Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης CNN και τον αμυντικό συντάκτη Jim Sciutto, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη περαιτέρω αμυντική ενίσχυση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με επιπρόσθετα οπλικά συστήματα εκτός των αντιαρματικών εκτοξευτών Javelin και FIM-92 Stinger που έχουν ήδη αποσταλεί.

Με γνώμονα τις πηγές του αμερικανικού πενταγώνου και της αμερικανικής κυβέρνησης ο συντάκτης του CNN αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ειλημμένη απόφαση να σταλούν αντιαεροπορικά συστήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η απόφαση αφορά αντιαεροπορικά συστήματα ανατολικής προέλευσης που υπηρετούν σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα πρόκειται για οπλικά συστήματα 9K33 Osa (SA-8), S-300 (SA-10 Grumble και SA12) καθώς και 9K34 Strela-3 (SA-14 Gremlin).

Δεδομένης της ύπαρξης των OSA και S-300 PMU1 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η παραπάνω εξέλιξη έχει και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του αμερικανού συντάκτη του CNN.