Η απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 Block 60 καθώς και Mirage 2000-9 από την Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μπορεί να αποτελέσει δυνητική προσθήκη στη Πολεμική Αεροπορία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας eurasiantimes (https://eurasiantimes.com/why-is-the-uae-planning-to-sell-its-latest-f-16-fighter-jets-to-greece/)  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται να σχεδιάζουν την πώληση ενός μέρους των F-16 Block 60 στη ΠΑ δεδομένου πως έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Σημειώνεται, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την κάμψη των Ισραηλινών ανησυχιών έχουν καταθέσει αίτημα στις ΗΠΑ τη προηγούμενη εβδομάδα για να προμηθευτούν το αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς (https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-25/uae-submits-request-to-buy-f-35s-from-u-s-after-israel-deal). Σε άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 26/9 από τους Israel Times προκύπτει πως η συμφωνία μεταξύ των ΗΑΕ και των ΗΠΑ για το F-35 μετά και τις ισραηλινές πιέσεις θα περιλαμβάνει μια τεχνολογικώς υποδεέστερη έκδοση των μαχητικών 5ης γενιάς (https://www.timesofisrael.com/expecting-f-35-deal-in-weeks-israel-seeks-downgraded-jet-for-uae-report/).

Θα μπορούσαν τα ΗΑΕ να προσφέρουν στη ΠΑ μεταχειρισμένα αεροσκάφη είτε Mirage 2000-9 είτε F-16 Block 60;

Η απάντηση δεν είναι απλή και όπως φαίνεται είναι αρκετά σύνθετη όμως λόγω της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, η ΠΑ θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 Block 60 καθώς και Mirage 2000-9. Εάν τελικώς, οι ΗΠΑ δώσουν το πράσινο φως για την αγορά των F-35 από τα ΗΑΕ, τα Εμιράτα θα μπορούσαν να διαθέσουν ορισμένα αεροσκάφη προς πώληση ειδικά εάν η χώρα μας θέσει το θέμα εξ αρχής και εγκαίρως.

Τον Νοέμβριο του 2017 τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν την απόφαση τους να εκσυγχρονίσουν τα Mirage 2000-9 (https://defencereview.gr/anavathmizoun-ta-mirage-2000-9-ta-iae/). Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα € 900 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα πολύ περιορισμένο πρόγραμμα αναβάθμισης. Μάλιστα σύμφωνα με τη La Tribune τα ΗΑΕ αναμένεται να επιλέξουν το Rafale ως τον αντικαταστάτη των Mirage-2000.9, παρά το πρόσφατο ενδιαφέρων των Εμιράτων για το F-35.

Σήμερα τα ΗΑΕ διατηρούν σε υπηρεσία 49 Mirage 2000-9 των εκδόσεων EAD/RAD (πολλαπλού ρόλου) και 15 αεροσκάφη της έκδοσης DAD (εκπαιδευτικά), παράλληλα με 55 F-16 Block.60 Fighting Falcon.

Είτε τα Block 60 είτε τα Mirage 2000-9 (όμοια με τα ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2) θα αποτελούσαν ιδανικές προσθήκες στη ΠΑ προσφέροντας στον ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο αεροσκάφη εξαιρετικών δυνατοτήτων.

Μετά το 2020 τα HAE έχουν προγραμματίσει την προμήθεια 60-80 νέων μαχητικών προς αντικατάσταση των 64 Mirage-2000.9 με πιθανότερες υποψηφιότητες το γαλλικό Rafale και το αμερικανικό F-35.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα παραπάνω τα ΗΑΕ με την απόκτηση των F-35 θα αντικαταστήσουν μέρος του υφιστάμενου αεροπορικού δυναμικού και ως εκ τούτου, η ΠΑ θα μπορούσε δυνητικώς να αποκτήσει αεροσκάφη είτε Block 60 είτε Mirage 2000-9 εάν υπάρξει αποδέσμευση από τα ΗΑΕ. Η ουσία είναι πως όποιο και από τα δύο αποσυρθούν τα παραπάνω αεροσκάφη θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα F-4 που βρίσκονται στη δύση της επιχειρησιακής τους ζωής καθώς και των παλαιών F-16 Block 30. Ασφαλώς, καταλυτικοί παράγοντες θα αποτελέσουν οι χρόνοι αποδέσμευσης που δεν φαίνεται να είναι βραχυπρόθεσμοι (καθότι ακόμα δεν έχει υπάρξει παραγγελία) και οι τιμές των αεροσκαφών.

Αυτά φυσικά δεν αναιρούν την ανάγκη η ΠΑ να κινητοποιηθεί εγκαίρως και να διερευνήσει ενδελεχώς τη δυνατότητα απόκτηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών από τα ΗΑΕ. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο αξιοποιώντας τις αγαστές σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδας, η πολιτική ηγεσία πρέπει να κινηθεί σε ανάλογες διαπραγματεύσεις θέτοντας το ζήτημα στη κυβέρνηση των ΗΑΕ.

Εκτίμηση μας, είναι πως εάν υπάρξει ενδιαφέρον από τη στρατιωτική ηγεσία και πολιτική διαπραγμάτευση από τη κυβέρνηση θα υπάρξουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Είτε τα Block 60 είτε τα Mirage 2000-9 (όμοια με τα ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2) θα αποτελούσαν ιδανικές προσθήκες στη ΠΑ προσφέροντας στον ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο αεροσκάφη εξαιρετικών δυνατοτήτων.

Εάν αποκτηθούν τα Mirage 2000-9 η ΠΑ θα συγκροτήσει τρεις γαλλικές Μοίρες όπου όλα τα αεροσκάφη θα αποτελούν πλατφόρμες στρατηγικών όπλων (SCALP EG) και με αυξημένες δυνατότητες εναέριας υπεροχής.