Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος «Ελληνικός Στρατός: Η ανάγκη ανανέωσης των φορητών αντιαρματικών μικρού βεληνεκούς» παρουσιάσαμε φορητά αντιαρματικά συστήματα μικρού βεληνεκούς και πολλαπλής χρήσης ως δυνητικές επιλογές αντικατάστασης των εν υπηρεσία M-72A2 LAW (Light Anti-Tank Weapon) και RPG-18 Mukha του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Όπως σας είχαμε προαναγγείλει, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας θα παρουσιάσουμε φορητά αντιαρματικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, αλλά μιας χρήσης.

Επιγραμματικά, θα παρουσιάσουμε το Enforcer της ευρωπαϊκής MBDA, το Alcotan-100 της ισπανικής Instalaza, το RGW-110 (Recoilless Grenade Weapon) της γερμανικής Dynamit Nobel Defence, τα AT4 και NLAW (New-generation Light Anti-tank Weapon) της σουηδικής Saab, τα RPG-28/30 της ρωσικής Bazalt, το MM-60 της BSVT-VV από τη Λευκορωσία, το M-141 BDM (Bunker Defeat Munition) της νορβηγικής Nammo (μέσω εξαγοράς της αμερικανικής Talley Defense Systems) και το Shipon-FFE (Fire From Enclosure) της ισραηλινής Elbit (μέσω εξαγοράς της επίσης ισραηλινής IMI).

Enforcer

Το Enforcer είναι κατευθυνόμενο αντιαρματικό πυρομαχικό, το οποίο αναπτύχθηκε, αρχικά τουλάχιστον, για το Γερμανικό Στρατό προς αντικατάσταση των συστημάτων MATADOR (Man-portable Anti-Tank, Anti-Door) των 90 χιλιοστών, που βρίσκονται σε υπηρεσία στο Γερμανικό Στρατό από το 2000 (ως RGW-90). Επίσης αναπτύχθηκε και ως σύστημα αντικατάστασης των αντιαρματικών πυρομαχικών της σειράς LAW και RPG, με ένα ικανότερο σύστημα μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Το ελάχιστο βεληνεκές του Enforcer είναι 100 μέτρα, ενώ το μέγιστο 2.000 μέτρα. Το βλήμα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή πολλαπλής χρήσης και είναι τεχνολογίας Fire-and-Forget, ενώ έχει τη δυνατότητα εγκλωβισμού στόχου πριν από την εκτόξευση (LOBL : Lock-On Before Launch). Ενσωματώνει παθητικό ερευνητή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά διαφορετικών στόχων (οχημάτων, προσωπικού, κτιρίων), ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Κατά προσωπικού το Enforcer είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού το βλήμα είναι τεχνολογίας Air Burst, δηλαδή πυροδότησης στον αέρα, πάνω από τον στόχο. Το βάρος του είναι μικρότερο των 12 κιλών (βλήμα και εκτοξευτής), ενώ το βάρος του βλήματος είναι μικρότερο των 7 κιλών. Ο εκτοξευτής είναι κατασκευασμένος από ανθρακονήματα. Επίσης, το Enforcer μπορεί να προσβάλει τόσο στατικούς όσο και κινούμενους στόχους.

Alcotan

Το Alcotan-100 βρίσκεται σε υπηρεσία από την Ισπανία, το Περού, το Πακιστάν και το Μπαχρέιν. Ανήκει στο διαμέτρημα το 100 χιλιοστών και το βάρος κυμαίνεται από 9,8-10,5 κιλά ανάλογα με την έκδοση. Όλες οι εκδόσεις συνοδεύονται από το σύστημα ελέγχου πυρός VOSEL (M2), που ενσωματώνει και σύστημα νυχτερινής όρασης. Το VOSEL (M2) δεν είναι μιας χρήσης, αλλά πολλαπλής. Η ανάπτυξη του Alcotan-100 ξεκίνησε το 1998 και σε υπηρεσία εντάχθηκε το 2003 (στην Ισπανία, ως αντικαταστάτης των C90-CR των 90 χιλιοστών της ίδιας εταιρίας). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός κτιρίων και επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 600 μέτρων (στόχος σημείου) ή 1.200 μέτρων (στόχος περιοχής, κατά προσωπικού).

Έχει αναπτυχθεί σε τρείς (3) εκδόσεις: Κατά αρμάτων μάχης (Alcotan-AT), κατά αρμάτων μάχης και κατά προσωπικού (Alcotan-BIV) και κατά οχυρώσεων (Alcotan-ABK). Το βάρος του Alcotan-AT είναι 10,5 κιλά, το βεληνεκές του είναι 600 μέτρα, ενώ μπορεί να διατρήσει θωράκιση πάχους 700 χιλιοστών. Το βάρος του Alcotan-BIV είναι 10 κιλά, το βεληνεκές του είναι 600 μέτρα (στόχος σημείου) ή 1.200 μέτρα (στόχος περιοχής, κατά προσωπικού), ενώ μπορεί να διατρήσει θωράκιση πάχους 400 χιλιοστών, ενώ ενσωματώνει πάνω από 1.000 θραύσματα. Το βάρος του Alcotan-ABK είναι 9,8 κιλά, το βεληνεκές του είναι 600 μέτρα, ενώ μπορεί να διατρήσει θωράκιση πάχους 170 χιλιοστών ή σκυρόδεμα πάχους 350 χιλιοστών (ενσωματώνει πάνω από 2.500 θραύσματα).

RGW-110

To RGW-110 ανήκει στο διαμέτρημα των 110 χιλιοστών και βρίσκεται στην τελική φάση δοκιμών και αποτελεί το νέο μέλος της οικογένειας αντιαρματικών RGW της Dynamit Nobel Defence, μετά τα RGW-60 και RGW-90. Το RGW-110 μπορεί να χρησιμοποιεί βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας HEAT/HESH (High-Explosive Anti-Tank/High-Explosive Squash Head) και αναπτύχθηκε ως αντικαταστάτης των PzF-3. Το βάρος του είναι 10 κιλά και το μήκος του 1 μέτρο. Το βεληνεκές του είναι μεταξύ των 600 και 800 μέτρων.

AT4
NLAW

To AT4 ανήκει στο διαμέτρημα των 84 χιλιοστών και βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1987 (μέχρι σήμερα το έχουν επιλέξει 15 χώρες). Έχει αναπτυχθεί σε επτά (7) διαφορετικές εκδόσεις, έκαστη με διαφορετικά χαρακτηριστικά και για διαφορετικές αποστολές: AT4 HEAT, AT4CS AST (Confined Space Anti-Structure Tandem-warheads), AT4CS ER (Confined Space Extender Range), AT4CS HE (Confined Space High Explosive), AT4CS HP (Confined Space High Penetration) και AT4CS RS (Confined Space Reduced Sensitivity). Όλες οι εκδόσεις ενσωματώνουν σκοπευτικό ερυθρής κουκίδας (Red Dot).

Η έκδοση AT4 HEAT είναι κατά αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Έχει βάρος περί τα 7 κιλά, μέγιστο δραστικό βεληνεκές 400 μέτρα και ικανότητα διάτρησης θώρακα πάχους 420 χιλιοστών. Η έκδοση AT4CS AST φέρει διπλή πολεμική κεφαλή σε οριζόντια διάταξη (Tandem). Χρησιμοποιείται κατά οχυρώσεων και κτιρίων. Ζυγίζει περί τα 9 κιλά, ενώ επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 200-400 μέτρα. Το AT4CS ομοιάζει με την προηγούμενη έκδοση, αλλά ενσωματώνει μονή πολεμική κεφαλή, έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 600 μέτρα και ικανότητα διάτρησης θώρακα πάχους 460 χιλιοστών.

Η έκδοση AT4CS HE ενσωματώνει πολεμική κεφαλή με σφαιρίδια βολφραμίου για χρήση κατά προσωπικού. Ζυγίζει περί τα 9 κιλά και επιτυγχάνει αυξημένο δραστικό βεληνεκές 600 μέτρων ή 1.000 (πυροδότηση στον αέρα με σύστημα ελέγχου πυρός). Σε βολή κατά στόχων περιοχής τα σφαιρίδια βολφραμίου καλύπτουν μια περιοχή εμβαδού 400 τετραγωνικών μέτρων. Η έκδοση AT4CS HP προορίζεται για χρήση κατά αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Ζυγίζει περί τα 8 κιλά, έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα και ικανότητα διάτρησης θώρακα πάχους 460 χιλιοστών. Η έκδοση AT4CS RS ενσωματώνει πολεμική κεφαλή κράματος δύο (2) μετάλλων για αυξημένο καταστροφικό αποτέλεσμα μετά τη διάτρηση. Ζυγίζει περί τα 8 κιλά, έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα και ικανότητα διάτρησης θώρακα πάχους 350 χιλιοστών.

To NLAW βρίσκεται σε υπηρεσία στη Φιλανδία, την Ινδονησία, το Λουξεμβούργο, τη Μαλαισία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2002. Ζυγίζει 12,5 κιλά και ανήκει στο διαμέτρημα των 115 χιλιοστών (εκτοξευτής) ή των 150 χιλιοστών (βλήμα). Η μέγιστη εμβέλεια του είναι τα 600 μέτρα.

RPG-30
RPG-28

Το RPG-30 είναι διαμετρήματος 105 χιλιοστών. Ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 2008 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2012, σχεδόν ταυτόχρονα με το RPG-28 των 125 χιλιοστών, το οποίο ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 2007 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2011. Στην ουσία το RPG-30 είναι μια έκδοση του RPG-28 σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας. Γι’ αυτό ενσωματώνει δύο (2) εκτοξευτές με ισάριθμα βλήματα. Το πρώτο βλήμα, μικρότερου διαμετρήματος, προηγείται και έπεται το κύριο βλήμα των 105 χιλιοστών, σε χρόνο μικρότερο των 0,2-0,4 του δευτερολέπτου. Το πρώτο βλήμα «απασχολεί» το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας και το δεύτερο προσβάλει το στόχο.

Το RPG-30 ζυγίζει 10,3 κιλά και έχει την ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 650 χιλιοστών ή σκυροδέματος πάχους 1.500 χιλιοστών ή τοίχους πάχους 2.000 χιλιοστών. Το μέγιστο δραστικό βεληνεκές του είναι 200 μέτρα. Το RPG-28 σχεδιάστηκε να αντιμετωπίζει τεθωρακισμένους στόχους με ενισχυμένη θωράκιση, αλλά όχι με ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας. Ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή σε οριζόντια διάταξη. Το RPG-28 ζυγίζει 13,5 κιλά και έχει ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 1.300 (RHA : Rolling Homogenous Armor) ή 900-1000 χιλιοστών θωράκισης RHA συν τη θωράκιση ERA (Explosive Reaction Armor) ή σκυροδέματος πάχους 2.500 χιλιοστών ή τοίχους πάχους 3.000 χιλιοστών. Το μέγιστο δραστικό βεληνεκές του είναι 300 μέτρα.

MM-60
MM-60 σε τετραπλό εκτοξευτή

Το MM-60 ενσωματώνει σκοπευτικό σύστημα ψηφιακής τεχνολογίας για αυξημένα ποσοστά επιτυχίας με την πρώτη βολή. Πρωτίστως έχει σχεδιαστεί για αντιαρματική χρήση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά προσωπικού και κτιρίων. Ανήκει στο διαμέτρημα των 60 χιλιοστών. Ένα από τα συνοδευόμενα εξαρτήματα των MM-60 είναι και ένας φορητός τετραπλός εκτοξευτής, όπου μπορούν να τοποθετηθούν ισάριθμα MM-60. Ο εκτοξευτής μπορεί να τοποθετηθεί επί ελαφρού οχήματος ή να τοποθετηθεί στο έδαφος ως όπλο υποστήριξης.

Το ψηφιακό σκοπευτικό σύστημα επιτρέπει και υποστηρίζει τη χρήση της ρουκέτας του MM-60 ως όπλο πυροδότησης στον αέρα (Air-Burst). Ενσωματώνει βαλλιστικό υπολογιστή, αποστασιόμετρο λέιζερ και μονάδα αδρανειακής μέτρησης. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το MM-60 επιτυγχάνει επιδόσεις που επιτυγχάνουν αντίστοιχα πυρομαχικά των διαμετρημάτων 90-105 χιλιοστών. Το βάρος του (μαζί με το ψηφιακό σκοπευτικό) είναι μόλις 5 κιλά (4 κιλά ο εκτοξευτής και 1 κιλό το σκοπευτικό), ενώ το μέγιστο βεληνεκές του είναι 1.000 μέτρα, αλλά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αποστάσεις από 150 έως 400 μέτρα.

M-141 BDM

Το M-141 BDM ή SMAW-D (Shoulder-launched Multipurpose Assault Weapon Disposable) ανήκει στο διαμέτρημα των 83 χιλιοστών και αναπτύχθηκε για τους Αμερικανούς Πεζοναύτες, ενώ εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1999. Σχεδιαστικά προέρχεται από το Mk.153 SMAW και ενδείκνυται για χρήση κατά αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, οχυρώσεων και κτιρίων.  Και τα δύο (2) συστήματα χρησιμοποιούν την ίδια πολεμική κεφαλή HEDP (High Explosive, Dual Purpose). To Μ-141 BDM ζυγίζει 7,1 κιλά και το μέγιστο δραστικό του βεληνεκές είναι 1.000 μέτρα. Η πολεμική κεφαλή HEDP μπορεί να διατρήσει 200 χιλιοστά σκυροδέματος, 300 χιλιοστά τείχους και 2,1 μέτρα σακιδίων άμμου.

Shipon-FFE

Το Shipon-FFE ανήκει στο διαμέτρημα των 82 χιλιοστών και σχεδιάστηκε για χρήση σε αστικό περιβάλλον, αλλά και ως ελαφρύ όπλο υποστήριξης Πεζικού. Κατά την βολή επιτυγχάνει χαμηλό ηχητικό και θερμικό ίχνος. Είναι ελαφρύ, μόλις 6,8 κιλά, και το μήκος του δεν ξεπερνά το 1 μέτρο. Το ελάχιστο βεληνεκές είναι 15 μέτρα, ενώ το μέγιστο βεληνεκές, κατά ελαφρών οχημάτων είναι 300 μέτρα, για πιθανότητα πλήγματος 70%, ή 200 μέτρα, για πιθανότητα πλήγματος 90%. Κατά προσωπικού, εναέριας πυροδότησης, το μέγιστο βεληνεκές είναι σημαντικά αυξημένο, στα 800 μέτρα.

Το Shippon-FFE ενσωματώνει αποστασιόμετρο λέιζερ, ηλεκτρονικό σκοπευτικό ερυθρής κουκίδας και μικρό-επεξεργαστή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου χρήσης της πολεμικής κεφαλής, εάν δηλαδή θα υπάρξει πυροδότηση κατά την επαφή ή εναέρια, ενώ μπορεί να υπολογίσει άμεσα τη γωνία που βρίσκεται το πυρομαχικό και τη γωνία που βρίσκεται ο στόχος. Η πολεμική κεφαλή, που ενσωματώνει το Shipon-FFE, χρησιμοποιείται κατά στόχων σε αστικές περιοχές, κατά ελαφρών οχημάτων, κατά οχυρώσεων πάχους τριών σειρών τούβλων ή τσιμέντου πάχους 20 εκατοστών και κατά προσωπικού.

M-72 FFE

Εκτός των παραπάνω συστημάτων θεωρούμε χρήσιμο να αναφερθούμε και στη νέα έκδοση M-72 FFE (Fire From Enclosure) του M-72 LAW, την οποία ανέπτυξε η Nammo, κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών Πεζοναυτών. Κατά την εκτόξευση το M-72 FFE παράγει χαμηλό ακουστικό και οπτικό ίχνος, σωτήριο πλεονέκτημα για το χρήστη που δεν εκτίθεται κατά τη βολή ούτε η βολή προδίδει τη θέση του (στις δοκιμές διαπιστώθηκε ότι η λάμψη που παράγει η βολή είναι ίδιας έντασης με αυτή της βολής ενός πιστολιού διαμετρήματος 9 χιλιοστών τη νύχτα).

Το M-72 FFE ενσωματώνει και βελτιωμένο πυρομαχικό για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς και βελτιωμένο σκοπευτικό για αύξησης της ακρίβειας βολής. Οι βελτιώσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει το μέγεθος του M-72 (παραμένει στα 63 εκατοστά), ενώ το βάρους έχει αυξηθεί ελαφρά (από τα 2,5 στα 3 κιλά). Δυστυχώς δεν είναι γνωστό εάν το M-72 FFE παράγεται ως νέο σύστημα ή μπορεί να επιλεγεί και ως αναβάθμιση παλαιότερων εκδόσεων M-72 LAW.

RPO Shmel

Όλα τα παραπάνω συστήματα, όπως και αυτά που παρουσιάσαμε στο πρώτο μέρος, είναι μιας ή πολλαπλής χρήσης και πολλαπλού ρόλου, κατά αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, προσωπικού, κτιρίων και οχυρώσεων. Συμπληρωματικά των παραπάνω και για να έχουμε μια όσο το δυνατό πληρέστερη εικόνα των δυνητικών επιλογών, θα θέλαμε να αναφερθούμε και στα συστήματα RPO Shmel της ρωσικής KBP Instrument Bureau. Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι μιας χρήσης, δεν είναι όμως αντιαρματικά, αλλά «φλογοβόλα», σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, και χρησιμοποιούν θερμοβαρικά και εμπρηστικά βλήματα.

Στο Ρωσικό Στρατό τα RPO Shmel εντάχθηκαν σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνται κυρίως από το Μηχανικό, σε αποστολές προσβολής οχυρώσεων. Ωστόσο, παρέχονται και στο Πεζικό, επικουρικά των αντιαρματικών συστημάτων, σε αποστολές άρνησης περιοχής ή προσβολής του εχθρικού Πεζικού κατά τη φάση της τελικής εφόδου. Η φιλοσοφία της χρήσης του βασίζεται στην καταστροφική δράση των θερμοβαρικών κεφαλών, οι οποίες χρησιμοποιούν το οξυγόνο για να επιτύχουν έκρηξη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Ρωσικός Στρατός χρησιμοποιεί εκτενώς θερμοβαρικά βλήματα τόσο σε επίπεδο φορητών αντιαρματικών (όπως το TBG-32V για τα RPG-32) όσο και σε επίπεδο πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (9M55C/S για τα BM-30 και 9A52-4 Tornado, αντίστοιχα). Επίσης, ο Ρωσικός Στρατός χρησιμοποιεί, εδώ και πολλά χρόνια, τα τεθωρακισμένα οχήματα TOS-1/1A με θερμοβαρικές ρουκέτες. To RPO Shmel έχει αναπτυχθεί σε τέσσερις (4) εκδόσεις: RPO-A Shmel, RPO-M Shmel-M, MRO-A και MGK Bur. Όλες οι εκδόσεις μπορούν να χρησιμοποιούσουν τα βλήματα RPO-A (θερμοβαρικά), RPO-Z (εμπρηστικά) και RPO-D (καπνογόνα).

Το RPO-Shmel ανήκει στο διαμέτρημα των 93 χιλιοστών και έχει βάρος 11 κιλά. Το μέγιστο βεληνεκές είναι 1.000 μέτρα, ενώ το μέγιστο δραστικό βεληνεκές είναι 200 μέτρα (600 μέτρα είναι το μέγιστο βεληνεκές υπό σκόπευση). Η διάρκεια ζωής του βλήματος είναι 10 χρόνια. Η έκδοση RPO-M Shmel-M, παρουσιάστηκε το 2006 και ανήκει στο διαμέτρημα των 90 χιλιοστών. Ζυγίζει 8,8 κιλά, έχει καλύτερη εργονομία και αυξημένο μέγιστο βεληνεκές (1.700 μέτρα) και μέγιστο δραστικό βεληνεκές (300 μέτρα, 800 μέτρα είναι το μέγιστο βεληνεκές υπό σκόπευση). Επίσης ενσωματώνει σύστημα ελέγχου πυρός πολλαπλών χρήσεων

Το MRO-A των 72,5 χιλιοστών αναπτύχθηκε ως αντικαταστάτης των RShG-2, που είναι έκδοση του RPG-26. Ζυγίζει 4,7 κιλά και έχει μέγιστο βεληνεκές 450 μέτρα και μέγιστο δραστικό βεληνεκές 90 μέτρα. Ενάχθηκε σε υπηρεσία το 2002 (τα βλήματα που χρησιμοποιεί έχουν κωδικοποιηθεί ως MRO-A/Z/D). Τέλος το MGK Bur των 62 χιλιοστών είναι έκδοση του RPO-M Shmel-M και ζυγίζει 5 κιλά. Ενσωματώνει το ίδιο σύστημα ελέγχου πυρός του RPO-M Shmel-M . Το μέγιστο βεληνεκές του είναι 950 μέτρα, ενώ το μέγιστο δραστικό βεληνεκές είναι της τάξεως των 200 μέτρων. Σε υπηρεσία εντάχθηκε το 2014.

Shock Absorber

Ολοκληρώνοντας το άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε και σ’ ένα σύστημα, το οποίο δεν παράγει ισχύ, αλλά προστασία. Ένα σύστημα που σχετίζεται με την προστασία της Ομάδας Πεζικού από τα εχθρικά αντιαρματικά πυρά. Το να μπορείς να εκτοξεύεις ισχυρά πυρά είναι ένα ζητούμενο, αλλά ένα εξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι και μεγαλύτερη δυνατή προστασία των φίλιων δυνάμεων. Το σύστημα, στο οποίο αναφερόμαστε, είναι το Shock Absorber της αμερικανικής General Dynamics και της ισραηλινής Elbit.

Το Shock Absorber σχεδιάστηκε για την προστασία της Ομάδας Πεζικού, ιδιαίτερα όταν αυτή τάσσεται για άμυνα σε γραμμική διάταξη. Είναι ένα φορητό ηλεκτροπτικό ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας (κατηγοράς Soft-Kill), το οποίο εντοπίζει και παρεμβάλει κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα. Σχεδιαστικά βασίζεται στο γνωστό ισραηλινό σύστημα αυτοπροστασίας Iron Fist. Εκτός του εντοπισμού και της παρεμβολής του αντιαρματικού βλήματος το Shock Absorber μπορεί να εντοπίσει και το σημείο της εκτόξευσης, ενώ παρέχει προειδοποίηση και για ριπές τυφεκίων και πολυβόλων.

Στη βασική του διαμόρφωση παρέχει προστασία σε τόξο 180ο, αλλά με την προσθήκη επιπλέον αισθητήρων μπορεί να καλύψει ολόκληρο το τόξο των 360ο. Οι αισθητήρες του είναι παθητικοί, άρα η θέση του δεν μπορεί να εντοπιστεί από τον εχθρό. Η παρεμβολή γίνεται μέσω ενός μικρού παλμού περιορισμένης δέσμης. Συνολικά, ζυγίζει 25 κιλά, ενώ επικουρικά, μπορεί να δεχθεί και υποδομή για την ενσωμάτωση ενός πολυβόλου των 5,56 ή 7,62 χιλιοστών, για την ταχύτερη προσβολή στόχων (αντιαρματικά στοιχεία ή πολυβόλα), από τη στιγμή του εντοπισμού της θέσης από την οποία εκτελούν βολές.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω άρθρο: