλικ σας και αξία με τα σχόλια σας.
  Θα μου πείς ρε μάγκα εσύ δεν μπαίνεις δηλαδή να διαβάσεις ή μας κάνεις πλάκα.
  Ειλικρινά θα μπω μόνο στην περίπτωση που δω κάποιο άρθρο που δεν το έχω διαβάσει σε ξένο ηλεκτρονικό τύπο ή στον δικό μας όποιος βέβαια λίγο πολύ τις περισσότερες φορές κάνει αναφορά σε παρόμοια θέματα.
  Εξάλλου οι τύποι έχουν φτάσει στη επέσχυντη κατάσταση του να ξεφτιλίζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον αναγνώστη αναφέροντας τον ως διανοητικά καθυστερημένο και ηλίθιο που δεν καταλαβαίνει αυτά που του λένε μόνο αυτοί και το γραφείο Τύπου της Πρεσβείας.
  Ευτυχώς που τη συλλογή μου από τα τεύχη της Πτήσης από το 81 τα έχω στο πατρικό μου στην επαρχία αλλιώς από τα νεύρα μου παίζει και να τα είχα κάνει προσάναμα στο τζάκι

 19. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει συμπαραγωγή πυρομαχικών τύπου loitering και kamikaze drones οριζόντιας πλεύσης. Είτε με το Ισραήλ είτε με την Γαλλία._

 20. mono me egxorias kataskevis opla kerdizete enas polemos. otan eisai aneksartitos, den xreiazetai na parakalas kai na ta akriboplironis, emesou kriseos i polemou.
  Oi Europaioi sigoura, 8a stamatisoun na mas trofodotoun me ka8e idos piromaxika , antalaktika…kai pou na bgei i fimi pos emeis arxisame kai na eiste sigouroi, oi tourx 8a kanoun ta panta, me tin propaganda tous kai einai manoules se auto, na peisoun tin die8ni koinothta pos emeis ftaime, emeis arxisame, emeis rixame proti!

  oi tourx to kseroun poli kala kai gia auto ton logo kanoun ta panta, na paragoun oti mporoun stin xora tous, esto kai me ksena apartia!

  Fantasteite, na exoume Leo2, U214, Apache, Rafal h kai F-35…alla na mas teliosoun ta oliga piromaxika, ta K/B dld. mesa se 2-3 meres ante 3 Ebdomades!
  Pos 8a polemisoume?

  1. Χτίζεις συμμαχίες/συμφωνίες με άλλες χώρες με βάση τις οποίες σε περίπτωση εμπλοκής θα σου δώσουν από το δικό τους απόθεμα.

   Δεν έχει νόημα σε καμία περίπτωση για όλα αυτά να χτίσουμε και από μια εταιρεία παραγωγής, ειδικά αν κάτι είναι πολύ εξειδικευμένο. Για οβίδες πες έχουμε, αλλά για πυραύλους Απάτσι, Ραφάλ και F-35 δεν υπάρχει περίπτωση. Έστω ανοίγεις τις βιομηχανίες με κόστος μερικές εκατοντάδες εκατομύρια, και φορτώνεις και ένα καλό στοκ.

   Μετά τα επόμενα 5 χρόνια που εσύ θα έχεις στοκ, και αυτές οι εταιρείες δεν θα πουλάνε τίποτα γιατί εσύ έχεις στοκάρει ήδη μεγάλες ποσότητες, οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες αυτές πως θα λειτουργούν? Θα κόβουν βόλτες στις καφετερίες περιμένοντας πότε και αν θα ξεσπάσει κάποιος πόλεμος για να βάλουν μπρος τις μηχανές και να παράγουν νέες ποσότητες?

   Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, θα ήταν να ενοποιηθούν όλες οι βασικές αμυντικές μας βιομηχανίες σε μία (από οχήματα, άρματα, αεροπλάνα, σέρβις, πυρομαχικά κτλ), να γίνει ένας 15ετής προγραμματισμός των αναγκών του στρατού (τόσα θα παραγγείλουμε από το καθένα για την επόμενη 15ετία) και να προσπαθήσουν με σημαντικό μέρος προσωπικού που να μπορεί να μετακινείται από δραστηριότητα σε δραστηριότητα να διατηρήσουν βιώσιμη μια τέτοια εταιρεία. Πχ σήμερα παράγουν οβίδες και σφαίρες, αύριο τυφέκια, μεθαύριο πυραύλους για τα MLRS, άλλη φορά οχήματα άλλη φορά κάτι άλλο και να έχουν και ένα segment με σέρβις κτλ. Οι μηχανές που θα μένουν αδρανείς για μεγάλο διάστημα να αποθηκεύονται και να μπαινουν οι επόμενες. Ειδάλως, μόλις τελειώνει μια παραγγελία, μετά θα είναι όλοι χωρίς έργο να κάνουν, κτήρια, μηχανήματα προσωπικό κτλ θα είναι αδρανείς για μεγάλο διάστημα κτλ. Και μην ακούσω ονειρικές ιστορίες για εξαγωγές κτλ, γιατί δεν θα γίνονται

 21. Για ποιο λόγο να πληρώσουν οι φτωχοί Έλληνες πολίτες τόσα λεφτά ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ για να τα χαρίσουμε μετά στους Τούρκους όταν το διατάξει η ΕΕ για να μην χαλάσουν οι δουλίτσες τους;
  Ιδού το ερώτημα;
  Αφού είμαστε δούλοι της ΕΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ γιατί τόσα έξοδα; Καλύτερα λιγότερη φορολογία και μεγαλύτερο εισόδημα παρά η γελοιοποίηση των συνόδων κορυφής.
  Ας κοιτάξω και εγώ τις δικές μου δουλίτσες όπως κοιτάζει η ΕΕ και η ίδια η Ελληνική κυβέρνηση. Τι σύνορα και μαλακίες να κοιτάξει ο καθένας το προϋπολογισμό του παιδιά. Και σταματήστε επιτέλους τα έξοδα με στρατιωτικές παρελάσεις που προκαλούν μόνο γέλιο και κοροϊδία. Αυτά τα έχουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι άνθρωποι, οι δούλοι που κοιτάζουν δουλίτσες δεν μπορούν να έχουν τέτοια πράγματα είναι γελοίο το θέαμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *